Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Lleida

ERC, PDeCAT, Crida i el Comú demanen un informe jurídic sobre la legalitat del conveni de Torre Salses

El conveni aprovat pel PSC, Ciutadans i el PP al ple de la Paeria del mes de setembre no venia avalat per cap informe jurídic Els grups municipals d’ERC-Avancem, PDECat, Crida per Lleida i Comú de Lleida han demanat al secretari municipal un informe jurídic sobre el conveni urbanístic de l’Ajuntament de Lleida amb l’empresa promotora de Torre Salses, Eurofund Parc Lleida SL.. L’acció forma part de les accions en defensa dels interessos de Lleida que s’estan portant a terme al Congrés dels Diputats i el Parlament de Catalunya. El conveni aprovat pel PSC, Ciutadans i PP al ple de setembre no venia avalat per cap informe jurídic, fet que constitueix una irregularitat que mai s’hauria de produir en un conveni d’actuació urbanística. Les quatre formacions qüestionem la legalitat de l’operació de requalificació de terrenys al SUR-42 i la compravenda de terrenys entre la SAREB i Eurofund, una empresa vinculada amb paradisos fiscals. Cal recordar que la setmana passada els grups d’Esquerra Republicana, PDeCAT i En Comú Podem al Congrés dels Diputats van registrar conjuntament una Proposició No de Llei (PNL) per instar al Govern a que ordeni a la Societat de Gestió d’Actius procedents de la Reestructuració Bancària (SAREB) la rescissió del seu contracte privat amb Eurofund Parc Lleida, SL.

ERC Badalona

El Ple reprova Garcia Albiol per un tuit xenòfob i dona llum verda a la cessió dels terrenys per a les futures escoles Ventós Mir i Badalona Port a la Generalitat

El Ple ordinari del mes de novembre va començar amb la lectura d’una declaració institucional contra la violència vers les dones. En la part resolutiva es va aprovar la protecció de l’espai natural per sobre la B-20 i del Turó de l’Enric, traient-ne l’edificabilitat. Així, continua avançant el planejament urbanístic vinculat amb Can Colomer incrementant el sol públic. Ara caldrà buscar el màxim consens amb els veïns i veïnes per tal que continuï endavant. En l’àmbit social es va aprovar l’Addenda 2018 al Contracte Programa de Serveis Socials, signat amb la Generalitat. Gràcies a això es podran contractar 24 professionals que s’afegiran als ja existents. També es van aprovar les bases reguladores d’ajuts al lloguer per a joves, negociades per l’anterior govern. Pel que fa a les millores en educació, es va donar llum verda a la cessió dels terrenys municipals on s’han de construir les futures escoles Ventós Mir i Badalona Port, a Generalitat. Un pas més que permetrà avançar en la millora de l’educació pública a la nostra ciutat.

Salou

ERC SALOU CONSIDERA ELS NOUS PRESSUPOSTOS COM A CONSERVADORS I ELECTORALISTES.

ERC Salou considera la proposta de pressupostos municipals de "conservadora i electoralista" El portaveu del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Salou, Alexandre Boquet, ha assegurat que "s'ha jugat amb les inversions durant tot el mandat". Boquet ha manifestat que "han estat quatre anys sense cap mena de rumb, sense projectes que transformessin la ciutat, canviant de prioritats segons bufava el vent". Per això des d'ERC Salou s'ha alertat que cal "acabar amb la paràlisi d'idees que hi ha a l'equip de govern de l'ajuntament de Salou". Pel republicà Alexandre Boquet: "Salou té un govern que és al·lèrgic a la participació i al diàleg", quan promoure la participació ciutadana "és essencial per construir una societat compromesa, cívica i que comparteixi el model de ciutat". A més a més, el regidor d'ERC Salou, Marçal Curto, ha reclamat que les inversions per al 2019 "arriben tard" i presenten com a projectes nous "temes que fa molts anys que estan presentats i aprovats, i ha posat com a exemples "els casos de sector 04 amb les instal·lacions esportives, que arriba amb 16 anys de retard".

