Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Gràcia

Una passejada per la Història de la Festa, controvertida i emocional

Aquí podeu veure totes les fotos de la visita El passat 24 de juliol es presentava a l’Espai Mussons la Festa Major de Gràcia d’enguany, i a continuació es va inaugurar l’exposició «La Història passeja per la Festa», comissariada per Josep Fornés, tal com ell mateix va remarcar, patró de la Fundació Festa Major, a més d’antropòleg i director del Museu Antropològic i de les Cultures del Món. Per part d’Esquerra Republicana de Gràcia, vam assistir els 5 consellers: Miquel Colomé, Núria Pi, Marc Bosch, Guillem Roma i jo mateixa, Olga Hiraldo; i també ens va acompanyar el nostre regidor adscrit, en Max Zañartu. Amb cinc minuts de presentació de l’exposició, i en tant que també ocupo la secretaria d’organització del Casal Francesc Macià, vaig tenir clar que havíem d’organitzar una visita comentada per a la nostra militància, i dit i fet!   El passat dimarts 6 d'agost vam assistir una vintena de militants i amics a la visita comentada que ens va oferir el mateix Fornés, després que en Josep Maria Contel ens donés la benvinguda.

Joan Bausa, militant del Jovent Republicà de Viladecans
ERC Viladecans

12A, Dia Internacional de la Joventut

El 12 d’agost és reconegut com el Dia Internacional de la Joventut, així ho va declarar l’Assemblea General de les Nacions Unides. Normalment, la joventut queda en un segon terme i no té la importància que mereix, perquè com sempre es diu “la joventut som el futur, però també el present”. Aquesta última part sembla que sempre s’oblida. Moltes vegades per culpa nostra, ja que no ens reivindiquem ni donem un cop a la taula per dir “estem aquí”. Apoderem-nos! Des del Jovent Republicà de Viladecans volem dirigir-nos a tota la població jove de Viladecans. Des de la nostra humil posició, volem destacar la importància de la implicació del jovent en la ciutat. Creiem que si, en els pocs espais de participació que tenim, el jovent de la ciutat no participem i diem la nostra, la ciutat no avançarà i no serà el reflex de la gent que hi vivim. Un dels mètodes per canviar allò que no ens agrada són les eleccions, sabem que unes eleccions cada quatre anys no solucionen res, si a més, sempre guanya el mateix, però molts de nosaltres no sabem que tenim un poder molt gran.

Parets del Vallès

El Govern Plural aprova una modificació de crèdit que permetrà afrontar projectes pendents abans de finalitzar el 2019

Amb els vots favorables d’Ara Parets ERC, Sumem Esquerres a Parets i Parets per la República, el darrer ple ordinari va aprovar una modificació de crèdit de 2,19 milions d’euros que permetrà utilitzar part del romanent de tresoreria per cobrir algunes despeses de factures pendents que l’Ajuntament havia d’afrontar, també per assumir obligacions en el capítol 1 de personal dels treballadors municipals, també per suplementar algunes partides que resultaven insuficients per pagar determinats serveis o per tirar endavant alguns projectes abans de concloure l’exercici de 2019.   La regidora Kènia Domènech va dir que “aquest govern és responsable i per això assumeix com a pròpia part de la despesa que va deixar pendent l’anterior equip de govern socialista. El més fàcil per les tres forces polítiques seria criticar part de l’herència rebuda però per responsabilitat assumim els compromisos i alhora ens hem posat a treballar des del primer dia per tirar endavant passat l’estiu alguns projectes que considerem indispensables per la millora de la qualitat de vida dels paretans i les paretanes”.

