Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Federació de Girona

Esquerra agraeix la tasca realitzada per Maria Mercè Roca i en destaca el seu compromís amb Esquerra, Girona i el país

Esquerra Republicana vol mostrar tot el seu suport i agraïment a la feina realitzada per la portaveu del grup municipal del partit a l’Ajuntament de Girona, Maria Mercè Roca. La regidora republicana ha comunicat que no es presentarà per encapçalar la llista d’Esquerra a Girona amb vista a les municipals del 2019.   El president de la Federació Regional de Girona d’Esquerra Republicana, David Mascort, destaca la feina realitzada per Roca i el seu equip durant aquest mandat i recorda que “des del primer dia han dut a terme una tasca incansable i només tenim paraules d’agraïment i de suport amb vista a l’any que tenim per davant abans de les municipals. El seu compromís envers Esquerra, Girona i el país està fora de qualsevol dubte”.   Roca va comunicar que no optaria a presentar-se durant l’assemblea local que es va celebrar el dijous 12 d’abril i que va servir per renovar l’executiva giriona d'Esquerra. David Sabaté és el nou president de la secció local .

Lleida

ERC-Avancem rebutja el POUM del govern de la Paeria amb una esmena a la totalitat

Reclama obrir un procés d’interlocució amb agents socials i econòmics i incorporar-hi documents com els plans de mobilitat, de comerç i del riu El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha registrat una esmena única a la totalitat al Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Lleida (POUM) que aquest dimecres es debatrà a la Comissió Informativa de Polítiques de la gestió, i promoció de la ciutat i la sostenibilitat de la Paeria en una sessió extraordinària. El president del grup, Carles Vega, assegura que “és impossible aprovar inicialment un projecte inacabat en el qual hi falten documents imprescindibles per definir el futur de la ciutat com el Pla de mobilitat, el Pla estratègic del Riu, l’Estudi sobre l’impacte social derivat de la implantació de noves superfícies comercials, el Pla estratègic del comerç i l’Ordenança del paisatge, com ja vam denunciar fa 3 mesos.” En aquest sentit, ha denunciat que “el govern socialista no ha fet els deures en aquest temps.

Roses

Moció en motiu del dia mundial de la fibromiàlgia i altres síndromes de sensibilització central

ERC Roses ha presentat una proposta per debatre en el proper ple de l’Ajuntament per tal de donar a conèixer una malaltia infradiagnosticada, la fibromiàlgia i, per tant, donar visibilitat a la gent que la pateix. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va reconèixer la Fibromiàlgia a l'any 1992, tenint en compte que afecta la població mundial en un índex que se situa entre un 3% i un 6%. Un percentatge que podria ser encara major, ja que es tracta d’una malaltia infradiagnosticada. El 12 de maig és el Dia Internacional de la Fibromiàlgia, una data per difondre el coneixement i sensibilitzar professionals, institucions, agents socials i societat en general, respecte al reconeixement de la malaltia. La Fibromiàlgia és una condició que causa dolor en els músculs i cansament generalitzat. Genera dificultats per dormir, rigidesa muscular, mal de cap, deteriorament cognitiu, entre altres seqüeles, que dificulten la realització de les activitats de la vida diària i minimitzen la qualitat de vida.

Sant Joan de les Abadesses

Francesc Fajula i el Moto Club Abadesses rebran els "Guardons Emma de Barcelona"

La segona edició del certamen Guardons Emma de Barcelona, organitzat per la secció local d'ERC a Sant Joan de les Abadesses, reconeixerà les trajectòries del santjoaní Francesc Fajula, i del Moto Club Abadesses. L'objectiu dels Guardons Emma de Barcelona és reconèixer la trajectòria de persones individuals i col·lectius que hagin destacat per la seva dedicació al municipi a nivell social, associatiu o cultural, així com posar en valor l'emprenedoria empresarial i la defensa del procés d'emancipació nacional o la defensa de la llengua catalana. Més d’un centenar de persones han participat amb el procés participatiu dut a terme durant els mesos de febrer i març, i un cop analitzats els resultats del procés participatiu el jurat ha conclòs que els guardonats de la segona edició del certamen siguin el santjoaní Francesc Fajula, en la categoria de persona individual, i el Moto Club Abadesses, en la categoria d’entitat o col·lectiu de persones. A continuació, s’adjunta una breu biografia dels guardonats: Francesc Fajula i Pellicer Nascut a Sant Joan de les Abadesses.

