Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Riudoms

L’alcalde Pedret es veu obligat a rectificar després de l’embolic generat: finalment, la Fira la inaugurarà una altra persona

El malestar i les crítiques que ha generat la decisió del govern municipal a l’hora de triar la persona per inaugurar la Fira de l’Avellana han acabat obligant a l’alcalde de Riudoms, Sergi Pedret, a rectificar. Dijous, el govern municipal va anunciar que la persona escollida era el Sr. Luis Díaz-Cacho Campillo, alcalde de La Solana. Aquell mateix dia, des d’Esquerra vam alertar que aquest senyor havia donat suport públic a la repressió de la policia espanyola contra els votants del referèndum de l’1 d’Octubre i que s’havia mostrat partidari de l’aplicació de l’article 155 contra Catalunya.  Això va provocar una forta indignació, que es va traduir en tres comunicats d’Esquerra, la CUP i el col·lectiu ‘Riudoms per la Independència’. Tots van exigir a l’alcalde Pedret que rectifiqués. Finalment, aquesta pressió ha obligat el govern municipal a fer marxa enrere i aquest matí de dissabte ha anunciat que la persona que, finalment, inaugurarà la Fira serà el president del Consell Comarcal del Baix Camp, el Sr.

Pi senyalitzat
Vidreres

Arbres

De nou tornem a parlar d’arbres, sembla que l’actual equip de govern no aprèn dels errors del passat i aquest cop ha tocat als veïns del barri de la Pau. Ahir van veure com una seixantena d’arbres de la Pineda d’en Masó estaven senyalats amb una cinta. Ens hem informat i hi ha un informe tècnic que justifica aquests fets perquè hi ha massa densitat. El què hem fet des del grup de VST-ERC és presentar una moció avui dia 2 d’agost, perquè no es talli cap arbre fins que no s’hagi informat als veïns de la situació, ja que fins a data d’avui no s’ha fet. De nou, la comunicació destaca per la seva absència. Un altre fet que ho demostra és la no informació de la fumigació dels arbres del parc de Mas Flassià. Si s’hagués comunicat haurien sigut molts els veïns que haurien dormit amb les finestres tancades la nit del 10 de juliol, molts els pares que no haurien portat els nens al parc l’endemà, o propietaris de gossos que no haguessin portat els gossos a passejar per aquesta zona, ja que les recomanacions és que es prenguin precaucions durant 48 hores.

Dosrius - Canyamars - El Far

Nou govern del Consell Comarcal del Maresme amb Marc Bosch com a conseller delegat

El regidor i portaveu republicà de l’Ajuntament de Dosrius, Marc Bosch de Doria, forma part del nou govern del Consell Comarcal del Maresme constituït el passat 19 de juliol. L’alcalde dosriuenc del mandat 2015-2019 ha estat proposat com a conseller delegat de l’àrea de serveis a les persones que gestiona, entre altres matèries, educació, cultura i habitatge.   Aquesta setmana el Ple del Consell Comarcal del Maresme ha aprovat el cartipàs del que serà el govern del mandat 2019-2023. Aquesta aprovació és conseqüència del pacte de govern que van signar la Federació Comarcal d'Esquerra Republicana de Catalunya i els representants territorials de la candidatura de Junts per Catalunya, amb 12 i 6 consellers/es respectivament. L’acord es va materialitzar amb el nomenament de l'alcalde republicà de Vilassar de Mar, Damià del Clot Trias, com a president de la corporació comarcal.   La constitució dels consells comarcals, així com de les diputacions provincials, es produeix com a conseqüència de les eleccions municipals i després de la presa de possessió dels càrrecs electes locals, atès que els consellers comarcals sempre són regidors, regidores i/o alcaldes, alcaldesses dels municipis de la circumscripció.

Alt Pirineu

ERC i un conseller independent presenten una moció de censura al President del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Gerard Sabarich

La formació ERC-Fem Municipi- Acord Municipal i un conseller independent presenten una moció de censura contra l'actual president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Gerard Sabarich Fernández-Cotó. El grup ERC-FEM-AM, que va ser la força guanyadora en nombre de consellers al Consell Comarcal del Pallars Sobirà en els darrers comicis municipals, amb 9 membres, ha presentat avui divendres una moció de censura contra l'actual president Gerard Sabarich, que va aconseguir la Presidència gràcies als vots dels dos consellers de Som Poble.  

