Olot

Totes les notícies

La presidenta de la secció local, Clara Casanovas, reflexiona sobre la llei d'avortament

Ni un pas enrere en els nostres drets (No a la llei Gallardón!) Les dones hem nascut preparades per ser mares, com també hem nascut lliures per decidir quin és el millor moment per ser-ho. Durant anys, no vam poder exercir aquest dret. La llei aprovada el 2010, tot i tenir les seves mancances, va ser una millora important pel que fa a la regulació que existia fins aleshores i ens va permetre escollir el moment de la nostra maternitat. No farem cap pas enrere perquè ningú té dret a llevar-nos aquesta llibertat: sense la llibertat de poder decidir no hi ha igualtat, i sense igualtat no hi pot haver una veritable democràcia.  La decisió d’avortar mai no és fàcil i quan una dona la pren és perquè hi ha un motiu complex al darrere: la majoria de les vegades provoca angoixa i ansietat. S’ha de respectar aquesta decisió perquè és personal i segur que, per la dona que ho fa, és la millor opció en aquell moment. Hem de tenir clar que una dona que avorta no és una delinqüent, és una dona amb una situació personal complicada a la qual li cal un bon acompanyament i la solidaritat del seu entorn.  Si la llei prohibeix avortar, es continuarà fent com es feia abans, amb inseguretat i posant en perill la vida de les dones. Moltes olotines es veuran greument perjudicades per una llei que la societat no demanava. El senyor ministre ha de saber que cada dona que es quedi pel camí, cada víctima, serà únicament responsabilitat seva i que cada criatura que acabi naixent, perquè s’ha obligat a néixer sense unes garanties d’un futur digne, també ho serà.    Legalitzar o prohibir són dues maneres de fer que demostren el nivell de tolerància dels que defensen l’una o l’altra posició. Qui vol legalitzar sap que el pluralisme vol dir neutralitat religiosa, pluralisme està íntimament lligat a la condició humana, a la llibertat de pensament i de consciència i fa créixer la dignitat de l’ésser humà. Pel que fa a prohibir..., no cal ni aturar-nos-hi.

ERC presenta a Olot El Pati descobert

Aquest divendres, amb la presentació del portaveu d’ERC-AM a l’Ajuntament d’Olot Pere Gómez, van ser a Olot dos dels autors de l’estudi guanyador del premi d’assaig polític Josep Irla d’enguany, titulat Catalunya, un pas endavant.   Davant un nombrós públic, els doctors en Ciències Polítiques i Socials, Toni Rodon i Marc Sanjaume, van fer una presentació molt acurada i il·lustrativa del seu estudi.   L’argument bàsic és que l’independentisme català que ha crescut enormement en els darrers anys fins a fer-se hegemònic no és flor d’un dia ni un soufflé que un dia hagi de baixar, sinó que respon a una dinàmica estructural que no ha deixat de créixer i que en justifica la seva consolidació i la seva continuïtat.   Aquesta força sobretot ve donada perquè és un moviment essencialment integrador i democràtic i que, a diferència d’altres processos d’emancipació nacional, no és patrimoni d’una sola formació política sinó que és prou transversal per ser present en partits de totes les tendències polítiques. És això el que el singularitza i el que el fa més fort de cares a l’opinió internacional.   Un intens i aclaridor torn de preguntes va cloure l’acte, amb la conclusió final que, malgrat les pors i les veus discordants, som en una cruïlla històrica que ha de decidir el destí del nostre país, més aviat o més tard, d’una manera que només pot ser democràtica.

Aposta pel desenvolupament dels barris

Pels barris d’Olot   En el darrer Ple d’octubre, el consistori olotí va aprovar els pressupostos per a l’any 2014. Els membres del Grup Municipal d’ERC vam treballar, com havíem fet en els últims anys, per incidir-hi en la mesura que la nostra posició ens ho permet. Vam celebrar que, en part, fossin uns pressupostos amb una voluntat social i que hi hagin mesures, entre altres, per reactivar el nucli antic. Pensem que el centre històric de la ciutat ha de ser un objectiu prioritari de tota política municipal. Olot ha patit, en els últims anys, una certa degradació d’aquest espai emblemàtic malgrat que la majoria d’olotins, visquem on visquem, afirmem “anar (o baixar) a Olot” quan ens hi desplacem, expressió que demostra la importància que li donem. Pensem que la nova plaça mercat serà un element de dinamització, però estem convençuts que el destí dels edificis de l’actual hospital encara ha de ser més determinant en aquest sentit. Ens hi juguem molt, i tot Olot ha de poder dir-hi la seva.   Però aquesta aposta per la recuperació del barri vell no ha d’anar en detriment de l’esforç per millorar la resta de barris de la ciutat. Si per algun motiu excel·leix la nostra ciutat és per mantenir un teixit urbà que garanteix l’harmonia i la cohesió social del conjunt dels seus conciutadans, i el treball en els diversos barris de la ciutat és fonamental perquè això continuï sent així. La configuració del futur de la ciutat i dels barris d'Olot requereix un projecte compartit, que ha de ser la suma de diferents sensibilitats i aspiracions, amb el suport i la implicació de tota la ciutadania.   En els darrers temps és ben cert que s’han endegat actuacions que en milloren la convivència: els projectes d’urbanització del barri de la Caixa, de Benavent i de les Planotes; els diversos equipaments del Morrot, de Sant Roc i del Pla de Baix; el parc de Bonavista i el projecte d’arranjament de camins de Batet, etc.   Això no obstant, cal insistir en els temes que resten pendents.

