Mataró

Totes les notícies

CONDEMNEM L’AGRESSIÓ FEIXISTA OCORREGUDA DISSABTE A MATARÓ

Aquest darrer dissabte es va convocar una manifestació unionista a Mataró, sota el lema “Mataró es queda a Espanya”. Al final de la marxa d’aquesta manifestació, una quinzena de persones d’ultradreta van agredir a un jove mataroní per portar una samarreta antifeixista. Aquest va ser agredit i va haver de ser hospitalitzat. Cap de les persones presents va intentar aturar l’agressió, ans al contrari, van continuar increpant-lo. Condemnem rotundament l’augment dels feixismes i les seves agressions incontrolades als nostres carrers. No s’han de tornar a repetir aquests fets als nostres barris mai més. Diumenge la ciutadania de Mataró va respondre amb una gran concentració, organitzada pel CDR local, en rebuig a l’agressió feixista. Aquesta va tenir lloc a la Plaça de Cuba i posteriorment es va tallar el trànsit a la NII. Des de les institucions no ens podem mantenir al marge, i per això Esquerra Republicana hem registrat avui mateix un prec perquè l’Ajuntament es personi com a acusació popular contra els ultres que van cometre l'agressió feixista. En aquesta línia el Vicepresident de la Generalitat i President d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha escrit un article des de la presó en el qual menciona el cas de Mataró i la impunitat dels agressors: “Aquestes agressions físiques gaudeixen d’absoluta impunitat, la violència en nom del "¡Viva España!" no és violència sembla ser. Si t’apallissa un grup d’extrema dreta en nom de la defensa de la unitat d’Espanya no passa res. Res de res. Bé, potser a algun encara el condecoraran o fins i tot el convidaran a copes, vist com va tot.” I això avui està passant. I està passant perquè gaudeix de cobertura, complicitat i total impunitat. Quina democràcia hi ha quan et poden pegar pel carrer si no crides "¡Viva España!"? Quina democràcia hi ha quan turbes d’extrema dreta campen pels carres del nostre país atonyinant tota la gent que no brama en defensa de la sagrada unitat d’Espanya? Esquerra Republicana de Mataró volem mostrar tot el nostre suport, solidaritat i escalf a les víctimes, familiars i amics.

El Ple de Mataró es posiciona en contra de la utilització política de la Policia Local

Ahir va tenir lloc el Ple d'Octubre, posposat durant unes setmanes. ERC-MES vam formular diverses preguntes al Ple Municipal i vam presentar una Proposta de Resolució conjuntament amb altres forces. Us fem un breu resum de les propostes més destacades. Feu click a les imatges per veure el tall de vídeo del Ple.    S’aprova una moció conjunta entre CiU, Volem i la CUP perquè l’Ajuntament rebutgi la instrumentalització política de la Policia Local. Va comptar amb el suport d’ICV i el vot en contra del PSC, PP, C’s i PxC. La Proposta de Resolució pren els següents compromisos: - Ratificar el compromís de l’Ajuntament de Mataró en defensa de la llibertat d’expressió i de reunió com a drets democràtics fonamentals. - Rebutjar la instrumentalització política de la Policia Local i deixar sense efecte la Instrucció 1/2017 dirigida als Mossos d’Esquadra, complementant la instrucció 2/2017 de la Fiscalia. - Informar a les persones identificades per la Policia Local per haver fet campanya pel referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre si les seves dades s’han traslladat a la Fiscalia i, en cas afirmatiu, se’ls oferirà suport jurídic.          ·    Pregunta sobre el Dossier de Premsa i l’anunci de C’s: Diàriament els regidors rebem dossier de premsa on figuren les notícies locals més rellevants. A mitjans de setembre va aparèixer en el dossier un anunci del grup de Ciutadans, que va ser publicat a  la revista Tot Mataró, on posaven de manifest “su total apoyo a David Bote, alcalde de Mataró, por mantenerse firme en defensa de la legalidad vigente”. Joaquim Camprubí va preguntar com és que un anunci d’aquestes característiques s’ha inclòs al dossier de premsa. Així com, si el grup socialista s’havia plantejat incloure a govern C’s degut a la seva proximitat política.     Pregunta sobre la absència de l’alcalde a l’acte institucional de la Diada de Catalunya: El passat 8 de setembre, com cada any pels volts de la Diada de Catalunya, l’Ajuntament de Mataró, amb la col·laboració d’Òmnium cultural, organitzen una conferència.

