Mataró

Totes les notícies

CiU, CUP i Esquerra denunciem els incompliments dels acords del Ple per part del Govern Municipal

Indiferentment del posicionament que es tingui vers la independència de Catalunya, com també considerem respectable i legítim oposar-s’hi, lamentem profundament que hi hagi actors polítics que no respectin les regles del joc democràtic. El govern municipal, format pel PSC i liderat per l’alcalde David Bote, ha retirat fins a cinc vegades la pancarta que hem penjat a la façana de l’ajuntament que demana la llibertat dels presos polítics. Concretament, estava penjada entre els despatxos dels grup municipal de CiU i el nostre. Us mencionem els incompliments del govern de Bote: 1. És un acord del Ple Municipal. ERC-MES vam presentar una Proposta de Resolució al Ple de Novembre que incloïa el següent acord:  L’Ajuntament de Mataró penjarà de forma permanent a la seva balconada una pancarta que exigeixi la llibertat dels presos polítics : Sànchez, Cuixart, Romeva, Turull, Rull, Forn, Mundó, Borràs, Bassa i Junqueras.”   La proposta va ser aprovada amb els vots a favor de CiU, ERC-MES i la CUP i s’hi van abstenir Volem i ICV-EUiA.   L’acord municipal està recollit al web de l’Ajuntament de Mataró: http://www.mataro.cat/web/portal/contingut/noticia/2017/11/13771_pdr_presos_politics.html   2. No hem sigut notificats. En cap de les cinc ocasions on se’ns ha retirat la pancarta no hem rebut cap notificació per escrit ni cap avís, ni anterior ni posterior, per part del govern. Exceptuant un comunicat de la Junta Electoral que no ens va permetre penjar-la durant la campanya electoral.  3. Passades les eleccions electorals del 21D, no hi ha cap llei que no permeti penjar aquesta pancarta a la façana de l’ajuntament. 4. S’ha utilitzat la grua de l’empresa de l’enllumenat públic per retirar-la. El govern municipal utilitza recursos públics per complir la seva voluntat i incomplir l’acord democràtic. 5. Denunciem les dificultats que comporta recuperar la pancarta. En diverses ocasions ens remeten a diverses dependències municipals on suposen que està custodiada la pancarta.

Posicionem l'Ajuntament en contra la bretxa salarial entre homes i dones

Segons un estudi elaborat pel Departament de Treball de la Generalitat, les dones cobren de mitjana un 26% menys que els homes. La bretxa salarial s’apuja fins el 42,6% quan es tracta de les franges salarials més baixes.   La desigualtat entre homes i dones en l’àmbit del treball es manifesta en la infravaloració de les feines realitzades principalment per dones, en l’escassa presència de dones en llocs de lideratge i decisió, en les dificultats per conciliar vida personal, familiar i laboral, així com en la molt desigual distribució de les responsabilitats familiars, domèstiques i de cura.   Per aquests motius, ERC-MES hem presentat una Declaració Institucional perquè l’Ajuntament reclami una llei de transparència salarial i demani que s’impulsi un Pla d’Igualtat a la Generalitat i a totes les administracions publiques de Catalunya. Així com també s'exigeix al govern de l'estat que es deroguin les darreres reformes laborals, atès que afecten negativament les condicions laborals i econòmiques.   La moció ha sigut aprovada avui en Junta de Portaveus malgrat l’abstenció del PP i de C’s.

L’ajuntament acaba executant la nostra proposta per la retirada de plaques franquistes

Considerem que la insistència d’ERC-MES en aquest mandat ha desencadenat l’actuació de l’Ajuntament pel que fa a la definitiva retirada de les plaques franquistes que resten a la nostra ciutat. Al novembre del 2016 vam realitzar una roda de premsa a la Ronda Prim, on vam retirar una placa del “Instituto Nacional de la Vivienda” franquista i presentàvem un prec que presentaríem al proper Ple Municipal. Ignasi Bernabeu, regidor d’ERC-MES, va exposar al Ple un estudi que vam elaborar amb el detall de tota la simbologia franquista que resta a la ciutat, en total, 39 plaques d’habitatges amb el jou i les fletxes i un relleu de l’àguila de Sant Joan. Seguidament, va realitzar el prec al govern municipal perquè fos retirada. Finalment l’Ajuntament, al Gener del 2018, ha iniciat els tràmits per la seva retirada. Malgrat el retard en l’execució, ERC-MES reivindiquem el nostre paper exigint la retirada de la simbologia que encara perdurava des de la dictadura franquista. Us adjuntem un recull de notícies i vídeos de les accions que vam portar a terme : Periscope ERC Mataró - Retirem placa franquista https://www.periscope.tv/w/1jMKgAdAlyjJL   El Punt Avui – ERC de Mataró reclama que es retirin les plaques franquistes dels edificis. http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/1021112-erc-de-mataro-reclama-que-es-retirin-les-plaques-franquistes.html   TV3 – ERC fa inventari dels símbols franquistes a Mataró i demana a l’Ajuntament que tregui les plaques de tots els edificis http://www.ccma.cat/324/erc-fa-inventari-dels-simbols-franquistes-a-mataro-i-demana-a-lajuntament-que-tregui-les-plaques-de-tots-els-edificis/noticia/2758450/   M1TV – Retirada d’un dels símbols franquistes que encara queden a Mataró http://m1tv.xiptv.cat/24-hores-maresme-noticies/capitol/retirada-dun-dels-simbols-franquistes-que-encara-queden-a-mataro   Capgròs – ERC proposa eliminar tota la simbologia franquista dels carrers de Mataró http://www.

