Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Girona

L’Estació Espai Jove presenta la 32a edició del Mostrar’t amb un nou format totalment virtual

A través de continguts audiovisuals les persones artistes mostraran el seu treball i com viuen els processos creatius   L’Estació Espai Jove ha adaptat la 32a edició del Mostrar’t a un format virtual davant la pandèmia de la COVID-19. Enguany, a través de continguts audiovisuals les persones artistes mostraran el seu treball i com viuen els processos creatius. Mostrar’t és un projecte que va néixer el 2007 amb l’objectiu de donar un impuls a les persones joves creadores de la ciutat i rodalia. Més de 130 artistes en les disciplines de fotografia, il·lustració, pintura, escultura, còmic, etc. han omplert de significat les parets de L’Estació tots aquests anys.   "Al llarg dels anys hem pogut veure com estar en contacte amb l’art i l’experiència de crear una obra fa que les persones joves desenvolupin un seguit d’habilitats per a la vida que els permet connectar molt amb si mateixes a l’hora d’escollir el seu itinerari", assegura la regidora de Joventut de l’Ajuntament de Girona, Annabel Moya, que afirma que "des de L’Estació Espai Jove es treballa perquè cadascú pugui trobar el seu camí fent una anàlisi profunda de les seves necessitats i inquietuds.

Vilafranca del Penedès

L'associació El Ressò-Rebost Solidari rep el XIII Premi Salvador Armendares que organitza Esquerra Republicana Vilafranca

Els republicans reivindiquen el 14 d'abril com a data per commemorar el 90è aniversari de la República de 1931 i fan una defensa de la memòria històrica com a pilar d’una societat democràtica Reivindicar els valors republicans i recuperar la memòria històrica del període republicà a Vilafranca, aquests són els objectius del Premi Salvador Armendares que organitza anualment ERC. Aquest any el guardonat ha estat l'associació el Ressò-Rebost Solidari, que ha agraït el premi i l'ha dedicat al Manuel Medialdea, president de l'entitat que no ha pogut assistir-hi per estar afectat de la Covid-19, i a tots els voluntaris i voluntàries. Reivindicar la Vilafranca republicana Aquest 2021 es commemora el 90è aniversari de la proclamació de la República de Macià i Companys. Per aquest motiu des d'ERC, el regidor Pere Sàbat ha remarcat la importància per tota societat democràtica de recuperar i reivindicar la memòria històrica. Sàbat ha posat en valor la tasca dels ajuntaments republicans a Vilafranca que "de les casernes en van fer escoles, van impulsar la primera biblioteca i el primer institut i van fer el primer pla urbanístic de la vila".

ERC Sants - Montjuïc

Rumorologia en el discurs de l’extrema dreta.

Ponent:  M’hamed Abdelouahed Allaoui. Llicenciat en Filologia hispànica per la Universitat Mohamed V de Rabat i màster en Diversitat Cultural i Exclusió Social per la Universitat de Girona i el CIDOB. Instal·lat a Barcelona des del 1991, ha treballat al Centre d’Estudis Jurídics del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya com a formador de personal sobre les societats nord-africanes, i posteriorment com a formador en immigració per a professionals dels serveis públics i les entitats que atenen els diferents col·lectius d’immigrants. Actualment treballa a la Direcció General per a la Immigració de la Generalitat de Catalunya com a tècnic de l’Àrea Territorial. Per videoconferència, ens ha explicat com l'extrema dreta utilitza la rumorologia. Per començar ens ha donat la definició de la paraula  RUMOR com “Informació procedent de fonts no clarament identificades, que no està contrastada pels fets o prou documentada, i que es difon, de vegades intencionadament, de manera incontrolada a través de canals informals de comunicació”.

