Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Castell de castelldefels
Castelldefels

Castelldefels, els fets de l'1 d'octubre

L’1 d’octubre va ser el dia que el poble de Catalunya va agafar les regnes del seu destí. Aquell dia, el republicanisme va defensar el dret a decidir lliurement el futur del país. Com a vivència col·lectiva cal que tots i totes posem el nostre gra de sorra per documentar-la i acumular experiències que siguin el motor per al desplegament de la República Catalana, una república que ha destapat les febleses democràtiques d’un Estat i d’un model d’Europa incapaces d’assumir la voluntat dels seus ciutadans. Castelldefels, una de les 20 ciutats més grans dels país, va formar part d’aquesta obra col·lectiva. I ho va fer tant la seva ciutadania com el seu govern municipal. Aquest és el relat documentat d’aquells fets, tant en els seus dies previs com els posteriors, que l’Executiva local d’Esquerra Republicana volem compartir amb vosaltres.  

Salou

ERC de Salou reclama la dimisió de Batalla del Patronat de Turisme.

El grup municipal d'ERC reclama a l'Ajuntament de Salou que cessi David Batalla del consell rector del Patronat de Turisme del municipi a causa del recent canvi de seu social a Benalmádena (Màlaga). Quan va ser nomenat, Batalla era representant de la Federació d'Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT), de la qual en va ser fins fa poc el seu president. Els republicans han lamentat la decisió i alhora la rebutgen "perquè s'ha demostrat que el canvi social de l'empresa a terres andaluses és innecessari per la situació que s'està vivint a Catalunya ni la seguretat institucional i ni jurídica", segons el portaveu d'ERC Salou, Alexandre Boquet. En aquest sentit, ha afegit que "aquesta postura és equivocada, ja que s'ha demostrat amb dades que l'economia del país no s'ha vist afectada per la situació de Catalunya" i etziba que "no entenem com una empresa nascuda aquí, a Salou, faci una maniobra d'aquestes seguint les recomanacions del bloc del 155". Boquet afirma que "si aquesta empresa actua així, no mereix representar a ningú del sector turístic i menys en un òrgan de representació municipal com és el Patronat de Turisme de Salou".

La Llagosta

Bon any nou a tothom!

Primer de tot voldríem desitjar en aquest article un feliç any nou a tothom i també que hagueu passat uns bons nadals en companyia dels vostres éssers estimats, tot recordant als que ja no hi són entre nosaltres, especial record per en Jesús Muela, als seus companys i familiars, les nostres condolencies. Així donçs hem deixat enrere un 2017 carregat de moments trascendentals i intensos en la història d’aquest país...els preparatius i la posterior celebració del Referèndum de l’1 d’octubre amb la consegüent repressió policial i judicial de l’Estat, l’activació de l’article 155, els empresonaments, el exili d’una part del Govern legítim a Bèlgica, la convocatòria des de Madrid d’unes eleccions el 21 de decembre que, tothom sabia menys qui les va convocar, tornarien a donar unes majories independentistes al Parlament de Catalunya...en definitiva, el 2018 és presenta com un curs polític al nivell de l’anterior, perquè davant l’oferta sincera de diàleg del Govern de Catalunya, continuarà presumiblement la rotunda negació per resposta i la nula voluntat de seure a parlar.

ERC proposa convertir tota la Rambla en una zona de vianants
ERC Viladecans

ERC retreu a l’equip de govern de Viladecans la seva inacció i mantenir la ciutat aturada

El grup municipal d’ERC a Viladecans ha retret als dos socis al capdavant de l’Ajuntament (PSC+ICV) que mantinguin els grans projectes de ciutat aturats i ha lamentat la inacció que impregna l’obra de govern durant aquest mandat. En concret els republicans assenyalen la reforma pendent de la Rambla Modolell i els Jardins de Magdalena Modolell, la nova pista d’atletisme, la millora del barri d’Alba-rosa o la futura biblioteca pública de Can Ginestar. La portaveu municipal d’ERC, Bàrbara Lligadas, ha assegurat que “la ciutat està aturada, aquest mandat l’acció de govern de l’Ajuntament ha anat al ralentí tal com demostren projectes estratègics que continuen pendents a poc més d’un any de les municipals. Un clar exemple és la reforma de la Rambla Modolell. El 2015 des d’ERC ja vam proposar convertir-la en un espai exclusiu per a vianants i tres anys després el consistori només ha fet un procés participatiu però no ha previst ni un euro per a la remodelació del passeig als pressupostos de 2018”.

