Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Sant Cebrià de Vallalta

3a Convenció de Dones Electes d'Esquerra

Dissabte 13 de juliol es va celebrar la tercera convenció de Dones Electes d’Esquerra. Més de 250 dones van compartir vivències del seu dia a dia políticament parlant i celebrant que les llistes cremallera han sigut un gran èxit en tot el territori i que l’any 2019 hi hagi 84 alcaldesses. De Sant Cebrià de Vallalta hi va assistir la Regidora d'Igualtat, Anna Basas i Jaumandreu.

L’alcalde Isidre Pineda, el regidor d’Habitatge Jordi Martín, i el responsable de l’Oficina d’Habitatge de Caldes Jordi Pruna en roda de premsa. Cedida per l'Ajuntament de Caldes de Montbui
Caldes de Montbui

Prioritzem les polítiques d’habitatge

Des de l’Ajuntament seguim treballant i desenvolupant la nostra estratègia en habitatge basada en dues grans branques, d’una banda el «dret a l’habitatge» i de l’altra «l’accés a l’habitatge». En el primer cas, mantenim i augmentem la línia d’ajudes amb subvencions al lloguer (750€ en general i fins a 900 € en famílies nombroses) tant universal com per urgència. Val a dir que amb el que va d’any ja se n’han tramitat 418. També continuem amb les subvencions per a la rehabilitació d’habitatges i mantenim l’assessorament jurídic en qüestions relacionades amb les hipoteques i els lloguers. En el segon cas, ja hem engegat l'encàrrec del projecte executiu de la nova promoció d’habitatge de lloguer social per a joves que farem al Molí d’en Ral (Carrer Molí) i del qual s’esperen entre uns 12 i 14 habitatges. La primavera passada ja vam presentar l’avantprojecte, així doncs la maquinària administrativa ja va avançant. També presentem una novetat en aquest punt i són els microcrèdits d’accés a un lloguer que oferirem des de l’Ajuntament.

Torelló
Torelló

Assemblea de veïns del Barri de Montserrat per parlar i decidir sobre el projecte del Montserratí i els arbres

Aquest dimarts, l'equip de govern d'ERC-Junts per Torelló va convocar una assemblea de veïns del barri de Montserrat per explicar l'estat de les obres del camp del Montserratí. L'alcalde, Marçal Ortuño, acompanyat dels regidors Adrià Jaumira i David Sànchez, va explicar que havien aturat la tala d'arbres iniciades al final del passat mandat i que havien estudiat el projecte que s'estava portant a terme, el qual també havia obviat un parc infantil. Es va explicar als veïns la situació i aquests van decidir finalment que es tallessin dos arbres més, mantenint-ne nou dels onze que queden. En el projecte que va impulsar l'anterior govern estava projectat talar-los tots, el que va crear la mobilització dels veïns.  Els membres de l'equip de govern també van dir que estaven buscant recursos per poder portar a terme el parc infantil. Amb aquesta assemblea, Marçal Ortuño volia recuperar la dinàmica participativa d'un projecte que va néixer amb els veïns decidint què i com ho volien fer en el mandat 2011/15 i que es va abandonar pràcticament en el passat mandat.

La balconada de l'ajuntament
ERC Palafolls

ERC proposarà penjar un llaç groc a l'ajuntament. Per què?

El Grup Municipal d'Esquerra Republicana a Palafolls presentarà una Moció al ple ordinari de demà dijous 18 de juliol, jornada que coincideix amb la nefasta efemèride del cop d'Estat del General Franco (1936), per instar a l'ajuntament a col·locar un llaç groc al balcó. Per què? 1. La decisió dels republicans s'emmarca en la naturalitat d'un gest esperat per molta gent i que dona comptes d'un compromís de país i amb el govern de la Generalitat de Catalunya injustament deposat per l'article 155 la tardor del 2017. Malgrat la majoria que s'ostenta al ple de l'Ajuntament, el grup republicà ha decidit sotmetre la decisió a la diversitat ideològica de la cambra, amb l'ànim de no defugir cap debat. 2. ERC té molt clar, i així ho vol transmetre a tota la ciutadania que es faci preguntes, que una acció com aquesta no defineix si el govern és millor o pitjor de per se. La ciutadania de Palafolls podrà valorar la l'acció del govern encapçalat per l'alcalde Francesc Alemany per les polítiques de canvi i de profunda renovació que tot just està començant a dur a terme ara, més enllà de qüestions relatives als símbols.

