Osona

Totes les notícies

La desigualtat no és llei de vida

Arriba un altre 8 de Març i ens preparem per commemorar el Dia de les Dones fent un acte a la sala La Canal de Tona el dia 1 de març de 18 a 20h. Dones, sí, en plural, perquè som moltes i diverses. Som les autònomes, les pensionistes, les mestres, les que treballen al camp, en fàbriques, en un despatx o a l’administració, les botigueres, les que treballen a casa, les que agafen Rodalies, les que investiguen, les que cuiden als fills i filles, les que cuiden a la mare i al pare, les infermeres i metgesses, les artistes..., totes, les que tenen vulva i les que no. I, precisament per això, des d'ERC Osona hem volgut preparar un acte plural, on se sentin veus diferents, on hi tinguin cabuda diferents sensibilitats, perquè és, entre totes, que estem fent la revolució! D'entrada els volem agrair a totes elles la seva participació, estem convençudes que tenen moltes coses a dir-nos, d'una forma o altra: cant, música, contes... VEUS EMPODERADES! Sentirem l’energia de les Dones joves, amb el Cor Nebbia; tindrem la Marta Pampalona que ens cantarà amb les mans, perquè també parlem diferents llenguatges; tindrem Contes no sexistes i per la coeducació, amb la Margo Prims, perquè totes tenim molt a aprendre; tindrem diferents estils: des de trap amb l’Ariadna Alonso, fins a clàssic amb la Sílvia Álvarez; tindrem Cançons que curen amb la Mariona Vilar i també unes Pinzellades de la Laura Segarra, que forma part de la tornada de Duble Buble; tindrem un trio amb dues membres de les Tietes Queques, el Lil·lit Trio; tindrem les versions de la Cristina Sáez de Tona i de l’Helena Costa de la Vall del Ges, dues cantants que la música les fa sentir vivies. Al final, hi haurà també un piscolabis per celebrar que totes elles ens ajuden a empoderar-nos!   Fa anys que participo al Grup de Dones d'ERC d'Osona i allà he après a VIURE la sororitat, aquesta paraula estranya que ha aparegut en la nostra manera d’entendre el món i que significa el suport, la complicitat, el compartir experiències, preocupacions i, també, èxits entre les dones.

Principals inversions en els pressupostos per al 2020 a Osona

Principals inversions en els pressupostos per al 2020 a Osona Vic. Projecte remodelació Hospital General de Vic: 5.165.924 Gurb. Nova construcció de l'institut: 1.906.318 Manlleu. Enderroc Pisos Can Garcia: 798.927 Vic. Clausura de monoabocador de fangs de depuració d'aigües residuals de Vic: 700.548 Centelles-Tagamanent. Millores a la C-17: 575.330 Millores característiques i obres complementàries C-17: 164.723 Vic. Adequació ús judicial de l'immoble municipal Casa Serra i Moret: 389.971 Olost. Condicionament carretera Olost-Olvan: 286.000 Vic. Intervenció arqueològica El Graell: 50.000 Vilanova de Sau. Sanejament i depuració: 42.500 Tona. Ampliació i reforma del CAP: 40.274 Roda de Ter. Modificació vialitat polígon Puig Vell: 40.000 Manlleu. Inversions CAP: 40.000 Vilanova de Sau. Rehabilitació dels desguassos de fons i de la xarxa de drenatge de la pressa de Sau: 658.703 Perafita. Sanejament i depuració: 19.500 Montesquiu. Sanejament i depuració: 14.000 Sant Agustí de Lluçanès-Alou. EDAR i col·lectors: 14.000 Vic. Circuit d'Osona: 8.785 Sant Martí d'Albars-La Blava. EDAR i col·lectors: 3.114

El Congrés Regional escull una nova executiva per posar la Catalunya Central a “l’agenda del país"

