Osona

Totes les notícies

Reflexions sobre l'antiga fàbrica Puignerò. Carta del grup municipal de SBiAlb-AM a la ciutadania de Sant Bartomeu del Grau i Alboquers.

Benvolgudes  i benvolguts, Hem viscut i vivim moments d’enorme incertesa per culpa de la pandèmiadel COVID19. Creiem que ens hem de felicitar com a poble per la implicació i rigor demostrat aquests dies tant durs. També volem mostrar el nostre condol i estima a les persones que heu perdut algun ésser estimat. Us encoratgem a seguir perseverant com fins ara i a seguir les directrius sanitàries pel bé propi i de tothom. Amb aquesta carta dirigida a tots els ciutadans i ciutadanes de Sant Bartomeu del Grau i Alboquers us volem transmetre la nostra preocupació per un tema cabdal al nostre municipi i que volem compartir amb tots i totes vosaltres. És de vital importancia que tingueu coneixement de la situación que pot definirel futur del nostre poble. La nostra experiència dins l’administració local com a grup municipal SBiAlb-AM, i tenint clara la nostra opinió sobre les naus de l’antiga fàbrica. Donat que estem parlant d’una construcció de grans dimensionsi no es pot fer desaparèixer, l’hi hem de trobar una SOLUCIÓ, i aquesta passa per donar suport a les 5 empreses ja instal·lades i en ple funcionament, i a la propietat actual. Aconseguir aquest fet és qüestióde modificar el POUM (Pla d’ordenació UrbanísticaMunicipal). La propietat ja ha presentat a l’Ajuntament un projecte de 13,5 milions d’euros per adequar i realitzar les millores necessàries. Però no han obtingut cap resposta i per tant el juliol finalitzarà el conveni quedant aquestes instal·lacionsen desús forçat. Des de SBiAlb-AM, com a grup municipal i amb el suport i supervisió de diferents tècnics supramunicipals, tenim els coneixements precisos dels passos a seguir per poder adequar el POUM i permetre que no es cessi l’activitat a les naus. Així ho hem transmès amb diferents trobades a l’equip de govern i ho reiterem amb aquesta carta, alhora que plasmem la nostra voluntat de treballar conjuntament pel bé del nostre estimat poble.   Creiem fermament que l’única solució és el manteniment dels llocs de treball actuals i l’arribada dels propietaris per desenvolupar-hi la seva activitat, creant nous llocs de treball i poder restaurar les actuals naus dinamitzant l’economia comercial i industrial del nostre municipi.

S'aprova el PLA DE REACTIVACIÓ ECONÒMICA a proposta d'ERC a Prats de Lluçanès

El Ple de Prats de Lluçanès aprova elaborar un PLA DE REACTIVACIÓ ECONÒMICA. Era una proposta que el Grup d'ERC-Prats de Lluçanès vam fer a l'equip de govern el 17 de març, reclamada diverses ocasions i presentada com a moció al Ple d'aquest dimecres 20 de maig. Finalment, amb aportacions de l'equip de govern, la moció va ser presentada conjuntament per tots els grups i aprovada per unanimitat. Els punts de l'acord són: PRIMER.- Mostrar el reconeixement al personal sanitari de la població i del país. Un agraïment a la població que actua amb responsabilitat social, i una afectuosa abraçada a qui ha patit directament els efectes del Covid-19 coneixent-ne la mort. SEGON.- Elaborar un PLA DE REACTIVACIÓ ECONÒMICA DE PRATS DE LLUÇANÈS. TERCER.- Convocar la “Taula per la dinamització econòmica”, oberta a empresaris, comerciants, autònoms, als departaments de promoció econòmica de l’Ajuntament i del Consorci del Lluçanès a agències d’emprenedoria i innovació, a tots els grups polítics  de l’Ajuntament de Prats de Lluçanès,  per tal que treballi en aquest Pla i en una calendarització i deixar la porta oberta a futures incorporacions per tal de millorar-la. QUART.- El Pla disposarà de dotacions pressupostàries per desenvolupar accions per promoure l’economia del nostre poble i la nostra comarca. CINQUÈ.- El Pla posarà al centre de l’acció les persones, orientant-lo a un sistema d’Economia per la Vida, i tenint en compte l’economia social i cooperativa. SISÈ.- El Pla inclourà mesures fiscals i econòmiques pensant en les persones, famílies (i la seva vulnerabilitat), empreses, autònoms, indústries, treballadors/es, comerç, mercat, habitatge, locals comercials, etc. SETÈ.- Es farà una revisió del Pla des de l’òptica de la salut, l’educació, la cultura i l’esport, importants sectors també al nostre municipi. VUITÈ. Aquest Pla tindrà en compte tots els agents comarcals implicats i es complementarà amb accions a nivell de Lluçanès amb la complicitat de tots els Ajuntaments i entitats que el formen i que en vulguin formar part.

