Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Mataró

En defensa del treballador d'FCC: Comunicat sobre la reunió mantinguda avui amb l'Ajuntament i l'empresa de neteja

Com a conseqüència del vídeo que varem fer públic ahir on es podia comprovar, sense cap marge a la interpretació, com l’empresa FCC, responsable de la recollida de la brossa a Mataró, barrejava amb tota la naturalitat del món les fraccions paper i rebuig, hem estat convocats avui a una entrevista amb Ajuntament de Mataró i representants de l’empresa concessionària FCC. L’empresa FCC defuig tota la responsabilitat en el tema, afirma que es tracta d’un fet puntual, d’un cas aïllat, i carrega les culpes a un empleat, al qual ha aplicat una duríssima sanció.  Considerem absolutament inacceptable que una empresa de la dimensió de FCC, que gestiona el major contracte (60MM€) que ha signat l’Ajuntament de Mataró, ens vulgui fer creure que la responsabilitat d’una mala praxi com aquesta és atribuïble a un sol empleat i que a més, el castigui severament. Exigim a l’Ajuntament que denuncií aquests fets i que no toleri aquest abús i que defensi el més dèbil, el treballador.

Vallirana

Vallirana, proper municipi republicà

El passat 30 d’abril de 2018, militants i amics d’Esquerra Republicana de Vallirana em van escollir com a cap de llista per a les eleccions municipals del 2019. Va ser un honor per a mi rebre la confiança de manera unànime de totes les persones que van poder assistir a l’Assemblea Local, així com dels nombrosos companys i companyes que els darrers mesos m’han animat a encapçalar aquest projecte. El mateix dia es va dur a terme una renovació de l’Executiva Local de la qual me’n sento molt orgullosa. La militància va avalar la feina de l’Executiva sortint, d’àmplia trajectòria, i va permetre la incorporació d’un equip de persones noves, il·lusionades i molt motivades, encapçalades pel Pedro José Martínez, com a nou president de la Secció Local, amb un alt perfil social d’esquerres. El projecte d’ERC Vallirana passa per consolidar aspectes com ara la tendència en alça del creixement del nombre d’amics i militants, havent-se duplicat en els darrers dos anys; el gir social en el desenvolupament d’iniciatives en benefici del poble; el foment de la participació ciutadana en la presa de decisions importants, així com la necessitat d’establir mesures reals en polítiques d’igualtat de gènere, entre altres.

Francesc Viaplana
La Seu d'Urgell

Picurt, et trobo a faltar.

Ja tenim Sant Joan aquí, aquesta festa és una de les més arrelades a la nostra societat i ja fa dies que sentim els petards que anuncien la seva arribada. A la Seu, i a l’Alt Urgell, Sant Joan també ha estat durant anys sinònim de PICURT, la mostra de cinema de muntanya dels Pirineus. Jo, per tradició familiar, pels volts de Sant Joan acostumo a estar al Pallars, pel que se’m feia impossible assistir els dies més àlgids de la mostra,  cal dir  però que, PICURT és molt més que un cap de setmana de cinema de muntanya. Aquest any, per motius que no venen al cas, sí que seré a la Seu els dies de Sant Joan però, malauradament, tampoc podré assistir a PICURT ja que aquest any no se celebrarà. PICURT ha estat una mostra de cinema d’altíssima qualitat i s’estava fent el seu espai internacionalment, i és justament quan s’arriba a aquests nivells d’excel·lència, que és molt difícil la seva continuïtat si no hi ha una un recolzament determinat per part de l’administració, i més quan estem parlant de la seva organització en un territori de muntanya com és el nostre.

Tarragona

[OPINIÓ] 'La llibreria La Rambla'

