Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Lleida

Moció per instar la Paeria a demanar la llibertat dels presos polítics i una política penitenciària respectuosa amb els drets humans

Els grups municipals ERC-Avancem, PDeCAT, la Crida per Lleida-CUP i el Comú de Lleida insten l’Ajuntament de Lleida a expressar el seu rebuig a la decisió de mantenir en presó preventiva el vicepresident Oriol Junqueras, el conseller Joaquim Forn i els presidents de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, i d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i a reclamar la seva posada en llibertat de forma immediata. Els grups presenten una moció conjunta per al ple de març en què també insten la Paeria a demanar el trasllat immediat dels quatre presos polítics catalans, com també de tots els altres presos polítics, a establiments penitenciaris a prop de la seva llar mentre no es produeixi l’excarceració i per raons d’humanitat, i a considerar l’allunyament penitenciari com un càstig social que vulnera els drets reconeguts pel Dret Internacional i atempta contra els drets humans. La moció proposa que el ple expressi la seva solidaritat amb les famílies de les persones empresonades i proporcioni, si és el cas, el suport emocional i psicològic que necessitin.

Santa Margarida i els Monjos

NOU EPISODI DE CONTAMINACIÓ AL FOIX

El passat cap de setmana el riu Foix va patir un nou episodi de contaminació. L’Alt Penedès és una comarca amb pocs recursos hídrics. La conca principal és la del Foix. Un riu estacional que com a principal aportació té la riera de Llitrà, on s’aboquen les residuals que surten de l’estació depuradora de Vilafranca, on es tracten les aigües de 13 municipis. L’Estació depuradora està al límit sud del terme de Vilafranca i al nord de Santa Margarida i els Monjos, essent aquest municipi el que, en primer lloc, pateix totes les pudors i la contaminació del riu, i el pantà de Castellet on es recullen tots els contaminants. La conca del Foix, pateix una pressió demogràfica, industrial i agrícola molt important que fa del Foix el  riu més contaminat de Catalunya. L’estudi que fa anualment la Diputació de Barcelona el defineix com “una conca amb una qualitat ecològica majoritàriament baixa”. A més de la contaminació que el caracteritza, periòdicament, el riu pateix episodis d’abocaments de la depuradora.

Sant Just Desvern

I ara, què passa amb la República?

Aquesta pregunta és la que va intentar respondre el diputat del Grup republicà Ernest Maragall a La Vagoneta de Sant Just el passat dijous 15 de març en un acte convocat i organitzat per l'ANC amb el suport d'ERC Sant Just. Maragall va abordar la situació política actual amb XXXX idees estratègiques:​ 1. el 21D vàrem concòrrer a unes eleccions amb el terreny de joc i les normes marcades per l'Estat. Per això és tant extraordinària la victòria que es va aconseguir. Però ens va definir un mapa social que cal acceptar: la meitat de la població no accepta el projecte republicà. 2. en aquest context hi ha dues vies possibles: la desobediència activa i directa o bé replegar-se dins la diversitat i recuperar les institucions i començar a construir República. El primer suposa més repressió i dificultats per implantar polítiques republicanes. El segon necessita d'unitat d'acció entre Govern, institucions, partits i ciutadania. Maragall va deixar clar que les dues vies són bones.

Constantí

L’Ajuntament de Constantí aprova la moció d’Esquerra per al trasllat dels presos polítics a Catalunya i la seva excarcelació

La proposta ha estat aprovada per tots els partits menys el PP   L’Ajuntament de Constantí va aprovar ahir al ple la moció que va presentar Esquerra Republicana amb els vots a favor del PSC, ICV, UPC i PDCAT i en contra del PP sobre el trasllat dels presos polítics a Catalunya i la seva excarcelació. El portaveu d’Esquerra Constantí, Daniel Rodríguez ha valorat la proposta molt favorablement “ja que és el moment que els ajuntaments ens posicionem i reivindiquem la llibertat dels presos polítics" i ha afegit "cal fer palés que la política s'està judicialitzant i ho hem de reivindicar".   La moció presentada pels republicans demana rebutjar la decisió de mantenir en presó preventiva als càrrecs electes Oriol Junqueras i Joaquim Forn i als representants de dues de les entitats més importants de Catalunya, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, que sempre han actuat de manera pacífica. També, reclama manifestar que l'aplicació d'una mesura cautelar com la presó preventiva, adoptada pel Tribunal Suprem, dificulta la normalització de la situació política a Catalunya.

