Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Vilablareix

Esquerra Republicana aconsegueix que els ajuntaments cobrin el 100% de l’IBI de les autopistes ​

La sotsdirectora d’Autopistes d’Abertis anuncia a Girona que l’empresa pagarà el 100% de l’IBI als Ajuntaments que li presentin el rebut. Ara només paga el 5%.   Esquerra Republicana ha iniciat una campanya per tal que els ajuntaments catalans comencin a cobrar el 100% de l’IBI de les autopistes un cop que el 31 d’agost va finalitzar el benefici del 95% del qual gaudien aquestes infraestructures viàries, concretament l’AP-7, AP-2, C-32 i C-33. ERC ha presentat diverses preguntes al Senat i aquest dijous 19 de gener el senador gironí Quim Ayats, durant la compareixença del ministre Cristóbal Montoro a la Comissió d’Hisenda i Funció Pública, demanarà que en cap cas es prorrogui l’exempció. 98 municipis catalans s’han vist perjudicats per aquest benefici fiscal de la concessionària de les autopistes que, anualment, s’ha estalviat 10 milions d’euros que no han anat a parar a les hisendes locals. Durant l’elaboració dels pressupostos municipals d’aquest 2017 alguns municipis ja han inclòs en el capítol d’ingressos el cobrament del 100% de l’IBI de les autopistes, una mesura que ara Esquerra vol estendre a tot el territori.

Manresa

ERC Manresa atorga el 16è Premi Maria Casajuana a Fina Farrés

Ha estat involucrada en el moviment escolta i ha participat en el teixit associatiu manresà per causes socials i interculturals. ERC Manresa ha atorgat el setzè Premi Maria Casajuana a la manresana Fina Farrés. El nom de la premiada d’enguany s’ha sabut avui en la roda de premsa presentada per la regidora Cristina Cruz, les membres de l’executiva d’ERC Alba Baltiérrez i Mariona Homs, i la mateixa premiada.    Josefina Farrés i Arderiu va néixer a Manresa el 1954 i és mare de tres fills i àvia de dos néts.  De família masovera, va estudiar a l’Oms i de Prat i va continuar amb els estudis a l’Institut Francès Després de treballar en diverses empreses va acabar treballant de banquera durant 33 anys.   És membre actiu del món associatiu. Des del moviment escolta (a l’Agrupament Escolta Antoni Gaudí), passant per moviments cristians com el Moviment d’estudiants universitaris cristians o el Moviment Utreia  fins a ser cofundadora de l’associació dels Amics d’en Pere Casaldàliga.

Federació de Lleida

Acord per a la portada d’aigua del Segarra-Garrigues a la Segarra, l’Anoia, la Conca de Barberà i l’Urgell, una estructura d’estat.

Des d’Esquerra Republicana de Catalunya volem posar en valor l’assoliment de l’acord respecte el projecte de portada d’aigua del Segarra-Garrigues a la comarca de la Segarra i a diverses poblacions de les comarques de l’Anoia, la Conca de Barberà i l’Urgell, ja que és una infraestructura imprescindible per al territori, una veritable estructura d’estat. Aquesta obra, de gran envergadura i rellevància pel territori, requereix de la màxima celeritat per atendre les necessitats de diversos municipis de la Conca de Barberà que no disposen d’aigua potable des de fa anys. Creiem que l’execució del projecte suposarà també, una millora considerable per al territori, perquè a més de permetre l’abastament en totes les àrees afectades, garantirà la qualitat de l’aigua, millorant l’aprofitament i l’optimització de la inversió pública, partint de dues premisses imprescindibles com són la solidaritat entre les zones afectades i l’equilibri territorial. També volem posar de manifest que aquest acord ha estat possible gràcies al diàleg, la solidaritat, el compromís i la sensibilitat que totes les parts han posat al llarg de les negociacions, donant prioritat a les necessitats del territori.

