Locals d'Esquerra

Totes les notícies

En Josep Maria Cervelló, en un moment de la seva intervenció
Sant Boi de Llobregat

Cervelló: "Vénen altres temps, però no vindran si no els empenyem"

El passat divendres, 15 d'octubre, la secció local d'Esquerra Republicana de Catalunya a Sant Boi va organitzar un acte d'homenatge al President de la Generalitat Lluís Companys, assassinat pel règim franquista fa 70 anys. L'acte, que va transcórrer en un to de solemnitat com mereixia l'ocasió, va comptar amb la intervenció del candidat d'Esquerra a l'alcaldia, Josep Maria Cervelló, que va destacar que Companys "va morir com a president de Catalunya, amb ell es volia condemnar tota una societat, tota una nació que havia defensat la legalitat republicana". Segons el dirigent independentista, "Espanya mai no ha demanat perdó, no hi ha prou democràcia a Espanya per a una veritable reparació històrica". Cervelló va repassar els valors de Companys, del catalanisme d'esquerres que representa, "aquest catalanisme que volia i que vol construir una nació d'homes i dones lliures en una terra lliure". Segons el candidat republicà a l'alcaldia, "avui vivim un moment en què s'estan capgirant els eixos de la política catalana.

Acte d'homenatge a Companys 2010
Anoia

ERC Igualada rendeix homenatge a Lluís Companys

En el passat 15 d’octubre, setanta anys enrere, Catalunya perdia el seu President, que moria afusellat però amb la fe intacta pel país i els seus ciutadans; i un any més la secció local d’ERC va realitzar una ofrena floral en homenatge. El candidat d'ERC a l'ajuntament d'Igualada, Joan Torras, va fer lectura d’un text al—legòric envers als últims moments del President Companys, abans de la seva execució, obra de l’historiador Oriol Junqueras: "L'assassinat del nostre President de la Generalitat de Catalunya, mereix un gest cívic i col—lectiu de record, d'homenatge i de justícia. De record a una persona amb ideals i coratjosa, d'homenatge a qui va dedicar la seva vida al seu país, i de justícia a qui va ser detingut, processat, jutjat i afusellat pel que representava i per defensar el comprimís amb la causa nacional d’un poble". L’acte va cloure amb el Cant dels Segadors i amb el crit de visca Catalunya lliure.

LEC, Freixanet, Carles Martínez
Osona

La LEC explicada a Olost

El proper dimarts 19 d'octubre, la campanya Esquerra Compleix, que encara la seva recta final, torna anar al Lluçanès i arriba a Olost on s'explicarà la Llei d'Educació de Catalunya, la primera llei educativa del país. Josep Maria Freixanet, alcalde d'Olost i ponent parlamentari de la LEC, acompanyarà a Carles Martínez, Director General de Planificació i Entorn del departament d'Educació, que explicarà que suposa aquesta llei pel futur del sistema educatiu de Catalunya. La xerrada es farà a l'auditori del Casal (Crta. de Gironella, 5), d'Olost, a les 8 del vespre.  

Sant Andreu

Trobada amb la portaveu parlamentària Anna Simó

La política d'avui està tocada per la manca d'aproximitat. Hi ha massa escarafalls mediàtics. Des del Casal Lluís Companys d'ERC de Sant Andreu i L'Opinió Andreuenca, volem apropar-nos als ciutadans i les ciutadanes. Per aquest motiu organitzem un beure amb l'Anna Simó Lloc: Bar de la Nau Ivanow (C/Hondures, 28) Dia: Dimarts 19 d'octubre Hora: 20:00 h  

Puigcercós Ecoviure 1
Bages

Puigcercós visita la fira Ecoviure

Aquest dissabte 16 de novembre, el president d'ERC Joan Puigcercós, ha visitat la fira Ecoviure a Manresa. Ecoviure és una fira dedicada a la vida ecològica en un món sostenible i solidari. Puigcercós ha estat acompanyat per la regidora de medi ambient de Manresa, Alba Alsina, la diputada Laura Vilagrà i altres membres comarcals del partit. En declaracions fetes a mitjans locals ha destacat la importància de la fira com a eina de promoció econòmica de la Catalunya central i s'ha mostrat convençut de la capacitat de l'economia verda com a motor de la sortida de la crisi.

