Locals d'Esquerra

Totes les notícies

El grup municipal d'ERC-JpT al Ple
Torelló

S'aprova una moció d'ERC-JpT perquè s'aprovi un codi ètic dels electes i càrrecs polítics de Torelló

El grup municipal d'ERC-JpT va presentar en el Ple de juliol una moció per tal que s'aprovi abans d'acabar el mandat un codi ètic dels càrrecs. La Llei 19/2014 de Transparència, entre d'altres, estableix que els ens locals han d'aprovar un codi ètic i de bon govern, que afecte els serveis públics, els càrrecs electes i els càrrecs polítics de les institucions locals.  Jordi Casals, portaveu d'ERC-JpT, va explicar que a la web de trasnperència hi ha una informació on es diu que s'hi està treballant en data d'abril del 2016. La Llei19/14 estableix els principis de bon govern que ho han de fer possible, els quals han d’ésser desenvolupats mitjançant codis ètics i de bona conducta i que l’establiment d’aquests codis es complementaran amb el principi de publicitat de les activitats, béns i interessos dels alts càrrecs i l’obligació d’observança del règim d’incompatibilitats. La moció es va aprovar per unanimitat. Moció d'ERC-JpT-AM per l'elaboració i aprovació del codi de conducta dels electes i càrrecs públics de Torelló

Sant Adrià de Besòs

Esquerra Sant Adrià defensa al ple el dret al descans dels veïns en plenes molèsties pels festivals d’estiu

El ple de Sant Adrià ha aprovat per unanimitat una moció d’Esquerra Republicana en què reclama garantir el dret al descans dels veïns i veïnes. Les queixes per les molèsties del recent Barcelona Beach Festival i d’altres festivals que es fan al Fòrum durant l’estiu han fet saltar totes les alarmes. La moció proposa endegar un pla de prevenció dels alts nivells acústics instal·lant sonòmetres a diferents punts de la ciutat. Els republicans demanen que els resultats d’aquestes medicions siguin públics i puguin servir per fer les denúncies pertinents si els festivals que es fan a la ciutat excedeixen els límits legals establerts. La moció va ser defensada per un representant de la plataforma AireNet, i va ser aprovada amb el vot favorable dels 21 regidors que formen el consistori. Per al regidor Rubèn Arenas “El descans és un dret fonamental de les persones, i amb l’arribada de l’estiu i festivals com el Cruïlla o el Primavera Sound, aquest es veu afectat per a les persones no només de Sant Adrià, sinó també de Badalona, Montgat o fins i tot el Masnou”.

Jordi Fortuny i Guinart
Tarragona

[OPINIÓ] "Restringim el pas de camions per l’A7!"

Les restriccions de la circulació de vehicles pesats per la N-340, des d’Alcanar fins a l’Hospitalet de l’Infant i des d’Altafulla fins a Vilafranca del Penedès, és fruit d’una llarga reivindicació dels municipis de la demarcació. L’accidentalitat dels últims anys i l’increment de la circulació fa que aquesta mesura sigui necessària des de fa temps. Com a mínim cal assenyalar una preocupació real per la seguretat viària i la comoditat en la conducció, que cal traduir també al pas per Tarragona.   El nostre grup ERC-MES-MDC a l’Ajuntament de Tarragona hem estat ocupats treballant i presentant propostes per millorar la seguretat a l’A7 en el seu recorregut per Tarragona. L’A7 és l’hereva de la N-340 al pas per la ciutat, era la circumval·lació de Tarragona, però avui ha esdevingut una ronda urbana, una via de comunicació entre els barris i nuclis de la ciutat, transformant així la seva funcionalitat inicial.   No en va vàrem presentar una moció al Ple de novembre de 2016 que instava a actuar el Govern de l’Estat per tal d’adequar els accessos de l’A7 que no complien la normativa, ja que haurien de fer més de 125 metres de longitud cosa que no fan.