ERC Badalona

Els grups de govern proposaran al ple de Badalona reclamar a la Generalitat que aboni el deute sobre escoles bressol

Ja fa 5 cursos (el 2011, durant el govern de CiU amb el suport del PP) que la Generalitat va deixar de subvencionar les escoles bressol de Badalona. Part d'aquesta subvenció s'ha pogut cobrir des de la Diputació de Barcelona, però no tot. Durant el govern d'Albiol aquesta manca de finançament es va repercutir en les famílies, que van veure com la quota s’incrementava en 50€ mensuals, i les 5 escoles bressol municipals van deixar d'omplir la totalitat de les seves places. Alguns consistoris van iniciar llavors els tràmits per reclamar a la Generalitat per aquest greuge però l’Ajuntament de Badalona, governat pel PP, no ho va voler fer. Ara, una sentència obliga a la Generalitat a fer front a aquest deute amb els ajuntaments que ho van denunciar. La regidora de Badalona Educadora, Laia Sabater, va iniciar fa unes setmanes els contactes amb altres ajuntaments per coordinar la reclamació. També s’ha fet un estudi per determinar quina és la quantitat que Badalona ha deixat de percebre, que ascendiria a uns dos milions i mig d’euros si es fa el càlcul en funció dels 1300€/plaça que la Generalitat va aportar el curs 2011-2012.

Moments d'una exhumació, al Pallars Jussà / Foto: Eldiario.es
Sant Cugat del Vallès

ERC-MES vol que l'Ajuntament es bolqui en el banc d'ADN d'identificació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) proposarà al ple de gener que l'Ajuntament faci difusió entre la ciutadania del banc d'ADN per identificar persones desaparegudes durant la Guerra Civil. A través d'una moció, els republicans volen que el consistori es comprometi a impulsar campanyes o conferències informatives sobre el projecte, treballar amb les entitats locals de memòria històrica i formar els treballadors i treballadores municipals perquè puguin també donar a conèixer la iniciativa. El banc d'ADN va néixer a partir del suport que va rebre una campanya de micromecenatge a Verkami, després que la iniciativa rebés el suport del Parlament de Catalunya i que el departament de Medicina de la UB i la Fundació Bosch i Gimperi elaboressin el primer protocol per planificar la recollida de l'ADN. De fet, la Llei de Fosses Comunes del 2009 no preveia cap pla pel que fa a la recollida de mostres identificatives, però al 2013 es va dur a terme una modificació parlamentària, a més d'actualitzar el mapa de fosses.

Parets del Vallès

Ara Parets ERC exigirà que l’Ajuntament torni a col·locar el llaç groc al balcó de la Casa de la Vila

El Grup Municipal d’Ara Parets Esquerra Republicana ha demanat a l’alcalde Sergi Mingote que torni a situar el llaç groc, que reivindica la llibertat dels presos polítics catalans, en el balcó de l’edifici consistorial. El llaç va ser retirat pocs dies abans de la celebració de les eleccions catalanes el 21 de desembre, a instàncies de la Junta Electoral que havia rebut una denúncia presentada pel regidor de Ciutadans. Quan fa gairebé 20 dies de la jornada electoral, el Partit Socialista –que ara governa en solitari a l’Ajuntament- no ha tornat a col·locar el llaç. De fet, el portaveu d’Ara Parets ERC, Jordi Seguer, va lamentar la situació en una piulada el 29 de desembre on demanava, a més, que l’Ajuntament col·loqués també la pancarta Llibertat Presos Polítics al balcó de la Casa de la Vila: Ara que han passat les eleccions del #21D estaria bé que l'Ajuntament de #Parets recuperés el llaç groc a la façana i col·loqués la pancarta #LlibertatPresosPolítics.