foto: Isidre Algué
Sentmenat

Intervenció d'Esquerra a l'acte d'homenatge anual a Lluís Companys

I lamentem que 70 anys després encara no s'hagi reparat definitivament com caldria aquest fet criminal. Molt recentment, el dia 15 de setembre d'enguany, el parlament espanyol ha rebutjat la moció d'Esquerra que reclamava la nul·litat del judici a Lluís Companys, amb els vots en contra de PSOE i PP. El govern del PSOE va argumentar el seu no amb un raonament rocambolesc: per la llei de memòria històrica, la mascarada de judici a Lluís Companys, com tots els judicis polítics de la dictadura franquista, va ser declarat il·legítim, i per tant es considera anul·lada la sentència. Què vol dir que es considera anul·lada? No hagués estat més lògic anul·lar-lo de manera clara i rotunda, a l'igual que tots els judicis polítics del franquisme? Ho interpretaran de la mateixa manera tots els successius governs espanyols? A qui té por el PSOE per no votar de manera clara i rotunda a favor de l'anul·lació de tots els judicis polítics del franquisme, inclòs el de no pocs militants socialistes? Des d'Esquerra Sentmenat seguirem reivindicant la figura del President Companys, el President que va proclamar l'Estat Català i que va morir afusellat com a representant legítim dels catalans al crit de 'Per Catalunya!

Joan Romeu recitant Carner.
Castellar del Vallès

Acte d'homenatge a Lluís Companys.

Com cada any, la secció d'ERC a Castellar del Vallès ha organitzat un acte d'homenatge a Lluís Companys, el president de la Generalitat assassinat per tropes franquistes a Montjuïc el 1940. L'homenatge, que des de fa tres anys es realitza de manera teatralitzada, ha estat presentat per Santi Vilalta, vice president de la Secció Local, qui ha parlat de la injustícia que suposa encara haver de “reclamar l'anul·lació del procés jurídic contra Companys i els represaliats del franquisme.” o que el govern espanyol “encara no hagi demanat perdó per l'assassinat, com sí que van fer-ho al seu dia els governs francès i alemany”. Acte seguit, Joan Romeu, actor i activista castellarenc ha recitat el poema Fi de Lluís Companys, de Josep Carner. Finalitzat el poema, s'ha recreat el so de l'afusellament i s'ha deixa el monument a les fosques, moment en el qual els assistents han interpretat Els Segadors i han fet ofrena de flors al monument, prèviament repartides per l'organització.

Vilanova i la Geltrú

Èxit en els actes d'honor al president Companys.

El passat divendres dia 15 d'octubre el país sencer va commemorar els 70 anys de la mort del President Companys i va criticar que encara a dia d'avui l'estat espanyol no hagi anul·lat els judicis antidemocràtics de l'època del franquisme. Aquest simple fet és mostra del retrocés democràtic que vivim amb l'estat espanyol i de les traves que constantment se'ns interposen en la defensa de l'estat plurinacional i el respecte a les cultures espanyoles fora de la castellana. La ciutat de Vilanova i la Geltrú va fer a les 12 hores del migdia el tradicional homenatge institucional i ofrena floral al president Companys al final de la rambla que duu el seu nom i a la tarda, la secció local d'Esquerra va celebrar l'acte "Majoria per la independència" amb la presència d'Alfred Bosch i Marina Llansana qui van donar una visió tècnica i política dels resultats sobre la enquesta que es va fer l'any passat entorn a la independència de Catalunya. L'enquesta la va fer l'empresa DYM ran un encàrrec de la Universitat Oberta de Catalunya i en destaquen algunes dades curioses com que el 50,3% dels catalans votaria a favor de la independència de Catalunya i un 17,8% votaria en contra.

