Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Alt Penedès

Esquerra Republicana proposa que es rebaixin les tarifes dels usuaris del Penedès mentre duri el caos per les obres de la R4

Els republicans porten al Senat el caos generat per les obres de la R4 i fan una crida al ministre Ábalos i al conseller Calvet perquè s’impliquin en buscar solucions per arreglar la descoordinació en els transbords entre els busos i la R4 que multipliquen per 3 el temps del trajecte fins a Barcelona   Des del mes de juliol la línia R4 de rodalies està tallada entre Sant Sadurní i Martorell. Per cobrir aquest tram s’han habilitat busos llançadora. Aquest fet provoca que el trajecte passi a quasi doblar-se, degut que a més a més s’han reduït un 50% les freqüències actuals de trens a la línia al seu pas per la comarca.   Des d’Esquerra Republicana es va alertar fa mesos de la problemàtica que es produiria pels usuaris i usuàries del servei. Les mesures aportades per Renfe, el ministeri i la conselleria de Territori ocupada per Damià Calvet, així com des de les institucions penedesenques, no estan resultant efectives.   Retards, caos, descoordinació Per mitigar els efectes de les obres de la línia R4, s’ha apostat per augmentar els busos directes des dels municipis penedesencs a Barcelona, una decisió que segons els republicans està funcionant “raonablement” bé, sobretot des de l’ampliació que es va fer la setmana passada.

Mollet del Vallès

El molletà Baptista Silanes, escollit president del Fòrum Sindical d'ERC Nacional

El passat 6 de setembre, en una assemblea del Fòrum Sindical d'Esquerra Republicana de Catalunya, es va escollir el molletà Baptista Silanes com a president. El Fòrum Sindical és l'ens del partit que treballa amb el món sindical i les relacions amb el secctor del treball a Catalunya. Silanes, a més de president del Fòrum Sindical, serà també conseller nacional del partit republicà, acompanyant la Marta Vilaret, l'Albert Biescas i l'Oriol López, escollits per diferent estaments també com a representants del Consell Nacional. Baptista Silanes -conegut com a "Bau"- té 51 anys, i és afIliat a la Comissió Obrera Nacional de Catalunya (CCOO) des del 1987. Milita a ERC des del 1991 (arran de la segona Crida Nacional), i anteriorment havia estat als CJC. Membre del Comitè d’Empresa de Metro durant 16 anys, i secretari del Comitè durant 12 anys. Des de fa 5 anys és a l’estructura de la FSC, i és a la FSC de CCOO Catalunya com a responsable d’assessorament, TLC i Gabinet Jurídic.

Riudoms

On és l’aposta social a Riudoms?

La Covid exigeix una reposta social potent, també a Riudoms. Dues dades a tenir en compte: des de l’inici de la pandèmia, a Riudoms tenim gairebé 100 nous aturats i un 40% més de peticions d’ajuda a Càritas. Doncs bé, el govern municipal no està reaccionant a aquesta situació. En el Ple del 31 d’agost el govern va plantejar un seguit de canvis al pressupost de l’Ajuntament però no hi hem trobat cap aposta social destacada: ni més diners a serveis socials, ni a una ludoteca per fer reforç als alumnes més vulnerables, ni al suport als aturats, etc. Això ens preocupa i així ho vam deixar clar aquell dia, per boca del nostre regidor Ricard Gili. Mira-ho en aquest vídeo: https://www.facebook.com/ERC.Riudoms/videos/1409501929419081 I en el Ple del 17 de setembre va tornar a passar el mateix. Esquerra, la CUP i el PSC vam fer una proposta conjunta per impulsar la tarifació social. Què vol dir això? Doncs que a partir d’ara els riudomencs paguem la llar d’infants, l’escola de lleure o la taxa d’escombraries segons la nostra renda.

