Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Ebre

Fornós: “La resolució del Parlament servirà per impulsar la redacció del Pla director de Mobilitat de les Terres de l’Ebre”

Demana als Comuns que pressionin el govern espanyol per revertir el dèficit de serveis ferroviaris La comissió de Territori del Parlament ha aprovat, arran d’una proposta de transacció presentada per la diputada republicana Irene Fornós; “instar al Govern que a partir de l'enquesta de mobilitat de les Terres de l'Ebre, convocar la Taula de Mobilitat de les Terres de l’Ebre per revisar el resultat i redactar el Pla director de Mobilitat, amb la participació ciutadana i el conjunt d’agents del territori per a  permetre la seva posada en marxa”. Fornós ha manifestat que “la resolució del Parlament servirà per impulsar la redacció del Pla director i reactivar la Taula de Mobilitat de les Terres de l’Ebre”. La diputada ha rebutjat el punt de la Proposta de resolució presentada per Catalunya en Comú on es demanava dissoldre immediatament la Taula de Mobilitat per crear de manera immediata l’Autoritat Territorial de Mobilitat. La diputada ha reconegut “que hi ha un dèficit en la gestió de la mobilitat a les Terres de l’Ebre”, i que ara “la solució no depèn de crear un altre ens, quan ja n’hi ha un”; tot i que “cal fer autocrítica perquè el seu funcionament no acaba de ser del tot operatiu”.

Mataró

Esquerra Republicana no donarem suport a una possible pujada d'impostos del govern municipal

Ahir, a través dels mitjans de comunicació, el Govern Municipal va insinuar que buscarà la generació de més ingressos a través de l’increment de les ordenances, és a dir, apujant novament el principal impost directe, l’IBI…  Donada la confusió originada per aquesta notícia, volem deixar clar que el Grup Municipal d’Esquerra Republicana Moviment d’Esquerres a Mataró, no aprovarem aquesta nova pujada. Només es podria demanar un nou esforç a una ciutadania ja exhausta per tot el que ens està caient i ens caurà a sobre, si fóssim capaços de garantir que cada euro de l'Ajuntament es gasta amb la màxima eficiència en benefici del comú. I creiem que no és el cas. D'aquí que el Grup Municipal d'Esquerra Republicana - Moviment d'Esquerres Mataró hem insistit fa anys, ja des del mandat passat, en moments en què s'hagués pogut fer aquest exercici amb menys pressió, en la necessitat imperiosa de revisar en profunditat el pressupost de Mataró, en fer un pressupost de bell nou: eliminant duplicitats i despeses supèrflues, redissenyant millor les àrees i el govern municipals, prenent decisions sobre serveis que corresponen a altres administracions, insuflant confiança a la societat amb decidides iniciatives per la reconstrucció econòmica i social.

Federació de Girona

Esquerra exigeix al govern espanyol que reestableixi les freqüències horàries dels trens d’alta velocitat entre Figueres, Girona i Barcelona d’abans de la pandèmia

Esquerra Republicana de Catalunya exigeix al govern espanyol que reestableixi les freqüències horàries dels trens d’alta velocitat entre Figueres Vilafant, Girona i Barcelona Sants que hi havia abans del confinament a conseqüència de la pandèmia de la COVID19.  L’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, el vicealcalde de Girona, Quim Ayats i el senador per Girona, Jordi Martí Deulofeu, han explicat en roda de premsa que portaran les demandes dels usuaris afectats fins al Senat per exigir al govern espanyol a través d’una moció que recuperi les freqüències de la connexió Figueres-Girona-Barcelona que hi havia abans de la pandèmia. A més, la moció que s’ha treballat conjuntament amb els usuaris dels trens de la línia d’alta velocitat, recull que s’incorpori una nova freqüència entre Barcelona i Figueres-Vilafant a les 20:30 hores amb l’objectiu de respondre a les demandes del servei que existeixen entre les 19 h i les 21:40 h. “La reducció de freqüències fa que a la majoria dels usuaris habituals, els anomenats commuters, que utilitzen aquest mitjà de transport se'ls dificulti, i molt, el desplaçament fins al seu lloc de treball, veient-se obligats a modificar el seu mitjà de transport i desplaçant-se en el seu vehicle privat o amb altres mitjans de transport públic que suposen triplicar el temps invertit en el desplaçament”, ha exposat el senador gironí a través de la moció.

