Mataró

Notícia

L'Ajuntament de Mataró demana la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart

Nota de premsa Grups municipals de CiU, ERC-MES, VoleMataró, CUP i ICV-EUiA

La Junta de Portaveus extraordinària de l’Ajuntament de Mataró, reunida per tercera vegada en aquesta setmana, ha aprovat una declaració institucional per demanar la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, denunciar la repressió i la vulneració de drets i llibertats fonamentals. La declaració s’ha aprovat amb els vots favorables de CiU, ERC-MES, VoleMataró, CUP i ICV-EUiA que ahir la van presentar conjuntament i van sol·licitar una nova convocatòria extraordinària de la Junta de Portaveus.

El grup del PSC, que governa la ciutat en solitari amb només 6 dels 27 regidors, ha votat en contra de la declaració institucional, junt amb C’s, PP i PXC, després que no hagi prosperat una esmena a la totalitat que havien presentat i que es limitava a demanar diàleg i que només ha comptat amb els seus propis vots.

El grups proponents també han denunciat la instrumentalització que ha fet l’alcalde de la Junta de Portaveus, ja que ha manipulat en benefici propi l’acord de recuperar l’activitat institucional i perquè en les Juntes de Portaveus de dimarts 17 i dimecres 18 d’octubre va impedir que es fixés un posicionament públic a favor de la llibertat dels presos polítics Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que és el motiu pel qual es va suspendre l’activitat institucional.

Mataró, 19 d’octubre de 2017


Els acords que s'han près, i per tant, l'Ajuntament de Mataró haurà de complir són els següents: 

PRIMER.- Exigir la llibertat immediata dels presidents de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, i d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

SEGON.- Denunciar l’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart perquè es fonamenta en la persecució de les seves idees polítiques; perquè suposa un atac col·lectiu a la llibertat d’expressió i el dret a decidir de les persones, i perquè evidencia que l’Estat espanyol ha vulnerat els drets civils i les llibertats fonamentals de la ciutadania de Catalunya.

TERCER.- Denunciar la manca de separació de poders a l’Estat espanyol.

QUART.- Demanar la intervenció de les institucions europees per exigir a l’Estat espanyol que respecti l’estat de dret i posi fi a la seva actuació repressiva a Catalunya.

CINQUÈ.- Comunicar aquests acords al Parlament de Catalunya, a l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, a l’Oficina de l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans (ACNUDH) i al Congrés dels Diputats, així com també a totes les entitats municipalistes de Catalunya.
 

Recordem que aquest darrer diimarts va haver un doblet de concentracions, a les 12 del migdia i a les 7 de la tarda davant l'Ajuntament de Mataró, per reclamar a l'estat espanyol la llibertat de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Ambdós estan en detenció preventiva des de dilluns per delicte de "sedició". 

Al matí va tenir lloc una aturada simbòlica amb la presència d'unes 300 persones, on va sortir gran part del consistori de l'Ajuntament de Mataró. 

A la tarda la concentració va comptar amb més d'un miler de persones, moltes d'aquestes amb espelmes, que van  omplir de gom a gom la Riera. Es van fer cinc minuts de silenci i acte seguit Ramon Viader, membre d'Òmnium, va llegir el manifest conjunt: 
 
"Empresonar representants de la societat civil forma part de l'estratègia de l'estat per tensionar, crispar i radicalitzar un conflicte polític. L'objectiu final és desactivar les entitats sobiranistes i justificar una repressió indiscriminada contra tota la societat civil [...] No demanem clemència, exigim justícia".

Per recuperar videos de la concentració de dimarts a la tarda, feu click a les imatges: