Olot

Totes les notícies

Josep Maria Mallarach, Francesc Canalias, Xavier Puig, medi ambient, conservació, gestió, Anna Barnadas

Junts per Olot - ­ERC reobre el debat sobre la gestió del partimoni garrotxí amb Xavier Puig, Francesc Canalias i Josep Maria Mallarach

Dissabte a la tarda la sala d’actes de l’Hospici es va omplir amb motiu de la segona xerrada del Fòrum #NouPaís, l’espai impulsat des del grup d’Esquerra d’Olot per posar les bases de com ha de ser la futura república catalana. Amb l’objectiu d’ampliar la visió sobre el nostre patrimoni natural, conèixer com es gestiona actualment i parlar de com s’ha de fer de cara al futur, Junts per Olot­ERC va reunir tres experts en la matèria: Xavier Puig, director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Francesc Canalias, assessor del Consorci de l’Alta Garrotxa i director del SIGMA i Josep Maria Mallarach, consultor ambiental de reconegut prestigi internacional. De la breu intervenció inicial de cada ponent, on van relacionar el seu àmbit de treball amb el títol de la xerrada ­‘Patrimoni Natural: anàlisi i oportunitats’­, van sortir­ne interessants reflexions que posteriorment es van debatre en una taula rodona moderada per Josep Vila, vicepresident de la sectorial de Medi Ambient i Energia d’Esquerra Republicana de Catalunya. Els tres ponents van coincidir en què cal reduïr la burocràcia, cercar nous models de gestió i una estructura estable en matèria de conservació del patrimoni que estigui integrada d’una manera transversal a la resta d’àmbits. El director del Parc Natural Xavier Puig va fer especial incidència en la davallada pressupostària dels darrers anys i en les dificultats de tirar endavant un bon model de gestió sense els recursos econòmics i humans que es tenien abans de la crisi. De la seva banda, Francesc Canalias creu que de cara al futur és essencial augmentar la implicació i el coneixement del territori per poder actuar amb criteri. En aquest sentit va assenyalar que “No podem pretendre gestionar el patrimoni sense tenir en compte que nosaltres també en formem part”. Segons Canalias, el Pla Especial de l’Alta Garrotxa és l’eina que falta per poder avançar i definir quines han de ser les actuacions en aquesta zona de la comarca.

ERC-JuntsxOlot presentem uns pressupostos alternatius per al 2016

PLANTEJAMENT PRESSUPOSTARI DEL GRUP MUNICIPAL D’ERC-OLOT Tot just s’han complert 100 dies de govern municipal i ja ens trobem que cal plantejar l’aprovació dels pressupostos municipals d’Olot per al 2016. Tan sols quatre mesos després de les eleccions municipals seria estrany que els plantejaments pressupostaris d’Esquerra Republicana diferissin molt del que havíem defensat durant la campanya electoral del mes de maig. Entenem, però, que l’equip de govern sorgit de la confluència de CiU i PSC té majoria absoluta i que no els cal, numèricament, buscar el suport de cap més grup. La majoria absoluta té aquestes coses. Amb tot, amb els seus vots, el passat mes de maig els olotines i les olotines van situar ERC-JuntsxOlot com a alternativa de govern municipal. Pensem, doncs, que és ben lícit que presentem unes propostes pressupostàries d’acord amb el que vam defensar en el nostre programa electoral. És clar que si ERC-JxO estiguéssim a govern faríem un plantejament pressupostari ben diferent al que ens presentarà l’actual equip de govern de CiU-PSC. Tot i així, i sense entrar en el detall de totes les partides pressupostàries, nosaltres proposem que s’hi incloguin aquests aspectes en els pressupostos del 2016. Evidentment, ens sentirem molt més a prop de la proposta que presenti l’actual equip de govern si incorpora bona part de les nostres consideracions i, per tant, amb la voluntat de col·laborar i participar en la mesura que puguem en el bon govern del futur de la nostra ciutat, alhora que presentant una proposta alternativa constructiva i factible, proposem aquestes actuacions, que inclouen diversos àmbits que van des de la cobertura social i els serveis educatius, fins al foment de l’ocupació i la dinamització econòmica, passant per temes mediambientals i culturals, etc.:   Cal destinar una dotació pressupostària adequada per: -Augmentar el parc d’habitatges socials (amb el compromís de dedicar-hi les sancions que es puguin aplicar a entitats bancàries amb pisos buits fora de mercat) -Elaborar un pla estratègic de millora i desenvolupament del barri vell.

Junts!