Puigcercós, Tarragona, consulta
Camp de Tarragona

Puigcercós: "Tarragona tanca una etapa de consultes, ara falta Barcelona on el catalanisme se la juga"

El president d'Esquerra, Joan Puigcercós, ha donat suport aquest diumenge a la cinquena onada de consultes per la independència, i ha visitat Tarragona on avui se celebra la consulta per la independència. Puigcercós ha acompanyat una delegació d'Esquerra encapçalada pel tinent d'alcalde de Tarragona i cap de llista a la demarcació a les eleccions al Parlament, Sergi de los Rios. El president ha explicat que colia estar amb la "gent valenta d'Esquerra en la consulta" i ha afirmat que "amb l'onada de consultes d'aquest 17 d'octubre es tanca un cicle per anar ara a l'assalt de Barcelona, la capital de Catalunya". Puigcercós ha recordat que "si en la consulta de Sant Jaume de Frontanyà, el poble més petit de Catalunya hi havia fins a sis mitjans internacionals, la consulta de Barcelona és cabdal" perquè "Barcelona com a capital de Catalunya he de demostrar la força de la consulta, el 12 d'abril el catalanisme se la juga'. Serà el dia en que 'direm al món si volem ser lliures o no".

Cassà de la Selva

Més de 80.000 € per a les polítiques de joventut

El treball de planificació des de cadascuna de les àrees de govern de l'Ajuntament va donant els seus fruits a mesura que es van resolent les diferents convocatòries de subvencions. Aquesta vegada és l'àrea de joventut la que obté una subvenció de més de 80.000 € amb l'objectiu d'adequar l'antic escorxador com a local per a joves. Actualment, aquest espai ja es destina als joves, bàsicament en la formació a través del programa d'escoles taller que ara s'ha transformat en cases d'oficis. L'oferta doncs es veurà ampliada ja que amb les actuacions previstes de realitzar, s'utilitzarà també com a casal de joves on s'hi duran a terme activitats de dinamització juvenil. Aquesta nou projecte acaba definint un espai fix per als joves de Cassà, un cop s'ha demostrat que les activitats de dinamització que s'han vingut realitzant fins al moment funcionen. El dèficit que hi ha hagut a l'Ajuntament en polítiques juvenils ha estat evident des de fa molts anys i no ha estat fins que l'actual equip de govern ha pres la iniciativa d'afrontar-ho que s'ha començat a treballar per als joves del nostre municipi.

Jordi Fàbrega en un moment del seu discurs
Manresa

Manresa homenatja Companys

La plaça Lluís Companys de Manresa va ser, un any més, el lloc indicat per commemorar l'aniversari de l'afusellament del president màrtir. Prop de 300 persones van acudir a la cita que consistia, com ja és tradicional, en una ofrena floral de diferents entitats i partits polítics. L'acte, organitzat per la Fundació Independència i Progrés va començar a les 8 del vespre i va comptar amb la presència de Jordi Fàbrega, alcalde de Sant Pere de Torelló i portaveu de Decidim.cat, que va fer un abrandat parlament de marcat to independentista. Després es va procedir a una lectura de poemes i textos, entre els quals el manuscrit descobert recentment per Joaquim Aloy a Amsterdam, que va fer posar la pell de gallina a tothom, en el qual Carme Ballester, la segona dona de Lluís Companys, relata la detenció del President i com es va assabentar del tràgic final. L'ofrena floral pròpiament dita va anar acompanyada d'una breu actuació musical a càrrec de la violoncelista Anna Soler.

Federació de Lleida

Puigcercós: “el cas Millet només és comprensible quan algú ha permès la impunitat des del Govern”

Joan Puigcercós, president d’Esquerra i candidat a la Generalitat ha assegurat aquest matí, en les jornades agràries que la formació ha organitzat a Lleida, que les conseqüències del cas Millet són burocràtiques ja que la societat exigeix més control sobre l’administració, però que més control comporta burocràcia, que pot perjudicar a altres sectors com el sector primari, “avui s’ha fet públic que la connexió del Cas Millet amb CiU és evident, que el senyor Osàcar surt implicat a les llibretes de Millet i Montull, el jutge segueix sense fer-n’hi cas, cosa que és incomprensible i el senyor Mas hauria de donar explicacions, però a qui li complicarà la vida tot això? El cas Palau té conseqüències burocràtiques, perquè la societat exigeix més control, i al final resulta que en el cas de l’agricultura tenim enginyers agrònoms omplint papers tot el dia i obliguem a la pagesia a omplir formularis que no llegirà ningú a no ser que tinguem un altre cas Millet, que només és comprensible quan algú des del govern ha permès la impunitat, perquè no cal tanta burocràcia” , afirma Puigcercós.

