Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Cerdanyola del Vallès

Esquerra defensa l’Escola Les Fontetes com una eina clau pel barri i per la cohesió a Cerdanyola

La situació actual és fruit de dècades de mala planificació. Cal pensar quin mapa escolar necessita Cerdanyola a curt i mig termini atenent no només a l’escolarització sinó a la funció de reequilibri social i educativa de les institucions docents. Hi ha eines com els instituts-escola o la fusió de dues escoles d’una línia en una de dues que podrien ser útils per combatre el fet que a Cerdanyola tenim una de les majors segregacions escolars de Catalunya. El perill de tancament de l’Escola Les Fontetes, a partir del possible tancament el curs que ve de la línia de P3, és una amenaça per a la viabilitat de tot el barri i per a la cohesió social de Cerdanyola. La Secció Local d’Esquerra refusa el tancament de la línia de P3 a l’Escola Les Fontetes i acusa els governs de la darrera dècada de falta de planificació a nivell municipal permetent cronificar els problemes de segregació que pateix aquesta escola i negant-se a executar polítiques d’educació que prioritzin l’escola pública de qualitat.

Sala de Plens de l'Ajuntament de Gelida
Gelida

CRÒNICA DEL PLE MUNICIPAL ORDINARI 21-01-2020

Resumim els continguts principals d’un ple que va durar dues hores, el ple ordinari bimestral de gener. NOVA REGIDORA DELS COMUNS S’incorpora la nova regidora d’En Comú Gelida, Anna Vadillo García, de 19 anys. El PSC sempre “fent amics”, el Lluís Valls ja li retreu que ha estat participant en actes oficials sense tenir l’acta de regidora. OBRES CEIP “LES FONTS” Marga Bertran explica que el Departament d’Educació farà la reparació del pati de l’Escola Les Fonts, valorat en 170.000 euros. Consistent en la demolició de part de la pista esportiva afectada, reomplir de terra i compactar, tornar a posar les tanques i pavimentar. A causa de l’interès públic de l’obra, es concedeix la bonificació en la llicència d’obres, uns 4.000 euros. Abstenció de la CUP, en contra de les exempcions fiscals, vot favorable de la resta. MULTA PER CONTAMINACIÓ Multa de 13.000 euros a l’empresa HBSA que gestiona des de l’agost passat la depuradora dels polígons industrials de Can Panyella, Can Valls, Gelidense i Nau dels olis, per vessaments contaminants reiterats al riu.

Mataró

Un pressupost allunyat de les necessitats de la ciutat

Des del grup municipal d’Esquerra Republicana - MES, fem una valoració negativa de la proposta inicial dels pressupostos de Mataró, aprovats ahir al ple. Per a nosaltres tota acció de govern, i els pressupostos especialment, hauria d’anar enfocada en tres grans reptes de ciutat que recull el conegut Mataró 2022. -Lluita contra l’atur i creació d’ocupació de qualitat -Igualtat d’oportunitats per la cohesió social i territorial -Imatge, reconeixement i promoció de la ciutat Ni el pressupost, ni el Pla de Mandat,  ni tampoc una gran part de les inversions que ens proposa el govern, responen suficientment a aquests tres eixos, ni transmeten tampoc cap model de ciutat. De la mateixa manera tampoc veiem accions concretes per solventar el problema creixent de desigualtat social i territorial derivada de la crisi econòmica a la nostra ciutat. Destaquem cinc mancances, que per nosaltres son tan imprescindibles com urgents per abordar els tres reptes comentats. 1-No hem vist al pressupost cap dotació especial als Plans Integrals de Cerdanyola ni de Rocafonda, ni cap Pla de desplegament d’agents cívics als carrers ni tampoc de la Policia de Barri 2-No es planifica l’habitatge fins a final de mandat , la qual cosa ens sembla intolerable.

Granollers

ERC presenta una moció per al reconeixement de les dones deportades als camps de concentració nazi i per repensar el nomenclàtor en clau feminista.

El Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Granollers ha registrat una moció per al reconeixement de les dones deportades als camps de concentració nazi per a que sigui debatuda al Ple del proper dimarts 28 de gener. La moció exposa que entre 1939 i 1945 més de 9300 persones van passar pels camps de concentració nazis. D’aquestes, prop de 5200 van perdre la vida i unes 3800 van aconseguir sobreviure, 334 figuren com a desaparegudes. De la mateixa manera, la moció exposa que la majoria de persones que es van haver d’exiliar eren dones, i es destaca la necessitat de donar una mirada especifica des del punt de vista del gènere sobre el que va succeir durant l’exili i la deportació. La moció destaca el paper de tres dones que van patir l’exili, la deportació i van ser perseguides pel feixisme i el nazisme, com van ser: Neus Català, Conxita Grangé i Teresa Pàmies. Totes tres van dedicar els seus anys de vida després de l’alliberament a recuperar la memòria de les dones deportades, defensar el paper actiu de les dones com a combatents i republicanes actives, durant la Guerra Civil i el franquisme, a favor de la llibertat i la democràcia.

Lleida

Pueyo reclama a Renfe que el nou tren AVLO tingui parada a Lleida

L'alcalde ha enviat una carta al president de l’empresa pública per demanar que el nou servei d’alta velocitat a baix cost no passi de llarg de la ciutat Acordada una declaració institucional al proper Ple Municipal de l’Ajuntament de Lleida amb el suport unànime de tots els grups L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha enviat una carta al president de Renfe, Isaías Táboas, en la qual reclama que el nou servei d’alta velocitat a baix cost que impulsa la companyia, l’AVLO, tingui també parada a l’estació de Lleida quan es posi en marxa el pròxim mes d’abril. Aquest dimarts va transcendir la decisió d’aquesta empresa pública d’oferir inicialment el servei només amb parada a Madrid, Saragossa i Barcelona. Pueyo recorda al màxim responsable de Renfe que hi ha més de 18.000 desplaçaments diaris entre la província de Lleida i Barcelona, fet que ofereix un gran potencial pel transport ferroviari de passatgers que justifica que la ciutat disposi d’aquest nou servei amb un nombre adequat de freqüències.

Riudoms

Igualtat de gènere: passem a l’acció!

Avui, el Consell Comarcal del Baix Camp ha organitzat una formació sobre igualtat de gènere. Hi hem assistit diverses regidores i regidors de l'Ajuntament de Riudoms i de ben segur que altres companyes i companys també hi haurien participat si el seu horari laboral els ho hagués permès.  De fet, l’impuls de la igualtat de gènere ha de ser un tema compartit per tots els regidors, siguem del partit que siguem. Cal evitar errors com el vídeo que es va emetre durant la cavalcada de Reis i que reproduïa estereotips de gènere: la dona cuinava i l’home estava al sofà.  En el Ple de dijous de la setmana passada (16 de gener), des d’Esquerra ens vam oferir al govern per treballar conjuntament per impulsar les polítiques d’igualtat, un oferiment que el govern de Junts per Riudoms no va respondre. El regidor de la CUP també va plantejar diversos temes vinculats a l’impuls de la igualtat, que també van quedar sense respondre. En realitat, una de les coses que el govern hauria de fer a l’hora d’impulsar la igualtat és treballar conjuntament amb els col·lectius de dones existents a Riudoms -La Bella Llar i les Dones d’Aigua-, tal com vam reclamar al Ple de la setmana passada.

Viladecavalls

“Al febrer has de llaurar, el que al març vulguis sembrar”

Després de les festes de nadal i un cop havent tornat al dia a dia en el municipi, hi ha una cosa del curs polític que s'apropa: el pressupost. Durant el mes de febrer, convé estovar la terra uns dies abans de la sembra per tal que les llavors arrelin fàcilment. Si portem la dita al pressupost, podríem dir que per aprovar un pressupost, que és la guia de la política a executar en qualsevol administració, cal parlar. I per parlar no val això d'anar a quatre entitats del municipi i després dir que és un pressupost de gran consens. Des de l'oposició encara no se'ns ha comentat absolutament res. Anem molt tard perquè és un tema que hauríem d’haver parlat al desembre, però bé, suposem que compten amb l’aritmètica que ja els dóna la majoria i, possiblement, s’estalviïn parlar amb la resta de grups de l’oposició. Nosaltres, com a caps de l'oposició, sempre hem mostrat la nostra voluntat de sumar pel municipi i es pot demostrar amb les intervencions que fem als plens mensuals i amb accions concretes com, per exemple, la moció presentada el passat mes de gener per treballar per la bonificació de fins a un 95% pels habitatges llogats amb renda limitada i per imposar un recàrrec del 50% de l'IBI pels habitatges buits.

