Maresme

Totes les notícies

Presentacions del llibre 'Tornarem a vèncer' al Maresme

ERC prepara una riuada de presentacions del llibre 'Tornarem a vèncer' a tot el Maresme

La Federació Comarcal d'ERC al Maresme ha preparat tot un seguit de presentacions (respectant totes les mesures sanitàries i de seguretat) del llibre Tornarem a vèncer, escrit per Oriol Junqueras i Marta Rovira, i publicat per ARA Llibres a gairebé tots els pobles del Maresme.  En les presentacions, obertes a tota la ciutadania, hi participaran tant ponents locals com també ponents en l'àmbit nacional que s'aniran repartint al llarg dels actes de la comarca, com ara les diputades de Pineda de Mar i d'El Masnou, Mònica Palacín i Najat Driouech, o el senador Bernat Picornell.  Fins ara, el calendari de presentacions previstes per als pròxims dies és aquest: 25 de setembre: El Masnou / Tordera 26 de setembre: Argentona / Alella  28 de setembre: Montgat (pendent de confirmació)  30 de setembre: St Andreu de Llavaneres / Malgrat  6  d'octubre: Arenys de Munt  12 d'octubre: Sant Cebrià Presentacions ja realitzades: 19 de setembre: Vilassar de Mar 20 de setembre: Calella Tornarem a vèncer és un llibre escrit a quatre mans on es concreta l’estratègia per aconseguir la independència. Oriol Junqueras i Marta Rovira, els autors del llibre, ho fan sense eludir cap dels grans debats que han polaritzat la vida pública els darrers anys: unilateralitat sí o no, desobediència civil versus desobediència institucional, eixamplar la base o tirar pel dret... El resultat és un manual pràctic de com els republicans volen preparar Catalunya per a un embat guanyador amb l’Estat. Qui hi vulgui buscar retrets, s’ha equivocat de llibre. Només hi ha propostes de futur.  

La senadora republicana, Sara Bailac

El grup d'ERC al Senat denuncia la manca d'ajuts per al sector de la flor i la planta ornamental de la comarca

La senadora d'Esquerra Republicana, Sara Bailac, va demanar divendres 12 de juny al ministre d'Agricultura, Luis Planas, més inversió al sector de la flor i de la planta ornamental, en la compareixença del ministre a la Comissió d'Agricultura de la cambra alta espanyola. El ministeri ha decidit paliar els efectes de la Covid-19 en aquest sector amb només una línia de 10M€ clarament insuficient, ja que només a Catalunya es calcula que la injecció en aquest àmbit hauria de ser de prop de 100M€ (hi ha 389 vivers registrats a tot el país, 87 al Maresme). El sector ha estat un dels més castigats a la comarca del Maresme per la crisi vírica. En plena temporada de venda, s'ha hagut de llençar la producció que ja estava a punt a diversos municipis de la comarca. A d'altres, els ajuntaments van comprar part de la producció per regalar-la durant la Diada de Sant Jordi. Els productors han reconegut que aquest sotrac és pitjor que l'episodi de les ventades del 2001, que van destrossar multitud de cultius.  Qui sí que ha pres partit és el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya (DARP), que a través de la Comissió per a la Reactivació Econòmica i Protecció Social (CORECO), ha elaborat un pla de xoc que permetrà posar a disposició de les explotacions agràries més afectades per la crisi sanitària de la COVID-19 línies de crèdit amb condicions avantatjoses per un import de 1,5M€. Els ajuts, als quals es podrà acollir també el sector de la flor i de la planta ornamental del Maresme es vehicularà a través de l'Institut Català de Finances (ICF). Els interessos seran bonificats íntegrament pel Departament, amb 1,5M€ de fons propis. Aquests préstecs seran a cinc anys, amb una carència d’un any, a euríbor +3%, amb un capital entre 15.000 i 100.000 €. D’altra banda, també hi haurà la possibilitat de fer la sol·licitud del préstec a l’ICF, amb un tram límit de 20 M€, que comptarà amb la garantia del 80% del risc per part del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda.

Aprovada per unanimitat a sis municipis de l'Alt Maresme la moció sobre les vies ciclables d'ERC

Calella, Pineda, Santa Susanna, Malgrat de Mar, Palafolls i Tordera han aprovat per unanimitat en els seus respectius plens municipals la moció per promoure una mobilitat sostenible i saludable que impulsava Esquerra Republicana en aquestes localitats.  La moció, que s'ha anat aprovant durant els mesos de maig i juny, ha adaptat el text a les singularitats locals, i ha incorporat les diverses aportacions d'altres grups municipals que han enriquit els acords finals aprovats. Cal recordar que només a Palafolls ERC ostenta responsabilitats de govern.  El text acordat als sis municipis, demana promoure una mobilitat sostenible i saludable a la ciutat. L'element central d'aquesta reivindicació és la bicicleta com a mitjà de transport entre els ciclistes no habituals, tant per raons de salut, com per la necessitat de promoure un entorn en sintonia amb la lluita contra el canvi climàtic. La iniciativa s'ha cenyit a l'àmbit d'aquests sis municipis perquè estan connectats per una xarxa de camins que acaba a l'arribar a la frontera entre Calella i Sant Pol, on l'única connexió viària és la de l'N-II, que acaba esdevenint una veritable barrera geogràfica.

