Maresme

Notícia

“Els ultres han superat una pantalla més: assetjar els domicilis i negocis familiars dels alcaldes”, la denúncia conjunta de sis alcaldes d’ERC al Maresme

  • Presentació de la denúncia conjunta dels sis alcaldes del Maresme, acompanyats per d'altres càrrecs d'ERC i la diputada al parlament, Mònica Palacín
  • Els alcaldes d’Arenys de Mar, Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Dosrius, Teià i Sant Andreu de Llavaneres presenten una denúncia conjunta als Jutjats de Mataró pels atacs dels grups ultres als seus municipis.
  • Es demana una visió global dels fets, exposant una persecució ideològica que esdevé un agreujant al Codi Penal, i que, en conseqüència, s'brin diligències penals als pressumptes autors, i que se'ls citi a declarar.
  • El Director de l'Oficina de Drets Civils i Polítics, Adam Majó, ha acompanyat els alcaldes en la denúncia i ha assenyalat que aquesta acció pot "crear un precedent per a altres territoris"


Annabel Moreno (alcaldessa d’Arenys de Mar i vicepresidenta de l’AMI), Damià del Clot (alcalde de Vilassar de Mar), Xavier Godàs i Pérez (alcalde de Vilassar de Dalt), Marc Bosch de Doria (alcalde de Dosrius), Andreu Bosch (alcalde de Teià) i Joan Mora (alcalde de Sant Andreu de Llavaneres), tots alcaldes d’Esquerra Republicana de Catalunya al Maresme, han presentat una denúncia conjunta per amenaces, insults i coaccions, que podrien ser constitutius de delicte. Els sis alcaldes, acompanyats del director de l’Oficina de Drets Civils i Polítics, Adam Majó, de la diputada al Parlament, Mònica Palacín i diversos càrrecs i alcaldables de la comarca, han entrat la denúncia aquest dijous a les 10 hores del matí als jutjats de Mataró.

Els alcaldes denuncien l’assetjament als domicilis particulars i negocis familiars dels alcaldes i, també, els que tenen a veure amb els danys contra el mobiliari públic urbà. L’acusació assenyala el context repressiu post referèndum de l’1 d’octubre de 2017, en el qual han aparegut grupuscles ultres que busquen alterar el normal desenvolupament de les funcions polítiques dels càrrecs electes d’Esquerra Republicana.

L’alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot, que ha exercit de portaveu, ha explicat davant dels mitjans que “Hem denunciat uns fets que daten ja de després del referèndum i la declaració d'independència, que són un assetjament constant a municipis que són governats per ERC i que en els darrers temps han superat una pantalla més, com és assetjar directament els domicilis i negocis familiars d'aquests alcaldes.

Del Clot ha explicat que l’arxivament de les denúncies presentades individualment han acabat arxivades, i per això s’ha decidit fer el pas de presentar una denúncia conjunta, que s'anirà ampliant, per exemple amb la denúncia de l'alcalde d'Òrrius, Jordi Rull. “Hem demanat al tribunal una visió global dels fets, exposant que el que aquí hi ha és una persecució ideològica que esdevé un agreujant al Codi Penal”. “Demanem que s'obrin diligències penals, que es citin a declarar els responsables. Hi ha indicis de criminalitat de saber quines persones són darrere d'aquestes agressions. Son grups d'extrema dreta, grups que són violents.” El director de l'Oficina de Drets Civils i Polítics, Adam Majó, ha donat suport a la iniciativa col·lectiva, i ha dit que això "pot establir un precedent molt útil per a d'altres territoris que pateixen aquest tipus d'atacs ultres".

Els fets

Els fets concrets són coneguts, ja que els alcaldes els han anat denunciant durant els darrers mesos, aportant imatges amb les respectives proves: abocament de llaços grocs, estelades i pancartes d’Òmnium a la porta del domicili privat de l’alcalde Xavier Godàs, una estelada trinxada, llaços grocs i fins i tot un wàter de ceràmica davant la porta de l’establiment d’alimentació que regenta l’alcalde Joan Mora de Sant Andreu de Llavaneres, un altre wàter al domicili de l’alcaldessa d’Arenys de Mar, Annabel Moreno, ple de llaços grocs i una estelada trinxada, en són alguns exemples.

El modus operandi dels atacs és bastant similar, la qual cosa fa pensar en un patró delictiu comú. L’alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot, denuncia també l’aparició d’un wàter de ceràmica blanc ple de llaços grocs a la porta del domicili de la seva mare. En el cas de les estelades trinxades (generalment manllevades dels màstils situats a l’entrada dels pobles), l’alcalde de Teià, Andreu Bosch, ho denuncia, com també la sostracció d’una pancarta amb el lema ‘Llibertat Presos polítics’, del balcó de l’ajuntament de Vilassar de Dalt, com relata Xavier Godàs, o una altra pancarta amb el lema ‘Republiquem’ del balcó de l’ajuntament de Dosrius, tal i com fa constar Marc Bosch.

Els alcaldes republicans demanen que s’investigui l’ultra Santiago Pulido com a autor dels presumptes delictes

La denúncia dels sis alcaldes d’ERC apunta directament contra l’organització ‘Segadors del Maresme’ i un dels seus caps visibles, Santiago Pulido (Antonio Recio a Facebook) a qui es demana que es citi a declarar, com a presumpte autor material dels atacs que s’han anat produint durant els darrers mesos en aquests municipis maresmencs. De fet, tant Pulido com el grup ‘Segadors del Maresme’ han estat identificats en els vídeos que ells mateixos han anat penjant a les seves pàgines i perfils de facebook. Els alcaldes esperen que la justícia admeti la denúncia a tràmit i obri diligències contra aquests grups ultra, per evitar que aquests actes vandàlics es tornin a repetir. La Federació Comarcal d’ERC al Maresme dóna suport a aquesta iniciativa judicial, com també l’Oficina de Drets Civils de la Generalitat de Catalunya.