Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Lleida

ERC-Avancem reclama més pisos i personal municipal per atendre dones víctimes de violència i millor coordinació institucional

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem reclama al govern de la Paeria que incrementi el nombre de pisos i de personal municipal especialitzat per a l’atenció i l’acollida temporal de dones en situació de violència masclista, com a mesura d’urgència i de curta durada. També exigeix a l’equip de govern que compleixi els protocols d’actuació i, passats uns dies, derivi les dones a la Generalitat, que és la institució competent i que compta amb recursos assistencials i tècnics específics, així com de personal qualificat. ERC-Avancem denuncia que la finalització del servei d’atenció a dones víctimes de violència anunciat per l’entitat religiosa Dona Samaritana, on fins ara les derivava la Paeria, és fruit de l’extralimitació de competències per part de l’equip de govern municipal i l’externalització de serveis. En aquest sentit, ha demanat a la Regidoria de les Polítiques per als drets de les persones que limiti la seva actuació a situacions d’emergència i que millora la coordinació amb el govern català.

Salut Santa Coloma
Santa Coloma de Gramenet

Salut combat les desigualtats socials a l'Atenció Primària

El Departament de Salut implantarà el nou model d’assignació de recursos per a l’atenció primària i comunitària per tal de combatre les desigualtats en salut de la població. El nou model s’aplicarà de forma progressiva i, en global, significarà addicionar un total de 65 milions d’euros en 5 anys, és a dir, des d’aquest any i fins el 2021. Així, de forma immediata es destinaran 12,5 milions d’euros addicionals a 155 equips d’atenció primària (EAP) que principalment treballen en un entorn socioeconòmic desfavorable i que, després d’aplicar el nou model, que incorpora l’indicador social compost, que es va encarregar a l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) per mesurar les desigualtats en salut de la població, tenen un finançament insuficient. L’objectiu és distribuir els recursos de l’atenció primària segons el principi “a iguals necessitats, iguals recursos”. A Santa Coloma de Gramenet es destinaran en aquest 2017 un total de 489.

Foto: Google Maps
Tarragona

ERC-MES-MDC vol un aparcament provisional a la zona esportiva de la Ciutat Residencial

Insten l’Ajuntament a iniciar els tràmits amb la Generalitat per donar solució a la manca d’aparcament de la Platja Llarga ERC-MES-MDC insta l’Ajuntament de Tarragona a iniciar els tràmits amb la Generalitat de Catalunya per poder habilitar un aparcament provisional pels usuaris de la platja Llarga a la zona esportiva de la Ciutat Residencial. ‘Ja fa un any que es va eliminar bona part de l’espai per aparcar a la Platja Llarga i encara no s’ha trobat cap alternativa d’aparcament. S’apropa el bon temps i no volem que es repeteixi el caos de vehicles a la Llarga que es va viure l’estiu passat’, explica el portaveu d’ERC, Pau Ricomà. El republicà afegeix que ‘ens consta que hi ha bona predisposició per part de la Generalitat per cedir aquest espai provisionalment i no entenem que l’equip de govern encara no hagi posat fil a l’agulla per fer-ho possible. Aquesta seria una bona alternativa mentre s'estudia una solució definitiva’. Des d’ERC-MES-MDC valoren positivament les intervencions mediambientals que s’han dut a terme a la Platja Llarga, però lamenten que l’equip de govern no cerqui alternatives pel cas concret de l’aparcament.

Maresme

Un pacte a la mida dels partits que el signen, no del Maresme

Des de la Federació Comarcal d'ERC al Maresme donem a conèixer a l'opinió pública la conclusió que es pot extreure del nou acord de (des)govern entre CiU i PSC al Consell Comarcal. Després d’una breu descripció del context polític i social en què es rubrica l’acord, els signants ofereixen “consens i diàleg entre totes les forces polítiques”. Un oferiment sense credibilitat que arriba mesos després d’haver expulsat del govern al partit que va guanyar les eleccions al Maresme. Tanmateix, consens i diàleg per a fer què? Per a fer res, si ens cenyim en el batibull inconsistent d’obvietats i afegits de copia i enganxa que s’amunteguen en el document. O millor encara: per a fer ben poca cosa, llevat de repartir les àrees de gestió entre els grups comarcals de CiU i PSC fent ús d’un dret de cuixa polític que ens ruboritza. I és que l’acord té nul·la ambició política i no fa més que repetir frases gastades i manllevar les idees que ERC va aportar a l’inici del mandat, com l’activació del Pla Estratègic del Maresme, l’empoderament del Consell d’Alcaldes o l’adaptació de l’estructura de serveis a les necessitats dels municipis.