Junts! Ja fa tres mesos que vam celebrar les eleccions municipals. En aquell moment, després d’una campanya electoral prou interessant, van anar apareixent tota una sèrie de temes que pensem que són transcendentals per al futur de la nostra ciutat. Ara ens endinsem en una altra campanya, en aquest cas d’ unes eleccions autonòmiques. Però per fi aquestes no són unes eleccions qualssevol; els que vam creure en el referèndum del 9N tenim clar que seran unes eleccions plebiscitàries, les eleccions definitives per decidir el destí del nostre país. I tenim clar que ens serviran per guanyar la independència. Per quin motiu? Doncs bàsicament amb l’objectiu de poder fer les coses ben fetes. Posem-hi només un exemple que ens toca ben de prop: en les últimes setmanes, hem assistit a la presentació per part del conseller Santi Vila d’una part de la variant d’Olot i, més darrerament, hem pogut llegir un article de l’alcalde d’Olot que es queixa de la lentitud de la resposta de Madrid. Amb la independència, des d’ERC tenim clar que els nostre govern ho farà millor i, sobretot, que ja no podrem donar les culpes de tot a Madrid. Ho hem dit totes les candidatures en la campanya electoral: volem una variant d’Olot al més aviat possible i que solucioni el problema del pas de camions pel centre de la ciutat, que solucioni sobretot el patiment que suporten els veïns de l’avinguda de Sant Jordi de la nostra ciutat. Però també hem dit que volem una variant al més respectuosa possible amb l’entorn, que no podem perjudicar tot un barri fent-li passar pel davant dels nassos una autopista (en la campanya, tots defensàvem que el túnel de l’Hostal del Sol era més que imprescindible), que no tot s’hi val per solucionar un problema perquè de vegades és pitjor el remei que la malaltia, que no podem fer una actuació de la qual ens en penedirem tota la vida... El conseller ens ha vingut a presentar tot just una part del projecte... i sense cap dotació pressupostària! Això no ens ho podem permetre en la nova República Catalana: quan presentem qualsevol proposta d’infraestructura, hem de tenir molt clar el projecte en el seu conjunt i els objectius globals que es busquen.

Hem obert una porta

En primer lloc, volem donar les gràcies als 2833 olotins que han dipositat la seva confiança en nosaltres en les eleccions municipals del 24 de maig. Estem convençuts que els regidors d’Esquerra Republicana no els defraudarem pas. Les passades eleccions han configurat un consistori que poc té a veure amb el que teníem fins ara. D’entrada, han desaparegut les dues formacions de la dreta espanyolista, cosa que ens reconforta i que ens omple de satisfacció pel bon criteri electoral que pensem que hem tingut els electors olotins. Volem destacar que CiU-RCat ha mantingut la posició de llista més votada, tot i que ha perdut un regidor. També volem destacar que la suma de les forces independentistes representa el 72% del total, i que això ens encamina amb moltes esperances cap a les plebiscitàries del 27S. D’altra banda, però, tampoc no es pot negar que hi ha hagut un desplaçament majoritari del vot olotí cap a les posicions d’esquerra. Les quatre llistes d’esquerra amb representació al nou consistori sumem una majoria folgada de 12 regidors sobre 21. Per a ERC són uns resultats històrics perquè per primera vegada tenim la possibilitat de liderar un govern unitari de les diverses formacions d’esquerra de la nostra ciutat. Això és el que hem posat sobre la taula als altres partits per explorar les possibilitats d’un acord sòlid de govern progressista, amb un alcalde i una majoria de regidors independentistes. No cal que subratllem la idea que no ens mouen les ànsies de govern o de tenir una cadira perquè sí. Pensem que els regidors d’ERC ho hem demostrat sobradament quan podíem haver entrat al govern de CiU el 2011 o al del PSC el 2007. Però ara les condicions són diferents perquè tenim la possibilitat d’articular una alternativa plural d’esquerres des d’un lideratge sobiranista. Ho hem intentat. Hem parlat amb les altres formacions per explorar les possibilitats d’un acord que configurés un govern sòlid que només podia ser forçosament majoritari.

