Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Gràcia

Carregadíssimes de raons: Dolors Bassa i Montse Bassa

El passat dia 10 d’octubre, hi va haver ple als Lluïsos de Gràcia per la presentació del llibre “Carregades de raons” de la Dolors Bassa i la Montse Bassa. Van estar acompanyades per la Meritxell Borràs, Consellera de Governació en l’anterior legislatura  i la Natza Farré, com a moderadora. Entre els assistents hi eren en Pere Aragonès, Vicepresident i President en funcions de la Generalitat, en Chakir el Homrani, Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, l’Ernest Maragall, president del Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, la Marta Vilalta, Secretària General adjunta i Portaveu d’ERC i Diputada al Parlament, en Gerard Gómez del Moral, president d’ERC-Barcelona i altres càrrecs electes donant suport a la nostra companya. Va ser una conversa distesa i molt encoratjadora on la Dolors Bassa  va voler fer palesa la seva situació de repressió però també, la de la Carme Forcadell i la resta de presos polítics i preses polítiques.

Gràcia

Crònica republicana del Consell Plenari de Gràcia del 14 d'octubre del 2020

El Consell plenari de Gràcia del mes d’octubre ha suposat la represa de l'activitat semi presencial després d’estiu, continuant amb aforament limitat degut a les normes sanitàries i el que va suposar començar 25 minuts tard per problemes tècnics en no poder establir contacte amb la resta de consellers que estaven a la sala virtual; i, dificultant també la participació ciutadana tot i que va haver alguna intervenció de veïns i veïnes que va llegir el President del Districte.   PLA DE XOC DE SUPORT AL COMERÇ DE PROXIMITAT DEL DISTRICTE DE GRÀCIA La intervenció va ser a càrrec del nostre conseller, Miquel Colomé, què començava recordant que just feia “7 mesos què es decretava l’estat d’alarma i començava un període  fatídic pel comerç. Set mesos han hagut de passar perquè des del districte facin una proposta, un pla de xoc. Desenes de comerços han tancat i hi ha eixos que han perdut un terç dels associats”. Des del primer moment, en Miquel i el nostre grup, ens vam posar a disposició del Conseller de comerç.

Esquerra i Jovent Republicà a l'ofrena a Companys
Esplugues de Llobregat

Esplugues homenatja Companys 80 anys després del seu afusellament

Aquest 15 d'octubre a les vuit del vespre Esplugues va retre l'homenatge institucional al president Lluís Companys, assassinat fa 80 anys pel règim franquista al castell de Montjuïc després d'un judici sense cap mena de garantia. L'acte —que es va fer al parc de l'Onze de Setembre, al petit monument en honor de Companys, i va aplegar una cinquantena de persones— va consistir en la lectura d'un poema, la interpretació d'El cant dels ocells i les ofrenes florals, tant la institucional del Consistori com la de diversos partits i entitats, entre les quals la del Grup Municipal Republicà - ERC i el Jovent Republicà. L'homenatge institucional al president de la Generalitat Lluís Companys l'organitza cada any l'Ajuntament d'Esplugues després que Esquerra vam presentar una moció el 2016 per «ratificar» una moció anterior del 2003, també presentada per Esquerra, que declarava oficialment el 15 d'octubre «dia d'homenatge a Lluís Companys i Jover, president de la Generalitat de Catalunya», i que instava el Consistori espluguí a «impulsar, promocionar i organitzar els actes d'homenatge» a Lluís Companys «que es considerin més adients» i a organitzar activament aquest acte institucional.

