Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Baix Penedès

ERC PENEDÈS CELEBRA L'APROVACIÓ DE L'ÀMBIT

El dia 20 de juliol, els tres diputats penedesencs (Marina Llansana, Miquel Carrillo i Bernat Valls), acompanyats del regidor de Vilafranca Pep Quelart i del president comarcal d'Esquerra-Baix Penedès Joan Basseda, van mostrar als mitjans de comunicació la satisfacció per la creació de l'Àmbit Penedès, aprovat per unanimitat al Parlament de Catalunya. L'acte va tenir lloc davant del monument als castellers de la capital de l'Alt Penedès. Era un graó necessari per seguir pujant fins a la desitjada vegueria.

Regidors Gavà
Gavà

Noves iniciatives institucionals

Aquesta setmana s'han entrat 14 noves Preguntes escrites. sobre temàtiques municipals. Ja en portem, només en aquest mandat, 578. També s'ha presentat, al Ple de juliol, precs i preguntes per de temàtiques d'interès local i una declaració conjunta en resposta a la sentència del TC sobre l'Estatut.

Llagostera

Moció IBI C-35/C-65

L’article 61.5.a) de la Llei d’Hisendes Locals (RDL 2/2004) estableix que no estan subjectes a l’Impost Sobre Béns Immobles, entre d’altres, les carreteres sempre que no siguin d’aprofitament públic i gratuït. En base a això han tributat sempre en aquest impost les autopistes de peatge, per més que la Llei d’Autopistes de l’any 1972 va concedir una bonificació del 95% en l’IBI d’aquestes infraestructures. Una bonificació que diferents sentències han obligat a compensar als ajuntaments afectats a partir de l’entrada en vigor de la Llei d’hisendes Locals de 1988. En els darrers temps s’ha imposat la inversió en noves carreteres amb el sistema de concessió o “peatge a l’ombra” . Es planteja la qüestió de si aquestes vies estan subjectes a l’impost municipal, en tant que es discuteix si entren en el supòsit de carreteres d’aprofitament públic i gratuït que es requereix per a que n’estiguin exemptes. La sentència de l’Audiència Nacional del 2 de desembre de 2008 va resoldre tot dubte establint que per a determinar si existeix o no aprofitament gratuït és necessari examinar si el concessionari rep alguna contraprestació per l’ús de l’autovia, ja sigui dels usuaris o de l’Administració, ja que el fet que l’usuari no aboni directament cap quantitat no significa que l’ús sigui d’aprofitament gratuït.

Corbera de Llobregat

Demà, dia 24, inauguració del parc fluvial i mirador de la creu de l'Aregall

Demà dissabte, dia 24 de juliol, l'alcalde, Pep canals, inaugurarà una de les grans actuacions del mandat: la restauració del torrent de la creu de l'Aregall que va ser malmès durant les obres d'urbanització i que el govern socialista va permetre en el seu dia. Les obres han consistit a retirar-ne el residus i el col·lector d'aigua residual; assegurar-ne la seguretat en cas de gran torrentada; replantar-hi espècies autòctones i crear espais de passegi i descans, amb un gran mirador espectacular sobre la vall de la Riera de Corbera. tindrà lloc demà a les 12 al carrer de la Tossa d'Alp de la Creu de l'Aregall. Hi esteu convidats i convidades.

ERC Cervelló

S'APROVA LA MOCIÓ DE POSICIONAMENT DAVANT LA SENTÈNCIA DEL TC QUE VA PRESENTAR ESQUERRA

Esquerra Cervelló va presentar conjuntament amb el PSC en el ple d'aquest dijous 22 de juliol, una moció de posicionament danvant la sentència del Tribunal Constitucional (TC). La moció aprovada té per objecte mostrar el nostre rebuig a la sentència emesa pel Tribunal Constitucional sobre l’Estatut de Catalunya, i manifestar que el Ple d’aquest ajuntament només acata la voluntat que emana de la ciutadania en relació a aquesta qüestió. La moció que va ser enviada als altres dos grups de tradició catalanista del ple de l'Ajuntament per ser negociada (CIU i PSC), va comportar entre d'altres, que es penjarà una pancarta des de la balconada de l'ajuntament amb el lema Som una Nació de ciutadans i ciutadanes lliures. El grup municipal del PSC i Esquerra van votar a favor i el PP i CIU en contra.

