Mataró

Totes les notícies

Doble homenatge a Josep Abril, Alcalde de Mataró afusellat pel franquisme

Dilluns 16 van tenir lloc dos actes d’homenatge a Josep Abril, Alcalde de Mataró durant el 1931 – 1933, afusellat per les tropes franquistes l’any 1939 al Camp de la Bota. Primerament, es va presentar i inaugurar el monument “La cadira de l’Alcalde”, obra de l’escultor mataroní Perecoll. El monument consisteix en una cadira de l’alcaldia de Mataró, forjada amb bronze, amb cinc forats en representació d’un escamot d’afusellament. En la presentació va intervenir l’artista Perecoll, presentant-la com una obra accessible i feta perquè la gent se la senti seva, i explicant el motiu de l’obra “Amb l’afusellament de l’alcalde no només van matar el personatge, també van matar la institució”. Per part de la família de Josep Abril, va intervenir Núria Benaiges, exposant que “Mai hauríem imaginat que el temps de l’assassinat de Josep Abril podrien tornar, ens trobem davant una crua realitat i fins i tot podem ser perseguits pel que puguem dir”. També va intervenir Francesc Teixidó, en nom d’Esquerra Republicana de Mataró, agraint a tothom qui ha col·laborat per fer realitat una llarga reivindicació de la Secció Local. Especialment, a la Fundació Irla per finançar en solitari la biografia de l’alcalde Abril. També va ressaltar que la bèstia del feixisme què crèiem enterrada avui en dia és més present que mai: “El President del partit en què militava Josep Abril, avui en dia resta a la presó”. Per cloure la inauguració, la companyia de dansa mataronina Invitro va ser l’encarregada de desvetllar La cadira de l’Alcalde. Acte seguit, al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Mataró, va tenir lloc la presentació del llibre biogràfic de Josep Abril i Argemí editat per la Fundació Irla. A l’acte va intervenir Pelai Pagès, professor d’història de la Universitat de Barcelona i autor del pròleg del llibre, ressaltant que Josep Abril prové d’una llarga tradició republicana a Catalunya, i la seva funció pública, que hi va dedicar tants anys, anava destinada a les classes populars.

Mataró demana l’alliberament del vaixell de Proactiva Open Arms a la Fiscalia de Catània

La Junta de Portaveus aprova la moció d’ERC-MES,  malgrat les abstencions de PP i C’s i el vot negatiu de PxC, en què es demana l’alliberament del vaixell de Proactiva Open Arms a la Fiscalia de Catània, Itàlia. El 18 de març es va confiscar de forma preventiva el vaixell Open Arms. S’acusa l’entitat d’afavorir la immigració clandestina, d’associació criminal i d’estar finançats pels traficants, després que el dissabte 17 de març, 216 persones immigrants que havien estat rescatades en aigües internacionals davant les costes de Líbia, fossin desembarcades en territori italià. Proactiva Open Arms és reconeguda arreu per la tasca del seu voluntariat, que fa una feina ingent i admirable, de la qual, com a catalans i catalanes ens en sentim orgullosos. Una feina que haurien de fer les autoritats europees que miren cap a una altra banda, mentre milers de persones que fugen de la guerra, la violència i la pobresa, són deixades a la seva sort perquè morin ofegades al Mediterrani; el mateix mar que banya les platges de la nostra ciutat. Per aquests motius s’ha acordat que l’Ajuntament de Mataró rebutgi el tracte de les autoritats italianes envers Proactiva i demani que deixi en llibertat el vaixell detingut perquè pugui realitzant la seva tasca amb la valentia i determinació amb que l’han dut a terme fins ara.  

Oriol Junqueras no podrà assistir a la inauguració de la Plaça Joan XXIII

Aquest proper diumenge tindrà lloc la inauguració de la Plaça Joan XXIII de Rocafonda. Aquesta remodelació ha comptat amb la participació de la Generalitat mitjançant la Llei de Barris.   Davant d’aquest fet, Esquerra Republicana de Mataró volem comunicar dos fets: -  Oriol Junqueras, Vicepresident de la Generalitat i Conseller d’Economia cessat, va assistir l’any passat a la presentació del projecte. Malauradament, no podrà assistir a la inauguració perquè resta presoner per motius polítics. Així ho hem volgut fer saber al veïnat, enviant una carta en què expliquem la tasca i defensem la innocència d’Oriol Junqueras. Us fem extensiva aquesta missiva.   -  Critiquem la inoperància i mala gestió del govern municipal. A causa d’una licititació tardana, s’han endarrerit les obres fins al Març. Una de les condicions per rebre l’ajut del 50% de la Llei de Barris de la Generalitat era acabar-les abans del 2018. Aquest fet ha suposat que l’Ajuntament destini 277.000€ i la Generalitat 137.000€ (xifres rodones), en comptes de 207.000 € per ambdues parts. El retard en la execució de les obres per part de l’Ajuntament ha tingut un cost de 70.000€ més dels previstos, els quals es podien haver destinat a d’altres partides més prioritàries.    

