Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Alt Pirineu

Ara al 100% per la Seu

Des de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya he tingut l’honor de representar el meu territori, l’Alt Pirineu i Aran, a la cambra legislativa catalana. No puc comparar aquesta legislatura amb cap altra - ja que com a diputat només he participat en aquesta-  però crec que, com a mínim, es pot considerar com a singular. La legislatura va partir d’unes eleccions imposades, amb un 155 que havia esclafat les nostres institucions i amb els tribunals impedint l’elecció de la presidència de la Generalitat. Amb companys i companyes que d’un dia per l’altre entraven a la presó o marxaven a l’exili, amb la sentència del procés i finalment amb la irrupció de la Covid-19. Tot plegat ha fet força difícil exercir la tasca de diputat, però ho he intentat fer el millor que he pogut, i sempre mirant de defensar i vetllar pel meu territori. Si en algun moment no ho he aconseguit, demano disculpes. Tot i aquest honor, fa mesos que vaig decidir no tornar-me a presentar per representar el meu territori al Parlament, i a continuació n’explico els motius: Aquest any vinent assumiré l’alcaldia de la meva ciutat.

L'Escala

ERC L'Escala s'adhereix a la campanya "Diposita aquí el teu masclisme" i prepara diverses accions pel 25N

Amb motiu del 25 de novembre, dia internacional contra la violència masclista, els republicans escalencs preparen diverses campanyes i lamenten que, un cop més, el govern del municipi no se sumi a les campanyes institucionals de la Generalitat sobre aquest tema. La secció local d’Esquerra Republicana de l’Escala s’ha adherit aquest matí, amb una campanya difosa a través de les xarxes socials, a la campanya de l’Institut Català de les Dones “Diposita aquí el teu masclisme”, que consisteix a enganxar adhesius amb aquest missatge a les papereres dels municipis per fer visible la lluita contra les, encara molt freqüents, actituds masclistes. En aquest cas, els republicans i les republicanes escalenques s’han fet fotografies amb papereres amb l’adhesiu, per mostrar el seu suport a la campanya i escampar el missatge amb força a través de la xarxa. Aquesta campanya, que fa setmanes va arribar als governs municipals i on ja s’han adherit diversos municipis de la comarca, ha passat completament desapercebuda a l’Escala, com ja ha passat en altres ocasions com, per exemple, la campanya del “malamente” de joventut.

Puigcerdà

El Síndic a la Cerdanya.

Arrel del Consell d'alcaldies del dia 23 de Setembre i aprovat el 16 d’octubre on va assistir el Síndic de Greuges el senyor Rafel Ribó on es va signar un conveni de col·laboració entre en Consell Comarcal de la Cerdanya i el Síndic de Greuges per donar màxima celeritat a la tramitació de les queixes presentades i que afectin competències comarcals. L'acord estableix un tràmit anual de les queixes tramitades i amb un detall estadístic on podrà debatre en sessió plenària una vegada l'any. També estableix l'obligatorietat del Síndic de fer un mínim dues visites a poblacions Cerdanes per recollir dites denúncies i la divulgació per part del Consell a promocionar la figura del Síndic. Dijous 19 de novembre l'equip del Síndic de Greuges de Catalunya farà atenció telemàtica a la Cerdanya. Atendran a les persones que vulguin fer consultes o presentar queixes sobre una actuació de l'administració pública i també sobre les empreses que presten serveis d'interès general (llum, aigua, gas, etc.

Tren de la línia R3 a Ripoll
Ripollès

ERC presenta al Consell Comarcal del Ripollès la moció pel desdoblament i millora de la R3

El grup d'ERC al Consell Comarcal del Ripollès va registrar la moció pel desdoblament i la millora de la línia R3, a proposta de la Plataforma "Perquè no ens fotin el tren". La moció es debatrà al proper Ple de l'ens comarcal del dia 17 de novembre de 2020. És el mateix text que ja ha estat aprovat per l'ajuntament de Vic i altres ajuntaments. Text de la moció: MOCIÓ PEL DESDOBLAMENT I LA MILLORA DE LA LÍNIA R3   La pandèmia de la COVID ens ha mostrat la importància que pot arribar a prendre el teletreball, i com de beneficiosa és la reducció de la mobilitat en transport privat per a la qualitat de vida i la salut del planeta. Catalunya és un país territorialment petit. Però quan parlem de transport públic i, especialment, transport ferroviari, avui és encara un país de dues velocitats, i això entra absolutament en contradicció amb la imprescindible vertebració territorial. El transport i les comunicacions són eines de vertebració del territori i no han d’esdevenir en cap cas fronteres o línies de divisió.