El Prat

Ara parlem de Sanitat dins la campanya "LA REPÚBLICA QUE FAREM"

El pròxim dijous 2 de març fem el segon acte dins la campanya "LA REPÚBLICA QUE FAREM" i aquesta vegada parlarem de SANITAT amb la portaveu de la Comissió de Salut i Diputada al Parlament de Catalunya, l'ALBA VERGÉS. L'acte el farem a la Sala de Conferències del Centre Cívic Sant Jordi - Ribera Baixa i començarà a les 19 hores. La República que farem és una campanya participativa que pretén obrir a la ciutadania el procés constituent per dissenyar com volem la nova República Catalana.  Esquerra Republicana ha elaborat una proposta de disseny de la República Catalana disponible a la web larepublicaquefarem.cat i que té la funció de servir de document base per al procés participatiu. Volem escoltar la teva veu! Participa-hi! T'hi esperem!!

Nou Barris, Meridiana, Can Verdaguer
Nou Barris

Trobada informativa per parlar de la reforma de l'Avinguda Meridiana

Avui dijous, ha tingut lloc una trobada informativa per explicar en quin moment es troba el projecte de reforma de l’Avinguda Meridiana i quin és el procés que es proposa fer. La sessió estava adreçada als veïns i veïnes dels barris de Vilapicina, Torre Llobeta, Porta i Sant Andreu del Palomar. Per ERC van participar militants dels Casals de Sant Andreu i de Nou Barris, concretament el Vicepresident de Coordinació Interna, Joan Miquel Saderra, i el Secretari de Política Municipal, Daniel Agudo.  La trobada s'ha celebrat al Centre Cívic Can Verdaguer. Dels quatre projectes que es van presentar, es destaca el considerable augment d'arbrat i espais verds, i de passos de vianants -com el que connectarà el Camp de Futbol de l'Alsamora i el CAP de Sant Andreu. En les intervencions dels veïns i veïnes es coincidia en la urgent necessitat de treure els carrils bici de les voreres de vianants.  

Malgrat de Mar

La regidora de Turisme, Ester Martínez, ha visitat la zona afectada pels temporals

Aquest matí la regidora de Turisme, Ester Martínez (ERC) ha visitat la zona afectada pels temporals del Camí de la Pomareda, en la trobada que han tingut sobre el terreny el nou govern municipal, el delegat del govern espanyol i la cap de la demarcació de Costes de l'Estat per veure els desperfectes causats fa unes setmanes en aquella zona del municipi. Les obres per arreglar la zona començaran la setmana vinent i tindran una durada de 3 mesos, i el govern municipal ha estimat els costos de reparació del camí en 226.115,17 euros. Des del govern municipal es demanarà un estudi mediambiental per saber quin pot ser l'impacte de la construcció d'una escullera al delta de La Tordera.  

Sant Vicenç de Castellet

Resum del ple de febrer: servei d'aigua, Castellet Fibra, clàusules terra i 100 anys de la Cavalcada

Us expliquem els posicionaments del grup municipal d'Esquerra al ple de febrer de l'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet. Breument, us expliquem que vam ratificar els acords de la darrera mesa de contractació de la concessió del servei d’aigua per demanar més informació a algunes de les empreses concursants, vam aprovar una bonificació de taxa a l’empresa Castellet Fibra, segons el conveni signat amb l’Ajuntament, vam aprovar un canvi en l’ordenança del SAD, concretament en la teleassistència, i també dos dictàmens de factures extrajudicials. Pel que fa a la moció, presentada finalment per tots es grups municipals, ERC va argumentar que la presentava per donar suport a nombroses famílies que van patir un abús per part de les entitats bancàries i que tinguessin al seu abast, des dels serveis jurídics locals i comarcals, per fer la gestió corresponent per recuperar el que els havien tret en les condicions de les hipoteques. L’Ajuntament en ple va retre homenatge a la comissió que organitzada la Cavalcada de Reis, que ha arribat enguany al seu centenari.