(Article d’opinió publicat al  Diari MES) Sense estirabots, en silenci, gairebé per no molestar, la Llibreria la Rambla tancarà les seves portes el pròxim 30 juny. Cinquanta anys de comerç llibreter a la Rambla de Tarragona finalitzen. Que les realitats van de debò, que la realitat s’imposa, mai no acostumem a adonar-nos-en a temps. Són molts els comerços que a la Rambla de Tarragona han tancat últimament. Comerços que formaven part de l’escenari de la Rambla, fins i tot del sentit que ha de tenir un espai central d’una ciutat. La llibreria la Rambla és i ha estat una icona que silenciosament se’n va tot just enmig del ressò mediàtic dels Jocs del Mediterrani, enmig de les polèmiques que envolten l’esdeveniment, enmig d’un país que encara ha de protestar i reivindicar la cultura, la seva cultura i que té presos polítics i exiliats. El dia de Sant Jordi de 1968, uns tarragonins amb iniciativa es van aplegar per crear un espai en forma de llibreria. Una societat que, amb el nom de Llibreria la Rambla, tenia la finalitat estatutària de «fomentar la difusió del llibre i la promoció i estímul d’activitats artístiques i culturals».

Parets del Vallès

De debò que som tan pioners en seguretat?

Ajuntaments com els de Sant Adrià del Besós, Malgrat de Mar, Girona o Barcelona ja han implementat càmeres de seguretat en els vehicles i per patrullar. Aquesta setmana l'alcalde i la regidora de Seguretat Ciutadana han fet públic davant dels mitjans de comunicació que la Policia Local de Parets incorporarà aviat dues noves càmeres de seguretat que portaran tant els vehicles com els agents que estiguin de patrulla per augmentar "la transparència i la seguretat de la ciutadania". Totes les millores en recursos tècnics i humans per la nostra Policia Local seran sempre valorades positivament per Ara Parets ERC. Des de l'inici de la legislatura hem reclamat l'ampliació del nombre d'agents per oferir un major servei durant les nits i els caps de setmana. També hem reivindicat unes instal·lacions de treball dignes en un emplaçament que tingui "centralitat". Ara bé, utilitzar els mitjans de comunicació per vendre "com a pionera" la incorporació de les noves càmeres cau en els mateixos errors que la comunicació pública de l'Ajuntament va cometre durant 3 anys l'exalcalde Mingote.

Sant Vicenç de Montalt

Posicionament d’Esquerra Republicana respecte la decisió de l’Audiència Provincial de Navarra sobre el cas de “La Manada” que deixa els condemnats en llibertat provisional

Des d’Esquerra Republicana rebutgem contundentment la providència de l’Audiència Provicinal de Navarra sobre el cas de “La Manada” que deixa els condemnats en llibertat provisional amb una finança de 6.000 euros. Aquesta nova decisió judicial és, com ja ho va ser la sentència dictada també per de l’Audiència Provincial de Navarra, un greuge cap a totes les dones i suposa una legitimació de la violació que posa en una posició de total desempara a totes les dones supervivents d’aquesta situació. La decisió de l’alliberament de La Manada evidencia com el masclisme perdura i com la seguretat de les dones és inexistent. Volem seguir construint una República de dones i homes lliures on la violència contra les dones en cap cas estigui legitimada sinó que es condemni i es rebutgi.  La sentència condemna per abús sexual i no per violació els fets que van passar durant les festes dels San Fermines del 2016. No es té en compte la intimidació, l'actuació grupal ni la vulneració de la intimitat.

Gelida

COM VAIG CAMINANT FINS AL POBLE?

COM VAIG CAMINANT FINS AL POBLE? SANT SALVADOR, PISOS DE LA GELIDENSE I LES CASES NOVES Dissabte, 30 de juny a partir de les 10.00h Ens interessen les teves idees, aportacions, suggeriments sobre el barri. Per això vindrem i parlarem amb tu.  

País Valencià

Posicionament d’Esquerra Republicana sobre la decisió d'alliberar els condemnats de "la Manada"

Des d’Esquerra Republicana rebutgem contundentment la providència de l’Audiència Provicinal de Navarra sobre el cas de “La Manada” que deixa els condemnats en llibertat provisional amb una finança de 6.000 euros. Aquesta nova decisió judicial és, com ja ho va ser la sentència dictada també per de l’Audiència Provincial de Navarra, un greuge cap a totes les dones i suposa una legitimació de la violació que posa en una posició de total desempara a totes les dones supervivents d’aquesta situació. La decisió de l’alliberament de La Manada evidencia com el masclisme perdura i com la seguretat de les dones és inexistent. Volem construir una República de dones i homes lliures on la violència contra les dones en cap cas estiga legitimada sinó que es condemne i es rebutge. La sentència condemna per abús sexual i no per violació els fets que van passar durant les festes dels San Fermines del 2016. No es té en compte la intimidació, l'actuació grupal ni la vulneració de la intimitat.

