Maresme

Totes les notícies

ERC constitueix un espai de trobada per coordinar polítiques de preservació de l’entorn marítim

Les Federacions d’ERC al Maresme i a la demarcació de Girona s’ha reunit aquest matí a la població selvatana de Lloret de Mar per mantenir una reunió on s’ha començat a treballar per trobar solucions conjuntes a diversos temes del litoral. La trobada es produeix després d’haver establert sinergies entre els dos territoris durant els darrers mesos, per liderar la lluita contra les agressions al corall vermell al litoral maresmenc i gironí que s’han produït després que l’Estat espanyol concedís una dotzena de llicències que havien obert la porta a l’especulació amb aquesta espècie protegida. D’entre els diversos temes que s’han tractat i que afecten aquesta part del territori, hi ha la draga, la concessió de permisos nàutics, la pesca, el lleure i la biodiversitat marina, entre d’altres assumptes. Des d’ERC es defensa la preservació d’un ecosistema marítim sostenible, compatible amb l’economia blava i que es cogestioni amb l’administració i els centres de recerca, el sector pesquer i la societat civil. A la trobada, s'ha presentat, també, l’estratègia marítima que s’està traçant des del Govern i s'ha considerat especialment propícia perquè permet aprofundir en la construcció de grans espais de consens entre aquests territoris, per tal de fer més efectiva la lluita per la preservació de l’entorn marítim compartit. A banda dels representants locals de les diverses poblacions dels litorals maresmenc i gironí, han participat a la reunió de treball altres representants del Parlament, de les diputacions, dels consells comarcals, senadors, i membres de la sectorial de Medi Ambient d’Esquerra Republicana.

Sant Vicenç de Montalt

ERC demana la dimissió de l’alcalde de Sant Vicenç de Montalt

La Federació Comarcal d’Esquerra Republicana al Maresme ha manifestat avui el seu suport a la decisió del grup municipal republicà de Sant Vicenç de Montalt de demanar la dimissió de l’alcalde de la localitat, Miquel Àngel Martínez, que a la vegada és també el president del Consell Comarcal del Maresme (CCM). La petició es produeix com a conseqüència de la filtració d’un enregistrament telefònic en el qual es sent l’alcalde i un membre de la brigada municipal de Sant Vicenç, enraonant sobre com ocultar unes reformes al domicili particular de Martínez fetes a costa de l’erari públic. Esquerra Republicana va proposar al ple celebrat ahir dijous a través dels seus regidors Enric Pardo i Berta Sala, dos acords per solucionar un conflicte que transcendeix més enllà del municipi de Sant Vicenç. Al ple, Martínez es va limitar a dir que l’enregistrament s’havia filtrat il·legalment: 1.    La dimissió de l’alcalde i la seva renúncia, en conseqüència, a la presidència del CCM 2.    Que el PDECat triï un nou alcalde, tot respectant la voluntat manifestada pels ciutadans de Sant Vicent, a les darreres municipals de 2015. En cas d’una situació d’immobilisme per part de l’alcalde, ERC va anunciar que donaria suport a una moció de censura que proposés un nou alcalde del PDECat, que estigui d’acord amb entomar el repte de conduir l’alcaldia fins les properes eleccions municipals

Palacín, presentant la renúncia com a consellera comarcal al Maresme

Mònica Palacín renuncia al càrrec de consellera comarcal

La portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya al Consell Comarcal del Maresme (CCM), Mònica Palacín, ha renunciat avui a través d'una carta a les seves responsabilitats com a consellera comarcal. La renúncia es farà efectiva en el proper ple del 17 de juliol. Palacín explica en la carta que per diversos motius es veu impossibilitada per poder continuar exercint aquesta responsabilitat. L'encara consellera va entrar al CCM el 2015 com a regidora de Pineda de Mar d'on ara n'és també l'alcaldable. Els resultats de les eleccions del 21 de desembre al Parlament de Catalunya van comportar el seu nomenament com a diputada, un altre dels fets que han influit en la seva decisió. La formació republicana agraeix molt especialment la dedicació i la perseverança de la que també ha estat presidenta de la Federació Comarcal del partit al Maresme. El relleu en el càrrec al CCM l'agafa el regidor republicà a Sant Pol de Mar, Albert Zanca.

