Maresme

Totes les notícies

ERC Maresme configura un equip per afrontar les eleccions municipals amb una presidència renovada

El Congrés ordinari 2018 de la Federació Comarcal del Maresme, celebrat el 24 de març a la Unió de Teià, va ser el marc en el qual es va renovar la Permanent comarcal d'Esquerra Republicana de Catalunya al Maresme, arran de la renúncia de la fins ara presidenta Mònica Palacín, actual secretària d’organització d’ERC i diputada al Parlament de Catalunya. El Congrés ha avalat la candidatura encapçalada per l’argentoní Josep Pena i Sant, acompanyat per un equip que es proposa consolidar les seccions locals de la comarca i mantenir i augmentar les 14 alcaldies amb les quals ara compta. La nova permanent exercirà el seu mandat només fins al juliol de 2019, tot just quan s’hagin celebrat les eleccions municipals. Des de la nova presidència i el seu equip es considera “honest” que “amb aquesta voluntat de continuïtat” de l’anterior executiva, el mandat no s’estengui els quatre anys als quals té dret estatuàriament i finalitzi quan estava previst que acabés abans de la marxa de l’ara diputada de Pineda. La nova permanent s’ha bastit amb dues novetats d’abast organitzatiu: el Consell Polític i les comunitats d’interès. Josep Pena considera la permanent comarcal "com un espai de gestió del coneixement. Per això interpel·larem el talent existent i latent del partit amb la voluntat desvergonyida de prendre millors decisions i més legitimades. Decisions que volem raonades i raonables, basades en el rigor de les dades vistes des del prisma del criteri polític dels que ens reconeixem republicans i republicanes.” La nau Enterprise de Josep Pena, tal com va definir amb aquest símil cinematogràfic la seva candidatura, té aquesta composició que mostra clarament la intenció d’afrontar amb garanties el desafiament de les municipals 2019: Presidència – Josep Pena (Argentona) Secretaria d’Organització – Maite Viñals (Cabrils) Adjunta a secretaria d’Organització – Marta del Castillo (Arenys de Mar) Secretaria de Finances – Joan Casals (Cabrils) Secretaria d’Imatge i Comunicació – Oriol Jordan (Palafolls) Secretaria de la Dona – Meritxell Romero (Santa Susanna) Secretaria de Política Municipal – Àngel Castillo (Arenys de Munt) Adjunta a Secretaria de Política Municipal – Laura Ribot (Montgat) Adjunta a Secretaria de Política Municipal – Tònia Vila – Arenys de Munt Secretaria Política Parlamentària – Xavier Viudez (Cabrils) Secretaria de Formació – Sebastià Pujol (Premià de Dalt) Secretaria de Política Comarcal i Vocalia de Grans Ciutats – Josep M Molins (Premià de Mar) Secretaria d’Anàlisi i Prospectiva – Toni Sànchez (Premià de Dalt) Secretaria d’Entorn – Teresa Vidal (Sant Andreu de Llavaneres) Vocalia de Mataró – Anna Salicrú (Mataró) Vocalia d’Alcaldies – Marc Bosch (Dosrius)  

Comunicat d'ERC Santa Susanna

Meritxell Romero, regidora d'ERC a Santa Susanna, no s'ha negat a firmar cap decret

En referència a la notícia apareguda a La Vanguardia sobre la pretesa negativa de la regidora d’ERC a Santa Susanna, Meritxell Romero, a signar el decret d’Alcaldia de suport a la celebració del Referèndum de l’1-O, manifestem el següent: 1.- Es tracta d’una notícia falsa, que no ha estat en cap cas contrastada amb la nostra regidora. 2.- La regidora va comunicar per escrit a l’Ajuntament la impossibilitat material d’assistir a la signatura del decret per motius d’agenda professional i no va rebre cap resposta. 3.- Defugim de veure’ns barrejats enmig de lluites internes en clau local al si d’altres formacions polítiques i proclamem alçada de mires en aquest moment històric. 4.- Hem demanat a La Vanguardia la rectificació immediata de la notícia, publicada sense el contrast exigible a la bona pràctica periodística.  

Els nous consellers comarcals d'ERC

Vila, Romero i Alfaro, nous consellers comarcals d'ERC

En el ple del Consell Comarcal de dimarts 19 de juliol van prendre possessió de l'acta de consellers els tres nous representants d'ERC en aquest ens. Es tracta de Tònia Vila (Arenys de Munt), Meritxell Romero (Santa Susanna) i Albert Alfaro (El Masnou), aquest últim de MES, que es va presentar a les últimes municipals en coalició amb ERC en diferents municipis. Una vegada més, el partit agraeix la feina feta fins ara pels consellers sortints -Annabel Moreno, Laura Ribalaiga i Pau Morales- i encoratja en la seva feina aquests nous consellers, que de ben segur faran bona feina.  