Lleida

La Paeria estalvia 16.472 euros l’any en suprimir les targetes de pàrquing de regidors i directius

L’equip de Govern municipal elimina despeses supèrflues i es declara combatent amb la “cultura del privilegi” L’Ajuntament de Lleida ha decidit suprimir les targetes de pàrquing, que disposaven fins ara de forma gratuïta els regidors i directius d’alguns departaments municipals en aparcaments de la ciutat i estalviar 16.472 euros anuals, 65.884,79 si comptem tota la legislatura.  Aquesta decisió afecta 22 de les 24 targetes contractades, ja que la Paeria només en mantindrà dos per l’ús estricte dels vehicles d’alcaldia, que han de romandre de servei permanent. Fins i tot, en el nou compromís amb la concessionària de l’aparcament ha quedat exclòs el cotxe de l’alcalde. Amb aquesta decisió, l’equip de Govern segueix en la línia d’eliminar despeses supèrflues per les arques municipals i es manifesta especialment combatent amb “la cultura del privilegi”, que hi ha hagut fins al darrer mandat. Cal recordar que els regidors d’Esquerra Republicana, el Comú de Lleida i la Crida-CUP ja hi van renunciar fa quatre anys.

Sant Martí

Plenari de constitució del districte de Sant Martí

El dijous 25 de juliol a la sala d’actes de la seu del Districte, a la plaça Valentí Almirall, va tenir lloc la sessió plenària de constitució del Consell Municipal del Districte de Sant Martí. La sala es va omplir completament de públic que volia  presenciar la sessió. Entre el públic assistent s’hi van trobar des de persones representants de les entitats més rellevants del Districte fins a antics regidors i membres del Consell de Districte d’anteriors mandats.   Després de la benvinguda del regidor David Escudé, els 21 nous consellers i conselleres van prometre els seus càrrecs, cosa que va tenir lloc amb molt diverses fórmules de prometença.   La regidora de Ciutadans, Marilén Barceló, va ser escollida nova presidenta del Consell de Districte de Sant Martí, amb 16 vots favorables i cinc vots en blanc dels consellers d’ERC (van votar a favor BComú, el PSC, JxC, Ciutadans i Barcelona pel Canvi).   Seguidament els portaveus dels diferents grups municipals van intervenir per presentar la voluntat inicial dels grups.

Riudoms

Sobre la persona que inaugurarà la Fira: una decisió gens encertada del govern de Riudoms

El govern municipal ha escollit per inaugurar la Fira d’aquest any al Sr. Luis Díaz-Cacho Campillo, alcalde de La Solana. Com tots sabem, els llaços emocionals i familiars amb aquesta població de Castella La Manxa són molt forts i són un orgull per a Riudoms, ja que ens recorden com moltíssimes persones d’arreu del món es veuen obligades a emigrar del seu lloc d’origen per buscar un futur millor per a elles i els seus fills. De fet, des del 1998, s’han fet diverses trobades d'amistat entre ambdues poblacions. És per això, que l’any 2015 el grup d’Esquerra va presentar una moció per agermanar Riudoms i La Solana, que tots els partits van votar a favor. Ara, com dèiem, hem sabut que l’alcalde de La Solana, el Sr. Luis Díaz-Cacho Campillo, ha estat la persona escollida per inaugurar la Fira i sincerament dubtem que aquesta sigui la millor elecció. Tal com acabem d’explicar, el fet de no veure bé aquesta elecció no té a veure amb La Solana, sinó amb els posicionaments de l’alcalde arran del referèndum de l’1 d’Octubre de 2017.