Autobús al Ripollès
Ripollès

ERC proposa millores al transport públic a la comarca del Ripollès

També es sol·licita que s'activi la taula de treball per al desplegament de la fibra òptica a la comarca. Al darrer Ple del Consell Comarcal del Ripollès, del passat 15 de setembre de 2020, el grup d'ERC va proposar una sèrie de millores al transport públic. Per exemple, reduir la tarifa per a aquelles persones que utilitzen el transport públic dins d'un mateix municipi, en molts casos persones grans, que han de pagar la tarifa sencera com si es desplacessin fins al municipi veí. Una proposta que vol incentivar el transport públic, facilitar la mobilitat de les persones amb mobilitat reduïda i apostar per una mobilitat sostenible aprofitant les diferents línies d'autobús que passen pels municipis ripollesos a un preu equitatiu.  En aquest sentit, es va proposar crear una una nova parada d'autobús a l'estació de tren de Ribes de Freser. Cal tenir en compte que l'estació de tren de Ribes està a bastanta distància del centre del municipi i d'altres veïnats. Algunes persones que arriben amb tren, amb equipatge o bosses, han de fer un trajecte bastant llarg fins arribar al centre del municipi o a la pròpia parada d'autobús per desplaçar-se a altres municipis de la vall.

ERC Sants - Montjuïc

Presentació del Llibre “Tornarem a vèncer” al Centre cívic El Sortidor.

Avui s’ha presentat el llibre “Tornarem a vèncer” de l’Oriol Junqueras i la Marta Rovira al Centre cívic El Sortidor. La presentació ha estat dirigida per la consellera de districte Ling Ling Masferrer, també hi ha participat el regidor de l’ Ajuntament de Barcelona Jordi Castellana i el diputat al Parlament de Catalunya José Rodríguez. Els ponents han fixat la seva atenció sobre alguns aspectes concrets, tot i animant a la seva lectura, doncs és un text que ens ofereix camins que haurem de transitar en el futur més immediat. Després de l’exposició s’ha obert un debat que només podem qualificar com a molt engrescador. Cal destacar que parteix de 3 eixos que són determinants per valorar el seu contingut: · El contingut del llibre parteix del treball fet en els darrers congressos d’Esquerra Republicana de Catalunya, així s’emmarca en la reflexió compatida que ha fet el partit en els darrers anys. · El respecte a tots els presos i exiliats és quelcom que no s’ha de perdre mai, en cap cas es pot tolerar qualsevol altra actitud que no sigui aquesta.

Cardedeu

Tornarem a vèncer (dimecres 23 de setembre a les 19h)

Us convidem, el proper dimecres 23 de setembre, a la presentació del llibre Tornarem a vèncer, d’Oriol Junqueras i Marta Rovira. L’acte serà al Jardí Lluís Companys (just darrere l’Ajuntament de Cardedeu), a les 7 de la tarda.  Al Jardí hi haurà parada per poder comprar el llibre si ho desitgeu. L’aforament limitat és de 50 persones i caldrà mantenir la mascareta posada durant tota la xerrada. Se senyalitzarà un circuit d’entrada pel carrer Josep Vilaseca i de sortida pel carrer Doctor Daurella i hi haurà gel hidroalcohòlic a disposició dels assistents.

L'Ametlla del Vallès

Retransmissió en directe de la presentació de «Tornarem a vèncer»

A les 19.00 h comencem la presentació del llibre Tornarem a vèncer" amb la presència de la diputada d'ERC Marta Rosique i del presient de la secció local d'ERC a l'Ametlla del Vallès. Si no has pogut venir a l'acte tens la possibilitat de veure'l en directe des del nostre canal de YouTube. Pots fer-ho a partir de les 19.00 h prement aquest enllaç: https://youtu.be/0RaCxBhsGdA  

Lleida

S'amplia amb dos habitatges més el projecte de masoveria urbana, un dels compromisos del Govern d'Entesa

El contracte signat amb l’associació Obrint Portes per l’Habitatge Social permetrà viure a 12 joves, que ajudaran a reformar-los i pagaran un lloguer assequible. L’Empresa Municipal d’Urbanisme i l’associació Obrint Portes per l’Habitatge Social han signat una addenda al contracte de masoveria urbana, subscrit el passat 27 de juliol, per la qual es posen a disposició de l’entitat dos habitatges més al barri de la Mariola, que seran reformats i habitats per joves menors de 30 anys, els quals compartiran l’ús un cop estigui rehabilitat. En total, ja són tres els habitatges destinats al projecte de masoveria urbana: un a la Bordeta, que és el resultat de la unió de dos habitatges, i els altres dos signats avui, que permetran residir a 12 joves. El tinent d’alcalde i regidor d’Habitatge i Transició Ecològica, Sergi Talamonte, i el regidor de Joventut, Ignasi Amor, han visitat aquest matí ambdós pisos a La Mariola, en companyia Enric Morros, un dels impulsors de l’associació Obrim Portes a l’Habitatge Social, per veure les condicions dels immobles i conèixer les reformes i rehabilitacions que hauran de realitzar els futurs inquilins a canvi d’un lloguer molt assequible.