Esquerra crida a eliminar el racisme estructural al Maresme

La Federació Comarcal d'Esquerra Republicana al Maresme es posiciona davant les situacions de menyspreu als drets humans que s'estan vivint durant les darreres hores en alguns municipis del Maresme. Aquestes vulneracions contra diversos col·lectius de persones han derivat, com és el cas de Premià de Mar, en incidents violents que han requerit la intervenció dels cossos policials. En aquest sentit, ERC no subscriu les declaracions justificactòries de l’alcalde d’aquesta localitat. Esquerra Republicana també rebutja la constitució de les anomenades patrulles ciutadanes, grups i plataformes auto organitzades sense cap control administratiu ni policial que, en la majoria dels casos, són els generadors d'aquestes mostres aïllades i puntuals d'odi i violència. La formació republicana se sent solidària també amb totes les persones que han estat víctimes de robatoris, furts, o casos de violència en els seus diversos graus. Precisament per a evitar això, cal que les administracions locals com també la mateixa Generalitat de Catalunya siguin capaces d'impulsar una major coordinació entre cossos policials, per tal d'evitar situacions de risc com les que s'han viscut darrerament a la nostra comarca. La seguretat i la convivència són dos àmbits de la nostra societat fonamentals que cal preservar. Cal que des de tots els nivells de les administracions públiques es promoguin els canvis legislatius necessaris per a sancionar de manera adequada totes aquelles reincidències greus que es produeixin en aquests casos. Cal també una implicació i un compromís de la justícia en aquest sentit. Esquerra Republicana és conscient i denuncia, també, que totes aquestes situacions vénen produïdes per un rerefons en el qual es compten múltiples causes estructurals que han conduït tot un col·lectiu de gent a la marginalitat i a la discriminació. La regularització de les persones sense papers ha de venir acompanyada d'una acció pública social que garanteixi una acomodació eficaç vers la nostra societat.

Xavier Ponsdomènech (Calella), Mònica Palacín (Pineda de Mar), Txell Romero (Santa Susanna), Marta Paset (Tordera), Ramir Roger (Malgrat de Mar) i Jordi Villaret (Palafolls)

Esquerra Republicana presentarà una moció per promoure una mobilitat sostenible i saludable en sis municipis de l'Alt Maresme

Les Seccions Locals d'Esquerra Republicana dels sis municipis de l'Alt Maresme (Calella, Pineda, Malgrat de Mar, Santa Susanna, Tordera i Palafolls) presentaran durant aquest mes de juny una moció als seus respectius consistoris, per promoure una mobilitat sostenible i saludable a la ciutat. L'element central d'aquesta reivindicació és la bicicleta com a mitjà de transport entre els ciclistes no habituals, tant per raons de salut, com per la necessitat de promoure un entorn en sintonia amb la lluita contra el canvi climàtic.   · La moció, que s'adaptarà a les singularitats de cadascun dels municipis on es presenti, defensa els següents punts:Desenvolupar una xarxa de vies ciclables per a desplaçaments segurs, carrils bici reals i vies on les bicicletes tinguin una prioritat real · Iniciar converses entre els ajuntaments de Calella, Pineda de Mar, Santa Susanna, Malgrat de Mar, Palafolls i Tordera per desenvolupar conjuntament vies ciclables temporals per la circulació cap al lloc de treball i altres de permanents per la connectivitat urbana entre les ciutats. · Iniciar un estudi de viabilitat d’un servei de bicicleta elèctrica compartida que contempli els municipis de Calella, Pineda de Mar, Santa Susanna, Malgrat de Mar, Palafolls i Tordera. · Reforçar la seguretat dels escolars en bicicleta mitjançant desenvolupament de vies ciclistes temporals. · Fer tot el possible per garantir que els usuaris de bicicletes i altres vehicles de mobilitat personal motoritzats (scooters i patins elèctrics) puguin circular de manera segura, assegurant la convivència i la seguretat viaria. · Instal·lació d’aparcaments segurs a prop de l’estació del tren en els municipis que tinguin estació de rodalies, i també als voltants dels centres escolars públics, equipaments esportius municipals, entre d’altres.   Els acords als quals han arribat les sis Seccions Locals d'Esquerra Republicana a l'Alt Maresme, s'han rubricat aquesta setmana amb una trobada de representants de les sis viles, Xavier Ponsdomènech (Calella), Mònica Palacín (Pineda de Mar), Txell Romero (Santa Susanna), Marta Paset (Tordera), Ramir Roger (Malgrat de Mar) i Jordi Villaret (Palafolls).

