Maresme

Totes les notícies

Foto: Ajuntament de Mataró

ERC expressa el seu condol per la mort del regidor socialista Juan Manuel Vinzo

Des d'Esquerra Republicana al Maresme lamentem i expressem el nostre condol per la mort del regidor de Salut del PSC de Mataró i vicepresident 3r del Consell Comarcal del Maresme, Juan Manuel Vinzo, que ens ha deixat massa aviat, als 48 anys.  Vinzo també havia exercit anteriorment de metge del servei de Neonatologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron i de Pediatra a la Clínica Quirón.  Des d'ERC reiterem tot el nostre escalf i suport a la família i als companys de partit del Juan Manuel. Descansa en pau.  

Món municipal d'ERC a Arenys de Mar #elcorallnoestoca

ERC diu NO a l'extracció de corall vermell

#elcorallnoestoca #lacostanoestoca #prouagressions    Les alcaldesses d’Arenys de Mar i Canet, així com els portaveus d’ERC als municipis de Sant Pol, Calella, Pineda, Santa Susanna i Malgrat, acompanyats pel senador Bernat Picornell i companys i companyes de tot el Maresme han mostrat la seva oposició a la decisió del govern espanyol d’atorgar 12 llicències per extreure corall vermell entre Arenys de Mar i Begur. Aquesta acció es du a terme coordinadament amb la resta de municipis del litoral català fins al cap de Begur.   Avui, doncs, s’engega una campanya per donar a conèixer a l’opinió pública aquesta agressió, així com mesures institucionals i socials per aturar l’extracció de corall vermell. Entre d’altres, ERC presentarà mocions a tots els ajuntaments perquè siguin les institucions municipals qui també demanin al govern espanyol que rectifiqui en aquesta decisió.   Des d’Esquerra Republicana de Catalunya es denuncia públicament que aquesta mesura va totalment en contra a les polítiques de conservació de la biodiversitat marina i protecció del litoral, ja que un estudi encarregat per la Generalitat l’any passat deixava ben clar que el corall vermell al litoral català es troba en estat “crític”. Ja al 2015, el corall vermell va ser elevat a la categoria "en perill d'extinció" a la llista vermella elaborada per la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (UICN).   Per aquestes raons, la Generalitat va decretar una moratòria d’extracció de deu anys en l’àmbit de la seva competència, que són les aigües interiors, és a dir, des de Begur i fins a la frontera francesa. Tot i així, es va comunicar al ministeri la necessitat d’ampliar aquesta protecció també en les aigües exteriors, que no són competència de la Generalitat, i amb la decisió que han donat a conèixer s’ha constatat que han fet cas omís de la demanda i l’estudi dels científics.   Elisenda Pérez, senadora electe per Girona del grup d’ERC al Senat, va demanar explicacions sobre aquesta mesura al Senat i el grup parlamentari al Congrés ha demanat la compareixença de la ministra perquè doni explicacions sobre aquesta mesura.

ERC Maresme configura un equip per afrontar les eleccions municipals amb una presidència renovada

El Congrés ordinari 2018 de la Federació Comarcal del Maresme, celebrat el 24 de març a la Unió de Teià, va ser el marc en el qual es va renovar la Permanent comarcal d'Esquerra Republicana de Catalunya al Maresme, arran de la renúncia de la fins ara presidenta Mònica Palacín, actual secretària d’organització d’ERC i diputada al Parlament de Catalunya. El Congrés ha avalat la candidatura encapçalada per l’argentoní Josep Pena i Sant, acompanyat per un equip que es proposa consolidar les seccions locals de la comarca i mantenir i augmentar les 14 alcaldies amb les quals ara compta. La nova permanent exercirà el seu mandat només fins al juliol de 2019, tot just quan s’hagin celebrat les eleccions municipals. Des de la nova presidència i el seu equip es considera “honest” que “amb aquesta voluntat de continuïtat” de l’anterior executiva, el mandat no s’estengui els quatre anys als quals té dret estatuàriament i finalitzi quan estava previst que acabés abans de la marxa de l’ara diputada de Pineda. La nova permanent s’ha bastit amb dues novetats d’abast organitzatiu: el Consell Polític i les comunitats d’interès. Josep Pena considera la permanent comarcal "com un espai de gestió del coneixement. Per això interpel·larem el talent existent i latent del partit amb la voluntat desvergonyida de prendre millors decisions i més legitimades. Decisions que volem raonades i raonables, basades en el rigor de les dades vistes des del prisma del criteri polític dels que ens reconeixem republicans i republicanes.” La nau Enterprise de Josep Pena, tal com va definir amb aquest símil cinematogràfic la seva candidatura, té aquesta composició que mostra clarament la intenció d’afrontar amb garanties el desafiament de les municipals 2019: Presidència – Josep Pena (Argentona) Secretaria d’Organització – Maite Viñals (Cabrils) Adjunta a secretaria d’Organització – Marta del Castillo (Arenys de Mar) Secretaria de Finances – Joan Casals (Cabrils) Secretaria d’Imatge i Comunicació – Oriol Jordan (Palafolls) Secretaria de la Dona – Meritxell Romero (Santa Susanna) Secretaria de Política Municipal – Àngel Castillo (Arenys de Munt) Adjunta a Secretaria de Política Municipal – Laura Ribot (Montgat) Adjunta a Secretaria de Política Municipal – Tònia Vila – Arenys de Munt Secretaria Política Parlamentària – Xavier Viudez (Cabrils) Secretaria de Formació – Sebastià Pujol (Premià de Dalt) Secretaria de Política Comarcal i Vocalia de Grans Ciutats – Josep M Molins (Premià de Mar) Secretaria d’Anàlisi i Prospectiva – Toni Sànchez (Premià de Dalt) Secretaria d’Entorn – Teresa Vidal (Sant Andreu de Llavaneres) Vocalia de Mataró – Anna Salicrú (Mataró) Vocalia d’Alcaldies – Marc Bosch (Dosrius)  