ERC Osona celebra un concert reivindicatiu en motiu del 8 de Març

El passat diumenge 1 de març ERC Osona va organitzar a la sala de La Canal de Tona un concert multidisciplinar per celebrar el Dia Internacional de les Dones, el 8M.    Per aquest ordre, hi van actuar: la Mariona Vilar i la seva germana, fent un recorregut per les emocions que ens connecten amb nosaltres mateixes. També la Marta Pampalona de la Seu d’Urgell, que ens va sorprendre a totes interpretant les seves cançons amb la Llengua de signes catalana, senzillament, una actuació potent i delicada al mateix temps. També vam comptar amb la Sílvia Álvarez, una mezzosoprano que va cantar per donar veu a les que ja no estan amb nosaltres. A continuació, va actuar el Cor Nebbia, 9 veus feministes i joves que, amb les seves cançons, reivindiquen aquelles injustícies socials que ens envolten. Cap a la meitat de l’acte, la Margo Prims ens va explicar un bonic conte titulat Jo vaig amb mi de Raquel Díaz Reguera i editat per Thule, per treballar l’autoconcepte, l’amor propi, l’autoestima i la personalitat amb els nens i nenes. La profunditat i personalitat de la veu de l’Helena Costa ens va impressionar i va omplir tot l’escenari amb una dolça força. I no hi podien faltar les Li·lit Trio amb els seus acordions diatònics aportant ritme i vitalitat mentre cantaven, també, cançons reivindicatives. L’experiència de la Laura Segarra dalt dels escenaris va quedar palesa quan, amb 2 temes inèdits, va emocionar-nos pels seu compromís amb les dones. Finalment, va ser el torn de la Cristina Sáez, una veu potent i enèrgica que va cloure un lluït acte amb sorpresa final inclosa, la seva filla de 7 anys, la Mia, cantant a l’escenari amb totes les dones que havien fet possible l’acte.   Aquest reguinzell de dones compromeses van fer vibrar i emocionar al públic assistent i van transmetre energia i complicitat entre dones. La tarda es va fer curta escoltant aquestes 9 dones i el cor, unes actuacions ben variades, edats i estils diferents.   Per acabar l’acte, Jordi Fàbrega president d’ERC Osona va llegir el manifest pel 8 de març simbolitzant així el compromís dels homes en favor de la lluita feminista, i assenyalant les principals desigualtats i discriminacions que les dones pateixen a dia d’avui com ara, la major precarietat laboral, una forta feminització de la pobresa, bretxa salarial o l’accès de les dones al capdavant de les direccions de les empreses.

