Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Fotografia de família del Congrés Comarcal de Baix Camp
Camp de Tarragona

F. Xavier Lázaro és escollit el nou president d'ERC Baix Camp

  El riudonenc Francesc Xavier Lázaro ha estat escollit com a president de l'Executiva comarcal d'ERC Baix Camp, en un congrés dut a terme al local de la Societat de Riudecanyes. El congrés ha començat amb l'informe de la presidència sortint a càrrec d'Irene Aragonès, que ha estat ocupant el càrrec durant quasi vuit anys. Aragonès ha agraït la col·laboració de tots els càrrecs i a la militància, que hi ha una bona representació d'electes "a institucions supramunicipals de la comarca" i ha fet una crida a totes les dones perquè s'empoderin i facin valer els seus valors i estiguin en posicions de lideratge. Francesc Xavier Lázaro ha estat escollit per unanimitat per tots els assistents al congrés aquest passat dilluns 26 de novembre a Riudecanyes. El republicà Lázaro ha apuntat que "els principals reptes per la nova executiva són de cara a les municipals, créixer en candidatures i en regidories" per continuar defensant les llibertats col·lectives. Lázaro també ha agraït la tasca que ha fet durant aquests anys l'equip d'Aragonès per posicionar el Baix Camp al mapa.

Gràcia

Crònica de la inauguració de l'exposició "VIOLÈNCIA MASCLISTA EN LA PARELLA: DESMUNTANT MITES?" i del taller "DESEMMASCAREM ELS MICROMASCLISMES QUOTIDIANS"

En relació al Dia internacional per l'eliminació de la violència envers les dones (25 de novembre), aquest dilluns 19 de novembre ha tingut lloc la inauguració de l'exposició Violència masclista en la parella: desmuntem mites? al casal Francesc Macià d’ERC Gràcia.   Per aquesta ocasió, hem comptat amb l’assistència de la Directora General d'Igualtat de la Generalitat de Catalunya i Vicesecretària general de Dones d'Esquerra Republicana, Mireia Mata, què va trobar molt encertada la temàtica de l'exposició però també va intervenir en un sentit més general, ja que “el maltractament passa a tots els nivells de la nostra societat i nosaltres com a dones, com a republicans i persones compromeses amb la justícia i benestar, no el podem permetre”. Així, recorda que “les violències són qualsevol vulneració de drets, qualsevol desigualtat que viu una dona pel sol fet de ser dona” i, en aquest sentit, ens ha encoratjat a continuar lluitant contra qualsevol tipus de violència envers les dones, perquè “volem una República que necessàriament ha de ser la República de la Justícia, de la Llibertat, de la Fraternitat i Igualtat.

Roses

Presentació del llibre "Vam fer un refrèndum" a Roses

Demà, presentem el llibre “Vam fer un referèndum” a Roses!  - Dimecres 28 de novembre - Teatre Municipal de Roses - 20:00h - Amb l’autor del llibre i presentació a càrrec d’Imma Carrion - pica-pica final!  Andreu Pujol Mas explica com es va preparar i organitzar l’1-O, i fa un interessant repàs cronològic. El camí polític fins a l’1 d’octubre va estar ple de sobresalts, que no sempre van recollir els mitjans de comunicació. Tot a partir de desenes d’entrevistes a actors de primer nivell que han tingut un paper clau en la vida política més recent.

Torelló

S'aprova una moció d'ERC-JpT contra la decisió del Tribunal Suprem sobre l'impost d'hipoteques

El grup municipal d'ERC-JpT va presentar en el Ple de Torelló de novembre una moció de rebuig a la resolució del Tribunal Suprem de deixar sense efecte la Sentència que situava els bancs com a subjecte passiu de l’impost de les hipoteques. Per Jordi Casals, portaveu d'ERC-JpT, aquest biaix a favor de la banca per part del Tribunal Suprem és "l'altra cara de la moneda del Règim del 78 que també reprimeix l'independentisme català. El Règim del 78 és la unitat nacional d'Espanya per sobre de tots els drets civils i polítics i el Règim del 78 també és el capitalisme del BOE, el capitalisme dels amics i el capitalisme dels bancs rescatats a canvi de res". Casals també va voler posar en evidència "les accions de cara la galeria" del president espanyol Pedro Sánchez, que va anunciar un canvi legislatiu perquè a partir d'ara els bancs hagin d'assumir l'impost de les hipoteques, però obviant la retroactivitat de la primera sentència del Tribunal Suprema, que rescavalava una injustícia que patia la ciutadania.

