Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Osona

MANIFEST, 25 de Novembre, Dia internacional contra la violència envers les dones

Avui i cada dia, volem manifestar el nostre rebuig cap a qualsevol tipus de violència masclista i fer un pas més en el compromís per eradicar aquesta vulneració de Drets Humans. Volem denunciar fermament la violència que pateixen les dones i que es manifesta de moltes maneres com una conseqüència, i un instrument alhora, de la desigualtat entre homes i dones, i de les relacions de dominació que existeixen. La violència masclista inclou la violència sexual, la violència econòmica, la violència simbòlica i totes aquelles situacions de discriminació patides per les dones pel simple fet de ser-ho. I que no diferencia entre edats, classes socials, procedències o altres estructures socials. El degoteig constant d’assassinats no és més que la punta de l’iceberg d’una problemàtica estructural de la nostra societat. Aquest any s’han produït 32 feminicidis als Països Catalans. I és per això que volem un estat amb una base feminista, una República Catalana que prioritzi acabar amb les violències envers les dones, no només els casos més visibles, com els assassinats i les violacions, sinó també les violències quotidianes que passen més desapercebudes i que són més difícils d’atacar però que legitimen i reforcen un sistema discriminatori.

Salou

A SALOU, ERC PRESENTA LES SEVES PROPOSTES ALS PRESSUPOSTOS MUNICIPALS 2020.  

  PROPOSTES DEL GRUP MUNICIPAL D’ERC-AM ALS PRESSUPOSTOS MUNICIPALS 2020. -Redacció immediata del projecte per la millora del barri de la Salut. -Redacció immediata del projecte per la millora de barri de Cap Salou. -Crear casal de la gent gran. -Increment significatiu de l’aportació a les entitats socials, culturals, comercial i veïnals, així com l’ajuda econòmica als clubs esportius de la ciutat. Pressupostos participatius:                                                                           Dedicar 1% del pressupost general als pressupostos participatius i no limitar aquests al manteniment de la ciutat. (557.004,49 Euros)                     -Incrementar fins a 10.000 Euros el pressupost anual de l’arxiu municipal.  ·Despeses en caixes aprox. 2000 Euros  ·Exposicions aprox. 3000 Euros unitat. (2 al any).                      ·Material fungible aprox. 500 Euros. - Museu Municipal de l’Esmalt Contemporani:                                                L’ubicació del museu no és la més adient per la conservació de les obres, degut a les oxidacions ràpides en elements metàl·lics de les obres.

Camp de Tarragona

Congrés Regional del Camp de Tarragona

Divendres 22 de novembre se celebra el Congrés Regional de la Federació d'Esquerra Republicana de Catalunya del Camp de Tarragona per tal de debatre les esmenes presentades a la Ponència política i estatutària del 28è Congrés Nacional que celebrarem el 21 desembre. La trobada es farà a les 19.00 hores al Centre Cívic de Salou. Dimecres 20 de novembre s’acaba el termini per presentar esmenes als textos a través de la plataforma decidim.esquerra.cat Per accedir-hi us hi heu de registrar i validar des del vostre correu. 

Un moment de l'acte
Sant Adrià de Besòs

Joan Tardà “Hem de fer el camí més ample”

L’exdiputat d’ERC al Congreso reivindica el camí recorregut els darrers anys i crida a crear complicitats per poder culminar el procés.  L’històric dirigent republicà ha presentat aquest dilluns el llibre “Entre Ítaca i Icària” escrit a sis mans entre Xavier Domènech, Àngels Barceló i el mateix Joan Tardà. Fruit d’hores de converses de tres persones amb visions polítiques diverses. Des de l’independentisme de Joan Tardà, fins al catalanisme d’Àngels Barceló, passant per l’autodeterminisme de Xavier Domènech, el volum busca punts en comú de tres personalitats que analitzen el procés viscut a Catalunya els darrers deu anys. Tardà ha destacat com ha crescut l’independentisme en els darrers deu anys “De vegades la història s’accelera. Fa uns anys érem el 14% i ara sumem el 48%”. I ha afirmat “qui digui que fa deu anys ja sabia que seríem on som o menteix o no diu la veritat”. Tardà ha afirmat que per fer el cim hem de fer el camí més ample, per tal que hi càpiga tothom, i ha defensat que l’eina que permet eixamplar aquest camí és el dret d’autodeterminació que ha de culminar en un referèndum.

