Molins de Rei

Totes les notícies

Última intervenció de Marta Espona a la ràdio abans del ple de setembre (24/9/2020)

Podeu accedir a través d'aquest link a la intervenció que ha fet avui la Marta Espona, la portaveu del nostre grup municipal, al programa Bon Dia i Bona Hora de Ràdio Molins de Rei a l'apartat 'Preguntes a ERC'. Entre d'altres coses, ha comentat el ple que està per venir i la moció que hi presenta ERC Molins sobre la Llei de Lloguers i ha fet una valoració del pregó i la Festa Major d'enguany. Per últim s'ha parlat de l'acte que està organitzant el Jovent Republicà de cara al 2 d'octubre, data d'estrena a TV3 de la pel·lícula 'La mort de Guillem'.

[Nota de premsa] El govern sociovergent buida de tot contingut reivindicatiu la Diada

El govern sociovergent buida de tot contingut reivindicatiu la Diada Tot i les restriccions marcades per la crisi sanitària per la pandèmia de coronavirus, vam poder celebrar la Diada amb l’habitual ofrena floral a Rafael Casanova a la plaça del Palau. Des d’ERC Molins de Rei, no solament entenem, sinó que també ho pensem, que era del tot necessari aplicar i respectar totes les mesures de precaució per la COVID-19, però també volem expressar la nostra queixa i insatisfacció pel que considerem que va ser un acte del tot deslluït i trist que no es mereix una commemoració tan significativa per a la nació catalana. La crisi sanitària en què ens trobem per la pandèmia de coronavirus va marcar l’ofrena floral a Rafael Casanova a la plaça del Palau. Des d’ERC Molins de Rei estem totalment d’acord que calia adaptar aquest tradicional acte a les mesures de prevenció i seguretat, tal com es va fer en tot el territori català. Tot i això, a ERC Molins de Rei considerem que una Diada atípica com ha estat la d’aquest any no ha de suposar una celebració com la que vam tenir: trista, deslluïda i que fins i tot provocava la sensació d’un evident desinterès per part dels partits que governen l’Ajuntament davant una celebració tan important com és la Diada Nacional de Catalunya. Lamentem sobretot determinats aspectes que considerem que no es van planificar tal com hauria calgut, moments que volem concretar i especificar. Per això pensem que: - Les entitats i associacions que van fer la seva ofrena per torns haurien d’haver estat anunciades per megafonia, cosa que els hauria fet sentir més partícips de la jornada. - L’absència de música va deslluir encara més l’acte. Podem entendre que per precaució enguany no es comptés amb la cobla per amenitzar la celebració, però això no justifica que no hi pogués haver un acompanyament musical per megafonia. - L’ofrena va acabar amb el cant d’Els Segadors, però això també va quedar deslluït; tot i que s’havia informat de com seria el final, el fet de no avisar, per la manca de megafonia, de l’inici de l’himne nacional de Catalunya va generar confusió.

[Nota de premsa] Laia Juarros, nova regidora d’ERC Molins de Rei a l’Ajuntament

Laia Juarros ha pres possessió com a nova regidora del Grup Municipal d’ERC Molins-AM en el Ple de l’Ajuntament de Molins de Rei celebrat aquest dijous passat, 23 de juliol.   Laia Juarros, cap de llista del Jovent Republicà en les eleccions municipals del 26 de març de 2019, entra al consistori com a conseqüència de la renúncia de Marcel López a l’acta de regidor del Grup Municipal d’ERC Molins-AM. La Laia ha promès el càrrec per “imperatiu legal perquè en nom d'aquesta Constitució s'ha enviat gent innocent a la presó”. En la seva presa de possessió ha subratllat que “ho faig per servir els meus convilatans i per construir la República Catalana des del municipalisme”.   La Laia ocupava el sisè lloc en les llistes republicanes. Després de la renúncia de Marcel López per motius personals i de la decisió d’Alba Patricia Cabral, la número 5 de la llista, de no acceptar el càrrec també per circumstàncies particulars, la Laia es converteix en la primera regidora del Jovent Republicà a Molins de Rei des de la creació de les JERC Molins-Papiol. D’aquesta manera, el Grup Municipal d’ERC Molins-AM queda constituït per Marta Espona Burgués, Joaquim Llort Grau, Núria Garriga Pujol i Laia Juarros Menéndez. Recordem que després de la renúncia de Marcel López, qui ocupa el càrrec de portaveu del grup municipal és Marta Espona. Militant de les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya (actualment Jovent Republicà) des del 2016, els interessos de la Laia més enllà de la política són l’economia i les finances, motiu pel qual està cursant International Business Economics a la Universitat Pompeu Fabra. A més, ha practicat esport en diferents entitats de la vila.  

