Locals d'Esquerra

Totes les notícies

País Valencià

ERPV qüestiona el recurs contra el decret del Consell que regula la llengua a l’Administració

L'Advocacia de l'Estat de la Delegació del Govern espanyol al País Valencià ha interposat un recurs contenciós administratiu contra el decret del Consell pel qual es regulen els usos institucionals i administratius de les llengües oficials en la Generalitat Valenciana. L’òrgan entén que la norma conté “preceptes problemàtics” que podrien resultar contraris a la llei i a la Constitució; en concret, i entre d’altres, es refereix al fet que l’Administració valenciana s’adrece en valencià a les institucions catalanes i illenques, tot apel·lant al fet que la situació “no és possible, en ser el valencià una llengua cooficial únicament a la Comunitat Valenciana”.   ERPV manifesta que és inadmissible aquesta intromissió del PP en matèria de política lingüística amb criteris ideològics i acientífics: la RAE defineix el valencià com a “variedad del catalán que se habla en gran parte del antiguo reino de Valencia y se siente allí comúnmente como lengua propia”.

ERC Badalona

El Ple protegeix Sant Jeroni de la Murtra i inverteix el superàvit en habitatge social i projectes per a equipaments

El darrer Ple abans de la parada estiuenca es va iniciar amb  declaració institucional per protegir Sant Jeroni de la Murtra, que va comptar amb el suport de tots els grups municipals. En la part resolutiva es va aprovar la congelació de l’IBI i una bonificació del 95% a immobles dedicats a investigació. Alhora es subvencionarà l’IBI als propietaris que tinguin pisos a la borsa de lloguer de l’Oficina Local de l’Habitatge. El Ple també va  provar la incorporació del superàvit de l’any anterior, que contemplarà, entre altres coses, una inversió en habitatge social de més de 8 milions d’euros, així com la redacció de projectes d’equipaments culturals i educatius. En aquest sentit, entre els nous projectes hi ha el de Ca l’Andal, llargament reivindicat des d’ERC Badalona. Ple que fa a l’apartat de mocions, un cop més, es va donar suport al Correllengua amb l’objectiu de potenciar la llengua catalana com a element de cohesió indispensable a la nostra ciutat.

pobresa energètica
Granollers

Granollers sancionarà empreses de subministrament que incompleixin la Llei de pobresa energètica

El Ple de l’Ajuntament de Granollers va aprovar ahir per unanimitat la moció presentada per ERC-Acció Granollers per tal d’estudiar, redactar i posar en marxa un circuit per l’inici de procediments sancionadors contra aquelles empreses de subministrament energètic que incompleixin el protocol de garantia de subministrament a persones o famílies vulnerables prevista a la Llei 24/2015, i en base al Codi Català de Consum i el Decret 278/1993. Malgrat la inexistència del Reglament de la Llei 24/2015 per regular el procediment específic, alguns Ajuntaments ja han iniciat expedients sancionadors a les empreses subministradores que incompleixen els procediments o que realitzen talls indeguts. Sabadell ha estat el primer municipi en fer efectives aquestes sancions, i ja ha emès catorze sancions a empreses subministradores per tall de llum indegut o mala praxi en casos que afecten 198 famílies vulnerables. Sabadell és doncs un exemple de com des de l’administració local es poden generar les bases jurídiques necessàries per sancionar les empreses subministradores que incompleixen la llei 24/215.

Concecpió Formatgé & Sergi Albrich
Sant Joan de les Abadesses

ERC i CiU de Sant Joan de les Abadesses mostren conjuntament el rebuig a la parada d’autocars

Formatgé i Albrich envien una carta al Conseller Josep Rull per sensibilitzar-lo dels greuges que generarà la parada d'atuocars Els grups municipals de CiU i d’ERC a l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, des del 2015 i en múltiples ocasions, han reivindicat la necessitat que l'equip de govern, liderat per Ramon Roqué, reconsiderés la ubicació definitiva de la parada d'autocars en sentit Ripoll, a la confluència entre la carretera de Camprodon i el carrer Abat Ramon de la Bisbal, per tal que no es faci desaparèixer el jardí de la residència geriàtrica Fundació Emma per transformar-lo amb una zona de pas públic. El Jardí de la residència geriàtrica Fundació Emma és un espai verd que té un gran valor afegit per la residència - considerat dels millors jardins de les residències comarcals – ja que comporta un increment de la qualitat de vida seus usuaris. En tant d’espai verd propi i privat de la residència és un àmbit de descans i privacitat pels residents de l’equipament, molts dels quals no poden sortir lliurement de l’espai de l’equipament però si que poden estar controlats en aquest espai.

