Locals d'Esquerra

Totes les notícies

La roda de premsa ha tingut lloc al PAV3
Sant Cugat del Vallès

CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA exigeixen a l’alcaldessa que doni explicacions per la sentència del Cas Palau

Els grups municipals de la CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA veuen la sentència del cas Palau com la confirmació que l’adjudicació de la construcció del PAV3 a Ferrovial contenia greus irregularitats, i exigeixen al govern del PDeCAT que condemni aquest cas de corrupció, se’n desmarqui i aclareixi quines mesures adoptarà per evitar que aquesta situació no es torni a repetir. ‘167.000 euros de les butxaques dels santcugatencs i santcugatenques han anat a parar a mans d’un partit corrupte i de dos lladres. És inexplicable que el partit que governa a Sant Cugat, hereu de Convergència, no hagi sortit encara a donar explicacions’, ha declarat la portaveu d’ERC-MES, Mireia Ingla.   Fa prop d’un any, l’oposició d’esquerres va convocar un ple extraordinari per tal de reclamar una auditoria externa sobre les adjudicacions a Ferrovial i Cintra Aparcamientos. Totes les forces polítiques van donar suport a la mesura, que en aquests moments es troba en fase de licitació. ‘En aquell moment l’alcaldessa ens va acusar d’oportunisme polític; unes declaracions gens adequades, i menys encara quan veiem que la sentència atribueixi responsabilitats al partit que governava a Sant Cugat en aquella època i també ara’, ha continuat Ingla.

Tarragona

ERC-MES-MDC vol un tècnic expert en accessibilitat a la comissió d’estudi per convertir en zona de vianants la Part Alta

Els republicans reiteren la necessitat de desenvolupar un Pla d’Accessibilitat a tota la ciutat.   El grup municipal d’ERC-MES-MDC reclama que la conselleria de Mobilitat inclogui un tècnic expert en accessibilitat a la comissió d’estudi per convertir la Part Alta en zona de vianants. El portaveu d’ERC Pau Ricomà, destaca que ‘quan es creï aquesta comissió, és indispensable que es tinguin en compte les necessitats de mobilitat de tots els vianants que hi transitaran, des de gent gran amb dificultats per caminar fins a persones que pateixen qualsevol tipus de discapacitat. La Part Alta ha de ser amable per tots els vianants i lliure de barreres’.   Els republicans han fet arribar un escrit a alcaldia de l’Ajuntament per tal que es traslladi aquesta petició a l’àrea de Mobilitat. Alhora, insten l’equip de govern a ‘posar-se al dia en matèria d’accessibilitat a tota la ciutat’. Pau Ricomà recorda que ‘el PSC va votar en contra d’una moció d’ERC-MES-MDC per crear un Pla d’Accessibilitat al·legant que ja s’estava elaborant i que estaria enllestit a finals de 2017’.

Tarragona

[OPINIÓ] 'La Part Alta per a vianants?'

La Part Alta, d’alguna manera, sempre ha sigut meva: la del carrer dels Descalços, on va néixer ma mare; la dels racons més amagats darrera de l’Arc d’en Toda que de la mà del meu amic Campos -el gitano del col·legi- vaig descobrir als 10 anys; la del Seminari, on vaig fer el batxillerat superior; la del carrer Santa Anna, on porto bastant més de mitja vida acompanyant, recollint o anant a veure la meva dona a la feina; la del carrer Cós del Bou, on m’he fet gran amb la meva colla castellera. La Part Alta de les copes a Poetes i La Havana –no els busqueu al TripAdvisor perquè ja no existeixen- o la de les escales de la Catedral; la de les grans actuacions castelleres i la de les professons.    Ara la Part Alta s’enfrontarà a una nova transformació que pot marcar el seu futur: la conversió en zona de vianants. La idea és atractiva i com a tendència general estem a favor que els veïns i vianants guanyin espais als cotxes. Tanmateix, una cosa són els models perfectes i l’altra és l’aplicació concreta a cada lloc.

