Mataró

Totes les notícies

Proposem utilitzar arts visuals per millorar Mataró

ERC-MES portem a votació una moció al proper Ple municipal per millorar l'entorn urbà mitjançant arts visuals.  En aquest sentit, proposem identificar i intervenir en les parets mitgeres descobertes de la ciutat com a espai creatiu on desenvolupar projectes singulars d’art urbà. Així com realitzar un directori de parets sense ús, susceptibles de ser oferides a entitats i grafiters, per fer-hi actuacions amb permís i d’acord amb criteris artístics que s’acordin. Si es transcendeix l’aspecte purament urbanístic i s’aprofita l’esperit cultural i artístic de la nostra ciutat, amb un treball coordinat entre els departaments de Cultura, Via Pública i Urbanisme de l’Ajuntament es poden assolir objectius múltiples com: - Potenciar la imatge i atractiu de la ciutat. - Contribució a la revalorització de finques i àrees urbanes degradades. - Reactivació del comerç en punts d’escassa mobilitat urbana. - Redescobriment de la ciutat com espai creatiu. - Promoció del col·lectiu d’artistes visuals de Mataró.  

S'aprova el canvi de nom de la Ronda Alfons XII per Ronda de la República

La Comissió del Nomenclàtor ha aprovat el canvi de nom de la Ronda Alfons XII per Ronda de la República, recuperant el nom d'aquesta via durant la Segona República.  Aquesta decisió és fruit d'una Proposta de Resolució, que vam portar al Ple de Gener del 2016, per canviar el nom dels carrers dedicats als Borbons a la nostra ciutat. Aquesta decisió resta pendent de l'aprovació del Ple Municipal que tindrà lloc el proper Setembre. 

Fem un prec perquè l'Ajuntament convidi a les ciutats agermanades l'1 d'Octubre

El món local será una vegada més, sens dubte, protagonista en defensar el dret dels ciutadans a ser preguntats i a expresar la seva opinió el proper 1 d’octubre. Molta feina de Govern i Parlament i enorme compromís de milions de persones perquè el referéndum tiri endavant, per tots junts, malgrat tots els obstacles, votar a l’octubre. Justament per aquesta voluntat d’unitat a l’entorn de la democràcia, pensem que seria molt convenient proposar a tots els municipis agermanats amb la nostra ciutat, que durant el referéndum vinguin a visitar-nos per poder veure i viure la jornada com a observadors. Per aquest motiu, el grup municipal d’ERC-Moviment d’Esquerres, formula el següent prec: El Govern de Mataró convidarà als municipis agermanats amb la nostra ciutat: Dürnau i Gammelshausen (Alemanya), Créteil (França), Corsico (Itàlia), Cehegín (Espanya) i Fort Lauderdale (Estats Units) perquè visquin des de la nostra ciutat una jornada d’exercici pur de la democràcia.

Dia Internacional per l'Alliberament i Orgull LGTBI

Esquerra Republicana de Mataró animem a partipar als actes programats a la nostra ciutat en motiu del Dia Internacional Pels Drets del Col·lectiu LGTBI. Per més informació: http://mataro.cat/web/portal/ca/sites/LGTBI/  Manifest d'Esquerra Republicana: Construïm la República de la diversitat Ara fa 40 anys, el 26 de juny de 1977, més de 5000 persones es van manifestar a La Rambla de Barcelona en la que va ser la primera manifestació de l’Orgull LGTB del nostre país. Aquesta marxa, organitzada pel Front d’Alliberament Gai de Catalunya, reivindicava la derogació de la “Ley de Peligrosidad y Rehabilitación Social”, una llei franquista destinada a la repressió i el càstig de les persones homosexuals. Aquesta mobilització prenia el relleu als fets d’Stonewall, que es van produir 28 de juny de 1969 quan el col·lectiu LGTBI de Nova York va sortir al carrer i es va rebel·lar contra els abusos policials, en el que es considera l’inici de la lluita pels drets de les persones LGTBI. Després de molts anys de lluites, el col·lectiu LGTBI ha assolit de manera desigual el reconeixement dels seus drets arreu del món. No podem oblidar que en molts països l’homosexualitat és perseguida i castigada, fins i tot amb la pena de mort, i que molts  estats no disposen encara de cap  marc legislatiu que  protegeixi els drets d’aquestes persones en casos d’homofòbia i discriminació. Al nostre país s’han produït importants avenços durant els darrers anys, gràcies a la voluntat política dels diferents governs i sobretot al treball incansable del teixit associatiu LGTBI. Catalunya va ser pionera amb l’aprovació de la Llei 11/2014 contra la LGTBIfòbia i darrerament també s’ha aprovat la Llei pels Drets de les Persones LGTBI de les Illes i la Llei pel Dret a la Identitat i l’Expressió de Gènere del País Valencià. Un marc legislatiu que contribueix a l’equiparació legal del col·lectiu LGTBI i li proporciona noves eines per lluitar contra l’homofòbia que encara persisteix a la societat.

