Mataró

Totes les notícies

“Serem capaços de fer aquest referèndum inevitable”

Ahir, dilluns 17 de febrer vam presentar a Mataró el llibre El referèndum Inevitable, amb l'autor Carles Mundó. La presentació, que va tenir lloc a Buc de Llibres, va ser rebuda amb una sala plena de gom a gom i amb la moderació de la periodista mataronina Cristina Salad. Mundó va explicar la seva experiència viscuda al Tribunal Suprem, amb la resta de companys de govern i presos polítics, així com la seva valoració personal de la sentència del procés. Analitzant tant en l'àmbit personal com a jurista les vivències des de dintre la sala per traslladar-les a lectors i així convèncer de que, sigui quina sigui la posició política de cadascú, es tracta d'un judici purament polític i una causa general; un procés polític en que l’autor afirma que: "només es resoldrà a les urnes i que tard o d'hora l'Estat espanyol es veurà abocat a fer el referèndum inevitable" . L'autor denuncia també que el judici va servir per entendre el sentit polític d'aquest. Entenent que es tracta d'un autèntic muntatge a quatre mans, entre la guàrdia civil i la fiscalia on van voler fer veure que a Catalunya hi va haver una rebel·lió i una violència totalment inexistent. Exposant doncs que l'estat ha volgut combatre el conflicte del procés polític a través d'una via judicial, utilitzant totes les eines d'un estat, per tal de frenar unes idees que encara que no siguin compartides són totalment legítimes. Finalment Mundó, al llibre, també planteja les condicions que creu necessàries per guanyar: una majoria inapel·lable, l'independentisme a dues velocitats, del referèndum impossible al referèndum inevitable, el bon govern i el paper clau dels ajuntaments, mobilitzar-se i explicar-se més i millor, el reconeixement internacional, la importància dels lideratges, la defensa de la política i finalment la moral de victòria.  Amb un llibre que mira al futur, Mundó va expressar com a última condició, ja esmentada, la necessitat de tenir una bona moral de victòria per estar convençuts de que podem guanyar: "Més enllà de conviure amb la repressió i el dolor que vivim, hem de ser prou honestos per fer conviure això amb les ganes de guanyar.

Improvisació absoluta del Govern Municipal en la peatonalització del Centre

El dia 10 de gener es van posar en funcionament les mesures de pacificació del Centre de Mataró, en compliment del Pacte de Mobilitat subscrit l’any 2016 per tots els grups municipals, sense cap excepció.  El Govern Municipal i el seu servei de comunicació, han utilitzat repetitivament i insistent des de fa més d’un any les idees del Pla d’Impuls del Centre per dissimular la seva aposta real pel comerç de Mataró: l’ampliació del Mataró Parc. Quan el Govern Municipal ha passat de la comoditat de les sales de premsa i departaments de comunicació  al carrer, només han calgut 24 hores per doblegar-se d’immediat a les pressions.  Resultat:  “L’Ajuntament de Mataró permet el pas de vehicles a La Riera el primer dia que pensava vetar-los. La pressió dels pares de l’escola concertada frena la pacificació del centre de Mataró” (El Periódico de Mataró,11-02-2020). El Grup Municipal d’ERC-Moviment d’Esquerres, ja havíem dit en moltes ocasions que era imprescindible un treball previ d’informació rigorosa i empàtica a veïns, comerciants i escoles,  buscant l’acord, el compromís i també les propostes de millora de totes les parts per la necessària adaptació. El Govern Municipal no ho va fer i va aplicar de forma unilateral la mesura.  Només va convocar una reunió informativa de les noves mesures de trànsit del centre, que va servir sobretot  per generar dubtes, preguntes i incerteses, i on per cert, va deixar clar que cap cotxe podria entrar a la Riera de Mataró. Només han calgut 24 hores perquè quedi al descobert la improvisació total i absoluta del govern de Mataró.  Un govern que no governa, amb majoria absoluta sense la valentia necessària per assumir el risc que comporta prendre decisions. Potser perquè no té clar com projectar la ciutat cap el futur.  Mentrestant, el soci de govern En Comú Podem Mataró, ha passat d’exigir valentia al govern del PSC per aprovar el Pla de Mobilitat i aplicar-lo amb rigor i coherència, a mantenir un molt significatiu silenci.