El Congrés Regional d’ERC de la Catalunya Central, celebrat el 31 de gener a Vic, va avalar la candidatura encapçalada per la vigatana Maria Balasch, com a presidenta, i per la manresana  Mariona Homs —que serà la Secretària General— per liderar una nova executiva que neix amb la voluntat de “posicionar la Catalunya Central a l’agenda del país”.  Es tracta d’una candidatura formada per 8 dones i 7 homes, que es van comprometre a treballar perquè la Catalunya Central “sigui més que una situació geogràfica”, en paraules de la nova presidenta, Maria Balasch, que va afegir “volem que la Catalunya Central esdevingui un territori ple de complicitats teixides entre totes i tots. I volem fer-ho amb ganes de fer una política transversal on les persones estiguin al centre, volem comptar amb tothom per portar a terme estratègies consensuades i compartides”. Durant el congrés, també es va agrair la feina feta per l’executiva sortint, que aquests darrers anys ha estat encapçalada pel santvicentí Lluís Oliveras. La nova executiva d’ERC Catalunya Central està formada per: Maria Balasch (presidenta); Mariona Homs (Secretària General); Roser Montané (Secretària d’Organització); Sílvia Mur (Secretària d’Imatge i Comunicació); Isaac Lozano (Secretari de Política Municipal); Roger Corominas (Secretari d’Administració i Finances); Núria Cañelles (Secretària de la Dona); Agustí Lleyda (Secretari de Polítiques Sectorials); Montse Barniol (Secretària del Món Rural); Josep Subirana (Secretari de Transició Ecològica), Joan Hernàndez (Secretari de Ciutadania i Militància) i Eudald Sellarès (Secretari de Comerç i Economia Social i Solidària). Com a vocals hi ha Sara Alarcón, Alba Camps i Xavier Castellana.

ERC constitueix una nova Secció Local a Muntanyola

Josep Benet, militant històric de Muntanyola liderarà el grup d’ERC a Muntanyola. Després que la coalició entre IpM i ERC guanyés l’alcaldia en les passades eleccions municipals,  ERC fa un pas més i consolida la seva presencia al municipi amb un grup estable de coordinació municipal i polític on també hi serà l’alcalde Carles Morera. Per Josep Benet “la creació d’aquesta Secció Local, es degut a un augment de militància que requereix d’una organització pròpia, i  també per ajudar al grup municipal a implementar amb mes força les diferents polítiques al servei de les persones, de respecte pel medi ambient, sumat a un Ajuntament obert i transparent liderat per Carles Morera". L’executiva local estarà formada per: · President; Josep Benet · Secretaria d’Organització; Carles Morera · Secretaria Finances, d’Imatge i Comunicació; David Camacho · Secretaria de les Dones;  Maite Garcia · Secretaria de Política Municipal; Xavier Sabata · Vocal; Toni Bou Per el president comarcal d’ERC Jordi Fàbrega  “per ERC a la comarca, passos com aquests ens fixen en el territori i ens ajuden a créixer molt més ràpid i de forma organitzada”. Fàbrega va agrair al grup municipal la feina incansable i la gran capacitat de gestió que ha demostrat el grup municipal en aquests sis mesos al capdavant de l’Ajuntament".  

ERC Osona fa visibles les realitats i vivències "Trans"

El passat dia 28 de novembre l’espai de la Reciclària de Vic, va quedar petit per escoltar i participar en una xerrada/col.loqui en el marc dels actes de suport del 25N, Dia Internacional contra la violència masclista, on sota el títol “Contra les violències masclistes, propostes feministes” es va parlar sobre la Realitat i Vivències Trans. Aquest acte estava organitzat per l’assemblea de Dones d’ERC Osona En l’acte hi varen participar la Mireia Mata, directora general d’Igualtat del Govern de Catalunya,  la trans Fina Campàs de la Fundació Enllaç i el Marc Parareda, president de la associació LGTB Talcomsom.  L’acte tenia el propòsit de conèixer de primera mà amb  l’experiència dels ponents, la realitat dels fets de lluitar per aconseguir viure plenament en un món, on encara, les circumstàncies de “sentir-se i ser diferents als altres” es un estigma que marca tota una vida, en paraules de Marc Parareda Per Mireia Mata, “les persones haurien de poder ser “tal com son”, sense condicions de sexe, color de pell, religió, ni tan sols d’ideologia política. Poder mirar a la cara d’algú sense pensar si és dona, home, negre, blanc, catòlic o musulmà: això hauria de ser la nostra fita. Son en Serigne, l’Aziza, la Fina, en Marc, en Youssef, la Mireia, la Fatou, la Carme, en Bernardo, la Dolors,... persones amb nom i cognoms i la seva realitat i vivències personals. Va tancar l’exposició prèvia a les preguntes dels assistents Fina Campàs fent esment a les dificultats del dia a dia “Desterrem mots ofensius per definir persones que lluiten per poder sentir-se lliures i plenes en el seu cos, caminem cap a la integració de tothom en un món de tots i per a tots. I encara més, fem que les condicions dels infants des de que son capaços de definir-se com el que volen ser, siguin fàcils i assequibles. Obrim els ulls a una realitat que porta des de els inicis de la vida en el planeta i deixem que sigui de ser diferent per a que sigui normal”.

