Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Premià de Mar

Presentació de la Moció per la modificació del POUM al Ple del 20 de gener: El Mercat no es mou, es remodela i modernitza!

ERC Premià de Mar - Junts x Premià presenta una Moció al Ple de gener per proposar la modificació del POUM (Pla Ordenació Urbanístic Municipal) en l'espai concret del Mercat Municipal de Sant Joan, on es demana tornar a l'anterior POUM aprovat el 2010, ja que l'actual, suprimeix el 50% de l'equipament amb espais de zona verda i la possibilitat de construir-hi pisos al damunt del Mercat. Per això en aquesta modificació proposem deixar el Mercat amb les dimensions actuals. Des d'ERC, defensem aquest espai i proposem la seva modificació i començar treballar un projecte de remodelació total de l'equipament i de gestió, a la recerca del millor model per salvaguardar i protegir el Mercat Municipal en el seu emplaçament actual com a eix principal i vertebrador del comerç de proximitat de Premià de Mar. Aquesta modificació del POUM permetria alliberar l'espai assignat al Mercat a la parcel·la de Can Sanpere i que aquest pogués esdevenir un gran i veritable pulmó verd, el que necessita amb urgència el nostre municipi.

Ebre

Esquerra reclama al govern espanyol que deixi de posar pegats al Delta i actuï per protegir-lo

Exigeix accions urgents, eficients i consensuades amb el territori La Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana en el marc del primer aniversari del temporal Glòria ha expressat el seu malestar per la situació del Delta i ha criticat la gestió que n’està fent el govern socialista. El diputat i candidat al Parlament, Lluís Salvadó ha manifestat que “fa deu dies del darrer temporal i al Delta encara s’espera que el govern de l’Estat vingui i es preocupi, plantegi actuacions de caràcter urgent, deixi de posar pegats, i que porti a terme actuacions que resolguin els problemes que tenim”. Salvadó ha dit que  “després de dos anys i mig, el govern socialista només ha tingut paraules i maniobres de distracció sobre matèria competencial”,  per això “demanem que assumeixi les seves responsabilitats i competències, i actuï de forma urgent per a protegir el Delta, aprovant i aplicant la famosa Estratègia sobre el Delta”. Així a més de denunciar “la insuficiència de les actuacions portades a terme per part de l’Estat”, Salvadó ha criticat que el govern espanyol hagi tornat a anunciar després del Filomena, igual que ja va fer el mes de juny de 2020, que en sis mesos tindrem l’Estratègia Delta consensuada.

Segarra

El ple de l’Ajuntament de Sant Guim de Freixenet aprova els pressupostos per al 2021

El ple de l’Ajuntament de Sant Guim de Freixenet ha aprovat per unanimitat la proposta de pressupostos per a l’exercici 2021 per un import de 1,5 milions d’euros, en el que destaca el capítol d’inversions i la provisió per a la posta en marxa del centre de dia. L’alcalde de Sant Guim de Freixenet, Francesc Lluch, ha destacat que aquest pressupost ‘posa molt d’èmfasi en l’apartat d’inversions, doncs més del 39% correspon a aquest apartat, en concret 611.775,31€ del total de 1.557.708,64€’. D’entre les inversions previstes, en destaca 511.522€ que aniran destinats a la reposició de infraestructures i béns destinats a l'ús general, que inclou la pavimentació d’alguns carrers i renovació de clavegueram (188.924€), l’adequació de la plaça La Segarra (105.606 €), l’asfaltat de carrers (51.921 €), la canonada d’aigua al Turó del Magre (53.058 €), la millora de les piscines (53.176€) o la compra de dues furgonetes municipals (35.000 €).

Federació de Lleida

Vilalta: ‘Les petites i mitjanes empreses són el múscul que cal reforçar perquè el nostre territori esdevingui el motor econòmic de la Catalunya interior’

La secretària general adjunta i primera candidata d’Esquerra Republicana de Catalunya per la demarcació de Lleida, Marta Vilalta, s’ha reunit avui amb diversos representants de PIMEC Lleida per conèixer de primera mà i poder atendre les reivindicacions i les necessitats de les petites i mitjanes empreses a les comarques de Ponent. ‘Són el múscul del territori i per tant, com més el puguem reforçar, com més que tirin endavant les petites i mitjanes empreses també al nostre territori li anirà millor en tots els sentits per esdevenir el motor econòmic de la Catalunya interior’, ha assegurat la cap de llista republicana a les eleccions, amb la mirada posada en un model productiu de país.   Vilalta, que ha estat acompanyada en aquesta visita pel president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, la tinent d’alcaldia de la Paeria de Lleida i tercera candidata republicana, Jordina Freixanet i el diputat provincial Ferran Accensi, ha expressat el màxim compromís de la seva formació per donar suport a les petites i mitjanes empreses, sobretot en aquests moments de restriccions vinculades a la contenció de la pandèmia i de crisi econòmica i social.