Poliesportiu, Marina-Besòs
Sant Adrià de Besòs

Esquerra Sant Adrià torna a apostar per la municipalització del poliesportiu Marina-Besòs

El ple de Sant Adrià ha rebutjat, en una votació per punts, bona part d’una moció d’Esquerra Republicana en que demana un estudi per conèixer els costos i quina fórmula legal hauria de tenir una gestió directa de l’Ajuntament del poliesportiu Marina-Besòs.   La moció reclama una també apostar per la municipalització del Marina-Besòs i Garantir, en la mesura del possible, la continuïtat de la plantilla actual de treballadors i treballadores en el futur ens. La moció s’ha votat per punts, dels que només ha prosperat el que demanva la continuïtat dels treballadors. El primer punt (que demanava fer un estudi d’una fórmula legal i costos) ha obtingut nou vots favorables (ERC, SAeC, ICV, MES, i regidora no adscrita), nou vots contraris (PSC, PP, PDeCat) i tres abstencions (CS), finalment el vot de qualitat de l’alcalde ha decantat la balança al no. El segon punt, que demanva apostar per la municipalització ha comptat amb 12 vots contraris (PSC, Cs, PP, PDeCat) i nou favorables (ERC,SAeC, ICV, MES, i regidora no adscrita).

Salou

UN ALTRE TURISME ÉS POSSIBLE.

Un altre turisme és possible. A Salou, tothom opina sobre el turisme i és lògic, ja que és una de les destinacions turístiques més importants de Catalunya. Sovint, però, es fa des d’una visió parcial o sense concretar. Una temàtica que dona per molt. Per això, amb aquest article, des d’Esquerra de Salou fem aquesta reflexió general.   En els darrers mesos, han sorgit veus demanant la intervenció de les administracions públiques per tal de millorar i minimitzar l'impacte del turisme sobre la població i sobre el municipi. En la nostra opinió, cal recordar-los que Salou és una ciutat turística i la seva economia es basa en el sector serveis. Una activitat que sovint genera desocupació d'una part considerable de la població local durant la tardor i l'hivern. Per tant, la gent del territori no podem estar en contra d'una inversió potent com el futur Hard Rock, que està previst que comporti la creació de 2.176 llocs de treball directes a temps complert durant els primers cinc anys i d'11.

ERC Badalona

Després d’un mes de la moció de censura, l’actual govern del PSC continua sense explicar el suposat pla de xoc pactat amb PP i C’S

El passat dia 20 de juliol va fer un mes de la moció de censura impulsada per PP, C’S i PSC per fer fora el govern d’esquerres de la ciutat, argumentant paràlisi i manca de gestió. Passat aquest temps continuem sense notícies del suposat pla de xoc que, en principi, articula l’acció de govern aquests mesos fins a la fi de mandat. L’activitat administrativa està parada, amb només una junta de govern i un Ple convocats amb temes de mer tràmit. El govern del PSC, treta la pancarta que demanava la llibertat dels presos polítics, ha exercit un evident continuisme de les polítiques del govern d’ERC-Guanyem-ICV-EUiA. Això sí, forçant, la comunicació institucional a límits que recorden altres temps que pensàvem superats. Hi ha càrrecs importants en el funcionament de l’activitat municipal que continuen sense haver estat nomenats i això afecta el servei als districtes i en àmbits clau com el d’educació, serveis socials o cultura. Des d’ERC-Avancem-MES seguim des de l’oposició al servei de la ciutat i vetllant perquè tota la feina feta aquests anys no quedi aturada el que queda de mandat.

Parets del Vallès

Els redactors del projecte del nou parc del Sot d’en Barriques reconeixen “que no ha tingut en compte la sostenibilitat”

Els autors del projecte del nou parc del Sot d’en Barriques, l’equip Vora Arquitectes i la paisatgista Roser Vives, van reconèixer en la Comissió Informativa celebrada el passat dijous que no van tenir en compte els criteris de sostenibilitat en la redacció del document que ha costat al voltant de 45.000 euros. Responent a les preguntes dels grups de l’oposició van explicar que la tala de quasi 30 arbres (pins i plataners) s’hauria evitat si el projecte encarregat no hagués estat el d’un parc urbà -tal com va demanar el Govern Socialista- sinó un parc més natural. Els moviments de terres que s’han hagut de realitzar per aplanar el terreny és la causa per la qual no s’han mantingut els pins. La tala dels plataners s’ha justificat pels problemes d’al·lèrgia que provocava al veïnat de la zona. La voluntat de l’empresa encarregada de l’execució del projecte (Barnasfalt) és la de trasplantar les alzines que hi havia -de moment estan en un viver- però en canvi no serà possible salvar els xipresos i les moreres que hi havia en el parc.

