Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Santa Coloma de Gramenet

Pacte local per a la reconstrucció social, econòmica i cultural de Santa Coloma de Gramenet

Avui tots els grups municipals representats a l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet hem signat un pacte amb la voluntat de pal·liar les conseqüències devastadores que ha generat la pandèmia de la Covid-19. Tots coincidim en què ara més que mai és necessari unir esforços i crear respostes conjuntes per “sortir d’aquesta situació amb les millors garanties”. Us deixem el document complet aquí. Les mesures contingudes en el pacte estan pensades per cadascun dels membres, entitats socials o forces polítiques signants amb la voluntat d’atendre  les necessitats socials, econòmiques i culturals de la població colomenca a mig i llarg termini.  El pacte busca impulsar actuacions específiques per atendre i corregir les desigualtats socials que ja existien abans de la pandèmia, però que ara es troben agreujades per la mateixa: violència masclista, igualtat d’oportunitats, i emergència habitacional. Destaquem, entre d’altres: l’augment i el reforç de recursos per la prevenció de la violència de gènere i la bretxa digital; acceleració del procés per adquirir habitatges per tanteig i retracte i suport a l’alimentació de les famílies.

Baix Penedès

Anna Simó: " Es una premissa bàsica de l'activitat parlamentària, defensar els drets..."

No us deixarem mai sols! La compareixença d'Anna Simó,  que va ser Secretaria primera de la Mesa del Parlament de Catalunya durant la XI Legislatura,  va estat mol digna: "‘És una premissa bàsica de l’activitat parlamentària, defensar els drets de participació, fonamentals dels diputats i diputades, la separació de poders i l’autonomia parlamentària’", va espetat Anna Simó a un fiscal que ha donat la mateixa imatge de tots els membres del TC, judicatura i acusació al judici al Procés, el que per si sol, ja es prou il·lustratiu. No es un judici just, mes que un judici es una revenja de l'estat espanyol a tot el que tingui cap relació amb l'1, 10 i 27 d'Octubre de 2017, com ho demostra el fet de que Carme Forcadell, que presidia la mesa, ja axí estat jutjada pels mateixos fets i condemnada a 11 anys de presó per sedició. Juguem a camp contrari, sense regles fermes, que s'escriuen segons els convé en ells. Per guanyar, em de traslladar el  joc al nostre camp i fer naltros les regles en sintonia amb la CEE, i  per que això es compleixi, avanç em de crear una Catalunya independent.

Moment de la intervenció en el Ple en defensa de la moció pel portaveu d'ERC, Rubèn Arenas
Sant Adrià de Besòs

ERC Sant Adrià aprova una moció per ajudar a les famílies en la despesa per la compra de material escolar i informàtic, malgrat el vot en contra del PSC en el seu finançament i l’abstenció en alguns punts de Ciutadans.

Els republicans aconsegueixen aprovar una moció malgrat el vot contrari del PSC al punt que especificava d’on treure els recursos per pagar la mesura, i amb l’abstenció de C’s als acords més importants. Dilluns es va celebrar el ple ordinari d’aquest juliol, gairebé sense activitat. Com a punt central del debat polític hi va haver una moció presentada per ERC Sant Adrià amb l’objectiu de lluitar contra la desigualtat social en un escenari post-pandèmia, en un àmbit tan important com és l’educatiu.   La moció establia com a acords principals la creació de dues prestacions per a la compra de material escolar i llibres, per una banda, i, per l’altra, per a la compra de material informàtic i connectivitat. També es proposava fer front a aquesta inversió amb el superàvit de tresoreria del 2019, punt al qual el PSC va votar en contra i no es va aprovar, cosa que deixa en l’aire de quina manera es finançarà la proposta. Per últim, la moció proposava establir un seguiment i avaluació de les mesures perquè es puguin mantenir de forma permanent i no només durant la situació de crisi sanitària, així com que l’ajuntament actuï com a finestra única de la resta de convocatòries que puguin fer d’altres administracions.