Demanem la retirada de la Medalla del Mèrit Policial al cap de la Policia Nacional detingut

Fa pocs dies s’ha conegut la detenció de l’Inspector en Cap de la Comissaria de la Policia Nacional a Mataró per part d’agents d’Afers Interns del propi cos de la Policia en el marc d’una operació antidroga duta a terme a Sant Adrià del Besòs. L’Inspector ha estat acusat de revelar secrets i acceptar suborns per part de bandes criminals organitzades que actuen a l’àrea. L’any 2014, l’inspector detingut va rebre la Medalla al Mèrit Professional de primera categoria. Aquesta distinció es lliurada per la Policia Local de Mataró a persones alienes al cos local en reconeixement dels seus mèrits professionals. Tal com es descriu a la notícia del Dia de la Policia Local del 2014, publicada al web de l’Ajuntament,(http://www.mataro.cat/portal/contingut/noticia/2014/05/11480_dia_policia_local.html), aquesta medalla és “un reconeixement públic a aquelles persones que hagin destacat per la seva actuació i/o col·laboració en l’àmbit de la seguretat pública” Pendents de la confirmació d’aquestes gravíssimes acusacions, des del Grup Municipal d’ERC-Mov.Esquerres, en cas de sentència ferma condemnatòria, demanem la retirada immediata d’aquesta Medalla al Mèrit Professional atorgada el 2014 a l’Inspector detingut.  

M1TV entrevista a Francesc Teixidó per valorar mig mandat

Us recomanem l'entrevista que ha realitzat M1TV, la televisió pública de Mataró, a en Francesc Teixidó. Teixidó, portaveu del Grup Municipal d'ERC-MES, en primer lloc valora els dos anys de l'acció de l'actual govern municipal; "Els socis no han trobat cap mena de cohesió i aquesta falta d'entesa repercuteix a la ciutat. Es gestiona, però no han aprofitat aquest dos anys per preparar la ciutat de cara al futur". També respon preguntes sobre la celebració del Referèndum de l'1 d'Octubre a Mataró, on assegura que es farà. Exposa la nostra demanda al govern de resoldre el comerç urbà: "No han d'estar de braços plegats esperant que arribi el Corte Inglés". Finalment, respon preguntes la Llei de Barris, les inversions en Sanitat a la ciutat i sobre futurs pactes amb altres forces d'esquerra. Teixidó també reivindica ERC-MES com a alternativa de futur a l'alcaldia.   PER VISUALITZAR L'ENTREVISTA FEU CLICK A: http://m1tv.xiptv.cat/l-entrevista/capitol/francesc-teixido-2 

Quin és el futur de la Casa de la Cultura?