Manacor

XVII Sopar per la República

El cafè de can Lliro acollirà el proper divendres 21 d'abril el XVII Sopar per la República. Serà a partir de les 21 h i els tiquets, a 12 €, es poden adquirir anticipadament a can Lliro o es poden reservar al 971 550 107. El Sopar per la República de Manacor és un clàssic dins els actes a Mallorca del mes republicà per excel·lència. A més dels parlaments de rigor comptarem amb l'actuació poètico-musical de Vers Endins.

Sant Joan de les Abadesses

Albert, moltes gràcies

En municipis com el nostre s'acostuma a dir que "poques" persones ens anem trobant a tot arreu. O sigui, que quan una persona s'implica en una entitat, o en projectes comunitaris, acostuma no només a comprometre's en una única entitat, sinó que ho fa en diverses. Aquest va ser el cas de l'Albert Julve i Darné.  L'Albert va col·laborar en el projecte d'Esquerra Republicana de Catalunya, durant el mandat 2003-2007, de les alcaldies dels companys Carles Bassaganya i Elisabet Regué, així com posteriorment amb els diferents grups municipals i la secció local de Sant Joan. Es podria dir que la seva col·laboració, essent regidor de Governació i Obres Públiques, fou una conseqüència del seu compromís amb Sant Joan, el poble que tant estimava. Havia demostrat la seva implicació en temes de seguretat, sobretot amb el Motoclub Abadesses, i la seva preocupació per les polítiques de prevenció d'incendis, tant amb les ADF com amb Protecció Civil. Fou aquest el motiu pel qual l'Albert va col·laborar dedicant una part del seu temps, en una nova preocupació, representar el municipi i gestionar les àrees de la policia local, seguretat i la brigada municipal d'obres i serveis, traient temps a les seves filles i sobretot a l'Esther.

Cubelles, Casal Josep Mestres

Comunicat del Govern municipal

Relatiu a la informació apareguda a 'La Vanguardia Digital' En relació als fets publicats en l’edició de La Vanguardia Digital l’11 d’abril de 2017, el Govern municipal exposa: En data 2 de març de 2017, una funcionària municipal s’adreça a Recursos Humans (RRHH) i posa en el seu coneixement que se sent assetjada sexualment per un regidor. RRHH es comunica amb la Diputació de Barcelona, qui assessora a la Corporació en matèria laboral, per consultar si es pot activar el protocol d’assetjament tenint en compte que no afecta a dos treballadors/es, sinó a una treballadora i a un càrrec electe. La Diputació recomana activar igualment aquest Protocol i derivar a la treballadora al Servei de Prevenció perquè en faci un seguiment. En data 8 de març de 2017, l’Alcaldessa trasllada immediatament els fets al regidor afectat i li demana la seva dimissió, en el marc de total confidencialitat que estableix el Protocol. En data 13 de març de 2017 el regidor Joaquim D. Macià i Tetas dimiteix de tots els seus càrrecs.

Representants d'ERC durant la presentació de la campanya
Federació de Girona

Foment dóna la raó a la campanya impulsada per ERC perquè els ajuntaments cobrin el 100% de l’IBI de les autopistes

El Ministeri de Foment ha notificat a la Diputació de Girona que des del 31 d’agost del 2016 la concessionària ACESA està obligada a pagar el 100% de l’IBI als ajuntaments dels municipis per on passa l’autopista. D’aquesta manera es dóna la raó a la campanya impulsada per Esquerra Republicana, a nivell nacional, portant una moció que reclamava aquest fet a ajuntaments, consells comarcals i diputacions.   98 municipis catalans (27 gironins) s’han vist perjudicats per aquest benefici fiscal de la concessionària de les autopistes que, anualment, s’ha estalviat 10 milions d’euros que no han anat a parar a les hisendes locals.   A banda de la moció d’ERC que s’ha traslladat durant els darrers mesos a tot el territori, també es va portar la reivindicació a Madrid on, per exemple, el senador gironí d’ERC, Quim Ayats, va demanar al ministre Cristóbal Montoro a la Comissió d’Hisenda i Funció Pública que en cap cas ‘es prorrogués l’exempció’.   Ayats afirma que ‘estarem atents perquè aquesta bona notícia no quedi en un segon pla amb un augment de les tarifes i que les empreses concessionàries en cap cas traslladin el major cost que suposa la supressió dels beneficis fiscals a les tarifes que paguen les persones usuàries’.

