Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Barcelona Vella

Plenari 16 de Març del 2017

Erc Barcelona Vella portarà al Plenari del Districte d'avui 16 de març, els següents temes: Proposició Habilitar un cop acabades les obres, un accés directe pel veïnat del barri del Gòtic al jardí romàntic des de la mateixa plaça 8 de març.   Prec Dotació als Casals de Gent Gran d’una figura que realitzi tasques de consergeria en tots aquells centres que no en tenen.   Prec Instar a l’IBE a que en propers concursos públics per la gestió de pistes esportives del districte garanteixin la gratuïtat en certs dies i horaris, per tal de promoure l’esport base.   Seguiment de proposició  Petició de l’estat de la situació de la proposició del 12 de maig de 2016, sobre les obres a la façana del Carrer del Mar número 97   Declaració institucional Relativa a la campanya de l’organització “Hazte oir”.  

ERC Badalona

Badalona engega el programa ConvivimBDN per promoure el civisme i la convivència amb la incorporació d’agents de comunitat a tots els Districtes de la ciutat

Badalona ha posat en marxa l’innovador programa #ConvivimBDN que té com a objectius promoure el civisme i la convivència i reduir l’incivisme arreu de la ciutat. Per tal de fer-ho possible, des de fa uns dies l’Ajuntament ha incorporat 12 agents de comunitat que tenen com a missió impulsar i desenvolupar accions per assolir aquests objectius.   #ConvivimBDN sorgeix de la necessitat de reforçar el teixit i la cohesió social, així com de l’adaptació als canvis viscuts a la ciutat de Badalona durant els darrers anys i als efectes de la crisi econòmica. El Programa porta a terme accions de gestió positiva de la diversitat, foment de les relacions en igualtat de drets i deures i, en general, treballant sobre el territori i les persones, persegueix el desenvolupament social i la millora de la qualitat de vida de la ciutadania.   Els 12 agents de comunitat professionals es troben ubicats a les Oficines Municipals dels Districtes de Badalona de manera que es coordinen amb els serveis municipals i s’adapten a les necessitats específiques del territori, comptant amb la col·laboració de les entitats ciutadanes i socials.

Regidors Roda de Ter
Roda de Ter i el Cabrerès

Per a què es fa servir una majoria absoluta?

* Article publicat a la Revista RDT Els governs amb majoria absoluta executen els seus projectes de manera ràpida i efectiva, ens agradin o no. Però a Roda tenim l’excepció: ni es tenen els projectes clars, ni s’expliquen bé, ni s’executen de forma efectiva. El POUM, un roc sobre la pròpia teulada. En el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal es defineix  com serà l’urbanisme durant els propers vint anys: models de creixement, alçada de les noves edificacions, etc. En el POUM que l’equip de govern ha aprovat calia definir, entre altres coses, el futur de can Puigneró com a zona residencial i de serveis, amb els seus espais verds, i canviar els usos de la Blava. Comprar la Blava (ERC-IPR/PSC) va ser una decisió estratègica perquè hauria de suposar el desenvolupament de la zona més desatesa de Roda: M. D. Sòl del Pont i el Serrat.. Després de la compra l’Agència Catalana de l’Aigua va desaconsellar el seu ús residencial, però el treball polític i tècnic va obrir la possibilitat de canviar l’ús exclusivament industrial pel de residencial i de serveis, amb condicionants  Però aquest treball polític se n’ha anat en orris ara que PDCAT i IPR han aprovat el nou POUM.

Lleida

ERC-Avancem exigeix a Ros que desencalli la internalització de la zona blava abans del maig

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem exigeix a l’alcalde Àngel Ros que la Paeria assumeixi la gestió directa del servei d’aparcament, grua i dipòsit de vehicles abans de l’1 de maig, quan es compleix un any de la pròrroga de la concessió a l’empresa Eysa. Cal recordar que aquest va ser un dels principals compromisos de l’Acord de Pressupost per al 2006 entre el PSC i ERC-Avancem que els socialistes encara no han complert. En primer lloc, el president del grup, Carles Vega, ha reclamat aquest dijous ‘que aclareixi per què s’han consignat al reconeixement de crèdit 500.000 euros per pagar a Eysa l’any 2017, la qual cosa fa sospitar que aquest any tampoc preveu fer la remunicipalització.’ De fet, ha recordat que ERC-Avancem ja va criticar que la gestió de la zona blava no apareixia al Pressupost 2017, de manera que demostra ‘una mala gestió pressupostària’. Vega ha denunciat que ‘tenir aquesta situació provisional des de fa gairebé un any ha provocat un detriment del servei per manca de manteniment i reposició de les màquines expenedores de bitllets de zona blava i una indefinició del futur laboral dels 60 treballadors’.

