Mataró

Totes les notícies

Covid-19: Aprendre a conviure-hi o justificar la inacció?

Una de les coses que ja des del mandat passat el Grup Municipal d’Esquerra-Moviment d’Esquerres Mataró hem recriminat al govern municipal és la seva tendència a mantenir un perfil baix, a treure’s la responsabilitat de sobre sempre que pot i a evitar prendre decisions. Així, ha anat passant el temps sense que el Govern Municipal surti de la comoditat dels titulars de premsa i d’una acció de govern discreta, limitada a la gestió, sovint deficient, de l’espai públic. Després d’aquests mesos de trasbals hem vist com la pandèmia ha escampat el dolor a molts famílies i ha generat una crisi social i econòmica d’una enorme magnitud que caldrà revertir en els propers anys.  L’acció del Govern ha de centrar-se en això i partir de la base que caldrà conviure durant un temps indeterminat amb aquesta nova situació.  No és admissible que el Govern Municipal utilitzi la Covid-19 com un argument que serveixi per restringir, per congelar, per sumir en la més absoluta paràlisi tota l’activitat municipal i ciutadana, que complint totes les mesures de seguretat, cal que es vagi normalitzant. A la pràctica: ni fer ni deixar fer. Trobaríem molts exemples: des de l’aturada de l’activitat cultural municipal i la limitació d’actes públics a la ciutat, fins a les restriccions als parcs infantils o les limitacions dels horaris de terrasses i alguns establiments comercials… En aquest sentit, el govern municipal ha de ser qui impulsi i doni exemple a la ciutadania i a les entitats per anar recuperant l’activitat habitual i demostrar així que conviure amb la Covid-19 és possible. Cal doncs ser proactiu per revitalitzar la ciutat, evidentment seguint sempre les mesures sanitàries que marca la Generalitat de Catalunya. Entenem la necessitat, a vegades, de fer restriccions per problemàtiques municipals concretes, però això no pot servir com a argument per fer una prohibició preventiva generalitzada a tota la ciutat. Des del Grup Municipal d’Esquerra-Moviment d’Esquerres Mataró demanem al Govern Municipal que governi, que no continuï utilitzant la por per sumir la ciutat en la paràlisi i que des del respecte i el seguiment exhaustiu de totes les normes sanitàries, contribueixi a recuperar una nova quotidianitat.

Exigim solucionar la incidència del semàfor situat a la cruïlla del Camí Ral amb carrer Sant Pere

Des del grup municipal d'Esquerra Republicana - Moviment d'Esquerres hem entrat una pregunta escrita al govern municipal per tal de solucionar la incidència del semàfor del Camí Ral amb carrer Sant Pere, doncs fa masses dies que suposa un greu problema. Des de les fortes pluges del primer cap de setmana de setembre el semàfor situat a la cruïlla del Camí Ral amb el carrer Sant Pere ha deixat de funcionar. Es tracta d'una cruïlla molt concorreguda i transitada, pel que fa a vehicles com també a nivell de vianants; suposant doncs un perill. La incidència al semàfor ha ocasionat ja un accident, i en aquesta setmana entrant, amb l'inici del curs escolar, considerem més necessari que mai posar fi al problema.   Atenent a l'exposat des del grup municipal d’Esquerra Republicana – Moviment d’Esquerres formulem la següent pregunta:   - S’ha detectat quina incidència hi ha al semàfor situat a la cruïlla del Camí Ral amb carrer Sant Pere?  - Quantes incidències han rebut en relació a la incidència?  - Té el govern previsió sobre quan es podrà solucionar finalment la incidència? Esperem resposta del govern, i així posar fi a aquesta situació i les molèsties als veïns i veïnes de la zona. 

Tornarem a vèncer!

Des d'Esquerra Republicana enguany també hem realitzat una ofrena floral al monument de Rafael Casanove tot i l'excepcionalitat i seguint totes les mesures de seguretat.  Adjuntem el manifest que ens hagués agradat llegir, però que l'excepcionalitat i la decisió de com realitzar l'acte institucional no ens ho va permetre. Manifest Enguany es compleixen 306 anys de la caiguda de Barcelona a mans de Felip V, cosa que suposà, la pèrdua de les llibertats i autogovern del nostre país. Aquest 11 de setembre, però, és diferent. Diferent per les limitacions produïdes a causa de la pandèmia mundial de Covid-19, cosa que dificulta enormement repetir les manifestacions multitudinàries d’anys anteriors. Però malgrat la distància i les accions descentralitzades, estem més conscienciats que mai dels nostres ideals i els nostres objectius: tornarem a vèncer! Com la majoria de catalans, reivindiquem un cop més la llibertat, però també aprofitem la Diada d’enguany per seguir reclamant la llibertat dels presos polítics i el lliure retorn dels exiliats, l’Amnistia per totes aquelles persones perseguides pels aparells judicials de l’estat i la reparació a totes aquelles persones víctimes de la violència policial dels darrers anys a Catalunya. Des d’Esquerra Republicana hem aconseguit que el Govern espanyol reconegui que el conflicte és polític, i per tant, que cal una solució política. Ara cal aprofundir en la solució, i reclamar allò que vol el 80% de la ciutadania de Catalunya: exercir l’autodeterminació i aconseguir l’Amnistia pel conjunt de represaliats. A Mataró, des d’Esquerra Republicana hem treballat i seguim treballant per créixer i fer més gran el projecte republicà: a tots els barris; a totes les franges d’edat; en tots els àmbits culturals. Som molts però seguim treballant per ser més i estar més preparats, perquè només així serem majoria.  I serem la majoria perquè el nostre projecte és el més atractiu pel conjunt de la ciutat: una sola ciutat, cohesionada, que vetlli pel benestar de tothom.

