Olot

Totes les notícies

Pere Gómez presenta la moció al ple

Olot demanarà que l’estat no prorrogui l’actual concessió i elimini els peatges de l’AP-7

En el primer ple del 2017 va aprovar-se per unanimitat la moció d’ERC Olot segons la qual el consistori es compromet a demanar al Ministeri de Foment que certifiqui amb totes les garanties que no aprovarà cap tipus de pròrroga per a la concessió de l’Autopista AP-7 nord, entre Tarragona i la frontera amb França, tal com ja va anunciar que faria amb el tram sud d’aquesta via. L’any 2021 finalitza l’actual concessió de l’autopista AP7 a l’empresa Abertis per al tram que va des de Tarragona fins a la frontera amb França. L’estat espanyol, actual administració titular, ja ha expressat públicament el seu desig de no prorrogar-la, sense confirmar la gratuïtat dels peatges. Coneguda com l’Autopista del Mediterrani, és la que més beneficis econòmics ha reportat a les concessionàries, fins al punt que el seu  cost de construcció està sobradament amortitzat. Segons un estudi del Cercle Català de Negocis els usuaris ja hem pagat 90 vegades el cost inicial de la infraestructura. A més, el preu dels seus peatges suposa una dificultat afegida per l’economia gironina, obligada a afegir-lo en el transport de mercaderies i desplaçaments de persones. Un greuge que els usuaris ja van manifestar obertament amb la intensa campanya ‘No vull pagar’ l’any 2012. La supressió dels peatges a l’AP7 serviria, a més, per rebaixar el volum de vehicles pesants que passen pel túnel de Bracons, que deixaria de ser una alternativa a la via de pagament. A les portes de la finalització d’aquesta concessió, des d’ERC Olot pensem que resultaria un escarni prorrogar-la, tal com ja ha proposat el president d’Abertis Salvador Alemany, a canvi de pagar polítiques socials. Amb l’aprovació d’aquesta moció, Olot es compromet també a demanar al govern de la Generalitat que faci les actuacions necessàries per a fer complir aquesta necessitat del territori, i a convidar a tots els grups polítics del Parlament de Catalunya a donar-hi suport.  

Xavier Marcet durant la xerrada a l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa

Èxit de la primera xerrada del Fòrum Nou País d'ERC Olot amb l'expert en innovació Xavier Marcet

El Fòrum Nou País 2017 va començar dissabte a Olot amb la conferència de Xavier Marcet, consultor en innovació estratègica i president de Lead To Change, una consultora reconeguda a nivell internacional amb seu a Barcelona, Boston i Xile.   Sota el títol ‘La 4a revolució industrial. Quin futur ens espera?’ Marcet va desgranar de forma planera els elements d’aquesta revolució, la tecnològica: Internet, Big Data, impresió 3D, intel·ligència artificial, realitat virtual i blockchain. Marcé sosté que aquesta revolució ja ha començat en l’àmbit de la salut i l’atenció social, on les dades i la tecnologia emergent són claus. A més, l’aparició de nous materials també marcarà els propers anys en diferents camps. Pel que fa a Internet, Marcet va explicar que actualment només coneixem l’Internet de les persones, però d’aquí a un temps tot estarà interconnectat. Per això moltes accions quotidianes canviaran. Tot i que encara està en una fase molt inicial, el Big Data o emmagatzematge de gran quantitat de dades serà una peça molt important en un futur. També ho seran la intel·ligència artificial; màquines molt potents que canviaran la feina de les persones; i la impressió 3D, que permetrà imprimir-ho gairebé tot, fins i tot teixits amb vida. Per últim, el BlockChain revolucionarà la indústria financera, segons Marcet. És la base del funcionament de bitcoin, la primera divisa digital, i permet fer transaccions de forma segura. Això farà necessària una infraestructura de cyberseguretat que probablement sigui una de les empreses més importants del món. Segons Marcet, la societat del futur viurà més anys i amb millor qualitat de vida, però haurà de reinventar-se per adaptar-se als canvis que es produïran en algunes professions o institucions, com ara la universitat. La propera xerrada del Fòrum Nou País debatrà sobre el futur model sanitari.

