Mataró

Totes les notícies

Esquerra demana responsabilitats per la mala gestió dels enterraments musulmans

La proposta presentada al Ple Municipal del passat dia 24 d'abril per pel grup municipal d'Esquerra Republicana - Moviment d'Esquerres a Mataró per oferir un espai al cementiri municipal a la comunitat islàmica per a poder-hi fer enterraments, va ser refusada, com és sabut, pel govern municipal del Partit Socialista a Mataró i En Comú Podem Mataró. La regidora Elisabeth Ruiz es va mostrar dolguda assenyalant com a culpable el govern de Catalunya perquè, segons va afirmar amb indignació, no disposaven encara d’un estudi hidrogeològic de la zona afectada, que havien requerit a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Més de 20 anys després del primer compromís de l'Ajuntament de Mataró amb la comunitat musulmana per atendre aquest dret, és evident que no és un problema de legalitat, sinó de voluntat política. Una legalitat que no ha afectat els municipis de Lleida, de Tarragona, de Tàrrega o de Castelló de Farfanya, entre d'altres, per donar una resposta immediata a aquest problema. En qualsevol cas, i tornant a la legalitat. Ens consta que a la data del Ple Municipal, l’esmentat estudi de l’ICGC ja estava en possessió del Govern Municipal i, en conseqüència, l’abraonada argumentació al Ple Municipal queda resumida en una simple mentida, en pur teatre. No era necessari. No calia mentir i amagant la informació. Aquest és un tema, en el que durant els darrers cinc anys ens hem mostrat oberts a treballar colze a colze amb el govern per la seva resolució. Estem profundament decebuts pel que considerem una falta total de respecte per la ciutadania afectada i per tots aquells que fa anys que insistim que s'acompleixi aquest dret ciutadà. Circumstàncies com aquesta, quan són a més, absolutament innecessàries, destrueixen la confiança que hauria de presidir la relació entre un govern d'esquerres amb el Partit Socialista de Mataró i amb En Comú Podem Mataró i el principal grup de l'oposició. Per haver amagat informació, per haver mentit en un Ple Municipal, ens veiem en la dolorosa obligació de demanar la dimissió immediata de la Regidora Elisabeth Ruiz.

Comunicat amb relació a les presumptes irregularitats de la Policia Local de Mataró denunciades per IRIDIA

Mentre encara està pendent de resolució la investigació oberta arrel de la publicació als diaris La Vanguardia i el Periódico del contingut d’un xat de WhatsApp on participen molts agents de la Policia Local de Mataró, i on es feia al·lusió a “l’ús de les armes i de la violència per acabar i combatre els independentistes”, l'organització IRIDIA Centre per la Defensa dels Drets Humans, feia pública aquesta darrera setmana al seu compte de twitter una altra situació que implica a agents de la Policia Local de Mataró. Amb relació a aquest tema, des del grup municipal d’Esquerra Republicana - Moviment d’Esquerres Mataró voldríem expressar el següent: - Des del 13 de març vivim en estat d’alarma a l’estat espanyol a causa de la crisi sanitària provocada pel COVID19. Aquesta situació les recull l’article 116 de la Constitució Espanyola i Llei Orgànica 4/1981, les quals dictaminen que es pot limitar la circulació de les persones, requisar temporalment béns, intervenir i ocupar indústries i infraestructures, racionar l’ús de serveis i productes, i l'adquisició dels cossos policials sota ordres directes del govern central. Però els drets fonamentals continuen vigents. - Seguint els preceptes de les autoritats, els cossos de seguretat han col·laborat activament en fer complir les mesures de confinament i han continuat treballant per la seguretat de les persones.  - És imprescindible preservar la confiança que la ciutadania diposita  en la seva Policia Local, especialment en la seguretat que els drets fonamentals de tothom seran respectats, i amb aquesta voluntat : 1. Exigim a l’Alcalde de Mataró i  a la Regidora responsable de la Policia Local, que obrin immediatament una investigació que aclareixi de forma transparent davant la ciutadania si els drets fonamentals van ser respectats o no, i que arribi fins a les darreres conseqüències i sancions si es conclou que hi van haver comportaments no compatibles amb el servei públic i el respecte a la llei, la ciutadania, la prudència i la imparcialitat.