Esquerra demana tornar als plens presencials

Des del grup municipal d'Esquerra Republicana - Moviment d'Esquerres Mataró hem demanat aquest matí formalment el retorn als plens presencials a partir del proper ple de l'1 d'octubre, mitjançant la convocatòria d'una junta de portaveus extraordinària per a prendre la decisió i així decidir la millor fórmula per a fer-ho. Des de l'inici de la pandèmia del coronavirus, la pràctica totalitat de l'activitat política municipal s'ha desenvolupat de manera telemàtica; els regidors i regidores hem compartit comissions informatives, reunions diverses i fins i tot plens a través de les pantalles dels nostres respectius dispositius. Des d'Esquerra creiem que, tenint en compte l'excepcionalitat actual i en aquest sentit seguint totes les mesures de seguretat, és el moment d'iniciar el retorn a la normalitat de cara al proper ple d'octubre i, després de 6 mesos de plens telemàtics, les sessions plenàries presencials.

Resum del Ple setembre: el mal estat de la ciutat

Des del grup municipal d'ERC-MES destaquem algunes de les qüestions del Ple del mes de setembre a l'Ajuntament de Mataró.  En aquest Ple, nombrosos dels punts de l’ordre del dia eren tràmits administratius que havien de passar pel Ple. Cal destacar, una vegada més, les nostres propostes, precs i preguntes.. Proposta de resolució: Vam presentar una proposta perquè l’habitatge esdevingui una peça fonamental d’acció i una prioritat pel Govern Municipal. La proposta inclou un treball conjunt entre tots els Grups Municipals per treballar de forma minuciosa la problemàtica de l’habitatge i reclamar, allà on calgui, les actuacions pertinents. La resta de Grups Municipals van votar-hi favorablement, essent aprovada per unanimitat la nostra proposta. Precs i preguntes: 1. Francesc Teixidó. Pregunta sobre l'Estat dels pisos del Rengle. Sabem que veïns del Rengle de Mataró denuncien que l’Obra Social de La Caixa va fer desaparèixer una clàusula que permetria exercir l’opció de compra a aquells inquilins que acomplissin els requisits legals per a fer-ho passats 10 anys de l’inici del contracte. Pregunta si l'Ajuntament ha estat en contacte amb els veïns i els ha ofert ajuda/mediació. 2. Francesc Teixidó. Prec sobre els romanents de l’Ajuntament de Mataró, per tal de demanar al Govern Municipal  que no presti els estalvis generats per l’esforç de la ciutadania i la bona gestió municipal a l’Estat Espanyol, com s’ha demanat des del Govern espanyol. Els estalvis de la ciutadania de Mataró s’han de gastar a Mataró per reactivar la ciutat. 3. Teresa Navarro. Pregunta sobre el compliment de l'ordenança en matèria de sorolls. Hem rebut diverses queixes sobre molèsties de soroll en diferents punts de la ciutat, com per exemple als edificis propers a les guinguetes de la platja. 4. Carles Porta. Pregunta sobre el mal estat general de la Via pública a Mataró, un tema recurrent que hem preguntat vàries vegades i que hem traslladat al Govern.

Esquerra mataró comença una campanya per denunciar la deixadesa de la ciutat

La situació de deixadesa que presenta Mataró és sabuda per tots aquells que hi viuen. Mataró té un problema de conservació i manteniment de l'espai públic i per aquest motiu des d'Esquerra Republicana iniciem una campanya per traslladar, de nou, la situació al Ple i fer-ne ressò mediàtic i, en col·laboració dels nostres conciutadans, elaborar un mapa dels punts que cal arreglar. L'objectiu és identificar punts a la ciutat per exigir al govern municipal que faci les accions corresponents per tal arranjar-ho tot. En només tres dies, i gràcies a la col·laboració ciutadana, hem pogut localitzar gairebé 200 punts repartits per tot Mataró on la via pública té algun tipus de desperfecte. Animem als mataronins i mataronines a denunciar i fer-nos arribar més punts degradats per poder-ne exigir el manteniment corresponent (enviant-nos una fotografia i la ubicació al correu mataro@esquerra.cat). Continuarem treballant des de tot arreu per exigir un bon manteniment d'aquests espais públics. Un adequat estat de la via pública és essencial per mantenir uns bons serveis i una bona qualitat de vida. També és important per garantir la imatge de capital per a totes les persones que ens visiten.   Amb #MataróDeixada pretenem visibilitzar les queixes que dia rere dia els veïns i veïnes de Mataró ens fan arribar i també exigir al govern municipal que posi fre a la situació de degradació actual.

