Montgat

Totes les notícies

Comunicat en relació a la presentació d'una moció de censura

Davant les notícies publicades en els mitjans de comunicació en relació a la presentació d’una moció de censura a Montgat des de la Secció Local d’Esquerra Republicana volen manifestar el següent: 1.- Tot i que després de les eleccions municipals del mes de maig des d’Esquerra es van mantenir converses i negociacions amb diferents partits polítics, des de l’endemà de la jornada electoral a  Montgat es parlava de la possibilitat real d’un pacte entre el PSC, Junts per Catalunya, SOM Montgat i Ciutadans per accedir a l’Alcaldia. 2.- Constituït l’Ajuntament i amb un govern amb minoria Esquerra va continuar mantenint converses amb SOM Montgat, Montgat Guanya i amb En Comú Podem, arribant finalment a un acord de govern amb En Comú Podem, amb qui governem ara en minoria. 3.- El pacte PSC, Junts per Catalunya, SOM Montgat i Ciutadans, no reflecteix la voluntat democràtica del poble de Montgat, manifestada tant en les eleccions municipals, com en les darreres eleccions al Congrés dels Diputats en què Esquerra ha estat clarament la força més votada. 4.- Amb l’abandonament del partit per part del cap de llista de Ciutadans i el seu pas a regidor no adscrit es pretén maquillar un pacte contra natura, que acumula trànsfugues en les seves files. Cal recordar que el cap de llista de SOM Montgat, va abandonar la legislatura passada el Grup Socialista anunciant la creació d’aquest nou partit d’àmbit local. 5.- Des del Grup Municipal i de la Secció Local d’Esquerra volem agrair les mostres de suport rebudes en el dia d’avui i manifestar el nostre compromís amb el poble de Montgat. Som servidors públics i sigui en el govern o en l’oposició continuarem treballant infatigablement de manera serena i responsable pels montgatins i montgatines.

Plenari de setembre

Declaració Institucional per a l'emergència climàtica

El proper 27 de setembre el moviment “Friday for future”, amb el suport de més de 100 entitats i col·lectius, ha convocat una jornada de mobilització que es planteja com a vaga estudiantil, vaga de consum, i mobilitzacions en suport de la lluita climàtica. Els signants demanen que es declari de manera immediata l’emergència climàtica i la posada en marxa urgent de concretes per reduir ràpidament a zero les emissions netes de gasos d’efecte d’hivernacle. Els grups polítics d’Esquerra Republicana de Catalunya-AM i de Montgat en Comú Podem han presentat una moció per a la declaració de l'emergència climàtica al plenari de setembre que ha obtingut el suport i l'adhesió de tots els grups polítics representats al Consistoris, motiu pel qual ha esdevingut una Declaració Institucional. La Declaració Institucional de l'Ajuntament de Montgat insta el reconeixement de l'estat d'emergència climàtica en què ens trobem i l'adopció de diferents mesures com ara, a nivell local, l'elaboració del Pla d’Emergència Climàtica del municipi de Montgat.  

Alba Hernández Lacoma, regidora d'Educació i Joventut

El Ple de l'Ajuntament aprova una moció per a la defensa del refugi i l'acollida i de reconeixement a la tasca de l’ONG PROACTIVA OPEN ARMS

En el darrer ple de setembre, conjuntament amb Montgat en Comú Podem, vam presentar una moció per a la defensa del refugi i l'acollida i de reconeixement a la tasa de l'ONG Proactiva Open Arms. La regidora Alba Hernández Lacoma, va presentar la moció, a la qual es van adherir els grups municipals de Junts per Montgat, Som de Montgat  i de Montgat Guanya-Mes-Iniciativa i Compromís.  A continuació us transcrivim la seva intervenció davant del plenari. "Donat el context actual, en ple auge de criminalització del què abans sempre s’havia entès com a imperatiu humanitari; i en una situació en la qual en el nom de la gestió migratòria s’han legitimat pràctiques necropolítiques, basades en idees d’algunes instàncies de poder de dictaminar quines vides mereixen ser viscudes i quines no, ens veiem obligades a dir prou. Davant la progressiva externalització de les fronteres, calen vies legals i segures per migrar, especialment per a aquelles persones que fugen. Quan pensem que les persones fugen, hem de recordar que cadascuna porta la seva maleta de vida i records, i no oblidar  que a escala macro, aquesta fugida moltes vegades no és un fet aillat: les migracions es produeixen en el marc d’unes relacions nord-sud global. La guerra, misèria o manca d’espectatives sovint no s’expliquen sense que ens preguntem qui ven les armes, qui exerceix l’expoli o desgast dels recursos naturals o qui va deixar l’emprempta colonial. No trobarem mai solucions humanitàries per a allò que en realitat són problemes polítics. No obstant: - Podem i hem de treballar per a un marc digne per a l’acollida de persones nouvingudes, que la Llei d’Estrangeria i les pràctiques del Ministeri de l’Interior no faciliten. - Cal insistir en què el “volem acollir” ha de trascendir en l’àmbit de les polítiques públiques i el que és igual d’important: en les nostres polítiques personals: No hi ha un nosaltres i un ells i elles. - I finalment, reiterar l’objecte d’aquesta moció, el nostre suport a ProActiva, i fer-lo extensiu a totes aquelles persones i entitats criminalitzades: Seawatch, Aita Mari, Helena Maleno de Walking Borders, José Palazón de Prodein, Lola Gutiérrez processada a Grècia, igual que Sarah Mardini i Sean Binder, els bombers de Proemaid, Mikel Zuloaga i Begoña Huarte.