Riudoms

Informació sobre el vessament d’aigua contaminada de la depuradora de Riudoms a la Riera de Maspujols

Els darrers dies hi ha hagut un vessament d’aigua contaminada des de la depuradora de Riudoms cap a la riera de Maspujols. El govern de Riudoms, tot i tractar-se d’un tema que afecta al medi ambient i que ha causat molèsties als veïns de la zona, no n’ha informat públicament. L’únic que n’hem sabut és gràcies al que han publicat alguns veïns a les seves xarxes socials i a una breu notícia publicada pel Diari de Tarragona. Precisament, els veïns de la depuradora estan queixosos per la falta d’informació. I és que la comunicació i la transparència són essencials en casos com aquests. Per això, des d’Esquerra hem treballat per aconseguir un mínim d’informació bàsica, que us resumim en tres punts i us traslladem seguint la nostra voluntat de servei públic: 1. El divendres 26 de juliol va entrar un volum important d’aigua contaminada a la depuradora de Riudoms. A hores d’ara s’està investigant quin va ser l’origen. 2. Tot i que ja s’han posat en marxa mesures per revertir la situació i que aquesta ha millorat, es trigarà un cert temps a recuperar la normalitat.

Mocio onada de calor
La Canonja

La moció per establir mesures davant onades de calor no prospera. El PSC vota en contra

El passat 25 de juliol es va celebrar un ple a l’Ajuntament de La Canonja, a on es van votar diferents punts d’elevada importància. En aquest escrit anirem desgranant aquestes propostes i comentarem les raons del nostre vot, amb la voluntat de ser totalment transparent als habitants de la Canonja. En un primer punt, es va aprovar l’acta del ple anterior. A continuació es va votar sobre l’aprovació del projecte executiu de rehabilitació i ampliació de l’Orfeó Canongí. Vàrem votar en contra, per dues raons principals: Per una manca de sensibilitat de l’Ajuntament vers a l’entitat. En cap moment s’ha tingut en compte les seves propostes i peticions. Per no complir les necessitats del poble. Estem convençuts de que s’està perdent una gran oportunitat. És un projecte molt important que hauria de vertebrar la vida cultural del poble. Per aquesta raó, cal un Orfeó el més versàtil possible, fet que no és així. La platea disposa d’una pendent i de butaques fixes, fet que inhabilita el recinte per a diferents activitats.

Lleida

Iman Benataya és nomenada nova Defensora de la Infància i l’Adolescència de Lleida

La seva funció se centra en la defensa dels drets d’aquest col·lectiu i en atendre les seves demandes perquè es tinguin en compte i contribueixin en la construcció d’una ciutat on els nens i els adolescents tinguin el seu protagonisme Iman Benataya Serghini és la nova Defensora de la Infància i l’Adolescència de Lleida. El paer en cap, Miquel Pueyo, ha signat aquesta setmana el decret que així ho estableix i que diposita en Benataya les funcions pròpies d’aquesta figura. La Defensora de la Infància vetlla per la defensa dels drets d’aquest col·lectiu i en atendre quines són les seves inquietuds i demandes perquè el govern local les tingui en compte a l’hora de dissenyar el seu projecte de ciutat, on els nens i les nenes i els/les adolescents puguin fer sentir la seva veu i tinguin el seu protagonisme. Iman Benataya és una jove de 22 anys, que actualment exerceix com a comunnity manager. Graduada en Comunicació i Periodisme Audiovisuals a la Universitat de Lleida, té experiència com a fotògrafa freelance i ha tingut contacte amb mitjans de comunicació -com a redactora i locutora de Catalunya Ràdio-.

ERC Palafolls

Francesc Alemany explica els problemes i els reptes que encara el nou govern en l'assumpte de la recollida de brossa

Esquerra Palafolls tanca aquest curs polític després de l’exitós resultat a les darreres eleccions municipals, on gràcies al suport de tota la ciutadania, es va assolir el repte d'esdevenir una força de govern, l'eina imprescindible per poder començar a fer caminar el nou Palafolls. Després d’un mes i mig de presa el contacte amb els òrgans del govern, i de començar un treball fort basat en els eixos principals del programa que la formació republicana va prendre com a compromís, l’alcalde de Palafolls, Francesc Alemany, s’adreça a la ciutadania amb un article titulat 'La recollida de brossa a Palafolls: el problema i el repte que afrontem' en el qual analitza un dels principals reptes del poble, i el primer que s’ha entomat, seguint el fil del relat que es feina des d’Esquerra Republicana durant el darrer mandat. Aquest tema és el de la recollida de brossa, un dels reptes més importants de Palafolls, i una de les pitjors herències que va deixar l’anterior equip de govern (PSC-EUiA), just uns mesos abans de les eleccions municipals, i malgrat les advertències reiterades que es van fer des d’ERC de la llosa que s’imposava a la ciutadania, i la motxilla al nou govern, fos del color que acabés essent.