Comunicat conjunt GM CiU, ERC-MES, Volem Mataró, CUP i ICV-EUiA per un front en defensa de les llibertats del país

Els fets dels darrers dies certifiquen que la democràcia a l'Estat espanyol està vivint un dels seus moments més foscos.   Estan en perill els valors i els drets fonamentals i necessitem una resposta el màxim d'àmplia, conjunta i contundent  de tota la societat.   Sense democràcia no hi ha futur possible. Sense unitat, intel·ligència i lluita col·lectiva no consolidarem els valors democràtics i les llibertats   Des dels nostres Grups Municipals recollim el guant del President del Parlament de Catalunya, i ens comprometem a treballar per crear un gran front social i democràtic de defensa de les llibertats.   Ens afegim així, des de Mataró, a la Declaració Institucional del dia 23 de març del Parlament de Catalunya, subscrita pels Grups Parlamentaris de ERC, JxCat, CatECP i CUP-CC: Declaració de la Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya en defensa dels drets civils i polítics Junta de Portaveus, 23 de març de 2018 La Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya constata que representants electes del poble de Catalunya i d'organitzacions civils han estat citats a declarar davant el Tribunal Suprem i processats per llur activitat política i institucional. Alguns d'ells romanen des de fa mesos a les presons d'Estremera i Soto del Real o a l'exili, i d'altres s'han vist obligats a renunciar a l'escó per pressions judicials. La Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya defensa la dignitat i la sobirania de la institució i denuncia la intolerable situació de judicialització de la política, que afecta tota la societat civil, les institucions i els debats parlamentaris. Així mateix, la Junta de Portaveus insisteix en la defensa dels drets polítics de tots els diputats i diputades escollits democràticament a les darreres eleccions, i denuncia altre cop la vulneració de drets civils, fonamentals i polítics que afecta tota la ciutadania de Catalunya. Palau del Parlament, 23 de març de 2018    

Nou atac a la seu d’Esquerra Republicana de Mataró

Ahir, 20 de Març, vam detectar un nou atac a la seu d’Esquerra Republicana de Mataró. En aquesta ocasió s’han penjat cartells amb cola blanca on, amb simbologia feixista inclosa, s’ataca als presos polítics. “De salir nada”, “traïdors”, “presos comuns” a un cartell amb la imatge dels Jordis, i un altre amb el missatge “Els colpistes no son presos polítics, son vulgars delinqüents” han aparegut als vidres de la seu del carrer Hospital.     Condemnem aquests fets, com també condemnem els qui atempten al dret de la llibertat de reunió en plena llibertat. Malgrat els atacs soferts, les intimidacions i la repressió judicial, continuem reclamant la llibertat dels nostres companys i companyes independentistes que resten a la presó i a l’exili, perseguits per motius polítics i ideològics.  

Homenatgem a l’Alcalde Abril en motiu dels 79 anys del seu afusellament per les tropes franquistes

Avui, 16 de Març, fa 79 anys que el franquisme va assassinar Josep Abril i Argemí. La Secció Local d’Esquerra de Mataró, com fem cada any, hem fet un homenatge a qui va exercir, entre d’altres, d’Alcalde de Mataró. L’acte ha tingut lloc a davant l’Ajuntament, a les vuit del vespre, i ha comptat amb la intervenció de la historiadora Margarida Colomer. Colomer ha destacat la vocació de Josep Abril pel servei públic i la seva trajectòria sempre lligada al compromís amb els valors socials i republicans li van valdre, perduda la guerra, la condemna a mort, com a tants altres militants del nostre partit. Abril, després d’una llarga trajectòria política, va ser un dels fundadors de la Secció Local d’ERC a Mataró, i l’abril de 1931, després que Esquerra Republicana arrasés a les municipals que donarien lloc a la instauració de la Segona República, es va convertir en el primer alcalde republicà de Mataró. També ha ressaltat que Josep Abril va ser cessat fins a quatre vegades com a regidor: Després de la Setmana Tràgica, amb la Dictadura de Primo de Rivera, amb els fets de Maig del 34 i finalment, amb l’ocupació de les tropes franquistes de Mataró. Condemnat a mort per un Consell de Guerra el 7 de març de 1939, va ser afusellat al Camp de la Bota el 16 de març de 1939, avui fa exactament 79 anys. El delicte pel qual els franquistes el feren executar era ben clar: ser alcalde republicà. Per cloure l’acte s’han llençat cinc salves d’honor i s’ha cantat l’Himne dels Segadors. Avui, 79 anys després, els seus companys i companyes seguim proclamant la seva innocència, a la vegada que seguim reconeixent-lo com a figura clau per al Mataró dels anys 30. Per aquest motiu seguim homenatjant la seva integritat i generositat. Aprofitem l’efemèride per anunciar que d’aquí poques setmanes presentarem un llibre sobre Josep Abril, editat per la Fundació Irla, realitzat amb la col·laboració de la mateixa Margarida Colomer.