Ripollet

Ara fa 90 anys. Ripollet republicà

El febrer de 1931 el president del Govern d'Espanya Aznar-Cabañas convocava eleccions municipals que es veien com un clar plebiscit entre monarquia i república. Dos mesos més tard, tal dia com avui de fa 90 anys, el republicanisme i els seus valors guanyaven de forma aclaparadora els comicis a les grans ciutats. Pocs dies després el Rei d'Espanya es va veure obligat a fugir del país i es va proclamar la Segona República. A Catalunya, del 17 al 19 de març es fundava Esquerra Republicana de Catalunya com a fruit de la unió entre l'Estat Català del President Macià, el Partit Republicà Català del President Companys i la revista L'Opinió. Segurament molt pocs s'imaginaven que havent-se fundat a menys d'un mes per a les eleccions Esquerra Republicana pogués guanyar-les, però així va ser: ERC-USC guanyaven les eleccions a les principals ciutats catalanes. El 14 de febrer de 1931 es van conèixer els resultats i Macià i Companys van declarar l'Estat català integrat en la Federació Ibèrica.

Terrassa

Terrassa presenta el Pla de Màrqueting Turístic

Terrassa presenta el seu nou Pla de Màrqueting Turístic en un format similar al d’un programa de televisió amb la presència del regidor Pep Forn i la presentació del periodista terrassenc Xavi Coral Pep Forn: «El Pla de Màrqueting turístic pretén fer més atractius, accessibles i sostenibles els productes turístics que tenim a la ciutat, fent que la ciutadania sigui la major ambaixadora de la ciutat" . Terrassa presenta l’ambiciós Pla de Màrqueting Turístic que marca les pautes i una estratègia per situar la ciutat com a punt de referència dins el turisme sostenible i de proximitat. Un pla elaborat amb el suport dels agents locals i de la Diputació de Barcelona que presenta la ciutat amb la marca Terrassa Esperit Creatiu i amb un referent molt clar que és el patrimoni industrial i modernista que té la ciutat. El pla, segons va explicar el regidor de turisme a l’Ajuntament de Terrassa, Pep Forn, «pretén fer més atractius, accessibles i sostenibles els productes turístics que tenim a la ciutat, fent que la ciutadania sigui la major ambaixadora de la cituat».

Girona

La novena edició del Dia Internacional de l’Art desplegarà més de vuitanta activitats culturals i artístiques del 16 al 18 d’abril

La iniciativa arrencarà aquest divendres, a les 18 h al Bòlit_StNicolau, amb un pregó a càrrec de l’artista catalana Fina Miralles  La novena edició del Dia Internacional de l’Art desplegarà una àmplia programació d’activitats culturals i artístiques tant a la ciutat de Girona com a altres poblacions de la demarcació gironina al llarg del cap de setmana del 16, 17 i 18 d’abril. Els actes s’han previst en format presencial, tot i que s’oferiran propostes alternatives adaptades al format virtual en cas que es produeixin canvis en les restriccions actuals per la COVID-19. “Som aquí per celebrar tres fites al mateix temps: la reivindicació de l’art, la represa de l’activitat cultural en general i l’inici de la temporada artística”, ha assegurat el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, que ha posat en valor “que la ciutat bategui a nivell artístic, perquè és necessari que les programacions tirin endavant, garantint la feina als nostres artistes i oferint una oferta de qualitat”.

Girona

Girona acollirà una prova de la Copa del Món de Bicicletes Elèctriques en el marc de la Sea Otter Europe

La cursa, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona, forma part del nou calendari de la Unió Ciclista Internacional (UCI)   Permetrà donar visibilitat a l’impuls que Girona i la Costa Brava fan de l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport   La ciutat de Girona acollirà una prova de la Copa del Món de Bicicletes Elèctriques en el marc de la Sea Otter Europe, el gran festival europeu de la bicicleta que se celebrarà a Girona i a la Costa Brava del 24 al 26 de setembre. Es tracta de les World E-Bike Series, la Copa del Món de BTT elèctriques organitzada per la Unió Ciclista Internacional (UCI).  El regidor d'Esports de l’Ajuntament de Girona, Àdam Bertran, ha destacat que aquesta modalitat esportiva "facilita l’equiparació i compensa diferents nivells d’estat de forma física de les persones d’un mateix grup, alhora que facilita la iniciació a aquest esport per a persones que no disposen d’una bona condició física". "Abans que sorgís la bici elèctrica persones d’un mateix equip amb diferents nivell d’estat de forma no podien continuar sortint junts, ara la bici elèctrica ho equipara", assegura Bertran.