Inacció del Govern Municipal: Resum del Ple de Febrer

Des del grup municipal d'ERC-MES destaquem algunes de les qüestions del Ple del mes de febrer a l'Ajuntament de Mataró.  Primer de tot, hem de comentar la perplexitat amb la que vam acudir al Ple, on el Govern només ens portava un tema a tractar per part seva. Això, al nostre entendre, és indignant, com ja vam manifestar en aquest comunicat. El Ple va durar 1 hora i 30 minuts, i els punts de Govern només van durar 6 minuts. En aquest Ple el Grup Municipal d’Esquerra Republicana – MES vam presentar una Proposta de Resolució per tal que l’Ajuntament promogui les Consultes Populars a Mataró.  El nostre portaveu, Francesc Teixidó, ho defensava perquè com a societat democràtica hem d’avançar cap a una participació cada vegada major de la ciutadania en els aspectes rellevants de la vida pública i en la presa de decisions més importants. Volíem que el 2020 s’iniciés una prova pilot, ja que tenim documents que recullen aquesta demanda, com és el Pla d’Acció Municipal del 2016 i el 2017.  Lamentem que el PSC i En Comú Podem, juntament amb Ciutadans, hagin votat en contra d’aquesta proposta que volia donar veu a la ciutadania.  També vam presentar 6 precs i preguntes. Precs i Preguntes 1. Teresa Navarro. Feia un Prec sobre l’enllumenat públic. Hi ha molts carrers de la ciutat poc il·luminats o que, fins i tot, es queden sense llum a la nit. Per augmentar la seguretat de les dones a l’espai públic, especialment de nit, cal resoldre-ho, incloent també aquells aspectes que tinguin barreres o racons que dificulten la visibilitat.  El govern ens va dir que ho tenien present i que incorporaven la perspectiva feminista a tota l’acció pública, però malgrat això segueixen havent-hi carrers foscos i poc il·luminats. Cal avançar amb fets i no només amb les paraules. 2. Anna Salicrú. Pregunta sobre la davallada d’algunes partides de la Cultura. Després de veure com baixaven les partides de Cultura en diversos espais nosaltres vam preguntar: quin serà el futur del magnífic Festival Internacional de l’Orgue? Què significa la reducció de l’activitat arqueològica? Què significa optimització de les Santes? O la concentració de Música i Jazz? I els ajornaments de la casa dels artistes a la Presó? I l’entrada en funcionament de la Biblioteca Popular? La resposta del Govern, com no podia ser una altra, era dir que es reajustava per una qüestió de Pressupost i que, en tot cas, i com sempre diu, és culpa de la Generalitat.

L'Ajuntament de Mataró retalla en cultura

Recentment, i a través de l'aprovació inicial dels pressupostos, hem sabut que l'Ajuntament de Mataró efectuarà una gran retallada pressupostària en les activitats culturals de la ciutat. Mentre l'any passat, durant el 2019, la despesa en cultura per habitant era de 85€, aquest any 2020 passa a ser de 57€, suposant així més d’un 30% de retallada. Des del grup municipal d'ERC – MES a Mataró, considerem que en cap cas s'hauria de produir aquesta davallada de la despesa en matèria cultural a la ciutat perquè això pot desencadenar no només una pèrdua d'identitat i de prestigi de Mataró sinó que també pot posar en perill aquells valors que transmet la cultura, com ara la cohesió i l’eina contra la desigualtat que representa. Aproximant-nos a la realitat, aquesta retallada pressupostària provoca (entre altres coses) que moltes activitats habituals del calendari cultural de la ciutat es vegin afectades. Per exemple: - Reducció dels dies i de la programació de la festa major de Les Santes. - Ajornament de l’obertura de la "Casa dels artistes". - Ajornament de la posada en marxa de la biblioteca del centre. - Desaparició del Festival Internacional d'Orgue com a tal (que queda englobat dins la Setmana de música antiga) - Desaparició del Tast de jazz (que queda englobat dins la resta de programació jazzística) - Desaparició de la (recentment creada) Nit de la cultura. Així doncs, des del grup municipal d'ERC-MES reafirmem el nostre compromís i l’aposta per l’activitat cultural de Mataró. Creiem que en cap cas és una matèria on retallar, sinó que cal potenciar-la, reivindicant així la importància de la cultura, com a quart pilar de l'estat del benestar.

