Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Alt Pirineu

Francesc Viaplana pregunta al Conseller Calvet sobre les obres del túnel dels Tresponts

Aquest matí, durant la sessió de control al govern, el Diputat Francesc Viaplana ha realitzat una pregunta oral al Conseller Calvet referent a la situació de les obres del túnel dels Tresponts, a l’Alt Urgell. Viaplana, ha volgut posar de manifest les dificultats de comunicació viària al territori pirinenc, així com l’injustificable estat de la carretera Nacional 260 (eix pirinenc). El Diputat, ha exposat la importància de la construcció d’aquest túnel per tal de garantir la seguretat del vehicles que circulen pel congost urgellenc, i ha mostrat la seva preocupació per la situació del desenvolupament de la infraestructura on, des de fa unes setmanes, han estat paralitzades les obres de perforació de les galeries, per discrepàncies entre l’empresa Obras subterráneas SA i l’UTE adjudicatària, formada per ACCIONA i COPCISA. Si bé és cert que, s’ha anunciat que ja es compta amb una nova empresa i que es reprendran les maniobres de perforació en els proper dies, Viaplana ha volgut expressar la següent pregunta referent als terminis de finalització: Tenint present que, el contracte preveu penalitzacions a les empreses responsables en cas que hi hagi retard en l’execució de l’obra, Conseller: creu que les obres estaran acabades a finals de 2020, és a dir, en els terminis previstos? Calvet ha respost afirmativament a la pregunta i de forma rotunda, garantint que el desenvolupament de l’obra s’està duent a terme segons els terminis establerts.

Camp de Morvedre

Esquerra Republicana - Camp de Morvedre celebra el 9 d’octubre en favor de la llibertat dels presos polítics i pels drets fonamentals

Esquerra Republicana ha homenatjat al centre Mario Monreal de Sagunt la figura del president del partit amb la presentació dels llibres "Contes des de la presó", del mateix Oriol Junqueras, i "Oriol Junqueras, fins que siguem lliures" de Sergi Sol, juntament amb les intervencions de representants del Col·lectiu #FreeJunqueras, Maxi Calero i Domingo Alfonso, en companyia de la música de Pep Picas. Per la seua banda, la presidenta comarcal republicana, Elo Chamarro, ha aprofitat la diada per criticar ''el lamentable silenci còmplice dels partits del Govern Valencià davant d’aquest "judici farsa". Chamarro hi ha insistit: “No és un problema que sols afecta al poble català i els seus representants legítims. És una agressió a tots els demòcrates siguen d’on siguen. Qui creu en la justícia, el dret a decidir dels pobles, el respecte als drets fonamentals no pot girar la cara mentre les clavegueres del règim del 78 planifiquen un escarment judicial arbitràri'.  

Riudoms

Vídeo: la importància del consens en els temes de poble

Tots compartim que en els temes de poble és bo que ens posem d’acord i actuem amb consens. Doncs bé, un tema en què seria bo prendre decisions per consens és l’elecció de les persones que inauguren la Fira i fan de pregoner de la Festa Major de Sant Jaume. Són dues figures molt simbòliques i és important que representin a la majoria de riudomencs. La passada Fira, el govern local de ‘Junts per Riudoms’ va cometre un clar error quan va convidar a inaugurar aquest certamen a una persona (Luis Díaz-Cacho, alcalde de La Solana) que havia donat suport als cops de porra contra els catalans durant el referèndum de l’1 d’Octubre i també a l’aplicació del 155. Per evitar errors d’aquest tipus, al darrer Ple municipal vam proposar que, a partir d’ara, la persona que inauguri la Fira i la que faci de pregoner per Sant Jaume s’escullin per consens (consulta la moció presentada). És a dir, amb el suport de com a mínim 9 dels 13 regidors de l’Ajuntament.  Doncs bé, ‘Junts per Riudoms’ i el PSC hi van votar en contra.