Sant Esteve Sesrovires

Visita del Delegat de Govern de Barcelona al nostre municipi

El passat dimarts 30 d’octubre va venir a a Sant Esteve Sesrovires en visita  oficial el delegat de govern a Barcelona Sr. Juli Fernàndez. Va signar al Llibre d’Honor de l’Ajuntament, es va reunir amb l’equip de govern i posteriorment va fer una visita a l’INS Montserrat Colomer, on també el vam acompañar els regidors d’ERC. L’equip directiu li va exposar les mancances i algunes deficiències que es patien al centre per veure si hi havia la possibilitat de solventar-les. Posteriorment el Sr. Ripollès, regidor de govern pel partit Locos por Sanes, va publicar a les xarxes socials opinions personals sobre el deteriorament de les instal·lacions, mancances de neteja, etc, tot en un to negatiu, i no amb l’objecte de millora que hauria estat el correcte. El passat 7 d’octubre va tenir lloc el Consell Escolar Municipal que en aquesta ocasió tenia lloc a l’institut. Moments abans de l’inici d’aquest, l’equip de neteja de l’institut va manifestar  el seu malestar per aquestes declaracions, ja que s’havien sentit malament perquè es posava en dubte amb aquests comentaris que estiguessin realitzant la seva feina correctament.

Federació de Lleida

Esquerra Republicana reclama el traspàs a titularitat pública de vuit centrals hidroelèctriques de les comarques de Lleida amb concessions vençudes fa anys

El grup d'Esquerra Republicana al Congrés de Diputats ha registrat una proposició no de llei perquè es recuperi la gestió i titularitat pública de les centrals hidroelèctriques del Pirineu que han exhaurit el termini de concessió. La proposta, que firmen els diputats Xavier Eritja i Joan Capdevila, es debatrà a la comissió de Transició Ecològica.   L'elèctrica italiana Enel, que controla el 70% d'Endesa (que al seu torn havia absorbit el 1999 les elèctriques Fecsa i Enher) ha acabat essent titular de vuit centrals hidroelèctriques amb concessions ja vençudes de fa anys: Cabdella, Seròs, Talarn, Camarasa, la Pobla, Sant Llorenç de Montgai, Gavet i Terradets.   ‘Fa anys que aquestes concessions haurien d'haver revertit a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre’, denuncia Eritja. Es tracta de l'organisme avui dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica que concedeix i gestiona les concessions.   Les vuit centrals hidroelèctriques d'Endesa-Enel al Pirineu que tenen concessions caducades ‘sumen una potència instal·lada de gairebé 800 Mw de potència, que equival pràcticament al mateix que genera un reactor nuclear’, recorda el diputat republicà.

Ebre

Sergi Sol presenta a Tortosa el llibre ‘Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures’

L’excap de gabinet d’Oriol Junqueras, Sergi Sol, ha presentat el seu llibre Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures aquest dilluns a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa. El llibre narra, des de la perspectiva més íntima del cercle de col·laboradors del vicepresident Junqueras, el rerefons que va determinar les dures decisions de la tardor catalana. “Intento explicar tantes coses com puc, però vam decidir, per consell dels advocats, no facilitar la imaginació del jutge Llarena perquè, com ja ha demostrat,  té una gran imaginació i no cal adobar-la”, ha explicat l’autor. L’acte també ha comptat amb la presència de Xavier Faura, l’alcaldable d’ERC-Tortosa Sí; i amb Carolina Telechea, diputada al Congrés dels Diputats. Faura ha comentat la impressió que li va fer Junqueras quan el va anar a visitar a la presó: “Un home molt ferm, d’idees molt clares, amb una energia absoluta, i amb un dinamisme que no semblava que fos una persona que porta a la presó més d’un any”.

Calella

ERC Calella mostra la seva inquietud amb l’elevada partida que l’Equip de Govern ha destinat per embellir la façana de l’Escola Pia i demana una intervenció global per la millora del paisatge urbà

ERC Calella reivindica que la partida que l’Equip de Govern ha destinat a millorar la façana de l’Escola Pia és molt elevada i que es podrien haver buscat altres solucions més consensuades, i col·laboratives amb el mateix centre, alhora que reivindica una intervenció de ciutat per millorar el paisatge urbà. En aquest sentit, des d’ERC Calella, volem traslladar la nostra inquietud amb el fet que l’Equip de Govern hagi decidit destinar una partida de més de 18.000 euros en el projecte d’embellir la façana de l’Escola Pia. Considerem que és necessària una millora estètica d’aquest espai, ja que certament es troba molt degradat, però no creiem oportú que la millor gestió sigui destinar aquesta xifra tan elevada quan el municipi també té altres prioritats. Des d’ERC Calella valorem que la ciutat necessita una urgent millora del paisatge urbà. Només cal que observem les nombroses façanes i edificis que es troben en un deplorable estat de conservació a tota la ciutat, no només en l’Eix Sant Jaume.

