Mataró

Totes les notícies

Avui ens ha deixat Guillermina Peiró, ferma lluitadora i militant històrica d'Esquerra Republicana de Mataró

Guillermina Peiró i Olives, una ferma lluitadora i refundadora d'Esquerra Republicana de Mataró, ens ha deixat avui dimecres 9 de gener a l'edat de 94 anys. La secció local volem traslladar el nostre sincer i sentit escalf als familiars i amics. Lamentem la pèrdua de la nostra companya Guillermina, una militant exemplar per la democràcia i la justícia social.  Filla de l'anarcosindicalista Joan Peiró, qui va ser Ministre d'Indústria a la Segona República i fundador de la Cooperativa del Vidre de Mataró. Joan Peiró va ser afusellat pel franquisme l'any 1942 a Paterna. Guillermina Peiró ha realitzat una gran tasca reivindicant la figura del seu pare. Guillermina Peiró va viure la repressió des de ben petita, exiliada a França i retornant a Mataró en una dura postguerra, on va ser militant antifranquista. La seva lluita va ser premiada amb la Medalla Francesc Macià a mans del President Maragall.  Just acabar el franquisme, als voltants dels anys 1976-1977, Guillermina Peiró va formar part del nucli de militants d’Esquerra que van reconstruir el Esquerra Republicana de Mataró. També va ser condecorada per Oriol Junqueras al complir 25 anys de militància (administrativament). En aquests darrers anys, hem tingut l'honor de tancar les llistes electorals de les eleccions municipals amb na Guillermina.  Vam comptar amb la seva estimada presència al 75è aniversari de l'Afusellament de Joan Peiró al Cementiri dels Caputxins, on ens va acompanyar la Presidenta del Parlament Carme Forcadell. Guillermina Peiró ha sigut un exemple de lluita i fermesa, seguim el fil de combat. Farem de Mataró aquella ciutat republicana que anhelaves. 

Mataró municipalitza serveis de mobilitat gràcies a una proposta d'Esquerra Republicana

Avui ha tingut lloc l'anunci de la remunicipalització dels serveis de zona blava i grua municipal a Mataró. Aquests serveis municipals han retornat de mans privades al servei públic, prestant-los directament des de l'Ajuntament. Al finalitzar l'any van finalitzar els contractes amb l’empresa Eysa per a la concessió dels serveis de zona blava i grua. El personal vinculat, 24 persones, han estat subrogats per PUMSA des de l’1 de gener. Amb aquesta incorporació, PUMSA passa a tenir 64 treballadors, el 56 % dels quals dedicats a la gestió de la mobilitat. Aquest fet s'ha produït gràcies a una moció que vam presentar ERC - Moviment d'Esquerres al Ple Municipal d'Abril del 2016, la qual va ser aprovada per unanimitat. La Proposta de Resolució instava a fer un estudi servei per servei per avaluar quina és la modalitat més favorable per a la ciutadania, analitzant tant els aspectes econòmics, tècnics, socials i la qualitat del servei, tenint com a preferència preservar llocs de treball i la seva viabilitat.  Celebrem que l'Ajuntament recuperi la concessió dels serveis públics, amb un cost sensiblement inferior al que prestàven actualment.   

Continuem exigint responsabilitats al govern per l'adjudicació del premi del Concurs d'Idees del PIC