Joan Lladó durant el discurs de l'Assemblea Regional, després de ser ratificat com a cap de llista al Parlament.
Illes Balears i Pitiüses

Joan Lladó i Cathy Sweeney són els candidats d'Esquerra al Parlament i al Consell de Mallorca

Esquerra Republicana ha ratificat avui de matí la candidatura dels qui seran els número 1 de la llista al Parlament per Mallorca, Joan Lladó, i al Consell de Mallorca, Cathy Sweeney. Els dos candidats han obtingut una ampla majoria, Joan Lladó un 89% i Cathy Sweeney un 91% dels vots dels prop de 140 afiliats que han assistit a l'assemblea, que ha tingut lloc a Manacor.Esquerra certifica així la seva voluntat de ser present a les properes eleccions locals i autonòmiques, des del convenciment que, com va dir a l'acte de cloenda el ja candidat Joan Lladó, “Esquerra és imprescindible en el moment en que l'esquerra espanyola ha desertat de l'esquerra amb les seves polítiques econòmiques i socials; i en el moment en que, en el cas de les Illes, els partits que haurien de condicionar el govern ha incomplit els acords programàtics con puguin ser no retallar l'educació, la sanitat i la política lingúística a més de no acomplir amb el compromís de la policia autonòmica. Si Delgado aconsegueix que el PP sigui espanyolista i dretà de bon de veres, només Esquerra és l'esquerra que pot condicionar un govern d'esquerres i pel país de bon de veres” Lladó ha posat de relleu l'increment d'afiliats i el creixement en candidatures municipals que arribaran al 85% de la població de Mallorca.

Ofrena Floral 15 d'octubre 2010
Castelldefels

Homenatge a Lluís Companys

El passat divendres, la Secció Local d'ERC i les JERC de Castelldefels, va retre homenatge el President Lluís Companys, davant el seu monument. Homenatge que també es a totes les persones, homes i dones que va donar la vida per la justícia social, la llibertat i Catalunya. En l'Homenatge, es va fer una ofrena floral conjunta d'ERC i les JERC per part de la Regidora d'ERC Àngels Coté i el portaveu de les JERC Abel Crespo. Tot seguit es va cantar els segador. 

Joan Puigcercós a la 16a Botifarrada contra la Hispanitat
Igualada

Joan Puigcercós a la 16a Botifarrada contra la Hispanitat

Joan Puigcercós, candidat d’ERC a les eleccions al Parlament va assistir a 16a edició de la clàssica Botifarrada contra la Hispanitat que s'organitza a Igualada el 12 d'octubre i que, malgrat la pluja, va congregar unes cent persones. Durant el seu discurs, Puigcercós va contraposar la 'festa de la hispanitat, que és el passat, i la festa de la democràcia que són les consultes per la independència'. 'Hi ha qui té exèrcits, militars i una llarga història al darrera i que té un futur democràtic: nosaltres tenim un futur que són paperetes i urnes, tenim un futur que és la gent que s'organitza i treballa per fer una consulta'.El president d'Esquerra, Joan Puigcercós va manifestar també que 'avui 12 d'octubre és un dia perfecte per veure què és el passat i què és el futur. El futur és una Catalunya independent, lliure, europea, amb concòrdia i bona relació amb Espanya però sense exèrcits i pensant en el treball, la cultura, la recerca, l'educació i la salut'. Finalment Puigcercós va afirmar: 'No m'agrada que es perdi el temps en el passat, hem de mirar cap al futur i, agradi o no a Madrid, el futur és la independència de Catalunya', i de cara a les eleccions catalanes, el líder d’ERC es va mostrar optimista: ‘Penso que hem aconseguit superar un període advers, i que ara ERC serà decisiva.

