Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Sant Joan de les Abadesses

Teresa Jordà "Espanya és un estat repressiu i franquista"

Una quarantena de persones han omplert, aquest divendres a la tarda, la sala auditori Jaume Nunó del centre cívic el Palmàs de Sant Joan de les Abadesses per assistir a un nou acte de campanya d'ERC a la comarca. En aquesta ocasió, el principal reclam mediàtic ha estat la presència de la diputada al Congrés a Madrid i exalcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà, que ha estat acompanyada per Carme Freixa -candidata número 11 per Girona i alcaldessa de Vallfogona de Ripollès-. A més, com no podia ser d'una altra manera perquè exercien d'amfitrions, a l'acte també hi han participat dos dels tres regidors republicans del consistori santjoaní: Sergi Albrich i Elisenda Guillaumes. El primer és el número 19 de la llista d'ERC a les comarques gironines i, la segona, ostenta el càrrec de directora territorial del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. La diputada al Congrés ha fugit dels convencionalismes establerts i, en comptes de fer la seva intervenció asseguda com la resta dels ponents, ha preferit aixecar-se per estar més a prop del públic i agrair-los que haguessin vingut tot i l'intens fred que feia a Sant Joan.

Alt Pirineu

EL PRESIDENT TORRENT ES REUNEIX AMB ALCALDES DE L’ALT URGELL I CERDANYA ARRAN DELS INCIDENTS PROVOCATS PER LES DARRERES NEVADES

El president del Parlament, Roger Torrent, ha visitat aquest matí la Seu d’Urgell on s’ha reunit amb alcaldes i alcaldesses de l’Alt Urgell i Cerdanya. La visita, ve motivada arran dels incidents provocats per les nevades dels dies 3 i 4 de febrer, on gran nombre de poblacions van quedar afectades amb diversos incidents com talls de carreteres, manca de subministraments elèctrics i telefonia, tant mòbil com fixa i internet, durant gran quantitat d’hores, o persones aïllades a les seves cases. El Diputat al Parlament, Francesc Viaplana, després d’haver estat col·laborant en la coordinació duta a terme pels diferents cossos d’emergències i seguretat, ajuntaments i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, va exposar al Grup Parlamentari d’ERC les dificultats amb que s’havia trobat el territori pirinenc durant aquesta inclemència. Davant la gravetat de la situació, i degut a la impossibilitat que cap conseller/a pugui reunir-se amb el territori degut a l’aplicació de l’article 155 per part del govern espanyol, el President Torrent va oferir-se a desplaçar-se i reunir-se amb els màxims representants municipals de la zona i conèixer, així, les problemàtiques amb les que van trobar-se durant la llevantada, com també les dificultats i mancances del Pirineu a nivell d’infraestructures.

Castellar del Vallès

Bases del Segon Concurs de Cuina de Mongetes del Ganxet

1.- Es tracta d'un concurs individual per a no professionals. 2.- Cal inscripció prèvia o bé a castellarvalles@esquerra.cat o bé a través d'una bústia que hi haurà situada, a tal efecte, al Mercat Municipal. La data límit per inscriure's serà dissabte 17 de març de 2018. 3.- El dia del concurs, caldrà portar una cassola o recipient amb la recepta ja cuina i acabada, així com els estris per a servir el plat. 4.- L'organització donarà una targeta a cada persona participant per tal que hi escriguin el seu nom i el del plat que presenten a concurs. Aquesta targeta caldrà col·locar-la al costat del plat. 5.- El dia del concurs caldrà presentar el plat entre les 11.30 i les 12.00 a la parada d'ERC a la Fira de Sant Josep. Primer es començarà amb el tast dels plats calents i seguidament es continuarà amb el tast de plats freds.  6.- Les persones participants disposaran d'una taula per servir al plat les seves receptes. El jurat valorarà la recepta tastant-la del plat.

