Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Moció per exigir el pagament immediat de les prestacions vinculades als ERTO
Granollers

ERC presenta una moció per exigir al Govern de l’Estat el pagament immediat dels ERTOs

El Grup Municipal d’ERC-AM a l’Ajuntament de Granollers ha presentat una moció per exigir al Govern de l’Estat espanyol el pagament immediat de les prestacions econòmiques a totes les persones afectades per un expedient de regulació temporal. La moció ha estat registrada per tal de ser votada i debatuda al proper Ple previst per dimarts 29 de setembre. El text es presenta ja que des de l’inici de la crisi, el govern de l’estat espanyol, liderat pel PSOE, ha acumulat un seguit d’errors, ineficiències i retards injustificats en la tramitació de les prestacions vinculades als ERTO. En comptes de respondre amb diligència i al costat de les persones treballadores, l’estat espanyol està deixant desateses milers de persones que han vist caure els seus ingressos de forma fulminant. Per tot això, el Grup Municipal d’ERC-AM presenta aquesta moció, exigint el pagament immediat de totes les prestacions reconegudes en concepte d’ERTO a totes les persones afectades. Pots llegir el text complet a la moció adjunta.

Gràcia

Dones i mobilitat ciclista

Les dones ciclistes consideren que els homes són més agressius anant en bicicleta i a més, adopten actituds condescendents o fan “mansplaining” (manera de parlar o de tractar d’un home a una dona d’una manera condescendent o paternalista, que la deslegitima) i també manifesten que han viscut assetjament viari o una situació d’assetjament verbal o físic sexual o de gènere anant en bici. Com a exemples d’aquest assetjament vial i sexual serien: Discrepàncies verbals (“vés-te’n a casa a fer el dinar al teu home”), assetjaments sexuals (xiulades, mirades lascives), Assetjaments de gènere i homòfobs (“perquè ets una dona si no et pegava”, “portes la faldilla molt curta”, ...). Les principals dificultats que es troben com a dones ciclistes són la conflictivitat, l’agressivitat i l’assetjament del trànsit motoritzat, la contaminació i el no respecte i la criminalització de la bicicleta. Això és, segons l’estudi  “DONES I PERSONES NO BINÀRIES EN BICI.

Gràcia

Parlem sobre la mobilitat del districte de Gràcia amb el regidor Max Zañartu

La reunió de casal de dimarts passat va consistir en una trobada amb el regidor d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona Max Zañartu. Una xerrada telemàtica sobre la mobilitat del nostre districte  i més enllà,superant els límits de l'àmbit municipal, i que va acabar amb un animat debat entre els assistents. El conseller del districte de Gràcia Miquel Colomé va fer la introducció exposant els principals àmbits d’actuació política en temes de mobilitat, com la regulació de l’aparcament de cotxes i motos, la pacificació de l’entorn de les escoles, la implantació de superilles, l’amplada de les voreres dels carrers i les freqüències dels semàfors. Tot seguit, el Max va començar la seva intervenció recordant que la mobilitat és una competència dels ajuntaments que, tot i no ser per a la gent un dels principals problemes, sempre surt a totes les enquestes com un dels temes a resoldre. Malgrat que les maneres de desplaçar-se han variat molt, fins fa poc la mobilitat sempre havia estat pensada al voltant del cotxe.

Federació de Lleida

Marta Rovira: ‘L'exercici democràtic i les urnes, ens van fer vencedors l’1O, però no volem imposar la República Catalana, volem que sigui l’opció majoritària de la ciutadania’

La plaça de Sant Joan de Lleida ha estat aquest vespre l’escenari de la presentació del llibre ‘Tornarem a vèncer’ escrit a quatre mans per Oriol Junqueras i Marta Rovira, organitzada per Esquerra Republicana de Catalunya, amb un estricte compliment de totes les mesures imposades per la pandèmia del Covid. L’acte, que ha estat presentat pels periodistes Magda Gregori i Jordi Villacampa, ha comptat amb la presència del paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo, la consellera de Justícia, Ester Capella, el conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló i la intervenció telemàtica des del seu exili a Ginebra de la coautora i Secretària General dels republicans.   L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha valorat com un gran i sincer exercici de reflexió el llibre dels líders d’Esquerra Republicana i ha destacat que malgrat que ‘la unanimitat seria més agraïda, però l'única alternativa realista es tornar a la política i al diàleg, encara que ara ens pugui semblar una cursa de fons o de relleus’.

