Maresme

Totes les notícies

Posicionament d’Esquerra Republicana davant la dimissió de l’alcalde d’Argentona per actituds i assetjaments masclistes

La Secció Local d’Argentona i la Federació Comarcal d'ERC al Maresme manifestem el rebuig inequívoc davant les actituds d’assetjament masclista reconegudes per l’alcalde d’Argentona, Eudald Calvo, després que hagin aflorat via xarxes socials sota l’etiqueta #matxisEI. Com a part integrant del govern municipal d’Argentona, ERC ha mantingut una posició clara des que ha tingut coneixement del cas: els comportaments denunciats i reconeguts són intolerables i reprovables, de manera que necessàriament inhabilitaven Eudald Calvo a seguir al capdavant de l'alcaldia.  Tant des d'ERC Argentona com des de la Federació Comarcal vam reclamar la seva dimissió immediata en el si d’una reunió de la candidatura UNITAT-Argentona per la República que es va dur a terme ahir a la nit, i de la qual ERC forma part. Esperem que la dimissió anunciada avui per Eudald Calvo es faci efectiva amb la màxima urgència en les hores vinents, tal com vam demanar. Des d'ERC mostrem el nostre suport a totes les víctimes i manifestem el nostre compromís a seguir treballant per erradicar la violència masclista, conscients que està en tots els àmbits de la nostra vida, en tots els àmbits de poder, i també en les organitzacions i partits polítics, i que ens queda molta feina per fer. La República anhelada només serà possible si és feminista.

L'equip de la nova permanent comarcal d'ERC al Maresme per als propers quatre anys

El congrés d’ERC al Maresme renova la confiança al projecte comarcal que lidera Josep Pena

La candidatura ‘Maresme Seguim’ encapçalada per l’actual president de la Federació Comarcal d’ERC al Maresme, Josep Pena, ha rebut aquest migdia el suport majoritari de la militància del partit, en un Congrés Comarcal de renovació del seu òrgan rector celebrat a la Fundació Iluro de Mataró. ‘Maresme Seguim’ ha resultat vencedora en un congrés al que també s'havia presentat la candidatura ‘Un pas Endavant’, liderada per la premianenca Núria Espuny. Josep Pena seguirà, després de només dos anys d’agafar el relleu a l’expresidenta i ara diputada Mònica Palacín, al capdavant del projecte comarcal amb un equip força renovat. La nova permanent ha presentat a la militància un projecte que busca consolidar la implantació d’ERC a la comarca en base a quatre eixos molt clars: ser un partit decisiu al Maresme, reforçar l'estructura i la cohesió, obrir-lo encara més empoderant la militància. Laia Martín, Sergi Penedès i Nani Mora, nous Consellers Nacionals Durant el Congrés Comarcal també s’han renovat els noms que representaran la comarca al Consell Comarcal. De les set persones que s’han presentat, n’han resultat escollides tres, amb la regidora d’Arenys de Mar, Laia Martín, al capdavant. Martín compartirà responsabilitats amb el mataroní Sergi Penedès i l’alcalde de Sant Andreu de Llavaneres, Nani Mora. Les tres persones són àmpliament coneixedores de la comarca des de diferents òptiques que es complementen. La nova permanent queda formada per: President: Josep Pena (Argentona) Secretària General: Rosa Funtané (Montgat) Secretària d'Organització: Paula Lloret (Vilassar de Dalt) Secretària de Finances: Laia Sorribes (Sant Vincenç de Montalt) Secretari de Comunicació: Oriol Jordan (Palafolls) Secretària de la Dona: Marta Paset (Tordera) Secretari de Política Municipal: Àngel Castillo (Arenys de Munt) Adjunt a la Sec de Pol Municipal, pel Baix i Centre Maresme: Josep M. Molins (Premià de Mar) Adjunta a la Sec de Pol Municipal, per l'Alt Maresme: Teresa Verdaguer (Malgrat de Mar) Secretari de Nova Ciutadania: Hugo Ernesto Guffanti (Pineda de Mar) Secretari de Transició Ecològica: Albert Alfaro (El Masnou) Secretària de Formació: Teresa Vidal (Sant Andreu de Llavaeres) Secretària de Política Comarcal: Laura Ribot (Montgat) Secretari d'Anàlisi i Prospectiva: Toni Sànchez (Vilassar de Dalt) Secretari d'Acció Política: Marc Bosch (Dosrius).