El Govern Municipal ha emès un comunicat absolutament decebedor sobre la gravíssima situació que va fer pública ahir el nostre Grup Municipal. És absolutament inadmissible que una cosa com aquesta pugui passar a una ciutat com Mataró. L’obligació del Govern és prevenir les posibles situacions de conflicte d’interès i justament, amb aquest comunicat el que fan és defugir la seva responsabilitat, limitant-se a dir que desconeixien aquesta situació, que ja van preguntar als membres del jurat i ningú va dir res o que la puntuació atorgada per Jaume Artigues no va ser determinant… obviant que en cas de conflicte d’interessos la persona afectada s’hauria d’haver abstingut de votar i també de participar en les deliberacions… Per la seva banda, els interessats han esborrat la referència professional que apareixia al seu web i han donat també explicacions al setmanari Capgrós , on afirmen que que fa més de quatre anys que no tenen cap relació ni professional, ni personal. Adjuntem algunes dades extretes de la seva pròpia web professional www.jordihenrich.com i del web de Barcelona d’Infraestructures Municipals www.bimsa.cat, que semblen indicar el contrari… http://perfilcontractant.bimsa.es/perfilcontractant/detall/adjudicacio/055-1619-046 https://jordihenrich.com/2017/03/14/parque-samanes-guayaquil-equador-amb-jaume-artigues-isabel-bennasar-greccat-2014-2017/ https://jordihenrich.com/2015/08/23/projecte-per-larea-ferroviaria-de-baricentrale-bari-italia-amb-m-fuksas-d-mandrelli-a-nardozzi-j-artigues-j-romero-i-bennasar-s-cortellaro-2015/ https://jordihenrich.com/2018/03/06/projecte-del-parc-de-lavinguda-bellavista-integracio-dun-diposit-daigues-j-henrich-amb-fabregatfabregat-arqtes-e-cot-i-tadec-eccp-amb-i-leote-m-maiorano-concurs-1r-premi/ Continuem exigint a l’Alcalde de Mataró que doni explicacions i assumeixi les responsabilitats polítiques que calguin.

Esquerra Republicana denunciem que el guanyador del concurs d'idees del Pla Impuls del Centre és soci amb un membre del jurat

El Grup Municipal de ERC-Mov.Esquerres denuncia que el guanyador del concurs d'idees del PIC (Pla d'Impuls del Centre) és soci professional d'un dels membres del jurat que va atorgar el premi El passat dia 3 de desembre, al Saló de Plens de l'Ajuntament de Mataró, l'Alcalde de Mataró Sr. David Bote i el portaveu del Jurat, Sr. Jaume Artigues, van fer pública la decisió de nomenar l'arquitecte Jordi Henrich com a guanyador del concurs d'idees del Pla d'Impuls del Centre. El que no van explicar és que el Sr. Jordi Henrich és actualment soci professional d'un dels membres del Jurat. Així ho explica el propi Jordi Henrich en el seu web professional  www.jordihenrich.com,  on a més de detallar tota la seva extensa obra, explica que : "Actualment treballa com a professional lliberal, en associació amb Jaume Artigues, en projectes d'espais públics  i edificis públics" Aquesta referència ha sigut eliminada, adjuntem captura de pantalla: Exigim a l'Alcalde de Mataró que doni explicacions i assumeixi les responsabilitats polítiques que calguin. A la vegada, demanem l'annulació del resultat del concurs i la desqualificació del guanyador i la del seu soci, membre del jurat.

Rufián, a Mataró: “Quienes están celebrando los 40 años de la farsa de la Constitución y el artículo 155 son unos cínicos y unos carceleros”

Avui 6 de desembre, coincidint amb el 40è aniversari de la constitució espanyola, Esquerra Republicana hem organitzat un acte per reivindicar Mataró com a ciutat republicana i per superar el règim del 78. En l’acte el diputat al Congrés, Gabriel Rufián, no ha oblidat aquesta data: “Quienes están celebrando los 40 años de la farsa de la Constitución y el artículo 155 son unos cínicos y unos carceleros”. En aquesta línia, Rufián ha carregat contra el l’extrema dreta espanyola: "Decir la verdad es decirle Abascal que nos tendrá enfrente porque ser independentista y republicano es ser antifascista”. Rufián tampoc ha deixat de banda l'actuació del govern del PSOE: “Solo decimos la verdad, aún que tiene un coste muy alto. Josep Borrell es el Ministro más indigno de la historia española. Es un hooligan militante de la plataforma de ultraderecha SCC. Se mofó de Oriol Junqueras días antes de pasar la Navidad sin ver a sus hijos en Estremera. Cuanta dignidad Adrià Carrasco que le dijo la verdad a la cara ayer en Bruselas”. Finalment, ha fet un repàs general de la situació política de l'estat: “Los antipatriotas no somos nosotros, ni un humorista haciendo bromas con la bandera. Son 13 jueces del TC trabajando para la banca. Un golpista no es Carme Forcadell, es Billy el Niño tomando vino en una comisaria de la Policía Nacional".  També ha intervingut la portaveu i diputada al Parlament, Marta Vilalta, que ha llegit una carta del president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras: “Si volem guanyar, si aspirem a una victòria absoluta de país, hem de representar al conjunt del nostre país, sumar i sumar, i això exigeix seduir i convèncer, perseverar”. Junqueras també ha tingut unes paraules per la nostra ciutat: “Volem una majoria imbatible que faci realitat el nostre ideal republicà, i aquesta majoria passa per Mataró. Compto amb tot l'equip humà i en Francesc Teixidó per fer tota aquesta feina imprescindible alhora que titànica”.

