Mataró

Totes les notícies

Som Mataronistes: De Rocafonda a Pla d’en Boet i de l’Havana a Cerdanyola, Mataró una sola ciutat

Divendres 26 d’octubre a la Plaça de l’Ajuntament, a set mesos exactes de les eleccions municipals i al Parlament Europeu, Esquerra Republicana de Mataró vam realitzar l’acte de presentació de l’alcaldable Francesc Teixidó. L’acte tenia per nom “L’Alcalde de tothom” i ens va acompanyar Pere Aragonès, Vicepresident de la Generalitat de Catalunya. Feu clic a la imatge per veure el vídeo de l'acte a Youtube A l’inici de l’acte es va llegir una carta de Marta Rovira, Secretària General d’Esquerra Republicana a l’exili, va escriure a Francesc Teixidó: “Us vull fer arribar el meu afecte i encoratjar-vos a treballar per la ciutat que estimeu. Especialment una abraçada a en Francesc, que amb la il·lusió del primer dia i l’experiència acumulada lidera el projecte republicà a Mataró”.  Rovira considera les properes eleccions municipals com “una oportunitat per demostrar que som una majoria sòlida, una oportunitat per avançar la independència” i a la vegada  “una oportunitat per avaluar els projectes de ciutat i posar el ciutadà al centre de tota política”. Francesc Teixidó va iniciar la seva intervenció preguntant al públic “Algú podria recordar, aquests darrers anys, una sola cosa rellevant que hagi passat a Mataró?”. Una pregunta que va començar a desgranar la situació actual de Mataró: Una ciutat que s’ha anat empobrint, amb desigualtat entre barris, amb 8800 aturats, una Renda Familiar disponible per sota de la mitjana de Catalunya, s’han tancat botigues i hi ha locals buits, s'encareixen els lloguers dles habitatges i augmenten els desnonaments. Finalment, Teixidó també ressalta que hi ha hagut un retrocés pel que fa a la qualitat democràtica i llibertat d’expressió. Teixidó valora que malgrat ser una ciutat amb molta potencialitat “Mataró ha anat perdent la capitalitat comercial, econòmica i cultural que va ser”. En clau propositiva, Alcaldes i Alcaldesses republicans del Maresme presents a l’acte van intervenir per preguntar sobre diversos aspectes que ens afecten conjuntament: Comerç, el Port de Mataró, la Nacional II, la participació ciutadana, el paper de Mataró en la construcció de la República Catalana, la promoció de l’esport, la sostenibilitat i gestió ambiental, les polítiques d’habitatge, d’ocupació i d’educació.

CiU, CUP i ERC-MES demanem obrir l'Ajuntament el 12 d'octubre per treballar-hi

Dijous 27 de setembre, els Grups Municipals de CiU, CUP i ERC-MES vam entrar per registre una petició per obrir l'Ajuntament de Mataró i poder accedir als nostres despatxos, i desenvolupar la nostra activitat ordinaria. També, en aquest sentit, vam proposar que els treballadors i treballadores que ho manifestin puguin treballar i intercanviar el dia festiu fins a final d'any. Adjuntem la instància presentada, de la qual encara no hem rebut cap resposta.   

El Ple aprova la moció per reservar un 30% de la nova construcció a Habitatges de Protecció Oficial

Els Grups Municipals d'ICV-EUiA i ERC-MES hem presentat conjuntament una Proposta de Resolució amb l’objectiu de fer créixer el parc públic d’habitatge a Mataró. Aquesta ha sigut aprovada amb els vots a favor del PSC, CiU, CUP, Volem, l'abstenció de C's i els vots en contra de PP i PxC.    Amb aquesta moció pretenem que l’Ajuntament de Mataró tramiti les modificacions legals necessàries per tal que es destini un 30% dels habitatges d’obra nova i de grans rehabilitacions (superiors a un sostre urbanístic a determinar), de venda o de lloguer, a habitatge de protecció oficial situat en el mateix edifici.   La PdR que hem presentat, en línia amb la iniciativa que ha presentat l'ajuntament de Barcelona, ja ha estat assajada a grans ciutats com per exemple Paris, Nova York o Lyon, i ha donat en aquestes ciutats resultats tan positius, que els successius governs, de colors diferents, ho han anat mantenint i aprofundint. En definitiva, es tracta de posar sobre la taula totes les eines legals disponibles per abordar el problema de l’habitatge i fer-ho, buscant l’imprescindible corresponsabilització de tota la societat, en especial del sector immobiliari i aconseguint també, que l’habitatge social estigui uniformement repartit a tota la ciutat.   El Grup Municipal de Volem Mataró, la regidores no adscrites Sarai Martínez i Anna Caballero han donat suport a la proposta, que també s’ha treballat amb la PAC i amb altres entitats de la ciutat.