La Garriga

Dolors Castellà, candidata republicana a l’alcaldia de la Garriga

Encapçalarà el projecte d’Acord+ERC Les assemblees d’Esquerra i d’Acord Independentista per la Garriga han escollit Dolors Castellà com a alcaldable per a les municipals de 2019. L'actual regidora d’Acció Social i Habitatge relleva Neus Marrodán en el lideratge d’Acord+ERC, amb l’objectiu de donar un nou impuls al projecte republicà i d'esquerres al municipi des de l’alcaldia. Marrodán continuarà compromesa amb el grup independentista.   Dolors Castellà i Puig ha agraït la confiança de la militància i dels amics i amigues de les dues formacions. Ha afirmat que el seu equip té com a principal objectiu generalitzar l’excel·lència en la gestió de l’ajuntament, tal com ha pogut fer des de la seva àrea: "Amb ganes, projecte i equip, podem fer moltes coses, i no només fer el que toca”. Per la garriguenca, els ajuntaments "tenen una capacitat transformadora impressionant" i han de basar la seva gestió en el diàleg i la participació. El seu projecte també es fonamenta en la igualtat d’oportunitats, completar l’ordenament urbanístic des d’una òptica republicana, i la  posada en marxa de la República catalana des dels municipis.

Parets del Vallès

L’Ajuntament de Parets encarregarà un estudi exhaustiu per detectar si existeix ‘bretxa salarial horitzontal’ entre la plantilla de treballadors

Tots els grups polítics municipals han acceptat la proposta d’Ara Parets ERC d’acabar amb la bretxa salarial entre els treballadors i treballadores de l’Ajuntament. En la Junta de Portaveus, celebrada aquest dijous al vespre, s’ha acordat per unanimitat encarregar un estudi exhaustiu per tal de detectar si tal com indicava el Pla d’Igualtat intern existeix ‘bretxa salarial’ a la plantilla. De fet, la proposta inicial d’ERC va ser modificada amb el consens de totes les forces. Així l’estudi que s’encarregarà haurà d’estar enllestit com a molt tard el setembre de 2018. Des del Govern Municipal han qüestionat part de les dades del Pla d’Igualtat Intern, que xifraven en un 21,97% la bretxa salarial a l’Ajuntament, més de 10 punts superior a la mitjana estatal entre els treballadors de l’administració pública de l’Estat. Alhora totes les forces van acordar que en cas que l’estudi exhaustiu ratifiqui l’existència de ‘bretxa salarial horitzontal’, caldrà acordar solucions en consens amb el Comitè d’Empresa de l’Ajuntament.

Federació de Lleida

La Federació Regional donarà a conèixer, el proper 21 de març, el nom dels guardonats en la sisena edició dels premis Víctor Torres i Victorina Vila

La Secretària Regional de Formació, Dolors Regué, i el vicepresident primer de la Federació Regional de Lleida d’Esquerra Republicana de Catalunya,Juli Otal, desvetllaran, el proper dimecres 21 de març, a 2/4 de vuit del vespre, el nom dels guardonats en la sisena edició dels Premis República, que es concedeixen anualment en la Festa de la República que organitza la formació.   Aquests guardons, que homenatgen a VICTORINA VILA i VÍCTOR TORRES, distingeixen des de l’any 2013, respectivament, una entitat i una persona que hagin contribuït a la defensa del valors republicans, catalans i a la defensa de Catalunya, han estat creats i cedits per l’escultor i forjador de Vilanova de Bellpuig, Pep Solé i Vilamajó, reconegut, entre altres obres, pel Monument a la Independència d’Arenys de Munt o el monument dels 800 anys de Golmés.   Després d’anunciar els noms dels guanyadors d’enguany, l'acte que es durà a terme a la sala d’actes de l’alberg de Sant Anastasi de Lleida, continuarà amb una molt interessant conferència amb el títol "Els litigis pels béns artístics del monestir de Sixena" a càrrec del conservador del Museu de Lleida, Albert Velasco.

