Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Corbera de Llobregat

Electoralisme” amb la data dels comicis

La secretària general adjunta i portaveu d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta, ha posat en valor aquest dilluns que existeix “un consens polític molt ampli” per a ajornar les eleccions al Parlament fins el 30 de maig i rebutjat els intents de bloquejar l’ajornament als tribunals. “Esperem que no s’hi fiquin ni el poder judicial ni el poder econòmic, que pressiona perquè es facin les eleccions”, ha expressat Vilalta, que ha apuntat a una possible maniobra des de la Moncloa: “Volen tornar a fer un nou 155, en aquest cas aprofitant la pandèmia, per influir en la política catalana”. La portaveu d’Esquerra Republicana ha acusat el PSC de fer “electoralisme” amb la data dels comicis, pressionant “amb el seu entorn” per a celebrar-los en plena pandèmia, una actitud que ha qualificat de “cinisme, frivolitat i irresponsabilitat” . “Avui hem conegut una primera impugnació impulsada per la Lliga Democràtica, un partit que havia estat negociant amb el PSC per formar una coalició pel 14F.

Mataró

Insistim a exigir responsabilitats i solucions a les continues aglomeracions de passatgers als trens de Rodalies del Maresme

No pot ser que mentre s'exigeix un enorme sacrifici a molts sectors d'activitat comercial, de restauració, d'oci, esportiu i un esforç titànic a tota la ciutadania, ens trobem de forma habitual amb aquestes imatges de trens i transport públic a rebentar, amb massificació, aglomeracions i sense cap possibilitat de mantenir distàncies de seguretat. RENFE I ADIF, que depenen del Ministerio de Fomento, s’ocupen d’operar el servei i de les infraestructures (els trens, les vies, les estacions  i les andanes), mentre que la Generalitat té competències en la gestió dels horaris, les freqüències de pas, la informació a usuaris i les tarifes. Tal com hem fet des de l'estiu, denunciem una vegada més que RENFE no ha establert cap control d'accés ni tampoc de limitació d'aforament als seus combois i tan sols es limita a donar avisos gravats per megafonia, recordant unes normes de seguretat i de distància, que no fa cap esforç per fer complir. Des del grup municipal d'Esquerra Republicana – Moviment d'Esquerres a Mataró, insistim a demanar al President del Consell Comarcal del Maresme, a tots els alcaldes de la comarca, i en especial a l'Alcalde de Mataró, capital de la comarca, que demanin a la Generalitat de Catalunya que exerceixi les seves competències per exigir d'una vegada a a RENFE que corregeixi immediatament aquesta mala praxi, que apliqui urgentment controls d'accés i aforament als seus combois, garantint la possibilitat de mantenir les distàncies de seguretat i que posi més combois en hores punta per reduir els nivells d'ocupació dels trens.

Alt Pirineu

Presentació de les persones candidates de l’Alt Pirineu i Aran, a les llistes d’ERC de Girona i Lleida, per a les eleccions al Parlament

Aquest diumenge presentarem a les persones candidates a les llistes de les demarcacions on conflueix l'Alt Pirineu i Aran per videoconferència oberta. L'acte serà presidit per les caps de llista de les dues demarcacions, Teresa Jordà i Marta Vilalta, i pel conseller Bernat Solé. Diumenge a les 10 del matí el president de la regional republicana, Josep Castells, obrirà l'acte donant pas als candidats i candidates que es presentaran mútuament explicant els punts de la campanya en què la regional vol apostar en aquestes eleccions. A la presentació coneixerem, de forma ascendent a les següents persones candidates: Anna Ollé, candidata suplent del Pallars Jussà. Roger Palacín, candidat suplent de Jovent Republicà a les llistes de Lleida. Jordi Peiró, candidat de l'Alta Ribagorça. Maleni Barbero, candidata del Pallars Sobirà. Hug de la Rosa, candidat de l'Aran. Elisa Farré, candidata de l'Alt Urgell. Montse López, candidata de Cerdanya per a les llistes de Girona. Antoni Flores, candidat del Pallars Jussà i cap de llista de l'Alt Pirineu.

