Mataró

Totes les notícies

Una de les obres exposades a la Nau Gaudí és el "Mosqueter assegut" de Picasso

La Nau Gaudí acull la primera exposició de la Col·lecció Bassat d’Art Contemporani de Catalunya

El Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, format per l’Ajuntament i la Fundació Privada Carmen & Lluís Bassat, inaugurarà demà dijous 11 de novembre a la Nau Gaudí (carrer de la Cooperativa, 47), la primera exposició de la Col·lecció Bassat d’Art Contemporani de Catalunya que comprèn obres del període 1947-1969. L’alcalde i president del Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, Joan Antoni Baron, el president de la Fundació Carmen & Lluís Bassat, Lluís Bassat, i el president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), Sergi Penedès, i la directora del Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró i comissària de l’exposició, Núria Poch, han ofert avui una roda de premsa per presentar aquesta primera exposició. Una col·lecció d’art català La Col·lecció Bassat és única al constituir un dels fons més representatius del que ha estat l’art català de la segona meitat del segle XX, omplint el buit cronològic existent a d’altres col·leccions als museus de Catalunya. Moltes de les obres que es veuran a Mataró no han estat mai exposades al públic abans. L’exposició mostrarà 79 obres realitzades per 21 artistes entre el 1947 i el 1969 i és la primera d’una sèrie d’exposicions programades per donar a conèixer el fons de la col·lecció i del futur Museu. Aquesta primera mostra és molt representativa i permet seguir l’evolució de l’art en el període citat, incloent com a plat fort tres obres de Picasso: ‘Home amb barretina’, del 1954, ‘Ram de flors’, del 1962, i molt especialment ‘Mosqueter assegut’, del 1967, juntament amb obres de Modest Cuixart, Antoni Tàpies, Joaquín Torres García, Àngel Jové, Joan Miró, Maria Girona, Albert Ràfols-Casamada, Rafael Bartolozzi, Joan Vilacasas, Josep M. de Sucre, Joan Ponç, Josep M. Subirachs, Antoni Clavé, Josep Guinovart, August Puig, Joan Hernández Pijuan, Daniel Argimon, Joan Josep Tharrats, Joan Brotat i Eduard Arranz-Bravo. Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró El Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró està presidit l’alcalde, Joan Antoni Baron, i la directora és Núria Poch.

Mataró organitza activitats per conscienciar sobre la violència vers les dones

El proper 25 de novembre se celebra el Dia internacional contra la violència vers les dones. El Servei de Dona de l’Ajuntament i les diferents entitats que formen part del Consell Municipal per a la Igualtat d’Oportunitats de la dona han elaborat un programa d’activitats a l’entorn d’aquest dia per conscienciar a la població sobre aquesta problemàtica, prevenir-la i eradicar-la. La violència masclista constitueix una de les manifestacions més extremes i visibles de la desigualtat de gènere entre dones i homes, atès que suposa una vulneració dels drets humans i un gran obstacle per a poder assolir la igualtat d’oportunitats i el desenvolupament de la nostra democràcia. Ha de ser considerada i tractada com un problema social de primer ordre, mes enllà de la suma de casos individuals. La prevenció, la sensibilització i el treball conjunt són imprescindibles si es vol acabar amb la violència masclista. El programa d’activitats inclou les II Jornades sobre la violència masclista: els àmbits menys visibles de la violència adreçada a professionals, entitats i serveis dels diferents àmbits que treballen o tenen relació amb el tema. Les sessions tindran lloc l’11 i 12 de novembre a la Sala Auditori del TecnoCampus Mataró-Maresme. Programa d’activitats El programa, que s’allarga fins a l’1 de desembre i que s’adreça al públic en general, va començar el passat 2 de novembre amb l’exposició de l’Institut Català de les Dones: “Violència masclista en la parella: desmuntem mites?,” i que es podrà veure fins al 17 de novembre al vestíbul de l’Ajuntament. Les activitats organitzades inclouen xerrades, tallers, accions teatrals, tertúlies, activitats esportives i cinefòrums. I el mateix dia 25 de novembre a les 12 h es farà, com cada any, la lectura del manifest institucionaldavant de l’Ajuntament. Entre altres activitats, els dies 8 i 15 de novembre, el programa de Mataró Ràdio (89.3 FM) “Amb veu de dona” que s’emet dilluns a les 16 h, dedicarà íntegrament l’espai al tema de la violència amb la participació d’expertes i dones que han patit violència.

