Locals d'Esquerra

Totes les notícies

La sala de plens, en un moment d'aquest dilluns / Foto: TOT Sant Cugat
Sant Cugat del Vallès

ERC-MES denuncia al ple l'incompliment del Pla Local de Joventut

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) ha votat en contra de la pròrroga del Pla Local de Joventut en considerar que s'ha incomplert una gran part del mateix. 'Vostès suspenen, una vegada més, en matèria de polítiques per a joves', ha lamentat el regidor d'ERC-MES i les JERC, Èric Gómez. 'Hi ha menys pisos de lloguer per a joves que abans', ha continuat Gómez, que ha recordat que la gran majoria d'aquests pisos els van impulsar els republicans durant el període que van ser al govern (2003-2007). El regidor ha explicat que s'han destinat alguns pisos de lloger per a joves al lloguer social. 'Potser podríem haver destinat part de les promocions de venda al lloguer social, i no pas les de lloguer per a joves, un col·lectiu que té seriosos problemes per emancipar-se', ha sentenciat. Malgrat això, la sessió ha servit també per aprovar el compromís de la ciutat amb la lluita contra la síndrome de Rett, a través d'una moció institucional presentada pels republicans a instàncies de l'Associació Catalana de Malalts de la Síndrome de Rett.

Granollers

ERC-AG dóna suport polític als i les encausades de Ca l'Enkant

El grup municipal d’ERC-Acció Granollers va votar ahir a favor de la moció presentada per la Crida-CUP en suport als i les encausades de Ca l'Enkant, oferint així el seu suport polític. D’aquesta manera, la regidora republicana Núria Maynou va explicar que “més enllà d’estar o no d’acord  amb l’ocupació d’aquest local, el que s’ha evidenciat amb aquest conflicte és la necessitat de fer més partícips als i les joves i una gestió diferents dels equipaments i espais municipals”.   En aquest sentit, la regidora d’ERC-AG va demanar a l’equip de govern voluntat per potenciar la creació d’espais alternatius autogestionats que potenciï una major implicació dels i les joves, que “és una manera de potenciar valors republicans com la cultura democràtica i la responsabilitat respecte la gestió de la cosa pública”.   Maynou també va preguntar al consistori el perquè de la seva manca d’intervenció en aquest conflicte, malgrat l’obligació del govern ha de vetllar pels interessos de tota la ciutadania, entre els hi ha les inquietuds dels i les joves de Ca l'Enkant.

Regidors ERC-AG
Granollers

ERC-AG s’absté per segona vegada en el Pla de Xoc

El grup municipal d’ERC-Acció Granollers es va abstenir ahir, per segon any consecutiu, en el Pla de Xoc. El regidor republicà Chakir El Homrani va recordar que ja fa un any, al ple on es va aprovar l’anterior Pla de Xoc, el seu grup va deixar clar que no donaria suport a cap altre pla de caire social que no parteixi d’un Pla Estratègic d’Acció Social que actuï com a punt d’orientació per les polítiques socials municipals. “Cal una mirada que vagi més enllà de la pal·liació, ens calen eines per canviar la situació”.   Malgrat l’acord amb el grup socialista per tirar endavant aquest pla, El Homrani va expressar la seva preocupació sobre la metodologia que s’utilitzarà per elaborar-ho, ja que el regidor Terrades va assegurar al ple anterior que “La regidoria responsable (...) està analitzant un document, l'anomenarem així, que quan tingui les línies fixades entregarem a tots vostès (...) per analitzar-ho” (extracte de l’acta del ple del 28 d’abril de 2017).

#Larepúblicaquefarem
Girona

ACTE LA REPÚBLICA QUE FAREM!

Us convidem a l'acte de la República que farem del proper 29 d'abril de 2017 a 2/4 de 12 als jardins de la Infància. Comptarem amb uns ponents de luxe, entre ells la nostra portaveu d'ERC i cap de l'oposició de l'Ajuntament de Girona Maria Mercè Roca i el Diputat del Congrés Gabriel Rufian que ens parlaran de treball i pensions a la futura República Catalana. Podeu convidar a tothom qui vulgueu! Us esperem dissabte!

