Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Palafolls

Cas Bioibèrica: com ho hauríem fet nosaltres?

Des del primer moment hem tingut la certesa que l’equip de govern es posava del costat de l’empresa química, i no de l’interès comú dels ciutadans de Palafolls.   El divendres 31 de març, previsiblement, l’equip de govern i el seus socis tiraran endavant l’aprovació inicial de la modificació puntual del Pla General d’Ordenació que té per objecte, en diferents sectors industrials de la població, l’admissió dins del règim d’usos urbanístics, del de gestió de residus externs per a generació d’energies netes, com a ús complementari, i la no admissió de la gestió de residus en general. En resum, el que es pretén amb la modificació és que l’empresa Bioibèrica pugui instal·lar un biodigestor industrial, que treballa a temperatures entre 40 i 50 graus, en absència d’oxigen, i que consumeix re-food, un residu orgànic industrial que caldrà importar des d’una planta de tractament del Vallès. L’objectiu de l’empresa és produir el 60% de l’energia elèctrica que consumeix per millorar els seus resultats d’explotació.

Mateu Xurí
Illes Balears i Pitiüses

Xurí: "Quan Espanya jutja la llibertat d'expressió, tot depèn més de l'expressió que de la llibertat"

Des d'Esquerra Republicana ja vàrem lamentar i condemnar la sentència a Valtònyc per cantar cançons. Que un Estat condemni un jove a 3 anys i mig de presó per cantar diu molt de la seva democràcia. El president d'Esquerra Republicana de Mallorca, Mateu Matas, Xurí, ha manifestat: "Quan Espanya jutja la llibertat d'expressió, tot depèn més de l'expressió que de la llibertat." Volem que Valtònyc sigui rebut al Parlament com el que és: una víctima de la més intolerable repressió a la llibertat d'expressió. Lamentam profundament que, mentre el Parlament de Catalunya dona un suport explícit a Valtònyc, les nostres institucions l'estigmatitzin encara més per mor d'una xerrada que ha fet a un institut, organitzada pels mateixos alumnes. Com sempre, la dreta espanyolista de PP i C's tenen por al debat i al foment de l'esperit crític. Les altres formacions polítiques del nostre Parlament pareix que tenen por de la dreta. Esquerra Republicana denuncia la involució de les institucions de l'Estat espanyol.

Lleida

ERC-Avancem demana un informe extern sobre el solar de la Llotja i rebutjar més pròrrogues

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem celebra que el Consell d’Administració extraordinari del CN&C hagi aprovat les seves propostes d’encarregar un nou informe jurídic extern per aclarir les condicions de la reversió del solar annex a la Llotja i de no fer més pròrrogues del contracte de compra-venda, que venç el proper 17 d’abril. El conseller representant d’ERC-Avancem, Carles Vega, ha criticat que ‘han passat 7 anys des del primer venciment del contracte’ i ha insistit que ‘cal prendre una decisió sobre els terrenys de la Llotja sense més dilacions’. Per això ha proposat que el consell aprovés el compromís de no acceptar més pròrrogues del contracte. ERC-Avancem, juntament amb PDeCAT i Unió i la Crida per Lleida-CUP, també ha reclamat 'un informe extern que doni garanties que el dret de reversió previst en les clàusules del contracte per incompliment del compromís de construir dos gratacels no comporta cap cost, com assegura la Fiscalia Anticorrupció.

Bages

ERC Sant Vicenç de Castellet organitza una xerrada sobre pensions a la República Catalana

La secció local d'ERC a Sant Vicenç de Castellet ha organitzat per demà dijous una xerrada-col·loqui sobre les pensions a la República Catalana, on s'abordaran qüestions com el futur de les pensions o com afectaria la transició cap a un nou país. L'acte tindrà lloc a partir de les 8 del vespre a l'auditori Maria Carme Grauvilardell i comptarà amb les intervencions del secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Josep Ginesta; i de la diputada i portaveu del grup municipal, Adriana Delgado. Es tracta d'un acte més de la campanya 'La República que farem', un procés participatiu que vol acostar a la ciutadania el debat sobre el futur nou país i on es poden fer arribar propostes i dubtes.