Riudoms

Us expliquem com ha anat el Ple municipal de l'agost en un vídeo d'un minut i mig

Aquest dijous 1 d'agost s’ha fet un Ple municipal. S’hi han tractat un grapat de temes que us anirem explicant els propers dies. De moment, us deixem aquest vídeo en què dos dels nostres regidors, la Teresa Basora i el Ricard Gili, us expliquen en un minut i mig algunes de les coses més destacades. Hi parlen dels abocaments il·legals a la Riera de Maspujols, del "botellón" a la zona del Campàs i de la moció que hem presentat per garantir que els 13 regidors de l'Ajuntament estiguem ben informats de les activitats que organitzen les entitats i el mateix Ajuntament. #AlServeiDeRiudoms

Parets del Vallès

L’Ajuntament de Parets cedeix a l’Agrupament Escolta l’ús privatiu de la masia de Can Jornet fins al 2023

La darrera Junta de Govern de l’Ajuntament, celebrada el 25 de juliol, va aprovar el conveni signat entre el consistori i l’Agrupament Escolta i Guia Sant Jaume pel qual es regula l’autorització de l’ús privatiu de la masia Can Jornet, propietat de l’INCASOL, els dissabtes i diumenges fins al juliol de 2023.   L’alcalde de Parets, Jordi Seguer, i Maria Madurell, cap de l’agrupament i presidenta, signen un conveni on s’autoritza a l’entitat juvenil ús de la masia per tal que sigui la seva seu i pugui desenvolupar les activitats vinculades a l’educació d’infants i joves en el temps de lleure a través del mètode escolta i guia.   L’ajuntament cedeix l’ús privatiu de Can Jornet el dissabte i diumenge de cada setmana durant tot el dia i permet l’ús durant la resta de dies de la setmana prèvia autorització.   L’Agrupament Escolta es compromet a elaborar un programa anual d’activitats, a gestionar de forma responsable l’equipament vetllant pel compliment de les normes d’ús, a participar activament en la conservació i cura de l’equipament exterior d’acord a criteris ecològics i educatius, entre altres.

El Vendrell

Som Poble-ERC s’oposa a la reintroducció dels càrrecs de confiança i a doblar la despesa municipal en sous dels regidors

El pacte de govern PSC-Ciutadans-AVP costarà a l’Ajuntament 400.000 euros anuals més que el govern de l’anterior mandat. Quan encara s’arrossega un deute de prop de 50 milions d’Euros, la coalició de govern vol assignar un sou a tots els seus regidors i a més recuperar els càrrecs de confiança eventuals i contractar-ne tres, un per cada partit de govern, amb un cost de 140.000€ anuals. El resultat d’aquesta proposta del govern PSC-Cs-AVP és que la despesa en sous del govern municipal es doblarà i s’hi haurà de dedicar tot l’import de l’augment de l’IBI aprovat per enguany. Potser és la manera de cimentar amb la coalició PSC-Cs-AVP. La supressió dels càrrecs de confiança dels grups municipals va ser una de les mesures de sanejament de la gestió en l’anterior mandat, que a més va comportar un estalvi necessari vista la precària situació econòmica del consistori. Ara es volen recuperar exclusivament per a l’equip de govern. Pot ser que la feina de l’oposició es considera menys important.

El Vendrell

Som Poble-ERC s’oposa a la reintroducció dels càrrecs de confiança i a doblar la despesa municipal en sous dels regidors

El pacte de govern PSC-Ciutadans-AVP costarà a l’Ajuntament 400.000 euros anuals més que el govern de l’anterior mandat. Quan encara s’arrossega un deute de prop de 50 milions d’Euros, la coalició de govern vol assignar un sou a tots els seus regidors i a més recuperar els càrrecs de confiança eventuals i contractar-ne tres, un per cada partit de govern, amb un cost de 140.000€ anuals. El resultat d’aquesta proposta del govern PSC-Cs-AVP és que la despesa en sous del govern municipal es doblarà i s’hi haurà de dedicar tot l’import de l’augment de l’IBI aprovat per enguany. Potser és la manera de cimentar amb la coalició PSC-Cs-AVP. La supressió dels càrrecs de confiança dels grups municipals va ser una de les mesures de sanejament de la gestió en l’anterior mandat, que a més va comportar un estalvi necessari vista la precària situació econòmica del consistori. Ara es volen recuperar exclusivament per a l’equip de govern. Pot ser que la feina de l’oposició es considera menys important.