Dosrius - Canyamars - El Far

L’independentisme trenca la barrera del 50% al municipi de Dosrius

El passat 21 de desembre, els ciutadans de Dosrius vam celebrar les eleccions al Parlament de Catalunya. Unes eleccions en unes circumstàncies excepcionals, convocades sota l’article 155 de la Constitució Espanyola i amb múltiples desavantatges per les opcions independentistes, amb els principals dirigents empresonats o a l’exili, una majoria de mitjans descaradament en contra i amb múltiples prohibicions absurdes, com les del color groc. A Catalunya els resultats van ser clars, amb una majoria de diputats independentistes i el millor resultat d’Esquerra Republicana de Catalunya des de temps de Macià i Companys, que han consolidat ERC com una de les formacions amb el suport més ampli nacionalment i el principal referent de l’esquerra. En l’àmbit municipal encara han estat millors, on per primer cop a la història, les formacions independentistes han trencat la barrera del 50% del vot, consolidant la majoria absoluta dels partidaris de la República. Tot això, amb una participació rècord al municipi (84,7%).

Gràcia

PAU ALSINA, DE NOU A GRÀCIA

El resultat de la consulta veïnal  ha estat favorable a la restitució del nom del carrer Pau Alsina, teixidor, primer diputat català de classe treballadora, escollit el 1866 pel Partit Republicà Democràtic a les Corts espanyoles i regidor a l’Ajuntament de Barcelona.   L’any 1942 el dictador el va substituir pel de Secretari Coloma, impulsor de la Inquisició a Catalunya, que va signar, en nom dels Reis Catòlics, el decret d’expulsió dels jueus del Regne de Castella i la Corona d’Aragó, va ordenar tortures i dictar condemnes a la foguera per a persones que la Inquisició sentenciava com a culpables d’heretgia o bruixeria.   La Comissió de Nomenclàtor, el 17 de gener de 2017, va debatre el canvi de nom, a iniciativa del Grup d’Estudis Coll-Vallcarca, que va prendre com a pròpia la determinació del seu secretari Josep Beltri i Seguí, amb l’argument que Joan de Coloma no fou un personatge digne per a recordar-lo en un carrer del nostre districte, ja que les seves fites van ser força sagnants, fosques i reaccionàries.

Terrassa

El grup municipal d’ERC-MES expresa el ple rebuig a la tàctica de la confrontació de Ciutadans a Terrassa

 Isaac Albert: “Ciutadans viu de convertir els símbols de llibertat i democràcia en suposades ofenses d’on treure rèdit electoral”   “El llaç groc no representa l’independentisme, representa els drets humans i la voluntat d’alliberar persones injustament empresonades.”   El ple de l’Ajuntament de Terrassa del mes de novembre a instàncies d’ERC-MES va decidir per àmplia majoria il·luminar la façana del consistori en solidaritat als presos polítics fins al seu alliberament. Des del grup municipal d’ERC-MES es va penjar un cartell amb el llaç groc a la finestra del seu despatx al mateix edifici i amb la mateixa finalitat. Dues mostres de solidaritat envers persones injustament empresonades per les seves idees polítiques que Ciutadans va portar a la junta electoral i va denunciar fins a aconseguir que es retiressin durant la campanya. Poc va importar a la formació espanyolista que representessin la voluntat del plenari o que la seva prohibició vulneri la llibertat d’expressió.

ERC aconsegueix els millors resultats de la seva història.
Torrelles de Llobregat

Les Eleccions, es Guanyen?

Amb el costum que tenim de simplificar les coses per poder-les entendre millor sovint acceptem titulars com “Les eleccions les ha guanyat...” o “Tal formació ha sortit derrotada...”. A les democràcies consolidades, i Espanya sembla que no acaba de ser-ho, són els votants els que reparteixen entre les diferents opcions polítiques el poder institucional. Cada partit o grup d’electors rep la confiança dels seus votants i es reparteix així el nombre de regidors o diputats. És llavors quan les formacions negocien entre elles la responsabilitat d’exercir el govern i de triar la mesa del Parlament, el govern nacional o el govern local. Les eleccions, doncs, no es guanyen ni es perden, senzillament evidencien les preferències polítiques dels electors. En l’àmbit municipal, especialment en pobles petits com el nostre, la confiança, més que a unes sigles, es fa a les persones que van en una determinada llista. Es dóna el cas que llavors ens trobem amb electors que dipositen el seu vot a llistes que no coincideixen amb el seu marc ideològic, però que fan confiança a l'equip que encapçala tal o qual persona en la que si creuen pot exercir responsabilitats de govern.