RPD Pobresa energètica
Granollers

ERC-AG presenta 15 propostes per lluitar contra la pobresa energètica i defensar els drets energètics

El grup republicà ha presentat un recull de propostes sobre pobresa energètica a l’equip de govern per tal que aquest sigui més proactiu amb aquest tema. Es tracta de 15 mesures assumibles des del món local que tenen per objectiu millorar la capacitat de lluita contra la pobresa energètica i defensar els drets energètics de les persones, així com empoderar-les per exercir aquests drets.   Les propostes presentades per ERC-AG es divideixen en sis eixos d’acció: atacar les causes estructurals de la pobresa; aconseguir una fiscalitat més justa; impulsar un canvi de relacions entre la ciutadania i les empreses subministradores a través de la defensa dels drets energètics; millorar l’eficiència energètica de les llars i edificis de les persones més vulnerables; formació i treball transversal per a la detecció de situacions de pobresa energètica, i reclamar un pacte de país per lluitar contra la pobresa energètica.   Tal i com ha explicat la regidora Núria Maynou, entre les mesures concretes n’hi ha dos de clau per assolir aquests objectius: d’una banda, posar en marxa un punt d’assessorament energètic i, de l’altra, l’elaboració d’un circuit sancionador a les empreses que incompleixen la llei 24/2015 d’emergència habitacional i pobresa energètica.

Gómez, Ingla i Villaseñor, d'esquerra a dreta
Sant Cugat del Vallès

El vot de qualitat de l'alcaldessa tomba la proposta per democratitzar el Consell d'Administració de Promusa

El vot de qualitat de l'alcaldessa ha permès al govern de PDeCAT-Demòcrates tombar la proposta de l'oposició (menys el PSC) per fer que el Consell d'Administració de Promusa reflecteixi la composició del ple, on el govern no té majoria absoluta. 'Van fer una modificació dels estatuts de Promusa abans de les eleccions del 2015 per interessos partidistes, saben que podien perdre la majoria absoluta. Per molts grups de l'oposició era una obligació demanar canvis', ha explicat la portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla, durant la seva intervenció. Un empat en les votacions, amb ERC-MES, CUP-PC, ICV-EUiA, C's i PP d'una banda, i PDeCAT-Demòcrates i PSC de l'altra, amb l'abstenció del regidor trànsfuga, ha permès a l'alcaldessa exercir el seu vot de qualitat, tal com va succeir amb els pressupostos del 2018. 'Som una de les ciutats amb més demandes d'habitatge social però no aprofitem bé els recursos que tenim', ha explicat Ingla en referència al Pla d'Acció Promusa 2030, un projecte de qual ha dit que 'se'ns demana un acte de fe, perquè moltes de les seves previsions no se sap si són viables'.

Cerdanyola del Vallès

Canviar bolquers és cosa de tots

La reforma del pavelló esportiu Can Xarau - Paco Arpide manté els canviadors per a nadons exclusivament als lavabos per a dones. Esquerra sempre ha promogut que es posin els mitjans necessaris per a la igualtat real en la distribució de les cures familiars. Al ple de juny de 2017, la portaveu del Grup Municipal d’Esquerra, Helena Solà, instava al govern municipal que els canviadors per a nadons instal•lats a les dependències municipals fossin accessibles tant per a homes com per a dones ja que en aquell moment només es trobaven als lavabos per a dones. Al plenari del mes següent el grup d’ERC, conjuntament amb Ciutadans, presentava una moció per l’elaboració d’un pla d’igualtat. Un dels acords de la moció requeria la “instal•lació progressiva en tots els edificis públics d’un canviador de bolquers accessible tant per a homes com per a dones, en el termini màxim de 3 anys. Així com realitzar una campanya de conscienciació en el sector privat perquè se sumin a la instal•lació dels canviadors sense cap discriminació”.