Rosa Funtané i Daniel Fuentes signant el Pacte de Govern

Montgat en Comú Podem s'incorpora a l'equip de govern

Les eleccions del passat dia 26 de maig han concretat la representativitat de les forces polítiques de Montgat a l'Ajuntament. Un cop analitzats els resultats de les eleccions, els respectius programes i compromisos ERC  i Montgat en Comú Podem hem acordat fer un Pacte de Govern per aquesta legislatura amb els eixos prioritaris següents: EIX COMUNITARI on generarem polítiques de cohesió i inclusió socials, perquè tothom pugui gaudir dels mateixos drets, benestar i qualitat de vida. EIX DE QUALITAT DEMOCRÀTICA. El poble com a espai de democràcia deliberativa i directe, on el diàleg i la transparència són la norma de govern. EIX DE GOVERN DE POBLE cohesionat i sostenible, amb un espai públic accessible, funcional, proper i respectuós amb el medi. EIX DELS DRETS NACIONALS. Compromís perquè el municipi contribueixi a l’impuls del poble català.  

Parlament de Rosa Funtané

Acte institucional de la Diada 2019 a Montgat

Intervenció de Rosa Funtané, en representació del Grup Municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya La commemoració de l’onze de setembre és en memòria d’aquells que fa tres segles ho van donar tot en la defensa del nostre país, les nostres institucions i els drets i llibertats de la nostra gent. I també per subratllar la voluntat de ser del nostre poble que, 300 anys després, defensa les seves institucions i els drets i llibertats de la seva gent. Som aquí! I hi som com tots els darrers anys. I hi continuarem essent-hi. Com en cada moment que hem viscut els 11 de setembre. Una de les accions que més em va emocionar és veure com els catalans vam aconseguir agafar-nos de les mans des de nord a Sud, 400 km.  per demostrar al món que som molts els que volem el dret a decidir. I Montgat ha respost sempre. En cadascuna de les manifestacions de les Diades. En la celebració del referèndum de l’1 d’octubre on ni la pluja, ni les amenaces ens van aturar per aconseguir votar. Montgat ha demostrat què és el que vol i en una gran majoria els montgatins recolzem el dret a decidir. Això és la democràcia. I des d’Esquerra continuarem vetllant perquè la democràcia, el dret a decidir i la dignitat del poble català estigui per damunt de la repressió espanyolista. I estem segurs que aquesta majoria que va sortir al carrer es veurà sempre representada amb Esquerra defensant unes sigles que ens representen per actuar en favor de la independència i el dret a decidir. I amb mirada global, constatem que la commemoració de la Diada Nacional de Catalunya d’enguany es produeix enmig d’un context internacional de pugna social i institucional entre els que volen assolir més democràcia, justícia i llibertat i aquells que volen evitar-ho. Aviat farà 2 anys de la celebració d’un referèndum marcat per les fortes patacades, per les burles i escarnis d’aquells que no ens volen però no ens deixen anar. L’1 d’octubre del 2017 va marcar a tot un poble.

Rosa Funtané, alcaldessa de Montgat

Constitució del nou Consistori

Aquest matí s'ha constituït el nou Consistori. Després de la presa de possessió dels regidors i regidores electes s'ha procedit a l'elecció de la presidència de la corporació municipal, resultant escollida Rosa Funtané i Vilà, cap de llista d'Esquerra Republicana de Catalunya, alcaldessa de Montgat.