Presentació de la llista i el lema d'ERC-Olot. Construïm l'Olot de la llibertat

CONSTRUÏM L’OLOT DE LA LLIBERTAT #nouOlotnouPaís   Aquestes eleccions municipals són unes eleccions diferents, especials. Els independentistes volem que siguin la primera volta de les eleccions plebiscitàries del setembre, que han de portar Catalunya cap a la llibertat.   Des d’Esquerra Republicana d’Olot tenim clar que volem la llibertat per decidir-ho tot, perquè entre tots construïm la ciutat i el país que volem: un país lliure, un país millor, socialment més just. Olot ha de ser un exemple de ciutat on es fan les coses ben fetes, on tots els olotins trobin la seva oportunitat per prosperar.   Des d’Esquerra Republicana lluitarem per construir aquest futur millor, aquest Olot més just per tothom, però tenim clar que només ens en sortirem si ho fem entre tots. La nova República serà la de tots els olotins, la de tots els catalans, sense exclusió.   Pel que fa a la llista que presentem a Olot, pensem que és una candidatura que no només compleix els termes de la paritat, sinó que és completament paritària en tots els aspectes, amb presència de candidats novells al costat de més experimentats, amb gent de totes les edats, amb activistes socials, culturals i esportius, de formació acadèmica diversa i d’ocupacions laborals diferenciades. Pensem que és una llista preparada per liderar el nou Olot que volem per al nou País que hem de construir.     CANDIDATURA PER OLOT ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA-AM   1. PERE GÓMEZ I INGLADA, 50 anys. Doctor en Filologia Catalana i màster en literatura catalana. Catedràtic d’Ensenyament Secundari. 2. ANNA BARNADAS I LÓPEZ, 45 anys. Llicenciada en Biologia i màster en gestió ambiental. Professora d’Ensenyament Secundari. 3. CLARA CASANOVAS I SARSANEDAS, 63 anys. Secretària de direcció. Administrativa. 4. JOSEP QUINTANA I CARALT, 43 anys. Llicenciat en Publicitat i màster en recerca en humanitats. Gestor cultural. 5. LLUÍS JUNCÀ I PUJOL, 33 anys. Enginyer de Telecomunicacions, graduat en Ciències Polítiques i MBA d’ESADE.

Presentació dels 11 primers candidats d'ERC-Olot

Divendres a la tarda, en el marc de l'estadi municipal de futbol, es van presentar els primers 11 candidats de la candidatura d'ERC-AM per a les properes eleccions municipals d'Olot.   A banda dels ja coneguts caps de llista, Pere Gómez i Anna Barnadas, els següents noms de la llista seran:   3. Clara Casanovas, 63 anys, actual regidora i presidenta local d'ERC. 4. Josep Quintana, 42, gestor cultural, llicenciat en Publicitat. 5. Lluís Juncà, 32, enginyer en telecomunicacions, politicòleg i MBA per ESADE. 6. Manel Mitjà, 51, llicenciat en Geografia i Història, treballador de l'Agència Tributària. 7. Susanna Pagès, 22, portaveu local de les JERC, acabant el grau de Ciències Polítiques i Gestió Pública. 8. Meius Ferrés, 51, gestora de comunicació digital, llicenciada en Filologia Catalana. 9. Laila el Gamouchi, 34, treballadora familiar. 10. Albert Nogué, 59, metge, diplomat en gestió hospitalària. 11. David Muñoz, 21, estudiant del grau de Llengües i literatures modernes (català i francès).   La resta de la candidatura (21 membres més 10 suplents) ja està tancada i s'anunciarà oportunament. De fet, no es descarta que hi pugui haver alguna modificació abans del termini definitiu de presentació.   Amb aquesta candidatura, ERC pretén repetir els resultats obtinguts en les últimes eleccions, que van ser les europees de l'any passat, quan va ser la llista més votada a la ciutat d'Olot.

Article de l'Anna Barnadas sobre turisme sostenible i els volcans de BCN

I ara ens volen fer els volcans de BCN?   Si algú pensava que els volcans eren d’Olot, o de la Garrotxa, ens podem trobar de sobte que els volcans siguin de Barcelona. Els “Volcans de BCN”? Doncs, sí. No es tracta d’una història de ficció. Arriben fumades de projectes a l’entorn del Montsacopa que fan pensar que alguna cosa es mou en els despatxos, i no precisament cap al bon camí. L’ombra d’un projecte que cerca un turisme de masses, turisme no respectuós amb l’entorn, infraestructures que no respecten el territori, equipaments basats en el pur mercantilisme amb l’excusa d’un entorn singular i l’organització de l’economia de la ciutat en funció dels que vénen de pas. Turisme que consumeix els valors del territori amb immediatesa –vist i no vist-. Fórmula molt allunyada del modern slow tourism que s’ajusta a un model de desenvolupament sostenible que es vol implantar arreu (menys a Olot). Turisme que cerca visitants que volen venir a passar el seu temps lliure sense córrer, alliberats de preocupacions i sense l’estrès causat per la forma de vida d’avui. Cal dissenyar i oferir uns productes turístics basats en activitats que aportin uns serveis de qualitat i que siguin respectuosos amb el nostre patrimoni. Viatges de plaer, gastronomia local, senderisme, rutes amb bicicleta, esport, visites no massificades a les singularitats del nostre patrimoni natural, passejos en globus, etc. És a dir, la compatibilització entre l’ús del territori pel lleure amb l’ús quotidià i la seva conservació. Des d’ERC-Olot sempre hem defensat les possibilitats estratègiques del turisme per a la nostra ciutat. Olot té un entorn privilegiat que li permet basar una part de la seva economia en el turisme. Però ha de ser un turisme amb visió de futur: cal buscar el turisme familiar, el turisme especialitzat, el turisme esportiu que demana un entorn natural ben cuidat i que és perfectament compatible amb la seva preservació i amb el marc del Parc Natural.

