Mataró

Totes les notícies

Primer ple telemàtic a l'Ajuntament de Mataró

Encara ens queda molta feina. Dimecres passat vam celebrar el primer Ple Municipal telemàtic durant el confinament. Primer de tot volem recordar que, des del Grup Municipal d’Esquerra Republicana-Moviment d’Esquerres Mataró, i mentre duri aquesta situació de crisi, treballarem conjuntament, colze a colze, sense cap oportunisme, i en aquelles àrees on sigui més necessari. Així com també per pensar i executar conjuntament noves accions a emprendre, honestament, sincerament, sense cap altre finalitat que contribuir a resoldre aquesta crisi sanitària. Perquè pensem que totes les crisis, i aquesta és una crisi global que ens sotmet a una situació desconeguda fins a dia d’avui, han de fer aparèixer la determinació de tots els que formem part del consistori de la ciutat de Mataró. Caràcter, determinació, integritat, solidaritat: aquestes són ara les nostres fortaleses i haurien de seguir-ho essent una vegada hàgim superat aquesta situació. Tothom, des del nostres respectius àmbits d’activitat, estem treballant  en la mateixa direcció.  Cal reconèixer la qualitat i la dedicació de tot el personal funcionari, laboral, policia local, sanitaris... pel seu sacrifici en aquests dies tan difícils.  Hem fet algunes propostes al respecte, dirigides sobretot a reforçar els més febles. Entre elles volem destacar: -Ajudes per fer front al lloguer dels habitatges. Estudiant així una línia addicional d’emergència de subvencions i ajuts al lloguer per a famílies dificultats per pagar-lo (tant en habitatges de PUMSA com també en privats). -Ajudes pel petit comerç, els autònoms i les petites empreses de la ciutat.  Creiem també que cal centrar-nos en reduir les desigualtats a la ciutat, més evidents que mai de resultes d’aquesta crisi de la Covid19. En aquest sentit destaquem que cal prendre decisions respecte:  - Garantir l’empadronament de les persones sense domicili fix, per garantir així també l’accés a la Sanitat Pública entre molts d’altres motius que hem anat exposant en els darrers mandats.

Plantegem qüestions urgents per solucionar a Mataró

Quasi tres setmanes després de l'esclat de la crisi del COVID-19 i de l'establiment de les mesures de confinament, entrem a una altra fase en què es constata que malgrat les grans dificultats, la ciutat no s'atura. És necessari reprendre el debat, adoptar decisions en molts àmbits i restablir així el control polític. Des del grup municipal d’Esquerra Republicana - Moviment d’Esquerres a Mataró considerem urgent debatre i decidir sobre múltiples temes: -Pensar com aconseguir que tots els alumnes de Mataró tinguin Wi-Fi i eines per seguir les classes, en els casos que no en disposin. Aquest és un àmbit en què es manifesta d'una forma clara la desigualtat, que cal combatre també en l'àmbit local. -Gestionar amb Departament d'Educació SIMS gratuïtes (oferides per diferents companyies de telefonia) -Pensar com estendre el senyal de Wifi municipal gratuïta a les àrees on convingui o a través i d'acord de les diferents escoles i associacions veïnals. -Dimensionar la necessitat d'aparells mòbils o tauletes necessàries i buscar, juntament amb el Departament d'Educació, la manera de poder-los facilitar als alumnes, a través d'estoc municipal o via donacions i/o adquisicions. -Preveure, de cara a aquest estiu (si com esperem i desitgem la situació sanitària ho permet) que cap nen ni nena de Mataró que ho necessiti es quedi sense activitats i casals de lleure. -Garantir l'accés universal al subministrament d'aigua a Mataró. En la situació de crisi sanitària, l'accés d'aigua és vital i l'Ajuntament l'ha de garantir. I si se susciten dubtes sobre la salubritat de l'obertura de totes les fonts públiques, cal pensar en altres solucions. Una d'elles, la instal·lació provisional, mentre duri la situació d'alarma, de comptadors d'aigua (comptadors solidaris com els han anomenat a Manresa), encara que els residents no disposin de títol habilitant per l'estada. Serà fonamental el concurs dels Serveis Socials de l'Ajuntament. -Empadronar aquells ciutadans sense domicili fix, per tal de donar accés universal a targetes sanitàries i romandre així sanitàriament controlats a un CAP, per aquest motiu i per moltíssimes altres raons (de fet ja hi havia un acord de Ple al respecte).

