Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Ebre

Esquerra Republicana i Movem signen un acord de govern al Consell del Baix Ebre

Esquerra Republicana de Catalunya-AM i Movem Terres de l’Ebre-EC-G han signat un acord del govern al Consell Comarcal del Baix Ebre per al mandat 2019-2023 amb l’objectiu de garantir la governabilitat a l’ens comarcal, millorar la qualitat de vida de la ciutadania, dinamitzar econòmicament la comarca, evitar el despoblament, fer del Baix Ebre un referent en termes de sostenibilitat i ecologia i treballar per l’equilibri territorial de forma mancomunada amb la resta de comarques ebrenques. El republicà Xavier Faura serà el president de l’ens comarcal. “El pacte entre Esquerra i Movem garantirà un canvi substancial en la manera de fer política al Consell del Baix Ebre. Treballarem per tots els pobles i ciutats de la comarca amb independència de qui governe a cada municipi”, ha manifestat Faura. La junta de govern comarcal estarà integrada per set membres: el president i els sis vicepresidents, cinc dels quals seran d’ERC, mentre que la vicepresidència segona l’ocuparà Movem.

Pallars Jussà

Les negociacions per al Consell Comarcal

TEXT ENVIAT En la 1a reunió el dia 3 de juny, la comissió negociadora d’Esquerra, que encapçalo, us va plantejar que volíem continuar governant amb vosaltres, donar més protagonisme a la junta de govern i a nivell de càrrecs, en base als resultats, intercanviar la presidència per la vicepresidència primera (quedant la segona vicepresidència i la gerència igual). Tot i que suposaria major dedicació dels vostres 2 càrrecs respecte a ara, ens vàreu dir que volíeu la gerència o la presidència. Com que el càrrec de gerent entenem que és de la confiança del president (així ha estat amb Joan Ubach i Constantino Aranda), us vam demanar el vostre gerent/a per valorar-ho. Uns dies després ens vàreu dir que no ens donaríeu cap nom. Atès que us plantegem de trobar-nos i no aconseguim que ens ho concertis, interpretem que el que voleu realment és la presidència del Consell. Per això, et comuniquem a tu i a la resta de alcaldes que la proposta d’ERC acordada avui dilluns dia 24/06 en base a lo anteriorment exposat i a que creiem que la voluntat dels pallaresos expressada a les urnes és que no hi hagi els carcellers del 155 a les institucions de la comarca, us proposem: Establir el programa polític de comarca i mantenir la vicepresidència segona i la gerència com està ara.

L'Escala

ERC l'Escala demana que s'aturin les llicències d'obres en els edificis amb algun tipus de protecció al municipi

En una reunió amb el regidor d’Urbanisme en funcions, la portaveu republicana Etna Estrems, ha proposat al govern aturar les llicencies d’obres en aquells edificis que constin en algun catàleg o llistat de patrimoni mentre es tramita el nou POUM. Fa unes setmanes saltaven les alarmes per la venta de la finca del Passeig Lluís Albert, 4-5 que havia estat propietat de la família de l’escriptora Caterina Albert, i el seu imminent enderroc i posterior construcció d’un bloc d’habitatges. Des d’aquell moment la formació republicana va demanar al govern l’actualització i aprovació del catàleg de patrimoni existent a l’Ajuntament per activar mesures de protecció d’aquesta finca i també de la resta de finques recollides en aquest inventari. El municipi ja disposa d’un llistat de finques amb interès local que només cal aprovar formalment pel ple perquè passin a ser realment finques protegides, acció que no es va dur a terme. En aquest moment ERC l’Escala ha demanat a l’equip de govern que aprovi, amb caràcter d’urgència, una suspensió de les llicències d’obres en totes aquelles finques que estigui inventariades en tots els llistats de patrimoni escalenc, durant un any.