El regidor Pau Llobet al Ple de l'Estat de la Ciutat
Granollers

Pau Llobet "Nosaltres, els republicans, creiem que aquest projecte col·lectiu ampli, divers, feminista i progressista a la ciutat el representa l'independentisme i el triangle polític que va d'una Mònica a l'altre amb la Núria al capdavant"

Intervenció del regidor Pau Llobet al Ple de l'Estat de la Ciutat. Pots recuperar la intervenció en vídeo fent clic aquí. Gràcies senyor alcalde i bon vespre a tothom.  Avui, 22 de setembre, comença la tardor. I com diuen els Txarango ‘’marxa a poc a poc aquest estiu que no oblidarem mai...’’ Oi tant si no l’oblidarem mai, ni aquest estiu, ni la primavera d’enguany per culpa d’un maleït virus que s’ha emportat a tanta gent, que ens manté allunyats uns dels altres i que ens obliga a adaptar-nos a una nova normalitat de dubtes i incerteses. Per això, i per començar, no hauria de semblar estrany això que ara diré: moltes gràcies al Govern de la ciutat per la feina feta i per les hores dedicades a gestionar els efectes de la pandèmia a casa nostra en moments emocionalment difícils.  Aquesta és la política empàtica que alguns volem practicar. Per això ens segueix sorprenent l’actitud que el partit socialista té al Parlament de Catalunya on sembla que la única cosa que l’interessa és erosionar el Govern Torra-Aragonès, el qual ha intentat fer una política tant útil com ha estat possible, reconeixent errors quan ha calgut i vetllant per impulsar accions d’atenció social als més febles.

Deltebre

ERC DELTEBRE PRESENTA UNA PROPOSTA D’ORDENANÇA PER TAL DE FOMENTAR L’ENERGIA FOTOVOLTAICA

El grup municipal d’ERC Deltebre ha presentat al govern municipal d’Enlairem Deltebre una proposta d’ordenança municipal per tal de fomentar des dels ajuntaments les instal·lacions d’autoconsum amb energia fotovoltaica. Aquest és l’objectiu de l’ordenança que els republicans portaran als ajuntaments del territori i que inclou bonificacions fiscals per afavorir les instal·lacions d’energia fotovoltaica. Segons el regidor republicà Carlos Bel, “Deltebre no pot quedar enrere en la lluita contra el canvi climàtic i l’aposta per un model energètic sostenible” i per això defensen que “cal apostar decididament per un model energètic d’autoconsum i de quilòmetre zero.”  Per aconseguir capgirar aquestes xifres, els republicans volen incentivar les instal·lacions d’autoconsum amb energia fotovoltaica a partir de bonificacions fiscals en impostos com l’IVI, ICIO o l’IAE. L’ordenança dels republicans va més enllà i també vol potenciar l’autoconsum compartit aprofitant les instal·lacions d’energia fotovoltaica que es puguin instal·lar en equipaments municipals.

ERC Badalona

Esquerra Republicana reclama al govern municipal que inicii els tràmits per declarar Badalona àrea amb mercat d’habitatge tens

Recentment ha entrat en vigor la Llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d'arrendament d'habitatge, que té l’objectiu de contenir els preus del lloguer i que s’aplicarà als nous contractes. La llei afecta les àrees amb mercat d'habitatge tens. En aquestes àrees el preu no pot augmentar respecte al contracte anterior si va ser firmat en els últims cinc anys i no podrà superar l’índex de referència de preus de la Generalitat de Catalunya. Dins d’aquestes àrees s’han inclòs de manera transitòria (durant 1 any) 60 municipis catalans que superen els 20.000 habitants. Es consideren àrees amb mercat de habitatge tens on hi ha risc de proveïment suficient d’habitatge de lloguer assequible i on la càrrega per al pagament del lloguer superi el 30% de la mitjana dels ingressos familiars. Badalona es troba dins dels 60 municipis que, durant el període transitori d’un any, s’inclouen dins les àrees amb mercat d’habitatge tens.

La Portaveu Núria Maynou al Ple de l'Estat de la Ciutat
Granollers

Núria Maynou: "Ara ens toca estar a l’altura davant de la crisi que patim i plantejar-nos que probablement hem d’aprendre a fer les coses d’una altra manera. Construïm tots junts les bases per reactivar Granollers i no deixar ningú enrere"

Intervenció de la Portaveu Núria Maynou al Ple de l'Estat de la Ciutat. També la pots escoltar fent clic aquí. Bona tarda a totes i moltes gràcies al públic present a la sala i a totes aquelles persones que ens seguiu en directe per internet o que recuperareu aquest Ple posteriorment. Moltes gràcies pel vostre interès i les ganes de conèixer el que debatem avui en aquest Ple monogràfic on s’analitza l’estat de la nostra ciutat. Avui, però DE NOU, no fem el Ple de forma habitual, no el fem el consistori: les nostres vides han canviat i en un Ple com el d’avui la sacsejada que ha suposat la pandèmia centrarà tots els debats. Des del mes de març, estem vivint una crisi humanitària molt greu, que ens toca en allò més essencial de tots nosaltres: la salut i la vida. Un virus que ens afecta en tots els àmbits: en allò social, emocional, econòmic, cultural, sanitari, en definitiva, en tot allò que està al centre en la nostra vida com a persones. No volem tampoc oblidar que la situació que avui vivim es veu agreujada per la indiferència que hem tingut davant de situacions prèvies de desigualtat.