Demanem un ple per recuperar l'activitat de l'Ajuntament de Mataró

El grup municipal d'Esquerra Republicana - Moviment d'Esquerres a Mataró demana al govern municipal, que convoqui un ple per tal de recuperar un espai de debat sobre la situació de la crisi sanitària de la COVID-19 a la ciutat, així com engegui la celebració de reunions temàtiques per començar a normalitzar l'activitat política a l'Ajuntament de Mataró. Una de les primeres decisions del govern municipal durant l'estat d'alarma va ser suspendre totes les reunions informatives i també el Ple Municipal previst pel mes d'Abril. Quasi tres setmanes després de l'esclat de la crisi de la COVID-19 i de l'establiment de les mesures de confinament, entrem a una altra fase en la qual es constata que malgrat les grans dificultats, la ciutat no s'atura. És necessari prendre decisions en molts àmbits i mantenir també el control polític, fins i tot, per donar suport i afegir-se a l'esforç col·lectiu de tothom. Tal com estan fent altres administracions i Ajuntaments, des del grup municipal d'Esquerra Republicana - Moviment d'Esquerres demanem: - Que el Govern Municipal busqui la manera de celebrar un Ple perquè tots els grups municipals puguin fer propostes sobre com abordar la crisi. D’aquesta manera podrem debatre les qüestions urgents que al nostre entendre són: aprovació de modificacions pressupostàries pertinents, adopció de mesures d'urgència pel control sanitari universal respecte el padró i la d’incorporar a l'Ajuntament del nou regidor que falta a l'oposició per part de Junts per Mataró, entre d'altres. - Que es recuperin les reunions temàtiques, per debatre i prendre decisions sobre diferents àmbits de la vida municipal. Com poden ser: Mesures socials i econòmiques Salut pública Educació Cultura Esports Equipaments i Via Pública O d’altres temes que el govern municipal cregui convenients.  Des del primer dia hem mostrat una total voluntat de col·laboració, en la què insistim i insistirem mentre duri aquesta situació. Cal demostrar que tots formem part de l'Ajuntament, i més que mai és moment de treballar colze a colze per Mataró i la seva ciutadania.

Proposta per destinar els imports de multes del COVID als efectes de la crisi sanitària a Mataró

Tal com informava aquesta setmana la revista Capgròs, només el dimecres 25 la Policia Local va imposar 60 noves multes administratives per no seguir el confinament a la nostra ciutat. Més de 2.300 persones identificades i prop de 2.600 vehicles controlats des del passat 14 de març, han donat com a resultat la xifra total de quasi 500 persones multades.  L’estat d’alarma s’allargarà i és fàcil suposar que dissortadament hi continuarà havent persones que no facin cas de les instruccions de les autoritats i, en conseqüència, el nombre de sancions creixerà. Unes sancions que poden anar des dels 600 € fins als 30.000 € i que per tant, sumarien a dia d’avui, un mínim de 300.000 €. Una qüestió interessant és decidir quin ha de ser el destí d’aquests diners. La nostra proposta, des d'ERC-Moviment d’Esquerres, és que aquests diners, fruit de sancions imposades a persones que no han actuat amb la responsabilitat i disciplina dictades per les autoritats, es destinin íntegrament al finançament d’accions que contraresta els efectes del COVID19 sobre la ciutadania de Mataró: les famílies que no podran pagar el lloguer del seu pis, els petits comerciants que han de mantenir les seves botigues tancades, els bars i restaurants aturats, els pagesos que no poden anar al mercat, les petites empreses que han perdut facturació...   Entre tots, quan això passi, hem d’aconseguir recuperar l’activitat d’aquestes petites activitats, que són les que donen personalitat a la nostra ciutat. I aquests diners, seran molt valuosos per a contribuir-hi.  

Proposta sobre la suspensió del cobrament de lloguers de PUMSA

Tot just la setmana passada oferíem tota la col·laboració al govern de la ciutat per a ajudar a gestionar la crisi del COVID19 i sobretot, el seu impacte sobre els més febles. Per això proposàvem estudiar una línia addicional d'emergència de subvencions i ajuts al lloguer per a famílies amb dificultats per a atendre'l, tant en el cas de PUMSA com també privats. Proposem al Govern que aquest mateix mes d'abril, se suspengui el cobrament de tots els lloguers corresponents a habitatges protegits de PUMSA, així com els lloguers de locals a entitats i associacions, com una ajuda més a alleugerir la càrrega de la crisi per aquestes persones. Entenent, en aquest sentit, que en cap cas ha de ser la classe treballadora la qui pagui les conseqüències d'aquesta crisi i situant-nos així al costat de la ciutadania de Mataró. Els propers dies caldrà analitzar la situació, cas per cas, de cadascuna de les famílies, per definir la millor opció per cadascun d'ells i la proposta d'ajudes i de subvencions que més convingui. Alguns ajuntaments, com el de Sant Cugat ja ho han portat a terme. És una bona iniciativa, que estem convençuts que cal desenvolupar a Mataró.  

