Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Lleida

Paeria i Joventut presenten el nou Carnet Jove de Lleida

El paer en cap, Miquel Pueyo, destaca que el Carnet Jove de Lleida és una iniciativa que permetrà seguir impulsant sinèrgies per fomentar la implicació de Lleida amb el seu jovent i seguir millorant els serveis que s'ofereixen als joves.  El paer en cap, Miquel Pueyo, i el regidor de Joventut, Ignasi Amor, han presentat el nou Carnet Jove de Lleida juntament a la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, i el director general de l’Agència Catalana de la Joventut, Cesc Poch. Pueyo ha explicat que l’objectiu del Carnet Jove de Lleida és oferir avantatges de qualitat i proximitat al jovent de la ciutat i potenciar-ne l’ús en el seu dia a dia, doncs es pretén que els i les joves puguin utilitzar el carnet en comerços i establiments locals i, d’aquesta manera, "estrènyer més el seu arrelament i identitat amb el municipi i reforçar el seu vincle amb el comerç de proximitat”.  En la mateixa línia, Oliva ha corroborat que l'objectiu és que el nou Carnet Jove de Lleida connecti el Carnet Jove -que ja és molt popular entre la joventut catalana- amb el món local i, especialment, amb el comerç i serveis de proximitat.

Alt Pirineu

La Salut

Com hem pensat i parlat sobre la salut, en aquest últim any... Ha estat gairebé la base de la majoria de les nostres converses i pensaments. I com, se’ns ha fet evident, que cal atendre-la, cuidar-la i preservar-la. Hem estat, i encara estem, amb la sensació general, que és massa fàcil perdre la salut i que qualsevol de nosaltres en qualsevol moment, és pot veure en una situació compromesa amb la seva salut. Se’ns ha fet més obvia que mai la nostra vulnerabilitat, en molts àmbits. El concepte general de salut, en l’actualitat, fa referència a l’estat de benestar físic, mental, emocional, social, espiritual, sexual i mediambiental. Ha anat evolucionant aquella vella definició en negatiu de, l’absència de malaltia. I l’anem ampliant lògicament, per tal que tingui en compte totes aquelles dimensions de l’ésser humà. Aquesta definició, una mica utòpica, ens fa conscients de tot allò que ens cal cercar, per tal d’assolir un estat de benestar el més ampli i sòlid possible.

Vilafranca del Penedès

ERC commemora el 90è aniversari de la proclamació de la República amb el XII Premi Salvador Armendares i una xerrada de l'historiador Salvador Campamà

Teresa Terrades, Salvador Casals, Maria Parés, Marc Izquierdo i Anna Tomàs formen el jurat del XII Premi Salvador Armendares que es donarà a conèixer el 14 d'abril   Aquest 2021 es commemora el 90è aniversari de la proclamació de la República de Macià i Companys, un període va significar un temps de transformació, progrés i la consolidació de drets civils, socials i democràtics com mai abans havia succeït. Per commemorar aquesta data des d'Esquerra Republicana s'organitzen diferents actes per reivindicar la tasca duta a terme durant aquell període republicà i per enllaçar-ho amb la nova etapa que ha d'iniciar-se al país amb la presidència de Pere Aragonès.   14 d'abril, Premi Salvador Armendares Un dels actes que es duran a terme és l'entrega del Premi Salvador Armendares. Aquest any el jurat està format per la Teresa Terrades, educadora; pel Salvador Casals, membre del CoNCA i gerent del Casal; per l'Anna Tomàs, mediadora; pel Marc Izquierdo, administrador de la Festa Major'16; i per Maria Parés, membre de la comissió inclusió de l'escola Baltà Elies.

