Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Algunes de les propostes que es van recollir a la primera trobada
Sant Cugat del Vallès

Esquerra Republicana posa en marxa les trobades presencials d'Idees per a Sant Cugat

Esquerra Republicana arrenca les trobades sectorials del procés participatiu Idees per a Sant Cugat, el projecte per recollir idees per part de la ciutadania i els agents socials de cara a la redacció del programa electoral. Totes les trobades tindran lloc a la Casa de Cultura a les set vespre, i s'allargaran fins al mes de febrer. Aquest procés va en paral·lel al procés online, on qualsevol persona ja pot afegir la seva proposta a través del web Ideesxsantcugat.cat. La primera trobada ja va tenir lloc el passat 27 de novembre, amb la visió de Sant Cugat per part de les dones com a eix central. La propera tindrà lloc el 18 de desembre, amb les polítiques d'habitatge, urbanisme i model de ciutat com a tema principal. La següent arribarà ja passat Nadal, i girarà al voltant de la qualitat democràtica i la transparència (14 de gener). El torn de la mobilitat i el transport públic arribarà el 22 de gener, mentre que el feminisme i les polítiques d'igualtat arribaran el 28 de gener.

Adam i Quim
Girona

La candidatura d’ERC Girona incorpora Àdam Bertran, un dels líders del moviment independentista a la ciutat

La candidatura d’ERC Girona, que encapçala Quim Ayats, ha incorporat, Àdam Bertran, que concorrerà a la llista de les pròximes eleccions municipals. L’Àdam, que és un dels líders del moviment independentista a la ciutat, ha estat coordinador de l’ANC Girona i és membre de Girona Vota.   Nascut el 1987, és mestre d’educació infantil i psicopedagog. Ha realitzat un postgrau en Direcció i Gestió de centres educatius i, actualment, treballa com a professor associat a la Universitat de Girona i en una entitat sense ànim de lucre dedicada als serveis educatius. L’Àdam també és intèrpret de llengua de signes i treballa puntualment com a guia intèrpret de persones sordcegues arreu de Catalunya. A nivell associatiu ha estat implicat a diferents entitats com Creu Roja a través de la qual va crear i assumir la presidència del Consell Local de Joventut Blanes. I, alhora, va representar Creu Roja Joventut a la demarcació de Girona. Posteriorment, va forma part del Consell d’Estudiants de la UdG on va ser-ne el coordinador general.

Parets del Vallès

Ara Parets ERC vol conèixer la relació comercial entre l’Ajuntament i l’empresa Bonet & Grau

L’Ajuntament de Parets va liquidar 2.420 euros a l’empresa Bonet & Grau, editora del portal digital Clicama, durant l’any 2017. Així es desprèn de la liquidació del pressupost de l’any passat a la que ha tingut accés Ara Parets ERC. Les dues factures “per patrocinar continguts i publicar banners’ van ser pagades des de les partides de Desenvolupament Econòmic i Ocupació. De fet, Bonet & Grau és el mitjà de comunicació que més diners va rebre de l’Ajuntament de Parets en concepte de publicitat, molt per davant de Contrapunt (1.720€), Línia Vallès (181,50€) o El 9 NOU. Aquest últim mitjà no va rebre cap tipus d’aportació municipal. Davant d’aquests fets, des d’Ara Parets ERC volem saber quina és la relació comercial entre l’Ajuntament de Parets i l’empresa Bonet & Grau. Fa mesos que hem detectat com la majoria d’informacions que publica Clicama són clarament ‘propaganda del Govern Socialista’ i es dediquen a silenciar o a censurar tot allò que no afavoreix l’equip de govern o iniciatives pròpies d’alguns dels partits de l’oposició.

Riudoms

Més poder per a les entitats

(Article publicat al darrer Butlletí d'Informació Municipal, que edita l'Ajuntament de Riudoms) Quan escrivim aquest article fa pocs dies que s’ha celebrat a Riudoms la primera festa major comarcal del Baix Camp. Ha estat un èxit. Enhorabona als impulsors, a tots aquells que vau sortir al carrer i, sobretot, a les entitats! Les entitats són un dels millors termòmetres de la vitalitat d’una societat i a Riudoms podem dir que estan molt vives. Exemples recents: el dinar de la Lliga contra el càncer, la sortida dels Diables a Beranui o Càrites liderant el Gran Recapte. I no oblidem que cada cap de setmana els clubs esportius fan que centenars de riudomencs practiquin esport i facin pinya. Les entitats han de volar soles, i l’administració el que hauria de fer és dotar-les de força perquè puguin volar encara més alt i més lluny. Això vol dir atorgar subvencions adequades, però és evident que els diners no són l’únic camí. Cal anar més enllà. Les entitats són, essencialment, energia i ganes de tirar endavant projectes.