Guingueta Blava
Roda de Ter i el Cabrerès

Comunicat d’Esquerra Republicana – Roda Republicana davant el tancament de La Guingueta de La Blava

La Guingueta de la Blava torna a estar al punt de mira i en boca de la ciutadania; només han passat tres mesos des de les eleccions municipals i hi ha una diferència: ja no estem en període electoral. Com va passar al mes de maig, la Guingueta es troba indefensa davant la irresponsabilitat i la deixadesa de l’equip de govern de Roda de Ter, format per IPR i Junts x Roda.   La Guingueta de La Blava és un espai de PROPIETAT MUNICIPAL i la seva gestió surt a concurs any rere any. Això vol dir que hi ha unes bases de concurs on es defineixen els requisits, les obligacions i deures que haurà de complir la persona/les persones que optin a gestionar-la. Això vol dir: horaris d’obertura, activitats que s’hi poden dur a terme, responsabilitats que cal complir, etc. Per gestionar l’espai s’ha de presentar un projecte en el qual s’especifica el menjar que es farà, els horaris d’obertura, les activitats que s’hi duran a terme, etc. Llavors, l’equip de govern atorga la gestió, atenent que també té una responsabilitat sobre l’adequació i inversió en les instal·lacions.

Riudoms

Pas endavant per garantir que tots els regidors siguem informats de les activitats que organitzen les entitats i l’Ajuntament

En el darrer Ple municipal -de dijous passat, 1 d’agost- vam portar-hi una moció per tal de garantir que tots els regidors de l’Ajuntament siguem informats amb antelació dels actes que organitzen les entitats i el mateix Ajuntament. D’aquesta manera ens assegurem que els regidors -tant si estem al govern com a l’oposició- puguem representar institucionalment als riudomencs i puguem donar suport als projectes que impulsen les entitats. Els quatre partits que som a l’Ajuntament vam votar-hi a favor: ERC, JxR, CUP i PSC. Des de la constitució de l’actual Ajuntament ja hem percebut certa voluntat de la regidoria de Protocol de fer-nos arribar aquest tipus d’informació. Per tant, sembla que anem en el bon camí. A la vegada, es tracta de processos que sempre es poden millorar. Per exemple, els regidors de l’oposició no vam ser informats de la trobada de Puntaires del 30 de juny passat, en què l’equip de govern va tenir un paper destacat no només en la salutació protocolaria als assistents, sinó també en el sorteig de regals.

Riudoms

Nou butlletí d’Esquerra: així encarem els propers quatre anys

Aquests dies hem repartits per totes les cases de Riudoms un nou butlletí en paper. Hi expliquem com encarem els propers quatre anys i quin és l’escenari que ha quedat a l’Ajuntament després de les eleccions. També hi trobareu els resultats electorals detallats i la maneres com podeu contactar-nos i reunir-vos amb nosaltres. Cliqueu sobre la següent imatge i es descarregarà el butlletí. #AlServeiDeRiudoms

El Vendrell

El govern té molts regidors però pocs arguments

El primer ple ordinari del mandat a l’Ajuntament del Vendrell ha deixat un quadre de futur preocupant. El govern ha imposat la seva majoria per aprovar-se sous i càrrecs de confiança, però ha estat incapaç d’argumentar i justificar les mesures aprovades. En alguns casos ni tan sols s’ha dignat a contestar a l’oposició. Votar i prou. Som Poble-ERC, Primàries i Podem van coincidir a rebutjar la proposta de doblar la despesa de l’Ajuntament en sous per l’equip de govern. El regidor de Som Poble-ERC, Josep Mañé, va defensar que aquest augment de la despesa no és correspon amb la situació econòmica de l’Ajuntament, que arrossega un deute de 50 milions d’Euros, ni amb la situació socio-econòmica del Vendrell, amb alts índex d’atur i fracàs escolar i una notable falta de cohesió social. Per això el grup va plantejar una reducció del 20% de les remuneracions proposades, que sumades al rebuig als càrrecs de confiança suposarien un estalvi de 300.000€/any que es poden dedicar a les moltes necessitats que té el municipi.