Xerrada telemàtica: 'Milicianes: l'avantguarda del feminisme', a càrrec de Meritxell Benedí

El Grup de Dones d'ERC Molins va organitzar una xerrada a les  7 h de la tarda sobre les milicianes i sobre per què es podrien considerar una avantguarda del moviment feminista al nostre país. En un principi, la xerrada s'havia de fer presencialment a l'Agrupació Folklòrica, però tenint en compte les circumstàncies de la pandèmia, es va decidir canviar-ne el format i fer-la a través de la plataforma Zoom. La secretària de la Dona d'ERC Molins, Cristina Rodríguez Galceran, va donar la benvinguda a les persones assistents i va dedicar unes paraules a la seva predecessora en la Secretaria, la Rosa Rimblas. A continuació va cedir la paraula a la nova regidora, la Laia Juarros, perquè introduís la ponent, la Meritxell Benedí, persona amb una àmplia trajectòria acadèmica i professional. Llicenciada en Història, té un diploma d'Estudis Avançats del Món Contemporani per la Universitat de Barcelona i va cursar un màster de Direcció Pública a ESADE. Va treballar amb la consellera Dolors Bassa fins a l'aplicació de l'article 155 i actualment és directora general de Serveis Socials de la Generalitat. Aquest dissabte, 18 de juliol, 84 anys després del cop d'estat detonant de la Guerra Civil, la Meritxell va fer un repàs de la història del feminisme fins a arribar al paper que van desenvolupar les milicianes en començar la guerra i el que això va significar. A tall d’exemple com a implicació de les dones, la primera alcaldessa de Catalunya, Natividad Yarza Planas, va prendre part en el front. Durant uns mesos, les dones van fer el mateix que els homes al front, però després van ser relegades a la rereguarda, amb la justificació que elles havies de ser el suport de la societat mentre els homes eren al front. Segons Benedí, aquest fet demostra que el masclisme no és de dretes ni d'esquerres, que és present a tot arreu, ja que es va enretirar les dones del front amb missatges molt directes contra totes elles.  Malauradament, durant la xerrada va haver-hi un intent de boicotejar l'acte, però el problema es va resoldre ràpidament.

[Nota de premsa] Canvis en l’Executiva d’ERC Molins i creació de noves secretaries

ERC Molins de Rei segueix creixent i renovant-se amb els canvis aprovats per l’Assemblea celebrada aquest dimarts, 7 de juliol de 2020, que comporten la creació de tres noves secretaries i la renovació d’una part de l’Executiva. L’Assemblea oberta a tota la militància s’ha celebrat al pati de la Joventut Catòlica de Molins de Rei per tal de complir la normativa decretada en aquesta fase de represa de la pandèmia de la Covid-19, mantenint la distància social entre tots els assistents i fent ús de mascaretes. Tres noves secretaries en l’Executiva La nova Executiva d’ERC Molins manté les figures de presidència i vicepresidència, incorpora tres noves secretaries (fins a un total de 10) i inclou un canvi en el representant del Jovent Republicà. Les secretaries de nova creació són: Gent Gran, Transició Ecològica i Educació; mentre que quatre de les ja existents han canviat de representant: Secretaria de la Dona, Secretaria de Barris, Secretaria de Política Municipal i Secretaria de Nova Ciutadania. A més d’estrenar-se en la secretaria de Nova Ciutadania, la Marta Espona ocuparà el lloc de representant del Grup Municipal dins l’executiva, ja que n’és la nova portaveu. D’aquesta manera, la nova Executiva d’ERC Molins de Rei té la següent composició: President: Ramon Canal Vicepresidenta: Eva Perelló Secretaria d’Organització: Josep Maria Juarros Secretaria de Comunicació: Laia Juarros Secretaria de Finances: Lluís Benet Secretaria de la Dona: Cristina Rodríguez Secretaria de Barris: Alonso Casanova Secretaria de Política Municipal: Pep Surià Secretaria de Nova Ciutadania: Marta Espona Secretaria de Gent Gran: Salvador Auberni Secretaria de Transició Ecològica: Jordi Cea Secretaria d’Educació: Núria Garriga Representant del Jovent Republicà: Roger Vergés Representant del Grup Municipal: Marta Espona ERC Molins vol agrair la feina feta a totes les persones que al llarg d'aquests anys hi han col·laborat i que han dedicat els seus esforços a enriquir, fer créixer i consolidar el projecte republicà a la nostra vila.

