Osona

Notícia

Llansana: “la societat catalana avança i molts partits es queden enrere”

S’ha d’interpretar la voluntat catalana a través de les seves accions i les seves reaccions. Per això, Esquerra no pactarà amb cap partit que no vulgui convocar un referèndum la propera legislatura.


El Casino de Vic va acollir ahir dimecres la xerrada debat “Catalunya decideix” amb Marina Llansana com a ponent. Llansana és actualment diputada al Parlament de Catalunya i Vicesecretària general d’Acció Sectorial i Programes.

Llansana va iniciar la seva intervenció destacant que “els fets de les últimes setmanes s’han de mirar amb perspectiva històrica per saber el què han suposat, tal i com sempre destaca en les seves intervencions el Conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras”. Les accions que s’haurien de poder interpretar amb perspectiva són la conjuntura de “la manifestació del 10 de juny, la sentència del TC, l’organització de les consultes populars per part de la societat civil i les enquestes publicades per La Vanguardia en què destaca el 47% de la població catalana que avui en dia votaria a favor de la independència”.

Llansana va destacar que l’acord de govern entre PSC i ERC del 2003 “va trencar la dicotomia entre els catalans autòctons i els de fora”. Abans l’independentisme era ètnic, ara ja no, és integrador. Com tampoc és una opció política marginal sinó una opció més, tal i com demostra el naixament de noves forces polítiques que tenen per objectiu la independència.

Ara bé, Llansana recorda que Esquerra sempre ha estat independentista i d’ideologia d’esquerres. A més, és un partit que té opinió i propostes de país. No com altres nous partits, que “no se sap quina ideologia tenen, si de dretes o d’esquerres; només tenen per objectiu la independència, buida de contingut”. Es desconeix què pensen sobre la reforma laboral, de les pensions, urbanisme, benestar...entre molt altres temes de país.

La diputada també va afirmar que el federalisme, després de les últimes accions polítiques i moviments de la societat civil catalana, “és una opció morta, i sense sentit”. Per tant ha fracassat com també ho ha fet el projecte de l’Espanya plural de ZP. Si ni tan sols es pot parlar català al Congrés i se segueix finançant l’Institut Cervantes, institució que difon el castellà a través de 30 delegacions.

També va destacar la fi de l’autonomisme ja que s’ha arribat al sostre competencial i el nou finançament també ens ha indicat el màxim que podem assolir, però aquesta paret l’hem de saltar tots junts. I com que de moment no podem convocar un referèndum, “s’ha d’interpretar la societat catalana a partir d’accions com la manifestació del 10-J i l’aparició de nous partits independentistes”. Des d’Esquerra, Llansana remarca que “Esquerra no pactarà amb cap força política que no vulgui convocar un referèndum la propera legislatura” ja que és el que demana la societat catalana. S’ha arribat en un moment en que “la societat avança i molts partits es queden enrere”. En aquest sentit, Esquerra

està satisfeta per la feina feta durant aquestes dues legislatures perquè amb només un 14% dels vots ha condicionat el debat polític i l’ha portat a l’àmbit nacional. Ara bé, està clar que la independència de Catalunya no passar només per Esquerra sinó per totes les forces polítiques independentistes. Això sí, és necessari tenir 68 diputats/des al Parlament per tenir una majoria política.

Aquest acte amb la diputada Marina Llansana s’ha emmarcat dins la campanya Esquerra Compleix. Aquesta campanya pretén donar a conèixer els compromisos adquirits per Esquerra Osona en les darreres eleccions, els famosos 13 Punts d’Esquerra x Osona, a més de l’obra de govern, en especial èmfasi les iniciatives legislatives promogudes per Esquerra amb un clar sobiranisme de fons.
El fet que l'independentisme hagi governat el nostre país en els darrers set anys és un fet històric que ha permès crear una base legislativa que ha reforçat els fonaments institucionals i legals de la nació catalana, posant èmfasi en la cohesió per rellançar Catalunya cap al camí de la llibertat.
També és important el paper que ha tingut el partit per Osona en aquestes darreres legislatures, on ha comptat amb un diputat, Josep Maria Freixanet, que ha permès actuar a nivell nacional i comarcal, des de diferents institucions per tal de reforçar la nostra comarca, amb una base com són els 13 Punts d’Esquerra x Osona.