Ripollès

ERC Ripollès registra al Consell Comarcal la proposta de crear una taula comarcal d’emergència social i econòmica per tal de consensuar un Pla de Xoc.

A causa del confinament comarcal del Ripollès, aprovat pel Procicat el passat 23 de desembre, degut als indicadors sanitaris i empitjorament de la pandèmia a la comarca del Ripollès ha dut a la pèrdua econòmica del sector turístic en plena temporada d’hivern. Aquesta situació agreuja la situació continuada de mesos de confinament.   Segons dades facilitades pel Consorci de Benestar Social del Ripollès, entitat que gestiona i realitza la prestació de serveis socials al Ripollès, s’ha incrementat en 750 persones, com a usuaris dels serveis, persones que treballaven principalment al sector del turisme i a l’assistència de la llar abans de la pandèmia i que s’han quedat sense feina ni recursos.   El govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat una partida d’ajudes de 4,3 milions d’euros pel tancament perimetral del Ripollès i la Cerdanya dels quals el Ripollès en rebrà 2.339.000 euros. Una quantitat que queda curta per abastir a tots els sectors afectats. Té una orientació positiva per la injecció ràpida de diners, però té uns criteris massa homogenis, on no es contempla la facturació dels negocis en els darrers anys o la multiactivitat per fer un repartiment més equitatiu.

Catalunya Central

Esquerra celebra la desestimació del projecte dels dos macroparcs fotovoltaics entre Manlleu, Torelló i l’Esquirol

Els tres municipis, liderats per Esquerra, admeten que cal apostar per la transició energètica, però demanen fer-ho tenint en compte criteris paisatgístics i socials. Santpedor també s’oposa a un pla semblant. Finalment, el macroprojecte d’instal.lació de dos parcs fotovoltaics que havia d’ubicar-se entre Manlleu, Torelló i l’Esquirol no es durà a terme. Els tres ajuntaments, liderats per alcaldies d’Esquerra Republicana, s’havien posicionat en contra per considerar el projecte desproporcionat: hauria ocupat un espai tan gran com la zona urbana de Manlleu, a part de ser un model clarament especulatiu sense repercussió directe en el territori. Ara, la ponència d’energies renovables de la Generalitat ha emès finalment un informe desfavorable que recull algunes de les queixes dels ajuntaments afectats. D’aquesta manera, es considera que l’emplaçament no és viable i que l’impacte urbanístic i paisatgístic seria desmesurat. El projecte pretenia instal·lar més de 220.

ERC Les Franqueses

Sobre l’ajornament electoral

El PSC s’amaga darrera d’altres entitats per recórrer l’ajornament de les eleccions al Parlament de Catalunya. La Lliga Democràtica, el primer partit en impugnar l’ajornament de les eleccions havia estat negociant amb el PSC per formar una coalició o fer un acord per presentar-se junts el 14F. No va ser així però ara sembla que fan la feina bruta als socialistes. El PSC/PSOE no es deu haver atrevit. Sembla que l’última preocupació del ministre candidat Illa i del PSC siguin els ciutadans de Catalunya. Només els mouen i els preocupen els seus interessos electorals, no salvar vides. El PSC accepta l’ajornament però continuen pressionant al govern. Una posició absolutament diferent que en les eleccions d’Euskadi i Galícia. Tot indica que és una maniobra des de la Moncloa. Un nou 155 en aquest cas aprofitant la pandèmia. Cinisme, frivolitat i irresponsabilitat. Les elits i el poder econòmic català també pressionen per mantenir les eleccions el 14F. Malauradament, estem acostumats que siguin ells el que manin.

