Osona

Notícia

Els grups municipals ERC-AM d'Osona presenten el seu programa marc a nivell comarcal per les eleccions municipals del maig.

El grup d'electes d'ERC-AM que presentaren els programa.
El grup d'electes d'ERC-AM que presentaren els programa.
Aquest dimecres electes d'ERC-AM d'Osona varen presentar el programa marc a nivell comarcal a l'Ermita de Sant Marc, lloc idoni per entendre i visualitzar la grandesa de la comarca. Per els electes, el 26 de maig de 2019 Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) afronta unes eleccions municipals crucials pel futur de la comarca d’Osona. Després d’una millora general en els resultats dels comicis del 2015, ara la presència del nostre partit en l’àmbit local i comarcal és clau per l’avenç que necessita el nostre país en el moment polític que vivim.

La vocació municipal d’ERC és innegable. L’acció política del partit en l’àmbit local no fa més que generar bona feina, dia rera dia. Els grups municipals d’ERC i AM, honestos i treballadors, han prioritzat, per davant de tot, les necessitats dels seus pobles i ciutats.

Esquerra Republicana, fundada el 1931, té com a objectiu la unitat territorial i la independència de la nació catalana, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó, i l’assoliment d’una societat més justa i solidària, sense desigualtats entre les persones i els territoris.

Esquerra Republicana, l’organització política de Catalunya més antiga encara en actiu, és un partit republicà, democràtic i d’esquerra no dogmàtica que té com a referent la defensa dels drets humans, dels drets dels pobles i del medi ambient; fomenta la seva ideologia i l’acció política en la defensa dels interessos dels sectors productius i de les classes populars, la transparència institucional i el servei a la ciutadania.

D’aquests valors emanen les propostes que les candidatures d’Osona d’ERC i d’Acord municipal proposen de cara les eleccions municipals. Però el partit a la comarca vol anar més enllà. Per això hem elaborat aquest programa comarcal, o potser millor dit supralocal. Perquè dels valors d’ERC en neixen mesures que faran avançar decididament la nostra comarca i els nostres municipis. Perquè exigim la millora constant de les nostres institucions supramunicipals, especialment el Consell Comarcal d’Osona i la Diputació de Barcelona, per tal que la seva acció sigui el màxim de beneficiosa per tota la ciutadania.

Heus aquí els antecedents i la necessitat d’aquest programa electoral comarcal que teniu entre les mans.

DEU MESURES RESUM DEL PROGRAMA D’ÀMBIT COMARCAL PER LES ELECCIONS MUNICIPALS DE 2019
 1.  Cal aprofitar els nous sistemes tecnològics i d’informació per implementar projectes de transport a demanda a tota la comarca. Cal anar trencant l’actual model de mobilitat de la comarca, basat en el vehicle privat.
 2.  
 3. Cal fomentar les energies renovables per generar autoconsum energètic en els edificis públics i privats d’Osona.
 4.  
 5. Proposarem Osona com a territori d’implantació per avançar del model actual d’atenció social i sanitària a un model que garanteixi l’atenció integrada i centrada en les persones, capaç de donar resposta a les seves necessitats.
 6.  
 7. Volem un pacte comarcal per l’habitatge. No podem permetre que certs sectors de la població no puguin accedir a una vivenda. Amb la implicació de totes les administracions, cal sumar esforços per desenvolupar polítiques que vetllin per la funció social de l’habitatge, especialment des de l’oficina comarcal d’habitatge.
 8.  
 9. Caldrà desenvolupar l’empresa pública d’aigua comarcal, per tal de garantir l’eficiència i la sostenibilitat del servei d’aigua en baixa als ajuntaments de la comarca. Des del lideratge que ja ha exercit ERC en aquest projecte, proposarem la creació d’un Observatori Comarcal de l’aigua.
 10.  
 11. Osona ha estat la primera comarca en tenir un pla comarcal d’igualtat de gènere i un pla marc d'igualtat per raó d'orientació sexual i identitat de gènere d'Osona, per la lluita contra la LGTBIfòbia. Fomentarem la implantació d’aquests plans, que han generat gran consens, per aconseguir la no-discriminació en la nostra societat.
 12.  
 13. Volem dotar la comarca d’itineraris per a vianants i ciclistes, que tinguin una funció social i fins i tot de caràcter de desplaçament diari. L’itinerari Vic-Manlleu n’ha de ser un exemple. La construcció d’aquests itineraris fomentarà la sostenibilitat mediambiental, la integració territorial, un nou model de mobilitat i, a més, es tracta d’una mesura positiva en salut pública.
 14.  
 15. Osona no serà aliena a les polítiques de desenvolupament rural. Fomentarem l’arribada de la fibra òptica a tot el territori, i garantirem el manteniment dels camins rurals. La legislació de què ens dotem impulsarà, i no constrenyerà, el poblament sostenible del nostre territori.
 16.  
 17. Proposarem la mancomunació en polítiques de seguretat, per fer-les més eficients i coordinades amb el Departament d’Interior. Mesures que poden incloure la vigilància i la videovigilància, com la instal·lació de càmeres amb lectura de matrícules. Sempre amb escrupolós respecte pels drets civils.
 18.  
 19. Volem una comarca sense inseguretat alimentària. Proposarem un projecte comarcal d’empoderament alimentari pels ciutadans que no tenen accés al merca alimentari, no assistencialista. Per tal que tots formem part d’un territori on ningú passa gana ni pateix malnutrició.
 NOTA SOBRE EL TRACTAMENT DEL TERRITORI DEL LLUÇANÈS EN AQUEST DOCUMENT
Tot i que en la majoria del document es fa referència a “Osona”, ERC no és aliena al procés que ha endegat el territori del Lluçanès per esdevenir comarca.
En tot cas, les propostes per Osona són també pel Lluçanès. De fet, moltes de les propostes procuren l’equilibri territorial, la mancomunació d’esforços, les polítiques de desenvolupament rural, la lluita contra el despoblament. Mesures totes elles que són de necessària aplicació en ambdós territoris.