Osona

Totes les notícies

La Diputació de Barcelona destina 2 milions d’euros a la millora i el manteniment de camins municipals de la comarca d’Osona

La Diputació de Barcelona destinarà aquest mandat 2.032.243€ a la millora i el manteniment de camins municipals d’Osona. Amb aquesta inversió, s’arranjaran 120 camins- que sumen 487 quilòmetres- dels 46 municipis que han sol·licitat beneficiar-se d’aquest pla.    La inversió a la comarca l’ha presentat aquest dimarts a Seva el diputat d’Infraestructures Viàries i Mobilitat, Jordi Fàbrega, que ha explica que «aquest programa es fa per la necessitat del món rural i el territori de garantir una mobilitat adequada per a la població que encara viu en l’àmbit rural». Per aquests 120 camins que es beneficiaran el programa circulen una mitjana diària de més de 69.000 vehicles que es beneficiaran d’aquesta millora. Donen accés a 131 nuclis de població aïllats, 979 masies disseminades i 520 accessos a explotacions agràries. Millores a tota la demarcació A nivell global, el Programa complementari de millora i manteniment de camins està dotat amb 11.200.000 euros i se’n beneficiaran, aquest mandat, els 257 ajuntaments de la demarcació de Barcelona que així ho han sol·licitat. En total, el programa permetrà arranjar 549 camins, que sumen 1.650 quilòmetres d’extensió i suposen un 9% de total de camins municipals que hi ha a la demarcació. Es calcula que es crearan uns 200 llocs de treball durant l’execució de les obres i que uns 185.000 usuaris es beneficiaran de la millora. Les bases del programa Aquest Programa de millora i manteniment de camins- dotat amb 11,2 milions d’euros- preveu un import màxim de 50.000 euros per ajuntament. Durant l’any passat, els ajuntaments van demanar l’ajut per a arranjar algun dels seus camins segons els criteris que estableix el pla, com són, per exemple, la urgència de l’actuació, la possibilitat de connectar nuclis disseminats, la importància dels camins en el municipi o la seva importància social.

"Per una República Justa" amb Carles Mundó a Folgueroles.

Aquest dilluns dia 12 de desembre s'ha celebrat una xerrada/col.loqui sota el títol "Per una República justa" amb el Conseller Carles Mundó a Folgueroles. Dins el marc de la campanya "La República que farem" aquest dilluns dia 12 de desembre ha tingut lloc una xerrada amb el Conseller de Justícia Carles Mundó a Folguerles organitzada per la Secció Local d'ERC de la població. El Conseller Mundó  ha parlat del procés i de la seva situació actual explicant tot el recorregut que s'ha fet ja fins ara i destacant que aquests darrers mesos queda la part més complicada: "estem en una ascensió a l'Everest i ens resta l'últim atac: fer el cim" va comparar.  Malgrat això, es va mostrar convençut alhora d'aconseguir l'objectiu final ja que amb el suport popular i la feina realitzada fins el moment, "aquest darrer esforç compta amb les màximes garanties", va apuntar. Al finalitzar, el públic assistent que es va mostrar molt interessat durant tota la xerrada, va exposar-li les seves qüestions a les que Mundó va contestar reafirmant, un cop més, la bona salut del procés.  

Santi Vidal explica la República que farem a Centelles

El passat dijous 1 de desembre el jutge i senador per ERC Santiago  Vidal, va ser a Centelles omplint de públic la sala de vidre del Casal Francesc Macià. La xerrada, organitzada per la secció Local d’ERC a Centelles, s’emmarca en la campanya que el partit va iniciar el passat mes d’octubre sota el nom La República que farem.  Vidal va explicar amb tots els ets i uts com està l’escenari del procés tant a Madrid com a nivell internacional, alhora que va exposar tot fent reflexionar els assistents els deu aspectes fonamentals sobre els quals es construirà la República Catalana. Un país avançat que es situarà entre els millors d’Europa. Entre d’altres qüestions, va explicar com es desplegarà la hisenda pròpia, les millores en el sistema de pensions, l’oficialitat de la llengua, la importància de la lluita contra la corrupció, el nou sistema de vot, la limitació dels mandats i la possible destitució dels governants en cas d’incomplir amb el seu programa electoral. Un model de país que s’emmiralla en alguns aspectes amb models com el de  Noruega o Suïssa.  La campanya està oberta i pretén que la ciutadania aporti idees, propostes i opinions per definir de forma participativa el nou model de país.  