Suport a la querella per la revisió del judici a Lluís Companys

Aquest és el text íntegre de la moció, amb la inclusió dels alcaldes garrotxins assassinats: MOCIÓ DE SUPORT A LA QUERELLA CONTRA L'ESTAT ESPANYOL PER CRIMS CONTRA LA HUMANITAT PER L'AFUSELLAMENT DEL PRESIDENT DE LA GENERALITAT LLUÍS COMPANYS I JOVER I 47 REPRESENTANTS POLÍTICS CATALANS MÉS       El dimarts passat, dia 15 d’octubre, va fer 73 anys que el president de la Generalitat Lluís Companys va ser afusellat per la dictadura franquista després de ser condemnat en un consell de guerra sumaríssim sense garanties processals i il·legal. Lluís Companys és l’únic president europeu escollit democràticament que va ser afusellat pel feixisme. El president Companys havia estat detingut l’agost de 1940 per forces policials del govern de l’Alemanya nazi a instàncies d’autoritats espanyoles i amb col·laboració de membres de l’ambaixada espanyola a França. Cap govern espanyol d’ençà de la transició al regim constitucional espanyol actual ha anul·lat les penes a les víctimes de la repressió franquista, per la qual cosa Lluís Companys i totes les persones afusellades (es calcula que són prop de 192.000) i empresonades pel regim feixista del general Franco continuen essent considerades culpables per la justícia espanyola; sense comptar els centenars de milers que van haver de patir l’exili. L’Estat espanyol, doncs, continua perpetuant un model únic al món democràtic d’impunitat dels crims del feixisme, emparat en la llei d’Amnistia de l’any 1977, que deixava sense cap mena de càstig els delictes de rebel·lió, sedició, denegació d’auxili i “els comesos pels funcionaris i agents de l’ordre públic contra l’exercici dels drets de les persones.” A pesar de la sol·licitud de derogació feta per part de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans i d’entitats del prestigi de Human Rights Watch o Amnistia Internacional per haver incomplert la normativa internacional sobre drets humans, la Llei d’Amnistia continua vigent i emparant la impunitat dels crims de la dictadura franquista.

ERC-Olot s'absté en els pressupostos del 2014

Esquerra Republicana de Catalunya Gabinet de premsa COMUNICAT ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ ERC s’abstindrà en els pressupostos del 2014 de l’Ajuntament d’Olot   ERC a l’Ajuntament d’Olot s’abstindrà en els pressupostos del 2014 a l’Ajuntament d’Olot.   El portaveu municipal d’ERC al consistori olotí ha explicat avui en roda de premsa que ‘com hem fet en els últims anys, des de la nostra posició actual com a grup minoritari a l’oposició, la nostra intenció és que els pressupostos puguin prosperar i per això intentem pactar uns mínims acords amb l’equip de govern de CiU-RCat. Això no vol dir que estiguem d’acord amb tots els aspectes que contenen els pressupostos que presentarà l’equip de govern perquè, de fet, hi ha molts punts que ens separen’.   Gómez ha afegit que ‘estem treballant des del mes de juliol i agraïm la predisposició al diàleg de l’equip de govern. Som conscients que sovint són temes que no incorporem nosaltres en exclusiva, però pensem que val la pena que quedin especificats per garantir que s’intentin complir al llarg del proper exercici’.   1) No incrementar la pressió fiscal més enllà de l’IPC: Sembla que es podran congelar la majoria d’impostos, però cal recordar que es tracta del capítol més important d’ingressos de la corporació i que cal ser molt curosos perquè els pressupostos puguin ser viables. En aquests moments difícils a tots ens agradaria reduir la pressió fiscal, però llavors potser l’Ajuntament no podria donar els serveis que està oferint.   2) Hospital Vell. Demanem una assignació especial per treballar un pla participatiu sobre els futurs usos de l’actual hospital. Cal estar preparats pel trasllat al nou hospital tenint clar què volem fer a l’Hospital vell. Queda inclosa una partida en els pressupostos del 2014, nosaltres seguirem treballant perquè es prioritzi el procés participatiu.   3) Sant Miquel: Elaborar un “pla de barri” especial, que inclogui Sant Miquel, les Mates i les Tries, amb una previsió d’actuacions estructurals seqüenciades per als propers anys, a executar a mesura que sigui possible; més enllà de les intervencions que es puguin fer relacionades amb els educadors, mediadors o equips de neteja, que s’haurien de reforçar.