ERC Badalona

Esquerra Republicana demanarà que s’incrementin els ajuts de menjador escolar a Badalona

La ciutat de Badalona està vivint una crisi econòmica i social sense precedents a causa de la pandèmia del Covid-19. Això ha fet que les situacions d’exclusió social i pobresa hagin augmentat sensiblement els darrers mesos i que les desigualtats socials no parin de créixer. I, precisament, un dels col·lectius més afectats és el dels infants.  Esquerra Republicana considera que cal incidir, des de les competències municipals, en aquest aspecte. Per això impulsarà, al proper Ple Municipal del 28 de juliol, una moció per incrementar els ajuts de menjador escolar a la ciutat. Segons dades de la Diputació de Barcelona a Badalona hi ha hagut 14.023 expedients d’ERTOs durant el període del 22-03-20 al 02-06-20. Tenint en compte que moltes famílies s’han vist afectades per aquest motiu o algun dels seus membres està a l’atur, el grup republicà considera necessari impulsar aquest tipus d’ajuts, garantint una bona alimentació per als infants sense que l’economia de les famílies amb dificultats es vegi encara més perjudicada.

El Prat

ERC del Prat sol·licita un nou estudi d’impacte ambiental per a la urbanització de l’ARE Sud que falta per construir

El grup municipal d’ERC del Prat de Llobregat ha presentat per escrit a l’Ajuntament del Prat una sèrie de preguntes i sol·licituds referents a la urbanització de la segona fase de l’ARE Sud. Aquest sector, situat al sud del municipi del Prat de Llobregat, transcorre des del barri de la Barceloneta fins la rotonda de la Nissan. En aquesta zona encara no s’ha començat a urbanitzar ni a construir i recordem que el grup d’ERC ja es va posicionar en contra d’aquesta urbanització durant el mandat 2007-2011.   ERC del Prat sol·licita que es faci un nou estudi d’impacte mediambiental per disposar-ne d’un que avalui les circumstàncies actuals d’aquesta zona i que compleixi els requeriments que marquen la Llei 16/2017 del Canvi Climàtic del Parlament de Catalunya, la 21/2013 de 9 de desembre de Evaluación Ambiental d’àmbit estatal, i la Directiva europea 2014/52/UE. Considerem que l’estudi d’impacte ambiental que es va utilitzar com a referència es va elaborar entre 2009 i 2011 i està desfasat i no contempla els valors que el conjunt de la zona te actualment.

FOTO: Consell Comarcal de la Segarra
Segarra

El Consell Comarcal adquireix dispositius GPS per a persones que viuen en entorns de violència.

El Consell Comarcal de La Segarra ha adquirit 10 dispositius de GPS per a persones que viuen en entorns de violència i conflicte. Aquests aparells, que disposen de trucada d’emergència, són 8 dispositius en forma de penjoll i dos rellotges que permeten que la persona en situació de risc pugui emetre un senyal d’ajuda en situació de perill. Aquest servei  forma part de les actuacions de l'àrea del Servei d’Informació i Atenció a les Dones, i és possible gràcies a la coordinació entre el Departament de Treball Social i Famílies i l’Institut Català de les Dones.  El president del Consell Comarcal de la Segarra, Francesc Lluch, ha manifestat que aquest mecanisme 'està pensat per a tota mena de perfils en situació de risc, com per infants i joves que viuen en entorns de conflicte, i es tracta d'una eina que pretén millorar l’atenció als col•lectius que pateixen directament o indirectament la violència de gènere'. 'Es tracta d'una iniciativa pensada per a donar resposta a la voluntat de posar al centre la persona i el seu entorn, i actuar preventivament amb els col•lectius de risc'.

Lleida

Acord de col·laboració entre la Paeria i la Coordinadora d’ONGD i i altres Moviments Solidaris de Lleida

L’ Ajuntament de Lleida hi destinarà 10.000 euros del pressupost municipal de 2020 La Tinenta d’Alcalde i Regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes,  Sandra Castro, ha signat aquest matí el conveni de col·laboració per a l’impuls d’espais de coordinació i participació del teixit solidari a les terres de Lleida 2020 amb la Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida. L’objecte de l’acord formalitzat aquest matí és establir el marc de col·laboració entre l’Ajuntament de Lleida i la Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida a la fi d’impulsar l’enfortiment organitzatiu i estructural de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida. mitjançant el suport vers als àmbits que en són objecte. L’Ajuntament de Lleida destinarà per a les activitats objecte del Conveni la quantitat de deu mil euros (10.000 euros) del pressupost de l’Ajuntament de Lleida per a l’any 2020. Objectius del conveni: Participar en el seguiment i la consecució del Pla Director de Cooperació de l’Ajuntament de Lleida, treballant per l’alineació del mateix amb el Pla Director 2019-2022, de la Política Publica de Cooperació Catalana.

