Mataró

Totes les notícies

Resum del Ple setembre: el mal estat de la ciutat

Des del grup municipal d'ERC-MES destaquem algunes de les qüestions del Ple del mes de setembre a l'Ajuntament de Mataró.  En aquest Ple, nombrosos dels punts de l’ordre del dia eren tràmits administratius que havien de passar pel Ple. Cal destacar, una vegada més, les nostres propostes, precs i preguntes.. Proposta de resolució: Vam presentar una proposta perquè l’habitatge esdevingui una peça fonamental d’acció i una prioritat pel Govern Municipal. La proposta inclou un treball conjunt entre tots els Grups Municipals per treballar de forma minuciosa la problemàtica de l’habitatge i reclamar, allà on calgui, les actuacions pertinents. La resta de Grups Municipals van votar-hi favorablement, essent aprovada per unanimitat la nostra proposta. Precs i preguntes: 1. Francesc Teixidó. Pregunta sobre l'Estat dels pisos del Rengle. Sabem que veïns del Rengle de Mataró denuncien que l’Obra Social de La Caixa va fer desaparèixer una clàusula que permetria exercir l’opció de compra a aquells inquilins que acomplissin els requisits legals per a fer-ho passats 10 anys de l’inici del contracte. Pregunta si l'Ajuntament ha estat en contacte amb els veïns i els ha ofert ajuda/mediació. 2. Francesc Teixidó. Prec sobre els romanents de l’Ajuntament de Mataró, per tal de demanar al Govern Municipal  que no presti els estalvis generats per l’esforç de la ciutadania i la bona gestió municipal a l’Estat Espanyol, com s’ha demanat des del Govern espanyol. Els estalvis de la ciutadania de Mataró s’han de gastar a Mataró per reactivar la ciutat. 3. Teresa Navarro. Pregunta sobre el compliment de l'ordenança en matèria de sorolls. Hem rebut diverses queixes sobre molèsties de soroll en diferents punts de la ciutat, com per exemple als edificis propers a les guinguetes de la platja. 4. Carles Porta. Pregunta sobre el mal estat general de la Via pública a Mataró, un tema recurrent que hem preguntat vàries vegades i que hem traslladat al Govern.

Esquerra mataró comença una campanya per denunciar la deixadesa de la ciutat

La situació de deixadesa que presenta Mataró és sabuda per tots aquells que hi viuen. Mataró té un problema de conservació i manteniment de l'espai públic i per aquest motiu des d'Esquerra Republicana iniciem una campanya per traslladar, de nou, la situació al Ple i fer-ne ressò mediàtic i, en col·laboració dels nostres conciutadans, elaborar un mapa dels punts que cal arreglar. L'objectiu és identificar punts a la ciutat per exigir al govern municipal que faci les accions corresponents per tal arranjar-ho tot. En només tres dies, i gràcies a la col·laboració ciutadana, hem pogut localitzar gairebé 200 punts repartits per tot Mataró on la via pública té algun tipus de desperfecte. Animem als mataronins i mataronines a denunciar i fer-nos arribar més punts degradats per poder-ne exigir el manteniment corresponent (enviant-nos una fotografia i la ubicació al correu mataro@esquerra.cat). Continuarem treballant des de tot arreu per exigir un bon manteniment d'aquests espais públics. Un adequat estat de la via pública és essencial per mantenir uns bons serveis i una bona qualitat de vida. També és important per garantir la imatge de capital per a totes les persones que ens visiten.   Amb #MataróDeixada pretenem visibilitzar les queixes que dia rere dia els veïns i veïnes de Mataró ens fan arribar i també exigir al govern municipal que posi fre a la situació de degradació actual.

Esquerra Mataró exigeix regular els patinets elèctrics

Al passat ple del mes de Juliol, des d'Esquerra Mataró, vam presentar un prec per tal de regular a l'ordenança municipal la circulació de vehicles elèctrics, principalment patinets. En aquest sentit, en conseqüència de no tenir regulació es manté un buit regulador que permet que aquesta mena de vehicles segueixin circulant per les voreres o zones de vianants i no estiguin encara sotmesos a les mateixes restriccions que els conductors d'altres vehicles. El govern municipal no es va mostrar proactiu en introduir aquesta regulació a l'ordenança, al·legant que esperaven les accions que es realitzaran des del govern de l'estat. És sabut que hi ha ciutats que han avançat en aquest marc, i que amb les competències municipals han regulat aquests vehicles evitant així futurs problemes. Demanem que així sigui també a Mataró per la bona convivència i seguretat pública de tothom.  

