Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Moment de la identificació a la plaça de la Vila (dilluns, 18 de gener de 2021)
Gràcia

Comunicat sobre els fets ocorreguts durant la concentració en suport a les persones represaliades

Com cada dilluns, diverses persones ens vam concentrar a la Plaça de la Vila de Gràcia per reclamar la llibertat dels presos i preses polítiques, el retorn dels exiliats i exiliades i la fi de la repressió, que ja afecta prop de 3000 persones. Com cada dilluns, es va celebrar l’acte amb total normalitat i respectant les mesures de seguretat establertes per la Plataforma Gràcia Llibertat: mantenint les distàncies de seguretat entre persones i tothom amb mascareta. Durant tot l’acte, però, hi va haver una patrulla dels Mossos d’Esquadra ben visible al marge de la plaça. Quan la concentració ja estava finalitzant els Mossos es van acostar a la zona dels parlaments, per tal de parlar amb l’organització. El resultat final va ser la identificació d’un membre de la Plataforma Gràcia Llibertat, amb l’excusa dels permisos, tot i que la Plataforma sempre els té en ordre. Esquerra Republicana de Gràcia no pot tolerar aquesta mostra d’intimidació, una més, de repressió exercida per part dels cossos policials.

El Prat

ERC s’interessa per l’estat de salut de les palmeres del Prat i la possible afectació de la plaga de l’escarabat morrut

El grup municipal d’ERC a l’Ajuntament del Prat ha preguntat sobre la situació de la plaga de l’escarabat morrut que afecta les palmeres de la ciutat. Com ja sabem, l’escarabat morrut (Rhynchophorus ferrugineus) provinent d’Àsia ja està distribuït per tot el litoral mediterrani i s’alimenta de les palmeres datileres especialment.   Al darrer Ple Municipal, el portaveu del grup d’ERC, Jordi Ibern va sol·licitar conèixer cada quan es fan tractaments de prevenció d’escarabat morrut a les palmeres de la ciutat. A la ciutat tenim algunes palmeres emblemàtiques i catalogades com exemplars d’interès, com ara la que presideix l’Avinguda Verge de Montserrat, les dues de la plaça de Pau Casals o les que envolten Torre Muntadas. Lamentablement, la de la plaça de l’Esglèsia ja va haver de ser retirada pels efectes de la plaga. És per això que insistim en la protecció i seguiment d’aquesta plaga en les palmeres de la ciutat.   

Tornarem a vèncer
Sant Feliu de Guíxols

Acte de presentació del llibre "Tornarem a vèncer"

El proper dissabte, 23 de gener de 2021 a les 19h, es celebrarà l'acte de presentació del llibre "Tornarem a vèncer" escrit per Oriol Junqueras i Marta Rovira, amb la diputada al Congrés, Montse Bassa i la portaveu del grup municipal d'ERC a Sant Feliu de Guíxols, Sílvia Romero. Des de la secció Local d'ERC Guíxols us animem a participar com a oients en aquest acte online, on es s'explicarà quin és el full de ruta que ha de seguir el país per assolir la independència i quins són els reptes dels propers anys. Els autors de "Tornarem a vèncer" no són fills de l'1 d'octubre, sinó que venen de molt abans, de quan érem pocs els partits i organitzacions socials que manteníem la flama per construir un país lliure.   L'acte serà retransmès via Zoom en el següent enllaç: https://us02web.zoom.us/j/87581373038?pwd=STRpQW0vc2IzTW5tWjRGQXJFNFpQdz09 Meeting ID: 875 8137 3038 Passcode: 468550  

ERC Les Franqueses

La nova normalitat

En el darrer butlletí municipal, reflexionem sobre com sembla que, de mica en mica, ens anem adaptant a la nova situació. El govern en minoria de les Franqueses ha mostrat diligència a l’hora de permetre l’inici de les tasques per a la modificació del restrictiu Reglament Orgànic Municipal aprovat per Junts i socialistes a l’anterior etapa. Després d’anys de queixes ha calgut que presentéssim i s’aprovés una moció que s'ha fet efectiva al ple següent en lloc de fer-nos esperar fins l’avorriment com era habitual. Cal destacar que, fins ara, l’actitud de la majoria dels càrrecs electes del govern i l’oposició és un punt de partida força més engrescador que el que molts recordem, pensant en la situació similar viscuda al municipi quan les polítiques dels protagonistes  principals  d’aquell  trist  període  van  deixar-nos  un  poble  sense  pressupostos,  ordenances,  padrons,  etc...  un  any  rere  l’altre fins a les eleccions del 2011.