MANIFEST, 25 de Novembre, Dia internacional contra la violència envers les dones

Avui i cada dia, volem manifestar el nostre rebuig cap a qualsevol tipus de violència masclista i fer un pas més en el compromís per eradicar aquesta vulneració de Drets Humans. Volem denunciar fermament la violència que pateixen les dones i que es manifesta de moltes maneres com una conseqüència, i un instrument alhora, de la desigualtat entre homes i dones, i de les relacions de dominació que existeixen. La violència masclista inclou la violència sexual, la violència econòmica, la violència simbòlica i totes aquelles situacions de discriminació patides per les dones pel simple fet de ser-ho. I que no diferencia entre edats, classes socials, procedències o altres estructures socials. El degoteig constant d’assassinats no és més que la punta de l’iceberg d’una problemàtica estructural de la nostra societat. Aquest any s’han produït 32 feminicidis als Països Catalans. I és per això que volem un estat amb una base feminista, una República Catalana que prioritzi acabar amb les violències envers les dones, no només els casos més visibles, com els assassinats i les violacions, sinó també les violències quotidianes que passen més desapercebudes i que són més difícils d’atacar però que legitimen i reforcen un sistema discriminatori. Una República Catalana amb polítiques públiques encaminades a la prevenció centrada en l’educació afectivo-sexual que generi noves maneres de relacionar-se.   L’única manera d’assolir els nostres objectius feministes és implicant-nos, transformant-nos en agents transformadors, des de la ciutadania fins a les institucions públiques, per garantir els drets de les dones i la denúncia de les violències masclistes. Volem una societat de dones i homes lliures on la violència contra les dones en cap cas estigui legitimada sinó que es condemni i es rebutgi. Perquè les dones volem ser lliures, no valentes.      

foto de naciodigital

ERC OSONA demana la llibertat d’en Txevi Buigas i la resta de detinguts

El passat 23 de setembre es va viure una operació policial a Mollet del Vallès, Sant Fost de Campsentelles, Sabadell, Cerdanyola, Santa Perpètua de Mogoda, Sant Pere de Torelló, Sant Vicenç de Torelló contra persones membres del moviment independentista les quals l'Audiència Nacional espanyola acusa de terrorisme, rebel·lió i sedició. Van entrar de matinada a les cases, mentre dormien, trencant portes i fent detencions sota futuribles, i com a prevenció de delictes en condicional, tal i com ha explicat Teresa Cunillera, Delegada del Govern Espanyol a Catalunya. Ara mateix set persones han estat detingudes, i dues més van ser alliberades amb càrrecs després dels escorcolls. Aquesta nova onada repressiva, tal i com ja ho va ser el 20-S d'ara fa dos anys, busca generar un clima d’avís a les portes de la sentència pel 1-O, i és un nou intent de construir un relat, inexistent, de violència i lligar independentisme amb terrorisme. Amb aquestes accions i les anteriors, la maquinària de l'Estat espanyol vol atemorir i desmobilitzar el conjunt del moviment independentista i republicà català, divers, absolutament pacífic i radicalment democràtic La societat catalana ha mostrat el seu rebuig, manifestant-se al carrer i organitzant cassolades arreu del país. Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats ha demanat la compareixença del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per demanar-li explicacions. L'operació també té, en període preelectoral, una intenció propagandística evident, i que busca, davant l'opinió pública, contribuir a criminalitzar idees polítiques legítimes que comparteixen amplis sectors de la societat catalana. L'independentisme és un projecte cívic, pacífic i no violent, legítim políticament i avalat a les urnes de forma reiterada. ERC Osona es suma a la moció votada en el Ple de l’Ajuntament de Folgueroles en favor de la llibertat del company Txevi Buigas MOCIÓ PER LA LLIBERTAT DE XEVI BUIGAS   Xavier Buigas i Llobet és una persona molt vinculada al nostre municipi, involucrada en la vida associativa, cultural i esportiva de Folgueroles.