Parets del Vallès

Aquest dimarts es presenta el llibre de Junqueras i Rovira 'Tornarem a vèncer'

La proposta estratègica d’Oriol Junqueras i Marta Rovira, publicada dins del llibre Tornarem a vèncer, es presentarà aquest dimarts 22 de setembre, a les 19 hores, a la Sala Basart de la Cooperativa de Parets del Vallès. L'acte, presentat per Carme Badosa, comptarà amb la participació de Marta Vilaret, vicesecretària general de Drets, Llibertats i Lluita Antirepressiva d’Esquerra Republicana de Catalunya. La cloenda final anirà a càrrec de l'alcalde de Parets, Jordi Seguer. La presentació d'aquest dimarts es farà segons les mesures sanitàries corresponents als actes culturals: distàncies de seguretat, neteja de mans i limitació de l'afluència.   Maximitzar fortaleses, esmenar les febleses L’opuscle del president i la secretària general republicans, escrit des de la presó i des de l’exili, analitza les fortaleses del moviment independentista que van portar a la celebració del referèndum de l’1 d’octubre i l’aturada de país del 3 d’octubre del 2017.

Mataró

#MataróDeixada: Passem a l'acció

Des d'Esquerra Republicana fa temps que avisem de la deixadesa en què es troba a la ciutat de Mataró, perquè és un tema que ens preocupa. I ens preocupa per diversos motius; en primer lloc considerem que l'estat de la via pública és essencial per mantenir uns bons serveis i una bona qualitat de vida. I en segon lloc ens preocupa també perquè és un reflex de la imatge de ciutat i capitalitat que volem transmetre. A més, aquesta setmana passada hem pogut llegir unes declaracions de la regidora responsable de la via pública, Elisabet Ruiz, que negava aquesta situació, trient així importància al que nosaltres considerem que hauria de ser una de les prioritats del Govern Municipal, que no només mira cap a una altra banda sinó que nega la realitat. Des de la secció local d'Esquerra Republicana, junt amb el grup municipal com a principal partit de l'oposició, hem portat aquesta problemàtica al ple en diverses ocasions i fent un pas més enllà hem elaborat un mapa d'incidència a la via pública, que gràcies a la col·laboració ciutadana recull ja més de 300 punts; com ara senyals torçats, paviments amb sots, passos de zebra esborrats o llambordes descol·locades.

Santa Coloma de Gramenet

Esquerra Gramenet útil en l'àmbit d'habitatge

El passat mes de Gener el grup municipal d'Esquerra Republicana va presentar una moció al ple pel retorn social del rescat bancari i per garantir l’accés a l’habitatge social. (Podeu llegir-la aquí) En aquesta moció, entre altres coses, demanàvem que el govern municipal tractés amb la SAREB (conegut com a banc dolent) per a que cedissin immobles al lloguer social segons les necessitats del municipi i l’estoc total de l’entitat. Demanàvem la creació d’un fons social d’habitatge. Així doncs, ens va sorprendre gratament quan a finals de juliol el govern municipal va informar que la SAREB cedirà 220 habitatges per a fins socials al consistori. En aquesta mateixa iniciativa del mes de gener volíem instar al Govern central a modificar la Llei 2/2012, per tal de treure la limitació de l’ús dels estalvis municipals per fer front a les necessitats d'habitatge social de la ciutat. Després d’aquesta reclamació que hem fet Esquerra Republicana a totes les institucions des del nivell municipal fins al Parlament i el Congreso, el govern central va decidir el dia 14 de setembre suspendre la regla de despesa per a que els ajuntaments puguin fer-lo servir per a afrontar la situació de la crisi de la COVID19 a casa nostra.