Parets del Vallès

La liquidació final de les obres de l’avinguda Espanya eleva el cost fins els 1,5 milions d’euros

1,47 milions d’euros, aquest és el cost final de les obres de remodelació de l’avinguda Espanya que es van desenvolupar entre 2015 i 2017. Els treballs, executats en tres fases diferents, des del carrer Pau Casals i fins Can Roure van anar a càrrec de les empreses Construccions Riera (1a i 2a fase) i Servidel (3a fase). Si a aquests imports s’afegeix la remodelació del tram comprès entre l’avinguda Pedra del Diable i el carrer Pau Casals (executada el 2012), les obres hauran costat més d'1,7 milions d’euros. En l’import de la liquidació final s’inclou la reparació del paviment del carril bici (Pau Casals – Butjosa) que va anar a càrrec de Recotec Manteniments -vinculada a ABOLAFIO- i que va costar 35.245 euros. La mateixa empresa va dur a terme una altra reparació puntual per un import de 4.409 euros. A tot això cal afegir les actuacions a la xarxa d’abastament d’aigua que l’empresa CASSA, Aigües de Sabadell, va dur a terme amb el fins de reposició (165.

Resultats eleccions 21D
Altafulla

A Altafulla guanya ERC, la democràcia i la República.

Al referèndum de l’1 d’octubre la ciutadania catalana va donar tota una lliçó de democràcia a l’Estat espanyol, que va oferir una contundent resposta: violència cap als votants, empresonar la meitat del govern i forçar l’exili de l’altra meitat. Amb l’aplicació de l’article 155, el PP, PSOE i Cs s’han carregat l’autogovern de Catalunya, intentant a la desesperada prendre el control del país a les eleccions del 21D. Però com deia la campanya d’ERC: “la democràcia sempre guanya”. Amb una participació nacional del 82%, les forces independentistes han tornat a revalidar la majoria absoluta amb 70 diputats en total. A Altafulla la resposta va ser encara més contundent, i s’ha demostrat que el nostre poble està al costat de la República Catalana. Els darrers mesos, la mobilització republicana, colze a colze amb l’ANC i el CDR, ha estat exemplar i el 21D es van recollir els fruits d’aquesta feina. “ERC a Altafulla ja ha guanyat unes europees i unes catalanes: ara les municipals.

Sant Quirze del Vallès

Un cop més, gràcies Sant Quirze

Es van esmorteint els ressons de les eleccions del 21 de desembre, i arribats aquest punt volem donar les gràcies a totes les persones que, des del poble, es van bolcar amb el partit durant la campanya, les eleccions i el recompte. Com sabeu, per nosaltres no ha estat, no és fàcil. Tenim el president del partit, Oriol Junqueras, a la presó, i un grup de Consellers del legítim govern de Catalunya encara a l'exili. És per això que vam decidir que a Sant Quirze nosaltres la campanya no la començaríem el 4 de desembre, sinó una setmana després, el dia 11. Una protesta en solidaritat i record cap a totes aquelles que es troben privades de llibertat o lluny de casa per mantenir una mica de llibertat. Gràcies a les que vau venir a escoltar la diputada Ana Surra al Puri; gràcies a les que vau venir també a tancar campanya a l'acte conjunt que vam fer amb les altres dues candidatures republicanes al poble. Un agraïment especial a les qui us vau passar per la paradeta a l'entrada del parc de les Morisques, i vam parlar, vam intercanviar opinions i punts de vista; gràcies inclús a aquelles amb les que vam discrepar, i que ens vau dir que no ens votaríeu, però amb qui vam tenir un interessant debat d'idees a peu dret.

Ripollès

ERC proposa establir una franja de ferm dur integrat a la plaça Clavé per facilitar el pas a persones amb mobilitat reduïda

Una de les reivindicacions, que de forma recurrent, ha efectuat els darrers anys el grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, ha sigut l'eliminació de les barreres arquitectòniques existents als espais públics de la vila. Si bé és veritat que, al llarg dels últims anys, moltes voreres han millorat i han deixat de ser un obstacle pel pas de persones amb mobilitat reduïda, persones amb cadires de rodes o caminadors o per a cotxets de nadons, a data d'avui encara queden moltes voreres per ser transformades com a elements totalment transitables, especialment als barris del Pla del Roser, l'Estació i a la Coromina del Bac. Tanmateix, existeix una gran barrera arquitectònica al centre del municipi que és la Plaça Clavé. Una plaça de grava, la qual és indispensable de travessar si qualsevol ciutadà vol anar d'extrem a extrem del municipi i que presenta dificultats de pas amb persones amb mobilitat reduïda. En aquest sentit, des d'ERC, es torna a reivindicar - el grup republicà ho va proposar pel pressupost 2018 i l'equip de govern no va tenir-ho en consideració - la necessitat de traçar una franja de panots de grava, un paviment ferm integrat a l'entorn que facilitaria el pas de persones amb mobilitat reduïda, cadires de rodes o caminadors o per a cotxets infantils.