Premià de Mar

Presentació de la Moció per la modificació del POUM al Ple del 20 de gener: El Mercat no es mou, es remodela i modernitza!

ERC Premià de Mar - Junts x Premià presenta una Moció al Ple de gener per proposar la modificació del POUM (Pla Ordenació Urbanístic Municipal) en l'espai concret del Mercat Municipal de Sant Joan, on es demana tornar a l'anterior POUM aprovat el 2010, ja que l'actual, suprimeix el 50% de l'equipament amb espais de zona verda i la possibilitat de construir-hi pisos al damunt del Mercat. Per això en aquesta modificació proposem deixar el Mercat amb les dimensions actuals. Des d'ERC, defensem aquest espai i proposem la seva modificació i començar treballar un projecte de remodelació total de l'equipament i de gestió, a la recerca del millor model per salvaguardar i protegir el Mercat Municipal en el seu emplaçament actual com a eix principal i vertebrador del comerç de proximitat de Premià de Mar. Aquesta modificació del POUM permetria alliberar l'espai assignat al Mercat a la parcel·la de Can Sanpere i que aquest pogués esdevenir un gran i veritable pulmó verd, el que necessita amb urgència el nostre municipi.

Ebre

Esquerra reclama al govern espanyol que deixi de posar pegats al Delta i actuï per protegir-lo

Exigeix accions urgents, eficients i consensuades amb el territori La Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana en el marc del primer aniversari del temporal Glòria ha expressat el seu malestar per la situació del Delta i ha criticat la gestió que n’està fent el govern socialista. El diputat i candidat al Parlament, Lluís Salvadó ha manifestat que “fa deu dies del darrer temporal i al Delta encara s’espera que el govern de l’Estat vingui i es preocupi, plantegi actuacions de caràcter urgent, deixi de posar pegats, i que porti a terme actuacions que resolguin els problemes que tenim”. Salvadó ha dit que  “després de dos anys i mig, el govern socialista només ha tingut paraules i maniobres de distracció sobre matèria competencial”,  per això “demanem que assumeixi les seves responsabilitats i competències, i actuï de forma urgent per a protegir el Delta, aprovant i aplicant la famosa Estratègia sobre el Delta”. Així a més de denunciar “la insuficiència de les actuacions portades a terme per part de l’Estat”, Salvadó ha criticat que el govern espanyol hagi tornat a anunciar després del Filomena, igual que ja va fer el mes de juny de 2020, que en sis mesos tindrem l’Estratègia Delta consensuada.

Jordi Figueras, membre del consell d'administració de Progeser
Esplugues de Llobregat

Jordi Figueras, al consell d'administració de Progeser

L'Ajuntament d'Esplugues nomena Jordi Figueras com a membre del consell d'administració de l'empresa mixta municipal Progeser. El qui fou regidor i portaveu d'Esquerra Republicana a l'Ajuntament d'Esplugues entre els anys 2004 i 2015, Jordi Figueras, ha estat nomenat com a representant del consistori en el consell d'administració de l'empresa mixta municipal Progeser, a proposta del Grup Municipal Republicà. La votació ha tingut lloc tal com estava previst durant el Ple Municipal celebrat el 19 de gener i és conseqüència del cartipàs municipal, pactat entre tots els grups de la corporació a l'inici del mandat; és per això que ha estat una votació unànime. El nomenament serà efectiu des d'aquest mateix mes de febrer fins al final del mandat municipal, previst per al maig del 2023. Jordi Figueras, que substituïrà en el càrrec el senyor Fermin Molero, és actualment vicepresident del Centre Cultural l'Avenç i, ja havia estat membre del consell d'administració de Progeser durant un breu període entre 2014 i 2015, coincidint amb la seva etapa com a regidor de l'Ajuntament.

