Locals d'Esquerra

Totes les notícies

País Valencià

Salvem l’Horta, protegim el poble. Comunicat sobre l'ampliació del Port de València.

Esquerra Republicana del País Valencià es reafirma en la seua posició davant el projecte d’ampliació del Port de València i demana al Consell i a totes les forces polítiques valencianistes que s’unisquen davant una nova agressió del Govern espanyol. Des del partit republicà valencià ens oposem frontalment al projecte d’ampliació del Port de València que suposarà un retrocés en la qualitat de vida de les persones que viuen a la ciutat i pobles adjacents. La declaració, per part del Consell, de l’Emergència Climàtica el setembre de 2019, obliga a les forces polítiques que en formen part a defensar projectes d’infraestructures sostenibles i a oposar-se a aquelles que, com el cas de l’ampliació del Port, atempten contra la salut ambiental. Demanem al PSPV-PSOE que demane al govern espanyol la paralització del projecte. Així mateix exigim a Compromís un posicionament més bel·ligerant davant un atemptat ambiental que no portarà cap benefici a la ciutat (recordem que va ser la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament rural, Emergència climàtica i Transició ecològica qui va acceptar la pròrroga de la DIA de 2007).

Vinaròs

EN HOMENATGE

L’any passat el confinament va impedir l’acte en memòria de les víctimes de la repressió franquista al cementeri de Vinaròs. Enguany, tot i les restriccions que impedeixen les concentracions de persones en actes públics que no siguen “festes il·legals”, concentracions futbolístiques i botellots “clandestins”, ERPV de Vinaròs ha volgut retre amb mascareta reglamentària  i distància de seguretat un record a les víctimes de la vesània franquista que jauen a la fossa comuna del cementeri de Vinaròs. Amb aquest acte, vinculem el record de Guillem Agulló, assassinat  per una banda de nazis l’11 d’abril de 1993 a Montanejos, un record més necessari que mai davant la imparable banalització de feixisme que togats suprems, demagogs polítics, oficials de l’exèrcit que proposen impunement afusellar mitja Espanya, periodistes sense escrúpols i tertulians fanàtics escampen impunement per les xarxes socials, mitjans de comunicació i tribunes parlamentàries. La pandèmia no pot ser la coartada per a renunciar a homenatjar els vençuts.

Vilafranca del Penedès

ERC considera que Vilafranca ha d’abordar el futur de dos equipaments estratègics: l’antic hospital i la segona biblioteca

Els republicans consideren que cal definir els usos de l’antic Hospital i decidir la ubicació de la segona biblioteca de Vilafranca de forma consensuada amb tots els grups municipals i comptant amb la participació dels veïns i veïnes   Per Esquerra Republicana de Vilafranca és clau que en aquest mandat s’avanci en dos equipaments clau per la ciutat: definir els usos de l’antic Hospital i decidir la ubicació de la segona biblioteca. “No es tracta de començar les obres d’aquests equipaments, però sí de posar les bases i definir de forma consensuada entre els grups municipals i la ciutadania, el futur d’aquests per així, quan sigui possible, poder-ho dur a terme”, ha afirmat el regidor d’ERC, Salvador Campamà. Posar l’antic hospital al servei de la ciutadania L’edifici de l’antic hospital, en desús des de que va deixar de funcionar com a centre de dia, corre un greu risc de degradació. Els republicans expliquen que, de fet, l’Ajuntament hi està destinant diners per frenar-ne el deteriorament.

Cunit

El grup municipal d'ERC Cunit reclama que les obres de la C31 s'ajornin fins després de l'estiu

Durant el passat ple del mes de març, l'alcaldessa de Cunit va explicar que les obres s'iniciarien pròximament. El grup municipal d'ERC Cunit ha entrat una instància a l'Ajuntament de Cunit sol·licitant que des de l'equip de govern es facin totes les gestions possibles amb el Departament corresponent per tal que les obres de millora de la C31 s'iniciïn un cop passat l'estiu d'enguany per tal de no perjudicar encara més els comerços del municipi suficientment perjudicats per la crisi de la Covid-19. Durant el passat ple del mes de març, l'alcaldessa de Cunit va explicar que les obres s'iniciarien pròximament. Des d'ERC Cunit considerem que el fet d'iniciar-se pròximament, tot i que tenim molt clar que són obres molt necessàries, agafaria pel mig un estiu que, ja de per si, s'estima que serà complicat pels negocis locals, a més dels problemes derivats del trànsit per fer-se obres en aquesta època i de perjudici per a la ciutadania. És per aquest motiu que fem aquest prec per tal que sigui el mateix ajuntament qui s'encarregui de sol·licitar-ho a la Generalitat.