Carrer Comerç FOTO Maria Rosa Ferré
Vilafranca del Penedès

“La Vilafranca contemporània no s’entén sense el barri del Molí d’en Rovira i les seves naus patrimonials. Cal que Vilafranca el conegui i reivindiqui”

Experts en arquitectura i patrimoni i activistes d’altres ciutats en defensa del patrimoni industrial van coincidir en la bellesa de la façana del carrer Comerç i en l’estructura compacta i plena d’interès del barri del vi de Vilafranca Esquerra Republicana va organitzar el passat cap de setmana la segona jornada sobre Patrimoni Industrial del Vi, una taula rodona amb el títol “Repensem el barri del vi i del Molí d’en Rovira: arquitectura, cultura, espais, usos i participació ciutadana” que tenia com objectiu conèixer iniciatives d’altres ciutats que han apostat per preservar i integrar el patrimoni industrial, així com els moviments veïnals que es duen a terme per preservar i mantenir aquest patrimoni, així com els seus nous usos.   Els membres de la taula rodona van ser David Agustín, arquitecte i membre del Grup del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) al Penedès – Garraf; Carles Garcia Hermosilla, director del Museu del Ter, equipament situat en una antiga fàbrica; Jordi Carner, membre d'Amics del Rec, plataforma ciutadana d'Igualada per a la defensa del barri del Rec; Roger Mula, activista cultural i membre de diferents associacions d'Igualada que treballen per dinamitzar el barri, entre elles el REC.

Ripollès

ERC proposta que es pengi un llaç groc i una pancarta de “llibertat presos polítics” a la façana del Consell Comarcal del Ripollès

A la sessió plenària del Consell Comarcal del Ripollès, d’aquest dimarts, el grup comarcal d’ERC ha presentat una moció que proposa que es pengi un llaç groc i una pancarta a la façana de la institució amb el text “llibertat presos polítics”, com a mostra de suport a la reivindicació per la llibertat dels presos i preses polítiques i el lliure retorn dels exiliats. El text de la moció fa referència al rebuig a la persecució ideològica i política que, des de les instàncies judicials i governamentals de l'Estat espanyol, s'està portant a terme contra l'independentisme i els seus representants electes vulnerant la llibertat ideològica i de participació política. També es denúncia la sentència injusta contra d'Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Carles Mundó i Meritxell Borràs i l'exili forçós de Carles Puigdemont, Meritxell Serret, Toni Comín, Lluís Puig, Clara Ponsatí, Anna Gabriel i Marta Rovira, així com les detencions produïdes les darreres setmanes de forma arbitrària.

Torrelles de Llobregat

Renovació de l'executiva local

Dissabte vam renovar l'executiva local amb una candidatura encapçalada pel nostre president Boi Roig Roig on va explicar els objectius, la situació actual i la prevista, i els diferents recursos amb què comptem.  Tambè va explicar la composició de l'equip i els trets mes positius de cadascun dels seus membres. Comencem aquesta nova etapa amb il·lusió i empenta, amb ganes d'anar ampliant l'equip i de treballar per un poble millor! Presidència:BOI ROIG ROIG Secretaria d'Organització: CARLES ROIG CABELLO Secretaria de coordinació i Finances: ALFRED FERNANDEZ JOU Secretari de Finances: SIMÓ GARCIA AGUERRI Secretaria d'imatge i comunicació: AINOA OLZA GARCIA Secrataria de la Dona: EULÀLIA MARCOS FUSTÉ Secretaria de Politica Municipal: JOAQUIM DEL POZO SOS Secrateria de Protocol: MARTA MARTÍ PALANQUES Portaveu GM: JOSEP-MANUEL RAFÍ ROIG #Torrellesenpositu

Gavà

ERC-Gavà demana al Govern Municipal que busqui solucions a les reiterades inundacions a la Plaça Balmes.