Presentació d'Anna Barnadas com a número 2 de la candidatura d'Olot

El Cap de llista de la candidatura en les properes municipals per Olot ha presentat avui l'Anna Barnadas, que ocuparà el segon lloc de la candidatura. L'Anna és nascuda a Olot el 1969, llicenciada en Biologia l’any 1992 i Màster en Gestió Ambiental en l’Àmbit Municipal. Va començar a treballar a l’Escola Pia d’Olot en els primers anys d’implantació d’ESO i el Batxillerat, com a professora de Ciències Experimentals i Biologia i hi va desenvolupar tasques de cap de departament de Ciències i de Coordinadora de Secundaria. Pel setembre de 2005 comença a treballar a l’escola pública, en Cicles Formatius de la Família Sanitària, ampliant la seva formació amb diferents cursos d’especialització en Emergències sanitàries, Neurobiologia, Biotecnologia, Biologia cel·lular i Biomedicina. Des de fa sis cursos treballa a l’Institut de Vic, on ha desenvolupat tasques de cap de departament de Sanitat i actualment és coordinadora del CFGS de Tècnics de Laboratori Clínic. Paral·lelament, des del 2005 és professora de la delegació garrotxina de la UNED, de la qual ha estat coordinadora acadèmica, on imparteix les matèries de Biologia del curs d’accés i Biologia I i II i Reciclatge i tractament de residus del grau de Ciències Ambientals. A nivell associatiu, ha estat sòcia de la Societat Catalana de Biologia, de la Societat Catalana d’Educació Ambiental, i des del 2013 de l’ANC. És simpatitzant d’ERC des del 2014. D'altra banda, també s'ha fet un balanç molt positiu del procés participatiu de recull de propostes per al programa electoral. En total, s'han rebut 315 propostes que seran incorporades en la seva majoria en el programa electoral definitiu. En tot cas, tots els participants en el procés ja han rebut una resposta sobre les propostes que han presentat i la possibilitat d'incorporar-les o no en el programa. Properament, es presentarà la resta de la llista electoral.

Més sobre la variant: que les presses no ens facin traïdors

  Em permeto estrafer en el títol la històrica proclama del no sempre prou elogiat Jordi Carbonell: “Que la prudència no ens faci traïdors”. Ja fa més d’un any que ERC-Olot vam començar a insistir en el tema de la variant nord d’Olot. Una infraestructura absolutament necessària i primordial per a la nostra ciutat. Des de l’obertura del túnel de Bracons, el pas per l’avinguda de Sant Jordi sosté un nombre de vehicles desmesurat, excessiu; els veïns i els usuaris se’n queixen, i amb raó. Ho hem dit i ho defensarem. No cal que ens lamentem perquè no es fessin bé les coses a l’hora de pensar una via com la del túnel de Bracons. Sempre hem defensat que es volia fer una autopista i que s’anava camuflant presentant-la per fases. El túnel es va fer ben fet després de les modificacions que es van introduir per la pressió veïnal, però seguim patint les conseqüències de no presentar el conjunt de la infraestructura que es vol construir. Fem les coses a trossos... Ara ens treuen a exposició pública l’estudi informatiu de la variant-autovia d’Olot en el tram que correspon al Ministeri de Foment. Molt bé: i la resta? Com pot ser que facin un estudi que deixa la carretera morta enmig d’uns camps sense dissenyar l’enllaç amb la resta de la variant? Fent les coses per trams, amaguen la veritable magnitud del problema. Ens volen fer una infraestructura viària que reculli el trànsit que ve de Saragossa-Lleida i va cap a la frontera en una via lliure de peatge. No hi ha estudis definitius, però això vol dir més de 30.000 vehicles diaris, incloent-hi camions en trànsit dia i nit. Nosaltres diem que, si s’ha de fer una variant, fem-la. Però fem-la bé, perquè si no ho fem així ens en penedirem tota la vida. Si el Ministeri no vol sentir a parlar de túnels, fem-li veure que és absolutament necessari i imprescindible salvar el pas del Riudaura amb un túnel que esquivi el pas per davant del barri de l’Hostal del Sol. No podem fer un llarg viaducte que reculli tot aquest trànsit, amb dos carrils per sentit i velocitat màxima de 100 km/h.