Federació de Lleida

El grup d’Esquerra Republicana insta a la Diputació de Lleida a elaborar i aprovar un Codi de bon govern i qualitat institucional

El Plenari de l’ens provincial rebutja la moció dels republicans que sol·licitava un sistema d’elecció paritari i transparent del Consell General de l’IEI   El Grup d’Esquerra Republicana de Catalunya – Acord Municipal a la Diputació de Lleida només ha comptat amb els suports del PSC i de la CUP en la moció per la qual demanava l’elaboració d’un reglament que reguli el procés de recollida de propostes i l’elecció dels membres del Consell General de l’Institut d’Estudis Ilerdencs que ha defensat la seva diputada Núria Marín.   La representant republicana, que ha qualificat d’imprescindible la redacció d’aquest Reglament ha argumentat que, aquest, hauria de ‘definir tot el procés d’avaluació i selecció de candidats, així com els criteris que regeixen les noves eleccions o renovacions’. Alhora que ha incidit en la necessitat de què aquest procidiment ‘sigui transparent i participatiu, que tingui en compte la representativitat territorial, la igualtat entre homes i dones i que defineixi els criteris per a valorar les candidatures així com la definició de l’òrgan que hauria de aplicar el reglament i que hauria establir aquests criteris sempre sota el principi de pluralitat i consens’.

Albert Massana, candidat d'ERC a l'alcaldia de Gavà.
Gavà

Albert Massana, proclamat cap de llista d'ERC-Gavà per a les eleccions municipals del 2019

Albert Massana i Gràcia serà el cap de llista d'ERC-Gavà a les eleccions municipals del 2019. Així ho van decidir ahir dimecres, per unanimitat, els militants i amics de la Secció Local, reunits en assemblea extraordinària. Massana és, des de l'inici de l'actual mandat, regidor electe i portaveu del grup municipal d'Esquerra a l'Ajuntament de Gavà. Va néixer a Sallent (Bages) el 1963, té un fill i és llicenciat en Ciències Econòmiques i màster en Hisenda Pública. Treballa d'inspector de la companyia d'aigües i és membre d'Els Verds. Fou portaveu de la coordinadora Salvem El Calamot (2006-2011) i secretari de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) a Gavà (2012-2015). Després de la seva proclamació, l'alcaldable d'ERC-Gavà va explicar que ara s'iniciarà el procés d'elaboració de la llista, on un dels primers criteris que es seguirà serà el de la igualtat de gènere, mitjançant la confecció d'una candidatura cremallera integrada de forma paritària per dones i homes.

Lleida

ERC-Avancem denuncia el mal estat de la zona d’esbarjo per a gossos de Cappont i insta a arreglar-lo

També demana que les fonts públiques s’adaptin com a abeurador per als animals de companyia El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem farà un prec aquest divendres a la Comissió informativa de polítiques de la gestió i promoció de la ciutat i la sostenibilitat del mes de juny demanant a l’equip de govern de la Paeria que arrangi la zona d’esbarjo per a gossos del barri de Cappont. El portaveu del grup, Josep Maria Baiget, denuncia el mal estat de la zona, que “està ple de forats i resulta un perill per als usuaris” i lamenta que “el govern municipal hauria de fer una tasca de manteniment d’espais i instal·lacions més exhaustiva una vegada s’ha fet la foto de la inauguració.” També reclama que es posi algun element a la font per evitar que es faci un toll d’aigua al voltant. Fonts per a mascotes D’altra banda, ERC-Avancem també reclama al govern de la Paeria que adapti les fonts públiques per tal que hi puguin beure aigua els animals de companyia.

