Mataró

Totes les notícies

GRÀCIES MATARÓ PER FER REALITAT EL REFÈRENDUM!

El referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre va ser tot un èxit a la ciutat de Mataró. Això va ser gràcies a la participació de la ciutadania, d'entitats de tots els àmbits. de la pagesia, d'advocats, d'informàtics, de diversos sindicats i dels partits polítics sobiranistes. Volem mostrar el nostre profunt agraïment a tothom que d'una manera o d'una altra va participar a fer-ho possible.  A Mataró hi va haver dotze col·legis electorals, vuit dels quals ocupats inenturrumpodament des de divendres per evitar el seu tancament amb activitats lúdiques i culturals, i aquests van recollir 31.371 vots. El resultat en percentatge correspon a: Sí - 90,1% (28.266 vots) No - 7,51% (2.357 vots) Blanc - 1'70 % (535 vots) Nul - 0'71% (223 vots) Després del recompte, va tenir lloc a la Plaça Santa Anna una concentració en contra de la violència que es va exercir per part de la policia espanyola, que va ferir a 890 persones. Ens dol tota la violència viscuda, i especialment volem expressar el nostre suport a l'Alcalde de la localitat veïina de Dosrius, que va ser agredit per la Guàrdia Cívil.  Afegint que, avui a les 12 del migdia més de 800 persones s'han concentrat a l'Ajuntament en contra de la violència.   

Concentració per rebutjar les detencions i els escorcolls a la Generalitat

Molta gent al davant de l'Ajuntament de Mataró per rebutjar les detencions i els escorcolls que s'estan practicant a diferents departament de la Generalitat de Catalunya. La convocatòria oficial de partits i entitats sobiranistes és ara prioritzar la concentració davant el departament d'Economia de la Generalitat (Rambla Catalunya/Gran Via) a Barcelona. Des d'aquí ens sumem a la petició que aquesta revolta ha de ser pacífica. Així, estem segurs que guanyarem!

DONEM TRET DE SORTIDA A LA CAMPANYA DEL SÍ PER L’1 D’OCTUBRE

Avui divendres a mitjanit, a la Plaça Santa Anna, hem presentat conjuntament amb Òmnium, l’ANC i el PDeCat la campanya pel Sí al Referèndum de l’1 d’octubre. Aquesta campanya no és unitària, però està coordinada entre els partits i entitats independentistes de la ciutat. Des d’Esquerra Republicana, la nostra campanya porta per lema “Construïm una nova República” i té per prioritat convèncer els indecisos. Les Joventuts d’Esquerra Republicana també han participat, la seva campanya consisteix a mobilitzar el vot jove i porta per nom “Diem Sí”. Els i les portaveus de les entitats i partits han recordat que malgrat els impediments que es puguin dur a terme des de l’Ajuntament, a Mataró es podrà votar sense cap impediment. Així com han animat a participar en el referèndum d’autodeterminació sigui quin sigui el sentit del vot.  

A MATARÓ, VOTAREM

- On votarem? Els espais municipals seran substituïts per locals de la Generalitat de Catalunya (Instituts, CAPs, etc) - Com sabré a quin lloc he de votar? En els propers dies tothom rebrà a casa seva la informació del col·legi electoral on votar. - Es pot votar per correu? Només poden votar anticipadament per correu els catalans residents a l’exterior.  -Els residents a l’extranger poden votar? Sí, si s’està inscrit al Registre de Catalans a l'Estranger i prèviament al registre CERA, de l’Estat Espanyol. -Com es formaran les meses electorals? En els propers dies la Sindicatura Electoral farà un sorteig per escollir qui forma part de les meses i es notificarà als escollits.   -Què faran els voluntaris? Els voluntaris faran tasques informatives i de logística. No seran integrants de les meses electorals.  

ASSUMIM TOTA LA RESPONSABILITAT: VOLEM VOTAR I VOTAREM!