Prats de Lluçanès

Presentació de "Tornarem a vèncer" a Prats de Lluçanès

Diumenge 27 de setembre a les 7 de la tarda tindrà lloc a la Sala d'Actes de l'Espai la presentació del llibre "TORNAREM A VÈNCER. (I com ho farem)", d'Oriol Junqueras i Marta Rovira. La presentació anirà a càrrec de la diputada d'ERC i del Jovent Republicà al Congrés de Madrid Marta Rosique, de la Presidenta i portaveu d'ERC Prats Montse Boladeres, i de l'estudiant de periodisme i redactor de "La Rella" Jordi Borralleras.  Us convidem a participar-hi!

Federació de Lleida

El Congrés aprova no prorrogar les concessions de les autopistes AP-2 i AP-7 a proposta d'Esquerra Republicana de Catalunya

La proposició no de llei, presentada pel diputat Xavier Eritja, ha estat debatuda avui a la Comissió de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana El diputat del Grup d’Esquerra Republicana de Catalunya – Sobiranistes, Xavier Eritja, ha defensat avui, en el marc de la Comissió de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana del Congrés una proposició no de llei mitjançant la qual es demanava al Govern espanyol no ampliar ni prorrogar les concessions de les autopistes AP-2 i AP-7 per tal de compensar el descens de tràfic de les mateixes durant l’estat d’alarma, tal i com anunciaven alguns mitjans, a finals d’abril, que la corporació ABERTIS reclamava a l’Executiu. Eritja ha defensat que la finalització de les esmentades concessions suposa una gran oportunitat per a desfer l’embolic viari català i ‘poder apostar definitivament per un model de mobilitat sostenible en el qual els catalans i les catalanes no hagin de pagar mitjançant peatges infraestructures que ja han estat sobradament amortitzades per unes empreses concessionàries que han rebut beneficis milionaris’ i ha posat com a exemple el tram de l’AP7 entre Molins de Rei i Martorell que ‘ja ha estat pagat més de 80 cops’.

Ebre

Esquerra impulsa des dels ajuntaments el foment de l’autoconsum d’energia fotovoltaica a les Terres de l’Ebre

Fixa l’objectiu de treballar pel triple 0: Energia km 0, 0 emissions i 0 oligopolis La diputada i Secretària General de la Federació de l’Ebre d’Esquerra, Norma Pujol, ha recordat que les Terres de l’Ebre “és un dels territoris més amenaçat pel canvi climàtic”,  i per fer-hi front treballem amb l’objectiu d’“assolir un nou model energètic més democràtic que permeti reduir les emissions contaminants”.  És per això que “els grups municipals d’Esquerra Republicana impulsarem des dels ajuntaments de les Terres de l’Ebre, el foment d’instal·lacions d’autoconsum d’energia fotovoltaica”. El diputat Lluís Salvadó ha explicat que aquest impuls es farà mitjançant “l’aprovació d’una ordenança amb beneficis fiscals per a facilitar la implantació d’instal·lacions d’autoconsum d’energia fotovoltaica, tant promovent-ho des dels ajuntaments, com facilitant a privats, particulars, comunitats de veïns o indústries un acompanyament perquè desenvolupin els seus projectes”.

Ripoll

ERC proposa un Pla Estratègic per a l'estudi, rehabilitació i promoció de la muralla de Ripoll, Bé Cultural d'Interès Nacional

La regidora del Grup Municipal d'ERC, Chantal Pérez, acompanyada dels "regidors de suport" de la Secció Local d'ERC, Quico Terradelles i Eudald Casas, han presentat la següent moció que presenten els republicans per al ple del 29 de setembre de 2020. MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL D’ERC A RIPOLL   PER PROMOURE UN PLA ESTRATÈGIC PER A L’ESTUDI, REHABILITACIÓ I PROMOCIÓ DE LA MURALLA DE RIPOLL, BÉ CULTURAL D'INTERÈS NACIONAL   Ripoll es mereix recuperar el seu patrimoni històric, per a conèixer millor el seu passat i per a oferir nous atractius turístics d’aquesta vila comtal.  Un d'aquests elements que ens pot ajudar a conèixer millor com era Ripoll anys enrere és l'estudi de la muralla de Ripoll. De fet, es coneix que hi havia hagut una muralla que envoltava el què és el conjunt monàstic, i la muralla que envoltava el poble. En els treballs arqueològics que es desenvoluparen arran de la intervenció en el tram de la muralla del carrer Pirineus, cal destacar que hi ha testimonis de restes anteriors al segle XIII; i diferents mostres d'ampliacions i modificacions.

