Mataró

Totes les notícies

Esquerra Republicana formem la Secció de Pla d'en Boet i Peramàs, la segona de Mataró

Ahir 15 de novembre, al Centre Cívic Pla d'en Boet, va tenir lloc la sessió constitutiva de la Secció de Pla d'en Boet, l'Eixample Esquerra, Peramàs i Esmandies de Mataró. Esquerra Republicana de Mataró aprofundim en la descentralització de la nostra organització, un dels nostres objectius per adaptar l'estructura del partit a la realitat de la ciutat i empoderar la ciutadania. Aquesta Secció és la segona a Mataró, després de la Secció de Rocafonda, Palau i Escorxador presentada al setembre. A part d'aproximar-nos al veïnat de Pla d'en Boet i Peramàs, la Secció vol parar una especial atenció pel que fa el front marítim, l'esport i l'oci juvenil. El responsable de la Secció serà Josep Maria de la Hoz.  

Esquerra Mataró netegem la Platja de Pequín per denunciar el mal estat fora de temporada

Des de feia uns dies, corrien per les xarxes fotografies del mal estat en què es trobava la Platja de Pequín Mataró: Deixalles de tota mena, ampolles de plàstic, llaunes de begudes (moltes d'elles trencades)... No és un fet nou, aquesta situació s’ha repetit des dels temporals de l’octubre. Esquerra Republicana vàrem esperar si l'ajuntament reaccionava i netejava com calia la platja, però anaven passant els dies i l'Ajuntament no feia res. És per això que un grup de militants d'Esquerra vàrem trobar-nos el dilluns al matí per netejar la platja. Vàrem tenir la col·laboració de ciutadans que passejaven per allí (als quals agraïm el seu esforç) i ens van donar un cop de mà, fins treure més de 40 bosses de deixalles (les de color groc són d'envasos) que vàrem deixar preparades perquè l'ajuntament se les endugués. A Esquerra denunciem, d'una banda com és que l'Ajuntament deixa que una de les platges de Mataró es trobi en tant mal estat i, d'altra banda, la nul·la reacció que ha tingut l'Ajuntament que, essent conegudes les imatges de fotodenúncia que han fet molts ciutadans, continuava sense actuar. Fa pocs dies TV3 emetia un reportatge sobre els perills dels plàstics als mars i oceans. Hem de prendre consciència sobre els efectes al medi natural de comportaments incívics, i reclamem a l'Ajuntament que aquests espais no poden estar mai més en aquest deplorable estat.

Mataró aposta per l'abolició de la monarquia

Avui la Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Mataró ha aprovat una Declaració Institucional en defensa de les Institucions Catalanes i les Llibertats Fonamentals:  En suport que el Parlament de Catalunya pugui debatre amb llibertat sobre tot allò que els diputats i diputades considerin, i davant les amenaces per part del nou govern espanyol de recórrer, tal com feia l’anterior, a l’ús de mesures legals contra resolucions polítiques. El grup municipal d’ERC-MES, amb el suport del GM de CiU, hem proposat l’adopció dels següents acords: L’Ajuntament de Mataró, emplaça a totes les institucions de l’Estat a garantir la convivència, la cohesió social i la lliure expressió de la pluralitat política. En aquest sentit, reprova els actes repressius  contra la ciutadania i condemna les amenaces amb l’aplicació del 155, la il·legalització de partits polítics catalans, la judicialització de la política i la violència exercida contra drets fonamentals.   L’Ajuntament de Mataró emplaça a institucions i partits al diàleg, a l’acord i al respecte de la pluralitat de les diferents opcions de tots els catalans i catalanes.   L’Ajuntament de Mataró rebutja i condemna el posicionament del Rei Felip VI i la seva intervenció en el conflicte català, així com la seva justificació de la violència per part dels cossos policials el dia 1 d’octubre.   L’Ajuntament de Mataró referma el compromís amb els valors republicans i aposta per l’abolició d’una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia. La moció ha estat aprovada amb els vots favorables de la CUP, Volem i ICV-EUiA. En contra, el govern municipal -PSC-, Ciutadans, PP i PXC 

Som Mataronistes: De Rocafonda a Pla d’en Boet i de l’Havana a Cerdanyola, Mataró una sola ciutat

