Mataró

Totes les notícies

ERC-MES presentem una moció perquè l'Ajuntament de Mataró col·labori amb el Referèndum de l'1 d'Octubre

Aquest matí s'ha anunciat la data i la pregunta del Referèndum sobre la independència de Catalunya. El grup municipal d'ERC-MES de Mataró, seguint el mandat democràtic del Parlament de Catalunya, volem traslladar aquesta reivindicació al nostre Ple.   ERC-MES presentarà al proper Ple de Juliol una Proposta de Resolució instant al govern municipal a posar-se al costat de la democràcia, col·laborar amb el Parlament de Catalunya i cedir les instal·lacions municipals que es requereixin per la celebració del Referèndum. Els mataronins i mataronines tenim el dret de votar en llibertat el nostre futur.   Avui mateix ja hem fet un tuit instant a l'Alcalde que compleixi amb aquest mandat democràtic: https://twitter.com/ercmataro/status/873147403330867201    

Ple de Juny - El govern facilitarà l'ampliació de Mataró Parc abans de resoldre el comerç urbà?

Després de les declaracions que va realitzar l’Alcalde animant als promotors de Mataró Parc a presentar un projecte d’ampliació, preguntem al Ple amb quina finalitat el Govern anima en públic el promotor per fer una ampliació.   També preguntem si el Govern facilitarà aquesta ampliació, tal com sembla desprendre's de les declaracions de l'Alcalde, amb independència de resoldre prèviament:   a) La instal·lació del Corte Inglés. b) L'aplicació dels Plans de dinamització comercial fruit dels estudis realitzats a Rocafonda i Cerdanyola. c) El Pla d'usos i reforma de la Plaça Gran i entorns.   En la nostra opinió, cal incrementar la fortalesa del comerç urbà (centre i barris) abans de autoritzar una ampliació que tal com es desprèn de múltiples estudis de casos similars realitzats arreu de la UE, plantegen dubtes raonables sobre els seus efectes en el comerç de proximitat.   Finalment, preguntem si treballen per cercar una alternativa si finalment no s’instal·la el Corte Inglés a Mataró.   David Bote, en representació del govern, respon que no estan buscant cap alternativa al Corte Inglés: “Estem treballant per desencallar la seva arribada”. Així com pel que fa a l’ampliació de Mataró Parc: “Només animem a presentar una proposta que s’ajusti a la llei, llavors ja ho estudiarem”.  

Ple de Juny - Mataró no repensarà els jocs infantils als espais públics

La Proposta de Resolució que presentem al Ple de Juny, per despenalitzar els jocs als parcs i places de Mataró, no rep els suports suficients per aprovar-se.   Francesc Teixidó, portaveu d’ERC-MES, defensa la moció al Ple:   Cal trobar, des del respecte, una millor convivència i garantir el dret a jugar dels infants i el dret a descansar del veïnat. Actualment, no té sentit que jugar al carrer pugui suposar una multa de fins 600€. Ho volem abordar des d’una perspectiva pedagògica; Retirem el els senyals de “Prohibit jugar a pilota” i substituir-los per senyals de “Juga amb respecte” o“Juguem plegats” amb explicacions pedagògiques pels infants per entendre el correcte ús de l’espai públic, on no es justifiqui la necessitat de resstricció.  Teixidó acaba l’exposició posant en manifest que cal revisar l’Ordenança de Civisme de la nostra ciutat: “Comparant la nostra Ordenança amb d’altres ciutats similars, com Terrassa o Sabadell, aquí s’incideix més en la part restrictiva i punitiva què en la garant dels drets”. Part de l’oposició, com també el govern municipal, es va atrinxerar en l’argument prohibicionista. Núria Moreno, Regidora de Via Pública: “S’ha de generar un debat sobre els jocs infantils, però volem mantenir els rètols de Prohibit jugar a pilota com a element informatiu, però no repressiu”. Teixidó, en el torn de rèplica, exposa que no proposem que sigui una despenalització indiscriminada sinó només en els espais, horaris i edats que siguin compatibles. Finalment, demana que es traslladi aquest debat als Consells de Participació Municipals corresponents per millorar la convivència.       Altres punts de debat que van tenir lloc al Ple de Juny:  S’aprova una Proposta de Resolució per afavorir els Horts Urbans. ERC-MES vam exposar al Ple la nostra feina feta en aquest àmbit i l’incompliment del govern: Al 2015 se’ns aprovava un prec per fer-ne. Al 2016 se’ns va acceptar una al·legació al Pressupost Municipal en aquest sentit, i al 2017 també es va incloure als pressupostos.