Girona

El Museu del Cinema incorpora un diafanorama, una càmera obscura i 19 vistes òptiques translúcides fins ara no exposades

Els elements s’han inclòs arrel de la modificació de l’àmbit de l’exposició permanent titulat “Fixant la imatge del món. El món per un forat” El canvi té per objectiu millorar l’experiència de les persones visitants i incrementar les capacitats pedagògiques i interactives de la mostra En el 23è aniversari de la seva inauguració, el Museu del Cinema ha presentat avui la modificació d’un dels àmbits de la seva exposició permanent titulat “Fixant la imatge del món. El món per un forat”. Aquest canvi, a banda d’una reordenació de l’espai, ha comportat la incorporació d’un nou objecte adquirit pel Museu, un diafanorama de finals del segle XVIII, de 19 vistes òptiques translúcides de les col·leccions de l’equipament i fins ara no exposades i d’una càmera obscura interactiva. Aquestes novetats han estat presentades avui al matí en roda de premsa pel vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, el director del museu, Jordi Pons; i la conservadora del centre, Montse Puigdevall.

Girona

Germans Sàbat impulsa un procés participatiu per triar el nom d’onze carrers del barri   

L’enquesta es farà aquest dissabte al Casal Gent Gran Taialà en quatre torns i amb totes les mesures de seguretat per la COVID-19   L’Associació de Veïns i Veïnes de Germans Sàbat ha engegat un procés participatiu per posar nom a onze carrers del barri. Es tracta de vials que actualment no tenen cap denominació pròpia i que estan agrupats dins la nomenclatura de Grup Germans Sàbat.   L’enquesta per escollir els noms de les vies es durà a terme aquest dissabte, dia 10 d’abril, al Casal Gent Gran Taialà en quatre torns diferents (d’11 h a 12 h, de 16 h a 17 h, de 17:30 h a 18:30 h i de 19 h a 20 h) per evitar aglomeracions. Per votar cal inscriure’s prèviament per la web de l’Ajuntament o trucant al Centre Cívic Ter, al 972 41 49 52. Podran participar en el procés aquelles persones que acreditin amb el document d’identitat que viuen al barri de Germans Sàbat o que siguin membres de l’associació de veïns i veïnes.   “La iniciativa neix de la necessitat dels veïns i veïnes de tenir noms al carrers per als avantatges que suposa en molts sentits, sobretot pels serveis com les urgències, correus, serveis de transport, entre d’altres”, assegura la regidora del barri de Germans Sàbat de l’Ajuntament de Girona, Annabel Moya, que afirma que “alhora és una oportunitat per fer una revisió de la memòria històrica al barri, reflectint-la en la tria dels noms dels nous carrers”.

El Prat

ERC considera injustificada una modificació de crèdit de 12 milions d’euros a l’Ajuntament del Prat

El grup municipal d’ERC a l’Ajuntament del Prat ha votat en contra d’una modificació de crèdit de 12 milions d’euros presentada per l’equip de govern en el ple municipal del 7 d’abril. Aquesta modificació està plena de projectes de redacció i d’estudis de plans locals, millores d’equipaments sense especificar i que haurien d’haver estat inclosos en els pressupostos aprovats fa 4 mesos.   Des d’ERC El Prat no veiem un motiu concret o principal perquè l’equip de govern justifiqui aquesta macro-modificació de crèdit. Es tracta de 12 milions d’euros, quantitat equivalent a un 12% del global dels pressupostos municipals aprovats tot just fa 4 mesos.    Tanmateix, des d’ERC estaríem d’acord amb alguna de les partides, tals com la pavimentació dels camins agrícoles; les que fan referència a àpats a domicili; al Pla d’Actuació de Sant Cosme i del Punt Solidari; a ampliar el fons de contingència i la substitució de les canonades d’aigua del polígon Pratenc de serveis centrals i economia; i, especialment, a una partida d’urbanisme de “Transferències Corrents AMB Targeta Rosa” que facilitarà que la ciutadania pratenca pugui adquirir, a partir dels 60 anys i si compleixen els requeriments econòmics establerts, la Targeta Rosa del transport metropolità.

