Lliçà d'Amunt

Urna de l'1 d'octubre a Lliçà d'Amunt

1 d'octubre - Informa't novembre 2017

El dia 1 d’octubre més de 4.100 persones van votar a Lliçà tot i les prohibicions. Van votar normalment gràcies als representants de l’administració, i a les taules que es van constituir amb els primers votants que van acceptar quedar-s’hi. Els atacs informàtics, les imatges de covards antidisturbis apallissant a gent pacífica, van ser una espantosa manera de comprovar que l’Estat ens considera una colònia. La gent es va mobilitzar admirablement per defensar el dret de vot. Hem de donar-ne les gràcies a tothom. El nostre partit hi vam ajudar i implicar-nos en tots els aspectes, des de la organització fins a la logística. El resultat va ser contundent: 390 vots pel no i 3700 vots pel sí. Només els sí representen 400 vots més que PSC, IU i PP a l’ajuntament. A pesar de totes les dificultats, el poble ha parlat clarament a casa nostra. L’ajuntament governat per PSC, IU i PDECat no va col·laborar amb la Generalitat i no va facilitar equipament bàsic aquell dia. L’alcalde no es va dignar a fer arribar als col·legis electorals un missatge de calma, sabent, com diu que sabia, que els antidisturbis no vindrien a Lliçà. Cínic o mentider ? Gràcies per res.

alliberats, acord de govern, trencat

Donem per acabat l'acord de govern - Informa't octubre 2017

Hem estat uns mesos compartint espai al govern amb altres grups municipals i estem satisfets d’haver-hi pogut treballar. Aquestes darreres setmanes, però, hem sortit de govern i tornem a liderar l’oposició. Considerem que hem de tenir la llibertat per actuar en funció del que creiem millor pel municipi, sense haver de mantenir equilibris dins del govern. Reprenem la feina de proposta i control. Vetllem per a que els projectes que hem pogut consensuar amb totes les altres forces municipals tirin endavant. Tanmateix, amb la llibertat que ens dóna estar fora de govern, volem poder incidir en temes molt importants també, com el control de les despeses, la transparència en la contractació, el destí dels ajuts socials. Tenim la llibertat d’intervenir en tota la gestió. Volem que cada acció municipal doni comptes de l’objectiu i el resultat. Sabem que l’ajuntament engega moltes actuacions municipals, però no avalua quin resultat tenen realment. Aquesta avaluació és imprescindible per a què tothom pugui valorar si l’acció de l’ajuntament s’encamina al servei de tots. Clicar a la imatge per anar a la notícia complerta    

El Grup Municipal d’ERC Lliçà d’Amunt donem per finalitzada la nostra etapa al govern.

Fa 18 mesos vàrem formalitzar el pacte de govern per aquesta legislatura amb la voluntat de treballar per donar veu i realitzar polítiques diferents a les que els darrers anys havien estat governant a Lliçà d’Amunt. En aquests mesos hem aconseguit canviar algunes maneres de fer al govern. Algunes de les accions de govern s’han fet en coherència amb el nostre programa i sobretot amb les necessitats del nostre municipi i la seva gent,  però sovint a base de treballar enfrontats a la dinàmica del govern anterior. Altres coses han estat sorprenentment fàcils, també s’ha de dir. On no hi havia un plantejament previ, ha estat fàcil desenvolupar-ne el nostre. La competència entre els grups ha estat molt alta. Àrees d’altres grups han obstruït iniciatives nostres, han executat accions que teníem previstes i han buidat de contingut les nostres regidories, ja de per si molt dèbils. Quan vàrem entrar vam explicar que volíem fer un canvi, volíem fer un govern nou i que no preteníem apuntalar un govern socialista en minoria. No estem a govern només per aconseguir alguns canvis, volem transformar el nostre poble per afrontar les seves necessitats actuals i futures. El nostre límit com a grup és preservar la nostra pròpia coherència i identitat. I això darrerament costa cada vegada més. El nostre poble ha sortit a la premsa com un dels únics tres pobles del Vallès Oriental en què l’alcalde es nega a col·laborar en la organització del referèndum d’autodeterminació de l’u d’octubre. Som l’únic ajuntament amb un pacte ampli que s’hi oposa, quan el pacte hauria de garantir que aquestes decisions es debatessin prèviament entre els socis de govern. Aquest gest de l’alcalde socialista, de posar per davant el seu partit, ens van fer entendre que el pacte de fer un govern ampli s’havia trencat. Arribats aquest punt, veiem que la continuïtat d’aquest pacte no garanteix que s’acompleixin els nostres objectius, tant per la diferència en la manera d’entendre el govern, com en el model de municipi, com en el dia a dia de l’ajuntament.