Alt Pirineu

Que un raig de Sol no ens cegui el futur

Des de fa uns dies a l’Alt Pirineu han aterrat, en nom de la transició ecològica, diversos projectes que pretenen la construcció de Mega parcs solars amb la promesa de portar el manà bíblic que alimentarà durant “quaranta anys” econòmicament les mancances de finançament que pateixen els nostres ajuntaments. Som, com no pot ser d’altra manera, defensors de les energies renovables, però sempre que s’eviti que tinguin un impacte greu sobre el territori. Volem energia solar, però estem en contra dels grans parcs solars. La transició ecològica ha d’abordar amb tota la profunditat que calgui, un canvi econòmic i un canvi de vida. Sense afectació a la sobirania alimentària i la possibilitat de prendre decisions de com volem viure. El Pirineu no pot continuar sent el productor d’energia destinada a l’exportació. El consum i la producció territorial han de ser indestriables per trencar amb el desequilibri territorial. No és gens just que el Pirineu i a tot el món rural, que som qui menys ens hem beneficiat del desenvolupament gràcies a la utilització dels nostres recursos, hàgim d’emportar-nos, una vegada més, la pitjor part, ara amb cara de sostenibilitat.

Federació de Girona

El Senat aprova a iniciativa d’Esquerra una moció per unanimitat que permetrà la rebaixa del cànon de costes a les activitats de platja durant la temporada 2020 i 2021

El Senat va acordar ahir per unanimitat a iniciativa d’Esquerra una moció que permetrà la rebaixa del cànon de costes a les activitats de platja també durant la pròxima temporada d’estiu 2021. Una moció que es va treballar conjuntament amb el sector per incentivar l’activitat econòmica dels municipis del litoral durant la pandèmia de la COVID19. El Senador per Girona, Jordi Martí Deulofeu, ha explicat que l’acord permetria “estendre un any les concessions i les autoritzacions de manera que no es computi aquest exercici 2020”. “Exceptuant, això sí, aquelles comunitats autònomes que des d'un punt de vista competencial tenen delegada aquesta competència”, ha afegit.  L’aprovació d’aquesta moció se suma a la iniciativa parlamentària del mes de juny a través de la qual el senador per Girona, Jordi Martí Deulofeu, va aconseguir el compromís de la ministra de Transició Ecològica per rebaixar el cànon de costes de les activitats de platja d’aquesta temporada, com així va ser.

Prats de Lluçanès

En relació l'Escola Bressol Municipal "La Pitota"

El Grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Prats de Lluçanès EXPOSA:   L’Escola Bressol Municipal “La Pitota” és un servei essencial i importantíssim pel present i futur del municipi i la comarca. És un equipament públic de primer ordre, i l’important és el que s’hi viu a dins, el projecte educatiu que s’hi desenvolupa, el servei que s’hi dona. La Pitota ha viscut darrerament canvis en el personal que hi treballa. Al mateix temps, el Grup d’ERC mostra la preocupació per aquests fets, i alhora el compromís d’ERC Prats amb aquesta Escola i tota la comunitat educativa que la forma.   Així, INSTA a l’Equip de Govern a que:   - Es faci una reflexió profunda per esbrinar els motius pels quals hi ha hagut alguns dels canvis produïts a l’equip docent, especialment en la Direcció. - Es reposicionin les places que han quedat vacants per jubilació i renúncia. - Es vetlli pel bon funcionament del projecte educatiu que l’Escola manté. - Es doni a l’Escola Bressol Municipal la prioritat política i pressupostària que mereix.

Lleida

Lliurament de la tretzena edició dels Premis Mila de Periodisme i de la Beca Cristina de Pizan

Els Premis Mila de promoció de la dona reconeixen els treballs de José Ignacio Martínez i Albert Font-Tarrés en categoria de premsa escrita, Teresa Macià i Pep Segon en categoria audiovisual i Monica Pellicia en Mitjans digitals. El Jurat atorga també tres accèssits, en l’apartat digital per Rosa Matas i en l’audiovisual per Josep Lluís Cadena i Montse Virgili, pels programes Lleida amb Veu de dona (Ser Catalunya) i Les dones i els dies (Catalunya Ràdio). La Beca Cristina de Pizan l’ha guanyat el projecte “ESCADOLL. Exposició a contaminants ambientals i el seu potencial efecte en la salut de les dones de Lleida”, liderat per la investigadora Anna Espart. La Sala Alfred Perenya de la regidoria de Cultura ha acollit aquest vespre el lliurament dels Premis Mila de Periodisme i de la Beca Cristina de Pizan, que convoca l’Ajuntament de Lleida, per mitjà de la regidoria d’Educació, Cooperació, Drets civils i Feminismes, i la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Urgell