Tortosa

Esquerra Republicana reivindica la seva obra de govern a l’Ajuntament de Tortosa i el compliment dels compromisos adquirits amb la ciutadania

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Tortosa ha reivindicat l’acció de govern que ha portat a terme des de l’any 2016 a l’Ajuntament de Tortosa. El portaveu Josep Monclús ha recordat que el seu compromís amb la ciutadania es basava en dotze punts, la gran majoria dels quals s’han complert o estan a punt d’assolir-se. Monclús ha destacat que  ‘hem aconseguit que, per primera vegada, s’hagin fet efectives les transferències de capital des de l’Ajuntament a les EMDS’. A més, ‘hem dotat l’Ajuntament de més transparència, s’han fet els pressupostos participatius i s’ha establert un programa per arreglar carrers i voreres’. Altres compromisos com ‘la reforma del pont de l’Estat, el programa tiquet fresc i la rebaixa del preu de l’autobús amb la incorporació de noves parades, ja fa mesos que també són una realitat’. Algun altre compromís, com ara ‘la construcció de la nova piscina municipal, a la tardor estarà acabada’, i d’altres com la millora de l’accés i aparcament a l’Hospital Verge de la Cinta, ja està en marxa, amb ‘l’aprovació del projecte de nou aparcament i ampliació de l’Hospital’.

Mataró

Comunicat d'ERC-MES sobre la recollida indeguda de residus per part de l'empresa FCC

Avui hem fet públic un vídeo on es pot comprovar, sense cap marge a la interpretació, com l’empresa FCC, responsable de la recollida de la brossa a Mataró, barreja amb tota la naturalitat del món les fraccions paper i rebuig.   Fa pocs dies, el Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme va estrenar a Mataró el documental “Molta Merda” per desmuntar els mites sobre el reciclatge i conèixer la realitat dels residus que llancem a la brossa.   Avui sí que  l’empresa FCC, en només 3 minuts, ha desmuntat mites i ens ha mostrat la crua realitat, la seva…   La ciutadania que ens esforcem en reciclar, la que creiem que aquest esforç val la pena i que cal lluitar junts per la sostenibilitat, ens sentim avui traïts i enganyats per FCC i per l’Ajuntament.   Així agraeix l’empresa la millora econòmica del contracte que el govern municipal va promoure el 2016? Com és possible que les auditories de qualitat del servei no detectessin ni una sola d’aquestes males practiques? Més enllà de les continues queixes per l’estat de neteja general de la ciutat, o que els veïns segueixin denunciant la manca de qualitat del servei a la zona d’oci (“botellón”) i àrees adjacents del Pla d’en Boet o de la manca de neteja als Polígons Industrials… Més enllà de tot això, el cert és que FCC ha perjudicat greument la credibilitat del Govern municipal davant la ciutadania i ha deixat tocada per molt de temps l’autoritat moral de l’Ajuntament per seguir demanant la complicitat dels ciutadans pels objectius de recollida selectiva, de reciclatge i de sostenibilitat.

Cerdanyola del Vallès

ERC considera que cal aprovar inversions necessàries per la ciutat

El Grup Municipal d’ERC valora positivament bona part de la nova proposta d’inversions que l’equip de govern els ha traslladat. Posa, però, algunes condicions per prestar el seu suport, entre les quals destacarien estendre les inversions a un major nombre de barris i incloure elements d’eficàcia pressupostària. El Grup Municipal d’Esquerra veu amb bons ulls la major part de les modificacions de crèdit i de despesa corrent dels actuals pressupostos que han estat proposades pel govern municipal durant diverses reunions, i que comporten posar en marxa noves inversions a diversos punts de la ciutat.   Sobre aquesta proposta, però, considera que cal incloure alguns canvis que són totalment assumibles tant pel govern com per tota la resta de grups polítics, i no condicionen el gruix de la proposta. Entre ells, es podrien destacar els següents:   INCREMENTAR LES INVERSIONS EN EL MANTENIMENT DE LA VIA PÚBLICA, posant especial atenció a l’estat de les voreres. ESTENDRE LES INVERSIONS A UN MAJOR NOMBRE DE BARRIS.

Pla de mesures sobre el civisme i la convivència.
Begues

Apostem per un Pla de mesures que fomenti el civisme i la convivència a Begues.