Illes Balears i Pitiüses

Esquerra manté el seu vot contrari a la retallada als treballadors en el Consell

El Partit Popular ha anunciat la seva voluntat de canviar el seu vot negatiu al darrer plenari de Consell de Mallorca, sobre l’aplicació de les mesures de Zapatero de retallar els sous dels treballadors públics. Arran d’aquest fet, el president d’Esquerra i conseller electe al Consell de Mallorca, Joan Lladó, ha volgut manifestar que ell mantendrà el mateix vot que va emetre en el passat plenari. Segons el president d’Esquerra, “el Partit Popular ha mostrat el llautó en canviar el seu vot. Ara podem dir clarament que no fou Esquerra que se sumà al PP al darrer plenari, sinó a l’inrevés: fou Font qui se sumà al nostre vot”. Lladó ha volgut contestar les paraules de Font en que l'acusava d’irresponsable: “El que és irresponsable és canviar d’opinió just per no coincidir amb Esquerra i jugar així amb el sou dels treballadors. A més és inconseqüent no votar el mateix que defensaren al Parlament i al Consell el mes passat”; i ha advertit que “nosaltres no perdrem la coherència ni la dignitat”.

Granollers

I ara què?

Aviat marxarem de vacances, i ho farem amb la perspectiva d’un estatut encara més retallat que el que van aprovar les Corts Espanyoles. I ara què, ens preguntem? La sentència emesa pel Tribunal Constitucional suposa una retallada molt significativa d'aspectes essencials per Catalunya i modifica aspectes fonamentals de l'Estatut que la ciutadania de Catalunya va aprovar. Aquesta sentència no fa res més, ni rés menys, que declarar la incompatibilitat de la voluntat expressada pel poble de Catalunya amb la Constitució Espanyola. Tot plegat faria riure si no fos que ens hi juguem el futur del nostre país. Amb aquesta decisió, s'exclou la voluntat de ser i decidir del poble de Catalunya del marc jurídic i constitucional espanyol. Aquest fet situa les institucions catalanes en la necessitat de defensar les decisions preses pel poble, doncs del poble emana el poder i la representació polítiques que tenen. Aquest fet obliga al conjunt d'institucions, societat i forces polítiques catalanes a plantejar un nou horitzó basat en el dret del poble de Catalunya a decidir lliurement el seu futur, sense cap altre límit que la seva voluntat expressada de forma lliure, democràtica i pacífica.

reunió, sindicats, esquerra, cerdà, vaga, general
País Valencià

Esquerra es reuneix amb els sindicats per valorar la vaga del proper dia 29 de setembre

El president d'Esquerra Republicana del País Valencià, Agustí Cerdà, s'ha reunit aquest matí amb els representants sindicals de CCOO, UGT i la Intersindical Valenciana per analitzar la reforma laboral del govern de Zapatero que la propera setmana es debatrà al Congrés dels Diputats i per parlar dels detalls de la vaga general que hi ha convocada per al proper 29 de setembre. Després de l'encontre, Agustí Cerdà ha manifestat que 'des d'Esquerra compartim amb els sindicats el diagnostic respecte a la reforma laboral, una reforma que considerem injusta perquè abarateix i facilita l'acomiadament, en lloc de facilitat l'entrada al mercat laboral i el treball estable'. D'altra banda, el president d'ERPV ha manifestat, i així ho ha compartit amb els representants sindicals, que 'el govern de Rodríguez Zapatero s'ha carregat les bases dels dos grans consensos que existeixen des de la transició: amb aquesta reforma laboral, ha trencat el consens respecte als drets socials i amb la sentència de l'Estatut, ha trencat el consens amb les distintes nacions que conviuen a l'Estat espanyol'.

concentració, ies, valldigna, conselleria, educació
País Valencià

Els consells escolars dels instituts de Tavernes i el Consell Escolar Municipal redacten tres documents rebutjant el doble torn

Entre el dimecres i el dijous d'aquesta setmana s'han reunit a Tavernes de la Valldigna el Consell Escolar del IES "La Valldigna", el Consell Escolar del IES "Jaume II El Just" i el Consell Escolar Municipal de Tavernes per debatre la situació que ha provocat el conflicte entre la comunitat educativa de La Valldigna i la Conselleria d'Educació, es a dir, l'Ordre de la Conselleria de traslladar els alumnes de 1er cicle de la ESO als instituts de Tavernes malgrat que el nou IES “La Valldigna” encara no està acabat. El tres consells han redactar tres documents escrits que adreçaran a la secretaria autonòmica d'Educació, Concepción Gómez Ocaña, en els que exposen les seues propostes i rebutgen, en qualsevol dels casos, la instauració del doble torn que 'truncaria els estudis musicals de molts alumnes i la pràctica d’esports d’altres, activitats de molta tradició a la nostra comarca', segons havia explicat Imma Cunyat, secretària de l'AMPA IES "La Valldigna" i militant d'ERPV.

