Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Roda premsa pressupost participatiu
Granollers

ERC-AG posa en marxa el seu propi procés participatiu sobre els pressupostos municipals

ERC-Acció Granollers ha anunciat que a partir d'avui enceta un procés participatiu per tal que la ciutadania i les entitats de la ciutat puguin decidir sobre els pressupostos municipals. Així ho ha explicat el regidor republicà Chakir ElHomrani, qui va assegurat que aquesta proposta busca demostrar que existeix interès per part de la ciutadania en decidir sobre el pressupost i vol «posar fil a l'agulla davant un fet que s'ha allargat massa temps, com és el de posar en marxa un pressupost participatiu a la ciutat». El Homrani ha recordat que el PSC es va comprometre a estudiar i consensuar un model de pressupostos participatius de cara a l'elaboració del pressupost de 2018, però «estem a finals de juny i encara no hem fet cap trobada al respecte». Procés participatiu ERC-AG recollirà, durant els mesos de juliol i setembre, les propostes ciutadanes a través de trobades amb les associacions de veïns dels barris i entitats granollerines, així com de forma telemàtica. A més, durant aquests mesos també farà parades explicatives a tots el barris.

ERC Badalona

El PP de Badalona menteix sobre la gestió dels Serveis Socials a la ciutat

1. És vergonyós que el PP vulgui donar lliçons de polítiques socials quan és aquest partit qui ha fet tot el que ha pogut per desmantellar els serveis públics (exemple: 300 treballadors menys a l'ajuntament gràcies a la llei Montoro) i que ha actuat i actua en contra dels drets socials de les persones (l'Estat no paga la seva part de la llei de la dependència; la llei d'habitatge anul·lada per culpa seva; el servei d'atenció a les dones sota mínims a Badalona; perdona els deutes als bancs i no fa res perquè la gent tingui habitatge digne...). Hem heretat una ciutat que només té 3 pisos municipals (3!), sense alberg social, sense allotjaments d'emergència, sense magatzem públic d'aliments... si tant els preocupava per què no van fer res? 2. I malgrat aquesta herència estem fent molta feina: Perquè posem les persones al centre de les polítiques. Perquè hem multiplicat el pressupost de Serveis Socials i hem consolidat partides com la dels ajuts de menjador. Perquè tenim molt bons professionals.

Ripollès

ERC desaprova l'increment de taxes de l'Escola de Música del Ripollès

El plenari extraordinari del Consell Comarcal del Ripollès d'avui, dimarts dia 20 de juny, ha aprovat un increment de taxes del 2% de l'Escola de Música del Ripollès amb els vots favorables dels grups de l'equip de govern (CiU i MES), l'abstenció del grup de MES i el vot contrari del grup comarcal d'ERC. El conseller comarcal d'ERC Sergi Albrich ha apuntat que "A altres escoles de música properes, per exemple la del Lluçanès, les administracions públiques hi aporten a l'entorn del 30% del cost total. Tanmateix, a l'Escola de Música del Ripollès, les administracions públiques tant sols arriben al 18%. Per tant, al nostre entendre, un increment de l'aportació de les administracions públiques podria evitar l'increment de quotes que tot i ser simbòlic podria ser evitable. També, cal dir que quan es comparen les quotes de l'Escola de Música del Ripollès amb altres escoles properes, la nostra té un nivell de taxes més elevat". "No compartim que les inversions que es proposen dur a terme a l'Escola de Música - la nova escala d'emergència (11.

Federació de Lleida

Mombiela: ‘El gran capital polític d’Esquerra Republicana és què la ciutadania ens identifica amb l’honestedat’

Esquerra Republicana de Catalunya ha dut a terme una jornada de formació sobre el Codi Ètic d’ERC i els mecanismes de prevenció i denúncia adreçat als electes, militants i a tothom que té responsabilitats de representació del partit.   Durant l’acte han intervingut Juli Otal, vicepresident de la Federació Regional de Lleida d’Esquerra Republicana de Catalunya, Kevin Domínguez, portaveu de JERC Ponent, Xènia Sanjuan, secretària d’organització de JERC Lleida i Lluís Mombiela, llicenciat en dret i en ciències polítiques i responsable de compliment del codi ètic del partit. La secretària de formació, Dolors Regué, ha exercit com a conductora de l’acte.   Otal ha recordat la figura de Víctor Torres, coincidint en el 6è aniversari de la seva mort, que ha definit com ‘un polític honest i compromès amb els valors ètics i un referent clar del republicanisme a les nostres contrades’ i de qui ha lloat ‘la defensa dels principis i valors que han quedat reflectits en els documents que conformen la nostra història’.

