Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Esquerra Pla d'Urgell

Bell-lloc és Mou exigeix a l’alcalde que es posicioni a favor de reobrir la taquilla de l’estació de trens del municipi

El grup municipal no entén com l’alcalde, també diputat provincial, se suma a la iniciativa al Ple de la Diputació de Lleida i en canvi hi vota en contra al Ple de l’ajuntament i demana a Cónsola que rectifiqui. El Grup Municipal de Bell-lloc es Mou (BM) demana a l’equip de govern que aposti per reobrir la taquilla de l’estació de trens del municipi, tal com l’alcalde, Ramon Cónsola, va demanar al Ple de la Diputació de Lleida del passat dijous, quan el seu grup, (JuntsxCat) es va sumar les Declaracions Institucionals de millora del sistema ferroviari, llegides pel mateix vicepresident Latorre i la vicepresidenta Rufach.   El seu portaveu, Carles Palau, no entén com l’alcalde pot aplaudir la iniciativa al Ple de la Diputació i votar-hi en contra, el mateix dia, al Ple de l’Ajuntament, i demana a Cónsola que rectifiqui. “O s’està a favor d’obrir les taquilles de les estacions o s’hi està en contra, el què no pot ser és que el mateix grup polític voti el mateix dia a la Diputació que sí i a la nit a l’ajuntament que no”, diu Palau.

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, Roses, Joan Olóriz
Roses

Dimarts 28 a la Biblioteca de Roses, presentació del llibre "Del Congrés estant” de Joan Olòriz

L'exdiputat d'ERC al Congrés dels Diputats i historiador Joan Olòriz, presentarà el dimarts 28 de gener a les 19:30 h a la Biblioteca Jaume Vicens Vives de Roses (carrer de Girona 22-33) el llibre "Del Congrés estant”. Després de quatre anys al Congrés com a diputat d’ERC per Girona, Joan Olòriz recull les seves experiències en aquest llibre, editat per Curbet Edicions i amb pròleg de Joan Tardà. "Del Congrés estant” serà presentant pel mateix autor, i comptarà amb la participació del senador republicà Jordi Martí i de la presidenta de la secció local d’Esquerra Republicana a Roses Fany Poza. — Joan Olòriz i Serra (Barcelona, 23 de gener de 1954) va ser diputat al Congrés dels Diputats en la XI i XII legislatures. És llicenciat en Filosofia i Lletres, per la universitat Autònoma de Barcelona i ha treballat com a professor de secundària i com a catedràtic a l'institut Santiago Sobrequés de Girona. Militant del PSUC des de 1971 i posteriorment d’ICV, fou elegit regidor de l'ajuntament de Girona a les eleccions municipals de 1999 per ICV i des de 2000 en va ser el portaveu del grup municipal.

Arbres talats al passeig Maragall on es veu que els seus troncs no presenten cap malaltia interna greu.
Gavà

Comencen amb polèmica les obres de remodelació del Passeig Maragall.

El passat dimarts 14 de gener, els veïns del passeig Maragall van veure sorpresos quan, sense cap avís, es van començar a talar diversos arbres a l’extrem del passeig que creua amb el carrer Montflorit. L’endemà dimecres, una veïna del passeig va publicar en un grup de facebook (“debates de Gavà”) preguntant si algú sabia per quina raó s’havien tallat.; encara que algú va esmentar que li semblava que estava prevista una reforma del passeig, un regidor del govern municipal va respondre breument que la raó de la tala és que els arbres estaven malalts (la resposta per defecte del PSC de Gavà quan es talen arbres); ja l’endemà, altres usuaris van enllaçar publicacions locals on s’informa de l’inici de les obres de remodelació del Passeig Maragall (per tant, la raó per la que es talaven els arbres, que estaven malalts, no era certa). Certament, la setmana anterior, el bruguers digital havia informat que properament s’iniciarien les obres de remodelació del passeig (podeu consultar la notícia aquí) i també s’informava del mateix a la web de l’ajuntament mitjançant una nota de premsa (que podeu consultar aquí).

Salou

ERC Salou trasllada les propostes per donar solució al problema de desconnexió ferroviària als seus representants a les institucions catalanes i estatals.