Parets del Vallès

Juzgado (PSC-PSOE) diu que la responsabilitat de construir habitatge social a Parets correspon a la Generalitat

Els socialistes paretans no dedicaran cap euro del romanent de tresoreria a l’adquisició d’habitatge social. Així ho ha reconegut el portaveu del grup municipal, Francesc Juzgado, durant el darrer Ple Ordinari de l’Ajuntament. Pel PSC-PSOE és la Generalitat, responsable de la competència d’habitatge, l’encarregada de construir pisos socials al municipi. D’aquesta manera Juzgado surt al pas de les crítiques d’Ara Parets ERC que des de fa temps porta reclamant que es destini part del romanent o una partida específica del pressupost a construir habitatge protegit o bé a adquirir pisos buits d’entitats bancàries per tal de destinar-nos a lloguer amb preus assequibles.   Pla local d’habitatge aturat des del 2010   En la seva rèplica, el portaveu d’Ara Parets ERC, Jordi Seguer, va lamentar la manca d’acció del Govern Sociovergent en matèria d’habitatge recordant que amb l’actual sistema de finançament la Generalitat no pot desenvolupar tal com voldria les seves competències.

Lliçà de Vall

MOCIÓ PER AL DESMANTELLAMENT DE LES INSTAL·LACIONS DEL PROJECTE CASTOR

El passat dia 20 de juliol, el Ple Municipal de Lliçà de Vall va aprovar amb els vots a favor d'ERC/JuntsxLLdV, PdeCat, Fem Lliçà i PSC i vot en contra de PP, una Moció per al desmantellament de les instal·lacions del Projecte Castor presentada pel grup municipal ERC/JuntsxLldV . MOCIÓ PER AL DESMANTELLAMENT DE LES INSTAL·LACIONS DEL PROJECTE CASTOR EXPOSICIÓ DE MOTIUS El 2 d’agost de 2007, el Ministeri d’Indústria publicava al BOE el projecte Castor format per tres grans infraestructures: una planta marina davant la costa de la Ràpita, Vinaròs i Alcanar, per aprofitar com a magatzem de gas un jaciment petrolífer esgotat; un gasoducte de 30 quilòmetres, i una planta d’operacions terrestre situada al terme municipal de Vinaròs, però físicament més propera als nuclis de població catalans d’Ulldecona i Alcanar. Des del primer dia, aquest projecte va ser rebutjat per les poblacions d’Alcanar i de la Ràpita, així com de molts altres municipis de les Terres de l’Ebre i del Sénia, i també per la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, moviment social que ha liderat l’oposició al projecte.

ERC, El Prat de Llobregat, SI
El Prat

“Mai hem estat tan a prop de la independència. Hem de treballar per tirar endavant un futur millor amb la nova República Catalana”

Avui, dimarts 25 de juliol, hem començat la Campanya pel SÍ al referèndum per la independència al Prat. Ho ha fet amb una carpa instal·lada a l’Avinguda Verge de Montserrat que ha comptat amb la presència del Portaveu del Grup Municipal d’ERC, Jordi Ibern, i del Senador per ERC Bernat Picornell.   La campanya, que s’estendrà arreu del territori català, vol eixamplar la base social del foment del vot en el referèndum de l’1 d’octubre, i especialment, en el vot favorable a la Independència. Jordi Ibern, Portaveu del Grup Municipal d’Esquerra al Prat, ha destacat: “El que volem és treballar amb la gent, per tenir una República Catalana amb una Constitució feta pel poble i per al poble. Volem fer petits actes amb entitats veïnals i socials per tal de donar a conèixer els efectes positius del Sí a la independència. Mai hem estat tant a prop de la independència. Molta gent està conscienciada d’anar a votar, i el que hem de fer és que votin SÍ, amb un futur millor a la nova República Catalana.

