Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Osona

ERC força la sortida del PSC del Consell Comarcal d'Osona

ERC ha forçat la sortida del PSC del Consell Comarcal d'Osona (CCO). L’aprovació per part del Senat de l’aplicació colpista de l’article 155 de la Constitució Espanyola amb els vots favorables del PP, PSOE (partit amb el qual el PSC està federat) i Ciudadanos feia impossible la continuïtat del pacte de govern al Consell d'Osona. Aquest pacte, forjat el juliol de 2015, pretenia representar totes les alcaldies d'Osona al govern del Consell. Creiem que això és positiu: el Consell dona serveis als Ajuntaments, i un pacte que els representi a tots ha permès desenvolupar noves polítiques en àrees diferents que sense la complicitat dels ajuntaments no es podrien haver dut a terme des del Consell Comarcal. Per això estem satisfets de la feina feta aquests dos anys, especialment de la important tasca desenvolupada pel grup comarcal d'ERC. Fins ara, les tensions per la declaració de la República al nostre país hem procurat que passessin en segon terme entre els partits del govern del CCO.

El Vendrell

Corrupció i organisme nociu

El proper dilluns 13 de novembre us convidem a visualitzar el documental "Corrupció i organisme nociu" i també al debat posterior a càrrec de l'Alba Vergès, diputada al Parlament de Catalunya. L'Alba Vergés és llicenciada en economia i en enginyeria tècnica en informàtica de gestió. És també presidenta de la Comissió d'Investigació de l'Operació Catalunya.  

Jaume Vallès
El Vendrell

SOM GENT PACÍFICA I NO ENS AGRADA CRIDAR

Segurament als més joves de vosaltres, el títol d’aquest article no us dirà res més enllà de la pròpia afirmació. Si més no, els més “granadets” potser sí que recordareu la frase com una expressió festiva emprada en excursions, sortides de diumenge i focs de campament, que començava pronunciant-se en veu molt baixa, per anar apujant-ne el to fins esdevenir una autèntica cridòria que contrastava volgudament amb el que s’hi afirmava. D’això se’n diu ser sarcàstic i aquest darrers dies, farcits d’esdeveniments històrics tot i que innegablement caòtics i angoixants, he pogut constatar que a la gent que vivim en aquest racó de la Mediterrània, de manera conscient o com a conseqüència de la genètica incontrolable que pul·lula pel nostre interior, ens encanta ser-ho. Com explicaríem sinó el comportament de tota aquesta població que, tot i predicar a cor que vols i repetir any rere any, segle rere segle, que som gent pacífica i que l’únic que desitgem és viure en pau i tranquil·litat, a la que se’ns gira la truita, sortim massivament al carrer i ens enfrontem a qui convingui amb les mans buides i alçades, per defensar els nostres drets, cultura, institucions i el nostre tarannà pactista? Com pot ser que aquest poble treballador, festiu i tranquil que mai ha estat imperialista i que ja fa gairebé mil anys va inventar allò de les Corts Catalanes, que per molts historiadors eren el model perfecte de parlamentarisme medieval, ara estigui en boca de mig món perquè no li surt de l’engonal conformar-se amb el destí pervers que li proposen uns personatges patètics i malignes però poderosos i farcits de rancúnia, hereus d’aquells conqueridors que varen massacrar un continent sencer per poder viure sense fotre ni brot a les seves terres de secà? Com pot ser que encara continuem en peu i batallant? No seria més senzill aixecar la bandera blanca, espanyolitzar els nostres infants, dir sí senyor a aquests trinxeraires rancuniosos del Gobierno de España, dedicar-nos a cuidar la caseta i l’hortet (els que tinguin la sort de tenir-ne) i tal dia farà un any? Doncs sí, segurament a curt termini seria molt més senzill i pràctic, però la majoria de catalans som gent llegida i tothom amb dos dits de front sap que, si et deixes humiliar per una mala bèstia aquesta no en tindrà mai prou, seguirà maltractant-te fins destrossar-te, perquè la maldat i la clemència no caben al mateix cabàs.

