Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Cerdanyola del Vallès

El Grup Municipal d’ERC presenta al·legacions contra el nou Pla Director Urbanístic del Centre Direccional

Esquerra es posiciona en contra de punts clau del nou planejament, demana solucions definitives als abocadors i planteja dubtes seriosos sobre la tramitació administrativa. El Grup Municipal d’Esquerra ha registrat un extens document d’al·legacions al Pla Director Urbanístic (PDU) del Centre Direccional. Els rebuig al planejament proposat es centra en l’excés d’habitatges previstos, els problemes de mobilitat que generarà i la falta de solucions de transport públic, o la inseguretat al voltant dels abocadors existents i les solucions que es proposen. Tanmateix, es plantegen altres aspectes més tècnics com ara la forma de tramitació del PDU, la col·lisió amb la tramitació del PDU Metropolità d’àmbit superior així com la manca de resposta a les al·legacions i propostes presentades pel mateix Grup Municipal en el període de participació ciutadana. 5.377 habitatges El PDU que s’està tramitant proposa construir 5.377 habitatges, 600 més que el planejament anterior.

Sant Hilari Sacalm

Moció per a iniciar un procés participatiu que permeti ampliar el nombre de carrers, places i espais públics amb nom de dona

ERC Sant Hilari reivindica que no hi ha cap carrer amb nom de dona al municipi i proposa iniciar un procés participatiu per revertir la situació    ERC Sant Hilari Sacalm reivindica que al municipi a dia d’avui encara no hi ha cap carrer ni plaça en nom de dona.    Tal com ha exposat el portaveu del grup republicà, Xevi Prat, “som coneixedors de què hi ha un gran nombre de dones que han fet una admirable tasca per Sant Hilari, per aquest motiu, des d’ERC Sant Hilari ens agradaria revertir aquesta situació iniciant un procés participatiu que tingui com a finalitat poder votar i escollir democràticament un nom de dona”.    Aquesta és una proposta que s’ha treballat de forma conjunta amb l’associació local “La Violeta” i els altres equips de l'ens i, per poder-ho dur a terme hem entrat una moció al pròxim Ple Municipal del dijous 12 de desembre.    La proposta del grup republicà és constituir un grup motor per decidir quins espais públics se’ls ha de posar nom i entre les opcions de noms que proposa ERC en destaquen quatre dones.

Castelldefels

Honorem la resistència antifeixista. Inaugurem la Plaça Neus Català

Des de l’anterior mandat, a Castelldefels hem avançat en la recuperació de la memòria històrica: vam restituir els noms de Ramon Fernàndez Jurado i de Margarida Xirgu, vam donar nom a l’Edifici de la República i vam senyalitzar l’itinerari de la memòria. Una voluntat, que ha d’incloure també la perspectiva de gènere, reivindicant, com la Neus Català, les oblidades dels oblidats. L’homenatge a la Neus, és també l’homenatge a una generació de dones i homes que van resistir tots els horrors, perquè estimaven la vida, la llibertat i la fraternitat. Mai hem de deixar caure en l'oblit el seu compromís: homes i dones de la República que no van dubtar quan el feixisme els va declarar la guerra. Nosaltres creiem fermament que la millor forma d’honorar-los, és persistir en la seva lluita per la vida i la dignitat de les persones. Ho farem amb les armes de la democràcia i la cultura. Per això, la plaça Neus Català serà el cor cultural de Castelldefels, sent l’espai cívic que compartiran les entitats de Can Roca de Baix, la Biblioteca, el Casal de Joves i amb el castell de presidència.

Cerdanyola del Vallès

Tribut Metropolità: llums vs ombres

El dia d’avui hem llegit un comunicat de l’alcalde de Cerdanyola en relació al Tribut Metropolità (TM) que, lluny d’aclarir la situació actual, ha posat més ombres que llum a la ja de per sí esperpèntica situació. A la vista del mateix, des d’ERC Cerdanyola del Vallès hem de fer les següent manifestacions i aclariments: 1.- Considerem que si el govern de l’ajuntament de Cerdanyola del Vallès creu que els rebut girats pel TM són erronis, el que ha de fer és impugnar aquesta liquidació pels motius que consideri i posar a disposició de tots els ciutadans aquest model de recurs. Els motius de nul·litat (ara siguin per un càlcul erroni, ara sigui per manca de notificació personal del padró, o per aquells que es consideri) seran comuns a totes les liquidacions del TM. Si des del govern municipal no posa a disposició de la ciutadania aquest model de recurs, des d’ERC estudiarem fer-ne un i fer-lo públic. 2.- No entenem, ni compartim que per una banda el govern municipal vulgui interposar recurs de reposició contra el tribut metropolità que grava les finques propietat de l’empresa Cerdanyola Promocions Municipal, SLU, i no sobre la resta de bens propietat de l’ajuntament subjectes a aquest impost.