ERC Osona agraeix la solidaritat contra la repressió

Els republicans porten recaptat fins a 710.000€ destinats al fons solidari a nivel nacional. Esquerra Republicana d’Osona ha recollit 360,00 euros per a la Caixa de Solidaritat contra la repressió de l’estat espanyol. Les republicanes i republicans varen fer campanya a Vic i Centelles aquest dissabte 29 de febrer, durant els mercats setmanals, amb l’objectiu de reomplir els fons i fer front als nombrosos casos contra independentistes represaliats per exercir drets fonamentals. La xifra correspon als diners recollits en efectiu, però també es van repartir fulletons amb el número de compte de la Caixa de Solidaritat (ES31 3025 0001 1814 3361 5996) i l’enllaç web (caixadesolidaritat.cat) per fer aportacions per internet. L’acció a Vic i Centelles ha format part de les ‘macroparades’ que ERC va fer a nivell nacional al llarg del cap de setmana, amb la mobilització de nombroses seccions locals arreu del país. Esquerra Republicana agraeix les aportacions i l’interès demostrat, i dona ple suport a d’altres iniciatives al poble per recollir diners per a la Caixa de Solidaritat. Aquests diners han de servir per fer front a més d’un centenar de causes obertes i, malauradament, els nous casos de repressió que s’obren cada dia. Només amb un cap de setmana, els republicans han recaptat gairebé 10.000 €, i amb les diferents campanyes que han dut a terme, ja sumen un total de més de 700.000 € recaptats. Totes les donacions es destinen íntegrament al fons solidari per cobrir les fiances de centenars de represaliats i represaliades amb causes obertes. Esquerra va muntar prop d’un centenar de parades en diferents municipis, repartit per comarques de tot Catalunya: Alt Empordà, Alt Penedès, Alt Pirineu, Anoia, Bages, Baix Besos, Baix Ebre, Baix Llobregat, Barcelona, Cerdanya, Girona, La Segarra, Moianès, Montsià, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Ribera Ebre, Ripollès, Segrià, Tarragonès, Urgell, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

La desigualtat no és llei de vida

Arriba un altre 8 de Març i ens preparem per commemorar el Dia de les Dones fent un acte a la sala La Canal de Tona el dia 1 de març de 18 a 20h. Dones, sí, en plural, perquè som moltes i diverses. Som les autònomes, les pensionistes, les mestres, les que treballen al camp, en fàbriques, en un despatx o a l’administració, les botigueres, les que treballen a casa, les que agafen Rodalies, les que investiguen, les que cuiden als fills i filles, les que cuiden a la mare i al pare, les infermeres i metgesses, les artistes..., totes, les que tenen vulva i les que no. I, precisament per això, des d'ERC Osona hem volgut preparar un acte plural, on se sentin veus diferents, on hi tinguin cabuda diferents sensibilitats, perquè és, entre totes, que estem fent la revolució! D'entrada els volem agrair a totes elles la seva participació, estem convençudes que tenen moltes coses a dir-nos, d'una forma o altra: cant, música, contes... VEUS EMPODERADES! Sentirem l’energia de les Dones joves, amb el Cor Nebbia; tindrem la Marta Pampalona que ens cantarà amb les mans, perquè també parlem diferents llenguatges; tindrem Contes no sexistes i per la coeducació, amb la Margo Prims, perquè totes tenim molt a aprendre; tindrem diferents estils: des de trap amb l’Ariadna Alonso, fins a clàssic amb la Sílvia Álvarez; tindrem Cançons que curen amb la Mariona Vilar i també unes Pinzellades de la Laura Segarra, que forma part de la tornada de Duble Buble; tindrem un trio amb dues membres de les Tietes Queques, el Lil·lit Trio; tindrem les versions de la Cristina Sáez de Tona i de l’Helena Costa de la Vall del Ges, dues cantants que la música les fa sentir vivies. Al final, hi haurà també un piscolabis per celebrar que totes elles ens ajuden a empoderar-nos!   Fa anys que participo al Grup de Dones d'ERC d'Osona i allà he après a VIURE la sororitat, aquesta paraula estranya que ha aparegut en la nostra manera d’entendre el món i que significa el suport, la complicitat, el compartir experiències, preocupacions i, també, èxits entre les dones.