ERC Salou ha mantingut una reunió amb el delegat del Govern de la Generalitat Oscar Peris, la diputada al Parlament Raquel Sans, el diputat al Congrés Jordi Salvador i amb el senador Josep Rufà, per tractar el greu problema de desconnexió ferroviària. En aquesta reunió s’ha transmès el descontent degut a la manca de previsió per part de les totes les administracions implicades, i s’han traslladat les següents propostes: 1 – Creació d’una línia única de rodalies BCN-Salou, evitant fer transbord a TGN, així com adequar les freqüències i horaris a la realitat del nostre municipi. 2 – Creació d’un traçat amb ample de vies internacional de Salou a Vila-Seca, connectant amb el nou Corredor del Mediterrani. 3 – Garantir l’aprofitament dels terrenys desafectats per la creació d’un nou Tramvia, integrable urbanísticament, que permeti la connexió amb la resta de municipis del territori. Aquestes propostes seran traslladades a les comissions pertinents de cada una de les administracions.

Mesa de Negociació.
Sant Joan Despí

Nou paradigma.

Esquerra, amb la seva abstenció, ha permès la investidura de Pedro Sánchez, facilitant la formació d'un govern del PSOE i Unidas Podemos. Un acte de generositat que mostra la predisposició del partit a solucionar un conflicte polític a partir d'un element bàsic: el diàleg. Aquesta ha de ser la base on es fonamentin els acords futurs, en una taula de diàleg entre iguals que no limiti cap tema ni cap proposta. Coneixem les crítiques envers aquesta decisió, però quines alternatives presenten els crítics? La resposta és senzilla: cap. Entrar en una espiral de negatives a qualsevol proposta no ajudarà en cap cas a desencadenar la situació. I el hieratisme i l'immobilisme polític no formen part del nostre ADN; sempre volem -i hem volgut- esdevenir una eina útil sobre la base d'aconseguir nous escenaris. Esquerra -que mai no deixarà de banda l'objectiu de l'alliberament nacional del país- i complint amb un programa electoral avalat amb contundència a les urnes, força una taula de negociació amb l'estat.

Palafrugell

Renovació de càrrecs a Esquerra Republicana de Palafrugell

ERC de Palafrugell ha renovat els seus càrrecs locals. Xavier Segura continuarà sent el president de la secció local i Olga Palahí, fins ara secretària d’organització, ocuparà la vicepresidència i continuarà com a secretària de la dona. Pau Lladó serà el nou secretari d’organització; a més, es crea el càrrec de secretari d’imatge i comunicació, que ocuparà Albert Tané. Finalment, la tresoreria continuarà a càrrec de Roser Massaguer. Tots el càrrecs s’han decidit per unanimitat. Xavier Segura és un històric militant de la secció local d’ERC a Palafrugell. És operari del sector surer. Olga Palahí és regidora d’Hisenda i adjunta a Educació. Llicenciada en Economia, és professora de secundària i autora de la biografia de Martí Jordi Frigola. Pau Lladó, regidor d’Esports i adjunt a Règim Interior en l’anterior mandat, actualment és segon tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Palafrugell i s’ocupa de les àrees de Serveis Municipals i Brigada, Mobilitat i Règim Interior.

Salt

L'Ajuntament de Salt signa la compra dels primers 33 pisos del lot de 83 que va adquirir el darrer trimestre de l'any 2019

Tècnics municipals han iniciat la catalogació dels habitatges al mateix temps que s’estan elaborant els criteris d’adjudicació.    Estudiants universitaris, parelles joves amb fills escolaritzats a la vila i gent gran, són alguns dels col·lectius que podran accedir a la borsa de pisos.   L’alcalde de Salt, Jordi Viñas, ha signat la compra dels primers 33 pisos del lot de 83 que l’Ajuntament va adquirir per tanteig i retracte durant el darrer estiu i pel qual el mes d’octubre del 2019 es va aprovar un crèdit de 3,3 milions d’euros. Tècnics municipals en coordinació amb la Gestora Urbanística Nou Salt SL ja han iniciat la catalogació de tots els habitatges que estan situats a diversos punts  la vila, al mateix temps que s’estan acabant d’acordar els criteris d’adjudicació que s’utilitzaran a l’hora d’obrir el procés per accedir a la borsa de pisos i, posteriorment, optar a l’assignació dels pisos.   Pel que fa a la resta dels 50 pisos del lot de 83 que el consistori ha adquirit, la seva compra s’anirà executant durant els primers mesos d’aquest any 2020 i el termini per sol·licitar l’accés a la borsa i poder accedir als habitatges s’obrirà aquest primer semestre.

