Mataró

Totes les notícies

Francesc Teixidó

Francesc Teixidó és ratificat com a cap de llista a les municipals

La reunió de l’Executiva Nacional d’Esquerra del passat dia 11 de gener, va ratificar com a alcaldable d’ERC per Mataró, Francesc Teixidó i Pont, tal i com marca el reglament de confecció de les llistes municipals dels i les alcaldables de les poblacions amb més de 20.000 habitants. Així doncs, Francesc Teixidó és oficialment alcaldable d’ERC a l’Ajuntament de Mataró i amb aquest acord queda ratificada l’elecció que va portar a terme l’Assemblea Local d’Esquerra de Mataró el passat 13 de maig. D’aquesta manera es compleix així amb el calendari de precampanya aprovat pel Consell Nacional d’Esquerra el 18 de desembre passat.

Català a l'escola

ERC-Mataró presentarà una moció de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem contra la immersió lingüística a l'escola

Després de la sentència emesa pel Tribunal Suprem Espanyol que insta el Govern a modificar el sistema educatiu per equiparar el castellà al català a totes les escoles ("com a llengua vehicular de forma proporcional i equitativa en tots els cursos del cicle d'ensenyament obligatori"), i que anuncia que la Generalitat haurà d'adaptar el sistema d'ensenyament per garantir la presència del castellà de manera "equitativa" respecte del català, el Grup Municipal d’Esquerra a l’Ajuntament de Mataró demanarà al ple del proper dia 13 de gener que el consistori prengui l’acord de rebutjar la sentència del Tribunal Suprem que significa la fi del sistema d’immersió lingüística a les escoles catalanes. De la mateixa manera, la proposta d’ERC vol destacar l’exemplaritat de l’actual model d’immersió lingüística i els resultats positius en l’educació del nostre país, que ha donat lloc a un sistema educatiu que en cap cas ignora el coneixement del castellà. Finalment, la proposta demana la unitat de les forces polítiques i la societat civil enfront de l’enèssim atac a la llengua, cultura i societat catalanes.

Tota la informació del Grup Municipal i la Secció Local d'ERC al butlletí número 67 corresponent al mes de desembre

Ja tenim a la vostra disposició el butlletí de la Secció Local corresponent al mes de desembre: Aquest mes: EDITORIAL: "ESQUERRA TÉ FUTUR" NOTÍCIES: - L’Ajuntament aprova la moció d’ERC en suport als Reglaments per a l’ús de la llengua catalana a les administracions locals. - L’Ajuntament aprova una proposta de resolució de rebuig pels fets del 8 de novembre a Al Aaiun. - Es presenta l’avantprojecte de Pressupost de l’Ajuntament i el Pla d’Actuació pel 2011. - Assemblea ordinària de la Secció Local. - Les JERC “aixequen els peatges” de la C-32. - Esquerra presenta el pla d’actuació i l’executiva que ha de conduir la formació fins el Congrés de l’octubre. - Joan Puigcercós anuncia en el Consell Nacional que no optarà a la reelecció. Podeu visualitzar-lo a través del següent enllaç: Butlletí Local en format digital  O en un format més clàssic: Butlletí Local en format PDF

L’Ajuntament aprova una moció en suport als Reglaments per a l’ús de la llengua catalana a les administracions locals

El Ple d’ahir, 2 de desembre, va aprovar una moció presentada pels grups municipals d’ERC, PSC, ICV-EUiA, CUP i CiU en suport als Reglaments per a l’ús de la llengua catalana a les administracions locals. El text es va aprovar amb els vots favorables del PSC, CiU, ICV-EUiA, ERC i CUP i el vot negatiu del PPC. La moció íntegra és la següent: “La llengua catalana és, entre altres, una eina més de convivència a la societat catalana a dia d’avui. La llengua catalana és avui un instrument de cohesió social del país. Sortosament, tal com s'evidencia en la vida quotidiana a casa nostra, l'ús de la llengua catalana no provoca cap tipus de confrontació social. I, per coherència i per responsabilitat, aquesta és una realitat que cal no alterar. En relació amb l’ús de la llengua en l'àmbit institucional, en aquest sentit, l’article 9 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística, sobre la llengua de les administracions de Catalunya, estableix que la Generalitat, les administracions locals i les altres corporacions públiques de Catalunya “han d'emprar el català en llurs actuacions internes i en la relació entre ells” així com també “l'han d'emprar normalment en les comunicacions i les notificacions adreçades a persones físiques o jurídiques residents en l'àmbit lingüístic català, sens perjudici del dret dels ciutadans i ciutadanes a rebre-les en castellà, si ho demanen.”. A més, l'article 9.3 de la mateixa disposa que les corporacions locals i les universitats han de regular l'ús del català en l'àmbit de les seves competències. Atenent aquests fets, expressem el nostre rebuig més profund vers la deriva partidista i, en conseqüència, judicial, que han demostrat alguns col·lectius tot presentant recursos contra els reglaments d’ús del català a diferents administracions locals. En concret, cal fer esment a la recent suspensió cautelar d'alguns dels articles dels reglaments d'ús del català de l'Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Lleida per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, després de constatar, a més, que aquests recullen els drets lingüístics tant de les persones de parla catalana com castellana, complint amb el compromís de preservació de totes les llengües oficials reconegudes a Catalunya, el català i el castellà, tenint en compte que l’elaboració d’aquests reglaments va ser anterior a la recent aprovació de l’aranès com a tercera llengua oficial.