Mataró rebutja el pacte estatal per la cessió dels estalvis municipals al govern espanyol

La junta de portaveus aprova una moció impulsada pel municipalisme català de rebuig al pacte entre la FEMP (Federació Espanyola de Municipis) i el govern de l’estat, per la cessió dels estalvis dels municipis al govern espanyol.  Els ajuntaments porten demanant des de fa molts anys la modificació de la Regla de la Despesa per tal de permetre als ens locals utilitzar els seus estalvis, fruit dels impostos de la ciutadania i de la bona gestió municipal, per revertir a les comunitats locals. De fet, aquest era un dels compromisos expressats de forma repetida tant pel PSOE com per Podemos. Ara, més que mai, els ajuntaments necessiten poder disposar dels seus estalvis per invertir-los en la recuperació social i econòmica dels ciutadans. I, en comptes de fer el que havien promès i permetre els ajuntaments disposar lliurement dels seus estalvis, el que fa el govern de PSOE i Podemos, és demanar als ajuntaments que transfereixin tots els seus estalvis (en el cas de Mataró 3 milions d'euros) al govern espanyol, que així i només amb aquesta condició, permetrà gastar 35% d'aquests estalvis (en el cas de Mataró als voltants d'un milió d'euros) en allò que el mateix Estat indicarà. La resta, el 65 % restant (en el cas de Mataró aproximadament 2 milions d'euros) seran retornats en un termini màxim de 15 anys). Si els municipis es neguen a cedir tot el seu estalvi al govern central, no se'ls permetrà gastar ni un euro dels seus estalvis. La Declaració Institucional, presentada per Esquerra Mataró i Junts per Mataró, rebutjant aquest acord va ser aprovada per unanimitat, amb el vot favorable dels partits al govern de Mataró: PSC i EnComúPodem. Cal veure quina serà doncs la decisió del Govern Municipal, si d’una banda continuarà rebutjant aquest xantatge i treballarà juntament amb tot el municipalisme català per poder disposar de la totalitat dels nostres estalvis o si ans al contrari, transferirà els 3 milions d'euros d'estalvis de la ciutadania de Mataró al Govern de l'Estat seguint les instruccions del PSOE.

Mataró insta a la mesa del Congrés a obrir una investigació sobre els pressumptes delictes de blanqueig i frau fiscal del rei Juan Carlos I 

La Junta de Portaveus va aprovar una moció per instar la Mesa del Congrés dels Diputats a obrir una comissió d'investigació sobre els delictes de blanqueig de capitals i frau fiscal comesos pel rei emèrit Juan Carlos, investigat al respecte per la Fiscalia de Suïssa. La proposta va ser presentada per En Comú Podem Mataró, amb el suport explícit d’Esquerra Mataró. La novetat en aquest cas és que el PSC de Mataró s'ha mostrat favorable a l'obertura d'aquesta comissió d'investigació, que de moment, el seu partit al govern a Madrid, el PSOE, segueix bloquejant. La negativa del PSC va impedir aprovar una esmena del grup de Junts per Mataró per exigir explicacions al Govern d'Espanya (PSOE i Podemos) sobre el rol del govern en l'episodi de fugida del rei emèrit amb destí als Emirats Àrabs. En aquest sentit, cal fer esment que el Congrés va tornar a refusar les sol·licituds d'Esquerra, JuntsxCat, CUP, Bildu i OBloque, perquè Pedro Sánchez i Carmen Calvo donessin explicacions sobre la implicació del Govern espanyol en la fugida del rei emèrit. Continuarem insistint en tots els fronts, també en el local, per aconseguir que acabi aquest encobriment a una institució monàrquica corrupta i antidemocràtica.

Esquerra vol posar fi al mal estat general dels espais públics de Mataró

Mataró té un problema de conservació i manteniment de l’espai públic. Un espai públic que representa qualitat de vida per la ciutadania, però també la imatge de la ciutat per totes aquelles persones que ens visiten per negocis, per compres, per oci o per estudis. La imatge d’abandonament no és nova (cal recordar les campanyes del Punt Fluor a Cerdanyola del 2018, o algunes pàgines de Fotodenúncia a les xarxes socials). Malgrat la visibilització i denúncies constants, no hi ha hagut millores. Al contrari, la percepció ciutadana de l’estat general de la ciutat continua essent dolenta i que  ha empitjorat molt en aquests mesos de pandèmia on sembla que no s'hagi fet absolutament cap acció correctiva. Des d'Esquerra denunciem un cop més la situació, en aquest sentit hem decidit tornar a portar de nou el tema al Ple, i farem totes aquelles accions que calguin per posar fi al mal estat de la ciutat.  

Les Santes us volen a casa!

Enguany no tindrem la festa major que tots voldríem. L'excepcionalitat que vivim ens ha portat a no poder gaudir de Les Santes 2020 que, com cada any, esperàvem amb més ganes que mai. Entenem que per responsabilitat no es pugui celebrar la festa de la manera que tots estimem i voldríem viure.  No obstant, esperàvem que l'Ajuntament de la nostra ciutat (d'alguna manera o altra) fes possible que, aquests dies, tots tinguéssim present la nostra festa major i no ha estat així. La programació de Les Santes d’enguany és menys que simbòlica. Però Les Santes, per sort, superen els governs i sobretot aquells qui les voldrien empetitides i irrisòries.  Estem segurs que els mataronins i mataronines, sempre respectant les mesures sanitàries, trobaran alguna manera de clamar "Glòria a Les Santes", tot brindant per un millor any amb una copa de Juliana i amb “El bequetero” o la Missa de Mossèn Blanch de fons.  Que sonin ben fort les campanes de la Barram i els coets de les Matinades, anem a visitar les nostres estimades figures, i tinguem més present que mai tot allò que ens fa estar orgullosos de ser mataronins i tenir la millor festa major de totes. I a més, i ja comença a fer massa anys que ho repetim, hem de recordar que Les Santes d'enguany tampoc serien una festa major normal.  No hi pot haver normalitat quan persones de pau són a la presó o lluny de casa per la seva manera de pensar i per obeir el mandat democràtic de tot un poble. També en la situació actual de pandèmia, cal denunciar que l'estat espanyol té presos polítics i exiliats, i que la seva set de venjança (tal com ens demostren dia rere dia) sembla insaciable. Des de Mataró, us volem lliures! Les Santes us volen a casa!  

