Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Federació de Lleida

Fornells: ‘En el marc d’una societat cada cop més envellida, hem d’aprofitar tot el potencial de la tecnologia per donar una major qualitat de vida a les persones grans’.

La diputada i presidenta de la comissió de Treball, Afers Socials i Famílies al Parlament de Catalunya i alcaldessa de Vilanova de l’Aguda, Montserrat Fornells, ha participat avui a la conferència de l’EPTA (Assesorament Parlamentari Europeu sobre Tecnologia) que s’ha dut a  terme a la seu del Parlament suec a Estocolm.   Fornells, que ha intervingut com a representant del Parlament de Catalunya en la conferència Tecnologies en l’atenció de la gent gran, hi ha pogut explicar el gran esforç que s’està fent des de Catalunya ‘per incorporar les noves tecnologies als nostres serveis sanitaris amb l’objectiu d’augmentar la seguretat i l’autonomia de la gent gran, desenvolupant alguns  projectes que han estat inclosos en la recopilació dels 25 projectes més influents de la Comissió Europea’.   En aquest sentit, ha esmentat el desenvolupament d’un sistema basat en sensors de gas i intel·ligència artificial per tenir cura de la gent gran que és capaç de detectar situacions de risc, com ara el gas, la mala ventilació o l’aliment malmès o un prototip de mitjó intel·ligent que supervisa el moviment mentre es camina, amb l'objectiu de comprovar l'equilibri i ajudar a prevenir caigudes.

Gràcia

Hem salvat l'alzina?

Gairebé fa un any, les alarmes s'encenien a la Gràcia, unes alarmes que només els veïns i veïnes de la Vila havien sabut veure i escoltar, i que el govern havia ignorat o obviat. Com sempre el veïnat va fer la feina, va mobilitzar-se, va apretar, va lluitar i va salvar l'Alzina. Les màquines es van aturar, l'Alzina es va salvar, part de les casetes i el jardí també però ara per culpa de la manca de governança municipal ho podem perdre tot. Avui, però, ens trobem en aquell punt on cal ser responsable i governar com no s'ha fet fins ara, a risc de perdre tota la feina feta. En aquest cas, governar vol dir PACTAR. Queda enrere la llicència concedida i el permís per tallar l'alzina que van rebre els propietaris, sempre sota la supervisió i seguiment municipal, i les ganes de buscar una solució a les reclamacions veïnals. En aquest procés no podem obviar la voluntat dels veïns i veïnes però tampoc els drets i les ganes de trobar una entesa dels propietaris, uns propietaris que van accedir a canviar el projecte per salvar l'Alzina, a baixar edificabilitat per salvar les casetes i a deixar el jardí d'ús públic pel gaudi veïnal, unes concessions que sortien molt barates pel consistori i que permetien arribar més enllà de les reclamacions inicials.

El Prat

Dimarts 15 d'octubre: Homenatge a Lluís Companys

Com cada any, us convidem a l’Acte d’Homenatge a Lluís Companys que celebrem el proper dimarts 15 d’octubre. Un acte que desenvoluparem als Jardins de Lluís Companys del Prat de Llobregat a les 18.30h i que servirà per recordar la figura del President Lluís Companys, afusellat el 15 d’octubre de 1940 pel règim franquista.   

Plenari GMERC Sant Andreu
Sant Andreu

Cinc mesos després de la investidura, per fi comença el mandat a Sant Andreu

          Ahir es va celebrar el primer plenari del Districte de Sant Andreu del nou mandat. Un plenari, que va servir per albirar com es desenvoluparà l’activitat política al Districte els propers 4 anys.           D’entrada, va tenir lloc la presa de possessió de la regidora d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Montse Benedí, com a Presidenta de Districte, càrrec que ja ostentava el mandat passat i que es va renovar per unanimitat, avalant així la seva tasca i bon fer com a màxima representant institucional del Districte de Sant Andreu.            A continuació es va anar desgranant el cartipàs municipal, punt on des d’ERC vam fer evident la nostra voluntat d’impulsar l’acció política al districte i així donar resposta als grans reptes que tenen els nostres barris, a través de la revisió i actualització del cartipàs.           Conscients que la millor distribució dels àmbits a treballar i la creació de nous consells cerca la millora de la eficiència del treball municipal i fomenta la participació del veïnat i les entitats davant d’amenaces com el canvi climàtic, la precarització de l’accés a l’habitatge o el desenvolupament del nostre jovent, es fa evident que necessitem tres nous consells sectorials.