Igualada

Enric Conill (ERC Igualada) compta amb 120 voluntaris per impulsar el projecte de ciutat per Igualada

L’arquitecte i regidor Enric Conill comença una ronda de trobades amb 120 voluntaris per la campanya de les properes eleccions municipals del 26 de maig de 2019. Fins a 120 igualadins i igualadines ja s’han fet voluntaris per participar en la campanya elaborant el programa electoral i fent feina als barris per aportar solucions als problemes dels veïns i veïnes L’aquitecte i alcaldable Enric Conill va començar dissabte passat una ronda de diverses trobades amb 35 dels 120 voluntaris que ja han mostrat la seva voluntat de treballar i participar en la campanya d’ERC per a les properes eleccions municipals del 26 de maig. Conill vol bastir una candidatura “representativa de la societat igualadina” comptant amb “tothom qui tingui ganes de treballar per Igualada i la seva gent” i elaborar de manera “participativa” un programa electoral que respongui a les necessitats i reptes que té la ciutat. L’alcaldable vol ampliar encara més el grup de 120 voluntaris que ja s’han posat a disposició de la candidatura i anima a tothom qui ho vulgui a participar en la campanya.

El grup d'ERC al plenari de la Diputació de Girona
Federació de Girona

Suport d'Esquerra al pressupost 2018 de la Diputació de Girona després de l'augment dels recursos destinats als ajuntaments

Esquerra Republicana ha votat favorablement al pressupost 2019 de la Diputació de Girona després d’introduir un nou augment en el Fons de Cooperació Municipal. Enguany, la partida destinada al finançament municipal s’enfilarà per sobre els 20 milions d’euros, un augment que se suma al que Esquerra ha anat defensant durant l’actual mandat. El portaveu del grup d’Esquerra a la Diputació, Pau Presas, argumenta que “un any més, com hem fet durant tot el mandat, hem lluitat per augmentar el Fons de Cooperació que no és una altra cosa que augmentar els recursos que reben tots els ajuntaments i amb els quals poden desplegar polítiques públiques que beneficien tots els ciutadans de la demarcació”. En aquest sentit, Presas explica que “durant el mandat haurem aconseguit que la Diputació hagi passat de destinar 11 milions d’euros a més de 20 milions, una partida que forma part del finançament municipal que inclou el Fons”. Tot i el suport als pressupostos des d’ERC han volgut deixar que “no són els pressupostos que el grup d’Esquerra Republicana proposaria”.

Torelló

Un despropòsit més de l'equip de govern al C/ Sant Bartomeu

El grup municipal d'ERC-JpT va manifestar des de l'inici la seva oposició al canvi de sentit de la circulació al C/ Sant Bartomeu, oposició també manifestada per comerciants i per una recollida de signatures en pocs dies de 2.000 persones. Els republicans van reclamar el retorn al sentit original però amb les mesures de seguretat pertinents, un es mesures que ja van reclamar durant les obres de reurbanització del carrer. Després que a l'estiu l'equip de govern rectifiqués i anunciés que el carrer tornaria al seu sentit original, ara amb el C/ Sant Bartmeu de nou en direcció a Torelló sud, no es compta amb les mesures de seguretat necessàries. A més, en el Ple de Torelló del mes de novembre, es va aprovar una modificació del pressupost per dotar de 10.000€ una partida per contractar una empresa perquè s'encarregui dels plecs pel concurs per contractar un radar. És a dir, que malgrat tot el temps que ha passat des de la rectificació del govern local, el més calent està a l'aigüera i el carrer ha retornat al sentit original amb un panell lluminós de caràcter informatiu.