Cartell de l'acte de presentació del llibre de Sergi Sol
ERC Viladecans

Rufián presenta el llibre 'Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures' el 19 d'octubre a Viladecans

El proper dissabte 19 d'octubre a les 12 del migdia tindrà lloc l'acte de presentació del llibre 'Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures' de Sergi Sol al carrer Sant Joan, davant de la llibreria de Els Nou Rals. A les portes de l'inici de la campanya pel 10N, s'espera la participació del mateix autor, del diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián, del germà del president d'Esquerra Artur Junqueras, Maxi Calero i Domingo Alfonso del Free Junqueras, el cantant Pep Picas i la portaveu municipal dels republicans Bàrbara Lligadas.  Es tracta d'un acte que ja s'ha dut a terme a diversos municipis de Catalunya i que no deixa a ningú indiferent perquè depassa el que entenem per una presentació d'un llibre, especialment tenint en compte l'excepcionalitat del moment polític que vivim com a país i la privació de llibertat del president del partit. Aquesta obra narra, analitza i contextualitza, des de la perspectiva del nucli de col·laboradors més íntim del vicepresident Oriol Junqueras, el rerefons que va determinar les dures decisions de la tardor catalana: la precipitació del 20-S, la celebració del referèndum, el desconcert posterior a la proclamació de la República, l’ingrés en centres penitenciaris dels presos polítics, l’aplicació del 155, l’estratègia d’ERC per eixamplar la base de l’independentisme, la celebració de les eleccions del 21-D i els entrebancs per configurar un nou Govern.

Sant Martí

Posicionament del Grup Municipal d’Esquerra Republicana al Districte de Sant Martí sobre el cartipàs 2019-2023.

El passat 30 de setembre ERC va votar en contra del Cartipàs del Districte de Sant Martí. Des del Grup Municipal es va fer la proposta de creació del Consell d’Habitatge, per donar veu i respostes a totes les persones que pateixen dificultats per a accés i manteniment d’un habitatge digne. Aquesta proposta va ser desatesa per part del Govern Municipal tot i haver mostrat inicialment la intenció de crear aquest Consell. Segons el baròmetre municipal del passat mes de juny de 2019, l’accés a l’habitatge és la segona preocupació dels barcelonins i les barcelonines i actualment, només el 1,7% del parc d’habitatge està destinat a habitatge social. Se sap que més del 40% de la població de Barcelona destina més del 40% del seu salari a pagar la seva llar i les despeses que se’n deriven. Aquestes dades mostren que persones i entitats pateixen les conseqüències de la important pujada dels preus del lloguer dels darrers anys, que, junt amb la poca oferta d’habitatge social, comporten situacions de desnonaments, pobresa energètica, o haver de marxar de la ciutat, o quedar en situació d’exclusió social.

Casal Roc Boronat Poblenou-Besòs

Sortida a les Tines de la Vall del Flequer

El passat 6 d’octubre membres del Casal Roc Boronat vam aprofitar les bones temperatures per a fer una nova sortida, aquest cop a les tines de la vall del Flequer. Ubicada al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, la ruta permet descobrir el que queda d’una zona vitivinícola on les tines tenien la funció d’emmagatzemar el raïm i fer la primera part de la seva transformació en vi. Els i les assistents vam fer la ruta per la vall, descobrint nombroses tines en el recorregut, i altres elements de l’època com refugis de pedra seca i altres construccions. Posteriorment ens vam traslladar fins a Talamanca on vam poder gaudir d’un bon dinar. Finalment vam tornar a Barcelona, tot pensant i planificant ja la propera sortida!  

La regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals a la presentació del Reglament de Participació Ciutadana
Reus

S'inicia el desplegament del Reglament de Participació Ciutadana

L’aprovació definitiva del Reglament permetrà que les reusenques i reusencs tinguin les eines per intervenir en aspectes de la vida de la ciutat: convocar una consulta ciutadana o un procés participatiu, aprovar una norma, intervenir als plens, etc.  El Reglament de Participació Ciutadana que lidera la regidora Montserrat Flores des de la Regidoria de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, ha quedat aprovat definitivament pel Ple, després dels tràmits de la seva aprovació inicial el passat mes de febrer. Per tant, gràcies a l’acció del govern municipal, Reus ja compta amb una normativa que impulsarà la màxima qualitat democràtica. Entre d’altres, permetrà a la ciutadania: presentar a l’Ajuntament iniciatives per convocar una consulta ciutadana; aprovar una norma; intervenir als plens o a les comissions informatives i convocar un procés de participació.  A partir d’ara, la regidoria de Participació, Bon Govern i Serveis Generals -liderada per Montserrat Flores, regidora d’ERC Reus- inicia la fase de desplegament d’aquest projecte, que compta amb el suport de tots els partits polítics representants a l’Ajuntament.