ERC Sants - Montjuïc

LA DOTZENA LEGISLATURA. (Del 155 a la actual crisi sanitària)

Ponent: Ferran Civit i Martí, periodista, historiador i antropòleg de 41 anys, Diputat per Tarragona al Parlament de Catalunya les dos darreres legislatures, va ser candidat a l'alcaldia de l’Ajuntament de l'Espluga per ERC l'any 2003 i el 2007. Persona molt implicada en entitats locals, polítiques i culturals, ens ha explicat per videoconferència les experiències viscudes les darreres legislatures. Ens ha parlat de dues legislatures amb molt temps perdut i poc temps efectiu, amb massa interrupcions, amb excessiva dificultat per nomenar President i amb un control pel 155, exercit fins fa molt poc. A consultes efectuades, ha comentat sobre l'1 d'octubre que va viure, que es va perdre una gran oportunitat i considera que va faltar determinació tot i que es van fer coses fantàstiques, qualificant aquesta data com aquella en què es va aconseguir una gran gesta de país, en la que entén que sí existia un pla de contingència, superior al què tenien desenvolupat les Repúbliques Bàltiques, que a la fi sí van poder independitzar-se.

Segarra

El ple de l’Ajuntament de Sant Guim de Freixenet aprova els pressupostos per al 2021

El ple de l’Ajuntament de Sant Guim de Freixenet ha aprovat per unanimitat la proposta de pressupostos per a l’exercici 2021 per un import de 1,5 milions d’euros, en el que destaca el capítol d’inversions i la provisió per a la posta en marxa del centre de dia. L’alcalde de Sant Guim de Freixenet, Francesc Lluch, ha destacat que aquest pressupost ‘posa molt d’èmfasi en l’apartat d’inversions, doncs més del 39% correspon a aquest apartat, en concret 611.775,31€ del total de 1.557.708,64€’. D’entre les inversions previstes, en destaca 511.522€ que aniran destinats a la reposició de infraestructures i béns destinats a l'ús general, que inclou la pavimentació d’alguns carrers i renovació de clavegueram (188.924€), l’adequació de la plaça La Segarra (105.606 €), l’asfaltat de carrers (51.921 €), la canonada d’aigua al Turó del Magre (53.058 €), la millora de les piscines (53.176€) o la compra de dues furgonetes municipals (35.000 €).

Federació de Lleida

Vilalta: ‘Les petites i mitjanes empreses són el múscul que cal reforçar perquè el nostre territori esdevingui el motor econòmic de la Catalunya interior’

La secretària general adjunta i primera candidata d’Esquerra Republicana de Catalunya per la demarcació de Lleida, Marta Vilalta, s’ha reunit avui amb diversos representants de PIMEC Lleida per conèixer de primera mà i poder atendre les reivindicacions i les necessitats de les petites i mitjanes empreses a les comarques de Ponent. ‘Són el múscul del territori i per tant, com més el puguem reforçar, com més que tirin endavant les petites i mitjanes empreses també al nostre territori li anirà millor en tots els sentits per esdevenir el motor econòmic de la Catalunya interior’, ha assegurat la cap de llista republicana a les eleccions, amb la mirada posada en un model productiu de país.   Vilalta, que ha estat acompanyada en aquesta visita pel president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, la tinent d’alcaldia de la Paeria de Lleida i tercera candidata republicana, Jordina Freixanet i el diputat provincial Ferran Accensi, ha expressat el màxim compromís de la seva formació per donar suport a les petites i mitjanes empreses, sobretot en aquests moments de restriccions vinculades a la contenció de la pandèmia i de crisi econòmica i social.

Ripollès

ERC Ripollès registra al Consell Comarcal la proposta de crear una taula comarcal d’emergència social i econòmica per tal de consensuar un Pla de Xoc.

A causa del confinament comarcal del Ripollès, aprovat pel Procicat el passat 23 de desembre, degut als indicadors sanitaris i empitjorament de la pandèmia a la comarca del Ripollès ha dut a la pèrdua econòmica del sector turístic en plena temporada d’hivern. Aquesta situació agreuja la situació continuada de mesos de confinament.   Segons dades facilitades pel Consorci de Benestar Social del Ripollès, entitat que gestiona i realitza la prestació de serveis socials al Ripollès, s’ha incrementat en 750 persones, com a usuaris dels serveis, persones que treballaven principalment al sector del turisme i a l’assistència de la llar abans de la pandèmia i que s’han quedat sense feina ni recursos.   El govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat una partida d’ajudes de 4,3 milions d’euros pel tancament perimetral del Ripollès i la Cerdanya dels quals el Ripollès en rebrà 2.339.000 euros. Una quantitat que queda curta per abastir a tots els sectors afectats. Té una orientació positiva per la injecció ràpida de diners, però té uns criteris massa homogenis, on no es contempla la facturació dels negocis en els darrers anys o la multiactivitat per fer un repartiment més equitatiu.