Martorell

ELS PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS JA SÓN REALITAT. ÉS L’HORA DE VOTAR-LOS

Promogut per la Regidoria de Comunicació, Cooperació i Participació, de la qual n’és responsable la nostra regidora d’ERC, Míriam Riera, per primera vegada a la història ja s’han fet realitat a la nostra població els Pressupostos Participatius. L’Ajuntament de Martorell ha dedicat en els pressupostos d’enguany la quantitat de 200.000 €, dels quals 40.000 han estat reservats per al Consell d’Infants. Tots els alumnes de 4art i 5è de primària de totes les escoles podran votar les propostes que han presentat a través dels seus representants al Consell, una bona iniciativa que és pionera arreu de Catalunya. Els pressupostos participatius són una iniciativa que en aquest primer any ja ha tingut una molt bona acollida tant per part de les entitats com per part de la ciutadania que hi ha participat. Van presentar-se 88 propostes, de les quals 21 han passat a la fase de votació, que abasten un ampli ventall de la població des d’una òptica molt generalitzada i han estat molt ben treballades tot respectant les bases d’aquest procés de Participació Ciutadana.

Barberà del Vallès

ERC reobre el debat sobre el futur del Casal de Cultura

La formació republicana ha compartit una proposta amb la resta de l’equip de govern per a rehabilitar el Casal de Cultura de la nostra ciutat. Així, posa sobre la taula de nou la necessitat de millorar l’equipament actual i de dotar-lo de més espai i més activitats per a satisfer la demanda de la ciutadania. “Volem anar un pas més enllà amb el nou Casal, volem projectar i fer realitat un edifici on qualsevol persona, de qualsevol edat hi pugui trobar activitats del seu interès” declara Roger Pérez, regidor de Cultura per ERC al consistori. A la proposta presentada es detallen diverses activitats que tindrien cabuda en aquest nou Casal. La més destacada és la creació d’una Escola d’Arts, on es practiquin i s’imparteixin diferents disciplines artístiques, ja sigui música, teatre, dansa... L’Escola Municipal de Música quedaria englobada en aquest nou centre, dotant-la així de més espais i de nous serveis, com els bucs d’assaig o borsa d’instruments.

Mataró

Quin és el futur de la Casa de la Cultura?

El 2013 el Ple de l’Ajuntament va ratificar un acord amb la Plataforma Salvem Can Fàbregas, pel qual es reconstruiria la nau de Can Fàbregas al solar del carrer Biada i aquesta acolliria la Casa de la Cultura Popular. La data fixada com a límit per a la consecució d’aquest acord va ser el 24 de juliol de 2015. En la nostra opinió la idea de la “Casa de la Cultura” o de la “Casa de la Festa”, com a equipament cultural que permet la conservació i exposició del Seguici Popular de la ciutat, segueix tenint vigència i interès. Hem fet preguntes al Ple en relació al cost de reconstrucció de Can Fàbregas per acollir la Casa de la Cultura i a les intencions del govern al respecte, i en general hem rebut respostes poc entusiastes i reconeixent un alt cost econòmic. Per altra banda, hem pogut comprovar que aquest any l’exposició fotogràfica de les Santes es portarà a terme a Can Marfà i també s’hi instal·larà la tradicional botiga de les Santes.   Per tot això, preguntem al govern municipal: - L’exposició fotogràfica i la botiga de les Santes [a Can Marfà], són els primers indicis que s’està treballant un emplaçament alternatiu per a la Casa de la Cultura Popular? - Disposen d’algun estudi que indiqui si tècnicament s’hi podria fer i quan costaria l’adequació dels espais?    