Rosa Funtané, alcaldessa de Montgat

Un pacte contranatura per expulsar el republicanisme de Montgat

Comunicat de la Federació Comarcal d’Esquerra Republicana en relació a la moció de censura a Montgat. Davant de la imminent moció de censura a Montgat per part dels grups de l’oposició JxC, PSC, SOM i un regidor no adscrit que prové de Cs, contra el govern d’Esquerra Republicana i Montgat en Comú, liderat per l’alcaldessa Rosa Funtané. Des de la Federació Comarcal d’Esquerra Republicana al Maresme volem manifestar el següent: 1. Els grups de l’oposició (PSC, JxC, SOM i un regidor no adscrit provinent de Ciutadans -el cap de llista del partit) s’han conxorxat per presentar una moció de censura contra el govern d’ERC i Montgat en Comú, que rebutgem frontalment per higiene democràtica i per dignitat nacional. Des d’ERC pensem que no hi ha cap motiu polític que justifiqui la presentació d’aquesta moció de censura, més enllà dels interessos personals espuris dels grups que la impulsen. 2. Es tracta d’un pacte contranatura promogut per Junts per Catalunya i el PSC, que inclou trànsfugues i que s’ha volgut blanquejar amb la baixa del regidor de Ciutadans del seu grup polític. En política, no tot suma. Ciutadans és una força que neix dels moviments lerrouxistes i que ha fet bandera d’un anticatalanisme irresponsable. Així mateix, recordem que el cap de llista de SOM, va abandonar el passat mandat el PSC per poder-se presentar per aquesta formació local. Aquest pacte, doncs, neix sense més ambició que la d’ocupar cadires, té en el transfuguisme més descarat la seva senya d’identitat i ja es va començar a coure l’endemà de la jornada electoral mogut per purs personalismes. 3. Durant els darrers mesos, i coordinats amb Montgat, des de la Federació Comarcal del Maresme hem mantingut diverses converses amb Junts per Catalunya a nivell comarcal per evitar el despropòsit. És cert que la direcció comarcal de JxC ha desautoritzat públicament el seu grup municipal i ha anunciat l’obertura d’expedients disciplinaris als seus membres com a pas previ a l’expulsió.

Els alcaldes d'ERC i de JxC que han signat la declaració conjunta

Les alcaldies d’ERC i JxCat del Maresme demanen l’amnistia dels presos i el retorn dels exiliats

En una declaració conjunta, el 80% de les alcaldies de la comarca ratifiquen el seu compromís amb el dret d'autodeterminació i el suport a les institucions de Catalunya. Les alcaldies d’ERC i JxC del Maresme exigeixen l’amnistia dels presos polítics condemnats pel Tribunal Suprem a penes que sumen 100 anys de presó pels fets de l’1 d’octubre del 2017. També reclamen el lliure retorn dels polítics exiliats. En una declaració conjunta, denuncien que el poder judicial i el Govern de Pedro Sánchez han retrocedit a l’Espanya en blanc i negre “enlairant les banderes de la vulneració dels drets polítics individuals i col·lectius; de la violència repressora i la de la criminalització dels moviment independentista i de les institucions catalanes”. Els representants municipals remarquen el caràcter pacífic i no violent de l’independentisme. I denuncien la “brutalitat” policial dels darrers dies, tot posant-se a disposició de les víctimes del Maresme per donar-los suport en les reclamacions dels seus drets. El document reclama que s’acabin les detencions arbitràries, que cap policia pugui fer ús de pilotes de goma a Catalunya, que surtin tots els efectius policials vinguts d’altres punts d’Espanya i que Pedro Sánchez accepti les constant i reiterades peticions de diàleg que li ha formulat el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra. La declaració institucional acaba refermant el seu compromís amb “el dret d’autodeterminació de Catalunya”. Consulta aquí el text sencer.  

Aquest dimarts s'ha aprovat el cartipàs del Consell Comarcal

Acord i composició del Govern ERC-JxC al Consell Comarcal del Maresme

Aquest dimarts s'ha aprovat el cartipàs del que serà el proper consell de govern del Consell Comarcal del Maresme, l'entitat supramunicipal que aglutina els 30 ajuntaments de la comarca limítrofe amb la demarcació de Girona. Aquesta aprovació és conseqüència de l'acord de govern que va signar la Federació Comarcal d'Esquerra Republicana al Maresme, i la delegació territorial homònima de Junts per Catalunya el passat dijous 18 de juliol, i que es va materialitzar el dia següent amb el nomenament de l'alcalde republicà de Vilassar de Mar, Damià del Clot Trias, com a president del Consell Comarcal per mandat corresponent als anys 2019-2023.   En un exercici de màxima generositat, com apuntava el president d'ERC, Josep Pena, el dia de la signatura pública de l'acord, i tenint en compte els dos vectors principals: la vertebració de la comarca a través d'un òrgan que sigui realment representatiu, i la voluntat de no perdre de vista el factor de país (la possibilitat de compondre un govern amb partits netament independentistes), Esquerra ha acordat fer un repartiment de responsabilitats molt proper al 50%-50%, malgrat la diferència de representants entre les dues formacions (ERC, 12, JxC, 6).   En un exercici de transparència, Esquerra Republicana vol fer públic l'acord de govern amb Junts per Catalunya, i explicar com s'ha fet finalment aquest repartiment d'atribucions, que finalment serà el següent:   Sr. Damià del Clot i Trias (ERC), President Sr. Joaquim Arnó i Porras (JxC), Vicepresident primer i Conseller Delegat de Planificació Estratègica Sra. Maite Viñals Clemente (ERC), Vicepresidenta Segona i portaveu Sra. Laura Martínez Portell (JxC), Vicepresidenta tercera i Consellera Delegada de Promoció Econòmica Sr. Andreu Bosch i Rodoreda (ERC), Conseller Delegat de Servei als Municipis i Innovació Sra. Montserrat Garrido Romera (JxC), Consellera Delegada de Medi Ambient i Canvi Climàtic Sra. Meritxell Romero Pinet (ERC), Consellera Delegada d'Equitat i Acció Social Sr.