Homenatge al president Companys

El matí del passat dissabte dotze, a Olot, ERC-Garrotxa avançava els seus actes d’homenatge al president Companys, donat que el dimecres quinze es complien 73 anys del seu afusellament. Amb sortida del carrer Lluís Companys es portà a terme la 3a caminada en record seu. El destí d’enguany fou el Firalet, on el portaveu d’ERC al consistori olotí, Pere Gómez, i davant del mateix ajuntament, feu una glossa en honor al president assassinat per l’estat espanyol (transcrita tot seguit). Finalment, al Casal Marià, i donat que en homenatjar Companys es pretén homenatjar també a tots els que van patir la repressió franquista, es projectà el documental “Avi, et trauré d’aquí!” (en referència al Valle de los Caídos)  on es pot veure el maltracta que els governs espanyols, de la dictadura però també de la democràcia, han tingut envers les persones, fins i tot més enllà de la vida. En acabar la projecció hi hagué un col·loqui amb Joan Pinyol, net de republicà enterrat allí, i personatge fil conductor del documental.   GLOSSA Permeteu que comencem aquesta glossa fent record d’unes paraules del propi president: Catalans! Les forces monàrquiques i feixistes, que d'un temps ençà pretenien trair la República, han aconseguit el seu objectiu i han assaltat el Poder. En aquesta hora solemne, en nom del Poble i del Parlament, el Govern que presideixo assumeix totes les facultats del Poder a Catalunya, proclamo l'Estat Català de la República Federal Espanyola, i en restablir i fortificar la relació amb els dirigents de la protesta general contra el feixisme, els invita a establir a Catalunya el Govern Provisional de la República, que trobarà en el nostre poble català el més generós impuls de fraternitat en el comú anhel d'edificar una República Federal lliure i magnífica. Catalans! L'hora és greu i gloriosa. L'esperit del president Macià, restaurador de la Generalitat, ens acompanya. Cadascú al seu lloc i Catalunya i la República al cor de tots.

3r Homenatge a Lluís Companys a Olot

Tothom és convidat, aquest dissabte d'octubre, a recordar la figura de Lluís Companys, assassinat per mantenir-se fidel a la democràcia i al servei del poble de Catalunya. En aquests moments d'avenç imparable cap a la independència, és bo que els olotins siguem capaços de recordar aquells que ens van precedir i que van patir en uns moments gens favorables com els actuals.

El dret a decidir és per a tothom

Davant d’un nombrós públic, dissabte passat ERC-Olot va voler acostar la necessitat del dret a decidir i de la independència a tots els ciutadans olotins, sense distinció de nacionalitat o procedència. La xerrada-col·loqui anava a càrrec d’Oriol Amorós, però també hi van intervenir els olotins de procedència forana Laila el Gamouchi, Ángela María Moldón, Jhon Jairo Moscoso, i el president de la federació catalana de cricket, Robert Masih.   Oriol Amorós va centrar la seva intervenció en la necessitat d’incloure el conjunt de la ciutadania en la demanda del dret a decidir i a explicar que la independència serà beneficiosa per a tots els catalans. Va recordar que ERC no ha defensat mai “papers per a tothom”, sinó la voluntat d’incorporar a la societat catalana el conjunt de la ciutadania que viu en el nostre país i que tots hem de ser iguals en drets i en deures. L’Estat que hem de construir ha de garantir aquesta igualtat i podrà supervisar millor que no pas ara els fluxos migratoris que afectaran el nou Estat.   El col·loqui posterior, moderat pel tècnic en ciutadania Xavier Casademont, va ser viu i interessant. S’hi van poder observar que els dubtes que tots tenim sobre la independència sempre són els mateixos. En tots els casos, la resposta és ben clara: econòmicament, el nou Estat serà més que viable; i, pel que fa a les seves característiques, serà com la majoria dels catalans vulguem.   En tot cas, va quedar clar que la nova República Catalana encara està per construir i que, si ens hi posem, és per millorar el que tenim.

"El dret a decidir és per a tothom", xerrada-col·loqui amb el diputat d'ERC Oriol Amorós

I, després de la Via Catalana, d'un Onze de Setembre en què tornarem a fer història i que ens ha de conduir a la llibertat, ERC-Olot organitza per aquest dissabte, 14 de setembre, una xerrada per explicar la voluntat inclusiva del "dret a decidir". Volem votar, perquè entre tots hem de decidir el nostre futur, sense excloure ningú, no podran posar barreres a la llibertat!