Roda de Ter i el Cabrerès

El Ple de Roda de Ter acorda demanar a Parlament d’iniciar un procés per exercir el dret a decidir

En el Ple d’ahir de l’ajuntament de Roda de Ter, es va aprovar la moció presentada pel Grup Municipal d’Esquerra i transaccionada pel grup de Convergència i Unió on es demana al Parlament de Catalunya a iniciar un procés democràtic per tal que Catalunya exerceixi el dret a decidir sense límit que la pròpia voluntat del poble de Catalunya, mitjançant la celebració d’un referèndum on aquest horitzó sigui sotmès a la decisió lliure i voluntària del conjunt del poble de Catalunya. La moció va ser aprovada per 8 vots a favor, 2 en contra i una abstenció. També es va aprovar per unanimitat una altra moció del grup d’Esquerra on es formalitza i s’expressa un reconeixement pòstum a la tasca realitzada pel Sr. Jaume Salés Sanjaume en favor de la cultura i la història del municipi i en valora la feina feta i la seva projecció intel•lectual. L’equip de govern sociovergent no va aprovar la proposta del grup d’Esquerra de concedir una bonificació del 100 % de l’impost de construccions als habitatges inclosos dins l’àmbit de la llei de barris.

Osona

Llansana: “la societat catalana avança i molts partits es queden enrere”

S’ha d’interpretar la voluntat catalana a través de les seves accions i les seves reaccions. Per això, Esquerra no pactarà amb cap partit que no vulgui convocar un referèndum la propera legislatura. El Casino de Vic va acollir ahir dimecres la xerrada debat “Catalunya decideix” amb Marina Llansana com a ponent. Llansana és actualment diputada al Parlament de Catalunya i Vicesecretària general d’Acció Sectorial i Programes. Llansana va iniciar la seva intervenció destacant que “els fets de les últimes setmanes s’han de mirar amb perspectiva històrica per saber el què han suposat, tal i com sempre destaca en les seves intervencions el Conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras”. Les accions que s’haurien de poder interpretar amb perspectiva són la conjuntura de “la manifestació del 10 de juny, la sentència del TC, l’organització de les consultes populars per part de la societat civil i les enquestes publicades per La Vanguardia en què destaca el 47% de la població catalana que avui en dia votaria a favor de la independència”.

Butlletí Local
Mataró

Butlletí número 63

Ja tenim a la vostra disposició el butlletí de la Secció Local corresponent al mes de juliol i agost. Aquest mes: - S’inaugura la Nau Minguell. - 3a edició del “Shakespeare” a Mataró. - La ciutat disposa de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics. - Crit per l’autodeterminació en una manifestació històrica. - Milers de joves viuen l’Acampada Jove. Podeu visualitzar-lo a través del següent enllaç: Butlletí juliol 2010

Sabadell

Esquerra presenta una moció a l'Ajuntament de Sabadell per instar el Parlament a iniciar un procés cap a la independència

Esquerra ha presentat una moció a l'Ajuntament de Sabadell instant el Parlament a 'iniciar un procés democràtic per tal que Catalunya assoleixi la seva independència nacional i es constitueixi en un estat independent, de dret, democràtic i social integrat a la Unió Europea, mitjançant la celebració d'un referèndum popular'. La moció manifesta també el rebuig a la vulneració de la voluntat popular que suposa la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut i demana a les institucions, forces polítiques i societat civil que s'impliqui plenament en la nova etapa històrica que s'obre en el camí cap a l'assoliment de la independència nacional. El document presentat per Esquerra serà sotmès a votació en el ple del consistori municipal el dia 7 de setembre. El portaveu d’Esquerra a l’Ajuntament, Magí Rovira, ha comentat que la moció s’ha presentat al ple municipal i no a la Junta de Portaveus per “la solemnitat” que requereix un acord d’aquest tipus.

Sant Esteve Sesrovires

Puigcercós visita el Baix Llobregat Nord

En el marc de les visites que el president d'Esquerra està fent pel territori, el passat divendres 9 de juliol, Joan Puigcercós, va visitar el Baix Llobregat Nord, acompanyat de la portaveu parlamentària i diputada pel Baix Llobregat, Anna Simó, i de membres de la permanent comarcal, caps de llista, càrrecs electes i presidents/es locals del Baix Llobregat Nord. Des de Sant Esteve Sesrovires el van acompanyar el regidor d'Esquerra Adrià Companys i la presidenta de la Secció Local d'Esquerra a Sant Esteve, M. del Carme Rallo. Puigcercós va iniciar el recorregut a Collbató visitant el al taller d'Orgues Blancafort, després es va desplaçar a Martorell on va visitar el centre de dia de la Fundació Arc de Sant Martí. Posteriorment va dinar a Abrera amb els membres de la permanent, caps de llista, presidents i càrrecs electes que l'acompanyaven i per la tarda va visitar la Passió d'Olesa de Montserrat.