ERC-MES tornem a proposar uns impostos municipals més equitatius i la congelació de l’IBI

A finals de l’any passat el Ple Municipal va aprovar les Ordenances Fiscals (taxes, impostos i preus públics de l’Ajuntament) per aquest 2018. ERC-MES vam abstenir-nos en la seva aprovació, ja que en cas que no fossin aprovats s’aplicava un augment superior del que estava previst per aquest any. Malgrat el nostre posicionament, som crítics amb la proposta del govern municipal perquè considerem que hi ha diversos aspectes a millorar i propostes que s’han desenvolupar amb més profunditat: Proposem un augment de la progressivitat fiscal, és a dir, aplicar mesures que adaptin els ingressos dels contribuents a la seva contribució. Entrant en detall, ERC-MES proposem afegir més trams a la taxa de la brossa, ja sigui per valor cadastral o persones censades a  l’habitatge. Així com dividir el primer tram de la taxa de guals, el qual inclou tots els garatges amb capacitat d’1 a 5 places, ens resulta poc equitatiu pagar el mateix per un vehicle que per cinc.   Demanem una millora de la difusió de les ajudes que es poden percebre. L’objectiu és que cap persona beneficiaria d’aquestes, no opti a cap ajuda per falta d’informació.   Considerem que es poden oferir més facilitats en els pagaments dels impostos, com per exemple, oferir una “tarifa plana” anual amb tots els impostos i taxes agregats.   ERC-MES ens mantenim ferms en la nostra proposta de no augmentar l’Impost de Béns Immobles (IBI). Aquest és un dels impostos que més ha augmentat en els últims anys, al mateix nivell que la factura elèctrica. Afegint que Mataró, és una de les ciutats de Catalunya amb més de 75.000 habitants amb un IBI més elevat.

14.211 gràcies, Mataró

Esquerra Republicana de Mataró volem agraïr als 14.211 mataronins i mataronines que han fet confiança a la nostra candidatura. Conjuntament amb Junts per Catalunya i la CUP, Mataró ha vatut un nou rècord de vots independentistes amb un total de 30.114, el que significa un augment de 1848 vots independentistes respecte l'1 d'Octubre.  Celebrem els resultats de les candidatures republicanes, amb una revalidació de la majoria al Parlament, malgrat l'empresonament i l'exili de candidats i candidates.  Tambe volem agraïr a tothom, que d'una manera o d'altra, ha col·laborat amb la campanya electoral. Especialment a als més de 260 apoderats i apoderades que van vetllar per la màxima transparència i el bon funcionament de la jornada electoral a Mataró. 

La pancarta reclamant la llibertat pel presos polítics, retirada per tercer cop, sense cap notificació

Aquesta nit, per tercera vegada, i entenem que per ordre de l’alcalde de la nostra ciutat, han tret la pancarta reclamant la llibertat pels presos polítics que hi havia a la façana de l’Ajuntament. La pancarta l’hem penjat, ja, tres cops, en acompliment de l’acord de ple del passat 16 de novembre, on, entre d’altres mesures, es proposava posar a la façana de l’Ajuntament, una pancarta per demanar la llibertat dels consellers i activistes socials empresonats. Cap de les vegades que hem penjat la pancarta hem rebut cap notificació dient que no es podia fer, i tampoc cap de les vegades que la pancarta ha sigut despenjada, hem rebut cap comunicació explicant que hi havia una ordre per fer-ho. Lamentem, doncs, la decisió de l’alcalde la nostra ciutat de no respectar, un cop més, l’acord de ple que instava a penjar aquesta pancarta, i denunciem que en cap moment se’ns hagi comunicat l’ordre de despenjar-la. Tanmateix, no defallirem i farem tot el que estigui a les nostres mans, per reclamar la llibertat de les persones que es troben injustament empresonades per defensar les nostres idees polítiques.