Butlletí número 65

Ja tenim a la vostra disposició el butlletí de la Secció Local corresponent al mes d'octubre. Aquest mes: - La Secció Local d’Esquerra Mataró commemora l’afusellament de Lluís Companys. - Esquerra fixa els sis compromisos per negociar un nou Govern. - Resum del Ple Municipal d’octubre. - El centre de creació d’arts escèniques de Can Gassol obre les portes. - MATARÓ ES CONNECTA AMB EL TECNOCAMPUS. Podeu visualitzar-lo a través del següent enllaç: http://www.calameo.com/read/000404529ec19405f477e O en un format més clàssic: http://locals.esquerra.cat/documents/butlletins/mataro-octubre10pagiweb2.pdf  

Presentació de l'eposició

La Secció Local d’Esquerra Mataró commemora l’afusellament de Lluís Companys

Durant tot aquest mes d’octubre la Secció Local d’Esquerra a Mataró ha commemorat el 70è aniversari de l’assassinat, per part de les tropes feixistes, del President de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys i Jover. Els actes van començar el passat dia 1d’octubre amb la presentació de l’exposició “Lluís Companys, Polític fins la mort”,que s’ha pogut visitar durant aquest mes a labiblioteca Pompeu Fabra de la nostra ciutat. La presentació va anar a càrrec de Francesc Teixidó, Anna Simó i Pere Aragonès, que van destacar la figura, els valors i la força del President. (VIDEO) Com ja és habitual cada 15 d’octubre (data de l’afusellament de Lluís Companys al Castell de Montjuïc) a les 8 del matí, es van llançar les salves en el seu honor. Els coets llançats per militants i simpatitzants van retronar puntualment per tot el cel mataroní. Al vespre, representants de la Secció Local i el Grup Municipal d’ERC van realitzar l’ofrena floral al monòlit que el recorda, situat a l’avinguda Lluís Companys de Mataró. Dies abans s’havien col·locat a diferents punts de la ciutat pancartes que recordaven el president màrtir. De la mateixa manera, (com podeu consultar en notícies anteriors), el Grup Municipal va presentar una proposta de resolució al Ple per portar a terme les actuacions jurídiques i polítiques pertinents per anul·lar la sentència del judici sumaríssim al President.

Una escena de l'espectacle que està interpretat per Enric Ases, Piero Steiner i Jorge Carrascosa

Can Gassol. Centre de creació d’arts escèniques s’estrena amb l’obra “Volare” aquest divendres 29

El proper divendres 29 d’octubre obrirà les seves portes un nou equipament dedicat a la creació artística, Can Gassol. Centre de creació d’arts escèniques, i ho farà amb la representació de l’espectacle “Volare”. El nou equipament vol impulsar i afavorir la creació contemporània de companyies de teatre, dansa i nous formats, així com oferir espectacles de petit format ideals per a sala. Les característiques pròpies de l’espai, així com la selecció dels espectacles que han estat programats, busquen oferir aquesta proximitat amb l’espectador. Programació Can Gassol. Centre de creació d’arts escèniques acollirà aquesta temporada, d’octubre a desembre, quatre espectacles multidisciplinaris: tres del Cicle de Petit Format i un dels espectacles guanyadors dels Premis a la Creació Escènica. “Volare”, de Los dos Los, proposa un univers teatral on la narrativa dramàtica es resumeix en els aspectes més essencials. Un imaginari que impacta directament en l’espectador, gràcies a la seva original combinació de metàfores personalistes de l’absurditat de la vida. Una innovadora barreja de tragicomèdia i poesia. -Divendres 19 de novembre a les 21.00 h serà el torn d’“El mal menor”. L’obra mostra, sempre des de la personal i incisiva personalitat artística de loscorderos.sc, l’instint ineludible d'exercir poder amb l'exclusiva finalitat de satisfer els desitjos, veritables motors de les nostres vides. -Divendres 10 de desembre a les 21.00 h es podrà veure “Experiencias con un desconocido show para TV” de Sonia Gómez, que oferirà una “performance” personal i individual amb la qual permetrà que els espectadors s’explorin a sí mateixos en relació amb els altres. -Divendres 17 de desembre a les 21.00 h, per finalitzar la temporada, es podrà contemplar un dels espectacles guanyadors dels Premis a la Creació Escènica. Es tracta d’“El so del taronger” de Neil Harbisson i Moon Ribas. Un espectacle que crea un entorn “sonocromàtic” en el qual el públic s’endinsa en un món on els colors tenen el seu so particular.

