Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Girona

La xerrada a càrrec d'Alba Alfageme i Mireia Mata tanca el cicle "Converses en xarxa"

El cicle «Converses en xarxa» ha finalitzat aquest dimecres 18 de novembre amb la xerrada "Les dones tenen prou eines per denunciar abusos?" a càrrec de la psicòloga Alba Alfageme i la directora general d'Igualtat de la Generalitat de Catalunya Mireia Mata, on han debatut sobre els abusos i els recursos dels que disposen les dones per denunciar-los, amb Meius Ferrés com a moderadora. A la sessió, que s'ha pogut seguir en directe a través de Zoom, s'hi han connectat una cinquantena de persones. La directora general d'Igualtat Mireia Mata ha explicat que la sororitat és el compromís entre dones per ajudar i donar-se suport quan pateixen, i ha posat el treball com a element que permet a les dones ser lliures. La psicòloga Alba Alfageme ha coincidit amb Mata en la importància de la sororitat com a eina principal de suport contra els abusos en un sistema patriarcal que ofega les dones, i on el feminisme també ha de començar a estar present en els homes. Podeu trobar més informació de les intervencions de les ponents en aquest fil de Twitter.

Els Pallaresos

EL PLE DE LA VERGONYA (o allò que anomenen extraordinari i urgent de 12 de novembre 2020)

Mai s’havia vist un ple convocat a la finalització d’una comissió informativa amb 19 minuts de marge, per tal d’aprovar unes ordenances fiscals als Pallaresos. És habitual fer-ho a l’hora de dur a terme l’aprovació definitiva, però mai en una d’inicial. Això significa que aquest govern municipal ha estat mandrós en la seva feina i no ha fet allò per el que se li paga: Simplement treballar com cal. Les queixes de l’oposició comencen a l’inici de la comissió informativa, on és denuncia les dificultats tingudes per tal de descarregar la documentació, així com tot el desgavell en les convocatòries. Resulta paradoxal observar, com aquest govern municipal imposa un termini de 10 dies hàbils (15 naturals) per tal de presentar una moció, i es despatxen en vint minuts el tràmit d’unes ordenances. Simplement patètic!! Un cop feta aquesta valoració prèvia, passem a realitzar l’anàlisi d’això que anomenen ple. Cronologia dels fets: A les 20 hores del dia 20 novembre 2020, s’inicia una comissió informativa telemàtica, per tal d’avançar als regidors el contingut del proper ple extraordinari i urgent.

Federació de Lleida

Els vots en contra del PSOE i de VOX fan que el Senat rebutgi la moció presentada per Sara Bailac per millorar la xarxa ferroviària i de carreteres de la demarcació de Lleida

La Moció conseqüència d’interpel·lació sobre les actuacions i l’estat de la xarxa ferroviària i de carreteres a la província de Lleida, presentada a la càmera alta legislativa de les Corts Espanyoles per la senadora del Grup d’Esquerra Republicana de Catalunya – EH Bildu, Sara Bailac, ha estat rebutjada en el Plenari d’aquesta tarda pels vots en contra del Partit Socialista i Vox i l’abstenció del Partit Popular.   L’esmentada moció, que constava de tretze punts relacionats amb la connectivitat, les autopistes i la xarxa ferroviària a la província de Lleida, incidia en aspectes com no ampliar la concessió de l’AP2, Continuar amb el restabliment progressiu de l'oferta de serveis AVANT Barcelona-Tarragona-Lleida amb l'objecte de garantir l'adequada prestació de Servei, assegurar que els trens que operen el servei AVANT al corredor Barcelona-Tarragona-Lleida segueixin complint amb els nivells de qualitat, seguretat i manteniment adequats o millorar la política de recursos humans en la línia R12 Lleida-Manresa per assegurar la substitució dels maquinistes en cas d'absència.