Ens retiren sense notificació prèvia una pancarta que demana la llibertat dels Presos Polítics a l'Ajuntament

El Ple de Mataró va aprovar una Proposta de Resolució, presentada per ERC-MES, perquè l'Ajuntament demani activament la llibertat de les preses i presos polítics. Un dels acords que es va prendre va ser penjar una pancarta a la façana de la Casa Gran demanant la llibertat dels presos.  El darrer dijous 23 vam notificar per instància a Alcaldia, que els Grups Municipals de CiU i ERC-MES donaríem compliment a l'acord del Ple. Aquesta iniciativa és conseqüència de la inoperativat i nul·la voluntat del Govern Municipal per donar compliment a moltes de les propostes del Ple Municipal.  Dissabte 25 a la tarda finalment, vam instal·lar la pancarta amb la voluntat de mantenir-la fins que els presos polítics fossin alliberats de les presons.  La nostra sorpresa ha estat majúscula quan sense cap notificació oficial prèvia i sense cap informe jurídic se'ns ha retirat la pancarta dels nostres finestrals. Considerem que és una falta greu de respecte a l'acord plenari al qual va arribar el consistori mataroní.   Aquesta acció l'ha hagut de realitzar l'empresa Boquet, subcontractada per l'Ajuntament, mitjançant una grua elevadora.  Esquerra Republicana demanarà explicacions i les responsabilitats polítiques pertinents per haver dut a terme aquest procediment irregularment. Així com iniciem els tràmits per recuperar la pancarta requisada per la Policia Local. 

Per una República feminista lliure de violència masclista

El 25 de novembre, dia contra la violència envers les dones, es posa novament de manifest que una societat igualitària i garant del respecte dels drets humans no és possible quan la meitat de la població és reiteradament discriminada, violentada i assassinada simplement per la seva condició de dona. Aquest any, s'han produït 22 feminicidis als països catalans i la línia d'atenció a les dones en situació de violències del principat, ha rebut 4.252 trucades durant els 5 primers mesos d'enguany. L'1 d'octubre, l'estat espanyol va exercir una brutal repressió contra les persones que exercien legítimament el seu dret a vot. Les dones van patir doblement aquesta violència, ja que va estar plegada d'agressions sexistes cap a dones de totes les edats. Catalunya ha decidit fugir d'un estat arcaic i retrògrad que no dóna solució a les seves problemàtiques. La ciutadania no pot permetre's viure en un estat a on la violència masclista sols és  considerada  com a tal quan qui l'exerceix és la parella o l'exparella de la dona. Que no atorga ni la meitat d'ordres de protecció i allunyament a les dones i infants víctimes de violència. Ni en un estat a on es retalla la Llei d'Igualtat efectiva entre dones i homes aprovada pel Parlament de Catalunya i sorgida del consens social. Per poder revertir aquesta situació, la República Catalana és més necessària que mai. Necessitem un estat impregnat de valors feministes que faci ús de totes les eines que tingui a l'abast per acabar amb aquesta xacra. Tant pel que fa als casos més flagrants –els assassinats i les violacions– com també totes aquelles violències simbòliques i quotidianes –com la invisibilització de les dones o la hipersexualització dels seus cossos– que suposen un menyspreu, una discriminació i una desigualtat cap a les dones. Àngela Davis afirmava: «Radical vol dir simplement anar a l'arrel del problema». L'objectiu del moviment feminista és precisament lluitar per arrencar l'arrel del sistema heteropatriarcal i un nou estat suposa una oportunitat per fer-ho possible.

Esquerra denuncia l’absència de l'alcalde David Bote a la 1a Nit de la Cultura de Mataró

El passat divendres dia 17 es va celebrar per primera vegada, després d'haver estat ajornada en dues ocasions, la Nit de la Cultura a la nostra ciutat. Aquest és un acte proposat precisament per ERC-MES al programa electoral i que va ser incorporat en l'acció de govern per CiU. L'alcalde David Bote no hi va assistir. Desconeixem els motius, però segurament tenen a veure amb l'aprovació en el Ple del dia anterior d'una Proposta de Resolució en què es demanava que hi hagués seients lliures a tots els actes culturals per recordar els 10 empresonats. És una situació similar a la del 8 de setembre, en què l'alcalde no va assistir a l'acte institucional de la Diada Nacional. Aquest acte es produïa l'endemà del Ple en què l’alcalde es va negar a donar compliment a l’acord de Ple per tal que l'Ajuntament cedís espais electorals per l'1-O. Lamentem que novament l'alcalde hagi faltat en un acte important per a la ciutat, i més essent el primer any en què se celebrava la Nit de la Cultura. Cal remarcar, això sí, que es va aconseguir que hi hagués un seient lliure, el que li pertocava al Conseller de Cultura Lluís Puig, actualment exiliat a Bèlgica.