Els membres de la nova executiva local d'ERC Viladecans
ERC Viladecans

ERC Viladecans renova l’executiva amb Albert Artero com a nou president de la secció local

L’assemblea d’ERC Viladecans va escollir el passat 30 de setembre per àmplia majoria la nova executiva local que encapçala Albert Artero. De 53 anys, afiliat a CCOO i treballador al sector metal·lúrgic del Baix Llobregat, Artero va presentar el pla de treball per als propers anys que va resumir en tres paraules: treball, esforç i honestedat.  La renovació inclou canvis en diversos càrrecs com la secretaria d’Organització amb Mercè Mumany, la secretaria d’Imatge i Comunicació amb Daniel Fabero, la secretaria de Política Municipal amb Joan Bausa i la secretaria d’Organització Interna amb Aida Monsó. Repeteixen en el càrrec el secretari de Finances Jordi Flores, la secretària de la Dona Conxita Zaragoza, el representant del Jovent Republicà de Viladecans Manel Membrilla i la portaveu del grup municipal d’ERC Bàrbara Lligadas.  Artero, que pren el relleu a la regidora Myriam Moysset, s’ha marcat com a objectiu reforçar la secció local, aprofitant les noves tecnologies per arribar a més gent i amb una col·laboració més intensa amb entitats veïnals, esportives, culturals i d’esbarjo de la ciutat.

Vilafranca del Penedès

Esquerra Republicana proposa la municipalització de la gestió del cementiri de Vilafranca

Els republicans aposten per una gestió que avanci cap a una major transparència i un major control dels serveis i prestacions del cementiri per part de l’Ajuntament Esquerra Republicana proposa que la gestió del cementiri es municipalitzi i aposta per la revisió de l’ordenança dels serveis funeraris de Vilafranca per acabar així amb la monopolització actual d’aquest servei en mans d’Àltima, una situació excepcional que s’hauria d’haver extingit l’any 1998, quan es va liberalitzar el servei i el transport segons la Llei 2/1997 de serveis funeraris. Esquerra, a més, va més enllà de gestionar indirectament el servei i proposa que, segons el que permet l’ordenança municipal, l’Ajuntament reassumeixi la gestió directa dels serveis del cementiri. Aquests serveis serien les inhumacions, exhumacions, trasllats de cadàvers, conservació, manteniment i funcionament del cementiri, així com la recaptació de determinades tarifes de l’ordenança fiscal referides a les taxes pel servei de cementiri.

Bages

ERC Sant Vicenç de Castellet renova l'executiva local

La secció local d'Esquerra Republicana de Catalunya a Sant Vicenç de Castellet va escollir ahir en assemblea general els seus nous representants, amb Isaac Jurado com a president. Un 80% de la militància va participar de la trobada per escollir la nova executiva municipal, molt renovada.    Un cop fet l’informe el president sortint, Aleix Lafont, i l’informe econòmic per part del secretari de finances, Xavier Rubió, es va procedir a la corresponent votació, amb consens majoritari per a l’única candidatura presentada, l'encapçalada per Jurado.    Aleix Lafont va destacar la bona feina feta els darrers 4 anys, culminada amb uns resultats a històrics a les darreres eleccions municipals, que han portat els republicans a liderar el govern del municipi, i un increment substancial de la militància.   Jurado i la nova executiva s’ha marcat quatre eixos principals que han de guiar la secció local en els propers anys: seguir amb el creixement de la secció local, en militants i suport electoral; establir un vincle intens i estret amb el grup municipal i els regidors de l’equip de Govern; tenir una relació continuada i estable amb les entitats locals, i, finalment, mantenir viu el lema de la secció local, “sempre hi som”.