ERC commemora el 80è aniversari de l'afusellament del President Companys

La consellera d’Agricultura, Ramaderia Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, acompanyada del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, la secretaria general adjunta i portaveu nacional d’Esquerra Republicana Marta Vilalta, la senadora per Lleida i vicesecretària general d’Acció Política, Sara Bailac, el president de la Federació Regional de Lleida, Miquel Serra, i el president de la Federació comarcal de l’Urgell, Xavier Freixes, han intervingut en l’acte d’homenatge i ofrena floral de la formació republicana al president Lluís Companys amb motiu del 80è aniversari del seu assassinat, al Monument del President Màrtir del Tarròs.   En la seva presentació Freixes ha ressenyat que un cop més, com des de fa molts anys, Esquerra Republicana de Catalunya es troba en aquest espai ‘per seguir amb l’exemple de la figura de Companys el camí cap a la justícia, la igualtat i la llibertat col·lectiva enfront els repressors que són qui volen escriure la seva versió de la història’.

Mataró

Esquerra Mataró commemora el 80è aniversari de l'afusellament del President Companys

El 15 d'octubre de 1940 el president Lluís Companys va ser afusellat. Esquerra Mataró ha commemorat el 80è aniversari del seu afusellament, reivindicant la seva figura i els seus ideals, que a dia d'avui també són els nostres.  En aquest sentit, des de la secció local d'Esquerra Mataró, el 15 d'octubre hem organitzat una ofrena floral al monument de Lluís Companys. Com cada any no podíem faltar a aquesta cita, això sí: seguint totes les mesures sanitàries establertes. Al vespre hem organitzat una concentració, davant l'ajuntament de Mataró i amb distància de seguretat, per homenatjar al president Companys en un dia tan especial. A la concentració s'hi ha reproduït en diverses ocasions audiovisuals que posaven en valor la figura de Companys i la seva història, així com s'ha llegit el manifest que Esquerra Mataró ha preparat per a l'ocasió (recupereu el manifest aquí). Finalment, l'acte ha clos amb cinc salves d'honor.  Llibertat, igualtat, fraternitat. Aquestes idees van ser les que van fer néixer fa gairebé 90 anys Esquerra Republicana de Catalunya, una eina de transformació social per a la qual el president Companys i tants d'altres s'hi van deixar la pell.

Federació de Lleida

Teresa Jordà: ‘Som la generació que ha estat escollida per vèncer i avui, al poble de Lluís Companys, ens conjurem a lluitar i treballar plegats per Catalunya i per la vida’

Joan Talarn defineix al President assassinat fa 80 anys com 'un un gran humanista i un home de pau que creia amb la gent' La consellera d’Agricultura, Ramaderia Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, acompanyada del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, la secretaria general adjunta i portaveu nacional d’Esquerra Republicana Marta Vilalta, la senadora per Lleida i vicesecretària general d’Acció Política, Sara Bailac, el president de la Federació Regional de Lleida, Miquel Serra, i el president de la Federació comarcal de l’Urgell, Xavier Freixes, han intervingut en l’acte d’homenatge i ofrena floral de la formació republicana al president Lluís Companys amb motiu del 80è aniversari del seu assassinat, al Monument del President Màrtir del Tarròs.   En la seva presentació Freixes ha ressenyat que un cop més, com des de fa molts anys, Esquerra Republicana de Catalunya es troba en aquest espai ‘per seguir amb l’exemple de la figura de Companys el camí cap a la justícia, la igualtat i la llibertat col·lectiva enfront els repressors que són qui volen escriure la seva versió de la història’.