Gavà

ERC-Gavà demana que no s’instrumentalitzi la pandèmia per motius electoralistes

La setmana passada es va publicar una carta conjunta (veure aquí) d’alcaldes del PSC del Baix Llobregat i l’Hospitalet en que s’exigia que la Generalitat permetés la reobertura immediata (amb la màxima seguretat) dels establiments d’hoteleria i restauració); en tot l’escrit es fa referència a les dificultats econòmiques dels treballadors del sector (ja siguin autònoms o assalariats) i que estem vivint "la pitjor crisi sanitària, econòmica i social de les últimes generacions”. En lo darrer estem completament d’acord, però en l’escrit no hi ha cap referència a la raó de perquè la Generalitat va decretar el tancament temporal d’aquests establiments, com si hagués estat un capritx o una ocurrència estranya. La realitat, que cal recordar, és que el tancament fou fet per recomanació de molts experts davant el creixement dels casos de Covid a tot Catalunya i al creixent perill de col·lapse de les UCI’s per aquesta raó. I aquesta decisió no és pas estranya; a França, amb la meitat d’incidència de contagi que tenia Catalunya quan es va fer el tancament, també ha decretat unes mesures de confinament que inclou el tancament de bars i restaurants (veure aquí).

Parets del Vallès

Ara Parets Esquerra Republicana reclama una millora urgent de la gestió del cobrament dels ERTO i la resta de prestacions

El Grup Municipal d’Ara Parets ERC ha presentat una moció per tractar en la Junta de Portaveus on exigeix al Govern de l’Estat espanyol el traspàs de la gestió de les prestacions i els subsidis d’atur que actualment gestiona el SEPE per tal que des del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) es pugui oferir “una política integral d’ocupació que contempli totes les seves dimensions”.   Aquest traspàs hauria d’incloure, com a mínim l’organització i administració dels serveis, la gestió del reconeixement del dret a rebre les prestacions, la capacitat de direcció, coordinació i control de sistemes de processament de dades.   Alhora caldria traspassar la funció interventora en la matèria, de la infraestructura disponible i el finançament per part de l’estat d’aquestes obligacions econòmiques i de les partides pressupostàries.   El text demana que el pagament de les prestacions endarrerides reconegui d’ofici els interessos de demora, com a compensació pel perjudici causat a milers de persones treballadores que han estat mesos sense ingressos.

Imatge aèria del sector afectat pel PMU de Can Sellarès, un pulmó enmig de barris densament poblats i ara amenaçat.
ERC Viladecans

La Comissió Territorial d’Urbanisme suspèn la reforma de Can Sellarès

La Comissió Territorial d’Urbanisme de l’Àmbit Metropolità de Barcelona (CTU) reunida el passat divendres 13 de novembre va suspendre l’aprovació definitiva del Pla de Millora Urbana (PMU) de Can Sellarès que impulsa l’Ajuntament de Viladecans fins a la presentació d’un nou text refós amb les últimes indicacions de la CTU. En concret, el consistori governat pel PSC i Comuns haurà d’establir normativament que els usos majoritaris de la peça d’equipaments seran esportius, així com garantir l’assolellament i la preservació de la intimitat dels habitatges en línia amb el que estableix el Pla General Metropolità (PGM).   Segons la regidora d’ERC Viladecans, Myriam Moysset, “aquesta no és la notícia que esperàvem. Malgrat la suspensió, la Comissió Territorial d’Urbanisme valida en el fons la reforma perquè segons els seus serveis tècnics compleix amb la modificació puntual del PGM aprovada el 2015. Estem davant d’una correcció del projecte que caldrà seguir de prop, però la construcció de pisos es manté i, per tant, la pèrdua d’espai públic i de superfície d’equipaments.