Parets del Vallès

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament es pronunciarà aquest dijous sobre els ‘presos polítics catalans’

Ara Parets Esquerra Republicana ha presentat una moció per tractar en la Junta de Portaveus d’aquest dijous 18 de gener on reclama la posada en llibertat del vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, el conseller d’Interior, Joaquim Forn, l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. El text recorda que “reconeguts juristes i magistrats espanyols han expressat que no hi ha motius reals per mantenir-los a presó de manera preventiva com tampoc hi ha indicis clars dels delictes que se’ls imputen”. En la moció s’assenyala que el Govern Espanyol utilitza Junqueras, Forn, Sànchez i Cuixart com a ‘ostatges polítics’ després de la clamorosa derrota del PP en les eleccions catalanes del 21 de desembre, convertint-se en la darrera força parlamentària. Ara Parets ERC proposa col·locar de nou el llaç groc, que reivindica la llibertat dels presos polítics catalans, en el balcó de l’edifici consistorial i mantenir-lo fins que surtin de les seves respectives presons.

Ripollès

ERC lamenta la despesa de 9.000€ del Consell Comarcal per una nau de lloguer en desús

Ahir, al ple del Consell Comarcal del Ripollès, el conseller Roger Bosch va tornar a insistir per tal que un cop entri en vigor el nou sistema de recollida de deixalles comarcal, l'equip de govern de l'ens aposti per realitzar i liderar veritables campanyes de sensibilització perquè la taxa de reciclatge comarcal assoleixi el 50% - actualment es recicla un 38% - en un curt període de temps. Al seu torn, Bosch va lamentar que mentre han durat els diversos recursos contenciós-administratiu contra el concurs del nou sistema de recollida - que previsiblement entrarà en vigor al proper mes de juliol - el Consell Comarcal haurà malgastat 9.000€ en el lloguer d'una planta de triatge sense cap ús, que s'haguessin pogut destinar a altres finalitats més necessàries.  Unes consideracions que es van fer en el marc de l'aprovació de l'actualització de la delegació de les competències dels ajuntaments en matèria de residus vers el Consell Comarcal, un cop ja s'ha resolt i tancat l’expedient de contractació, ja hi ha empresa adjudicatària del nou sistema de recollida, després de més d'un any d'intentar posar en marxa, i no es poden presentar més recursos.

Horta-Guinardó

Actes per la 49a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana

Us presentem el programa dels actes que el Casal Irla d'ERC organitza, amb la col·laboració d'altres entitats, amb motiu de la 49a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana, que enguany organitza el Centre Excursionista de Sant Feliu de Codines. Cal recordar que la llengua és la base i origen de la nostra Nació i que avui està amenaçada com mai per l'unionisme espanyol, que fins hi tot ens amenaça de retrocedir en tot allò que s’ha aconseguit fins ara. És per això que us animen a participar d'aquests actes, que l'any 1968 (en què se celebrà el centenari del naixement de Pompeu Fabra), van instaurar els clubs excursionistes, els únics reductes on es mantenia la catalanitat i que malauradament avui encara hem de continuar reivindicant, fins a aconseguir la normalització total de la llengua que, per nosaltres, només s'assolirà amb la independència de tota la Nació. Enguany commemorem una triple efemèride: el 150è aniversari del naixement de Pompeu Fabra, el 70è aniversari de la seva mort i el centenari de la publicació de la seva Gramàtica catalana.

Gràfic Cicle Electoral ERC a Mollet
Mollet del Vallès

Resultats d'ERC a Mollet l'últim cicle electoral

Les eleccions al Parlament de Catalunya del passat 21 de desembre de 2017 -amb una convocatòria electoral il·legítima feta pel president d'un estat repressor amb l’excusa de l’aplicació de l’article 155- van representar per Esquerra Republicana un autèntic mal de cap. Malgrat tenir el cap de llista, l’Oriol Junqueras, a la presó, i sense possibilitats de participar en la campanya electoral i de tota la campanya mediàtica a favor del bloc del 155, Esquerra Republicana va aconseguir el millor resultat de la història de la formació des de la reinstauració de la democràcia amb 32 diputats i 929.407vots. A Mollet del Vallès vam poder comptar amb el suport extraordinari de gent nova que se’ns va acostar per participar del projecte republicà i que va multiplicar la presència d'apoderats als col·legis electorals fins a ser més de 120 persones, fet que ens va permetre doblar a totes les meses electorals.   A Mollet, la força més votada va ser la de Ciutadans (9.460 vots).

