Mataró

Totes les notícies

Proposem millorar la promoció de la música en viu a Mataró

Dijous a les 19:00 hores es celebra el Ple de juny. Recordem que el podeu seguir per streaming a www.mataro.cat, assistint com a públic o pel twitter amb el #PleMataró i a @ERCMataro Considerem que la música al carrer i la música en viu, constitueixen, amb la deguda organització i amb el civisme necessari un element més de promoció i dinamització de Mataró.  En aquest sentit, proposem al Ple Municipal sumar tots els efectius i les diverses disciplines per fomentar el creixement de la cultura en viu.  Per aquests motius presentem l'adopció dels següents acords:  - L’Ajuntament de Mataró crearà una taula de treball amb participació dels agents i institucions de la ciutat tant en el tram formatiu, com de suport a la creació i l’exhibició. - Presentar un programa conjunt de la música a Mataró que inclogui les activitats programades pels sectors públic i privat, coordinar una agenda setmanal/mensual i fer-ne difusió massiva pels mitjans utilitzats pel públic objectiu. - Estudiar una denominació de marca paraigües integradora que identifiqui amb facilitat la ciutat i la música en directe  - Homologar una xarxa de locals on es duguin a terme els diferents actes culturals de la ciutat, clarament identificats i amb un distintiu  corporatiu de ciutat i garantint la convivència cívica i la tranquil·litat dels veïns. - Potenciar totes aquelles fórmules de representació musical que incrementin el nombre i els espais per a concerts i siguin sostenibles i harmonitzades amb les necessitats del conjunt de la població. - Establir procediments de comunicació àgils i permanents per vehicular les demandes de permís per la realització de concerts a locals no específicament musicals d’acord amb l'organització professional que correspongui. Així mateix, establir paràmetres tècnics raonables pel que fa als actes que es poden portar a terme als diferents locals d’acord amb les seves característiques. - Incloure l’adequació d’una sala condicionada per a la representació de música en directe en el desenvolupament de futurs projectes d’equipaments culturals de la ciutat, per facilitar l’organització de concerts de les entitats i obrir nous escenaris fruit del dinamisme social i cultural.

Preguntem al Ple sobre la gestió dels esdeveniments de dissabte 2 de juny

L’Ajuntament va reunir els portaveus dels Grups Municipals en una Junta extraordinària per explicar el recorregut que s’havia acordat entre Ajuntament, Policia Local i Mossos a la darrera Junta de Seguretat, celebrada el divendres 25 de maig. Malgrat el temps transcorregut entre la Junta de Seguretat i el dia de la manifestació, hem estat informats per part dels interessats que no es va emetre cap tipus d’informació del recorregut acordat ni tampoc de l’obligatorietat de tancar els establiments comercials pels carrers on transcorria la manifestació. A ningú se li escapa que es tractava del primer dissabte del mes de juny, el dia de major venda i que això, sens dubte, ha perjudicat el teixit comercial de tota aquesta àrea de la ciutat. Per això, el grup municipal d’ERC-MES presentem les següents preguntes: - Per quin motiu no es va informar degudament els comerciants del recorregut de la manifestació ni dels talls de carrers?  - Per quin motiu no es va informar degudament els comerciants que no podrien obrir les botigues al llarg del recorregut ?  - Sabem que les autoritzacions d’aquest tipus d’esdeveniments són atorgades pel Dept. d’Interior, però també que Govern Municipal i Policia Local poden proposar, a través de la Direcció General d’Administració de Seguretat, la modificació de la data, lloc, durada o itinerari. Per quin motiu no es va suggerir la possibilitat de canviar la data a un diumenge, per exemple?

L'ajuntament de Mataró ha de garantir el dret democràtic a la llibertat d'expressió

Des de fa temps, molts mataronins estem perplexos davant les decisions del govern de la ciutat. Un govern que hauria d'actuar per tothom, ajudant a rebaixar la tensió i garantint els drets democràtics fonamentals, però que acaba actuant de manera totalment oposada a aquesta. Entenem, i defensem, el seu dret a no compartir les reivindicacions de l’independentisme, però l’ajuntament ha de procurar que tothom es pugui expressar en la seva opinió de forma lliure i sense cap coacció, sempre i quan sigui de manera democràtica i pacifica.   En aquest sentit, considerem inadequades les crides a desincentivar les manifestacions lliures a la nostra ciutat i les declaracions als mitjans de comunicació explicant els impediments a la llibertat d’expressió. També considerem que les actuacions ordenades a la Policia Local no han ajudat a rebaixar la tensió. Com en d’altres municipis governats pel partit socialista, preguem que l’ajuntament es faci responsable de garantir el dret de la llibertat d’expressió de totes les opcions democràtiques i pacífiques a la ciutat de Mataró.  

