Mataró

Totes les notícies

Francesc Teixidó és escollit cap de llista per Esquerra Republicana per les eleccions municipals del 2019

Avui, dilluns l’Assemblea Local d’Esquerra Republicana a Mataró ha escollit Francesc Teixidó per encapçalar la llista de les properes eleccions municipals del 2019. Teixidó ha exposat la voluntat de liderar, altre cop, el projecte republicà per la ciutat amb il·lusió, amb l’experiència acumulada en els últims anys i amb la convicció de poder optar a l’alcaldia de Mataró.  

L'Ajuntament de Mataró denúncia la criminalització dels CDR i la deriva antidemocràtica de l'Estat espanyol

S'aprova la Declaració Institucional que presentem el GM d'ERC-MES, amb el suport de CiU i la CUP, per l'alliberament dels presos polítics, el retorn dels exiliats, la denúncia de la criminalització dels CDR i la deriva antidemocràtica i autoritària de l'estat espanyol, així com la manipulació i coacció dels mitjans de comunicació per part de l’estat.  La proposta ha comptat amb els vots favorables de Volem i ICV-EUiA, i els vots negatius del PSC, C's, PP i PxC. Catalunya ha tornat a patir, altra vegada, un nou atac repressiu per part del govern de Mariano Rajoy i el bloc del 155, conjurats amb el poder judicial i policial de l’estat. L’onada repressiva contra els catalans i les catalanes és majúscula i el govern espanyol està disposat a tot, fins i tot a vulnerar els drets civils, polítics i humans més bàsics per tal d’eradicar qualsevol signe de dignitat del poble català. Intenten esclafar la voluntat de la sobirania popular empresonant injustament els nostres legítims representants públics, tots ells gent de pau. Per aquests motius, ERC-MES hem proposat que l'Ajuntament de Mataró adopti els següents acords: PRIMER.- L’Ajuntament de Mataró exigeix la llibertat immediata de tots els presos polítics: Carme Forcadell, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Joaquim Forn, Josep Rull, Dolors Bassa, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez.   SEGON.- L’Ajuntament de Mataró eixgeix el retorn de tots els consellers i polítics catalans exiliats:  Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Antoni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret, Marta Rovira i Anna Gabriel, i la garantia del respecte absolut als seus drets polítics, ciutadans i humans sense veure’s sotmesos a cap judici pel seu lliure exercici polític.   TERCER.- L’Ajuntament de Mataró considera formes d’acció política legítimes i pròpies de democràcies madures la protesta, la mobilització i la desobediència civil pacífica, resistent i no violenta. Per això, es posiciona en contra de les operacions d’estat que utilitzen els diferents cossos policials i instàncies judicials contra els Comitès de Defensa de La República, vulnerant reiteradament els drets civils i polítics dels ciutadans.

Comunicat de CiU, ERC-Moviment d’Esquerres, VoleMataró i la CUP sobre l’aprovació per decret del Codi de Conducta

Davant la recent aprovació del Codi de Conducta i Bon Govern, mitjançant decret de l’Alcalde David Bote el passat 26 d’abril, els grups de CiU Mataró, Esquerra Republicana - Moviment d'Esquerres, VOLEMataró i la CUP volem expressar el següent: 1. Els grups sota-signants d’aquest comunicat manifestem el nostre absolut compromís amb el comportament ètic i transparent dels representants públics. Per aquesta raó, des del primer moment hem donat suport a l’elaboració del Codi de Conducta i Bon Govern de l’Ajuntament de Mataró i hem participat activament en l’elaboració del document final que s’hauria d’haver portat al Ple. 2. Lamentem que l’alcalde decidís retirar el punt sobre l’aprovació d’aquest Codi de Conducta de l’ordre del dia del Ple del passat 12 d’abril, sense previ avís i sense donar cap explicació als grups, que no vam poder expressar el nostre posicionament davant aquest fet. 3. També volem expressar el nostre malestar davant el fet que l’alcalde hagi aprovat aquest Codi ètic per decret. Un document que formarà part del cos jurídic de l’Ajuntament és important que sigui debatut i aprovat pel màxim òrgan de govern municipal, que no és altre que el Ple. 4. Ens ha sorprès, a més, que un cop aprovat per decret, se’ns faci arribar un formulari exhortatiu d’adhesió particular al Codi de Conducta i Bon Govern. Una vegada més, el govern i l’alcalde actuen per la directa i evitant el diàleg amb els grups municipals del Consistori. 5. Per tot això, els grups sota-signants volem anunciar que no ens adherirem al Codi de Conducta i Bon Govern fins que se segueixin els tràmits correctes per a la seva aprovació, és a dir, que es porti a aprovació del Ple Municipal.