Corbera de Llobregat

ENS VOLEM VIVES I LLIURES. 25N

25 de Novembre, Dia internacional contra la violència envers les dones Avui i cada dia, volem manifestar el nostre rebuig cap a qualsevol tipus de violència masclista i fer un pas més en el compromís per erradicar aquesta vulneració dels Drets Humans de les dones. Volem denunciar fermament la violència que patim les dones i que es manifesta de moltes maneres com una conseqüència, i un instrument alhora, de la desigualtat entre homes i dones, i de les relacions de dominació que existeixen. La violència masclista inclou la violència sexual, la violència econòmica, la violència simbòlica i totes aquelles situacions de discriminació patides per les dones pel simple fet de ser-ho. I que no diferencia entre edats, classes socials, procedències o altres estructures socials. Tot i que el patriarcat és un sistema discriminatori que afecta a tota la societat, les dones de classe treballadora som les més afectades per aquesta problemàtica estructural. Per una banda, patim el sexisme i per altra les condicions materials en les quals treballem i vivim.

Corbera de Llobregat

FEM LA DUI JA!

Des de fa un temps ençà sento dins de l’independentisme algunes veus que diuen que el Parlament faci la Declaració unilateral d’independència (DUI) ja, que amb setanta diputats i diputades independentistes com hi ha ara ja n’hi ha prou per fer-ho possible, i és aquí on em poso a reflexionar una i altra vegada què succeiria si això passés, si el Parlament fes una DUI, o si per exemple el President de la Generalitat digués que aixeca la suspensió que el President Puigdemont va aplicar a aquella proclamació d’independència que segons abans havia anunciat. I després de donar-hi moltes i moltes voltes arribo sempre a la mateixa conclusió, que si proclaméssim unilateralment la independència no passaria res, no tindria cap conseqüència en termes d’assolir la sobirania plena, vindria a ser un acte simbòlic sense cap transcendència jurídica. M’explico, per ser un estat sobirà no tens prou amb autoproclamar-te, sinó que necessites que d’altres estats et reconeguin, i mentre aquests estats no et reconeixen, necessites tenir un control efectiu del teu territori i institucions.

FOTO: Ajuntament de Sant Guim de la Plana
Segarra

L'Ajuntament de Sant Guim de la Plana finalitza les obres d'arranjament del camí del Pou de Madern

El camí del Pou de Madern, pou artesià intermitent que constitueix un indret emblemàtic de la localitat de Vicfred i punt molt rellevant del patrimoni natural de la comarca, ha estat asfaltat gràcies a una actuació que s’ha acollit dins del Pla de Dinamització Territorial de la Generalitat de Catalunya. Aquesta actuació, que ha executat un tram de 500 metres, s’ha dut a terme amb aglomerat calent i ha tingut un cost de 27.158,51€, dels quals 20.568,38 han estat subvencionats per l’esmentat Pla de Dinamització Territorial de la Generalitat, i els 6.590,13 € restants a partir de fons propis de l’ajuntament. Els 300 m de la via que resten per arranjar, s’executaran l’anualitat vinent amb ajuts provinents del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya. L’alcalde de Sant Guim de la Plana, Josep Llobet, ha manifestat que “l’objectiu és arribar a pavimentar tot el camí que porta a aquest indret tant emblemàtic, un paratge natural que acull un elevat nombre de visitants i al que cal dotar de les millors infraestructures comunicatives”.

Prats de Lluçanès

Aportacions al Pressupost 2021

Davant la proposta de Pressupost 2021 que l’Equip de Govern ens ha fet arribar i que es proposarà aprovar al proper Ple Municipal previst per aquest dimecres dia 18, el Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Prats de Lluçanès hem fet les següents consideracions i aportacions:   Agraïm la voluntat de l’Equip de Govern de compartir la proposta de Pressupost 2021 i de voler construir consens entorn aquest, encara que sigui amb temps ajustat i ja presentada la proposta a la convocatòria del Ple.   Demanem transformar la partida “Mesures d’impuls econòmic i social” en “Pla de reactivació econòmica local”. Amb les mesures definides, prioritzar la partida i dotar-la de la quantitat necessària.   És del tot insuficient el concepte de Dinamització del comerç i turisme. Proposem, doncs, augmentar-lo. Que vagi acompanyat d’un Pla de dinamització comercial, específic, dins el “Pla de reactivació econòmica”.   Estudiar la possibilitat de partides específiques, concretes i dotades per, encara que algunes ho cobreixin altres administracions, atendre a necessitats de famílies i/o persones vulnerables.