Presentació de la denúncia conjunta dels sis alcaldes del Maresme, acompanyats per d'altres càrrecs d'ERC i la diputada al parlament, Mònica Palacín

“Els ultres han superat una pantalla més: assetjar els domicilis i negocis familiars dels alcaldes”, la denúncia conjunta de sis alcaldes d’ERC al Maresme

Els alcaldes d’Arenys de Mar, Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Dosrius, Teià i Sant Andreu de Llavaneres presenten una denúncia conjunta als Jutjats de Mataró pels atacs dels grups ultres als seus municipis. Es demana una visió global dels fets, exposant una persecució ideològica que esdevé un agreujant al Codi Penal, i que, en conseqüència, s'brin diligències penals als pressumptes autors, i que se'ls citi a declarar. El Director de l'Oficina de Drets Civils i Polítics, Adam Majó, ha acompanyat els alcaldes en la denúncia i ha assenyalat que aquesta acció pot "crear un precedent per a altres territoris" Annabel Moreno (alcaldessa d’Arenys de Mar i vicepresidenta de l’AMI), Damià del Clot (alcalde de Vilassar de Mar), Xavier Godàs i Pérez (alcalde de Vilassar de Dalt), Marc Bosch de Doria (alcalde de Dosrius), Andreu Bosch (alcalde de Teià) i Joan Mora (alcalde de Sant Andreu de Llavaneres), tots alcaldes d’Esquerra Republicana de Catalunya al Maresme, han presentat una denúncia conjunta per amenaces, insults i coaccions, que podrien ser constitutius de delicte. Els sis alcaldes, acompanyats del director de l’Oficina de Drets Civils i Polítics, Adam Majó, de la diputada al Parlament, Mònica Palacín i diversos càrrecs i alcaldables de la comarca, han entrat la denúncia aquest dijous a les 10 hores del matí als jutjats de Mataró. Els alcaldes denuncien l’assetjament als domicilis particulars i negocis familiars dels alcaldes i, també, els que tenen a veure amb els danys contra el mobiliari públic urbà. L’acusació assenyala el context repressiu post referèndum de l’1 d’octubre de 2017, en el qual han aparegut grupuscles ultres que busquen alterar el normal desenvolupament de les funcions polítiques dels càrrecs electes d’Esquerra Republicana. L’alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot, que ha exercit de portaveu, ha explicat davant dels mitjans que “Hem denunciat uns fets que daten ja de després del referèndum i la declaració d'independència, que són un assetjament constant a municipis que són governats per ERC i que en els darrers temps han superat una pantalla més, com és assetjar directament els domicilis i negocis familiars d'aquests alcaldes.

Foto de família amb els assistents a la roda de premsa

Esquerra Republicana prestigiarà i dotarà de contingut el Consell Comarcal del Maresme amb el primer programa comarcal que mai s’ha fet