Esquerra Republicana formem la Secció de Pla d'en Boet i Peramàs, la segona de Mataró

Divendres 15 de novembre, al Centre Cívic Pla d'en Boet, va tenir lloc la sessió constitutiva de la Secció de Pla d'en Boet, l'Eixample Esquerra, Peramàs i Esmandies de Mataró. Esquerra Republicana de Mataró aprofundim en la descentralització de la nostra organització, un dels nostres objectius per adaptar l'estructura del partit a la realitat de la ciutat i empoderar la ciutadania. Aquesta Secció és la segona a Mataró, després de la Secció de Rocafonda, Palau i Escorxador presentada al setembre. A part d'aproximar-nos al veïnat de Pla d'en Boet i Peramàs, la Secció vol parar una especial atenció pel que fa el front marítim, l'esport i l'oci juvenil. El responsable de la Secció serà Josep Maria de la Hoz.  

Esquerra Mataró netegem la Platja de Pequín per denunciar el mal estat fora de temporada

Des de feia uns dies, corrien per les xarxes fotografies del mal estat en què es trobava la Platja de Pequín Mataró: Deixalles de tota mena, ampolles de plàstic, llaunes de begudes (moltes d'elles trencades)... No és un fet nou, aquesta situació s’ha repetit des dels temporals de l’octubre. Esquerra Republicana vàrem esperar si l'ajuntament reaccionava i netejava com calia la platja, però anaven passant els dies i l'Ajuntament no feia res. És per això que un grup de militants d'Esquerra vàrem trobar-nos el dilluns al matí per netejar la platja. Vàrem tenir la col·laboració de ciutadans que passejaven per allí (als quals agraïm el seu esforç) i ens van donar un cop de mà, fins treure més de 40 bosses de deixalles (les de color groc són d'envasos) que vàrem deixar preparades perquè l'ajuntament se les endugués. A Esquerra denunciem, d'una banda com és que l'Ajuntament deixa que una de les platges de Mataró es trobi en tant mal estat i, d'altra banda, la nul·la reacció que ha tingut l'Ajuntament que, essent conegudes les imatges de fotodenúncia que han fet molts ciutadans, continuava sense actuar. Fa pocs dies TV3 emetia un reportatge sobre els perills dels plàstics als mars i oceans. Hem de prendre consciència sobre els efectes al medi natural de comportaments incívics, i reclamem a l'Ajuntament que aquests espais no poden estar mai més en aquest deplorable estat.

Mataró aposta per l'abolició de la monarquia

Avui la Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Mataró ha aprovat una Declaració Institucional en defensa de les Institucions Catalanes i les Llibertats Fonamentals:  En suport que el Parlament de Catalunya pugui debatre amb llibertat sobre tot allò que els diputats i diputades considerin, i davant les amenaces per part del nou govern espanyol de recórrer, tal com feia l’anterior, a l’ús de mesures legals contra resolucions polítiques. El grup municipal d’ERC-MES, amb el suport del GM de CiU, hem proposat l’adopció dels següents acords: L’Ajuntament de Mataró, emplaça a totes les institucions de l’Estat a garantir la convivència, la cohesió social i la lliure expressió de la pluralitat política. En aquest sentit, reprova els actes repressius  contra la ciutadania i condemna les amenaces amb l’aplicació del 155, la il·legalització de partits polítics catalans, la judicialització de la política i la violència exercida contra drets fonamentals.   L’Ajuntament de Mataró emplaça a institucions i partits al diàleg, a l’acord i al respecte de la pluralitat de les diferents opcions de tots els catalans i catalanes.   L’Ajuntament de Mataró rebutja i condemna el posicionament del Rei Felip VI i la seva intervenció en el conflicte català, així com la seva justificació de la violència per part dels cossos policials el dia 1 d’octubre.   L’Ajuntament de Mataró referma el compromís amb els valors republicans i aposta per l’abolició d’una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia. La moció ha estat aprovada amb els vots favorables de la CUP, Volem i ICV-EUiA. En contra, el govern municipal -PSC-, Ciutadans, PP i PXC