Locals d'Esquerra

Totes les notícies

ERC Badalona

Un conveni entre l’Ajuntament, la Fura dels Baus i la Fundación Laboral de la Construcción permet que 30 joves es formin en treballs verticals i arts escèniques

30 joves menors de 30 anys de Badalona i municipis de l’entorn, que es troben en situació d’atur, podran concloure el pròxim mes de juliol amb una formació i habilitats professionals que els permetrà desenvolupar treballs en vertical o feines relacionades amb les arts escèniques.   Aquest matí l’alcaldessa de Badalona i presidenta de l’Institut Municipal de Promoció de l’Ocupació (IMPO), Dolors Sabater, el representant de la societat Actividades Artísticas de la Fura dels Baus, Pep Gatell, i el representant de la Fundación Laboral de la Construcción (FLC), Emilio Gómez, han signat el conveni de col·laboració per al projecte “Épica i Singular”. Es tracta d’un programa singular i atractiu que ofereix una formació orientada a un mercat laboral que presenta bones perspectives de futur.   Aquesta col·laboració entre l’Ajuntament de Badalona, la Fura dels Baus i la Fundación Laboral de la Construcción compta amb la subvenció del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) dins dels programes de Garantia Juvenil.

Anoia

El conseller de Salut Toni Comín ofereix un acte obert a Igualada

La trobada es farà en el marc de la campanya d’ERC La República que farem   El proper divendres 3 de març, a les 19:30h al Kiosk del Rec (Ronda del Rec, d’Igualada) tindrà lloc una trobada oberta a tothom qui vulgui assistir-hi amb el conseller de Salut del Govern de la Generalitat, Toni Comín.   Comin explicarà les darreres accions de la conselleria de Salut, a més de plantejar les polítiques sanitàries en què s’estan treballant en el marc de la campanya La República que farem, endegada per Esquerra Republicana com un procés participatiu per dissenya, de manera col·lectiva, el nou país que volem.   El conseller estarà acompanyat per la diputada al Parlament i anoienca, Alba Vergés, secretària de Salut i Benestar.   L’acte estarà obert a tothom i tindrà lloc divendres 3 de març al Kiosk del Rec a les 19:30h.

Mocións presentades al Ple 23/2/2017
Vilanova del Vallès

Presentem diverses mocions al proper Ple Municipal

L'equip d'Esquerra presentem al proper Ple un total de quatre mocions, tres de manera individual i una quarta en conjunt amb la resta de partits.  Moció referent als beneficis fiscals de l'IBI de les autopistes de peatge. Fins ara, gràcies a les mesures adoptades pel govern espanyol en referència a la recaptació de l'impost de Béns Immobles produït per les autopistes de peatge, les empreses concessionàries han gaudit d'un benefici fiscal del 95% de la base imposable de la Contribució Territorial Urbana, deixant els municipis afectats pel seu pas sense les corresponents compensacions econòmiques. Després que l'ampliació de les concessions quedés regulada novament, i malgrat que la concessió s'estén fins al 31 d'agost de 2021, els beneficis fiscals només es mantindran fins al 31 d'agost de 2017, data a partir de la qual les empreses concessionàries hauran d'abonar el 100% de l'IBI corresponent a les autopistes, segons l'article 12.a) de la llei 8/1972. Els municipis afectats per aquest decret són aquells pels quals transcorre algun dels trams de les autopistes de pagament, com són l'AP-7, l'AP-2, la C-32 i la C-33.

Gómez, Ingla i Villaseñor, d'esquerra a dreta, al ple d'aquest dilluns
Sant Cugat del Vallès

El ple aprova dues propostes d'ERC-MES, però la sociovergència desvirtua les iniciatives de l'oposició d'esquerres