Ple de Juny - Ignasi Bernabeu: "Té el govern la voluntat política per retirar la simbologia feixista?"

Al desembre del 2016 es va aprovar un prec d’ERC-MES per procedir a la retirada de la simbologia feixista que queda a la ciutat. Cal recordar el prec anava acompanyat d’una exhaustiva llista (detallant ubicacions i tipologia) amb els 44 elements feixistes que havíem localitzat a la ciutat. El detall d’aquest estudi va ser lliurat a la Regidora de Via Pública. Mesos després d’aquells acords no s’ha realitzat cap acció, al·legant que cap d’ells es troba en edificis de titularitat municipal, sinó que estan a finques privades. Ignasi Bernabeu, regidor d’ERC-MES, recorda al govern que no s’han acomplert els dictàmens aprovats al Ple. Acte seguit, mostra al Ple una placa del Ministerio de la Vivienda franquista i es dirigeix a la Regidora de Via Pública: “Aquesta placa la vam retirar la Secció Local d’Esquerra Republicana de Mataró. Com ho vam fer? Vam contactar amb el propietari de la finca, el vam avisar. Ens empara la legalitat democràtica, tenim una escala, un tornavís i la voluntat política per fer-ho. Té el govern aquesta voluntat política? Finalment, Bernabeu, formula el següent prec: El Govern municipal retirarà tots els elements amb simbologia franquista dels carrers de Mataró informant les Comunitats de Propietaris de l’obligació legal de procedir a aquesta retirada. L’Alcalde, David Bote, assegura que treballaran activament perquè al final d’aquest 2017 no hi hagi cap símbol feixista als carrers de Mataró.

Decau la moció perquè l'Ajuntament de Mataró doni suport a la Coordinadora d'Electes del Maresme

El passat 24 de Maig, a Arenys de Munt, va tenir lloc la presentació de la Coordinadora d'Electes del Maresme (CEM). Aquesta Coordinadora neix amb la voluntat de treballar conjuntament entre els càrrecs electes de la comarca que defensin el dret d'autodeterminació del poble català. La Coordinadora d'Electes del Maresme permetrà generar unes dinàmiques de coneixença i treball en equip entre els càrrecs electes de la comarca, els quals haurem de treballar colze a colze en defensa de la celebració del referèndum sobre la independència, en defensa de la República Catalana i contra la repressió de l'Estat. Amb aquestes dinàmiques, serà també possible donar suport i defensar a tots els càrrecs electes i ajuntaments del Maresme represaliats per l'Estat per haver mostrat el seu suport a la declaració del 9N o per qualsevol altre acció o decisió que defensi la democràcia, la sobirania local, el dret a l'autodeterminació o la República Catalana. I el mateix respecte les institucions nacionals catalanes, els membres Govern de la Generalitat, del Parlament de Catalunya i parlamentaris, alcaldes i regidors d'altres comarques perseguits per les mateixes qüestions. La Coordinadora té la ferma voluntat de ser un espai per compartir informació, anàlisis, sensacions i dubtes entorn de les actuacions per garantir el referèndum sobre la independència. Així com també, estudiar i garantir l'aplicació de les lleis que el Parlament de Catalunya ha d'aprovar els mesos vinents, o la recuperació i implementació de les lleis suspeses pel Tribunal Constitucional, òrgan considerat incompetent pel Parlament de Catalunya. A la Junta de Portaveus vam presentar, conjuntament amb CiU, una Declaració Institucional perquè l'Ajuntament de Mataró manifesti el seu suport a la Coordinadora d'Electes del Maresme. Aquesta moció va comptar amb el suport de la CUP, però va ser insuficient per aprovar-se. No obstant això, a la Coordinadora d'Electes del Maresme no aturem la nostra activitat.

