Mataró

Totes les notícies

Esquerra Republicana aposta per les energies renovables

El dimecres 27 de maig  al Ple de l’Ajuntament de Mataró es va decidir la integració de MESSA (Mataró Energia Sostenible SA) dins de l’empresa municipal AMSA (Aigües de Mataró SA). Des d’Esquerra Republicana  fa dies que demanàvem, que abans de fer aquesta integració/absorció, el govern poses en comú amb els altres grups polítics i entitats dels sector de la energia i mobilitat sostenible quin és el seu projecte per desenvolupar les energies renovables a Mataró. El sector de les energies verdes/renovables (solar, eòlica, geotèrmica i altres), està en expansió i el govern del Partiti Socialista i En Comú Podem a Mataró no té un projecte per fer una transició justa i inclusiva del model energètic. Les declaracions del govern no passen de ser  vagues i mancades de contingut. L’empresa MESSA, hauria pogut ser una bona eina per desenvolupar el sector de l’energia renovable a la ciutat, liderar un model de transició energètica des de l’Ajuntament  i posar-se al disposició del sector productiu i de serveis de la ciutat.  La transició energètica farà canviar molts aspectes socioeconòmics de la societat, millorarà la qualitat de vida del ciutadans i crearà molts llocs de feina. Pensem que Mataró no pot quedar enrere.  Aquest ha de ser un projecte de ciutat i totes les forces polítiques, socials i econòmiques hem de remar en la mateixa direcció per ser eficients. Per fer-ho necessitem un govern valent, decidit, dialogant i amb idees. No hem de deixar passar oportunitats. El Govern Municipal ha de fer una profunda reflexió i posar-se a treballar. Un cop passada l’emergència del Covid-19, tornarem a emplaçar al govern a emprendre aquest diàleg. Ja anem tard.  

Pa, salut, sostre i treball

Fa quasi 5 anys el Ple Municipal va aprovar per unanimitat que l’Ajuntament de Mataró comencés a treballar en el Pla d’Estratègic d’Acció Social 2016-2026.  Cinc anys després, no s’ha fet res... Arran dels fets que estem vivint aquests dies a Mataró, des del grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres, creiem que desenvolupar aquest Pla és més important que mai. La seguretat i la convivència són dos dels pilars fonamentals de la nostra societat. Hem de preservar-los i garantir-los perquè la ciutadania pugui exercir tots els drets en llibertat. I hem de tallar amb total contundència totes les actituds delinqüencials que creen malestar i tensió. Però sense evadir cap responsabilitat, volem remarcar que la situació és un reflex de la vulnerabilitat, de la pobresa i la desigualtat que pateix una part de la població. És a dir, que en el mitjà i llarg termini, la lluita contra la vulnerabilitat, la pobresa i la desigualtat, és l'única via per preservar la convivència i la cohesió social. La defensa dels drets dels més vulnerables, és la seguretat de tots. N'estem convençuts I continuarem treballant I insistint en aquests ideals d'una societat regida pels valors republicans. Per aquest motiu presentarem el proper ple ordinari de juny un prec demanant el desenvolupament urgent d’aquest Pla d’Acció Social, aprovat el 2016. Pa, Salut, Sostre i Treball  

Declaració Institucional sobre el Compromís amb l'entorn i el comerç de proximitat

