Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Ebre

Esquerra exigeix la reobertura de l’oficina de la Seguretat Social de Móra d’Ebre i ho porta a votació al Congrés

Ha registrat una Proposició no de llei, demanat la compareixença del ministre i presentat diverses preguntes al govern sobre el tancament. La diputada Norma Pujol i el senador Josep Rufà, acompanyats de la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, i dels vicepresidents dels Consells del Priorat i la Terra Alta, Carlos Brull i Ramon Jornet, respectivament; han presentat al davant del Centre d’Atenció i Informació de l’Institut Nacional de la Seguretat Social de Móra d’Ebre, les iniciatives parlamentàries on demanen la seva reobertura. Pujol ha afirmat que “aquest tancament és un menyspreu total i absolut del govern de PSOE i Podemos cap als veïns de les tres comarques”. A la vegada ha qualificat de “vergonyós que un govern que es diu d’esquerres tanqui aquest servei amb l’excusa de la jubilació d’un dels dos treballadors que tenia, i que no vulgui substituir-lo”. D’aquí que “Esquerra hem registrat una Proposició no de llei a la Comissió de Treball del Congrés de Diputats demanant la reobertura i que s’asseguri el seu manteniment a llarg termini”.

La nova Via Sant Ignasi
Manresa

La nova Via Sant Ignasi ja és una realitat

L'Ajuntament de Manresa ha acabat la transformació de la Via Sant Ignasi de Manresa, després d'un any i mig d'obres i una inversió de prop de 3,3 milions d'euros. Els treballs han permès transformar una de les entrades de la ciutat, millorant l'espai públic i la mobilitat, amb voreres amples -de fins a 3,8 metres a la Via Sant Ignasi- i arbrades des del passeig del Riu fins a la carretera del Pont de Vilomara. També s'ha canviat substancialment la plaça del Remei, amb 2.500 metres quadrats d'espai per a vianants. Alhora s'ha renovat les xarxes de clavegueram, d'aigua potable, de telecomunicacions i de reg; s'ha creat una nova xarxa de semaforització; i s'ha renovat completament l'enllumenat. L'actuació s'han completat amb la instal·lació de mobiliari nou i la definició de les cruïlles entre la Via Sant Ignasi i el carrer Joan XXIII, mitjançant un rotonda que ha substituït la que es va construir provisionalment l'any 2017. L'actuació ha comportat la urbanització d'una superfície total de 13.

Castelló

Esquerra Republicana de Castelló condemna l'actuació policial a la UJI.

"El dret a manifestació és fonamental en una democràcia plena i els republicans estarem sempre al costat de la mobilització ciutadana."  Comunicat d'ERPV de Castelló arran l'actuació policial de hui, 6 de maig, a la Universitat Jaume I.  Des d’Esquerra Republicana de Castelló denunciem la intolerable actuació policial d’ahir a la nostra ciutat arran la visita de Felip VI a l’UJI, en la qual s’ha carregat contra estudiants que protestaven pacíficament contra la presència del monarca i que ha acabat amb la detenció de 3 persones, diversos ferits i la identificació de dotzenes de persones. Ens trobem davant d’una nova actuació policial totalment desproporcionada contra manifestants pacífics que volien mostrar el seu rebuig al Borbó, amb la voluntat d’intimidar i callar les protestes del moviment estudiantil castellonenc. El dret a manifestació és fonamental en una democràcia plena i els republicans estarem sempre al costat de la mobilització ciutadana.