ERC Badalona

Esquerra Republicana denuncia que el govern del Partit Popular fa servir recursos públics en actes de partit

La visita de Pablo Casado al barri de La Salut és un acte de campanya del Partit Popular que a més augmenta la tensió social entorn un problema molt complex com és el de les ocupacions. Si bé Pablo Casado és diputat al Congrés, la prova que no es tractava d’una visita institucional sinó d’un acte de partit és que el govern no en va informar als grups de l’oposició.  Tanmateix aquesta visita va requerir d’un fort desplegament d’efectius de la Guàrdia Urbana i de Mossos d’Esquadra per garantir la seguretat de la visita. En paraules d’Alex Montornès, portaveu del Grup Municipal d’ERC Avancem-MES, “hi ha dues formes de governar: posar les institucions al servei d’un partit o posar les institucions al servei d’una ciutat. El Partit Popular opta per la primera, però Badalona necessita menys propaganda i més afrontar i resoldre problemes. Deixem-nos de propaganda i tirem endavant polítiques efectives que donin respostes a les necessitats dels ciutadans” i ha afegit que entraran una bateria de preguntes per conèixer quants efectius de la Guàrdia Urbana es van requerir, si el servei va ser ordinari o d’hores extres i quins serveis es van deixar de cobrir.

Vic

El Seminari Vell i la vella política

Article d'opinió de Josep Lluís Garcia, professor de la UVic-UCC i regidor d'ERC Vic (publicat a El 9 Nou de 18 de setembre) Amagar informació no és generalment cap delicte, però depèn de qui ho faci i del motiu pel qual ho fa pot arribar a ser-ho. En qualse-vol cas, la necessitat d’amagar informació obeeix sovint a un mecanisme de defensa: si se sap, la informació ens assenyala directament o bé ens redueix llibertat d’acció. Quan la teva posició i les teves conviccions són fortes, no et cal amagar in-formació. Ben al contrari, compartir-la és un gest que convida a l’empatia i a l’assumpció de responsabilitats per part de qui rep la informació. Els nens ho saben molt bé: quan et diuen “t’explico una cosa”, et fan còmplices perquè ets important per a ells, i et fan dipositaris de la responsabilitat de conèixer aquesta informació. Sorprenentment, els nens ho fan perquè han heretat els valors i les emocions sense que ningú els ho expliqui. De valors i emocions heretades, com tot, n’hi ha de bones i de dolentes.

La portaveu del Grup Municipal, Núria Maynou
Granollers

La República que volem

Article d'opinió publicat al diari El 9 Nou el divendres 18 de setembre. Acabem de celebrar una nova Diada Nacional de Catalunya, enguany marcada per la situació de pandèmia que tots vivim i un context polític, institucional i social molt complicat, marcat per la repressió. Malgrat el context, s’ha pogut fer una Diada atípica però que ha seguit mobilitzant a persones i entitats per reclamar, un any més, la voluntat del nostre país de poder decidir lliurament el seu futur i treballar per la independència i la República Catalana. Això, avui en dia, continua sent més necessari que mai, per diversos motius. D’una banda, perquè la República Catalana per la que treballem és l’eina per millorar la vida de tota la ciutadania del país, la vida dels granollerins i granollerines. I també és la única manera de que el nostre país pugui exercir, com a Estat propi, els seus drets i deures envers els seus ciutadans i els seus estats veïns. Defensem una Catalunya més justa socialment, lliure i on tothom hi tingui cabuda.

Vallirana

2n Memorial JOSEP SALA I PONSÀ, lliurament de la placa commemorativa

Ahir dissabte 19 de setembre, la secció local d’ERC Vallirana, vàrem commemorar el 2n memorial JOSEP SALA i PONSÀ, amb el lliurament de la placa commemorativa a la candidatura conjunta CAP, ADF i Protecció Civil, guanyadora d’aquesta edició, per la feina duta a terme en aquest any "d'excepcionalitat" a causa del Covid-19, tenint cura de tots els vallirenencs i vallirenenques i per totes les tasques realitzades de desinfecció, repartiment mascaretes, felicitacions d'aniversaris als més petits, etc. Felicitats als guanyadors i el nostre reconeixement i gratitud. #Vallirana @Erc_BaixLlobreg  