Lleida

Miquel Pueyo es reuneix amb Marta Rovira a Ginebra per analitzar la situació política actual

Romero (ERC Lleida) i Freixanet (MES) acompanyen l'alcalde de Lleida L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha participat aquest dimecres a Ginebra en una reunió amb la secretària general d’Esquerra, Marta Rovira, l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i els caps de llista d'Esquerra a Barcelona, Ernest Maragall, i Girona, Quim Ayats. En la trobada s'ha analitzat la situació política en àmbit local, en el cas de la ciutat de Lleida, marcada per la victòria de la candidatura d'Esquerra Acord Municipal en les passades eleccions municipals, la investidura de Pueyo com a Paer en cap i el pacte del govern d'entesa a la Paeria amb Junts per Catalunya i el Comú de Lleida. També s'ha fet una anàlisi de la situació a la resta de capitals catalanes i al conjunt del país. Pueyo ha destacat l'anormalitat que suposa el fet que hagi hagut d'agafar un avió i fer prop d'un miler de quilòmetres per donar comptes a la secretària general d'Esquerra del resultat electoral i el canvi de govern a l'Ajuntament de Lleida.

ERC Badalona

Va prenent forma l’aposta d’ERC-Avancem MES per millorar l’espai públic i la connexió entre barris al Districte 3

Ja és una realitat la nova carretera de Can Ruti i el lateral fins a Coll i Pujol i es troben en execució les obres del parc de Can Bada, la passera del Torrent de la Font, la millora del carrer Molí de la Torre i en un tràmit avançat de tramitació el camí del G4 a Montigalà.  Aquests dies l’aposta d’ERC-Avancem MES per una ciutat més accessible i verda es mostra ja de forma clara en diferents espais del Districte 3, en especial als barris de Morera i de Bufalà. Són sis actuacions impulsades en el temps que els republicans van estar al govern de la ciutat, conjuntament amb Guanyem i ICV-EUiA i que aquestes darreres setmanes o bé han acabat o estan en plena execució. En tots els casos hi ha un fil conductor entre les actuacions que implica la participació ciutadana, el compromís amb solucions que millorin l’accessibilitat i la millora general de l’espai públic, entès com a element connector entre barris. Entre les actuacions destaquen les que han tingut lloc en l’eix del Parc Serentill, una zona de Badalona molt transitada (amb tres centres educatius que conformen un important campus al cor de la ciutat) però molt poc orientada al vianant, i que, a més, acabava en un cul de sac amb l’autopista.

Oriol Ramon, ERC, Vallès Oriental, Consell Comarcal
Vallès Oriental

PSC i JxCat trenquen l’equilibri de forces al Vallès Oriental amb el pacte que deixa fora ERC del Consell Comarcal

Davant de la decisió de Junts per Catalunya d’acceptar un pacte a dos amb el PSC per governar els òrgans comarcals, l’executiva d’Esquerra Republicana de Catalunya a manifesta que: Els resultats electorals de les eleccions municipals del 26 de maig de 2019 van dibuixar un canvi de correlació de forces respecte a les del 2105, amb molta més representativitat per part d’Esquerra Republicana; La força guanyadora a la comarca va ser ERC (155 regidors) tot i que de manera molt igualada amb el PSC (123 regidors). Junts x Cat en va obtenir 101; El darrers quatre anys ERC i CiU hem governat en coalició al Consell Comarcal. La distribució actual de Consellers/es comarcals és la següent: 11, ERC; 11, PSC; 6, JxCat; 2, En Comú Guanyem; 2, Ciutadans; 1, CUP-Amunt ERC governa a 16 alcaldies, que representen el 41% dels municipis, mentre que Junts en té 9 (23%) i el PSC 6 (15%). Qualsevol pacte de govern que no inclogui Esquerra Republicana, justament per la força que li van atorgar les urnes el dia 26 de maig, és un pacte que posa en perill l’equilibri polític i institucional dels òrgans comarcals.

Roda de Ter i el Cabrerès

De l’acord possible a la deslleialtat. Crònica d’unes negociacions estroncades pels problemes interns d’IPR

Aquest dilluns passat,—15 de juliol de 2019— el consistori de Roda de Ter va celebrar l’anomenatPle de Cartipàs en el qual l’alcalde delega les funcions i les responsabilitats als càrrecs electes(regidories amb cartera, responsabilitats en patronats d’institucions i fundacions municipals, etc.).Aquest ple es va celebrar exactament un mes després del Ple d’Investidura en què el cap de llista d’IPR, Albert Serra, va assumir l’alcaldia amb els únics vots a favor del seu partit. En el ple d’aquesta setmana el grup d’IPR ha emprès el govern en minoria. Els membres del grup d’Esquerra Republicana – Roda Republicana ja vam explicar en el Ple d’Investidura que havíem mantingut converses amb les altres dues formacions del consistori i, concretament, que fins al dia abans d’aquell 15 de juny ens havíem assegut a una taula de negociació amb IPR i ens emplaçàvem a continuar les converses i el treball per tal de buscar un acord de govern. Aquell compromís públic adquirit ara fa un mes va ser honest i sincer.