Mataró

Esquerra Republicana de Mataró commemora els 90 anys de la proclamació de la República Catalana a Mataró

Des d'Esquerra Republicana de Mataró volem commemorar, com no pot ser d'altra manera, els 90 anys de la proclamació de la República Catalana a la nostra ciutat. Creiem que avui, 14 d'abril, és necessari fer aquesta commemoració. És per això que a les 9 del matí hem realitzat una ofrena floral al monument a les víctimes del franquisme, un breu acte ple de sentiment i amb un anhel molt clar: seguir lluitant per dignificar l'etapa republicana i aconseguir la República Catalana. L'acte ha comptat amb una breu intervenció de la presidenta d'Esquerra Republicana de Mataró, Anna Salicrú, que ha destacat la importància de "mantenir ferms els valors republicans, homenatjar totes les persones que ens han precedit i treballar incansablement fins a la victòria. Visca Catalunya i visca la República". Al llarg de la jornada d'avui des d'Esquerra Republicana de Mataró s'anirà difonent contingut de caràcter reivindicatiu amb la República.

Pol Huguet, regidor de Ciutat Verda
Manresa

El Parc del Cardener, la joia verda de Manresa

Els últims dies s'ha parlat molt de l'enderrocament de la Carpa del Riu, una de les discoteques més emblemàtiques de Manresa. Una actuació important que permetrà millorar la connectivitat en aquest entorn i impulsar la millora del Parc del Cardener, un dels grans objectius recollits en el pacte de govern i al Pla d’Actuació Municipal (PAM), aprovat recentment. El Parc de Cardener, entre el pont Nou i el pont Vell, forma part de l'anomenada Anella Verda de Manresa, que engloba un conjunt d'espais lliures al voltant de la ciutat amb grans valors socials, ambientals, productius agraris i paisatgístics. Aprofitar els marges del riu Cardener per a l'ús lúdic i de passeig compatibilitzant-ho amb la recuperació de la vegetació de ribera és un dels reptes de l’Ajuntament per als propers anys. El regidor de Ciutat Verda d'ERC Manresa Pol Huguet i Estrada ens explica les millores que des de l'Ajuntament s'estan realitzant al Parc del Cardener i a l'entorn natural de Manresa.

Fragment de l'acta del ple municipal del Vendrell del 15 d'abril de 1931. ACBP. Fons municipal del Vendrell. Llibre d'actes (1929-1931), f. 45v.
El Vendrell

14 d'abril. 90 anys d'història al Vendrell

Enguany es commemora el 90è aniversari de la fundació d’Esquerra Republicana de Catalunya (març de 1931) i la proclamació de la Segona República (14 d’abril). Les eleccions municipals del 12 d’abril de 1931 van obrir una nova etapa política a l’Estat espanyol. El triomf republicà va significar la caiguda de la monarquia i l’exili del rei Alfons XIII a França. Val a dir que el sentiment republicà estava molt més arrelat a Catalunya que a la resta de l’Estat Espanyol. Dos dies després de les eleccions, el 14 d’abril, a la una del migdia, Lluís Companys, regidor de l’Ajuntament de Barcelona, acompanyat de regidors republicans, va proclamar la República Espanyola des del balcó de l’Ajuntament, penjà la bandera republicana i prengué possessió de l’alcaldia. Tanmateix, a un quart de tres, des del balcó de la restablerta Generalitat de Catalunya, Francesc Macià va onejar la senyera, va proclamar la República Catalana amb el recordat discurs: "Interpretant el sentiment i els anhels del poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo la República Catalana com Estat integrant de la Federació ibèrica.

L'Isidre i l'Albert abans de fer una compareixença conjunta (27/11/2019). Font: el Bruguers.
Gavà

ERC-Gavà agraeix el suport d’Isidre Casas i de Junts per Gavà

En el darrer número del Bruguers, l’Isidre Cases, i en nom de totes i tots els militants de Junts per Gavà, ha volgut dedicar un article (que podeu consultar aquí) a la memòria de l'Albert Massana, a fer-l’hi un últim adéu i a donar tot l’escalf i suport a la família de l’Albert, als amics i, també, als companys i companyes d’ERC-Gavà en aquests moments tant difícils. Al llarg de l’article l’Isidre destaca la relació que hi havia entre ell i l’Albert, especialment pel fet de ser els portaveus dels dos grups municipals independentistes del consistori: la feina feta, els moments de lluita compartida i, també, les discrepàncies que anaven sortint, pròpies d’una societat plural i diversa; això sí, discutides sempre des del màxim respecte mutu. Des d’ERC-Gavà, volem agrair a l’Isidre i, per extensió, a totes i tots els militants i simpatitzants de Junts per Gavà aquesta mostra de suport. Seguirem lluitant plegats, seguirem discrepant plegats i, sobretot, tal com diu la última frase de l’article: Continuarem la teva lluita Albert!  

