Molins de Rei

Notícia

Xerrada telemàtica: 'Milicianes: l'avantguarda del feminisme', a càrrec de Meritxell BenedíEl Grup de Dones d'ERC Molins va organitzar una xerrada a les  7 h de la tarda sobre les milicianes i sobre per què es podrien considerar una avantguarda del moviment feminista al nostre país. En un principi, la xerrada s'havia de fer presencialment a l'Agrupació Folklòrica, però tenint en compte les circumstàncies de la pandèmia, es va decidir canviar-ne el format i fer-la a través de la plataforma Zoom.

La secretària de la Dona d'ERC Molins, Cristina Rodríguez Galceran, va donar la benvinguda a les persones assistents i va dedicar unes paraules a la seva predecessora en la Secretaria, la Rosa Rimblas. A continuació va cedir la paraula a la nova regidora, la Laia Juarros, perquè introduís la ponent, la Meritxell Benedí, persona amb una àmplia trajectòria acadèmica i professional. Llicenciada en Història, té un diploma d'Estudis Avançats del Món Contemporani per la Universitat de Barcelona i va cursar un màster de Direcció Pública a ESADE. Va treballar amb la consellera Dolors Bassa fins a l'aplicació de l'article 155 i actualment és directora general de Serveis Socials de la Generalitat.

Aquest dissabte, 18 de juliol, 84 anys després del cop d'estat detonant de la Guerra Civil, la Meritxell va fer un repàs de la història del feminisme fins a arribar al paper que van desenvolupar les milicianes en començar la guerra i el que això va significar. A tall d’exemple com a implicació de les dones, la primera alcaldessa de Catalunya, Natividad Yarza Planas, va prendre part en el front. Durant uns mesos, les dones van fer el mateix que els homes al front, però després van ser relegades a la rereguarda, amb la justificació que elles havies de ser el suport de la societat mentre els homes eren al front. Segons Benedí, aquest fet demostra que el masclisme no és de dretes ni d'esquerres, que és present a tot arreu, ja que es va enretirar les dones del front amb missatges molt directes contra totes elles. 
Malauradament, durant la xerrada va haver-hi un intent de boicotejar l'acte, però el problema es va resoldre ràpidament.

La vintena de persones que s'hi van connectar van poder participar en la ronda de preguntes amb la ponent per compartir amb ella les seves opinions i vivències, preguntar dubtes i demanar d’aprofundir en els temes que els havien semblat més interessants. Durant la ronda de preguntes, la ponent va afirmar que la repressió posterior de les dones durant el franquisme va ser fins i tot més dura que la dels homes, per tot el que van perdre: a la repressió política s'hi va afegir el component del nacionalcatolicisme que limitava encara més les seves llibertats.

Per cloure l'acte va intervenir la secretària de la Dona d'ERC Baix Llobregat, AinoaOlza, per agrair la feina a les organitzadores de l'acte i per recordar la feina que queda en l'àmbit de la igualtat i els drets de les dones. Va explicar, per exemple, que ERC Torrelles acabava d’entrar una moció al seu Ajuntament perquè els noms dels carrers siguin paritaris. Iniciatives com aquesta són importants perquè cap dona caigui en l'oblit. 

Aprofitem per donar les gràcies a totes les persones que es van connectar i sobretot a la Meritxell Benedí. Va ser un trobada molt profitosa que va generar debats molt interessants. Com que no volem que ningú se la perdi, properament penjarem un vídeo de la intervenció de la ponent.