Figueres

ERC de Girona i de la Catalunya del Nord estrenyen la relació

Representants de les federacions de les comarques gironines i de la Catalunya del Nord d’Esquerra Republicana s’han reunit per treballar plegats i intensificar la relació. Les federacions s’han compromès a reunions trimestrals per consolidar el pla de treball i impulsar dinàmiques. Entre les accions que s’han acordat hi ha la celebració d’un acte de la campanya del referèndum a la Catalunya del Nord i l’organització d’una oficina parlamentària amb la participació de la diputada al Congrés Teresa Jordà i el senador Jordi Martí. L’objectiu passaria per tractar sobre problemàtiques conjuntes com les infraestructures ferroviàries i els transports, i derivar-ho en iniciatives parlamentàries. El president de la Federació d’Esquerra de la Catalunya Nord, Enric Vilanova, va explicar que “estem treballant per tal d’impulsar més projectes transfronterers i, per aquest motiu, serà molt important aquest Pla de Treball que estem posant en marxa amb els companys de les comarques gironines”.

Josep Barberà, president d’ERPV, presentant les esmenes al Congreso.
Camp de Morvedre

PP i Ciudadanos tomben les esmenes als PGE que presenta ERPV per a la comarca.

    Els regidors d’ERPV al Camp de Morvedre, Adela Alba i Domènec Garcia, i el president de Sagunt, Vicent Noguera, via el seu grup parlamentari en el Congreso han presentat esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat en matèries molt diverses. La formació valencianista denuncia que “en aquesta ocasió, Partido Popular i Ciudadanos han tombat unes esmenes que suposaven millores laborals i per al patrimoni cultural del Camp de Morvedre i els ciutadans han de saber qui són els que ens ho han negat”. En l’apartat de la innovació industrial i tecnològica, els republicans han demanat inversions amb el Pla Camp de Morvedre i en infraestructures l’estudi de l’extensió de la línia 3 del Metro fins al Port. Per al patrimoni artístic, “aquesta negativa ha suposat la impossibilitat de declarar BIC el Palau Vives de Benifairó i la Ciutat-jardí de la Gerencia del Port de Sagunt deixarà d’ingressar 2 milions d’euros per a la seua rehabilitació” es lamentava Vicent Noguera, president local dels republicans.

Eix Comercial
Lleida

ERC lamenta que el PSC voti en contra els compromisos que va adquirir amb el comerç local

Els republicans no entenen que l’equip de Govern no vulgui donar compliment al Pla Estratègic de Comerç, així com tampoc al de Cultura ni al d’Esports després d’haver-s’hi compromès inicialment El grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria lamenta que l’equip de Govern hagi votat en contra l’elaboració i aplicació del Pla Estratègic de Comerç. Josep Maria Baiget, portaveu d’ERC-Avancem a la Paeria, explica que ara fa un any l’equip de Govern es va comprometre amb la Cambra de Comerç, la Federació de Comerç de Lleida, Pimec-comerç i Federació d’Hosteleria de Lleida per a la redacció d’un estudi sobre l’impacte social de la implantació a Lleida de noves superfícies comercials i la redacció d’un pla director o estratègic per a la potenciació del comerç local a Lleida. “Es van comprometre a fer-lo, encara no l’han fet i no sols això sinó que ara voten que no ho faran. Un cop més Angel Ros demostra la poca paraula que té amb el comerç local i de proximitat, el qual és el que en surt més perjudicat”, apunta Baiget.

Sant Adrià de Besòs

Esquerra Sant Adrià demana la convocatòria d’un ple extraordinari i la dimissió o cessament del regidor imputat

Esquerra Republicana de Catalunya a Sant Adrià demana que el regidor d’esports, Juan Carlos Ramos, expliqui de manera pública davant la ciutadania perquè encara no ha dimitit després de les recents investigacions de la justícia.     La detenció el passat dilluns del regidor i 3r tinent d'alcalde, Juan Carlos Ramos per un suposat cas de desviament de fons públics, posen sota sospita la capacitat de l'actual equip de govern per gestionar l'Ajuntament, per la qual cosa des d'Esquerra Republicana a Sant Adrià de Besòs els demanem la convocatòria immediata d'un Ple extraordinari. "Des d'ERC demanem parets de vidre i per això volem que l'alcalde doni explicacions més enllà de les comissions i de manera pública, i el ple de l'Ajuntament és el millor lloc per fer-ho", ha asseverat el portaveu del grup municipal Rubèn Arenas.     La situació que es va produir a principi d’aquesta setmana se suma a la situació anòmala produïda per tenir a l'alcalde investigat per delictes de prevaricació pel cas de les carpes de les piscines de Marina-Besòs.