La reunió d'avui a la seu d'UGT.
Camp de Tarragona

La candidatura d’Esquerra Republicana al Parlament inicia una ronda de contactes amb els sindicats de la demarcació

Irene Aragonès Gràcia i Carles Castillo Rosique, acompanyats pel diputat al Congrés Jordi Salvador Duch, s’han reunit avui amb la UGT a Tarragona.      La candidatura d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) al Parlament per la demarcació s’ha reunit avui amb el sindicat UGT a Tarragona per recollir les seves inquietuds i demandes de cara al nou curs polític que començarà a partir de les eleccions del 14 de febrer. L’equip d’ERC ha estat representat per la candidata tercera, Irene Aragonès Gràcia, el candidat quart, Carles Castillo Rosique, i el diputat al Congrés, Jordi Salvador Duch. El secretari general d’UGT a Tarragona, Joan Llort, ha encapçalat el grup dels diferents responsables de les federacions del sindicat.   Aquesta ha sigut la primera trobada d’una ronda de contactes de la candidatura amb les centrals sindicals de la demarcació que s’anirà celebrant en les properes setmanes. Entre les problemàtiques tractades avui, destaquen les propostes en matèria d’Educació, Salut i Tercer Sector que els dirigents sindicals han fet arribar a Esquerra Republicana.

Sant Vicenç de Castellet

Com tot, hem d'estar en constant renovació per seguir avançant.

El passat mes de desembre la Secció Local d'Esquerra Sant Vicenç de Castellet va sotmetre a votació el fet de seguir mantenint-nos en el local on hem estat presents fins ara, o bé renovar-nos i donar pas a una nova ubicació. Entre la militància es va votar a favor de la segona opció. Un debat que es produeix per la manca de sostenibilitat que suposava el seu manteniment i que des de l’Executiva  creiem  que el que ens estalviem per una banda  ho podrem aprofitar per invertir-ho en activitats i actes que els últims anys no podíem duu a terme perquè la situació ens privava a fer-ho.  El que aparentment sembla una votació senzilla, internament, el record de les vivències viscudes després de tants anys la feien del tot difícil. La militància d'ERC Sant Vicenç manté un ventall ampli de franges d'edat on poc o molt tots i totes hem arribat a viure moments rellevants. Unes vivències de vora quaranta anys, on s'han viscut moments de tota mena, des de rialles i alegries fins als plors i la tristor, des de la plena transició postfranquista, passant per l'1O fins a la victòria a les passades eleccions municipals.

Salou

Petició que fa el Grup Municipal ERC-AM  a l’Ajuntament de Salou d’implementació de l’Oficina Municipal d’Habitatge i fons d’Habitatge Social.

ERC Salou considerem la prevenció com a l’eina més efectiva per evitar situacions de risc que puguin derivar en la pèrdua de l’habitatge. Un exemple ha sigut avui, 21 de Gener de 2021, que s’ha produït un  desnonament al Carrer Carles Buigas de Salou.  En aquest cas en concret, tot i l’ intervenció del servei de mediació en el lloguer i assessorament, que permeten arribar a punts de consens entre les persones o entitats propietàries i les residents amb l’objectiu d’evitar processos judicials i situacions traumàtiques, no ha sigut possible arribar a un acord.  Una problemàtica, que no s’hagués produït si tinguéssim en funcionament al municipi la Oficina Municipal d’Habitatge i un fons d’habitatges socials com disposen diversos municipis similars al nostre.  Recordem a les parts afectades que   en la situació de pandèmia en que ens trobem, no s’hauria de fer efectiu cap desnonament. Hem de recordar que fa aproximadament un any el grup municipal d’ERC a L’Ajuntament de Salou es va reunir amb els serveis de la regidoria de Serveis a la Ciutat i del Serveis Socials, per treballar conjuntament en la possibilitat de tenir a  Salou una Oficina municipal de l’habitatge.

Lleida

Miquel Pueyo demana que els diners sense concedir de les ajudes al Segrià es quedin a Lleida

El conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Ramon Tremosa, ha visitat avui l’Ajuntament de Lleida on l’ha rebut el paer en cap Miquel Pueyo. A l’acte han assistit el tinent d’alcalde Toni Postius, el regidor de Ciutat i Cultura, Jaume Rutllant, el delegat de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, i el director dels Serveis Territorials d’Empresa i Coneixement, Ramon Alturo. L’alcalde ha aprofitat per demanar al conseller que realitzi les gestions oportunes perquè es pugui quedar a Lleida l’aproximadament 1,2 MEUR que ha quedat sense concedir dels 4,5 MEUR assignats en concepte d’ajudes a les empreses del Segrià que van patir els efectes del tancament de l'estiu. Ramon Tremosa s’ha mostrat predisposat i optimista a l’hora de complir aquesta petició perquè han trobat fórmules per poder-ho fer. Per la seva part, Pueyo s’ha compromès a fer les gestions necessàries amb el departament d’Economia perquè ho faciliti. Altres punts abordats en la visita han estat l'estratègia de fons europeus, les necessitats de la UdL i possibles inversions amb Fira de Lleida.