D'esquerra a dreta, Montse Espinosa, Gemma Urgell i Pere Sàbat
Vilafranca del Penedès

ERC segueix reclamant al govern municipal que posi en marxa ajuts directes a autònoms i establiments que s’han vist obligats a tancar

Dels Vilafrancs només s’han exhaurit 60.000 euros dels 500.000 que havien previst ajudar al comerç i la restauració local, un autèntic fracàs   A les portes de la campanya de Nadal, encara no s’han presentat les accions de dinamització del comerç i il·luminació de Nadal, ni està en marxa el market place   Els republicans reclamen al govern més celeritat per activar accions per dinamitzar econòmicament la ciutat   El passat mes d’abril, ERC Vilafranca va lliurar al govern local una proposta de mesures per dur a terme per alleugerar la pressió que molts autònoms i petits negocis estaven patint amb els efectes de la pandèmia. La principal d’aquestes mesures era posar en marxa un programa d’ajuts directes a autònoms i a establiments que durant la primera onada es van veure obligats a tancar. El govern de JxC i PSC van respondre amb la posada en marxa dels Vilafrancs amb un pressupost de 500.000 euros i que amb això, ja es facilitaria la dinamització d’aquests establiments.

Camí
Ripollès

ERC proposa crear un Pla de camins de tots els municipis del Ripollès

Al darrer Ple del Consell Comarcal del Ripollès va aflorar la polèmica pel repartiment de la subvenció del departament de Territori i Sostenibilitat pel que fa els ajuts per a l’arranjament de camins municipals atès que, per primera vegada, aquesta subvenció només es va repartir en 5 camins i no englobava els 19 municipis de la comarca.   El Departament de Territori i Sostenibilitat periòdicament pública una convocatòria per als consells comarcals de muntanya destinada a fer actuacions de millora i manteniment de camins de la xarxa veïnal i rural.   L’objectiu d’aquests ajuts  és el finançament d’actuacions destinades a l’arranjament i/o la pavimentació de la xarxa veïnal i rural de camins dels territoris de muntanya. Aquestes actuacions poden incloure la millora d’accessos a nuclis, habitatges disseminats i explotacions agràries; l’accés a punts d’interès turístic o paisatgístic; l’adequació de senders, i el manteniment d’urgència d’aquests camins.

Mataró

Esquerra proposem la modernització dels plens municipals, de l'audiència prèvia i l'impuls de les consultes ciutadanes

Ja fa molt de temps que els Plens han anat perdent interès per la ciutadania i són seguits cada vegada per menys ciutadans. L’Ajuntament de Mataró ha tingut sempre la voluntat de promoure els canals de relació amb la ciutadania, però certament la societat ha evolucionat molt ràpidament i els mecanismes i canals que fins ara havien donat resposta a les dinàmiques de participació ciutadana, han anat quedant obsoletes.  En la nostra opinió, requereixen una reformulació ben pensada, per promoure el dret a la ciutadania a intervenir a les dinàmiques deliberatives, sentint-se així partícips de les decisions, del disseny i de l’aplicació de les prioritats municipals. D’aquí la necessitat de modernitzar els Plens i assajar altres mecanismes per a intentar apropar la ciutadania als temes de gestió pública que afecten a tothom. Algunes de les principals idees que volem posar a debat i estudi d’aquesta Comissió són:  - Redissenyar els Plens per fer-los més moderns, àgils i atractius pels ciutadans Millorant la comunicació del Ple: abans, durant i després.

ERC Badalona

Esquerra Republicana denuncia la irresponsabilitat del Partit Popular en el seu plantejament de rebuda dels Reis d’Orient: no és el moment de fer actes massius

L’emergència sanitària de la Covid 19 obliga molts municipis a buscar alternatives per a rebre els Reis d’Orient. A Badalona, la tradicional cavalcada se substituirà, amb el permís de ses majestats, per un campament estable al parc de Montigalà, obert a la visita de tots els infants del municipi. Aquesta i altres novetats han estat presentades avui pel govern del Partit Popular en una roda de premsa, només uns minuts després d’haver informat parcialment l’oposició i sense disposar encara tots els informes de protecció civil i de les autoritats sanitàries.  ERC-Avancem Mes denuncia la precipitació del govern del Partit Popular, sempre interessat a explotar comunicativament qualsevol qüestió i a tapar el fracàs de la seva gestió, Els republicans critíquen en especial el plantejament d’esdeveniment massiu amb que s’enfoquen els actes vinculats amb els Reis d’Orient a Badalona. De fet, es preveu l’assistència de més de 3.000 persones en un mateix punt i, encara que el govern diu que se seguiran totes les mesures de distància i altres protocols com la cita prèvia, el plantejament de l’esdeveniment incorre en riscos clarament evitables per els badalonins i les badalonines.