El consistori ha donat llum verda a les dues propostes del grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres. Així, el ple reclamarà a l'Estat el pagament de les beques als i les estudiants catalanes, així com la transferència d'aquesta competència a la Generalitat. 'Fa 23 anys que aquests ajuts haurien d'haver estat transferits al govern de Catalunya', ha expressat el regidor d'ERC-MES i les JERC, Èric Gómez. La moció ha comptat amb el suport de tots els grups tret del PP, que hi ha votat en contra. C's s'ha abstingut en un dels punts de l'acord. Paral·lelament, el consistori també ha aprovat tancar els baixos del Centre Social i Sanitari de la Floresta. Tanmateix, l'objectiu de la moció que havien presentat conjuntament CUP-PC, ICV-EUiA i ERC-MES era el de traslladar-hi el Casal de Joves del barri, un projecte que haurà d'esperar a causa de les esmenes de Convergència i PSC, que reclamen un procés participatiu innecessari perquè la proposta ja emana del veïnat i les associacions presents al respectiu consell de barri.

Esparreguera

La inacció de govern sí afecta la vida diària. Els embornals com a símptoma.

La foto de l'esquerra correspon a fa una setmana. La de la dreta, als aiguats de les darreries del mes d'abril de 2016. Nou mesos després d'alertar sobre l'estat dels embornals a Esparreguera (vegeu notícia "Embornals obturats i inundació de carrers" datada el 2 de maig de 2016), i de preguntar sobre la continuació o no del protocol de neteja que va establir ERC durant la seva etapa al capdavant de la regidoria d'Urbanisme, constatem que la resposta es manté en el silenci i la inacció. Els embornals continuen obturats sense comptar, com es pot comprovar a la imatge, la deficient neteja de l'espai urbà: herbes altes i deixalles de tot tipus que encara fan més insalubre la via pública. Comprovem amb preocupació que no tan sols no s'ha fet res sinó que, com a conseqüència de la deixadesa del govern municipal, la situació de degradació s'accentua amb el pas del temps.  Ens trobem davant d'un exemple de com la política afecta el dia a dia de les persones. ERC va establir un senzill protocol de neteja i conservació periòdica dels embornals de la vila ja que estem davant d'un tema que no tan sols representa una molèstia pels veïns sinó que es tracta d'una qüestió de seguretat i sanitat pública.

Penedès

Alcaldes i regidors d’ERC al Penedès analitzen les oportunitats de la nova Vegueria

Una cinquantena d’alcaldes i regidors d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) al Penedès van iniciar, dissabte passat dia 18 de febrer al Vendrell, la primera de les jornades de discussió i debat que aniran celebrant en els propers mesos i que els serviran per elaborar una proposta política per al territori, després d’haver estat reconegut com a Vegueria pel Parlament de Catalunya. La Vegueria del Penedès (Baix Penedès, Alt Penedès, Garraf i una part de l’Anoia) serà part de la futura organització territorial de Catalunya i això obre moltes oportunitats com a territori. ERC vol construir el Penedès fugint del desenvolupament exacerbat, conservant el territori, fent-lo sostenible i alhora econòmicament potent apostant per les potencialitats pròpies. Ja s'ha iniciat, per part de la Generalitat, el procés d'elaboració del Pla Parcial Territorial de la Vegueria, i per tant, aquestes trobades de càrrecs electes serveixen per a que tots siguin coneixedors de la situació actual.

País Valencià

El Congrés aprova la proposició de llei d’Esquerra Republicana per recuperar la justícia universal, per a crims contra la humanitat

El ple del Congrés de Diputats ha aprovat aquest dimarts la presa en consideració de la proposició de llei d’Esquerra Republicana per a la reforma de la Llei del Poder Judicial en relació a la millora de justícia universal, que ha de donar la potestat per perseguir crims contra la humanitat, crims de guerra o genocidis més enllà de les fronteres estatals. El portaveu d’Esquerra al Congrés, Joan Tardà, que ha defensat la iniciativa, ha dit que l’objectiu dels republicans ‘es retornar a l’escenari anterior a l’any 2009’, quan la llei llavors vigent va patir la primera de les dues retallades -la segona va ser el 2014-, que acabarien portant a una situació en què, de facto, ‘ara mateix la justícia universal a l’Estat espanyol ha deixat d’existir’. A través de la doble retallada a les atribucions de la justícia universal de 2009 i 2014, ha afegit Tardà, ‘s’ignorava que la naturalesa i magnitud de certs crims exigeixen el compromís de la comunitat internacional d’actuar mitjançant una persecució universal’.