Guissona

ERC demana que es garanteixi el dret a l’empadronament

El grup d’Esquerra Republicana de Catalunya – Acord Municipal a l’Ajuntament de Guissona, reclama garantir el dret a l’empadronament. La proposta del grup republicà es debatrà a través d’una moció presentada al ple de l’Ajuntament que tindrà lloc aquest mes de juliol. Segons Sergi Farré i Villorbina, regidor del grup d’ERC a l’Ajuntament de Guissona, el padró ‘és una eina fonamental per tal de desenvolupar una acció de govern eficient, ja que facilita la planificació dels serveis i les actuacions que cal dur a terme i permet conèixer de forma objectiva quina és la població real de cada municipi’. Villorbina remarca que es tracta ‘d’una obligació i un dret de la ciutadania, i l’administració ha de garantir-ne l’exercici’. ‘A més, el padró és la porta d’accés als serveis bàsics, com l’educació i la sanitat, i és fonamental per garantir els drets de les persones i que cap veí o veïna segueixi en situació d’exclusió’.   Segons el grup republicà, actualment, en un moment d’emergència social com el que estem vivint arran de la pandèmia de la Covid-19, ‘s’han aguditzat les desigualtats socials sistèmiques, per la qual cosa és més important que mai dur a terme polítiques actives i eficients i censar tota la població resident al municipi, sense posar través, evitant que cap persona es quedi sense empadronar.

Urgell

Les senadores Sara Bailac i Laura Castel demanen al govern de l’Estat espanyol que restableixi els serveis dels trens AVANT entre Barcelona, Tarragona i Lleida

El grup parlamentari d'Esquerra Republicana de Catalunya -EHBildu al Senat ha presentat una moció a la Comissió de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per sol·licitar al govern de l'Estat que restableixi els serveis de trens AVANT a Tarragona i Lleida. Per al grup republicà, durant l'estat d'alarma, el servei AVANT s'ha reduït fins a la seva pràctica desaparició i l'atenció al client ha estat clarament deficient i denunciada pels usuaris, amb dificultat d'accés i retards en el reemborsament d'aquests abonaments o l'absència de respostes en atenció al client. ​   La Plataforma d’usuaris de tren AVANT Catalunya ha fet públic un manifest en el qual denuncien la manca de freqüències de trens, l'elevat preu dels abonaments i el seu període de validesa, així com el canvi als nous combois CAF implantats des de setembre de 2019. La moció registrada per la senadora tarragonina Laura Castel i la lleidatana Sara Bailac assenyala que ‘la transició cap a la nova normalitat genera molta preocupació i incertesa, ja que els trens més usats pels usuaris habituals s'han suprimit i no hi ha anuncis de quan es tornarà a recuperar el servei’.

Baix Penedès

El Parlament ha fet un pas endavant històric per regular el preu dels lloguers urbans a Catalunya.

Certament, es una llei mol necessària que permetrà que moltes famílies puguin viure mes tranquil·les per les sobtades pujades economiques en les condicions per la renovació del seu lloguer i que tambe facilitara la posibilitat de accedir-hi a vivendes dignes de lloguer a preus establerts per aquesta llei, en aquelles persones que ara, senzillament no poden llogar-na per els preus a l'alça de la bombolla dels lloguers. Veurem quan triguen els tribunals espanyols en derrocar-la. Desde l'Estatut del 2006, el numero de lleis catalanes suspeses o anul·lades per el TC, es un rosari sense fi. Llei Orgànica 6/2006 de reforma de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya Decret-llei 1/2009 d’ordenació dels equipaments. Llei 5/2009 dels recursos contra la qualificació negativa dels títols o les clàusules concretes en matèria de dret català que s’hagin d’inscriure en un registre de la propietat, mercantil o de béns mobles de Catalunya. Llei 24/2009 del Síndic de Greuges. Llei 4/2010 Consultes populars via referèndum.

Segarra

Sant Guim de la Plana arranja els camins rurals de tot el municipi

L'Ajuntament de Sant Guim de la Plana ha dut a terme una actuació de millora de tota la xarxa de camins del municipi. Aquesta tasca, imprescindible per a fer front a la campanya agrícola d'estiu en condicions, ha estat necessària degut al mal estat dels camins com a conseqüència de les pluges de la pasada primavera. Igualment, s'ha dut a terme el desbrossat de les carreteres de Vicfred i de Comabella.  Aquestes intervencions han tingut un pressupost de 11.800€ per a l'arranjament de camins, que serà finançat pel Pla de Camins de la Diputació de Lleida, i de 3.400€ per a la part del desbrossat de carreteres, finançat en bona part per l'Àrea Tècnica de la Diputació de Lleida i la resta a través de fons propis. 