JOSEP SERRA
Lliçà de Vall

RELLEU A LA REGIDORIA D'ENSENYAMENT DE L'AJUNTAMENT DE LLIÇÀ DE VALL

El grup municipal ERC/Junts x Lliçà de Vall informa que el passat 22 de desembre, en Josep Serra va presentar la seva renúncia de l'acta de regidor de l'Ajuntament de Lliçà de Vall per motius  personals.  Tant bon punt s'accepti la renúncia en el pròxim Ple de l'Ajuntament, es tramitarà el nomenament del seu substitut que serà el company Ricart Querol, següent integrant de la llista electoral de 2015.  Querol assumirà la regidoria d'Ensenyament de l'Ajuntament que ocupava fins ara en Josep Serra.  Volem aprofitar per agrair a en Josep la seva dedicació i la bona feina duta a terme durant els dos anys com a alcalde de Lliçà de Vall i aquests últims mesos liderant la regidoria d'Ensenyament, en representació d'ERC/Junts x Lliçà de Vall. Seguim treballant plegats per Catalunya i per Lliçà de Vall!

Terrassa

PRESSUPOSTOS: NO ATUREM LA CIUTAT

                           El grup municipal d’ERC-MES s’abstindrà en el ple de pressupostos després d’aconseguir doblar la partida destinada a projecte educatiu, blindar l’empresa de l’aigua i avançar en la descentralització de l’ajuntament al territori millorant els espais de treball i atenció al públic, entre altres acords.   Isaac Albert: “La política la fem avui, introduint projecte de futur en uns pressupostos perquè la ciutat no s’aturi. L’abstenció marca distància per al demà, on vigilarem que cada compromís adquirit reverteixi en la ciutadania”   Després de les converses mantingudes des d’abans de Nadal amb el govern municipal al voltant dels pressupostos 2018 i les propostes presentades pel grup municipal d’ERC-MES per determinar els projectes de ciutat a prioritzar, ahir el portaveu del grup, Isaac Albert , va aconseguir el compromís d’alcaldia d’introduir bona part de les demandes realitzades als comptes de l’any vinent.

ERC Badalona

Noves millores als horaris de pas de la línia d’autobús B7

Des d’avui dilluns, 15 de gener, millora la freqüència de pas de la línia B7 d’autobús que enllaça el barri de Pomar de Badalona amb l’estació de rodalies de Sant Adrià de Besòs en tots dos sentits de circulació. A més, s’avança en 10 minuts la primera sortida (a les 7 de matí) i la darrera sortida (a les 21.20 hores) s’endarrereix també 10 minuts.   La línia B7 també consolida de manera definitiva els canvis de recorregut que va efectuar al voltant de l’estació de rodalies de Badalona a conseqüència de les obres efectuades al carrer de Mossèn Anton.   El regidor d’Espais Públics i Mobilitat de l’Ajuntament de Badalona, Francesc Duran, ha assenyalat que “aquestes millores donen resposta a una reclamació veïnal del barri de la Mora, per quadrar l’horari de pas dels autobusos pel matí amb l’entrada als centres escolars”.   La línia B7 es va fusionar amb la B44 Des del passat mes de febrer la fusió de l’antic recorregut de la línia B7 i la B44 va donar lloc a l’actual traçat de la B7 que enllaça els barris de Pomar, Morera, Canyadó, Casagemes, el Centre, el Front Marítim, la Mora i Sant Adrià de Besòs.

Lleida

Vega: “Ros té pressa per aprovar un POUM sense consens ni estudis comercials, ordenança del paisatge, pla de mobilitat i pla estratègic del riu”

Altres reptes dels republicans per al 2018 és fiscalitzar el govern en el control de la despesa, la contractació i el compliment d’acords El president del grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria, Carles Vega, ha denunciat que “l’alcalde pretén aprovar amb presses el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Lleida, sense haver buscat abans acords amb els actors socials, econòmics i polítics i sense documents imprescindibles com els estudis comercials, l’ordenança del paisatge, el pla de mobilitat, i el pla estratègic del riu”. Vega considera que “Ros necessita aprovar el POUM en l’últim any sencer de mandat perquè li han fallat les inauguracions de grans projectes com el Parc del Barrufets, Torre Salses, el Parc de les Arts o el Museu del Clima.” El republicà alerta que es tracta del projecte més important del 2018, donat que ha de definir com serà la ciutat per als propers 15 o 20 anys i, per tant, “cal més temps per estudiar-lo i consensuar-lo.