Catalunya Central

Esquerra celebra la desestimació del projecte dels dos macroparcs fotovoltaics entre Manlleu, Torelló i l’Esquirol

Els tres municipis, liderats per Esquerra, admeten que cal apostar per la transició energètica, però demanen fer-ho tenint en compte criteris paisatgístics i socials. Santpedor també s’oposa a un pla semblant. Finalment, el macroprojecte d’instal.lació de dos parcs fotovoltaics que havia d’ubicar-se entre Manlleu, Torelló i l’Esquirol no es durà a terme. Els tres ajuntaments, liderats per alcaldies d’Esquerra Republicana, s’havien posicionat en contra per considerar el projecte desproporcionat: hauria ocupat un espai tan gran com la zona urbana de Manlleu, a part de ser un model clarament especulatiu sense repercussió directe en el territori. Ara, la ponència d’energies renovables de la Generalitat ha emès finalment un informe desfavorable que recull algunes de les queixes dels ajuntaments afectats. D’aquesta manera, es considera que l’emplaçament no és viable i que l’impacte urbanístic i paisatgístic seria desmesurat. El projecte pretenia instal·lar més de 220.

ERC Les Franqueses

Sobre l’ajornament electoral

El PSC s’amaga darrera d’altres entitats per recórrer l’ajornament de les eleccions al Parlament de Catalunya. La Lliga Democràtica, el primer partit en impugnar l’ajornament de les eleccions havia estat negociant amb el PSC per formar una coalició o fer un acord per presentar-se junts el 14F. No va ser així però ara sembla que fan la feina bruta als socialistes. El PSC/PSOE no es deu haver atrevit. Sembla que l’última preocupació del ministre candidat Illa i del PSC siguin els ciutadans de Catalunya. Només els mouen i els preocupen els seus interessos electorals, no salvar vides. El PSC accepta l’ajornament però continuen pressionant al govern. Una posició absolutament diferent que en les eleccions d’Euskadi i Galícia. Tot indica que és una maniobra des de la Moncloa. Un nou 155 en aquest cas aprofitant la pandèmia. Cinisme, frivolitat i irresponsabilitat. Les elits i el poder econòmic català també pressionen per mantenir les eleccions el 14F. Malauradament, estem acostumats que siguin ells el que manin.

Resum gràfic de l'elaboració del Pla d'Innovació i Reactivació Econòmica
Gavà

ERC-Gavà mai aprovarà res que impliqui donar suport al Pla de Ponent

El passat dijous 14 de gener es va celebrar un ple extraordinari en que s’havia d’aprovar el Pla d'Innovació i Reactivació Econòmica, en principi adaptat per respondre a la crisi econòmica i social provocada per la pandèmia del Covid-19. A priori hom pot creure que, si és un ple extraordinari per aprovar un pla de reactivació econòmica per pal·liar la crisi provocada per la pandèmia, tots els grups hi haurien votat a favor, però no va ser així i malgrat que l’alcaldessa Raquel Sánchez lamenti “no haver aconseguit la unanimitat de tots els grups ja que la situació ho requereix”, això ha passat, única i exclusivament, per responsabilitat del PSC que, com en altres ocasions, barreja naps i cols. Aquesta és una praxis habitual d’aquest ajuntament, com quan volen pujar el sou dels càrrecs públics (ex: regidors), ho inclouen en la mateixa votació que ha d’aprovar l’augment de sou dels treballadors municipals i així s’asseguren el vot favorable de tots els partits.