Sant Adrià de Besòs

Sopar popular i Marxa de Torxes per commemorar el 70è aniversari de l’afusellament del president Companys.

El proppassat dijous 14 d’octubre a la nit, la secció local d’ERC i JERC Sant Adrià han celebrat un Sopar Popular i una Marxa de Torxes per tal de commemorar la data històrica que representa l’afusellament del president de la Generalitat de Catalunya durant la República, Lluís Companys. Després del sopar, la Marxa va començar al c/Andreu Vidal a l’Ateneu i al costat del local dels republicans i va acabar amb un cant als Segadors i una ofrena floral al monument al president màrtir que hi ha a la ciutat. Un monument carregat de simbolisme doncs representa els tres murs de la presó i el telèfon on esperaven l’indult. Així ERC continua en la seva aposta decidida per tornar la memòria històrica al municipi, tal i com ha fet donant recolzament al refugi antiaeri, amb la iniciativa de posar plaques amb les biografies dels presidents Macià i Companys, amb l’ofrena de la diada al president que no rep l’oficial i ara amb una marxa de torxes el dia de l’afusellament d’en Companys.

Massallé llegeix el manifest davant dels assistents
Terrassa

Esquerra Terrassa ha homenatjat al President Lluís Companys en el 70è aniversari del seu assassinat

Fidel al record del que fou fundador d’Esquerra i President de la Generalitat, Esquerra Terrassa ha commemorat aquest divendres el 70è aniversari del seu assassinat a mans del règim franquista. Prop de cent persones s’han reunit al peu del monument dedicat al President. Bernat Pizà, en representació de les JERC Terrassa, ha recordat que Companys va ser “un de tants màrtirs assassinats pel franquisme per pensar diferent al règim i oposar-se al feixisme”. Pizà també ha denunciat el fet de que, a hores d’ara la justícia espanyola segueix sense declarar il·legal el judici a Companys. També ha demanat que es retirin els noms de carrers dedicats encara als responsables d'aquests crims. Màrius Massallé, regidor d’Esquerra a l'Ajuntament de Terrassa, ha llegit un manifest per recordar i reivindicar la figura del President Companys. “Companys no va morir, el van matar. El van afusellar”, ha dit Massallé. “Fou una de les quasi 3.000 persones afusellades pel règim franquista”.

Nova executiva comarcal
Camp de Tarragona

Francesc Tarragona, nou president d’Esquerra al Tarragonès

La militància d’Esquerra Republicana de Catalunya del Tarragonès ha elegit Francesc Tarragona Baró com a nou president de la Federació comarcal amb el 90,4% de vots, en un congrés celebrat aquest divendres. Tarragona substitueix Pau Ricomà, qui va cloure el mandat estatutari de dos anys i no optava a la reelecció. En el mateix congrés, els qui fins ahir eren consellers nacionals en representació de la comarca, Maurici Preciado Maydeu, militant de Tarragona (93,7% de vots) i Jordi Gené Mariné, militant de la Canonja, (81,2% de vots) han tornat a ser elegits per al Consell Nacional del partit. El nou president comarcal també és conseller nacional. Així mateix, s’ha aprovat la nova executiva comarcal, formada per: Secretaria d’Organització: Maurici Preciado (Tarragona) Secretaria de Finances: Maria Grau (els Pallaresos) Secretaria d’Imatge i Comunicació: Jordi Gené (la Canonja) Secretaria de la Dona: Olga Vinuesa (Roda de Berà) Secretaria de Política Municipal: Josep M Magrinyà (Vilallonga del Camp) Secretaria de Política Parlamentària: Xavier Vila (la Nou de Gaià) Secretaria de Relacions Institucionals: Alexandre Boquet (Salou) Secretaria de Formació: Daniel Rodríguez (Constantí) La Federació del Tarragonès té marcada la fita en les eleccions municipals de 2011 de créixer en llistes i d’augmentar la representació en nombre de regidors i de municipis.