Divendres 26 d’octubre a la Plaça de l’Ajuntament, a set mesos exactes de les eleccions municipals i al Parlament Europeu, Esquerra Republicana de Mataró vam realitzar l’acte de presentació de l’alcaldable Francesc Teixidó. L’acte tenia per nom “L’Alcalde de tothom” i ens va acompanyar Pere Aragonès, Vicepresident de la Generalitat de Catalunya. Feu clic a la imatge per veure el vídeo de l'acte a Youtube A l’inici de l’acte es va llegir una carta de Marta Rovira, Secretària General d’Esquerra Republicana a l’exili, va escriure a Francesc Teixidó: “Us vull fer arribar el meu afecte i encoratjar-vos a treballar per la ciutat que estimeu. Especialment una abraçada a en Francesc, que amb la il·lusió del primer dia i l’experiència acumulada lidera el projecte republicà a Mataró”.  Rovira considera les properes eleccions municipals com “una oportunitat per demostrar que som una majoria sòlida, una oportunitat per avançar la independència” i a la vegada  “una oportunitat per avaluar els projectes de ciutat i posar el ciutadà al centre de tota política”. Francesc Teixidó va iniciar la seva intervenció preguntant al públic “Algú podria recordar, aquests darrers anys, una sola cosa rellevant que hagi passat a Mataró?”. Una pregunta que va començar a desgranar la situació actual de Mataró: Una ciutat que s’ha anat empobrint, amb desigualtat entre barris, amb 8800 aturats, una Renda Familiar disponible per sota de la mitjana de Catalunya, s’han tancat botigues i hi ha locals buits, s'encareixen els lloguers dles habitatges i augmenten els desnonaments. Finalment, Teixidó també ressalta que hi ha hagut un retrocés pel que fa a la qualitat democràtica i llibertat d’expressió. Teixidó valora que malgrat ser una ciutat amb molta potencialitat “Mataró ha anat perdent la capitalitat comercial, econòmica i cultural que va ser”. En clau propositiva, Alcaldes i Alcaldesses republicans del Maresme presents a l’acte van intervenir per preguntar sobre diversos aspectes que ens afecten conjuntament: Comerç, el Port de Mataró, la Nacional II, la participació ciutadana, el paper de Mataró en la construcció de la República Catalana, la promoció de l’esport, la sostenibilitat i gestió ambiental, les polítiques d’habitatge, d’ocupació i d’educació.

CiU, CUP i ERC-MES demanem obrir l'Ajuntament el 12 d'octubre per treballar-hi

Dijous 27 de setembre, els Grups Municipals de CiU, CUP i ERC-MES vam entrar per registre una petició per obrir l'Ajuntament de Mataró i poder accedir als nostres despatxos, i desenvolupar la nostra activitat ordinaria. També, en aquest sentit, vam proposar que els treballadors i treballadores que ho manifestin puguin treballar i intercanviar el dia festiu fins a final d'any. Adjuntem la instància presentada, de la qual encara no hem rebut cap resposta.   

El Ple aprova la moció per reservar un 30% de la nova construcció a Habitatges de Protecció Oficial

Els Grups Municipals d'ICV-EUiA i ERC-MES hem presentat conjuntament una Proposta de Resolució amb l’objectiu de fer créixer el parc públic d’habitatge a Mataró. Aquesta ha sigut aprovada amb els vots a favor del PSC, CiU, CUP, Volem, l'abstenció de C's i els vots en contra de PP i PxC.    Amb aquesta moció pretenem que l’Ajuntament de Mataró tramiti les modificacions legals necessàries per tal que es destini un 30% dels habitatges d’obra nova i de grans rehabilitacions (superiors a un sostre urbanístic a determinar), de venda o de lloguer, a habitatge de protecció oficial situat en el mateix edifici.   La PdR que hem presentat, en línia amb la iniciativa que ha presentat l'ajuntament de Barcelona, ja ha estat assajada a grans ciutats com per exemple Paris, Nova York o Lyon, i ha donat en aquestes ciutats resultats tan positius, que els successius governs, de colors diferents, ho han anat mantenint i aprofundint. En definitiva, es tracta de posar sobre la taula totes les eines legals disponibles per abordar el problema de l’habitatge i fer-ho, buscant l’imprescindible corresponsabilització de tota la societat, en especial del sector immobiliari i aconseguint també, que l’habitatge social estigui uniformement repartit a tota la ciutat.   El Grup Municipal de Volem Mataró, la regidores no adscrites Sarai Martínez i Anna Caballero han donat suport a la proposta, que també s’ha treballat amb la PAC i amb altres entitats de la ciutat.