ERC-Gavà presentarà al proper ple municipal una proposta referent a la problemàtica existent a la plaça Balmes, especialment a la cruïlla dels carrers Sant Pere i Montflorit, que, des de fa un temps, pateix inundacions de manera recurrent.   Si bé és cert que a Gavà hem patit pluges intenses que han provocat inundacions puntuals en punts concrets de la població, com el pas sota la via de l’avinguda Bertran i Güell, zones a prop del Barnasud o al final de la Rambla, aquests punts ja són reconeguts com a zona inundable pel fet que estan gairebé a nivell del mar i l’aigua que segueix el pendent del poble s’hi acumula.   El cas de la plaça Balmes és similar. Està sobre el llit d'una antiga riera, canalitzada i subterrània, però tot i així segueix sent una zona que per l’orografia de la trama urbana facilita l’acumulació d’aigua en episodis de pluja intensa, de forma que en algun cas ha inundat els baixos dels habitatges propers. Molt possiblement, aquests episodis d’inundacions siguin fruit d’un mal estat del clavegueram o la saturació de les conduccions, cosa que provoca la formació d’un tap en aquella zona o a prop, i que s’hi s’acumuli l’aigua fins que desborda i provoca les inundacions esmentades.

pacte psc JxC
Vilafranca del Penedès

Esquerra Republicana esmena a la totalitat els 155 primers dies del pacte entre Junts per Catalunya i el PSC

Els republicans emplacen a Junts per Catalunya a donar per acabat el pacte amb el PSC i refermen el seu projecte republicà de futur per a Vilafranca Govern sociovergent vs Govern republicà. Esquerra Republicana va “commemorar” els 155 dies de govern entre Junts per Catalunya i el PSC per contraposar el que consideren “un govern adormit”, que no gestiona bé, i que fa perdre oportunitats a Vilafranca, amb l'impuls que els republicans haurien dut a terme des d'un govern republicà en aquests primers mesos de mandat.  Els republicans van deixar clar que no comparteixen les formes de l'actual equip municipal, ja sigui en àmbits urbanístics, amb la reforma del POUM al carrer del Comerç, en polítiques socials amb la retallada d'ajuts a l'escolartizació, en política comercial o ambiental. Per Esquerra Republicana, Vilafranca te davant seu reptes molt importants, i considera que cal un replantejament urgent de les polítiques que es duen a terme per fer-hi front. I pels republicans, l'actual govern de JXC-PSC no està capacitat per portar-ho a terme.

Santa Coloma de Gramenet

Moció en Resposta de la Sentència

MOCIÓ DE RESPOSTA A LA SENTÈNCIA DEL TRIBUNAL SUPREM I PER DEMANAR L’AMNISTIA PER A LES PERSONES PRESES POLÍTIQUES CATALANES I EN DEFENSA DEL DRET D’AUTODETERMINACIÓ Definitivament, la democràcia a l'Estat espanyol mostra símptomes inequívocs d’estar tocada de mort. Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Quim Forn i Dolors Bassa han estat condemnats amb penes de presó. I Meritxell Borràs i Carles Mundó, amb multes i inhabilitació. Aquest ha estat un judici polític que mai s’hagués hagut de produir. Tornem a dir alt i clar que en democràcia votar no és cap delicte. Les idees no es jutgen. I és per això que reclamem la llibertat de totes les persones preses i exiliades polítiques, perquè no han comès cap delicte.  Vivim amb tristor i profunda indignació la sentència, que suposa una vulneració dels drets polítics individuals de les persones condemnades, de les preses i exiliades polítiques, i una retallada dels drets i llibertats col·lectives.

Placa amb el jou i les fletxes
Mataró

A Mataró encara hi ha simbologia feixista

En el passat ple de dijous 7 de novembre, com a resposta a una pregunta del grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Moviment d’Esquerres, el govern municipal va assegurar que a Mataró ja no quedava cap element amb simbologia feixista a l’espai públic, la qual cosa és errònia. Volem denunciar la manera com ha anat la retirada de símbols feixistes a la nostra ciutat i és per això que en fem un breu resum:  Al ple de desembre de 2016, i després de fer un inventari detallat de la simbologia feixista a Mataró, amb un total de 44 elements que va ser entregat al govern municipal, el Grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Moviment d’Esquerres vam fer un prec per tal que l’ajuntament els retirés. Donat que al cap del temps no s’havia retirat cap símbol, al ple de juny de 2017 vàrem tornar a fer un prec demanant, novament, la seva retirada. L’alcalde de Mataró es va comprometre a retirar-los abans d’acabar l’any 2017. Finalment, al passat ple de novembre de 2019 vàrem preguntar si encara quedava algun símbol per retirar.