ERC Badalona

El Ple de març inicia el reconeixement de la zona de les Tres Xemeneies com a bé cultural d’interès local

El Ple ordinari del més de març va aprovar per unanimitat, iniciar l’expedient per declarar la sala de turbines vinculada a les tres xemeneies bé cultural d’interès local. Es tracta d’un espai únic a nivell de país amb un gran potencial, que comparteixen els municipis de Sant Adrià i Badalona. Aquesta mesura coincideix amb l’inici de la redacció del pla director urbanístic, tal i com va anunciar recentment la Generalitat, que vol assegurar la reactivació econòmica d’un sector amb alt valor afegit que reforci la que ja existeix als polígons propers i afavoreixi la creació d’un espai al servei de les persones. Pel que fa a l’apartat de mocions, el nostre grup va presentar una iniciativa per commemorar els 40 anys del Congrés de Cultura Catalana que va defensar Edelmir Sancho, un dels impulsors d’aquella fita cabdal per a Badalona. La moció va ser aprovada per tots els grups excepte pel PP. En aquest context commemoratiu i de reivindicació dels esdeveniments clau del passat badaloní també vam donar suport, juntament amb Guanyem Badalona en Comú, a un document presentat per la comissió de la Memòria Històrica de la ciutat, que posava èmfasi en el 80è aniversari dels bombardejos sobre Badalona durant la Guerra Civil.

Pep Mur i Planas
Granollers

Recuperació Social

De la mateixa manera que un metge ha de realitzar determinades proves diagnòstiques abans de tractar una malaltia, per dissenyar i impulsar polítiques socials també és necessari fer una diagnosi prèvia de la situació. Una diagnosi que ha de ser consensuada amb tots els agents implicats en l’atenció de les persones més vulnerables. Si no ho fem així, ens podem trobar fàcilment amb que les mesures preses no són suficientment efectives (només cal veure les dades d’execució de determinades ajudes com les de l’IBI) o no són les que més es necessiten.   Per aquest motiu, fa un any vam reclamar a l’equip socialista l’elaboració d’un Pla Estratègic d’Acció Social per dotar-nos d’eines de planificació a mig i llarg termini que ens permetin abordar i combatre les causes de les desigualtats que condemnen moltes persones a l’exclusió social. Finalment, i després d’insistir-hi, vam aconseguir el compromís del PSC a tirar-ho endavant durant el 2017. Fa quatre mesos d’això, i no n’hem tornat a sentir a parlar.

Tarragona

[OPINIÓ] Millorem el centre, millorem la ciutat

Tarragona és una ciutat amb un potencial espectacular, no en tenim cap dubte ni els tarragonins ni els turistes que ens venen a visitar. Potser aquest és el principal problema de la nostra ciutat, que té molt de potencial però aquest potencial no acaba d’esclatar. Diversos són els problemes que fan que la ciutat no esclati. Un d'ells, potser, és que el centre comercial i turístic s’està convertint en una zona menys atractiva del que era abans.   Només entrar a l’ajuntament vam tenir clar que a la ciutat li faltava un radiografia de la seva situació actual, què té i què li manca a  cadascun dels barris que la composen. Aquesta setmana s’ha presentat el pla d’equipaments de Tarragona. Aquest llibre blanc dels equipaments ens ha servit per aportar llum a alguns temes sobre els que teníem sospites, però no certeses.   És fàcil per a tothom observar que el centre de la ciutat s’està despoblant. Sembla lògic pensar que si el centre va quedant desocupat és perquè la gent es trasllada cap a altres barris.

ERC Badalona

Avui han començat el trasllat al Museu de Badalona dels dos mosaics romans trobats en les obres del lateral de l’autopista C31

Ja han començat les tasques per traslladar al Museu de Badalona dos dels mosaics trobats en les excavacions arqueològiques que es van posar al descobert durant les obres del futur lateral de l’autopista C31. S’ha optat per l’extracció dels mosaics, tot i no ser un fet habitual, per l’excepcionalitat de les peces, en un procés que s’allargarà durant uns dies amb la utilització de tècniques molt especialitzades.   Els dos mosaics que són traslladats per a ser mostrats en l’exposició permanent del Museu, a banda de la seva bellesa i el seu magnífic estat de conservació, aporten dues dades molt rellevants per al coneixement de l’antiga Baetulo. Per una banda, segons el Museu de Badalona, “es troben fets amb una tradició itàlica que ens mostren un alt estatus social de les famílies que vivien en aquestes domus, o cases benestant” i, per l’altra, afegeix “estem davant d’un dels carrers principals –cardus màximus- que ens mostra que l’antiga Baetulo tenia una dimensió més gran que la que teníem documentada”.