Moment de l'acte de presentació dels dos últims llibres de l’exvicepresident de la Generalitat i president d’ERC, Oriol Junqueras.
Viladecavalls

Èxit d’assistència en l’acte de presentació d’uns llibres de l’Oriol Junqueras, des de la presó

Prop d’un centenar de persones van assistir, dijous 16 de gener, a l’acte de presentació dels dos últims llibres de l’exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i president d’ERC, que ha escrit des de la presó.  L’acte, organitzat per la secció local d’ERC Viladecavalls, va comptar amb Artur Junqueras, pare d’Oriol Junqueras, així com un grup de veïns i amics del president d’Esquerra Republicana, del municipi de Sant Vicenç dels Horts, que porten ja acumulats més de dos-cents actes arreu dels Països Catalans explicant anècdotes i històries de Junqueras, conjuntament amb el músic i trobador Pep Picas, que dona el tret de sortida i final, en tots els actes, amb un parell de cançons. També els van acompanyar el periodista i autor d’un dels llibres, Sergi Sol i el portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián. Els dos llibres de Junqueras, “Contes des de la presó” i “Fins que siguem lliures” van tenir una molt bona acollida entre els veïns i veïnes que van assistir a la sala superior de l’escola municipal de música.

Lleida

La Paeria posa en funcionament l’Oficina dels Drets Humans (ODH) de Lleida

S’obre aquest dijous, 23 de gener a les 17h, i estarà situada als baixos de l’edifici de Mercolleida L’ODH assessorarà jurídicament la ciutadania i recollirà documentació vinculada a la vulneració de drets fonamentals i també realitzarà tasques de prevenció i sensibilització La Paeria posa en funcionament, aquest dijous, l’Oficina de Drets Humans (ODH) de Lleida. Aquest nou servei, situat als baixos de l’edifici de Mercolleida, tindrà dos àmbits de treball, un d’atenció a la ciutadania i l’altre, de prevenció i sensibilització. L’ ODH assessorarà els ciutadans i ciutadanes a nivell jurídic I es recollirà la informació i documentació vinculada a la vulneració de drets fonamentals, especialment civils i polítics, i també referent a situacions de discriminació. Les funcions de l’oficina inclouran també l’acompanyament a les persones que han patit vulneració de drets fonamentals, civils, polítics i situacions de discriminació i la mediació entre les parts implicades en un conflicte per vulneració de drets i discriminació.

Imatge del carrer Comerç, de Maria Rosa Ferré
Vilafranca del Penedès

Esquerra Republicana sol·licitarà a la Generalitat declarar Bé Cultural d’Interès Nacional el conjunt de naus del carrer Comerç

El grup municipal d’Esquerra Republicana presentarà la sol·licitud al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per declarar Bé Cultural d’Interès Nacional el conjunt de naus del carrer Comerç. Segons Mònica Hill, portaveu del grup municipal d’Esquerra Republicana, “vist el poc interès demostrat per part del govern de preservar el patrimoni vinícola de Vilafranca del Penedès, Esquerra Republicana pren la iniciativa i ha activat un grup de professionals en patrimoni i arquitectura per presentar properament la sol·licitud de declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional pel conjunt de les naus del carrer Comerç”.   “Considerem que el valor patrimonial del carrer del Comerç es desvirtuaria si només es preservessin parcialment les naus, ja que aleshores esdevindria una mena de decorat buit de contingut, fet que passa actualment amb la modificació del POUM prevista per aquesta zona”, ha declarat Salvador Campamà, historiador i regidor d’ERC. I afegeix que “La totalitat de la coberta i estructures de l’interior de les naus, com ara dipòsits i cups subterranis són elements imprescindibles per donar sentit al conjunt.