Catalunya del Nord

La situació dels presos polítics catalans a debat a la festa del TC a Argelers

La festa del Travailleur Catalan, l'esdeveniment polític i festiu anual del partit comunista francès a Catalunya Nord dedicarà enguany el seu espai de debat a la situació dels presos polítics catalans i el repte de la solidaritat dels representants polítics i dels ciutadans francesos i europeus. Hi participaran destacats responsables polítics catalans i francesos que ja s'han expressat en diverses ocasions sobre aquesta qüestió: Pierre Ouzoulias, senador comunista de Haut-de-Seine, signatari del manifest dels 41 senadors francesos; Jean-André Magdalou, batlle d'Alenyà, signatari de la crida dels 130 alcaldes de Catalunya Nord; Joan Josep Nuet, diputat al congrés a Madrid per Esquerra Republicana; Ana Surra, senadora al senat a Madrid per Esquerra Republicana, senadora de referència per Catalunya Nord; Pere Manzanares, president de l'Aliança per les llibertats a Catalunya; Hyacinthe Carrera, d'Òmnium Catalunya Nord.  El debat serà moderat per Laura Bertran, periodista a Radio Arrels.

Baix Penedès

Assemblea de regidors i regidores d’ERC Baix Penedès

Aquest passat dimarts 25 de juny es va celebrar l’Assemblea dels regidors i regidores electes d’ERC de la comarca del Baix Penedès. Les eleccions municipals del 26 de maig han permès, que ERC hagi estat la segona força política en vots a la comarca, un fet que s’ha considerat com a molt positiu, per tots els responsables comarcals. S’han pogut revalidar les alcaldies de Santa Oliva i Banyeres del Penedès i a més s’ha pogut aconseguir l’alcaldia de Sant Jaume dels Domenys. Igualment destacable, és que encapçalarem l’oposició als municipis més grans de la comarca, El Vendrell, Calafell, Cunit i l’Arboç, des d’on es treballarà per fer una oposició constructiva, però a la vegada rigurosa en les actuacions dels equips de govern. En el conjunt de la comarca del Baix Penedès, ERC ha passat de 25 a 31 regidors, millorant en gairebé 3.000 vots els resultats del 2015. En paraules del president comarcal d’ERC Baix Penedès, Lluís Navarrete, “hem de donar les gràcies a tota la ciutadania per la confiança en les nostres candidatures, i que serem dignes representants de cadascun dels nostres votants.

Lleida

L’assemblea d’ERC ratifica l’acord d’Esquerra, Junts per Catalunya i el Comú per formar un govern de coalició a la Paeria

L’assemblea local d’ERC Lleida ha donat llum verda aquest dimarts a la nit al Pacte d‘Entesa per al canvi honest, valent i emprenedor a la ciutat de Lleida entre Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal, Junts per Catalunya-Lleida i el Comú de Lleida. Els militants hi ha donat suport amb 34 vots a favor i 3 en blanc. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, destaca que “la ratificació de l’assemblea a la proposta de Pacte d’Entesa al govern de la Paeria és la culminació d’un intens treball de dues setmanes a tres bandes” i que “reflecteix la voluntat de canvi honest que la ciutadania va expressar a les urnes el passat 26 de maig.” D'altra banda, valora molt positivament que l'assemblea del Comú de Lleida també hagi aprovat l'acord, ja que permetrà tirar endavant un govern amb un ampli consens. Pueyo celebra que “l’acord programàtic recull el 90% del programa electoral d’Esquerra i l’organigrama del govern està basat en el pentàgon de la Lleida saludable, propera, connectada, justa i compromesa, en què s’hi ha afegit la Lleida emprenedora i valenta per sumar les diferents sensibilitats.