La moció busca reivindicar dones del passat de Sant Cugat
Sant Cugat del Vallès

ERC-MES proposa la creació d'un arxiu de dones rellevants a Sant Cugat

Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) presentarà al proper ple una moció per tal que el consistori elabori un llistat per posar en valor les dones que han tingut un paper destacat en la vida social, cultural, política o d’altres àmbits de la ciutat. La idea és crear una base de dades o fons documental, amb la col·laboració de les entitats si s'escau, que serveixi de referent per a futures cerques i a l'hora de reivindicar el passat de Sant Cugat i la trajectòria de personatges cèlebres. Així mateix, la moció busca impulsar campanyes per donar a conèixer aquestes dones, ja sigui via Ajuntament o a través dels mitjans de comunicació local. Finalment, la moció també ressalta la necessitat de continuar prioritzant la inclusió de noms de dona (amb una trajectòria rellevant) en el nomenclàtor municipal. El text subratlla que 'existeix un gran buit pel que fa a referents femenins'. 'La lamentable conclusió a la qual han arribat totes les persones que han estudiat el tema des d’una òptica acadèmica és que des de l’antiguitat les dones han tingut un paper important però aquest ha estat invisibilitzat'.

Per una planificació equitativa de la xarxa educativa a la comarca del Pla d’Urgell
Pla d'Urgell

Per una planificació equitativa de la xarxa educativa a la comarca del Pla d’Urgell

Els alcaldes de Bell-lloc d’Urgell, Carles Palau, de Bellvís, Joan Talarn, de Linyola, Àlex Mases i la regidora de Torregrossa, Maribel Zamora, juntament amb els membres del Grup Polític d’Esquerra Republicana de Catalunya al Consell Comarcal del Pla d’Urgell han fet públic avui el comunicat que segueix, en el qual es valora la proposta de construcció d’un quart Institut d’Educació Secundaria en aquesta comarca:   Per una planificació equitativa de la xarxa educativa a la comarca del Pla d’Urgell   Ja fa temps, força temps, que els responsables del Departament d’Ensenyament eren conscients que, d’acord amb el creixement demogràfic, caldria ampliar les línies d’educació secundaria a la nostra comarca. És davant d’aquesta necessitat que, finalment, de pressa i corrents i forçant ressorts urbanístics, el passat 9 de gener, l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i el director dels Serveis Territorials d’Educació, Miquel Àngel Cullerés, presentaven a l’Ajuntament la construcció d’un nou institut a la capital del Pla.

Mataró

Posicionem l'Ajuntament en contra la bretxa salarial entre homes i dones

Segons un estudi elaborat pel Departament de Treball de la Generalitat, les dones cobren de mitjana un 26% menys que els homes. La bretxa salarial s’apuja fins el 42,6% quan es tracta de les franges salarials més baixes.   La desigualtat entre homes i dones en l’àmbit del treball es manifesta en la infravaloració de les feines realitzades principalment per dones, en l’escassa presència de dones en llocs de lideratge i decisió, en les dificultats per conciliar vida personal, familiar i laboral, així com en la molt desigual distribució de les responsabilitats familiars, domèstiques i de cura.   Per aquests motius, ERC-MES hem presentat una Declaració Institucional perquè l’Ajuntament reclami una llei de transparència salarial i demani que s’impulsi un Pla d’Igualtat a la Generalitat i a totes les administracions publiques de Catalunya. Així com també s'exigeix al govern de l'estat que es deroguin les darreres reformes laborals, atès que afecten negativament les condicions laborals i econòmiques.

Senyalització de desviament davant de les obres inacabades i aturades del nus viari de La Parellada.
Gavà

ERC-Gavà exigeix a l'estat espanyol la finalització del projecte de nus viari de La Parellada, a Sant Boi, aturat des del 2016 i pendent d'execució des de fa vint anys