Denunciem el robatori de pancartes d’Esquerra Republicana

El darrer dijous 27 de setembre, Esquerra Republicana de Mataró vam instal·lar pancartes a diversos punts de la ciutat en commemoració de l’1 d’octubre i per la llibertat dels presos polítics. Aquestes pancartes tenien el corresponent permís de Via Pública de l’Ajuntament de Mataró, i un valor d’uns 30€ cada una. Al cap de dos dies, dissabte 29, ja vam haver de denunciar la sostracció de tres pancartes al Camí de les Vinyes, a la cruïlla entre Alfons X el Savi i carrer Cabanellas i a la Ronda Federic Mestral. Al llarg de la setmana també n’han desaparegut a d’altres punts. Fem saber a la policia que a grups de Facebook com “Segadors del Maresme” exhibeixen com una presa de caça les nostres pancartes, les quals teníem el permís per penjar-les.

Mataró rebutja la concessió de medalles al mèrit policial als responsables de l'1 d'octubre

Avui, 1 d'octubre, la Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Mataró ha aprovat una Declaració Institucional per reprovar les distincions concedides pel govern espanyol als responsables policials de l'1-O  a Catalunya.  Presentada pel Grup Municipal d'Esquerra Republicana - Moviment d'Esquerres, ha tingut el suport de CiU, CUP, Volem i ICV-EUiA. Per altra banda, ha votat negativament el PSC, C's, PP i PxC.  Adjuntem el text de la moció: El ministre de l’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, ha signat la concessió de noves medalles al mèrit policíac amb dispositiu vermell, que implica un augment de sou vitalici del 10%. Entre els premiats hi ha Sebastián Trapote, cap de la policia espanyola a Catalunya durant l’1-O, i responsable del dispositiu desplegat aquell dia a Catalunya.   Considera el President del Govern d’Espanya que es ètic atorgar aquesta distinció per una actuació que ha estat qüestionada per diferents organitzacions de drets humans en tant que es va utilitzar la violència, de manera desproporcionada, contra una població pacífica.   De manera simultània a la concessió de les distincions, ja són més de 20 els Policies Nacionals imputats pel jutge que investiga les càrregues de l’1-O a la ciutat de Barcelona. Les càrregues no eren fets violents aïllats d’un grup de gent actuant per iniciativa pròpia, sinó que responien a una violència massiva i segurament planificada.   De fet, s’han fet públiques manifestacions del coronel responsable de la coordinació policial del dia en qüestió, on reconeix obertament que es va utilitzar la força a la majoria d’intervencions efectuades.   Per tot això, el Grup Municipal d’ERC-Mov.Esquerres, proposem els següents acords :   ACORDS   PRIMER.- Reprovar el reconeixement via condecoració i via retribució econòmica vitalícia assignats al responsable del dispositiu de la policia nacional a Catalunya i de les càrregues contra la població el dia 1 d’octubre de l’any passat.

Exigim transparència al govern municipal

Des de començaments de mandat hem preguntat insistentment sobre l’ampliació del Mataró Parc. De fet, les poques informacions que hem tingut han arribat a través de la premsa local.   El mes de Juliol varem presentar una proposta al Ple sobre el model comercial de Mataró.   El govern municipal ens va demanar que, per responsabilitat vers la ciutat, retiréssim la proposta i ens incorporéssim a una comissió per discutir el tema. Ho varem fer.   Mentrestant, tot just després de la primera reunió d’aquesta comissió, hem sabut, per fonts fiables, que existeix ja un acord quasi tancat entre les parts...   Més enllà del tema en concret que ens ocupa, és intolerable com es fan les coses. La llista és molt extensa.    No hi ha cap voluntat sincera de col·laborar amb els Grups Municipals.   Exigim transparència al govern municipal i a l’Alcalde. Per veure el vídeo retransmès en directe de la Roda de Premsa feu clic aquí