Locals d'Esquerra

Totes les notícies

L'Ametlla del Vallès

Ple extraordinàri i urgent

Ref. Ple de l’Ajuntament: Sessió extraordinària i urgent Dia 15 d’octubre de 2019 a les 19:00h. Ahir es va celebrar el Ple de l’Ajuntament en Sessió extraordinària i urgent amb dos únics punts a l’ordre del dia: 1. Declarar la urgència i 2. Moció de resposta a la sentència del TS i per demanar l’amnistia per les persones preses polítiques catalanes i en defensa del dret d’autodeterminació.  La urgència es va aprovar per unanimitat. Després de la lectura de la moció, redactada per l’Associació de Municipis per la Independència i l’Associació Catalana de Municipis, presentada al nostre consistori pel nostre grup d’Esquerra Republicana i Junts per l’Ametlla, es va procedir a la votació. Va quedar aprovada amb els vots a favor d’Esquerra Republicana, Junts per l’Ametlla i Ametlla’t. Els grups de L’Ametlla en Comú-Podem i Partit Socialista de Catalunya es van abstenir. Tots dos varen fer constar que hi ha punts en què haurien votat d’acord, però que en el moment en què es parla de reivindicar el dret a l’autodeterminació i el dret a treballar pacíficament per esdevenir República Catalana, no poden firmar l’acord.

Alt Pirineu

Microeconomia i despoblació - Article del Senador Miquel Caminal Cerdà

L'encant del Pirineu rau en aquests pobles petits i disseminats per les petites valls i collades del territori. Pobles embolcallats d'una vegetació que va saturant els antics conreus ara, quasi invisibles o desapareguts. Desprès de l’èxode dels anys 60 i 70 en que la població pirinenca pren la determinació de migrar cap a les capitals de comarca, o bé marxen a llocs tan allunyats com les capitals de província o ciutats on la industria emergeix de manera progressiva; a partir dels anys 80 apareix un nou fenomen amb l'arribada dels que volen reviure aquests pobles i territoris abandonats. Són joves cansats de la massificació de les grans ciutats i busquen una manera de viure on les passades generacions ho van veure impossible. Aquest retorn de col·lectius diversos de joves que estan convençuts que és possible subsistir en aquest territori abandonat són persones, en principi, preparades per viure en altres tipologies laborals però amb el convenciment que al costat de la natura tot és possible.

Urgell

Carolina Telechea: ‘Estic plenament convençuda de que amb la reivindicació sostinguda i pacífica dels nostres objectius assolirem la victòria final i la independència de Catalunya’

Marta Vilalta qualifica la sentència del TS  d'ahir de 'venjança cap a aquells i aquelles que únicament van complir amb el mandat democràtic de tots i totes'   La diputada al Congrés, Carolina Telechea, acompanyada de la secretaria general adjunta i portaveu nacional d’Esquerra Republicana Marta Vilalta, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, el diputat al Parlament de Catalunya i portaveu adjunt del Grup Republicà, Bernat Solé i les candidates a diputada a Corts Generals, Inés Granollers, i a senadora, Sara Bailac, han estat els conductors de l’acte d’homenatge de la formació republicana al president Lluís Companys amb motiu del 79è aniversari del seu assassinat, al Monument del President Màrtir del Tarròs.   L’acte ha estat marcat per tota l’actualitat relativa a la sentència dictada ahir pel Tribunal Suprem que castiga amb llargues condemnes els presos polítics pels fets de la tardor de 2017, malgrat la qual Comes s’ha mostrat esperançat i confiat en que ‘al final el poble de Catalunya assolirem el nostre desig d’independència, per que mai cap col·lectiu de persones ha esmerçat tants esforços com ho hem fet els catalans per a ser lliures’.

