Mataró

Totes les notícies

Tret de sortida de la campanya electoral

Esquerra, Reagrupament i Junts decidim van iniciar la campanya electoral per les properes eleccions municipals el passat dijous 5 de maig amb una trobada a la seu republicana, a on es van presentar els diferents elements (cartells, vídeos, pancartes..) que s’estan difonent aquests dies i que tenen com a eslogan “JUNTS DECIDIM”. Francesc Teixidó va animar a tots els qui formen part de la coalició a fer un darrer esforç durant la campanya electoral per aconseguir uns bons resultats el proper 22 de maig.

Esquerra, Reagrupament i Junts Decidim presenten la candidatura a les eleccions municipals

Ahir dia 13, vigília del 80è aniversari de la proclamació de la República Catalana, Esquerra Republicana de Catalunya, Reagrupament Independentista i Junts Decidim van presentar la llista electoral que concorrerà a les properes eleccions del mes de maig a Mataró, en el transcurs del sopar commemoratiu dels fets del 14 d’abril del 1931. La candidatura encapçalada per Francesc Teixidó, compta en el número dos amb el republicà i actual Regidor de Cultura Sergi Penedès, el número 3 i el número 4 els ocupen Miquel Sola i Montse Pujadas (ambdós, membres de Reagrupament) i en el número 5 hi haurà la republicana Teresa Navarro. La resta de la llista l’acaben conformant: Anna Salicrú, Ignasi Bernabeu, Joan Roig, Karme Riera, Albert Ponsa, Xavier Carbonell, Eva Rumí, Alicia Macià, Robert Palop, Oriol Solà, Pol Ramentol, Jordi Galdón, Cosme Varela, Lourdes Xuriach, Àgata Belmonte, Albert Macià, Carles Guanyabens, Sandra Sánchez, Pere Soler, Montse Graupera, Xavier Castellví i la històrica militant Guillermina Peiró. La llista es clou (en els llocs de deferència) amb Ramon Prujà, Josep Pros, Roser Peradejordi, Esther Cot i Josep Mª Fàbregas. L’acte-sopar en motiu del 80è aniversari de la proclamació de la República Catalana es va iniciar amb la intervenció de l’historiador mataroní Jaume Vellvehí que va fer una ressenya històrica del fet de la proclamació de la República Catalana per part de Francesc Macià i també de la proclamació a Mataró, a on el nou alcalde era Josep Abril, tot recalcant la importància que van tenir aquests fets en el context sociopolític d'aquells anys. Tot seguit va ser el torn del cap de llista de la coalició formada per Esquerra, Reagrupament i Junts decidim, Francesc Teixidó, que va centrar la seva intervenció en plantejar l’ideari que ha de portar la coalició als millors resultats independentistes en unes eleccions municipals mataronines.

“Som l’independentisme útil, no el folklòric”

Francesc Teixidó ha estat durant quatre anys portaveu d’ERC a l’Ajuntament. Repeteix d’alcaldable però no per això perd un rictus tímid, afable i divertit. D’una bonhomia evident, lidera la nova opció de Junts Decidim, que agrupa independents, Esquerra i Reagrupament. Es presenta per segon cop d’alcaldable i va entrar anant de número 17 a la llista. No m’ho esperava pas, personalment. Però crec que és important que des d’Esquerra es repeteixi candidat per primera vegada a la història independentment que jo mateix sigui conscient de les meves limitacions, és un bon servei a l’organització. Ser ara d’ERC és més difícil? Mai ha sigut fàcil malgrat que en el transcurs dels anys vas veient que molts dels nostres posicionaments han tingut èxit. Ara la gent considera normals posicionaments que abans se'n fotien. Vam ser els primers de parlar de balances fiscals i ara tothom se n’omple la boca, ser d’ERC és complicat però no més que abans. Ara hi ha una oportunitat per a la gent d’Esquerra perquè fem una mica de pal de paller de tot l’independentisme. Estem intentant fer un esforç per anar junts i val la pena seguir-ho intentant. És una bona oportunitat. Sou Junts Decidim unes hores i ERC unes altres hores? Estic en ple procés d’adaptació. Seré el candidat d’Esquerra, el candidat de Reagrupament i el candidat de Junts Decidim. Penso que probablement és més important ser el candidat d’aquest darrer moviment, perquè ho aglutina tot. Si no es feia Junts Decidim, ERC desapareixia del mapa? En absolut. Agafant els resultats de les darreres eleccions al Parlament ens va votar més gent que a les últimes municipals i crec que ens tornarien a votar. Amb això, i amb dades que teníem de fa mesos en què s’avaluava bé la gestió feta ens donava que podíem repetir amb una certa comoditat no hagués estat necessari fer l’operació. Estem complint amb una demanda i un desig social, dels militants i de gent propera amb aquesta unió que amb el panorama electoral que hi ha, com més força tinguem més decisius podrem ser.

