Osona

Totes les opinions

Jordi Casals i Prat. Vicepresident i Secretari d’Organització d’ERC Osona

La Setmana de la República (Catalana), a Osona

Pau Claris, president de la Generalitat, va establir la República Catalana en el marc de la Revolta dels Segadors i la guerra que la va seguir contra la monarquia hispànica dels Habsburg i el Comte Duc d’Olivares. Des del 1641 fins ara s’han succeït diferents proclames de República Catalana, però confederada amb una república espanyola, des de l’època de la curta en vida I República Espanyola, del segle XIX, fins a les repúbliques catalana de Macià (1931) i de Companys (1934) en el marc d’una “República Federal de Pobles Ibèrics”.

Lluís Argemí i Vila. Conseller Nacional d'ERC per Osona

FRACKING ATURAT. HO HEM ACONSEGUIT! (de moment)

Amb el posicionament explicitat mitjançant el "Compromís d'Orís" dels nostres electes municipals, i la denegació dels permisos "Darwin' i 'Leonardo' sol•licitats per Montero Energy Coorp. SL. per part de la Generalitat , sembla que moment entre tots plegats hem guanyat una petita batalla i l'agressió al nostre medi que representa la fracturació hidràulica o fractura hidràulica (coneguda en anglès com hydraulic fracturing o fracking) no serà de moment possible.

Pere Molist Bover, Regidor d’ERC a l’Ajuntament de Gurb

EL NOSTRE CAMP, LA NOSTRA LLUITA

Entre els anys 2000 i 2011, s'havien perdut a Osona el 55% de les granges destinades a la producció de llet. Aquest exemple serveix per il·lustrar fins a quin punt és greu la darrera agressió que ha plantejat el govern espanyol, decidint condicionar les ajudes que els agricultors i els ramaders han sol·licitat de la PAC (Política Agrària Comuna), al compliment per part de les comunitats autònomes de l'objectiu de dèficit.

Gràcia Ferrer i Codinachs. Metgessa psiquiatra i Secretària de la dona d’ERC Osona. Presidenta de la comissió sectorial de salut d’ERC

DONES AMB TOTS ELS DRETS!

Gràcia Ferrer

L’altre dia em demanaven com és que celebrem el dia de la dona i com és que no fem el dia de l’home? La resposta és molt senzilla, per què les dones  tenim tots els deures com a esses humans però no tenim tots els drets. I els homes si. Encara som minoria en els consells d’administració, en les presidències, en les gerències, en les executives dels partits, en definitiva, els llocs de decisió estan ocupats gairebé sempre per homes.

Pere Prat i Boix. President d'ERC Osona i alcalde de Manlleu

RACIONALITZACIÓ I SOSTENIBILITAT O DESTRUCCIÓ DE L’ADMINISTRACIÓ LOCAL

Escric aquest article a poques hores de saber-se que en el consell de ministres de l’Estat espanyol del divendres 15 de febrer, el ministre Montoro va presentar a l’executiu i després ho va fer públic en una roda de premsa, “el informe sobre el anteproyecto de ley para la racionalización y sostenibilidad de la administración local”. Ho escric en castellà perquè crec que per a nosaltres els catalans no ha de ser una llei que ens afecti, ja que tenim plenes competències en govern local; de totes maneres, davant les intencions recentralitzadores d’aquest govern espanyol hem d’estar preparats.

Marta Rovira. Diputada d'Osona i Secretària General d'ERC.

El 25M ens pertoca enfortir el procés

(article publicat a El 9 nou, a l'edició de divendres 23 de maig de 2014) Imagineu-vos que som a la nit electoral del 25 de maig. La participació ha sigut molt baixa. Ningú havia considerat rellevants unes eleccions que, a Catalunya, tan sols serveixen per elegir 6 diputats de 751. Com a conseqüència del diferencial de participació amb la resta de l’Estat, els partits a favor de la consulta traiem un resultat discret.

Josep Arisa, Secretari Nacional de Formació de les JERC

Organitza't i Lluita!

L’assemblearisme és un principi bàsic del republicanisme d’esquerres tant per les JERC com per ERC. Amb especial atenció al procés d’alliberament nacional d’una part del nostre país, cal tenir sempre present que la nostra gent, militants, ciutadans, són alhora qui possibilita i qui dona sentit al projecte. És obvi en observar com segurament la principal motivació per tirar endavant el procés d’independència d’aquells independentistes no nacionalistes, nosaltres, és millorar les condicions dels nostres: de tota la gent del nostre país.

Equip de campanya

UN DARRER ESFORÇ PER FER DE CATALUNYA UN PAÍS MÉS LLIURE I MÉS JUST

Aquest diumenge ens hi juguem molt. Però sobretot ens juguem poder incidir en el procés que ha de portar aquest país cap a la seva independència. El dia 25 cap vot independentista es pot quedar a casa. El dia 25 cap vot independentista es pot perdre i ERC és la única garantia que cada vot que recollim es transformarà en diputats independentistes que no s’arronsaran en el proper procés que s’obrirà a Catalunya a partir del dia 26.

Jordi Fàbrega i Colomer, candidat osonenc i alcalde de Sant Pere de Torelló

Com seria Osona dins la República Catalana?

Els osonencs, a l’igual que la resta de catalans, patim, per part de l’Estat espanyol, un espoli fiscal (diners que paguem a l’estat i que no reverteixen a Catalunya) d’uns 345 milions d’euros anuals. Per dir-ho d’una manera entenedora, de cada dotze mesos, un de sencer el treballem per a l’Estat espanyol. Això és el que ens costa ser espanyols, l’equivalent al 9,5% del nostre Producte Interior Brut (PIB).