Doble homenatge a Josep Abril, Alcalde de Mataró afusellat pel franquisme

Dilluns 16 van tenir lloc dos actes d’homenatge a Josep Abril, Alcalde de Mataró durant el 1931 – 1933, afusellat per les tropes franquistes l’any 1939 al Camp de la Bota. Primerament, es va presentar i inaugurar el monument “La cadira de l’Alcalde”, obra de l’escultor mataroní Perecoll. El monument consisteix en una cadira de l’alcaldia de Mataró, forjada amb bronze, amb cinc forats en representació d’un escamot d’afusellament. En la presentació va intervenir l’artista Perecoll, presentant-la com una obra accessible i feta perquè la gent se la senti seva, i explicant el motiu de l’obra “Amb l’afusellament de l’alcalde no només van matar el personatge, també van matar la institució”. Per part de la família de Josep Abril, va intervenir Núria Benaiges, exposant que “Mai hauríem imaginat que el temps de l’assassinat de Josep Abril podrien tornar, ens trobem davant una crua realitat i fins i tot podem ser perseguits pel que puguem dir”. També va intervenir Francesc Teixidó, en nom d’Esquerra Republicana de Mataró, agraint a tothom qui ha col·laborat per fer realitat una llarga reivindicació de la Secció Local. Especialment, a la Fundació Irla per finançar en solitari la biografia de l’alcalde Abril. També va ressaltar que la bèstia del feixisme què crèiem enterrada avui en dia és més present que mai: “El President del partit en què militava Josep Abril, avui en dia resta a la presó”. Per cloure la inauguració, la companyia de dansa mataronina Invitro va ser l’encarregada de desvetllar La cadira de l’Alcalde. Acte seguit, al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Mataró, va tenir lloc la presentació del llibre biogràfic de Josep Abril i Argemí editat per la Fundació Irla. A l’acte va intervenir Pelai Pagès, professor d’història de la Universitat de Barcelona i autor del pròleg del llibre, ressaltant que Josep Abril prové d’una llarga tradició republicana a Catalunya, i la seva funció pública, que hi va dedicar tants anys, anava destinada a les classes populars.

Mataró demana l’alliberament del vaixell de Proactiva Open Arms a la Fiscalia de Catània

La Junta de Portaveus aprova la moció d’ERC-MES,  malgrat les abstencions de PP i C’s i el vot negatiu de PxC, en què es demana l’alliberament del vaixell de Proactiva Open Arms a la Fiscalia de Catània, Itàlia. El 18 de març es va confiscar de forma preventiva el vaixell Open Arms. S’acusa l’entitat d’afavorir la immigració clandestina, d’associació criminal i d’estar finançats pels traficants, després que el dissabte 17 de març, 216 persones immigrants que havien estat rescatades en aigües internacionals davant les costes de Líbia, fossin desembarcades en territori italià. Proactiva Open Arms és reconeguda arreu per la tasca del seu voluntariat, que fa una feina ingent i admirable, de la qual, com a catalans i catalanes ens en sentim orgullosos. Una feina que haurien de fer les autoritats europees que miren cap a una altra banda, mentre milers de persones que fugen de la guerra, la violència i la pobresa, són deixades a la seva sort perquè morin ofegades al Mediterrani; el mateix mar que banya les platges de la nostra ciutat. Per aquests motius s’ha acordat que l’Ajuntament de Mataró rebutgi el tracte de les autoritats italianes envers Proactiva i demani que deixi en llibertat el vaixell detingut perquè pugui realitzant la seva tasca amb la valentia i determinació amb que l’han dut a terme fins ara.  

Oriol Junqueras no podrà assistir a la inauguració de la Plaça Joan XXIII

Aquest proper diumenge tindrà lloc la inauguració de la Plaça Joan XXIII de Rocafonda. Aquesta remodelació ha comptat amb la participació de la Generalitat mitjançant la Llei de Barris.   Davant d’aquest fet, Esquerra Republicana de Mataró volem comunicar dos fets: -  Oriol Junqueras, Vicepresident de la Generalitat i Conseller d’Economia cessat, va assistir l’any passat a la presentació del projecte. Malauradament, no podrà assistir a la inauguració perquè resta presoner per motius polítics. Així ho hem volgut fer saber al veïnat, enviant una carta en què expliquem la tasca i defensem la innocència d’Oriol Junqueras. Us fem extensiva aquesta missiva.   -  Critiquem la inoperància i mala gestió del govern municipal. A causa d’una licititació tardana, s’han endarrerit les obres fins al Març. Una de les condicions per rebre l’ajut del 50% de la Llei de Barris de la Generalitat era acabar-les abans del 2018. Aquest fet ha suposat que l’Ajuntament destini 277.000€ i la Generalitat 137.000€ (xifres rodones), en comptes de 207.000 € per ambdues parts. El retard en la execució de les obres per part de l’Ajuntament ha tingut un cost de 70.000€ més dels previstos, els quals es podien haver destinat a d’altres partides més prioritàries.    