Parets del Vallès

Un nou engany a la ciutadania de Parets: el cas de les factures pendents de pagament

Ara Parets ERC i Parets per la República - JxCat desmunten la manipulació del nou govern en relació amb les factures pendents de pagament, que segons PSC i Sumem Esquerres es van trobar en accedir al Govern després de la moció de censura. Després del comunicat emès el passat 8 de febrer acusant al Govern Plural (del qual cal recordar que Sumem en formava part) d’un deute de prop d’un milió d’euros en factures pendents, el informe sol·licitat a intervenció és determinant: Amb data prèvia a la moció, només van quedar sense aprovar factures per valor de 32.903€, i menys de 800€ pendents de repartir. I d’aquestes factures, només tenien data de pagament previ a la moció 207.000€ aproximadament, una xifra que dista moltíssim de la que s’ha publicat. Aquest mateix informe de la intervenció municipal sobre les factures pendents de 2020 és demolidor per al PSC i Sumem Esquerres. I deixa molt clar, que ni l’exalcalde Jordi Seguer, ni les regidores responsables de cada àrea no tenien cap responsabilitat en aquest endarreriment.

Urgell

Esquerra Republicana visita Pablo Hasel i demana a l’Estat espanyol una reforma del codi penal per eliminar delictes com el d'enaltiment del terrorisme i el d'injúries a la corona

La senadora Sara Bailac, l'eurodiputada Diana Riba, el diputat al Parlament de Catalunya, Pau Morales, i la portaveu nacional del Jovent Republicà, Kènia Domènech, han visitat aquest matí Pablo Hasel al centre penitenciari de Ponent per tal de mostrar la seva solidaritat amb el raper i per denunciar la vulneració del dret a la llibertat d'expressió a l'Estat espanyol.   Després de la visita, l'eurodiputada Diana Riba ha explicat que ‘aquesta primera trobada amb Pablo Hasel ha servit per parlar de com podem treballar conjuntament per visibilitzar el seu empresonament i per denunciar les vulneracions de la llibertat d'expressió a l'Estat espanyol’. Riba ha lamentat que ‘ens estiguem acostumant a visitar a massa persones a la presó ja sigui per les lletres d'unes cançons o per fer un referèndum i això és una situació que ens preocupa i ens ocupa’.   L'eurodiputada republicana ha afirmat que la resposta internacional a l'empresonament de Hasel està sent ‘important’.

Segarra

Sant Guim de Freixenet promou un mural participatiu feminista

En motiu del passat dia 8 de març, dia de la dona, Sant Guim de Freixenet ha engegat una nova acció reivindicativa, l’elaboració d’un mural feminista que es durà a terme mitjançant una acció participativa amb voluntariat i gràcies a la col·laboració d’ Art Sant Guim Vell. El mural constarà d’imarges de dones reconegudes al llarg de la historia en diverses disciplines, i s’ubicarà a la paret d’una antiga granja de totxo vist situada al costat de la benzinera. Segons l’alcalde de Sant Guim de Freixenet, Francesc Lluch ‘aquesta acció a més de retre un homenatge a la dona, té una segona intencionalitat, que és reconvertir antics edificis com aquestes granges, per anar millorant-ne l’aspecte i donar un valor afegit al municipi’.  

Escola Salvador Espriu
Montgat

Prioritats o poc interès?

Un del eixos prioritaris en el desenvolupament d’accions que fomentin la qualitat de vida de la ciutadania és l’educació. Com a tal, des d’esquerra sempre hem fomentat activitats i inversions  que millorin les infraestructures dedicades a l’educació. Els professionals docents i no docents que es dediquen a aquest aspecte són immillorables. Des de l’administració hem de vetllar perquè els equipaments estiguin a l’alçada de les necessitats dels infants de Montgat. No sempre és possible realitzar totes les millores que voldríem, però si hem invertit en els anys que hem tingut la responsabilitat d’aquesta àrea,  tot i més del que podíem. Ara ens trobem amb un govern que després de comprometre’s amb les famílies tiren enrere i no atenen les peticions bàsiques per als centres educatius. Ens preocupa que aquest govern tingui més interès en eixugar un préstec de 700.000 € que en destinar aquests fons a invertir en les escoles. Tanmateix per aquest any hi ha la suspensió de les regles fiscals que permeten invertir en les escoles i no es pot entendre aquesta manca de sensibilitat per part del govern quan s’han omplert la boca de “salvadors del poble”.