Urgell

El conseller El Homrani visita Tàrrega i Sant Martí de Riucorb

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani ha estat aquest matí a Sant Martí de Maldà, on ha conegut el projecte del futur centre residencial per a persones amb discapacitat, i a Tàrrega, on ha visitat l’Ajuntament i el centre de formació ocupacional La Solana.   El conseller El Homrani, en referència al nou projecte residencial de Sant Martí de Maldà, ha destacat que ‘és molt important treballar conjuntament des de diferents administracions amb el teixit social i de foment de l’autonomia personal amb mirada comunitària, amb l’objectiu de garantir drets i serveis a la ciutadania'.   En aquest sentit, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies ha detallat que ‘aquest projecte permetrà crear una nova llar residència i un centre d’atenció diürna amb un nou model d’atenció, que fomenti l’autonomia personal amb mirada comunitària. Aquest projecte permetrà cobrir la necessitat de places residencials, ampliar serveis i començar a visualitzar un nou model d’atenció a persones dependents i a persones amb discapacitat amb una mirada comunitària, i això és una bona notícia’.

El Papiol

Comunicat d’Esquerra Republicana El Papiol en relació a l’Aprovació Inicial del Pressupost Municipal 2021

El pressupost recentment aprovat pel govern municipal d’ ERC i Fem El Papiol – JxCat amb el suport de Sumem pel Papiol i l’abstenció de la CUP respon d’una manera i adequada al moment actual, apostant pel suport directe a les persones i al teixit econòmic del municipi. Així doncs  l’augment de la dotació en polítiques socials i la promoció i el suport a l’activitat econòmica seran les principals línies d’actuació del Pressupost 2021. Sota aquestes premisses s’ha elaborat un pressupost on hi destaquen:   Congelació dels impostos locals  per 6è any consecutiu com l’Impost de Béns Immobles (IBI), la taxa d’escombraries o l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica Noves línies de suport al comerç local i al foment de l’ocupació. Augment de les partides d’acció social. Manteniment del suport econòmic i logístic a entitats i equipaments públics (Escola Bressol, CEIP Pau Vila, Biblioteca, Centre Esportiu Municipal (CEM), Escola de Música...) Alhora, és un pressupost que ha de permetre al Papiol encarar els reptes de futur, per aquest motiu també es compta (entre d’altres) amb partides destinades a: Increment d’Inversions en Obra Pública Campanyes de Medi Ambient i Salut Pública Urbanisme amb perspectiva de Gènere Plans d’Igualtat Incorporació figura de tècnic/a de Joventut Estem segurs que aquests son uns pressupostos que vetllen per a la ciutadania.

Federació de Girona

Teresa Jordà: “Salvador Illa serà el responsable de les conseqüències sanitàries de fer les eleccions el 14F”

La candidata d’Esquerra Republicana a la demarcació de Girona, Teresa Jordà, ha manifestat avui que “Salvador Illa serà el responsable de les conseqüències sanitàries que suposarà fer les eleccions el 14 de febrer” “Divendres de la setmana passada el Govern i partits van consensuar la decisió d’ajornar les eleccions en plena pandèmia, i davant de l’increment de casos i víctimes mortals. És inadmissible i una irresponsabilitat tornar enrere només per interessos electoralistes”, ha dit Teresa Jordà durant la visita que ha fet a Palamós un any després del temporal del Glòria. Teresa Jordà ha indicat que tant “el PSC com el ministre i candidat Salvador Illa hauran d’explicar “amb claredat perquè prioritzen les eleccions a la salut pública”. I, alhora, per què ho fan amagant-se darrere partits del seu entorn”, ha exposat la candidata d’Esquerra Republicana a la demarcació de Girona.  “La ciutadania es mereix saber perquè el PSC i Salvador Illa estan més interessats a forçar aquestes eleccions com sigui que no pas en incrementar les xifres de vacunats o donar ajudes econòmiques als sectors afectats que per ara, per part del govern espanyol, han estat 0 euros”, ha conclòs.