Festa Major, Lliçà d'Amunt

Arriben setembre i la Festa Major - Informa't setembre 2017

Comencem setembre. Comencem curs i el comencem amb la festa major. És un bon moment per fer balanç. La festa ens convida al contacte amb tothom, els amics i coneguts, però també amb els veïns anònims que ens proposen, exigeixen i comminen. Com pot ser el proper curs? Aquest any més que mai és una incertesa. El curs passat va ser el curs del govern ampli que hem construït amb les altres forces polítiques, a empentes i rodolons. Enguany el referèndum d’autodeterminació ens portarà a escenaris de la política local que mai hem conegut. Tot amb tot, la festa major és un moment de retrobament, de xerrar i gaudir del goig de ser el poble per viure. No som un poble per viure, com l’ajuntament ens proposa. Som el poble per viure, no un poble qualsevol. El poble que tots nosaltres hem triat com a propi, on som, on creixem i fem vida. Des del compromís amb el dia a dia, gaudim d’aquesta nova festa major com sempre. Esperem que us sigui feliç a tots. Bona festa major.

Sobre els fets del ple del dia 20

Aclariment sobre els fets d’aquest últim ple de juliol i la nostra nota de premsa: Davant dels comentaris respecte els fets que s’han anat succeint volem aclarir que no hi va haver cap agressió física de membres d’EUiA, ni molt menys del regidor, contra la CUP. Davant la rapidesa amb que aquests fets van arribar a la premsa el grup d’ERC va considerar que era necessari explicar-se davant la ciutadania. Ahir el Ple municipal de Lliçà d’Amunt va acabar amb un aldarull protagonitzat per un grup de simpatitzants d’EUiA i un dels seus regidors. El regidor, tot just acabat el torn de preguntes del públic, es va alçar i es va dirigir al fons de la sala, on membres de la CUP havien mostrat, durant el Ple, el cartell de Franco que ha aparegut en alguns pobles el dia 18 de juliol. El regidor ja havia mostrat la seva repulsa pel cartell, ja que segons la seva lectura, sentia que se’l volia identificar amb la ideologia del dictador. L’actuació del regidor va sobrepassar els límits del que normalment esperaríem d’un càrrec públic, que va retreure de males maneres aquella expressió política i va comprometre les bases del codi ètic aprovades per ple. Gent de l’ANC, militants i simpatitzants d’ERC van intercedir per evitar que l’incident arribés a més. Tenim clar que hi va haver és una manca absoluta de respecte pel Ple municipal, pel públic del Ple i pel mateix càrrec de representació que el regidor hauria d’haver preservat. Des d’ERC hi ens mostrem totalment en contra d’aquesta actuació del regidor, company de govern, sense respectar el capteniment que s’espera d’un representant de la ciutadania. Malauradament, des de la nostra perspectiva, vam viure una situació intolerable.  