Presentacions del llibre 'Tornarem a vèncer' al Maresme
Maresme

ERC prepara una riuada de presentacions del llibre 'Tornarem a vèncer' a tot el Maresme

La Federació Comarcal d'ERC al Maresme ha preparat tot un seguit de presentacions (respectant totes les mesures sanitàries i de seguretat) del llibre Tornarem a vèncer, escrit per Oriol Junqueras i Marta Rovira, i publicat per ARA Llibres a gairebé tots els pobles del Maresme.  En les presentacions, obertes a tota la ciutadania, hi participaran tant ponents locals com també ponents en l'àmbit nacional que s'aniran repartint al llarg dels actes de la comarca, com ara les diputades de Pineda de Mar i d'El Masnou, Mònica Palacín i Najat Driouech, o el senador Bernat Picornell.  Fins ara, el calendari de presentacions previstes per als pròxims dies és aquest: 25 de setembre: El Masnou / Tordera 26 de setembre: Argentona / Alella  28 de setembre: Montgat (pendent de confirmació)  30 de setembre: St Andreu de Llavaneres / Malgrat  6  d'octubre: Arenys de Munt  12 d'octubre: Sant Cebrià Presentacions ja realitzades: 19 de setembre: Vilassar de Mar 20 de setembre: Calella Tornarem a vèncer és un llibre escrit a quatre mans on es concreta l’estratègia per aconseguir la independència.

Segarra

Cervera commemora l'Any Josep Benet

Aquest dissabte dia 19 es va iniciar el cicle d’actes commemoratius que Cervera durà a terme durant la setmana de la Isagoge, i que s’emmarquen dins la celebració de l’Any Josep Benet en motiu del centenari del seu naixement. Els actes, organitzats per la Paeria de Cervera, el Museu Comarcal de Cervera i Òmnium Cultural Segarra-Urgell, van iniciar amb la descoberta d’una placa a la casa natal de Josep Benet, polític, historiador i editor, que fou nomenat Fill Predilecte de Cervera (1991) i guardonat amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1996) i la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (2000). Durant tota aquesta setmana tindran lloc un reguitzell d’actes que aniran desglossant el llegat de Benet, a través de l’exposició en moviment “La ciutat de Josep Benet” acompanyada de xerrades, una taula rodona, la projecció dels enregistraments de diversos programes de televisió i fins a una activitat infantil que versaran sobre la figura de Josep Benet.

Mateu Xurí, nou president d'Esquerra Illes
Illes Balears i Pitiüses

Mateu Xurí i Maite Pons, nous capdavanters d’Esquerra Republicana a les Balears

Després de quatre anys d’exercir com a president de la insular de Mallorca, Xurí substitueix Joan Llodrà a la presidència de la Federació Territorial d’Illes Balears i Pitiüses i fa tàndem amb la regidora de Ferreries en la direcció del partit a les Illes Balears. Durant el matí d’avui dissabte s’han celebrat, de forma telemàtica, els congressos insulars de les federacions insulars de Mallorca, Menorca i Eivissa – Formentera i la jornada electoral per elegir el president i l’executiva de la Federació territorial d’Illes Balears i Pitiüses. A cada illa s’ha presentat una única candidatura, que ha estat ratificada per unanimitat pels militants que hi han participat. D’aquesta manera, Joan Gaià és el nou president d’Esquerra – Mallorca, Joan Albert Pons ho és de Menorca i Francesc Xavier Prats d’Eivissa i Formentera. L’executiva territorial d’Esquerra – Illes Balears i Pitiüses ha quedat configurada per Mateu Matas Xurí, president; Maite Pons, secretària general; Lluís Segura, secretari d’organització; Nofre Munar, secretari de finances i administració; Anna Marí, secretària d’imatge i comunicació; Carme Gomila, secretària de les dones; Pep Castells, secretari d’acció política; Agustina Vilaret i Catalina Munar, secretàries de política municipal; Josep Antoni Prats, secretari de ciutadania i Pau Arranz, secretari de transició ecològica.