Casal Roc Boronat Poblenou-Besòs

L’Ajuntament mostra el seu suport com a institució al decret llei antidesnonaments de govern de la Generalitat de Catalunya

Esquerra ha presentat dos precs. El primer, demanant que l’Ajuntament de Barcelona doni suport de forma institucional al Decret Llei de reforç de la protecció del dret a l'habitatge impulsat per la Generalitat de Catalunya per evitar els desnonaments a col·lectius vulnerables sense que disposin d’una alternativa en forma de lloguer social per part de grans tenidors. “És un deure moral i ètic de totes les administracions fer servir totes les eines jurídiques que tinguem a l’abast per frenar la sagnia que suposen els desnonaments”, ha manifestat la regidora Eva Baró. El prec, que ha estat acceptat, també insistia en la demanda a l’Estat perquè decreti una moratòria universal indefinida als desnonaments mentre duri l’actual crisi econòmica i social. El segon prec demanava al govern municipal que l’Ajuntament estudiés la possibilitat d’adquirir i reconvertir establiments hotelers de la ciutat que han hagut de tancar a causa de la crisi derivada de la pandèmia per tal de transformar-los en equipaments per a persones sense llar.

Esquerra vota 'no' als pressupostos d'Esplugues
Esplugues de Llobregat

Esquerra d'Esplugues vota 'no' als pressupostos del govern Díaz

El Grup Municipal Republicà d'Esplugues de Llobregat ha votat no als pressupostos municipals, presentats per l'alcaldessa, Pilar Díaz, en el Ple del 18 de novembre. Hi ha votat en contra per tres raons, principalment: el govern socialista no acostuma a complir els acords a què arriba amb l'oposició, perquè el govern Díaz no s'estima el patrimoni d'Esplugues i pel tarannà autoritari amb la ciutadania. Així, els pressupostos municipals s'han aprovat amb els vots a favor de PSC, Cs, CeC i PP, i amb els 4 vots republicans en contra. El Grup Municipal Republicà hi ha votat en contra no perquè no siguin uns bons pressupostos —de fet, Esquerra ha donat suport a totes les partides que tenen a veure amb la crisi actual i amb la pandèmia a través del Pla de reconstrucció, que també porta la firma dels republicans. Esquerra no pot donar suport explícit al govern de Pilar Díaz, un govern autoritari que no compleix els acords Segons Esquerra, votar sí al pressupost "hauria estat donar un suport explícit al govern de Pilar Díaz, un vot que seria entès com un semàfor verd al govern Díaz, però una cosa és posar-se d’acord per un pla de reconstrucció i una altra aprovar la gestió sencera.

Imatge Esther de Prades
Premià de Mar

Daniel Torras a Ràdio Premià de Mar: Els ajuts públics han de ser únicament per ajudar a les famílies que tenen més dificultats.

El regidor d'ERC-JuntsxPremià Daniel Torras, en la seva intervenció a Ràdio Premià de Mar, ha defensat que els ajuts i les subvencions escolars han de seguir un criteri de necessitat, d'ajuda social, no d'universalitat. "Si alguna cosa hem après en aquesta pandèmia, és que els diners públics han de ser útils i han de ser únicament per ajudar la gent que ho necessita, que malauradament, cada dia n'hi ha més. ERC – JuntsxPremià s'ha ofert, s'ofereix i sempre s'oferirà per treballar acords de justícia que ajudin a aquelles persones que més ho necessiten". Ha incidit en què les administracions, inclòs l'ajuntament, no disposen de tots els diners que necessitarien per cobrir totes les necessitats, pel que no es pot malbaratar ni un sol euro públic. S'ha de vetllar perquè els diners ajudin a les famílies, a la gent que realment ho necessita, a les persones que sense aquestes ajudes no podria fer coses bàsiques i vitals. Per això a ERC – JuntsxPremià no s'entén per a què són necessàries les ajudes universals per l'educació del nostre poble, que és el mateix que regalar diners públics a persones que no els necessiten, una ajuda universal és això.

El Parlament de Catalunya.
Camp de Tarragona

La militància d’Esquerra Republicana al Camp de Tarragona escollirà les persones candidates a les eleccions del 14F

La Federació Regional d’Esquerra Republicana de Catalunya al Camp de Tarragona dona el tret de sortida, aquesta setmana, a la celebració dels cinc congressos comarcals extraordinaris que han de servir per escollir les persones candidates del territori a les eleccions al Parlament de Catalunya del 14F. Esquerra s’adapta a les noves circumstàncies per la Covid19 i, per primera vegada, els organitzarà tots cinc en format telemàtic.   Els primers congressos seran al Priorat i a la Conca de Barberà, el divendres 20 i el dissabte 21, respectivament, on s’hi escolliran un candidat del Priorat i dos de la Conca. El 26 de novembre i el 27 de novembre, es faran al Baix Camp i al Tarragonès, respectivament, amb tres candidats del Baix Camp i quatre del Tarragonès. Finalment, el dilluns 30 se celebrarà a l’Alt Camp, on s’elegiran dos candidats.   La distribució de candidats i candidates per comarca s’ha calculat a partir del nombre de militants de cada federació, i les persones que presentin candidatura a cap de llista de la comarca hauran d’estar avalades pel 3% de la militància.