Guissona

ERC debatrà a Cervera el model energètic a la nova República Catalana

Aquest divendres 24 de febrer, a les 8 del vespre a l’Auditori de Cervera, Esquerra Republicana de Catalunya organitza un debat sobre el model energètic a la nova República, en la que hi està confirmada l’assistència de representants del sector energètic (municipis eòlics, biomassa, solars, companyies elèctriques, col·legis professionals, sindicats, etc.) en el qual també intervindran Marta Huguet, diputada provincial i regidora de Montornès de Segarra, Ferran Civit, diputat i membre de la Comissió de Medi Ambient i Sostenibilitat al Parlament de Catalunya i Carles Gibert, alcalde de la Granadella i president de l’Associació de Municipis eòlics de Catalunya (AMEC). Aquest acte s’inclou dins el procés participatiu que ERC està duent a terme arreu del país ‘la República que Farem’, que pretén dissenyar, de manera col·lectiva, el nou país que volem.

Guissona

Acord per a la portada d’aigua del Segarra-Garrigues a la Segarra, l’Anoia, la Conca de Barberà i l’Urgell, una estructura d’estat.

Des d’Esquerra Republicana de Catalunya volem posar en valor l’assoliment de l’acord aconseguit respecte el projecte de portada d’aigua del Segarra-Garrigues a la comarca de la Segarra i a diverses poblacions de les comarques de l’Anoia, la Conca de Barberà i l’Urgell, ja que és una infraestructura imprescindible per al territori, una veritable estructura d’estat. Aquesta obra, de gran envergadura i rellevància pel territori, requereix de la màxima celeritat per atendre les necessitats de diversos municipis de la Conca de Barberà que no disposen d’aigua potable des de fa anys. Creiem que l’execució del projecte suposarà també, una millora considerable per al territori, perquè a més de permetre l’abastament en totes les àrees afectades, garantirà la qualitat de l’aigua, millorant l’aprofitament i l’optimització de la inversió pública, partint de dues premisses imprescindibles com són la solidaritat entre les zones afectades i l’equilibri territorial.

Quim Ayats, senador ERC
Federació de Girona

Esquerra porta fins al Senat la restitució del municipi de Medinyà i la seva separació de Sant Julià de Ramis

Esquerra Republicana ha demanat avui des del Senat que es restitueixi el municipi de Medinyà, actualment integrat a Sant Julià de Ramis, una decisió que es va adoptar ja fa 45 anys, concretament el 1972.   El senador gironí d’ERC, Quim Ayats, recorda que ‘tots els grups municipals amb representació a l’ajuntament de Sant Julià de Ramis volen que Medinyà sigui independent’.   Des d’ERC es recorda que l’any 2001 la Generalitat ja va encarregar un informe sobre l’organització territorial, integrada per experts nomenats a proposta de tots els grups parlamentaris. Tal com recorda Ayats, ‘aquell informe ja va proposar que Medinyà fos reconegut com un municipi independent’.   ‘La població no ha perdut mai el seu codi postal i, fins i tot, a la senyalització de la carretera nacional II que travessa el terme hi figura el nom de Medinyà’, argumenta Ayats.   Esquerra republicana denuncia que la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) no ha tingut en compte que es tracta d’una restitució i ho considera com la creació d’un nou municipi.

ERC vol pressupostos participatius a Begues
Begues

Per un pressupost participatiu i una tarificació social

Esquerra Republicana no hem pogut donar suport als Pressupostos Municipals 2017 perquè el pressupost que ha presentat l’Alcaldessa i l’Equip de Govern (CiU, GdB i TxB), tot i ser un exercici tècnicament correcte, està mancat de processos participatius en les qüestions cabdals, com ara en les grans inversions de la legislatura. I a més també hi trobem a faltar la voluntat política per fer un estudi de rendibilitat social que planifiqui la implantació de la tarificació social en els serveis educatius de la Llar d’Infants, els serveis esportius de la Piscina Municipal o el servei d’àpats de la Gent Gran durant el curs 2017-2018. Entenem per rendibilitat social el nivell de distribució equitativa de l’ús dels serveis públics entre les persones sense que es produeixin diferències de renda, d’origen cultural, de gènere o d’edat. És a dir, que s’estableixen trams de pagament dels serveis segons ingressos de renda familiar garantint preus més justos i equitatius per a tothom.