Canyelles

ERC Canyelles solidària amb la Marató

La secció local d' ERC Canyelles hem participat aquest passat cap de setmana a la 16º Fira de Santa LLúcia del nostre municipi recaptant fons per La Marató. La nostre Seu s'ha convertit dos dies a un Bosc Màgic a on els més petits i grans han pogut gaudir d'uns tallers de tiós els quals un cop acabats se'ls podien portar cap a casa. Els tallers han estat un èxit i hem recaptat 331.70€. El nostre agrïment a la Serradora Campamá pel material cedit desinteressadament.

Sant Martí

Eix Besòs: una proposta Republicana des dels barris

Diumenge 2 de desembre, als límits de Sant Adrià de Besòs amb Barcelona, Ernest Maragall va participar a  l’acte “Eix Besòs: una proposta republicana des dels barris”, organitzat conjuntament per ERC Sant Martí i ERC Sant Adrià de Besòs.   Més d’un centenar de persones varen omplir la plaça 25 d’octubre, un espai ple de simbologia pel que fa a les lluites veïnals. El candidat a l’alcaldia de Barcelona va estar acompanyat pels regidors d’ERC a l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, Rubèn Arenas i Antoni Vélez així com també per la consellera portaveu del grup municipal d’ERC al districte de Sant Martí, Lourdes Arrando.   En la tanda de parlaments el candidat d’ERC, Ernest Maragall, va desgranar la seva visió de la importància dels barris que configuren l’entorn del Besòs, un entorn certament bandejat de les grans, i també massa sovint, de les petites inversions. Una realitat que  per Maragall necessita “concentrar forces i sumar energies” perquè “l’eix Besòs ha de ser un eix de suma i complicitats”.

Casal Roc Boronat Poblenou-Besòs

Consell Plenari de Districte de Sant Martí

El passat dimarts 27 de novembre es va celebrar la sessió ordinària del plenari del Consell de Districte de Sant Martí, una de les sessions més crítiques amb l’acció de govern municipal que es recorden en els darrers temps. Nombroses entitats veïnals i col·lectius de defensa d’interessos ciutadans del districte van fer sentir el seu malestar pels vaivens en diferents decisions de calat del consistori actual.   Especialment qüestionada va ser la proposició del grup al govern en què es demanava l’aprovació del pacte Cap a un Poblenou amb un 22@ més inclusiu i sostenible. Un pacte que fa una revisió el 22@, llargament demanda pels veïns i veïnes, però que no ha comptat amb una part significativa de les entitats veïnals afectes i que s’ha subscrit sense informar els grups municipals. Excepte el grup de govern, cap grup municipal de districte hi va votar a favor.   Com en totes les sessions plenàries ERC Sant Martí a través dels seus consellers, Lourdes Arrando, Oriol Puig i Sergi Alcón, va presentar les seves proposicions, preguntes i precs que cerquen millorar la vida dels nostres veïns i veïnes i la qualitat dels nostres barris.

Osona

Corominas: «Roda Republicana és un projecte de treball col·lectiu que té per objectiu millorar la vida dels rodencs i rodenques i construir la República des de baix»

Durant l’acte també es va presentar una enquesta que s’ha distribuït a tot el poble i que és un pas més en l’ampliació del procés participatiu que han impulsat. El passat 29 de novembre el Museu de l’Esquerda de Roda de Ter va acollir la presentació del projecte Roda Republicana i de Roger Corominas, candidat d'Esquerra a l'alcaldia de Roda de Ter. L’acte va girar entorn de la trajectòria d’Esquerra a Roda de Ter i del projecte de futur que aquest grup municipal està treballant sota el nom de Roda Republicana. En paraules del mateix Corominas: «un projecte de treball col·lectiu on jo, com qualsevol de vosaltres, sóc una peça més d’aquesta eina que té per objectiu treballar per millorar la vida dels rodencs i rodenques i construir la República des de baix». La presentació la van iniciar tres dels actuals regidors a l'Ajuntament: Roser Montané, Roger Canadell i Marta Barniol. «Avui som aquí per mirar cap al futur» va dir Montané, i «tot i que aquí davant hi teniu tres regidors actuals, som la veu del grup municipal, aquest que l’any 99 va començar a parlar de participació, de sostenibilitat i de cohesió social, aquest grup que va posar paraules a la ideologia que regeix la nostra presa de decisions i que va creure en la transversalitat.