Exigim clarificar les presumptes irregularitats comeses per la monarquia espanyola

La monarquia espanyola i el rei Felip VI van aprofitar la crisi sanitària i social que va viure el país i l’estat d’alarma arran l’emergència del coronavirus, per admetre sense vergonya les possibles irregularitats comeses pel rei emèrit.  Les investigacions periodístiques van fer pública l’existència d’un compte bancari suís del Rei Juan Carlos I en què hi hauria 100 milions de dòlars provinents de l’Aràbia Saudita i la posterior donació de 65 dels quals a Corinna Larsen. Una fortuna probablement feta a base de comissions sobre diverses activitats (construcció Tren Alta Velocitat a La Meca, venda d’armes, ...) i dipositada, segons les mateixes informacions, en bancs suïssos per evitar qualsevol tipus de control. Aquestes informacions ja han estat acreditades per la fiscalia suïssa i van obligar la fiscalia anticorrupció espanyola a demanar informació a les autoritats helvètiques al respecte i a obriri diligències per un delicte de suborn internacional. Igualment es va saber que la Casa Reial havia ocultat a l'opinió pública l’existència de dues Fundacions creades pel Rei Juan Carlos a Panamà i a Liechtenstein, on l’actual rei Felip VI, figurava com a beneficiari.    L’actual rei Felip VI, va aprofitar d’una manera que no sembla casual la jornada següent a l'anunci de la declaració de l'estat d'alarma per la propagació del coronavirus a Espanya, per emetre un comunicat en el que l’actual Rei renunciava a aquestes herències, amb la qual cosa admet la veracitat d’aquestes informacions, i retirava l’assignació econòmica al seu pare. Des de llavors, el degoteig  d’informacions comprometedores i publicacions a la prensa internacional ha estat constant i l’escàndol és ja de proporcions gegantines. En aquest context, la querella formulada per Òmnium Cultural contra el rei emèrit Juan Carlos I tindrà diferents efectes legals per la Corona. El primer, que el cas passi a la sala Segona del Tribunal Suprem i el segon, molt important, és que la querella aturarà el termini de prescripció dels fets investigats (alguns dels quals estaven a punt de prescriure).

Impunitat policial pel cas del xat d'amenaces a independentistes

Ahir es va fer públic el resultat de l’expedient disciplinari que el Govern Municipal es va veure obligat a obrir arran de la publicació a La Vanguardia i a El Periòdico del contingut d’un xat de WhatsApp de la Policia Local de Mataró, on entre altres, es feia al·lusió a “l’ús de les armes i de la violència per acabar i combatre els independentistes”.  Estem decebuts pel resultat, perquè considerem que tristament era previsible i no esperàvem que hi hagués cap sorpresa. En la mateixa línia d’impunitat que hem vist en multitud de casos recents que han implicat a membres de diferents cossos policials, l’expedient disciplinari, incapaç d’identificar els autors, considera que els insults i amenaces fets en el WhatsApp de la Policia Local de Mataró no constitueixen cap falta disciplinària tipificada a la llei i per això resolen el sobreseïment i arxiu de la causa. Revisarem de dalt a baix l’expedient i les seves conclusions. Mentrestant, seguim pensant, tal com dèiem a l’octubre de l’any passat (quan va saltar el cas a l’actualitat) que: - La feina que han triat tots i cadascun dels agents de la Policia Local implica un comportament, públic i privat, presidit per la prudència i la imparcialitat. I res està més lluny d’això que el seguit d’insults, desqualificacions i referències a armes i violència, contra independentistes (tant ciutadans com altres agents) que hem pogut llegir a aquest xat.  - Com a servidors públics (que no ho són a temps parcial) han de respectar a tots els ciutadans, en aquest sentit no es pot permetre aquesta mena de d’insults i d’incitació a la violència contra qualsevol ciutadà i encara menys el fet de no haver mostrat penediment ni haver demanat disculpes de forma pública a  la ciutadania de Mataró. - Manifestem la nostra més profunda tristesa i decepció en comprovar l’inexistència de cap declaració pública ni de l’Alcalde ni del Govern de Mataró que complementi aquesta noticia en concret,  condemnant aquesta mena de comportament, aquestes mostres d’odi i d’intolerància, sobretot si es tracta de servidors públics.