ERC Badalona

Més Guàrdia Urbana a tota la ciutat i la millora del manteniment del pont del Petroli i del passeig Marítim són les principals mesures incorporades al pressupost a proposta del PDCAT de Badalona

Aquest matí en roda de premsa davant del pont del Petroli s’han presentat les principals mesures pactades, després de dos mesos de negociació, entre el govern municipal i el PDCAT per tal de garantir el vot favorable als pressupostos municipals. L’alcaldessa, Dolors Sabater, i el regidor del Partit Demòcrata, Pere Martínez, acompanyats pels tinents d’Alcaldia Oriol Lladó i Àlex Mañas, han presentat l’acord per a l’ampliació dels efectius de la Guàrdia Urbana i la millora del manteniment de la zona del pont del Petroli i el passeig marítim de Badalona, com a mesures destacades.   Per tal d’ampliar el cos de la Guàrdia Urbana el Govern s’ha compromès a incorporar 12 agents més a la convocatòria d’oferta pública d’oposicions d’aquesta primavera. Això farà que al proper més de setembre aquests 12 agents ja puguin començar a l’Escola de Policia la seva formació. Aquests agents s’afegiran als altres 12 que aquest mes de juny finalitzen la seva formació i s’incorporaran plenament a la Guàrdia Urbana l’estiu vinent.

Tàrrega

Xerrada "Manuel de Pedrolo, radicalment, la llibertat" a càrrec d'Adelais de Pedrolo

La secció local d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a Tàrrega continua amb la seva aportació per a la commemoració de l'any Manuel de Pedrolo amb l'organització de la xerrada "Manuel de Pedrolo, radicalment, la llibertat" a càrrec d'Adelais de Pedrolo, filla de l'escriptor. La xerrada sobre el recorregut vital i professional de Pedrolo tindrà lloc el dimarts 24 d'abril a les 20.30h al Museu Comarcal de l'Urgell on també es projectarà un audiovisual. L'acte el presentarà Margarida Aritzeta, escriptora i professora de teoria literària a la Universitat Rovira i Virgili. Aquesta és la segona de les activitats organitzades per ERC a Tàrrega per recordar i homenatjar l'escriptor i contribuir a la divulgació del seu pensament i la seva obra. Prèviament, a principis de març, el partit targarí va organitzar un recorregut pels carrers de Tàrrega per recordar l'escriptor i recórrer els espais de la ciutat on va viure i inspirar-se. Amb aquesta nova activitat, el partit republicà vol contribuir a situar la ciutat de Tàrrega dins el mapa de les commemoracions de l'Any Manuel de Pedrolo, comissariat per Anna Maria Villalonga, en motiu del centenari del naixement de l'escriptor.

Esparreguera

Què amaga realment la nova ordenança de civisme i convivència del bloc del 155?

L’equip de govern ha presentat una proposta de nova ordenança de civisme i convivència per Esparreguera. Fer una nova ordenança sempre suposa un esforç per a l’administració, tant pel personal administratiu i tècnic com pels polítics. També comporta sempre uns dubtes i inseguretats legals. Cal la renovació del que hi ha o cal la redacció des de zero d’una nova ordenança? Com encarar el període d’informació i adaptació d’una població que desconeix la seva publicació i entrada en vigor? Per evitar aquest risc d’inseguretat jurídica, especialment tractant-se d’una norma que afecta tants àmbits de la vida diària, generalment es fan extenses campanyes informatives que també suposen un esforç per a l’administració, tant laboral com econòmic. Per aquests motius, des d’Esquerra Republicana no enteníem la necessitat d’encetar aquesta activitat legisladora quan ja tenim en vigor l’ordenança municipal del civisme i la convivència d’Esparreguera, datada de l’any 2007 i modificada el febrer de 2009 (ordenança no fiscal número XX) i que encara no s’ha aplicat al màxim.