Tot i l’oposició de l’alcalde, el Ple aprova donar suport a l’organització del referèndum amb els vots de CiU, ERC, CUP, VoleMataró i la regidora no adscrita.   L’alcalde David Bote s’escuda en Tribunal Constitucional i diu que no complirà l’acord del Ple ni donarà resposta al requeriment de la Generalitat. La proposta de resolució de suport al referèndum d’Autodeterminació de l’1 d’octubre s’ha aprovat al Ple municipal del 7 de setembre de 2017 amb 14 vots a favor (CiU, ERC, CUP, VoleMataró i regidora no adscrita), 1 abstenció (ICV) i 8 vots en contra (PSC, PP i PXC). Els 3 regidors de C’s es van absentar durant la votació. L’acord de la resolució estableix que l’Ajuntament de Mataró col·laborarà amb la Generalitat i la Sindicatura Electoral, realitzant totes les accions necessàries per a assegurar l’organització del Referèndum de l’1 d’octubre amb normalitat democràtica, de manera que tots els mataronins puguin exercir lliurement el seu dret a vot”. En aquest sentit, el Govern de la Generalitat també ha enviat un requeriment a l’Alcalde de Mataró perquè d’acord amb la Llei 19/2017, de 6 de setembre, del Referèndum d’Autodeterminació, indiqui en el termini de 48 hores la relació de locals disponibles a la nostra ciutat per fer efectiu el dret de vot dels electors. Lamentablement, l’alcalde, Sr. David Bote, ha anunciat, d’acord amb les directrius donades pel PSC, que no complirà l’acord del Ple ni donarà resposta al requeriment de col·laboració tramès pel govern de la Generalitat, escudant-se en l’informe que va encarregar al Secretari Municipal (funcionari de l’Estat) i en l’acció del Tribunal Constitucional. Davant dels fets abans exposats, els regidors i les regidores sotasignats volem manifestar el següent: Rebutgem l’ús partidista que el PSC està fent d’aquest tema, i el fet que actuï amb deslleialtat manifesta envers l’acord majoritari del Ple de donar suport a l’organització del Referèndum d’Autodeterminació de l’1 d’octubre i envers les lleis aprovades pel Parlament de Catalunya.

Presentem una moció, conjuntament amb CiU i la CUP, perquè l'Ajuntament de Mataró col·labori amb el Referèndum

Demà tindrà lloc el Ple Municipal de Setembre, l'últim abans del Referèndum. Presentem una Proposta de Resolució, conjuntament amb CiU i la CUP, perquè l'Ajuntament col·labori amb la Generalitat i la Sindicatura Electoral per garantir un correcte desenvolupament del Referèndum.   Els grups proposants, CiU, ERC-Mov.Esquerres i la CUP fonamentem la nostra proposta en els drets essencials i inalienables de tota societat democràtica, que a més, són recolzats per una gran majoria de ciutadans que desitja votar en referèndum sobre el seu futur polític. El Parlament de Catalunya, institució democràtica on es manifesta la voluntat popular del nostre país, promou el Referèndum com l’eina que permetrà la lliure expressió dels diversos posicionaments que els ciutadans i ciutadanes de Catalunya han expressat respecte a la relació política de Catalunya amb l’Estat espanyol. La lleialtat institucional i la col·laboració de l’Ajuntament de Mataró amb el Parlament de Catalunya és imprescindible perquè tothom hi pugui participar, exercint amb llibertat el seu vot. Per tot això, els Grups Municipals de CiU, ERC-MES i la CUP proposem al Ple Municipal que l’Ajuntament de Mataró col·labori amb la Generalitat i la Sindicatura Electoral, realitzant totes les accions necessàries per a assegurar l’organització del Referèndum de l’1 d’octubre amb normalitat democràtica, de manera que tots els mataronins puguin exercir lliurement el seu dret a vot. En cas de ser aprovada, només es podrà impedir si l'alcalde decideix no seguir el mandat del Ple. En cas que sigui així, igualment podrem anar a votar a locals de la Generalitat amb tota normalitat.  