Denunciem el robatori de pancartes d’Esquerra Republicana

El darrer dijous 27 de setembre, Esquerra Republicana de Mataró vam instal·lar pancartes a diversos punts de la ciutat en commemoració de l’1 d’octubre i per la llibertat dels presos polítics. Aquestes pancartes tenien el corresponent permís de Via Pública de l’Ajuntament de Mataró, i un valor d’uns 30€ cada una. Al cap de dos dies, dissabte 29, ja vam haver de denunciar la sostracció de tres pancartes al Camí de les Vinyes, a la cruïlla entre Alfons X el Savi i carrer Cabanellas i a la Ronda Federic Mestral. Al llarg de la setmana també n’han desaparegut a d’altres punts. Fem saber a la policia que a grups de Facebook com “Segadors del Maresme” exhibeixen com una presa de caça les nostres pancartes, les quals teníem el permís per penjar-les.

Mataró rebutja la concessió de medalles al mèrit policial als responsables de l'1 d'octubre

Avui, 1 d'octubre, la Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Mataró ha aprovat una Declaració Institucional per reprovar les distincions concedides pel govern espanyol als responsables policials de l'1-O  a Catalunya.  Presentada pel Grup Municipal d'Esquerra Republicana - Moviment d'Esquerres, ha tingut el suport de CiU, CUP, Volem i ICV-EUiA. Per altra banda, ha votat negativament el PSC, C's, PP i PxC.  Adjuntem el text de la moció: El ministre de l’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, ha signat la concessió de noves medalles al mèrit policíac amb dispositiu vermell, que implica un augment de sou vitalici del 10%. Entre els premiats hi ha Sebastián Trapote, cap de la policia espanyola a Catalunya durant l’1-O, i responsable del dispositiu desplegat aquell dia a Catalunya.   Considera el President del Govern d’Espanya que es ètic atorgar aquesta distinció per una actuació que ha estat qüestionada per diferents organitzacions de drets humans en tant que es va utilitzar la violència, de manera desproporcionada, contra una població pacífica.   De manera simultània a la concessió de les distincions, ja són més de 20 els Policies Nacionals imputats pel jutge que investiga les càrregues de l’1-O a la ciutat de Barcelona. Les càrregues no eren fets violents aïllats d’un grup de gent actuant per iniciativa pròpia, sinó que responien a una violència massiva i segurament planificada.   De fet, s’han fet públiques manifestacions del coronel responsable de la coordinació policial del dia en qüestió, on reconeix obertament que es va utilitzar la força a la majoria d’intervencions efectuades.   Per tot això, el Grup Municipal d’ERC-Mov.Esquerres, proposem els següents acords :   ACORDS   PRIMER.- Reprovar el reconeixement via condecoració i via retribució econòmica vitalícia assignats al responsable del dispositiu de la policia nacional a Catalunya i de les càrregues contra la població el dia 1 d’octubre de l’any passat.

Exigim transparència al govern municipal

Des de començaments de mandat hem preguntat insistentment sobre l’ampliació del Mataró Parc. De fet, les poques informacions que hem tingut han arribat a través de la premsa local.   El mes de Juliol varem presentar una proposta al Ple sobre el model comercial de Mataró.   El govern municipal ens va demanar que, per responsabilitat vers la ciutat, retiréssim la proposta i ens incorporéssim a una comissió per discutir el tema. Ho varem fer.   Mentrestant, tot just després de la primera reunió d’aquesta comissió, hem sabut, per fonts fiables, que existeix ja un acord quasi tancat entre les parts...   Més enllà del tema en concret que ens ocupa, és intolerable com es fan les coses. La llista és molt extensa.    No hi ha cap voluntat sincera de col·laborar amb els Grups Municipals.   Exigim transparència al govern municipal i a l’Alcalde. Per veure el vídeo retransmès en directe de la Roda de Premsa feu clic aquí  

Esquerra Mataró presentem amb la Diputada Najat Driouech la Secció dels Barris de Rocafonda, Palau i Escorxador