El comerç urbà, una prioritat

Després del desconcert inicial causat per la situació que vivim, el petit comerç, en especial el d’alimentació i restauració, ha hagut de desenvolupar a tota velocitat eines per seguir donant servei als seus clients i a la vegada, intentar mitigar la sobtada i brutal caiguda de vendes.  Fa dies es va presentar la plataforma SlowShopping.cat, a la que s’hi han adherit Negoci Empresa Mataró i la FAGEM i així com, hi ha un directori d’establiments comercials de tots els racons de Mataró al web de l’Ajuntament de Mataró. Per la seva banda, el NEM, des del dimecres passat, a la seva web incorpora un llistat d’establiments oberts i/o amb servei d’enviament a domicili durant aquesta quarantena.   A partir d’aquí, l’Ajuntament hauria d’anar més enllà i ajudar el teixit comercial de tota la ciutat, fent el que el propi sector demana, que no és tant un directori d’establiments, sinó una cosa molt més semblant a una plataforma de venda online, un marketplace. El que hem viscut durant aquestes darreres setmanes ens ha ensenyat quines són les coses essencials de veritat. Hem redescobert la importància del comerç local de proximitat i dels seus valors que són els nostres. Ara hem de treballar de pressa en la reconstrucció de tot. I per fer-ho caldran les opinions de tothom, però en especial dels que més en saben. Per això, des del grup municipal d'Esquerra Republicana - Moviment d'Esquerres a Mataró, proposem la celebració urgent d'una cimera entre Govern Municipal, grups municipals, teixit comercial, associacions de comerciants i empresaris, sindicats i tothom que hi tingui alguna cosa a dir, per tal de començar a actuar i dissenyar totes les accions que estiguin a les nostres mans de fer. Cal aprofitar també aquest període de gran sensibilitat ciutadana, per emprendre canvis radicals que per nosaltres s’han de centrar en dos grans àrees:  - Model de Gestió (cap a una dirección 100% professional de tots els centres comercials a cel obert de Mataró) - Model comercial de Ciutat (priorització del comerç urbà i congelació sine die de l’ampliació del Mataró Parc)  Ara, és moment d’ajudar entre tots, amb tots els mitjans a la recuperació del comerç urbà.

Partit Socialista a Mataró i En Comú Podem a Mataró, diu NO als enterraments musulmans

Un dels objectius del Grup Municipal d’Esquerra Republicana - Moviment d’Esquerres a Mataró, des de 2015 ha estat resoldre definitivament una obligació ciutadana i legal de l’Ajuntament de Mataró: prestar serveis funeraris universals a la ciutadania, respectuosos amb tots els ritus.  Els cementiris i la seva gestió, són competències obligatòries dels ajuntaments, diu la Llei 2/1997 de 3 d’abril, que també estableix que les persones usuàries tenen el dret a rebre els serveis en condicions de respecte a la intimitat, a la dignitat, a les conviccions religioses, filosòfiques o culturals i al dolor de les persones afectades. El 1999, fa 21 anys, el Ple de l’Ajuntament de Mataró, aprova l’ampliació del cementiri de les Valls. I, en aquesta ampliació, s’hi contempla la possibilitat de fer enterraments a terra, complint els principis establerts a l’Islam.  A mitjans dels 2000, atès que es considerava fer un nou projecte d’ampliació del cementiri de les Valls, els representants de la comunitat musulmana van tornar a reunir-se amb l’Ajuntament, demanant l’acompliment dels compromisos de 1999 i considerant que les demandes de la comunitat s’ajustaven perfectament al marc normatiu de referència.  Es van fer diferents projectes. Almenys dos: un el 1999 i un altre el 2007 (del qual disposem d’alguns dels plànols). Mai s’ha executat. Avui, 21 anys després, la discriminació continua. Ahir, justament coincidint amb l'inici del Ramadà, el govern municipal de del Partit Socialista i En Comú Podem a Mataró, va refusar una vegada més complir amb aquest dret ciutadà.  Els partits del govern municipal a Mataró no van tenir la valentia de dir que la motivació real de no fer-ho és la que sempre els ha mogut i cap altra, el càlcul electoral, la por a perdre vots i el risc de guanyar-ne pocs (la comunitat musulmana encara té poca tendència a votar). I per justificar-ho van recórrer també al manual, al recurs habitual: la culpa és de la Generalitat i d'uns aspectes legals, uns estudis que no arriben… I és evident que no és una qüestió de legalitat, sinó una qüestió ètica i moral, de voluntat de fer-ho.