La Federació Comarcal d’ERC al Maresme ha presentat el document de referència ‘Mares+’, és a dir, el Programa Electoral dels republicans per al Consell Comarcal del Maresme (CCM), i que també pretén ser un marc de treball útil pel partit als 30 municipis de la comarca. Aquesta serà la primera vegada que un partit presenti un projecte per al govern del Consell Comarcal, i és per això que Esquerra Republicana el posarà com a condició prèvia a l’hora d’encetar qualsevol mena de negociació, en cas que es doni aquesta eventualitat al CCM.   El Consell Comarcal, l’eina necessària per fomentar la cooperació i la coordinació entre els 30 municipis del Maresme   Esquerra Republicana considera una necessitat donar valor a la figura del Consell Comarcal del Maresme, davant del desprestigi i el desconeixement d’aquest organisme envers el ciutadà. ERC aposta, com ja va fer quan va ocupar la presidència del CCM abans del pacte entre CiU i el PSC, en transformar-lo en un eix vertebrador dels municipis que fomenti iniciatives de col·laboració entre ells.   A la comarca existeixen moltes realitats però també molts problemes que són comuns a la majoria dels municipis. Un bon exemple és la preocupació per la mobilitat, una qüestió que lidera tots els índexs de reptes de les enquestes que es realitzen als municipis del Maresme. La ‘política de campanar’ que tradicionalment ha imperat a la comarca, ha ocasionat que els municipis no s’hagin plantejat, de manera seriosa, cooperar i col·laborar per poder resoldre aquestes necessitats. ERC vol acabar, doncs, amb la aquesta política aïllacionista que genera ineficàcies i duplicitats.   És per això que la formació republicana considera que cal dotar el Consell Comarcal de contingut, i això passa per articular un projecte, un full de ruta perquè el govern del proper CCM tingui una guia per començar a treballar de manera transversal i pensant globalment com a comarca tenint en compte la diversitat i la situació de tots els seus municipis, lluny del clàssic repartiment de parcel·les de poder.

El conseller republicà d'Educació, Josep Bargalló, anuncia les inversions després del Consell Executiu de Govern

El Departament d'Educació invertirà 10,8 milions en la construcció de dos instituts a Mataró i a Dosrius

El conseller d'Educació de la Generalitat de Catalunya, Josep Bargalló (ERC), ha anunciat, aquest migdia en roda de premsa, que la Generalitat de Catalunya invertirà més d'un centenar de milions en 27 construccions escolars, dels quals, 10,8M aniran a parar al Maresme, concretament a les poblacions de Mataró i de Dosrius. Concretament, a Mataró es preveu una inversió de 6,6M per executar les obres de nova construcció de l'Institut Les Cinc Sènies, de 4 línies d'ESO i 3 de batxillerat. Pel que fa a Dosrius, l'esperada inversió es materialitzarà amb 4,2M per a la construcció de l'Institut Els Roures. En roda de premsa, Bargalló ha explicat que l'esforç d'inversió de la Generalitat ha de servir per "comportar la retirada de més d'un centenar de mòduls i seran les primeres que es faran amb els nous criteris constructius". La notícia de les inversions en Educació de la Generalitat a la comarca del Maresme suposa una injecció d'autoestima per a la comunitat educativa, i la demostració que l'aplicació de polítiques republicanes des de les institucions ens farà més lliures. Consulta la relació completa d'inversions previstes pel departament d'Educació

Foto de família dels candidats del Maresme a les properes Municipals 2019

Esquerra Republicana assoleix el repte de presentar candidatura a tots els municipis del Maresme #30de30

La Federació Comarcal d’Esquerra Republicana al Maresme dota de contingut el projecte per a la comarca tal com va demostrar divendres a Calella. L’Espai Mercat de la ciutat alt maresmenca va ser l’escenari de la presentació de les 30 candidatures republicanes que es presentaran a tots els municipis del Maresme, el que suposa tot una fita. L’acte, que va comptar amb totes les candidatures locals, va ser apadrinat pel diputat al Congrés, Joan Tardà. El president d’ERC al Maresme, Josep Pena, va posar en relleu la capacitat del partit per poder garantir la presència a tots els municipis, i va convidar a tenyir de republicanisme el Maresme amb projectes locals forts compostos per gent molt preparada, que sumin per una comarca de la qual “no tinc cap dubte que guanyarem”. “ERC és l’únic partit que presenta un projecte i un programa per la nostra comarca”, va explicar. Durant el decurs de l’acte, els assistents que van omplir l’Espai Mercat van poder gaudir de les intervencions de benvinguda dels candidats d’ERC a Calella Xavier Ponsdomènech i Míriam Sellés, que van reivindicar la vila com a capital alt maresmenca, i van recordar la tasca de la fins ara portaveu de la formació al municipi, Cristina Gómez. Després de la intervenció del president comarcal, Josep Pena; l’alcaldessa de Montgat, Rosa Funtané, va explicar la seva experiència al capdavant d’un govern republicà a Montgat, i el candidat de Mataró, Francesc Teixidó, va traçar els valors que completen la candidatura que vol recuperar Mataró com a capital del Maresme. L’acte va cloure amb la intervenció del diputat al Congrés, Joan Tardà, que va ser llargament ovacionat pel públic. Tardà va exposar la necessitat “d’assumir el repte de defensar les institucions d’autogovern, per molt autonomistes que siguin”. L’emblemàtic diputat va expressar, sense por, que ERC es reivindiqui com la força que pot aglutinar altres sensibilitats sobiranistes per poder culminar l'objectiu d’un referèndum d’autodeterminació, i per aconseguir això “ara li toca a ERC liderar el procés, i que se’ns reconegui aquest lideratge guanyant les eleccions al Congrés”.