ERC al Segrià

Esquerra Republicana de Catalunya a Alpicat reclama a l'equip de Govern municipal honestedat i responsabilitat en la gestió municipal

El grup municipal republicà presenta tres mocions al proper Plenari de l'ajuntament d’aquesta localitat del Segrià El grup d’Esquerra Republicana de Catalunya a l’Ajuntament d’Alpicat ha presentat tres mocions per debatre al proper Plenari municipal. És en la primera d’aquestes mocions, que la formació republicana sol·licita la implantació d'una ordenança de transparència de l'activitat i gestió municipal, ja que, com es detalla en el text de la mateixa, ‘la gestió dels pressupostos ha d'estar a l'abast i posada al coneixement, sense cap dificultat, dels vilatans i vilatanes’.   En aquest sentit, es demana acordar, per Decret, la implementació d'un sistema de transparència en l'execució del pressupost municipal, acordant l'obligació de fer públics mitjançant la seva publicació, en la pàgina web del consistori, de les factures abonades per l'Ajuntament, import i perceptor, per trimestres, essent de total accessibilitat per part de la ciutadania. Es per això que el grup municipal d’Esquerra Republicana demana que es publiquin les dades des de l'1 de gener de 2019, en endavant, per exercicis anuals.

Federació de Lleida

Esquerra Republicana es compromet amb l'associacionisme d'origen divers del Segrià

Vilalta, Driourech, Dantas i Bailac es reuneixen amb el Fòrum Ciutadà de Cohesió Social   La cap de llista d'Esquerra Republicana per a la demarcació de Lleida, Marta Vilalta; la diputada al Parlament Najat Driouech;  la diputada al Congrés Maria Dantas i la senadora i vicesecretària general d'Acció Política, Sara Bailac, s'han compromès a fer visible la pluralitat social de Catalunya, també al Parlament. Ho han dit en una reunió de treball amb el Fòrum Ciutadà per a la Cohesió Social (FOCCS) de Lleida. Les republicanes s'han compromès a treballar colze a colze amb l'associacionisme d'origen divers per resoldre problemàtiques del dia a dia, també per garantir tant la representativitat com referents polítics per a aquests col·lectius.   ‘Esquerra Republicana volem un país, una República Catalana, per a tothom, sense deixar ningú enrere’, ha assegurat Vilalta. I això passa per incloure també la perspectiva d'aquests col·lectius. Precisament per això els republicans volen convertir les llistes en un mirall de la ciutadania que volen representar.

ERC Badalona

Llefià recupera l’equipament de Serveis Socials després de 10 anys d’absència 

Celebrem que avui s’ha obert als veïns i veïnes del barri de Llefià el nou espai d’atenció de Serveis Socials, ubicat  al carrer  Mare de Déu de Lorda.  Fa més de 10 anys que els equips bàsics de Serveis Socials de Llefià i La Salut comparteixen espai al Centre Cívic de La Salut. Aquesta convivència havia de ser provisional mentre es fessin obres a la Torre Mena, on tenia la seva seu l’equip de Llefià, però el 2011 el govern del Partit Popular va decidir que els Serveis Socials  no tornessin  a la Torre Mena sense preveure una alternativa. Durant el mandat 2015-18, el govern municipal en el qual va participar ERC-Avancem, juntament amb Guanyem Badalona i ICV-EUiA, conscient d’aquesta problemàtica, va decidir que l’equip de Llefià es traslladés a un local municipal del carrer Mare de Déu de Lorda. Així, es van iniciar els tràmits per fer les obres i adequacions que havien de permetre atendre de forma digna a la ciutadania, usuària dels Serveis Socials, del barri de Llefià.

