Osona

Notícia

La desigualtat no és llei de vida

Arriba un altre 8 de Març i ens preparem per commemorar el Dia de les Dones fent un acte a la sala La Canal de Tona el dia 1 de març de 18 a 20h. Dones, sí, en plural, perquè som moltes i diverses. Som les autònomes, les pensionistes, les mestres, les que treballen al camp, en fàbriques, en un despatx o a l’administració, les botigueres, les que treballen a casa, les que agafen Rodalies, les que investiguen, les que cuiden als fills i filles, les que cuiden a la mare i al pare, les infermeres i metgesses, les artistes..., totes, les que tenen vulva i les que no. I, precisament per això, des d'ERC Osona hem volgut preparar un acte plural, on se sentin veus diferents, on hi tinguin cabuda diferents sensibilitats, perquè és, entre totes, que estem fent la revolució! D'entrada els volem agrair a totes elles la seva participació, estem convençudes que tenen moltes coses a dir-nos, d'una forma o altra: cant, música, contes... VEUS EMPODERADES! Sentirem l’energia de les Dones joves, amb el Cor Nebbia; tindrem la Marta Pampalona que ens cantarà amb les mans, perquè també parlem diferents llenguatges; tindrem Contes no sexistes i per la coeducació, amb la Margo Prims, perquè totes tenim molt a aprendre; tindrem diferents estils: des de trap amb l’Ariadna Alonso, fins a clàssic amb la Sílvia Álvarez; tindrem Cançons que curen amb la Mariona Vilar i també unes Pinzellades de la Laura Segarra, que forma part de la tornada de Duble Buble; tindrem un trio amb dues membres de les Tietes Queques, el Lil·lit Trio; tindrem les versions de la Cristina Sáez de Tona i de l’Helena Costa de la Vall del Ges, dues cantants que la música les fa sentir vivies. Al final, hi haurà també un piscolabis per celebrar que totes elles ens ajuden a empoderar-nos!
 
Fa anys que participo al Grup de Dones d'ERC d'Osona i allà he après a VIURE la sororitat, aquesta paraula estranya que ha aparegut en la nostra manera d’entendre el món i que significa el suport, la complicitat, el compartir experiències, preocupacions i, també, èxits entre les dones. De fet, vaig aprendre abans la sensació de sororitat que la paraula! Això és el que ens cal: empoderar-nos, tan senzill i tan difícil a l'hora com això. De petites no vàrem tenir massa referents femenins; tot i que la història està plena d'exemples, sempre han prevalgut els models masculins. No coneixem  gaires  pintores, filòsofes , científiques, ni directores d'orquestra, oi?  La desigualtat no és llei de vida, però així ens ho han presentat i així ens ho hem cregut. Llavors, així actuem fins i tot nosaltres mateixes.

Mirem alguns exemples. A Catalunya es van matricular l’any 2018 un total de 95.064 homes i 113.447 dones (segons dades Idescat), però només 2 de cada 10 persones catedràtiques són dones (segons estudi Xarxa Vives Universitats). Un altre exemple: el Banc d’Espanya ha publicat un estudi segons el qual els sous de les mares difereixen un 23% durant els 5 primers anys del fill o filla. I a països com Àustria, els països nòrdics, o EAU, els resultats són similars.
 
Per això són necessaris els Plans d’Igualtat encara que no ho creguem. Aquests Plans ens ajudaran a arribar a una situació d’Igualtat que ara mateix ens costa arribar-hi de manera natural, però nosaltres hem de ser valentes i tirar endavant, atrevim-nos! Per exemple, gràcies al Pla d’Igualtat que va aprovar Esquerra a finals del 2016, ara tenim paritat als òrgans de Govern i més regidores i alcaldesses que mai. A més, s’ha treballat molt per la visibilització de les Dones en actes públics i s’ha introduït una visió femenina en tots els àmbits… Hi ha molta feina a fer, però aquest és el camí. 

A Esquerra hem tingut la sort de tenir al davant unes Dones moooolt grans, unes Dones exemplars que el govern espanyol ha volgut fer callar, posant una sordina a les seves veus en forma d’exili i presó. I és que saben que les seves veus ens empoderen parlant-nos d’igualtat, de justícia social i de llibertat, perquè estan (estem) convençudes que la República ens donarà l’oportunitat, entre altres, de lluitar per una Igualtat real.
 
Judit Sardà i Cabero
Regidora d’Hisenda, Desenvolupament Local i República
ERCTona