Ebre

Gas: “La seva debilitat està en la repressió, no ens hem d’atemorir, cal continuar i segur que guanyarem”.

L’alcalde de Roquetes, Paco Gas, ha estat jutjat aquest matí per l’1 d’octubre Aquest matí Paco Gas, alcalde de Roquetes,  ha estat jutjat a Tortosa per l’1 d’octubre. Abans però ha dirigit unes paraules al centenar de persones que l’han acompanyat a l’entrada del jutjat. “Lo meu avui és un pas més per tirar endavant aquest procés que entre totes i tots hem de guanyar; i és insignificant al costat del que estan patint la gent que està a la presó i l’exili”. Ha dit. Gas ha qualificat el judici“d’acte de repressió i venjança”, a la vegada que ha afirmat que “la repressió no ens ha d’aturar, ni fer temor passar pels jutjats; perquè tenim la raó, el dret a poder votar i escollir el nostre futur de forma democràtica i pacífica; i per molt que ens ho vulguin impedir no ho aconseguiran”. L’alcalde ha finalitzat el seu parlament recordant que “avui és un pas més en aquest procés, que serà llarg, però que podem guanyar. La seva debilitat està en la repressió que exerceixen sobre nosaltres.

Prats de Lluçanès

Joan Tardà, a Prats de Lluçanès

EN DEFENSA PRÒPIA És el nou llibre de Joan Tardà, que ha estat diputat d'ERC al Congrés de Madrid i serà a Prats de Lluçanès el diumenge 18 d'abril a 2/4 d'1 del migdia a la Plaça de l'Església. Joan Tardà estarà acompanyat del periodista Sergi Sol i de la Presidenta d'ERC Prats de Lluçanès Montse Boladeres. Us hi esperem! (clicant a la imatge, es pot veure el cartell sencer)

estat de la masia (Font: Plataforma Salvem el Calamot)
Gavà

ERC-Gavà denuncia l’abandó del Patrimoni local per part de l’Ajuntament

A prop del parc del Calamot hi ha la Masia de l’Horta, masia que va estar habitada fins fa uns 30 anys i que, des dels anys 90 és propietat de l’ajuntament de Gavà.   Aquesta masia té els seus orígens a l’edat mitjana i, encara que es va convertir en un mas rònec (abandonat), el 1587 va ser adquirida pels cònjuges Figueres i es va refer de nou i, per tant, els elements que es conserven són dels segles XVII i XVIII, amb diverses dates gravades en  indrets diferents: 1653 damunt la llinda d’una finestra, 1700 a l’era (una era perfectament recuperable) i 1837 a la porta del corral que hi ha enfront de l’era.   Per tot això, aquesta masia està inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (com podeu veure aquí) i consta com a Bé amb Elements d’Interès (BEI) en el Pla Especial de Protecció i Catàleg del Patrimoni Arquitectònic de Gavà (que podeu consultar aquí) que va entrar en vigor l’any 2000. En aquest document s’esmenta que cal fer “manteniment de les façanes, que s’hauran de restaurar, els volums dels edificis i els elements originals que es mantenen a l’interior, Manteniment de la tanca que envolta els conjunt per mantenir-ne les característiques”.

Prats de Lluçanès

PEL PUNT D’ATENCIÓ CIUTADANA DEL DARPA A PRATS DE LLUÇANÈS

Atesa la importància de l'Oficina d'atenció ciutadana que el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA) té a Prats de Lluçanès, amb caràcter comarcal. Posant de relleu la importància del sector agrícola, ramader i alimentari al nostre territori, Prats de Lluçanès i comarca del Lluçanès. Conscients que la pandèmia i restriccions generades per la COVID-19 han afectat, també, a aquesta oficina.  ERC Prats de Lluçanès sempre ha considerat molt important i prioritari aquest servei, pel sector, municipi i comarca. Així, sempre hi ha treballat de prop amb el Departament i durant aquest any de pandèmia ha fet seguiment de la seva situació. Atenent la situació actual, esperançats que la situació pandèmica ho permeti, i permeti anar recuperant els serveis públics, el Grup Municipal d'ERC a l'Ajuntament de Prats de Lluçanès proposa: - que es reactivin els serveis que l'oficina dona a Prats de Lluçanès a les persones usuàries, recuperant la presencialitat.