Concentració
Montcada i Reixac

ERC demana explicacions per la inacció de l’Estat a Montcada després de l’últim atropellament mortal al tren

El grup d’Esquerra Republicana al Congrés de Diputats ha registrat aquest dimarts al matí una bateria de preguntes dirigides al govern de l’Estat arran de l’últim atropellament mortal, aquest mateix dimarts, entre les estacions de tren de Montcada i Reixac i Sant Andreu Comtal. El balanç de víctimes acumulat en aquest tram de la xarxa, del qual l’Estat va comprometre el soterrament l’any 2007, ja s’eleva a 168. Esquerra, a través de la seva portaveu a la comissió de Foment, Teresa Jordà, també ha demanat la compareixença en comissió del ministre de Foment, Íñigo de la Serna, perquè aclareixi els plans de l’Estat respecte al tram de Montcada i la xarxa de Rodalies en general. En les preguntes registrades aquest matí, per ser contestades per escrit, Esquerra demana al govern espanyol si té previst complir ‘el compromís adquirit de soterrar completament la línia ferroviària Barcelona-Portbou al pas per Montcada i Reixac’, refrendada per una proposició no de llei aprovada a l’abril de 2016.

Quim Ayats, senador ERC
Federació de Girona

Quim Ayats: ‘Compensin els municipis que han patit el benefici fiscal del 95% de l’IBI a les autopistes’

Esquerra Republicana ha tornat a portar avui a Madrid la polèmica pel benefici fiscal del 95% de l’IBI que, fins a l’agost del 2016, gaudien les concessionàries de les autopistes. Després que la setmana passada representants d’Abertis confirmessin que aquest 2017 pagaran la totalitat de l’impost, ara ERC insisteix a anar més enllà i reclama compensacions. El senador d’Esquerra Republicana, Quim Ayats, recorda que ‘existeix un conveni segons el qual les concessionàries hauran de pagar 20’9 milions a l’Estat durant el període 2017-2021. Instem al govern a destinar aquests importants a compensar als municipis afectats per la bonificació del 95%’. Durant el plenari, Ayats també ha demanat al ministre de Foment, Íñigo de la Serna, que ‘garanteixi que no aprovaran cap mesura per prorrogar aquests beneficis fiscals’. En aquesta línia, Ayats ha recordat la campanya que Esquerra va impulsar a mitjan del mes de gener, a tot el país, perquè els municipis reclamin el 100% de l’IBI de les autopistes i les reivindicacions que avui ha posat a sobre la taula el senador gironí.

Nou Barris

Reunió Taula per la República de Nou Barris

Avui s’ha reunit la Taula per la República de Nou Barris. Per ERC han participat el nostre conseller de Districte, Quim Sangrà; i el Secretari de Política Municipal del Casal, Daniel Agudo. A la reunió s'ha acordat de fer l'Acte de la República el dia 9 d'abril, els parlaments  tindran lloc als Jardinets de Llucmajor. S'accepta invitació rebuda per a participar com a Taula a l'acte del 22 d'abril pel canvi de nom de la futura plaça del Cinc d'Oros. S'introdueix la idea de recordar els antics treballadors dels tallers de la RENFE i s'exposen diverses idees per prendre com a punt de partida. També s'està treballant per reivindicar la vaga de treballadors de la Harry Walker  i fer un reconeixement als fundadors de la primera AAVV de Nou Barris. La Taula es tornarà a reunir el 7 de març.  