Lleida

La Paeria incorpora una nova tarifació progressiva per a les escoles bressol

Sandra Castro, tinenta d'alcalde i regidora d'Educació, sobre les taxes de les Escoles Bressol: "Estem davant d’un nou model de quotes: introduïm la tarificació progressiva segons trams de renda, i tenim en compte el nombre de membres de la unitat familiar. El nou sistema farà que un 80% de les famílies paguin la meitat o menys del preu d'escolarització. Aquesta era una de les propostes que ERC-AM portava al programa electoral i que també consta al Pacte d'Entesa de govern. L'Ajuntament de Lleida ha presentat aquest matí la proposta d'ordenances fiscals per a l'any 2021, que regulen els impostos i taxes pels serveis municipals i que es votarà al pròxim ple municipal. Amb criteri general, ha explicat la tinent d'alcalde de Recursos Municipals, Hisenda i Salut, Montse Pifarré, el govern planteja un increment de l'1,05%, equivalent a la inflació de l'últim any (mitjana de l'IPC de Lleida i de Catalunya l'any 2019), seguint el criteri marcat els últims anys. Pifarré ha explicat que aquesta pujada és imprescindible per reequilibrar els grans contractes que donen servei a la ciutat i adequar els increments ordinaris del cost del servei, inclosos els salaris del personal.

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, AVE, Renfe, Quim Ayats, Agnès Lladó, Jordi Martí
Alt Empordà

ERC exigeix al govern espanyol que reestableixi les freqüències horàries dels trens d’alta velocitat entre Figueres, Girona i Barcelona d’abans de la pandèmia

Esquerra Republicana de Catalunya exigeix al govern espanyol que reestableixi les freqüències horàries dels trens d’alta velocitat entre Figueres Vilafant, Girona i Barcelona Sants que hi havia abans del confinament a conseqüència de la pandèmia de la COVID19.  L’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, el vicealcalde de Girona, Quim Ayats i el senador per Girona, Jordi Martí Deulofeu, han explicat en roda de premsa que portaran les demandes dels usuaris afectats fins al Senat per exigir al govern espanyol a través d’una moció que recuperi les freqüències de la connexió Figueres-Girona-Barcelona que hi havia abans de la pandèmia. A més, la moció que s’ha treballat conjuntament amb els usuaris dels trens de la línia d’alta velocitat, recull que s’incorpori una nova freqüència entre Barcelona i Figueres-Vilafant a les 20:30 hores amb l’objectiu de respondre a les demandes del servei que existeixen entre les 19 h i les 21:40 h. “La reducció de freqüències fa que a la majoria dels usuaris habituals, els anomenats commuters, que utilitzen aquest mitjà de transport se'ls dificulti, i molt, el desplaçament fins al seu lloc de treball, veient-se obligats a modificar el seu mitjà de transport i desplaçant-se en el seu vehicle privat o amb altres mitjans de transport públic que suposen triplicar el temps invertit en el desplaçament”, ha exposat el senador gironí a través de la moció.

Desnonament a Can Clota, Esplugues de Llobregat. // Pau Riba i Queijas
Esplugues de Llobregat

Un centenar d'espluguins donen suport a 7 famílies en un desnonament a Can Clota

Aquest dijous, 24 de setembre, a les 10 del matí, un centenar d'espluguins, convocats per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), ha intentat aturar el desnonament de 7 famílies amb 11 infants —un dels quals, de tan sols 6 mesos— d'un edifici okupat situat al carrer Lleialtat del barri de Can Clota. Tot i el suport popular, els Mossos han aconseguit fer fora les famílies cap a les 11 del matí. Com a mostra de suport, la PAH ha convocat una concentració cap a les 12 del migdia davant l'Ajuntament d'Esplugues per reclamar el dret d'un habitatge digne i la fi de l'especulació i la repressió policial. Els Mossos desnonen 7 famílies amb 11 nens El desnonament de les famílies estava previst per a les 10 h, però força estona abans ja hi havia una setantena de veïns fent costat a les famílies, convocats per la PAH d'Esplugues. Els Serveis Socials d'Esplugues han trigat molt a aparèixer, i no ha estat fins passats quarts d'11 h que Eduard Sanz i Sara Forgas, primer i segona tinents d'alcalde, hi han comparegut.