Resum gràfic de l'elaboració del Pla d'Innovació i Reactivació Econòmica
Gavà

ERC-Gavà mai aprovarà res que impliqui donar suport al Pla de Ponent

El passat dijous 14 de gener es va celebrar un ple extraordinari en que s’havia d’aprovar el Pla d'Innovació i Reactivació Econòmica, en principi adaptat per respondre a la crisi econòmica i social provocada per la pandèmia del Covid-19. A priori hom pot creure que, si és un ple extraordinari per aprovar un pla de reactivació econòmica per pal·liar la crisi provocada per la pandèmia, tots els grups hi haurien votat a favor, però no va ser així i malgrat que l’alcaldessa Raquel Sánchez lamenti “no haver aconseguit la unanimitat de tots els grups ja que la situació ho requereix”, això ha passat, única i exclusivament, per responsabilitat del PSC que, com en altres ocasions, barreja naps i cols. Aquesta és una praxis habitual d’aquest ajuntament, com quan volen pujar el sou dels càrrecs públics (ex: regidors), ho inclouen en la mateixa votació que ha d’aprovar l’augment de sou dels treballadors municipals i així s’asseguren el vot favorable de tots els partits.

Memòria d'activitat del Grup Municipal durant l'any 2020
Granollers

ERC presenta la memòria d’activitat política del Grup Municipal durant l’any 2020

El Grup Municipal d’Esquerra Republicana ha publicat un recull de tota la seva activitat política durant l’any 2020. Amb aquest gest, ERC vol reivindicar els principis de la transparència en la política i per això, l’objectiu de la memòria és el de traslladar a tota la ciutadania tota la informació relativa a l’activitat política i econòmica del Grup Municipal per tal de que pugui ser fiscalitzada i s’hi puguin fer propostes de millora. Alhora, el document també permet reflectir tota la feina que fa el grup i el seus regidors, una feina sovint invisibilitzada i que queda diluïda pel dia a dia de l’activitat política municipal. Al document presentat s’hi pot trobar un resum de tota l’activitat política institucional del grup: propostes traslladades per pal·liar les conseqüències de la COVID19, mocions, preguntes escrites, peticions d’informació, etc. Seguidament, s’hi troba tota la informació relativa als organismes autònoms i els seus representants delegats.

TORNAREM A VÈNCER
Gràcia

Tornarem a vèncer per tothom

El passat setembre, sortia a la llum un llibre escrit a quatre mans, entre l’Oriol Junqueras i la Marta Rovira, des de la presó i l’exili. “Tornarem a vèncer (i com ho farem)” es tracta d’un petit manual que analitza de manera crítica els èxits i fracassos associats a l’1 d’octubre i desgrana l’estratègia d’Esquerra per assolir la independència (via àmplia), per seguir avançant cap a la República Catalana. I fer front, així, des dels valors republicans i d’esquerres, a la crisi sanitària, econòmica i social en la que estem immersos, i liderar la reconstrucció i el progrés del país. Perquè d’això va la independència, de benestar i justícia social, de drets i llibertats. Aquest llibre fuig dels retrets, només trobareu una proposta per assolir una majoria àmplia que defensi el dret de l’autodeterminació i es pugui així resoldre el bloqueig actual per via democràtica i permeti la reconstrucció del país després de la crisi sanitària de la Covid-19.

Raquel Sans Guerra, Gabriel Rufián Romero i Jordi Salvador Duch, aquesta tarda.
Camp de Tarragona

“Esquerra Republicana ha prioritzat donar resposta a l’emergència sanitària, econòmica i social a Catalunya”

Gabriel Rufián Romero, Jordi Salvador Duch i Raquel Sans Guerra debaten en un col·loqui telemàtic amb militants, amics i amigues i persones simpatitzants sobre el suport als pressupostos generals de l’Estat.     Militants, amics i amigues i persones properes a Esquerra Republicana de Catalunya han pogut participar aquesta tarda en un col·loqui telemàtic sobre els pressupostos generals de l’Estat (PGE) amb els diputats al Congrés Gabriel Rufián Romero i el tarragoní Jordi Salvador Duch, moderat per la diputada i candidata al Parlament per Tarragona, Raquel Sans Guerra. “Hem prioritzat donar resposta a l’emergència sanitària, econòmica i social a Catalunya davant la situació provocada per la pandèmia”, han exposat els diputats que van negociar els comptes estatals.   Els PGE doblen el pressupost per a la dependència, per a que “els nostres avis i àvies tinguin els recursos necessaris per a una vida digna”, han explicat. Rufián i Salvador han posat més exemples.