els tres electes d'ERC a Tona. Amb Núria Sisó, Olga Marmol i Alfred Jofre

Núria Sisó nova portaveu d'ERC a Tona

Comunicat d’ERC Tona arran de la dimissió de Pere Senyé i el seu pas a regidor no-adscrit  Des d’Esquerra Republicana de Tona lamentem la decisió de Pere Senyé d’abandonar el grup municipal d’ERC i passar a regidor no-adscrit. Tant des del Grup Municipal com la Secció Local volem agraïr la tasca duta a terme fins ara pel Pere en nom d’ERC Tona.  ERC Tona ha intentat redreçar la situació amb la postura de Pere Senyé, apostant pel treball conjunt entre Grup Municipal i Secció Local segons els principis de col·laboració, coordinació i lleialtat.  Que després de treballar incansablement durant anys per vestir una candidatura potent a les eleccions municipals i degut al canvi d’escenari polític al municipi, ERC Tona va aconseguir en les passades eleccions municipals de maig de 2015, 849 vots representant el 25,61% i aconseguint quatre regidors. Aquests bons resultats considerem que son fruit del lideratge solidari de tots els membres de la candidatura, de treballar conjuntament en la pressa de decisions i allunyat dels personalismes. Els electes d’ERC al consistori de Tona, continuarem treballant amb honestedat, proximitat i rigor en benefici del poble de Tona i els seus ciutadans i ciutadanes, tot ajudant a construir una República Catalana lliure, justa i pròspera.

 Maria Portet i Laura Icart, membres de la Fundació pel Suport Social Solidari i Montse Mas, conductora de l'acte

ERC parla de l'explotació sexual a Osona

En motiu del Dia Internacional per l'eliminació de la violència envers les dones, aquest divendres dia 25 de novembre, ERC Osona ha celebrat una xerrada-col·loqui sobre l'explotació sexual a Osona que ha comptat amb la participació de la Fundació pel Suport Social Solidari.   Amb la sala gran del centre cívic "Can Pau Raba" de Vic plena, ha començat l'acte, que s'ha obert amb la lectura del manifest del dia internacional contra la violència de gènere a càrrec de Mar Coll (JERC) i l'encesa de tres espelmes en record a les  ja 17 víctimes de violència de gènere a Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears, ha seguit amb la benvinguda per part de Jordi Fàbrega, president de la Permanent comarcal d'ERC, qui ha celebrat l'existència d'una Assemblea de Dones a Osona molt activa on també col·laboren alguns homes i ha destacat que “malgrat hem avançat pedagògicament amb valors de tolerància i respecte, seguim tenint un problema com a societat: cal que al rebuig social com a societat s'hi sumi un ressò social suficient amb el repte de criminalitzar en el dia a dia, les activitats violentes a qualsevol nivell”. Així mateix, ha condemnat la trata de blanques que ha de ser eradicada en la nova República.   Per altra banda, Maria Portet i Laura Icart, membres de la Fundació pel Suport Social Solidari creada fa 8 anys arran d'una prospecció feta que evidenciava l'existència de treball sexual a Osona i que va detectar la necessitat de controlar la cadena de contagi del VIH, han explicat com amb el programa PrevenciÓsona es treballa actualment, amb unes 200 persones, la majoria de les quals són dones d'entre 18 i 50 anys que es dediquen a la prostitució a la comarca, amb els objectius de possibilitar l'assistència sanitària, mantenir els circuits necessaris per facilitar la possibilitat de realitzar controls ginecològics, urologies..., establir un seguiment i la coordinació amb altres entitats que treballen en el mateix camp fora del nostre territori, ampliar la prospecció als treballadors/es sexuals que exerceixen el carrer i ampliar el Programa dins l’àmbit Social.

Rovira: 'Les dones hem d'estar representades en condicions d'igualtat a les institucions'

La secretària general d’Esquerra Republicana, Marta Rovira, ha recordat aquest dissabte a Vic que les dones representen el 52% de la població i ha reivindicat, per aquest motiu, que ‘hem d’estar representades en condicions d’igualtat a les institucions públiques’. Unes 200 dones han participat aquest matí a l’Assemblea Nacional de Dones d’Esquerra, al Sucre de Vic. Segons Rovira, ‘en el moment fundacional de la futura República catatana les dones hi hem de reivindicar al nostre paper, tant l’exercit fins ara com el que hem de tenir en el futur, que s’ha de fer molt més visible', ha dit. En aquest sentit, la secretària general d’ERC ha assegurat que el partit vol liderar l’aposta per la paritat, i que dins mateix d’Esquerra això sigui una realitat en pocs anys. L’assemblea d’avui, on han participat dones d’Esquerra d’arreu del territori, ha servit per fer començar a fer caminar el Pla d’Igualtat que defineix els reptes per al futur. I que s’inscriu, de fet, en el procés de construcció de la República catalana. Entre els reptes immediats, incrementar la militància femenina al partit, amb un creixement anual del 10%, l’organització de dues trobades anuals, incrementar la connexió amb l’entorn i les sectorials i fer-se més visibles als mitjans de comunicació. A l’assemblea hi han participat càrrecs electes del partit des del món local i comarcal fins a diputades al Parlament i a Corts espanyoles, tant diputades com senadores. Las trobada ha inclòs una fotografia conjunta de totes les assistents per fer visible el seu pes també en l’àmbit institucional, i que això sigui reconegut en la futura República catalana.