Municipalisme d'ERC a Sabadell reclama superàvit ajuntaments
Maresme

Els electes d’Esquerra Republicana al Maresme volen que el superàvit dels ajuntaments sigui retornat a la ciutadania

Una representació del municipalisme d’Esquerra Republicana es va reunir dilluns a la tarda a Sabadell per perfilar les esmenes del Pressupostos Generals de l’Estat. Els càrrecs electes del Maresme van ser-hi representats per l'alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, i l'alcaldessa d'Arenys de Mar, Annabel Moreno. Una de esmenes que es lliuraran al grup parlamentari de Madrid vol modificar la llei per tal que permeti que els ajuntaments puguin utilitzar lliurement els seus superàvits i posar-los a disposició de la ciutadania, ja sigui en forma de polítiques socials, promoció econòmica i ocupació o bé per dur a terme aquelles inversions necessàries per al municipi. “Farem tot el que calgui per revertir aquesta situació injusta, que situa a la institució més propera a la gent, en l’absurditat de tenir necessitats urgents que cobrir, disposar dels recursos per atendre-les i no poder-les satisfer. Les nostres prioritats són les necessitats de la nostra gent”, va manifestar Juli Fernàndez, alcalde de Sabadell en el transcurs de la trobada.

Tarragona

Pau Ricomà: ‘L’Ajuntament ha de ser exemplar en la lluita per la dignitat i els drets laborals’

ERC-MES-MDC demana un seguiment i control dels serveis externalitzats a l’Ajuntament per garantir el compliment dels convenis col·lectius ERC-MES-MDC reivindica l’obligació de l’Ajuntament per lluitar per la dignitat i els drets laborals en un moment on els treballs denigrants estan a l’ordre del dia. ‘En els darrers mesos veiem com el mercat laboral es va reactivant però ho fa en bona part amb treball de poca qualitat i precari on s’incompleixen constantment les condicions establertes en els convenis col·lectius. Hi ha molts treballadors, també a Tarragona, que treballen 12 hores al dia en condicions lamentables i cobrant sous irrisoris’, explica el portaveu d’ERC Pau Ricomà.  En aquest context, ERC-MES-MDC  vol que l’Ajuntament de Tarragona sigui exemplar en la lluita contra la precarietat laboral i que vetlli per a que els serveis que té externalitzats compleixin amb els convenis col·lectius. ‘L’Ajuntament ha de disposar de mecanismes per garantir que els serveis que tenim externalitzats compleixen amb la normativa laboral i no atempten contra la dignitat dels treballadors.

Alcaldesses, alcaldes i electes d'ERC Ribera d'Ebre durant la roda de premsa d'avui.
Ribera d'Ebre

ERC Ribera d’Ebre reclama una empresa pública del CATSALUT que gestioni l’Hospital de Móra d’Ebre

Els alcaldes, les alcaldesses i la resta d’electes d’Esquerra Republicana de la Ribera d’Ebre han comparegut avui dimarts davant dels mitjans de comunicació per reclamar ‘que el Servei Català de la Salut (CatSalut) s’ocupi de la gestió de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre, mitjançant una empresa pública i a partir del 2018, que és quan acaba l’actual conveni amb SAGESSA’.   Des d’ERC Ribera d’Ebre s’ha volgut posar de manifest que el fet que un ajuntament gestioni l’Hospital és un model de gestió fallit, insuficient i problemàtic, i que aquest model en què l’Hospital de Móra depèn de Reus ha comportat un dèficit d’inversions i de manteniment de les infraestructures hospitalàries i ha empitjorat les condicions laborals dels treballadors, les especialitats i els professionals de l’Hospital Comarcal. Els republicans han recordat que ‘els diners per a l’Hospital de Móra hi eren, el CatSalut els transferia en concepte de serveis, atenció, inversions, manteniments i amortització, però han fet cap a un fons de reserva que ha servit per tapar amb deficiències els forats de mala gestió de Reus’.