Ple de Juny - Proposem la despenalització dels jocs infantils a l'espai públic

A Mataró la densitat urbanística i de població, lligada als canvis socials i culturals, sembla haver apartat als infants de l'espai públic. Malgrat els esforços perquè nens i nenes puguin tenir els seus espais de jocs reservats, i també el desenvolupament dels patis oberts per oferir nous espais de lleure a la infància, jugar o dur a terme activitats en espais en què l’Ajuntament les hagi prohibides està penat amb una multa de fins a 600€.  Un plantejament que, si bé es justifica en l’objectiu general de l’ordenança per la convivència a la ciutat, no té en consideració com a dret primordial de la infància el joc en l’espai públic i opta pel caràcter prohibitiu i punitiu de la normativa municipal sobre l’esbarjo en l’espai compartit en comptes d’abordar el possible conflicte des de la pedagogia.  Per això proposem al Ple:  - Revisar les ordenances que regulen la convivència a la ciutat per l’eliminació al quadre annex de sancions, de la sanció per realitzar jocs en espais en què figuri degudament senyalitzada la seva prohibició.  - Traslladar el debat sobre com abordar el joc a l'espai públic al Consell de Convivència, al Consell d’Infància, als Consells Territorials i al Consell de Joventut.   - Retirar de la via pública els senyals de “Prohibit jugar a pilota” i substituir-los per senyals de “Juga amb respecte” o “Juguem plegats” amb explicacions pedagògiques pels infants per entendre el correcte ús de l’espai públic compartit allà on no es justifiqui la necessitat de la restricció, segons les conclusions dels debats exposats al acord anterior. 

Esquerra competirà per l'alcaldia el 2019

Ahir a la tarda els regidors del Grup Municipal d’ERC-Moviment d’Esquerres a l’Ajuntament de Mataró van fer balanç dels dos primers anys de mandat del govern mataroní.   La manca d’un sincer projecte compartit entre els dos socis de la coalició de govern (PSC i CiU) ha anat evolucionant des d’algunes diferencies de criteri a començament de mandat a serioses discrepàncies en l’actualitat, que s’han manifestat aquests darrers dies de manera pública, amb amenaces de trencament del govern.   Sens dubte, aquest és el factor determinant per comprendre perquè els plens tenen poc pes, amb continguts essencialment continuistes i de gestió i també per explicar l’exasperant lentitud en la presa de decisions del govern.   Es cert, però, que el Govern ha fet l’esforç de treballar per aconseguir trobar objectius més enllà de les files de la coalició: Plans Estratègics del TCM, del Port (amb molt retard), Mataró 2022, Pla de Promoció de Ciutat i que per necessitat ha fet gestos cap a l’oposició, compartint alguns d’aquest projectes amb ells.   També és cert que fruit d’acords entre tots els Grups Municipals s’han aconseguit avenços rellevants, sobretot a les regidories de Salut i d’Educació.   Però queden moltes coses pendents, algunes d’elles, per nosaltres, molt importants. En general, totes elles formen part de compromisos assumits ja al PAM 2016 i en molts casos han estat publicitats als mitjans de comunicació amb una certa ambigüitat.   Alguns exemples destacats: Pla d’Habitatge, Pla de Convivència, Pla Estratègic d’Acció Social, Plans de Joventut i Igualtat, Pla de Mobilitat (vinculat a pròrroga del contracte del Mataró Bus, que finalitza el 2017), Estudi comparatiu de gestió directa de serveis (estudi de municipalització de zona blava, MataróBus…).   Fa quasi un any que esperem quina és la proposta de reformulació de la missió que ha de tenir la nova PUMSA, o també (i ja ha arribat quasi l’estiu) l’ordenança de terrasses (que havia d’estar preparada a finals de l’any 2016).