Sant Joan de les Abadesses

ERC proposa establir una franja de ferm dur integrat a la plaça Clavé per facilitar el pas a persones amb mobilitat reduïda

Una de les reivindicacions, que de forma recurrent, ha efectuat els darrers anys el grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, ha sigut l'eliminació de les barreres arquitectòniques existents als espais públics de la vila. Si bé és veritat que, al llarg dels últims anys, moltes voreres han millorat i han deixat de ser un obstacle pel pas de persones amb mobilitat reduïda, persones amb cadires de rodes o caminadors o per a cotxets de nadons, a data d'avui encara queden moltes voreres per ser transformades com a elements totalment transitables, especialment als barris del Pla del Roser, l'Estació i a la Coromina del Bac. Tanmateix, existeix una gran barrera arquitectònica al centre del municipi que és la Plaça Clavé. Una plaça de grava, la qual és indispensable de travessar si qualsevol ciutadà vol anar d'extrem a extrem del municipi i que presenta dificultats de pas amb persones amb mobilitat reduïda. En aquest sentit, des d'ERC, es torna a reivindicar - el grup republicà ho va proposar pel pressupost 2018 i l'equip de govern no va tenir-ho en consideració - la necessitat de traçar una franja de panots de grava, un paviment ferm integrat a l'entorn que facilitaria el pas de persones amb mobilitat reduïda, cadires de rodes o caminadors o per a cotxets infantils.

Santa Margarida i els Monjos

SMiMonjos habilitarà tres espais públics per tal que els gossos puguin jugar i córrer

A SMiMonjos que no hi ha diners per mantenir el centre de dia pels avis, s'habilitaràn tres espais públics per tal que els gossos puguin jugar i córrer. Quan els espais canins estiguin enllestits, entrenadors especalitzats duran a terme diferents sessions de bon ús de les instal.lacions L'any que ve Santa Margarida i Els Monjos habilitarà tres nous espais canins en el quals els gossos podran jugar i córrer lliurement sense necessitat d'anar lligats. Els espais estaran senyalitzats i delimitats per tanques i estaran concebuts no només com a grans àrees de “pipican”, sino com a llocs en que els animals i els seus propietaris podran interactuar. L'Ajuntament de Santa Margarida i Els Monjos ha anunciat que durant el primer trimestre del 2018 s'adequaran els dos primers espais que estaran ubicats a la intersecció dels carrers Lleida i Sant Joan darrera de la Plaça del Molí i al carrer Maria Aurèlia Capmany entre l'institut i l'escola Arrels. El tercer espai, que encara no té la seva ubicació final decidida, es farà realitat a les acaballes del 2018.

Parets del Vallès

Rebutjada la proposta d’Ara Parets ERC de rebaixar l’IBI un 5% fins al 2019

El Ple extraordinari de l’Ajuntament de Parets, reunit el passat 19 de desembre, va aprovar de manera definitiva les ordenances fiscals per al 2019. Finalment l’equip de govern no va acceptar la proposta d’Ara Parets ERC de rebaixar l’import de l’Impost de Béns Immobles (IBI) un 5% fins al 2019. L’al·legació no va ser ni tan sols acceptada durant el període d’exposició pública mentre que la resta d’al·legacions van ser rebutjades. El PSC i el PDECAT van rebutjar la introducció del sistema de tarifació social en serveis públics com l’escola bressol i l’escola municipal de música. De fet, aquest va ser un dels compromisos que el Partit Socialista va adquirir durant la negociació de les ordenances de 2017 i que per això Ara Parets Esquerra Republicana havia votat a favor. El portaveu Jordi Seguer va dir que “l’esperat estudi acurat d’aquest sistema de tarifació social no l’hem vist per enlloc malgrat que s’han gastat més de 300.000 euros en estudis i assessories diverses”.