200 motius per continuar avançant amb Esquerra

A continució, a títol d'exemple, enumerem 200 actuacions dutes a terme durant aquesta legislatura. Són actuacions diverses, en quant a la matèria, abast i complexitat o cost i permeten fer-se una visió general de l'obra de govern.      1 Per primera vegadas s'ha elaborat i presentat en audiència pública el Pla d'Actuació Municipal. Ampliar 2 Pots fer el seguiment del Pla d'Actuació Municipal i comprovar el seu grau d'acompliment. Ampliar 3 Les sessions del ple de l'Ajuntament es retransmeten en directe i es poden consultar de del portal de video-actes. Ampliar 4 S'ha aprovat un nou Reglament de Participació Ciutadana que dota a l'Ajuntament dels instruments necessaris per a promoure de manera activa la participació dels veïns i veïnes de Montgat en els afers públics. Amplia 5 Els veïns i veïnes de Montgat poden inscriure's en el Registre Ciutadà i participar activament en els afers públics. Ampliar 6 S'ha constituït el Consell de la Vila amb representació de tots els partits amb representació a l'Ajuntament, de les entitats i de veïns i veïnes de Montgat.  7 S'ha celebrat la primera audiència pública ciutadana en la què els veïns i veïnes determinen els temes a tractar i hi participen activament. Ampliar 8 S'ha actualitzat l'Ordenança general de subvencions i s'ha aprovat el primer Pla Estratègic de Subvencions. Ampliar 9 S'ha creat el portal de transparència. Ampliar 10 El perfil, les dades de contacte, les retribucions i les activitats i béns del càrrecs electes són públiques. Ampliar. 11 Durant aquesta legislatura s'han tramitat  les liquidacions i els comptes generals del pressupost municipal dels anys 2011, 2013, 2014 que no havien estat tramitades quan corresponia. Ampliar 12 Pots consultar el pressupost municipal dels darrers exercicis al Portal de Transparència. Ampliar 13 Pots consultar les liquidacions del pressupost municipal al Portal de Transparència. Ampliar 14 Les actes de les sessions del ple són públiques i es poden consultar al Portal de Transparència.

Can Ciurana

Avancem cap un territori equilibrat

Des d’Esquerra defensem un urbanisme deliberatiu subjecte a control democràtic, de fort contingut social que validi cada proposta a l’interès general sota el paradigma del desenvolupament urbanístic sostenible. Són moltes les previsions normatives que permeten un empoderament ciutadà real en la presa de decisions i la fiscalització dels processos urbanístics al servei de la transparència: Promourem un model urbanístic de municipi al servei de les persones i de la cohesió social, on el poble sigui un espai de trobada, relació i integració a una identitat comuna. Dissenyarem un poble amb veritables espais públics. El disseny, la gestió i el manteniment de l’espai públic ha de donar veu i ha de recollir les necessitats de la ciutadania, segons les seves diferències de gènere, edat, origen, cultura, situació socioeconòmica i diversitat funcional, i situar-la com l’eix central de la política urbanística de Montgat. Apostarem clarament a favor d’un model de municipi sostenible i respectuós amb el medi natural, ordenat i equilibrat, d’acord amb el model territorial de desenvolupament urbanístic sostenible. Cal tenir present que Montgat ja no pot créixer de la mateixa manera en què ho han fet en els darrers anys. En la propera dècada, el manteniment, la rehabilitació i la millora de les estructures ha de ser la nostra premissa. Municipi sostenible i respectuós amb el medi natural. - Elaborarem ordenances municipals de protecció del medi natural i urbà i de defensa del paisatge. - Vetllarem per la gestió adequada dels recursos naturals, patrimonials i culturals de la població per garantir-ne el manteniment a mitjà i llarg termini. - Elaborarem el projecte de millora i ordenació d’usos del Parc natural de les Bateries d’acord amb el resultat del procés participatiu. Municipi ordenat, equilibrat i compacte - Actualitzarem el catàleg de patrimoni local per preservar els béns culturals d’interès local en tots els ves-sants –històric, natural, arqueològic.

Les dones d'Esquerra

Avancem en les polítiques d'igualtat

A continuació us presentem les principals línies d'actuació en política de gènere: Igualtat entre dones i homes Volem un poble de dones i homes lliures i iguals que comparteixin les responsabilitats, on es garanteixi l’accés de les dones en tots els àmbits de representació i presa de decisió. El món local republicà ha de vetllar per fer efectius els drets de les dones en igualtat de condicions en tots els àmbits de la vida pública i professional, i evitar qualsevol discriminació per raó de gènere o de dependència per raons socioeconòmiques. L’Ajuntament, com la primera i més propera administració pública per a la ciutadania, vetllarà per fer de Montgat un espai de seguretat i garantia de drets per a les dones, i un marc de creixement personal i professional. - Crearem el Consell de la Dona ​- Elaborarem el catàleg de serveis i recursos per a les dones. ​- Potenciarem el Servei d’Informació i Atenció a la Dona, crearem xarxes de suport i espais de trobada adreçat a l’intercanvi d’experiències. ​- Desplegarem el Pla Local d’Igualtat i elaborarem al pla d’igualtat a nivell municipal. ​- Vetllarem per a què les dones grans no pateixin solitud i abandonament: pla de teleassistència, suport a les entitats de gent gran, suport als equipaments municipals de gent gran. ​- Promourem la formació en perspectiva de gènere al teixit associatiu municipal. ​- Promourem l’habilitació d’espais de trobada de les dones de Montgat per desenvolupar activitats dirigides i d’intercanvi d’experiències. ​- Commemorarem les dates assenyalades per a les dones: 8 de març, Dia Internacional de les Dones; 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones, i d’altres que els municipis considerin adequades La lluita contra la precarització i la pobresa femenines Actualment les dones continuen sent discriminades en el món laboral, la bretxa salarial és una realitat contra la que cal lluitar.