Miquel Aubà mostra al Ministre de Foment l'estudi de la variant de Gandesa
Ebre

Aubà: ‘El retard en la construcció de la variant de Gandesa és una gran vergonya i l’exemple del maltractament de l’Estat cap a les Terres de l’Ebre’

El senador li ha retret al ministre de Foment en preguntar-li per la desaparició als Pressupostos de partides per a les variants de Gandesa i Riudecols Aquesta tarda, durant la sessió de control al Govern espanyol, el senador Miquel Aubà ha preguntat al ministre de Foment, Íñigo de la Serna, per què no apareix cap partida als Pressupostos Generals de l’Estat per a les variants de Gandesa i Riudecols de la carretera N-420. El senador no ha fet al·lusió a la variant de Corbera d’Ebre perquè, ara per ara, al municipi no hi ha una reivindicació unànime al respecte.   Aubà ha començat la intervenció recordant que fa 17 anys que s’espera la construcció de les variants. Tot seguit, ha afirmat que ‘el retard de la construcció de la variant de Gandesa és una gran vergonya, i l’exemple més clar del maltractement sistemàtic i la nul·la inversió que ens han ofert a les Terres de l’Ebre els diferents governs espanyols’. El senador li ha mostrat al ministre la portada del projecte de traçat de la variant de Gandesa, aprovat el juliol de 2011, data en la qual també es va aprovar l’expropiació forçosa dels terrenys i la declaració d’interès general.

Vallverdu a Cambrils
Camp de Tarragona

La diputada Teresa Vallverdú: ‘La cultura ha de ser un dret constitucional, cohesionador i bàsic de la República Catalana’

El dijous 21 d’abril a les 19h s’ha dut a terme l’acte de La República que farem sobre cultura a Cambrils. L’acte ha estat protagonitzat per la diputada al Parlament, Teresa Vallverdú i pel secretari d’ERC de Política Cultural, Educació i Esports, David Agustí. La benvinguda ha estat a càrrec de la presidenta d’ERC Cambrils, Montserrat Masdéu.   La diputada republicana Teresa Vallverdú ha explicat els pilars principals de la cultura a la pròxima República Catalana i ha destacat que 'la cultura ha de ser la quarta pota del benestar, és la carta de presentació a l'exterior'. Vallverdú ha afegit que la ‘cultura ha de ser un dret constitucional, cohesionador i bàsic de la República’. Per la seva banda, el secretari d’ERC cultural, Agustí ha manifestat que la ‘cultura ha de ser present transversalment en totes les altres àrees’ i ha complementat que ‘cal apostar per democratitzar-la i fer-la arribar a tot el territori, concerbant-la i potenciar-la'.       Nova presidència d’ERC Cambrils, Montserrat Masdéu   El passat mes de març ha servit per a renovar l’Executiva local d’Esquerra Republicana a Cambrils.

Casal Roc Boronat Poblenou-Besòs

Un magnífic Sant Jordi entre tots!

Diumenge vam celebrar la Diada de Sant Jordi amb una gran parada tot el dia a la Rambla del Poblenou. Centenars -més d'un miler- de veïns i veïnes es van apropar on érem, sent un continuu de converses, opinions i somriures durant tot el dia. A part de les roses, també vam oferir novament un gran nombre de llibres de segona mà, edicions de la Fundació Josep Irla, diversos punts de llibre i la revista del Casal, 'La Xemeneia'. Com l'any passat, hem apostat perquè Sant Jordi arribi a tothom. Com de costum, vam posar a disposició de la ciutadania informació sobre la nostra tasca política, tot recollint totes les propostes que van fer arribar. Va ser una jornada intensa en la repartida de material, especialment de la campanya "La República que Farem". En aquest sentit, tots els nens i nenes sortien de la nostra paradeta amb un regal -globus- per fer més màgica la diada cultural més important del país. Agrair especialment als més de 40 voluntaris del casal d’ERC Poblenou-Besòs que ens van donar un cop de mà durant tota la jornada.

Ple a Can Parrella
Torelló

ERC-JpT contrariada per la nova realitat amb una tresorera només al 30% de jornada

En els darrers temps, s’ha modificat la llei i ara és obligat als municipis com Torelló, de menys de 20.000 habitants, que els tresorers siguin funcionaris d’habilitació estatal, com les places de secretaria i d’intervenció.  En el darrer Ple, es va aprovar una modificació de la Relació dels Llocs de treball per incloure una nova plaça d'adujnt a Tresoreria, ja que a Torelló la interventora del Consell Comarcal del Ripollès va demanar ocupar aquesta plaça de tresorera, acumulant el 30% de la jornada d’aquí a la seva del Consell. "Això vol dir que a Torelló només hi dedicarà 1/3 de la jornada", va dir el portaveu d'ERC-JpT, Jordi Casals. Fins ara, aquesta plaça l’havia ocupat una treballadora de l’ajuntament que no és funcionària d’habilitació estatal, i "ho ha fet d’una forma eficient", va recalcar Casals. El fet que es tingui una nova tresorera al 30% de la jornada, suposa "un desajust en la organització de l’ajuntament", segons el republicà, i per això "s’ha de crear aquesta plaça d’adjunt a Tresorer".