Colau i Iceta davant el mirall

A casa nostra tenim uns partits federalistes, alguns amb tints confederals, que conviuen amb els espais sobiranistes i amb els espais unionistes. Uns a través del dret a decidir, els altres mostrant el federalisme com l’eina més factible per mantenir Catalunya unida a Espanya. El món dels comuns (el món Colau, ICV, EUiA i part de Podemos) busquen clarament una equidistància entre unionistes i independentistes amb uns plantejaments polítics situats exclusivament en l’eix social i que donen sortida a l’atzucac nacional a través d'un referèndum pactat amb l’Estat, un plantejament que no porta enlloc més que a donar voltes i voltes sense acabar de moure’ns de lloc. Mai acaben de donar el pas i posar-se al costat del món independentista, no assumint la impossibilitat d’arribar a acords amb l’Estat que suposin que Catalunya és una nació, és a dir que té la capacitat i el dret a decidir. I en el fons, com a opció política d'esquerres haurien de defensar sense embuts i de forma radical el dret democràtic a poder votar què vol ser el poble català i actuar conscientment en què el problema de Catalunya amb l'Estat Espanyol no és binari d'esquerra-dreta sinó entre democràcia i no democràcia, i per tant entre el dret a decidir dels pobles o no. Amb l’evolució del full de ruta incorporant un referèndum, primer intentant que sigui acordat i si no, unilateral, és un pas per facilitar la incorporació d’aquest federalisme sobiranista a partir del valor democràtic del referèndum i les urnes. El altres federalistes, els del PSC, aferrats a una tercera via que s’ha emportat per endavant bona part del seu electoral i de tot un partit històric com Unió, com a via per mantenir Catalunya dins Espanya. I aquesta és la finalitat dels d’Iceta, cap altra, un encaix de Catalunya a Espanya, però que que aquesta tampoc accepta. Es troben que el seu partit de referència estatal, el PSOE, ja no és que ni es plantegi facilitar un referèndum acordat per Catalunya, sinó que acaba de fer saltar pels aires l’eix social al fer un tomb de 180 graus al permetre que Rajoy i el PP de les retallades, el rescat dels bancs i la corrupció estructural governi gràcies als vots, en aquest cas abstenció, del PSOE.

Fabian Mohedano parla de la reforma horària a Roda de Ter

El diputat de Junts pel Sí, Fabian Mohedano, va ser el protagonista d'un acte a Roda de Ter, emmarcat en la campanya constituent d'ERC "La República que farem".  En aquest acte, que es va fer divendres, Mohedano, diputat de Junts pel Sí, va parlar de la reforma horària, sobretot centrant-se en relació en l'àmbit laboral, que és el que centra i condiciona bona part de la nostra quotidianitat.  El diputat al Parlament va reclamar horaris més flexibles a la feina per tal de "millorar la confiança, l'ambient laboral i la productivitat". A més, també explicar que Catalunya és el país on es perd més temps per anar a la feina, per això també va apostar pel teletreball i "confiar més amb els treballadors"  

ERC engega debats constituents a Osona parlant d'educació

El passat dijous, ERC Osona va posar en marxa la campanya "La República que farem", que constarà de debats i xerrades constituents sobre la futura República Catalana. Aquest primer acte va ser a l'entorn de l'educació i va comptar amb la presència de la vicepresidenta del Parlament i diputada de Junts pel Sí, Anna Simó, el diputat d'Educació de la Diputació de Barcelona, Rafa Homet, Blai Gasol i Carles Martínez de la sectorial d'Educació d'ERC. L'acte, que va tenir lloc al centre cívic de Can Pau Raba, a Vic, va comptar amb presència del món municipal d'ERC Osona i gent del món educatiu i de lleure, els quan van entaular un diàleg obert i propositiu amb els ponents sobre el paper de l'educació en la Catalunya independent. Temes com el paper de l'educació en el lleure, la innovació pedagògica, l'Escola Nova 21, els models educatius a seguir i el paper dels ajuntaments va centrar aquest diàleg. Per la seva banda, Anna Simó va afirmar que "calia continuïtat legislativa i en les inversions". Blai Gasol va dir que s'havia d'apostar per una "escola inclusiva, que s'adapti a l'alumne i no a l'inrevés". Finalment, Rafa Homet va dir que "cada projecte educatiu ha d'estar adaptat al seu entorn", "és bàsic el municipalisme, un municipalisme educatiu", va reblar. La campanya "La República que farem", que es porta a terme a tot al Principat, a més d'aquests actes i de parades informatives on es poden recollir propostes de la ciutadania, també compta amb una web on es pot trobar informació dels diferents àmbits (educació, sanitat, medi ambient, etc) i un apartat on fer aportacions, que s'incloguin o no, en el document concloent que els republicans aprovaran en una Conferència Nacional, tindran un retorn per part d'ERC.