Vilanova i la Geltrú

ERC converteix els IX PREMIS VENTOSA I ROIG en un homenatge a personal sanitari, essencial i voluntariat

Els republicans entregaran 3 obres als CAPs i CAPI de la ciutat, perquè puguin estar exposades de manera simbòlica. Coincidint amb el 90è aniversari de la proclamació de la República per part del President Macià, la secció local d’Esquerra Republicana a Vilanova i la Geltrú ha aprofitat per oficialitzar els guardonats en la novena edició dels Premis Ventosa i Roig. Aquests, que tradicionalment es lliuraven a una entitat i una personalitat de la ciutat que encarnaven valors republicans, es converteixen enguany en un homenatge simbòlic a 3 col·lectius que han estat al peu del canó durant els mesos més durs de la pandèmia: el personal sanitari, el personal essencial i les persones i entitats que han participat de projectes de voluntariat. Amb aquesta acció, els republicans volen agrair la feina feta per tots ells aquests darrers mesos. Cada un dels col·lectius tindrà un quadre personalitzat pintat pel vilanoví Ferrer Margalet, formant entre les tres peces una sola obra d’art.

Mataró

90 anys de la proclamació de la República Catalana: què va passar a Mataró aquell 14 d'abril?

Des d'Esquerra Republicana de Mataró commemorem el 90è aniversari de la proclamació de la República a la nostra ciutat. A les 9:15 del matí farem una ofrena floral al monument a les víctimes del franquisme i difondrem diverses qüestions relacionades amb la República al llarg del dia d'avui. Però què va passar aquell 14 d'abril de 1931 a Mataró? Per respondre-ho, adjuntem un fragment extret del llibre "Josep Abril. Alcalde de Mataró afusellat pel franquisme" que repassa la seva biografia. Podeu descarregar-vos-el en aquest enllaç.   Un cop coneguts els resultats, Mataró, com tot Catalunya, celebrà el triomf. Segons el Diari de Mataró: «En circular la notícia d’haver-se possessionat de la Casa de la Ciutat els regidors republicans elegits el diumenge passat i haver proclamat la República a Mataró, començaren a plegar els obrers de les fàbriques [...] Els consellers republicans constituïts en comitè revolucionari rebien comissions, es posaven en comunicació amb les noves autoritats barcelonines [.

Corbera de Llobregat

És temps d’Esquerra Republicana

És temps d’Esquerra Republicana. És el moment de ser al costat de la gent, de recuperar les institucions i encapçalar la nova Generalitat republicana. Ara, més que mai, cal construir des de l’esquerra, liderar el país i guanyar la República catalana. Per fer-ho, necessitem tot el suport i tota la força de gent com tu. Per això, avui volem que convidis els teus amics i coneguts a fer un pas més i militar a Esquerra Republicana. No perdis l’oportunitat! Recorda que si convides un amic o amiga a militar avui, i fins al 15 d’abril, rebràs a casa una còpia del llibre 'Tornarem a vèncer (i com ho farem)', d’Oriol Junqueras i Marta Rovira, dedicat pel president d’Esquerra Republicana. La persona que entri nova a la militància també rebrà una còpia del llibre del president d'Esquerra Republicana i la secretària general del partit

Laura Castel Fort, al Senat.
Camp de Tarragona

Esquerra Republicana insta el govern espanyol a protegir els municipis del pas de matèries perilloses pel tram ferroviari tarragoní