Divendres a la tarda, a la Carretera de Mata, va tenir lloc la presentació de la recent creada Secció d’ERC a Rocafonda, Palau i Escorxador. A l’acte hi va intervenir Toni Ortega, cooridnador de la Secció. Francesc Teixidó,  portaveu d’ERC-MES i Najat Driouech, Diputada al Parlament de Catalunya. La presentació de l’acte, a càrrec de Toni Ortega, va destacar que “Som gent d’esquerres i transformadora. Per aquest motiu i per aquesta convicció, defensem la dignitat dels barris i per això ens trobareu aquí”. Francesc Teixidó va afegir que a partir d’ara disposem de més eines per tenir una presència constant al barri: “la secció serà les nostres orelles al barri per traslladar les inquietuds a l’Ajuntament”. També va fer èmfasi en que aquest és un projecte per a tothom, sigui quina sigui la seva ideologia, perquè volem treballar pel benestar de tothom: “Som una sola ciutat, nosaltres si que som mataronistes, a d’altres el que els uneix no és precisament Mataró”. Najat Driouech, Diputada d’Esquerra Republicana, va començar la seva intervenció explicant la seva relació amb Mataró, on va a comprar des de ben petita, i dedicant unes paraules a Francesc Teixidó “És massa bona persona, es preocupa per les persones i per les necessitats dels seus convilatans, vinguin d’on vinguin”. Driouech va voler traslladar un missatge de la Marta Rovira: “Som persones d’esquerres i la nostra prioritat és la gent i les problemàtiques de la gent. Per molts impediments que puguem tenir, com l’empresonament i l’exili dels nostres líders, la nostra prioritat no deixa de ser la ciutadania”. . Finalment, Driouech va acabar la seva intervenció explicant els motius que la van portar a participar activament en política: “A Esquerra Republicana sempre m’hi he sentit molt còmode, treballem realment per la cohesió dels nostres municipis. Els valors republicans i la diversitat cultural no només són la nostra bandera, sinó que realment ens ho creiem: Vull ser la primera de moltes”.

Esquerra Mataró proposem replantejar la Festa Major de Les Santes

El Grup Municipal d’ERC – Moviment d’Esquerres presentem un prec al proper Ple Municipal per iniciar un procés participatiu per repensar Les Santes. Les Santes, tal com la coneixem actualment, van sorgir d’un moviment ciutadà fa 40 anys. Les Santes s’han fet molt grans en tots els sentits, i ha generat nous problemes I nous debats, molts dels quals s’han evidenciat enguany. Considerem que és moment de fer balanç, d’analitzar la Festa Major en profunditat i de posar sobre la taula el seu futur. Per generar aquest debat, pensem que cal promoure un procés participatiu a manera de multiplataforma que avaluï l’estat actual i marqui les principals directrius a seguir els propers anys. Hi ha d’haver un debat a nivell polític, un altre en l’àmbit tècnic, i per suposat, i en tant que una de les idiosincràsies de la festa, la participació de la ciutat, que ara més que mai hauria de ser el màxim de plural i diversa possible. Per aquest motiu, i tal com ho vam manifestar la comissió informativa pertinent, demanem al govern municipal que promogui i canalitzi debats pertinents per repensar la Festa Major, quan encara o només falten 10 mesos per Les Santes.

Amb la mirada llarga

Esquerra Republicana impulsa una nova iniciativa per acostar-se a tota la ciutadania Seguint un model descentralitzat similar al que sempre hi ha hagut a Barcelona, des d’Esquerra Republicana ens proposem obrir seccions de barri a totes les ciutats de més de 25.000 habitants. Poblacions com Badalona, Sabadell o Sant Joan Despí porten temps  organitzant-se així. Mataró és una d'aquestes grans ciutats i, si bé fa molt que nosaltres treballem per ser presents a tots els barris amb iniciatives diverses, la nostra Secció Local emprèn ara aquesta nova forma d'organitzar-se. El nostre primer punt d’obertura ha estat el conjunt format pels barris de Rocafonda, El Palau i Escorxador.  Són uns barris on comptem amb prou nombre de militants i amics com per començar a caminar amb eficàcia. Com a partit independentista, sabem que la millor manera de poder dotar d’eines als municipis per millorar la vida i el futur de tots els seus habitants és mitjançant  la plena sobirania del nostre país, però Esquerra també  és un partit republicà d’esquerres. Ser republicà passa de manera indestriable per la participació ciutadana i el seu empoderament, i creiem que la millor manera d’aconseguir aquesta participació és formant part dels diferents racons de la nostra ciutat per poder sentir millor la veu de la gent. Ser d’esquerres passa per ser al costat  de tothom i principalment dels qui tenen menys oportunitats, ser arreu ens permetrà tenir ulls i orelles oberts i estar amatents  per poder fer les propostes més encertades. Conèixer la realitat és una condició necessària per canviar-la. Tenir un ple coneixement de quines són les mancances i dèficits del conjunt de la ciutat, així com de les seves aspiracions, ens ha de permetre proposar-nos que Mataró esdevingui una ciutat més justa per a cadascun dels seus ciutadans. Ara comencem per Rocafonda, El Palau i Escorxador. Ben aviat  Esquerra estarà descentralitzada a tots els indrets de la ciutat.