Federació de Lleida

Vilalta, sobre l’ajornament electoral: ‘Hi ha consens polític, esperem que no s'hi fiquin ni el poder judicial ni el poder econòmic’

La portaveu d’Esquerra Republicana apunta a una possible maniobra de la Moncloa i demana que no hi hagi ‘un 155 encobert’     La secretària general adjunta, portaveu i candidata per Lleida d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta, ha posat en valor aquest dilluns que existeix ‘un consens polític molt ampli’ per a ajornar les eleccions al Parlament fins el 30 de maig i rebutjat els intents de bloquejar l’ajornament als tribunals. ‘Esperem que no s’hi fiquin ni el poder judicial ni el poder econòmic, que pressiona perquè es facin les eleccions’, ha expressat Vilalta, que ha apuntat a una possible maniobra des de la Moncloa: ‘Volen tornar a fer un nou 155, en aquest cas aprofitant la pandèmia, per influir en la política catalana’.   La portaveu d’Esquerra Republicana ha acusat el PSC de fer ‘electoralisme’ amb la data dels comicis, pressionant ‘amb el seu entorn’ per a celebrar-los en plena pandèmia, una actitud que ha qualificat de ‘cinisme, frivolitat i irresponsabilitat’.

Gràcia

La dona il·legal

Reflexions després d'haver visionat la pel·lícula "La Dona Il·legal" i posterior col·loqui amb l'Adriana Toroella Giró, activista afrofeminista UCFR Baix Besós i Maria Dantas, activista d'UCFR (Unitat Contra el Feixisme i el Racisme" El concepte "dona il·legal", "persona il·legal" em copsa i em fa reflexionar perquè valoro que cap persona és il·legal sinó que és un fet o acte. I més enllà d'això, també em fa pensar en què quina és la finalitat de posar aquest adjectiu, que socialment és negatiu sobre unes persones. Existeix certa hipocresia en aquesta qualificació perquè les persones amb situació administrativa irregular, popularment dites "il·legals" o "sense papers" les considerem prou bones per cuidar de la nostra gent gran, per netejar les nostres cases, per donar-nos serveis sexuals però no per tenir els mateixos drets i possibilitats que nosaltres. Quan estigmatitzem deshumanitzem i en deshumanitzar l'altra no és com jo i es pot minimitzar, justificar el seu abús o la violència sobre elles.

Terrassa

El lleure educatiu, espai de cohesió social

El treball de les entitats de lleure educatiu terrassenques és exemple de treball social i comunitari amb la infància i l’adolescència en temps de coronavirus. Ona Martínez: “El compromís del Jovent Republicà i d’Esquerra Republicana amb l’Educació en el lleure és total. En som militants. És compatible lluitar contra la pandèmia i defensar els drets d’infància i joves”. L’estiu va marcar un punt d’inflexió per la infància i l’adolescència a Terrassa i a tot el país davant la Covid-19. Després que les primeres mesures sanitàries restrictives fossin especialment dures amb la ciutadania més jove, l’Ajuntament de Terrassa es va proposar que la desescalada suposés una recuperació d’espais de socialització i aprenentatge pels més joves. Amb la col·laboració de les entitats de lleure, el programa Més Estiu, va doblar pressupost i places, implementar mesures de seguretat i esdevenir un referent a l’hora de reprendre l’activitat i, sobretot, van demostrar que el lleure i la interacció dels menors era segura.

Terrassa

Terrassa cara a les elèctriques

El govern municipal impulsa una sèrie de mesures per lluitar contra l'encariment de l'electricitat després de l'onada de fred per un nou model d'energia des del municipalisme.  El govern municipal de l’Ajuntament de Terrassa estudia la idea d’impulsar accions judicials o administratives a E-distribución (abans Endesa, del grup ENEL), per exigir la normalització del servei i la renovació de la xarxa, i també habilitar una solució urgent a la situació que s’està vivint. La situació es va desencadenar després dels talls de subministrament elèctric reiterats que veïns i veïnes de Terrassa estan patint des de fa setmanes, agreujat els darrers dies amb les baixades de les temperatures i que estan posant en evidència les mancances de la xarxa de distribució elèctrica de la ciutat. En aquest sentit, l’Ajuntament vol estudiar si la companyia podria haver vulnerat els drets dels usuaris i usuàries de la ciutat a gaudir d’un servei bàsic, com és el de l’accés a disposar de subministrament elèctric, per fomentar aquestes accions.