Ebre

Montserrat defensa l’impost sobre begudes ensucrades envasades enfront dels interessos privats de les grans patronals

Alfons Montserrat es va estrenar ahir al faristol del Parlament defensant, en nom del grup republicà, el decret llei del Govern que ha de regular com liquidar l'impost sobre begudes ensucrades envasades. Decret  que ja es va aprovar el juny del 2017 però que havia estat  anul·lat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per defectes formals en la tramitació. Montserrat va manifestar que “aquest tribut persegueix un objectiu extrafiscal com és el de combatre una externalitat negativa corregint problemes de salut i fomentant un estil de vida més saludable”. El diputat va recordar que “l’impost va ser creat per lluitar contra la prevalença de malalties associades a l’obesitat seguint les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut”. En aquest sentit Montserrat va afirmar que “d’acord amb les evidències científiques, els referents d’altres països i l’experiència que hem tingut amb l’impost considerem que cal mantenir-lo”. D’altra banda el diputat ebrenc va denunciar que els grans poders econòmics defensen els seus interessos privats quan es planteja un impost que afavoreix “l'interès general de la societat”.

ERC Badalona

ERC Badalona amb els joves d’Altsasu condemnats injustament

ERC Badalona se solidaritza amb els joves d’Altsasu, víctimes d’un sistema judicial injust, que els imposa unes penes de presó desproporcionades i impròpies d’un estat democràtic. El grup republicà rebutja i condemna les continuades vulneracions dels drets civils i democràtics que s’estan produint a l’Estat espanyol, així com la parcialitat de les institucions polítiques i judicials, utilitzades per reprimir determinades ideologies.

Sant Martí

Propostes d'ERC al Plenari del Districte de Sant Martí (10/10/19)

Avui dijous 10 d’octubre és dia de Plenari al Districte de Sant Martí, com a cada plenari, des d’ERC i per boca dels seus representants, tres dels quals s’estrenen avui en un ple ordinari, presentaran i defensaran diverses propostes, preguntes i precs per a millorar els nostres barris i la vida dels seus veïns. En aquesta ocasió s’ha presentat una proposició sobre la necessitat de deslligar la inversió a Glòries del còmput d’inversió al Districte. També s’han fet dues preguntes; Una per a saber quins plans de manteniment hi ha per a la Gran Via i quan se’n convocarà la comissió corresponent. I la segona per a conèixer, a petició dels veïns, els resultats d’un sonòmetre instal·lat al carrer Independència. Finalment hem proposat també una Declaració Institucional, a proposta del Jovent Republicà, per a abordar l’emergència climàtica, que no ha comptat amb el suport suficient en rebutjar el govern municipal el signar-la. Exposem a continuació les propostes realitzades i un breu explicació de les mateixes.

Butlletí digital, Esquerra Republicana, Acord Independentista, la Garriga, Ajuntament de la Garriga
La Garriga

Nou butlletí digital d'ERC amb Acord la Garriga

Anunciem i saludem aquest nou canal que posem en marxa per tenir-vos informats del que anem fent des de l’equip de Govern a l’ajuntament de la Garriga. Volem que tingueu de primera mà les activitats dels regidors més enllà dels anuncis oficials, que potser ja coneixereu per d’altres vies o que potser arribaran més endavant. Els nostres sis regidors, inclosa l’alcaldia, treballen de veritat per gestionar un ajuntament que necessita un impuls per canviar les inèrcies heretades i per donar un accent republicà a l’acció de Govern. No espereu una informació gaire extensa, sinó que us farem quatre ratlles per tenir-vos al dia. Finalment, dir-vos que tot el que fem: la gestió del dia a dia, la planificació a llarg termini,... tot! Té com a rerefons la idea de treballar des de la Garriga per la justícia social i la construcció d’una República catalana independent, que pels republicans és el mateix i únic objectiu.

