Lleida

Totes les opinions

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

Transparència, accessibilitat i bon govern

El torn semestral de presidència de la Comissió de la Transparència toca al grup d’ERC-Avancem a la Paeria. Com se sap, aquesta comissió especial es va crear a proposta dels grups de l’oposició, amb l’objecte d’aprofundir un aspecte que era més formal que real a la Paeria com és la transparència i el bon govern. Des de la seua posada en marxa a juliol de 2015, s’ha creat el portal de la transparència, s’ha treballat en el control dels serveis públics i en el dels comptes municipals (encarregant una auditoria que encara no s’ha acabat), s’ha fet seguiment del compliment de mocions i acords de ple i, en general, hem intentat contribuir a aconseguir el bon govern a l’Ajuntament de Lleida.

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

El galimaties de la Llotja

La Llotja de Lleida és un d’aquells equipaments envoltat de controvèrsies, per la seua conceptualització, per la seua construcció i per la seua gestió. El concepte d’equipament que ha de fer funcions de palau de congressos, d’auditori i de teatre no és exclusiu de Lleida. Però no és un model que el grup municipal ERC-Avancem comparteixi. I la força dels fets l’ha dut a l’actual situació de difícil viabilitat, per raons que costa d’esbrinar però en les quals estem convençuts que hi té molt a veure l’existència al seu entorn d’un entramat d’empreses i organismes que hi donen molta pompositat, però poca consistència: Centre de Negocis i Convencions, Fira de Lleida, Mercolleida, Fundació del Paisatge Urbà, Fundació del Teatre de la Llotja, Llotja de Lleida SA, Ajuntament de Lleida, els patrons de les fundacions.

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

Cobrar l'IBI a l'autopista

La Paeria, com tots els ajuntaments, pateix un sistema de finançament injust, ja que s’ha demostrat insuficient per cobrir les necessitats de despesa, tant per les anomenades competències impròpies (prestació de serveis que no hi ha obligació per llei a donar) com les pròpies. Per acabar-ho d’adobar, l’Estat espanyol té aprovada diverses normes que han tingut un impacte negatiu en les finances locals.

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

En el centenari d'Elvira Godàs

Aquest diumenge, 22 de gener, es complia el centenari del naixement d’Elvira Godàs i Vila, filla de Frederic i Victorina. Mestra vocacional, que va contribuir a la introducció de la música com a matèria de l’ensenyament bàsic, va estar marcada per les idees de la pedagogia activa que, de fet, va inspirar tota la família (pare, mare, germà), convertint-la en nissaga de mestres avançats al seu temps, precursors de pràctiques educatives basades en valors participatius que ara es presenten com a innovadores.

Josep Maria Baiget, portaveu del grup municipal ERC-Avancem

Entre el “bonisme” i la deixadesa, una línia molt fina

En els temps que corren, on el governant de torn es mou a cop d’enquesta i del què diran, la manca d’implicació del govern municipal en el compliment de les ordenances de civisme ens ha dut a uns nivells de deixadesa vergonyants vers la qualitat de la via pública. Tot governant que vulgui posar en valor la seva tasca sap que l’eina menys popular, a curt termini, és la de vetllar pel compliment de les ordenances, la qual cosa el duu de vegades a confondre el “bonisme” o ser excessivament tolerant amb la deixadesa.

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

Feina a fer el 2017, a la Paeria

Acabàvem el 2016 en un estat de perplexitat tal que ens costava creure que passava el que passava: l’alcalde faltava a la paraula donada i el seu equip de govern cometia diversos incompliments flagrants i no només no se n’excusaven, sinó que ho negaven. Malgrat que no s’arribava a complir el 50% d’allò pactat a l’acord de pressupostos per a 2016, sobretot alguns de tan troncals com la re-municipalització dels serveis de zona blava i grua municipal, la creació d’una targeta social per a ajuts en serveis municipals o la remodelació del carril bici.

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

Un any després, som al cap del carrer... franquista

Diu el tòpic que si, en política, no es vol que una proposta prosperi només cal una comissió d’estudi. Deu ser per això que al mes de gener d’enguany PSC, CiU, C’s i PP van aprovar que un comitè d’experts fes un dictamen sobre el nomenclàtor franquista dels carrers de Lleida per elevar-ne una proposta al ple. Per això i per evitar que prosperés una moció que vam presentar instant a eliminar els noms de carrers de la ciutat relacionats amb el franquisme.

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

La paraula de l’alcalde de Lleida

Dos setmanes després d’aprovar-se els pressupostos per al 2017 de la Paeria de Lleida, continuen tenint rellevància les circumstàncies en què es van aprovar. La cosa va anar així: El PSC va aconseguir el suport de Ciudadanos i PP. Un altre cop. Però en una conjuntura ben diferent a la d’altres moments. Que ben bé pot significar un punt d’inflexió important que afecta, com a mínim, tres àmbits: el de les aliances polítiques, el de la posició del govern i el de l’actitud ètica dels tres grups pactants i, en especial, d’Àngel Ros.

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

Quin pressupost municipal, per al 2017?

El pressupost d’un Ajuntament és l’instrument que permet al govern municipal aplicar el seu pla d’acció. Si és que: a) té Pla d’acció municipal definit; b) és capaç d’aplicar-lo; c) té la força o els suports per aplicar-lo; o d) té intenció d'aplicar-lo. El Pla d’acció municipal (PAM) és un document que recull de forma prioritzada les actuacions que té previstes desenvolupar un govern local per aplicar el seu programa polític.