Mataró

Notícia

Esquerra Republicana de Mataró homenatgem el President Companys

Lluís Companys, President de la Generalitat, va ser condemnat a mort en un judici sumaríssim i va ser afusellat el 15 d’octubre del 1940. L’únic president d’Europa escollit democràticament que ha sigut assassinat.

En motiu d’aquest 77è aniversari, la secció local d’Esquerra de Mataró i les JERC vam homenatjar aquest diumenge, com fem any rere any, la seva figura.

A primera hora del matí, a les 8 en punt, vam llançar cinc Salves d’Honor que es van fer sentir per Mataró.

A les 12 del migdia vam participar a l’Ofrena Floral, conjuntament amb diverses entitats i partits de la ciutat. L’acte va comptar amb l’acompanyament musical dels alumnes de l’Escola Municipal de Música de Mataró.A les 7 de la tarda, Esquerra vam organitzar un parlament a davant l’Ajuntament. Anna Salicrú, presidenta d’Esquerra, va presentar l’acte i va llegir el manifest:
“La situació de repressió que vivim actualment a Catalunya i que ens recorda la part més fosca de la nostra història, fa que la figura de Lluís Companys, sigui més present que mai.

Fins i tot dirigents del Partit Popular s’han atrevit a amenaçar el president Puigdemont indicant-li que si el procés avança, pugui tenir la mateixa fi que Companys.

Si fem una mica de paral·lelisme històric, veurem com algunes de les actituds repressives que porta a terme avui l’Estat Espanyol ens recorden tot el procés que va viure el nostre president afusellat:
  • Justícia Espanyola: Companys va ser jutjat sense cap garantia d’un judici just. Avui en dia, persegueixen, espien i detenen els alts càrrecs de la Generalitat, així com amenacen amb la detenció dels presidents d’Òmnium Cultural i l’ANC.
     
  • Manipulació dels mitjans: Companys va fer tot el possible per evitar la violència després del cop d’estat. Malgrat això, alguns mitjans de l’estat espanyol l’han titllat d’assassí. Són els mateixos que “blanquegen” les agressions feixistes del darrer 9 d’octubre al País Valencià i que informen esbiaixadament als espanyols de tot el que passa a Catalunya.
     
  • Memòria Històrica: L’Estat espanyol encara ara no ha declarat nul·la la sentència de mort del President Companys. I per altra banda, el Parlament de la Generalitat va anul·lar-la juntament amb més de 63.000 judicis franquistes.
 
Des d’Esquerra Republicana de Mataró fem aquest acte de memòria històrica que serveix també per reivindicar la reparació de les víctimes i fer justícia.

Davant de l’embat repressiu del govern del PP, amb el suport del PSOE i Ciutadans, reivindiquem el pacifisme i el civisme de les nostres manifestacions i la voluntat democràtica de resoldre els problemes polítics mitjançant el diàleg.

La memòria històrica, que tant ens costa mantenir-la, és un altre dels nostres motius per assolir una República Catalana.

Acte seguit, membres d’Esquerra vam llegir cites del President Companys mentre llançàvem cinc Salves d’Honor.

Vam cloure l’acte fent menció a una de les seves paraules més famoses: “Estem lluitant, estem sofrint i ja comencem a vèncer”.