Salou

A SALOU, ERC PRESENTARÀ UNA MOCIÓ PER L’INCREMENT DE FREQÜÈNCIES FERROVIÀRIES

Al proper plenari de l’ajuntament de Salou, dimecres 29 de gener el grup municipal d’ERC proposarà una moció en la qual és sol·licitarà a la Generalitat, en compliment de les competències en organització de la xarxa ferroviària que li confereix l’estatut de Catalunya, la creació de una línia única de Salou a Barcelona amb parada a Tarragona. Sabem que a hores d’ara tenim una oportunitat d’incrementar els trens directes des de Salou fins a Barcelona, existeixen 14 freqüències que han quedat lliures pel desviament dels trens TALGO i EUROMED de l’estació de la Secuita. Si aquestes freqüències poden servir per tenir més trens regionals directes com va demanar la ciutat de Tarragona el passat 16 de març de 2018 arran d’una moció presentada pel grup municipal d’ERC de Tarragona, des de Salou apel.lem a què d’una manera urgent ens sol.lucionin les necessitats dels viatgers que van a Barcelona. El fet que suposaria la connexió Salou-Tarragona-Barcelona, quant a capacitat de moure milions de passatgers, i que l’oferta actual de trens siguin insuficient per assumir la demanda amb condicions dignes es repeteix cada estiu, la imatge de trens plens i amb molts viatgers drets, que justifica sobradament la necessitat d’ampliar les actuals freqüències.

Granollers

ERC, JxG i Primàries presenten conjuntament una moció de rebuig a la resolució de la JEC i el Tribunal Suprem respecte el President de la Generalitat i l'eurodiputat Oriol Junqueras

Els Grups Municipals d'Esquerra Republicana, Junts per Granollers i Primàries Catalunya - Granollers per la Independència han presentat conjuntament una moció que rebutja la resolució de la Junta Electoral Central i el Tribunal Suprem respecte el M.H. President de la Generalitat Quim Torra i l'eurodiputat Oriol Junqueras. Aquesta moció sorgeix com a resposta de l'acord pres per la Junta Electoral Central el passat divendres 3 de gener de 2020, on s'exposava que l'eurodiputat Oriol Junqueras no podia exercir aquesta condició, malgrat la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. De la mateixa manera, el dia 9 de gener el Tribunal Suprem va decidir fer cas omís a aquesta sentència dictaminant que Oriol Junqueras no té immunitat i que per tant no pot ser eurodiputat. De la mateixa manera, la Junta Electoral Central, en una decisió ratificada el dia 10 de gener pel Tribunal Suprem, pretén també la inhabilitació del M.H. President de la Generalitat, Quim Torra, malgrat no haver-hi sentència ferma, i deixar sense efecte la seva credèncial de diputat electe del Parlament de Catalunya.

Federació de Girona

La Diputació crea el Servei de Desenvolupament Sostenible

La Diputació de Girona crea el Servei de Desenvolupament Sostenible amb l’objectiu d’alinear els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’Agenda 2030 a les polítiques que impulsa la institució arran de l’acord de govern 2019-2023. La Diputació comença a treballar, d’aquesta manera, tota l’acció de govern amb una visió verda, socialment justa i respectuosa amb les persones i l’entorn. L’Agenda 2030 és el full de ruta aprovat per l’ONU el 2015 per avançar en el desenvolupament sostenible i inclou 17 ODS a assolir el 2030. Aquests objectius inclouen des de l'eliminació de la pobresa fins al combat a el canvi climàtic, l'educació, la igualtat de la dona, la defensa el medi ambient o el disseny de les nostres ciutats. El diputat d’Esquerra, Joan Fàbrega, serà el responsable del servei i de desplegar aquesta nova mirada política a l’acció de govern de la Diputació des d’una perspectiva transversal i que afecta a totes les àrees.  Fàbrega ha explicat que des de la Diputació “estem connectats amb d’altres administracions com la Generalitat de Catalunya, a través del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible que és el responsable de l'elaboració del Pla nacional per a la implementació de l’Agenda 2030.