L'Oficina d'Atenció Ciutadana / Foto: Santcugat.cat
Sant Cugat del Vallès

ERC-MES proposa que els càrrecs electes tinguin accés digital al registre d'entrada i sortida municipal

El grup municipal d'ERC-MES proposarà al ple municipal de novembre que els càrrecs electes puguin accedir de forma digital al registre d'entrada i sortida municipal, per tal de poder exercir la seva activitat de control i informació amb més eficàcia. Els republicans plantegen un termini de 30 dies per aplicar la mesura en cas que rebi el vistiplau del consistori. La moció recorda que fa un temps que es va preveure que els portaveus dels grups polítics municipals o a altres regidors/es designats pel propi grup tindrien un accés d’usuari al registre municipal d’entrada on podrien consultar l’entrada de documents. Aquesta iniciativa provenia del document 'Mesures per garantir la transparència i el bon govern en l'actuació municipal', aprovat a principis de 2013. El regidor Ferran Villaseñor explica que l'accés a aquests registres per part dels càrrecs electes 'és important per tal que puguin exercir degudament les seves funcions de gestió, control i fiscalització'. En definitiva, es tracta de poder fer un seguiment dels que assumptes tenen entrada a la corporació (registre d’entrada) i de la tramitació dels diferents expedients que duen a terme els òrgans competents de l’Ajuntament (registre de sortida)'.

Tarragona

[OPINIÓ] Eleccions de ratificació

Les eleccions de l’article 155 són imposades des de fora de Catalunya i compten amb el recolzament de PP, PSOE i C’s, i el de les forces d’ocupació. És prou evident que són unes eleccions colonials. Però arran de la proclamació del mandat de l’1 d’octubre, Catalunya és un territori en disputa entre la vella monarquia (violenta per naturalesa) i la nova república (pacífica de naixement). Potser per això val la pena aprofitar aquest envit amb intel·ligència. Com sabeu, les urnes són el nostre millor camp de batalla. Podem fer veure que els matisos i les diferències de partit són la mar de rellevants, com seria desitjable. Però quina importància tenen aquestes diferències si tenim el govern legítim de Catalunya tancat a la presó, el President a l’exili, la societat civil perseguida, la democràcia reprimida i l’autonomia suspesa? No, aquestes no són unes eleccions normals atès que aquí ens ho juguem tot. O reafirmem el mandat de l’1 d’octubre o reafirmem el 155.

Vallès Oriental

Chakir El Homrani, candidat d’ERC del Vallès Oriental

Quatre dones encapçalen la representació comarcal El Congrés Comarcal d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha escollit el granollerí Chakir El Homrani com a primer candidat comarcal al Parlament. La representació del Vallès Oriental a la llista republicana de les eleccions del 21 de desembre es completa amb Marta Vilaret (Mollet), Sònia Galtié (Vallromanes), Magalí Miracle (Sant Celoni) i Mayte Escobar (Bigues i Riells), alhora que també hi figuraran els militants encausats per les represàlies jurídicopolítiques de l’estat espanyol, així com els altres candidats del Congrés Comarcal: Albert Monserrat (Montmeló) i Xavier Cols (la Llagosta). L’assemblea s’ha reunit a Martorelles d’urgència aquest dimarts 7 de noviembre a causa de la convocatòria exprés per part del Govern espanyol. Tal com ha afirmat el president comarcal, Oriol Ramon, es tracta d’unes eleccions “imposades, il·legitimes i il·legals”, però Esquerra ha decidit concórrer-hi “perquè no ens fan por les urnes”.