El 2013 el Ple de l’Ajuntament va ratificar un acord amb la Plataforma Salvem Can Fàbregas, pel qual es reconstruiria la nau de Can Fàbregas al solar del carrer Biada i aquesta acolliria la Casa de la Cultura Popular. La data fixada com a límit per a la consecució d’aquest acord va ser el 24 de juliol de 2015. En la nostra opinió la idea de la “Casa de la Cultura” o de la “Casa de la Festa”, com a equipament cultural que permet la conservació i exposició del Seguici Popular de la ciutat, segueix tenint vigència i interès. Hem fet preguntes al Ple en relació al cost de reconstrucció de Can Fàbregas per acollir la Casa de la Cultura i a les intencions del govern al respecte, i en general hem rebut respostes poc entusiastes i reconeixent un alt cost econòmic. Per altra banda, hem pogut comprovar que aquest any l’exposició fotogràfica de les Santes es portarà a terme a Can Marfà i també s’hi instal·larà la tradicional botiga de les Santes.   Per tot això, preguntem al govern municipal: - L’exposició fotogràfica i la botiga de les Santes [a Can Marfà], són els primers indicis que s’està treballant un emplaçament alternatiu per a la Casa de la Cultura Popular? - Disposen d’algun estudi que indiqui si tècnicament s’hi podria fer i quan costaria l’adequació dels espais?    

On són els arbres que s'havien de replantar?

ERC-MES efectuem una pregunta al govern municipal sobre l’estat actual del compromís de reposició d’arbres. Aquest compromís el va assumir el govern al PAM del 2016 i del 2017.   En aquest últim, apareix literalment “4.4.7 – Durem a terme un pla de millora de totes les zones verdes de la ciutat i replantada de tots els arbres morts”.   Afegint que es va anunciar públicament la recepció de fons de la Diputació de Barcelona per afrontar aquest projecte, i que el 2016 es tenia ja a punt el Pla Director corresponent. Per aquests motius, preguntem: · Quants arbres han estat replantats durant aquest primers 5 mesos de 2017? · Quin calendari està previst per anar replantant la resta?

Fem un prec per mantenir els carrers nets d'excrements de gossos

La brutícia en general i més en particular l'originada a l'espai públic pels propietaris incívics d'animals domèstics, és percebuda per la ciutadania com un problema greu que cal afrontar amb determinació i contundència. La darrera setmana la Síndica de Greuges de Barcelona va fer una petició en què considera imprescindible una campanya de conscienciació ciutadana per mantenir els carrers nets d'excrements de gossos. La Síndica planteja també una actuació contundent de la Policia Local per controlar i sancionar, si cal, els propietaris de gossos que no recullin les defecacions del carrer. Valora que si no es porten a terme aquestes accions, difícilment s’aconseguirà millorar l’estat de neteja de l’espai públic. ERC-MES coincidim totalment amb les observacions de la Síndica de Barcelona i pensem, a més, que la percepció de la ciutadania de Mataró és també la mateixa, a jutjar per les darreres enquestes explicades pel Govern en Comissió Informativa de Via Pública i també per les múltiples queixes que rebem al Grup Municipal per part de ciutadans, que consideren que l’acció de l’Ajuntament en aquest tema és netament insuficient i fàcilment millorable, amb resultats que podrien ser molt visibles a curt termini. Per aquests motius, presentem el següent prec al govern municipal: - El Govern portarà a terme una campanya de conscienciació ciutadana, amb publicitat en diferents formats i amb presència d'agents cívics, perquè els propietaris d'un animal prenguin plena consciència de la seva responsabilitat en els danys, els perjudicis i les molèsties que ocasionen. - El govern, a més de l’actuació contundent de la Policia Local, explorarà vies d’atac alternatives al problema endegades ja a altres ajuntaments: (Per exemple, Sitges i altres poblacions: obliguen a incorporar al cens les dades d’ADN de l’animal)... - Malgrat que ens consta que hi ha instruccions periòdiques de servei al respecte, quan es posarà en servei la Brigada Canina que es va anunciar el novembre de 2016? El GM d'ERC-Moviment d'Esquerres pensem que l'acció del govern fins ara és clarament insuficient i que seria fàcilment millorable, amb resultats que podrien ser molt visibles a molt curt termini.