RodadeTer Roda de Ter Ple llibertat amnistia
Roda de Ter i el Cabrerès

Intervenció del grup d’ERC-Roda Republicana en el ple extraordinari de l’Ajuntament de Roda de Ter en què s’ha votat la moció de rebuig a la sentència del Tribunal Constitucional contra els líders independentistes

Amb els companys i companyes d’Esquerra i d’aquest moviment de poble que s’ha volgut anomenar Roda Republicana comentàvem, en preparar el ple extraordinari d’avui, que mai hauríem desitjat haver de votar una moció com la que avui hem acordat d’aprovar tots els grups polítics de l’Ajuntament de Roda. Avui, 15 d’octubre, fa 79 anys de l’afusellament del President Lluís Companys i Jover, l’únic president elegit democràticament que ha estat afusellat a Europa. Aquell feixisme desbocat del segle passat, per desgràcia, s’ha mantingut de manera dissimulada, en un feixisme de “baixa intensitat”, en un anticatalanisme propi d’altres temps i en un sistema polític corrupte, en un sistema judicial tendenciós i injust, i en un sistema social que ha privilegiat uns pocs poderosos i ha sotmès un poble mesell que no ha volgut veure, a voltes, la realitat. Però la majoria de catalans i catalanes hem dit prou. I que quedi clar i que ho senti tothom, també aquells veïns i veïnes que no són independentistes: ara ja no es tracta només d’assolir la llibertat política de Catalunya sinó que es tracta, a més, de mantenir les llibertats i els drets democràtics per a tothom i per als quals molta gent ha treballat abans que nosaltres.

Urgell

Ens afegim a les Marxes per la Llibertat

Demà 16 d'octubre començaran a caminar les Marxes per la Llibertat, una nova mobilització pacífica de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem que condemna l'independentisme i que ataca clarament els drets i les llibertats fonamentals. Aquesta acció, té diversos origens que confluiran el proper divendres a Barcelona. Una de les branques sortirà de Tàrrega a les 7 del matí, i anirà recorrent el territori fins a arribar a destí.   Des de la Federació Comarcal d'ERC a l'Urgell fem una crida per a que tothom s'hi afegeixi! Podeu trobar tota la informació a la web: https://www.marxesperlallibertat.cat/index.php/ca/ 

Moment de l'ofrena floral al Monument del President Màrtir a la seva localitat natal del Tarròs.
Federació de Lleida

Carolina Telechea: ‘Estic plenament convençuda de què amb la reivindicació sostinguda i pacífica dels nostres objectius assolirem la victòria final i la independència de Catalunya’

Marta Vilalta qualifica la sentència del Tribunal Suprem d'ahir de 'venjança cap a aquells i aquelles que únicament van voler complir amb el mandat democràtic de tots i totes' La diputada al Congrés, Carolina Telechea, acompanyada de la secretaria general adjunta i portaveu nacional d’Esquerra Republicana Marta Vilalta, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, el diputat al Parlament de Catalunya i portaveu adjunt del Grup Republicà, Bernat Solé i les candidates a diputada a Corts Generals, Inés Granollers, i a senadora, Sara Bailac, han estat els conductors de l’acte d’homenatge de la formació republicana al president Lluís Companys amb motiu del 79è aniversari del seu assassinat, al Monument del President Màrtir del Tarròs.   L’acte ha estat marcat per tota l’actualitat relativa a la sentència dictada ahir pel Tribunal Suprem que castiga amb llargues condemnes els presos polítics pels fets de la tardor de 2017, malgrat la qual Comes s’ha mostrat esperançat i confiat en que ‘al final el poble de Catalunya assolirem el nostre desig d’independència, per que mai cap col·lectiu de persones ha esmerçat tants esforços com ho hem fet els catalans per a ser lliures’.

ERC al Segrià

El Consell Comarcal del Segrià aprova una moció de rebuig a la sentència del procés

La Moció ha prosperat amb els vots a favor d’Esquerra, Junts i el Comú. El conseller del PP ha votat en contra i PSC i C’s no han assistit al Ple El Consell Comarcal del Segrià ha aprovat una moció de rebuig a la sentència del Procés. La moció ha prosperat gràcies als vots a favor d’Esquerra, Junts x Catalunya i el Comú de Lleida després que s’incorporessin les esmenes proposades per aquest últim. El conseller del PP hi ha votat en contra i el partit dels Socialistes i Ciudadanos no han assistit a la convocatòria de Ple Extraordinari.   Teresa Malla, vicepresidenta del Consell i alcaldessa d’Almenar, ha destacat que el judici del procés mai s’hagués hagut de produir. “Votar no és cap delicte, les idees no es jutgen, per tant, també des del Consell Comarcal del Segrià reclamen la llibertat de totes les persones preses i exiliades, perquè no han comés cap delicte”, diu Malla.   En aquest sentit, els republicans han recordat que aquesta sentència constata novament una regressió dels drets i les llibertats de la ciutadania de Catalunya.