País Valencià

L’AMPLIACIÓ DEL PORT DE VALÈNCIA NECESSITA UNA NOVA DECLARACIÓ D’IMPACTE AMBIENTAL.

ERPV, 21/07/2020 Esquerra Republicana del País Valencià no deixarà de preguntar al govern espanyol per l’ampliació del Port de València mentre no hi haja una nova Declaració d’Impacte Ambiental que avale el projecte. Els republicans valencians es reafirmen en la seua demanda de transparència sobre el projecte que suposarà un greu perjudici ambiental i denuncien el «politiqueig» barroer que s’ha fabricat des d’un mitjà de comunicació que vol emmascarar la inviabilitat d’un macroprojecte sota l’enfrontament entre valencians i catalans. En paraules del president d’ERPV, Josep Barberà, «no acceptarem que es barrege el fet nacional amb el politiqueig d’aquells que, davant l’absència d’arguments, revifen problemes inexistents». ERPV incideix en què la protecció ambiental i el canvi de model productiu és un dels eixos polítics de fa anys i, en aquest sentit, sempre estarà del costat de col·lectius com Per l’Horta, Acció Ecologista Agró, Ecologistes en Acció, l’associació de Veïns i Veïnes de Natzaret, Recuperem la Punta o Forn de Barraca que fa anys que defensen l’Horta i els Poblats Marítims davant les agressions de l’estat.

Guissona

El grup municipal d'ERC demana la creació de la Comissió Municipal del Nomenclàtor de Guissona

El grup d’Esquerra Republicana de Catalunya – Acord Municipal a l’Ajuntament de Guissona, demanarà al proper ple de l’Ajuntament que tindrà lloc aquest mes de juliol, la creació d’una comissió per a consensuar el nomenclàtor dels espais públics de Guissona. La regidora del grup republicà, Ester Marsol i Petit, ha manifestat que és necessari de crear una comissió sobre el nomenclàtor del municipi, ‘que ha de tenir la competència d’informar de tots els assumptes relatius a la denominació de vies, espais i equipaments públics del municipi, que ha de servir per a donar suport a la revisió i actualització del nomenclàtor del municipi de forma consensuada, representativa i que corregeixi les mancances actuals’. Marsol ha destacat que des del grup d’ERC a Guissona, ja fa temps que treballen en defensa de la igualtat, i que pel que fa referència al nomenclàtor guissonenc és molt necessari actuar, doncs ‘hi ha un predomini aclaparador de les figures masculines i una molt escassa presència femenina, fet que s’ha anat arrossegant al llarg del temps i que posa de manifest la tradició patriarcal de la nostra societat que ha negat al llarg de la historia la visibilitat de les dones’.

Ripollès

ERC Ripollès presenta una moció per aconseguir el desplegament de la fibra òptica a tot el Ripollès

 També es demana una millor cobertura de telefonia mòbil.   El grup d’ERC al Consell Comarcal del Ripollès ha presentat una moció al Ple ordinari, d’aquest dimarts 21 de juliol, que s’ha aprovat per una unanimitat, per tal d’accelerar el desplegament de la fibra òptica a tota la comarca, així com una millor cobertura de telefònica mòbil.   Tenir una bona xarxa de telecomunicacions és una reclamació història de la comarca, especialment dels municipis petits, que aquest mesos d’emergència sanitària del COVID-19 encara s’ha posat més evidència la importància de tenir unes bones connexions d’alta capacitat. En aquest sentit, és una necessitat en diversos àmbits com l’educatiu, el teletreball, el comercial, l’empresarial o l’oci.   Alguns municipis han tingut moltes dificultats perquè els seus ciutadans poguessin teletreball o que els alumnes pugessin seguir les classes de forma online.   És important que el Ripollès aprofiti les noves oportunitats que es poden generar en la nova cultura del treball a distància, l’educació online o la venda online.

Vinaròs

UN YELLOWSTONE EUROPEU?