Riudoms

Quan s’acabarà l’ampliació de la depuradora? Tot indica que d’aquí a dos anys

Els darrers mesos hem parlat molt de les males olors que han afectat Riudoms, sobretot la zona sud del poble. I la culpa la té la depuradora municipal, que ha quedat petita. Per acabar amb la pudor cal ampliar la depuradora, però fins ara no hi ha hagut manera que el govern municipal expliqui quan estarà acabada aquesta ampliació. Des d’Esquerra li hem preguntat insistentment, però no n’ha dit res. Potser el govern no té la data exacta, però sí que ha de saber quin és el termini aproximat.  Un termini d’uns dos anys Per això, amb voluntat de donar informació de servei i de transparència, des d’Esquerra us expliquem el que sabem d’aquest tema. Ara mateix, tot indica que l’ampliació trigarà entre un any i mig i dos anys a estar acabada. Això ens porta, aproximadament, fins a l’estiu del 2022. Així es desprèn de la diversa documentació oficial existent. Dos elements clau: 1. Un dels veïns afectats per les males olors va escriure a l’Agència Catalana de l’Aigua -que és qui s’encarrega de fer l’ampliació- per preguntar quan estaria feta l’ampliació.

L'Ametlla del Vallès

Recupera la presentació del llibre «Tornarem a vèncer»

Si no vas poder assistir a l'acte de presentació del llibre Tornarem a vèncer, d'Oriol Junqueras i de Marta Rovira, que analitza els darrers temps del panorama independentista de manera crítica i planteja l'estratègia per aconseguir la independència en forma de propostes de futur, pots recuperar el vídeo de la presentació a l'Ametlla del Vallès. La diputada al Congrés Marta Rosique va explicar l'estratègia i va respondre les preguntes del públic, l'Artur Baró, president de la secció local d'ERC a l'Ametlla del Vallès va exposar les línies d'actuació de la secció local i la Maria Iriso va moderar l'acte i va introduir els conceptes de llibertat, igualtat i fraternitat, que defineixen el republicanisme.

Ple 21 de setembre de 2020
Esquerra Pla d'Urgell

ERC del Pla d’Urgell exigeix la creació d’un grup d’emergències comarcal

Aquest comitè seria el responsable de gestionar la comunicació entre els alcaldes de la comarca i els diversos agents implicats en cas d’emergències greus com ara inundacions, ventades o la Covid-19. El grup d’Esquerra al Consell Comarcal del Pla d’Urgell exigeix la creació d’un grup d’emergències comarcal, on es trobin inclosos tots els alcaldes/ses, els caps dels serveis d'emergències comarcals, tècnics i qualsevol altra persona que es cregui necessària i que serveixi per millorar la comunicació i donar resposta als municipis en cas d'emergències greus com ara inundacions, ventades o l’actual crisi sanitària provocada per la pandèmia de la Covid-19. Segons els republicans, grups de comunicació com aquest ja existeixen en comarques properes i han demostrat la seva eficiència en donar una ràpida resposta als alcaldes i municipis de la comarca en situacions extremes d’emergència. Carles Palau, portaveu d’ERC al Consell comarcal del Pla, explica que al mes d’abril ja van fer aquesta reclamació via moció al consell comarcal, però que lamentablement l’equip de govern n’ha fet cas omís.

Lleida

La Paeria considera el canvi en la mobilitat urbana com un projecte de ciutat

La Paeria treballa amb la voluntat que la nova ordenança de mobilitat sigui un projecte de ciutat El regidor Jaume Rutllant hi veu un canvi positiu, en què tots guanyem, i possible, perquè Lleida és una ciutat modèlica per aquestes transformacions per les seves dimensions La Paeria considera un projecte de ciutat el canvi de model de la mobilitat urbana, que es vol implementar amb la declaració de Lleida com a Ciutat-30 i l’aprovació de la nova ordenança municipal sobre circulació. Rutllant, que diumenge va participar en la segona edició de l’Open Street Day, va recordar que el canvi en la mobilitat de la ciutat és una aposta que ha vingut per a quedar-se. L'Open Street Day, programat dins la Setmana de la Mobilitat, es va desenvolupar durant tot el dia a l’avinguda Rovira Roure, on es van instal·lar dos circuits tancats, un per a bicicletes i l’altre per a cadires de rodes. Jaume Rutllant va explicar que "quan parlem de model de ciutat ens referim a la transversalitat de totes les regidories”.