Comunicat d'ERC Santa Susanna

Meritxell Romero, regidora d'ERC a Santa Susanna, no s'ha negat a firmar cap decret

En referència a la notícia apareguda a La Vanguardia sobre la pretesa negativa de la regidora d’ERC a Santa Susanna, Meritxell Romero, a signar el decret d’Alcaldia de suport a la celebració del Referèndum de l’1-O, manifestem el següent: 1.- Es tracta d’una notícia falsa, que no ha estat en cap cas contrastada amb la nostra regidora. 2.- La regidora va comunicar per escrit a l’Ajuntament la impossibilitat material d’assistir a la signatura del decret per motius d’agenda professional i no va rebre cap resposta. 3.- Defugim de veure’ns barrejats enmig de lluites internes en clau local al si d’altres formacions polítiques i proclamem alçada de mires en aquest moment històric. 4.- Hem demanat a La Vanguardia la rectificació immediata de la notícia, publicada sense el contrast exigible a la bona pràctica periodística.  

Els nous consellers comarcals d'ERC

Vila, Romero i Alfaro, nous consellers comarcals d'ERC

En el ple del Consell Comarcal de dimarts 19 de juliol van prendre possessió de l'acta de consellers els tres nous representants d'ERC en aquest ens. Es tracta de Tònia Vila (Arenys de Munt), Meritxell Romero (Santa Susanna) i Albert Alfaro (El Masnou), aquest últim de MES, que es va presentar a les últimes municipals en coalició amb ERC en diferents municipis. Una vegada més, el partit agraeix la feina feta fins ara pels consellers sortints -Annabel Moreno, Laura Ribalaiga i Pau Morales- i encoratja en la seva feina aquests nous consellers, que de ben segur faran bona feina.  

Creació Coordinadora Electes Maresme

Neix la Coordinadora d’Electes del Maresme en defensa del referèndum i la sobirania

La Nau Gaudí de Mataró va acollir dissabte 3 de juny la trobada on els electes del Maresme inscrits a l’AECAT es van conjurar per defensar la celebració del referèndum. Regidors i alcaldes del Maresme van aprovar crear la Coordinadora d’Electes del Maresme com a espai de diàleg municipalista i complement territorial de l’AECAT, per defensar la democràcia i contra la possible escalada repressiva de l’Estat espanyol. Els representants municipals creuen que l'objectiu d’una República Catalana que garanteixi els drets socials s’aconseguirà si som capaços de generar un treball unitari entre tots els agents polítics i socials, institucions, càrrecs electes, forces polítiques, entitats i població. La Coordinadora d’Electes del Maresme donarà suport als electes i ajuntaments del Maresme que puguin ser represaliats per l'Estat per qualsevol acció o decisió en defensa de la democràcia, la sobirania local, el dret a l'autodeterminació i la República Catalana; serà un espai per compartir anàlisis entorn a les actuacions per garantir la celebració efectiva del referèndum i garantir l'aplicació de les anomenades lleis de desconnexió, i contribuirà a l’estructuració de coordinadores d’electes arreu del territori. El Plenari, compost per tots els electes que decideixin formar-ne part, va escollir la Permanent formada per 11 persones de diferent sensibilitat política.  