Lleida

El refugi per a persones temporeres es trasllada al pavelló de Balàfia, amb més capacitat que l’Antorxa

L’Ajuntament de Lleida ha començat aquest dimecres al matí a traslladar al pavelló municipal de Balàfia el refugi per a persones temporeres que havia habilitat des del passat 8 de juliol al pavelló de l’Antorxa, als Camps Elisis. El nou refugi començarà a donar servei aquesta mateixa nit.  La regidora de Polítiques per als drets socials, Regina Cairol, ha afirmat que l’objectiu del canvi d’ubicació del refugi es deu al fet que “s’ha fet un seguiment diari de la situació i s’ha detectat que encara hi ha moltes persones que arriben a la ciutat amb motiu de la campanya de la fruita dormint al carrer, cosa que des del govern municipal volem evitar.” També ha explicat que s’ha triat el pavelló de Balàfia perquè “té més capacitat i més dutxes -una quarantena- i és l’únic que està disponible durant els mesos de juliol i agost, mentre que a la resta es fan activitats esportives o lúdiques”. El refugi de Balàfia oferirà el mateix horari i els mateixos serveis que s’oferien fins ara, és a dir, consigna, dutxes i allotjament.

Els tres regidors d'ERC al ple d'aprovació del cartipàs
Santa Coloma de Gramenet

Ple Extraordinari aprovació cartipàs

En el ple del 15 de juliol s’ha constituït el grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. S’ha nomenat presidenta del grup municipal la regidora Gemma Espanyol, en Sam Núñez com a portaveu del grup i en Salvador Clavera com a portaveu adjunt. En quant a la formació de comissions informatives s’ha aprovat una comissió informativa única permanent formada per tots els regidors. Esquerra Republicana Gramenet s’ha abstingut en la votació tot i que ha esmentat que per a contribuir a la transparència de la informació, al coneixement i al respecte cap a l’oposició s’haurien d’organitzar diferents comissions. En similitud amb altres grans ciutats, entenem que haurien d’haver-hi quatre comissions informatives:  Comissió Informativa ciutat habitable: Polítiques socials, salut, gent gran, persones amb discapacitat, urbanisme, economia, habitatge i eficiència energètica, interculturalitat i nova ciutadania, seguretat.  Comissió Informativa ciutat educadora: educació, esport, seguretat viària i civisme, mobilitat, contaminació, gestió de residus, habitatge i edificis municipals, protecció del medi natural, feminisme i joventut Comissió informativa ciutat cultural: cultura, memòria històrica Comissió informativa Democràtica: transparència, participació, comunicació.

Lleida

Trobada institucional de l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, amb el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo i el president del Parlament, Roger Torrent, han mantingut avui una trobada institucional a la seu de la cambra catalana al parc de la Ciutadella de Barcelona. El paer en cap ha definit la reunió com una visita de cortesia i ha assenyalat que el Parlament, on va ser diputat entre els anys 1988 i 1995, és un escenari amb una significació especial per ell des del punt de vista polític i personal. Tots dos han conversat de diverses qüestions, com el paper de Lleida en el conjunt de Catalunya, la situació política global, el procés de constitució del govern d’entesa a la Paeria i els seus projectes per la ciutat. Pueyo ha destacat també que en la reunió han fet una referència històrica a la tradició parlamentària de la ciutat de Lleida, sobretot als segles XIII i XIV en el marc de la Corona d’Aragó, i també als anys en els quals ell va exercir de diputat al Parlament, que l’abril de l’any vinent celebrarà els 40 anys de la seva restitució després del franquisme.

Roda de Ter i el Cabrerès

COMUNICAT PÚBLIC d’ESQUERRA REPUBLICANA - RODA REPUBLICANA

Aquest matí Roda de Ter s’ha despertat amb tot de pintades a les parets de diferents edificis públics i privats. Les pintades condemnen les agressions masclistes amb moltes frases diferents, però també acusen ERC de fer silenci sobre les agressions, un fet que, segons diuen les pintades, ens en fa còmplices. Des d’Esquerra Republicana – Roda Republicana fem aquest comunicat públic: Esquerra Republicana de Roda de Ter MAI ha silenciat cap denúncia per agressió ni cap agressió pública. SEMPRE estarem al costat de la víctima, sempre. Les víctimes poden recórrer a nosaltres si necessiten ajuda, estarem al seu costat per aconseguir tot allò que requereixin: denunciar als cossos de seguretat, suport i assessorament legal, familiar, psicològic, etc. No permetrem que unes persones anònimes tapades amb caputxes escriguin a les parets insinuacions maldestres i mentides sobre el Grup Municipal d’Esquerra. Esquerra Republicana – Roda Republicana SEMPRE ha condemnat i condemnarà les agressions, siguin com siguin, a qui siguin i arreu on siguin.