Butlletí local 66

Tota la informació del Grup Municipal i la Secció Local d'ERC al butlletí número 66

Ja tenim a la vostra disposició el butlletí de la Secció Local corresponent al mes de novembre: Aquest mes: EDITORIAL: Eleccions a la Presidència de la Generalitat:  “Treballarem per recuperar la confiança d’aquells que ara no ens l’han donada” NOTÍCIES: - ERC defensa al Ple l’ús preferencial del català en les administracions locals. - Mataró estrena la primera exposició de la Col•lecció Bassat d’Art Contemporani. - Resum del Ple Municipal de novembre. - Intensa campanya electoral d’ERC a Mataró. - El país escull el nou parlament de Catalunya per els propers quatre anys. - MATARÓ ES PROJECTE A TRAVÉS DE LA CULTURA. Podeu visualitzar-lo a través del següent enllaç: http://www.calameo.com/read/000404529fe1781804b1d O en un format més clàssic: http://locals.esquerra.cat/documents/butlletins/mataro-novembre10pagiweb.pdf  

ERC presentarà una moció de suport als reglaments per a l’ús preferencial del català en les administracions locals

La moció neix després de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que suspèn alguns dels articles dels regalaments d’ús del català de la Diputació de Lleida i l’ajuntament de Barcelona i deixa clar que la llengua catalana és avui un instrument de cohesió social del país i que, com s’evidencia en la vida quotidiana de la majoria d’administracions i ens públics, no provoca cap tipus de confrontació social'. La moció recorda també que en relació a l’ús de la llengua en l’àmbit institucional, l’article 9 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística, sobre la llengua de les administracions de Catalunya, estableix que la Generalitat, els ens locals i les altres corporacions públiques de Catalunya “han d’emprar el català en llurs actuacions internes i en la relació entre ell, així com també, l’han d’emprar normalment en les comunicacions i les notificacions adreçades a persones físiques o jurídiques residents en l’àmbit lingüístic català, sens perjudici del dret dels ciutadans i ciutadanes a rebre-les en castellà, si ho demanen”. Per últim, el Grup Municipal rebutjarà a través d’aquesta moció l’ús partidista i l’ofensiva contra la llengua catalana que fan entitats com l’Associació Cívica Ciutadana o partits polítics com el PP, recordant que l’ús de la llengua catalana a l’ajuntament no provoca cap tipus de confrontació social.

Posicionament d’Esquerra davant de la manifestació de la Coordinadora “Preservem el Maresme” convocada per aquest diumenge

Esquerra ha entès sempre que les prioritats de la comarca del Maresme pel que fa a la mobilitat passen per millorar els serveis i les infraestructures de transport públic i la consecució de la gratuïtat total dels peatges per als veïns i veïnes de la comarca. Per a Esquerra no és prioritària la construcció de cap nova infrastructura viària al Maresme. La nostra formació va participar activament per assolir un acord de mobilitat global entre les formacions polítiques del Maresme i amb el Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya (PTOP). En el procés de negociació amb el Departament es va poder estirar fins a obtenir un bon compromís pel que fa a la implantació de millores de transport públic i peatges a curt, mitjà i llarg termini, tot i posant de manifest que la prioritat de PTOP ha estat sempre la construcció d'una nova infraestructura viària al Maresme. Cal reconèixer que PTOP ha complert part dels compromisos signats, encara que discrepem que la primera mesura posada damunt la taula fos l'estudi informatiu de la "Ronda del Maresme”. Des d’Esquerra ens comprometem a replantejar la necessitat de la Ronda del Maresme i a no impulsar cap infraestructura viària sense el màxim consens dels diferents agents socials del territori. Per tot plegat Esquerra demana a la resta de partits polítics el mateix compromís amb l’objectiu de prioritzar primer el transport públic i després pactar qualsevol nova infraestructura amb els ajuntaments. Esquerra entén la preocupació generada en diferents col·lectius de la comarca davant del plantejament de la Ronda Maresme, i manifesta que militants, electes locals i representants comarcals participaran de la manifestació de diumenge.