Recomanacions Sant Jordi 2020

Des d'Esquerra Republicana a Mataró hem fet un petit recull d'algunes de les recomanacions essencials, entre moltes, per aquesta Diada de Sant Jordi 2020.  Que el confinament no ens aturi, reivindiquem l'essència de la diada i la cultura de la nostra terra! - Carregades de Raons, de Dolors Bassa i Montse Bassa Cadascuna des d’un costat del vidre ens ofereixen dues visions complementàries sense defugir ni la política ni les reflexions més personals. La fermesa d’unes dones compromeses i inspiradores. - Parlant amb tu d’amor i llibertat, d’Oriol Junqueras Oriol Junqueras ens regala històries i lectures que ens fan reflexionar i ens inspiren. Després de dedicar als seus fills Contes des de la presó, comparteix ara les paraules que l’han ajudat perquè ens ajudin també a nosaltres. - Privilegi a l’altra banda del riu, de Ruben Wagensberg Ruben Wagensberg posa de manifest el racisme, especialment dels governs i institucions, que existeix d’una riba del Mediterrani cap a l’altre: d’Europa cap a Àfrica. Cal prendre consciència per canviar-ho. - Necessitem camarades, de Jodi Dean Jodi Dean desenvolupa en aquest original i trencador assaig la teoria del camarada, una relació política necessària per al present per prevenir-nos de l’individualisme que existeix a la nostra societat. - Dones Rebels, d’Aina Torres Aina Torres recupera en aquest llibre el referent de vint-i-dues dones catalanes que van prendre partit per enderrocar els murs del patriarcat. Cal contribuir a forjar una nova memòria popular: la de les protagonistes silenciades de la nostra història. - Bruixes, caça de bruixes i dones, de Silvia Federici El treball de Federici proporciona noves formes per comprendre els mètodes amb què les dones resisteixen a la victimització i ofereix un poderós recordatori que reconstruir la memòria del passat és crucial per a les lluites del present - L’Independentisme Pragmatic, de Magda Gregori Magda Gregori, a partir de diverses hores de conversa amb Pere Aragonès, traça el perfil humà i polític d’en Pere amb unes unes reflexions profundes i molt interessants.

Les Santes 2020: fem-ne una oportunitat

Som a mitjans d’abril i la preocupació per si aquest any podrem gaudir de Les Santes comença a ser evident entre la ciutadania mataronina. L’altíssima partícipació en la gran majoria d’actes de la nostra estimada Festa Major i les indicacions a nivell sanitari que no deixen clar (perquè a hores d’ara encara no hi ha manera de saber-ho) a partir de quan es podran desenvolupar amb normalitat els esdeveniments amb gran afluència de gent, posen en dubte i en risc la celebració de Les Santes, si més no, tal com les hem entès fins a data d’avui. I aquest és per a nosaltres el quid de la qüestió. Amb gran probabilitat, Les Santes d’enguany hauran de ser diferents, però entre prendre la decisió (precipitada) de suspendre-les ja i poder-les fer amb tota normalitat, hi ha una gran gamma d’opcions. Així ho hem transmès a l’equip de govern actual de l’Ajuntament de Mataró i a la resta de grups municipals, amb qui hem començat a tenir trobades virtuals per pensar en com han de ser Les Santes del 2020.  El compromís, per part de tots els grups municipals, ha sigut prendre les decisions de manera consensuada en favor de tota la ciutadania i també de la Festa Major. Perquè Les Santes no només són festa. Les Santes són també activitat econòmica i promoció per la ciutat. Les Santes són feina per a molta gent del sector cultural, tècnic, de neteja, de seguretat, d’oci, de restauració, etcètera, i fora bo que preveient els temps de crisi que s’acosten, puguem veure Les Santes com una oportunitat i no com un problema. En altres poblacions, ja han decidit suspendre o ajornar la seva festa major, però tots els mataronins sabem que Les Santes fora de calendari, amb tota la litúrgia d’aquells fantàstics dies de finals de juliol, segurament perdrien tot el sentit. També, és clar, el de la celebració de la festivitat de les nostres patrones. Però això no ha de ser excusa per “aparcar” Les Santes i treure’ns el problema de sobre, la ciutat s’ho ha de prendre com un repte que, a més, ha de servir també per millorar molts aspectes de la nostra festa major que precisament estan en revisió.