Vilafranca del Penedès

El 80% de les mocions aprovades al Ple pel govern municipal sobre temes de Vilafranca no s’han dut a terme

Els republicans proposen obrir un canal al web de l’Ajuntament per tal que es pugui fer seguiment de les mocions aprovades i lamenten que el govern no tingui una àrea potent de transparència i participació  “Les mocions marquen les prioritats de l’Ajuntament i cal respectar els acords del Ple”. Per garantir-ho Esquerra Republicana s’ha proposat evitar que aquest mandat passi el mateix que durant els últims quatre anys on el govern de JXC-PSC va incomplir el 80% de les mocions aprovades al Ple Municipal sobre accions o propostes relacionades amb Vilafranca, les quals van comptar amb el vot a favor del mateix govern municipal.  Els republicans demanen que el govern obri al web municipal un espai on es pugui fer seguiment de l’execució de la moció aprovada, així com un llistat de les mocions aprovades al Ple Municipal. Pel regidor Pere Sàbat “la ciutadania té dret a fer seguiment de l’estat d’execució de les mocions, de saber perquè s’han aturat o perquè no es poden dur a terme”.

Un moment de l'acte
Sant Adrià de Besòs

Jordi Albert nega que la futura Llei de Contractes de Serveis a les Persones obri les portes a les privatitzacions

El diputat i ponent de la llei ha desmuntat la campanya creada en contra d’aquesta llei.  Albert ha estat crític amb el comportament d’alguns partits que no han volgut participar del debat al Parlament.  El diputat republicà Jordi Albert ha explicat aquest dilluns els detalls de la mal anomenada “Llei Aragonés”, també en com afectaria en casos concrets de ciutats com Sant Adrià. La llei busca crear una regulació pròpia que primi la qualitat del servei per damunt el preu. La llei ha estat el tema de la tertúlia organitzada per Esquerra Republicana al Centre Republicà Adrianenc. El diputat d’Esquerra Republicana de Catalunya Jordi Albert, ha detallat els aspectes més polèmics de la Llei de Contractes de Serveis a les Persones, en tràmit parlamentari. Albert ha destacat l’esperit de la llei, que va impulsar el conseller Romeva. Actualment, la llei estatal vigent reforça una pràctica històrica per la qual prima el preu a la qualitat a l’hora d’assignar un contracte.

Mataró

Llegim-los, fem-los presents.

El passat dilluns, 9 de desembre, Mataró va acollir la presentació del nou llibre del pres polític i company Raül Romeva. "Des del Banc dels Acusats". Per fer la presentació vam tenir l'honor de comptar amb Diana Riba, eurodiputada i parella d'en Raül, i també amb la Mònica Palacín, diputada del Maresme al Parlament de Catalunya, així com en Manel Anaro, amic íntim d'en Raül amb qui ha compartit la seva afició al dibuix. Amb la sala de Buc de Llibres plena de gent, Palacín, va voler destacar la presència de Romeva en varis actes al Maresme on van participar junts . Va afirmar: "Per poc que coincideixis amb ell, és suficient per veure la seva força i determinació. Els seus valors i la seva implicació amb el projecte de la república. Una república feminista, ecologista i que preservi tots els valors republicans". Riba ens va recordar l'excepcionalitat que suposa realitzar presentacions de llibres on els mateixos escriptors no poden ser-hi, fruit de la injustícia viscuda.

ERC Badalona

ERC Avancem-MES exigeix al govern municipal que compleixi el compromís adquirit al ple de setembre i repari les rampes de Sant Crist

El passat mes de setembre es va aprovar una partida de 68.000 euros, a proposta d’ERC Avancem-MES, per tal de reparar les rampes mecàniques del carrer Cuba, al barri de Sant Crist. Aquesta partida es va incorporar als més de 400.000 euros que es dedicarien a la reparació i manteniment de diversos equipaments esportius de la ciutat.  Ara, arribem a finals d’any i el govern de PSC i Comuns continua sense acomplir l’acord i ni tant sols ha posat en marxa la necessària licitació.  Es tracta d’una mostra més del bloqueig i ineficàcia del govern encapçalat per l’alcalde Pastor, que continua sent incapaç de tirar endavant temes de ciutat importants per a la qualitat de vida dels veïns i veïnes. I més al barri de Sant Crist, on hi viu un elevat nombre de persones grans que tenen dificultats de mobilitat i on les fortes pendents en compliquen encara més el normal desplaçament a peu. ERC Avancem-MES exigeix que, atenent les justes i persistents demandes veïnals, el govern municipal compleixi l’acord del mes de setembre i posi en marxa la licitació per tal que, finalment, es puguin començar les obres de reparació de les rampes del carrer Cuba i els usuaris en puguin gaudir ben aviat.