Terrassa

Casals de gent Gran, sense activitats gratuïtes pel 155

El grup municipal d’ERC-MES recolza les reivindicacions per reivindicar les activitats gratuïtes als Casals de la gent gran de la Generalitat i explica els motius de la seva suspensió.   Isaac Albert: “No permetrem que s’utilitzin les protestes legítimes de  la gent gran per fer populisme. Sense l’aplicació de l’article 155 avui hi hauria activitats gratuïtes”   Avui a alguns dels casals de la gent gran de la Generalitat a Terrassa els usuaris han protestat per la suspensió durant els mesos d’abril a juny de les activitats gratuïtes en aquests. Davant la utilització populista i barroera que alguns partits han intentat fer d’aquestes protestes legítimes des del grup municipal d’ERC-Mes es veu la necessitat d’explicar els motius d’aquesta suspensió: ni més ni menys l’aplicació de l’article 155 sobre les institucions catalanes. Per fer possibles aquestes activitats, la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària (DGACC), encarregada de programar-les, fa un contracte de servei de monitoratge.

Façana de la factoria Roca a l'avinguda Generalitat
ERC Viladecans

ERC Viladecans proposa millores en mobilitat, habitatge i equipaments a la reordenació del sector industrial Roca

El grup municipal d’ERC-AM a l’Ajuntament de Viladecans ha presentat aquest dimarts 13 de març un paquet d’al·legacions a l’avanç de planejament urbanístic per a la remodelació del sector industrial Roca, una operació promoguda pels consistoris de Gavà i Viladecans i la multinacional catalana. En concret els republicans proposen millores en els àmbits de la mobilitat, l’habitatge, els usos dels terrenys, els equipaments o l’espai públic.     La memòria del projecte, que ha estat a exposició pública fins aquesta setmana, és una declaració d’intencions que s’acabarà materialitzant en una modificació puntual del Pla General Metropolità, donant resposta als convenis subscrits pels tres actors de la reforma. ERC fa d’entrada una valoració positiva del pla urbanístic perquè conserva els 650 llocs de treball actuals i compta amb el vistiplau dels sindicats majoritaris.   La portaveu municipal republicana, Bàrbara Lligadas ha puntualitzat que “després de resseguir la lletra petita del projecte hem presentat un plec d’al·legacions que considerem necessàries”.

Un moment de la Festa Republicana d'ERC i les JERC del 2017
Sant Cugat del Vallès

ERC-MES i les JERC veuen amb bons ulls els limitadors de so per a actes a l’aire lliure però proposen que l’Ajuntament n’assumeixi el cost

El grup municipal d’ERC-MES i les JERC consideren necessari que es demani a les entitats posar un limitador-enregistrador de so en les activitats nocturnes extraordinàries, però reclamen a l’equip de govern que financi aquest dispositiu per a aquelles associacions, degudament inscrites en el registre d’entitats, que les organitzin. El grup municipal ha presentat aquesta proposta a través de les al·legacions a l’ordenança municipal sobre sorolls, vibracions i olors, aprovada inicialment al ple de gener i pendent del vistiplau definitiu. Els republicans i les joventuts, tanmateix, lamenten que el govern no hagi presentat l’ordenança en el marc del Pacte per la Nit. ‘Els limitadors són una eina que pot ajudar a millorar la conciliació entre el descans veïnal i l’oci nocturn. És positiu que les associacions sense ànim de lucre que es troben inscrites al registre municipal d’entitats tingui l’obligació de disposar-ne, però creiem que no haurien d’abonar aquesta despesa, sinó que ho hauria de fer l’Ajuntament’, ha explicat el regidor republicà Èric Gómez.

Tarragona

[OPINIÓ] ' No espatllem allò que funciona. Defensem un altre cop el català!'

Quin origen té l’obsessió per castellanitzar un territori que té llengua pròpia, si no és el d’una actitud imperialista i colonialista?   Diguem-ho clar: acabar amb tot allò que representa la catalanitat és sense dubte l’objectiu íntim del Govern del PP i del partit de Ciutadans. I per fer-ho, utilitzen sense mida, el 155. L’utilitzen més enllà de les limitacions legals, constitucionals i estatutàries. La utilització sense límit del 155 és un veritable cop d’estat des del mateix govern.   Posar una casella per demanar l’escolarització en castellà com a llengua vehicular i d’aprenentatge modifica el marc legal català. I aquest només pot ser modificat pel Parlament de Catalunya, que és qui té la competència per fer-ho. En l’ús privat de la llengua, cadascú fa el que vol, però quan ets part d’una comunitat, has de respectar-la. Respectar la seva llengua és un element bàsic de convivència.     Un dels principis més elementals de la prudència diu que allò que funciona, més val que no ho toquis.