Lleida

La Paeria i la Universitat de Lleida refermen la seva voluntat de cooperació

El paer en cap, Miquel Pueyo, i el president del Consell Social de la Universitat de Lleida (UdL), Delfí Robinat, han mantingut aquesta tarda una trobada a la Paeria, en la qual han ratificat la voluntat de col·laboració i cooperació entre ambdues institucions. La reunió també ha comptat amb la presència de la segona tinent d'alcalde i regidora de Govern Obert, Qualitat Democràtica i Institucional, Jordina Freixanet. “Lleida és una ciutat universitària, ho hem dit sempre, i és una condició perceptible no només per l’important volum d'alumnes i professors que té, sinó també perquè la Paeria i la Universitat són socis en un projecte molt important com és el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari. Hem reiterat una voluntat de cooperació que està a prova de qualsevol dificultat”, ha explicat l’alcalde. Robinat ha explicat al paer en cap els projectes de divulgació i promoció del coneixement de la UdL al territori que impulsen des del Consell Social i ha destacat la “plena complicitat” amb la Paeria per seguir col·laborant-hi.

Cal Contra
Gelida

Jornades de treball a Cal Contra

Com ja és habitual en aquestes dates, durant el cap de setmana del 18 i 19 de gener, l’equip d’Esquerra de Gelida hem celebrat unes noves jornades de treball a Cal Contra per tal de poder valorar on ens trobem, què s’ha fet i què es vol fer durant l’any que acaba de començar. Aquesta trobada ens ha permès veure a tots els participants que els nostres quatre regidors han fet molta feina en aquests primers sis mesos de mandat. Feina que ja comença a ser visible i que obre el camí al canvi de govern que es produïa el passat mes de juliol. Sortim d’aquest cap de setmana a Cal Contra amb una molt bona sensació i motivats per seguir treballant per Gelida. Seguim!

Santa Coloma de Gramenet

Finestra d'oportunitat, amb reixa

S'obre davant de tots nosaltres una escletxa, un espai per barrar el pas a la dreta extrema i l'extrema dreta, un govern progressista, un govern de coalició suposa una oportunitat per solucionar el conflicte polític català. Amb l'abstenció dels partits que veuen en l'autodeterminació la solució del conflicte es forçarà al Gobierno del reino de Espanya a seure a una taula on es pugui parlar de tot, també d'un referèndum, és clar que no ens refiem d'aquest Gobierno però vetllarem perquè no ens aixequin la camisa, pactant una consulta amb la solució del conflicte, i si ho fan?, quedaran en evidència davant la ciutadania de Catalunya. Molts colomencs que dipositen l'esperança de progrés en els partits del nou "gobierno" veuran com novament són menystinguts per l'estat, igual que va passar amb l'estatut. I no oblidem que per combatre l'augment de l'extrema dreta cal gestionar el dia a dia solucionant els problemes de la gent, els sous, l'habitatge, el treball, per això cal ser valent i fer les reformes necessàries, sinó les dretes "camparan a sus anchas".

País Valencià

LLIBRES CONTRA LA REPRESSIÓ AL PAÍS VALENCIÀ

ERPV. 20/gen/2020. El portaveu del Grup Republicà al Congrés, Gabriel Rufián, el pare d’Oriol Junqueras, Artur Junqueras i l’escriptor i periodista Sergi Sol presenten els llibres «Contes des de la presó», «Oriol Junqueras, fins que siguem lliures» i «Ser d’esquerres és ser l’últim de la classe (i saber-ho)» de sud a nord del País Valencià aquest cap de setmana. En les presentacions, com és habitual, comptarem amb membres de la plataforma Free Junqueras i el músic Pep Picas. A més a més, en aquest cicle comptarem amb Guillem Agulló que participarà en els actes de dissabte a Riba-roja de Túria i Alzira.  Aquest és el calendari del cap de setmana perquè anoteu l'acte més pròxim a casa vostra: Divendres 24 de gener:  a les 19,30h al Centre Jove de Crevillent. Dissabte 25 de gener:    a les 12,00h a la Casa de la Cultura de Tavernes de la Valldigna.                                        a les 18,30h al Castell de Riba-roja de Túria.