ERC Badalona

L’Ajuntament de Badalona, l’AMB i Proactiva Open Arms signen un acord de cooperació mediambiental amb Mytilene (Lesbos)

L’Ajuntament de Badalona, conjuntament amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’ONG Pro-activa Open Arms, ha signat un acord de cooperació mediambiental amb l’Ajuntament de Mytilene, a l’illa de Lesbos. Aquest projecte està plantejat en un marc més ampli de col·laboració envers una població, la de l’illa de Lesbos, que ha estat especialment solidària en el rescat i l’acollida de milers de persones que s’han jugat la vida al bell mig de la Mediterrània. L’objectiu és donar suport a un dels territoris que ha vist alterada la seva normalitat quotidiana per l’efecte de l’arribada de persones per mar, provocant una situació d’estrès en la seva població i un fort impacte social, econòmic i mediambiental.   El cinquè tinent d’Alcaldia i regidor de l’Àmbit de Badalona Justa i Inclusiva, Francesc Ribot, ha explicat que “avui que se celebra el Dia Mundial de les persones refugiades, des de Badalona no deixarem de reclamar a l’Estat espanyol i als altres estats europeus a través de les seves institucions, que siguin conseqüents amb la convenció de l’Estatut dels refugiats del 1951 del qual són signataris”.

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Palafrugell, Baix Empordà, Pressupostos Generals de l'Estat 2017,
Baix Empordà

Esquerra Republicana defensa esmenes per un valor superior als 35 milions d’euros al Baix Empordà

RC anuncia que batallarà fins al darrer minut per aquestes reivindicacions territorials durant la tramitació dels pressupostos generals de l’Estat     Fins a l’últim cèntim, fins a l’últim minut. Aquest és el nom de la campanya que Esquerra Republicana està duent a terme a nivell municipal per tal d’explicar les esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat que ERC ha presentat. Després que al Congrés, l’acord entre el PP i Ciutadans tombés totes les esmenes, el tràmit parlamentari es troba a hores d’ara al Senat. En aquest sentit, els senadors gironins d’ERC Elisenda Pérez i Quim Ayats es van  desplaçat fins a Palafrugell per presentar les esmenes que s’estan batallant al Baix Empordà. A la comarca, les reivindicacions d’Esquerra s’enfilen fins als 35.150.000€. Quim Ayats va explicar que “som honestos i, en aquest sentit, som poc optimistes al Senat veient com ha anat tot el tràmit al Congrés”. Tot i això, Ayats ha volgut deixar clar que “passi el que passi no deixarem les esmenes en un calaix i les convertirem en iniciatives parlamentàries per continuar reivindicant-les”.

Imatge d'arxiu del ple municipal / Foto: Cugat.cat
Sant Cugat del Vallès

ERC-MES defensa el projecte de la nova biblioteca però acusa el govern d'incomplir el compromís de la sala polivalent

El ple municipal d'aquest dilluns ha servit per tirar endavant una nova modificació urbanística encaminada a construir el que ha de ser la nova biblioteca central, un projecte reivindicat per ERC-MES. 'Poden estar a favor o en contra del projecte, però no menteixin per tal de deslegitimar-lo', ha etzibat Èric Gómez a C's, davant el seu vot negatiu. 'Poden fer les enquestes que vulguin, però aleshores siguin coherents i apliquin aquesta dinàmica a tots els seus posicionaments, cosa que no fan. La seva postura amb Torre Negra així ho demostra', ha conclòs el regidor d'ERC-MES i les JERC. En aquest sentit, la sessió també ha servit per aprovar una nova modificació de planejament per tal de garantir la protecció de la masia de Torre Negra i el seu entorn; una votació que no ha comptat amb el suport ni del PP (abstenció) ni de C's (en contra). 'Si el seu vot és contrari, quina és la seva proposta alternativa? Com ho fem? O pactem directament quants pisos s'hi han d'edificar?', ha demanat als dos grups el regidor d'ERC-MES, Ferran Villaseñor.