Ebre

Alfons Montserrat exigeix el desmantellament del Castor

El president de la Federació de l’Ebre d’ERC i exalcalde d’Alcanar, Alfons Montserrat, ha comparegut a la Comissió d’Investigació sobre el Projecte Castor del Parlament de Catalunya aquest dilluns. Montserrat ha demanat als diputats que treballin i “facin tot el que convingui perquè un malson com aquell no torni a passar” i ha reclamat que s’acabi el projecte definitivament: “No es pot tenir aquesta espasa de Dàmocles damunt d’un territori fent-lo patir”. L’exalcalde d’Alcanar ha denunciat les dificultats que van tenir per obtenir informació durant tot els procés i l’opacitat. També ha remarcat la no cooperació institucional per part de Madrid: “Ho vam viure en solitud, la Generalitat sí que ens va donar suport, però del govern central ningú ens va donar cap tipus d’informació, ni de com havíem d’enfrontar els terratrèmols, ni cap trucada”. Montserrat ha destacat el paper de l’Ajuntament d’Alcanar durant aquesta crisi i ha recalcat que el consistori sempre ha estat en tot moment al costat de la gent.

Cerdanyola del Vallès

ERC presenta al ple de novembre una moció per enllaçar totes les estacions ferroviàries de la ciutat

A aquest ple de novembre, ERC presenta una moció instant el govern municipal a crear una taula de treball amb l’AMB, la Diputació de Barcelona, la UAB, el Consorci del Centre Direccional i el Parc Tecnològic del Vallès per tal de dissenyar, finançar i implementar una línia de transport públic integrat que enllaci les quatre estacions ferroviàries del municipi  (Cerdanyola-Ripollet de RENFE, Cerdanyola Universitat de RENFE, UAB de FGC i Bellaterra de FGC). Aquesta nova línia de transport públic permetria enllaçar Cerdanyola amb Bellaterra, passant pel Parc Tecnològic, el Parc de l'Alba i la UAB. Podeu llegir el text íntegre de la moció al PDF adjunt.

Fotografia de família del Congrés Comarcal de Baix Camp
Camp de Tarragona

F. Xavier Lázaro és escollit el nou president d'ERC Baix Camp

  El riudonenc Francesc Xavier Lázaro ha estat escollit com a president de l'Executiva comarcal d'ERC Baix Camp, en un congrés dut a terme al local de la Societat de Riudecanyes. El congrés ha començat amb l'informe de la presidència sortint a càrrec d'Irene Aragonès, que ha estat ocupant el càrrec durant quasi vuit anys. Aragonès ha agraït la col·laboració de tots els càrrecs i a la militància, que hi ha una bona representació d'electes "a institucions supramunicipals de la comarca" i ha fet una crida a totes les dones perquè s'empoderin i facin valer els seus valors i estiguin en posicions de lideratge. Francesc Xavier Lázaro ha estat escollit per unanimitat per tots els assistents al congrés aquest passat dilluns 26 de novembre a Riudecanyes. El republicà Lázaro ha apuntat que "els principals reptes per la nova executiva són de cara a les municipals, créixer en candidatures i en regidories" per continuar defensant les llibertats col·lectives. Lázaro també ha agraït la tasca que ha fet durant aquests anys l'equip d'Aragonès per posicionar el Baix Camp al mapa.