Sant Esteve Sesrovires

POSICIONAMENT D'ESQUERRA SANT ESTEVE EN EL TEMA DEL MERCAT DEL POLÍGON ANOIA

En referència a les noticies que darrerament estan sortint en torn a l’activitat comercial que els diumengers es celebrava en el Polígon Anoia, des d’Esquerra Sant Esteve Sesrovires volem manifestar: Recordar que l’ajuntament va signar el 18-03-2010 un contracte per la gestió del mercat setmanal a celebrar en el Polígon Anoia amb l’empresa Serveis de Gestió de Mercats, Marxants i Centres Comercials  SL, i que després de dues prorrogues el 28-05-2012 es signava nou contracte per a un ús privatiu d’un espai de domini públic per la gestió de l’activitat del comerç no sedentari com a mercat setmanal amb l’empresa UVA Mercats- Catalans, consistent en anualitats prorrogables fins a un màxim de 5 anys.   A finals de l’any 2016 se’ns va comunicar, des de serveis jurídics de l’ajuntament i des de la regidoria de Promoció Econòmica, que el contracte, amb l’Associació UVA Mercats, finalitzava el  3-06-2017 i que no hi havia cap possibilitat de prorrogar aquest contracte, afegint des de serveis jurídics la il·legalitat i irregularitat d’aquell mercat i el fet inamovible, que s’havia de tancar el mercat, donat que l’empresa contractada podia fer-ne la gestió, però la responsabilitat de l’adjudicació de les parades era de l’ajuntament mitjançant un concurs públic que mai s’havia dut a terme.

Gavà

ERC-Gavà reclama la potenciació de les energies renovables amb criteris d’integració paisatgística, protecció agrícola i d’equilibri territorial

Un dels elements clau en la lluita envers el canvi climàtic és afrontar la necessitat d’una transició energètica, és a dir, canviar el model actual de producció d’energia basada en recursos no renovable i contaminants com el carbó, els hidrocarburs i la fissió nuclear a un altre fonamentat en energies renovables i no contaminants (sol, aigua, vent). Aquest nou model també té l’objectiu de canviar l’actual model de producció, gestió i distribució de l’energia, potenciant un paper més actiu de la ciutadania, que passa de ser únicament un consumidor d’energia sinó que també passi a tenir-hi un paper central com a productors i gestors, especialment en el cas de l’energia solar fotovoltaica, incrementant l’eficiència energètica, reduint les emissions contaminant i reduint l’alta dependència energètica de Catalunya. Aquest objectiu està concretat en diverses lleis i marcs legals, tant a nivell català com europeu, que estableixen uns objectius d’assolir un percentatge d’energia renovable d’almenys un 32% i d’eficiència energètica d’un 32.

Alt Penedès

Esquerra Republicana proposa que es rebaixin les tarifes dels usuaris del Penedès mentre duri el caos per les obres de la R4

Els republicans porten al Senat el caos generat per les obres de la R4 i fan una crida al ministre Ábalos i al conseller Calvet perquè s’impliquin en buscar solucions per arreglar la descoordinació en els transbords entre els busos i la R4 que multipliquen per 3 el temps del trajecte fins a Barcelona   Des del mes de juliol la línia R4 de rodalies està tallada entre Sant Sadurní i Martorell. Per cobrir aquest tram s’han habilitat busos llançadora. Aquest fet provoca que el trajecte passi a quasi doblar-se, degut que a més a més s’han reduït un 50% les freqüències actuals de trens a la línia al seu pas per la comarca.   Des d’Esquerra Republicana es va alertar fa mesos de la problemàtica que es produiria pels usuaris i usuàries del servei. Les mesures aportades per Renfe, el ministeri i la conselleria de Territori ocupada per Damià Calvet, així com des de les institucions penedesenques, no estan resultant efectives.   Retards, caos, descoordinació Per mitigar els efectes de les obres de la línia R4, s’ha apostat per augmentar els busos directes des dels municipis penedesencs a Barcelona, una decisió que segons els republicans està funcionant “raonablement” bé, sobretot des de l’ampliació que es va fer la setmana passada.