Laura Castel
Camp de Tarragona

Esquerra Republicana reivindica la manca d’inversió del Corredor del Mediterrani al Senat

La senadora, Laura Castel, manifesta: ‘Amb la construcció del tercer fil, s’aposta per ofegar el Corredor del Mediterrani litoral i potenciar, en el seu lloc, una xarxa central en el tràfic de mercaderies amb Europa que passi per Madrid'     Esquerra Republicana ha interpel·lat, al ministre de Foment, De la Serna, sobre la poca inversió al Corredor Mediterrani i el model d'infraestructures que estan imposant. La senadora d’ERC, Laura Castel, ha exposat al Senat arguments tècnics que demostren que el govern espanyol aposta pel Corredor Central entre Algesires i Madrid, perjudicant el Corredor litoral del Mediterrani. La republicana ha afirmat que ‘l’objectiu del govern espanyol és col·lapsar el tràfic  de mercaderies pel Mediterrani, fent passar viatgers, mercaderies i velocitat alta per només una sola línia, essent el corredor central l'objectiu prioritari d'inversions del govern espanyol’.   La representant tarragonina ha apuntat que ‘la solució del tercer fil no és viable, al contrari, és cara, complexa i transitòria’ i ha afegit que ‘cal la segregació amb dos corredors, un de mercaderies i l’altre de viatgers, com passa al corredor central, que sí que disposa de dues línies segregades, amb la implantació dels estàndards europeus.

pobresa energètica
Granollers

ERC-AG insta a l’ajuntament a iniciar processos sancionadors contra les empreses que incompleixin el protocol de garantia de subministrament a persones vulnerables

Davant l’increment del preu mig de l’electricitat,  i davant l’obligació dels operadors energètics a garantir els drets de les persones més vulnerables segons el que estableix la Llei 24/2015, del 29 de juliol, de mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, ERC-Acció Granollers ha presentat una moció on, entre d'altres, proposa iniciar processos sancionadors contra les empreses de subministraments que incompleixin el protocol de garantia de subministrament a persones o famílies vulnerables i per talls de llum indeguts com ja ha començat a fer l’Ajuntament de Sabadell. Entre els anys 2008 i 2014 l’increment del preu mig de l’electricitat a l’Estat espanyol ha duplicat l’increment de la mitjana de la resta dels Estats membres de la Unió Europea. El nou marc regulador del preu de l’electricitat ha provocat, per exemple, que al gener del 2017 el preu per MWh hagi estat un 117% més elevat que al gener de 2016.

Gutiérrez (ICV-EUiA), Gibert (CUP-PC) i Ingla (ERC-MES)
Sant Cugat del Vallès

ERC-MES, CUP-PC i ICV-EUiA lamenten que el govern sociovergent 'apliqui el corró' amb la nova majoria

Els grups municipals d'ERC-MES, la CUP-PC i ICV-EUiA acusen l'equip de govern de desvirtuar les propostes de l'oposició d'esquerres a través d'esmenes o mocions alternatives. 'És molt greu que es presenti una moció alternativa sobre un tema de violència masclista. La que vam presentar era amb la voluntat d'aconseguir el màxim consens', ha lamentat la portaveu republicana, Mireia Ingla, en referència a la moció sobre un pla de violència masclista que van presentar els tres grups i que van retirar, davant l'alta probabilitat que prosperés l'alternativa que va presentar Convergència. 'En violència masclista tot el que es pugui fer és insuficient', ha continuat Ingla. En la mateixa línia el regidor d'ICV-EUiA Ramon Gutiérrez ha explicat que 'nosaltres presentem propostes amb un esperit constructiu, i les esmenes que presenta el govern les desvirtuen'. 'Trobem a faltar manca d'autocrítica per part del govern a l'hora de presentar esmenes als altres grups', ha afegit. De fet, els tres grups també van presentar una proposta per fer uns pressupostos amb perspectiva de gènere que també va rebre esmenes del govern.

