Malgrat de Mar

Notícia

[Opinió] Una gestió seriosa i responsable de les finances de l'Ajuntament


En el si del debat produït ahir al Ple Municipal sobre l’aprovació de les condicions de la licitació de les obres del passeig marítim, va sorgir un nou (interessat i fals) “mantra” fet per part del PSC Malgrat. En l’abrandat discurs del seu, ahir, representant Sánchez-Camacho, (per cert, on era el portaveu Joan Mercader?) acusava l’actual govern de poca seriositat i rigor. Aquesta acusació la fonamentava tot qüestionant el plantejament del govern sobre el finançament del cost d’aquestes obres, i el greu perjudici que aquest provocarà en la salut econòmica de l’Ajuntament. “Siguin responsables i esperin a tenir subvencions per aquest projecte” ens proposava. La proposta ve després d’haver esperat 5 anys a que el PSC tirés endavant el projecte que el 2013 va aprovar per la remodelació d’aquest Passeig (5 anys en els que han estat incapaços de trobar aquesta subvenció que n’ajudés el finançament.).
Mentrestant, aquesta infraestructura, aquest Passeig, s’ha anat degradant fins a límits insostenibles, tot i les quantioses inversions econòmiques i de recursos humans en manteniment i reparació que cada any s’hi fan. I aquest govern, de manera responsable i rigorosa, ha analitzat la situació des de totes les vessants possibles i ha determinat que no podem esperar més. Si no volem “cremar” aquest motor econòmic pel municipi, el de més potència en les darreres dècades, l’hem de remodelar ara i aquí. Ens hi juguem continuar resultant atractius com a municipi turístic, amb tot el que això significa per l’economia de molts i moltes dels veïns i veïnes de Malgrat de Mar. I també, i tant que sí, el benestar de les persones que hi resideixen habitualment o de manera estacional. Ens semblen motius més que determinants per encarar aquest projecte amb decisió. De ben segur n’hi ha d’altres si els busquem, però aquest són motius de pes i suficients.
Som responsables perquè sabem que la mitjana dels pressupostos dels darrers 5 anys han generat capacitat d’inversió anual que podem situar entorn als 4 milions d’euros. D’aquesta capacitat, se n’ha acabat executant una mitjana de 2,2 milions d’euros anuals. Aquestes obres al Passeig s’han de finançar tenint en compte els pressupostos de tres anys, 2018, 2019 i 2020. L’ajuntament ha de fer front al pagament d’1,45 milions el 2018, 3'67 milions el 2019 i 3'38 milions el 2020. Compta per fer-ho amb recursos suficients sense haver de trencar l’actual regla de despesa, cosa que ens obligaria a renunciar a poder fer altres inversions en aquests anys. I no serà així, podem executar aquest projecte i altres que escaiguin, de manera seriosa i responsable, sense malmetre el bon estat de salut actual i futura de les finances locals. Els mals auguris, interessats, del PSC Malgrat no ajuden a crear aquest clima de diàleg i entesa que tant reclamen.

Una última reflexió. Molts i moltes de vosaltres recordeu algunes de les “propostes estrella” d’alguns governs del PSC Malgrat. En citaré dues, emblemàtiques, a tall d’exemple. La primera es va arribar a executar, el Centre Cívic Castell-Verneda. Un equipament sociocultural d’un cost d’1,2 milions d’euros que no tenia cap planificació prèvia sobre la seva gestió, fet del que encara avui en patim les conseqüències. La segona, el tant publicitat en el seu moment Teatre-Auditori, (alguns encara recordem la senyalització viària d’aquest equipament i les vegades que havíem explicat als visitants que només era un projecte), un projecte que ens costava 16,4 milions d’euros aprovat sense cap estudi previ del seu model de gestió i la seva viabilitat econòmica un cop construït. Amb aquests i alguns altres precedents semblants, que es reclami seriositat a l’actual govern, resulta com a mínim xocant.

Ramir Roger, regidor d’Hisenda de l'Ajuntament de Malgrat de Mar.