Locals d'Esquerra

Totes les notícies

ERC Dones
Figueres

#OnSónLesDones

Informe #OnSónLesDones (16 gener 2020): Som el 51% però opinem el 29% i impera la blanquitud Aquestes són unes de les principals conclusions: - Només un 29% (3.122 opinions) han estat expressades per dones, sobre un total de 10.788 articles i aparicions d’opinadors en els espais analitzats, que comprenen premsa en paper, premsa digital, tertúlies radiofòniques i televisives.  - Per titularitat, els mitjans públics s’acosten més a la paritat que els privats. - Per mitjà, els homes encara són majoria en un 73% dels articles d’opinió en diaris, en les tertúlies de ràdio més escoltades – amb un 64% d’homes – i el 59% en el cas de les tertúlies televisives. - Per primera vegada, hem recollit dades sobre la representació de dones en condició de racialització. El 99,5% de les intervencions recomptades corresponen a dones blanques i només el 0,5% a persones racialitzades.   

D'esquerra a dreta, Olga Hiraldo, Jordi Albert i Miquel Colomé.
Gràcia

Jordi Albert explica la Llei de contractes de serveis a les persones a La Sedeta

Jordi Albert, diputat d’ERC al Parlament de Catalunya i ponent de la Llei de contractes de serveis a les persones, va ser dimecres passat, 15 de gener, al centre cívic de La Sedeta per explicar als assistents els detalls de la controvertida llei, coneguda popularment com ‘Llei Aragonès’. L’acte va ser fruit d’una decisió de la militància gracienca, que feia temps que valorava la necessitat d’organitzar un acte d’aquest tipus per aclarir aspectes de la Llei sovint mal interpretats per la gent o simplement desconeguts, tal com van destacar en la presentació la consellera portaveu d’ERC al districte, Olga Hiraldo, i el conseller de districte Miquel Colomé (que va publicar l'article "La Llei Aragonès" a l'Independent del passat 11-01-2020) . L’exposició del Jordi Albert va girar al voltant de tres aspectes: la tramitació d’una llei parlamentària, els seus objectius i l’evolució del treball que s’ha fet i s’està fent. També va destacar el fet que les seves xerrades no només tenen l’objectiu de divulgar els continguts de la llei, sinó també d’anar recollint les opinions de la gent.

ERC Badalona

ERC Avancem-MES proposa instal·lar llambordes en record a les persones de Badalona deportades als camps de concentració nazis

El proper 27 de gener se celebra el Dia Internacional de commemoració en memòria de les víctimes de l’Holocaust, que va ser instaurat per Nacions Unides amb l’objectiu de posar de manifest la memòria de les víctimes del nazisme. A Catalunya, segons un estudi del Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència del Govern de la Generalitat, de la Universitat Pompeu Fabra i de l'entitat Amical Mauthausen, el nombre de deportats republicans als camps nazis s’eleva a 8.964. D’aquests, 7.347 van estar internats a Mauthausen, 751 a Dachau, i 638 a Buchenwald. La resta es va repartir entre altres camps com Neuengamme, Flossenbürg i Ravensbrück. Moltes d’aquestes persones deportades eren dones, de les que malauradament no ha quedat cap registre i no se’n sap el nom ni la procedència. El 59% de les persones deportades va morir i el 4% es van donar per desaparegudes. Un 37% van ser alliberades. En el cas de la ciutat de Badalona, hi ha constància que fins a una trentena de persones, o més, van ser assassinades en camps d’extermini nazis, i unes altres desenes en van ser supervivents.

Salou

Jordi Cuixart, 48h de llibertat després de 822 dies d’empresonament injust

Jordi Cuixart, president d'Òmnium va sortir dijous després d'haver complert una quarta part de la pena de 9 anys (822 dies) de presó injusta imposada pel Suprem.  Cuixart va tornar a entrar a Lledoners  somrient i, tal com va fer dijous, quan va sortir, fent el gest de victòria. Des d’ERC Salou volem fer-li arribar tot el nostre escalf i força per continuar aquesta lluita. Perquè com diu ell: "Contra la por, un somriure. Contra la seva prepotència, la nostra desobediència infinita".