La Seu d'Urgell

ERC LA SEU RECLAMA, A TRAVÉS D’UNA MOCIÓ, L’ADEQUACIÓ DEL CARRER RONDA

El grup municipal d’ERC la Seu ha presentat per ser debatuda al proper plenari una moció on reclama l’adequació del carrer Ronda. Aquest carrer, que en el tram esmentat és camí, es troba en un estat de degradació important, que posa en risc la seguretat de vianants. El vial, que esdevé una via d’apropament entre el barri de Santa Magdalena i el centre de la Seu, és freqüentada per gran nombre d’infants i famílies, ja que es troba a les immediacions de dos centres educatius, l’Institut Joan Brudieu i l’escola Albert Vives. Els regidors reclamen doncs que, es redacti una proposta de millora de l’espai per part dels serveis tècnics municipals, que s’inclogui al pressupost 2018 una partida per fer front a l’adequació de la zona i, finalment, que aquesta sigui realitzada durant el primer trimestre de l’any 2018.    TEXT DE LA MOCIÓ   El regidors del grup municipal d´Esquerra Republicana de Catalunya, Francesc Viaplana, Berta Vidal i Xavier Munt, presenten al plenari la següent proposta d´acord: EXPOSICIÓ DE MOTIUS L’inici del carrer Ronda, al barri de Santa Magdalena, fins arribar al carrer Ribera d’Urgellet es troba des de fa anys en un estat de degradació important.

Montcada i Reixac

Aquest dissabte omplim els carrers de Barcelona per reclamar la llibertat dels nostres presos

Sota el lema “Llibertat. Som República”, la ciutat de Barcelona acollirà aquest dissabte una nova concentració en protesta per l’empresonament del govern legítim de Catalunya així com de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Des d’ERC Montcada i Reixac volem animar a tots els ciutadans i ciutadanes de la nostra localitat a participar en aquesta manifestació. La secció local d’ERC participarà demà a les 17:00 hores en la manifestació convocada per diferents entitats i partits polítics per reclamar l’alliberament Jordi Cuixart, Jordi Sánchez i els membres del govern empresonats. La concentració també vol ser una protesta contra l´aplicació il·legal de l’article 155 i un clam davant la repressió policial, judicial i administrativa que està duent a terme l’Estat Espanyol contra Catalunya i les seves institucions. La secció local sortirà cap a Barcelona des de l’estació de Rodalies de Montcada i Reixac (Centre) entre les 15:30 i les 16:00 hores, conjuntament amb la plataforma “MiR per la República”.

Dolors Bassa ha estat escollida per unanimitat per tots els congressos comarcals d'ERC
Federació de Girona

Dolors Bassa serà la cap de llista d’Esquerra Republicana a les comarques gironines el proper 21D

Dolors Bassa encapçalarà la llista d’Esquerra Republicana a les comarques gironines a les eleccions del 21 de desembre. La consellera que es troba empresonada des del passat 3 de novembre s’ha mostrat disposada a liderar la candidatura i la proposta ha estat aprovada per aclamació per tots els congressos comarcals d’ERC de la demarcació. El Consell Nacional d’ERC ho ha ratificat aquest dissabte 11 de novembre així com també que l’alcalde de Sarrià i diputat al Parlament Roger Torrent serà el número 2 i la diputada al Parlament, Anna Caula, la número 3. El president de la Federació Regional d’Esquerra Republicana a les comarques gironines, David Mascort, es mostra orgullós de la proposta de llista gironina que es ratificarà aquest cap de setmana al Consell Nacional del partit i afegeix que “ens honora que la lideri la Dolors, amb tots els valors i dignitat que representa. La nostra consellera de Treball, Afers Socials i Famílies que està empresonada per, simplement, complir amb el mandat democràtic que els ciutadans van decidir a les urnes del 27S i, posteriorment, l’1 d’octubre”.

Baix Penedès

Teresa Vallverdú candidata d’ ERC del Baix Penedès al Parlament de Catalunya en les eleccions del 21D.