Lluïsa Perez i Josep Vilalta.
Sant Joan de les Abadesses

ERC proposa que es limiti l’accés al trànsit rodat dissabtes a la tarda i diumenges

La proposta pretén afavorir la seguretat, un major espai útil pels vianants i el sector de la restauració i el turisme.   Una de les 25 propostes que va realitzar al mes de maig del 2020 el grup municipal d’ERC com a mesura per a la recuperació del teixit social i econòmic local afectat per la primera onada crisi de la pandèmia de la Covid-19 fou la de peatonalitzar el Passeig Comte Guifré i, inclús, altres carrers o places per poder ampliar l’horari de terrasses cada dia a partir de les 8 del vespre i durant tot el diumenge. “Una mesura que l’equip de govern va desestimar i que hagués pogut ser implantada durant els mesos d’estiu del 2020, abans de l’esclat de la segona onada pandèmica”. Apunta la regidora Lluïsa Pérez.   Ara, en el moment que es preveu que l’estat d’alarma decaigui el proper dia 9 de maig i existeix la possibilitat que bars i restaurants puguin realitzar el servei de sopar i que es flexibilitzi el toc de queda existent a les 10 de la nit, el grup municipal d’ERC torna a proposar “que es valori la limitació del trànsit rodat al passeig Comte Guifré els dissabtes a la tarda i els diumenges, i fins i tot els dies lectius dels mesos d’estiu partir de les 8 de la tarda, fent-ho compatible amb els horaris comercials i els aparcaments rotatius de la zona verda, a fi de contribuir a la millora econòmica del sector de la restauració i potenciar, d’aquesta manera el turisme en l’àmbit del Passeig i de la Vila Vella de Sant Joan de les Abadesses”.

Lleida

Lleida homenatja les persones deportades a Mauthausen

76 aniversari de l’alliberament del camp de concentració. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha presidit l’ofrena floral i l'homenatge en record de les persones que foren deportades Mauthausen i de l’alliberament d'aquest camp de concentració amb motiu del seu 76è aniversari. El paer en cap ha remarcat el valor simbòlic de l’escultura FITA, on s’ha celebrat l’acte, ja que recull la memòria dels camps de concentració nazis però, també, la de la Guerra Civil espanyola. Pueyo ha tingut un record especial pel lleidatà Manuel San Martín Santamaría (nascut el 1920 i traspassat a Tolosa el 2006), un exiliat republicà que va ser deportat a Mauthausen. En el moment de l’alliberament del camp, el seu grup va encarcerar els soldats alemanys que van trobar i, lluny de fer la justícia pel seu compte, van afrontar la situació amb responsabilitat i disciplina: “Veiem com, per damunt de tot, com a societat i malgrat les adversitats, traspuen valors que ens hem de recordar com a comunitat: esperança, coratge, responsabilitat, solidaritat.

Premià de Mar

Nota de Premsa

Moció d´ERC-JxP-AM per la creació de vals per ajudar al comerç local i les famílies. El grup Municipal ERC-JxP-AM presenta una moció per injectar 100.000 € en el comerç local a través de vals de comerç pels veïns i veïnes de Premià de Mar. Tothom que ho sol·liciti podrà rebre aquests vals per gastar exclusivament, en botigues del poble. Possiblement aquesta moció no entrarà en el proper ple de maig per ser considerada una moció resolutiva i per tant necessitarà informes previs de secretaria.  

Deixalles abocades al torrent
L'Ametlla del Vallès

El cost dels abocaments incontrolats

La gestió dels residus, és a dir, de qualsevol tipus d’escombraries que generem els ciutadans, és una tasca que porta a terme cada ajuntament. En el cas de l’Ametlla del Vallès, l’Ajuntament té un conveni amb el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental, que coordina tant el funcionament de la deixalleria, com l’aprovisionament dels diversos tipus de contenidors com les recollides periòdiques de restes de poda i de trastos vells, els anomenats «voluminosos».    L’Ajuntament fa una previsió tenint en compte el número d’habitants i la tipologia d’habitatges, i amb aquest supòsit contracta un número determinat de contenidors i una periodicitat de recollides setmanals. A més a més, determina l’horari de la deixalleria i les necessitats de personal. Tot això determina l’import de la taxa d’escombraries que paguem cadascuna de les llars del poble i també els comerços o empreses amb local. De tota manera, l'import de la taxa d'escombraries a l'Ametlla del Vallès està relacionada amb l'IBI de cada propietat, i no pas per l'ús que fem dels serveis de reciclatge.