La greu situació creada pel COVID-19 ha creat angoixa, ha fer aflorar i crèixer la desigualtat, ha fet perdre llocs de treball, ha aturat l’activitat social, económica, comercial, cultural, esportiva i el pitjor de tot, ha provocat milers de morts. Aquestes setmanes ens han fet prendre consciència del valor real de la sanitat, l’educació, el treball, del comerç de proximitat, de l’agricultura i de tots els professionals que han mantinguts operatius tots aquests serveis.  També hem vist, com deia un tuitaire mataroní que “La platja de Mataró presenta un aspecte estranyament natural” o que més ocells, insectes i animals han ampliat ràpidament part dels seus hábitats o que la contaminació de l’aire ha baixat.  Segons les primeres estimacions, la caiguda d’emissions contaminants i gasos hivernacle produida per la crisi del coronavirus, s’acostaria a la que la comunitat científica reitera insistentment des de fa anys com a imprescindible per a limitar l’escalfament global del planeta a menys de 1,5ºC. A l'últim informe especial del Panell Intergovernamental del Canvi Climàtic (IPCC), on s'expliquen les mesures necessàries per assolir els objectius més ambiciosos de l'Acord de París, s'insistia en el fet que a partir del 2020 caldria retallar les emissions globals de CO2 a un ritme anual d'un 7,6%, amb l'objectiu d'arribar a zero emissions netes al voltant del 2050. Doncs bé, alguns estudis apunten que la caiguda d'emissions de CO2 d'aquest any a causa de la crisi del coronavirus seria d'un 8%. En tot cas, el que ha demostrat aquesta indesitjable situació, és que aconseguir l’objectiu plantejat  és perfectament posible. L’exercici conjunt de l’humanitat, que hauriem d’haver començat ja fa molt de temps per evitar l’escalfament del planeta i les crisis futures que se’n puguin derivar, és factible i ara, una part important de la població n’ha pres consciència de cop. Cal aprofitar pel bé comú i del planeta, aquest canvi de percepció de la ciutadania i cal també, donar una resposta inequívoca, amb accions concretes des del sector públic que reforcin i canalitzin aquest canvi social.

Demanem solucions a la lentitud de les llicències a Mataró

Fa pocs dies, el diari La Vanguardia publicava un article titulat “L’aturada de les llicències castiga l’enginyeria i l’edificació”. L’article es referia al periode d’aturada:  “Els dos mesos d’aturada de la majoria de projectes d’obres pel confinament es podrien ampliar encara més per falta de llicències administratives”, assenyalant que la situació ja era greu abans d’aquesta crisi, però la pandèmia l’ha agreujat amb la suspensió dels terminis administratius. L’article feia també una comparativa entre els terminis de tramitació de llicències (en mesos) de diferents ajuntaments. Mataró, amb un termini mitjà de 8 mesos per a obtenir una llicència, lidera el rànking en aquesta qüestió amb Sabadell (9,3 mesos),  Rubí (8,8 mesos) i Sitges (també 8 mesos). (Dades COAC-Col.legi Arquitectes de Catalunya). Fa anys que professionals i usuaris denuncien que els terminis de concessió de llicències (obres i activitats) sobrepassen amb freqüència l’any de durada... En aquests moments, a punt de començar a treballar tots junts per la Reconstrucció Social i Econòmica de la ciutat, és imprescindible, és clau que el Departament de Llicències d’Obres i Activitats funcioni bé, sigui un instrument que faciliti l’activitat, que ajudi a la recuperació econòmica o, que al menys, no hi posi gaires impediments i no actui com un fre.  No és acceptable. Es una qüestió urgent i per això reiterem la nostra exigència al Govern perquè actui amb determinació en aquesta qüestió i ens detalli quines mesures urgents tenen pensades per aconseguir que el Departament de Llicències d’Obres i Activitats no sigui un impediment per la necessària reactivació social i econòmica de Mataró. Pels motius exposats des del grup municipal d'Esquerra Republicana - Moviment d'Esquerres a Mataró presentarem una pregunta al respecte al proper Ple de Juny.   

El ple aprova la proposta d'Esquerra d'impulsar les associacions de familiars de les residències - Resum de Maig

Des del grup municipal d'ERC-MES destaquem algunes de les qüestions del Ple del mes de maig a l'Ajuntament de Mataró.  A la Junta de Portaveus prèvia al Ple vam presentar des d’Esquerra Republicana una Declaració Institucional sobre la Gestió Natural del Litoral, aprovada per unanimitat. Aquesta declaració busca estar en permanent contacte amb les entitats científiques i experts, amb les autoritats i institucions competents per tal de reconstruir i renaturalitzar els espais del litoral mataroní. Això és importantíssim veient els darrers episodis climàtics, com els temporals que hem patit (i patirem) i creiem que és una mesura necessària. També hem presentat una Proposta de Resolució per exportar l’experiència de la residència Sant Josep. Com va dir el Portaveu del Grup Municipal d’Esquerra Republicana, Francesc Teixidó, “Estem convençuts que la participació de es famílies, organitzades, contribuiria a millorar la qualitat de les residències, a obrir-les a la societat per conèixer la seva realitat i per transformar-les d’una manera més eficient”. Els acords presos, per unanimitat, van ser: 1. En el marc de la definició i establiment d’un nou model residencial a Catalunya, creiem necessari que s’hi contempli la conveniència de promoure l’associacionisme en el si d’aquest recurs social especialitzat. Vincular-hi un nou mecanisme associatiu que complementaria la participació ja prevista per mitjà dels consells de participació existents. 2. L’Ajuntament de Mataró contribuirà a difondre l’experiència d’èxit associatiu de la Residencia Municipal Sant Josep als altres centres residencials de la ciutat. 3. L’Ajuntament de Mataró donarà suport i difusió a la creació i desenvolupament d’ARFA’s a les residències de Mataró, sempre des del respecte a les direccions, equips professionals i familiars dels usuaris de cadascun dels centres, demanant per una altra banda a Generalitat que impulsi el Projecte a totes les residències a les quals hi té competències plenes.