Federació de Girona

Nova línia de subvenció a la Diputació per a catàstrofes naturals destinada a ajuntaments

La Diputació de Girona va aprovar durant el ple ordinari de gener una nova línia de subvencions dotada amb 600.000 € pel 2020 per assistir els municipis en cas d’urgències derivades per desastres naturals, situació d’emergència o que suposin un perill per la salut pública. El diputat de Cooperació Local, Josep Maria Bagot, va explicar que amb aquesta nova línia de subvenció es vol cobrir “aquelles despeses municipals extraordinàries derivades de fenòmens catastròfics o excepcionals.”  Bago va concretar que l’import mínim que es donarà serà de 3.000 euros i el màxim de 50.000 euros; i se subvencionarà fins al 95% en municipis amb menys de 1.000 habitants i fins al 50% els de més de 20.000 persones. A les bases s’hi recull que no hi haurà una convocatòria prèvia i que el procediment per adjudicar les subvencions serà per concessió directa. "El seu atorgament estarà supervisat per criteris tècnics, i les resolucions de les sol·licituds s’executaran de manera trimestral per agilitzar les ajudes", va afegir Bagot.

Projecte de la Biblioteca de Sarrià
Sarrià-Sant Gervasi

Biblioteca amb nom de dona!

El grup municipal de districte d’ERC Sarrià – Sant Gervasi ha entrat avui dimarts a registre un prec per escrit per tal que el nom de la biblioteca de Sarrià sigui d’una dona vinculada a la literatura o el coneixement i que s’esculli a través d’un procés participatiu. Divendres,  a la Comissió d’Economia i Hisenda, es portaran a aprovació els pressupostos pel  2020. Una de les principals partides és la que preveu el projecte de la biblioteca de Sarrià, llargament reivindicada. ERC Sarrià – Sant Gervasi celebra que s’hagi incorporat novament aquest equipament, després d’haver estat ja pressupostat anteriorment. Sembla que aquesta vegada serà la vençuda. Per aquest motiu, pensem que, a l'hora que es va desenvolupant el projecte, el govern del districte hauria d’endegar un procés participatiu per escollir-ne el nom.  El districte de Sarrià – Sant Gervasi compta amb tres biblioteques: la Josep Miracle (Vallvidrera), la Josep Clarà (Tres Torres) i la Joan Maragall (Sant Gervasi – Bonanova).

Sant Hilari Sacalm

ERC Sant Hilari participa a la performance “un violador en el teu camí”

Aquest diumenge, 19 de gener, a Sant Hilari va tenir lloc la representació "Un violador en el teu camí”, un himne contra la violència sexual que va néixer a Xile amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones. En total, més de 100 persones es varen sumar a aquesta iniciativa i, des d’ERC Sant Hilari també hi vàrem voler ser presents. Per una societat lliure de violències masclistes, on imperi la tolerància i el respecte per les diferències. Per evitar que la desigualtat sigui crònica, el nostre compromís ferm.

ERC Sants - Montjuïc

Presupostos Municipals 2020

Després de 4 anys sense pressupostos al Ajuntament de Barcelona, ​​s'ha arribat a un acord amb els Comuns i JxCat, per tal de donar una solució als mateixos. Mira en aquest vídeo les principals acords que beneficiciaran als veïns / nes de Districte de Sants-Montjuïc, tot això gràcies a l'esforç d'Erc Sants-Montjuïc vetllant pels interessos dels seus ciutadans Mira-ho en aquet video:

Lleida

L'Escola Cervantes mantindrà de cara al curs 2020-2021 l'oferta de P3

Així ho han anunciat en un comunicat conjunt Ensenyament i la Paeria, després representants municipals, entre ells l'alcalde Miquel Pueyo, s'hagin reunit amb l'equip docent del centre   La Paeria de Lleida i el Departament d'Educació treballaran de forma cooperativa per repensar el futur de l'Escola Cervantes, amb el compromís d'establir un diàleg amb la comunitat educativa. Per això, no es tancarà l'oferta de P3 de cara a la preinscripció per al curs 2020-2021. En aquest sentit, tant la Paeria com el Departament crearan una taula de diàleg i planificació en la que també hi participaran la comunitat educativa, les famílies i les entitats vinculades a l'escola i al barri per fer una prospecció del futur del centre i abordar les actuacions urgents per revertir la situació actual de segregació. "El Pacte de Ciutat per a la Millora de l'Educació ha de ser l'escenari per acordar les grans decisions que permetin una distribució de les famílies que faci una ciutat més cohesionada i integradora.