Marçal Casanovas

Olot perd Marçal Casanovas, militant històric d'Esquerra

Aquest dimarts ha mort l'olotí Marçal Casanovas (1921) a l'edat de 95 anys. Va ser regidor de l'Ajuntament d'Olot i Diputat al Parlament per Esquerra Republicana del 1980 al 1992. També va fer una important tasca en l'àmbit associatiu garrotxí: va implulsar Òmnium Garrotxa, i va participar en la fundació del Club Natació d'Olot, el Club Patí d'Olot i l'Associació de Música. També va ser el primer professor de català a Olot, en ple franquisme.  Marçal, les teves paraules ens acompanyaran sempre. El teu testimoni ens esperona a continuar treballant per assolir la llibertat. La teva fermesa ens servirà de guia per no defallir. Construirem un nou país, i serà gràcies a persones com tu que ho hauran fet possible!  

ERC moció Escola Art Olot

Olot blindarà els estudis de l'Escola d'Art i Superior de Disseny a proposta d'ERC

Al ple del mes de novembre ha aprovat per unanimitat la moció presentada pel grup municipal d'Esquerra en defensa dels estudis que s'imparteixen a l'Escola d'Art i Superior de Disseny d'Olot. Així, el consistori es compromet a demanar formalment per carta al Departament d'Ensenyament que no s'aprovi cap grau oficial que ja s'estigui impartint a Olot i a continuar defensant el centre com a escola oficial d'art i disseny de les comarques gironines. 

Esquerra Olot demana que els olotins disposin de la màxima informació sobre els projectes finalistes per votar a la consulta del Firal

El portaveu del grup municipal d’Esquerra ha recordat que els republicans van ser els primers en plantejar que el procés participatiu per a la remodelació del Firal culminés en una consulta ciutadana i celebra que finalment l’equip de govern hagi acceptat la idea. Esquerra es suma a la campanya per aconseguir la màxima participació a la consulta ja que el resultat d’aquesta pot ser determinant en la decisió final. En aquest sentit demana que els arquitectes finalistes desenvolupin com cal el seu projecte i proposa que la informació s’envii per correu a tots els domicilis d’Olot perquè els ciutadans disposin de la màxima informació per a poder pronunciar-se.

ERC Olot escola art

ERC Olot demana un pla integral per a la zona de l’Escola d’Art i la plaça del Carme i proposa fer una biblioteca a Can Sacrest

L’Escola d'Art és el cor del barri vell i un patrimoni per a la ciutat, per això tant en el programa electoral de les darreres municipals com en els dos plens de pressupostos de l'Ajuntament els regidors d’Esquerra Republicana han insistit en la urgència d’un pla integral de ‘ l’Illa de les Arts’ que inclogui l’Escola d’Art, Can Sacrest i l’entorn de la plaça del Carme. Els republicans consideren clau planificar i decidir entre tots el futur d’aquesta zona del nucli antic d’Olot i de l’escola però la resposta de l’equip de govern de CiU i el PSC ha estat sempre negativa. Tot i així, ERC està treballant en una proposta concreta que presentarà properament, i  que compta amb l’opinió de diferents actors implicats. Un dels punts d’aquesta proposta és que a l'edifici de Can Sacrest s’hi ubiqui la nova biblioteca central d'Olot que pertoca a la ciutat per població  i que es reformi l'edifici dels claustres perquè continui sent la seu de l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot. Aquesta remodelació rondaria el milió i mig d’euros, a diferència dels 7 milions que costaria moure l’escola a l’edifici de Can Sancrest. Els treballs haurien d’anar acompanyats d’una reforma urbanística de la zona que ajudi a unir el barri de Sant Miquel al centre de la ciutat. Per ERC, cal planificar i unir esforços en l’Escola d’Art que volem pel futur, entesa no només com un centre de proximitat, sinó com un referent en art i disseny al país. Només així aconseguirem que l’Escola d’Art continuï sent el cor del barri vell i bategui ben fort.

som energia, erc olot, renovables, energia, verda,

Olot es fa soci de Som Energia a proposta d’ERC i podrà abastir-se d’energia 100% verda

El grup municipal d’Esquerra celebra l’aprovació per unanimitat de la moció per la promoció de producció i consum d’energies verdes presentada al ple del mes de juliol, gràcies a la qual Olot comença a caminar cap a un nou model energètic més just i democratitzador. Amb aquest acord, l’ajuntament es compromet a iniciar els tràmits per fer-se soci de la cooperativa Som Energia i a explorar totes les possibilitats de contractació d’energia verda en instal·lacions municipals, tal com proposava ERC. Som energia és ara mateix l’única distribuïdora que certifica energia 100% renovable, una cooperativa independent i sense ànim de lucre que compra, gestiona i factura l’electricitat que usen els seus socis, com a comercialitzadora d’energia verda. Ser-ne socis és un pas molt important cap a la sobirania energètica local de la nostra ciutat, que ja és pionera en matèria d’energies renovables amb projectes com l’illa energètica. Així mateix, l’Ajuntament d’Olot també fa explícita la seva oposició a la política energètica de l’estat espanyol i sol·licitarà al Govern de la Generalitat que insti el Govern a eliminar els impediments a l’autoconsum i l’autogeneració d’electricitat.  