La nova carcassa instal·lada a l'avinguda Segle XXI
ERC Viladecans

ERC veu ànim recaptatori en la proliferació de radars municipals a Viladecans

El grup d’ERC-AM a l’Ajuntament de Viladecans considera que la proliferació de radars de control de la velocitat al municipi respon a l’ànim recaptatori de l’actual equip de govern (PSC+ICV). Es fa ressò així de l’ampli malestar entre molts conductors aquest juliol després de comprovar com s’han instal·lat un mínim de tres noves carcasses de radar (pont de la C32 al carrer Agricultura, Can Guardiola i avinguda Segle XXI direcció Gavà) que se sumen a les tres ja en funcionament (Can Batllori, carretera de la Vila i avinguda Segle XXI direcció Sant Boi). ERC presenta una bateria de preguntes al Ple de juliol per conèixer quants aparells de radar i cabines disposarà a partir d’ara l’Ajuntament, quina rotació en farà i amb quins criteris s’aniran alternant els aparells. També preguntarà sobre la localització dels punts negres de la ciutat pel que fa a sinistralitat, quants diners calcula recaptar, quan es posaran en marxa els nous radars i a través de quin concurs públic s’han adquirit els últims aparells i les carcasses.

Marc Aloy i Guàrdia, candidat a l'alcaldia de Manresa
Manresa

«Des de l’alcaldia vull liderar un equip que multipliqui la transformació de Manresa»

Entrevista a Marc Aloy i Guàrdia. Escollit candidat d’Esquerra Republicana de Catalunya a l’alcaldia de Manresa en l’assemblea del passat 15 de maig. Actualment, és primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme i Llicències. Per què agafes el repte d’encapçalar la llista d’Esquerra a Manresa? Perquè em fa il·lusió i perquè m’estimo la ciutat. Si no, no ho faria. A Manresa hi he nascut i hi he viscut, és on tinc les meves arrels. Sempre m’ha interessat treballar en tot allò que fa referència a la ciutat; l’he coneguda des de punts de vista diferents, perquè he estat involucrat en diverses entitats i, ara, després de tres anys al govern, em veig amb ganes de liderar un projecte renovat. ERC va fer uns grans resultats el 2015, amb 7 regidors. I vau entrar al govern. Primer vam fer un pacte de governabilitat, quedant-nos a l’oposició i, més tard, vam signar un acord de coalició amb el PDeCAT per agafar la responsabilitat compartida del lideratge de la ciutat.

Vilassar de Mar

Zones Verdes: aparcar a la via publica, necessitat o caprici.

Fa dos anys es van presentar les conclusions d’un estudi sobre els aparcaments a Vilassar de Mar que va fer la Diputació de Barcelona. En aquest estudi hi deia que tenim 11.000 places d’aparcament, 5.000 a la via pública i 6.000 de privades; i un parc de vehicles força equivalent. També remarcava les zones on hi havia superàvit de places i les zones deficitàries. Amb aquestes conclusions, el govern municipal actual va emprendre la redacció del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) de la mà de la Taula de Mobilitat, on hi van participar els Grups Polítics Municipals que van voler. Un dels apartats del PMUS és la posada en marxa de les anomenades zones verdes (ZV) d’aparcament, que són zones d’aparcament amb un distintiu per a ús exclusiu dels veïns del poble en general i assimilats de Vilassar de Mar que ho sol·licitin. Aquest PMUS ha comptat amb un ampli suport per part dels diversos grups polítics municipals. Els veïns dels carrers que s’han delimitat com a ZV han estat comunicats per carta d’aquest fet, i se’ls hi ha enviat el distintiu a casa seva.

Cerdanyola del Vallès

Ple de Juliol: moció per la recuperació del Bono Taxi i per un servei especial de transport públic adaptat Porta a Porta

Comencem avui a difondre les quatre mocions que ERC Cerdanyola presentarà al ple municipal d'aquest dijous. La primera és una moció mitjançant la qual instem al govern local a adoptar aquestes mesures: Primer- Requerir a l'Ajuntament de Cerdanyola per tal d'establir un servei porta a porta de taxi adaptat o microbusos adaptats, per a persones discapacitades i persones amb mobilitat reduïda, per a realitzar desplaçaments fixos o esporàdics individuals dins o fora de la ciutat, complementari al transport públic regular. Segon- Instar a l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès a la signatura d'un conveni amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona per al finançament d'aquest servei. Tercer- Impulsar campanyes informatives per tal de donar a conèixer aquest servei especial de transport, un cop estigui disponible. Quart- Traslladar aquesta moció i els seus acords a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, i al sector del taxis de Cerdanyola. Podeu llegir la moció sencera fent clic al PDF adjunt