La Bàrbara és portaveu del grup municipal d'ERC-AM des de 2015.
ERC Viladecans

Repetint encara amb més il·lusió

Quatre anys més per davant amb aquest nou mandat. Segon que sóc regidora i portaveu d’ERC Viladecans. Un honor que ara repeteixo sent plenament conscient del desgast, la pressió i la responsabilitat que això comporta. I amb el doble d’il·lusió. Quan et presentes per a un càrrec públic ho fas amb plena consciència del compromís que és, però fins que no l’exerceixes no saps realment com això es materialitza. La gent et visualitza, es dirigeix a tu i espera que els ajudis, de manera que poses cara a les xifres, els reptes i els problemes que té la ciutadania. Reps major informació i tens moltes més eines per poder treballar i construir la ciutat que volem. Ara bé, han sigut quatre anys molt intensos. Amb moments durs tant a nivell nacional com local. Per això a vegades penses: “Realment val la pena tant esforç? Tantes reunions després de la pròpia jornada laboral? Tants nervis per ser dignes d’allò que representem?” I aleshores fas un balanç racional i te n’adones que sí.

Alt Pirineu

Josep Castells escollit president Regional d’ERC a l’Alt Pirineu i l’Aran i Marian Lamolla, Secretària General.

El Molí de l’Oli de la Pobla de Segur ha acollit aquest migdia la celebració del Congrés Regional d’ERC de la Federació de l’Alt Pirineu i l’Aran. Mes d’un centenar de militants vinguts de totes les comarques pirinenques han votat la seva nova executiva que encapçalen Josep Castells com a President i Marian Lamolla, com a Secretària General Viaplana, que després de vuit anys no va voler optar a la reelecció, ha realitzat el pertinent informe de presidència sortint, amb especial interès a aquelles informacions ocorregudes des de l’anterior Congrés regional celebrat a Villaller el 2018, però també ha fet un petit balanç de la situació del partit al Pirineu des del 2012 fins l’actualitat. Posteriorment s’ha exposat el pertinent informe econòmic. Ambdós informes han estat aprovats per la militància assistent. Josep Castells, com a nou president ha manifestat que: “La bona participació del Congrés fa que qui hi guanyi sigui l’Alt Pirineu i l’Aran i per això seguirem treballant.

Gavà

ERC portarà al Congrés i al Senat la problemàtica de l'ampliació de l'aeroport de Barcelona

Dissabte 18 de gener, a Gavà Mar, ERC es va reunir amb el president de l'associació de veïns, Carlos Domènech, i el responsable del grup d'estudi sobre l'impacte de l'aeroport, amb els regidors Marta, Albert i Miquel i els senadors Laura Castel Fort i Robert Masih Nahar per dicutir les inquietuds generades per l'anunci de l'ampliació de l'aeroport Josep Tarradellas-Barcelona-Prat. El que més els preocupa és el secretisme i la manca d'informació concreta sobre aquesta ampliació, ja que l'Estat no vol desvetllar el projecte possiblement per la por a una reacció veïnal contra els nous perjudicis que podria causar. A la reunió es va acordar presentar una bateria d'iniciatives al Congrés i al Senat per conèixer el nou Pla Director, i pressionar perquè els veïns formin part de les comissions de seguiment tècniques, cosa que fins ara no podien fer. En l'àmbit local, es va acordar també que es treballaria perquè tota l'oposició exigís conjuntament al govern local que s'adherís a l'Observatori intermunicipal del medi ambient i relacions amb l'aeroport de Barcelona, un ens que té per objectiu delegar la representació veïnal en un o diversos tècnics de confiança que transmetin directament a les diferents entitats veïnals les discussions i acord dels grups tècnics de treball de l'aeroport.