Lleida

El ple de la Paeria aprova el pressupost per l'any 2020

El paer en cap, Miquel Pueyo, destaca que els comptes permeten "sembrar futur" amb un nou model de gestió per la ciutat i "posen la primera pedra per acabar per sempre amb els barracons a l'escola primària de Lleida", amb la construcció de l'edifici del col·legi Pinyana El realisme en els ingressos i la contenció en la despesa caracteritzen uns pressupostos que aposten pel microurbanisme, l'atenció social, l'habitatge i la transició ecològica i que han rebut el suport dels 15 regidors del govern i el vot en contra de l'oposició L'Ajuntament de Lleida ha aprovat avui en sessió extraordinària el pressupost per l'any 2020, un document que aposta pel realisme en els ingressos i la contenció en les despeses, per tal de posar les bases d'un nou model de gestió municipal, que prioritza l'atenció social, la transició ecològica i el microurbanisme de proximitat. L'expedient ha comptat amb el suport dels 15 regidors dels tres partits que conformen el govern (ERC, JxCat i Comú de Lleida) i el vot en contra dels 11 regidors de l'oposició (PSC, Cs i PP), mentre que s'han rebutjat la vintena d'esmenes presentades pel grup del PSC.

Pallejà

ASSUMPTE: Al•legacions a la modificació de l’Ordenança fiscal reguladora del Tribut Metropolità per l’any 2020.

ÀREA METROPOLITANA DE BARCELONA SERVEIS JURÍDICS C/ 62, NÚM. 16-18 09040 BARCELONA       AMB/EXPEDIENT: 901662/19   ASSUMPTE: Al·legacions a la modificació de l’Ordenança fiscal reguladora del Tribut Metropolità per l’any 2020.   Sra. Presidenta,   En ....., actuant en nom i representació de .....l, i en relació a l’assumpte especificat,   COMPAREIX I DIU:   1.         Que ha estat publicat en el BOPB de data 30.10.2019 (CVE 2019037260) l’anunci de l’acord del Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (en endavant ÀMB) adoptat en data 29.10.2019, pel qual s’aprovava provisionalment la modificació de l’Ordenança fiscal reguladora del tribut metropolità per l’any 2020.   2. DINS EL TERMINI D’EXPOSICIÓ PÚBLICA FORMULO LES SEGÜENTS AL·LEGACIONS:   Primera.- El Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s’aprova el text refós de la llei reguladora de les hisendes locals (LHL), en el seu article 74 regula les bonificacions potestatives a l’Impost sobre Béns Immobles, en el seu apartat 2 quarter s’estableix la possibilitat de regular una bonificació de fins el 95% de la quota íntegra de l’impost a favor dels immobles en els quals es desenvolupin activitats econòmiques que siguin declarades d’interès o utilitat municipal per concórrer circumstàncies socials, culturals, històriques artístiques o de foment a l’ocupació que justifiquin aquesta declaració.

Ple 04/12/2019
La Canonja

Votem no a un pressupost molt poc social

En el ple de l’Ajuntament de la Canonja del passat dia 4 de desembre de 2019 el tema central a tractar era l’aprovació inicial del pressupost municipal per l’exercici 2020. Però també es van tractar altres temes de gran interès, com dues mocions que vàrem presentar: Moció en resposta a la sentència per a les persones preses polítiques catalanes i en defensa del dret d’autodeterminació. A aquesta moció vam aconseguir que es sumessin Som Poble i JxCanonja i la vàrem presentar conjuntament. Moció pel reconeixement de les dones deportades als camps de concentració nazis. Però amb la votació d’un altre punt del dia va quedar palesa el respecte que mostra el PSC cap als partits de l’oposició. Es tractava de la proposta de modificació de l'ordenança reguladora dels preus públics. En resum, es votava si calia pujar els preus de la Revetlla de Cap d’Any, de 57 euros a 60 euros. El nostre Grup Municipal va criticar i va preguntar si la votació es feia en aquell dia (4/12/2019), com era que les entrades, amb el nou preu, ja estaven en venta a partir del dia 2 de desembre (i publicitat en diferents mitjans).