Memòria d'activitat del Grup Municipal durant l'any 2020
Granollers

ERC presenta la memòria d’activitat política del Grup Municipal durant l’any 2020

El Grup Municipal d’Esquerra Republicana ha publicat un recull de tota la seva activitat política durant l’any 2020. Amb aquest gest, ERC vol reivindicar els principis de la transparència en la política i per això, l’objectiu de la memòria és el de traslladar a tota la ciutadania tota la informació relativa a l’activitat política i econòmica del Grup Municipal per tal de que pugui ser fiscalitzada i s’hi puguin fer propostes de millora. Alhora, el document també permet reflectir tota la feina que fa el grup i el seus regidors, una feina sovint invisibilitzada i que queda diluïda pel dia a dia de l’activitat política municipal. Al document presentat s’hi pot trobar un resum de tota l’activitat política institucional del grup: propostes traslladades per pal·liar les conseqüències de la COVID19, mocions, preguntes escrites, peticions d’informació, etc. Seguidament, s’hi troba tota la informació relativa als organismes autònoms i els seus representants delegats.

Tornarem a Vèncer
Gràcia

Tornarem a vèncer per tothom

El passat setembre, sortia a la llum un llibre escrit a quatre mans, entre l’Oriol Junqueras i la Marta Rovira, des de la presó i l’exili. “Tornarem a vèncer (i com ho farem)” es tracta d’un petit manual que analitza de manera crítica els èxits i fracassos associats a l’1 d’octubre i desgrana l’estratègia d’Esquerra per assolir la independència (via àmplia), per seguir avançant cap a la República Catalana. I fer front, així, des dels valors republicans i d’esquerres, a la crisi sanitària, econòmica i social en la que estem immersos, i liderar la reconstrucció i el progrés del país. Perquè d’això va la independència, de benestar i justícia social, de drets i llibertats. Aquest llibre fuig dels retrets, només trobareu una proposta per assolir una majoria àmplia que defensi el dret de l’autodeterminació i es pugui així resoldre el bloqueig actual per via democràtica i permeti la reconstrucció del país després de la crisi sanitària de la Covid-19.

Raquel Sans Guerra, Gabriel Rufián Romero i Jordi Salvador Duch, aquesta tarda.
Camp de Tarragona

“Esquerra Republicana ha prioritzat donar resposta a l’emergència sanitària, econòmica i social a Catalunya”

Gabriel Rufián Romero, Jordi Salvador Duch i Raquel Sans Guerra debaten en un col·loqui telemàtic amb militants, amics i amigues i persones simpatitzants sobre el suport als pressupostos generals de l’Estat.     Militants, amics i amigues i persones properes a Esquerra Republicana de Catalunya han pogut participar aquesta tarda en un col·loqui telemàtic sobre els pressupostos generals de l’Estat (PGE) amb els diputats al Congrés Gabriel Rufián Romero i el tarragoní Jordi Salvador Duch, moderat per la diputada i candidata al Parlament per Tarragona, Raquel Sans Guerra. “Hem prioritzat donar resposta a l’emergència sanitària, econòmica i social a Catalunya davant la situació provocada per la pandèmia”, han exposat els diputats que van negociar els comptes estatals.   Els PGE doblen el pressupost per a la dependència, per a que “els nostres avis i àvies tinguin els recursos necessaris per a una vida digna”, han explicat. Rufián i Salvador han posat més exemples.

Federació de Lleida

Vilalta, sobre l’ajornament electoral: ‘Hi ha consens polític, esperem que no s'hi fiquin ni el poder judicial ni el poder econòmic’

La portaveu d’Esquerra Republicana apunta a una possible maniobra de la Moncloa i demana que no hi hagi ‘un 155 encobert’     La secretària general adjunta, portaveu i candidata per Lleida d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta, ha posat en valor aquest dilluns que existeix ‘un consens polític molt ampli’ per a ajornar les eleccions al Parlament fins el 30 de maig i rebutjat els intents de bloquejar l’ajornament als tribunals. ‘Esperem que no s’hi fiquin ni el poder judicial ni el poder econòmic, que pressiona perquè es facin les eleccions’, ha expressat Vilalta, que ha apuntat a una possible maniobra des de la Moncloa: ‘Volen tornar a fer un nou 155, en aquest cas aprofitant la pandèmia, per influir en la política catalana’.   La portaveu d’Esquerra Republicana ha acusat el PSC de fer ‘electoralisme’ amb la data dels comicis, pressionant ‘amb el seu entorn’ per a celebrar-los en plena pandèmia, una actitud que ha qualificat de ‘cinisme, frivolitat i irresponsabilitat’.