Parets del Vallès

Mor Ramon Parés, exregidor d'Ara Parets Esquerra Republicana a l'Ajuntament de Parets del Vallès

Aquesta matinada ens ha deixat el nostre company, militant i exregidor del Grup Municipal d'Ara Parets Esquerra Republicana, Ramon Parés López, als 54 anys. Republicà convençut i lluitador incansable per la justícia i la igualtat, en Ramon sempre va estar al peu del canó, malgrat la seva llarga malaltia. Va participar de manera activa de la tasca del grup municipal a l'oposició, assistint a tots els actes de la vida cultural i associativa local i liderant moltes de les iniciatives socials que Esquerra Republicana va abanderar com la Taula d'Emergències Socials o la promoció de l'habitatge públic protegit. De fet, ell es va incorporar a la candidatura d'Ara Parets ERC en les eleccions del 24 de maig de 2015 ocupant el número 2 de la llista, com a independent, fent tàndem amb l'actual alcalde de Parets, Jordi Seguer, que va ser el candidat. En les eleccions de 2019 va ocupar el 16è lloc de la llista i tot i les seves dificultats va continuar donant suport a l'equip que va aconseguir l'esperat canvi polític a Parets.

Sant Martí

ERC assoleix 100 milions d’inversió extra al pressupost, que superaria per primer cop els 3.000 milions

Maragall aconsegueix el compromís de Colau d’incloure dues partides de 50 milions per a lluitar contra l’emergència habitacional i el xoc climàtic i programes estratègics per a l’educació 0-3 i el foment de l’ocupabilitat   Els comptes, en cas de ser aprovats, superarien per primer cop la barrera dels 3.000 milions   Esquerra Republicana ha assolit avui diversos compromisos de l’alcaldessa Ada Colau per tal d’incloure les principals exigències dels republicans als pressupostos municipals. Així ho ha anunciat el president del grup, Ernest Maragall, després de trobar-se amb Colau aquest matí a l’Ajuntament. ERC ha aconseguit la inclusió de 100 milions d’euros extra en el capítol d’inversions, una de les prioritats expressades en les darreres setmanes pels republicans. Aquests recursos es traduiran en 50 milions més d’inversió per reduir la llista d’espera en l’habitatge social i 50 milions per crear un fons d’inversió per la transició energètica a través de la rehabilitació d’edificis, sota el nom ‘Barcelona posa’t sostenible’.

Mataró

Esquerra Republicana en relació a la inacció del Govern i la manca de continguts als Plens

Des del Grup Municipal d’Esquerra Republicana – MES volem denunciar la inacció del govern municipal i la manca de continguts que es duen a debat i aprovació al Ple Municipal, màxim òrgan de representació de la ciutat. El Ple, actualment, ha estat substituït pels anuncis als mitjans de comunicació.  Hi ha una manca de continguts en els òrgans competents, com per exemple al Ple de dijous passat, on es van dur 3 punts per part del Govern. Durant aquests 3 punts, el govern va parlar 8 minuts. Per tant, tota el contingut de gestió i obra de govern va durar 8 minuts. La resta del Ple va ser qüestions de control al govern i propostes de l’oposició. En paraules de l’exalcalde Barón, vam assistir a un “Ple pla”. No entenem com pot ser que actualment hi hagi 15 regidors, pràcticament tots amb dedicació exclusiva, i no hi hagi acció de govern al Ple. Això és una mostra més de la inacció que hem comentat. Sovint els grups municipals ens assabentem de propostes rellevants i accions pels mitjans de comunicació.

Mollet del Vallès

Comunicat sobre la pròrroga del contracte de concessió de la gestió del servei municipal d’abastament d’aigua potable a Mollet del Vallès

Avui divendres 17 de gener de 2020 s’ha celebrat una comissió informativa a l’Ajuntament de Mollet del Vallès per tal d’aprovar una pròrroga per 5 anys del contracte de concessió de la gestió del servei d’abastament d’aigua amb l’empresa Sociedad Regional de Abastecimiento de Aguas, SA (SOREA) . Un contracte que es va formalitzar fa 15 anys, l’1 de febrer de 2005 i que s’extingia el proper 1 de febrer de 2020. El grup municipal d’Ara Mollet ERC MES vol fer les següents consideracions: 1.- No ens sembla correcte que una qüestió tan rellevant com l’aprovació d’una pròrroga d’un dels principals contractes que té l’Ajuntament actualment no passi pel Ple de l’Ajuntament. Tenir delegada la competència ens sembla un buidatge injustificat de les funcions del ple, que haurien de passar per poder debatre políticament aquesta decisió amb la presència de la ciutadania. 2.- El nostre grup municipal va presentar una moció el novembre del 2016 (amb més de 3 anys d’antelació sobre la data d’acabament del contracte amb Sorea) que plantejava obrir el debat i fer els estudis necessaris per tal de decidir sobre el model de gestió de l’aigua a la nostra ciutat.