ERC-MES volem revocar la decisió de reprendre relacions amb la casa reial

Mentre el 2 de març de 2020, l’Ajuntament de Mataró aprova una declaració institucional per a restablir  relacions amb la Casa Reial Espanyola. la Fiscalia Anticorrupció estava demanant informació a Suïssa sobre els 100 milions de dòlars que el Rei Juan Carlos hauria rebut de l’Aràbia Saudita i la posterior donació de 65 a la seva amiga Corinna (unes informacions ja acreditades per la Fiscalia Suïssa) i mantenia obertes, juntament amb la Fiscalia de Ginebra, diligències per un delicte de suborn internacional a la construcció de l’AVE a La Meca. Coincidint també amb l’esmentada Declaració Institucional i gràcies a la premsa estrangera, es va saber que la Casa Reial havia ocultat a l'opinió pública l’existència de dues Fundacions creades pel Rei Juan Carlos a Panamà i a Liechtenstein, on l’actual rei Felip VI, figurava com a beneficiari.  La Casa Reial, aprofitant d’una manera que no sembla casual,  la jornada següent a l'anunci de la declaració de l'estat d'alarma per la propagació del coronavirus a Espanya, va emetre un comunicat en el que l’actual Rei renuncia a aquestes herències, amb la qual cosa admet la veracitat d’aquestes informacions. Un comunicat d’un estil similar al que el seu pare, Juan Carlos, va fer quan el cas Noos acorralava el seu gendre, Urdangarín, amb el que és Felip VI qui intenta prendre distància del seu pare alegant desconeixement de les seves activitats i cancel.lant l’assignació econòmica al rei Juan Carlos. Una democràcia sana i moderna no pot tolerar que el Cap de l’Estat mantingui presumptes comptes irregulars a Suïssa i altres paradisos fiscals, a nom de tercers, i ha de conèixer, fins a les darreres conseqüències, quin és l’origen d’aquests capitals i descobrir, assenyalar i castigar la relació de la Casa Reial amb possibles casos de blanqueig de capitals i de xarxes i estructures opaques per a l’adjudicació de contractes i cobrament de comissions. En aquestes circumstàncies, l’acte de pleitesia que representava aquesta declaració Institucional envers la Casa Reial, esdevé un anacrònic i ridícul acte de submissió i vassallatge.

ERC-MES insistim pel dret al servei bàsic dels enterraments d'altres confessions

El grup municipal d'Esquerra Republicana - Moviment d'Esquerres Mataró demanem oferir un espai al cementri municipal a la comunitat islàmica per a enterraments durant aquest període d'excepcionalitat, així com executar els projectes previstos en aquest sentit, que mai s'han executat.  Des de l’inici del passat mandat 2015-19 el Grup Municipal de d’Esquerra Republicana - Moviment d’Esquerres Mataró hem estat insistint en la necessitat de resoldre definitivament els serveis funeraris universals, respectuoses amb els diferents ritus, un dels serveis a prestar a la ciutadania per part de l’Ajuntament de Mataró. Històricament, la comunitat musulmana mataronina ha demanat una cosa molt lògica i normal. El dret a poder ser enterrat al cementiri municipal de Mataró com qualsevol altre ciutadà de la nostra ciutat. I ja des del 1999, el Ple de l'Ajuntament de Mataró, aprova l'ampliació del cementiri de les Valls. I, en aquesta ampliació, s'hi contempla la possibilitat de fer enterraments a terra, respectant tots els principis i ritus funeraris . Es van fer diferents projectes. Almenys dos: un el 1999 i un altre el 2007 (del qual disposem d'alguns dels plànols). Malauradament, mai s'ha executat. Considerem que els enterraments, d’acord amb les diferents creences religioses de les persones (amb acords signats per Espanya i Catalunya), són un dret per la ciutadania i un deure pels ajuntaments. I així queda recollit de forma clara en el marc legal vigent. I com no podria ser d'altre manera, els enterraments musulmans eren i continuen essent perfectament compatibles amb la normativa vigent. Fins ara i inclús en l’actualitat, moltes persones de religió musulmana eren encara nascudes fora d’Espanya i en molts casos, disposaven (i segueixen disposant) d’assegurances de repatriació als seus països d’origen. La situació creada per la malaltia de la Covid-19 i les mesures decretades al respecte, incloent-hi el tancament de l'espai aeri que impossibilita les repatriacions, han posat de manifest la manca d'espais als cementiris per a aquesta comunitat.

14 d'Abril: Commemorem la proclamació de la República Catalana

Avui, 14 d'Abril, commemorem la proclamació de la República Catalana per part de Francesc Macià; després d'unes eleccions municipals, d'un 12 d'abril d’ara fa 89 anys, que van transformar Catalunya, recuperant les institucions i l'autogovern. Amb el republicanisme de Mataró avui ens haguera agradat poder ser, com cada any, al cementeri recordant els qui van arribar a donar la seva vida per la democràcia, la llibertat i la República. Des d'aquí enviem una forta abraçada i seguim homenatjant la memòria de tots els afusellsts i les víctimes del franquisme. La memòria i el record sempre perduren, aquest any des de casa però sentint aquest 14 d'abril tan viu com sempre. Recordant les paraules del President Macià, "Catalans, sapigueu fer-vos dignes de Catalunya!". Visca la República Catalana!