La militància d´ERC del Baix Penedès, reunida el passat dimarts, en un congrés comarcal extraordinari, va decidir de forma molt majoritària l’ elecció dels seus candidats comarcals, per tal de que formin part de la candidatura del partit per  la demarcació de Tarragona en les properes eleccions al Parlament de Catalunya del 21D. L’ actual Diputada al Parlament de Catalunya, l’ arboçenca Teresa Vallverdú, tornarà a encapçalar la candidatura comarcal, després de rebre el suport de la militància de la comarca, que va avalar-la per tal de seguir desenvolupant la feina feta fins ara en el Parlament, on exercia de portaveu de  Junt pel Sí en la Comissió de Cultura, a banda de ser membre de les Comissions d’ Ensenyament, de Territori així com de la de seguiment i control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Els militants d’ ERC al Baix Penedès, també van decidir donar suport a Lluís Navarrete per tal d’acompanyar en aquesta candidatura comarcal a la Teresa Vallverdú.

Consell administració EMU
Lleida

ERC demana la dissolució de l’EMU per inviable

Els republicans consideren que no compleix amb els objectius pels quals es va crear i que l’organisme suposa una carga econòmica massa elevada al consistori El grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria ha demanat de nou la dissolució de l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) per inviable. Segons Josep Maria Baiget, portaveu del grup republicà, mantenir l’EMU costa massa diners al consistori, quan l’organisme tampoc compleix amb els objectius pels quals es va crear, “per tant demanem la dissolució de l’EMU per inviable i perquè només exerceix com a entitat gestora de lloguers d’habitatges socials, funcions que es podria fer des d’una simple Oficina Local d’Habitatge”,afirma el regidor. Baiget també denuncia que l’EMU és una sobre carga innecessària de despesa a l’Ajuntament, “el qual cada any ha d’injectar-li gairebé 4 milions d’euros per garantir-ne la seva viabilitat, sense comptar el deute que té ja acumulat amb la Paeria de més de 10 milions d’euros, per crèdits i pagaments diversos”, diu Baiget.

Ple octubre 2017
Granollers

Corresponsabilització i empoderament

El Pressupost Municipal de l'Ajuntament de Granollers pel 2018 incorpora, per primera vegada, una partida d'inversió de 500.000€ que es destinarà als projectes que sorgeixin d'un procés ciutadà de participació. És el que coneixem com a pressupostos participatius, i que fa més d'una dècada que el nostre grup reclama. Ara fa un any, ERC-Acció Granollers vam aconseguir el compromís de l'equip de govern socialista de consensuar i posar en marxa un model de pressupost participatiu de cara al 2018. Malgrat la manca de consens (de moment només ens ha arribat un esborrany de la proposta al qual vam fer al·legacions i que no hem pogut debatre), ens alegra veure que Granollers per fi dóna aquest pas. Però som molt conscients que el model de participació del PSC és molt diferent al nostre, i ens preocupa que el procés que finalment s'acabi implementant no afavoreixi la participació i implicació de la ciutadania. De fet, el propi PSC defineix aquest nou procés participatiu com una “crida de la ciutadania a l'Ajuntament assenyalant-li què es pot fer perquè el que està malament o és millorable pugui estar millor, plantejant mitjans des de la perspectiva ciutadana”.

Parets del Vallès

L'Ajuntament de Parets demana la llibertat de Jordi Turull però no el considera 'pres polític'

El vot contrari dels socialistes paretans ha impedit, en els plens extraordinaris celebrats aquest dijous a la tarda, que l'Ajuntament de Parets del Vallès reconegui el conseller paretà Jordi Turull com a 'pres polític'. Les dues mocions presentades per Ara Parets ERC,Sumem Parets i NOPP -que anaven en aquesta línia- van ser rebutjades pel PSC-PSOE i Ciutadans. En canvi, en la moció de mínims -consensuada per socialistes i el PDECAT- s'expressa "el suport especial com a veïnes i veïns a Jordi Turull" i es reclama "la revisió d’aquest acte judicial i la seva posada en llibertat, així com la excarceració dels presidents d'Òmnium Cultural i de l'Assemblea Nacional Catalana, i de la resta de membres del Govern Català". Els socialistes es neguen a reconèixer la legitimitat del Govern de Puigdemont Ara Parets ERC va votar en contra de les mocions presentades pel grup socialista, una contra el 155 perquè es va negar a reconèixer que l’1 d’octubre de 2017 va tenir lloc un Referèndum per l’autodeterminació de Catalunya i també es va negar a fer autocrítica.