Terrassa

Pressupost 2021 - claus per Terrassa

El ple de Terrassa aprova els comptes per a l'any vinent amb una despesa consolidada de 260,5 milions d'euros i lligant l'acció de govern a donar una resposta sostenible a les necessitats de la ciutadania. Isaac Albert: "Si volem acabar amb les desigualtats, reactivar l'economia... Si hem de plantar cara a la crisi i a la pandèmia sabent que la necessitat és gran i la transformació obligada, cal integrar polítiques i fer que cada programa, cada partida, cada euro dels 265,5 milions que conformen el pressupost consolidat de terrassa ajudi a avançar en tots els objectius." La posició unànime de tots els grups municipals a l'hora de destacar el pressupost 2021 com un pressupost clau i amb necessitat d'entesa política, no ha evitat que el plenari extraordinari per la seva aprovació hagi esdevingut una interessant confrontació entre el primer tinent d'alcalde, Isaac Albert, i algunes posicions de l'oposició. Com a responsable de l'Àrea d'economia i finances de l'Ajuntament, Isaac Albert, ha tornat a desgranar davant la ciutadania, com ja havia fet en audiència pública i als districtes, un pressupost clau pel mandat.

Terrassa

Ple de desembre: el tancament d'un any atípic

El ple de l'Ajuntament de Terrassa tanca l'any en una sessió tranquil·la i amb acords en la majoria de propostes El ple ordinari de desembre de l’Ajuntament de Terrassa tanca l’any 2020 en una sessió tranquil·la i amb la majoria de propostes aprovades. El ple tanca un any que ha estat marcat per la pandèmia de la Covid-19 a la ciutat i per la crisis social, econòmica i sanitària que aquesta ha deixat a Terrassa. El ple, l’últim ordinari de l’any a l’espera de l’extraordinari del 22 de desembre per aprovar els Pressupostos del 2021, ha mostrat el seu suport en propostes per pal·liar els efectes de la Covid-19 a la ciutat en la línia de totes les propostes presentades als plens del 2020. A més, el plenari ha aprovat la modificació puntual del POUM de Terrassa en l’àmbit del sector d’activitats productives dels Bellots II que facilitarà el desenvolupament d’aquest sector, atès que des de l’any 2003 que es va aprovar el POUM vigent, no s’ha pogut desenvolupar cap dels sectors productius previstos i que l’oferta de sòl productiu segueix recaient en els polígons existents desenvolupats al llarg del segle XX.

Terrassa

El Parc de l'Audiovisual i Terrassa al centre de l'audiovisual del sud d'Europa

L’Ajuntament de Terrassa, la Generalitat i l’Hospitalet impulsen el projecte que comportarà la creació de prop de 440 empreses i 5.000 llocs de treball L’Ajuntament de Terrassa participarà juntament amb l’Ajuntament de l’Hospitalet, al projecte “Catalunya, motor de la innovació audiovisual i del videojoc al sud d’Europa” que impulsa la Generalitat de Catalunya, a través dels departaments de Cultura i d’Empresa i Coneixement, i que preveu l’ampliació d’una infraestructura que esdevingui un centre de referència de recerca i producció per als sectors audiovisuals i de continguts digitals a Catalunya. És un projecte estratègic per al país i opta als fons europeus Next Generation EU, destinats a projectes empresarials amb un alt potencial transformadors, que suposin un canvi estructurals i tinguin un impacte durador sobre la resiliència econòmica i social, la sostenibilitat, la competitivitat a llarg termini i l’ocupació. El projecte permetrà, entre d’altres, impulsar l’espai de platós més innovador d’Europa, que ha de permetre afavorir la creació de continguts audiovisuals i digitals que puguin ser reconeguts arreu; atreure empreses d’àmbit global que treballin amb talent local i creïn productes d’abast internacional per fer créixer la força i la importància dels sectors; crear un entorn de treball comú amb criteris de sostenibilitat per a les empreses del sector que els permeti col·laborar i créixer conjuntament i, ser un referent d’activitat per la ciutadania.