Tota la informació del Grup Municipal i la Secció Local d'ERC al butlletí número 70 corresponent al mes de març

Ja tenim a la vostra disposició el butlletí de la Secció Local corresponent al mes de Març: Aquest mes: EDITORIAL: "JUNTS DECIDIM" NOTÍCIES: - Esquerra demana incloure l’Alcalde Josep Abril a la Galeria de Mataronins Il•lustres - Esquerra suma esforços amb Reagrupament i Junts Decidim - El Ple condemna al tancament de les emissions de TV3 al País Valencià - El Ple vol desencallar l’arribada del “Corte Inglés” - Esquerra celebra el seu 80è aniversari - Mataró disposa d’una deixalleria mòbil - Feina Feta: valoració dels quatre anys de mandat - S’inaugura l’edifici MESSA, que subministrarà refrigeració a equipaments i altres edificis connectats al Tub Verd Podeu visualitzar-lo a través del següent enllaç: Butlletí local en format digital O en un format més clàssic: Butlletí local en format "PDF"

Esquerra demana a la Generalitat que es mantinguin tots els serveis sanitaris de l’Hospital de Mataró

El Diputat comarcal del Maresme d’Esquerra Republicana de Catalunya, Pere Aragonès, ha presentat al Parlament una proposta de resolució per aconseguir que la retallada de recursos anunciada pel Govern català no afecti a l’Hospital de Mataró Esquerra demana que no es redueixi cap servei hospitalari a la capital de la comarca. Pere Aragonès ha demanat “mantenir el nombre d’unitats d’hospitalització i llits disponibles, mantenir els actuals llits de la U.C.I, assegurar l’atenció per a pacients amb patologies greus i específiques, sobretot afectats de càncer, i mantenir les proves mèdiques complementàries existents fins a finals de l’any passat” El diputat republicà ha entrat aquesta proposta de resolució, per tal que sigui debatuda a la Comissió de Salut del Parlament, arran de la política d’ajust de la despesa anunciada per la Generalitat, que preveu retallar els recursos de Sanitat per un volum de 1.000 milions d’euros. En el cas de l’Hospital de Mataró, concretament, aquesta retallada pot comportar el tancament d’una unitat del centre. Es perdrien 42 llits d’hospitalització i 3 llits de Cures Intensives. A més, cal afegir la supressió d’operacions i activitat quirúrgica a les tardes i la disminució d’un 10% de consultes externes i en farmàcia hospitalària. Esquerra Republicana s’oposa a aquesta retallada, ja que això comportarà un augment del temps d’espera per a operacions, es derivaran pacients a altres hospitals i cap a centres privats. Per tot plegat, creiem que la retallada produirà a Mataró una “prestació de serveis molt inferior a la que es considera indispensable”.

Els quatre signants del conveni de col·laboració a l’entorn del gènere de punt del Museu de Mataró

L’Ajuntament, Caixa Laietana, l’IMAC i la Fundació Privada Jaume Vilaseca signen un conveni de col·laboració entorn a l’eix del gènere de punt del Museu de Mataró

L’alcalde, Joan Antoni Baron; el president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), Sergi Penedès; el president de la Fundació Privada Jaume Vilaseca, Pere Vilaseca; i el director general de Caixa d’Estalvis Laietana, Josep Ibern, han signat avui un conveni entre les quatre parts amb la finalitat de constituir una Fundació que tindrà per objecte col·laborar en la gestió de l’eix “Mataró, capital del gènere de punt” del Museu de Mataró a la fàbrica de Can Marfà. La signatura d’aquest conveni s’emmarca en el programa que convertirà el conjunt de l’antiga fàbrica de Can Marfà en el futur Museu de Mataró. En aquests moments s’està rehabilitant la nau petita de Can Marfà, que és on s’ubicaran principalment part de la col·lecció de màquines de la Fundació Privada Jaume Vilaseca. El Museu de Mataró ha renovat el seu discurs museogràfic que s’ha dividit en tres eixos temàtics: “Iluro, ciutat romana”, “Mataró, ciutat mediterrània” i “Mataró, capital del gènere de punt”. Els dos primers es poden veure en el recentment renovat Museu de Mataró (edifici de Can Serra) i el tercer, el dedicat al gènere de punt, és el que es podrà veure a Can Marfà i objecte d’aquest conveni. El conveni signat estableix que els quatre integrants de la Fundació (Ajuntament, l’IMAC, Caixa d’Estalvis Laietana i la Fundació Privada Jaume Vilaseca) han de redactar i aprovar els estatuts d’aquesta i que posteriorment s’hi podran afegir altres institucions públiques o privades que tinguin coincidència d’objectius amb la finalitat de la Fundació i vulguin participar en la seva gestió i finançament. Notícies relacionades L’IMAC i la Fundació Jaume Vilaseca presenten el Pla d’usos de la nau petita de Can Marfà Data: 22/12/2009 El president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), Sergi Penedès, i el president de la Fundació Jaume Vilaseca, Pere Vilaseca, han presentat avui el Pla d’usos de la nau petita de Can Marfà, que acollirà la secció del Museu de Mataró dedicada a explicar la història del gènere de punt a la ciutat.