Els regidors i regidores d'ERC durant el darrer ple
Girona

ERC reclama la instal·lació urgent de generadors per resoldre els talls de llum a Girona Est

Els republicans exigeixen donar una solució immediata als veïns que hores d’ara estan patint l’onada de fred  El grup sosté que el govern municipal de JxCat no ha donat fins ara cap solució efectiva El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona veu urgent la instal·lació de generadors elèctrics per resoldre de forma provisional els talls de llum a Girona Est. Els republicans consideren que els veïns estan vivint una situació límit, i més ara amb l’excepcionalitat de l’arribada de l’onada de fred. ERC demana així recuperar una de les peticions que van fer els veïns del barri al Ple de desembre, però que el govern municipal va desestimar adduint qüestions tècniques.   “Exigim solucions provisionals mentre no hi hagi una de definitiva”, sosté el portaveu d’ERC, Quim Ayats, que lamenta que el govern municipal de JxCat “ha estat incapaç de donar resposta a un problema que fa anys que pateixen els veïns”. Els republicans remarquen que els veïns estan reclamant tenir coberta una necessitat bàsica, com és la llum, i que per tant, és urgent donar-los una solució immediata.

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona
Tarragona

Ricomà: "El territori ha de recuperar la gestió de les emergències químiques"

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, considera que el territori "ha de recuperar la gestió de les emergències químiques". El republicà, després de la reunió que han mantingut alguns alcaldes dels municipis tarragonins amb l'Associació d'Empreses Químiques de Tarragona (AEQT) per tractar l'explosió en l'empresa IQOXE de la Canonja, manifesta que després veure com es va gestionar l'emergència, "tothom entén que és millor recuperar el PLASEQTA anterior, que va perdre autonomia en convertir-se en PLASEQCAT perquè des del territori es coneixen tots els elements i això facilita més la feina". Ricomà recorda a les empreses del sector químic que "cal ser estrictes amb els protocols de seguretat i per això és necessari un compromís en el sector perquè tothom faci el que ha de fer". El mateix alcalde reitera que cal que les sirenes sonin preventivament, "des del primer minut", quan hi hagi una emergència i després ja s'informarà si hi ha toxicitat. L'alcalde entén perfectament que la ciutadania es preocupés quan no tenia informació sobre l'explosió i per això, reclama millores en el protocol.

Parets del Vallès

El Jovent Republicà vol que Parets del Vallès sigui un municipi lliure de racisme

El Jovent Republicà de Parets del Vallès ha presentat una moció per tractar en la Junta de Portaveus prevista pel pròxim dijous 23 de gener on demana que Parets sigui un municipi lliure de racisme. El text proposa entre altres els següents acords: 1-Col·laborar amb la Generalitat de Catalunya i la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència per garantir una acollida digna i integradora d’aquelles persones joves migrades que esdevinguin nous ciutadans del municipi. 2-Elaborar un Pa d’Acollida Municipal, amb termini màxim a la fi del mandat present, que es focalitzi en l’adequada integració de les persones migrades en el teixit social del municipi. 3-Coordinar-se amb les diferents forces de seguretat, policia local i mossos d’esquadra, per combatre els rumors falsos sobre seguretat que criminalitzen i estigmatitzen a les persones migrades. 4-Coordinar-se amb el teixit associatiu del municipi per garantir una millor i major integració de les persones migrades a través de les eines que aquests proporcionen.