Salamandra
L'Hospitalet

ERC lamenta que el govern municipal parli molt del Districte Cultural però no hagi fet res per preservar la Salamandra-2 i el seu projecte cultural

Des d'ERC L'Hospitalet veiem amb preocupació el tancament de la sala d'actes Salamandra-2, previst per al proper mes de juny, donada la segura pèrdua d'un referent de l'oferta musical de la ciutat i del conjunt de l'Àrea Metropolitana. Lamentem que el govern municipal no hagi tingut en compte la importància d'aquesta sala de concerts i del projecte cultural del Salamandra sense haver estat capaç d'oferir cap alternativa davant l'execució d'un projecte urbanístic que té previst construir encara més habitatges a la ciutat de l'Hospitalet, repetint antics models caducs de ciutat i rebutjant projectes enriquidors per la ciutat que fomentin la cultura a la ciutat. En aquest sentit el portaveu d'ERC, Antoni Garcia, ha manifestat que "sentim parlar molt de Districte Cultural, però a l'hora de la veritat l'equip de govern aposta pel ciment i no per preservar sales de concerts i projectes culturals com el del Salamandra". Des d'ERC l'Hospitalet hem demanat al govern municipal que s'impliqui més en les diferents iniciatives culturals de la ciutat, que treballi per augmentar el pressupost de cultura i que doni suport als diferents bars i sales que promouen música en directe, tal i com fan altres municipis.

energies renovables
Granollers

ERC-AG insta a l’ajuntament a contractar energia d'origen 100% renovable

Malgrat que l’Ajuntament de Granollers ja ha adoptat algunes mesures per iniciar la transició energètica del nostre municipi cap a un model de consum eficient i sostenible - principalment en la línia de la millora de l’eficiència energètica dels edificis municipals i en l'enllumenat públic -, en aquests moments Granollers està adscrit a l’Acord Marc de la Generalitat pel subministrament d’electricitat, el qual garanteix que un mínim del 30% de l’energia elèctrica subministrada en equipaments i dependències públiques ha de tenir origen d’energia renovable o de cogeneració d’alta eficiència.   Al mercat, però, existeixen ofertes d’energia certificada 100% renovable a preus similars o fins i tot inferiors a altres mixtes. A més, de realitzar-se aquest canvi en la contractació de l’energia, aquest fet no comportaria cap alteració o modificació en les instal·lacions ni el sistema de treball. La producció d’energia elèctrica a partir de fonts renovables és una forma eficient i neta de generació d’energia, que redueix l’emissió de gasos d’efecte hivernacle i disminueix la dependència energètica, contribuent al canvi de model energètic impulsat per les convencions internacionals i la UE.

Tortosa

La programació de cicles de Formació Alternativa 2017 inclou un curs d'iniciació a la cata de l'oli

La regidoria de Joventut de l'Ajuntament de Tortosa inicia, aquest proper mes de març, la seva programació de cicles de Formació Alternativa per l'any 2017, amb una oferta de cursos que es perllongarà de març fins novembre. Aquesta inclou una àmplia varietat de cicles amb novetats respecte d'edicions anteriors, la més destacable de les quals és el curs d'iniciació a la cata de l'oli, impartit per Josep Estrada -enginyer agrícola i catador oficial d'oli d'oliva-, així com un curs de cuina saludable, impartit per la dietista-nutricionista Patricia Martínez. Els cursos de la programació d'enguany són: taller de conserves naturals; manualitats amb pintura al vidre; descoberta de les plantes remeieres mitjançant la marxa nòrdica; constel·lacions familiars-biodescodificació; taller d'el·laboració d'un hort urbà; taller bàsic de sabons artesans i naturals; iniciació al "trapillo"; rebosteria creativa, i salut emocional, a més dels dos ja esmentats. Els cursos tindran un preu de 7,10 euros cadascun, i tothom podrà matricular-se a partir dels quinze anys d'edat.