Lleida

ERC-Avancem reitera que el crèdit de la Paeria a l'EMU posa en risc l’economia de l’Ajuntament

El grup municipal republicà vota en contra dels comptes de l'exercici 2017 El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha tornat a alertar que el crèdit participatiu de 10 anys de l’Ajuntament de Lleida a l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) posa en risc les finances municipals, com ja ha denunciat reiteradament. Els republicans han votat en contra dels comptes del 2017. Després del Consell d’Administració ordinari de l’EMU d’aquest dilluns, el conseller d’ERC-Avancem, Josep Maria Baiget, ha denunciat l'elevada xifra d'interessos que s'han de pagar: "amb l’activitat normal de l’empresa no es generen prou recursos per atendre les amortitzacions. Això obliga a generar nou endeutament per refinançar el deute antic, és a dir, més interessos.” En concret, al tancament del 2017 el deute amb entitats de crèdit era de 60.703.668,01 euros. Es va amortitzar endeutament per un import de 4.913.665,96 euros i es van pagar uns interessos de 1.840.157,80 euros.

Contenidors per segregar la brossa segons el tipus de residu.
Gavà

ERC-Gavà demana millorar el sistema de recollida de la brossa a l'illa del centre i davant de restaurants i fruiteries per afavorir la segregació dels residus

El grup municipal d'ERC-Gavà presentarà una proposta al Ple d'abril on insta al govern local (PSC i Demòcrates) a adaptar al model segregat el sistema de la recollida de la brossa porta a porta que es fa a l'illa del centre i a millorar la dotació de contenidors per seleccionar els residus davant de restaurants i fruiteries. En el cas de l'illa, el prec d'Esquerra demana aprofitar com a referent les experiències d'èxit que es porten a terme des de fa temps a altres municipis catalans on, per exemple, s'estableixen dies concrets de recollida porta a porta de cada fracció de brossa (plàstics i envasos, cartró i paper, vidre, orgànica i rebuig). ERC reclama també col·locar més contenidors de matèria orgànica en la proximitat dels restaurants i les fruiteries per facilitar el procés de selecció. Totes dues iniciatives responen a queixes dels veïns que s'asseguren -en contra del que argumenta l'equip de govern- que a l'illa del centre i davant d'establiments de tota la ciutat que treballen amb aliments frescos, les bosses de brossa contenen residus de forma barrejada i sense segregació perquè els contenidors adients són molt lluny.

Parets del Vallès

Ara Parets ERC lamenta que el Govern Socialista no hagi explicat a l’oposició cap dels grans projectes del darrer any de mandat

El Govern Socialista afronta el darrer any de la legislatura amb l’objectiu d’executar algunes de les grans obres que ha promès des de fa molts anys. És el cas del complex esportiu del Tenes, el nou parc del Sot d’en Barriques, la reforma dels carrers del Barri Antic o les millores als parcs de la plaça la Salut i de l’avinguda Espanya. Es dona la circumstància que d’aquests projectes previstos, i a excepció de la reforma dels carrers del Barri Antic, els grups polítics de l’oposició no han rebut cap tipus d’informació i avui dia no estan publicats en el web municipal. Des d’Ara Parets ERC lamentem que el Govern Municipal amagui les seves intencions en projectes que suposaran una despesa econòmica superior als 4 milions d’euros. En el cas de la millora dels carrers pròxims a l’Ajuntament, el Govern Sociovergent va publicar el projecte durant l’agost de 2017 i tota l’oposició va presentar al·legacions conjuntes que van ser desestimades. Fins i tot el Govern Local va iniciar els tràmits de la licitació de les obres sense haver resolt aquestes al·legacions.