Begues és un poble que fa un ús intens de l’espai públic. Aquesta visió i utilització del poble no pot ser concebuda només amb paràmetres i factors quantificables sinó que el municipi esdevé constructor i transmissor de valors, d’espais de relació generadors del sentiment de pertinença a una comunitat. En definitiva, una espai de cohesió social des del valors públics i des d’una ciutadania activa i compromesa. És per això que des d’Esquerra Republicana de Catalunya proposem l’elaboració d’un Pla de Mesures per a la Convivència i el Civisme a Begues que serveixi d’eina perquè la ciutadania prengui el protagonisme dels seus drets i deures, i permetrà construir una col·lectivitat inclusiva amb interessos comuns i compartits. És en la mesura en què ens sentim ciutadania i que en formem part, que la nostra actitud és de respecte i d’acceptació de valors i normes de comportament comuns que faciliten la convivència. Aquest Pla d’Acció hauria d’elaborar-se en paral·lel amb l’Ordenança de Mesures per Fomentar el Civisme i la Convivència, que té com a objectiu principal l’establiment d’un marc normatiu de convivència social i respecte mutu per fomentar la cohesió social i les relacions respectuoses entre la ciutadania, tant a nivell individual com col·lectiu.

ERC Badalona

ERC Badalona comença una nova etapa a l'oposició amb l'objectiu de retornar al govern el 2019

Avui Badalona inicia una nova etapa. El govern de progrés, deixa pas, després de prosperar la moció de censura impulsada per PSC, PP i C’S, a un nou executiu encapçalat per Àlex Pastor. El PSC comença a gestionar la ciutat de la ma del PP xenòfob i corrupte, després de patir l’humiliació i el menysteniment públic a mans d’Albiol en el Ple del passat dia 20 de juny, que, amb el seus 10 regidors va voler deixar clar qui mana. Així, doncs, el futur del nostre municipi roman ple d’incertes a mans de només 3 regidors de 27. Un fet que podria comportar una paràlisi que afectaria greument Badalona. Si bé és cert - així ho han expressat els impulsors del nou govern - que una part dels motius per tirar endavant la moció rau en la política de blocs i el 155, caure en aquest relat i en una superposició de legitimitats és un error i una trampa que no fa cap bé a la ciutat. El canvi que avui comença a Badalona no deixa de ser un mecanisme que entra dins de la dinàmica democràtica, en la qual una majoria qualificada en substitueix una altra.

Parets del Vallès

Ara Parets ERC demana un major control dels serveis externalitzats

El Grup Municipal d'Ara Parets Esquerra Republicana ha demanat un major control dels serveis que l'Ajuntament de Parets té externalitzats a empreses privades. En concret, la petició fa referència a tots aquells serveis que corresponen al manteniment d'espais públics i que inclourien des de la neteja de places i zones verdes, la poda de l'arbrat o el manteniment dels parcs i les zones de jocs infantils. El portaveu Jordi Seguer ha lamentat que cada any per les mateixes dates aproximades són els grups municipals de l'oposició i també la ciutadania la que ha de demanar al Govern Municipal que es faci el manteniment de l'arbrat o la neteja d'espais tan emblemàtics com el llac dels ànecs. Per Ara Parets ERC existeix "una manca de planificació", ja que en la majoria d'ocasions l'Ajuntament va a remolc de la ciutadania. Poda dels escocells El darrer exemple es denunciava la setmana passada, quan a petició de diversos veïns/es des d'ERC es solicitava la poda dels escocells que en alguns casos "arribava a dificultar el pas de les persones amb cotxes de nen petit o cadires de rodes per les voreres".

Santa Eulàlia de Ronçana

Torna el "porta a porta"

El sistema porta a porta esdevé a hores d’ara, l’aposta conjunta de les administracions catalana i europea com a única que garanteix una taxa de reciclatge de deixalles assumible. Si no volem que la despesa municipal en l’apartat de recollida d’escombraries es multipliqui en un futur proper, ens cal adequar-nos a les normatives que les condicionen. És a dir, al benefici ecològic i de responsabilitat compartida que comporta el sistema porta a porta, li cal sumar la viabilitat econòmica del sistema i, en darrer terme, l’equilibri de les taxes que la ciutadania paga pel servei de recollida que, a hores d’ara, i amb el sistema de contenidors no es poden garantir de cara al futur. Després d’uns anys en què el tant per cent de reciclatge al nostre poble, ha anat baixant dràsticament, aquest nou sistema ens assegura el futur i, a més, ens compromet amb el nostre entorn i amb les persones amb qui compartim poble i veïnatge. Reconduïm així la història d’èxit col·lectiu que havíem iniciat fa anys.