Bages

ERC i JuntsxCat signen un acord de govern al Consell Comarcal del Bages per al mandat 2019-2023

Les eleccions municipals del maig de 2019 han configurat una nova composició dels ajuntaments de la comarca i també del Consell comarcal del Bages, encapçalat pel grup comarcal d’ERC-AM. En el seu moment, el grup republicà ha proposat la formació d’un Govern ampli i de consens a aquelles formacions sobiranistes i republicanes que formaran part del ple del consell (JuntsxCat, CUP i Comuns). Aquesta voluntat s’ha concretat i plasmat en un acord entre els grups d’ERC-AM i JuntsxCat (amb qui s’ha trobat aquesta reciprocitat) per a la formació d’un govern sòlid, plural i il·lustratiu del conjunt de la població bagenca. Així, les dues formacions, amb 13 i 9 conselleres i consellers respectivament, representem el 66,6% del ple del Consell, el 75% de les alcaldies de la comarca en aquests moments del mandat, amb un suport del 56% dels vots totals obtinguts a les passades eleccions municipals, i 213 electes (66,56%). Així, en aquest acord establim les bases i les prioritats del Govern comarcal pel mandat 2019-2023 que posa les persones i les polítiques públiques al servei dels municipis al centre de tot.

Federació de Girona

Els vicepresidents d'Esquerra a la Diputació, Pau Presas i Maria Puig, es reuneixen amb la consellera Dolors Bassa en la seva primera visita oficial

Els vicepresidents d'Esquerra Republicana a la Diputació de Girona, Pau Presas i Maria Puig, han visitat avui a la consellera Dolors Bassa al centre penitenciari Puig de les Basses. La reunió amb la consellera ha estat la primera visita oficial que el vicepresident primer i la vicepresidenta tercera de la Diputació han volgut fer després de ser nomenats. El vicepresident primer, Pau Presas, ha manifestat que, tal com vam dir al ple d'investidura de la Diputació, "posarem sempre de manifest la situació política excepcional que estem vivint i reclamarem la llibertat dels presos i preses polítiques, com la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, que està injustament tancada a Puig de les Basses." "Seguirem posant de manifest cada dia, i tal i com pretenem fer durant tota la legislatura, aquesta injustícia. Treballarem perquè ningú oblidi la repressió de l'estat espanyol", ha afegit Pau Presas a les portes del centre penitenciari. La vicepresidenta tercera, Maria Puig, ha explicat també que l'objectiu és compartir amb la consellera les polítiques socials que Esquerra Republicana impulsarà des de la Diputació.

Baix Penedès

Discurs de la Portaveu en l'acte de constitució del Ple del Consell Comarcal del Baix Penedès

En representació dels Consellers Comarcals i en nom d’ERC al Baix Penedès, primer de tot, volem donar les gràcies a tots els ciutadans i ciutadanes que ens van votar en les eleccions del 26 de Maig i que ens han convertit en la segona força política en nombre de vots al Baix Penedès. Tots els presents som coneixedors dels greus problemes estructurals i les grans problemàtiques que arrossega la nostra comarca, que no fan sinó agreujar-se amb el pas del temps.  La darrera crisis econòmica, ha donat un creixement molt gran de la població de la nostra comarca. Ens vàrem convertir en receptora de persones que buscaven preus de la vivenda molt més econòmics i que per tant eren expulsats de la primera corona metropolitana, el que ens ha convertit en poc temps en que els grans municipis de la comarca són sobretot viles dormitoris, a on la seva població, en la seva majoria, treballa o estudia sobretot a Barcelona o rodalies. Aquest fet ens porta a una falta notable d’identificació entre aquestes persones i les viles o pobles a on viuen i per tant tinguin un arrelament gairebé nul.

devesa, parc de la devesa, plàtans
Girona

Esquerra Girona demana desencallar els projectes del parc de la Devesa i les Pedreres

· El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona presentarà una moció al proper ple, el 22 de juliol, instant el consistori a reprendre la redacció del Pla Especial de la Devesa per finalitzar-la abans del 2021. · Els republicans també volen que s’hagi posat data a les actuacions del Pla Especial de les Pedreres abans que acabi l’any.   El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona presentarà en el proper ple del 22 de juliol una moció per instar l’equip de govern a desencallar el Pla Especial de la Devesa i el de les Pedreres.   En la moció, ERC Girona posa de manifest que l’emergència climàtica és una situació que obliga a pensar un desenvolupament de futur de la ciutat basat en la sostenibilitat, on els barris i els seus parcs hi tenen un paper molt important.   Tot i ser un tema prioritari, els darrers vuit anys s’han perdut en anuncis que no s’han arribat a materialitzar i deixant el Pla d’Usos i el Pla Especial del parc de la Devesa en un calaix, mentre que en d’altres espais on ja hi ha Pla Especial aprovat aquest no s’està duent a terme i cal posar data a actuacions que ja són urgents.