L'Hospitalet de Llobregat

Esquerra Republicana condemnem l'assassinat masclista a l'Hospitalet

Des d'Esquerra Republicana condemnem l'assassinat ocorregut a una dona de 21 anys de Can Serra i rebutgem la violència exercida sistemàticament envers les dones. Ens sumem als tres dies de dol oficial i també ens sumem a la convocatòria d'avui 6 de juliol a les 18h a la plaça de l'Ajuntament. Volem mostrar el nostre condol als seus familiars i amistats i manifestem la nostra voluntat de continuar sumant esforços per eradicar aquesta xacra social, que només es podrà combatre amb la implicació i treball conjunt d'institucions, moviment feminista, els canvis judicials de caràcter estructural i la implicació de cadascun de nosaltres. Des d'Esquerra l'Hospitalet seguirem treballant per garantir que es dediquin tots els recursos necessaris en la lluita contra la violència masclista. Ens volem vives i lliures!

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, Roses, Vero Medina, Esports, Ajuntament,
Roses

Finalitzen les obres de l’ampliació de la zona esportiva de Roses

El nou espai esportiu que inclou una pista de bàsquet, 10 pistes de petanca i la reconversió d’una pista per a la pràctica de patinatge entra en funcionament. El conjunt de l’actuació suposa la incorporació de 4.000 m2 de superfície a la zona esportiva, a tocar de les pistes poliesportives i d’skate de la població. Les 10 pistes de petanca tenen unes dimensions de 4 x 15 metres, disposen d’un paviment de sauló sobre làmines de material geotèxtil per evita el creixement d’arrel i grava que facilitarà el drenatge de les aigües de pluja. Segons ha declarat la regidora d'esports, la republicana Verónica Medina "Compleixen amb la normativa específica per a la pràctica d’aquest esport, fet que permetrà la participació en proves federades". Per la seva banda, la nova pista de bàsquet té una superfície de 16,5 x 27,5 metres, pavimentada amb formigó. La creació d’aquesta pista ha permès que l’existent fins ara, més propera als habitatges, s’hagi reconvertit en una pista de patinatge, evitant-se així les possibles molèsties que l’impacte de les pilotes a les cistelles podien produir als veïns.

Lleida

Jordina Freixanet i Jaume Rutllant, alcaldessa i alcalde accidental d’aquest estiu

La regidora de Govern Obert i Qualitat Democràtica i Institucional ho serà del 9 al 15 d’agost, mentre que el responsable de Ciutat i Cultura assumirà les funcions en dos períodes, del 16 al 18 i del 26 al 31 del mateix mes Els tinents d’alcalde Jordina Freixanet Pardo i Jaume Rutllant Casas faran les funcions d’alcaldessa i alcalde accidental aquest estiu. Així ho estableix el decret signat pel paer en cap, Miquel Pueyo, en data 1 d’agost, el qual preveu els regidors que exerciran les funcions de l’alcaldia, en aplicació de l’article 23.3 de la Llei 7/1985 de 2 d’abril, Reguladora de les Bases de Règim Local. Del 9 al 15 d’agost serà alcaldessa accidental la tinent d’alcalde i regidora de Govern Obert i Qualitat Democràtica i Institucional, Jordina Freixenet, mentre que el responsable de la regidoria de Ciutat i Cultura, Jaume Rutllant, serà alcalde accidental en dos períodes, del 16 al 18 d’agost i del 26 al 31 del mateix mes (ambdós inclusos). Al mateix temps, en el mateix decret, el paer en cap també ha nomenat els funcionaris que exerciran les tasques de Secretaria General, Intervenció i Tresoreria durant el període vocacional.