Imatge Reunió amb el ministre
Berguedà

ERC arrenca el compromís del ministre d’Energia de recuperar els 4,4 milions pendents de la reconversió minera del Berguedà

Esquerra Republicana arrenca el compromís del ministre d’Energia de recuperar els 4,4 milions pendents de la reconversió minera del Berguedà La senadora Mirella Cortès i el diputat Joan Capdevila s’han reunit aquest dimarts amb Álvaro Nadal a la seu del ministeri. El ministre d’Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, s’ha compromès aquest dimarts davant la portaveu d’Esquerra Republicana al Senat, Mirella Cortès, i el diputat al Congrés Joan Capdevila, a recuperar via conveni els 4,4 milions d’ajut estatal per a la mineria de carbó del Berguedà pendents des de 2012 i que s’incorporarien en el programa en curs, per al període 2013-18. Cortès i Capdevila s’han reunit amb Álvaro Nadal a la seu del ministeri, a Madrid. La trobada es va concretar arran d’una interpel·lació de la portaveu republicana al Senat en relació a la reconversió minera i industrial a la Catalunya Central “i les esmenes que vam presentar als pressupostos de 2017 per continuar insistint en aquesta demanda”, assenyala Cortès.

Cabrils

ERC Cabrils proposa a la resta de grups municipals la presentació conjunta de la moció de suport a la candidatura de la sardana a la llista representativa del patrimoni cultural inmaterial de la humanitat de la UNESCO

ERC Cabrils va proposar als grups municipals del consistori la presentació conjunta de la moció per donar suport a la candidatura de la sardana a la llista representativa del patrimoni cultural inmaterial de la humanitat de la UNESCO. El patrimoni cultural inmaterial o patrimoni viu, es refereix a les pràctiques, expressions, sabers o tècniques transmeses per les comunitats de generació en generació. Tal i com defineix l'UNESCO, proporciona a les comunitats un sentiment d'identitat i continuïtat: afavoreix la creativitat i el benestar social, contribueix a la gestió de l'entorn natural i social, i genera ingressos econòmics. Nombrosos sabers tradicionals o autòctons estan integrats, o es poden integrar, a les polítiques sanitàries, l'educació o la gestió dels recursos naturals. La Convenció de la UNESCO de 2003 per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Inmaterial, té com a objectiu la conservació d'aquest fràgil patrimoni; també pretén assegurar la seva viabilitat i optimitzar el seu potencial per al desenvolupament sostenible.

Mataró

Mataró ret homenatge a Joan Peiró

Mataró homenatja a l’anarcosindicalista Joan Peiró, qui fou fundador de la Cooperativa Cristalleries de Mataró i Ministre d’Indústria de la Segona República Espanyola, en motiu dels 75 anys del seu afusellament. Peiró va ser afusellat per les tropes franquistes a Paterna. L’acte va comptar amb una important afluència de públic i la presència de la família de Joan Peiró, així com diverses autoritats encapçalades per la Presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell. Jaume Vellvehí va presentar l’homenatge, el qual va comptar amb col·laboracions de diverses personalitats lligades a la recerca de la Memòria Històrica a la ciutat; Josep Puig va fer una lectura de la glosa sobre Joan Peiró, Sandra Cabrespina va pronunciar un resum del Judici Sumaríssim i es van llegir sis textos sobre la vida de Peiró. Es van llençar vuit salves recordant els cenetistes que van ser afusellats conjuntament amb Peiró a Paterna. Acte seguit va tenir lloc l’ofrena floral i els parlaments de l’alcalde David Bote, Carme Forcadell i Guillermina Peiró, filla de Joan Peiró.

Mollet del Vallès

Comunicat d’Ara Mollet – ERC sobre el Referèndum

Al passat Ple de dijous 20 de juliol es va aprovar una moció que demanava que l’Ajuntament de Mollet del Vallès estigués al costat del Referèndum de l’1 d’octubre, cedint els espais de votació habituals, així com fent una crida a la participació. Hi van votar a favor 14 vots (Canviem Mollet, Ara Mollet – ERC – MES i el PDeCAT); per 11 vots en contra (PSC, C’s i PP).   Des d’Ara Mollet –ERC considerem que les paraules de l’alcalde de Mollet, Josep Monràs, dient que el govern de la ciutat no col·laborarà amb el Referèndum, van en contra de la democràcia, mostren un esperit autoritari, i van en línia contrària amb l’acord majoritari del Ple de Mollet del Vallès. Recordem que va ser aquest Ple el que va escollir aquest alcalde, i que l’alcalde es deu al Ple com a màxim òrgan democràtic i de representació política.   Entenent que la majoria dels molletans i molletanes, així com la majoria dels seus representants polítics escollits de manera democràtica, volen votar, manifestem altra vegada la crida a col·laborar amb el Referèndum, tornem a dir que volem ajudar el Govern de la ciutat i que si cal ens fem responsables de tot el que calgui per poder votar amb normalitat el proper 1 d’octubre.