Lleida

La GAIP intervindrà després que el govern de la Paeria li negui informació sobre el contracte de l’aigua a petició d’ERC-Avancem

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem considera greu que l’equip de govern de la Paeria es negui a donar informació sobre la pròrroga de la concessió del servei d’aigua a la Comissió de Garantia d’Accés a la Informació Pública (GAIP) i es pregunta els motius de tanta opacitat. Aquest òrgan independent de tutela del dret d’accés a la informació ha comunicat al grup que properament convocarà una reunió per actuar com a mediadora entre el govern del PSC i ERC-Avancem amb l’objectiu que es faciliti la documentació sol·licitada. El 24 de novembre de 2016 el grup d’Esquerra va demanar al govern municipal documentació justificativa del deute reclamat a la Paeria per part de l’empresa concessionària del servei d’aigües i clavegueram -uns 40 milions d’euros- que van motivar la pròrroga del contracte de l’any 2012 fins al 2037, davant el silenci administratiu de l’equip de govern. El 4 de gener de 2017 ERC-Avancem va reiterar la petició al govern municipal sense obtenir cap resposta i finalment el 17 de gener es va veure obligat a demanar empara a la GAIP.

Parets del Vallès

Ara Parets ERC recull les mancances detectades al Barri Cerdanet i al Cim Vallesà

Tot i alguns moments de pluja, el passat dissabte 1 d'abril els regidors del Grup Municipal d'Ara Parets ERC, militants i simpatitzants van recórrer el Barri Cerdanet i la zona del Cim Vallesà en el marc de la campanya de proximitat 'A Peu de Carrer', encetada el passat 4 de febrer. Durant més de tres hores es van recollir les queixes, propostes i suggeriments de diversos veïns i veïnes, i es va comprovar quin és l'estat del manteniment dels carrers del barri. La passejada es va iniciar en el carrer Gual Villalbí, dedicat a l'exministre franquista i que en diverses ocasions des d'Ara Parets ERC hem demanat la seva supressió. Entre les mancances detectades a la zona hi ha el mal estat de moltes voreres -que impedeixen el pas dels veïns- la necessitat d'asfaltament d'alguns carrers, l'absència de serveis al barri, els problemes amb el cablejat de telefonia -que fins i tot dificulta en molts casos la poda de l'arbrat- i les accions incíviques. Alguns dels veïns que van participar en la trobada vam explicar que han estat víctimes en els darrers mesos de l'onada de robatoris que s'ha produït a Parets i han mostrat la seva preocupació per la futura urbanització del carrer Joan XXIII i les repercussions que pot comportar pel que fa a la circulació de vehicles.

Parets del Vallès

Ara Parets ERC demana al Govern que adquireixi habitatge social amb part del romanent de tresoreria

Ara Parets ERC ha demanat al Govern Municipal que s’aculli a la convocatòria de subvencions de l’Àrea  de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona per a l’adquisició d’habitatges mitjançant l’exercici del dret de tempteig i retracte i la compra a preu per sota mercat, amb l’objectiu d’ampliar el parc municipal d’habitatge. Actualment l’Ajuntament de Parets només disposa d’un pis situat en un dels blocs de mossèn Pere Batlle, que compleix amb aquesta funció. L’habitatge va ser cedit a l’Ajuntament gràcies a l’herència d’un veí que va morir fa uns anys. El portaveu Jordi Seguer ha demanat a PSC i l’antiga Convergència “que adquireixin habitatge social amb part del romanent de tresoreria obtingut durant l’exercici 2016. Seria la millor manera per pal·liar les situacions de vulnerabilitat residencial i incentivar l’entrada al mercat de lloguer social d’habitatges desocupats”. Per altra banda, des d’Ara Parets ERC es demanen mesures per tal d’aturar l’augment del preu dels pisos de lloguer al municipi, que tradicionalment han estat més cars que en els pobles del voltant, ja que l’oferta és més reduïda.