Pictograma de suport TEA (informació)
La Seu d'Urgell

ERC vol que la Seu sigui accessible per a tothom, no només pel que fa a la mobilitat.

El grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de la Seu, conjuntament amb la secció local republicana al mateix municipi, volen expressar la seva voluntat per tal de convertir la Seu en una ciutat plenament accessible. Aquest aspecte, va ser una de les principals demandes del grup municipal durant el passat mandat, a l’oposició, i que actualment vol continuar tirant endavant, des del govern municipal. Aquest vespre ha estat aprovada al ple de l’Ajuntament, una moció en aquest sentit presentada pel grup municipal de Compromís per la Seu i la qual ha estat aprovada amb transaccions. La moció resultant, aprovada per unanimitat, s’adiu plenament amb la voluntat d’ERC la Seu per aconseguir un municipi que tingui presents aquelles persones amb algun tipus de dificultat en el seu desenvolupament habitual per la ciutat. Que la Seu sigui facilitadora de benestar a persones amb problemes per a la mobilitat, en la comunicació, la comprensió espaial, en la visió, el sentit de l’oïda, trastorns del neurodesenvolupament com el TEA i/o que afecten a la comprensió de la norma social comú, així com altres situacions de dificultat.

ERC Badalona

ERC Avancem-MES condiciona el vot favorable al Pla Econòmic i Financer 2019-2020 a que el govern de PSC i Comuns prioritzi les inversions als equipaments escolars i a les escoles bressol

L’Ajuntament de Badalona es veu obligat a aprovar un Pla Econòmic Financer pels exercicis 2019-2020 com a conseqüència d’haver superat la regla de despesa en 17.4M€ durant el 2018, malgrat tenir un líquid d’uns 135M€. ERC Avancem-MES condiciona el vot favorable al Pla Econòmic Financer 2019-2020 a que el govern de PSC-BCeP prioritzi el 2020 les inversions referents a la redacció dels projectes (1M€), el manteniment i millora dels equipaments educatius (400.000€), l’ampliació i millora de les àrees de gossos (100.000€) i la reurbanització de la plaça i carrer de l’Oli i el passatge de Barberà (100.000€). A la partida per la redacció de projectes ERC Avancem-MES considera essencial no perdre un any en els projectes de les escoles bressol (Progrés, Canyadó, Llefià i Sant Crist), de la consolidació de Ca l’Andal, de la cobriment de les pistes de Can Cabanyes i de l’alberg i menjador per a persones sense llar.  El grup republicà ha obert la porta que el Pla Econòmic Financer també incorpori partides del pressupost ordinari, com per exemple, la partida destinada a la Comunicació i Publicitat valorada en 700.

Imatge dels animals en espais minúsculs a la Torre Lluch (gener 2019).
Gavà

ERC-Gavà insta al govern local a que vetlli pel benestar dels animals.

El gener d’enguany ERC-Gavà va presentar al ple municipal un prec referent a l’exposició d’animals (que podeu consultar aquí) en el campament dels reis mags, fet que va provocar nombroses queixes tant d’entitats com de particulars, ja que els animals estaven reclosos en espais massa petits i estaven exposats a so i llum massa forts per a ells.   En el prec demanàvem que per als futurs actes, ja fossin per Nadal o per altres ocasions, es tingués en compte els principis ètics, socials i medi-ambientals aprovats pel Ple el 22 de desembre de 2011 i s’evités qualsevol acte que impliqui situacions que facin patir els animals.   La resposta que vam rebre és que la presència dels animals responia a un objectiu didàctic per acostar al públic el “meravellós mon dels animals de granja” ja que avui en dia els més petits no tenen cap contacte amb aquests animals. Ara bé, malgrat això, es varen comprometre a valorar la seva continuïtat el proper any.   Des d’ERC-Gavà valorem positivament que els menuts que viuen a ciutat coneguin els animals de granja, però entenem que els objectius didàctics no poden ser excusa per vulnerar la Llei de protecció dels Animals de Catalunya i considerem que hi ha altres alternatives a l’exposició d’animals vius en una fira (amb el patiment que els suposa) per tal d’assolir l’objectiu didàctic esmentat.