Osona

ERC Osona es manifesta davant dels jutjats de Vic contra la violència envers les dones.

En motiu del dia internacional contra la violència envers les dones, ERC Osona es va concentrar ahir dilluns dia 26 de novembre al vespre davant els jutjats de Vic, per tal de mostrar el profund malestar amb les sentències judicials poc dures dictades als maltractadors, la poca atenció que reben les víctimes de la violència masclista i la falta de recursos en el circuit de protecció de les dones agredides.   Un nombrós grup de dones republicanes varen llegir el manifest pel dia 25N posant especial èmfasi en treballar conjuntament amb els homes per tal d’eliminar aquesta xacra social que amenaça la meitat de la població.   En el mateix acte, Montse Mas va presentar el “Primer Concurs d’Arts Escèniques a Osona 2019”. “Aquest concurs té el compromís fundacional de promoure activitats, produccions i projectes culturals i artístiques compromeses en la defensa de la llibertat, la democràcia, la justícia social i la sobirania nacional, alhora aquesta proposta també ha d’esdevenir una eina en pro de la sororitat”.

Sant Adrià de Besòs

ERC Sant Adrià presenta una moció per l’abolició de la monarquia que PSC, PP i Cs tomben

El ple de Sant Adrià ha rebutjat, una moció d’Esquerra Republicana en que demanava garantir la convivència, la llibertat d’expressió i l’abolició de la monarquia. El PSC s’ha posat al costat del PP i Cs per fer valer la majoria monàrquica del consistori.  Per 10 vots favorables i 11 contraris el ple de Sant Adrià ha rebutjat una moció dels republicans que qüestionava el paper de la monarquia en el conflicte català. La mateixa moció també demanava “Refermar el compromís amb els valors republicans i apostar per l’abolició d’una institució antidemocràtica com la monarquia”. Altres punts de la moció condemnaven la repressió dels drets fonamentals i reprovar les amenaces d’aplicació de l’article 155, d’il·legalització dels partits polítics catalans i la judicialització de la política. La moció ha comptat amb el vot favorable de tots els grups tret del PP, Cs i PSC que han fet valer la seva majoria per evitar que prosperés. Els republicans han criticat la falta de coherència dels socialistes, que cada 14 d’abril hisen la bandera republicana a l’ajuntament però voten contra l’abolició de la monarquia.

Presentació de les ponents per part de la nostra companya Marta Nogués
Sant Hilari Sacalm

ERC Sant Hilari diem prou

El dissabte 24 de novembre, en el marc del Dia Internacional per l’eliminació de la violència envers les dones, hem organitzat de forma conjunta ERC Sant Hilari Sacalm, l’associació de dones La Violeta i el Consell Comarcal, una jornada per treballar la resiliència amb nens i nenes exposats a la violència. L’acte ha comptat amb la presència de Raquel Ruiz, Psicòloga, i Cristina Masó, Educadora Social. Les ponents han abordat diferents qüestions centrades en la capacitat per gestionar les adversitats o situacions traumàtiques i, en finalitzar, s’ha llegit el manifest unitari. Des d’ERC SHS mostrem el nostre compromís per seguir treballant i avançant cap a la República feminista i erradicar qualsevol classe de violència masclista.

Pont de les Cases Noves sobre el riu Anoia
Gelida

Així anem!

El 30 de gener d'enguany, aviat farà 10 mesos, es va aprovar al ple municipal, per unanimitat, una moció d'ERC per al seguiment de la preparació i execució de les obres del pont sobre el riu Anoia a les Cases Noves. La moció aprovada establia que l’Ajuntament de Gelida constituiria immediatament un grup de treball que vetllaria per la preservació de l’entorn natural i paisatgístic des de l’adjudicació de l’obra a l’empresa que l’hagi de desenvolupar fins a la finalització del projecte; que formarien part d’aquest grup de treball un regidor o regidora de cada grup municipal, a més dels de l’equip de govern necessaris i els tècnics de l’Ajuntament de Gelida que calgui i, si s’escau, personal de la Diputació de Barcelona; i finalment, que es podrien incorporar a aquest grup de treball els gelidencs o les gelidenques que, o bé per la seva trajectòria professional o bé per veïnatge, poguessin enriquir el debat i els coneixements a tenir en compte durant el desenvolupament de l’obra.