Segarra

Esquerra Republicana de Catalunya demana al subdelegat del govern espanyol a Lleida que es prenguin mesures per pal·liar la manca de personal maquinista a la línia fèrria R12

El paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo, l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan, el paer de Cervera, Joan Santacana, l’alcalde de Bellpuig, Jordi Estiarte, l’alcalde de Sant Guim de Freixenet i president del Consell Comarcal de la Segarra, Francesc Lluch i el president comarcal de l’Urgell, Gerard Balcells, han adreçat una carta al subdelegat del govern espanyol, José Crespín, per tal de demanar-li que prengui mesures per millorar la política de recursos humans de la línia R12, en el seu tram Lleida-Manresa, i assegurar la substitució dels maquinistes en cas d’absència per qualsevol causa.   Els edils republicans han reivindicat també que, ja fa temps, manifesten la precària situació en la que es troba la línia R12 de Lleida a Manresa, tant per el que fa a la freqüència del servei, com a l’estat dels vehicles, estacions i baixadors, precarietat denunciada en diferents mitjans de comunicació i en les institucions competents en repetides ocasions tant per part d’usuaris com pels alcaldes dels municipis i els presidents de Consells Comarcals afectats.

Girona

La 8a Cursa de la Dona de Girona, el 3 d'octubre del 2021 i presencial

“La nova normalitat ens està portant a realitzar esdeveniments i activitats esportives que mai haguéssim pensat”, assegura el regidor d'Esports de l’Ajuntament de Girona, Àdam Bertran, que recorda que enguany la Cursa de la Dona s'ha hagut de fer de forma virtual, quan en l’edició del 2019 va aplegar a més de 7.500 dones pel centre de Girona. “Aquest any no ha estat possible el caliu dels entrenaments precursa que es varen iniciar ja a la primera edició i que any rere any creixien en nombre de participants (arribant a més de 300 dones), veure La Devesa plena a vessar i tenyida de rosa, vibrar veient passar a mares, filles, amigues, companyes, famílies senceres passant per sota de l’arc de sortida”, afirma Bertran.  En l’edició virtual de la Cursa de la Dona, que va tenir lloc del 28 de setembre a l’11 d’octubre, les xarxes socials van bullir amb les imatges de dones, famílies, amigues... que van realitzar el circuit oficial marcat (d’una mica més de 5 km) i dissenyat exclusivament per a aquesta ocasió.

Moció del Grup Municipal d'ERC-AM de suport al Pacte de País per una economia per la vida.
Granollers

ERC presenta una moció de suport al Pacte de País per una Economia per la Vida.

El Grup Municipal d’ERC-AM ha registrat una moció de suport al Pacte de País per una economia per la vida. El text argumenta que les acumulacions d’emergències dels darrers anys, afegides a la pandèmia del coronavirus, fan insostenible la continuïtat de les polítiques socioeconòmiques orientades a l’interès general. La moció argumenta que cal reorientar-les i desplaçar la tasca reguladora de l’economia vers les institucions socials amb més capacitat per servir al bé comú i arrelades al territori, com podrien ser el sector públic, el cooperativisme, l’economia social i solidària, entre d’altres. El text reclama compartir un nou model econòmic basat en una economia plural transformadora, dirigit a satisfer equitativament les necessitats econòmiques, socials i culturals del conjunt del país. En definitiva, en reorientar el nostre sistema cap a una economia per la vida. El Grup Municipal republicà destaca que a Granollers ja han sorgit nombroses iniciatives que reivindiquen aquests valors com la Magrana Vallesana, Granollers Pedala, l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental o la Fira d’Economia Social i Solidària.

