Nou Barris

Notícia

Audiència Pública de Nou Barris

Audiències Públiques
  • Audiència Pública
  • Audiència Pública
  • Audiència Pública
  • Audiència Pública
  • Audiència Pública
Aquest dilluns les veïnes i els veïns de Nou Barris teníen una nova cita a l'Audiència Pública per a expressar les seves problemàtiques, i en aquesta ocasió va respondre massivament i van fer petita la Sala de Plens del Districte, amb un aforament per a 126 persones que es va veure ampliament superat.

El primer torn de paraula fou per a la representació dels veïns del carrer Japó, al barri de Prosperitat, contraris a l'obertura d'una mesquita. Van llegir un manifest on van exposarles seves reclamacions i van defensar que no per motius racistes, sinó per l'alta assistència d'usuàris que pot rebre el centre, cosa que al seu parer pot amenaçar la tranquilitat del carrer.

Seguidament es va donar el torn de paraula als representants de l'entitat que vol obrir la mesquita. Van defensar la seva integració en el barri, la voluntat d'acord amb les veïnes i els veïns, la legalitat de la seva llicència d'obres i d'activitat. La tensió a la Sala de Plens va pujar mentre feien ús de la seva paraula, perquè els veïns antimesquita no aprovaven el que estaven escoltant. Per acabar els promotors de la mesquita van denunciar amenaces i pintades islamòfobes, i van expressar el seu dolor i la voluntat d'establir un pacte de convivència amb les veïnes.

A continuació l'AVV de Prosperitat va llegir un manifest de suport a l'obertura de la Mesquita, defensant la diversitat del veïnat i la seva integració en el barri, i mostrant la seva repulsa davant de qualsevol actituts racista i xenòfoba, per tal de garantir la convivència als nostres barris. El manifest fou molt aplaudit a la Sala de Plens.

Després d'aquest parlament, el President del Districte va decidir tancar el tema per a evitar allargar el debat, aquest fet va indignar, i molt, a les veïnes i veïns del carrer del Japó, que durant prop de mitja hora van interrompre l'Audiència Pública escridassant a Govern. La tensió va pujar molt i per tal de rebaixar la tensió la Regidora del Districte es va dirigir a les veïnes per a demanar respecte i tranquilitzar els ànims. Finalmen els veïns i veïnes del carrer del Japó, en no aconseguir un altre torn de paraules, van abandonar la Sala.

A continuació es recuperà la dinàmica de l'Audiència Pública amb els parlaments de persones de Zona Nord i de l'AAVV de Ciutat Meridiana. Van denunciar la perpetuació de la problemàtica de l'habitatge i la manca de lloguers socials, que esta generant situacions dramàtiques a famílies de Zona Nord que es veuen forçades a ocupar habitatges per tal de sobreviure (més de 300 famílies viuen en habitatges ocupats segons l'AAVV). També van fer peticions sobre l'estat de les escales mecàniques i la manca de parcs infantils.

Una veïna va denúnciar que l'última reforma de la Llei d'Encausament Civil que es va dur a terme al Congreso de los Diputados, aprovada per PP, C's i PDeCat, va canviar la consideració del delicte d'ocupació d'un habitatge, passant del Codi Civil al Codi Penal. La veïna va traslladar la seva situació personal i les seves pors, perquè el dia 9 de maig es celebra un judici per l'ocupació d'un l'habitatge que va ocupar. Si es declara culpable, el fet de generar antecedents penals li causaria la NO renovació del permís de residència. La Sala mostra el seu suport amb un emotiu aplaudiment.

La Plataforma 500x20 utilitzà el seu torn de paraula per a dirigir-se al veïnat en comptes del Govern. Va denunciar enèrgicament l'aprovació de la reforma legislativa que encausa penalment les ocupacions i acusà als partits que ho van fer de poca-vergonyes. Acaba el discurs empoderant a les veïnes a prendre accions més contundents per a posar sol·lució a la qüestió de l'habitatge a Zona Nord, ocupant oficines bancàries si cal.

L'un altre colectiu amb una amplia representació fou el veïnat de Porta i l'AAVV de Porta, que va llegir un manifest demanant la requalificació dels terrenys del carrer de Maladeta per a que es converteixen en espais verds o espais d'interès municipal, amb l'objectiu d'evitar la construcció de nous habitatges on es troben els horts auto-gestionats. Els horts no és l'objectiu final (es podrien portar a un altre indret si calgués), l'objectiu és aconseguir una Rambla Verda per a Porta, tal i com recull el document de Corredors Verds Collserola-Barcelona dins de l'agenda Barcelona 2021. També es demana la recuperació de Can Valent com a centre d'horticultura, magatzem de llavors municipal i centre base de treball per a Parcs i Jardins.

Altres demandes van ser:
Promoure la construcció d'ascensors a les comunitats de veïns de la Guineueta que encara no disposen d'un. 
Queixes per la mala accessibilitat per a persones de mobilitat reduïda a la cruïlla d'Artesania amb Alcàntara i als autobusos de TMB. Si alguna veïna vol accedir a un autobus amb un altre vehicle que no sigui una cadira de rodes (handbike, scooter, etc) depèn de l'acceptació del conductor.
Queixes per el sentit de circulació del carrer del Pla dels Cireres al barri de les Roquetes.
Lectura del manifest d'afectats per l'amiant de Nou Barris, on es vol denunciar que encara resten molts edificis i instal·lacions amb aquest material. En concret, es demana la retirada urgent de l'amiant que hi ha a l'Escola Tibidabo i a l'Institut Galileu Galilei, al carrer d'en Tissó.
L'Assemblea d'Aturats i Aturades de Nou Barris demana Transport Públic gratuït per a les persones aturades.
Un veí es queixa perquè Govern no penja al web les actes-resum de les Audiències Públiques i Consells Plenari.
El CB Canyelles torna a reclamar una pista coberta per a dur a terme la seva activitat esportiva, i fa entrega a Govern d'un projecte de reforma.
Una veïna denuncia els problemes que li esta causant haver cedit a l'Ajuntament un habitatge per al lloguer social, perquè fa mesos que ho va fer i Govern no ha trobat encara cap usuàri per al seu habitatge, i per tant, està patint problemes econòmics perquè ha perdut la font d'ingressos que li ajudava a sobreviure.