Sant Cugat del Vallès

Dolors Bassa: “Som el govern del ‘mentrestant’ fins que portem la gent a un referèndum”

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, reivindica la forta càrrega social de les polítiques  que està duent a terme el govern de Junts Pel Sí mentre es prepara la convocatòria del referèndum. ‘Estem gestionant bé allò que tenim, perquè ho destinem principalment al benestar de les persones’, ha manifestat Bassa, que ha visitat Sant Cugat en el marc d’un acte de la secció local d’Esquerra Republicana i les JERC que ha comptat amb prop d’una cinquantena de persones.   Centrada en les polítiques d’igualtat, la xerrada ha repassat la situació de la bretxa salarial entre homes i dones (del 26,6% actualment), les polítiques LGTBI i també la gestió de les persones refugiades. ‘Actualment les dones són el 95% de les receptores dels fons per pensions socials alimentàries en casos de divorcis’, ha explicat la consellera, que també ha subratllat que els títols de família monoparentals s’atorguen, en un 93%, a dones. ‘Estem fent feina però aquestes dades ens indiquen que tenim molt de camí per recórrer’, ha subratllat.

Mataró

Avui fa 78 anys les tropes franquistes van afusellar l'Alcalde Abril

Avui, 16 de Març, fa 78 anys que el franquisme va assassinar Josep Abril i Argemí. Durant la seva vida política, Abril va exercir, entre altres, el càrrec d’Alcalde de Mataró. La seva vocació de servei públic i la seva trajectòria sempre lligada al compromís amb els valors socials i republicans li van valdre, perduda la guerra, la condemna a mort, com a tants altres militants del nostre partit. Josep Abril i Argemí va néixer a Santa Maria de Palautordera l’any 1869. Col•laborador del Partit Federalista i Republicà de Pi i Margall, va ser conseller de l’Ajuntament de Mataró durant els anys de la Restauració. Va ser un dels fundadors de la Secció Local d’ERC a Mataró, i l’abril de 1931, després que Esquerra Republicana arrassés a les municipals que donarien lloc a la instauració de la Segona República, es va convertir en el primer alcalde republicà de Mataró. El seu compromís amb la gent i, especialment, amb la justícia social, li van valdre la presó l’any 1934, després de participar activament dels Fets d’Octubre, un intent de la Generalitat republicana de repartir la terra entre els qui la treballaven.

Vilafranca del Penedès

“El model laboral determina el país que farem”

ERC celebra un debat que desmunta la reforma laboral de la dreta que ha potenciat la precarització i impulsat el col·lectiu de treballadors pobres “Amb la crisi i les polítiques d’austeritat i la reforma laboral, els rics són més rics i la resta, més pobres”. Així qualificava Laura Pelay, vicesecretaria general de la UGT, la situació actual, produïda per “la privatització del guanys i la socialització de les pèrdues”. Pelay va apuntar que l’actual marc laboral està promovent una nova classe socials, la dels treballadors pobres, aquells que malgrat tenir feina a jornada completa no arriben a final de mes. En aquesta línia la portaveu d’UGT va assegurar que la precarització afecta a totes les franges d’edat, un fet que ha de portar a replantejar les polítiques públiques ja que “tenim uns reptes nous” produïts per una reforma laboral que “ha desequilibrat els drets entre les empreses i els treballadors” i va lamentar que “la Patronal amb la reforma laboral va demanar un tros del pastís, però el govern del PP li va donar tot”.

Baix Penedès

ERC Baix Penedès recolza la manifestació del proper dissabte 18 de març convocada contra el racisme per Unitat Contra el Feixisme i el Racisme del Baix Penedès.