Ens abstenim a l'aprovació inicial de les Ordenances Fiscals

Dijous 19 va tenir lloc al Ple de Mataró l'aprovació inicial de les Ordenances Fiscals. El Grup Municipal d'ERC-MES ens vam abstenir a l'espera de disposar de la versió definitiva, després de fer les nostres al·legacions, i d'analitzar la primera versió del pressupost municipal. Aprovada l'aprovació inicial, comença el període d'al·legacions que durarà fins el 7 de Desembre.  Exposem el nostre posicionament:  - Proposem un pacte, amb tots els partits i a llarg termini, on es determini quina pressió fiscal ha de suportar el ciutadà. També que fixi el sostre màxim d'alguns impostos. S'han d'establir en funció de les dades econòmiques i de renda globals dels ciutadans de Mataró.  - Desconeixem a dia d'avui el projecte de Pressupostos Municipals. Sense el detall de la despesa i inversió prevista, es més complex determinar quines unes Ordenances Fiscals justes. - Cal més progressivitat fiscal, és a dir, ajustar els impostos segons els ingressos de cada ciutadà. Com per exemple, proposem d'incloure el número de persones censades a una habitatge per calcular la taxa. - És necessari augmentar l'esforç per fer més difusió de les bonificacions i ajudes que els ciutadans tenen a la seva disposició. - L'any passat vam proposar més proporcionalitat a la taxa de guals i se'ns va comunicar que es portaria a discussió al Consell de Mobilitat, cosa que no s'ha produït.    Pel que fa a subvencions i bonificacions, en general pensem que ofereixen un bon enfoc i estan ben orientades als seus objectius.  Per veure la intervenció del portaveu Francesc Teixidó, i el regidor d'ERC-MES, Joaquim Camprubí, feu clic a la imatge inferior:   

L'Ajuntament de Mataró rebutja la suspensió de l'autonomia a Catalunya

Avui ha tingut lloc una reunió de la Junta de Portaveus, on s'ha aprovat una Declaració Instiutucional -entrada per urgència- per aturar la suspensió de l'autonomia de Catalunya.   En aquest sentit, l'Ajuntament de Mataró dona tot el seu suport al Parlament de Catalunya i condemna la violació de Drets Fonamentals a Catalunya  La proposta ha comptat amb els vots favorables de CiU, ERC-MES, Volem, CUP i ICV. Els grups municipals de PSC, C'S, PP i PxC han votat en contra. El contingut íntegre de la D.I aprovada:  Declaració institucional que presenta CiU i ERC-MES per aturar la suspensió de l'autonomia de Catalunya   L’acord entre el Partit Popular, el Partit Socialista Obrer Espanyol i Ciudadanos per a la suspensió de l’autonomia de Catalunya, evidencia que davant d’un problema polític la resposta de l’Estat espanyol es basa en la repressió i en la retallada de drets. Trenta-vuit anys després de recuperar l’autonomia catalana amb l’aprovació de l’Estatut, després de les llargues dècades de dictadura franquista, són ara tres partits polítics en el marc democràtic els qui volen tornar a sotmetre Catalunya a aquella situació d’anul·lació política. L’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola liquida, de facto, l’autonomia catalana a través d’un fort atac als drets dels catalans i les catalanes per la incapacitat de diàleg de l’Estat espanyol i que s’ha concretat en la seva resposta repressiva a través de la vulneració de drets fonamentals, la censura d’internet i de mitjans de comunicació, la violació del secret postal, les detencions de càrrecs públics, querelles i processos judicials contra el govern, la mesa del parlament i més de 700 alcaldes i alcaldesses, la brutal violència policial exercida contra població pacífica l’1 d’octubre, l’empresonament dels líders de la societat civil, el gran desplegament de forces policials que encara es manté a Catalunya i la intervenció i congelació dels comptes de la Generalitat de Catalunya.