Caldes de Montbui

Inaugurem la nova Plaça de la Font del Lleó amb companyia del president del Parlament, Roger Torrent

Aquest diumenge, [25 de novembre] el president del Parlament, Roger Torrent va acompanyar a l’alcalde Jordi Solé, el senador Bernat Picornell  i els membres del consistori en l’acte d’inauguració de la re urbanització de l’emblemàtica plaça de la Font del Lleó de Caldes de Montbui. La nova plaça serà l’epicentre dels principals esdeveniments culturals i festius de la vila i respon a un procés participatiu que va recollir les prioritats d’entitats i veïns. El resultat és una plaça pensada per a les persones i les famílies: amable, lliure de cotxes, accessible, diàfana, sense barreres ni esglaons. L’espai manté l’essència històrica i cultural i realça els elements patrimonials i termals amb una nova font accessible a tothom. Un circuït tancat d’aigua termal projectarà l’antiga “natatio” romana, una de les més grans de Catalunya. Els mesos d’hivern, en contrast amb el fred, el vapor donarà singularitat al conjunt. Al sòl es conserven les llambordes originals (polides i tallades linealment), disposades per mostrar i donar protagonisme als elements patrimonials com les Termes o la Font del Lleó.

foto d'Adrià Costa
Osona

​Àlex Garrido tornarà a encapçalar ERC a les municipals de Manlleu

Àlex Garrido tornarà a encapçalar ERC a les eleccions municipals de Manlleu de cara el proper maig. L'actual alcalde opta a repetir a l'alcaldia que ostenta des del passat 2015. Garrido ja havia estat a l'anterior legislatura (2011-2015) en el govern de Pere Prat. Precisament, aquest dimecres està previst que el conseller d’Ensenyament Josep Bargalló visiti Manlleu i presenti Garrido com a candidat. A nivell comarcal, l'actual batlle de Manlleu és president del Consell d'Alcaldes i Alcaldesses d'Osona i també de l'assemblea d'alcaldes i regidors d'ERC Osona.

Terrassa

ERC-MES aposta perquè Terrassa decideixi quin paper vol jugar al Territori

El grup municipal d'ERC-MES proposa que la ciutat obri un debat transversal sobre quin paper ha de jugar la ciutat en l'organització territorial i planteja, fins i tot, un ple extraordinari per marcar estratègia i fer Terrassa protagonista Isaac Albert: "Aquest és un debat clau de futur de les ciutats, del territori i del país. I no podem deixar en mans del govern de torn de la ciutat, ni d'interessos de lideratge personals, polítics... legítims però parcials, el futur del territori" Davant el debat territorial i el paper que ha de jugar Terrassa en la seva relació amb el territori cal una estratègia compartida. Sota aquesta premissa, el portaveu del grup municipal d'ERC-MES, ha realitzat aquest dilluns una roda de premsa per explicar la proposta que el grup portarà aquest debat al Ple de novembre de l'Ajuntament per obrir el camí a una estratègia compartida de ciutat. Per Isaac Albert resulta sorprenent que davant el debat territorial plantejat per sectors empresarials o el mateix ajuntament de Sabadell per unir els dos vallesos, l'alcalde de Terrassa opti per descartar la idea o plantejar opcions per aproximar la ciutat a la gran unió de l'Àrea metropolitana quan el debat no s'ha tingut dins la ciutat.