Neus Català Malgrat de Mar
Malgrat de Mar

RECONEIXEMENT A LES DONES DEPORTADES ALS CAMPS DE CONCENTRACIÓ NAZIS.

Entre 1939 i 1945 més de 9300 persones republicanes catalanes i espanyoles van passar pels camps de concentració nazis. D'aquestes, prop de 5.200 van perdre la vida i unes 3.800 van aconseguir sobreviure. 334 figuren com a desaparegudes.  Els camps de concentració, alguns dels quals eren d’extermini,  eren l’eina més deshumanitzadora del nazisme, que va portar la mort i la destrucció arreu d'Europa. L’objectiu d’aquests camps era la repressió i l’exclusió de la dissidència política de sindicalistes d’esquerres, socialdemòcrates, comunistes, anarquistes, persones republicanes, demòcrates i resistents antifeixistes en general– i l’extermini del poble jueu a Europa, de l’ètnia gitana, de persones homosexuals, persones amb diversitat funcional i persones pertanyents a confessions religioses que no encaixaven amb l’ideari nazi,  etc. Aquest també va ser el cas de moltes persones republicanes catalanes i espanyoles, que amb l'inici de la Segona Guerra Mundial van ser tractades com a apàtrides i algunes de les quals van acabar deportades a camps de treball forçat i extermini nazi.

Meritxell Humbert , Presidenta de la secció local d'Esquerra Republicana de Mollet del Vallès
Mollet del Vallès

Els militants d'Esquerra Republicana a Mollet del Vallès, escullen a Meritxell Humbert com a nova presidenta de la secció local.

El passat divendres va tindre lloc al Casal Cultural, l'Assemblea Local d'ERC de Mollet del Vallès, on va ser escollida la nova executiva local pels pròxims anys. Prèviament a l'elecció d'aquesta, va prendre la paraula l'Albert Biescas, com a president sortint i va fer balanç dels seus anys de mandat. Les seves primeres paraules van ser per recordar la repressió que ha patit ERC durant la seva història, i que malauradament continuem patint. No sense oblidar-se del nostre president Oriol Junqueras, la vicesecretaria Marta Rovira o la resta de preses polítiques i exiliades. Del mandat de l'Albert Biescas podríem destacar moltes coses, però cal ressaltar que gràcies al seu lideratge, ERC a Mollet avui té 88 militants, gairebé el doble que quan va assumir el càrrec. També deixa una secció local enfortida en l'àmbit econòmic i amb un equip humà cohesionat. Seguidament la Meritxell Humbert va fer la presentació de la seva candidatura, que va ser l'única presentada.

Artur Junqueras
Prats de Lluçanès

La Sala de l'U d'octubre, plena contra la repressió

La Sala de l'U d'octubre de Prats de Lluçanès ha quedat plena per viure la presentació del llibre "Contes des de la presó", d'Oriol Junqueras. Sota el títol COMBATEM LA REPRESSIÓ l'acte organitzat per ERC Prats de Lluçanès ha comptat amb la participació de Sergi Sol, membres del col·lectiu FreeJunqueras i amb el pare del President d'ERC, Artur Junqueras. Vicente i Pedro, de FreeJunqueras, han parlat d'anècdotes per a conèixer millor l'Oriol i la seva aposta política. Per la seva banda, Sergi Sol, que és autor del llibre "Oriol Junqueras, Fins que siguem lliures", ha reivindicat la figura de l'Oriol i el seu compromís, així i com de la resta de persones preses i exiliades polítiques.  Ha estat Artur Junqueras qui ha parlat més del llibre de l'Oriol, el contingut d'ell i ha dit que "Tinc 81 anys i potser no tornaré a veure mai més l’Oriol lliure. Potser. Però sortirà. Persevereu. I tant de bo aquest llibre ‘Contes des de la presó’ es converteixi en ‘Contes des de la llibertat!’”  Un acte potent que ha comptat amb més de 70 persones de públic, parlaments, música, llibres, coca i llonganissa, a la mateixa Sala on es va votar el dia 1 d'octubre del 2017, i on la Presidenta del Parlament Carme Forcadell va presidir un acte el 19 de febrer del 2016.

