Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Mataró

Moció de rebuig a la resolució de la JEC respecte Torra i Junqueras

El passat divendres dia 3 de gener de 2020  vam conèixer la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) que pretén executar la inhabilitació del M.H. President de la Generalitat Quim Torra, malgrat no haver-hi sentència ferma, i deixar sense efecte la seva credencial de diputat electe del Parlament de Catalunya.  La JEC també va acordar que l’eurodiputat Oriol Junqueras no pot tenir aquesta condició, malgrat la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que va dictaminar en data 19 de desembre de 2019 que hauria d’haver pogut recollir l’acta d’eurodiputat i que tenia immunitat per aquesta raó. És per això que el grups municipals d’Esquerra Republicana a Mataró i Junts per Mataró, hem presentat conjuntament una moció de rebuig a la resolució de la junta electoral central respecte el molt honorable president de la Generalitat, Quim Torra i l’eurodiputat, Oriol Junqueras. Entenent que aquest decisió ve d’un òrgan administratiu, i no judicial, i per tant és clarament contrària al que determina tant l’Estatut de Catalunya com el Reglament del Parlament de Catalunya respecte els motius de cessament del President del nostre país.

Portada del número 190 de la revista l'Eramprunyà
Gavà

Ja ha sortit L'Eramprunyà de gener

El número 190 (gener de 2020) de L'Eramprunyà, la publicació mensual que edita ERC-Gavà, ja ha sortit al carrer.  Hi trobareu els següents temes: Les entitats ecologistes critiquen la hipocresia de Raquel Sánchez en temes ambientals El Departament de Salut, en mans d'ERC, construirà el tercer CAP de Gavà, una reivindicació llargament desitjada i que no s'ha fet realitat fins que ERC ha estat responsable del Departament. Tot i això, l'emplaçament del tercer CAP és pol·lèmic. Per llei no el pot decidir la Generalitat, sinó l'Ajuntament que, per motius purament econòmics, el vol posar al Pla de Ponent de totes totes, una estratègia per revaloritzar els terrenys del sector, actualment sense veïns. El Departament de Treball, afers socials i famílies, sota la direcció del conseller d'ERC Chakir El-Homrani, aportarà recursos per facilitar la inserció laboral a col·lectius en risc d'exclusió. Entrevista a Francisco Olivares, president de l'Associació de Gent Gran de Gavà, en què ens detalla totes les activitats que realitza l'entitat i la important tasca que realitza per donar sortida a les inquietuds de la gent gran.

Quim Ayats, Àdam Bertran, Martí Fonalleras, Balandrau, Educació, Girona
Girona

ERC Girona trasllada les peticions de l’Escola Balandrau a Educació i demana reduir ràtios al sector oest per mantenir el P3 a Montfalgars

Els republicans han obtingut el compromís aquest dimarts al matí, després de reunir-se amb el director dels serveis territorials d’Educació a Girona, Martí Fonalleras A més d’aquesta acció, s’ha acordat amb el Departament estudiar una baixada de les ràtios d’alumnes a Santa Eugènia, Can Gibert del Pla i Sant Narcís, que garanteixi mantenir la línia de P3 a l’Escola Montfalgars i recuperar la del Dalmau Carles Des que el Departament d’Educació va comunicar que estudiava reduir el grup de P3 de l’Escola Balandrau de Girona, el grup municipal d’ERC a la ciutat es va posar a disposició de la comunitat educativa. Després de parlar amb les famílies i amb diferents representants de l’administració per intentar trobar una solució a aquesta situació, ha acabat obtenint, en una reunió aquest dimarts amb el director dels serveis territorials d’Educació a Girona, Martí Fonalleras, el compromís de frenar el tancament de la línia, fet que el mateix Fonalleras va comunicar ahir al vespre a la direcció del centre.

Lleida

2020: un canvi tranquil però compromès

Article publicat als diaris Segre i Manyana del Paer en Cap de la ciutat de Lleida, Miquel Pueyo. El resultat de les eleccions municipals del maig de l’any passat és la victòria de la voluntat de canvi d’una àmplia majoria social que s’encarna en el 51,5% dels vots que va aconseguir el bloc republicà. Sempre he dit que Lleida ha de poder desplegar lliurement les seues idees i els seus projectes, sense interferències partidistes ni clientelisme, i sense que el govern municipal caigui en la temptació de vampiritzar les estructures de l’empresariat, dels sindicats, de les associacions i de les entitats. I és en aquesta direcció que treballem. Impulsar aquest canvi en una societat urbana i complexa com la nostra ha de permetre que els lleidatans i lleidatanes recuperin protagonisme i empoderament, en contrast amb l’intervencionisme de la classe dirigent durant els darrers decennis. Lleida ha de ser la seua Paeria, però no només. El procés de canvi en marxa ha de fer front a una sèrie d’entrebancs i hipoteques que no pel fet d’haver enumerat a bastament són menys importants, però cal mirar endavant i desplegar oportunitats.