La vicealcaldessa de Reus, Noemí Llauradó a la presentació del PAM
Reus

Noemí Llauradó presenta el Pla d'Acció Municipal que es desplegarà durant el mandat (2019-2023)

L’Ajuntament de Reus està treballant en l’elaboració del Pla d’Acció Municipal que té com a finalitat establir les línies prioritàries, els objectius i les actuacions que el govern municipal desplegarà durant el present mandat (2019-2023). És, per tant, el full de ruta que orienta quin model de ciutat es vol per a Reus. El PAM ha d’incloure aquelles mesures més urgents, però també aquelles accions que han de formar part de l’estratègia a mitjà i llarg termini en tots els àmbits municipals. D’aquesta manera, es referma el compromís amb la ciutadania i el bon govern per avançar cap a un Reus millor. La voluntat és planificar l’obra de govern que es vol impulsar des de l’Ajuntament durant aquest mandat. Això permetrà dibuixar amb claredat els objectius que es volen aconseguir i els passos o accions que s’han de fer per aconseguir-los. El PAM s’impulsa i elabora des de la Vicealcaldia perquè és una de les funcions que té assignades. En concret, es tracta de la direcció i gestió dels assumptes relatius a la coordinació de l’acció del Govern municipal per assolir els objectius definits en els plans o programes que aquest defineixi.

regidors, Girona, Esquerra Girona, ERC Girona, Joaquim Ayats, Quim Ayats, cedacers, bertran, adam bertran, annabel moya, anabel moya, moya
Girona

Esquerra Girona proposa canvis a les ordenances fiscals per fer-les més justes

Els republicans demanen un augment de l’IBI a grans tenidors per promoure la mobilització dels habitatges buits a la ciutat. També inclouen propostes per promoure l’ús d’energies renovables a les empreses de la ciutat mitjançant bonificacions de l’IAE.   El grup municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Girona ha fet públiques les seves propostes per a les ordenances fiscals del 2020 posant èmfasi en l’objectiu d’aconseguir unes ordenances més justes socialment i amb la mirada posada en intentar pal·liar la crisi mediambiental.   Augment de l'IBI als immobles desocupats de grans tenidors per mobilitzar l’habitatge buit   Esquerra Girona proposarà incloure el cobrament d’un recàrrec del 50% de la quota líquida de l’IBI als immobles desocupats que siguin propietat de grans tenidors.   Aquesta proposta, present ja en altres consistoris com els de Figueres o l’Hospitalet de Llobregat, pretén ajudar a mobilitzar l’habitatge buit.   A la ciutat de Girona hi ha aproximadament 770 immobles desocupats, la meitat d’ells de grans tenidors, en un moment en què l’encariment de l’habitatge ve determinat en gran part pel desequilibri entre l’oferta i la demanda, tant en el mercat de lloguer com en el de compra-venda.

La Roca del Vallès

Matinal de neteja al voltant de la miranda d'en Puntes

El Jovent Republicà de la Roca ha organitzat, aquest passat diumenge 6 d'octubre, una matinal de neteja a l'entorn de la Miranda d'en Puntes (la Torreta). A la convocatòria hi ha assistit un grup de persones tant de Jovent Republicà com de la secció local d'Esquerra Republicana de Catalunya. L'acció es va dur a terme a un dels llocs emblemàtics del barri de la Torreta, la Miranda d'en Puntes, i al seu voltant, on hi ha la zona dels quaranta pins. Amb aquesta acció volem reivindicar l'entorn natural que ens envolta, del qual ens sentim profundament afortunats de tenir-lo, però alhora rebutjem i denunciem les múltiples i consecutives mostres d'incivisme per part de les persones que fan ús d'aquest, i altres espais. Durant dues hores es van poder recollir una quantitat ingent de deixalles: papers, envasos plàstics, llaunes, ampolles de vidre, presenvatius... En aquest inventari de deixalles també hi vam trobar elements de grans dimensions com un pneumàtic, runa d'obra, una cisterna de wc.

Tortosa

El ple de Tortosa aprova regular l'ús dels patinets elèctrics

El ple de l’Ajuntament de Tortosa va aprovar ahir, per unanimitat, una moció presentada pel grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí que contempla la creació d'una ordenança municipal per a la mobilitat sostenible que regule l'ús dels patinets elèctrics. El creixent ús d'aquest tipus de vehicles fa necessari regular-ne la utilització en calçades i voreres. També es va aprovar al plenari la moció dels republicans en suport a les persones detingudes el 23S i contra la repressió al moviment independentista. Esquerra Republicana-Tortosa Sí considera que l'ús de patinets elèctrics contribueix a la implantació d'un  model de ciutat més sostenible. "Per garantir la bona convivència entre vianants i conductors cal una ordenança que regule l'ús d'aquest tipus de vehicles", va assenyalar el portaveu d'Esquerra-Tortosa Sí, Xavier Faura. Pel que fa a la moció que denuncia la criminalització de l’independentisme, el portaveu del grup municipal va manifestar: “Quan està a punt de sortir la sentència al procés, que intueixo serà duríssima i despertarà nombroses mostres de solidaritat, l’Estat vol criminalitzar l’independentisme i identificar-lo en terrorisme.