Teixidó renuncia a la presidència de Mataró 2022

Adjuntem la carta de Francesc Teixidó, portaveu del Grup Municipal d'ERC-MES, sobre la seva renúncia a la presidència de la Comissió Mataró2022: L’encàrrec rebut s’ha portat a terme. El  treball de la Comissió del Mataró 2022 està acabat i el posem a disposició de la ciutat i dels successius governs municipals, tal com era la vocació del treball, anar més enllà d’un sol mandat. Al document final de la comissió “Mataró 2022-Reflexió i planificació estratégica”, http://www.estudislocals.cat/estudi-local/mataro-2022-reflexio-i-planificacio-estrategica/ podreu trobar la diagnosi inicial i els reptes clau de la ciutat: 1. Lluita contra l’atur i creació d’ocupació de qualitat; 2. Igualtat d’oportunitats per la cohesió social i territorial; 3.Imatge, reconeixement i promoció de la ciutat. I a partir d’aquests reptes, de la Visió de Futur compartida de Mataró i dels actius i punts forts de la ciutat, es defineixen els set eixos d’actuació, les actuacions innovadores i una estructura organitzativa dissenyada per impulsar el projecte durant els propers anys.   Voldria agrair sincerament totes les persones que hi han contribuït: els ciutadans que han contestat les enquestes, els tallers amb representants del tercer sector, amb empreses i sindicats, amb periodistes, amb grups d’experts i a l’equip consultor extern. També al Consell Econòmic i Social, al Consell de Ciutat, a l’equip de Govern, als grups de l’oposició i també als tècnics i caps de les diferents àrees de l’Ajuntament. Agrair també el treball, la dedicació i la valuosa aportació de tots els portaveus dels grups municipals: del PSC, de CiU, de Volem, de Ciutadans, del PP, de PxC, de ICV i a la regidora no adscrita. I molt especialment la direcció, coordinació i comprensió, d’en Toni Merino, d’en Jordi Arderiu i d’en Xavier Posada. El Mataró2022 s’ha plantejat com un procés continuat, com un exercici permanent d’avaluació. Les oportunitats per la ciutat apareixen contínuament i cal un canvi cultural de tota l’organització per analitzar-les amb els criteris del Pla i per aprofitar-les en benefici de tots.

Esquerra Mataró netegem el terreny forestal de la Ronda President Tarradellas

Esquerra Republicana de Mataró vam organitzar una neteja, inclosa dins les jornades Let's Clean Up Europe, al terreny lateral del pàrquing de la Ronda President Tarradellas del barri de Cerdanyola.  En aquesta acció, que va tenir lloc dissabte al matí, vam recollir fins a 30 metres cúbics de deixalles. Entre les quals hi havia electrodomèstics, envasos, runa i abocaments il·legals de tot tipus.  Let’s Clean Up Europe és una acció comuna a tot Europa per conscienciar sobre la quantitat de residus que llencem de forma incontrolada a la natura i promoure accions de sensibilització a través de la recollida d'aquests residus abocats il·legalment als boscos, platges, marges de rius, etc.  

Francesc Teixidó és escollit cap de llista per Esquerra Republicana per les eleccions municipals del 2019

Avui, dilluns l’Assemblea Local d’Esquerra Republicana a Mataró ha escollit Francesc Teixidó per encapçalar la llista de les properes eleccions municipals del 2019. Teixidó ha exposat la voluntat de liderar, altre cop, el projecte republicà per la ciutat amb il·lusió, amb l’experiència acumulada en els últims anys i amb la convicció de poder optar a l’alcaldia de Mataró.  

L'Ajuntament de Mataró denúncia la criminalització dels CDR i la deriva antidemocràtica de l'Estat espanyol

S'aprova la Declaració Institucional que presentem el GM d'ERC-MES, amb el suport de CiU i la CUP, per l'alliberament dels presos polítics, el retorn dels exiliats, la denúncia de la criminalització dels CDR i la deriva antidemocràtica i autoritària de l'estat espanyol, així com la manipulació i coacció dels mitjans de comunicació per part de l’estat.  La proposta ha comptat amb els vots favorables de Volem i ICV-EUiA, i els vots negatius del PSC, C's, PP i PxC. Catalunya ha tornat a patir, altra vegada, un nou atac repressiu per part del govern de Mariano Rajoy i el bloc del 155, conjurats amb el poder judicial i policial de l’estat. L’onada repressiva contra els catalans i les catalanes és majúscula i el govern espanyol està disposat a tot, fins i tot a vulnerar els drets civils, polítics i humans més bàsics per tal d’eradicar qualsevol signe de dignitat del poble català. Intenten esclafar la voluntat de la sobirania popular empresonant injustament els nostres legítims representants públics, tots ells gent de pau. Per aquests motius, ERC-MES hem proposat que l'Ajuntament de Mataró adopti els següents acords: PRIMER.- L’Ajuntament de Mataró exigeix la llibertat immediata de tots els presos polítics: Carme Forcadell, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Joaquim Forn, Josep Rull, Dolors Bassa, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez.   SEGON.- L’Ajuntament de Mataró eixgeix el retorn de tots els consellers i polítics catalans exiliats:  Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Antoni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret, Marta Rovira i Anna Gabriel, i la garantia del respecte absolut als seus drets polítics, ciutadans i humans sense veure’s sotmesos a cap judici pel seu lliure exercici polític.   TERCER.- L’Ajuntament de Mataró considera formes d’acció política legítimes i pròpies de democràcies madures la protesta, la mobilització i la desobediència civil pacífica, resistent i no violenta. Per això, es posiciona en contra de les operacions d’estat que utilitzen els diferents cossos policials i instàncies judicials contra els Comitès de Defensa de La República, vulnerant reiteradament els drets civils i polítics dels ciutadans.