Ripoll

Veiem amb preocupació l'estat dels pollancres de la C-17 a Cal Déu

En les obres d'urbanització del sector de Cal Déu es va fer la plantació d'una pollancreda en el jardí entre la carretera C-17 i el carrer d'Antoni Gaudí i Cornet. Actualment molts d'aquests arbres han mort i podrien suposar un perill per a les persones que passegen per aquesta zona, per als conductors de la C-17 i per als veïns d'aquest vial. Aquesta pollancreda entenem que tenia la intenció de fer una al·legoria a una de les opcions que els erudits han determinat com a origen del nom de Ripoll.  Adjuntem un fragment d'un estudi realitzat per l'il·lustre ripollès Jordi Mascarella en els annals del Centre d'Estudis del 1997-98:   "Rivis Pollens.   El seu topònim llatí Rivipollensis ja apareix, de forma adjectival, testimoniat en textos del segle X. Sobre l'origen del nom de la població s'apunten diverses hipòtesis: una, que faria derivar aquest terme de la combinació del substantiu rivus (en llatí, "riu") i de l'adjectiu pollens ("fort, poderós, puixant"); i una altra, que apunta que el terme llatí Rivipollensis significaria "riu de pollancres", amb la qual cosa derivaria d'un llatí Rivus populorum.

L'Escala

ERC Demana un esforç extra per evitar perdre el Club Natació el Cargol

Els republicans insten al govern a no deixar-ho córrer i fer un esforç de veritat per evitar que el municipi es quedi sense club de natació federat. Esquerra Republicana de l’Escala ha demanat al govern escalenc durant el ple ordinari celebrat aquest dilluns 29 de juliol, que faci un esforç veritable per evitar la dissolució del Club Natació el Cargol.  Fa uns dies els membres del club anunciaven que no podien més i que deixaven l’activitat. Segons s’ha pogut saber des d’ERC, un cop parlat amb alguns membres del club, el problema principal que tenen és no disposar d’un espai en condicions per a poder dur a terme els entrenaments. S’ha intentat en diverses ocasions arribar a acord entre el club i l’empresa gestora de la piscina (equipament municipal gestionat per una empresa privada) però no s’ha aconseguit arribar mai a un tracte satisfactori per a les dues parts.  Des d’ERC s’ha demanat al regidor d’esports que reprengui aquestes converses i que des de l’Ajuntament es faci un pas més per aconseguir que els membres del club puguin seguir nedant.

Lleida

Pueyo: "Les primeres mesures que hem pres a la Paeria són per reduir despeses supèrflues"

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha estat entrevistat aquest dijous 1 d'agost pel programa El Matí d'Estiu de Catalunya Ràdio. Després d'un mes i mig a l'alcaldia - i de prop més d'un mes del Pacte d'Entesa entre Junts x Catalunya Lleida i el Comú de Lleida - Miquel Pueyo ha valorat en una entrevista a Catalunya Ràdio algunes de les decisions preses pel govern aquest últim mes, així com quines seran les accions més immediates. Pueyo ha destacat la bona predisposició dels treballadors i funcionaris de la casa, afirmant que "l'energia és molt bona". Tal i com ja va anunciar en campanya, el republicà ha anunciat l'eliminació de les targetes de pàrquing de que disposaven fins ara tots els regidors de la Paeria, en aquest sentit Pueyo ha afirmat que "aquest primers dies hem suprimit certes despeses supèrflues, relacionades amb certs privilegis". Pla de temporers Un dels temes que també s'han posat sobre la taula ha estat el refugi d'emergència per atendre als temporers que dormien als carrers de Lleida durant els mesos que dura la campanya de recollida de la fruita.

Alcaldables 2019
Anoia

Carta oberta del President de la Federació Comarcal de l'Anoia.