Salt

FERMI (Min) CUNILL, NOU REGIDOR D'ESQUERRA A L'AJUNTAMENT DE SALT

En el ple municipal d'ahir, nostre company Fermí (Min) Cunill va prendre possessió del càrrec de Regidor de l'Ajuntament de Salt, assumint les àrees d'Educació i Joventut, cobrint la vacant que va deixar la nostra companya Núria Tió.    Des de la Secció Local d'ERC Salt, i de part de tots els teus companys i companyes, et volem felicitar per aquest nou càrrec com a Regidor, al servei del teu poble, i et volem desitjar el millor!

Torelló

ERC-JpT es mostra a favor d'actualitzar el protocol d'atenció als passavolants, però amb implicació dels tècnics especialistes i del Consell de Benestar

La CUP va presentar una moció per la redacció d'un nou protocol d'atenció a les persones passavolants, ja que l'actual data del 1990.  Des d’ERC-JpT, es troba interessant el fet de voler actualitzar aquest protocol d’atenció als passavolants, però no compartim la praxi d’aquesta actualització que va presentar la CUP, ja que "creiem que els grups municipals haurien d’establir les línies estratègiques a donar resposta i els tècnics especialistes haurien de ser els que redactessin el protocol", en paraules del portaveu republicà, Jordi Casals. El text proposat per la CUP ja incloïa la redacció definitiva del protocol. A més, des d'ERC-JpT, també van manifestar que el Consell Municipal de Benestar hauria de tenir un paper més rellevant que el de ser simplement informats, tal com proposava la moció de la CUP. I finalment, Casals va voler transmetre l'opinió que s’hauria de poder fer "un protocol comú d’àmbit comarcal, com a mínim, per coordinar i tenir un mètode de treball conjunt amb l’epicentre situat en l’Alberg Social de Vic, com a element estratègic central".

Federació de Lleida

Estradé: ‘Cal implantar un model de gestió de residus de tipus circular, sostenible i que aporti un valor afegit a la nostra agricultura’

El senador Miquel Àngel Estradé, en representació de la Federació Comarcal de les Garrigues -acompanyat de la vicepresidenta regional, Rosa Mas, i el representant de la sectorial nacional d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Ferran Accensi- ha estat el portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya a l’hora d’explicar el model de gestió de les dejeccions ramaderes que defensa la seva formació en un moment en que hi ha una gran polèmica sobre aquest tema.   La intervenció ha començat reiterant que Esquerra Republicana sempre ha donat i seguirà donant tot el seu suport i recolzament als sectors agrícola i ramader com un ‘sector estratègic i del qual en depèn bona part del futur de l’economia de les nostres contrades i del nostre país en general i necessari per al desenvolupament de l’economia de les nostres comarques i de tot el país’.   Estradé ha defensat un model de la gestió de les dejeccions ramaderes basat en una visió integral de les polítiques agràries, prioritzant en primer lloc, la millora en les pròpies explotacions, mitjançant un model circular que permeti la reutilització de les mateixes com a fertilitzants orgànics, fet ‘que estalviaria haver d'importar multitud de tones d'adobs químics i proveiria a l'agricultura emergent que busca una major sostenibilitat i un major valor afegit’.