Federació de Lleida

Roig: ‘L’impacte humà que han tingut els talls de subministrament elèctric d’aquest cap de setmana és molt greu’

Una delegació de càrrecs electes i orgànics d’Esquerra Republicana de Catalunya, encapçalada pels alcaldes de Montoliu de Segarra, Vicenç Roig, i el del Soleràs, Jordi Sarlé -dos dels municipis més afectats pels talls de llum d’aquest cap de setmana- han lliurat avui al director dels Serveis Territorials del Departament d’Empresa i Coneixent a Lleida el document anomenat Manifest de Montoliu mitjançant el qual sol·liciten, a la Direcció General d’Energia de la Generalitat de Catalunya, un informe detallat dels incidents ocorreguts aquest cap de setmana, alhora que insta a totes les institucions a intercedir amb caràcter d’urgència per tal de trobar una solució definitiva al problema i que s’obri un expedient informatiu als operadors i es demana una auditoria del sistema elèctric que avaluï i diagnostiqui l’estat de la xarxa, i el compliment de les normatives pertinents, així com també les inversions necessàries.   Malgrat que els fets han demostrat moltes mancances en el servei de subministrament elèctric i que s’està qualificant des dels ajuntaments i des dels consells comarcal el seu impacte econòmic, per a Roig la conseqüència més greu ha estat el seu impacte humà ‘estem parlant de municipis amb una població envellida que és electrodependent per motius de salut i que sempre se senten totalment desprotegits davant de les adversitats com aquesta’.

Parets del Vallès

L’Ajuntament de Parets només va obrir 4 expedients sancionadors per no recollir caques de gos durant el 2015 i 2016

El consistori paretà va obrir quatre expedients sancionadors per no recollir els excrements de gossos de la via pública en els dos últims anys. Aquesta és la resposta de la regidora de l’Àrea de Relacions Institucionals, Àfrica Martínez, a la pregunta formulada per Ara Parets ERC. Es desconeix però si els quatre expedients es van resoldre amb multa i si aquesta es va fer efectiva per part dels infractors. La resposta del Govern Municipal arriba pocs dies després que s’ha sabut que l'Ajuntament  pagarà gairebé 20.000 euros a l'empresa VETGENOMICS per haver recollit les mostres de sang gratuïtes dins de la campanya d'anàlisi de les caques de gos, a partir de l'ADN sanguini. Des d’Ara Parets ERC considerem “innecessària” la nova campanya sancionadora que es va presentar fa un any a través dels mitjans de comunicació però que avui dia el Govern de la Sociovergència “continua sense explicar a la ciutadania quan començarà la recollida de les caques de gos a la via pública, qui s'encarregarà d'aquests treballs, quin tipus de sancions s'aplicaran i quines seran les garanties per evitar actes vandàlics”.

Miquel Aubà
Ebre

Aubà: ‘El camí de guarda de la Badia dels Alfacs és un exemple de les moltes inversions pendents i incomplides pel Govern de Rajoy’

Miquel Aubà ha defensat avui a la Comissió de Medi Ambient i Canvi Climàtic del Senat una moció demanant que el Govern presenti un calendari d’execució de la construcció del camí de guarda costera de la Badia dels Alfacs i la dotació d’una partida als propers Pressupostos Generals de l’Estat. La moció no s’ha aprovat pel vot contrari del PP, que hi té majoria absoluta.   Aubà ha reivindicat la necessitat mediambiental del camí perquè ‘farà possible la protecció i recuperació de la Badia dels Alfacs i es convertirà en un actiu turístic de gran importància per al delta de l’Ebre’.   El senador republicà ha denunciat que ‘el camí de guarda és un exemple de les moltes inversions pendents i incomplides pel Govern de Rajoy, i ens mostra la veritable cara del senyor Rajoy, el mateix que avui ha visitat Catalunya prometent obres i inversions, com aquesta, que mai acaben d’executar i que portem anys esperant’.   En aquest sentit, Aubà ha manifestat que ‘el Govern espanyol no ha complert els seus compromisos amb la gent del delta de l’Ebre, ni amb els ajuntaments d’Amposta i la Ràpita’.