Lleida

El grup municipal d’ERC-Avancem treballarà el Dia de la Constitució

Els regidors consideren que no té sentit commemorar “un marc legal que ens oprimeix” El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem treballarà com cada any el proper 6 de desembre, Dia de la Constitució, perquè considera que la Carta Magna és caduca. La regidora Núria Marín afirma que “no té sentit commemorar una Constitució que perpetua el règim del 78 i un marc legal que ens oprimeix i ens subjuga”. A més, recorda que “ha estat en nom de la Constitució i la unitat d’Espanya que s’ha portat de forma injusta els nostres representants polítics a les institucions legítimament escollits a la via judicial, a la presó i a l’exili només per haver defensat el mandat democràtic del poble català.” “Per a nosaltres, el 6 de desembre hauria de ser laborable, igual que el 12 d'octubre”, conclou Marín. De fet, els regidors del grup republicà es van adherir a la crida de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), que fa dos anys va demanar que els càrrecs electes treballessin el 6 de desembre.

Santa Coloma, Republica Gramenet, Gramenet, Sam Nuñez, Gabriel Rufian, Ciutat Habitable
Santa Coloma de Gramenet

Nunca renunciamos a la República

¿Por qué trabajamos para conseguir la República Catalana?  Porque construir la República es conseguir una sociedad mejor, más justa, donde las personas se sitúen en el centro de la política, donde se defiendan los derechos universales, de manifestación, expresión y libertad ideológica. Pero sobre todo una república social, donde la educación, la sanidad, la vivienda sean derechos no negociables por parte de los bancos y las oligarquías.   Los monárquicos afirman que la República Catalana pretende que los españoles que viven en Catalunya dejen de ser españoles. No es cierto. Porque la lucha por la República no va de banderas. Mi padre era de Córdoba, mi abuela materna era de Almería y no reniego de los orígenes. Pero precisamente porque esto no va de banderas, mi posicionamiento político por una República está por encima de los orígenes o de mi supuesta identidad nacional.   Lamento que la mayoría de los territorios del Estado sean monárquicos y no republicanos.

RodadeTer regidors
Roda de Ter i el Cabrerès

Corominas: «Roda Republicana és un projecte de treball col·lectiu que té per objectiu millorar la vida dels rodencs i rodenques i construir la República des de baix»

Durant l’acte també es va presentar una enquesta que s’ha distribuït a tot el poble i que és un pas més en l’ampliació del procés participatiu que han impulsat. El passat 29 de novembre el Museu de l’Esquerda de Roda de Ter va acollir la presentació del projecte Roda Republicana i de Roger Corominas, candidat d'Esquerra a l'alcaldia de Roda de Ter. L’acte va girar entorn de la trajectòria d’Esquerra a Roda de Ter i del projecte de futur que aquest grup municipal està treballant sota el nom de Roda Republicana. En paraules del mateix Corominas: «un projecte de treball col·lectiu on jo, com qualsevol de vosaltres, sóc una peça més d’aquesta eina que té per objectiu treballar per millorar la vida dels rodencs i rodenques i construir la República des de baix». La presentació la van iniciar tres dels actuals regidors a l'Ajuntament: Roser Montané, Roger Canadell i Marta Barniol. «Avui som aquí per mirar cap al futur» va dir Montané, i «tot i que aquí davant hi teniu tres regidors actuals, som la veu del grup municipal, aquest que l’any 99 va començar a parlar de participació, de sostenibilitat i de cohesió social, aquest grup que va posar paraules a la ideologia que regeix la nostra presa de decisions i que va creure en la transversalitat.