Els quatre regidors, diumenge 23 al Pati de Valls.
Valls

Els quatre regidors d’ERC a l’Ajuntament de Valls s’adhereixen al Pacte Nacional pel Referèndum

Jordi Cartanyà, Òscar Peris, Núria Gavarró i Francesc Anguela, regidors de l’Ajuntament de Valls per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i integrants de l’equip de govern municipal, s’han adherit al Pacte Nacional pel Referèndum com a mostra del seu compromís perquè la ciutadania catalana pugui votar sobre el seu futur polític com a nació. Coincidint amb la campanya de recollida de signatures de la festivitat de Sant Jordi, els quatre regidors van reafirmar aquest diumenge el seu compromís amb el manifest que promou la celebració del referèndum. Jordi Cartanyà, primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Valls, va assegurar que “novament milers i milers de catalans i catalanes expressen la seva voluntat de votar en referèndum. Esperem que davant d'aquest clam cívic de democràcia, el govern del PP i els partits que li donen suport reaccionin i s'asseguin a la taula per negociar el referèndum”. Durant tota la diada de Sant Jordi, es van recollir signatures dels vallencs i les vallenques a favor del referèndum en la parada d’ERC a la plaça del Pati.

Lleida

Moció del grup municipal ERC-Avancem per iniciar la remunicipalització de la zona blava

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem insta l’Ajuntament de Lleida a iniciar immediatament els tràmits per a la internalització de la gestió dels serveis públics d’aparcament regulat, dipòsit municipal de vehicles i grua municipal. ERC-Avancem tornarà a denunciar divendres al ple de la Paeria que el govern del PSC no ha començat encara el procés de remunicipalització de la zona blava a què es va comprometre amb l’Acord de Pressupost del 2016. Després de diverses reclamacions i del fet que l’empresa Eysa mantingui la concessió en situació de pròrroga des de fa un any, el grup presenta una moció per tal de desencallar la situació i per exigir que el canvi de gestió del servei d’aparcament es faci efectiu amb celeritat i sense la intermediació de cap organisme o empresa municipal. Així mateix, el grup d’Esquerra a la Paeria demana que s’assumeixi la subrogació de les 60 persones que treballen actualment per Eysa i les incorpori a la seva plantilla, com a treballadors públics, en el grup, la categoria i el règim jurídic que els siguin aplicables o que es puguin determinar en base a la legislació vigent, i acabar d’una vegada amb l’estat d’indefinició quant al futur laboral de les treballadores i els treballadors.

Tarragona

Parlem d'urbanisme, sense mandra i sense por

Després de parlar reiteradament amb urbanistes, arquitectes, tècnics de diferents administracions, geògrafs, veïns, hem trobat un punt general de coincidència en què el Pla d’Ordenació Municipal de Tarragona és un mal instrument. Està fet amb els mateixos criteris que el Pla General de l’any 1984 i amb la mateixa lògica de creixement per extensió, amb poca preocupació pel malbaratament de recursos naturals, històrics i paisatgístics.   Tenim, doncs, un planejament urbanístic fet amb la lògica del segle XX. La lògica de la bondat del creixement continuat i il·limitat, allunyat dels criteris de l’urbanisme actual de sensibilitat mediambiental i de priorització de la conservació, recuperació i regeneració dels centres històrics i dels espais amb alt valor social.   Que ha passat des de l’aprovació inicial del POUM, l’any 2010, fins ara? Bàsicament tres coses, que considerem que han de ser motiu de reflexió:   1.- S’ha demostrat que les previsions demogràfiques estaven absolutament exagerades.

Sabates, Fontsere
Torelló

El govern de Torelló no aplicarà la tarifació social en les escoles bressol, malgrat haver-se aprovat en els pressupostos

En el Ple Municipal d'abril de Torelló, el regidor republicà Lluís Sabatés va demanar al regidor d'Ensenyament, Marc Fontserè (FEM), si s'aplicaria la tarifació social en la matrícula i la quota mensual de les escoles bressol municipals, després que s'hagués implementat en el servei de menjador. El regidor d'Ensenyament, malgrat valorar positivament la implmentació en el servei de menjador, va anunciar que no s'aplicaria al curs que ve la tarifació social en la matrícula de les escoles bressol. Seguidament, Sabatés va recordar que en el Ple dels pressupostos, es va aprovar que s'implementaria la tarifació social en la matrícula i quota de les escoles bressol enguany, en l'inici del curs 2017-18, tot lamentant la manca de respecte a aquest acord entre ERC-JpT, que és qui ho va proposar, i el govern de CiU-FEM que ho va acceptar, i que es va aprovar per Ple. Pel grup municipal d'ERC-JpT, és del tot insuficient l'aplicació de la tarifació social sols en el servei de menjador, ja que la primera frontera social és el cost en la matrícula i en la quota mensual.