Caldes de Malavella

Un avanç del BIM de juliol

Ja tenim constituït el nou ple de l’ajuntament. Per part del nostre grup felicitem al Sr. Balliu per la seva reelecció com alcalde, felicitació que volem fer extensiva a la resta de regidores i regidors que formen part del nou consistori. Celebrem l’inici d’una nova etapa al nostre municipi amb un ple molt més plural, amb presència de tots els partits que ens vam presentar a les eleccions, i on totes les nostres veïnes i veïns es poden sentir representats, perquè tots i cada un dels vots tindran veu. Esperem que aquesta sigui una etapa marcada pel diàleg, la comunicació, la participació i la transparència.  També volem agrair a les 664 veïnes i veïns que van confiar amb nosaltres i amb els que ens sentim compromesos. Ens vam presentar amb el convenciment, que hem compartit en campanya, que a Caldes cal una alternativa, un altre manera de fer. La nostra posició en el ple, com a segona força més votada, és realitzar les funcions d’oposició. Pel bon funcionament d’una institució democràtica, i pel nostre ajuntament en concret, cal que es faci una oposició rigorosa, que faci les tasques de control de l’acció de govern, i sempre de manera constructiva.

Imatge d'una de les edicions de la Festa Major Alternativa de Gavà.
Gavà

ERC-Gavà proposa un canvi radical en la Festa Major per fer-la més atractiva i participativa

Davant la proximitat de la Festa Major de Sant Pere, que es viurà enguany entre el 27 i el 30 de juny, ERC-Gavà reclama un programa municipal de celebració més participatiu, ciutadà i transversal.   Esquerra lamenta que aquesta festivitat, que hauria d'agermanar tots els gavanencs, estigui sectorialitzada, amb espectacles dedicats exclusivament a determinats grups d'edat o de tarannà.   També denuncia l’existència de concerts protagonitzats per cantants decrèpits, més propis del segle passat, i que s'adrecen a un públic d'una certa edat, en comptes d'aprofitar l'oportunitat per donar veu als nous valors de la música del país, tant en l'àmbit del rock com del pop català. Grups que tenen una qualitat i solvència contrastada i que resulten molt atractius per al jovent.   Per aquest motiu, ERC-Gavà es congratula de la iniciativa de diferents entitats juvenils de la ciutat d'impulsar des de fa uns anys la Festa Major Alternativa (FMA), i fa una crida a participar en el mecenatge d’aquesta activitat per ajudar a la seva gestió i continuïtat.

Catalunya del Nord

Sant Joan, Festa Nacional dels Països Catalans

Aquest cap de setmana des de Catalunya Nord i la nostra muntanya entre Conflent i Vallespir, es tornarà escampar i compartir la Flama del Canigó. Com és tradició des del 1966, l'Associació nord-catalana dels ambaixadors de la Flama del Canigó acompanya aquesta Flama amb un missatge anual que serà llegit pels portadors nord-catalans als diferents llocs on es desplacen. Amb l'aspecte festiu de Sant Joan, enguany aquest missatge -al qual Esquerra Republicana a Catalunya Nord s'adhereix-, recull que  Sant Joan "pels catalans és nit de dolor, d’amargor perquè compatriotes nostres democràticament elegits, són víctimes de persecucions inquisitorials, engarjolats i obligats de sotmetre's a un judici infame o d’exiliar-se. Vuitanta-quatre anys després es repeteix la repressió contra el Govern català, acusat com el 1935 a Madrid dins la mateixa sala del mateix delicte. Enguany necessitem doncs més que mai l’escalf de la Flama per tenir «llum als ulls i força al braç» per no cedir i mantenir les nostres legítimes aspiracions".

Catalunya del Nord

Sant Joan, Festa Nacional dels Països Catalans

Aquest cap de setmana des de Catalunya Nord i la nostra muntanya entre Conflent i Vallespir, es tornarà escampar i compartir la Flama del Canigó. Com és tradició des del 1966, l'Associació nord-catalana dels ambaixadors de la Flama del Canigó acompanya aquesta Flama amb un missatge anual que serà llegit pels portadors nord-catalans als diferents llocs on es desplacen. Amb l'aspecte festiu de Sant Joan, enguany aquest missatge -al qual Esquerra Republicana a Catalunya Nord s'adhereix-, recull que  Sant Joan "pels catalans és nit de dolor, d’amargor perquè compatriotes nostres democràticament elegits, són víctimes de persecucions inquisitorials, engarjolats i obligats de sotmetre's a un judici infame o d’exiliar-se. Vuitanta-quatre anys després es repeteix la repressió contra el Govern català, acusat com el 1935 a Madrid dins la mateixa sala del mateix delicte. Enguany necessitem doncs més que mai l’escalf de la Flama per tenir «llum als ulls i força al braç» per no cedir i mantenir les nostres legítimes aspiracions".