Esquerra Republicana s'ofereix al Govern de Mataró per gestionar la crisi sanitària

Ens oferim al Govern de la ciutat per gestionar la crisi sanitària Ens trobem davant una crisi global, que ens afecta a tots i cadascun de nosaltres. Ens enfrontem a un temps de dolor i sacrifici, que posarà a prova la nostra capacitat de gestió de crisis d’aquesta envergadura i amb un nivell tan elevat d’incerteses. Estem segurs, a la vegada, que treballant colze a colze podrem contribuir millor a resoldre aquesta crisi, actuant de forma responsable, mostrant lideratges amb caràcter i sobretot, preocupats pel benestar dels altres. La nostra societat ha demostrat la seva capacitat de superar obstacles. Per tant, hem de romandre sempre positius, fins i tot en aquesta situació.  Hem de ser conscients que ens espera encara molta feina.  Per això, des de Esquerra Republicana-Moviment d’Esquerres, i mentre duri aquesta situació de crisi, ens oferim per treballar conjuntament, colze a colze, sense cap oportunisme, a aquelles àrees on sigui més necessari i també per pensar i executar conjuntament noves accions a emprendre, honestament, sincerament, sense cap altre finalitat que contribuir a resoldre aquesta crisi. Perquè pensem que totes les crisis, i aquesta és una crisi global que ens sotmet a una situació desconeguda fins a dia d’avui, han de fer aparèixer la determinació de tots els que formem part del consistori de la ciutat de Mataró. Caràcter, determinació, integritat, solidaritat: aquestes són ara les nostres fortaleses i haurien de seguir-ho essent una vegada haguem superat aquesta situació. Dit això, i davant les inevitables conseqüències econòmiques que està originant i que originarà en el futur proper la situació que estem patint amb la declaració de l’estat d’alarma i el confinament de la població per a lluitar contra el COVID19, pensem que cal plantejar mesures urgents que ajudin la població en general i als comerços, autònoms i petites empreses en particular, a superar aquesta gravíssima situació. Tothom, des del nostres respectius àmbits d’activitat, estem treballant  en la mateixa direcció.

81 anys de l'afusellament de Josep Abril i Argemí

Avui, 16 de Març, fa 81 anys que el franquisme va assassinar Josep Abril i Argemí. Durant la seva vida política, Abril va exercir, entre altres, el càrrec d’Alcalde de Mataró. La seva vocació de servei públic i la seva trajectòria sempre lligada al compromís amb els valors socials i republicans li van valdre, perduda la guerra, la condemna a mort, com a tants altres militants del nostre partit. Josep Abril i Argemí va néixer a Santa Maria de Palautordera l’any 1869. Col•laborador del Partit Federalista i Republicà de Pi i Margall, va ser conseller de l’Ajuntament de Mataró durant els anys de la Restauració. Va ser un dels fundadors de la Secció Local d’ERC a Mataró, i l’abril de 1931, després que Esquerra Republicana arrassés a les municipals que donarien lloc a la instauració de la Segona República, es va convertir en el primer alcalde republicà de Mataró. El seu compromís amb la gent i, especialment, amb la justícia social, li van valdre la presó l’any 1934, després de participar activament dels Fets d’Octubre, un intent de la Generalitat republicana de repartir la terra entre els qui la treballaven. L’any 1936 Abril va participar activament de les eleccions que guanyaria el Front Popular, període durant el qual va substituir en diverses ocasions l’Alcalde Salvador Cruixent. Condemnat a mort per un Consell de Guerra el 7 de març de 1939, va ser afusellat al Camp de la Bota el 16 de març de 1939, avui fa exactament 81 anys. El delicte pel qual els franquistes el feren executar era ben clar: ser militant d’Esquerra Republicana de Catalunya. Avui, 81 anys després, els seus companys i companyes seguim proclamant la seva innocència, a la vegada que seguim reconeixent-lo com a figura clau per al Mataró dels anys 30. Per aquest motiu, 81 anys després seguim homenatjant la seva integritat i generositat, a Mataró i arreu. 