València

SI! A reduir l'ús del vehicle privat,  NO! De forma autoritària i d'esquenes als veïns del centre

Giuseppe Grezzi, regidor de mobilitat sostenible i espai públic de l’ajuntament de València, va anunciar que no es podrà aparcar al carril bus en l’horari tradicional de 22 a 7h. Amb aquesta mesura espera una menor afluència de vehicles privats als principals carrers de la ciutat de València. L’objectiu és compartit, atés que el vehicle privat és la font de contaminació que més perjudica el nostre medi ambient. Les formes, per contra, no les compartim i per això celebrem que des de l’ajuntament es postpose la adopció de la prohibició durant un temps. Aquesta prohibició s'ha fet sense la participació en la Mesa de la mobilitat i sense escoltar l'opinió de treballadors i usuaris, inclús els companys de govern s’han posicionat en contra i han afirmat que la policia local no multarà als cotxes que aparquen al carril bus. Des de Esquerra Republicana-València i les Joventuts d’Esquerra Republicana pensem que per arribar a l’objectiu comú de disminuir l’ús del vehicle privat en la nit valenciana s’han de fer molts passos abans de realitzar aquestes prohibicions.

Magda Jové i Núria Gavarró.
Valls

Promovem des de Valls la presentació de treballs de recerca a la Beca d’Estudis Feministes Nativitat Yarza

La regidora d’Igualtat i Participació de l’Ajuntament de Valls per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Núria Gavarró, i la secretària de la Dona d’ERC a Valls, Magda Jové, fan una crida a la ciutadania de Valls i l’Alt Camp a prendre part en la convocatòria de la Beca d’Estudis Feministes Nativitat Yarza, que promou la recerca inèdita en el camp de les Ciències Socials sobre propostes per assolir la igualtat i l’exercici de la plena ciutadania de les dones. El 8 de març, Dia Internacional de les Dones, la Fundació Josep Irla, vinculada a Esquerra, en va convocar la tercera edició.   La beca pren el nom de qui va ser la primera alcaldessa escollida democràticament de la història dels Països Catalans l’any 1934, Nativitat Yarza. La dotació és de 3.000 euros i la data màxima per entregar les sol·licituds és el 31 de maig. Per a més informació, es poden consultar les bases de la convocatòria a http://irla.cat/becayarza2017/.   Núria Gavarró explica que “cal treballar des de tots els àmbits per assolir la igualtat real entre dones i homes, i les beques i els premis d’aquest tipus ajuden a fer realitat aquest objectiu”.

Lleida

ERC-Avancem exigeix garanties sobre la construcció de les torres de la Llotja i denuncia manca d’informació

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha demanat aquest dilluns garanties al Centre de Negocis i Convencions sobre l’execució del projecte de les dues torres al solar annex a la Llotja de Lleida. A més, qualifica d’ ‘insuficient’ la informació presentada a la reunió del consell. El conseller Carles Vega, representant d’ERC-Avancem, ha reclamat ‘garanties que les torres es faran i que no es tracta d’una maniobra dilatòria’. Vega adverteix que ‘volem estar segurs que el projecte tirarà endavant i que no es farà només un moviment de terres per després demanar una altra pròrroga.’ També ha denunciat que ‘es va ocultar informació als consellers de l’avantprojecte de construcció de les torres, malgrat haver-ho preguntat en diverses ocasions.' ‘Sabem que el govern municipal coneixia les intencions dels promotors dies abans de la seva presentació pública, com ha reconegut el propi conseller delegat’, ha assenyalat Vega. Pel que fa als informes presentats pel conseller delegat, ERC-Avancem considera que ‘el pla d’acció 2017-2020 és només una declaració d’intencions, poc concret i amb propostes repetitives i no s’hi especifica el pla comercial’.

Anoia

ERC Anoia celebra el tradicional Sopar de la República amb l’entrega del XIIIè premi Estel Blanc