Mala utilització dels voluntaris per part de l'Ajuntament de Mataró

S'ha obsevat que duran els darrers dies una de les tasques han realitzat les persones voluntàries inscrites a l'Ajuntament de Mataró ha estat enganxar cartells a diferents punts de la ciutat. Sostenen que s'han inscrit per ajudar les persones, per parlar, per donar consells, per repartir menjar o EPI's..., i que malgrat que aquests cartells que els han donat per repartir donen informació de diferents temàtiques relacionades amb la Covid-19, pensen que aquesta no ha de ser la feina dels voluntaris. Sobretot, considerant que a la ciutat hi ha empreses que es dediquen al repartiment de la informació municipal i que fa setmanes que romanen inactives i sense ingressos. En condicions normals, tota la informació que genera l'Ajuntament és repartida i distribuïda per tota la ciutat per aquestes empreses, sovint vinculades a projectes socials. Per això, preguem a l'Ajuntament que no es repeteixi aquesta situació, que entenem fruit d'un error i també, que aquest tipus de feina es contracti a les empreses (locals i vinculades sovint a projectes socials) que ho fan de forma habitual i que fa setmanes que no tenen cap ingrés, destinant les persones voluntàries a les tasques solidàries que els han motivat per participar.

Aprovació unànime de Declaració Institucional presentada per Esquerra Republicana per una Gestió Natural del Litoral

La gravíssima crisi causada pel COVID19, ha fet oblidar de cop que tot just fa tres mesos, el litoral mediterrani es va veure greument afectat pel temporal Gloria.  Els efectes de la tempesta van posar de manifest la necessitat de canviar els models d’intervenció i les actuacions al territori dirigides a domesticar les dinàmiques naturals. I això posa sobre la taula tant la gestió del litoral i les conques hidrogràfiques, com també de les infraestructures viàries, portuàries i hidràuliques. A finals de marc de 2020, un equip de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC (ICM) ha fet públic un informe titulat "Resum sobre la formació i conseqüències de la borrasca Glòria", descrivint els seus efectes, analitzant les seves característiques, aparició i evolució, el vent i la precipitació, el nivell del mar, l'onatge i els corrents i l'impacte sobre la franja litoral (punts de vulnerabilitat, moviments dels sediments, impacte sobre l'ecosistema marí, algues, escumes, fauna, pesca i aqüicultura). Sobre l'impacte litoral i l'erosió registrada, per exemple, reflexa que es va concretar en general en un fort retrocés de la línia de costa conseqüència de les onades i la sobre elevació del nivell del mar. Aquesta erosió va afectar totes les platges en general, però va ser més intensa en platges obertes, orientades cap a l'est i el nord-est. D'altra banda, també indica que s'ha detectat un increment dels nivells de fitoplàncton al mediterrani, base de la cadena tròfica, i es considera que això pot ser positiu per la pesca a mig i llarg termini. El motiu és que rius com Tordera, Besòs o Fluvià van poder redistribuir uns nutrients i sediments que des de fa anys, els rius Ter, Llobregat o Ebre, a causa de la regulació artificial dels seus cabals, havien deixat d'aportar a la costa. Tot això reforça la idea que de cara a futur (les prediccions de canvi climàtic indiquen que el nivell mitjà de la mar augmentarà i les tempestes extremes podrien ser més freqüents en les pròximes dècades) serà imprescindible una gestió més sostenible, no només dels sediments, sinó de gestionar tot el litoral de forma més naturalitzada i sostenible.

