Mataró

Notícia

Avui fa 78 anys les tropes franquistes van afusellar l'Alcalde Abril

Avui, 16 de Març, fa 78 anys que el franquisme va assassinar Josep Abril i Argemí. Durant la seva vida política, Abril va exercir, entre altres, el càrrec d’Alcalde de Mataró. La seva vocació de servei públic i la seva trajectòria sempre lligada al compromís amb els valors socials i republicans li van valdre, perduda la guerra, la condemna a mort, com a tants altres militants del nostre partit.

Josep Abril i Argemí va néixer a Santa Maria de Palautordera l’any 1869. Col•laborador del Partit Federalista i Republicà de Pi i Margall, va ser conseller de l’Ajuntament de Mataró durant els anys de la Restauració.

Va ser un dels fundadors de la Secció Local d’ERC a Mataró, i l’abril de 1931, després que Esquerra Republicana arrassés a les municipals que donarien lloc a la instauració de la Segona República, es va convertir en el primer alcalde republicà de Mataró.

El seu compromís amb la gent i, especialment, amb la justícia social, li van valdre la presó l’any 1934, després de participar activament dels Fets d’Octubre, un intent de la Generalitat republicana de repartir la terra entre els qui la treballaven.

L’any 1936 Abril va participar activament de les eleccions que guanyaria el Front Popular, període durant el qual va substituir en diverses ocasions l’Alcalde Salvador Cruixent.

Condemnat a mort per un Consell de Guerra el 7 de març de 1939, va ser afusellat al Camp de la Bota el 16 de març de 1939, avui fa exactament 78 anys. El delicte pel qual els franquistes el feren executar era ben clar: ser militant d’Esquerra Republicana de Catalunya.

Avui, 78 anys després, els seus companys i companyes seguim proclamant la seva innocència, a la vegada que seguim reconeixent-lo com a figura clau per al Mataró dels anys 30. Per aquest motiu, 78 anys després seguim homenatjant la seva integritat i generositat.També us avançem que d'aquí pocs dies tindrem novetats sobre una proposta aprovada fa deu anys al Ple Municipal, per dedicar un monument a l'Alcalde Abril.

Si voleu veure el documental Memòria i Justícia per conèixer més en Josep Abrill, feu click a http://bit.ly/alcaldeabril