Urgell

Sara Bailac: ‘El món local ha treballat de valent i estan preparats per garantir el bon funcionament d’una nova campanya agrària’.

La senadora d’Esquerra Republicana de Catalunya interpel·larà, en el  proper Ple, al Govern espanyol per a que compleixi amb les seves responsabilitats en aquest sentit.   La senadora del Grup d’Esquerra Republicana de Catalunya – EH Bildu, Sara Bailac, s’ha reunit amb el vicepresident del Consell Comarcal del Segrià, Antoni Bosch i ha visitat i s’ha reunit també amb l’alcalde de Vilanova del Segrià, Jordi Figuerol i l’alcaldessa de Soses; Sandra Marco, per copsar la realitat que es viu a la comarca del Segrià pocs dies abans de l’inici de la campanya agrària 2021.   Bailac ha valorat molt positivament aquestes trobades, en les que ha estat acompanyada per diputat provincial d’Esquerra Republicana i alcalde de Corbins, Jordi Verdú, i ha manifestat la seva satisfacció al comprovar que ‘el món local ha treballat de valent i estan preparats per garantir el bon funcionament d’una nova campanya agrària’.   De la mateixa manera, la republicana també s’ha mostrat convençuda de que l’actual campanya agrària ‘tindrà de nou el repte d’adaptar-se a les mesures de contenció de la pandèmia i això comporta que el món local, els productors i treballadors hauran de portar a terme la seva activitat amb el respecte a les mesures sanitàries’.

Mataró

La presentació del llibre 'En Defensa Pròpia' de Joan Tardà dona tret de sortida a la Primavera Republicana a Mataró

El passat dissabte a Mataró va tenir lloc la primera de les presentacions de llibre que donen tret de sortida a la Primavera Republicana d'Esquerra Mataró, emmarcades amb la commemoració dels 90 anys del partit. Joan Tardà va visitar la capital maresmenca, acompanyat de l'historiador Andreu Pujol, per presentar el seu llibre 'En defensa pròpia'. La presentació del llibre, moderada per la presidenta d'Esquerra Republicana a Mataró, Anna Salicrú va convidar al públic a reflexionar sobre l'independentisme i el camí hegemònic al qual es vol arribar. Tardà va remarcar la necessitat del no bloqueig per avançar cap a la solució política que el país necessita de la mà de les institucions, però també del carrer; reconeixent el punt d'inflexió que va suposar l'1 d'Octubre i centrant-nos en la via àmplia per aconseguir un estat més just, i més lliure. La presentació va tenir lloc al porxo del Foment Mataroní, i va comptar amb un total compliment de mesures per prevenir la Covid-19.

ERC al Segrià

El Consell Comarcal i la Diputació de Lleida presenten el projecte "Al Segrià, iguals" per fomentar la igualtat i lluitar contra les violències masclistes

"Al Segrià, iguals" és un projecte transversal que ha posat en marxa el Consell Comarcal del Segrà am la col·laboració de la Diputació de Lleida i qu inclou diverses accions per la igualtat i contra les violències masclistes en diferents àmbits. El projecte inclou la campanya "El Segrià, lliure d'agressions sexistes", amb la instal·lació de dues carpes itinerants com a "punts lila"i formació especialitzada per a la seva atenció.També inclou accions de sensibilització i informació, una campanya d'adhesió entre els comerços i establiments de la comarca, un torneig de pàdel mixte, rutes exploratòries per a la detecció d'espais públics insegurs, la iniciativa "Motxilla lila", amb la qual s'han repartit 320 llibres sobre igualtat, empoderament femení i diversitat familiar a totes les escoles de primària del Segrià, xerrades, cinefòrums i tallers per promoure la igualtat de gènere. Durant la presentació del projecte, el vicepresident del Consell Comarcal, Toni Bosch, ha explicat que “l’objectiu és erradicar la violència masclista al Segrià".