Creació Coordinadora Electes Maresme

Neix la Coordinadora d’Electes del Maresme en defensa del referèndum i la sobirania

La Nau Gaudí de Mataró va acollir dissabte 3 de juny la trobada on els electes del Maresme inscrits a l’AECAT es van conjurar per defensar la celebració del referèndum. Regidors i alcaldes del Maresme van aprovar crear la Coordinadora d’Electes del Maresme com a espai de diàleg municipalista i complement territorial de l’AECAT, per defensar la democràcia i contra la possible escalada repressiva de l’Estat espanyol. Els representants municipals creuen que l'objectiu d’una República Catalana que garanteixi els drets socials s’aconseguirà si som capaços de generar un treball unitari entre tots els agents polítics i socials, institucions, càrrecs electes, forces polítiques, entitats i població. La Coordinadora d’Electes del Maresme donarà suport als electes i ajuntaments del Maresme que puguin ser represaliats per l'Estat per qualsevol acció o decisió en defensa de la democràcia, la sobirania local, el dret a l'autodeterminació i la República Catalana; serà un espai per compartir anàlisis entorn a les actuacions per garantir la celebració efectiva del referèndum i garantir l'aplicació de les anomenades lleis de desconnexió, i contribuirà a l’estructuració de coordinadores d’electes arreu del territori. El Plenari, compost per tots els electes que decideixin formar-ne part, va escollir la Permanent formada per 11 persones de diferent sensibilitat política.  

Municipalisme d'ERC a Sabadell reclama superàvit ajuntaments

Els electes d’Esquerra Republicana al Maresme volen que el superàvit dels ajuntaments sigui retornat a la ciutadania

Una representació del municipalisme d’Esquerra Republicana es va reunir dilluns a la tarda a Sabadell per perfilar les esmenes del Pressupostos Generals de l’Estat. Els càrrecs electes del Maresme van ser-hi representats per l'alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, i l'alcaldessa d'Arenys de Mar, Annabel Moreno. Una de esmenes que es lliuraran al grup parlamentari de Madrid vol modificar la llei per tal que permeti que els ajuntaments puguin utilitzar lliurement els seus superàvits i posar-los a disposició de la ciutadania, ja sigui en forma de polítiques socials, promoció econòmica i ocupació o bé per dur a terme aquelles inversions necessàries per al municipi. “Farem tot el que calgui per revertir aquesta situació injusta, que situa a la institució més propera a la gent, en l’absurditat de tenir necessitats urgents que cobrir, disposar dels recursos per atendre-les i no poder-les satisfer. Les nostres prioritats són les necessitats de la nostra gent”, va manifestar Juli Fernàndez, alcalde de Sabadell en el transcurs de la trobada. A la sortida de la reunió, Marc Sanglas, secretari de Política Municipal, va manifestar que “volem posar aquests recursos econòmics a disposició de la ciutadania” i que gràcies al superàvit “podrem millorar els serveis públics, augmentar les partides de serveis socials ajudant als que es queden enrere i executar inversions prioritàries”. Paral·lelament a aquestes esmenes, Esquerra Republicana està presentant a tots els ajuntaments on té representació una moció en contra de la Llei d’estabilitat pressupostària imposada per Montoro. Aquesta llei ha provocat que els ajuntaments catalans hagin generat un superàvit de 1.200 milions d’euros a l’exercici 2016 i que  acumulin més de 3.000 milions en resultats positius dels darrers cinc exercicis  i que el seu legítim propietari; la ciutadania, no en pugui gaudir.  

Els consellers sortints registrant la seva renúncia al consell comarcal aquest matí

En l’equador del mandat del Consell Comarcal del Maresme, ERC planteja canvis en la composició del seu grup comarcal

Aquestes canvis obeeixen a factors professionals i personals de les conselleres Annabel Moreno i Laura Ribalaiga i el conseller Pau Morales, cadascun d’ells amb compromisos locals i nacionals de rellevància, alhora que a la necessitat d’adaptar-nos a les circumstàncies d’una governabilitat comarcal afeblida pel pacte entre CiU i PSC. Els tres consellers sortints han presentat la seva renúncia al registre d'entrada del Consell Comarcal avui dimarts18 d'abril. Els substituiran Meritxell Romero (Santa Susanna), Tònia Vila (Arenys de Munt) i Albert Alfaro (El Masnou), que s’incorporen amb el repte de prendre el relleu a la dedicació i l’encert demostrats en tot moment per les companyes i el company que abandonen el grup comarcal. Resta intacte el nostre projecte polític per al Maresme, al que ara se sumen cares noves al servei d’una comarca més pròspera, justa, sostenible i compromesa amb el procés d’emancipació nacional.