cridar, insultar

Insultar per amagar la incompetència - Informa't juliol-agost 2017

El grup del PP ataca per sistema els tècnics municipals. Malfien de la informació que els donen, es queixen de com queden a les filmacions dels plens municipals, s’indignen del tracte que reben. Amb aquestes queixes només aconsegueixen incomodar els treballadors municipals que intenten fer la seva feina amb total professionalitat, superant amb la seva implicació les limitacions de recursos que l’administració pot disposar. Si intenten atacar al govern municipal a través dels professionals que fan la seva feina s’equivoquen de camí. Els regidors del PP, amb aquestes queixes només fan que qualificar-se ells mateixos, posen de manifest la seva absoluta prepotència contra els treballadors, la seva incompetència com a regidors. Culpen als altres dels seus errors. Disfressen la seva ignorància amb l’arrogància cap als treballadors. Al grup municipal d’ERC ens sembla un tracte intolerable en qualsevol cas, però més encara en el cas del grup del PP, que ha estat a govern des de 2007 i que d’una manera o altra la seva gent ha estat manant gairebé ininterrompudament al nostre poble des de l’any 1979, o segons com es miri, des de molt abans.

informa't, butlletí municipal

Les necessitats de la gent i l'Ajuntament - Informa't juny 2017

Les necessitats de la ciutadania canvien. L’ajuntament ha de respondre-hi per a oferir una millor atenció i servei a aquells qui en fan ús. El nostre grup treballem dins el govern municipal per acomplir-ho i així poder donar respostes a algunes d’aquestes noves necessitats. Després de gairebé un any de preparació, aquest setembre les línies de bus passaran a tenir un nou recorregut. Els canvis promoguts des del nostre grup a govern, permeten que hi hagi més freqüència i més proximitat al centre,  que són part de les grans demandes que fan els veïns de Lliçà, amb qui ens hem anat trobant en reunions mantingudes als barris. Treballem per completar aquest nou model a partir del proper any, per aconseguir una mobilitat que respongui a la acessibilitat real de la ciutadania. Encara queda molt per fer. Dins del nostre ideal de poble imaginem voreres amples i eixos transitables on poder passejar, una plaça del poble, que històricament no hem tingut però seria agradable poder tenir i en la que hi conflueixerien esdeveniment socials, culturals, reivindicatius... anhelem un model de poble pel qual treballem dia a dia.

El Grup Municipal d’ERC Lliçà d’Amunt rebutja les declaracions de l’alcalde Simon sobre l’1 d’octubre

El Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya de l’Ajuntament de Lliçà d’Amunt vol expressar la total disconformitat amb les manifestacions de l’alcalde de Lliçà d’Amunt en relació a la posició de l’Ajuntament davant la celebració del referèndum per l’autodeterminació de Catalunya convocat per al proper 1 d’octubre. Hem vist amb sorpresa que l’alcalde de Lliçà d’Amunt s’ha posicionat en l’enquesta de El 9 Nou, manifestant que no cedirà espais municipals ni col·laborarà en l’organització del referèndum. Aquesta posició és exclusiva de l’alcalde i l’ha manifestada de manera totalment precipitada, abans de consensuar una resposta de tot l’equip de govern. Més enllà del fons d’aquest posicionament, ens preocupa la deriva del pacte que mantenim, quan un dels socis es permet de comprometre l’ajuntament, sense tenir en compte la resta de grups a govern, s’entén que no l’amoïna la salut del mateix pacte. El nostre grup ha volgut consensuar una posició conjunta, donada la composició del govern, amb quatre grups amb projectes polítics molt diferents. Aquest és un dels temes que forçosament van haver de quedar oberts quan vàrem formalitzar el pacte. Per aquesta raó hauria de ser una prioritat de tots els grups trobar una posició comuna, des del respecte a totes les opcions polítiques. Rebutgem el posicionament de l’alcalde socialista, que s’ha avançat a aquest debat intern, obviant la nostra opinió com a socis de govern i comprometent el nostre grup en una decisió que sap que no compartim. Encara amb molts dubtes per resoldre, entenem aquest posicionament com una provocació gratuïta. Seguirem treballant per poder aconseguir tirar endavant el nostre projecte polític a l’Ajuntament per a la millora del nostre poble. És per això que intentarem reconduir aquesta situació des del Govern, però continuarem exigint respecte per l’opció política que ens han confiat els nostres votants.