Segarra

Hi caben 4.000 molins de vent a Catalunya?

El president del Consell Comarcal de la Segarra, Francesc Lluch, particpa al debat sobre l’allau d’avantprojectes de parcs eòlics que pateix el nostre territori al programa "El matí de Catalunya Ràdio". Escolta el debat a l’enllaç https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/el-mati-de-catalunya-radio/hi-caben-4-000-molins-de-vent-a-catalunya/audio/1097585/

El Prat

Lluís Serra, alcalde republicà del Prat, tindrà un passeig a la ciutat que fins ara estava dedicat a Joan Carles de Borbó.

Lluís Serra i Giribert tindrà un carrer a la ciutat. L’alcalde republicà del Prat de Llobregat, afussellat al Camp de la Bota al 1939, rep aquest reconeixement de la ciutadania. El passeig Lluís Serra canvia de nom pel que fins ara era el passeig de Joan Carles Primer. La comissió de nomenclátor de l’Ajuntament del Prat ha tramitat aquest canvi de nom de carrer que honora la figura de l’alcalde Lluís Serra.  Lluís Serra i Giribert va ser militant de la UGT i del PSUC. El 15 d'octubre del 1936 va ser nomenat alcalde del Prat, però el 18 de febrer del 1937 va dimitir i se'n va anar de voluntari al front, on creia que podia ser més útil per defensar la República. Va lluitar a la Batalla de l'Ebre. Se'l va fer presoner quan estava incorporat a les forces de la República. Va morir afusellat al Camp de la Bota el 18 de novembre de 1939 a tres quarts de 6 del matí, a l'edat de 36 anys.  

Gavà

Ja ha sortit l’Eramprunyà d’abril

El número 204 (abril de 2021) de L'Eramprunyà, la publicació mensual que edita ERC-Gavà, ja ha sortit al carrer. Hi destaquen les següents informacions:   L’enganyifa del pla d’habitatge municipal de Gavà: L’ajuntament del PSC l’està venent com un pla per garantir l’habitatge digne per tots els habitants de Gavà, però en realitat amaga una gran promoció d’habitatge per a residents de l’àrea metropolitana.   In memoriam Albert Massana. L’Eramprunyà recorda la trajectòria de l’Albert Massana, regidor i portaveu del grup municipal d’ERC-Gavà, que ens va deixar el passat 4 de març, i en valora el seu important llegat.   Èxit de la crida del Club Ciclista Ratpenat. El passat 14 de març, el club ciclista va dedicar la sortida de diumenge a les dones amb motiu de la commemoració del 8 de març. . Albert Massana i Gràcia, una gran persona i company. Diversos companys, amics i associacions locals recorden com era l’Albert Massana, tant a nivell personal com la seva important implicació política i social amb Gavà i amb el país.

Federació de Lleida

Esquerra Republicana visita Pablo Hasel i demana a l’Estat espanyol una reforma del codi penal per eliminar delictes com el d'enaltiment del terrorisme i el d'injúries a la corona

L'eurodiputada Diana Riba, la senadora Sara Bailac, el diputat al Parlament de Catalunya, Pau Morales, i la portaveu nacional del Jovent Republicà, Kènia Domènech, han visitat aquest matí Pablo Hasel al centre penitenciari de Ponent per tal de mostrar la seva solidaritat amb el raper i per denunciar la vulneració del dret a la llibertat d'expressió a l'Estat espanyol.   Després de la visita, l'eurodiputada Diana Riba ha explicat que ‘aquesta primera trobada amb Pablo Hasel ha servit per parlar de com podem treballar conjuntament per visibilitzar el seu empresonament i per denunciar les vulneracions de la llibertat d'expressió a l'Estat espanyol’. Riba ha lamentat que ‘ens estiguem acostumant a visitar a massa persones a la presó ja sigui per les lletres d'unes cançons o per fer un referèndum i això és una situació que ens preocupa i ens ocupa’.   L'eurodiputada republicana ha afirmat que la resposta internacional a l'empresonament de Hasel està sent ‘important’.