Santa Coloma de Gramenet

Edició de tardor 2020 de la revista d'ERC Gramenet

Ja tenim aquí l'edició de tardor de la revista d'ERC Gramenet En aquesta edició parlem del 25N, de la cultura com a eix vertebrador de la societat del benestar, de l'ús del català entre els joves, de la reactivació del comerç local, de la gestió de la pandèmia de la COVID19, de l'homenatge a Celestí Boada i la memòria històrica de la ciutat. Podeu descarregar-la en PDF aquí Podeu trobar la resta d'edicions de la revista aquí

Lleida

Es presenta a la comissió informativa de Cultura l’esborrany del Pla de Biblioteques per a la ciutat

El document es concretarà progressivament per tal que aquests espais es converteixin en nodes culturals. També s’ha exposat la proposta de LleidaJove d’oferir espais wifi als i les joves per seguir les classes telemàticament. Els membres de la Comissió informativa de Polítiques de Gestió Cultural i de Joventut han rebut l’esborrany del Pla de Biblioteques per a la ciutat de Lleida, per tal que en puguin fer l’anàlisi i les aportacions que considerin oportunes. El regidor de l’àrea, Jaume Rutllant, ha indicat que aquest document defineix les necessitats de la ciutat segons els paràmetres marcats pels plans de lectura pública de la Generalitat de Catalunya, recull la situació actual i estableix un mapa d’àrees pel desplegament d’aquests equipaments. La concreció de les futures biblioteques s’anirà definint progressivament amb els plans funcionals i els projectes executius, que determinaran les necessitats pressupostaries i d’espais per cadascun d’aquests equipaments.

Parets del Vallès

L'Ajuntament de Parets il·luminarà el tram del passeig Fluvial entre la petanca i el límit amb Lliçà de Vall

La Regidoria de Via Pública de l'Ajuntament preveu executar, en els pròxims mesos, els treballs d'instal·lació de 45 punts de llum fotovoltaica nou en el tram del passeig Fluvial comprès entre les pistes municipals de petanca i el límit amb el terme municipal de Lliçà de Vall. Les noves llumeneres són de tecnologia LED i suposaran una important estalvi de consum energètic i una reducció de la contaminació lumínica. L'actuació, que respon a diverses peticions de la ciutadania, facilitarà la pràctica esportiva i de lleure en horari nocturn, en una zona que arran del desconfinament va ser molt freqüentada pels veïns i veïnes de Parets del Vallès. Els tècnics municipals tindran en compte que la llum dels fanals no enfoqui la llera del riu i eviti molestar a les espècies que allà hi habiten. L'alcalde de Parets i regidor de Via Pública, Jordi Seguer, ha destacat la necessitat d'instal·lar enllumenat en aquest àmbit també per motius de "seguretat ciutadana", ja que "és una zona que a certes hores era molt fosca i per on passegen moltes persones fent esport, caminen amb les seves mascotes i també hi passen vehicles.

Federació de Lleida

Esquerra Republicana de Catalunya demana al subdelegat del govern espanyol a Lleida que es prenguin mesures per pal·liar la manca de personal maquinista a la línia fèrria R12

El paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo, l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan, el paer de Cervera, Joan Santacana, l’alcalde de Bellpuig, Jordi Estiarte, l’alcalde de Sant Guim de Freixenet i president del Consell Comarcal de la Segarra, Francesc Lluch i el president comarcal de l’Urgell, Gerard Balcells, han adreçat avui una carta al subdelegat del govern espanyol, José Crespín, per tal de demanar-li que prengui mesures per millorar la política de recursos humans de la línia R12, en el seu tram Lleida-Manresa, i assegurar la substitució dels maquinistes en cas d’absència per qualsevol causa.   Els edils republicans han reivindicat també que, ja fa temps, manifesten la precària situació en la que es troba la línia R12 de Lleida a Manresa, tant per el que fa a la freqüència del servei, com a l’estat dels vehicles, estacions i baixadors, precarietat denunciada en diferents mitjans de comunicació i en les institucions competents en repetides ocasions tant per part d’usuaris com pels alcaldes dels municipis i els presidents de Consells Comarcals afectats.

Federació de Lleida

Vilalta: ‘Cal convèncer a tota la ciutadania i assolir la força suficient per poder fer un referèndum pactat, sense perdre de vista la via de la unilateralitat i la desobediència civil’