Ripollet

La Taula de Diversitat Funcional ja és una realitat

El passat dimecres dia 21 de febrer a les 19h al Centre Cultural de Ripollet s'estrenava la Taula de Diversitat Funcional, un òrgan participatiu i obert a la ciutadania per poder rebre les queixes, les propostes i el punt de vista de persones amb diversitat funcional de manera periòdica (cada 2 mesos aproximadament). La sessió va durar més de 2 hores i van participar molt activament moltes veïnes i veïns tot destacants les mancances en edificis públics, en les dependències esportives, en el transport i en els comerços, així com la falta d'iniciatives de conscienciació. A partir d'aquesta taula es recolliren mesures que després seran valorades a nivell tècnic per ser aplicades i millorades. A més, persones representants d'aquesta mateixa taula treballarant assesorant més directament a diferents aspectes tècnics de l'Ajuntament en el dia a dia de la ciutat. Aquest és un primer pas, doncs, per assolir una millora integral de l'accessibilitat i l'atenció a les persones amb mobilitat funcional! Tot això ha estat possibles gràcies a la feina del grup municipal d'ERC-JpR.

Mataró

Proposem que l'Ajuntament exigeixi l'apropament dels Presos Polítics a Catalunya

En diverses ocasions Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Joaquim Forn i Oriol Junqueras han demanat empara al Tribunals per quedar en llibertat provisional. Com no van tenir èxit, van sol·licitar el seu trasllat a una presó catalana, també amb una resposta negativa. En el cas d’aquells que són diputats, i per no ser objecte d’una incapacitació legal encoberta, han demanat permís per assistir als Plens del Parlament. Cosa que també la Justicia espanyola els hi ha negat.   Per la seva banda, el Ple de l’Ajuntament de Mataró ha exigit també de forma reiterada la posada en llibertat dels quatre presos.   Aquesta exigència ha estat reforçada amb els acords de Ple per col·locar una pancarta a la façana de l’Ajuntament demanant la seva llibertat i posteriorment, amb un altre acord, per instal·lar un llaç groc a la seva balconada. Malgrat això, no s'han portat a terme per l'incompliment de l'Alcalde.    Estem convençuts que l’empresonament preventiu lluny de Catalunya representa un càstig social addicional que vulnera els drets reconeguts en el Dret Internacional i atempta contra els Drets Humans.

Lleida

ERC-Avancem insta Ros a condemnar la censura a la llibertat d’expressió i a portar l’exposició dels presos polítics a Lleida

Els republicans també demanaran explicacions al ple sobre els canvis al govern municipal per la incorporació de la regidora trànsfuga El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem instarà l’alcalde de Lleida que, en nom de la corporació municipal, condemni públicament la intolerable manca de llibertat d’expressió i artística que es viu en els últims mesos a Catalunya i a l’estat espanyol i que va quedar greument censurada aquest passat dimecres amb la retirada de l’exposició ‘Presos polítics a l’Espanya contemporània’ de l'artista Santiago Sierra de la fira d'art contemporani Arco de Madrid, la condemna de presó al raper Valtonyc per calúmnies i injúries a la Corona i la prohibició del llibre ‘Fariña’ sobre el narcotràfic gallec. A més, ERC-Avancem demanarà a Ros que faci les gestions necessàries perquè Lleida aculli en una de les seves sales municipals l’exposició sobre els presos polítics, ja que l’empresari lleidatà Tatxo Benet ha comprat les 24 fotografies que composen l’obra - entre les quals hi ha els rostres pixelats d’Oriol Junqueras, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart- i ha manifestat el seu desig d’exposar-les a Lleida.

Santa Margarida i els Monjos

ERC SMMONJOS PRESENTA UNA MOCIÓ PER RECUPERAR LES PENSIONS

El dilluns 5 de març, al Ple de l'Ajuntament de SMMonjos ERC presenta una moció per recuperar el poder adquisitiu del sistema públic de pensions. Les diferents polítiques econòmiques i de mercat de treball, i les diferents reformes laborals, tant del PP com del Partit Socialista  no només s’han fet d’esquenes a les persones treballadores sinó que s'han fet lesionant i suprimint drets històrics assolits per la classe treballadora. La situació actual és tan greu que pràcticament s’ha buidat el Fons de Reserva i les mesures que es van aplicant o proposant són pedaços que no serveixen per anar a la base del problema que no és altre que salaris baixos generen baixes cotitzacions. Text integre de la moció: 39/ERC/18 MOCIÓ QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL D’ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA (ERC). PER  RECUPERAR EL PODER ADQUISITIU DEL SISTEMA PÚBLIC DE PENSIONS   EXPOSICIÓ DE MOTIUS El sistema públic de pensions ha estat víctima de la política econòmica del Partit Popular per haver dilapidat el Fons de Reserva de la Seguretat Social, fons creat l’any 2000 amb la finalitat d’atendre les necessitats futures del Sistema de Seguretat Social en matèria de prestacions contributives i de la seva gestió.