Molins de Rei

Última intervenció de Marta Espona a la ràdio abans del ple de setembre (24/9/2020)

Podeu accedir a través d'aquest link a la intervenció que ha fet avui la Marta Espona, la portaveu del nostre grup municipal, al programa Bon Dia i Bona Hora de Ràdio Molins de Rei a l'apartat 'Preguntes a ERC'. Entre d'altres coses, ha comentat el ple que està per venir i la moció que hi presenta ERC Molins sobre la Llei de Lloguers i ha fet una valoració del pregó i la Festa Major d'enguany. Per últim s'ha parlat de l'acte que està organitzant el Jovent Republicà de cara al 2 d'octubre, data d'estrena a TV3 de la pel·lícula 'La mort de Guillem'.

Federació de Lleida

Les alcaldies d’Esquerra Republicana de Catalunya afectades per la línia R12 exigeixen que aquesta sigui una xarxa de transport pública, digna, sostenible i adaptada al segle XXI

L’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan i els alcaldes de Cervera, Joan Santacana, de Bellpuig, Jordi Estiarte, i de Sant Guim de Freixenet i alhora president del Consell Comarcal de la Segarra, Francesc Lluch, acompanyats de la senadora d’Esquerra Republicana de Catalunya, Sara Bailac, han tornat a reclamar avui la millora, modernització i el traspàs complet a la Generalitat, amb la corresponent assignació d’inversions i recursos, de la línia fèrria R12 entre les poblacions de Lleida i l’Hospitalet de Llobregat.   Pijuan ha recordat que les deficiències en el servei de la línia R12 han generat històricament diverses reclamacions que fins a dia d’avui no han estat resoltes i que ‘el manteniment insuficient de la línia i l’escassa inversió per part de Foment reverteixen en incidències i endarreriments que han fet que moltes de les 190.000 persones a les que ofereix servei en terres lleidatanes hagin deixat de confiar-hi’.   Alhora, ha reclamat una línia que ‘vertebri la mobilitat entre les comarques de la plana de Lleida, que sigui una infraestructura que aproximi l’alta velocitat, que faciliti els desplaçaments per motius laborals i educatius i que pugui ser una molt bona eina per multiplicar les oportunitats per a moltes persones, i més en el context de crisi sanitària, econòmica i social que vivim’.

ERC Badalona

El PSC, GBeC, ERC Avancem-MES, BeCP i JxCAT exigeixen al govern del Partit Popular que consensuï amb l’oposició i la societat civil un Pla de Recuperació Econòmica i Social

L’emergència sanitària de la covid-19 ha derivat en una crisi econòmica i social de gran magnitud. Són molts els municipis que han treballat i aprovat plans de recuperació amb una visió integral i projectant la ciutant en el mig i en el llarg termini; sovint lligant-los a altres plans com el Pla d’Actuació Municipal o plans estratègics. Aquests documents han estat consensuats amb la majoria de forces polítiques i amb la participació de la societat civil. En el cas de Badalona, el govern del Partit Popular no ha liderat cap projecte. Tot el contrari, ha paralitzat la feina que van iniciar els grups de tradició democràtica durant l’abril. En aquest context, diverses entitats i associacions de Badalona han reivindicat la necessitat d’aquest Pla. En aquest sentit, ahir es va fer públic un manifest en el qual es reivindica que el govern de Badalona treballi de forma consensuada l’ús dels recursos disponibles. En particular, els 2.3M€ de l’Àrea Metropolitana de Barcelona disponibles per Badalona, dins del pla metropolità de suport a la cohesió social, l'economia de proximitat i la coproducció de serveis  (ApropAMB).