Acte homenatge a Vicent Soro, alcalde de Gandesa
Ebre

Esquerra fa una crida a persistir, durant l’acte d’homenatge als alcaldes republicans afullesats pel franquisme

Alcaldes, regidors, diputats i càrrecs de govern de la Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana han commemorat el 79è aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys homenatjant a tots els que van patir la repressió franquista, l’exili i la mort; com els quatre alcaldes republicans ebrencs: Agustí Ventura, de l’Aldea; Daniel Mayor, de Xerta; Josep Rodríguez, de Tortosa, i Vicent Soro, de Gandesa. “Alcaldes que van ser afusellats pel delicte de tenir uns anhels de creure en una societat republicana fonamentada en els valors de justícia, igualtat, llibertat i fraternitat”. Ha afirmat el president de la Federació, Alfons Montserrat, davant del monòlit en record de l’alcalde Soro ubicat a Gandesa. A més ha denunciat que “com a servidors públics mai van tenir una restitució legal, ni se’ls ha fet justícia perquè l’Estat espanyol s’ha negat a anul·lar els judicis farsa que van tenir”. Montserrat ha recordat que “al llarg de la història el nostre partit, malgrat la repressió, ha persistit, continua persistint i persistirà; per això retem homenatge a aquells que ens han precedit i als que estant a la presó o l’exili; perquè la seva enteresa ens dóna força per continuar lluitant per un país lliure, socialment just i econòmicament pròsper”.

Ple, Torelló, estelada
Torelló

El Ple de Torelló mostra el seu rebuig a la sentència del Suprem contra l'independentisme cívic i polític

El ple de l'Ajuntament de Torelló es va reunir ahir a la tarda, en una sessió extraordinària i convocada d'urgència, per tal d'aprovar una moció de resposta a la sentència del Tribunal Suprem i per demanar l'amnistia per a les persones preses polítiques catalanes i en defensa del dret d'autodeterminació. La moció es va aprovar amb els vots de l'equip de govern i Junts per Catalunya, mentre que el PSC es va abstenir. Els regidors de la CUP no van assistir al ple. La moció, impulsada conjuntament per l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), manifesta el rebuig a la sentència condemnatòria, constatant que 'representa una regressió dels drets i les llibertats de la ciutadania de Catalunya' i reclama la llibertat 'immediata' dels presos polítics i també la seva amnistia, així com per als exiliats. També reivindica el dret a l’autodeterminació 'per resoldre el conflicte polític existent, per via democràtica i pacífica'.

Mataró

Mataró respon a la sentència del procés

Ahir ens vam llevar reafirmant la injustícia de l'estat espanyol. Amb una sentència dura, dictada pel tribunal suprem, que suma més de 99 anys de presó. Mataró, va respondre amb fermesa davant aquesta injustícia. Vam viure un dia de mobilitzacions constants que van concloure davant de l'ajuntament, on ens vam reunir milers de persones amb un clam comú: la llibertat dels presos polítics i la denúncia ferma de la injustícia de la sentència.  Vam assistir doncs a una de les manifestacions més massives dels últims mesos a la ciutat, i des d'Esquerra Republicana de Mataró emplacem a tota la ciutadania a continuar amb aquesta mobilització no violenta i a defensar els drets fonamentals del poble català. Continuem fent camí a la República Catalana.  