Foto: Ajuntament de Mataró

ERC expressa el seu condol per la mort del regidor socialista Juan Manuel Vinzo

Des d'Esquerra Republicana al Maresme lamentem i expressem el nostre condol per la mort del regidor de Salut del PSC de Mataró i vicepresident 3r del Consell Comarcal del Maresme, Juan Manuel Vinzo, que ens ha deixat massa aviat, als 48 anys.  Vinzo també havia exercit anteriorment de metge del servei de Neonatologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron i de Pediatra a la Clínica Quirón.  Des d'ERC reiterem tot el nostre escalf i suport a la família i als companys de partit del Juan Manuel. Descansa en pau.  

Món municipal d'ERC a Arenys de Mar #elcorallnoestoca

ERC diu NO a l'extracció de corall vermell

#elcorallnoestoca #lacostanoestoca #prouagressions    Les alcaldesses d’Arenys de Mar i Canet, així com els portaveus d’ERC als municipis de Sant Pol, Calella, Pineda, Santa Susanna i Malgrat, acompanyats pel senador Bernat Picornell i companys i companyes de tot el Maresme han mostrat la seva oposició a la decisió del govern espanyol d’atorgar 12 llicències per extreure corall vermell entre Arenys de Mar i Begur. Aquesta acció es du a terme coordinadament amb la resta de municipis del litoral català fins al cap de Begur.   Avui, doncs, s’engega una campanya per donar a conèixer a l’opinió pública aquesta agressió, així com mesures institucionals i socials per aturar l’extracció de corall vermell. Entre d’altres, ERC presentarà mocions a tots els ajuntaments perquè siguin les institucions municipals qui també demanin al govern espanyol que rectifiqui en aquesta decisió.   Des d’Esquerra Republicana de Catalunya es denuncia públicament que aquesta mesura va totalment en contra a les polítiques de conservació de la biodiversitat marina i protecció del litoral, ja que un estudi encarregat per la Generalitat l’any passat deixava ben clar que el corall vermell al litoral català es troba en estat “crític”. Ja al 2015, el corall vermell va ser elevat a la categoria "en perill d'extinció" a la llista vermella elaborada per la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (UICN).   Per aquestes raons, la Generalitat va decretar una moratòria d’extracció de deu anys en l’àmbit de la seva competència, que són les aigües interiors, és a dir, des de Begur i fins a la frontera francesa. Tot i així, es va comunicar al ministeri la necessitat d’ampliar aquesta protecció també en les aigües exteriors, que no són competència de la Generalitat, i amb la decisió que han donat a conèixer s’ha constatat que han fet cas omís de la demanda i l’estudi dels científics.   Elisenda Pérez, senadora electe per Girona del grup d’ERC al Senat, va demanar explicacions sobre aquesta mesura al Senat i el grup parlamentari al Congrés ha demanat la compareixença de la ministra perquè doni explicacions sobre aquesta mesura.

ERC Maresme configura un equip per afrontar les eleccions municipals amb una presidència renovada

El Congrés ordinari 2018 de la Federació Comarcal del Maresme, celebrat el 24 de març a la Unió de Teià, va ser el marc en el qual es va renovar la Permanent comarcal d'Esquerra Republicana de Catalunya al Maresme, arran de la renúncia de la fins ara presidenta Mònica Palacín, actual secretària d’organització d’ERC i diputada al Parlament de Catalunya. El Congrés ha avalat la candidatura encapçalada per l’argentoní Josep Pena i Sant, acompanyat per un equip que es proposa consolidar les seccions locals de la comarca i mantenir i augmentar les 14 alcaldies amb les quals ara compta. La nova permanent exercirà el seu mandat només fins al juliol de 2019, tot just quan s’hagin celebrat les eleccions municipals. Des de la nova presidència i el seu equip es considera “honest” que “amb aquesta voluntat de continuïtat” de l’anterior executiva, el mandat no s’estengui els quatre anys als quals té dret estatuàriament i finalitzi quan estava previst que acabés abans de la marxa de l’ara diputada de Pineda. La nova permanent s’ha bastit amb dues novetats d’abast organitzatiu: el Consell Polític i les comunitats d’interès. Josep Pena considera la permanent comarcal "com un espai de gestió del coneixement. Per això interpel·larem el talent existent i latent del partit amb la voluntat desvergonyida de prendre millors decisions i més legitimades. Decisions que volem raonades i raonables, basades en el rigor de les dades vistes des del prisma del criteri polític dels que ens reconeixem republicans i republicanes.” La nau Enterprise de Josep Pena, tal com va definir amb aquest símil cinematogràfic la seva candidatura, té aquesta composició que mostra clarament la intenció d’afrontar amb garanties el desafiament de les municipals 2019: Presidència – Josep Pena (Argentona) Secretaria d’Organització – Maite Viñals (Cabrils) Adjunta a secretaria d’Organització – Marta del Castillo (Arenys de Mar) Secretaria de Finances – Joan Casals (Cabrils) Secretaria d’Imatge i Comunicació – Oriol Jordan (Palafolls) Secretaria de la Dona – Meritxell Romero (Santa Susanna) Secretaria de Política Municipal – Àngel Castillo (Arenys de Munt) Adjunta a Secretaria de Política Municipal – Laura Ribot (Montgat) Adjunta a Secretaria de Política Municipal – Tònia Vila – Arenys de Munt Secretaria Política Parlamentària – Xavier Viudez (Cabrils) Secretaria de Formació – Sebastià Pujol (Premià de Dalt) Secretaria de Política Comarcal i Vocalia de Grans Ciutats – Josep M Molins (Premià de Mar) Secretaria d’Anàlisi i Prospectiva – Toni Sànchez (Premià de Dalt) Secretaria d’Entorn – Teresa Vidal (Sant Andreu de Llavaneres) Vocalia de Mataró – Anna Salicrú (Mataró) Vocalia d’Alcaldies – Marc Bosch (Dosrius)  