L'Escala

ERC L’Escala s'adhereix a la campanya #MALAMENTE de l'Agència Catalana de Joventut de la Generalitat

El grup republicà escalenc dóna suport i incentiva la visibilització de la campanya #malamente que ha engegat la Generalitat de Catalunya per prevenir les agressions sexuals entre els més joves. Esquerra Republicana de l'Escala s'ha adherit a la campanya engegada l'Agencia Catalana de Joventut de la Generalitat de Catalunya, #malamente, amb l'objectiu de prevenir i conscienciar als més joves per evitar agressions sexistes. La campanya, presentada fa pocs dies, pretén fer arribar a les regidories de joventut de tots els ajuntaments material com una bossa, braçalets, pins i díptics informatius sota el hashtag #malamente, recordant la cançó que ha llençat a l'estrellat a la popular Rosalia, un referent entre els més joves. Amb aquesta acció es pretén fer arribar el missatge als adolescents i joves que lligar de manera invasiva, opinar sobre el cos de la dona en un bar o festa major o presenciar aquesta conducta i convertir-se en còmplice, són algunes de les violències sexuals quotidianes que les noies pateixen pel sol fet de ser-ho, i que costen de reconèixer com a violències perquè estan molt normalitzades.

Esquerra Garrigues

Junts per Juneda demana a Territori que desestimi l’autorització i la declaració d’impacte ambiental de Tracjusa

Els republicans, com a representants dels veïns que resideixen en la zona d’influència on es vol instal·lar aquesta activitat, han presentat a la Generalitat al·legacions a la planta de residus amb la voluntat que el Departament n’arxivi l’expedient i aturi la incineradora Junts per Juneda ha presentat al Departament de Territori i Sostenibilitat, al·legacions a la proposta d’autorització ambiental i declaració d’impacte ambiental de l’empresa TRACTAMENTS DE JUNEDA, SA (TRACJUSA) les quals autoritzen a la planta a dur a terme una activitat de tractament de purins i altres residus orgànics, i gasificació de residus, al terme municipal de Juneda. Els republicans consideren que aquesta autorització no garanteix la salubritat alimentaria ni la protecció del medi ambient i de l’aire de la zona i demanen a la Generalitat que les desestimi i n’arxivi l’expedient.   Josep Mateus, portaveu del grup, explica que tant  l’autorització com la declaració d’impacte ambiental incompleixen els objectius i les línies estratègiques de la nova política ambiental de lluita contra el canvi climàtic, emissions i tractament de residus, “i per tant contravenen les normatives de rang superior i les pròpiament fixades per l’Administració de la Generalitat de Catalunya incomplint els objectius i les decisions preses en la lluita contra l’escalfament global”, diu Mateus   El regidor apunta que ambdós documents deixen paleses importants mancances respecte als nivells de contaminants, “També hem pogut comprovar que existeixen importants deficiències tècniques en la definició i caracterització del projecte, la proposta d’autorització i la declaració d’impacte ambiental en tant que no queda de cap manera justificat el projecte en relació a la gasificació i s’incompleix clarament els criteris d’aplicació d’economia circular”   Els republicans recorden que no s’oposen al tractament de purins, “però estem en total desacord en el tractament de residus degut a les repercussions que ocasionen pel que fa la contaminació de l’aire i l’impacte que això té en la salut dels habitants dels municipis de l’entorn”.

L'Ametlla del Vallès

Tenim nova executiva

El passat dimarts 30 de juliol, vàrem celebrar l'assemblea ordinària de la nostra Secció Local. L'acte, que va comptar amb una nodrida representació de la militància del partit al poble (una Amiga, un representant de les JERC, 2 militants de nova incorporació sense dret a vot, encara, i 13 militants de ple dret), tenia entre els punts de l'ordre del dia l'elecció d'una nova executiva local. La comissió organitzadora va fer constar l'única candidatura encapçalada per Artur Baró, que al seu torn de paraula va exposar en públic l'organigrama i va desgranar els punts cardinals del que serà la seva presidència: voluntat de seguir creixent, feminitzar i rejovenir la Secció Local i aconseguir més pes específic al poble i a la comarca. El resultat de les votacions va ser favorable per unanimitat, sense cap abstenció. Amb aquest resultat es fa palesa la unitat de treball del grup i la bona sintonia que hem aconseguit durant la preparació de les últimes eleccions europees, espanyoles i municipals.