Tarragona

ERC reclama una regulació municipal de l’ús dels patins elèctrics

El portaveu d’ERC a Tarragona, Pau Ricomà, considera que ‘és urgent promoure una regulació sobre l’ús dels patins elèctrics davant la proliferació d’aquesta nova forma de mobilitat’. Els republicans reclamen a l’Ajuntament que es modifiqui l’Ordenança general de convivència ciutadana i ús dels espais públics per tal de regular l’ús de bicis i patins en les seves noves variants elèctriques. ‘La irrupció d’aquests nous vehicles és una gran oportunitat per impulsar la mobilitat sostenible a Tarragona i és imprescindible aprofitar-la i fer bé les coses. Des de l’Ajuntament hem de regular tots els aspectes necessaris per garantir la seguretat tan de vianants com de conductors’.   Des d’ERC reclamen que es regulin aspectes com la velocitat a la que poden circular aquests vehicles o si han d’anar per la vorera o la calçada, entre altres. Al mateix temps, reclamen que ‘paral·lelament a aquesta regulació és imprescindible impulsar la xarxa de carrils bici que des d’ERC reclamem des de fa temps.

Anoia

L’alcalde de Piera, Jordi Madrid (ERC) visita Junqueras a Lledoners

El batlle anoienc ha tingut l’oportunitat de ser al centre penitenciari amb altres alcaldes El passat divendres 30 de novembre, l’alcalde de Piera, el republicà Jordi Madrid ha estat al centre penitenciari de Lledoners per a visitar el president d’ERC Oriol Junqueras. Madrid, acompanyat pels alcaldes republicans de Sant Sadurní d’Anoia, Santa Coloma de Farnés i Balaguer, ha pogut conversar amb el president d’Esquerra i el diputat Raül Romeva, empresonats, de forma preventiva, des del passat 3 de novembre del 2017. El batlle anoienc ha declarat que “estan forts i coneixedors que són víctimes d’un estat repressor”; Madrid també explica que Junqueras i Romeva demanen que “no defallim, que seguim treballant per a fer una nova República”; per a l’alcalde de Piera, només amb els valors d’una nova República sortiran lliures. Jordi Madrid els va poder fer una forta abraçada en nom de molts pierencs, així com traslladar “el suport incondicional i l’agraïment etern”.

Gràcia

Sopar de lliurament dels IV Premis Francesc Vilaplana 2017-2018

Aquí podeu veure un recull de fotos del sopar Aquest dijous 29 de novembre Esquerra Republicana de Gràcia ha celebrat a la seu de l'ACIDH el sopar de lliurament dels IV Premis Francesc Vilaplana 2017-2018. Una quarta edició marcada pel context de repressió política que viu Catalunya d'ençà l'1-O, tal i com ha recordat la Secretària General d'Esquerra Republicana, Marta Rovira, en un vídeo que ens ha enviat des de l'exili per donar-nos la benvinguda, i que s'ha emès com a introducció a l'acte. En la seva intervenció la Marta Rovira ens ha recordat que "patim una repressió molt bèstia, molt dura, molt ferotge, una repressió instrumentada i dirigida per l'Estat espanyol, governi qui governi, una repressió incessant aquest últim any.  Una repressió que ens afecta molt personalment, per això us agraeixo poder gravar aquest vídeo, i estar aquí amb vosaltres, perquè és una manera de no fer efectiva aquesta repressió" D'aquesta manera, i rodejats pels cartells amb els rostres dels exiliats, les exiliades, els presos i les preses polítiques, el format d'aquesta IV edició dels Premis Francesc Vilaplana ha estat de sopar de solidaritat, o com ja es coneix arreu, Sopar Groc.

Antoni Vélez, Rubèn Arenas, Ernest Maragall, Lourdes Arrando i Trini Capdevila
Sant Adrià de Besòs

Esquerra Republicana presenta el seu pla per als barris de l’Eix Besòs

Els candidats d’ERC a Sant Adrià, Rubèn Arenas, i a Barcelona, Ernest Maragall, han presentat aquest diumenge un pla d’acció per a l’anomenat Eix Besòs, un espai entre les dues ciutats que, segons els republicans, s’han de construir “amb òptica republicana”. Aquest pla ha de fructificar en un ‘compromís pel Besòs’ signat a banda i banda del riu per les dues ciutats. En el seu primer acte com a candidat a l’alcaldia de Sant Adrià de Besòs, el republicà Rubèn Arenas ha defensat “un projecte que s’ha d’articular des dels barris, amb visió de ciutat metropolitana, però que també és un projecte pel país: un projecte que es diu República”. Per a Arenas “República vol dir igualtat, que els veïns de les dues ribes del Besòs, sigui quina sigui la ciutat a què pertanyen, siguin ciutadans de primera” i per aconseguir-ho el candidat d’ERC ha insistit a “recuperar drets perduts de la classe treballadora, conquerir drets nous, lluitar en favor dels drets civils i democràtics de tots els ciutadans, pensin com pensin, o lluitar contra el canvi climàtic”.