Els regidors del Grup Municipal d'ERC-AM al barri de la Font Verda
Granollers

Esquerra presenta una moció per al desplegament de la llei de regulació de preus del lloguer a Granollers

El Grup Municipal d’ERC-AM a l’Ajuntament de Granollers ha presentat una moció que reclama el desplegament de la llei de regulació de preus del lloguer a la ciutat de Granollers. Una Llei que va ser aprovada el passat 9 de setembre, en una jornada històrica en defensa del dret a l’habitatge. Aquesta llei regula un règim excepcional per contenir els lloguers aplicables en les conegudes com a zones de mercat d’habitatge tens, és a dir, aquells municipis en que hi ha en risc el proveïment d’habitatges de lloguer suficient. Una llei, que, d’entrada, dona cobertura a una seixantena de municipis, entre els que s’inclou Granollers. El text preveu que la renda que es pacti a l’inici del contracte no podrà superar el preu de referència per a un lloguer en circumstàncies semblants, ni tampoc, amb excepcions, podria apujar-se el lloguer en cas que l’últim contracte, si fos dels darrers cinc anys, fos molt més baix. Aquesta llei, que s’ha elaborat des del consens i la suma, és un text altament demandat per la ciutadania i les entitats socials del nostre país ja que brinda una eina que permet posar pau social en un mercat d’habitatge totalment desbocat i injust.

Premià de Mar

La posició d´ERC - Junts x Premià davant l´enduriment dels requisits per l´alta al padró municipal de Premià de Mar.

Al ple del 23 de setembre es va aprovar la moció presentada per l'equip de govern de Junts X Premià de Mar - PDECat i PSC que endureix els requisits d'empadronament al nostre poble. Van votar a favor els grups municipals de C´s, Junts X Premià de Mar - PDECat i el PSC. ERC-Junts x Premià va votar en contra i també els grups municipals Premià En Comú Podem i Crida Premianenca. Vam votar en contra d'aquesta moció i vam exigir el compliment del que s'estableix legalment pel que fa als drets d'empadronament dels nostres ciutadans i ciutadanes, ja que, el que pretén aquesta mesura és endurir el procediment administratiu d'empadronament amb la finalitat d'evitar l'ocupació il·legal en el nostre municipi, i no és cert que hi hagi una relació entre ocupació il·legal d'habitatges i el compliment de la norma en matèria d'empadronament. No s'ocupen pisos per empadronar-se a Premià de Mar; s'ocupen perquè hi ha precarietat, hi ha pisos buits i aquests, en una gran majoria, són dels bancs.

El Prat

Alegria! Malgrat tot és Festa Major!

Uns dies que, en situació normal, faciliten la convivència als carrers, el compartir i gaudir amb una mica més d’intensitat, trobar-nos amb les amistats i oblidar-nos dels problemes quotidians. Enguany, per responsabilitat social, s’ha acordat des del Ple de l’Ajuntament suspendre els actes i activitats festives als carrers per evitar concentracions innecessàries. Que jo recordi, és la primera vegada que s’ha hagut de prendre una decisió tant difícil. La veritat, ho miris tant des de l’àmbit social com el més sentimental, aquesta ha estat una decisió dura. Alhora, però, hem de mantenir la flama encesa de la nostra festa! Fem-ho amb responsabilitat, amb precaució i preocupació, però, sobretot, no ho fem amb por! Siguem conscients de la situació actual, de la seva gravetat i actuem amb responsabilitat protegint-nos amb la mascareta, respectant les limitacions a l’hora de socialitzar-nos i netegem-nos sovint les mans. Si ho fem, podrem seguir trobant-nos a les terrasses dels bars i gaudir d’un bon dinar a qualsevol restaurant local, per exemple.

