Mataró

Totes les notícies

Mataró prioritzarà la Salut Emocional a proposta d'Esquerra - Resum Ple de Gener

Ahir va tenir lloc el Ple Ordinari de Gener de l’Ajuntament de Mataró. En primer lloc, cal destacar que a la Junta de Portaveus prèvia al ple, el Grup Municipal d’Esquerra Republicana - MES havíem presentat una Declaració Institucional en favor de l’Amnistia , que va ser  votada en contra per Ciutadans, el Partit Socialista i En Comú Podem. Ens costa d'entendre com un partit d’esquerres, i amb competències al govern estatal, rebutja d'entrada la possibilitat d'una llei d'amnistia per solucionat un conflicte polític a través de vies polítiques. D’altre banda, cal destacar també, que el Grup Municipal d’En Comú Podem Mataró va presentar una Declaració Institucional sobre la regulació del preu del lloguer, que es va aprovar gràcies als vots favorables del grup municipal d’Esquerra Republicana.  La proposta instava al govern espanyol a regular el preu del lloguer dels habitatges (tal com ja ha impulsat ERC al Parlament de Catalunya amb la Llei de Regulació dels Preus dels Lloguers) per impedir preus abusius, i en aquest sentit ens hi trobaran al costat per reclamar al govern espanyol, governat pel PSC i Unidas Podemos, el que la Generalitat ja va aprovar fa uns mesos. Cal que avancem per solucionar l’emergència habitacional. Esquerra Republicana vam presentar una Proposta de Resolució per preservar la Salut Emocional, tan tocada per la pandèmia de la Covid-19. Celebrem que la nostra proposta hagi estat acceptada per unanimitat, cosa que ens motiva per seguir treballant plegats pel benestar de la ciutadania.  També vam donar suport a la Proposta de Resolució de Junts per Mataró perquè Mataró s’adherís a l’Associació de Municipis per l’Energia Pública. Cal avançar cap al model d’energies renovables i públiques, cosa que també hem proposat diverses vegades als plens. Finalment, volem destacar els precs i preguntes que vam presentar: 1- El regidor Carles Porta va preguntar sobre els talls de llum a la ciutat i les seves conseqüències.

Esquerra Mataró demana prioritzar la salut emocional

Dijous, al Ple Municipal del mes de Gener, el grup municipal d'Esquerra Republicana - MES Mataró presenta una proposta de resolució per tal d'ajudar a la ciutadania en prevenció psicologia i salut emocional.  La Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que el 60 % de la població pateix “fatiga pandèmica” després d’haver viscut aquests darrers mesos entre incerteses i restriccions.    Efectivament, la situació que estem passant, completament anòmala per a tothom, ha estat una font de pensaments i emocions negatives i de stress.   Com fer front a les emocions que sentim en aquests moments i com ajudar a la ciutadania a gestionar aquestes emocions que sentim, és també un repte per les administracions i per la societat.   El Departament de Salut ha posat en marxa una aplicació per fer una avaluació de la salut mental, proporcionar eines per gestionar els símptomes de malestar, accedir a recursos professionals de salut mental i rebre indicacions i consells sobre què cal fer en cada situació.    Entre moltes altres, entitats i associacions com per exemple la UCF (Unió Consorci Formació) o la Societat Espanyola de Psiquiatria (SEP) o el Col·legi de Psicòlegs de Catalunya (COPC) han anat posant també a disposició de la societat, amb una especial atenció a las necessitats de suport emocional del personal sanitari, diferents publicacions i recursos a nivell emocional.   Ara, en un moment de nou repunt dels brots i dels contagis de coronavirus a la ciutat, alguns ajuntaments que ja havien posat en marxa Plans de Xoc específics per aquesta qüestió, els estan reforçant per contribuir a millorar la salut emocional de les persones, intentant mitigar l'estrès per la por al contagi, a la malaltia pròpia i de familiars, al confinament o l’angoixa per les conseqüències econòmiques de la pandèmia.    En el cas de Barcelona, per exemple, s’ha ampliat el Pla de Xoc per la Salut Mental per arribar als quatre col·lectius que es considera que tenen més necessitat de suport específic (infants i adolescents, persones cuidadores, gent gran i persones amb problemes de salut mentalI i s’han potenciat els grups de suport emocional, impulsats pel Pla de Barris, amb personal psicològic especialitzat i també els grups d’acompanyament del dol.