Sota l'engalipador embolcall de la filantropia, amanida amb una bona dosi de ciència, una ben calculada porció d'ecologia i un vídeo promocional de bella factura, l'anomenat projecte "Maestrazgo-Ports" pretén convéncer els habitants d'aquestes terres que la via per revertir el despoblament, la pobresa i l'aïllament passa per convertir-se en un  "producte turístic" anomenat el Yellowstone europeu. El biòleg Ignacio Jiménez, inspirador del projecte, proposa d'incrustar-hi fauna salvatge, fins i tot el bisó. Aquest biòleg valencià ja va coordinar projectes per a reintroduir espècies salvatges a l'Amèrica del Sud, com ara el Proyecto Iberá, de la fundació Conservation Land Trust. Per a tal fi, les comunitats guaranís van ser expulsades del seu ancestral territori, sacrificades per a crear un parc nacional. La campanya promocional al Mas de Barberans i Rossell ha suscitat l'escepticisme, la suspicàcia i el rebuig, davant la manca de concreció i la sospita, ben fonamentada, que tot forma part d’una operació de màrqueting dissenyada per inversors aliens al territori, però zelosos per fer negoci "sense afany de lucre".

Bailac en una de les seves darreres intervencions al Senat
Federació de Lleida

Les senadores Sara Bailac i Laura Castel demanen al govern de l’Estat espanyol que restableixi els serveis dels trens AVANT entre Barcelona, Tarragona i Lleida

El grup parlamentari d'Esquerra Republicana de Catalunya -EHBildu al Senat ha presentat una moció a la Comissió de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per sol·licitar al govern de l'Estat que restableixi els serveis de trens AVANT a Tarragona i Lleida. Per al grup republicà, durant l'estat d'alarma, el servei AVANT s'ha reduït fins a la seva pràctica desaparició i l'atenció al client ha estat clarament deficient i denunciada pels usuaris, amb dificultat d'accés i retards en el reemborsament d'aquests abonaments o l'absència de respostes en atenció al client. ​   La Plataforma d’usuaris de tren AVANT Catalunya ha fet públic un manifest en el qual denuncien la manca de freqüències de trens, l'elevat preu dels abonaments i el seu període de validesa, així com el canvi als nous combois CAF implantats des de setembre de 2019. La moció registrada per la senadora tarragonina Laura Castel i la lleidatana Sara Bailac assenyala que ‘la transició cap a la nova normalitat genera molta preocupació i incertesa, ja que els trens més usats pels usuaris habituals s'han suprimit i no hi ha anuncis de quan es tornarà a recuperar el servei’.

Lleida

Pueyo demana un major paper municipal en la gestió de la Covid i reclama a l'Estat suport financer

El paer en cap, Miquel Pueyo, reclama al govern de l’Estat suport financer pels ajuntaments Les dades de la ciutat de Lleida mostren que es comença a aplanar la corba de creixement de casos, però el primer tinent d’alcalde, Toni Postius, demana no abaixar la guàrdia L’Ajuntament repartirà 1.600 mascaretes als centres cívics aquesta setmana, ha anunciat el tinent d’alcalde Sergi Talamonte Els resultats de l’estudi serològic a la plantilla de la Paeria, mostren una prevalença de Covid d’entorn del 3% El paer en cap Miquel Pueyo, ha demanat avui “un paper més important pels municipis” en la gestió de l’epidèmia de la Covid-19 i de les futures pandèmies globals, en cooperació amb el sistema sanitari, però tenint en compte que “haurem d’aprendre a conviure amb el virus i amb els seus brots, fins que no disposem d’una vacuna”. “Hauríem de trobar fórmules que ens permetin complir les mesures de protecció i de distància, però que al mateix temps ens permetin fer una vida el més normal possible.

Vilafranca del Penedès

Més opacitat del govern de Vilafranca: els Consells Municipals no es convoquen de fa mesos

Tot i la COVID19, el govern no ha convocat ni el Consell Municipal de Salut ni el de Serveis Socials ni el de Comerç i Turisme per donar compte de la situació, l’afectació de la pandèmia ni les mesures preses a Vilafranca.  Els Consells Municipals són òrgans participatius sectorials, formats per entitats, partits polítics i veïns i veïnes que tenen, entre les seves funcions, assessorar, proposar, debatre i fer seguiment de les principals actuacions municipals. Malauradament, gairebé no s’ha convocat cap dels Consells Municipals existents i, fins i tot, en alguns casos, s’està parlant de posposar-los al mes de setembre. Des d’Esquerra Republicana es considera inacceptable que no es convoquin els Consells Municipals per donar compte i rebre assessorament i propostes dels diferents col·lectius sectorials del municipi, i més tenint en compte l’actual situació social i econòmica causada per la COVID19.  El govern de JxC i PSC, malauradament, un cop més ha demostrat que no aposta per la transparència ni la participació ciutadana i que no està disposat a escoltar.