El president sortint entrega la vara al nou president de l'ens comarcal. Foto de OSONA.COM

Esquerra Republicana liderarà el Consell Comarcal d'Osona

El president del Consell Comarcal d'Osona  ha remarcat que l'ens supramunicipal "està al servei de la ciutadania" i el pacte d'ERC, JxCat i independents està obert a la ciutadania i la resta de formacions.   Després de la victòria d'ERC en l'àmbit comarcal d'Osona en les darreres eleccions municipals, els republicans lideraran el govern del Consell Comarcal, en un govern format per Esquerra Republicana, Junts per Catalunya i els Independents d'Osona.   Per part d'ERC, a capdavant hi haurà el tàndem format per l'alcalde de Sant Julià de Vilatorta, Joan Cales Rodríguez, i Margarida Feliu, alcaldessa de Viladrau com a president i vicepresidenta tercera i responsable de l'àrea de Medi Ambient, respectivament. Posar de manifest que tot l'equip d'ERC al Consell Comarcal és completament paritari.   També amb tasques de govern, per part dels republicans, hi haurà l'alcalde d'Olost, Josep Maria Freixanet, que serà adjunt a la Vicepresidència Tercera i serà responsable d'Hisenda i Règim Intern; l'alcalde de l'Esquirol Àlex Montanyà, serà el responsable de l’area de Turisme; Sònia Muñoz, alcaldessa de Montesquiu, de Educació; Eric Sibina, alcalde de Sant Vicenç de Torelló, dirigirà tot el Cicle de l'Aigua, Núria Arau, regidora de Taradell, serà la consellera delegada de Cultura i Arxiu, i Rafa Cuenca, regidor de Manlleu, serà el conseller delegat d’Acció Social.   L'alcalde de Torelló, Marçal Ortuño, serà el portaveu del grup d'ERC Osona i la regidora de Vic, Maria Balasch, serà la portaveu adjunta.   També seran consellers/conselleres, l'alcalde de Santa Eulàlia de Riuprimer, Txevi Rovira; Roser Montané, regidora de Roda, Judit Sardà regidora de Tona i Glòria Colom regidora a Lluçà.   Pel ja president de l'ens comarcal Joan Carles Rodríguez " les grans línies de futur són apostar pels nous sistemes tecnològics en temes de mobilitat, les polítiques de transició energètica davant el repte del canvi climàtic, la integració dels serveis socials amb els de salut, buscar solucions a la manca d'habitatge, i apostar per l'empresa pública de l'aigua en baixa creada recentment.

Jornada electoral del 28è Congrés Nacional d’Esquerra Republicana

Benvolgut company, benvolguda companya, Ens plau informar-te que en compliment dels Estatuts del partit, la Presidència, amb la ratificació del Consell Nacional, ha convocat la jornada electoral del 28è Congrés Nacional d’Esquerra Republicana pel proper dia 15 de setembre de 2019. Segons estableix l’article 7 del Reglament de la jornada electoral del 28è Congrés Nacional d’Esquerra Republicana (que podràs trobar a www.esquerra.cat/28congresnacional), t’adjuntem la següent informació: Pots consultar personalment a la Seu Nacional (c.Calàbria,166), per telèfon (93 453 60 05) o per correu electrònic a administracio@esquerra.cat, si constes al cens electoral de la jornada electoral. El termini per presentar una reclamació contra el cens comença avui dia 29 de juny de 2019 i finalitza el 16 de juliol de 2019 (art.5 del Reglament). Per exercir el teu dret a vot disposaràs d’una plataforma de votació electrònica, que et permetrà votar telemàticament (des d’un ordinador, un mòbil o una tauleta), o des dels punts de votació presencial que s’habilitaran, d’acord amb l’article 4 del Reglament. Pots consultar els punt de votació en aquest enllaç Si no pots exercir ni personalment ni telemàticament el vot el dia de la jornada electoral, podràs exercir-lo per correu postal, prèvia justificació davant de la Comissió de Garanties. El termini per sol·licitar el vot per correu finalitza el dia 16 de juliol de 2019. Cal enviar tant la sol·licitud com la justificació, acompanyada d’una fotocòpia del document d’identitat, a: • Adreça postal: Subcomissió de Garanties Electorals Seu Nacional d’Esquerra Republicana de Catalunya C/ Calàbria 166 08015 – Barcelona • Adreça electrònica: garanties28cn@esquerra.cat El termini per presentar candidatura a l’Executiva Nacional finalitza el 30 de juliol de 2019 a les 14 hores. Els requisits per a presentar-se estan regulats a l’article 10 del Reglament. El termini per presentar candidatura a persona consellera nacional finalitza el 30 de juliol de 2019 a les 14 hores.