Esquerra demana un reconeixement per a la primera regidora de l’Ajuntament de Mataró: Consol Nogueras

L’any 1934 es van celebrar les primeres eleccions amb sufragi universal femení passiu, és a dir, les dones podien ser escollides com a càrrecs electes. En tot Catalunya, només es va escollir una alcaldessa i tres regidores. Una d’aquestes regidores, era Consol Nogueras i Seda, de Mataró. Així doncs, Nogueras fou la primera regidora escollida democràticament a l’Ajuntament de Mataró.Com la resta de dones electes, Consol Nogueras era candidata per Esquerra Republicana. Nogueras va ser empresonada pels fets d’Octubre del 1934. L’any 1936, amb la restitució dels ajuntaments, va tornar a ser regidora. Va continuar la seva activitat política, a la regidoria de Serveis Socials de l’Ajuntament de Mataró, fins a la marxa forçada a l’exili. Va morir l’any 1951 a França. Per reconèixer la tasca de Nogueras, especialment pel que fa en la lluita per assolir la igualtat de gènere, i visibilitzar la dona en la història i política mataronines, Esquerra Republicana de Mataró demanem:     -   Que la Sala anomenada “dels Regidors” de l’Ajuntament s’anomeni Sala Consol Nogueras.       -   Que es continuï treballant en la proposta, que en el seu dia va presentar ICV-EUiA, per trobar dones que per la seva trajectòria podrien esdevenir Mataronines Il·lustres, com per exemple, Consol Nogueras.

Hem adherit l’Ajuntament de Mataró a la Vaga Feminista del 8M, demà ens toca a nosaltres

El Ple de Març dóna suport a una moció conjunta entre ICV-EUiA i ERC-MES, i comptava amb el suport de Volem i la CUP, per adherir l’Ajuntament de Mataró a la vaga feminista del 8 de Març en motiu del Dia de la Dona Treballadora. En aquest sentit, l’Ajuntament facilitarà la informació per a que les treballadores puguin adherir-se i promoure les aturades, donant prioritat al moviment feminista que és el convocant de la vaga. També s’acorda que l’Ajuntament utilitzarà tots els mitjans que tingui a l’abast per fer difusió de la vaga i les seves reivindicacions. Per altra banda, l’Ajuntament haurà de revisar les externalitzacions i privatitzacions dels serveis públics relacions amb serveis de cura, assistència, educació i sanitat. Amb aquesta mesura es vol prendre un compromís per garantir unes condicions laborals dignes en aquests sectors. La moció compta amb els vots favorables del PSC, CiU, ERC, Volem, CUP, ICV-EUiA, l’abstenció de C’s i el vot contrari del PP i PxC. Esquerra Republicana de Mataró donem tot el nostre suport a la vaga feminista convocada per demà 8M. En aquest sentit compartim l’article d’Esquerra 10 motius per fer la vaga feminista del 8 de Març. http://www.esquerra.cat/ca/esquerra-republicana-deu-motius-per-fer-la-vaga-feminista-del-8-de-marc Així com animem a participar a les convocatòries que tindran lloc a la nostra ciutat: Manifestació Vaga General Feminista - 11 del matí a la Plaça Miquel Biada (Rodalies). Convoca Comitè de Vaga General Feminista del Maresme.   Concentració – 12 del migdia davant l’Ajuntament. Convoca Teixit de Dones, CCOO i UGT.   Manifestació Feminista – 6 de la tarda a la Plaça Miquel Biada. Convoca Teixit de Dones, CCOO i UGT.   Manifestació Unitària – 6:30 de la tarda al Passeig de Gràcia amb Diagonal a Barcelona.

Proposem que l'Ajuntament exigeixi l'apropament dels Presos Polítics a Catalunya

En diverses ocasions Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Joaquim Forn i Oriol Junqueras han demanat empara al Tribunals per quedar en llibertat provisional. Com no van tenir èxit, van sol·licitar el seu trasllat a una presó catalana, també amb una resposta negativa. En el cas d’aquells que són diputats, i per no ser objecte d’una incapacitació legal encoberta, han demanat permís per assistir als Plens del Parlament. Cosa que també la Justicia espanyola els hi ha negat.   Per la seva banda, el Ple de l’Ajuntament de Mataró ha exigit també de forma reiterada la posada en llibertat dels quatre presos.   Aquesta exigència ha estat reforçada amb els acords de Ple per col·locar una pancarta a la façana de l’Ajuntament demanant la seva llibertat i posteriorment, amb un altre acord, per instal·lar un llaç groc a la seva balconada. Malgrat això, no s'han portat a terme per l'incompliment de l'Alcalde.    Estem convençuts que l’empresonament preventiu lluny de Catalunya representa un càstig social addicional que vulnera els drets reconeguts en el Dret Internacional i atempta contra els Drets Humans. Per aquests motius proposem que l'Ajuntament de Mataró adopti el següent acord:  Demanar al Govern espanyol que, mentre no es produeixi de forma efectiva l’excarceració, i per raons d’humanitat, es procedeixi al trasllat immediat d'Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, actualment reclosos a centres penitenciaris madrilenys pels suposats delictes de rebel·lió i sedició, a presons catalanes.