Prats de Lluçanès

Surt al carrer un nou cERCavila

El Grup Municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya a l'Ajuntament de Prats de Lluçanès publica el número 73 del seu butlletí d'informació municipal, el cERCavila. És el primer número després de les eleccions del maig del 2019 i va carregat d'informacions, que segueixen la portada en forma d'editorial. S'hi recull les aportacions en mobilitat i participació, les proposts i preguntes de l'equip d'ERC al Ple Municipal, la participació d'ERC-Prats a l'11 de setembre i s'anuncien les Jornades per la Memòria Històrica 2019. Llegiu el cERCavila 73 sencer clicant aquest enllaç.

Ebre

Esquerra demana al nou director del CSN que vingui a conèixer les mancances dels Plans d’emergència nuclear exterior.

Els alcaldes d’Esquerra Republicana de la zona nuclear d’Ascó acompanyats dels candidats al Congrés i al Senat, Norma Pujol i Miquel Aubà, respectivament, han denunciat la falta d’actualització dels Plans d’emergència nuclear exterior així com la precarietat de mitjans i infraestructures que disposen els municipis. Pujol ha fet saber que “Esquerra, en nom dels nostres alcaldes, demanarem al nou president del Consejo de Seguridad Nuclear (CSN), Josep Maria Serena, vingui a visitar la zona nuclear, s’entrevisti amb els alcaldes i alcaldesses, i conegui de primera mà les seves inquietuds i  les mancances dels Plans d’emergència nuclear exterior”. A més la candidata flixanca ha manifestat que “tornarem a insistir perquè l’Estat espanyol faci la transposició total de la Directiva EURATOM, actualitzi el pla PENTA, i  el Plan bàsico de Emergència Nuclear”. L’alcaldessa de Vinebre i presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, ha reclamat “la professionalització de les persones responsables d’aplicar als municipis, en cas d’accident, els Plans d’emergència nuclear exterior”.

Vilafranca del Penedès

Els grups municipals d'ERC, CUP i VeC denuncien la retallada d'ajuts a l'escolarització del govern de Vilafranca

Els tres grups municipals demanen la suspensió immediata de la convocatòria d’ajuts a l’escolarització i el manteniment del programa del curs 2018 – 2019 L'actual assignació pressupostària, que s'ha retallat gairebé un 60% respecte el curs anterior, suposarà més segregació.  Els grups municipals d’Esquerra, la Candidatura d’Unitat Popular i de Vilafranca en Comú defensen un sistema educatiu universal i equitatiu que garanteixi la igualtat d’oportunitats i la integració de tots els col·lectius, basada en la corresponsabilitat dels centres sostinguts amb fons públics. Malgrat que és la Generalitat de Catalunya qui té les competències, els tres grups creuen que els ajuntaments han de contribuir de forma efectiva per garantir l’equitat del sistema educatiu sota el principi administratiu de subsidiarietat. Amb el curs escolar començat, l’Ajuntament de Vilafranca ha publicat les Bases de la convocatòria pels ajuts a l’escolarització pel curs 2019-2020, destinats a l’adquisició de material escolar.

Ripoll

ERC proposa adequar un aparcament provisional del barri de la Ctra de Sant Joan a la parcel·la municipal on ara hi ha contenidors vells d'escombraries

El grup municipal d'ERC ha fet arribar la següent pregunta-proposta a l'equip de govern de l'Ajuntament de Ripoll: Pregunta sobre l’estat de la parcel·la municipal de Can Guetes (actualment plena de contenidors d’escombraries) i proposta d’ús com a aparcament provisional del barri de la Carretera de Sant Joan   Des de uns mesos la parcel·la municipal de Can Guetes (amb accés pel Carrer de Can Guetes) està plena de contenidors d’escombraries. Entenem que són els contenidors de diversos municipis de la comarca que el Consell Comarcal del Ripollès va substituir per uns de nous.   La mala imatge que genera aquest dipòsit, tipus abocador, de contenidors vells és lamentable. Perjudica, sens dubte l’atractiu paisatgístic i turístics d’aquesta zona, amb molta afluència de persones que són usuaris de la Ruta del Ferro i del Carbó.   Al darrer plenari del 24 de setembre de 2019 vam demanar a l’equip de govern si tenia previst retirar els contenidors o no. En aquest sentit vam proposar que es regalin a altres municipis o que es reciclin adequadament.