Esquerra Republicana votarem en contra dels pressupostos de Mataró 2020

Davant el Ple d’aprovació definitiva dels Pressupostos 2020, des del Grup municipal d’Esquerra Republicana-Moviment d’esquerres volem fer algunes reflexions. No són els nostres pressupostos, no hem participat en la seva elaboració i en la nostra opinió, no reflecteixen cap projecte ni visió de ciutat de futur. Son uns pressupostos estrictament de gestió, que en molts aspectes, no donen tampoc una resposta adequada als 3 reptes del Mataró 2022: -Lluita contra l’atur i creació d’ocupació de qualitat. -Igualtat d’oportunitats per la cohesió social i territorial. -Imatge, reconeixement i promoció de ciutat. 1. En primer lloc, la necessitat d’un Pacte Fiscal i d’un Marc Fiscal consensuat entre tots - Quina és la proposta fiscal del govern per la resta de mandat? El Govern preveu una pujada de la despesa corrent de quasi 15.000.000 € fins a 2023. Pensa recórrer altra vegada a un increment del 50% de l’IBI? Congelarà els impostos el darrera any de mandat, com ja va fer el 2019? 2. La recuperació d’el Pla d’Acció Municipal que no es presenta des de 2017 El Pla d’Acció Municipal agrupava el conjunt d’accions que el Govern tenia previst fer durant l’exercici. Això permetia una fàcil comprensió sobretot als ciutadans del contingut del Pressupost. La presentació actual, només numèrica, sovint barrejant despesa corrent i inversió, fa molt difícil el seguiment i la fiscalització del Govern per part de tothom, i especialment de la ciutadania. Es una actuació molt poc transparent i que, després de quatre anys, cal corregir d’immediat. 3. Resum al·legacions històriques (presentades recurrentment per ERC-MES des del 2017 i generalment acceptades) - Destinar un percentatge de la recaptació de les multes (Mataró és una de les ciutats amb més recaptació en aquest concepte) per complementar la dotació d’Acció Social. - Portar a terme els projectes per donar resposta adequada al dret d’enterrament segons la pràctica de totes les confessions religioses que tenen conveni amb l’Estat Espanyol i la Generalitat - Presentació del Pla d’Oci Nocturn - Replantació dels arbres corresponents on no s’hagin encara reposat - Publicar els balanços del bé comú de les empreses municipals - Determinar una ubicació per la nova residència d’estudiants del TCM - Elaborar plans d’acció per tots els barris de Mataró, fonamentats en els estudis que ja té fets l’Ajuntament - Ampliar les places de centres oberts a la zona Nord-Est de la ciutat - Inaugurar almenys 3 horts urbans el 2017 4.

Resum del ple de març: s'aprova la nostra proposta per declarar Mataró lliure de racisme

Ahir, dijous 5 de Març va tenir lloc el Ple Ordinari de l'Ajuntament de Mataró.   Durant el Ple de Març l'acció de Govern Municipal va durar 26 minuts, en la majoria d'ells exposant dades força tècniques i sense entrar en substància de ciutat.   Des del grup municipal d'Esquerra Republicana - Moviment d'Esquerres Mataró vam votar en contra la proposta de resolució que va presentar el grup municipal de Ciutadans a títol Il·lumina Mataró. Entenent doncs que la proposta es pot criticar des d'un doble punt de vista: l'econòmic (l'exagerada instal·lació dels llums nadalencs a les ciutats de l'estat espanyol i la competició absurda de les ciutats per veure quina brilla i gasta més) i la mediambiental, en òbvia contradicció amb l'anunciada transició energètica. Pensem que el que necessita el comerç de la ciutat és una proposta estratègica que defugi de solucions temporals. En matèria pròpia, Carles Porta, regidor del Jovent Republicà a Mataró, va presentar una Proposta de Resolució per declarar Mataró una ciutat lliure de Racisme, recordant també a totes les persones que estan patint a la frontera de Turquia amb Grècia; morts i ferits cada dia. La proposta de Jovent Republicà contempla una situació actual d'auge en els fluxos migratoris al Mediterrani que tenen un efecte directe en la societat, la política i l'economia dels Països Catalans. Considerem que cal donar-hi una resposta a l'alçada; per fer-ho cal vetar l'entrada als discursos de l'extrema dreta que criminalitzen a les persones migrades. La nostra proposta servirà per aïllar els discursos i propostes d'extrema dreta i no caure en aquestes pràctiques racistes. Finalment, la Proposta de Resolució va ser acceptada per tots els grups menys el de Ciutadans. Volem agraïr, doncs, el vot favorable a Junts per Mataró; En Comú Podem Mataró i el PSC de Mataró.   Des del grup municipal d’ERC-MES vam presentar un total de 6 precs i preguntes. Destaquem: Prec realitzat per la regidora Anna Salicrú, perquè Mataró, d'acord amb els seus valors feministes, esdevingui Capital del Bàsquet Femení.