ERC Badalona

ERC Avancem-MES i Guanyem Badalona en Comú en suport als veïns del Progrés afectats pel fons d’inversió immobiliària Lazora

El passat mes de juliol el fons d’inversió Lazora va adquirir un complex de blocs de pisos al barri del Progrés que es trobaven en mans de Solvia, empresa del Banc Sabadell. El complex de blocs que es troba al carrer Indústria conté unes 100 llars en lloguer que ara es troben amenaçades per l’estratègia especulativa de Lazora. El fons d’inversió immobiliària ha començat a notificar als veïns i a les veïnes que han de renovar contracte un augment dels lloguers de prop del 80% situant-los entorn als 1.800 i els 1.900€. A mitjans de setembre els veïns afectats es varen posar en contacte amb la Plataforma Sant Roc, el Sindicat de Llogaters i els Grups Municipals d’ERC Avancem-MES i Guanyem Badalona en Comú després de no haver rebut resposta per part de l’alcalde Álex Pastor. Els dos primers van iniciar l’assessorament als llogaters, mentre que els dos grups polítics al Ple municipal han iniciat la feina per presentar una moció al proper Ple d’octubre en reprovació del fons d’inversió immobiliària, Lazora.

Salt

Salt comença a redactar el Pla Local de Joventut 2020-2030

Uns 335 joves ja han fet arribar les seves propostes sobre els equipaments i les activitats que es fan a la vila L'Ajuntament de Salt ja ha posat fil a l'agulla per redactar el nou Pla Local de Joventut (PLJ) 2020-2023 i un dels primers passos que s'ha fet és l'elaboració de l'enquesta El jovent parla per tal de poder recollir les aportacions i propostes dels saltencs. Segons exposa el consistori, 335 joves ja han donat la seva opinió.  El qüestionari consta de quatre apartats que són: situació de la població jove de Salt, valoració dels equipaments i les actuacions, propostes i contextualització. Els joves poden donar la seva opinió fins al diumenge 13 d'octubre.   Un cop finalitzat el termini, s'extraurà la informació i serà una de les bases sobre la qual treballarà el grup motor que pilotarà tot el procés. Aquest equip estarà format per representants de l'Ajuntament i de la comunitat educativa de la vila.  A banda de l'enquesta també s'han organitzat tallers participatius als instituts on els joves tenen un altre canal per poder fer arribar les seves propostes.

Imatge de la zona de ponent de Gavà, amb la darrera promoció d'habitatge protegit de compra al centre.
Gavà

ERC-Gavà demana la creació d'un parc municipal d'habitatges socials

ERC-Gavà proposa, entre altres, incloure una esmena al projecte de pressupost municipal de 2020 que consisteix en la dotació de partida de 500.000 € ampliables per a l’adquisició, mitjançant el dret a tempteig i retracte establert a l’article 15 de la Llei 18/2007, de 28 de desembre, del dret a l'habitatge, d’habitatges desocupats en mans de grans tenidors a fi de constituir un parc d’habitatges de lloguer social. Com s’ha demostrat a moltes poblacions, inclosa Gavà, la problemàtica d’habitatge és causada, més que en la manca de vivendes construïdes, per l’alt preu de les mateixes, tant de compra com de lloguer, fruit de l’especulació, com ERC-Gavà ja ha exposat moltes vegades (com podeu veure aquí) Durant molt temps s’ha potenciat el model d’habitatge protegit de compra que té dues mancances importants: 1r. És una solució que depèn de la urbanització continuada del territori, que tard o d’hora s’acaba, i molt lligada a promocions d’habitatge privat.