Lliçà d'Amunt

Lliçà d'Amunt sense centre

Les darreres accions de l’equip de govern amb els comerços tendeix a ser estratègia per a la desertització completa del centre. L’equip de govern aconseguirà, amb aquestes accions, acabar amb la vida cívica del nostre poble. Mostren als comerciants que l’ajuntament no creu en el centre, i per això en marxa. Buiden els equipaments públics i concentren tota l’activitat a les naus de can Malé. Obliguen al trànsit dels barris a passar per la variant, allunyant el comerç dels seus clients. L’equip de govern s’assegura que els futurs creixements del poble el facin assemblar cada cop més a un barri dormitori. I ho fa sense debat públic ni consens polític i sense cap suport tècnic. Sembla que els grups a govern tenen pressa per deixar Lliçà fet un solar...volem un Lliçà viu, no Lliçà MORT.

Casal Roc Boronat Poblenou-Besòs

Acte de proximitat amb l’Alfred Bosch i l’Eva Baró

El 19 de febrer el Casal d’ERC Poblenou-Besos va organitzar una trobada amb Alfred Bosch,  President del Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona i Eva Baró, diputada d’ERC  al Parlament de Catalunya. L’acte es celebrà a la biblioteca de Can Saladrigas, on veïns i veïnes van poder parlar amb els ponents , esposant les seves inquietuds i qüestions sobre temes d’actualitat. La trobada es centrà en tres eixos: barri, ciutat i país, durant més de dues hores vam poder parlar primer amb Alfred Bosch sobre temes importants que afecten als nostres barris: tramvia, gentrificació, reconeixement i millora de totes les àrees i barris sovint oblidats.  En àmbit ciutat, Bosch va destacar la importància de recuperar la capitalitat de Barcelona i el fet vital de que, com a capital, Barcelona sigui un element clau en la construcció de la república. Seguidament Na Eva Baró ens posà al dia de la situació i els reptes que encarem en aquesta legislatura, primerament la formació de govern que acabi amb el 155 i la ferma convicció que la construcció de la república és possible treballant des de diversos fronts.

Detall d'una placa de fibrociment
ERC Viladecans

ERC Viladecans presenta una moció per retirar l’amiant d’edificis públics i privats

El grup municipal d’ERC a Viladecans presenta aquest dijous al Ple de febrer una moció per identificar i retirar el fibrociment d’edificis públics i privats i per l’adhesió a la campanya ‘Amiant Zero a Europa’ impulsada per la Federació d’Associacions de Víctimes de l’Amiant i Ecologistes en Acció. Els republicans proposen fer un mapatge per identificar la presència de fibrociment, elaborar un cens d’instal·lacions amb amiant i establir un pla d’acció progressiu per retirar aquest material prohibit des del 2001 pels seus efectes cancerígens.   ERC també vol promoure una campanya d’informació i sensibilització sobre els riscos de l’amiant, especialment adreçada a les comunitats, indústries i propietats particulars. Alhora insta el govern local a incentivar la retirada de fibrociment en propietats privades, impulsant totes les mesures possibles per facilitar als titulars l’eliminació del material en immobles i terrenys, seguint totes les mesures de prevenció i control.

Montcada i Reixac

Dia Internacional de la llengua materna

La secció local d'ERC Montcada i Reixac commemora el Dia Internacional de la Llengua Materna i aprofita per a defensar el model d’ ensenyament del català a les escoles. Aquest dimecres 21 de febrer es celebra a tot el món el Dia Internacional de la Llengua Materna. Una jornada impulsada per diferents organitzacions culturals internacionals. Segons la UNESCO, l’objectiu de la jornada és “preservar la diversitat lingüística i promoure l´educació plurilingüe basada en la llengua materna”. La celebració d’aquest Dia Internacional coincideix amb l’ ofensiva opressora i recentralitzadora del govern espanyol que en aquests darrers dies no només ha posat en dubte el model d’immersió lingüística de l’escola catalana, sinó que ha mostrat les seves intencions d’ eliminar un model pedagògic exitós des de la seva implantació. Les diferents proves d’ aptituds i coneixements demostren que el model d’immersió lingüística no discrimina la llengua espanyola. Es més, tal i com es desprèn dels diferents Informes PISA, els alumnes catalans superen la nota mitjana de l’Estat espanyol en les proves de coneixement de llengua espanyola.