Esquerra Mataró exigeix regular els patinets elèctrics

Al passat ple del mes de Juliol, des d'Esquerra Mataró, vam presentar un prec per tal de regular a l'ordenança municipal la circulació de vehicles elèctrics, principalment patinets. En aquest sentit, en conseqüència de no tenir regulació es manté un buit regulador que permet que aquesta mena de vehicles segueixin circulant per les voreres o zones de vianants i no estiguin encara sotmesos a les mateixes restriccions que els conductors d'altres vehicles. El govern municipal no es va mostrar proactiu en introduir aquesta regulació a l'ordenança, al·legant que esperaven les accions que es realitzaran des del govern de l'estat. És sabut que hi ha ciutats que han avançat en aquest marc, i que amb les competències municipals han regulat aquests vehicles evitant així futurs problemes. Demanem que així sigui també a Mataró per la bona convivència i seguretat pública de tothom.  

Mataró rebutja el pacte estatal per la cessió dels estalvis municipals al govern espanyol

La junta de portaveus aprova una moció impulsada pel municipalisme català de rebuig al pacte entre la FEMP (Federació Espanyola de Municipis) i el govern de l’estat, per la cessió dels estalvis dels municipis al govern espanyol.  Els ajuntaments porten demanant des de fa molts anys la modificació de la Regla de la Despesa per tal de permetre als ens locals utilitzar els seus estalvis, fruit dels impostos de la ciutadania i de la bona gestió municipal, per revertir a les comunitats locals. De fet, aquest era un dels compromisos expressats de forma repetida tant pel PSOE com per Podemos. Ara, més que mai, els ajuntaments necessiten poder disposar dels seus estalvis per invertir-los en la recuperació social i econòmica dels ciutadans. I, en comptes de fer el que havien promès i permetre els ajuntaments disposar lliurement dels seus estalvis, el que fa el govern de PSOE i Podemos, és demanar als ajuntaments que transfereixin tots els seus estalvis (en el cas de Mataró 3 milions d'euros) al govern espanyol, que així i només amb aquesta condició, permetrà gastar 35% d'aquests estalvis (en el cas de Mataró als voltants d'un milió d'euros) en allò que el mateix Estat indicarà. La resta, el 65 % restant (en el cas de Mataró aproximadament 2 milions d'euros) seran retornats en un termini màxim de 15 anys). Si els municipis es neguen a cedir tot el seu estalvi al govern central, no se'ls permetrà gastar ni un euro dels seus estalvis. La Declaració Institucional, presentada per Esquerra Mataró i Junts per Mataró, rebutjant aquest acord va ser aprovada per unanimitat, amb el vot favorable dels partits al govern de Mataró: PSC i EnComúPodem. Cal veure quina serà doncs la decisió del Govern Municipal, si d’una banda continuarà rebutjant aquest xantatge i treballarà juntament amb tot el municipalisme català per poder disposar de la totalitat dels nostres estalvis o si ans al contrari, transferirà els 3 milions d'euros d'estalvis de la ciutadania de Mataró al Govern de l'Estat seguint les instruccions del PSOE.

Mataró insta a la mesa del Congrés a obrir una investigació sobre els pressumptes delictes de blanqueig i frau fiscal del rei Juan Carlos I 

La Junta de Portaveus va aprovar una moció per instar la Mesa del Congrés dels Diputats a obrir una comissió d'investigació sobre els delictes de blanqueig de capitals i frau fiscal comesos pel rei emèrit Juan Carlos, investigat al respecte per la Fiscalia de Suïssa. La proposta va ser presentada per En Comú Podem Mataró, amb el suport explícit d’Esquerra Mataró. La novetat en aquest cas és que el PSC de Mataró s'ha mostrat favorable a l'obertura d'aquesta comissió d'investigació, que de moment, el seu partit al govern a Madrid, el PSOE, segueix bloquejant. La negativa del PSC va impedir aprovar una esmena del grup de Junts per Mataró per exigir explicacions al Govern d'Espanya (PSOE i Podemos) sobre el rol del govern en l'episodi de fugida del rei emèrit amb destí als Emirats Àrabs. En aquest sentit, cal fer esment que el Congrés va tornar a refusar les sol·licituds d'Esquerra, JuntsxCat, CUP, Bildu i OBloque, perquè Pedro Sánchez i Carmen Calvo donessin explicacions sobre la implicació del Govern espanyol en la fugida del rei emèrit. Continuarem insistint en tots els fronts, també en el local, per aconseguir que acabi aquest encobriment a una institució monàrquica corrupta i antidemocràtica.