Guissona

Josep Esquerra escollit nou president d’Esquerra Republicana de Catalunya a Guissona

En una assemblea celebrada el passat dissabte la secció local d’ERC a Guissona ha reorganitzat la seva executiva, que encapçala Josep Esquerra.   Josep Esquerra i Aldomà, ha estat escollit aquest dissabte amb un ampli consens, president de la Secció Local d’ERC a Guissona. Ester Roca i Gasull deixa la presidència després d’haver-la encapçalat els darrers 3 anys. Josep Esquerra ha manifestat que el principal objectiu de la nova executiva és ‘treballar en equip, un equip divers que combina renovació i experiència, i dinamitzar la tasca política de forma participativa, amb empatia, amb energies renovades, il·lusió, ganes i noves idees per a treballar per Guissona i la seva ciutadania, per ampliar la base republicana”. El republicà ha expressat que assumeix el repte ‘amb molta responsabilitat i il·lusió’. Acompanyant a Josep Esquerra, l’executiva local estarà formada per Joan Vilardell i Ribera a la secretaria de finances, Rosa Mas i Fustà a la secretaria d’organització i imatge i comunicació, Pilar Mascó i Esteve a la secretaria de la dona, Josep Maria Castella i Estruch a la secretaria de política comarcal, Joan Tresens i Rubinat com a secretari d’anàlisi política i estratègia, Bernardina Fitó i Besora, com a secretària de política municipal, Magí Grasset i Borroy com a responsable del casal d’ERC a Guissona i Miquel Mercè i Codina com a responsable de campanyes.

Urgell

Presentació dels llibres "Contes des de la presó" d'Oriol Junqueras i "Fins que siguem lliures" de Sergi Sol a Bellpuig i Agramunt

El proper dimarts dia 19 de novembre a la Biblioteca Guillem Viladot d'Agramunt a les 19h i a La Fontana de Bellpuig a les 21h, presentarem els llibres 'Contes des de la presó' d’Oriol Junqueras i 'Fins que siguem lliures' de Sergi Sol. Comptarem amb la presència de Sergi Sol, el músic Pep Picas i membres de la plataforma Free Junqueras. 

Roda de Berà

Els FREE JUNQUERAS a Roda de Berà

Els membres de la plataforma FREE JUNQUERAS són una colla de veïns de Sant Vicenç dels Horts i amics del nostre Oriol Junqueras. Juntament amb en Sergi Sol, era cap de gabinet de comunicació del vicepresident Junqueras, i en Pep Picas, trobador i cantautor, ja han visitat en 1 any 181 municipis amb l'excusa de presentar el llibre de Contes des de la presó d'Oriol Junqueras i el llibre Oriol Junqueras, Fins que siguem lliures, de Sergi Sol. Ahir, 16 de novembre van ser al Casal Municipal Les Monges de Roda de Berà. Durant la vetllada els membres de FREE JUNQUERAS ens van descobrir, a través de les seves anècdotes personals, la part més familiar i més íntima de l'Oriol, tant abans com després de la seva entrada a la presó d'Estremera el novembre de 2017. En Sergi Sol ens va parlar de la part política de l'Oriol, començant amb els inicis gens fàcils d'ERC a l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, i com l'Oriol va saber aglutinar persones d'orígens diversos, i idees diverses fins assolir l'alcaldia.

Prats de Lluçanès

Propostes al Ple Municipal de 20 de novembre del 2019

Aquest dimecres 20 de novembre tindrà lloc a 2/4 de 8 del vespre el primer Ple Municipal ordinari de la legislatura 2019-2023. El Grup d'ERC a l'Ajuntament de Prats de Lluçanès presenta les següents propostes d'acord: - MOCIÓ PER UN PLA DE DINAMITZACIÓ COMERCIAL - MOCIÓ PER SEGUIR IMPULSANT UN PROGRAMA DE MEMÒRIA HISTÒRICA - MOCIÓ PEL RECONEIXEMENT DE LES DONES DEPORTADES ALS CAMPS DE CONCENTRACIÓ NAZIS  A més, dirigirà preguntes d'actualitat a l'equip de govern. Us animem a assistir-hi o a seguir-lo per youtube i xarxes.