Palau-Solità i Plegamans

ERC Palau-solità i Plegamans treballa en un projecte col·lectiu sobre els pressupostos participatius

El grup municipal d'ERC, juntament amb els grups d'ICV i la CUP, ha presentat una moció en la qual proposa al Ple que s'implementi un projecte de pressupostos participatius que tingui recorregut en el temps i incentivi la participació ciutadana al municipi.  Aquesta proposta neix del treball conjunt dels tres grups municipals i de la plataforma ciutadana Àgora. L'objectiu principal és instar a l'Ajuntament a implementar un procés participatiu que impliqui al màxim nombre de persones possible i es consolidi en el temps, amb la intenció de millorar-la any rere any. El govern municipal va engegar pels pressupostos municipals de 2017 un "procés participatiu" com a resposta a les demandes de l'oposició per una major implicació ciutadana en aquesta matèria. Malgrat portar-ho a terme, aquests es van quedar curts i no es van dotar dels mecanismes adients pel seu correcte desenvolupament. Prova d'això és que per 2018 no s'ha dut a terme, en cap partida, un proces participatiu per la tria de projectes a dur a terme.

Ebre

Salvador: ‘El govern del PP continua marejant la perdiu sobre el Castor i es nega a concretar un calendari per fer els estudis tècnics per desmantellar-lo’.

El diputat republicà Jordi Salvador ha preguntat al Govern espanyol, durant la sessió de control celebrada al Congrés, respecte les actuacions que pensa fer el Ministeri per disposar dels estudis per desmantellar el Castor que reclama la Proposició no de Llei aprovada el passat 14 de febrer. Salvador ha lamentat la ‘manca d’explicacions precises del ministre d’Energia’. Segons el diputat, ‘el govern del PP continua marejant la perdiu sobre el Castor, es nega a concretar un calendari per fer els estudis tècnics i, per tant, no dona compliment al mandat parlamentari’. Cal recordar que la Proposició No de Llei instava el govern a sol·licitar els informes tècnics per garantir que el procés de desmantellament de la plataforma Castor no comportaria riscos i, en cas favorable, s’ordenaria la clausura definitiva de les instal·lacions i el segellat dels pous. Salvador, en la seva intervenció, ha demanat al ministre ‘que ens digui quin calendari tenen, quins estudis tècnics han reclamat i quan es finalitzaran per determinar si es pot o no desmantellar el Castor.

ERC Badalona

Es presenta el projecte executiu de l’Institut Ventura Gassol

El claustre i els representants de l’Associació de Pares i Mares d’Alumnes (AMPA) de l’Institut Ventura Gassol del barri de Montigalà ja coneixen el projecte executiu del nou edifici que es construirà al solar adjacent a l’escola bressol municipal Uni Dori i a l’Escola Montigalà. El projecte va ser presentat recentment en una reunió amb la directora de Serveis Territorials del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Lluïsa Nicolau, amb tècnics del Servei d’Educació i de l’alcaldessa de l’Ajuntament de Badalona, Dolors Sabater.   El nou edifici estarà preparat per acollir l’institut de secundària amb 4 línies de l’ESO i dues línies de batxillerat. La previsió pel que fa a l’inici de les obres se situa abans que finalitzi aquest any.   Institut Ca l’Arnús El Departament d’Ensenyament i l’Ajuntament de Badalona han arribat a un consens respecte a l’espai on s’ubicarà provisionalment l’Institut Ca l’Arnús. Els mòduls s’instal·laran dins el parc de Can Solei i Ca l’Arnús, a l’esplanada que es troba a la part del davant de l’Escola Lola Anglada.