Comunicat d'ERC Santa Susanna

Meritxell Romero, regidora d'ERC a Santa Susanna, no s'ha negat a firmar cap decret

En referència a la notícia apareguda a La Vanguardia sobre la pretesa negativa de la regidora d’ERC a Santa Susanna, Meritxell Romero, a signar el decret d’Alcaldia de suport a la celebració del Referèndum de l’1-O, manifestem el següent: 1.- Es tracta d’una notícia falsa, que no ha estat en cap cas contrastada amb la nostra regidora. 2.- La regidora va comunicar per escrit a l’Ajuntament la impossibilitat material d’assistir a la signatura del decret per motius d’agenda professional i no va rebre cap resposta. 3.- Defugim de veure’ns barrejats enmig de lluites internes en clau local al si d’altres formacions polítiques i proclamem alçada de mires en aquest moment històric. 4.- Hem demanat a La Vanguardia la rectificació immediata de la notícia, publicada sense el contrast exigible a la bona pràctica periodística.  

Els nous consellers comarcals d'ERC

Vila, Romero i Alfaro, nous consellers comarcals d'ERC

En el ple del Consell Comarcal de dimarts 19 de juliol van prendre possessió de l'acta de consellers els tres nous representants d'ERC en aquest ens. Es tracta de Tònia Vila (Arenys de Munt), Meritxell Romero (Santa Susanna) i Albert Alfaro (El Masnou), aquest últim de MES, que es va presentar a les últimes municipals en coalició amb ERC en diferents municipis. Una vegada més, el partit agraeix la feina feta fins ara pels consellers sortints -Annabel Moreno, Laura Ribalaiga i Pau Morales- i encoratja en la seva feina aquests nous consellers, que de ben segur faran bona feina.  

Creació Coordinadora Electes Maresme

Neix la Coordinadora d’Electes del Maresme en defensa del referèndum i la sobirania

La Nau Gaudí de Mataró va acollir dissabte 3 de juny la trobada on els electes del Maresme inscrits a l’AECAT es van conjurar per defensar la celebració del referèndum. Regidors i alcaldes del Maresme van aprovar crear la Coordinadora d’Electes del Maresme com a espai de diàleg municipalista i complement territorial de l’AECAT, per defensar la democràcia i contra la possible escalada repressiva de l’Estat espanyol. Els representants municipals creuen que l'objectiu d’una República Catalana que garanteixi els drets socials s’aconseguirà si som capaços de generar un treball unitari entre tots els agents polítics i socials, institucions, càrrecs electes, forces polítiques, entitats i població. La Coordinadora d’Electes del Maresme donarà suport als electes i ajuntaments del Maresme que puguin ser represaliats per l'Estat per qualsevol acció o decisió en defensa de la democràcia, la sobirania local, el dret a l'autodeterminació i la República Catalana; serà un espai per compartir anàlisis entorn a les actuacions per garantir la celebració efectiva del referèndum i garantir l'aplicació de les anomenades lleis de desconnexió, i contribuirà a l’estructuració de coordinadores d’electes arreu del territori. El Plenari, compost per tots els electes que decideixin formar-ne part, va escollir la Permanent formada per 11 persones de diferent sensibilitat política.