La senadora Laura Castel recorda al ministre José Luis Ábalos que la línia de la costa i la Reus-Roda de Berà no són segures i que cal planificar ja la doble plataforma segregada i exclusiva per a mercaderies.     La senadora tarragonina Laura Castel Fort ha preguntat avui en sessió plenària al ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos Meco, quines propostes té el govern per al pas de mercaderies perilloses pel tram ferroviari de Tarragona amb l’objectiu d’evitar els riscos que se’n deriven per a la població. El ministre ha reconegut a la senadora d’Esquerra Republicana de Catalunya que és una situació “perillosa” i ha assegurat que “estem estudiant alternatives” a l’actual circulació dels combois, que travessen els municipis costaners.   En resposta a Laura Castel, el ministre Ábalos ha afirmat que es destinaran 200.000 euros a elaborar un estudi sobre la línia Reus-Roda de Berà com a possible alternativa al traçat de les matèries perilloses pel corredor mediterrani, alhora que estan en marxa diversos projectes en matèria de protecció acústica en localitats com Tarragona, Torredembarra, Roda de Berà, Creixell, Calafell, el Vendrell i l’Arboç.

Federació de Lleida

La senadora Sara Bailac exigeix al govern de l'Estat espanyol mesures per garantir el bon desenvolupament de la campanya agrària a Lleida

Bailac al Ministre d'Agricultura: ‘És el moment de revisar els errors comesos l'any passat. La Guia de Prevenció i Control va arribar tard, i van deixar en una situació de desprotecció i vulnerabilitat a milers de persones en situació irregular’     Aquest dimarts, en una nova sessió de control a la cambra alta, la senadora del grup d'Esquerra Republicana de Catalunya – EH Bildu, Sara Bailac, ha recordat al Ministre d'Agricultura, Luis Planas, que Lleida és una de les principals productores de fruita fresca d'Europa: motiu pel qual, la republicana ha exigit al govern de l'Estat més mesures, així com revisar els errors del passat per tal de garantir el bon desenvolupament de la campanya agrària d'enguany.   Bailac ha traslladat al ministre que només l'any 2020 més de 30.000 persones van arribar a Lleida per treballar en la campanya agrària, i ha denunciat que la Guia de Prevenció i Control de la Covid-19, elaborada pel govern de PSOE i Unides Podemos, va arribar el 3 d'agost, ‘quan la campanya ja estava avançada, deixant en una situació de desprotecció i vulnerabilitat a aquelles persones en situació irregular que es van desplaçar a Lleida buscant un futur millor’.

Sant Cebrià de Vallalta

Finalitzen les obres de l’ampliació de la zona esportiva de Sant Cebrià

El nou espai esportiu que inclou un local, grada i la barana perimetral El conjunt de l’actuació suposa més superfície a la zona esportiva, a tocar de la pista poliesportiva. El projecte ha inclòs també la instal·lació d’un mòdul. Amb aquesta actuació s’amplia el parc esportiu. Per Vico (Junts) "El nou projecte dona resposta a les necessitats que els equipaments esportius de la vila van precisant"

Energia Solar Malgrat de Mar
Malgrat de Mar

VOLEM INCENTIVAR LA IMPLANTACIÓ DE LES INSTAL·LACIONS D'AUTOCONSUM AMB ENERGIA SOLAR FOTOVOLTAICA

El Grup Intergovernamental d’Experts en Canvi Climàtic (IPCC) fundat en 1988,ha publicat cinc informes que confirmen l’evidència dels canvis en el clima i la seva correlació directa amb l’activitat humana. En ell es conclou que l’origen de l’escalfament global i del consegüent canvi climàtic, és avui inqüestionable i és fonamentalment antròpic, amb un rang de probabilitats superior al 95%. La seva causa principal és, essencialment, les emissions de gasos amb efecte hivernacle (GEH) provocats per l’ús de combustibles fòssils i el canvi en els usos del sòl i l’agricultura. La Llei 16/2017, de l'1 d'agost, del canvi climàtic determina que les mesures que s'adoptin en matèria d'energia han d'anar encaminades a la transició energètica cap a un model 100% renovable, desnuclearitzat i descarbonitzat, neutre en emissions de gasos amb efecte d'hivernacle, que redueixi la vulnerabilitat del sistema energètic català i garanteixi el dret a l'accés a l'energia com a bé comú, i concretament han d'anar encaminades, entre altres objectius a impulsar un model energètic en què el consum de combustibles fòssils tendeixi a ser nul, per tal que el 2030 es pugui assolir el 50% de participació de les energies renovables en el sistema elèctric català per a poder arribar al 100% de renovables el 2050.