Ple de Maig - Conflicte laboral a la Policia Local

El Ple de Maig va comptar una sonora protesta de la Policia Local, on part de la plantilla reclamava millores en les condicions laborals, un millor ambient de treball i denunciaven problemes amb els comandaments.  ERC-MES vam efectuar dues esmenes a la Proposta de Resolució que va presentar el PP per fer una avaluació externa sobre la situació laboral de la Policia Local.  Francesc Teixidó, portaveu d'ERC-MES, va intervenir al Ple exposant les nostres aportacions:  La missió de la policia és la satisfacció de les necessitats i demandes dels ciutadans, traduïdes en una millora de la qualitat de vida, tot desenvolupant les funcions legalment establertes en mataria de seguretat ciutadana, administrativa, assistencial, judicial i de transit. Tot això, vetllant des de la proximitat pel compliment de les normes. Tots els esforços i recursos, doncs, han d’estar al servei de la ciutadania.   I la situació actual, amb una sèrie de demandes i greuges que no vull entrar a valorar un per un, son tots ells símptomes d’una situació laboral certament deteriorada, on aquests esforços que comentava abans són malaguanyats i molt de temps i recursos són invertits per totes les parts en un conflicte en que tothom hi perd, en especial la ciutadania. En aquest ambient és molt difícil impulsar polítiques públiques que generin el necessari clima de confiança entre policia i ciutadania. Per això la primera de les esmenes a la PdR del PP. Aquesta avaluació externa, aquest arbitratge extern que demana el PP ha de ser útil. Per això diem a l’esmena que cal revisar el conveni, de manera que faciliti una millor organització del servei i millorar en la missió de servei al ciutadà, removent tota l’organització amb resultats mesurables de cara al ciutadà.   I aquestes situacions requereixen, des del nostre punt de vista, transparència, resultats, procediments el més igualitaris possibles per a tothom.   Estem convençuts que Mataró disposa d’una extraordinària base humana a la Policia, insuficient (tal com recullen els diferents plans estratègics de la Policia Local de Mataró – la policia de proximitat cota diners.

Ple de Maig - Mataró serà part demandant en la querella argentina contra l’Estat espanyol per l’afusellament de l’Alcalde Abril

El Ple va aprovar la Proposta de Resolució, que vam presentar ERC-MES, per afegir l'Ajuntament com a part  demandant en la querella presentada en el Jutjat Central número 1 de Buenos Aires contra l’Estat espanyol per crims contra la humanitat per l’afusellament de l’Alcalde Josep Abril. El govern municipal (PSC-CiU), el PP i PxC s’hi van abstenir.  Per altra banda, va comptar amb els vots favorables de  CUP, ICV-EUiA, Volem i  C’s. Francesc Teixidó, portaveud’ERC-MES, va exposar la moció al Ple: “El Sr. Josep Abril i Argemí va  ser alcalde de Mataró,  afusellat per la dictadura franquista després de ser condemnat en un consell de guerra sumaríssim, il·legal  i sense garanties processals de cap tipus. Cap govern espanyol des de la transició fins al règim constitucional espanyol actual ha anul·lat les penes a les víctimes de la repressió franquista, i per tant, l’alcalde Josep Abril, com totes les persones afusellades (unes 192.000, inclòs el president de la Generalitat Lluís Companys) i empresonades pel règim  feixista del general Franco segueixen sent considerades culpables per la justícia espanyola. L'Estat espanyol, doncs, continua perpetuant un model únic al món democràtic d'impunitat dels crims del feixisme, emparat en la llei d'Amnistia de 1977, que deixava sense cap mena de càstig els delictes de rebel·lió, sedició, denegació d'auxili i els comesos pels funcionaris i agents de l'ordre públic contra l'exercici dels drets de les persones. Aquesta situació perllongada en el temps suposa en si mateixa una perversió de la democràcia i, en les seves conseqüències, un greuge i una agressió permanent a tots els veïns i veïnes de Mataró i d'una forma molt especial i dolorosa, a la família de l’alcalde Abril. Un greuge i una agressió que es perpetuen en el règim actual, de tal manera que el converteix en còmplice passiu, per deixadesa, inhibició i falta de fonament democràtic. Tancades, doncs, les portes de la justícia espanyola, la justícia argentina ha assumit des de fa tres anys la investigació dels crims del franquisme després de la denúncia de diverses víctimes.