Lleida

Sorpresa i incredulitat per les conclusions de l'informe encarregat pel CNC sobre la reversió del solar de la Llotja

Els grups municipals d'ERC-Avancem, PEDeCAT i Unió i la Crida per Lleida-CUP mostrem la nostra sorpresa i incredulitat davant les conclusions de l’informe jurídic encarregat pel Centre de Negocis i Convencions (CNC) en relació a la reversió del solar annex a la Llotja del seu actual propietari al CNC. Aquesta reversió està prevista en les clàusules de compra-venda, que permeten la recuperació del terreny per incompliment del compromís de construir dos gratacels. Aquest informe contradiu el que de forma ben clara va establir en l’escrit de diligències d’investigació núm. 33/2014, de data 9 de febrer de 2017, dirigit a l’Audiència Nacional per la Fiscalia Especial Contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada, on es fa constar que “l’exercici de la resolució implicarà la reversió a favor de la venedora de la finca transmesa, amb totes les seves accessions i edificacions, sense indemnització, així com amb la pèrdua de la fiança i de totes les quantitats abonades en concepte de preu de compra”.

Manacor

La Junta de Districte aprova la proposta de MÉS-Esquerra per a la millora, ampliació i promoció del CEIP Ses Comes

Ahir dilluns dia 27 de març en sessió ordinària, la Junta de Districte de Portocristo va aprovar per unanimitat la moció de MÉS-Esquerra per a la modernització, ampliació, millora i promoció del CEIP Ses Comes. Arran de les necessitats educatives sorgides ja fa anys al poble, afegides a l'edat de l'escola (més de cinquanta anys) i la manca d'inversió en el manteniment; l'actual equip de govern municipal havia intentat cercar un solar a la forana per oferir-lo a la Conselleria i fer-hi una escola nova. Joan Gaià, en nom de MÉS-Esquerra, defensà que «a dia d'avui una escola a la forana és fer volar coloms i pensar bàsicament en interessos urbanístics lligats a l'operació. El Port necessita que Ses Comes segueixi essent Ses Comes però ampliada i modernitzada.» MÉS-Esquerra, que ja ho havia proposat al programa electoral, celebra el canvi de posicionament d'AIPC i de tot l'equip de govern i insta el municipi a remar de manera unitària en aquest sentit. Pel grup representat per Miquel Fullana i Joan Gaià, ahir a la Junta de Districte es va posar de manifest que Portocristo vol l'escola al centre i hi reivindicarà millores.

Barcelona Vella

CONVOCATÒRIA DE CONGRÉS EXTRAORDINARI

Barcelona Vella, 28 de març de 2017 Benvolgut/da, Et convoco al proper Congrés Extraordinari de la Federació de Districte de Barcelona Vella d'Esquerra Republicana de Catalunya que tindrà lloc el proper dimecres 12 d’abril de 2017 a les 20 hores, a la Sala Martí Marcó del Casal Enriqueta Gallinat de Barcelona Vella, carrer Palau 2. L’horari de votació de la Jornada serà de 12h a 20h, i podreu dipositar el vostre vot en les urnes que trobareu al local del carrer Palau 2. L'obertura del Congrés tindrà lloc en primera i única convocatòria a les 20 hores del vespre. La inscripció tindrà lloc a partir de les 19.45 hores. La proposta d'ordre del dia és la següent: 1. Elecció de la Mesa. 2. Aprovació de l'Ordre del dia. 3. Lectura i aprovació, si s’escau, de l’acta del Congrés de Districte anterior. 4. Informe de la Presidència sortint 5. Informe econòmic. 6. Proclamació de la Presidència i la Permanent d’ERC Barcelona Vella 7. Torn de paraules. Tenen dret a presentar candidatura a la Presidència i a la Permanent la militància que estigui al corrent de pagament abans de la finalització del període de presentació de candidatures.