Sant Feliu de Guíxols

El que el Govern de TxSF i PSC a Sant Feliu de Guíxols amaga sobre la pujada del IBI

El Ple municipal de Sant Feliu de Guíxols del 30 d’octubre va acordar l’increment del IBI un 3,92%. Ja en aquell Ple el GM d’ERC Guíxols vàrem manifestar que no consideràvem adient una pujada d’impostos el 2020 donat que havíem pogut fer una bona gestió econòmica durant el darrer mandat, amb nombroses inversions, amb suficient capacitat financera. Malgrat tot, ens vàrem abstenir perquè el govern va acceptar la nostra proposta de bonificar el 90% les llicències d’obres o instal·lacions vinculades a habitatges de persones amb especials capacitats o dependents. Més tard, el passat 5 de desembre es va aprovar el pressupost municipal 2020, constatant que no es preveia grans inversions però si un increment d’actuacions en l’àmbit social, per això també va comptar amb la nostra abstenció. Ara bé, el Butlletí Oficial de l’Estat nº 312 de 28 de desembre de 2019 va publicar el Reial Decret Llei 18/2019 de mesures tributàries, cadastrals i de la seguretat social, i l’article 6.

Esplugues de Llobregat

Tancada de treball a Poblet

Els quatre regidors del Grup Municipal Republicà del consistori espluguí, juntament amb el President, la Secretària d'Organització i alguns altres membres de l'executiva local, van fer una tancada de treball el cap de setmana passat en el marc incomparable del monestir de Poblet (Conca de Barberà).  L'objectiu de la jornada de treball era reflexionar pausadament i sense presses a l'entorn de la funció i els objectius dels grups polítics i l'aplicació d'aquestes reflexions al municipi d'Esplugues. Es tracta d'un tipus de treball que el dia a dia de l'activitat política no permet fer i que, en canvi, amb un cap de setmana sencer, sí. La tancada, que va tenir lloc del 17 al 19 de gener, va ser molt profitosa pel treball fet i es va desenvolupar en un ambient distès i còmode. En ser una jornada de 3 dies, va ser també una oportunitat de relació i convivència entre els diferents membres de la formació republicana, els quals van aprofitar també per conversar, gaudir de passejades monàstiques, pregar amb la comunitat cistercenca, i fins i tot hi va haver temps per a un tast de vins, concretament al celler Carles Andreu de la població veïna de Pira.

El Vendrell

Sobre el patrocini de FCC a la capitalitat de la cultura catalana del Vendrell 2020

El Vendrell serà la capital de la cultura catalana aquest any 2020, un fet anunciat durant l’anterior mandat, però que ha comptat, per part de l'equip de govern, amb total opacitat pel que fa als actes i activitats previstes durant aquest any de capitalitat, que no s’ha treballat de manera conjunta amb les entitats culturals de la vila i no s’ha informat en cap moment sobre com es pensava finançar.   En els darrers  dies vàrem descobrir que l’Ajuntament del Vendrell pensa finançar aquesta despesa mitjançant la donació d’empreses privades, cosa celebrada a les xarxes socials de l’Ajuntament. Lluny de compartir aquest optimisme postís i injustificat, des de Som Poble-ERC veiem amb preocupació que siguin grans empreses privades instal·lades al Vendrell (i per tant amb interessos al municipi) les que subvencionin part de les activitats que hauria d’assumir el mateix Ajuntament.   El fet resulta encara més preocupant quan observem que una d’aquestes empreses no és altra que FCC, que ha fet una aportació de 25.

Alt Pirineu

Visca l’Alt Pirineu i l’Aran! - Article de Francesc Viaplana

Aquest diumenge passat, vaig culminar una etapa de vuit anys com a president regional d’ERC a l’Alt Pirineu i l’Aran. Ha estat un autèntic honor representar el nostre territori a la direcció nacional del partit. Segur que he pres decisions que no han estat del gust de tothom, però sempre he tingut la voluntat de fer el millor per l’Alt Pirineu i l’Aran i en tot cas, assumeixo la responsabilitat de tot, dels encerts i dels desencerts. Ha estat un plaer compartir aquests vuit anys amb les executives que he presidit, amb les quals sempre he procurat prendre les decisions consensuadament. Sempre he traslladat l’opinió de la nostra regional a l’executiva nacional, encara que en algun cas fos dissonant. M’emporto el que per mi és un tresor, l’haver conegut moltíssima gent i molts racons del nostre territori, el que crec que és un autèntic privilegi. Un dels motius pels que no he volgut presentar-me a la reelecció, és que actualment no disposo del temps necessari que crec que requereix aquest càrrec.