Bages

ERC presenta la nova secció local de Rajadell amb voluntat de sumar

Esquerra Republicana ha presentat la nova secció local de la formació a Rajadell després de molts anys de no tenir presència al municipi. La presentació va tenir lloc el passat cap de setmana en el marc d'un acte públic que va comptar amb la presència i intervenció de la senadora Mirella Cortès, i de l'alcalde de Fonollosa, Eloi Hernàndez, a banda dels integrants de la nova secció local.   El nou projecte republicà a Rajadell està encapçalat per Lídia Jorba, que va mostrar la seva satisfacció perquè el projecte d'ERC torni a ser present al municipi. Jorba estarà acompanyada per un grup de persones a qui va definir com a 'gent compromesa i amb inquietuds que volen treballar pel poble', i també contribuir des de Rajadell a 'construir la República Catalana'.   La nova presidenta va explicar que neixen per 'sumar, sempre en positiu', i creiem que 'podem aportar un aire nou per a Rajadell'. Va definir el nou projecte republicà com un projecte 'obert, divers, amb voluntat d'escoltar a la gent i tractant a tothom per igual'.

Un cubell per a la recollida de brossa orgànica a un municipi que fa el sistema porta a porta.
Gavà

ERC demana que Gavà s'integri a l'associació de municipis per la recollida selectiva de brossa porta a porta i participi en l'Estratègia Catalana Residu Zero

El grup municipal d'ERC-Gavà defensarà al Ple de juliol una proposta per integrar l'Ajuntament a l'associació de municipis per la recollida selectiva de brossa porta a porta i a l'Estratègia Catalana Residu Zero. El prec vol aprofitar la implantanció a dos barris de la ciutat, el de la Sentiu i el de Bruguers, de la recollida segregada porta a porta. El govern local ha anunciat també que el proper any estendrà aquest model al centre del municipi, on ja es fa parcialment. Esquerra considera que és, doncs, el moment perfecte per formar part de l'associació que aplega els municipis catalans que fan servir aquest sistema, per intercanviar experiències i bones pràctiques que permetin optimitzar i millorar la seva aplicació i els resultats finals. Per a ERC, la solució als problemes de neteja i manteniment de l'espai públic que pateix Gavà passa per un canvi de mentalitat i de cultura en referència a la gestió dels residus. Un canvi que s'ha de fer conjuntament des de l'administració municipal i la ciutadania, amb estratègies pedagògiques i didàctiques.

Arenys de Mar

Compromís i treball ferm amb la gestió marítima del país

ERC a Arenys de Mar va participar divendres a la reunió de treball dels representats del partit de les federacions al Maresme i a la demarcació de Girona a Lloret de Mar per començar a treballar una estratègia conjunta per trobar solucions a diversos temes del litoral del país. Concretament, ERC Arenys de Mar, representada per l'alcaldessa Annabel Moreno i la presidenta de la secció local, Marta del Castillo, va manifestar la necessitat de trobar solucions a la demenda d'alguns municipis de regeneració de les seves platges any rere any, la qual cosa fa que el ministeri enviï la draga, per exemple, a Arenys de Mar. El dragatge no és cap solució i malmet enormement el fons marí, per la qual cosa no es pot permetre que continuï essent la solució proposada pels responsables de l'estat espanyol. La trobada es produeix després d’haver establert sinergies entre els dos territoris durant els darrers mesos, per liderar la lluita contra les agressions al corall vermell al litoral maresmenc i gironí que s’han produït després que l’Estat espanyol concedís una dotzena de llicències que havien obert la porta a l’especulació amb aquesta espècie protegida.