Ebre

Joan Tardà presenta el seu llibre “En defensa pròpia”

L’exdiputat republicà Joan Tardà ha presentat a Tortosa i Flix el seu llibre “En defensa pròpia” prologat per Arnaldo Otegi. Tardà ha explicat que aquest “no és un llibre acadèmic, sinó un discurs adreçat a les persones que tenen un lligam amb el republicanisme”. El que pretén explicar el polític republicà és que “res s’entendria del que ha passat sense Esquerra Republicana de Catalunya, i sobretot vol plantejar algunes qüestions que són troncals de cara el futur immediat resumit amb una estratègia d’acumular forces i de ser més dels que som. I sobretot, construir un camí molt ample que incorpori molta gent i gent diferent, la qual cosa té a veure amb l’estratègia del front ampli que implica superar el nacionalisme i l’unionisme a partir de fer hegemònic el republicanisme”. Tardà també insisteix a defensar “la cultura del no bloqueig, és a dir, ser capaços de construir una solució democràtica tant els catalans independentistes, com els nostres compatriotes que no en són”.

Girona

La 2a edició del cicle A prop arriba a tretze equipaments de la ciutat

La programació tindrà lloc entre el 17 d’abril i el 16 de juliol del 2021 i estarà formada per 28 propostes que donaran a conèixer els projectes del talent emergent del territori Un total de tretze equipaments de diversos barris de la ciutat de Girona acolliran actuacions culturals de petit format en la segona edició del cicle A Prop. L’esdeveniment, que tindrà lloc aquesta primavera i estiu, convertirà els centres cívics, biblioteques municipals i espais joves, en l’aparador de les propostes més fresques i de proximitat de diverses creadores i creadors emergents de les comarques gironines. El vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats; el coordinador de projectes escènics de l’Oficina de Foment de les Arts (OFA), Rafel Sánchez; la coordinadora de projectes audiovisuals de l’OFA, Carlota Gómez, i el coordinador de projectes musicals de l’OFA, Aniol Casadevall, han presentat avui d’edició d’enguany del cicle. Concretament, la segona edició de l’A Prop estarà formada per 28 propostes que donaran a conèixer els projectes del talent emergent del territori.

Sant Cugat del Vallès

Presentem el projecte Ragull Centre!

Una nova centralitat ubicada al barri de Monestir-Sant Francesc amb 72 habitatges públics de lloguer. Un pas històric per continuar atenent les necessitats de Sant Cugat i combatre l’emergència habitacional. Aquest projecte és fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament de Sant Cugat i l’empresa Ferrer. El complex s’ubicarà a la rambla del Torrent d’en Xandri, en un dels barris de #SantCugat on hi cal continuar donant vida i dotar-lo de les necessitats que un barri en transformació requereix. Alcaldessa Mireia Ingla: “Sabent que som un municipi que pràcticament no té més sòl públic, aquests esforços que fem en buscar espais i opcions és per fer un parc d’habitatge assequible que és el que necessita Sant Cugat.” Aquest mes d’abril s’iniciaran els tràmits urbanístics corresponents per transformar l’ús actual del terreny i destinar-lo a l’ús residencial, públic, econòmic i comercial de que disposarà el Ragull Centre. Sant Cugat té un problema d’accés a l’habitatge pels preus elevats i inassumibles.

Parets del Vallès

Ara Parets ERC s’absté en la pròrroga de la concessió del servei d’aigua potable a CASSA

L’Ajuntament de Parets va aprovar amb els vots favorables de totes les forces polítiques del consistori i l’abstenció d’Ara Parets Esquerra Republicana i PxR-JxCAT la proposta d’acord que prorroga, fins al març de 2022, la concessió de la gestió del servei d’aigua potable a la Companyia Aigües de Sabadell, CASSA.   L’exalcalde, Jordi Seguer, va lamentar la manca d’informació facilitada pel nou Govern de PSC i Sumem Esquerres per justificar la pròrroga d’aquest servei.   I és que el grup d’Ara Parets ERC es va mostrar sorprès per la proposta d’un any de pròrroga, que és el termini que ja va aprovar el Govern Plural l’abril de 2020.   “Pel camí, ens oblidem que nosaltres sí que vàrem encarregar l’estudi de models alternatius de gestió de l’aigua, i també vam adjudicar a una consultora la redacció del plec de clàusules que han de regir la licitació d’aquest servei municipal d’aigua potable, adjudicat des del 1997 a la societat CASSA, Aigües de Sabadell, actualment dins del grup AGBAR”.

