Osona

Totes les opinions

M. Isabel Vergés i Pérez, regidora i portaveu del grup municipal d’ERC de Sant Quirze de Besora.

Votar!

El proper 25 de maig tenim una nova cita electoral. Aquesta vegada amb Europa. Molts de nosaltres hem fet el comentari: uf, les europees! Com si fossin unes eleccions de segona categoria, de més a més, vaja d’anar fent perquè toca. Sovint ens sentim tots lluny d’això que anomenem Unió Europea. Una mena de supra administració distant i que no sabem massa ni com actua, ni com ens afecta. Però realment tots som conscients que a Europa es debaten moltes coses que influeixen en el nostre dia a dia.

Jordi Casals i Prat, Tinent d’Alcalde d’ERC – Junts per Torelló

Nova tonada en la cançó de l’enfadós del tren?

Quan vaig començar a moure’m en la política municipal, ja fa uns anys, un dels primers actes en què vaig participar va ser sobre el tren. Crec recordar que el lema de la campanya era “Que no se t’escapi el tren” o similar. Em vaig anar acostumant a la incorporació de partides als pressupostos de Madrid pel desdoblament de la via del tren de la línia Barcelona-Puigcerdà. Una partida ignorada any rere any, legislatura rere legislatura, govern espanyol rere govern espanyol.

Dolors Collell, consellera de NeCAT.

Posem un #NouEstel a Europa

Esquerra Republicana de Catalunya, Nova Esquerra Catalana i Catalunya Sí  hem signat un acord per concórrer junts a les eleccions al Parlament europeu. Aquest gest té un potencial enorme si sabem convertir-lo en força transformadora i estimuladora d’una unitat més gran. Aquesta és una coalició que suma ciutadans, els mateixos que s’han agafat de la mà, que han sortit al carrer i que viuen com una festa la il·lusió de construir un nou país i una Europa nova.

Rosa Altimiras i Rovira. Secretaria de la Dona de la Federació de la Catalunya Central d’ERC

Dies després del 8 de març: raons per continuar treballant

“La dona és qui ha decantat el catalanisme cap a l’independentisme” aquest titular a l’entrevista publicada a “El 9 Nou” del passat divendres  7 de març mereix com a mínim un reconeixement i un agraïment per part del col·lectiu femení, independentista.  Sens dubte ha estat una injecció de moral, de motivació i d’il·lusió per a moltes dones que hem treballat en un segon pla i en l’anonimat durant molts anys.

Pere Prat,alcalde de Manlleu i President comarcal d'ERC

LRSAL Una llei per oblidar

El darrer any de l’any que hem deixat enrere ens va de deixar la LRSAL, o sigui la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local. Una llei que perjudica molt als nostres pobles i ciutats; com dic al títol una llei per oblidar. Primer deixar clar que els Ajuntaments demanàvem, reclamàvem i finalment podríem dir que exigíem una nova llei de bases de règim local on es deixés clar un full de ruta clar i transparent; una nova llei molt més ambiciosa i molt més valenta.

Isabel Vergés. Regidora a l'Ajuntament de Sant Quirze de Besora

ANIVERSARIS, UNA ALTRA VISIÓ.

(article publicat a l'edició escrita d'El 9 nou el divendres 7 de març del 2014) És any d’aniversaris. Força i diversos. Des de la mort d’Antoine de Saint-Exupéry, fins a d’altres molt més nostrats i reivindicatius com el tricentenari de 1714. També és l’any del centenari de la Mancomunitat de Catalunya (1914-1925), de l’inici de la Primera Gran Guerra (1914-1918), i el 75è aniversari de la fi de la Guerra Civil (1936-1939).

Marta Rovira, diputada d'Osona i secretària general d'ERC. (article publicat a Osona.com)

Preguntem independència

Arriben moments crucials per al nostre país. I només els superarem si tenim tanta capacitat de persuasió com audàcia i valentia. N’haurem de tenir quan el Govern espanyol –previsiblement- prohibeixi la consulta. I per tant, n’haurem de tenir per defensar els drets democràtics dels nostres ciutadans. Alhora, també haurem de ser capaços de formular una pregunta clara sobre la independència amb una resposta explícita i binària.

Maria Molas Castells. Secretaria de la dona. JERC - Vic

Volem ser dones lliures en una terra lliure

La violència masclista entre els joves està anant en augment als últims temps. Podem recordar que un 60% de les joves han manifestat haver estat insultades i assetjades per les seves parelles.  La societat sembla donar l’esquena a aquest tipus de maltractament que en moltes ocasions es produeix a través del mòbil i les xarxes socials que, tot i que sembla inofensiu, és l’inici de la violència masclista.

Marta Rovira . Secretària general d’Esquerra Republicana i diputada d’Osona

Un Estat que fomenti l'ocupació

«L'Estat espanyol és el que té la ràtio més elevada de desigualtat de la Unió Europea, entre pobres i rics» Una de les formes de mesurar la desigualtat en un territori determinat consisteix a calcular la diferència de renda entre el 20% més ric i el 20% més pobre. Curiosament –i ja em permetreu la ironia-, l’Estat espanyol és el que té la ràtio més elevada de desigualtat de la Unió Europea, segons un informe de la Fundació Bofill.