L'Ajuntament de Mataró demana la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart

Nota de premsa Grups municipals de CiU, ERC-MES, VoleMataró, CUP i ICV-EUiA La Junta de Portaveus extraordinària de l’Ajuntament de Mataró, reunida per tercera vegada en aquesta setmana, ha aprovat una declaració institucional per demanar la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, denunciar la repressió i la vulneració de drets i llibertats fonamentals. La declaració s’ha aprovat amb els vots favorables de CiU, ERC-MES, VoleMataró, CUP i ICV-EUiA que ahir la van presentar conjuntament i van sol·licitar una nova convocatòria extraordinària de la Junta de Portaveus. El grup del PSC, que governa la ciutat en solitari amb només 6 dels 27 regidors, ha votat en contra de la declaració institucional, junt amb C’s, PP i PXC, després que no hagi prosperat una esmena a la totalitat que havien presentat i que es limitava a demanar diàleg i que només ha comptat amb els seus propis vots. El grups proponents també han denunciat la instrumentalització que ha fet l’alcalde de la Junta de Portaveus, ja que ha manipulat en benefici propi l’acord de recuperar l’activitat institucional i perquè en les Juntes de Portaveus de dimarts 17 i dimecres 18 d’octubre va impedir que es fixés un posicionament públic a favor de la llibertat dels presos polítics Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que és el motiu pel qual es va suspendre l’activitat institucional. Mataró, 19 d’octubre de 2017 Els acords que s'han près, i per tant, l'Ajuntament de Mataró haurà de complir són els següents:  PRIMER.- Exigir la llibertat immediata dels presidents de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, i d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. SEGON.- Denunciar l’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart perquè es fonamenta en la persecució de les seves idees polítiques; perquè suposa un atac col·lectiu a la llibertat d’expressió i el dret a decidir de les persones, i perquè evidencia que l’Estat espanyol ha vulnerat els drets civils i les llibertats fonamentals de la ciutadania de Catalunya.

Continuem treballant per bastir l’alternativa a Mataró

Comunicat del Grup Municipal d'ERC-MES respecte la possible Moció de Censura a l'actual alcalde a Mataró Com a conseqüència de l’esperada decisió del GM de CiU de sortir del govern municipal, la ciutat es troba ara en una situació inèdita : un govern del PSC en minoria amb només l’alcalde i cinc regidors, molt fràgil, molt poc transversal, arraconat i sense capacitat de teixir pactes. Tal com varem anunciar quan varem encetar les converses amb altres grups cara a una moció de censura, creiem que val la pena treballar per reforçar i dignificar el marc institucional i ampliar la majoria al govern municipal. Amb aquests objectius ens hem ofert i hem col·laborat en aquest projecte:  per  ampliar la majoria al govern municipal, per donar l’estabilitat que Mataró necessita  i fent tot això des del compromís sincer de grups polítics molt diferents per constituir un pacte amb molt més pes ciutadà. Per ara, això no ha estat possible. Tot i així,  pensant en Mataró com un actor imprescindible en les circumstàncies històriques que viu el nostre país,  continuarem treballant a la recerca d’un pacte de ciutat que aconsegueixi tots els objectius enunciats.  