Ripollet

Comunicat conjunt d'Esquerra Republicana i Jovent Republicà en relació a la sentència del judici al procés pels fets de l'1 d'octubre

Ahir, dilluns 14 d'octubre del 2019, es va fer pública la sentència als encausats pel judici dels fets de l'1 d'octubre, en la que es condemna als nostres líders polítics i activistes a un total de 99 anys i 6 mesos de presó per haver facilitat a la ciutadania de Catalunya expressar la seva voluntat en l'exercici de l'autodeterminació, un dret inalienable de tot poble lliure. Des d'Esquerra Republicana de Ripollet i Jovent Republicà anunciem que no acatem aquesta sentència, fruit d'una farsa. El Tribunal Suprem, en connivència amb la resta d'estructures de l'Estat, en cap moment ha buscat impartir justícia sinó una venjança irracional contra uns demòcrates exemplars, contra persones pacífiques que representen políticament a més de dos milions de persones. L'acarnissament contra les persones sentenciades tenia dos principals objectius: d'una banda, la venjança pel ridícul fruit de la ignominiosa actuació de l'Estat i les seves forces de seguretat durant el referèndum de l'1 d'octubre; i de l'altra, escapçar un moviment legítim, matar des de dalt l'independentisme acovardint a la gent amb una repressió que farà passar al voltant d'una dècada a presó als nostres líders polítics.

Ripollet

[COMUNICAT] Comunicat conjunt d'Esquerra Republicana i Jovent Republicà en relació a la sentència del judici al procés pels fets de l'1 d'octubre

Ahir, dilluns 14 d'octubre del 2019, es va fer pública la sentència als encausats pel judici dels fets de l'1 d'octubre, en la que es condemna als nostres líders polítics i activistes a un total de 99 anys i 6 mesos de presó per haver facilitat a la ciutadania de Catalunya expressar la seva voluntat en l'exercici de l'autodeterminació, un dret inalienable de tot poble lliure. Des d'Esquerra Republicana de Ripollet i Jovent Republicà anunciem que no acatem aquesta sentència, fruit d'una farsa. El Tribunal Suprem, en connivència amb la resta d'estructures de l'Estat, en cap moment ha buscat impartir justícia sinó una venjança irracional contra uns demòcrates exemplars, contra persones pacífiques que representen políticament a més de dos milions de persones. L'acarnissament contra les persones sentenciades tenia dos principals objectius: d'una banda, la venjança pel ridícul fruit de la ignominiosa actuació de l'Estat i les seves forces de seguretat durant el referèndum de l'1 d'octubre; i de l'altra, escapçar un moviment legítim, matar des de dalt l'independentisme acovardint a la gent amb una repressió que farà passar al voltant d'una dècada a presó als nostres líders polítics.

Martorell

Rebutgem la Sentència

Des d'ERC Martorell condemnem fermament el resultat de la Sentència, totalment injusta i desproporcionada. Entrevista a Soulimane Messaoudi regidor de l' Ajuntament: https://www.facebook.com/272969966703997/posts/398897714111221  

Caldes de Montbui

Amnistia

Des del grup municipal d’Esquerra Republicana de Caldes de Montbui rebutgem i condemnem la sentència del Tribunal Suprem i demanem l’amnistia per a les persones preses polítiques catalanes. Els enviem tot el nostre escalf i també a les seves famílies. Gràcies per tant i no defallirem! Ara ha arribat l’hora, ahir vam conèixer la sentència i això és un nou punt d’inflexió. Calderins i calderines, ens trobarem als carrers com sempre, de manera cívica i pacífica. Estem tristos i indignats davant de la situació de repressió política i de vulneració de drets fonamentals però amb el cap alçat, amb més força que mai i convençuts que al final, de la mà de la república, vencerà la democràcia!  