Gràcia

Crònica de la inauguració de l'exposició "VIOLÈNCIA MASCLISTA EN LA PARELLA: DESMUNTANT MITES?" i del taller "DESEMMASCAREM ELS MICROMASCLISMES QUOTIDIANS"

En relació al Dia internacional per l'eliminació de la violència envers les dones (25 de novembre), aquest dilluns 19 de novembre ha tingut lloc la inauguració de l'exposició Violència masclista en la parella: desmuntem mites? al casal Francesc Macià d’ERC Gràcia.   Per aquesta ocasió, hem comptat amb l’assistència de la Directora General d'Igualtat de la Generalitat de Catalunya i Vicesecretària general de Dones d'Esquerra Republicana, Mireia Mata, què va trobar molt encertada la temàtica de l'exposició però també va intervenir en un sentit més general, ja que “el maltractament passa a tots els nivells de la nostra societat i nosaltres com a dones, com a republicans i persones compromeses amb la justícia i benestar, no el podem permetre”. Així, recorda que “les violències són qualsevol vulneració de drets, qualsevol desigualtat que viu una dona pel sol fet de ser dona” i, en aquest sentit, ens ha encoratjat a continuar lluitant contra qualsevol tipus de violència envers les dones, perquè “volem una República que necessàriament ha de ser la República de la Justícia, de la Llibertat, de la Fraternitat i Igualtat.

Roses

Presentació del llibre "Vam fer un refrèndum" a Roses

Demà, presentem el llibre “Vam fer un referèndum” a Roses!  - Dimecres 28 de novembre - Teatre Municipal de Roses - 20:00h - Amb l’autor del llibre i presentació a càrrec d’Imma Carrion - pica-pica final!  Andreu Pujol Mas explica com es va preparar i organitzar l’1-O, i fa un interessant repàs cronològic. El camí polític fins a l’1 d’octubre va estar ple de sobresalts, que no sempre van recollir els mitjans de comunicació. Tot a partir de desenes d’entrevistes a actors de primer nivell que han tingut un paper clau en la vida política més recent.

Torelló

S'aprova una moció d'ERC-JpT contra la decisió del Tribunal Suprem sobre l'impost d'hipoteques

El grup municipal d'ERC-JpT va presentar en el Ple de Torelló de novembre una moció de rebuig a la resolució del Tribunal Suprem de deixar sense efecte la Sentència que situava els bancs com a subjecte passiu de l’impost de les hipoteques. Per Jordi Casals, portaveu d'ERC-JpT, aquest biaix a favor de la banca per part del Tribunal Suprem és "l'altra cara de la moneda del Règim del 78 que també reprimeix l'independentisme català. El Règim del 78 és la unitat nacional d'Espanya per sobre de tots els drets civils i polítics i el Règim del 78 també és el capitalisme del BOE, el capitalisme dels amics i el capitalisme dels bancs rescatats a canvi de res". Casals també va voler posar en evidència "les accions de cara la galeria" del president espanyol Pedro Sánchez, que va anunciar un canvi legislatiu perquè a partir d'ara els bancs hagin d'assumir l'impost de les hipoteques, però obviant la retroactivitat de la primera sentència del Tribunal Suprema, que rescavalava una injustícia que patia la ciutadania.

Igualada

Enric Conill (ERC Igualada) compta amb 120 voluntaris per impulsar el projecte de ciutat per Igualada

L’arquitecte i regidor Enric Conill comença una ronda de trobades amb 120 voluntaris per la campanya de les properes eleccions municipals del 26 de maig de 2019. Fins a 120 igualadins i igualadines ja s’han fet voluntaris per participar en la campanya elaborant el programa electoral i fent feina als barris per aportar solucions als problemes dels veïns i veïnes L’aquitecte i alcaldable Enric Conill va començar dissabte passat una ronda de diverses trobades amb 35 dels 120 voluntaris que ja han mostrat la seva voluntat de treballar i participar en la campanya d’ERC per a les properes eleccions municipals del 26 de maig. Conill vol bastir una candidatura “representativa de la societat igualadina” comptant amb “tothom qui tingui ganes de treballar per Igualada i la seva gent” i elaborar de manera “participativa” un programa electoral que respongui a les necessitats i reptes que té la ciutat. L’alcaldable vol ampliar encara més el grup de 120 voluntaris que ja s’han posat a disposició de la candidatura i anima a tothom qui ho vulgui a participar en la campanya.