Esquerra Republicana de Mataró homenatgem el President Companys

Lluís Companys, President de la Generalitat, va ser condemnat a mort en un judici sumaríssim i va ser afusellat el 15 d’octubre del 1940. L’únic president d’Europa escollit democràticament que ha sigut assassinat. En motiu d’aquest 77è aniversari, la secció local d’Esquerra de Mataró i les JERC vam homenatjar aquest diumenge, com fem any rere any, la seva figura. A primera hora del matí, a les 8 en punt, vam llançar cinc Salves d’Honor que es van fer sentir per Mataró. A les 12 del migdia vam participar a l’Ofrena Floral, conjuntament amb diverses entitats i partits de la ciutat. L’acte va comptar amb l’acompanyament musical dels alumnes de l’Escola Municipal de Música de Mataró. A les 7 de la tarda, Esquerra vam organitzar un parlament a davant l’Ajuntament. Anna Salicrú, presidenta d’Esquerra, va presentar l’acte i va llegir el manifest: “La situació de repressió que vivim actualment a Catalunya i que ens recorda la part més fosca de la nostra història, fa que la figura de Lluís Companys, sigui més present que mai. Fins i tot dirigents del Partit Popular s’han atrevit a amenaçar el president Puigdemont indicant-li que si el procés avança, pugui tenir la mateixa fi que Companys. Si fem una mica de paral·lelisme històric, veurem com algunes de les actituds repressives que porta a terme avui l’Estat Espanyol ens recorden tot el procés que va viure el nostre president afusellat: Justícia Espanyola: Companys va ser jutjat sense cap garantia d’un judici just. Avui en dia, persegueixen, espien i detenen els alts càrrecs de la Generalitat, així com amenacen amb la detenció dels presidents d’Òmnium Cultural i l’ANC.   Manipulació dels mitjans: Companys va fer tot el possible per evitar la violència després del cop d’estat. Malgrat això, alguns mitjans de l’estat espanyol l’han titllat d’assassí. Són els mateixos que “blanquegen” les agressions feixistes del darrer 9 d’octubre al País Valencià i que informen esbiaixadament als espanyols de tot el que passa a Catalunya.

12 d’Octubre, res a celebrar

El Grup Municipal d’Esquerra Republicana – Moviment d’Esquerres com ja és habitual, no fem festa i mantenim l’activitat municipal, malgrat l’Ajuntament estigui tancat físicament. Aquest any, l’embat de l’Estat Espanyol en contra del referèndum i la seva actitud repressiva, ens reafirma amb el nostre convenciment de treballar en el Dia de la Hispanitat. Celebrem que cada vegada hi hagi més comerços, negocis i administracions públiques obertes. En aquest sentit, més d'una quarantena d’ajuntaments republicans d’arreu de Catalunya mantindran l’activitat ordinària del govern.  

Comunicat respecte a la sortida de CiU del govern municipal

Després de concretar-se l'esperada decisió del GM de CiU de sortir del govern municipal, des del GM d'ERC-Moviment d'Esquerres, i a la vista de la proposta del grup de CiU d'impulsar una moció de censura a la ciutat, volem manifestar el següent: 1. Veiem amb bons ulls la iniciativa. En breus ens reunirem amb els representants de CiU per poder valorar quina és la situació i també els contactes amb altres formacions polítiques. 2. L'aritmètica fa que sigui necessària la participació de grups ideològicament molt diversos. És imprescindible que existeixi una majoria àmplia per formar un govern consistent, que proporcioni l'estabilitat que Mataró necessita pels propers 15 mesos. 3. Serà també indispensable que tots els que hi participin es comprometin amb un full de ruta clar i amb un programa de govern consensuat per tots, per tal que la ciutat no vegi la seva activitat aturada. 4. Tanmateix, cal tenir en consideració quina serà l'evolució i l'efecte de les grans decisions que com a país seran preses en el transcurs dels pròxims dies. 5. I finalment, qualsevol decisió definitiva a prendre pel GM d'ERC-Moviment d'Esquerres, haurà de ser validada i aprovada per les Assemblees respectives.