Girona

El cicle «Converses en xarxa» acaba aquest dimecres amb Alba Alfageme i Mireia Mata

"Les dones tenen prou eines per denunciar abusos?" és el títol de la darrera xerrada en línia del cicle "Converses en xarxa" que tindrà lloc el dimecres 18 de novembre a les 19:00h i que organitza la secretaria de la Dona de la secció local de Girona d'Esquerra Republicana. Moderada per Meius Ferrés, comptarà amb la presència de la psicòloga Alba Alfageme i Mireia Mata, Directora General d'Igualtat. Podreu seguir l'emissió en directe al canal de YouTube d'Esquerra Girona o a través de Zoom fent clic aquí. - Feu clic aquí per accedir a la conversa "Les dones tenen prou eines per denunciar abusos", aquest dimecres 18 de novembre a les 19:00h El cicle «Converses en xarxa» El cicle "Converses en xarxa" l'organitza la secretaria de dones de la secció local de Girona d'Esquerra Republicana aquest novembre amb motiu del Dia Internacional de la violència masclista el 25 de novembre. Anteriorment, el passat 4 de novembre, es va celebrar la primera de les tres xerrades, sobre l'Empoderament de les dones amb la periodista Cristina Fallarás i l'eurodiputada Diana Riba, que va comptar amb més de 150 assistents en directe, i que a dia ja han vist més de 320 persones en diferit a YouTube.

Catalunya Central

El ple de Cardona aprova uns nous ajuts de 12.000 euros per al sector de l'hostaleria i l'estètica local

Aquesta nova línia d'ajuts s'afegeix als més de 70.000 euros que ja s'han destinat als sectors econòmics afectats per la crisi sanitària Nació Manresa per Redacció , 15 de novembre de 2020 a les 18:09  L'Ajuntament de Cardona va celebrar, el passat dijous al vespre, el ple del mes de novembre. D'acord amb les restriccions a causa de la pandèmia provocada per la Covid-19, la sessió es va celebrar per via telemàtica i es va poder seguir en directe a través del canal YouTube de l'Ajuntament. Entre els primers punts de l'ordre del dia es va aprovar una modificació de crèdit, per valor de 76.000 euros, que permetrà utilitzar part del romanent de tresoreria per fer front a les obres d'emergència del Carrer Serra i Vilaró, i a la renovació dels lavabos del pavelló municipal. També es va aprovar, per unanimitat de tots els grups, un pla especial per l'ampliació del tanatori municipal, prevista dins del POUM (Pla d'Ordenació Urbanística Municipal) aprovat l'any 2014. Ajuts per a bars, restaurants i centres d'estètica de Cardona El consistori cardoní va aprovar una nova línia d'ajuts per incloure al pla de xoc per pal·liar els efectes de la pandèmia, iniciat ja des del mes de març, i que va adreçada a professionals i microempreses titulars de bars, restaurants i centres d'estètica de Cardona.

Federació de Lleida

Esquerra Republicana presentarà el llibre de Junqueras i Rovira en un acte telemàtic obert a tota la població que comptarà amb la presència de Serret, Vilalta i Serra

Aquest dimarts 17 de novembre a les 7 de la tarda, la Federació Regional de Lleida d’Esquerra Republicana de Catalunya ha programat un acte telemàtic obert a tota la ciutadania en el qual es presentarà el llibre Tornarem a vèncer (i com ho farem) escrit a quatre mans pel president de la formació, Oriol Junqueras, des de la presó i per la secretària general Marta Rovira, des de l’exili.   La presentació comptarà amb la presència de la secretaria general adjunta, portaveu nacional d’Esquerra Republicana i diputada al Parlament de Catalunya, Marta Vilalta, la consellera d'Agricultura a l'exili i delegada del Govern davant la Unió Europea, Meritxell Serret, i el president de la Federació Regional de Lleida, Miquel Serra.   L’acte s’emetrà en streaming des de la plataforma zoom de manera oberta a tota la ciutadania i per a accedir-hi s’haurà de formalitzar una inscripció prèvia a la pàgina web https://tornaremavencerlleida.esquerrarepublicana.cat/ des de la qual s’enviarà l’enllaç de la trobada telemàtica a les persones interessades   Cal recordar que Junqueras i Rovira publiquen aquest manual politic com una aportació en positiu que fuig de retrets i picabaralles.