Un altre Ple sense acció del Govern Municipal

Des del Grup Municipal d’Esquerra Republicana fa mesos que denunciem la manca d’acció del govern municipal de Mataró. Una paràlisi que es concreta en una successió de Plens sense contingut: Plens plans.   El Ple Municipal és el màxim òrgan de govern municipal. El Govern hi porta a aprovació les iniciatives que hagi treballat i vulgui impulsar (els dictamens).   Portem ja molts plens (ens endinsariem en el mandat passat) en que els temes que el Govern ha portat a aprovació han estat escassos i, generalment, sense cap rellevància política.  Temes i actes purament administratius, burocràtics, sense cap tema nou o que preocupi els ciutadans, sense cap decisió trascendent pel futur de la ciutat, sense cap incidència en el rumb estratègic de Mataró.  El mandat passat el Govern ja mantenia aquest baixíssim perfil. Tot quedava, però, camuflat pel gran nombre de Grups Municipals i de propostes de resolució, precs i preguntes que presentava l’oposició.   El passat Ple de Gener, el Govern Municipal va portar a Ple només 3 dictamens (de contingut administratiu). Era molt difícil de superar.   Avui però, el Govern ho ha aconseguit. S’ha ultrapassat el límit:  dels 14 punts de l’ordre del dia del Ple de febrer, només un (descomptant l’aprovació de l’acta i el despatx oficial) és un dictamen. Només un! I a més, burocràtic i administratiu: es tracta de la pròrroga d’un servei. Lamentablement, ja ens estem acostumant a un determinat estil d’entendre l’exercici del poder. Amb majoria absoluta, amb 15 regidors amb dedicació total, ens trobem sovint Comissions Informatives que es suspenen per manca de continguts (sense anar més lluny s’ha suspès la de Qualitat Urbana de dimecres dia 5/02). Un altre exemple: el govern (PSC-ECPM) va trigar més de 6 mesos a presentar el seu pla de mandat. Estem a febrer de l’any 2020 i encara no está ni aprovat el pressupost d’aquest exercici. I encara més: sovint els grups de l’oposició ens assabentem per la premsa de notícies que haurien d’haver estat explicades a les Comissions Informatives.

Nova permanent comarcal i nous consellers nacionals al Maresme

El passat dissabte 2 de Febrer, va tenir lloc el Congrés Comarcal del Maresme celebrat a la Fundació Iluro de Mataró. Durant el Congrés s'escollia d'una banda la nova presidència de la comarca junt amb l'equip de la permanent comarcal, i d'altra banda s'escollien també els consellers nacionals per part d'Esquerra Republicana al Maresme, essent aquest l'òrgan de màxima de direcció del partit. Anna Salicrú, és escollida membre de la permanent comarcal La candidatura ‘Maresme Seguim’ com a renovació de l'òrgan de la comarca del Maresme, i capçalada per l’actual president de la Federació Comarcal d’ERC al Maresme, Josep Pena, va rebre el suport majoritari de la militància del partit. ‘Maresme Seguim’ ha resultat vencedora en un congrés on també s'havia presentat la candidatura ‘Un pas Endavant’, liderada per la premianenca Núria Espuny. Josep Pena seguirà, després de només dos anys d’agafar el relleu a l’expresidenta i ara diputada Mònica Palacín, al capdavant del projecte comarcal amb un equip força renovat. La nova permanent ha presentat a la militància un projecte que busca consolidar la implantació d’ERC a la comarca en base a quatre eixos molt clars: ser un partit decisiu al Maresme, reforçar l'estructura i la cohesió, obrir-lo encara més empoderant la militància. Amb especial esment a Anna Salicrú, com presencia mataronina de la candidatura,, ocupant la secretaria de Grans Ciutats.  Sergi Penedès, és escollit conseller nacional Durant el Congrés Comarcal també s’han renovat els noms que representaran la comarca al Consell Comarcal. De les set persones que s’han presentat, n’han resultat escollides tres, amb la regidora d’Arenys de Mar, Laia Martín, al capdavant. Martín compartirà responsabilitats amb el mataroní Sergi Penedès i l’alcalde de Sant Andreu de Llavaneres, Nani Mora. Les tres persones són àmpliament coneixedores de la comarca des de diferents òptiques que es complementen. Especial esment doncs a la presència mataronina tant en l'àmbit de la permanent comarcal, de la mà d'Anna Salicrú, com a nivell de consellers nacionals de la mà de Sergi Penedès.