Anoia

Esquerra celebra els 87 anys de la seva fundació sense cap cas de corrupció amb quatre actes a la comarca

Igualada, Piera, Capellades i Masquefa acullen xerrades el proper dilluns 19   El proper dilluns, 19 de març se celebren els 87 anys de la fundació a nivell nacional de la formació Esquerra Republicana de Catalunya; en motiu d’aquesta efemèride, la Federació Comarcal d’Esquerra Republicana a l’Anoia organitza quatre col·loquis simultanis, a quatre municipis de la comarca amb el títol “ERC: 87 anys sense cap cas de corrupció”.   Així, Igualada acollirà el dilluns a les 19:30h, a la Biblioteca Central, una xerrada amb els diputats d’ERC al Parlament de Catalunya, Rubèn Wagensberg i Alba Vergés. Un altre dels municipis que acollirà l’acte serà Piera, qui rebrà, el mateix dilluns a les 19:30h a la sala d’actes del Foment, el secretari de Ciutadania i Immigració, Oriol Amorós.   Els altres dos municipis que també se sumaran a la commemoració dels 87 anys de la fundació d’ERC, són Capellades, qui oferirà una xerrada amb el portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, i Masquefa, que acollirà un acte amb la diputada a Madrid, Ester Capella.

La Seu d'Urgell

Aprovades les dues mocions d'ERC la Seu i precs per posar nom al Palau d'Esports i desplegament del Pla d'Igualtat d'Oportunitats

Les dues mocions presentades pel grup municipal d’ERC al passat plenari han estat aprovades. La primera de les mocions, que feia referència a que l’ajuntament arribés a acords amb  les propietats dels habitatges buits per tal de poder crear un parc públic d’habitatge social i oferir lloguers a preus socials, va ser aprovada amb el vot a favor de Compromís per la Seu, l’abstenció de l’equip de govern i el vot en contra de la CUP. L’equip de govern manifestà que s’estan duent a terme diferents tipus de polítiques d’habitatge social arran de les conclusions de l’estudi realitzat l’any 2016. Tot i això, el regidor Xavier Munt, exposà que ell, com a representant a la comissió informativa pertinent, no havia estat informat en cap moment d’aquestes actuacions, i d’aquí la presentació de la moció. Per altra banda, la CUP va sol·licitar la retirada de la moció, entenent que anteriorment ja havien presentant el seu grup una proposta que feia referència a la política d’habitatge social.

Sant Adrià de Besòs

Esquerra Sant Adrià vota No al pressupost municipal del PSC

El model de gestió dels poliesportius i la manca de compliment de bona part de les mocions aprovades al ple han fet que Esquerra perdi la confiança en el govern del PSC. Des de la formació independentista lamenten que el PSC no tingui un projecte clar per a la ciutat.   Vot de càstig. Després d’un primer any de confiança amb un vot positiu, un segon any d’escepticisme amb una abstenció, aquest any Esquerra Republicana de Catalunya ha decidit votar ‘No’ al pressupost presentat pel PSC per a la seva aprovació. Finalment els socialistes han tirat endavant el pressupost amb el vot favorable d’ICV, la regidora no adscrita Fina Navarrete i el PDeCAT. El no dels republicans es basa en dos raons, l’alineació del PSC amb el bloc del 155 i la pèrdua de confiança en les paraules de l’actual equip de govern. “un dels motius principals del nostre vot en contra del pressupost, és i serà la manca d’efectivitat de les mocions que s’aproven al ple” ha afirmat Antoni Vélez, regidor d’Esquerra a Sant Adrià.

Cassà de la Selva

La secció local d’ERC Cassà convoca assemblees per debatre i proposar noves idees pel municipi

La secció local d’ERC Cassà comença aquest divendres 16 de març a les 20 h a la Sala d’exposicions La Coma un conjunt d’assemblees obertes que, sota el títol “Parlem de...”, tractaran diferents temes relacionats amb el municipi. La temàtica d’aquest divendres serà la cultura i les entitats culturals.   La resta d’assemblees que es convocaran mensualment durant tot l’any, excepte l’estiu, tractaran aquests temes: poble educador i educació; esports i entitats esportives; promoció econòmica, comerç, treball i turisme; participació, transparència, hisenda i organització municipal; ciutadania: salut, serveis socials i seguretat; medi ambient, veïnats, Gavarres i entorn; espai urbà, urbanisme, mobilitat i via pública.   L’objectiu d’aquestes trobades és elaborar i consensuar noves propostes i objectius de futur en cadascun d’aquests àmbits per Cassà de la Selva.   L’Alcalde de Cassà, Martí Vallès (ERC), destaca que «volem que tothom amb idees i propostes les pugui fer arribar».