Alt Pirineu

La Federació Regional d’ERC de l’Alt Pirineu i Aran, celebra el seu Congrés regional on renovarà l’ executiva actual.

Aquest diumenge al migdia, la militància d’ERC a l’Alt Pirineu i l’Aran està convocada a participar del congrés de renovació de l’executiva regional del partit. Tal i com marquen els estatuts, aquesta renovació cal que es produeixi cada 4 anys, i de forma posterior a la celebració del Congrés Nacional d’ERC, celebrat el passat 21 de desembre. L’actual president durant dos mandats, Francesc Viaplana, no optarà a la reelecció i manifesta que: “Ha estat un honor representar la nostra regional a la Direcció Nacional durant aquests vuit anys, amb encerts i equivocacions, defensant els interessos i les sensibilitats del nostre territori. A més a més crec en la regeneració democràtica, pel que considero que és convenient no perpetuar-se en els càrrecs.” La convocatòria és per aquest diumenge 19 de gener a les 12h al Molí de l’oli de la Pobla de Segur.  

Mataró

Mataró capital de l'esport femení: resum del ple de gener

Des del grup municipal d'ERC-MES destaquem algunes de les qüestions del Ple del mes de gener a l'Ajuntament de Mataró.  Primer de tot, val comentar que el Govern va presentar molt poques coses al Ple. Tant va ser així, que aquest va durar 1 hora i 39 minuts. Una cosa a destacar a part de les Propostes de Resolució, Precs i Preguntes va ser la presentació de Mataró com a candidata a ser Ciutat Amiga de la Infància 2020. Es va aprovar per unanimitat, tot i la intervenció de Ciutadans, barrejant les qüestions d’infància amb la immersió lingüística (model d’èxit pel que fa a la cohesió social, especialment dels infants) i menystenint el caràcter integrador del sistema d’immersió lingüística. En aquest Ple el Grup Municipal d’Esquerra Republicana – MES vam presentar una Proposta de Resolució perquè Mataró esdevingui capital de l’esport femení. Això s’haurà d’aconseguir a partir de la col·laboració amb les entitats esportives, elaborant un Pla Estratègic per a l’esport d’elit, vetllant per aconseguir uns bons patrocinis i finançament que permeti competir al màxim nivell i que aquesta excel·lència arribi al conjunt de joves de la nostra ciutat.

Salou

A Salou ens ha passat el tren...

El passat dilluns 13 de gener va començar el desmantellament de la via que creua la nostra població. La primera mesura va ser tallar la circulació ferroviària i deixar Salou sense comunicació directa amb Barcelona i València. L'antiga estació va quedar sense servei i l'actual baixador de Port Aventura és el punt de sortida i arribada d’una nova línia de rodalies llançadora cap a Tarragona, on cal fer transbord a un segon rodalies que connecta amb Barcelona. Un baixador no habilitat, a la intempèrie, sense WC, sense màquina dispensadora de bitllets, sense zona d'aparcament específica, amb una connexió urbanística molt complicada per poder arribar-hi amb cotxe o bus. La planificació actual contempla trens directes Salou-BCN únicament condicionats a la temporada turística i pensats per connectar el Parc Temàtic Port Aventura i no pas per donar servei al municipi de Salou, la capital de la Costa Daurada. És sabut des de fa molt de temps el desig de molts salouencs i salouenques que el tren no circulés pel centre de Salou, però en cap cas amb la voluntat de perdre la comunicació del nostre municipi amb la resta del territori i amb el Corredor del Mediterrani.