El proper 21 de març es celebrarà a tot el món el Dia Contra el Racisme i la Xenofòbia. A Catalunya s’han convocat mobilitzacions descentralitzades el dissabte dia 18, a diferents punts com Olot, Molins de Rei, Pineda de Mar o El Vendrell, on a partir de les 18 de la tarda s’ hi farà una manifestació convocada per l’ assemblea comarcal d’ UCFR. ERC Baix Penedès recolza aquesta convocatòria i recorda el seu compromís per tal de viure en un país per a tothom, en una societat que vetlli per a la igualtat d’ oportunitats per a tots els ciutadans de Catalunya, sense cap mena de distinció per origen, raça, religió, sexe o orientació sexual. Volem una nova República Catalana, moderna, acollidora, que vetlli pel conjunt de dones i homes, on tots puguem conviure amb  respecte per a les diferents ètnies i cultures, i on els tres valors republicans hi siguin presents i predominants: llibertat, igualtat i fraternitat. Vivim en un món totalment globalitzat, on els moviments migratoris voluntaris o els provocats per guerres, o  a conseqüència de les desigualtats socials i econòmiques dels països d’ origen, han variat la configuració habitual de les nostres viles i ciutats des de fa dècades.

Federació de Lleida

Estradé: 'Cal alliberar el peatge de l’AP2 per poder fer una valoració acurada de les necessitats de la carretera N240’

El senador d’Esquerra Republicana de Catalunya, Miquel Àngel Estradé, ha presentat una moció davant la Comissió de Foment de la cambra alta espanyola en la que es demana l’alliberament, a curt termini, de l’autopista AP2 en el seu tram entre Lleida i Montblanc, per tal de poder fer una acurada avaluació de les repercussions que ha tingut aquesta mesura en la fluïdesa del trànsit i en la seguretat viaria de la N240.   Pel senador republicà, aquesta mesura facilitaria que tot el trànsit pesat i el de mitjà i llarg recorregut fes ús de la via ràpida i això permetria ‘valorar si la N240 s’acaba convertint en una carretera segura i fluida i a partir d’aquí adoptar les previsions necessàries a aquest respecte, mentre de forma paral·lela es continua invertint en les rotondes i en els futurs accessos que des de fa anys es reivindiquen des del territori i amb les que el govern espanyol ha incomplert reiteradament’   Estradé ha volgut deixar clar que aquesta és una reivindicació històrica d’Esquerra Republicana i que, sens dubte, ‘seria la millor solució, la més ràpida i la permetria, d’una manera real, resoldre tots els problemes de l’actual N240 en uns terminis raonables’.

Federació de Lleida

Esquerra debatrà sobre l’oportunitat de construir una República plenament igualitària

La Federació Regional de Lleida d’Esquerra Republicana de Catalunya, ha organitzat per al proper dijous 16 de març la xerrada-debat La República que farem les dones en la qual es debatrà sobre com el model de societat sexista que patim ens condiciona. L’acte comptarà amb la presència de Sara Bailach, politòloga, de Juliana Fernandes, de Casas Gift Shop i membre de l’associació Slow Shop de Lleida, i de Mireia Mata, vicesecretària general d’Entorn, de Gestió del coneixement i de Dones de l’Executiva regional de la formació republicana.   Segons ha declarat, en la presentació de l’acte, la secretaria regional de la Dona, regidora de la Paeria i diputada provincial, Núria Marín, ‘la idea és aprofundir en els perquès continuem patim els estereotips de gènere en una societat que, “a priori”, s’ha dotat dels mecanismes i lleis per evitar-ho’. ‘Ara és el moment de passar de la teoria a la pràctica i ara tenim l’oportunitat de fer una República plenament igualitària’ ha reblat.

Barberà del Vallès

Concurs d'Aparadors de Nadal 2016: enhorabona Flors i Plantes ARA

El 2 de març, la Cambra de Comerç de Sabadell va procedir al lliurament dels Premis del 47è Concurs d'Aparadors de Nadal 2016.El nostre regidor de Desenvolupament econòmic, Comerç i Ocupació, Pere Pubill i Linares, va entregar el premi al Millor Aparador de Nadal a Barberà del Vallès va recaure en l'establiment Flors i Plantes Ara, de l'Avinguda de la Generalitat, i va ser recollit per Rosi Rodríguez. L'acte va comptar amb la presència del President de la Cambra, Antoni Mª Brunet, de la Directora General de Comerç de la Generalitat de Catalunya, Muntsa Vilalta, i del president de la Comissió de Comerç Interior i Turisme de la Cambra, Josep Mª Porta. "Sempre és emocionant, poder fer entrega d'aquest premi als comerciants de la nostra ciutat, i en aquest cas, no és una excepció.Flors i Plantes ARA, fa anys que treballen i dignifiquen aquest món tan complicat com és el comerç, per tant, més enllà del premi per l'aparador, cal fer també un reconeixement per la tasca de molts anys de treball" explica Pubill.