Un pacte a la mida dels partits que el signen, no del Maresme

Des de la Federació Comarcal d'ERC al Maresme donem a conèixer a l'opinió pública la conclusió que es pot extreure del nou acord de (des)govern entre CiU i PSC al Consell Comarcal. Després d’una breu descripció del context polític i social en què es rubrica l’acord, els signants ofereixen “consens i diàleg entre totes les forces polítiques”. Un oferiment sense credibilitat que arriba mesos després d’haver expulsat del govern al partit que va guanyar les eleccions al Maresme. Tanmateix, consens i diàleg per a fer què? Per a fer res, si ens cenyim en el batibull inconsistent d’obvietats i afegits de copia i enganxa que s’amunteguen en el document. O millor encara: per a fer ben poca cosa, llevat de repartir les àrees de gestió entre els grups comarcals de CiU i PSC fent ús d’un dret de cuixa polític que ens ruboritza. I és que l’acord té nul·la ambició política i no fa més que repetir frases gastades i manllevar les idees que ERC va aportar a l’inici del mandat, com l’activació del Pla Estratègic del Maresme, l’empoderament del Consell d’Alcaldes o l’adaptació de l’estructura de serveis a les necessitats dels municipis. Els pertorba la mala consciència fins al punt que una cinquena part de l’acord es dedica a justificar la creació d’un “nou lloc de treball” per donar suport a la Gerència i els òrgans de govern, ara greument desautoritzats amb la incorporació d’aquest comissari polític. En un exercici delirant d’“excusatio non petita, accusatio manifesta”, s’atreveixen a parlar de professionalització de la funció directiva quan la persona contractada a dit per ocupar aquest lloc és el Sr. Jaume Cases, fins fa poc regidor del PSC a l’Ajuntament de Premià de Dalt. Velles formes de la vella política, que es resisteix a desaparèixer...

tomicus

Actuació contra el tomicus: sí rotund. Sense el compromís del Consell Comarcal, no.

El grup comarcal d’ERC al Consell Comarcal va abstenir-se ahir en la votació per demanar al Departament d’Agricultura declarar els boscos Zona d’Actuació Urgent. Això no vol dir, en cap cas, que no considerem que cal una actuació immediata i contundent, com de fet ja s’està fent des del Departament, que ja ha destinat 100 mil euros a subvencionar la retirada dels arbres afectats, quantitat a la qual se sumen els 85 mil euros que la Diputació de Barcelona també hi ha destinat a dia d’avui. L’abstenció al Consell Comarcal respon a la manera com ha actuat el Govern d’aquest ens, des de la unilateralitat, en no consultar prèviament al DARP la viabilitat tècnica i les conseqüències de la declaració. La sol·licitud de declaració hauria d'anar acompanyada d'un gest per part del CCM que demostri que abandona la zona de confort de demanar que actuï un altre i, per tant, de no prendre part activa en la gestió de la plaga. El sentit de l'abstenció s'ha d'entendre, doncs, com un avís al govern comarcal per retornar a un abordatge consensuat de l'estratègia multinivell de combat contra el tomicus. Des d’ERC, doncs, volem donar a conèixer a l’opinió pública que: 1. El CCM ha actuat amb deslleialtat institucional en no consultar prèviament al DARP la possibilitat tècnica i les conseqüències de la declaració. Aquesta actitud és contrària al model de governança silvícola que defensem des d’ERC. 2. El CCM ha d'abandonar la zona de confort i corresponsabilitzar-se en la gestió de la plaga. Si es tracta d’un tema de pressupost, els diners previstos per l’assessor del PSC es podrien destinar a atacar el tomicus. 3. Proposem institucionalitzar una taula de seguiment de la plaga formada per CCM, DARP, Diputació, Consorci de la Propietat Forestal, Diputació i associacions de propietaris, junt amb el Parc Serralada Litoral i el del Montnegre-Corredor, dels quals formen part la majoria dels ajuntaments del Maresme i que fa tants anys que treballen i promouen la gestió forestal.

Consell Comarcal del Maresme

Nou acord pel pacte "de sempre" al Consell Comarcal

Arran de la notícia que PDeCAT i PSC, a través dels seus grups comarcals de CiU i PSC, tenen la intenció de modificar el pacte de govern al Consell Comarcal del Maresme, Esquerra Republicana de Catalunya al Maresme volem donar a conèixer a l’opinió pública les següents consideracions:   Els protagonistes de la notícia prenen aquesta decisió després de la moció de censura de Malgrat de Mar, una moció –volem recordar-ho- participada per un ampli espectre de forces polítiques unides per superar l’atonia i la incapacitat del govern socialista.   Coneixem poca cosa dels detalls del nou acord i temem que poca cosa es pugui esperar. Els mateixos socis de govern avancen que el document no tindrà contingut polític i se circumscriurà a aspectes de gestió. Res d’estrany en un pacte -el que va expulsar ERC del govern del Consell Comarcal tot i ser la primera força a la comarca- nascut de la revenja i sense més ambició política que la personal.   Els grups comarcals de CiU i PSC rubricaran, doncs, la renúncia a fer política en majúscules a canvi de refugiar-se en la gestió de curta volada del “qui dia passa, any empeny”.    Assistim a l’enèsim episodi de descomposició de l’administració comarcal, que veiem convertida en llotja d’intercanvi de favors polítics. Sense projecte. Sense direcció. Això sí, amb més càrrecs.   A inicis del mes de d’abril es presentarà en societat aquest pacte estrafet. Serà aleshores quan podrem analitzar-lo amb deteniment i fer un pronunciament més exhaustiu. Mentrestant,  continuem practicant una oposició exigent i responsable que anteposi l’interès públic del Maresme als interessos de partit.