Demanem la reducció de les regidories perquè el Govern sigui més eficient

Aviat farà un any, des que el Govern de Partit Socialista a Mataró i En Comú Podem a Mataró presentés al Ple extraordinari del 9 de juliol de 2019, la seva organització política per gestionar Mataró. Es destacava, sobretot, l'increment de regidors de Govern què passaven a ser 15 (enfront dels 11 amb els què es va iniciar el mandat passat o els 6 amb els que va acabar finalment). Llavors, ja vàrem advertir dels evidents desequilibris entre regidories. Per exemple, s'atorgava Urbanisme i Educació, juntes, a un sol regidor. Dues matèries d'enorme transcendència i altíssima exigència de dedicació, mentre es creaven regidories noves sense absolutament cap contingut. L'absència d'un Pla de Mandat (que no va ser presentat fins 6 mesos després de la constitució del govern municipal) reforçava la idea que els objectius reals buscats pel govern no eren els que públicament s'explicitaven: transversalitat, pluridisciplinarietat, eficiència, racionalització, modernització, transparència, participació..., sinó que en realitat tenien més a veure amb la simple necessitat de donar cabuda a tothom, construint un organigrama embolicat, on difícilment hi podria haver 15 persones treballant per igual, mentre que sí, en canvi, tindrien la mateixa dedicació, i per tant, retribució. No obstant això, i tot i que per nosaltres era més que evident, vàrem decidir esperar per veure si el funcionament del govern ens treia o no la raó. I sí, el temps ens ha donat la raó. El volum de dictàmens i accions de govern que han arribat al Ple Municipal, ha estat escàs, i sovint de poc calat polític, més aviat de caràcter burocràtic. I també s'ha posat en evidència que la diferència de càrrega de treball entre regidories és enorme, descomunal. Mentre que les dedicacions són equivalents. La profunda crisi que estem patint, a causa de la Covid-19, exigirà reaccions ràpides i la incorporació immediata de noves prioritats polítiques al pressupost i d’un nou pla de mandat que fomentin la reactivació i l'ocupació.

Propostes d'Abril d'Esquerra Republicana

Recollim el seguit de propostes i fiscalitzacions a govern municipal que hem realitzat des del grup municipal d'Esquerra Republicana - Moviment d'Esquerres a Mataró, des que ha començat l'estat d'alarma a Mataró. Adjuntem els enllaços dels comunicats pertinents.  Esquerra Republicana s'ofereix al Govern de Mataró per gestionar la crisi sanitària - Durant la primera setmana d'estat d'alamar ja fem arribar al govern municipal algunes mesures a estudiar, així com mostrem voluntat total oferint col·laboració. Proposta sobre la suspensió del cobrament de lloguers de PUMSA - A més d'oferir col·laboració i estudiar una línia addicional d'emergència de subvencions i ajuts a lloguer; Proposem al Govern que ja al mes d'abril, se suspengui el cobrament de lloguers. Proposta per destinar els imports de multes del COVID als efectes de la crisi sanitària a Mataró - Considerem que hem d’aconseguir recuperar l’activitat de petites activitats, que donen personalitat Mataró. Els diners de les multes poden contribuir-hi. Demanem un ple per recuperar l'activitat de l'Ajuntament de Mataró - Amb voluntat de col·laboració demanem que es convoqui un ple per tal de recuperar un espai de debat sobre la situació de la crisi sanitària així com reunions temàtiques i específiques. Plantegem qüestions urgents per solucionar a Mataró -Durant la crisi del COVID-19, la ciutat no s'atura. Parlem de reduir la bretxa digital en alumnes, garantir subministrament d'aigua a Mataró, la modificació urgent del pressupost municipal... Primer ple telemàtic a l'Ajuntament de Mataró - Durant el ple dedicat a la Covid-19, i per l'excepcionalitat, no es realitzen precs ni preguntes. No obstant des del grup republicà aportem algunes propostes que considerem necessàries i justes. D'aquestes destaquem ajudes per fer front al lloguer dels habitatges, Ajudes pel petit comerç, els autònoms i les petites empreses de la ciutat... una altra línia que posem en valor és també el fet de centrar-nos en reduir les desigualtats a la ciutat, més evidents que mai de resultes d’aquesta crisi de la Covid19.