Sarrià de Ter

Noves mesures d’estalvi executades amb èxit per l’ajuntament de Sarrià de Ter

L’any passat, l’ajuntament va establir un conveni amb els Serveis de Comptabilitat Energètica del Consell Comarcal del Gironès, gràcies a aquest conveni, es van efectuar uns treballs d’enginyeria econòmica de la despesa elèctrica anual en els diferents edificis i equipaments municipals. Aquests treballs contemplaven per un costat l'adequació en els barems de contractació de les potències contractades, i per l’altre costat, el seguiment i gestió d’aquelles despeses no correctament facturades per les companyies subministradores. Gràcies a la primera línia de treball, és a dir la variació en la contractació de la potència en edificis i equipaments, en l’any 2017 ja hem pogut obtenir un estalvi de 3.868’37 €, als que s’hi sumaran a partir de finals d’abril 3.456’65 € més, un total doncs de 7.325 € d’estalvi. Abans de finalitzar l’any, s’espera a més que amb els canvis de contractació que encara no són efectius, la xifra augmenti a 10.748 € en total anual d’estalvi.

Canyelles

Clam a la LLibertat

Els carrers de Barcelona han sigut un clam per la Llibertad i ERC Canyelles ens hem sumat per dir que no ens rendirem fins que no tinguem a tots els presos i exiliats a casa. Una vegada més hem demostrat que som gent  Pacífica,Democràtica i només demanem LLibertat. US VOLEM A CASA!

Sant Boi de Llobregat

Jaume Sans, nou president d'Esquerra Republicana a Sant Boi

A falta d’un any per unes eleccions municipals que poden validar la majoria parlamentària independentista, Esquerra Sant Boi renova la seva Executiva local per consolidar un grup més fort, més cohesionat i eleva el seu perfil polític amb la presidència de Jaume Sans, que també és regidor al consistori santboià. L'assemblea per elegir el nou president ha tingut lloc a l'emblemàtic espai de l'Ateneu Familiar i en un dia molt especial, 14 d'abril, dia en que la secció local commemorava també el 87è aniversari de la proclamació de la República Catalana. L’Executiva que encapçala Jaume Sans recupera capital polític amb la incorporació de l’antic regidor Enric Garcia després d’un temps allunyat dels càrrecs orgànics a nivell local, a banda de mantenir el nucli de l’executiva sortint per tal de continuar la feina començada al 2015 i que el nou president avala. En aquest sentit, Sans seguirà comptant amb la participació del fins ara president Sergi Purcet, que se centrarà en l’activitat comunicativa de la secció local.

Autor: Joaquim Torrent
El Prat

ERC del Prat celebra una nova edició del Sopar de la República

L’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer del Baix Llobregat és reconeguda amb el Guardó Josep Gibert. Hi va assistir el diputat al Parlament Jordi Albert.   Un any més, Esquerra Republicana del Prat ha celebrat el Sopar de la República. Una tradició que se celebra sempre als voltants del dia 14 d’abril. Prop d’un centenar de persones van assistir al Sopar, celebrat al restaurant Casa Guijarro, de la ciutat del Prat.   En aquesta ocasió, ens va acompanyar el diputat al Parlament de Catalunya Jordi Albert. També hi era convidat Raül Romeva, actualment empresonat per defensar el país. Jordi Albert va remarcar “La nostra República ha de ser un impuls pel canvi social a Catalunya, a l’Estat Espanyol i a Europa” Sobre la situació actual que viu Catalunya i la formació de nou govern, afirmà “Necessitem un govern efectiu,un govern que avanci cap a la República”.   Tanmateix, en el decurs del sopar es va lliure el guardó Josep Gibert a l’AFA, l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer del Baix Llobregat.