ERC Badalona

ERC recorda el president Companys l’endemà de les sentències

A causa de la greu repressió política que viu Catalunya el grup municipal d’ERC Avancem-MES no participarà de l’acte institucional del migdia A les 7h del matí del dia 15 d’octubre, la secció local d’ERC Badalona ha homenatjat la figura del president Lluís Companys en la tradicional ofrena floral que se celebra cada any. En aquesta ocasió i davant de l’excepcionalitat política que viu el país, a banda dels càrrecs orgànics d’ERC hi han participat representants de Badalona en Comú Podem, Guanyem Badalona en Comú, Junts per Catalunya, Avancem-MES i Jovent Republicà. Aquest cop l’acte ha vingut marcat per les sentències contra els polítics i activistes catalans empresonats injustament. La condemna a la repressió judicial, que ha comportat unes penes absolutament desproporcionades i injustes, s’ha fet sentir en els diversos parlaments que s’han fet abans de l’ofrena. En aquest sentit el president del partit Alex Montornès, ha recordat les darreres paraules del president Companys, que malauradament, encara mantenen una vigència important: “A tots els qui m’han agreujat perdono; a tots els qui hagi pogut agreujar demano perdó.

ERC Girona, Esquerra Girona, Girona, Homenatge a Lluís Companys
Girona

Esquerra Girona homenatja el President Companys i veu "inevitables" les comparacions amb la situació actual

El president de la secció local, David Sabater, i el portaveu del grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a l’Ajuntament de Girona Quim Ayats, han posat de manifest que la repressió que fa 79 anys va acabar amb l’assassinat de Companys “encara segueix ben viva” a l’estat espanyol, en referència a la sentència de l’1-O. El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona ha organitzat, aquest dimarts a les 7 del matí, el tradicional homenatge al President Companys en l’efemèride del seu afusellament, del que enguany s’han complert 79 anys.   Precisament enguany, després que aquest dilluns es fes pública la sentència als presos i preses polítiques per la celebració del referèndum de l’U d’Octubre, aquest homenatge ha pres encara més rellevància. Així, les intervencions del president de la secció local d’Esquerra a Girona, David Sabater, i del portaveu del grup municipal al consistori, Quim Ayats, s’han centrat en comparar l’estat que va assassinar Companys i el que sentencia a 13 anys de presó per unes idees.

Catalunya del Nord

Contra la condemna dels presos polítics catalans, també des de Catalunya Nord

La sentència de la pseudo justícia espanyola contra els presos polítics  és una sentència contra el poble català i la llibertat d'expressió.  Des de les comarques del nord Esquerra Republicana de Catalunya Nord,  apel·lem a participar a les convocatòries a Perpinyà, en particular per l’ANC i el Comitè de Solidaritat. Amb la condemna dels presos polítics l’Estat espanyol ha escrit la seva sentència No és justícia, és venjança. Amb la causa general contra l’independentisme, l’Estat comet un nou error històric que provocarà un nou terratrèmol polític i social que accelerarà el procés d’alliberament de Catalunya. Condemnen onze persones perquè no poden condemnar tot un poble. No es busca una solució sinó l’escarment. Aquesta sentència no resol res; la repressió només agreuja el conflicte polític. L’única solució possible serà de base democràtica, no judicial. No volen fer política, sinó imposar. Condemnant l’independentisme, l’Estat fa de la repressió una eina política per perseguir la dissidència i silenciar la voluntat democràtica dels catalans i les catalanes.

Granollers

Comunicat conjunt de les forces independentistes a l’Ajuntament de Granollers en relació a la sentència del judici del procés

Els Grups Municipals d’Esquerra Republicana – Acord Municipal, Junts per Granollers i Granollers per la Independència – Primàries Catalunya, un cop coneguda la sentència als presos política, exposem que: PRIMER. - Ens trobem davant d’una sentència absolutament injusta i inacceptable, i que en neguem totalment la seva legitimitat, atès que posa en entredit no sols drets polítics i fonamentals, si no també el fonament bàsic del parlamentarisme: el debat. SEGON.- Reivindiquem la legitimitat de la nostra lluita per la independència de Catalunya, que s’ha caracteritzat sempre per la no violència, el diàleg i la voluntat d’assolir consensos. TERCER.- Sol·licitarem la convocatòria d’un Ple extraordinari per debatre una moció de resposta a la sentència del Tribunal Suprem i per demanar la llibertat immediata per a les persones preses polítiques catalanes i en defensa del dret a l’autodeterminació. QUART.- Els Grups Municipals que signen aquest comunicat aturaran tota activitat institucional fins que no es produeixi la celebració d’aquest Ple.