Apreciades companyes i companys,   Em dirigeixo a vosaltres per tal de fer una valoració d’aquest curs polític 2018-2019. Durant aquest curs que es tanca avui, hem hagut de veure com els nostres i les nostres se’ls jutjava a Madrid, com les nostres companyes i companys havien de viure lluny dels seus per una decisió inhumana d’empresonar-los i empresonar-les pel fet més llibertador que hi ha, votar.   En aquest any polític també hem viscut unes Eleccions Generals a l’estat espanyol on per primer cop en la història del nostre país, Esquerra ha estat la força més votada, tant a tot Catalunya com també a la comarca de l’Anoia; alhora, hem viscut unes eleccions municipals, en què Esquerra es va presentar a les 33 poblacions que formen l’Anoia i podem dir que vam guanyar, vam guanyar amb una diferència de més de 6650 vots respecte a fa quatre anys, desbancant moltes alcaldies històriques i consolidant el mapa amb 17 alcaldies. I no tal sols hem aconseguit guanyar, sinó que per primer cop tenim el diputat provincial, representat per l’alcaldessa d’Òdena, Maria Sayavera, deixant sense aquest important càrrec a Marc Castells, arquitecte de tots aquests pactes incomprensibles a les institucions més representatives del nostre sistema.

Girona

Esquerra Girona vol reforçar la prevenció i la resposta davant les violències sexuals

· El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona presentarà una moció al proper ple, aquest dijous 1 d’agost, on reclama una desena d’actuacions per prevenir i condemnar aquest tipus de violència masclista a la ciutat. · El grup republicà planteja la condemna d’aquestes agressions des del consistori, l’impuls de campanyes de sensibilització o la formació gratuïta en gènere i violència a les entitats que organitzin o participin de celebracions a la ciutat.   El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona presentarà en el proper ple d’aquest dijous 1 d’agost una moció per promoure la prevenció i la resposta davant les violències sexuals.   En la moció, ERC Girona posa de manifest que segons l’OMS, una de cada tres dones patirà violència masclista al llarg de la seva vida, i que a la ciutat de Girona s’han rebut 150 trucades a la línia d’atenció a les dones en situacions de violències en només 6 mesos.   Les violències sexuals, que són el tipus de violències masclistes sobre el que es centra la moció, són, segons Esquerra Girona, “una expressió més de la dominació patriarcal, una violència que pateixen dones i nenes pel sol fet de ser-ho”.

Policia Local de Torelló patrullant
Torelló

L'oposició bloqueja l'acord amb la Policia Local, impossibilitant fins i tot que es debati

Hores abans CUP i JxCat havien garantit com a mínim l'abstenció facilitant l'aprovació de l'acord.  En aquest primer mes de mandat des del govern de Torelló, des del nou govern local s'ha treballat sense parar en un primer pas per arribar a un acord per solucionar el problema amb la Policia Local, que s'arrossegava des de fa anys. S'ha aconseguit arribar a un acord satisfactori per les dues parts, aconseguint que es desencallés la situació i que aquesta Festa Major s'hagin tornat a fer hores extres per part de la policia, el que garantiria una cobertura de 24 hores de la comissaria fent possible una millora en la seguretat, la mobilitat i l'atenció al ciutadà, així com atenció a les 24 hores al servei de tele-assistència per la gent gran o la seguretat en els grans esdeveniments de Torelló. En tot moment els grups de l'oposició han estat informats del procés i del tipus d'acord arribat. Concretament: - Es va informar en una comissió informativa al 22 de juliol on es va explicar a l'oposició els termes de la proposta i l'estat avançat de les negociacions.

Llançà

ERC Llançà aconsegueix el compromís de l’alcalde per celebrar una consulta popular sobre els usos de can Marly

El ple va aprovar la concessió demanial de Can Marly a 30 anys per 2,17 M€, amb l’abstenció de l’oposició. Durant el ple ordinari de 29 de juliol es va tractar l’aprovació de l’acord de concessió amb la Generalitat de Catalunya per l’antiga Residència de Temps Lliure. Aquest preveu el pagament d’un cànon anual 72.498,46 € a trenta anys. El grup municipal d’ERC va presentar una moció d’esmena a la totalitat per sol·licitar una suspensió de l’acord i tornar a obrir negociacions, emparant-se en l’article 22 de la Llei de Patrimoni Cultural, que suposaria la cessió gratuïta de l’equipament. Tanmateix, la moció també contemplava portar a consulta ciutadana els usos que s’hi podrien destinar.    Un cop transcorregut el debat entre el portaveu d’ERC, Guillem Cusí, i l’equip de govern, els republicans optaren per retirar l’esmena a la totalitat per no interferir en l’adquisició de l’immoble, després d’arrencar el compromís del govern de portar els usos a consulta popular.