Mataró

Lluís Companys, l'home que no morirà mai

Avui, fa 80 anys, va ser afusellat Lluís Companys i Jover, president de la Generalitat de Catalunya. Lluís Companys i Jover va néixer el 1882 al poble d'El Tarrós, a la comarca de l'Urgell. Va exercir d'advocat laboralista, donant cobertura als sindicats durant el primer terç del segle XX, i també impulsant la Unió de Rabassaires, el gran sindicat agrari del país. Des de la dècada dels 20 va ocupar responsabilitats polítiques al sí de republicanisme, sent regidor a Barcelona o diputat a les Corts pel districte de Sabadell, sempre actuant en defensa del catalanisme i l'obrerisme. Aquesta confluència el portarà a ser un gran amic de Francesc Layret i Salvador Seguí, el Noi del Sucre, ambdós assassinats a la dècada dels 20 a mans dels pistolers de la patronal. Això va marcar el caràcter i la ideologia de Companys, que el farà més tenaç, més d'esquerres i més catalanista. El 14 d'abril de 1931, va ser una peça clau en la jornada de la Proclamació de la República, al costat del President Francesc Macià.

Corbera de Llobregat

Dia internacional de la dona rural

Avui 15 d'octubre, celebrem el dia internacional de la dona rural. Aqui us deixem un interessant article escrit per la companya Mireia Villuendas Huguet de ERC Gavà http://donesrepublicanesdelbaixllobregatilhospitalet.esquerrarepublicana.cat/?fbclid=IwAR0Eb4cwJU0UZKu4dOPyJ03DGmZSCV64bDumEH3qNpXBpv2KDDuYTTPz5Fw

Ebre

Rodríguez: “La retirada del monument feixista és el millor homenatge que podem fer als represaliats del franquisme”

Esquerra commemora el 80è aniversari de l’assassinat de Companys La Federació de l’Ebre d’Esquerra ha commemorat el 80è aniversari de l’assassinat del president Lluis Companys, dipositant ofrenes florals al davant de les plaques d’homenatge i record als alcaldes republicans afusellats pel franquisme, Josep Rodríguez, de Tortosa i Vicent Soro, de Gandesa. Josep Rodríguez, nét de l’alcalde tortosí i president de la sectorial de memòria de la Federació de l’Ebre d’Esquerra, ha “reivindicat a tots els ebrencs represaliats i assassinats pel franquisme”; i ha “reclamat a l’Estat espanyol la reparació de totes les víctimes del franquisme i la nul·litat dels Consells Sumaríssims”. Rodríquez que ha demanat “tancar ferides” i “la necessitat de veritat, justícia i reparació”; ha finalitzat la seva intervenció afirmant que “la retirada del monument feixista és el millor homenatge que es pot fer als represaliats del franquisme”. La regidora i presidenta de la secció local d’Esquerra a Tortosa, Maria Jesús Viña, ha lloat la trajectòria políticosocial de Lluís Companys al qui ha definit com“un símbol, un personatge de referència que va lluitar sempre pels valors republicans d’igualtat, fraternitat i llibertat”.

Homenatge a Lluís Companys a Girona
Girona

Esquerra Girona homenatja Lluís Companys en el 80è aniversari del seu assassinat

La secció local d'Esquerra Republicana de Catalunya a Girona ha organitzat aquest dimarts 15 d'octubre, un any més, l'homenatge a Lluís Companys en l'aniversari del seu afusellament, que va succeïr enguany fa 80 anys. L'acte, marcat per les restriccions degudes a l'augment de contagis de la covid-19, va comptar amb la presència del president de la secció local David Sabaté i regidors del grup municipal acompanyats de Josep Maria Terricabras. El vicealcalde Quim Ayats també ha participat a l'acte institucional celebrat a plaça de Lluís Companys juntament amb altres regidors del consistori gironí. - Vídeo d'ERC: "Lluís Companys, l'home que no morirà mai" a YouTube