Mataró ret homenatge a Joan Peiró

Mataró homenatja a l’anarcosindicalista Joan Peiró, qui fou fundador de la Cooperativa Cristalleries de Mataró i Ministre d’Indústria de la Segona República Espanyola, en motiu dels 75 anys del seu afusellament. Peiró va ser afusellat per les tropes franquistes a Paterna. L’acte va comptar amb una important afluència de públic i la presència de la família de Joan Peiró, així com diverses autoritats encapçalades per la Presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell. Jaume Vellvehí va presentar l’homenatge, el qual va comptar amb col·laboracions de diverses personalitats lligades a la recerca de la Memòria Històrica a la ciutat; Josep Puig va fer una lectura de la glosa sobre Joan Peiró, Sandra Cabrespina va pronunciar un resum del Judici Sumaríssim i es van llegir sis textos sobre la vida de Peiró. Es van llençar vuit salves recordant els cenetistes que van ser afusellats conjuntament amb Peiró a Paterna. Acte seguit va tenir lloc l’ofrena floral i els parlaments de l’alcalde David Bote, Carme Forcadell i Guillermina Peiró, filla de Joan Peiró. Forcadell va recordar la recent anul·lació dels Judicis Sumaríssims del franquisme al Parlament de Catalunya, però “malgrat això encara queda molta feina per fer. Recordem que el cap govern de l’estat ha destinat un sol euro a la seva Llei de Memòria Històrica”. Forcadell també va recordar la figura de Peiró: “L’any 42, en plena dictadura i terror, van anar a declarar a favor d’ell 28 testimonis. Va ser afusellat perquè no va acceptar dirigir el Sindicat Vertical franquista, i la seva rectitud i coherència la va pagar amb la seva vida”. Va acabar el discurs afirmant que “Per recuperar la dignitat dels represaliats del franquisme, votarem aquest Octubre”. Finalment, Guillermina Peiró va agrair a la Comissió i als organitzadors aquest acte per recordar la figura del seu pare. L’acte va cloure amb l’himne de “A les barricades”.  

Propostes d'ERC-MES al Ple de Juliol

Avui a les 19:00 hores es celebra el Ple Municipal de juliol. Recordem que el podeu seguir per streaming a www.mataro.cat, assistint com a públic o pel twitter amb el #PleMataró i a @ERCMataro. També recordem que ens podeu fer arribar les vostres propostes al correu mataro@esquerra.cat o al telèfon / WhatsApp 661 38 05 95   La Junta de Portaveus va aprovar la Declaració Institucional que presentem per adherir l'Ajuntament a la Declaració de la Fundació Francesc Layret en favor de l'accessibilitat universal. Amb aquesta adhesió, l'Ajuntament de Mataró adopta els següents acords: - L'aplicació de les mesures d’accessibilitat i disseny universal en tots els béns, entorns, productes i serveis. - Millorar la sensibilitat i la conscienciació social mitjançant les accions adequades en matèria d'accessibilitat universal. - Fomentar la no discriminació de les persones amb discapacitat, vetllant pel principi d'igualtat d'oportunitats.   Proposem millorar l'entorn urbà, en concret les parets mitgeres i els murs sense ús, utilitzant arts visuals. Aquest projecte pretén utilitzar el talent dels artistes locals per envellir la nostra ciutat, fent-la més atractiva. Per més informació: http://bit.ly/2tRKm1d   La brutícia generada pels propietaris incívics d'animals domèstics és percebuda per la ciutadania com un problema greu que cal afrontar amb determinació i contundència. Per aquest motiu preguem al govern municipal que:  - Porti a terme una campanya de conscienciació ciutadana, amb publicitat en diferents formats i amb presència d'agents cívics, perquè els propietaris d'un animal prenguin plena consciència de la seva responsabilitat en els danys, els perjudicis i les molèsties que ocasionen. - A més de l’actuació contundent de la Policia Local, explorarà vies d’atac alternatives al problema endegades ja a altres ajuntaments. Per exemple, Sitges i altres poblacions: Obliguen a incorporar al cens les dades d’ADN de l’animal.