Municipalisme d'ERC a Sabadell reclama superàvit ajuntaments

Els electes d’Esquerra Republicana al Maresme volen que el superàvit dels ajuntaments sigui retornat a la ciutadania

Una representació del municipalisme d’Esquerra Republicana es va reunir dilluns a la tarda a Sabadell per perfilar les esmenes del Pressupostos Generals de l’Estat. Els càrrecs electes del Maresme van ser-hi representats per l'alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, i l'alcaldessa d'Arenys de Mar, Annabel Moreno. Una de esmenes que es lliuraran al grup parlamentari de Madrid vol modificar la llei per tal que permeti que els ajuntaments puguin utilitzar lliurement els seus superàvits i posar-los a disposició de la ciutadania, ja sigui en forma de polítiques socials, promoció econòmica i ocupació o bé per dur a terme aquelles inversions necessàries per al municipi. “Farem tot el que calgui per revertir aquesta situació injusta, que situa a la institució més propera a la gent, en l’absurditat de tenir necessitats urgents que cobrir, disposar dels recursos per atendre-les i no poder-les satisfer. Les nostres prioritats són les necessitats de la nostra gent”, va manifestar Juli Fernàndez, alcalde de Sabadell en el transcurs de la trobada. A la sortida de la reunió, Marc Sanglas, secretari de Política Municipal, va manifestar que “volem posar aquests recursos econòmics a disposició de la ciutadania” i que gràcies al superàvit “podrem millorar els serveis públics, augmentar les partides de serveis socials ajudant als que es queden enrere i executar inversions prioritàries”. Paral·lelament a aquestes esmenes, Esquerra Republicana està presentant a tots els ajuntaments on té representació una moció en contra de la Llei d’estabilitat pressupostària imposada per Montoro. Aquesta llei ha provocat que els ajuntaments catalans hagin generat un superàvit de 1.200 milions d’euros a l’exercici 2016 i que  acumulin més de 3.000 milions en resultats positius dels darrers cinc exercicis  i que el seu legítim propietari; la ciutadania, no en pugui gaudir.  

Els consellers sortints registrant la seva renúncia al consell comarcal aquest matí

En l’equador del mandat del Consell Comarcal del Maresme, ERC planteja canvis en la composició del seu grup comarcal

Aquestes canvis obeeixen a factors professionals i personals de les conselleres Annabel Moreno i Laura Ribalaiga i el conseller Pau Morales, cadascun d’ells amb compromisos locals i nacionals de rellevància, alhora que a la necessitat d’adaptar-nos a les circumstàncies d’una governabilitat comarcal afeblida pel pacte entre CiU i PSC. Els tres consellers sortints han presentat la seva renúncia al registre d'entrada del Consell Comarcal avui dimarts18 d'abril. Els substituiran Meritxell Romero (Santa Susanna), Tònia Vila (Arenys de Munt) i Albert Alfaro (El Masnou), que s’incorporen amb el repte de prendre el relleu a la dedicació i l’encert demostrats en tot moment per les companyes i el company que abandonen el grup comarcal. Resta intacte el nostre projecte polític per al Maresme, al que ara se sumen cares noves al servei d’una comarca més pròspera, justa, sostenible i compromesa amb el procés d’emancipació nacional.

Un pacte a la mida dels partits que el signen, no del Maresme

Des de la Federació Comarcal d'ERC al Maresme donem a conèixer a l'opinió pública la conclusió que es pot extreure del nou acord de (des)govern entre CiU i PSC al Consell Comarcal. Després d’una breu descripció del context polític i social en què es rubrica l’acord, els signants ofereixen “consens i diàleg entre totes les forces polítiques”. Un oferiment sense credibilitat que arriba mesos després d’haver expulsat del govern al partit que va guanyar les eleccions al Maresme. Tanmateix, consens i diàleg per a fer què? Per a fer res, si ens cenyim en el batibull inconsistent d’obvietats i afegits de copia i enganxa que s’amunteguen en el document. O millor encara: per a fer ben poca cosa, llevat de repartir les àrees de gestió entre els grups comarcals de CiU i PSC fent ús d’un dret de cuixa polític que ens ruboritza. I és que l’acord té nul·la ambició política i no fa més que repetir frases gastades i manllevar les idees que ERC va aportar a l’inici del mandat, com l’activació del Pla Estratègic del Maresme, l’empoderament del Consell d’Alcaldes o l’adaptació de l’estructura de serveis a les necessitats dels municipis. Els pertorba la mala consciència fins al punt que una cinquena part de l’acord es dedica a justificar la creació d’un “nou lloc de treball” per donar suport a la Gerència i els òrgans de govern, ara greument desautoritzats amb la incorporació d’aquest comissari polític. En un exercici delirant d’“excusatio non petita, accusatio manifesta”, s’atreveixen a parlar de professionalització de la funció directiva quan la persona contractada a dit per ocupar aquest lloc és el Sr. Jaume Cases, fins fa poc regidor del PSC a l’Ajuntament de Premià de Dalt. Velles formes de la vella política, que es resisteix a desaparèixer...