Comunicat de CiU, ERC-Moviment d’Esquerres, VoleMataró i la CUP sobre l’aprovació per decret del Codi de Conducta

Davant la recent aprovació del Codi de Conducta i Bon Govern, mitjançant decret de l’Alcalde David Bote el passat 26 d’abril, els grups de CiU Mataró, Esquerra Republicana - Moviment d'Esquerres, VOLEMataró i la CUP volem expressar el següent: 1. Els grups sota-signants d’aquest comunicat manifestem el nostre absolut compromís amb el comportament ètic i transparent dels representants públics. Per aquesta raó, des del primer moment hem donat suport a l’elaboració del Codi de Conducta i Bon Govern de l’Ajuntament de Mataró i hem participat activament en l’elaboració del document final que s’hauria d’haver portat al Ple. 2. Lamentem que l’alcalde decidís retirar el punt sobre l’aprovació d’aquest Codi de Conducta de l’ordre del dia del Ple del passat 12 d’abril, sense previ avís i sense donar cap explicació als grups, que no vam poder expressar el nostre posicionament davant aquest fet. 3. També volem expressar el nostre malestar davant el fet que l’alcalde hagi aprovat aquest Codi ètic per decret. Un document que formarà part del cos jurídic de l’Ajuntament és important que sigui debatut i aprovat pel màxim òrgan de govern municipal, que no és altre que el Ple. 4. Ens ha sorprès, a més, que un cop aprovat per decret, se’ns faci arribar un formulari exhortatiu d’adhesió particular al Codi de Conducta i Bon Govern. Una vegada més, el govern i l’alcalde actuen per la directa i evitant el diàleg amb els grups municipals del Consistori. 5. Per tot això, els grups sota-signants volem anunciar que no ens adherirem al Codi de Conducta i Bon Govern fins que se segueixin els tràmits correctes per a la seva aprovació, és a dir, que es porti a aprovació del Ple Municipal.

Doble homenatge a Josep Abril, Alcalde de Mataró afusellat pel franquisme

Dilluns 16 van tenir lloc dos actes d’homenatge a Josep Abril, Alcalde de Mataró durant el 1931 – 1933, afusellat per les tropes franquistes l’any 1939 al Camp de la Bota. Primerament, es va presentar i inaugurar el monument “La cadira de l’Alcalde”, obra de l’escultor mataroní Perecoll. El monument consisteix en una cadira de l’alcaldia de Mataró, forjada amb bronze, amb cinc forats en representació d’un escamot d’afusellament. En la presentació va intervenir l’artista Perecoll, presentant-la com una obra accessible i feta perquè la gent se la senti seva, i explicant el motiu de l’obra “Amb l’afusellament de l’alcalde no només van matar el personatge, també van matar la institució”. Per part de la família de Josep Abril, va intervenir Núria Benaiges, exposant que “Mai hauríem imaginat que el temps de l’assassinat de Josep Abril podrien tornar, ens trobem davant una crua realitat i fins i tot podem ser perseguits pel que puguem dir”. També va intervenir Francesc Teixidó, en nom d’Esquerra Republicana de Mataró, agraint a tothom qui ha col·laborat per fer realitat una llarga reivindicació de la Secció Local. Especialment, a la Fundació Irla per finançar en solitari la biografia de l’alcalde Abril. També va ressaltar que la bèstia del feixisme què crèiem enterrada avui en dia és més present que mai: “El President del partit en què militava Josep Abril, avui en dia resta a la presó”. Per cloure la inauguració, la companyia de dansa mataronina Invitro va ser l’encarregada de desvetllar La cadira de l’Alcalde. Acte seguit, al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Mataró, va tenir lloc la presentació del llibre biogràfic de Josep Abril i Argemí editat per la Fundació Irla. A l’acte va intervenir Pelai Pagès, professor d’història de la Universitat de Barcelona i autor del pròleg del llibre, ressaltant que Josep Abril prové d’una llarga tradició republicana a Catalunya, i la seva funció pública, que hi va dedicar tants anys, anava destinada a les classes populars.