El Partit Socialista i En Comú Podem voten en contra de l'Amnistia a Mataró

Dilluns passat, el Grup Municipal d’Esquerra Republicana – MES vam presentar una Declaració Institucional referent a la Llei d’Amnistia. Tal com ja va fer el Parlament de Catalunya, la proposta instava al Govern d’Espanya a proposar una llei d’Amnistia pels encausats del procés per tal d’avançar en la solució del conflicte polític entre Catalunya i Espanya. Aquesta proposta va ser votada en contra per Ciutadans, el PSC i també En Comú Podem Mataró. Des del Grup Municipal d’Esquerra Republicana – MES no entenem que En Comú Podem Mataró, un partit que aposta per la resolució del conflicte i la sobirania del poble de Catalunya, voti en contra de l’Amnistia per avançar en la solució política del conflicte. La llei d'amnistia és una via per retornar a la política el que és un conflicte polític i no s'entén que un partit d'esquerres, que a més té responsabilitat de Govern d'Espanya, renunciï a aquesta via.

Un 2020 marcat per la inacció del govern municipal

El grup municipal d’Esquerra Republicana - Moviment d’Esquerres Mataró hem traslladat les demandes ciutadanes al Ple municipal en més de 10 Propostes de Resolució, 60 precs i preguntes i més de 50 preguntes per escrit al govern municipal Malgrat l’excepcionalitat en la què ens trobem a causa de la Covid-19 i de les enormes dificultats que la situació comporta per tots els governs, des d’Esquerra Republicana no podem valorar positivament la gestió feta pel Govern Municipal durant aquest any 2020. Abans de la pandèmia, ja havíem advertit de la inoperància i la inacció del Govern Municipal en molts temes: Plens sense contingut, funcionament deficient dels serveis públics quotidians (neteja, llicències, espai públic, seguretat…), retards en la regulació de la mobilitat, els patinets,... i ens havíem oposat a una pujada dels impostos del 8% (després d’una congelació impositiva dels 2 anys anteriors previs a les eleccions municipals). Des que va esclatar la Covid-19, des d’Esquerra Republicana ens hem posat a la plena disposició del Govern Municipal per ajudar i col.laborar en el que fes falta.   Malgrat aquest oferiment, i més enllà de la constitució, entre tots els Grups Municipals i agents socials i econòmics de la ciutat de la Taula per la Reconstrucció Social i Econòmica, la veritat és que el Govern Municipal no només no s’ha deixat ajudar, sinó que ha preferit treballar en solitari, sense utilitzar ni tenir en consideració l’oposició per a res. Amb tot, volem destacar la tasca feta des del Grup Municipal d’Esquerra Republicana: 10 Propostes de Resolució; 60 precs i preguntes als plens; més de 50 preguntes per escrit; 300 precs per arranjar diversos punts de la ciutat que estaven en mal estat; més de 20 declaracions institucionals… Aquestes propostes han abarcat diversos àmbits de la vida ciutadana:  - Demandes  per resoldre els desperfectes de la via pública: amb la campanya Mataró Deixada. - Defensa de l’àmbit cultural: especialment després de la retallada del seu pressupost.