Torelló

Casals: "S'ha d'actuar perquè el camp del Montserratí no es converteixi en un pipi can"

En el torn de precs i preguntes del Ple de març, el portaveu d'ERC-JpT, Jordi Casals, va recordar a l'equip de govern que un dels acords en el darrer pressupost va ser el de fer una campanya al llarg del 2017 sobre els excrements de gossos, que suposés un salt qualitatiu respecte a les anteriors. El republicà va dir que encara no se'n sabia res d'aquesta campanya, però que esperava que s'hi estigués treballant. Assumint a possibilitat que s'hi estava treballant, Casals va reclamar a l'equip de govern que s'actués en zones que es van degradant últimament fruit dels amos incivics de gossos, com són alguns parcs infantils i el camp del Montserratí, que per decisió del govern local s'ha tret les tanques i amb elles les senyals d'ús de l'espai, entre elles les de restricció d'entrada de gossos. "En els parcs infantils i en el camp del Montserratí, no és només un problema d'excrements de gossos, sinó de la presència dels gossos en sí", va afirmar el d'ERC-JpT, per continuar dient que "són espais on es fan activitats amb canalla, com les que fan alguns centres educatius, i on els nens juguen, totalment incompatible amb la presència de gosses i que hi facin totes les eves necessitats".

Lozano, Sabatés
Torelló

Lluís Sabatés i Xevi Lozano seran els representants d'ERC-JpT al Consell Escolar Municipal

Els regidors Lluís Sabatés i Xevi Lozano van ser nomenats membres del Consells Escolar Municipal en representació d'ERC-JpT.  Sabatés va ser regidor d'Educació en el passat mandat i continua molt actiu en l'àmbit educatiu de Torelló, participant, per exemple, en la Xarxa de Debat Educatiu. Per la seva part, Xevi Lozano és mestre, té experiència en l'àmbit de l'Educació en el Lleure i va ser regidor de Joventut i Infància i responsable del Consistori Infantil durant el passat mandat. El Consell Municipal Escolar és l'òrgan de participació de l'àmbit educatiu del poble. 

Lleida

ERC-Avancem denuncia avaries contínues en màquines de zona blava i demana millor manteniment

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem reclama al govern de la Paeria que, mentre no es resolgui el canvi de model de gestió de la zona blava, vetlli pel bon funcionament del servei i que insti l’empresa concessionària a fer un manteniment més exhaustiu de les màquines expenedores de tiquets. El grup denuncia que nombroses màquines estan reiteradament fora de servei o tenen avaries, la majoria relacionades amb la lectura de targetes de crèdit. Les incidències es repeteixen sobretot durant la segona meitat de mes. Segons les queixes d’alguns veïns, hi ha barris com la Zona Alta i el Centre Històric en què el mal funcionament de les màquines és habitual. De fet, ERC-Avancem ha constatat que només aquest dimarts a primera hora del matí hi havia 6 aparells al voltant de l’antic edifici de Magisteri que no acceptaven el pagament amb targeta per “errada en la lectura”. El passat 16 de març el grup ja va denunciar manca de manteniment del servei, però davant la manca de resposta, al ple d’aquest divendres farà un prec a l’alcalde de Lleida perquè ho resolgui.

Esparreguera

ERC Esparreguera fa rectificar l'equip de govern

Després de la presentació de la nostra queixa al Síndic de Greuges de Catalunya per la impossibilitat de poder presentar propostes de resolució als plens municipals (veure Cap al Síndic de Greuges...), des d'ERC Esparreguera vam constatar que l'alcalde procedí a rectificar la seva postura inicial i, en el darrer ple, es van acceptar a debat i votació diverses propostes de resolució. Davant d'aquesta nova situació, tot i que lamentem haver hagut d'elevar la queixa al Síndic perquè es fes efectiva, valorem positivament la rectificació i hem demanat formalment al Síndic aturar l'expedient sobre aquest assumpte. Esperem que l'equip de govern mantingui aquest canvi d'actitud en el futur i no calgui tornar a posar l'expedient en marxa.