La familia Robafaves és un dels elements festius que ha obtinugt un esment especial

El Govern de la Generalitat declara oficialment Les Santes Festa Patrimonial d'Interès Nacional

El Govern de la Generalitat de Catalunya va declarar oficialment dilluns 11 d’octubre Les Santes Festa Patrimonial d’Interès Nacional amb especial esment a la família Robafaves amb els nans, la Missa de Glòria de Mossèn Blanch i el ritual de la dormida, destacant la bona conducció de la recuperació i transformació de la festa fins a l’actualitat. Aquest és de fet el darrer tràmit que restava pendent després del procés iniciat des de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC) per obtenir el reconeixement i declaració de la Festa Major de Mataró com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional. Cronologia i antecedents del procés La Generalitat de Catalunya, mitjançant decret, va crear el 2006 el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. Aquest catàleg pretén ser un instrument on es facin constar totes les festes, celebracions i elements festius que complexin els requisits que s’hi estableixen i que serveix per donar un reconeixement a la rellevància especial d’algunes d’aquestes festes i elements festius a través d’un seguit de categories. El catàleg estableix per tant els requisits i el procediment per dur a terme aquest reconeixement especial. L’any 2008, l'IMAC va sol•licitar al Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, la inclusió de Les Santes, Festa Major de Mataró, en aquest Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. El 6 de febrer del 2009 la Generalitat inicia la tramitació de l’expedient. El 18 de maig del 2010, l'IMAC va sol•licitar la inclusió de Les Santes en el Catàleg Festiu de Catalunya com a "Festa Patrimonial d’Interès Nacional", així com que es reconegués la rellevància especial de la festa i d’alguns elements festius. El 26 de maig del 2010, el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional va iniciar l’expedient per declarar Les Santes de Mataró Festa Tradicional d’Interès Nacional i de la Família Robafaves i la Missa de Les Santes com Elements Festius Patrimonials d’Interès Nacional.

Ple municipal

El PSC i el PP es neguen a promoure l’anulació del judici a Companys

La Secció Local d’Esquerra es lamenta que el Partit Socialista i el Partit Popular de Mataró impedissin l’aprovació de la proposta de resolució que es va presentar en l’últim ple del dia 7 d’octubre que instava al Govern Espanyol a portar a terme les actuacions jurídiques i polítiques pertinents per anul·lar la sentència del judici sumaríssim al President de la Generalitat de Catalunya. El Grup Socialista va presentar una proposta alternativa que descafeïnava l’original i omet qualsevol demanda a les institucions estatals (les competents en la matèria). D’aquesta manera el PSC va aprovar un proposta amb la única finalitat de deixar en paper mullat la declaració institucional i seguir el “joc” del seus companys del PSOE a Madrid. Aquest passat cap de setmana el Portaveu d’ERC al Congrés, Joan Ridao va anunciar la intenció de tornar a presentar una iniciativa a la cambra baixa Espanyola per modificar la Llei de memòria històrica.  

La plaça de Pius XII, actual plaça de l'Ajuntament, i el tramvia enfilant la Riera

L’Arxiu Municipal conservarà una col·lecció de fotografies del Mataró dels anys 60 donades per Josep-Lluís Pérez Reus

El fons d’imatges de l’Arxiu Municipal s’ampliarà amb la donació d’una selecció d’imatges en blanc i negre, obra del fotògraf professional masnoví Josep-Lluís Pérez Reus, que mostren diferents indrets i edificis de Mataró en la dècada dels 60. Està previst que el Ple municipal accepti formalment la donació demà, dijous 7 d’octubre. Es tracta d’una col·lecció de 41 fotografies, pràcticament totes datades entre 1963 i 1966. Cada obra, positivada a la mida 18x24 cm, va acompanyada pel negatiu corresponent en format professional de 6x6, 6x9 o 9x12. Les fotografies són de gran qualitat i tenen un important valor com a document gràfic d’aspectes de Mataró gairebé desapareguts. Hi apareixen llocs tan emblemàtics com la Riera, el mercat de la plaça Gran, l’antiga plaça de Pius XII coneguda popularment com la plaça dels Ninots (actual plaça de l’Ajuntament) o la torre de Can Palauet. Font: ajmataro.cat

Francesc Teixidó i Anna Simó

ERC portarà al Ple l’anul•lació de la sentència del judici sumaríssim al president Companys

El dia 15 d’octubre es commemorarà el 70è aniversari de l’afusellament del president de la Generalitat de Catalunya, el Molt Honorable Lluís Companys i Jover, l’únic president democràtic executat per un règim dictatorial, sentència, que continua, a dia d’avui, sense declarar-se nul•la per part de l’Estat Espanyol. Quan ja han passat més de tres dècades de llibertats democràtiques, encara no s’ha reparat com cal la memòria del President Companys i la causa de milers de víctimes de totes les nacions i pobles de l'Estat Espanyol. Doncs és en aquest sentit, que el Grup Municipal d’Esquerra, portarà a debat en el proper ple del mes d’octubre una proposta que instarà el Govern de l’Estat Español a portar a terme les actuacions jurídiques i polítiques pertinents per anul•lar la sentència del judici sumaríssim al President de la Generalitat de Catalunya, i a realitzar totes aquelles actuacions oportunes per reparar el seu l’honor. Del a mateixa manera, instarà el Govern de l’Estat Español a modificar la Llei 52/2007, de 26 de desembre, (coneguda com a llei de la memòria històrica), la llei d'Enjudiciament Criminal i la Llei Processal Militar.