El grup municipal d'ERC-Gavà ha registrat una moció, per al seu debat i aprovació al Ple del proper 25 de gener, on s'exigeix al govern espanyol que compleixi els seus compromisos d'inversió en infraestructures viàries a Catalunya i, en especial, al delta del Llobregat. La declaració política es centra en el projecte del nus viari de La Parellada, a Sant Boi, que afecta a molts ciutadans de Gavà en els seus trasllats diaris per treballar, i que està pendent de finalització des de fa més de vint anys, ja que es va licitar el 1996. El gener del 2009, després d'una nova redacció del pla, l'estat va adjudicar les obres per un cost de 57 milions d'euros, però va incomplir, de nou, els terminis previstos per manca de finançament. El 2016, quan només s'havia executat encara la meitat del projecte, el govern del PP, seguint la seva calculada estratègia d'asfíxia econòmica a Catalunya, va decidir aturar totalment les obres i així segueixen en el moment actual. Des de llavors, aquest important nus de comunicacions no només està inactiu, sinó que els treballs pendents de conclusió obliguen a mantenir una senyalització provisional que penalitza i dificulta les connexions de tot el delta occidental amb Barcelona i la resta de l'àrea metropolitana.

Lleida

El grup ERC-Avancem reclama una vorera i actuacions urbanístiques per millorar la mobilitat al voltant del Sícoris

Els republicans han presentat una proposta de resolució a la comissió d’urbanisme El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha presentat a la Comissió informativa de polítiques de la gestió i promoció de la ciutat i la sostenibilitat del mes de gener una proposta de resolució instant l’equip de govern a construir una vorera al carrer Sícoris i a fer altres actuacions urbanístiques per millorar l’accés al Club Esportiu Sícoris i la seva àrea d’influència. El portaveu del grup, Josep Maria Baiget, denuncia que ‘el Sícoris és un centre generador de mobilitat, però actualment la mobilitat al voltant d’aquest equipament és complicada, sobretot per als usuaris que es desplacen a peu, en bici i amb autocar, com és el cas dels infants de les escoles bressol que van a fer activitats al club, així com per als usuaris amb mobilitat reduïda.’ Baiget apunta que en l’anterior mandant es van fer petites actuacions a la banda del club, però manquen millores a la banda contrària i per això proposa fer una vorera del número 30 al 38 del carrer Sícoris.

Torrelles de Llobregat

L’1 D’OCTUBRE, PRESENT ALS NOSTRES CARRERS

15 de gener de 2018 Que l’1 d’octubre del 2017 serà una data per recordar i un punt d’inflexió en la relació de la monarquia espanyola amb Catalunya, hores d’ara, no ho discuteix ningú. Al nostre municipi es va viure amb una intensitat i emoció extraordinària, vam fer poble, ens vam sentir poble, tan se val la llengua en què ens parlàvem o si vivíem al centre o a les urbanitzacions, ens movia un únic ideal de dignitat ciutadana i de defensa de la democràcia, tal i com s’entén al món lliure occidental i no com sembla interpretar-ho la caduca monarquia espanyola i el règim postfranquista que l’empara. Es van defensar les urnes i els vots de manera pacífica i cívica, sense cap albirament ni perspectiva de violència, com ara menteixen des de la Guardia Civil, i vam aconseguir que la jornada es desenvolupés, amb algun ensurt, sense gaires alteracions. Tanta transcendència creiem que té aquesta data que, pensem, estaria bé integrar-la al nostre nomenclàtor local dedicant-li algun espai significatiu.

Parets del Vallès

Ara Parets ERC demana al Govern que afronti la possible municipalització del servei d'aigua potable

El Grup Municipal d'Ara Parets Esquerra Republicana demanarà al Govern Socialista que afronti en els pròxims mesos la possible municipalització del servei d'aigua potable, actualment en mans de l'empresa CASSA, Aigües de Sabadell. Pel portaveu d'ERC, Jordi Seguer, l'apujada del rebut de l'aigua per part de l'ACA -en un 11,8%- "fa ara més que necessari un debat rigorós sobre els models alternatius a l'actual sistema de gestió de l'aigua potable", externalitzat des de 1997. L'augment del rebut de l'aigua -aproximadament d'un euro cada mes- ha estat degut, segons l'Agència Catalana de l'Aigua, a causa de l'aplicació de l'article 155 per part del Govern Espanyol. Celebra la decisió del Govern Municipal Des d'Ara Parets ERC celebrem la decisió de l'alcalde Mingote d'assumir, des de les arques municipals, l'increment del rebut de l'aigua, el que representaran uns 60.000 euros a l'any. De la mateixa manera que el consistori s'ha gastat prop de 29.000 euros en una pista de gel sintètic aquestes festes a la plaça Dr.