Regidors d'ERC d'Olot durant el ple del mes de maig on es va aprovar la moció a favor d'eliminar els correbous

Esquerra es suma a la campanya Olot sense Correbous i demana la màxima participació pel SÍ

Junts per Olot-ERC ja va votar a favor de la moció que FAUNA va presentar al darrer ple municipal i ara es suma públicament a la campanya Olot sense Correbous amb un cartell en defensa dels drets dels animals. La formació republicana ha anunciat que la setmana de la votació, de dilluns a divendres, obrirà la seva seu del carrer Bisbe Vilanova, per ajudar als olotins que ho necessitin amb la votació telemàtica.   En ple segle XXI maltractar animals en espectacles públics no té cabuda enlloc i encara menys en una ciutat com Olot que s'autoanomena ciutat educadora i que s'ha declarat amiga dels animals i contrària a les activitats taurines.   Quins valors educatius es promouen en un correbou? Quin exemple dóna, per la ciutat que volem, que es mantingui un espectacle basat en la indefensió d’un animal? L'Ajuntament no es pot omplir la boca de valors com el respecte, el civisme i la convivència i al mateix temps promoure els correbous. És del tot incompatible i contradictori i per això el nostre grup municipal treballa amb entusiasme perquè quedi clar que l’Ajuntament no ha d’organitzar cap més correbou.   Esquerra ja ha expressat el seu recel sobre la conveniència i la utilitat d’aquesta consulta, defensant que els drets dels animals no s’haurien de consultar. Davant la obstinació de l’equip de govern en celebrar-la, pensem que hem de participar-hi i animar a tots els olotins a fer-ho a favor del SÍ, d’acord amb la campanya Olot sense Correbous.   Pel que fa a la Variant, ERC entén que aquesta  via al seu pas per la capital garrotxina és una prioritat que cal posar en marxa com més aviat millor i sense perjudicar als veïns. Per Esquerra és imprescindible que compti amb un túnel a l’alçada de l’Hostal del Sol per no expulsar tot un barri de la resta de la ciutat.    

olot és Vila Groga

Olot ja és Vila Groga a proposta d'Esquerra

El ple municipal va aprovar dijous la moció presentada pel grup municipal d’Esquerra Republicana demanant que Olot, com a ciutat educadora que és, formi part del mapa de ‘viles grogues’, compromeses a treballar per un model educatiu públic, en català, inclusiu, democràtic, laic, participatiu i divers per tothom. D’aquesta manera Olot s’afegeix a un moviment integrat per 22 municipis de tot el territori que va començar el març de 2014, quan Polinyà (Vallès Occidental) va declarar­se ‘Vila Groga’​. L’objectiu principal de les viles grogues és reclamar davant les administracions autonòmiques i estatals un paper més actiu i retllevant dels ajuntaments en matèria educativa, així com donar suport a altres moviments socials i educatius en contra de la LOMCE, una llei regressiva, segregadora i que redueix les competències de les administracions locals. La moció presentada pel grup municipal d’Esquerra va aprovar proposa a l’equip de govern crear espais de treball per tal que tots els agents educatius puguin reflexionar sobre el model educatiu de nostra ciutat i emplaçar a la Generalitat a declarar­se insubmissa a la LOMCE. Junts per Olot va presentar una segona moció que demanava una sèrie de compromisos pel que fa al PAES​, el Pla d’Acció d’Energia Sostenible aprovat al darrer ple. La regidora Anna Barnadas va exposar que per l’aplicació d’aquest pla caldria clarificar alguns aspectes com quin regidor o regidors el lideraran en el present quatrienni (2016­2020), quina part del pressupost del 2016 s’hi destinarà i d’on prové el valor de la inversió privada. La moció també demanava que es dediqui una part del pressupost del 2017 al PAES i es presenti un calendari actualitzat i assumible d’accions. Amb l’objectiu de poder fer un seguiment proposava la creació d’una comissió politicotècnica. Tot i comptar amb el suport de la resta de partits, va ser rebutjada amb vots contraris de l’equip de govern, que es nega a donar explicacions al ple sobre el seu propi pla per reduïr les emissions de CO2 i només les vol donar en una comissió.