Mataró

Notícia

Mataró ret homenatge a Joan Peiró

Mataró homenatja a l’anarcosindicalista Joan Peiró, qui fou fundador de la Cooperativa Cristalleries de Mataró i Ministre d’Indústria de la Segona República Espanyola, en motiu dels 75 anys del seu afusellament. Peiró va ser afusellat per les tropes franquistes a Paterna.

L’acte va comptar amb una important afluència de públic i la presència de la família de Joan Peiró, així com diverses autoritats encapçalades per la Presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell.

Jaume Vellvehí va presentar l’homenatge, el qual va comptar amb col·laboracions de diverses personalitats lligades a la recerca de la Memòria Històrica a la ciutat; Josep Puig va fer una lectura de la glosa sobre Joan Peiró, Sandra Cabrespina va pronunciar un resum del Judici Sumaríssim i es van llegir sis textos sobre la vida de Peiró. Es van llençar vuit salves recordant els cenetistes que van ser afusellats conjuntament amb Peiró a Paterna.

Acte seguit va tenir lloc l’ofrena floral i els parlaments de l’alcalde David Bote, Carme Forcadell i Guillermina Peiró, filla de Joan Peiró.

Forcadell va recordar la recent anul·lació dels Judicis Sumaríssims del franquisme al Parlament de Catalunya, però “malgrat això encara queda molta feina per fer. Recordem que el cap govern de l’estat ha destinat un sol euro a la seva Llei de Memòria Històrica”. Forcadell també va recordar la figura de Peiró: “L’any 42, en plena dictadura i terror, van anar a declarar a favor d’ell 28 testimonis. Va ser afusellat perquè no va acceptar dirigir el Sindicat Vertical franquista, i la seva rectitud i coherència la va pagar amb la seva vida”.

Va acabar el discurs afirmant que “Per recuperar la dignitat dels represaliats del franquisme, votarem aquest Octubre”.

Finalment, Guillermina Peiró va agrair a la Comissió i als organitzadors aquest acte per recordar la figura del seu pare. L’acte va cloure amb l’himne de “A les barricades”.