Comunicat conjunt GM CiU, ERC-MES, Volem Mataró, CUP i ICV-EUiA per un front en defensa de les llibertats del país

Els fets dels darrers dies certifiquen que la democràcia a l'Estat espanyol està vivint un dels seus moments més foscos.   Estan en perill els valors i els drets fonamentals i necessitem una resposta el màxim d'àmplia, conjunta i contundent  de tota la societat.   Sense democràcia no hi ha futur possible. Sense unitat, intel·ligència i lluita col·lectiva no consolidarem els valors democràtics i les llibertats   Des dels nostres Grups Municipals recollim el guant del President del Parlament de Catalunya, i ens comprometem a treballar per crear un gran front social i democràtic de defensa de les llibertats.   Ens afegim així, des de Mataró, a la Declaració Institucional del dia 23 de març del Parlament de Catalunya, subscrita pels Grups Parlamentaris de ERC, JxCat, CatECP i CUP-CC: Declaració de la Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya en defensa dels drets civils i polítics Junta de Portaveus, 23 de març de 2018 La Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya constata que representants electes del poble de Catalunya i d'organitzacions civils han estat citats a declarar davant el Tribunal Suprem i processats per llur activitat política i institucional. Alguns d'ells romanen des de fa mesos a les presons d'Estremera i Soto del Real o a l'exili, i d'altres s'han vist obligats a renunciar a l'escó per pressions judicials. La Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya defensa la dignitat i la sobirania de la institució i denuncia la intolerable situació de judicialització de la política, que afecta tota la societat civil, les institucions i els debats parlamentaris. Així mateix, la Junta de Portaveus insisteix en la defensa dels drets polítics de tots els diputats i diputades escollits democràticament a les darreres eleccions, i denuncia altre cop la vulneració de drets civils, fonamentals i polítics que afecta tota la ciutadania de Catalunya. Palau del Parlament, 23 de març de 2018    

Nou atac a la seu d’Esquerra Republicana de Mataró

Ahir, 20 de Març, vam detectar un nou atac a la seu d’Esquerra Republicana de Mataró. En aquesta ocasió s’han penjat cartells amb cola blanca on, amb simbologia feixista inclosa, s’ataca als presos polítics. “De salir nada”, “traïdors”, “presos comuns” a un cartell amb la imatge dels Jordis, i un altre amb el missatge “Els colpistes no son presos polítics, son vulgars delinqüents” han aparegut als vidres de la seu del carrer Hospital.     Condemnem aquests fets, com també condemnem els qui atempten al dret de la llibertat de reunió en plena llibertat. Malgrat els atacs soferts, les intimidacions i la repressió judicial, continuem reclamant la llibertat dels nostres companys i companyes independentistes que resten a la presó i a l’exili, perseguits per motius polítics i ideològics.  

Homenatgem a l’Alcalde Abril en motiu dels 79 anys del seu afusellament per les tropes franquistes

Avui, 16 de Març, fa 79 anys que el franquisme va assassinar Josep Abril i Argemí. La Secció Local d’Esquerra de Mataró, com fem cada any, hem fet un homenatge a qui va exercir, entre d’altres, d’Alcalde de Mataró. L’acte ha tingut lloc a davant l’Ajuntament, a les vuit del vespre, i ha comptat amb la intervenció de la historiadora Margarida Colomer. Colomer ha destacat la vocació de Josep Abril pel servei públic i la seva trajectòria sempre lligada al compromís amb els valors socials i republicans li van valdre, perduda la guerra, la condemna a mort, com a tants altres militants del nostre partit. Abril, després d’una llarga trajectòria política, va ser un dels fundadors de la Secció Local d’ERC a Mataró, i l’abril de 1931, després que Esquerra Republicana arrasés a les municipals que donarien lloc a la instauració de la Segona República, es va convertir en el primer alcalde republicà de Mataró. També ha ressaltat que Josep Abril va ser cessat fins a quatre vegades com a regidor: Després de la Setmana Tràgica, amb la Dictadura de Primo de Rivera, amb els fets de Maig del 34 i finalment, amb l’ocupació de les tropes franquistes de Mataró. Condemnat a mort per un Consell de Guerra el 7 de març de 1939, va ser afusellat al Camp de la Bota el 16 de març de 1939, avui fa exactament 79 anys. El delicte pel qual els franquistes el feren executar era ben clar: ser alcalde republicà. Per cloure l’acte s’han llençat cinc salves d’honor i s’ha cantat l’Himne dels Segadors. Avui, 79 anys després, els seus companys i companyes seguim proclamant la seva innocència, a la vegada que seguim reconeixent-lo com a figura clau per al Mataró dels anys 30. Per aquest motiu seguim homenatjant la seva integritat i generositat. Aprofitem l’efemèride per anunciar que d’aquí poques setmanes presentarem un llibre sobre Josep Abril, editat per la Fundació Irla, realitzat amb la col·laboració de la mateixa Margarida Colomer.