Mataró

Esquerra Republicana celebra que l'Ajuntament de Mataró se sumi al Let's Clean Up Europe

Des d’Esquerra Republicana de Mataró celebrem que l’Ajuntament de la nostra ciutat participi, com havíem demanat en diverses ocasions, de les activitats del Let’s Clean Up Europe. Aquesta iniciativa és una acció comuna a tot Europa per conscienciar sobre la quantitat de residus que llencem de forma incontrolada a la natura i pretén, també, promoure accions de sensibilització a través de la recollida d’aquests residus. Des del 2016 Esquerra Republicana hem participat en aquesta iniciaitva, recollint centenars de kilograms de residus i deixalles que malmetien els nostres espais verds en zones com  la Riera de Sant Simó, les Cinc Sènies, la platja del Callao o la Ronda President Tarradelles.  Com no pot ser d’altra manera,  participarem d’aquesta activitat el proper diumenge 9 de maig i cridem a la ciutadania a sumar-s’hi. Des d’Esquerra Republicana ens organitzarem per col·laborar en la neteja de la zona de Les Cinc Sènies, amb el punt de trobada a la Biblioteca Antoni Comas a les 10 del matí.

El Prat

ERC presenta la moció per l’alliberament de les patents de la vacunació

El Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament del Prat ha tirat endavant amb la moció per l’alliberament de les patents de la vacunació. La moció ha estat presentada conjuntament pels grups municipals d’ERC, El Prat En Comú, PSC i Podemos El Prat. El portaveu del grup municipal d’ERC del Prat, Jordi Ibern, ha remarcat que “La producció i el preu de les vacunes no poden ser un problema mentre al món moren milers de persones cada dia. L’alliberament de patents pot ajudar a garantir la producció i el subministrament arreu. Els costos d'investigació s'han de cobrir, però no podem avalar l'enriquiment il·limitat mentre la gent es mor per no tenir accés a les vacunes” Des del grup municipal d’ERC recordem que estem en emergència sanitària i tot el que siguin barreres i impediments s'ha de suprimir. No és comprensible que la tecnologia de les vacunes s’hagi desenvolupat gràcies a les aportacions publiques i en canvi les farmacèutiques no alliberin aquestes patents per tal que tots els ciutadans del món hi tinguin accés.

Joan Badia
Manresa

Joan Badia, puntal d'Esquerra a Manresa i al Bages

El passat 17 d'abril del 2021 ens va deixar en Joan Badia, exalcalde de Callús i històric militant d'Esquerra al Bages. Tothom qui ha conegut en Joan Badia us dirà que fou una persona cordial, intel·ligent i molt treballadora. Com a mestre, a la feina o entre amics. També ho fou sempre entre nosaltres, a Esquerra. De quan a Esquerra érem pocs: des de 1991. Fou president comarcal del Bages (1993-1996) i de la secció local de Manresa (2000-2004), i al seu costat vam créixer a tot arreu. Exigència i compromís. La seva capacitat de treball ens astorava i, sovint, també la seva vehemència. Al cap dels anys fou escollit alcalde de Callús, el 2015, i va repetir el 2019. Només la malaltia l’en va apartar. Des del Consell Comarcal o en els diversos càrrecs que va exercir al Departament d’Educació, sempre va estar disponible. Des d’ERC Manresa en conservarem sempre un record inesborrable, i un exemple de tenacitat i generositat —i el testimoni de totes les reunions realitzades que ell recollia pacient en format d’acta per tal de fixar la memòria d’aquells temps passats.

Lleida

El CiviCar, l'aposta per millorar la seguretat viària i promoure conductes cíviques al volant

A partir d'avui, diversos vehicles de la Guàrdia Urbana compten amb un sistema de càmeres que registren les matrícules dels vehicles per detectar-ne el seu estat i si s'està cometent alguna infracció de trànsit.​ Aquest nou sistema té l’objectiu d’augmentar la seguretat viària a Lleida, atès que permet comprovar de manera immediata les bases de dades de Trànsit i saber si el vehicle disposa d’assegurança, si ha passat la ITV, si està sostret o si li consta una reclamació o precinte. El "Cotxe del Civisme" també permet utilitzar les imatges captades per denunciar aquells estacionaments que dificultin la mobilitat o suposin un risc per a la seguretat, en especial per aquells col·lectius més vulnerables com vianants, ciclistes o usuaris de VMP. D’aquesta manera, el CiviCar detecta infraccions de trànsit com estacionaments en doble filera o sobre carrils bicicleta, estacionaments en llocs reservats per a persones amb mobilitat reduïda o en llocs de càrrega i descàrrega, entre altres.