Reunió de l'executiva local d'ERC a Valls.
Valls

‘Valorem molt positivament els pressupostos municipals perquè avancen cap al model de ciutat republicana que volem’

La secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a Valls valora molt positivament l’accent social i l’aposta per les persones, la participació, la transparència, els sectors econòmics locals i la creació d’ocupació en els pressupostos de l’Ajuntament de Valls per al 2018. Enguany creix un 9,1% respecte el 2017 el conjunt dels serveis a les persones, i en foment de l’ocupació i de creixement econòmic augmenta un 6,1%, és a dir, “continua la tendència habitual a l'Ajuntament de Valls aquests darrers anys, amb una aposta decidida per les polítiques adreçades a les persones i a la seva qualitat de vida, fidel a l’acord de govern subscrit el 2015”, afirma Andreu Garcia, president de la secció local, que afegeix: “Avancem cap al model de ciutat que volem des d’Esquerra Republicana, basada en els valors republicans de la igualtat d’oportunitats, la fraternitat, la justícia social i el progrés”.   L’objectiu de govern és fer una ciutat més cohesionada, amb una millor qualitat de vida i amb més oportunitats per a tothom, i això es reflecteix en els pressupostos apostant per partides que impulsin Valls per posicionar-se dins del territori.

Begur-Esclanyà

El regidor de JuntsxBE-ERC i President de la Secció local, Martí Aldrich ha estat nomenat segon tinent d’alcalde

El regidor de JuntsxBE-ERC Martí Aldrich ha estat nomenat segon tinent d’alcalde de l’equip de govern de #Begur, segons ha decretat l’alcalde, Joan Loureiro, que és del mateix partit. El decret, que es va donar compte en la junta de govern del passat 6 de febrer, s’ha fet en modificar-se el cartipàs municipal davant la renúncia de la regidora que ostentava el càrrec, Maite Martín, que va al·legar motius personals i que formava part de la mateixa formació política. D’aquesta manera, Aldrich, que té delegades, des de principi de mandat, les àrees de Governació, Esports, Seguretat Ciutadana i Sanitat, ara, a més, amb el nou càrrec, passa a ser membre amb veu i vot a la junta de govern municipal.  D’altra banda, la regidora que substitueix Martín, Mònica Martínez, que va prendre possessió del càrrec de regidora en el ple del passat 30 de gener i anava de 4 a la candidatura republicana com a independent, assumeix les delegacions de les àrees de Cultura, Ensenyament i Joventut, a més de ser la portaveu del grup municipal.

Acte pobresa energètica
Granollers

Taula rodona sobre pobresa energètica

El proper dijous 1 de març, Esquerra-Acció Granollers organitza una xerrada sobre experiències municipals de lluita contra la pobresa energètica. L’acte, que serà a les 19:30h a Can Jonch, comptarà amb en Josep Bobet, en representació de la Aliança contra la Pobresa Energètica, i dels regidors republicans d’Acció Social Gabriel Fernàndez (Sabadell) i Agnès Rotger (Badalona). Aquest acte s'enmarca dins una campanya per visibilitzar la problemàtica entorn a la pobresa energètica, explicar les causes i els efectes que provoca tant als afectats i afectades com a la societat, i posar sobre la taula i debatre amb la ciutadania possibles accions que es poden impulsar des de l’ajuntament. Més informació a www.pensemgranollers.cat  

Premià de Mar

ERC - Junts x Premià demana recuperar el poder adquisitiu de les pensions

Els republicans han presentat una moció en la qual constaten la pèrdua progressiva de poder adquisitiu del sistema públic de pensions per les polítiques de PP i C's, i insten al govern espanyol a revaloritzar-les d'acord amb l'increment de l'IPC i mai per sota del cost de la vida. A aquesta moció s'hi ha afegit també el PSC. Recentment, el PP i C's han boicotejat i votat en contra de una pujada digna de les pensions, apostant per allargar l'edat de jubilació i per plans de jubilació privats, costejats pels treballadors. En la mateixa moció es demana que s'instauri un salari mínim interprofessional de 1000 euros i que es bonifiqui físcalment a les empreses que apliquin polítiques retributives per sobre dels acords sectorials del conveni, ja que més sou també implicarà més pensió. També es demana fomentar les negociacions col·lectives i l'equiparació salarial i de pensions entre gèneres. ERC - Junts x Premià creu que el sistema públic de pensions és una columna vertebral del benestar de la nostra societat i un dret bàsic que cal protegir des de tots els àmbits, també el municipal.