Cerdanyola del Vallès

ERC vincula el vot de les OF a que el govern reculli les seves propostes

El Grup Municipal d’ERC permetrà la tramitació de la proposta d’Ordenances Fiscals del Govern després de pactar diverses millores i incorporar mesures de fiscalitat ambiental. L’aprovació definitiva dependrà del compliment dels acords i la inclusió als pressupostos del 2021 de millores als polígons industrials, incloent fibra òptica, i la finestreta única empresarial, entre altres. Esquerra Republicana de Catalunya de Cerdanyola considera imprescindible la modificació de les ordenances fiscals ja que cal donar un millor servei al veïnat de Cerdanyola, és necessari apropar les taxes als costos reals dels serveis i estructurar les bonificacions amb criteris socials i ecològics. Cal també simplificar la gestió administrativa i la relació de la ciutadania amb l’administració. Per tots aquests motius des d’ERC s’ha fet arribar al govern municipal les següents propostes en matèria d’ordenances fiscals: 1.- Increment de l’IAE. Cerdanyola és la ciutat amb l’IAE més baix de tota la comarca.

ERC Badalona

Esquerra Republicana mostra la seva preocupació per les condicions laborals a l’Ajuntament de Badalona i al cos de la Guàrdia Urbana

Els darrers dies diversos sindicats de l’Ajuntament de Badalona (CCOO, UGT i IAC-CATAC), juntament amb la FEPOL, el sindicat majoritari del cos de la Guàrdia Urbana, han denunciat les condicions laborals dels treballadors públics. Ahir els sindicats CCOO, UGT i AI-CATAC van fer públic un manifest on feien una valoració molt crítica sobre l’aplicació de les mesures de prevenció de la COVID i sobre els plans de contingència realitzats pels diferents departaments de l’Ajuntament de Badalona. A més consideren que la majoria de departaments no han estat capaços d’implementar amb èxit el teletreball i, amb algunes excepcions, no han pogut o no han tingut la voluntat d’establir torns rotatoris entre el teletreball i el treball presencial. En paral·lel, la FEPOL va denunciar a inspecció de treball les condicions de la Comissaria de la Guàrdia Urbana que consideren es troba en una situació precària: sense càmeres de vigilància, telèfons sense funcionar, vestuaris en mal estat i problemes de climatització.

Cassà de la Selva

El govern de JxCat i el PSC de Cassà de la Selva vol llogar a “la Caixa” la sala d’exposicions municipal de la plaça de la Coma

El govern municipal ha iniciat l’expedient per tal de poder llogar, segons ens ha informat el mateix govern, la sala d’exposicions de l’antic ajuntament vell de la Plaça de la Coma a l’entitat bancària “la Caixa”. Des d’Esquerra Cassà ens posicionem en contra de la pèrdua d’espais municipals dedicats principalment a la cultura i que utilitzen moltes entitats municipals. La nostra proposta, exposada ja amb anterioritat, és la conversió de les dependències de l’ajuntament vell en un espai per les entitats del municipi, amb sales de reunions, espai per desar documentació i poder realitzar reunions un cop els serveis socials i el jutjat de pau passin a Can Trinxeria,  per tal d’ampliar l’espai municipal al servei de les entitats del poble. Els espais disponibles per la realització d’exposicions i actes de petit format al municipi com reunions d’entitats, xerrades, o conferències són limitats en el nostre poble i la pèrdua d’un espai com el de la sala d’exposicions de l’ajuntament vell de la plaça de la Coma representarà disposar de menys espais habilitats.

Lleida

Comença a caminar la Mesa Transversal per a la Recuperació de la Ciutat

Una taula per frenar, des de la diversitat i la representativitat, els efectes de la crisi de la Covid-19. El paer en cap, Miquel Pueyo, ha qualificat d'"històrica" la constitució de la Mesa Transversal per a la Recuperació de la Ciutat que s’ha formalitzat avui a la Seu Vella amb la participació de representants de més de 50 entitats i institucions de Lleida. "És realment històrica la creació d'aquesta taula de l'estat general de la ciutat ja que neix amb l'objectiu de treballar des de la diversitat i la representativitat en les pautes de la recuperació de Lleida", ha assenyalat. L’objectiu de la Mesa és debatre i acordar mesures que contribueixin a revertir els efectes de la crisi causada per la pandèmia de la Covid-19 i fer-ho de manera consensuada, amb la participació d’una àmplia representació ciutadana. Pueyo ha subratllat que els integrants de la taula han expressat de manera “força unànime” que ara “no és el moment de mirar enrere, de repassar i de rabejar-nos en el que va passar sinó cap a on hem d’anar i què és el que hem de fer”.