I per fi arriba un ple...

Amb canvi de dia inclòs, imaginem que per la pressa d’haver d’aprovar mesures de tota mena, i després de salvar els aspectes legals per poder celebrar un Ple telèmatic, aquest divendres 24 d’abril vam poder assistir-hi al primer durant aquesta etapa de confinament a través de Ràdio Molins de Rei i un canal de Youtube de l’Ajuntament. Va ser un Ple llarg, molt llarg, amb intervencions que sovint eren més declaracions d’intencions que propostes concretes, però el que sí vam poder constatar és l’efecte corró que suposarà a partir d’ara el pacte de govern entre PSC i Junts per Molins, amb majoria al Ple i, per tant, amb cap marge de maniobra per aprovar el que ells creguin, sense necessitat d’haver de pactar res prèviament. La primera mostra la vam tenir amb la recuperació de l’àrea que ha de treballar per a la promoció econòmica de la vila, com si això no es pogués fer amb l’estructura que els mateixos socialistes van proposar a l’inici d’aquesta legislatura. Sembla més important recuperar zones de poder que agilitar l’estructura tècnica municipal perquè sigui més efectiva. Això, sense tenir en compte que encara no s’ha resolt la situació laboral de molts tècnics i tècniques de l’Ajuntament. La segona, la vam tenir amb l’aprovació de les mesures per combatre els efectes d’aquesta epidèmia. Des d’ERC es va deixar clar que s’entén que calen diners per sufragar les despeses que s’han originat i les que vindran, és a dir, amb supressió de taxes municipals, augment de contractació de personal per a serveis socials de tota mena, ajuts per a empreses amb participació municipal, augment de neteja i desinfeccions, etc., però no creiem que un augment considerable en comunicació ho justifiqui, com tampoc la compra d’un dron. És veritat que cal informar de tot els vilatans i vilatanes de Molins de Rei, però no amb vídeos o informacions que no aporten res i semblen més propaganda que una altra cosa. I el dron, ara és estrictament necessari? Creiem que ara és el moment de lluitar en tres línies molt clares: la construcció d’una residència gestionada des de l’Administració, que no sigui un negoci i posi realment l’atenció a les persones en el centre del seu funcionament; la col·laboració, tal com el nostre grup va demanar en el torn de precs i preguntes, en forma de Comissió de Seguiment de la situació postcovid amb tots els agents públics, particulars, associatius i partits polítics per plantejar entre tots, de la mateixa manera que es va fer per a la crisi anterior, les necessitats reals i de tothom després del confinament, i la implementació de mesures contra el canvi climàtic i el perjudici del medi ambient, per aprofitar el que hem pogut guanyar en aquest temps frenat en l’ús de vehicles i de producció industrial, i aturar les actuacions urbanístiques que vagin en contra del nostre entorn.

Valoració de l'acte de Dones d'Esquerra el passat 9 de març!

Les Dones d’ERC Molins volem fer aquest escrit d’agraïment a totes les persones que van acompanyar-nos en l’acte d’ahir i, especialment, a les quatre convidades que, gràcies a les seves històries, van fer-nos viure una experiència realment enriquidora. Amb la Mercè, l’Anabel, l’Alba i la Jèssica vam conèixer de primera mà les dificultats que cada una d’elles va trobar o ha tingut per desenvolupar la seva trajectòria laboral en una fàbrica, anys enrere, o en la sanitat, en el món de l’atenció a les persones grans i en el comerç, actualment, compaginada amb la vida familiar.   Malgrat constatar que lentament els homes s’incorporen a feines tradicionalment exercides per dones, mentre que ja fa temps que les dones ho han fet en feines que semblaven reservades per a homes,  es va posar de manifest que la presència masculina continua sent predominant en les posicions de poder i presència pública. Cal, doncs, una reivindicació constant de coeducació per trencar amb els estereotipis i els rols assignats, una lluita per la igualtat en les condiciones laborals i una denúncia sense aturador fins que la justícia castigui com es mereix qualsevol acte contra les dones. Ahir, la sala de l’Agrupació Folklòrica no solament es va omplir de persones, sinó també de sororitat i de lluites compartides. Si bé a les quatre ponents les unia el fet de ser dones treballadores, al públic ens unia la convicció que la lluita feminista és incansable i que no s’aturarà fins a assolir la victòria. Kuñá mbareté! vol dir, en guaraní, ‘dona lluitadora’. L’Alba va començar així la seva exposició i aquest va ser el sentiment predominant de la trobada.