Una de les obres exposades a la Nau Gaudí és el "Mosqueter assegut" de Picasso

La Nau Gaudí acull la primera exposició de la Col·lecció Bassat d’Art Contemporani de Catalunya

El Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, format per l’Ajuntament i la Fundació Privada Carmen & Lluís Bassat, inaugurarà demà dijous 11 de novembre a la Nau Gaudí (carrer de la Cooperativa, 47), la primera exposició de la Col·lecció Bassat d’Art Contemporani de Catalunya que comprèn obres del període 1947-1969. L’alcalde i president del Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, Joan Antoni Baron, el president de la Fundació Carmen & Lluís Bassat, Lluís Bassat, i el president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), Sergi Penedès, i la directora del Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró i comissària de l’exposició, Núria Poch, han ofert avui una roda de premsa per presentar aquesta primera exposició. Una col·lecció d’art català La Col·lecció Bassat és única al constituir un dels fons més representatius del que ha estat l’art català de la segona meitat del segle XX, omplint el buit cronològic existent a d’altres col·leccions als museus de Catalunya. Moltes de les obres que es veuran a Mataró no han estat mai exposades al públic abans. L’exposició mostrarà 79 obres realitzades per 21 artistes entre el 1947 i el 1969 i és la primera d’una sèrie d’exposicions programades per donar a conèixer el fons de la col·lecció i del futur Museu. Aquesta primera mostra és molt representativa i permet seguir l’evolució de l’art en el període citat, incloent com a plat fort tres obres de Picasso: ‘Home amb barretina’, del 1954, ‘Ram de flors’, del 1962, i molt especialment ‘Mosqueter assegut’, del 1967, juntament amb obres de Modest Cuixart, Antoni Tàpies, Joaquín Torres García, Àngel Jové, Joan Miró, Maria Girona, Albert Ràfols-Casamada, Rafael Bartolozzi, Joan Vilacasas, Josep M. de Sucre, Joan Ponç, Josep M. Subirachs, Antoni Clavé, Josep Guinovart, August Puig, Joan Hernández Pijuan, Daniel Argimon, Joan Josep Tharrats, Joan Brotat i Eduard Arranz-Bravo. Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró El Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró està presidit l’alcalde, Joan Antoni Baron, i la directora és Núria Poch.

Mataró organitza activitats per conscienciar sobre la violència vers les dones

El proper 25 de novembre se celebra el Dia internacional contra la violència vers les dones. El Servei de Dona de l’Ajuntament i les diferents entitats que formen part del Consell Municipal per a la Igualtat d’Oportunitats de la dona han elaborat un programa d’activitats a l’entorn d’aquest dia per conscienciar a la població sobre aquesta problemàtica, prevenir-la i eradicar-la. La violència masclista constitueix una de les manifestacions més extremes i visibles de la desigualtat de gènere entre dones i homes, atès que suposa una vulneració dels drets humans i un gran obstacle per a poder assolir la igualtat d’oportunitats i el desenvolupament de la nostra democràcia. Ha de ser considerada i tractada com un problema social de primer ordre, mes enllà de la suma de casos individuals. La prevenció, la sensibilització i el treball conjunt són imprescindibles si es vol acabar amb la violència masclista. El programa d’activitats inclou les II Jornades sobre la violència masclista: els àmbits menys visibles de la violència adreçada a professionals, entitats i serveis dels diferents àmbits que treballen o tenen relació amb el tema. Les sessions tindran lloc l’11 i 12 de novembre a la Sala Auditori del TecnoCampus Mataró-Maresme. Programa d’activitats El programa, que s’allarga fins a l’1 de desembre i que s’adreça al públic en general, va començar el passat 2 de novembre amb l’exposició de l’Institut Català de les Dones: “Violència masclista en la parella: desmuntem mites?,” i que es podrà veure fins al 17 de novembre al vestíbul de l’Ajuntament. Les activitats organitzades inclouen xerrades, tallers, accions teatrals, tertúlies, activitats esportives i cinefòrums. I el mateix dia 25 de novembre a les 12 h es farà, com cada any, la lectura del manifest institucionaldavant de l’Ajuntament. Entre altres activitats, els dies 8 i 15 de novembre, el programa de Mataró Ràdio (89.3 FM) “Amb veu de dona” que s’emet dilluns a les 16 h, dedicarà íntegrament l’espai al tema de la violència amb la participació d’expertes i dones que han patit violència.