Salou

MOCIÓ DE CIU, PSC, ERC I GUANYEM SALOU PER LA COMMEMORACIÓ DEL DIA INTERNACIONAL DE LES DONES I SUPORT A LA VAGA FEMINISTA DEL 8 DE MARÇ.

Una moció que tindria que ser en si mateixa aglutinadora dels diferents grups municipals de l’Ajuntament de Salou, va torna a ser motiu de revenja per part del Partit Popular de Catalunya, que sembla més que vota en contra de tot el que estigui relacionat amb ERC, i l’abstenció de Ciutadans, memorable. en fi, naltros a la feina que no es poca.  A Salou també volem enfortir les veus de les dones a tots els àmbits, tant en l’esfera pública com en la privada, atès que, massa sovint, les opinions de les dones són silenciades o situades en una posició inferior. Cal respectar les veus de les dones, no silenciar-les i ignorar-les.  Als mitjans de comunicació de Salou les opinions de les dones continuen sent poc visibles. Actualment, les dones només  protagonitzen un tant per cent molt menor de les informacions. La veu autoritzada i pretesament més experta continua sent la masculina. Com a Administració local i com a societat hem de vetllar perquè els continguts dels mitjans de comunicació públics i privats, enforteixin les veus de les dones: difonent al màxim les seves aportacions, exigint una comunicació amb perspectiva de gènere, eliminant barreres per a l’accés a les TIC, convidant els mitjans a l’establiment de pautes d’autoregulació, elaborant guies de recomanacions de comunicació no sexista, promovent eines i bones pràctiques per garantir la presència paritària, tant a nivell de continguts com de professionals i d’equips directius, ajustant les col·laboracions i els ajuts d’acord amb allò que determina la Llei d’Igualtat efectiva de dones i homes, i oferint suport a les xarxes de periodistes i comunicadores que treballen per una comunicació respectuosa amb  les dones.

Catalunya del Nord

A Perpinyà ERC i JERC donen suport a les manifestacions pels drets dels jubilats i treballadors mèdics

Esquerra Republicana (ERC) i Joventuts d’Esquerra Republicana (JERC), de Catalunya Nord donem suport a les dues mobilitzacions convocades el dijous 15 de març a Perpinyà :  D’una banda la manifestació sindical unitària dels retretats d’aquest dijous a les 10h al Palau dels Congressos de Perpinyà. Les decisions del govern Macron amb l’aval dels diputats de «La République en Marche» porten els retretats a veure les seves pensions netes a la baixa. A més s’anuncia el gel de les pensions de base i complementàries fins a l’any que ve. Perquè cal fer pagar als pobres quan se regala als rics la supressió de l’Impost sus la Fortuna i se limita a 30% la taxa sus dels dividends dels accionistes (ja sabeu, els que cobren tot dormint). Només aquest dos regals als rics arriben a 4,5 miliars d’euros.. Les nostres retretes ja les hem pagades amb els nostres treballs de tota la vida laboral.  També donem  suport a la manifestació dels assalariats dels Establiments Hospitalers per Persones Dependents, aquest 15 de març a les 10.

Sant Just Desvern

La veritable qüestió de fons

14 de març de 2018. Ens hem llevat amb Alfred Bosch a la portada de l’ARA amb un titular impactant: “Votarem ‘no’ al tramvia com el planteja Colau” (https://www.ara.cat/societat/ERC-tombara-projecte-tramvia-Colau-Diagonal-connexio_0_1977402420.html).   I, és clar, per una secció local com la nostra i per un Grup municipal com el nostre, suposa un gerro d’aigua freda. Des d’inici de mandat, al 2015, hem defensat i apostat per dues coses en relació amb el Tramvia: per la unió del tram entre la Rambla de Sant Just i la Plaça Santa Magdalena d’Esplugues per la Laureà Miró i per la unió dels dos Trams per la Diagonal. No només ho hem defensat sinó que ho hem impulsat a nivell institucional (llegiu la moció que vàrem promoure http://locals.esquerra.cat/documents/arxius/mocio-de-suport-a-la-implantacio-duna-xarxa-tramviaria-unificada.pdf).   Però un cop superat el xoc del titular i llegida l’entrevista, cosa que hauria de fer tothom, es posa de manifest el veritable tema de debat i de fons de la qüestió: el sistema de gestió del tramvia.