Xavi Puig, Puig, ERC Tarragona
Tarragona

Xavi Puig: "Les normes urbanístiques permetran el desenvolupament econòmic, social i urbanístic de la ciutat"

La sentència desproporcionada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre l'anul·lació del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) del 2013 obre un nou escenari que es presenta com una oportunitat per a poder adaptar-lo a les necessitats del segle XXI. El conseller de Territori, Xavi Puig, ha explicat, després de la reunió de la comissió informativa i de seguiment de Territori, Seguretat i Sostenibilitat, que "ara és el moment de fer un pla que aposti per la cohesió de la ciutat, la preservació dels espais naturals, la mobilitat sostenible i l'accessibilitat". El planejament estava fet amb criteris anteriors a la crisi i eren més propis del segle passat, contemplava un creixement que no s'ha produït en cap moment i no tenia en compte aspectes com la rehabilitació urbana ni la connectivitat entre diferents zones de la ciutat. Puig ha detallat que tot i la suspensió del POUM, "la ciutat no quedarà paralitzada" i ha destacat que "està previst que durant el mes de maig s'aprovin les normes urbanístiques que tenen l'objectiu de permetre el desenvolupament social, econòmic i urbanístic de Tarragona" mentre no s'aprova el nou POUM.

Camp de Morvedre

ERPV pregunta al Ministerio de Transporte sobre l'impacte mediambiental del projecte ferroviari Sagunt-Terol

El grup parlamentari d'Esquerra Republicana en el Congreso de Diputados ha formulat una bateria de preguntes al Ministerio de Transportes amb motiu de la licitació d'un nou estudi del traçat ferroviari entre Sagunt i Terol, una petita part del corredor cantàbric-mediterrani. L'anterior estudi informatiu, fet el 2006 pel Ministerio de Fomento no es va tramitar ambientalment, per la qual cosa no es va aprovar administrativament, però sí manifestava la complexitat de disseny a causa de l'orografia amb un desnivell de 1200m d'alçada en 130km. La federació comarcal d'ERPV segueix "vigilant perquè l'afecció dels espais naturals protegits de la Xarxa Natura 2000 no siga malmesa per aquest nou projecte". Així, la presidenta republicana, Adela Alba, manifestava que "no es pot tirar línies sobre un pla del projecte des d'un despatx a centenar de kilòmetres, sense cap consideració pel patrimoni natural de les comarques del Camp de Morvedre i Alt Palància com va passar el 2006".  La sèrie de preguntes que li fa ERPV des de Morvedre al ministro José Luis Ábalos, qui dirigeix ara aquest departament, tracten "de fiscalitzar les actuacions amb impacte mediambiental del possible trajecte, informar del grau de protecció que aplicarà el ministeri sobre el nou estudi i les alternatives tècniques que s'hi han considerat".

Segarra

El Ple del Consell Comarcal de la Segarra aprova la Declaració d’ERC de la Segarra “Un repte global a escala local en la necessària transició cap a les energies renovables”.

El Ple del Consell Comarcal de la Segarra en sessió ordinària del dia 23 de desembre de 2020, va aprovar amb els vots a favor dels grups d’ERC i la CUP la Declaració d’ERC de la Segarra davant del model d’implantació de l’energia eòlica i solar al territori “Un repte global a escala local en la necessària transició cap a les energies renovables”.   La Segarra actualment compta amb dos parcs eòlics que disposen de 18 aerogeneradors i 35 MW totals, un 2,3% de la potència eòlica actual a Catalunya. Tanmateix, dels avantprojectes que s’han presentat a la Ponència d’Energies Renovables, més del 20% es concentren a la comarca de la Segarra, en concret, amb la proposta d’instal·lar més de 150 aerogeneradors amb una potència de gairebé 800 MW. Des d’ERC creiem que és necessari replantejar aquest model que concentra tota la producció en unes zones concretes, i tenir en compte els potencials de producció de cada zona, així com també preveure sistemes d’equilibri i compensació territorials.

Catalunya del Nord

Suport d’Esquerra Republicana de Catalunya Nord a la Marxa de torxes sindical a Perpinyà

Hem seguit mesos de confinament, de limitacions de llibertats personals i col·lectives, de retallades  salarials i de pensions; el futur s’anuncia encara més negre, amb encara més pocs drets, quan les empreses del CAC40 acaben de rebre més de 34 miliards d’euros en accions. Prou de pagar la seva crisi, la patronal ha rebut miliards d’ajut públic tot i multiplicant els acomiadaments. Esquerra Republicana de Catalunya Nord crida a participar a la marxa de torxes sindical del dijous 21 de gener a les 17.30h des del Castellet a Perpinyà.   Esquerra Republicana de Catalunya Nord Perpinyà, el 20 de gener del 2021