Enguany, el guardó va recaure en el col·lectiu de les ADF de l’Anoia   El passat divendres, 7 d’abril, la Federació Comarcal d’Esquerra Anoia va celebrar el tradicional Sopar de la República, per a commemorar el 86è aniversari de la proclamació de la República Catalana, el 14 d’abril.   Així, més de cent cinquanta persones, entre regidors, alcaldes, conselleres republicans, amics i militants d’ERC varen omplir la sala del restaurant Scorpia, a Òdena, per a celebrar aquesta efemèride, a la qual els acompanyava la delegada del govern a la Catalunya Central, Laura Vilagrà.   A l’inici del sopar, la presidenta de la Federació Comarcal, Meritxell Humbert, donava la benvinguda als assistents i recordava la data que es commemorava en el sopar, apel·lant els anhels de fa 86 anys. En acabat, i a l’hora dels cafès, la diputada anoienca Alba Vergés presentava els guardonats amb el premi Estel Blanc d’enguany, posant de manifest la tasca desenvolupada pel col·lectiu d’ADF de l’Anoia, de forma voluntària, un col·lectiu que ha treballat tenaçment per conservar els boscos i lluitar contra els incendis forestals a la comarca de l’Anoia, tal i com han demostrat al llarg dels anys.

La Seu d'Urgell

Quedem bé i creem dèficit, o som seriosos i gestionem bé?

Com tothom es deu imaginar, a cap polític en la situació econòmica actual, li agrada augmentar un impost o una taxa. En el passat ple municipal a la Seu d’Urgell es van debatre les ordenances fiscals, i al meu entendre es va produir un exemple del títol d’aquest article.   Es van modificar diferents ordenances fiscals, entre elles, la que regula la taxa de recollida d’escombraries. Aquesta taxa s’ha incrementat un 4’7%, aquest increment ve donat per l’augment del cànon fixat per la Generalitat, per tant, no és que sigui un caprici de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet. El grup de Compromís per la Seu hi va votar en contra (el motius del seu sentit del vot no em correspon explicar-los a mi), per tant, per l’aritmètica del consistori municipal, el vot del nostre grup decidia si s’aprovava o no la modificació.   Nosaltres vam recolzar la modificació, principalment, perquè si no es feia aquest augment haguéssim generat un dèficit, que si no s'afronta quan toca, acaba suposant un deute, que inexorablement acaba implicant un augment de la taxa molt més gran que l’actual en un futur, per corregir una mala gestió, i d’això en tenim exemples ben propers.

Ingla i Gómez, a la roda de premsa
Sant Cugat del Vallès

ERC-MES demana posar fil a l'agulla amb la implantació de la zona verda i vermella d'aparcament

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviments d'Esquerres (ERC-MES) exigeix a l'equip de govern que compleixi la moció amb què es comprometia a desplegar la zona verda i vermella d'aparcament en diverses àrees del municipi. 'El govern sociovergent no ha complert l'acord. Li donem una última oportunitat per fer-ho', ha comentat el regidor d'ERC-MES Èric Gómez. El també regidor de les JERC ha anunciat una interpel·lació al govern sobre aquest tema al proper ple d'abril. En concret, els republicans demanen que s'implanti de forma immediata l'estacionament limitat, en model mixt zona vermella-verda, a la zona d'aparcament del carrer de Josefina Mascareñas però permetent al veïnat estacionar sense limitació de temps. De la mateixa manera, reclamen implantar en un termini no superior a tres mesos la zona vermella davant dels CAP Sant Cugat i Can Mates. A més, també es marquen l'objectiu que la zona verda sigui una realitat al barri de l'Eixample Sud, Torre Blanca i Can Cabassa abans de sis mesos.

Osona

Fàbrega, Rovira, Tardà i Nebreda encenten la Setmana de la República d'Esquerra a Osona

Aquest divendres ha tingut lloc la taula rodona sota el títol “1 mandat, 1 lluita, 4 fronts" que dóna el tret de sortida als actes de la Setmana de la República a Osona.  Esquerra Republicana de Catalunya treballa des del primer esglaó, el més proper a la ciutadania, fins a les institucions europees en la defensa del dret a decidir i la construcció de la nova República Catalana.   Aquest ha estat el fil conductor de la taula rodona celebrada aquest divendres dia 7 d'abril a la Sala “Coll i Bardolet” de l'edifici al Sucre de Vic, sota el títol “1 mandat, 1 lluita, 4 fronts” que ha comptat amb Jordi Fàbrega, alcalde de St Pere i diputat provincial; Marta Rovira, diputada al Parlament i SG d’ERC; Joan Tardà, diputat portaveu al congrés espanyol i Elisabet Nebreda, assessora d'ERC al Parlament Europeu. Amb aquest acte, ERC Osona enceta una nova Setmana de la República dedicada, enguany, als fronts institucionals des d'on el partit republicà defensa el mandat del 27S: l'europeu, l'estatal, el nacional i el local.