Torelló

L'equip de govern tomba una proposta d'ERC-JpT per la reposició immediata dels contenidors malmesos

El Grup Municipal d'ERC-JpT va presentar en el Ple de Juliol una moció per tal que l'ajuntament fes una reposició immediats dels contenidors que estiguessin malmesos, la qual va ser rebutjada per l'equip de govern, en veu de David Forcada. Aquesta moció, anava dirigida a donar resposta a una problemàtica que s’ha fet molt evident en el darrer mes, que és la manca d’agilitat i rapidesa en la reposició de contenidors malmesos, en aquest cas per haver estat cremats. Per l’època que estem, "tot fa imaginar que ha estat per incivisme, que han estat cremats no per accident, cosa que condemnem i celebrarem si es sanciona els autors", va dir Jordi Casals, portaveu d'ERC-JpT. El republicà va argumentar que "si comptem que la recollida de contenidors és de sis dies a la setmana en els contenidors multiproducte i de rebuig, i de quatre dies a la setmana el d’orgànica, podem veure els problemes que comporta a la ciutadania, en un mes, a l'hora de llençar les deixalles i més, fer-ho de forma fraccionada".

Els dos regidors d'ERC - Junts x Premià, en Pep Ripollès i en Josep Maria Molins, valorant la feina feta a la ràdio.
Premià de Mar

El grup d'ERC - Junts x Premià fa un balanç molt positiu de la feina feta

El grup municipal d'ERC - Junts x Premià ha editat un butlletí anomenat 'FEM!' on s'ha explicat tota la feina feta a Premià de Mar durant aquests dos anys a l'oposició. ERC - Junts x Premià ha comentat que mitjançant escoltar la gent i fer propostes constructives s'ha impulsat quasi un 30% del programa electoral. El grup municipal comenta que ha prioritzat les propostes per millorar el poble, davant de les mocions o propostes purament ideològiques. La filosofia del grup municipal, segons es detalla en aquest butlletí, és treballar per una visió global de Premià de Mar i no fixant-se únicament en parcel·les o petits nuclis; pensar en una evolució del poble d'aquí a 20 o 25 anys, és a dir, pensar propostes pel mig o llarg termini; contrastar i debatre propostes amb els col·lectius afectats; i, finalment, proposar sempre propostes viables i que es puguin dur a terme, ja sigui econòmicament o per les competències que té l'Ajuntament.

Salt

Inauguració del primer local de barri al Sector Centre de Salt amb l'exposició "Recuperem la memòria, som veïns"

Ahir a la tarda es va inaugurar el primer local de barri del que en podran gaudir els veïns i veïnes del Sector Centre de Salt, acompanyada de l'exposició "Recuperem la memòria, som veïns". El seu objectiu era fer exhibició de la memòria històrica de l'evolució del barri. Per dur a terme aquesta exposició, s'han recollit fotografies antigues per explicar d'on venim i recordar com ha canviat el Sector Centre al llarg dels anys, juntament amb un vídeo del procés de la seva creació i recull. Totes aquestes accions també tenien com a finalitat generar sentiment de pertinença al barri i fer que la gent el senti com a seu, així com reforçar la feina que s'hi ha fet aquests dos últims anys, tals com la reforma del passatge d'Elisenda Montcada, a la Plaça dels colors i la Plaça Llibertat, entre altres. Agraïm l'ajuda de tots els que van col•laborar per fer que l'exposició d'ahir fos un èxit, tals com Vincle, el Consorci de Benestar Social, l'Ajuntament i l'Arxiu Municipal, i l'Associació de veïns del Barri Centre, i la resta d'entitats del municipi.

L'Hospitalet

Esquerra l'Hospitalet presenta la seva campanya "Motius pel sí".

Aquest dilluns 24 de juliol, Esquerra l'Hospitalet ha presentat la campanya "Motius pel Sí" que es durà a terme durant aquests mesos d'agost i setembre, prèvis a la celebració l'1 d'octubre del referèndum. La campanya "Motius pel sí" consta de dues fases, amb diferents accions de difusió del motius pels quals els republicans defensen que cal votar sí en el referèndum vinculant convocat pel govern català. Durant les primeres setmanes, Esquerra farà difusió del material de campanya per tota la ciutat, amb encartellades i embustiades. D'altra banda, a partir de la segona quinzena del mes d'agost i durant tot el mes de setembre, des d'Esquerra l'Hospitalet realitzarà paradetes informatives en tots els barris de la ciutat, així com actes polítics que tractaran d'explicar els motius del sí a la República Catalana. Els eixos de la campanya d'Esquerra giren al voltant de construir un nou país on puguem gestionar més i millor els nostres recursos econòmics, on les relacions laborals afavoreixin l'ocupabilitat i un treball i salari dignes; una república on invertir en R+D+I, on tinguem una administració pública eficient; on es garanteixin els drets a la ciutadania i tinguem plena democràcia i igualtat real entre dones i homes; on tinguem garantides les pensions i amb un estat del benestar que redistribueixi la riquesa garantint igualtat d'oportunitats; un sistema de salut públic i universal, i un millor control sobre el territori millorant les inversions en infraestructures i la responsabilitat de protegir el medi ambient.