Esquerra Mataró demana instar al congrés a impulsar una llei d'Amnistia

Des del grup municipal d'Esquerra Republicana - Moviment d'Esquerres Mataró, presentem una declaració institucional qper instar al congrés dels diputats a impulsar una llei d'amnistia pels condemnats i encausats per defensar el dret a l'autodeterminació. El Parlament de Catalunya va aprovar, en l'últim ple de la legislatura, demanar al Congrés una Llei d'Amnistia per a tots els condemnat i encausats pel procés a Catalunya. El text aprovat, explica les motivacions de la petició:  “En una societat democràtica, el lliure exercici dels drets polítics no hauria de tenir com a resposta la via de la justícia penal. La llibertat d’expressió, de reunió i manifestació, de participació política per mitjà del vot per a l’elecció de representants o per a l’expressió directa d’una decisió, constitueixen mecanismes bàsics i essencials que garanteixen la salut democràtica d’una societat. Es tracta de drets i llibertats fonamentals que no només garanteixen l’expressió de la voluntat dels ciutadans individualment i en conjunt, sinó que, a més, es configuren com els mecanismes bàsics amb els quals canalitzar democràticament el dissens i la resolució dels conflictes polítics. I això és rellevant en tant que l’històric conflicte polític entre Catalunya i l’Estat espanyol s’aguditzà precisament després del fracàs de la proposta de nou pacte estatutari, enèsim intent de trobar un encaix de les aspiracions d’autogovern catalanes dels actors polítics, socials, econòmics i culturals de Catalunya. En efecte, la reforma estatutària aprovada pel Parlament de Catalunya i per les Corts Generals i referendada per la ciutadania catalana el 2006 topà amb el recurs a la via jurisdiccional. El que es proposava amb el dret a decidir era l’aplicació d’un delicat equilibri entre legalitat i legitimitat en un estat de dret. Aquesta concepció partia del caràcter instrumental de la Constitució i del seu sotmetiment a la voluntat popular, amb l’objecte d’assolir vies interpretatives que permetessin canalitzar aquesta voluntat dins d’un marc constitucional que, si no preveu expressament l’esdeveniment d’una secessió, sí preveu el dret fonamental a la participació.

Denunciem 1 any sense contracte de manteniment de la xarxa semafòrica a Mataró

Esquerra Republicana de Mataró fa temps que denunciem les diverses incidències que tenen lloc a la xarxa semafòrica de la nostra ciutat. Tant és així que hem portat aquesta problemàtica al Ple de l'Ajuntament en diverses ocasions, i també ho hem denunciat des del passat setembre en diversos comunicats. L'1 de Gener d'aquest 2021, va fer 1 any que l'Ajuntament no disposava de contracte de manteniment de la xarxa semafòrica; la qual cosa pot explicar les recents avaries i la lentitud d'arreglar els semàfors que no funcionen. Considerem que és una mostra més de la deixadesa que es manifesta a la nostra ciutat, i que posar fi a aquesta situació d'irregularitat hauria de ser una prioritat pel govern municipal; i en aquest sentit, així ho exigim. No és només una qüestió de deixadesa, ho és també de seguretat. Actuïn, si us plau.

Esquerra Mataró vota en contra de la pujada d'impostos

Ahir va tenir lloc el Ple Extraordinari de Desembre de l'Ajuntament de Mataró amb l'aprovació de l'Avantprojecte de les Ordenances Fiscals 2021; on es va formalitzar també la pujada de taxes amb els vots a favor del Govern Municipal. Des d'Esquerra considerem que la pujada generalitzada del 8% de l'any passat, després de 2 anys de congelació (casualment els dos darrers del mandat previs a les eleccions) no ha servit per donar un altre aire a la ciutat. I Mataró continua estant deixada; mal estat de la via pública, incidències a la xarxa semafòrica, problemes de neteja, la manca de planificació de la pacificació de la Riera o els darrers problemes amb la policia local en són només alguns exemples. Com a #GovernAlternatiu considerem que ara és moment d'estar al costat de la ciutadania i de fer que els serveis funcionin , per això, i entenent que no s'han buscat les alternatives suficients, ens vam oposar a la pujada d'impostos. Algunes de les alternatives que plantejava el grup municipal d'Esquerra Republicana - MES eren: - Fer un nou Pressupost, replantejant-s'ho tot i buscar estalvis i nous ingressos - Buscar ingressos en l'aplicació del recàrrec del 50% sobre l'IBI dels pisos d'ús residencial desocupats - Revisar la taxa de tinença d'animals domèstics i el cens d'aquests - Aprofundir en la progressivitat fiscal: pagar d'acord amb la capacitat econòmica de cadascú i aprofundint així a la tarificació social i consensuar un Pacte Fiscal - Facilitar el pagament de tots els impostos als ciutadans, a través d'una tarifa plana mensual - Dimensionar les ajudes a sectors perjudicats i de rescat social i estímul a nous sectors d'activitat Només en el cas que no haguéssim pogut generar com a mínim els 3 milions que s'obtenen amb la pujada d'impostos, i només en aquest cas, plantejar la pujada necessària. En definitiva, estem convençuts que la ciutat necessita un Govern que governi, que lideri, que anticipi el futur, que contempli la fiscalitat com una eina de transformació social i econòmica i no com un instrument electoralista.