Riudoms

L’ampliació de la Guàrdia Urbana més a prop gràcies al lideratge d’Esquerra

L’Ajuntament de Riudoms ja comença a caminar per tal d’ampliar en un futur el cos de la Guàrdia Urbana. Actualment el cos té 11 agents, però no sempre són suficients per garantir uns bons nivells de seguretat. És per això que des d’Esquerra hem treballat per superar les reticències existents i posar en marxa aquesta ampliació, una mesura que afecta un àmbit clau com és la seguretat pública. En les passades eleccions municipals l’únic partit que va proposar de manera clara dotar de més agents la Guàrdia Urbana va ser Esquerra Republicana. De fet, el govern municipal -format només per Junts per Riudoms- tampoc ho inclou en el seu actual pla de govern. Malgrat això, des d’Esquerra hem sabut trobar la manera de fer veure a la resta de partits i també al govern que aquest és un tema en què cal millorar i posar fil a l’agulla. L’Ajuntament estudiarà els beneficis d’ampliar la Guàrdia Urbana I com ho hem fet? Com ho hem aconseguit? Doncs proposant que l’Ajuntament faci un estudi sobre els beneficis que tindria per a Riudoms ampliar la Guàrdia Urbana.

Urgell

El conseller Chackir el Homrani visita Bellpuig

El proppassat dissabte 11 de gener el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de Generalitat de Catalunya, Chakir El Homrani Lesfar, va visitar Bellpuig amb motiu de la celebració del 25è aniversari de la Residència Monestir de Sant Bartomeu. El Conseller, acompanyat de l’alcalde de Bellpuig, Jordi Estiarte, el president del Consell Comarcal de l’Urgell, Gerard Balcells, el director dels Serveis territorials de Treball, Afers Socials i Famílies a Lleida, Vidal Vidal, i diversos regidors, consellers  i alcaldes de la comarca, va començar la visita a Bellpuig, amb una trobada al consistori municipal, on va signar el llibre d’honor, seguida de la visita al mausoleu de Ramon Folch de Cardona-Anglesola. Durant l’acte del 25è aniversari de la Residència i centre de dia per a la gent gran Monestir de Sant Bartomeu, centre del qual n’és titular el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i que gestiona la Fundació Pere Mata, el Homrani va manifestar que ‘la gent gran és un dels tresors més grans que tenim com a país’, i va fer un reconeixement a ‘la important tasca que duen a terme les professionals en aquest àmbit, la majoria dones, que es dediquen a la seva cura’.

Federació de Lleida

Jordi Verdú: ‘Cal sensibilitzar l’opinió pública de la importància d’uns preus justos per als productors del sector primari, que és el motor econòmic del nostre territori’

Diversos alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores d’Esquerra Republicana de Catalunya a les comarques de Ponent han format part, avui, de la comitiva de càrrecs electes del món local que, juntament amb representants dels sindicats agraris Unió de Pagesos, JARC i ASAJA, la Federació de Cooperatives Agràries i AFRUCAT, s’han reunit a Barcelona amb el director de l’Oficina de la Unió Europea, Ferran Tarradellas i amb la mesa i els portaveus dels diferents grups polítics de la Comissió d’Agricultura del Parlament de Catalunya per denunciar conjuntament l preocupant situació que pateix el sector agrari.   L’alcalde de Corbins i diputat provincial, Jordi Verdú, que ha exercit de portaveu dels republicans, ha definit com a ‘molt preocupants’ les liquidacions per sota dels preus de cost que està rebent el sector de la fruita dolça, alhora que ha insistit en que ‘calen mesures urgents ja sigui de la Unió Europea, de l’estat espanyol i de la Generalitat de Catalunya.

Santi Gracián
Gelida

Entrevista a Santi Gracián a Ràdio Gelida

El dissabte 11 de gener el regidor de Serveis, Governació, Mobilitat, Promoció econòmica, Indústria i Comerç, Santi Gracián, va ser entrevistat al programa “La Finestra Gelidenca” de Ràdio Gelida En una entrevista on ens fa un petit balanç dels primers sis mesos de mandat, des del passat mes de juliol. I on és preguntat per la Policia Local, la implantació dels nous contenidors, els canvis recents a la brigada municipal i en quina situació es troba el comerç del nostre poble. Podeu escoltar l'entrevista en el següent enllaç: https://www.ivoox.com/entrevista-radio-gelida-santi-gracian-audios-mp3_rf_46621538_1.html?fbclid=IwAR3C_hby_-I23aks_TQVBxYAFnAOosBYf_liceTQ2Hwkr6_tpZcto_LWr7A