Lliurament de les claus d'un dels pisos

Prohabitatge Mataró lliura les claus dels habitatges públics del carrer de Juan Meléndez Valdés

El president de Prohabitatge Mataró, Francesc Teixidó ha lliura les claus dels 7 habitatges de lloguer amb protecció oficial del carrer de Juan Meléndez Valdés 15-17. L’edifici ha estat promogut per l’empresa municipal PUMSA suposant una inversió d’1,25 milions d’euros. Els habitatges són gestionats per la seva filial, Prohabitatge Mataró, l’empresa que ha dut a terme l’adjudicació dels mateixos a través de la Llista Única d’Habitatge. En el mateix acte, els adjudicataris han signat el seu contracte de lloguer i han recollit tota la documentació necessària per poder traslladar-s’hi. Es tracta dels primers pisos públics de la ciutat amb aprofitament geotèrmic. Aquest sistema innovador l’ha portat a rebre un dels guardons dels Premis d’Eficiència Energètica Isover 2011. Característiques de l’edifici L’immoble es distribueix en planta baixa, dues plantes pis més coberta, i quatre plantes subterrànies per a l’aparcament. La primera i segona planta allotgen set habitatges destinats al lloguer amb protecció oficial. Dels set habitatges, sis tenen una superfície útil de 33 m2 i disposen d’un dormitori, cuina-menjador, bany i galeria o terrassa. Un dels habitatges té una superfície útil de 65 m2 i disposa de dos dormitoris, cuina-menjador-sala d’estar, dos banys i dues galeries. La coberta de l’edifici acull els espais comunitaris com la bugaderia i els recintes per a les instal·lacions. Habitatges ecoeficients Aquesta promoció es presenta com un model d’arquitectura sostenible de qualitat, que pel seu disseny i la singularitat de les instal·lacions ha obtingut una qualificació energètica de Classe A, segons el Codi Tècnic de l’Edificació. Això ha estat gràcies a desenvolupar tres aspectes importants: l’energia renovable, l’estalvi d’aigua i la salut dels usuaris. Pel que fa a les energies renovables,per primer cop en una promoció d’habitatges de PUMSA, s’aprofita la geotèrmia per dotar els habitatges de climatització i aigua calenta sanitària.

El govern fa balanç de la feina feta en els darrers quatre anys

El passat dimarts dia 15 de març el govern municipal va realitzar una roda de premsa per repassar la feina feta en els darrers quatre anys. Quatre anys que han servit per perseguir els objectius que es van fixar en l’acord del 15 de juny de 2007 entre el PSC, ICV-EUiA i ERC, prioritzant les polítiques de promoció econòmica, benestar social, educació, cultura i esports. En aquest sentit, podem destacar algunes de les accions més importants del mandat que finalitzem, i que sens dubte tenen una rellevant transcendència per Mataró, com és el cas de la reforma del Mercat Municipal de la Plaça de Cuba, la Nau Gaudí com a seu de la Col•lecció Bassat d’Art Contemporani de Catalunya, o la posada en marxa del Parc Científic i de la innovació TecnoCampus Mataró-Maresme, i d’altres accions que es troben en fase de construcció com la segona gran biblioteca pública a l’Escorxador o el Museu del Gènere de Punt a Can Marfà. Moltes d’aquestes accions són possibles gràcies a la rehabilitació del patrimoni. En resum, podem tancar la legislatura explicant que en els darres 4 anys la ciutat ha estrenat 6 centres educatius, s’han creat més de 200 habitatges de protecció oficial, i ens hem dotat de més d’una dotzena de nous equipaments per als ciutadans. A més, hem estrenat una nova xarxa de Mataró bus (amb més autobusos i més línees), s’han creat 2.505 places d’aparcament, i la ciutat ha començat a obrir-se al front marítim.