La portaveu nacional d’Esquerra Republicana i diputada al Parlament de Catalunya, Marta Vilalta, la consellera d'Agricultura a l'exili i delegada del Govern davant la Unió Europea, Meritxell Serret, i el president de la Federació Regional de Lleida, Miquel Serra han presentat avui, de manera telemàtica, el llibre Tornarem a vèncer (i com ho farem) escrit a quatre mans pel president de la formació, Oriol Junqueras, des de la presó i per la secretària general Marta Rovira, des de l’exili.   Serra, que ha exercit com a conductor de l’acte, ha volgut recordar que, de fet el llibre es presenta com ‘el “manual per guanyar”, un manual que queda obert ja que se’ns convida als conciutadans i conciutadanes a escoltar, esmenar i corregir tot allò que considerem per fer-lo créixer; per tant, una crida a la participació i a l’organització feta amb escolta i empatia, segons paraules de Junqueras i Rovira’.   Per la seva part, Serret, ha volgut destacar que aquest llibre el que fa és reforçar i fer un exercici encara més gran de comunicació ‘d’aquesta coherència que tenim des d’Esquerra Republicana de Catalunya respecte a la República Catalana que volem, aquest país cohesionat, obert al món i dinàmic, i sobretot com la volem aconseguir a partir de la via democràtica, donant tota la legitimitat i tota la confiança i la credibilitat al que volem fer i com ho volem fer, tant a dins de Catalunya (per guanyar la majoria social) com cara a l’exterior internacionalment’.

ERC Sants - Montjuïc

Trump vs Biden. Les eleccions més decisives d'una Generació.

Ponent: Isidre Sala Queralt, delegat del Govern als Estats Units d'Amèrica i Canadà. Ha estat director general d’Afers Globals del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència del Govern de la Generalitat de Catalunya de l’abril al setembre del 2019. Fins llavors, Sala havia estat director general d’Afers Multilaterals i Europeus des de l’abril del 2017. Aquesta tarda, per videoconferència i des de New York, ens ha mostrat l'entorn d'una de les eleccions més globals de la història. En la ponència ha comentat les característiques i circumstàncies que envolten les presidencials nord-americanes, destacant el següent: Una dotzena de candidats es presentaven a aquestes eleccions dels Estats Units, que també eren legislatives, encara que, pel sistema electoral allí establert, excepte els contendents dels partits demòcrata i republicà, ningú tenia cap opció real de ser elegit. El sistema electoral nord-americà estableix que cada estat tria una sèrie de representants o membres del col·legi electoral que seran els que votaran al president.

Ebre

Esquerra convoca la militància per escollir els candidats ebrencs a les eleccions del Parlament

A partir d’aquesta setmana les quatre federacions comarcals de l’Ebre d’Esquerra Republicana de Catalunya celebraran els congressos extraordinaris per escollir les persones candidates que integraran les llistes electorals del Parlament de Catalunya. El president de la Federació de l’Ebre, Alfons Montserrat, ha explicat que a causa de les circumstàncies provocades per la Covid-19 els congressos es celebraran en format telemàtic. El primer serà el del Montsià aquest dijous 19 de novembre, que escollirà 3 persones candidates, després, el 26 de novembre, serà el de la Ribera d'Ebre, que n’escollirà 2, i per últim els del Baix Ebre i la Terra Alta, el 28 de novembre, que escolliran 4 i 2 candidats respectivament. La distribució de candidats per comarca s’ha calculat a partir del nombre de militants de cada federació, i les persones que presentin candidatura a cap de llista de la comarca hauran d’estar avalades pel 3% de la militància. Els congressos escolliran en primer lloc, la primera persona candidata, i després, la resta de candidats amb dues votacions diferenciades.

Alt Pirineu

Ara al 100% per la Seu

Des de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya he tingut l’honor de representar el meu territori, l’Alt Pirineu i Aran, a la cambra legislativa catalana. No puc comparar aquesta legislatura amb cap altra - ja que com a diputat només he participat en aquesta-  però crec que, com a mínim, es pot considerar com a singular. La legislatura va partir d’unes eleccions imposades, amb un 155 que havia esclafat les nostres institucions i amb els tribunals impedint l’elecció de la presidència de la Generalitat. Amb companys i companyes que d’un dia per l’altre entraven a la presó o marxaven a l’exili, amb la sentència del procés i finalment amb la irrupció de la Covid-19. Tot plegat ha fet força difícil exercir la tasca de diputat, però ho he intentat fer el millor que he pogut, i sempre mirant de defensar i vetllar pel meu territori. Si en algun moment no ho he aconseguit, demano disculpes. Tot i aquest honor, fa mesos que vaig decidir no tornar-me a presentar per representar el meu territori al Parlament, i a continuació n’explico els motius: Aquest any vinent assumiré l’alcaldia de la meva ciutat.