Parets del Vallès

Ara Parets ERC demana que els plens municipals tornin a ser presencials i oberts a la ciutadania

El Grup Municipal d’Ara Parets Esquerra Republicana ha fet una petició per tal que les sessions plenàries de l’Ajuntament siguin de nou presencials i que mentre les dades de contagis de la Covid-19 siguin estables es deixin de celebrar els plens telemàtics. Esquerra Republicana ha lamentat que les sessions de febrer, març i abril s’hagin celebrat telemàticament, quan es podria celebrar amb totes les mesures de seguretat el ple presencial a la Sala Basart de la Cooperativa, que reuneix tots els requisits. El ple presencial permetria la participació del públic tant en la part de control al govern com també com a assistent a la sessió. Alhora facilitaria que el debat fos més intel·ligible i que no es produïssin talls en les comunicacions ni problemes per escoltar en condicions les intervencions de cada representant, més tenint en compte que tota l’oposició no ha rebut de l’Ajuntament cap manera de recurs tècnic per poder seguir el ple telemàtic, ni espai físic ni material.

Urgell

L'ajuntament de Ciutadilla treballa per culminar les obres de restauració del seu castell

L'ajuntament de Ciutadilla treballa per culminar les obres de restauració del seu castell per impulsar-lo turísticament i donar-li usos socials i culturals. Per aconseguir-ho, el consistori va treure a concurs la redacció d’un projecte que ha encarregat a Ondara Arquitectura SL. Aquest projecte contempla diferents intervencions amb un pressupost de 1,6 milions d'euros. L'ajuntament té la intenció de presentar-lo a diverses convocatòries per aconseguir el finançament necessari, entre aquestes el 1,5% Cultural alhora que ja té una atorgada de l'OSIC de Cultura per un import de 167.000 euros. El projecte preveu recuperar i reconstruir diferents espais perquè siguin funcionals i visitables com el Fossar, l'ala noble d’accés a la torre de l’homenatge, les cavalleries, els accessos des de  l'esplanada cap al pati d’armes. Cal destacar que les obres permetran consolidar estructuralment l'edifici i recuperar espais com les cavalleries, amb la intenció de museïtzar-les  amb una exposició permanent que permetrà entendre millor el castell i la seva evolució als visitants.

ERC Sants - Montjuïc

INDIAN CULTURE CENTRE i FUNDACIÓ INDALI, guanyadors dels Premis Nacionals President Lluís Companys 2020

Videoconferència/Debat amb Robert Masih, senador d’ERC i president de la Fundació Indali, i Eva Benedico Marzal, presidenta de la associació Indian Culture Centre, entitats guanyadores dels Premis Nacionals President Lluís Companys 2020, per la seva tasca social. Continuant amb els guanyadors dels premis de l'últim any, avui hem pogut conversar amb Robert Masih i Eva Benedico que ens han parlat d'aquestes entitats que comparteixen objectius i projectes. Indian Culture Centre és una associació creada l'any 2015 que fomenta la cultura de l'Índia a Catalunya, és punt de trobada de famílies d'aquesta nació, desenvolupa activitats del seu poble a Catalunya, alhora que promociona les nostres costums entre la seva gent. Destaca la seva activitat sociocultural en forma de classes de català, de castellà, de reforç escolar, però també de ioga o danses típiques de l'Índia, fomentant els seus costums o ajudant a la integració dels seus nacionals amb cursos en línia. La Fundació Indali, creada l'any 2019, va ser pensada per realitzar les seves activitats fora de Catalunya, especialment a l'Índia amb projectes de cooperació destinats a l'empoderament de les dones, a l'educació de nens i nenes, i per lluitar contra les desigualtats.