Ripoll

ERC Ripoll pregunta al consistori municipal si té constància de les finques que el Bisbat de Vic ha immatriculat

El grup republicà ha preguntat a l’Ajuntament de Ripoll si tenen constància del nombre de finques que el Bisbat de Vic ha immatriculat des de l’any 1998 utilitzant la modificació de la Llei Hipotecària i ha instat al consistori a elaborar un estudi on es sol·liciti del Registre de la Propietat corresponent. La voluntat dels republicans és reclamar aquells béns que no siguin suficients o vàlids, que s’hagin inscrit de manera fraudulenta. Aquesta petició arriba després que en els últims dies s’hagi posat de manifest l’actuació de l’Església, i particularment del Bisbat de Vic, de reclamar la propietat de finques per mitjà de l’article 206 de la Llei Hipotecària de l’any 1946, i que es va reformar durant el govern d’Aznar l’any 1998, moment a partir del qual l’Església va aprofitar per apropiar-se de molts béns.

Lleida

ERC-Avancem i Jovent Republicà reclamen un servei de bus nocturn a la ciutat de Lleida

La moció es debatrà aquest divendres al ple de la Paeria  El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem i el Jovent Republicà de Lleida presenten al ple de la Paeria del mes de novembre una moció per demanar que s’habiliti un servei regular d’autobusos en horari nocturn a Lleida amb l’objectiu de facilitar la mobilitat, principalment dels i les joves, i fomentar l’ús del transport públic. En primer lloc, la moció insta la Paeria a encarregar a l’empresa Autobusos de Lleida la creació d'un servei de bus nocturn que circuli per la trama urbans de la ciutat de Lleida i que connecti els barris més perifèrics de Lleida, com la Bordeta, Cappont, Secà de Sant Pere i Pardinyes, amb una freqüència de pas d’una hora. En segon lloc, es demana que es faci un estudi per a l’ampliació futura d’horaris i línies nocturnes que s’ajustin a les necessitats reals dels potencials usuaris de la xarxa de transport públic nocturna, tant per necessitats d’estudis i laborals com d’oci.

Tarragona

OPINIÓ| La ciutat dels nens, ciutat de tots

L’objectiu d’un alcalde és sobretot que la ciutat pugui ser viscuda. Per tothom. Ser viscuda no només des de l’òptica de les persones en edat de treballar, i en bona part de reproduir-se, des de les seves necessitats i tràfecs. Si no també i sobretot des de la perspectiva de qui no té responsabilitat generacional en empènyer l’economia, la cultura o l’oci cada cop més comercialitzat. De ben segur que les capes més productives de la societat són indispensables perquè tot tiri endavant, però també és segur que la ciutat pensada en paràmetres que s’acomodin a les necessitats dels nens i de les persones grans serà més agradable per tothom.    Els psicopedagog italià Francesco Tonucci ens proposa ajupir-nos i veure la ciutat des de la perspectiva dels nens. No com un exercici d’infantilització col·lectiva, ben al contrari: com la recuperació dels carrers i les places com a espais d’intercanvi, com a llocs on aturar-nos, parlar, mirar aparadors o badar, no només com a vies que ens porten d’un lloc a un altre.

Gómez, Ingla i Villaseñor, d'esquerra a dreta
Sant Cugat del Vallès

Sant Cugat canvia el nom de tres carrers franquistes després de la insistència d'ERC i el Jovent Republicà

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Moviment d’Esquerres (ERC-MES) posa en valor el canvi de nom de tres carrers franquistes de la ciutat, un tràmit que s'ha aprovat al ple de novembre després que la Comissió del Nomenclàtor hagi tancat una proposta sobre la qüestió. ‘Ha calgut molta insistència al ple per part d’ERC-MES, sense oblidar la feina al carrer que han fet els membres del Jovent Republicà, que van arrencar unes plaques franquistes al barri del Monestir-Sant Francesc que el govern encara no havia tret per deixadesa’, ha explicat el regidor d’ERC-MES i de les Joventuts d’Esquerra Republicana, Èric Gómez. Els republicans subratllen que és un pas important per eradicar el franquisme de manera defintiva dels carrers de la ciutat, però puntualitzen que encara cal estudiar si cal dur a terme més accions. El ple també ha servit, d'altra banda, per aprovar una moció d'ERC-MES per condemnar la monarquia espanyola. 'El Rei va tenir el cinisme de sortir per televisió i avalar la violència policial de l'1O i legitimar el A Por Ellos', ha manifestat la portaveu, Mireia Ingla.