Alt Pirineu

ERC de l'Alt Pirineu i l'Aran escull el seus candidats a les eleccions del 21D

Esquerra Republicana de Catalunya ha organitzat, en els darrers dies, els diferents congressos comarcals per tal de triar els candidats que optaran a anar a les llistes electorals de cara a les eleccions al Parlament de Catalunya del proper 21 de desembre. Així doncs, en els respectius congressos de l’Alt Pirineu i l’Aran, que s’han celebrat entre el 5 i 7 de novembre, els electes han estat: per a l’Alta Ribagorça, Nil Monsó; per a l’Alt Urgell Urgell, Francesc Viaplana i Sergi Parramon; a la Cerdanya, Elies Nova; al Pallars Jussà, M. Rosa Amorós i M. Pilar Cases al Pallars Sobirà, Ramon Villuendas; i finalment a la Val d’Aran, Hug de la Rosa. Cal remarcar que, les comarques pirinenques formen part de la circumscripció electoral de Lleida, a excepció de la Cerdanya que pertany a la de Girona. Esquerra Republicana de Catalunya, escull els seus candidats a través del vot directe de la seva militància i des del propi territori. Així, l’Alt Pirineu i l’Aran, ha realitzat l’elecció de fins a vuit candidats.

Federació de Lleida

Eritja: 'La disjuntiva en la qual s'ha posat a la Mesa del Parlament ha estat totalment clara: o acates o directe a la presó'

Diversos càrrecs orgànics i electes de la Federació Regional de Lleida d’Esquerra Republicana de Catalunya s’ha desplaçat avui a Madrid per expressar el seu suport a Carme Forcadell i als membres de la Mesa del Parlament de Catalunya que avui declaren a la seu del Tribunal Suprem espanyol, tal i com ja ho vant fer el dijous de la setmana passada donant suport al Govern de la Generalitat. La comitiva, encapçalada pel president dels republicans i alcalde de Torrelameu, Carles Comes, estava composada per alcaldes, diputats a la cambra catalana i diputats i senadors a Corts Generals de la formació.   Comes ha volgut enaltir la dedicació dels imputats i l’agraïment absolut pel compromís que sempre han demostrat la presidenta i de la mesa, que segons ha manifestat ‘ho han evidenciat i se l’han jugat fins al final per preservar la llibertat d’expressió. Ho han fet tot, absolutament tot’. De la mateixa manera que ha expressat el seu convenciment de que ‘empraran les estratègies de defensa més adequades perquè els volem a tots a casa, on faran molta més feina que engarjolats injustament’.

Lluís Salvadó
Ebre

Lluís Salvadó, Jordi Gaseni, Montserrat Perelló i Neus Sanromà, escollits per les comarcals d’Esquerra per formar part de les llistes electorals al Parlament

El passat dimarts 7 de novembre es van celebrar els congressos comarcals d’Esquerra Republicana de Catalunya a les Terres de l’Ebre per escollir els candidats a la llista electoral de les properes eleccions al Parlament de Catalunya del 21 de desembre.   Les primeres persones candidates de cada comarca escollides van ser Lluís Salvadó, exsecretari d’Hisenda de la Generalitat de Catalunya, pel Montsià; Jordi Gaseni, alcalde de l’Ametlla de Mar, pel Baix Ebre; Montserrat Perelló, regidora de Tivissa i consellera comarcal, per la Ribera d’Ebre, i Neus Sanromà, regidora d’Arnes, per la Terra Alta.   A més, es van escollir la resta de candidats que els acompanyaran a la llista electoral. Alfons Montserrat, alcalde d’Alcanar, i Sònia Tomàs, regidora de Masdenverge, ho faran pel Montsià; Maria Jesús Viña, regidora de Tortosa; Damià Grau, alcalde de l’EMD de Campredó, i Anna Vidiella, regidora de Benifallet, pel Baix Ebre, i Roger Herèdia, de la Torre de l’Espanyol, per la Ribera d’Ebre.