ple Municipal 06/03/2017
L'Escala

UNA APOSTA PER LA IGUALTAT

L’últim ple de l’Ajuntament de l’Escala ha aprovat l’adhesió al pla d’igualtat de gènere del Consell Comarcal pel període 2016-2019. Des d’Esquerra Republicana no podem estar més d’acord amb aquesta decisió; per un tema de convenciment, de concepte i de convicció. Moltes vegades dóna la sensació que aquests gestos només es fan perquè ens donen dret a certes subvencions i des d’ERC pensem que l’adhesió a aquest tipus d’iniciatives han d’ajudar a treballar de formar real, des de l’àmbit municipal, en aquesta línia. Fent un anàlisi de les accions que preveu el pla, pensem que n’hi ha moltes que es poden traslladar a nivell municipal, com per exemple el treball en xarxa, que ofereix la possibilitat de demanar un estudi de la situació actual del municipi en termes de discriminació per raó de sexe i que ens pot donar facilitats per a la detecció de casos invisibles o en risc d’exclusió social i que, per tant, necessiten atenció urgent. També ens sembla interessant l’oportunitat de crear d’una taula d’inclusió social conjunta entre tècnics municipals, entitats, associacions i ciutadania, per tal de promoure accions de sensibilització i prevenció de casos de desigualtat.

El Vendrell

Sol·licitud d’informació en l’assumpte dels contractes municipals denunciats.  

Des d’Esquerra Republicana de Vendrell volem fer publica la nostra preocupació pel contenciós administratiu que la Delegació del Govern Espanyol ha interposat al nostre Ajuntament, en l’assumpte dels contractes municipals convalidats per Decret d’Alcaldia.   El nostre Grup es va assabentar a traves dels mitjans de comunicació que el passat 13 de febrer s’havia cursat l’esmentada denúncia, motivada per unes suposades irregularitats de les que en desconeixem els detalls, més enllà del què hem pogut llegir a la premsa i dels comunicats, tant del propi Ajuntament, com d’algun partit polític que, per la raó que sigui, sembla disposar d’unes dades que a la resta no ens han arribat. És justament per aquesta raó que hem redactat una sol·licitud, que entrarem a través del Servei d’Atenció al Ciutadà (SAC),requerint tota la informació relativa als contractes denunciats, junt amb els Decrets que n’avalen la seva suposada validesa i el document enviat des de la Delegació del Govern, per tal que el nostre departament jurídic en pugui avaluar l’abast i la resposta escaient.

Osona

Els Mercats de Vic i Prats acosten a la ciutadania el debat de la "República que farem" .

Marta Rovira, secretària general d’Esquerra Republicana i Isaac Peraire, Vicesecretari general de Coordinació interna, Territori i Organització, i Alcalde de Prats de Lluçanès acosten el debat de la República Farem a Vic i Prats en el marc de la Macroparada. El cap de setmana del 18 i 19 de març Esquerra Republicana fa un desplegament sense precedents, ni tan sols en campanya electoral, ubicant més de 140 parades de forma simultània arreu del país, incloent totes les capitals de comarca. Aquesta acció, aquesta ‘macroparada’, s’emmarca dins de la campanya participativa ‘La República que Farem’ que el passat 4 de març va viure el seu acte central i que posa a debat les propostes del partit per la República Catalana.   VIC; Marta Rovira, secretària general d’Esquerra Republicana i Joan Ballana portaveu d'ERC a Vic conjuntament amb els electes d'ERC-SOMVIC acosten el debat de la República Farem a Vic en el marc de la Macroparada  Data: dissabte, 18 de març  Hora: 9,30h a 13.

Lleida

ERC-Avancem denuncia que el tancament dels comptes de la Paeria està sobredimensionat per l’incompliment de l’Acord de Pressupost

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem lamenta que, malgrat que el Pressupost 2016 era realista i realitzable, l’equip de govern de la Paeria n’ha fet una mala execució, com demostra que encara hi ha més d’un milió d’euros de l’Acord de Pressupost pendents d’executar. El president d’ERC-Avancem, Carles Vega, considera que el romanent de tresoreria amb el qual es tanca l’exercici comptable, de prop de 5 milions d’euros, ‘està sobredimensionat i no se n’ha de fer una valoració triomfalista, tenint en compte que inclou al voltant d’un milió d’euros per l’incompliment de l’Acord de Pressupost.’ Algunes de les inversions pactades amb el grup republicà que encara no s’han fet hi ha la recuperació del parc de les Basses, la millora dels mercats municipals de Balàfia i Fleming o el Pla d’Acció Social i Comunitària a la Mariola i el Centre Històric, entre altres. Vega també ha destacat que ‘la liquiditat de la Paeria ha millorat perquè la Generalitat ha pagat 6 milions del deute que tenia amb l’Ajuntament, una reducció considerable gràcies a la gestió econòmica d’Esquerra al govern de Catalunya.