L'equip de la nova permanent comarcal d'ERC al Maresme per als propers quatre anys

El congrés d’ERC al Maresme renova la confiança al projecte comarcal que lidera Josep Pena

La candidatura ‘Maresme Seguim’ encapçalada per l’actual president de la Federació Comarcal d’ERC al Maresme, Josep Pena, ha rebut aquest migdia el suport majoritari de la militància del partit, en un Congrés Comarcal de renovació del seu òrgan rector celebrat a la Fundació Iluro de Mataró. ‘Maresme Seguim’ ha resultat vencedora en un congrés al que també s'havia presentat la candidatura ‘Un pas Endavant’, liderada per la premianenca Núria Espuny. Josep Pena seguirà, després de només dos anys d’agafar el relleu a l’expresidenta i ara diputada Mònica Palacín, al capdavant del projecte comarcal amb un equip força renovat. La nova permanent ha presentat a la militància un projecte que busca consolidar la implantació d’ERC a la comarca en base a quatre eixos molt clars: ser un partit decisiu al Maresme, reforçar l'estructura i la cohesió, obrir-lo encara més empoderant la militància. Laia Martín, Sergi Penedès i Nani Mora, nous Consellers Nacionals Durant el Congrés Comarcal també s’han renovat els noms que representaran la comarca al Consell Comarcal. De les set persones que s’han presentat, n’han resultat escollides tres, amb la regidora d’Arenys de Mar, Laia Martín, al capdavant. Martín compartirà responsabilitats amb el mataroní Sergi Penedès i l’alcalde de Sant Andreu de Llavaneres, Nani Mora. Les tres persones són àmpliament coneixedores de la comarca des de diferents òptiques que es complementen. La nova permanent queda formada per: President: Josep Pena (Argentona) Secretària General: Rosa Funtané (Montgat) Secretària d'Organització: Paula Lloret (Vilassar de Dalt) Secretària de Finances: Laia Sorribes (Sant Vincenç de Montalt) Secretari de Comunicació: Oriol Jordan (Palafolls) Secretària de la Dona: Marta Paset (Tordera) Secretari de Política Municipal: Àngel Castillo (Arenys de Munt) Adjunt a la Sec de Pol Municipal, pel Baix i Centre Maresme: Josep M. Molins (Premià de Mar) Adjunta a la Sec de Pol Municipal, per l'Alt Maresme: Teresa Verdaguer (Malgrat de Mar) Secretari de Nova Ciutadania: Hugo Ernesto Guffanti (Pineda de Mar) Secretari de Transició Ecològica: Albert Alfaro (El Masnou) Secretària de Formació: Teresa Vidal (Sant Andreu de Llavaeres) Secretària de Política Comarcal: Laura Ribot (Montgat) Secretari d'Anàlisi i Prospectiva: Toni Sànchez (Vilassar de Dalt) Secretari d'Acció Política: Marc Bosch (Dosrius).

Rosa Funtané, alcaldessa de Montgat

Un pacte contranatura per expulsar el republicanisme de Montgat

Comunicat de la Federació Comarcal d’Esquerra Republicana en relació a la moció de censura a Montgat. Davant de la imminent moció de censura a Montgat per part dels grups de l’oposició JxC, PSC, SOM i un regidor no adscrit que prové de Cs, contra el govern d’Esquerra Republicana i Montgat en Comú, liderat per l’alcaldessa Rosa Funtané. Des de la Federació Comarcal d’Esquerra Republicana al Maresme volem manifestar el següent: 1. Els grups de l’oposició (PSC, JxC, SOM i un regidor no adscrit provinent de Ciutadans -el cap de llista del partit) s’han conxorxat per presentar una moció de censura contra el govern d’ERC i Montgat en Comú, que rebutgem frontalment per higiene democràtica i per dignitat nacional. Des d’ERC pensem que no hi ha cap motiu polític que justifiqui la presentació d’aquesta moció de censura, més enllà dels interessos personals espuris dels grups que la impulsen. 2. Es tracta d’un pacte contranatura promogut per Junts per Catalunya i el PSC, que inclou trànsfugues i que s’ha volgut blanquejar amb la baixa del regidor de Ciutadans del seu grup polític. En política, no tot suma. Ciutadans és una força que neix dels moviments lerrouxistes i que ha fet bandera d’un anticatalanisme irresponsable. Així mateix, recordem que el cap de llista de SOM, va abandonar el passat mandat el PSC per poder-se presentar per aquesta formació local. Aquest pacte, doncs, neix sense més ambició que la d’ocupar cadires, té en el transfuguisme més descarat la seva senya d’identitat i ja es va començar a coure l’endemà de la jornada electoral mogut per purs personalismes. 3. Durant els darrers mesos, i coordinats amb Montgat, des de la Federació Comarcal del Maresme hem mantingut diverses converses amb Junts per Catalunya a nivell comarcal per evitar el despropòsit. És cert que la direcció comarcal de JxC ha desautoritzat públicament el seu grup municipal i ha anunciat l’obertura d’expedients disciplinaris als seus membres com a pas previ a l’expulsió.