Atenció canvi d'hora
Sant Adrià de Besòs

Camp de la Bota: Dignitat i memòria

Sota el títol "Camp de la Bota: Dignitat i memòria" la secció local d'Esquerra Republicana de Catalunya a Sant Adrià de Besòs durà a terme el proper dissabte 25 de febrer a les 11.30 h. un acte reivindicatiu al Camp de la Bota de Sant Adrià. Després de la derrota republicana a la guerra civil espanyola, i ja abans, a les acaballes de la mateixa guerra civil, les tropes franquistes van elegir el Camp de la Bota a Sant Adrià com a espai per a practicar les execucions d'aquelles persones que havien estat condemnades a mort per part d'uns tribunals sense cap garantia democràtica. Un autèntic règim de terror i barbàrie que va durar fins ben entrats els anys 50, i van deixar rere seu més de 1.700 persones afusellades. D'aquesta manera els habitants de Sant Adrià es despertaven de bon matí amb el so de la mort acompanyant l'albada, i la nostra ciutat forma part d'una de les pàgines més negres de la història del país. Actualment, i degut a les reformes realitzades en el litoral barceloní, i sobretot arran de la celebració del Fòrum de les Cultures, l'espai ha quedat reduït a un solitari plafó en mig d'un aparcament d'un espai comercial.

Lleida

El grup municipal ERC-Avancem proposa atorgar la Medalla de la Paeria al mèrit educatiu i pedagògic a Elvira Godàs

El ple de l’Ajuntament de Lleida ha de ratificar divendres l’atorgament, a títol pòstum, de la Medalla de la Paeria al mèrit educatiu i pedagògic a la mestra republicana a l’exili Elvira Godàs, a petició del grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem. És una de les iniciatives que el grup ha posat en marxa per commemorar el centenari del naixement de la pedagoga. Elvira Godàs va néixer a Lleida el 22 de gener de 1917 i era filla dels impulsors del Liceu Escolar, Victorina Vila i Frederic Godàs. Va ser mestra durant la República i va haver de marxar a l'exili l'any 1939. Va refugiar-se primer a França i després a Mèxic, on va exercir de mestra, fins a l'any 1980, quan va poder tornar a Catalunya. Elvira Godàs va morir a Sant Adrià del Besòs el 12 de novembre de 2015. El grup republicà considera que, més enllà de la trajectòria personal i professional, Elvira Godàs es mereix el reconeixement públic que suposa la Medalla de la Paeria al mèrit educatiu i pedagògic com a representant de tots els mestres que van haver d’exiliar-se durant la guerra civil i la dictadura franquista per difondre els valors republicans i de la nova escola.

El grup d'Esquerra Republicana de la Diputació de GIrona
Federació de Girona

Esquerra promou que les companyies subministradores d'energia paguin als municipis per on passen les seves xarxes de transport

Esquerra Republicana ha impulsat una moció a la Diputació de Girona per tal que els municipis puguin cobrar pels trams de xarxes de transport d’energia que travessen els seus termes. Concretament, el document insta a XALOC (organisme autònom de l’ens provincial) que ‘posi a disposició dels municipis un model d’ordenança fiscal i un model d’informe tècnic econòmic que permeti exigir amb plena seguretat jurídica la taxa per l’ús privatiu del domini públic en aquelles instal·lacions de transport d’energia elèctrica, gas i xarxes de telecomunicacions que transcorren per terrenys de titularitat municipal’. La proposta d’ERC ha rebut el suport de tots els grups amb representació a la Diputació de Girona. El portaveu del grup municipal d’ERC a la Diputació de Girona, Pau Presas, explica que ‘amb aquesta moció seguim la tasca que hem iniciat des del grup d’Esquerra, aportant propostes concretes per millorar el finançament dels municipis de la demarcació de Girona, al mateix temps que treballem per acabar amb els privilegis que mantenen determinats oligopolis empresarials com les companyies elèctriques, de telecomunicacions, o les concessionàries d’autopistes tal com va fer el ple passat’.

Tarragona

[OPINIÓ] 'El final d'una proposta descabellada: Santa Gadea'

Dijous passat va tenir lloc la primera reunió de la comissió de seguiment del Jocs. No vam poder treure cap altra conclusió que respecte al finançament encara som en sorres movedisses, fins al coll. Javier Villamayor ens va explicar que el  tarannà dels actuals responsables d’esports del govern espanyol havia millorat ostensiblement respecte als anteriors. Això estaria molt bé si no haguéssim viscut des de fa molt de temps una enorme  cerimònia de confusió, en que fins i tot ha participat la casa reial amb dues visites del rei a Tarragona. Mai hem passat de la fase del suport moral a la del suport econòmic. Molt descriptiu va ser que en el mateix moment que el conseller responsable dels Jocs ens deia que el compromís dels nous representants del govern espanyol no estava supeditat a l’aprovació dels pressupostos, Garcia Albiol deia que sense pressupostos aprovats no hi hauria diners pels Jocs. Aquest és el joc del PP, xantatge continu i menysteniment al tarragonins. Algun dia els socialistes faran balanç de l’error històric de compartir el govern de Tarragona amb els del partit de la gavina.