El grup d'ERC al plenari de la Diputació de Girona
Federació de Girona

Suport d'Esquerra al pressupost 2018 de la Diputació de Girona després de l'augment dels recursos destinats als ajuntaments

Esquerra Republicana ha votat favorablement al pressupost 2019 de la Diputació de Girona després d’introduir un nou augment en el Fons de Cooperació Municipal. Enguany, la partida destinada al finançament municipal s’enfilarà per sobre els 20 milions d’euros, un augment que se suma al que Esquerra ha anat defensant durant l’actual mandat. El portaveu del grup d’Esquerra a la Diputació, Pau Presas, argumenta que “un any més, com hem fet durant tot el mandat, hem lluitat per augmentar el Fons de Cooperació que no és una altra cosa que augmentar els recursos que reben tots els ajuntaments i amb els quals poden desplegar polítiques públiques que beneficien tots els ciutadans de la demarcació”. En aquest sentit, Presas explica que “durant el mandat haurem aconseguit que la Diputació hagi passat de destinar 11 milions d’euros a més de 20 milions, una partida que forma part del finançament municipal que inclou el Fons”. Tot i el suport als pressupostos des d’ERC han volgut deixar que “no són els pressupostos que el grup d’Esquerra Republicana proposaria”.

Torelló

Un despropòsit més de l'equip de govern al C/ Sant Bartomeu

El grup municipal d'ERC-JpT va manifestar des de l'inici la seva oposició al canvi de sentit de la circulació al C/ Sant Bartomeu, oposició també manifestada per comerciants i per una recollida de signatures en pocs dies de 2.000 persones. Els republicans van reclamar el retorn al sentit original però amb les mesures de seguretat pertinents, un es mesures que ja van reclamar durant les obres de reurbanització del carrer. Després que a l'estiu l'equip de govern rectifiqués i anunciés que el carrer tornaria al seu sentit original, ara amb el C/ Sant Bartmeu de nou en direcció a Torelló sud, no es compta amb les mesures de seguretat necessàries. A més, en el Ple de Torelló del mes de novembre, es va aprovar una modificació del pressupost per dotar de 10.000€ una partida per contractar una empresa perquè s'encarregui dels plecs pel concurs per contractar un radar. És a dir, que malgrat tot el temps que ha passat des de la rectificació del govern local, el més calent està a l'aigüera i el carrer ha retornat al sentit original amb un panell lluminós de caràcter informatiu.

Osona

ERC Osona es manifesta davant dels jutjats de Vic contra la violència envers les dones.

En motiu del dia internacional contra la violència envers les dones, ERC Osona es va concentrar ahir dilluns dia 26 de novembre al vespre davant els jutjats de Vic, per tal de mostrar el profund malestar amb les sentències judicials poc dures dictades als maltractadors, la poca atenció que reben les víctimes de la violència masclista i la falta de recursos en el circuit de protecció de les dones agredides.   Un nombrós grup de dones republicanes varen llegir el manifest pel dia 25N posant especial èmfasi en treballar conjuntament amb els homes per tal d’eliminar aquesta xacra social que amenaça la meitat de la població.   En el mateix acte, Montse Mas va presentar el “Primer Concurs d’Arts Escèniques a Osona 2019”. “Aquest concurs té el compromís fundacional de promoure activitats, produccions i projectes culturals i artístiques compromeses en la defensa de la llibertat, la democràcia, la justícia social i la sobirania nacional, alhora aquesta proposta també ha d’esdevenir una eina en pro de la sororitat”.

Sant Adrià de Besòs

ERC Sant Adrià presenta una moció per l’abolició de la monarquia que PSC, PP i Cs tomben

El ple de Sant Adrià ha rebutjat, una moció d’Esquerra Republicana en que demanava garantir la convivència, la llibertat d’expressió i l’abolició de la monarquia. El PSC s’ha posat al costat del PP i Cs per fer valer la majoria monàrquica del consistori.  Per 10 vots favorables i 11 contraris el ple de Sant Adrià ha rebutjat una moció dels republicans que qüestionava el paper de la monarquia en el conflicte català. La mateixa moció també demanava “Refermar el compromís amb els valors republicans i apostar per l’abolició d’una institució antidemocràtica com la monarquia”. Altres punts de la moció condemnaven la repressió dels drets fonamentals i reprovar les amenaces d’aplicació de l’article 155, d’il·legalització dels partits polítics catalans i la judicialització de la política. La moció ha comptat amb el vot favorable de tots els grups tret del PP, Cs i PSC que han fet valer la seva majoria per evitar que prosperés. Els republicans han criticat la falta de coherència dels socialistes, que cada 14 d’abril hisen la bandera republicana a l’ajuntament però voten contra l’abolició de la monarquia.