Patrulles conjuntes de Mossos d'Esquadra i Policia Local.
Gavà

ERC demana recuperar les patrulles conjuntes a l'estiu entre Mossos d'Esquadra i Policia Municipal al barri de Gavà Mar

A la darrera reunió de la Junta de Seguretat Local de Gavà, celebrada el 6 de novembre, es va informar d'un augment a la ciutat, en el darrer any, de l'índex global de criminalitat, amb els furts a l'interior dels vehicles com un dels problemes destacats. Atès que bona part d'aquests robatoris es cometen els mesos d'estiu a Gavà Mar, aprofitant que la gent s'està banyant i deixa el cotxe aparcat al barri, ERC va presentar una proposta al Ple del passat 29 de novembre, on demanava al goven local (PSC i Demòcrates) recuperar les patrulles conjuntes per la zona entre agents dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Municipal. Aquesta iniciativa va deixar de fer-se l'estiu d'enguany, però es manté a l'èpòca nadalenca al nucli urbà, en el marc de la denominada Operació Grèvol, evidenciant que dóna bons resultats. L'equip de govern va admetre que l'índex de criminalitat a la ciutat ha augmentat un 4,5% el darrer any. També va indicar que ambdós cossos policials col·laboren exemplarment i ho seguiran fent, però no es va comprometre, de moment, a recuperar les patrulles conjuntes d'estiu a Gavà Mar.

Imatge d'arxiu del diputat al Congrés, Xavier Eritja.
Federació de Lleida

Eritja: ‘Després dels resultats de les eleccions andaluses, només ens queda un camí: plantejar amb urgència una estratègia comuna per fer realitat la República Catalana’

El diputat d’Esquerra Republicana de Catalunya al Congrés, Xavier Eritja, ha assegurat que els resultats de les eleccions autonòmiques d’ahir a Andalusia, amb la irrupció, amb dotze escons, de la formació ultradretana VOX esdevenen la constatació ‘d’un fet que venim observant, des de fa anys, al conjunt del continent europeu, que és el creixement de l’extrema dreta i del feixisme amb uns discursos que, únicament, comporten l’enfrontament identitari i nacional’.   De la mateixa manera, el republicà ha estat taxatiu al denunciar la utilització, per part d’aquesta mena de formacions de ‘discursos xenòfobs i racistes, masclistes, feixistes i, sobretot, d’enarborar la bandera del nacionalisme espanyol i de catalanofòbia’, amb la qual cosa, el que pretenen és, en realitat, ‘emmascarar una realitat social molt complexa i amb unes mancances molt grans que, durant aquests anys de crisis, han afectat profundament a les classes populars’.   Per Eritja només hi ha una resposta possible davant d’aquests fets i la majoria de la ciutadania de Catalunya la té molt clara perquè ‘tot el procés d’adveniment cap a la República va en aquest sentit; va d’aconseguir millores dels drets i de les llibertats de cara a la ciutadania i, sobretot, de preservar el que és l’essència de la democràcia’.

Un moment de la presentació
Sant Cugat del Vallès

Ingla presenta el seu projecte de Sant Cugat inclusiu i amb el republicanisme com a base

La plaça Barcelona s'ha convertit aquest dissabte en l'epicentre del republicanisme local. Davant de prop de 200 persones, l'alcaldable d'Esquerra Republicana, Mireia Ingla, ha reivindicat la necessitat d'impulsar un 'Sant Cugat inclusiu, per a tothom, i que fugi de la ciutat postal i aparador en què s'ha convertit la nostra vila'. La candidata ha estat acompanyada pel president del Parlament, Roger Torrent, que ha fet un discurs en què ha reclamat 'no competir per qui és més independentista'. L'acte ha començat amb la intervenció d'Esther Madrona, que ha presentat el procés participatiu Idees per a Sant Cugat que ha engegat la secció local per tal de recollir idees de cara al programa electoral. Tot seguit ha arribat el torn de l'Alba Gordó, del Jovent Republicà, que ha denunciat que actualment Sant Cugat 'és una vila de la qual el jovent ens sentim expulsats perquè l'actual govern no ha fet una aposta per les polítiques d'habitatge'. Gordó ha acabat la seva intervenció amb aquesta reflexió: 'Tenim idees i il.