Vallès Oriental

ERC reclama al Senat 23 milions d’euros pel Vallès Oriental

El senador Bernat Picornell exposa a alcaldes i regidors republicans les esmenes als pressupostos generals   El senador Bernat Picornell ha visitat diversos municipis del Vallès Oriental aquest dilluns 19 de juliol. El representant del Vallès a la cambra alta ha detallat les esmenes als Pressupostos Generals de l’estat que Esquerra Republicana (ERC) presenta aquest dimarts i que inclouen partides per a projectes municipals reclamats per alcaldes i grups municipals de la comarca. Picornell ha afirmat que Esquerra reclamarà recursos “fins l’últim cèntim, fins l’últim minut que siguem a Madrid”, en la línia de “fer front a l’espoli i a l’ofec financer als ajuntaments”. Les esmenes també inclouen inversions genèriques, com el desdoblament de la R3, i sumen 23 milions d’euros pel Vallès Oriental. L’itinerari de Pirconell ha començat a Sant Pere de Vilamajor, on l’alcaldessa Pamela Isús reclama la construcció d’un nou Centre d’Atenció Primària. A la Roca del Vallès, l’alcalde Albert Gil reclama 3 milions i mig d’euros per reforçar l’aïllament acústic de l’AVE al veïnat de Can Colet; a Caldes de Montbui, l’alcalde accidental Isidre Pineda posa accent en la vivenda social i l’ampliació del pavelló d’hoquei, i l’esmena corresponent a aquest municipi es quantifica en un milió d’euros.

Vilafranca del Penedès

ERC presenta millores a la proposta d’urbanització de la llosa del tren amb l’objectiu de cosir i comunicar les dues bandes de la via i avançar cap a un projecte global per a Vilafranca

Els republicans lamenten novament la manca de diàleg del govern i remarquen la necessitat urgent d’arribar a acords de ciutat en matèria d’urbanisme per poder acordar les línies estratègiques pels propers anys  “Presentem al·legacions per eliminar les barreres que impedeixen cosir,  donar unitat i comunicar bé les dues bandes de Vilafranca, separades per la llosa del tren”. Aquest és l’objectiu pel qual ERC ha presentat un seguit de mesures de millora a la proposta del govern referent a la urbanització d’uns trams de la llosa del tren i de diversos carrers de la zona. Des d’ERC remarquen que un dels principals objectius del cobriment de la via del tren al seu pas per Vilafranca és el d’unir i comunicar al màxim les dues parts de la vila que quedaven separades. Perquè això sigui una realitat, apunten, cal que a sobre la llosa del cobriment no s’hi instal·lin més elements que dificultin aquesta unió visual i de pas. En aquest punt els republicans lamenten que no hi hagi cap projecte general per la cobertura del tren i que es vagi actuant “per trams, sense coherència i sense una unitat d’actuacions”.

Parets del Vallès

Ara Parets ERC demana al Govern que salvi el bosc i les masies del barri de Can Cabasses

La Sociovergència ha aprovat la construcció d’uns 520 habitatges en els terrenys que ocupava l’antiga empresa BENDIX. Malgrat les al·legacions presentades per l’oposició i alguns propietaris, PSC-PSOE i CDC han donat llum verda al projecte promogut per l’empresa Vallès Business Park. La urbanització d’aquest sector acabarà amb el barri històric de Can Cabasses, conegut actualment com a Quarter Migdia, enderrocarà les masies que hi ha a l’extrem nordest del sector i destruirà la Verneda de Ca l’Isidre Coix. Alternativa al projecte actual Un grup de veïns, organitzat a través del col·lectiu Sempre Hem Existit, va demanar a l’alcalde Sergi Mingote (2014) un replantejament del projecte urbanístic que no es va produir. La proposta alternativa, molt més sostenible amb el medi ambient, pretén suprimir la construcció de pisos al final del carrer Lepant i distribuir-los en la façana que dóna a l’avinguda Catalunya. A més, es vol evitar el nou vial que connectaria amb el passeig Fluvial, d’aquesta manera es podria mantenir tota la zona d’arbrat i les masies amb la conseqüent reducció del número d’habitatges a construir.