Maresme

Notícia

Esquerra Republicana prestigiarà i dotarà de contingut el Consell Comarcal del Maresme amb el primer programa comarcal que mai s’ha fet

  • Foto de família amb els assistents a la roda de premsa
La Federació Comarcal d’ERC al Maresme ha presentat el document de referència ‘Mares+’, és a dir, el Programa Electoral dels republicans per al Consell Comarcal del Maresme (CCM), i que també pretén ser un marc de treball útil pel partit als 30 municipis de la comarca. Aquesta serà la primera vegada que un partit presenti un projecte per al govern del Consell Comarcal, i és per això que Esquerra Republicana el posarà com a condició prèvia a l’hora d’encetar qualsevol mena de negociació, en cas que es doni aquesta eventualitat al CCM.
 
El Consell Comarcal, l’eina necessària per fomentar la cooperació i la coordinació entre els 30 municipis del Maresme
 
Esquerra Republicana considera una necessitat donar valor a la figura del Consell Comarcal del Maresme, davant del desprestigi i el desconeixement d’aquest organisme envers el ciutadà. ERC aposta, com ja va fer quan va ocupar la presidència del CCM abans del pacte entre CiU i el PSC, en transformar-lo en un eix vertebrador dels municipis que fomenti iniciatives de col·laboració entre ells.
 
A la comarca existeixen moltes realitats però també molts problemes que són comuns a la majoria dels municipis. Un bon exemple és la preocupació per la mobilitat, una qüestió que lidera tots els índexs de reptes de les enquestes que es realitzen als municipis del Maresme. La ‘política de campanar’ que tradicionalment ha imperat a la comarca, ha ocasionat que els municipis no s’hagin plantejat, de manera seriosa, cooperar i col·laborar per poder resoldre aquestes necessitats. ERC vol acabar, doncs, amb la aquesta política aïllacionista que genera ineficàcies i duplicitats.
 
És per això que la formació republicana considera que cal dotar el Consell Comarcal de contingut, i això passa per articular un projecte, un full de ruta perquè el govern del proper CCM tingui una guia per començar a treballar de manera transversal i pensant globalment com a comarca tenint en compte la diversitat i la situació de tots els seus municipis, lluny del clàssic repartiment de parcel·les de poder. El Consell Comarcal ha de ser una oportunitat, i no pas un problema.
 
Mataró, la capital del Maresme
 
Un altre dels eixos bàsics del document és recuperar Mataró com a capital del Maresme. La capital administrativa de la comarca, fa temps que ha deixat d’actuar com a tal, i l’abandó d’aquest lideratge fa que el dinamisme dels municipis del voltant es vegin afectats, i això acaba perjudicant la comarca de manera global. Mataró ha de recuperar i liderar el rol de capital del Maresme. És per això també que Esquerra Republicana aposta ben fort en aquestes eleccions municipals per aconseguir l’alcaldia de la ciutat amb una proposta clara, decidida i molt potent.
 
Com s’ha elaborat el programa electoral?
 
El document ‘Mares+’ neix de les inquietuds i les preocupacions de les direccions i les alcaldies dels 30 municipis d’Esquerra Republicana per donar un gir a l’actual dinàmica del Consell Comarcal, i fer-ne una eina que impulsi, no només la cooperació entre municipis sinó que, a més, desenvolupi una comarca sostenible, smart, dinàmica, integradora i amb identitat pròpia; és a dir, orgullosa de sí mateixa i amb sentiment de pertinença.
 
Esquerra Republicana es creu el Maresme, i per això s’ha organitzat en tres Comunitats d’Interès (societat, territori i economia) que, a la seva vegada, han creat grups heterogenis territorialment parlant de militants amb diferents interessos i coneixements. Aquests grups han definit 10 línies d’actuació que han integrat en 5 idees força i que han acabat composant 113 propostes de millora per al conjunt de la comarca. El resultat final, el document ‘Mares+’, recull la síntesi de tot aquest treball que s’ha desenvolupat durant els darrers mesos, en 10 projectes vertebradors per la comarca.

Podeu consultar-lo en aquest enllaç: http://locals.esquerra.cat/documents/arxius/maresmes.pdf 
O veure'n un resum en aquesta presentació: http://locals.esquerra.cat/documents/arxius/maresmes-presentacio.pdf