Parets del Vallès

Ara Parets ERC demana consens polític per decidir la ubicació del nou edifici de l'Institut la Sínia

El Grup Municipal d'Ara Parets Esquerra Republicana ha demanat al nou alcalde de Parets, Francesc Juzgado, que convoqui totes les forces polítiques del plenari per decidir de manera conjunta quina ha de ser la ubicació del nou edifici de l'Institut La Sínia, en aules prefabricades a Can Fradera des de fa quasi 8 anys. El portaveu Jordi Seguer ha lamentat que el Govern Socialista hagi anunciat un canvi d'ubicació del futur institut d'ensenyament secundari i que ho hagi fet "d'esquena a la resta de grups municipals i a la comunitat educativa". "Així no alcalde Juzgado! Reclamem informació de primera mà i no tan secretisme", ha dit Seguer. Per ERC no entra en la lògica que l'alcalde hagi manifestat en diversos mitjans de comunicació que el nou institut no es farà a Can Fradera -com estava previst- sinó a l'espai central, quan encara està pendent tota la urbanització del sector Bendix. El nostre grup municipal no troba bé que l'anunci del canvi d'emplaçament s'hagi fet sense informar a la resta de parts implicades quan el mateix alcalde s'hi va comprometre en el darrer Consell Escolar Municipal, celebrat fa pocs dies a l'escola municipal Pau Vila.

Roses

ERC presentarà una moció per a demanar la derogació la llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (LRSAL)

El Grup Municipal Republicà de Roses presentarà una moció al proper ple ordinari per a que el nou govern de l'Estat derogui la llei LRSAL, que limita la capacitat dels ajuntaments per a poder gestionar lliurement els seus propis recursos.   Segons el Portaveu del Grup Municipal, Joan Plana, la llei, aprovada l'any 2013 perjudica els municipis, especialment, per dos motius. El primer, segons Plana, és que "impedeix que els Ajuntaments puguin invertir els seus propis diners en aquells projectes o en aquells serveis que consideri oportuns, cosa que dificulta la capacitat de poder donar resposta a les necessitats dels ciutadans". També ha afirmat que aquesta legislació "és especialment injusta amb Ajuntaments com el de Roses, que té una situació pressupostaria molt positiva i que sense aquesta cotilla podria tenir molt més marge per a poder tirar endavant molts més projectes". A més, ha recordat que en el cas de Roses "ens trobem amb la perversa paradoxa que tenim un Ajuntament potent a nivell de recursos i, per altra banda, una realitat social molt dura per part de moltes famílies de la nostra ciutat.

Tremp

Plafons que desapareixen

Des de l’empresonament fa mesos dels liders d’Ómnium , de l’ANC, del vicepresident i altres consellers del govern de Catalunya, la secció local d’ERC va instal·lar a Tremp 3 plafons ubicats al passeig, a la plaça Catalunya i al final del carrer Soldevila, amb cartells que reclamen la llibertat dels presos polítics.   Cada 2 o 3 mesos ha calgut reposar els plàstics i cartells perquè s’han anat trencat en diferents moments i de manera puntual, però les 2 darreres setmanes el ritme de trencament dels cartells ha passat a ser quasi diari, i fins i tot un dels plafons el van fer desaparèixer (el de la foto)  llençant-lo dins d’una finca privada.   Els diputats al Parlament de Catalunya Francesc Viaplana, Marc Sanglàs i el vicesecretari d’ERC Isaac Peraire, de visita a la comarca on han conegut diferents iniciatives que el grup municipal d’ERC impulsa a la ciutat,  han volgut participar també en la reposició d’aquest plafó volatilitzat (veure foto).   Aquesta desaparició sistemàtica ha coincidit amb la presència aquestes setmanes d’un contingent de joves militars a l’Acadèmia de Talarn, i en algun cas els cartells han estat substituïts per enganxines amb bandera espanyola i lema “ tu fiel infanteria “ (s’adjunta foto).

Maresme

ERC constitueix un espai de trobada per coordinar polítiques de preservació de l’entorn marítim

Les Federacions d’ERC al Maresme i a la demarcació de Girona s’ha reunit aquest matí a la població selvatana de Lloret de Mar per mantenir una reunió on s’ha començat a treballar per trobar solucions conjuntes a diversos temes del litoral. La trobada es produeix després d’haver establert sinergies entre els dos territoris durant els darrers mesos, per liderar la lluita contra les agressions al corall vermell al litoral maresmenc i gironí que s’han produït després que l’Estat espanyol concedís una dotzena de llicències que havien obert la porta a l’especulació amb aquesta espècie protegida. D’entre els diversos temes que s’han tractat i que afecten aquesta part del territori, hi ha la draga, la concessió de permisos nàutics, la pesca, el lleure i la biodiversitat marina, entre d’altres assumptes. Des d’ERC es defensa la preservació d’un ecosistema marítim sostenible, compatible amb l’economia blava i que es cogestioni amb l’administració i els centres de recerca, el sector pesquer i la societat civil.