Principals inversions en els pressupostos per al 2020 a Osona

Principals inversions en els pressupostos per al 2020 a Osona Vic. Projecte remodelació Hospital General de Vic: 5.165.924 Gurb. Nova construcció de l'institut: 1.906.318 Manlleu. Enderroc Pisos Can Garcia: 798.927 Vic. Clausura de monoabocador de fangs de depuració d'aigües residuals de Vic: 700.548 Centelles-Tagamanent. Millores a la C-17: 575.330 Millores característiques i obres complementàries C-17: 164.723 Vic. Adequació ús judicial de l'immoble municipal Casa Serra i Moret: 389.971 Olost. Condicionament carretera Olost-Olvan: 286.000 Vic. Intervenció arqueològica El Graell: 50.000 Vilanova de Sau. Sanejament i depuració: 42.500 Tona. Ampliació i reforma del CAP: 40.274 Roda de Ter. Modificació vialitat polígon Puig Vell: 40.000 Manlleu. Inversions CAP: 40.000 Vilanova de Sau. Rehabilitació dels desguassos de fons i de la xarxa de drenatge de la pressa de Sau: 658.703 Perafita. Sanejament i depuració: 19.500 Montesquiu. Sanejament i depuració: 14.000 Sant Agustí de Lluçanès-Alou. EDAR i col·lectors: 14.000 Vic. Circuit d'Osona: 8.785 Sant Martí d'Albars-La Blava. EDAR i col·lectors: 3.114

El Congrés Regional escull una nova executiva per posar la Catalunya Central a “l’agenda del país"

El Congrés Regional d’ERC de la Catalunya Central, celebrat el 31 de gener a Vic, va avalar la candidatura encapçalada per la vigatana Maria Balasch, com a presidenta, i per la manresana  Mariona Homs —que serà la Secretària General— per liderar una nova executiva que neix amb la voluntat de “posicionar la Catalunya Central a l’agenda del país”.  Es tracta d’una candidatura formada per 8 dones i 7 homes, que es van comprometre a treballar perquè la Catalunya Central “sigui més que una situació geogràfica”, en paraules de la nova presidenta, Maria Balasch, que va afegir “volem que la Catalunya Central esdevingui un territori ple de complicitats teixides entre totes i tots. I volem fer-ho amb ganes de fer una política transversal on les persones estiguin al centre, volem comptar amb tothom per portar a terme estratègies consensuades i compartides”. Durant el congrés, també es va agrair la feina feta per l’executiva sortint, que aquests darrers anys ha estat encapçalada pel santvicentí Lluís Oliveras. La nova executiva d’ERC Catalunya Central està formada per: Maria Balasch (presidenta); Mariona Homs (Secretària General); Roser Montané (Secretària d’Organització); Sílvia Mur (Secretària d’Imatge i Comunicació); Isaac Lozano (Secretari de Política Municipal); Roger Corominas (Secretari d’Administració i Finances); Núria Cañelles (Secretària de la Dona); Agustí Lleyda (Secretari de Polítiques Sectorials); Montse Barniol (Secretària del Món Rural); Josep Subirana (Secretari de Transició Ecològica), Joan Hernàndez (Secretari de Ciutadania i Militància) i Eudald Sellarès (Secretari de Comerç i Economia Social i Solidària). Com a vocals hi ha Sara Alarcón, Alba Camps i Xavier Castellana.

ERC constitueix una nova Secció Local a Muntanyola

Josep Benet, militant històric de Muntanyola liderarà el grup d’ERC a Muntanyola. Després que la coalició entre IpM i ERC guanyés l’alcaldia en les passades eleccions municipals,  ERC fa un pas més i consolida la seva presencia al municipi amb un grup estable de coordinació municipal i polític on també hi serà l’alcalde Carles Morera. Per Josep Benet “la creació d’aquesta Secció Local, es degut a un augment de militància que requereix d’una organització pròpia, i  també per ajudar al grup municipal a implementar amb mes força les diferents polítiques al servei de les persones, de respecte pel medi ambient, sumat a un Ajuntament obert i transparent liderat per Carles Morera". L’executiva local estarà formada per: · President; Josep Benet · Secretaria d’Organització; Carles Morera · Secretaria Finances, d’Imatge i Comunicació; David Camacho · Secretaria de les Dones;  Maite Garcia · Secretaria de Política Municipal; Xavier Sabata · Vocal; Toni Bou Per el president comarcal d’ERC Jordi Fàbrega  “per ERC a la comarca, passos com aquests ens fixen en el territori i ens ajuden a créixer molt més ràpid i de forma organitzada”. Fàbrega va agrair al grup municipal la feina incansable i la gran capacitat de gestió que ha demostrat el grup municipal en aquests sis mesos al capdavant de l’Ajuntament".