Unitat democràtica davant la intolerància

El matí d'aquest dilluns 14 de desembre la seu d'Esquerra Republicana a Mataró s'ha tornat a llevar amb un nou acte vandàlic. A la seu, han aparegut pintades amb diversos insults i afirmacions d'extrema dreta. Fa just deu dies que la seu ja va patir un atac amb la mateixa simbologia; en aquell moment vam condemnar l'atac d'ultradreta i vam defensar que Catalunya és un país divers i Mataró, com no pot ser d'altra manera, una ciutat diversa. Entenem que aquesta diversitat ens fa més rics i plurals, i després d'aquest segon atac vandàlic mantenim les mateixes idees més fermes que mai. Volem manifestar la nostra preocupació per aquesta deriva violenta que estem vivint durant les darreres setmanes. Emplacem a tothom a defensar les seves idees de manera democràtica i tolerant amb la resta. Considerem que és moment d'unir forces contra els qui ens volen atemorits. Per això proposem a les entitats i partits formar un front social i polític ampli per demostrar que aquestes actituds són residuals i vetllar així per una bona convivència democràtica a Mataró i arreu.

Esquerra demana buscar altres solucions abans d'apujar impostos

Avui 14 de desembre, el grup municipal d'Esquerra Republicana - Moviment d'Esquerres Mataró hem fet una Roda de Premsa per explicar l'opinió sobre l’aprovació de les Ordenances Fiscals que ha presentat el Govern Municipal de cara a l'exercici 2021.   Hem començat explicant que no podem ignorrar la situació general de la ciutat: manca de manteniment de l’espai públic, neteja, malfuncionament de la xarxa semafòrica, els problemes de pacificació del trànsit a la Riera, les deficiències en serveis bàsics com la tramitació de llicències, el retard en l’aprovació del Pla de Mobilitat, l’inexistència de cap ordenança sobre els VMP (Vehicles Mobilitat Personal)..., a la que s’acaben d’afegir els gravíssims problemes al servei de la Policia Local… La combinació de tot plegat fa que la ciutadania tingui la percepció de ciutat deixada i a més, a partir de l’ú de gener, més cara.   Tal com insistim sempre hem comentat també que:   - L’IBI de Mataró (en euros per habitant) és dels més elevats entre les grans ciutats del país, mentre que la Renda Familiar Disponible de Mataró es manté en la banda més baixa. - És imprescindible un Pacte Fiscal, amb el màxim consens, que tingui en compte tots els factors per aconseguir una pressió fiscal justa, equitativa i transformadora, per evitar que taxes i impostos siguin fixats amb la calculadora electoral a les mans.  - És urgent fer un nou Pressupost, replantejant-s’ho tot. Obtenint estalvis, buscant nous ingressos, aprofundint de veritat en la progressivitat fiscal i  garantint la màxima eficiència en la despesa.  - Cal fer servir els estalvis municipals per a la recuperació social i econòmica de la ciutat.  Només es podria demanar un nou esforç a una ciutadania, ja exhausta pels efectes socials i econòmics derivats de la crisi de la Covid-19, si el govern fos capaç de garantir que cada euro de l’Ajuntament es gasta amb la màxima eficiència en benefici del comú.