Els alcaldes d'ERC i de JxC que han signat la declaració conjunta

Les alcaldies d’ERC i JxCat del Maresme demanen l’amnistia dels presos i el retorn dels exiliats

En una declaració conjunta, el 80% de les alcaldies de la comarca ratifiquen el seu compromís amb el dret d'autodeterminació i el suport a les institucions de Catalunya. Les alcaldies d’ERC i JxC del Maresme exigeixen l’amnistia dels presos polítics condemnats pel Tribunal Suprem a penes que sumen 100 anys de presó pels fets de l’1 d’octubre del 2017. També reclamen el lliure retorn dels polítics exiliats. En una declaració conjunta, denuncien que el poder judicial i el Govern de Pedro Sánchez han retrocedit a l’Espanya en blanc i negre “enlairant les banderes de la vulneració dels drets polítics individuals i col·lectius; de la violència repressora i la de la criminalització dels moviment independentista i de les institucions catalanes”. Els representants municipals remarquen el caràcter pacífic i no violent de l’independentisme. I denuncien la “brutalitat” policial dels darrers dies, tot posant-se a disposició de les víctimes del Maresme per donar-los suport en les reclamacions dels seus drets. El document reclama que s’acabin les detencions arbitràries, que cap policia pugui fer ús de pilotes de goma a Catalunya, que surtin tots els efectius policials vinguts d’altres punts d’Espanya i que Pedro Sánchez accepti les constant i reiterades peticions de diàleg que li ha formulat el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra. La declaració institucional acaba refermant el seu compromís amb “el dret d’autodeterminació de Catalunya”. Consulta aquí el text sencer.  

Aquest dimarts s'ha aprovat el cartipàs del Consell Comarcal

Acord i composició del Govern ERC-JxC al Consell Comarcal del Maresme

Aquest dimarts s'ha aprovat el cartipàs del que serà el proper consell de govern del Consell Comarcal del Maresme, l'entitat supramunicipal que aglutina els 30 ajuntaments de la comarca limítrofe amb la demarcació de Girona. Aquesta aprovació és conseqüència de l'acord de govern que va signar la Federació Comarcal d'Esquerra Republicana al Maresme, i la delegació territorial homònima de Junts per Catalunya el passat dijous 18 de juliol, i que es va materialitzar el dia següent amb el nomenament de l'alcalde republicà de Vilassar de Mar, Damià del Clot Trias, com a president del Consell Comarcal per mandat corresponent als anys 2019-2023.   En un exercici de màxima generositat, com apuntava el president d'ERC, Josep Pena, el dia de la signatura pública de l'acord, i tenint en compte els dos vectors principals: la vertebració de la comarca a través d'un òrgan que sigui realment representatiu, i la voluntat de no perdre de vista el factor de país (la possibilitat de compondre un govern amb partits netament independentistes), Esquerra ha acordat fer un repartiment de responsabilitats molt proper al 50%-50%, malgrat la diferència de representants entre les dues formacions (ERC, 12, JxC, 6).   En un exercici de transparència, Esquerra Republicana vol fer públic l'acord de govern amb Junts per Catalunya, i explicar com s'ha fet finalment aquest repartiment d'atribucions, que finalment serà el següent:   Sr. Damià del Clot i Trias (ERC), President Sr. Joaquim Arnó i Porras (JxC), Vicepresident primer i Conseller Delegat de Planificació Estratègica Sra. Maite Viñals Clemente (ERC), Vicepresidenta Segona i portaveu Sra. Laura Martínez Portell (JxC), Vicepresidenta tercera i Consellera Delegada de Promoció Econòmica Sr. Andreu Bosch i Rodoreda (ERC), Conseller Delegat de Servei als Municipis i Innovació Sra. Montserrat Garrido Romera (JxC), Consellera Delegada de Medi Ambient i Canvi Climàtic Sra. Meritxell Romero Pinet (ERC), Consellera Delegada d'Equitat i Acció Social Sr.