Calafell

ERC Calafell presentarà dues mocions al pròxim ple municipal

La primera d'elles és per tal de fer una taula sobre pobresa energètica i la segona per promocionar les instal·lacions d'autoconsum amb energia fotovoltaica ERC Calafell ha entrat dues mocions per tal que es debatin al pròxim ple municipal que tindrà lloc el dijous dia 17 d'octubre. La primera d'elles és per tal de fer una taula sobre pobresa energètica arran de la carta que l'ajuntament de Calafell va rebre per part d'Endesa, reclamant-li el pagament de 55.593 €, la meitat del deute de 111.186 € que, segons la companyia, tenen amb ella 70 famílies de Calafell. Des d'ERC Calafell creuen necessari activar aquesta taula com a espai de diagnosi, anàlisi, debat i recerca d'alternatives i solucions sobre aquesta problemàtica; reforçar l'atenció municipal al consumidor energètic amb insuficiència de recursos per tal d'ampliar l'assessorament sobre possibles mesures d'estalvi i eficiència energètica a la seva llar i elaborar i distribuir material divulgatiu sobre aquest servei per tal que el màxim nombre possible de persones en situació de vulnerabilitat en puguin ser beneficiàries.

Cerdanyola del Vallès

Esquerra condiciona el suport a les ordenances fiscals a millores en temes de residus, transport públic i habitatge

El Grup Municipal d’ERC reclama una revisió a fons de les ordenances per millorar el serveis a la ciutadania, simplificar la gestió administrativa, apropar els preus als costos reals i homogeneïtzar les bonificacions amb criteris socials. Un cop revisades les ordenances fiscals vigents les regidores i regidors d’Esquerra proposen aprovar una revisió a fons d’aquest paquet normatiu local. Aquesta oferta per treballar conjuntament s’hauria de fer realitat durant el mes d’octubre per a poder aprovar-les durant aquest any i que siguin exigibles el 2020. El Grup Municipal d’ERC només hi donarà suport si es fa un salt qualitatiu en política de reducció i reciclatge de residus, mobilitat i transport públic, així com una taxa als pisos buits en mans de grans tenidors. Més enllà d’aquests temes clau es proposa unes vint iniciatives de reforma per modernitzar la normativa fiscal, simplificar-ne la tramitació administrativa i ajustar-la a la realitat social de Cerdanyola.

Eina bàsica per a retre comptes amb la ciutadania
Begues

Begues necessita un bon Pla d’Actuació Municipal.

El pla d'actuació municipal (PAM) recull quins són els grans objectius, les línies mestres a seguir, els projectes més destacats i les accions més rellevants que configuren l'acció d’un Govern municipal durant el seu mandat. Així doncs, esdevé el compromís públic i comú amb la ciutadania del govern municipal i, per tant, hauria de ser el fruit de la seva visió sobre la situació, necessitats i perspectives del nostre poble i dels seus ciutadans i ciutadanes. El PAM hauria de ser un document de treball que fos sempre obert i flexible per adaptar-se a un entorn tan canviant i dinàmic com l'actual. I hauria de ser dels primers punts que aprovés aquest ajuntament amb la voluntat de cercar el consens polític, la millora en la gestió dels serveis municipals, l'augment de la transparència i el rigor en l'acció municipal. El PAM permet que tota l'estructura municipal tingui clar quins són els objectius prioritaris i quines són les accions a realitzar per tal d'assolir-los.