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, Llançà, Guillem Cusí
Alt Empordà

L'alcalde de Llançà ha de suspendre el ple del pressupost per haver vulnerat els drets dels regidors d’ERC

Els republicans varen presentar dijous passat un recurs de reposició sol·licitant la nul·litat de la Comissió Informativa celebrada el dia 3 desembre i que s’anul·lés la convocatòria del ple ordinari previst pel dia 10, on entre d’altres, s’havia de debatre i votar el pressupost municipal 2020.    El portaveu Guillem Cusí ja va advertir a l’alcalde a l’inici de la comissió que s’havien saltat l’acord que fixa la periodicitat de les sessions i que sense previ avís no podia canviar les dates i els horaris. Tanmateix Cusí va destacar "com a més greu, haver vulnerat el procediment establert i el dret fonamental de participació en els assumptes públics dels regidors", degut que no es va proporcionar els expedients corresponents a l’ordre del dia i més concretament el Pressupost.    Segons Cusí "si les comissions han de servir, tal com indica el reglament, per a un millor estudi i preparació dels assumptes que s’han de sotmetre’s a aprovació i han de servir de base per el debat, és intolerable que actuïn d’aquesta manera, privant a l’oposició de la documentació necessària".

País Valencià

EL CONSELL HA D'IMPEDIR L'ATRACAMENT DEL BAHRI ABHA A SAGUNT.

ERPV 9.12.2019 En unes hores està prevista l'arribada del buc saudita Bahri Abha al Port de Sagunt carregat d'armes amb destí a l'Aràbia Saudita. El País Valencià no pot formar part del circuit de la guerra pel fet que els Borbó tinguen interessos econòmics en el negoci de la sang. Clamem al Consell que prenga mesures per impedir l'atracament i al president Ximo Puig que faça les gestions que calga amb el ministre Ábalos. Igualment instem l'alcalde de Sagunt que com a president del Comitè Assessor de Consell d'Administració de l'Autoritat Portuària faça el possible per impedir l'atracament del Bahri Abha. La setmana passada l'ONG Antimilitaristes-MOC posava en alerta la societat valenciana sobre l'atracament del buc saudita Bahri Abha al Port de Sagunt demà dimarts 10 de desembre i publicava un manifest en el qual demanava, entre d'altres, que les administracions impediren l'escala d'un vaixell que ve carregat d'armament que -amb tota probabilitat- serà utilitzat al Iemen, on Aràbia Saudita està duent a terme una vertadera massacre de civils des de l'any 2015 en un conflicte amb més de 2 milions de persones desplaçades i amb 22 milions de persones amb necessitat d'ajuda humanitària i que ha estat qualificada per Nacions Unides com "la pitjor catàstrofe humanitària del planeta" (cada 10 minuts mor un menor de 5 anys segons UNICEF).

Lleida

L’informe encomanat per l’EMU confirma que cal reformular els comptes de l’empresa per esmenar errors

Des de la presidència es va advertir a l’octubre d’una controvèrsia en els comptes de 2018 que calia esmenar abans d’aprovar-los L’informe pericial comptable que l'Empresa Municipal d'Urbanisme (EMU) va encarregar al Bufete Ortega Condomines Abogados apunta que en la formulació dels Comptes Anuals de l’empresa de l’exercici 2018 es fa constar incorrectament dins de la partida d’"Existències" el compte "obres d’urbanització acabades pendents de repercutir (Pla de l’Estació)" per valor de 21,9 milions d’euros. L'informe corrobora que aquest element no hauria de figurar en el balanç ja que cal considerar aquesta partida com a "actius contingents" –en funció de la seva naturalesa comptable– i, per tant, aquest dret teòric de crèdit només pot constar en la Memòria, la qual forma part dels Comptes Anuals 2018, però mai en el balanç. Aquesta alteració de la situació patrimonial de l’empresa fa procedent la reformulació dels comptes, en la qual ja s’està treballant, tal com va pressuposar l’actual Consell d’Administració.

Palau-Solità i Plegamans

El govern municipal tira endavant un pressupost marcadament social, amb l’educació i la cultura com a pilars centrals

El Ple Municipal de novembre va donar llum verda a l’aprovació del pressupost municipal per l’any 2020. Es tracta d’uns comptes que arriben fins als 17,4 milions d’euros i que plantegen polítiques per fer front a les desigualtats socials i potenciar l’educació. El pressupost municipal incrementa la despesa en aproximadament un 2,3% amb el compromís de donar resposta als reptes i objectius que tenim com a municipi: mantenir la cohesió social, reduir les desigualtats i prioritzar la creació d’habitatge social i, també, reduir l’impacte del canvi climàtic apostant per les energies renovables i millorar el sistema de reciclatge. Principalment destaca la creació de la partida destinada a la socialització dels llibres d’educació primària, que ascendeix fins als 50 mil euros. Aquesta inversió té com a objectius principals disminuir el cost econòmic associat a la compra de llibres per part de les famílies i facilitar l’accés a tot l’alumnat l’accés als llibres.