Cerdanyola del Vallès

ERC comença a negociar amb el govern municipal en base a les coincidències programàtiques

Esquerra ha demanat al PSC obrir un procés de negociació per poder executar les propostes del programa electoral durant els propers quatre anys. Properament demanarà també reunir-se amb la resta de grups municipals per explorar punts de coincidència en benefici de Cerdanyola. El Grup Municipal d’ERC a Cerdanyola felicita Carlos Cordón per la seva investidura del passat 15 de juny i demana portar a la pràctica les bones intencions que va verbalitzar durant el seu discurs d’investidura. En aquest sentit lamenta que el mandat hagi començat amb decisions unilaterals sense tenir en compte la majoria del plenari i amb només el 30% dels vots. Cerdanyola necessita consensos per desencallar els principals problemes que pateix (neteja, manca d’inversions, residus...) així com treball en equip per impulsar els reptes que hem d’abordar per posar la ciutat al lloc que es mereix (UAB, Bellaterra, Centre Direccional...). Esquerra emplaça el nou govern a obrir immediatament un procés de negociació per buscar els punts comuns als programes electorals dels dos partits així com les necessitats d’organització i finançament per poder abordar-los.

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Baix Empordà, Consell Comarcal, Govern, Pacte,
Baix Empordà

Joan Loureiro serà el nou president del Consell Comarcal del Baix Empordà

Esquerra Republicana, Tots per l’Empordà i UPM governaran junts el Consell Comarcal del Baix Empordà. Els grups comarcals d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Tots x l’Empordà (TxE) i Unió de Partits Municipalistes de Catalunya (UPM) han signat aquest divendres 21 de juny un acord per governar junts el Consell Comarcal del Baix Empordà durant els propers quatre anys. Des del nou equip de govern s’afirma que “formem una majoria que garanteix l’estabilitat en aquest ens i respecta els resultats del passat 26 de maig”. Segons l’acord, el nou president del Consell Comarcal serà Joan Loureiro (ERC) i la vicepresidència primera recaurà en Xavier Dilmé (TxE). Completen les vicepresidències Sílvia Romero i Enric Marquès, vicepresidents segon i tercer per Esquerra Republicana, respectivament, mentre que la representant d’UPM, Roser Font, tindrà una conselleria delegada. Loureiro afirma que “les prioritats del nou govern seran aprofundir en la cooperació municipal a tots nivells i aconseguir una major proximitat en la relació d’aquesta institució i els ajuntaments de la comarca”.

Lleida

Esquerra, JuntsxCat-Lleida i el Comú proposen rebaixar un 4% el sou dels càrrecs electes i directius de la Paeria 

Els tres grups estan ultimant una proposta d’acció de govern, que hauran de validar la setmana vinent els òrgans de decisió i les assemblees locals   L’equip negociador d’Esquerra Republicana de Catalunya s’ha reunit aquest divendres amb representants de Junts per Catalunya-Lleida i el Comú de Lleida per començar a redactar un document unitari de proposta d’actuació amb els acords programàtics que s’han anant consensuant durant tota la setmana. El document es presentarà als òrgans de decisió de cada grup polític per validar-lo, si s’escau. En el cas d’ERC, l’assemblea local de Lleida que es farà dimarts al vespre tindrà l’última paraula. La regidora d’ERC, Jordina Freixanet, ha destacat l’intens treball dels últims dies per definir l’acció de govern i ha assegurat que el resultat és molt satisfactori: “Ha estat una setmana d’intenses negociacions per treballar molt a fons la coincidència programàtica dels tres grups, dividit en cinc àrees, per intentar concloure un document escrit a tres, on trobem el màxim de consens possible i on treballem les bases d’un programa d’actuació municipal per als propers quatre anys a l’Ajuntament de Lleida.