Torelló

Es crea el Consell del Teatre Cirviànum, proposat per ERC-JpT

Fa uns mesos, es va aprovar per Ple una moció on ERC-JpT reclamava la creació dels consells del Teatre Cirvianum i de Ràdio Ona, per tal que substituissin els respectius patronats, que es van dissoldre fruit de la Llei Montoro. Aquests patronats regien el teatre i la ràdio municipals i estaven formats per regidors, tècnics i persones i entitats implicades en el teatre, i en quan a la ràdio per personal de la ràdio i regidors de govern i oposició. El portaveu d'ERC-JpT, Jordi Casals, va celebrar que "s’hagi aprovat amb tanta celeritat el Consell del Teatre Cirvianum, una proposta del nostre grup que va ser aprovada a través d’una moció".  Per Casals, l'objectiu és el de "suplir la vessant participativa en l’àmbit del nostre teatre que va desaparèixer en la dissolució del Patronat del Teatre, dotant-lo d' un lloc de reflexió i diàleg sobre el teatre de Torelló" i que pugui encarar al més aviat possible "les millores estructurals del Teatre, aprovades en el pressupost d’aquest 2017, a poroposta d'ERC-JpT", va concloure el republicà.

Terrassa

AJUNTAMENT i CST: Definir Compromís, marcar projecte

                                                                                 El grup municipal d’ERC-MES demana definir una implicació clara de la ciutat al Consorci Sanitari de Terrassa   Isaac Albert: “El govern municipal i el Departament de Salut s’han d’asseure i pactar el què, com, quan i quant de la col·laboració al CST. O ho fem, o correm el risc que la ciutat es despengi del dia a dia de la Salut a Terrassa”.   “El Consorci sanitari de Terrassa és una entitat pública, sí. Una entitat de la Generalitat, de l’Ajuntament de Terrassa i de la Fundació Sant Llàtzer. No hi participem, és nostra”. Amb aquesta contundent afirmació, el portaveu del grup municipal d’ERC-MES a l’Ajuntament de Terrassa ha obert una roda de premsa per situar la posició del seu grup sobre quin creuen que ha de ser el paper de la ciutat en el futur del Consorci Sanitari de Terrassa. D’ençà que la Generalitat entomés fa mesos l’objectiu de redreçar i sanejar les comptes del CST, el debat sobre el paper dels diversos actors implicats en la gestió del Consorci ha estat obert fins a esclatar en el darrer ple arran de la proposta dels treballadors del Consorci demanant una major implicació de la Fundació Sant Llàtzer i del mateix Ajuntament.

Alt Pirineu

Mònica Palacín explica a Pont de Suert perquè hi sortirem guanyant amb la Nova República Catalana

La Secretària d'Organització d’ERC, Mònica Palacín, ha explicat aquest dissabte a la tarda a Pont de Suert els motius pels quals sortirem guanyant en una Nova República. Ha esvaït dubtes i pors de la majoria dels assistents garantint que els ajuntaments estan al servei del poble i si algun ajuntament s’oposa a facilitar el referèndum al seu municipi es trobaran altres vies per fer que tothom pugui votar. Però seria curiós que un alcalde no deixés votar als seus veïns, si aquets així ho demanen i ho volen. Ha exposat les garanties per la democràcia i ha defensat que s’ha de refutar l’argument de la por que utilitza el govern espanyol sobretot amb la gent més sensible, com per exemple la gent gran amb les pensions. “Catalunya, com tots sabem, genera més llocs de treball, per tant, l’actual sistema de pensions per repartiment en una futura Catalunya independent és més viable que a l’estat espanyol, on seria possible una fallida de la seguretat social. A aquella gent que tenim al nostre voltant i tenen por els hem de convèncer i tranquil·litzar”.