Les mancances dels pressupostos de Mataró

En un escenari en què s’han aprovat inicialment els pressupostos de l’Ajuntament de Mataró , el grup municipal d’Esquerra Republicana - Moviment d’esquerres considerem que el pressupost municipal 2020 té coses positives, però no respon a tres grans reptes:  Lluita contra l’atur i creació d’ocupació de qualitat Igualtat d’oportunitats per la cohesió social i territorial Imatge, reconeixement i promoció de la ciutat Precisament per això, el grup municipal d’ERC - MES trobem a faltar varis aspectes, que considerem prou importants com per exposar: No hi ha cap dotació especial per Cerdanyola ni per Rocafonda. Baixen les partides de Foment de l’Ocupació No es desplega la Policia de Barri. S’inicia el Pla d’Impuls del Centre. Però no s’inverteix en una Direcció Comercial professional pels diferents centres comercials de la ciutat.  No hi ha cap previsió d’inversió per la millora de la Plaça Gran.  No es resol el col.lapse d’expedients pendents al Dept. de llicències.   Fins a final de mandat, 2022-23, sense inversió en nou habitatge protegit de lloguer I per aquests motius, properament, anirem detallant les nostres propostes alternatives: el que trobem a faltar i el que deixaríem de fer.  

Un pressupost allunyat de les necessitats de la ciutat

Des del grup municipal d’Esquerra Republicana - MES, fem una valoració negativa de la proposta inicial dels pressupostos de Mataró, aprovats ahir al ple. Per a nosaltres tota acció de govern, i els pressupostos especialment, hauria d’anar enfocada en tres grans reptes de ciutat que recull el conegut Mataró 2022. -Lluita contra l’atur i creació d’ocupació de qualitat -Igualtat d’oportunitats per la cohesió social i territorial -Imatge, reconeixement i promoció de la ciutat Ni el pressupost, ni el Pla de Mandat,  ni tampoc una gran part de les inversions que ens proposa el govern, responen suficientment a aquests tres eixos, ni transmeten tampoc cap model de ciutat. De la mateixa manera tampoc veiem accions concretes per solventar el problema creixent de desigualtat social i territorial derivada de la crisi econòmica a la nostra ciutat. Destaquem cinc mancances, que per nosaltres son tan imprescindibles com urgents per abordar els tres reptes comentats. 1-No hem vist al pressupost cap dotació especial als Plans Integrals de Cerdanyola ni de Rocafonda, ni cap Pla de desplegament d’agents cívics als carrers ni tampoc de la Policia de Barri 2-No es planifica l’habitatge fins a final de mandat , la qual cosa ens sembla intolerable. Com tampoc veiem reflectit, al pressupost, el compromís adquirit pel ple de garantir un 30% d’habitatge social de les noves promocions.  3-No veiem tampoc cap partida destinada a resoldre el col·lapse d’expedients pendents pel que fa el  Departament de llicències, fet que debilitat la reactivació econòmica. 4- Més enllà del Pla a d’Impuls del Centre, que ja és insuficient en algunes de les competències, no veiem tampoc una política de promoció del comerç local del conjunt de la ciutat. Creiem doncs que cal potenciar els eixos comercials del conjunt de la ciutat.  5- Més enllà de la millora en les condicions laboral dels treballadors de la Neteja, no entenem l’increment del cost del contracte de la neteja, que es situarà com la tercera despesa més important de la ciutat.

Esquerra Republicana en relació a la inacció del Govern i la manca de continguts als Plens

Des del Grup Municipal d’Esquerra Republicana – MES volem denunciar la inacció del govern municipal i la manca de continguts que es duen a debat i aprovació al Ple Municipal, màxim òrgan de representació de la ciutat. El Ple, actualment, ha estat substituït pels anuncis als mitjans de comunicació.  Hi ha una manca de continguts en els òrgans competents, com per exemple al Ple de dijous passat, on es van dur 3 punts per part del Govern. Durant aquests 3 punts, el govern va parlar 8 minuts. Per tant, tota el contingut de gestió i obra de govern va durar 8 minuts. La resta del Ple va ser qüestions de control al govern i propostes de l’oposició. En paraules de l’exalcalde Barón, vam assistir a un “Ple pla”. No entenem com pot ser que actualment hi hagi 15 regidors, pràcticament tots amb dedicació exclusiva, i no hi hagi acció de govern al Ple. Això és una mostra més de la inacció que hem comentat. Sovint els grups municipals ens assabentem de propostes rellevants i accions pels mitjans de comunicació. Això dificulta la tasca de representació de milers de persones. Per respecte a la ciutadania i per respecte a la institució que representem cal acabar amb aquesta forma de fer política. Cal canviar la dinàmica i la inacció per mirar cap al futur.