Illes Balears i Pitiüses

Sobre l'acord de Govern entre el PSOE i Més per Mallorca

Ahir, dijous 20 de juny, en virtut de l’acord electoral entre Més per Mallorca i Esquerra Republicana, vàrem assistir a l’assemblea extraordinària en motiu del preacord al qual havien arribat els negociadors de les tres formacions polítiques (PSIB-PSOE, Podemos i Més per Mallorca) per tal de ratificar-lo o rebutjar-lo. Dimarts, dos dies abans, l’assemblea havia rebutjat la proposta socialista de forma contundent (148 vots en contra i 8 abstencions) i havia encoratjat l’equip negociador a millorar-la substancialment, ja que va ser considerada inacceptable i humiliant. La nova proposta que es presentava ahir era una mica millor que la de dimarts; gairebé la de dimarts, però un poc més ben adornada. Molts no entenguérem la frissor, però es veu que el PSOE ha marcat el ritme de les negociacions. Vaig intervenir en el torn obert de paraula per dir que votaria que no al preacord de govern que ens exposaven, i que aquest ‘no’ volia ser valent i encoratjador, sense por a quedar a l’oposició, perquè val més una bona oposició que no un mal govern; però sobretot, val més mostrar la cara que els peus.

País Valencià

Coneix les 15 persones que formen el grup parlamentari d'Esquerra Republicana al Congrés

Amb els resultats de les eleccions del 28 d'abril Esquerra Republicana passa de 9 a 15 diputats i diputades al Congrés dels Diputats L’independentisme ha guanyat per primera vegada unes eleccions espanyoles aquest 28A. Amb més d’un milió de suports, els republicans han aconseguit 15 diputats al Congrés, 8 homes i 7 dones amb perfils transversals i plurals per defensar els drets, les llibertats i la independència. Qui és qui? Oriol Junqueras. El president d’Esquerra Republicana, un pres polític, encapçala el grup dels republicans a Madrid. Injustament empresonat de forma preventiva a Soto del Real per la causa contra l’1-O, Junqueras ha estat la veu d’Esquerra com a alcalde de Sant Vicenç dels Horts, com a eurodiputat, com a vicepresident del Govern de la Generalitat de Catalunya, i ho tornarà a ser ara com a diputat al Congrés i com eurodiputat, perquè “votar no és delicte; impedir-ho per la força, sí”.  Gabriel Rufián Políticament fent tàndem fins ara amb Joan Tardà.

ERC Badalona

ERC-Avancem-MES acorda inscriure un grup municipal propi, mantenint unitat estratègica i programàtica amb Guanyem Badalona en Comú

El principal objectiu de concórrer a les eleccions de forma conjunta era fer un front ampli d'esquerres per poder continuar les polítiques iniciades pel govern de progrés i de l'esquerra transformadora encapçalat per Dolors Sabater. El segon objectiu indirecte era evitar el retorn del Partit Popular més reaccionari i xenòfob al govern de la ciutat. Les forces polítiques que han concorregut a la coalició han mantingut sempre les seves especificitats com a un valor afegit al projecte. L’Assemblea Local d’Esquerra Republicana de Catalunya a Badalona reunida el 19 de juny va decidir constituir-se en grup propi amb el nom d’Esquerra Republicana de Catalunya - Avancem - MES, mantenint la unitat estratègica i les línies programàtiques compartides amb Guanyem Badalona en Comú. La decisió es pren motivada a partir de les negociacions de la investidura amb un Partit Socialista que va mostrar una actitud inflexible i irresponsable. Això fa preveure una legislatura llarga, dura i complicada.