Parets del Vallès

Ara Parets Esquerra Republicana proposarà declarar Parets, municipi feminista

El Grup Municipal d’Ara Parets ERC ha presentat una moció per tractar en la Junta de Portaveus d’aquest gener on es proposa declarar ‘Parets del Vallès, municipi feminista’.   El text també proposa sumar-se al Decàleg per a la construcció de ciutats feministes i implementar progressivament les mesures que s’hi proposen, dedicant-hi els recursos necessaris per fer efectives les polítiques feministes i d’equitat.   El decàleg va ser aprovat pel conjunt de les alcaldesses del Baix Llobregat, el Centre d’estudis comarcals i el Consell de les dones del Baix Llobregat.   Alhora s’insta a l’Ajuntament de Parets a adherir-se a la Carta Europea per a la igualtat de dones i homes a la vida local i a fer visible el compromís de suport municipal amb les demandes del moviment feminista.   La Carta Europea, aprovada el 2005 pel Consell de Municipis i Regions d’Europa, es defineix com “una carta perquè els governs locals i regionals es comprometin a utilitzar les seves facultats i les dels seus associats a favor d’una igualtat més gran”.

Segarra

Francesc Lluch escollit secretari de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA)

El president del Consell Comarcal de la Segarra i alcalde de Sant Guim de Freixenet, Francesc Lluch, ha estat escollit recentment secretari de la Junta Directiva de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA).  Lluch forma part d’aquesta organització en representació del Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central, Grups d’Acció Local al que està adscrita la comarca de la Segarra. ARCA és la xarxa regional de desenvolupament rural de Catalunya, una entitat que dóna suport i representa als 12 Grups d'Acció Local catalans encarregats del Desenvolupament Local Participatiu LEADER, que té com a objectiu ‘ser l’òrgan de coordinació de tots els grups de treball que gestionen aquests fons de desenvolupament europeus, uns fons dissenyats per a dinamitzar el món rural i impulsar-ne la diversificació econòmica, crear llocs de treball, fomentar l’arrelament al món rural’, segons manifesta Francesc Lluch. Un dels objectius d’aquests programes s’emmarca dins l’àmbit de la sostenibilitat, així ‘treballen per a mitigar el canvi climàtic i per a la protecció dels recursos naturals, així com també pretenen estimular la innovació i la transferència de coneixements en el sector agroalimentari, un sector molt important a les nostres contrades’.

Sant Martí

Nit de Reis

La vigília de Reis d’enguany les nenes i nens de Sant Martí van poder gaudir de la tradicional cavalcada dels Reis d’Orient. Melcior, Gaspar i Baltasar es van passejar pels carrers dels nostres barris, i ajudats pels seus patges i patgesses, van llençar caramels a tots els presents. Ja fos al barri del Parc i la Llacuna, al Poblenou i Front Marítim, al Besòs-Maresme, la Verneda i la Pau i Sant Martí o al Clot i Camp de l’Arpa, l’equip de consellers municipals del Districte de Sant Martí va ser present en totes les cavalcades, així com la militància i amics que van participar d’una o altra manera. Malgrat ser republicans, per un dia ens permetem el luxe de tornar a gaudir amb la màgia de la Nit de Reis!  

Roda de premsa de l'aprovació del Conveni regulador del sistema sanitari de Reus
Reus

Aprovació del Conveni regulador del sistema de salut de Reus

Aquest desembre, s'ha aprovat al ple de l’Ajuntament de Reus i del consell executiu de la Generalitat de Catalunya el “Conveni regulador per a la racionalització de l’activitat assistencial del sistema públic de salut al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre”.   Aquesta doble aprovació és fruït d’una negociació que ha durat més de tres anys i que s’ha liderat des de la regidoria de Salut, primer sota el lideratge de l’actual vicealcaldessa Noemí Llauradó i, finalment, amb el regidor Òscar Subirats al capdavant. L’acord d’avui demostra capacitat de gestió i de resoldre una situació complexa. De fet, ens havíem compromès a tancar i acordar el conveni regulador abans del 31 de desembre i així ho hem fet.   Aquest conveni garanteix i manté uns serveis de salut de qualitat i proximitat a la ciutat de Reus. A més, afiança la presència de la recerca i el caràcter universitari de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus. Per tant, l’hospital seguirà sent un hospital de referència i Reus mantindrà el lideratge i la capitalitat en l’àmbit sanitari.

ERC Badalona

ERC Avancem-MES lamenta l’absència de la llengua catalana en la recepció protocolària dels Reis Mags per part de l’alcalde Pastor

Enguany, el discurs tradicional de l’alcalde de Badalona en la recepció protocolària dels Reis Mags al Pont del Petroli va ser majoritàriament en castellà. L’ús de la llengua castellana en les comunicacions públiques dels regidors i regidores de l’actual govern ha anat augmentat progressivament des de l’inici del mandat. Entre 2004 i 2005, a iniciativa d’Esquerra Republicana des de la Regidoria de Drets Civils, Badalona va impulsar el “Reglament d’ús de la llengua catalana”, que actualment segueix vigent, amb el suport de totes les forces de tradició democràtica (ERC, CiU, PSC i ICV-EUA). En particular, l’article 16 d’aquest Reglament diu “Els càrrecs de l’Ajuntament de Badalona s’han d’expressar habitualment en català en els actes públics i les actuacions fetes dins l’àmbit lingüístic català, quan la intervenció sigui per raó d’aquest càrrec”. Ja el primer Ajuntament democràtic de Badalona, l’any 1979 va iniciar actuacions en defensa i promoció de la llengua catalana i el 1982 es va adherir a la “Campanya per la Normalització de la Llengua” promoguda per la Generalitat de Catalunya.