Sant Feliu de Llobregat

Aturat el Pla Vazquez-Dorado

Avui el govern de la Generalitat ha aturarat provisionalment el Pla Vazquez-Dorado. Els motius argumentats es que falten dos informes tècnics per valorar l’adequació de la Modificació del Pla General Metropolità al Pla Territorial aprovat per la Generalitat. Aquests informes els ha de fer la Direcció General d’Urbanisme (PTOP) i el Departament de Medi Ambient. Aquest informes poden tardar 4 mesos en elaborar-se. Creiem que es pot allargar molt més ja que probablement les eleccions seran el 24 d’octubre, i, normalment els tràmits s’alenteixen molt. Tot i semblar un tràmit administratiu la bona noticia és que el Pla Vazquez-Dorado és retornat a l’Ajuntament de Sant Feliu de manera que un cop l’Ajuntament disposi de tots els informes caldrà aprovar-ho pel ple municipal, podria ser d’aquí a sis o set mesos, a les portes de les properes eleccions municipals. Així doncs, s’obre un ventall d’oportunitats per aconseguir aturar definitivament el pla Vazquez-Dorado.

patufet desconcertat
Amer

Moció per la Independència i la Sentència del Tribunal Constitucional

Avui s’ha fet un Ple extraordinari en el que s’han aprovat totes les propostes per unanimitat, excepte la moció sobre la sentència del Tribunal Constitucional presentada per Esquerra. La moció presentada per Esquerra ha estat votada en contra pels regidors de CiU (Narcís Junquera, Rosa Vila, Alba Serra) i els de IA (Joan Parés, Jordi Garangou, Montse Figueras) i a favor per la resta de regidors (Esquerra, CA i no adscrit). El vot en contra ha estat per la inclusió del terme "independència" a la moció. Aquesta votació posa de manifest que CiU no se sent gens a gust amb la idea de la independència i el seu nacionalisme és esbravat i passat. Respecte a IA, tot fa pensar que la seva decisió té que veure amb el pacte sota sospita Güell-Junquera. Si que ha estat votada per unanimitat la proposta “ribotada” de CiU. Adjuntem el text de la moció amb comentaris. Cal destacar que dos dels regidors que han votat en contra eren integrants de la coordinadora “Amer Decideix”.

Camp de Tarragona

Esquerra denuncia que l’Estat torna a marginar la demarcació en infraestructures i la condemna a seguir pagant peatge amb l’excusa del pla anticrisi

No només Foment atura el tram Valls-Montblanc de l’A-27, sinó que no veu prioritari l’A-7 al sud i al nord perquè ja hi ha autopistes Esquerra Republicana de Catalunya surt al pas a l’anunci d’aquest dijous del Ministeri de Foment, el qual inclou en el seu pla d’austeritat i retallada pressupostària la rescissió del contracte de cinc grans obres previstes a Catalunya, entre les quals el quart tram de l’Autovia A-27 entre la Variant Valls i Montblanc. El ministre de Foment, José Blanco, ha assegurat que no es planteja rescatar cap peatge i que Foment no crearà noves autovies en zones on ja hi ha autopistes de peatge no saturades. I això té una traducció directa amb les nostres comarques. Amb l’excusa d’un pla contra el dèficit públic creat per una crisi que Zapatero no ha sabut gestionar mai, l’anunci significa que ja ens podem oblidar de l’Autovia A-7 al nord d’Altafulla i al sud de l’Hospitalet de l’Infant durant una llarga temporada; el Govern de l’Estat discrimina Catalunya i perpetua el greuge històric que significa ser la Comunitat Autònoma que més quilòmetres de peatge té a l’Estat i que més anys porta pagant-los.

Pere Muñoz, senador
Ribera d'Ebre

Muñoz presenta una moció perquè es respectin els acords dels parlaments autonòmics a l'hora d'ubicar el cementiri nuclear

Arran de la interpel·lació que ahir el senador republicà del grup de l'Entesa Catalana de Progrés, Pere Muñoz, li va formular al Ministre d'Indústria espanyol, Miguel Sebastián, sobre el magatzem temporal centralitzat de residus nuclears (MTC), Muñoz ha decidit presentar una moció conseqüència de la interpel·lació. Segons el senador d'Esquerra, "el motiu és la manca de concreció i el retard del Govern espanyol a l'hora de clarificar la ubicació del cementiri de residus nuclears". La moció presentada demana de manera literal "vincular qualsevol procés sobre la futura ubicació de l'MTC al consens social i institucional, especialment amb les CCAA que puguin veure's afectades per les candidatures municipals presentades, respectant els acords dels parlaments respectius". A més, la moció vol "que l'esmentat consens s'adapti al que estableix el conveni d'Aarhus, signat i ratificat per tots els Estats Membres de la Unió Europea, sobre l'accés a la informació i la participació de la ciutadania en la presa de decisions en els assumptes ambientals, i també a les recomanacions del programa COWAM de la CE, que fa referència específicament a la governança dels procediments per a la gestió de residus radioactius als països de la Unió Europea ".