Girona

Entrevista a la regidora Anabel Moya a Girona FM

Girona FM ha entrevistat aquest dimarts a la regidora de Joventut, Habitatge i Eficiència energètica, Annabel Moya.  Moya ha explicat, entre d'altres que s'ha creat "el servei d'atenció emocional per poder empoderar el jovent, que és meravellós i té un talent brutal, moltes ganes i molta empenta. Els hem d'aprofitar i reconèixer el seu paper.". - Podeu escoltar l'entrevista sencera fent clic aquí

La Garriga

ERC la Garriga presenta 'Tornarem a vèncer'

Josep Maria Jové i l’exregidor Israel Molinero intervindran en l’acte a la Garriga La secció local d’ERC la Garriga presenta el llibre Tornarem a vèncer (i com ho farem) aquest dissabte 8 de maig al carrer de Can Xic Corder (12 h.). El president del grup parlamentari republicà, Josep Maria Jové, i l’exregidor ecosocialista Israel Molinero, junt amb l’alcaldessa Dolors Castellà, seran els encarregats de glossar la proposta estratègica per assolir la independència escrita per Oriol Junqueras i Marta Rovira, president i secretària general d’Esquerra Republicana de Catalunya. L’acte es celebra uns mesos després de la seva primera programació, que es va ajornar a causa del segon confinament per pandèmia. El llibre va sortir el setembre de l’any passat i està escrit a quatre mans havent superat les barreres de l’exili i la presó. El text valora les fortaleses que van permetre l’organització de l’1 d’octubre del 2017, alhora que qualifica com a aprenentatges els factors que han fet que la fita del referèndum no hagi culminat –encara– amb la constitució de la república catalana.

Parets del Vallès

Ara Parets ERC presenta una moció per al “reconeixement públic del dol perinatal, gestacional i neonatal”

El Grup Municipal d’Ara Parets Esquerra Republicana ha presentat una moció per tractar en la Junta de Portaveus de maig on demana que l’Ajuntament de Parets del Vallès doni suport i es posi al costat de les famílies que han tingut la pèrdua d’un ésser estimat en mort perinatal, gestacional o neonatal, i que les acompanyi en el seu dol. En la part dispositiva de la moció s’assenyala que la mort gestacional, perinatal i neonatal les pèrdues que es donen durant l’embaràs o en el moment al voltant del naixement. És a dir, pèrdues durant la gestació, ja sigui en les primeres setmanes d’embaràs, o en gestacions a partir de les 28 setmanes (considerades morts fetals tardanes), durant el naixement, o les morts dels nounats fins als 28 dies de vida. Per Ara Parets ERC, la mort d’una gestant o infant recent nascut segueix sent un tema tabú en la nostra societat, silenciat i minimitzat, fet que provoca que sovint les famílies que pateixen una pèrdua d’aquestes característiques es trobin soles a l’hora d’afrontar aquest dolor.

La Seu d'Urgell

INEFC Pirineus ja és una realitat, amb el suport de la Diputació de Lleida i la Generalitat de Catalunya.

INEFC-Pirineus ja és una realitat a la Seu amb el suport de la Diputació de Lleida i la Generalitat de Catalunya.                                              Aquest dilluns s'ha presentat a la Seu d’Urgell l’inici del grau universitari de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (CAFE), al nou centre d’INEFC-Pirineus el proper setembre. Aquest centre serà el tercer centre públic d’INEFC a Catalunya, fins ara els dos únics existents eren a Lleida i Barcelona. El nou centre universitari neix com un centre adscrit a la Universitat de Lleida i respon a la demanda de formar professionals especialitzats en l’àmbit de l’activitat física i l’esport en el medi natural. El vicealcalde de la Seu, Francesc Viaplana, considera que “aquest és un projecte estratègic per la nostra ciutat i per tot l’Alt Pirineu i l’Aran, ja que oferirà una formació on el campus de pràctiques és tot el nostre entorn i les possibles sortides professionals també es troben al nostre territori”.