Olesa de Montserrat

Ple Municipal - febrer 2017

Després de fer la reunió de la seeció local, ahir, 20 de febrer de 2017, us adjuntem els punts del proper Ple Municipal, del dijous 23 de febrer del 2017. Per qualsevol dubte, consulta o informació, us podeu adreçar a la secció local d'Esquerra a Olesa de Montserrat a través del següent correu electrònic: esquerraolesa@gmail.com PLE FEBRER 2017: Convocatòria de ple ordinari del mes de febrer a partir de les 19.00h a la sala de sessions de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat:    Acord núm. 01. Proposta d'aprovació de l'acta corresponent a la sessió de data 26 de gener de 2017. Acord núm. 02. Donar compte Resolucions Alcaldia. Acord núm. 03. Moció modificada conjunta de tots els grups municipals de suport a la candidatura internacional de l'arquitectura de "Pedra en sec" com a patrimoni cultural immaterial de la Humanitat. Acord núm. 04. Donar compte al Ple de la corporació municipal de l’informe modificat de la Tresoreria municipal sobre la morositat referent al quart trimestre de 2016.

Tortosa

Els estudiants de fisioteràpia d'EUSES faran tractaments gratuïts a gent gran de Tortosa amb dificultats econòmiques

Les persones grans amb pocs recursos i, si s'escau, els seus cuidadors, podran rebre tractaments de fisioteràpia gratuïts gràcies a l'acord subscrit entre l'Ajuntament de Tortosa i l'Escola Universitària de la Salut i l'Esport (EUSES), que a la nostra ciutat imparteix el Grau de Fisioteràpia. Aquest matí ha presentat els detalls d'aquest acord, la regidora de Serveis Socials, Maria Jesús Viña, conjuntament amb la directora general d'EUSES, Montserrat Roche, i l'Alcalde de Tortosa En virtut d'aquest acord, els serveis socials municipals valoraran cada cas i derivaran les persones que reuneixin els requisits necessaris per gaudir d'aquest servei gratuït. Els pacients han de tenir alguna patologia diagnosticada que pugui ser objecte de tractament per part d'estudiants en pràctiques de Fisioteràpia. Els tècnics municipals valoraran també la situació econòmica dels pacients per prioritzar els que tinguin menys recursos. El servei està previst per a gent gran però, ocasionalment, també per a les persones que en tenen cura i que també tinguin patologies associades que puguin requerir de tractaments de fisioteràpia.

Tortosa

Alumnes de la ciutat agermanada de Vercelli visiten Tortosa en el marc d’un intercanvi amb l’Institut Despuig

Un grup d’alumnes de Vercelli, ciutat agermanada amb Tortosa, ha visitat aquesta setmana la nostra ciutat en el marc d’un intercanvi escolar amb alumnes de quart d’ESO i de 1r de Batxillerat de l’Institut Despuig. L’equip docent de l’institut tortosí ha organitzat diverses sessions d’acollida, formació i visita turística a Tortosa, on han visitat el centre històric i han fet un recorregut per l’Ebre amb el llaüt Lo Sirgador, i també al delta de l’Ebre i Barcelona. En els propers mesos un grup d’estudiants del Despuig viatjarà fins a la ciutat italiana per completar l’intercanvi. Aquest institut és un dels que oferta l’idioma italià dins del seu programa docent. La regidora d'Agermanaments i Joventut, Cristina Girón, ha manifestat la seva satisfacció amb aquest intercanvi i espera que ens els propers anys es consolidin ampliant-se amb altres de les ciutats agermanades de Tortosa.