Prats de Lluçanès

"Des del banc dels acusats" de Raül Romeva, a Prats de Lluçanès

Tal i com vam anunciar en el cERCavila, tindrà lloc a Prats de Lluçanès la presentració del llibre "DES DEL BANC DELS ACUSATS" de Raül Romeva. La presentació anirà a càrrec de l'eurodiputada Diana Riba, companya de Romeva, i de l'advocat Andreu Van den Eynde i serà diumenge dia 12 a les 6 de la tarda a la Sala de l'U d'octubre. Combatem la repressió. Us hi esperem!  

Cerdanyola del Vallès

La precipitació del Govern posa en risc els pressupostos de Cerdanyola pel 2020

La incomprensible obstinació per aprovar els pressupostos abans d’acabar l’any fa incórrer el Govern en errors greus i vulnera el dret dels partits de l'oposició que es van negar a votar per denunciar la recuperació d’aquestes pràctiques poc democràtiques. La publicació al Butlletí Oficial de la Província de l’acord tampoc coincideix amb el que es va aprovar al Ple Municipal. El 30 de desembre l’Ajuntament de Cerdanyola va viure una de les situacions més esperpèntiques que recorden els regidors i regidores més antics, que va acabar amb la oposició al Govern Municipal abandonant la sala de plens per no votar la proposta de pressupostos pel 2020. El Govern de Carlos Cordón havia convocat el ple de forma extraordinària i urgent sense haver rebut totes les al·legacions i estaven avisats que el Grup Municipal d’ERC n’havia presentat dins del termini. Cal aclarir que els pressupostos es podien portar a ple perfectament durant el ple ordinari de gener, o si no es volia esperar tant, convocar un ple extraordinari en temps i forma al voltant de la festivitat de Reis.

Urgell

Belianes va rebre les tres Reines Magues d'Orient

Belianes ha viscut una històrica cavalcada de Reis, doncs per primer cop  les protagonistes van ser tres magues.   L’alcaldessa, Carme Culleré, ha manifestat que ‘la gent ha viscut aquesta experiència amb molta normalitat, de fet, els Reis són personatges màgics sense gènere’. I és que el tema de la igualtat, cada cop està més normalitzat, tal i com pertoca a la nostra societat.  

Urgell

Bellpuig instaura el Dia de la Memòria Històrica i del Reconeixement a les víctimes de la Guerra Civil

L’Ajuntament de Bellpuig va retre homenatge a les víctimes de la Guerra Civil aquest dissabte amb un repic de campanes i una ofrena floral al carrer Valeri Serra, després de que al ple del passat dia 7 d’octubre de 2019, es va aprovar per unanimitat una moció presentada per ERC sobre la memòria històrica i el reconeixement a les víctimes de la Guerra Civil, en la qual entre altres acords es declarava el dia 4 de gener com a Diada de la Memòria Històrica de Bellpuig.   L’alcalde de Bellpuig, Jordi Estiarte, va detallar que la data escollida ‘té relació amb el 4 de gener de 1939 quan, a dos quarts de nou del matí, els bombardejos de l’aviació feixista van assassinar més població civil a Bellpuig. Bellpuig tenia uns 3100 habitants l’any 1936, i va patir els efectes de la guerra civil del 1936 al 1939 de forma especialment cruenta’.   Segons Estiarte, ‘després de 81 anys, aquest és el primer reconeixement públic i institucional a les víctimes de la Guerra Civil de Bellpuig; no hem de deixar caure en l’oblit a la nostra gent’.

Riudoms

Menjador de les escoles: l’increment de monitors està garantit pel 2020

En el darrer ple ordinari, celebrat el 21 de novembre passat, des d’Esquerra vam posar sobre la taula una necessitat que té el servei de menjador de les escoles Beat Bonaventura i Cavaller Arnau. Es tracta de la quantitat de monitors que hi ha al menjador mentre els alumnes hi dinen. Fins fa poc, entre tots dos menjadors, l’Ajuntament tenia contractats 10 monitors. Ara bé, arran de l’increment d’alumnes que es queden a dinar, s’hi van afegir quatre monitors més: dos a l’escola Beat i dos a la Cavaller Arnau.  Una reclamació d’Esquerra Tanmateix, aquest ampliació de plantilla només estava prevista fins al 21 de desembre. Per això, al Ple de novembre des d’Esquerra vam reclamar que es garantís que durant el 2020 es podria seguir comptant amb aquests quatre nous monitors. Doncs bé, en línia amb la nostra reclamació, us podem avançar que l’increment dels quatre monitors està assegurat. Així es preveu als pressupostos de l’Ajuntament de Riudoms per a l’any 2020.