Marta Vilalta, directora general de Joventut, Jordi Cartanyà i Eva Ferran, coordinadora territorial de Joventut a Tarragona, van visitar l'Espai.
Valls

ERC a Valls valora l’Espai de l’Estudiant com ‘un referent per als estudiants i una prioritat per a la ciutat’

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a Valls valora molt positivament l’impacte i la trascendència que, un any més, ha tingut l’Espai de l’Estudiant de Valls, en el qual han pres part més de cinc mil estudiants d’arreu de les comarques de Tarragona durant dos dies. ERC posa de manifest l’excel·lent tasca del Consorci Pro Universitari de l’Alt Camp i la Conca de Barberà a l’hora d’organitzar un certamen que ja ha esdevingut per mèrits propis un referent a la demarcació tarragonina i que ubica a Valls dins del mapa de l’ensenyament a Catalunya.   Més d’una cinquantena d’universitats, instituts i escoles van oferir entre dijous i divendres passats tota la informació necessària als estudiants sobre els serveis i el estudis que ofereixen. L’Espai esdevé, any rere any, una cita imprescindible per a tots els alumnes que es troben en el moment de decidir les seves opcions educatives de futur.   El president de la Federació Comarcal d’ERC a l’Alt Camp, Josep Maria Pallàs, explica que “l’Espai de l’Estudiant porta a Valls milers d’alumnes de Secundària per tal que coneguin en un espai idoni i molt ben organitzat l’oferta universitària i de FP al seu abast” i afegeix que “si Valls ha de ser conegut per altres coses a més de la calçotada i els castells, cal seguir apostant per iniciatives com l’Espai.

Acte contaminació atmosfèrica
Granollers

Què respirem i com ens afecta?

Estem constantment rebent missatges en els mitjans de comunicació que la nostra salut es veu afectada per la contaminació atmosfèrica. Hi ha estudis que l’associen amb un augment de malalties cardiovasculars i cerebrovasculars, de problemes respiratoris, fins i tot que pot afectar el desenvolupament cognitiu dels infants. Però hi ha contaminació atmosfèrica a Granollers? I a la província de Barcelona? A programes de televisió, al telenotícies, a les tertúlies, a dossiers de premsa, a entrevistes, en parlem... Però sabem què és la contaminació atmosfèrica? Coneixem que són les partícules en suspensió? I el diòxid de nitrogen? I l’ozó? Com es produeixen i quan? És degut a la mobilitat, a les indústries, a l’agricultura o altres sectors? Tenim molta o poca contaminació? I com ens afecta? Des del grup municipal d’ERC-Acció Granollers és un tema que ens preocupa. Sabem, com molts ciutadans i ciutadanes, que les administracions municipals i supramunicipals estan proposant accions i actuant per frenar la contaminació atmosfèrica.

Amposta

Amposta debat sobre el model educatiu a la República Catalana

Ahir es va traslladar a Amposta el debat sobre quin model educatiu volem construir a la República Catalana.   D’aquesta manera, ERC vol fomentar la participació social i ciutadana a partir de la campanya “La República que farem” i recollir les aportacions que puguem fer tots els ciutadans i agents implicats, a través de xerrades participatives i temàtiques arreu del territori català.   En aquest cas vam poder comptar amb Anna Simó, diputada al Parlament de Catalunya i membre de la Mesa del Parlament, juntament a l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, que va obrir el debat. Es va fer especial incís en reforçar, millorar i innovar els fonaments d'un ensenyament públic català, de qualitat, inclusiu, de formació contínua, territorialment equilibrat i amb igualtat d'oportunitats per a tothom. Es va recordar el Pacte Nacional per a l'Educació que el 2006 va impulsar l'ampostina Marta Cid, ex-consellera d'Ensenyament de la Generalitat, reivindicant aquell esperit constructiu i reivindicant la importància de poder consensuar un nou pacte per a l'educació entre la major part de forces polítiques i amb els agents socials implicats (centres d'ensenyament, alumnat, professorat, persones treballadores no docents, mares i pares, i investigadors) que garanteixi un model durador en el temps que no es modifiqui amb cada canvi de govern.