Vehicles policials davant la comissaria de Viladecans / Ajuntament de Viladecans.
ERC Viladecans

ERC Viladecans demana al govern de Carles Ruiz l’assistència de l’oposició a la Junta Local de Seguretat

El grup municipal d’ERC-AM a l’Ajuntament de Viladecans ha entrat a registre una sol·licitud formal per tal que el govern local de PSC i Comuns permeti l’assistència a les Juntes Locals de Seguretat de tots els grups polítics amb representació al consistori. Els republicans demanen a l’equip de govern un gest de transparència i obertura envers al Ple i que segueixi l’exemple de municipis propers com Esplugues de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Olesa de Montserrat o Sant Boi de Llobregat, que obren aquestes reunions de coordinació en polítiques de seguretat als grups a l’oposició.   Durant el passat Ple de gener, ERC ja va demanar poder assistir a les reunions de les Juntes Locals de Seguretat, que es duen a terme generalment amb una freqüència trimestral. La petició va ser rebutjada per part de l’equip de govern al·legant la Llei 4/2003 d’ordenació del sistema de seguretat pública de Catalunya, que enlloc contempla explícitament la participació dels grups polítics en aquestes reunions a porta tancada.

La Garriga

ERC la Garriga celebra els 90 anys amb un reconeixement a l’alcalde Gastó Comère

L’acte de dijous 15 d’abril inicia un cicle de commemoracions La secció local de la Garriga d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) inicia aquest dijous 15 d’abril la commemoració del 90 aniversari de la fundació del partit i de la proclamació de la República (14 d’abril del 1931, per part de Francesc Macià). L’acte tindrà lloc al passeig del Doctor Vich a partir de les 19 h. i consistirà en un reconeixement a la figura de l’alcalde Gastó Comère i a totes les persones que han defensat els valors republicans a la Garriga, especialment els que han patit repressió. L’historiador Joan Garriga glossarà la figura de qui va ser alcalde del juliol del 1936 fins al seu assassinat el setembre del mateix any, i també hi intervindran l’exconseller de Justícia Carles Mundó i l’actual alcaldessa, Dolors Castellà. A l’acte s’hi han convidat tots els mereixedors del guardó Lluís Viñas, que atorga la secció local d’ERC la Garriga als valors republicans o als seus familiars.

Turó de Mar
Montgat

Montgat s’acull a les mesures de contenció dels preus dels pisos de lloguer

L’accés a l’habitatge és un dels principals reptes que afronten les veïnes i veïns de Montgat, especialment la població jove. Al mes de juliol de 2020, els grups de l’oposició ERC, En Comú Podem i Montgat Guanya vam presentar una moció en suport a la proposta de llei del Parlament sobre contenció de rendes en els contractes d'arrendament d'habitatge, la qual frena la pujada de preus del lloguer. Aquesta moció va ser aprovada amb els vots a favor dels partits de l’oposició i les abstencions del equip de govern. Al Ple de setembre del 2020, aprovada la Llei, vam demanar al govern municipal que l’Ajuntament en fes difusió perquè la ciutadania fos coneixedora dels seus drets i que posés els mitjans necessaris per vetllar pel seu respecte. El coneixement dels propis drets és el què possibilita que la ciutadania els pugui exercir.   No vam obtenir el compromís de l’Alcalde, que esgrimia arguments del tipus “volem córrer massa i estem jugant amb la il·lusió de la gent”, en la línia del paternalisme habitual; “que la norma havia de ser convalidada per l’Estat”, veiem que per al PSC el Parlament de Catalunya no té potestat legislativa; “que s’han de fer bé les coses”, “ i si l’Estat Espanyol en fa una de millor?” i, citant al ministre Àbalos (sí, aquell de “la vivienda es un bien de mercado”) “que aquesta llei serà rebutjada pels tribunals”.