ERC Badalona

ERC Avancem-MES reivindica que el govern de PSC-Comuns reprengui la feina que havia impulsat el govern GBeC, ERC Avancem-MES i ICV-EUiA en benestar animal

El Grup Municipal d’ERC Avancem-MES ha entrat una bateria de preguntes a la Regidora d’Àmbit de Salut, Habitatge i Recursos Interns de Badalona, sobre l’estat de l’Ordenança de Tinença d’Animals de Companyia, les colònies de gats i la recollida d’espècies exòtiques. El govern de GBeC, ERC Avancem-MES i ICV-EUiA va impulsar una reforma de l’Ordenança de Tinença d’Animals de Companyia que es volia treballar de forma participativa amb les entitats animalistes de la ciutat. L’ordenança modernitzava l’existent i incorporava mesures en relació a les colònies de gats o el control dels excrements de gossos al carrer mitjançant un cens d’ADN, entre d’altres. El govern de PSC i Comuns, encapçalar per Álex Pastor, ha deixat aquesta reforma oblidada en un calaix. Des de fa un any les colònies de gats no reben les esterilitzacions necessàries per tal de controlar-ne la població, per falta de licitació del contracte amb centres veterinaris. Això suposa un problema de sostenibilitat de les colònies actuals, tal i com les entitats animalistes van traslladar al grup republicà, atès que són animals que es reprodueixen amb molt facilitat.

La consellera portaveu, Olga Hiraldo
Gràcia

Entrevista amb Olga Hiraldo, consellera portaveu al districte

El dimecres passat, 2 d’octubre, es va celebrar el primer plenari de districte de la nova etapa municipal, en què Esquerra Republicana té cinc consellers i conselleres. Per tal que la militància i els nostres simpatitzants els puguin conèixer una mica millor, iniciem avui una sèrie d’entrevistes amb tots cinc. La primera entrevistada és la consellera portaveu al districte, Olga Hiraldo.       - Olga, la teva intensa activitat prèvia al Poblenou va facilitar el teu accés a la secretaria d’Organització del nostre casal. Seguiràs en el càrrec ara que ets la consellera portaveu al districte? Primer volia deixar clar que això és una decisió que ha de prendre el Partit i que jo sempre estaré d’acord amb el que el Congrés de Gràcia i l’Executiva decideixin. De totes maneres, encara tenim uns mesos per endavant abans que hi hagi el congrés per escollir una nova executiva, i per ara, continuo ocupant aquesta secretaria. Tinc clar que vull continuar implicada amb el casal, però ja veurem de quina manera, de fet, com a consellera portaveu ja en soc membre nat.

Catalunya del Nord

Tenim un nom, digueu-li Catalunya Nord

Digueu-li senzillament Catalunya Nord. La incapacitat de l'administració nord-catalana, del Conseil Départemental dels Pirineus Orientals, per assumir la catalanitat del nostre territori cau en el ridícul amb el nou lema i nou logo amb el qual pretenen fer la promoció turística del nostre país: després de vendre el territori com a "sud de França" el nou invent de la marca turística concebuda pels genis de la comunicació ens vol catalogar com  la "quarta dimensió". Que complicat i que retorcit que és d'inventar-se eslògans amb l'únic objectiu de disfressar els colors, disfressar les paraules per que els visitants i la gent del país s'oblidin que sem a Catalunya Nord. No es tracta d'una qüestió tècnica d'una campanya i d'un logo més o menys encertats que poden agradar o no; és política de comunicació i d'ocultació de la realitat catalana del nostre territori. Llegeix l'últim butlletí d'Esquerra Republicana a Catalunya Nord

Martorell

Comiat d'en Jordi Gargallo

Divendres ens va deixar l'amic i company Jordi Gargallo, militant històric d'ERC Martorell, fundador de la Secció Local. Republicà de socarrel,  colaborador incondicional i compromès amb el projecte d'ERC fins l'últim moment. La gran família d'ERC del Baix Llobregat i l'Hospitalet ens ha enviat missatges de condol i escalf per la família, amics i companys. COMIAT JORDI GARGALLO   En representació dels companys d’Esquerra Republicana, us llegiré unes paraules per acomiadar el nostre amic i company Jordi Gargallo i Raurich.  Tota la seva militància a ERC en l’àmbit de Martorell, ha estat marcada per les seves profundes conviccions republicanes i d’esquerres. Durant molts anys el seu treball, lluita i dedicació per aquest ideals d’esquerra i republicans no van ser entesos ni compartits. Però gràcies a la seva forta convicció amb el que ell creia que havia de fer, el va ajudar a superar amb escreix el rebuig que en aquella època el sistema franquista imposava a les famílies que no eren ni volien ser del règim.