Manresa

Totes les opinions

Ramon Fontdevila

Un milió darrera el gest d'en Broggi

Quan ara fa pocs dies vaig assabentar-me que el doctor Moisès Broggi encapçalaria la candidatura unitària que ERC presenta al Senat espanyol, vaig emocionar-me. O em va emocionar el gest, el de l'avi de 103 anys, el de l'il·lustre cirurgià, el del ciutadà sempre compromès en tantes i tantes batalles... I em van venir al cap dues imatges: l'una, en aquella primera portada del nou diari Ara, aviat farà l'any: el vell centenari i la criatura de mesos a la falda, la vida viscuda, la vida per viure.

Pere Culell

Macià contra Companys

Dirigit per Manuel Huerga i amb un guió excel•lent d’en Toni Soler, s’ha estrenat el documental “14 d’abril: Macià contra Companys”. Està coproduït per Minoria Absoluta i Televisió de Catalunya, i és un bon exponent de la potència que tenim en aquest àmbit. És una ficció televisiva, a manera d’un documental suposadament enregistrat el 1932. Gràcies a aquesta llicència, els protagonistes d'un dels episodis cabdals de la Catalunya del segle XX comenten els fets en primera persona, mentre es reviu el que va passar a Barcelona durant els 3 dies en que va durar la República Catalana, entre el 14 i el 17 d'abril del 1931.

Ramon Fontdevila

Després del Congrés

He deixat escolar el diumenge familiarment, amb tranquil·litat. Tot just el Regió7 i l'Ara, i un repàs a Vilaweb. En acabat, ara que ja és fosc provo d'endreçar les notes i el gruix de les emocions del 26è congrés d'ERC, ahir, a Girona. I ho faig amb la sensació intacta que va ser un dia important i, també, inoblidable. D'una banda pels discursos que hi vam poder escoltar. De l'altra per l'ambient que s'hi respirava, el de les grans ocasions, el de tornar a començar, aquell que diu que sí, que tots junts vencerem.

Alba Alsina

El debat sobre la immigració

Aquesta setmana he tingut l'ocasió de veure el vídeo on el Sr. Llort, de Plataforma per Catalunya, interpel·la l'Asmae Ben Brahim, la persona que va defensar el dret a vot dels immigrants en nom de la plataforma Tots fem Bages al ple del setembre. He de dir que em vaig esgarrifar; tant per alguns dels arguments que va fer servir per demanar que es negués el vot dels immigrants, com pel to que va utilitzar en la seva intervenció.

Pere Culell i Oliveres

Apunt d'actualitat: Torejant la sobirania

Apunt d'actualitat Rajoy estudia declarar els toros bé d'interès nacional, mentre el PP encarrega un informe per aclarir si la declaració eliminaria la prohibició dels toros, legislada pel nostre Parlament. L'únic interès que tenen és derogar la llei del nostre Parlament sobre la prohibició. Abans, però, esperaran la sentència del Tribunal Constitucional sobre el recurs que han presentat a la nostra llei.

Pere Culell

Tenen solució els mals endèmics?

Rotundament sí! Com a metge puc afirmar que les malalties endèmiques poden tenir solució. Només és qüestió de recerca i d’aplicació de les millores que se n’obtinguin. Però sembla que el que s’ha aconseguit en un camp tan complicat com és la medicina, no es pugui aconseguir en un altre camp: concretament en el de la política catalana, apartat “independentisme”. Llegia no fa gaires dies: “El mal endèmic de l’independentisme, doncs, ha tornat a aparèixer en una coalició jove”.

Pere Culell

8 de març

El 8 de març s'ha convertit en un símbol de lluita i reivindicació per a les dones dels cinc continents. En una data tant destacada com aquesta, sempre es fa avinent reflexionar entorn a la importància de la conquesta de tots els drets de les dones que, al cap i a la fi, reverteixen en els drets universals, tant de dones com d'homes. Amb els anys, i gràcies a les llargues reivindicacions dels moviments feministes, les desigualtats entre dones i homes s'han anat escurçant.

Pere Culell

La sanitat a Catalunya (2)

Dins de la reducció pressupostària de la Generalitat d’un 10 % per al 2011, el Departament de Salut ha presentat un pla amb retallades properes als 1.000 M €. Aquest pla contempla, entre d’altres coses, estalviar en especialistes i en operacions no urgents. Així, els malalts catalans hauran d’esperar més i ser atesos una mica més lluny de casa, ja que, sense tocar-lo, el sistema actual és insostenible.

Pere Culell

Les energies renovables

La societat de l'anomenat Primer Món ha fet de la seguretat un fet irrenunciable i, al mateix temps, assolible. La realitat però, sovint, ens recorda que som humans i que les nostres obres també ho són. Recordo que, fa més de 30 anys, els ecologistes parlaven, amb poc èxit, de coses com del canvi climàtic o dels riscos de l'energia nuclear. Uns dels perills que contemplaven en les instal·lacions nuclears, eren els atemptats terroristes, el tractament dels residus o el perill dels efectes dels terratrèmols.