Mataró

Esquerra Mataró demanem la promoció dels e-sports com a model d'oci alternatiu, social i inclusiu

Els esports electrònics - també coneguts com a "e-sports" - és el nom que reben les competicions de videojocs professionals i semiprofessionals. Actualment aquest sector pren força principalment en països del continent asiàtic com Corea del Sud o la Xina on han estat regulats i reconegut com a esport. Al continent Europeu, en canvi, la regulació està just començant amb la creació de la European Esports Federation on dotze països -sense l'estat Espanyol- com Itàlia, Portugal, Regne Unit o Suècia s'hi han sumat. En l'àmbit estatal, els esports electrònics són retransmesos i promoguts mitjançant la Lliga de Videojocs Professional (també conegut com a LVP). Global Esports Market Report de Newzcoo va xifrar, l’any 2018, en 2,6 milions la quantitat d'entusiastes dels esports electrònics en l'Estat Espanyol (aproximadament un 6% de la densitat total), en 5,5 milions la quantitat de persones que han vist en algun moment un esport electrònic i en 24,2 milions aquelles persones que han jugat o juguen a algun videojoc.

Lleida

La Paeria dona resposta a una demanda històrica de la ciutat: la construcció d'un equipament comunitari de múltiples usos

El Paer en Cap de l’Ajuntament de Lleida, Miquel Pueyo, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, han signat aquest migdia el protocol de col·laboració entre ambdues administracions per a la construcció d’un edifici comunitari de múltiples usos, que comptarà amb una aportació per part de la Generalitat de 4 milions d’euros. La mateixa setmana que es publica la licitació de l’avantprojecte urbanístic, s’ha tancat l’acord entre Generalitat i Paeria per a fer possible un equipament que respon a una demanda històrica a la ciutat. Miquel Pueyo s’ha mostrat satisfet de l’acord perquè “després que l’any 2010 Lleida deixés passar l’oportunitat de construir un alberg per cobrir les necessitats de la campanya de la fruita, avui encarrilem la construcció d’un equipament que no només donarà resposta a aquesta necessitat històrica sinó que serà, també, un servei per al conjunt de la ciutadania lleidatana”. Per la seva banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha assegurat que “aquest era un compromís pendent amb Lleida: la construcció d’un equipament estable i digne per a usos comunitaris per a la ciutadania i com a centre residencial per a emergències i urgències, també durant els mesos d’estiu per a les persones que busquen feina a la campanya de la fruita i no disposen d’allotjament”.

Salou

Els grups de l´oposició de l’Ajuntament de Salou titllen d´insuficients els ajuts per reactivar el municipi

Dels més de 3 milions d´euros del romanent de tresoreria municipal, només es destinarà poc més d´un milió a “ajudes” econòmiques per a la població que més les necessita. Tots els grups municipals que conformen l´oposició de l’Ajuntament de Salou -ERC, C’s i PP- han mostrat la seva disconformitat respecte la primera modificació de crèdit del pressupost municipal, que s´aprovarà en el proper plenari, amb l´objectiu d´incorporar-hi el romanent de tresoreria, que s´ha quantificat en més de 3 milions d´euros. Marçal Curto (ERC), Pere Lluís Huguet (C’s) i Mario García (PP), portaveus dels tres grups municipals de l´oposició, han coincidit en afirmar que “estem totalment d´acord que part d´aquest romanent de tresoreria sigui destinat a “ajudes” econòmiques als contribuents de Salou per pal•liar els efectes negatius de la pandèmia Covid 19, però per desgràcia la quantia destinada és insuficient, ja que l´equip de govern només vol destinar-ne 1,3 milions d´euros, i això vol dir que les mesures adoptades seran deficitàries, tenint en compte que la crisi sanitària està generant situacions de veritable emergència social i econòmica entre tots els nostres veïns i les nostres veïnes”.