Osona

Notícia

ERC OSONA demana la llibertat d’en Txevi Buigas i la resta de detinguts

foto de naciodigital
foto de naciodigital
El passat 23 de setembre es va viure una operació policial a Mollet del Vallès, Sant Fost de Campsentelles, Sabadell, Cerdanyola, Santa Perpètua de Mogoda, Sant Pere de Torelló, Sant Vicenç de Torelló contra persones membres del moviment independentista les quals l'Audiència Nacional espanyola acusa de terrorisme, rebel·lió i sedició. Van entrar de matinada a les cases, mentre dormien, trencant portes i fent detencions sota futuribles, i com a prevenció de delictes en condicional, tal i com ha explicat Teresa Cunillera, Delegada del Govern Espanyol a Catalunya.

Ara mateix set persones han estat detingudes, i dues més van ser alliberades amb càrrecs després dels escorcolls. Aquesta nova onada repressiva, tal i com ja ho va ser el 20-S d'ara fa dos anys, busca generar un clima d’avís a les portes de la sentència pel 1-O, i és un nou intent de construir un relat, inexistent, de violència i lligar independentisme amb terrorisme.

Amb aquestes accions i les anteriors, la maquinària de l'Estat espanyol vol atemorir i desmobilitzar el conjunt del moviment independentista i republicà català, divers, absolutament pacífic i radicalment democràtic

La societat catalana ha mostrat el seu rebuig, manifestant-se al carrer i organitzant cassolades arreu del país. Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats ha demanat la compareixença del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per demanar-li explicacions.

L'operació també té, en període preelectoral, una intenció propagandística evident, i que busca, davant l'opinió pública, contribuir a criminalitzar idees polítiques legítimes que comparteixen amplis sectors de la societat catalana. L'independentisme és un projecte cívic, pacífic i no violent, legítim políticament i avalat a les urnes de forma reiterada.

ERC Osona es suma a la moció votada en el Ple de l’Ajuntament de Folgueroles en favor de la llibertat del company Txevi Buigas

MOCIÓ PER LA LLIBERTAT DE XEVI BUIGAS
 
Xavier Buigas i Llobet és una persona molt vinculada al nostre municipi, involucrada en la vida associativa, cultural i esportiva de Folgueroles. Ha estat regidor de l’Ajuntament entre el 2011 i el 2012. És una persona molt coneguda i estimada per tots els veïns del poble.
 
Des de ja fa molts anys és guarda de l’Espai Natural Guilleries Savassona i com a tal coneix i té cura de l’entorn natural del nostre municipi i dels que formen part del Parc.
La seva parella i els dos fills, als que estima per sobre de tot, estan molt arrelats a Folgueroles on participen vivament en les festes tradicionals del poble, en les activitats escolars i en les competicions esportives d’alt nivel (el fill gran de 10 anys ha estat campió nacional de la seva categoria en horseball).
 
En Xevi ha estat detingut a la matinada del 23 davant del seu fill, mentre dormien, en una masia de Sant Pere de Torelló, La Guàrdia Civil va entrar violentament aixafant els panys i sense cap respecte a la intimitat ni a la presumpció d’innocència.
 
En Xevi és un home de pau, una persona compromesa però, sobretot, un home de pau. Una persona que tothom (família, amics, veïns, escola, ajuntament,…) el coneix i li té confiança. Durant els anys que ha viscut a Folgueroles, on ha format la família, sempre ha fet els favors altruïsticament quan se li han demanat.
 
No li trobaran res i després, com ja ha passat en tants d’altres casos retiraran les acusacions per manca de proves i no haurà passat res: els policies continuaran amb les seves feines amb alguna medalla de més penjada del pit, els jutges tindran alguns galons més a la toga i alguns polítics miraran cap a un altre costat. Però mentrestant en Xevi, la seva família, els amics i els folguerolencs haurem passat uns dies, esperem que ben pocs, amb judicis, pors, amenaces, sense llibertat i marcats per la vida.
 
Per tot això el ple de l’Ajuntament de Folgueroles aprova:
 
  • Mostrar el nostre més gran rebuig i la més profunda indignació per la detenció del nostre conciutadà i per la manera com es va produir: de matinada, esbotzant les portes i ameneçant a un infant.
 
  • Exigir la seva llibertat immediata així com la dels altres detinguts. Mentretant no deixarem de lluitar, sempre pacificament, tal com ens ho va ensenyar en Xevi, per aconseguir demostrar la seva innocència.
 
  • Demanar que tots els responsables d’aquesta vulneració de drets siguin destituïs i inhabilitats quan es demostri la innocència d’en Xevi. I han de saber que no seran benvinguts a Folgueroles.
 
  • Demanar una disculpa pública del responsables polícíacs i judicials per la manca d’ètica, de rigor, de respecte dels drets més elementals i de la mostra del més mínim sentit comú en la detenció davant del fill.
 
Folgueroles, 24 de setembre de 2019