Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Baix Penedès

El Parlament ha fet un pas endavant històric per regular el preu dels lloguers urbans a Catalunya.

Certament, es una llei mol necessària que permetrà que moltes famílies puguin viure mes tranquil·les per les sobtades pujades economiques en les condicions per la renovació del seu lloguer i que tambe facilitara la posibilitat de accedir-hi a vivendes dignes de lloguer a preus establerts per aquesta llei, en aquelles persones que ara, senzillament no poden llogar-na per els preus a l'alça de la bombolla dels lloguers. Veurem quan triguen els tribunals espanyols en derrocar-la. Desde l'Estatut del 2006, el numero de lleis catalanes suspeses o anul·lades per el TC, es un rosari sense fi. Llei Orgànica 6/2006 de reforma de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya Decret-llei 1/2009 d’ordenació dels equipaments. Llei 5/2009 dels recursos contra la qualificació negativa dels títols o les clàusules concretes en matèria de dret català que s’hagin d’inscriure en un registre de la propietat, mercantil o de béns mobles de Catalunya. Llei 24/2009 del Síndic de Greuges. Llei 4/2010 Consultes populars via referèndum.

Segarra

Sant Guim de la Plana arranja els camins rurals de tot el municipi

L'Ajuntament de Sant Guim de la Plana ha dut a terme una actuació de millora de tota la xarxa de camins del municipi. Aquesta tasca, imprescindible per a fer front a la campanya agrícola d'estiu en condicions, ha estat necessària degut al mal estat dels camins com a conseqüència de les pluges de la pasada primavera. Igualment, s'ha dut a terme el desbrossat de les carreteres de Vicfred i de Comabella.  Aquestes intervencions han tingut un pressupost de 11.800€ per a l'arranjament de camins, que serà finançat pel Pla de Camins de la Diputació de Lleida, i de 3.400€ per a la part del desbrossat de carreteres, finançat en bona part per l'Àrea Tècnica de la Diputació de Lleida i la resta a través de fons propis. 

País Valencià

L’AMPLIACIÓ DEL PORT DE VALÈNCIA NECESSITA UNA NOVA DECLARACIÓ D’IMPACTE AMBIENTAL.

ERPV, 21/07/2020 Esquerra Republicana del País Valencià no deixarà de preguntar al govern espanyol per l’ampliació del Port de València mentre no hi haja una nova Declaració d’Impacte Ambiental que avale el projecte. Els republicans valencians es reafirmen en la seua demanda de transparència sobre el projecte que suposarà un greu perjudici ambiental i denuncien el «politiqueig» barroer que s’ha fabricat des d’un mitjà de comunicació que vol emmascarar la inviabilitat d’un macroprojecte sota l’enfrontament entre valencians i catalans. En paraules del president d’ERPV, Josep Barberà, «no acceptarem que es barrege el fet nacional amb el politiqueig d’aquells que, davant l’absència d’arguments, revifen problemes inexistents». ERPV incideix en què la protecció ambiental i el canvi de model productiu és un dels eixos polítics de fa anys i, en aquest sentit, sempre estarà del costat de col·lectius com Per l’Horta, Acció Ecologista Agró, Ecologistes en Acció, l’associació de Veïns i Veïnes de Natzaret, Recuperem la Punta o Forn de Barraca que fa anys que defensen l’Horta i els Poblats Marítims davant les agressions de l’estat.

Guissona

El grup municipal d'ERC demana la creació de la Comissió Municipal del Nomenclàtor de Guissona

El grup d’Esquerra Republicana de Catalunya – Acord Municipal a l’Ajuntament de Guissona, demanarà al proper ple de l’Ajuntament que tindrà lloc aquest mes de juliol, la creació d’una comissió per a consensuar el nomenclàtor dels espais públics de Guissona. La regidora del grup republicà, Ester Marsol i Petit, ha manifestat que és necessari de crear una comissió sobre el nomenclàtor del municipi, ‘que ha de tenir la competència d’informar de tots els assumptes relatius a la denominació de vies, espais i equipaments públics del municipi, que ha de servir per a donar suport a la revisió i actualització del nomenclàtor del municipi de forma consensuada, representativa i que corregeixi les mancances actuals’. Marsol ha destacat que des del grup d’ERC a Guissona, ja fa temps que treballen en defensa de la igualtat, i que pel que fa referència al nomenclàtor guissonenc és molt necessari actuar, doncs ‘hi ha un predomini aclaparador de les figures masculines i una molt escassa presència femenina, fet que s’ha anat arrossegant al llarg del temps i que posa de manifest la tradició patriarcal de la nostra societat que ha negat al llarg de la historia la visibilitat de les dones’.

Ripollès

ERC Ripollès presenta una moció per aconseguir el desplegament de la fibra òptica a tot el Ripollès

 També es demana una millor cobertura de telefonia mòbil.   El grup d’ERC al Consell Comarcal del Ripollès ha presentat una moció al Ple ordinari, d’aquest dimarts 21 de juliol, que s’ha aprovat per una unanimitat, per tal d’accelerar el desplegament de la fibra òptica a tota la comarca, així com una millor cobertura de telefònica mòbil.   Tenir una bona xarxa de telecomunicacions és una reclamació història de la comarca, especialment dels municipis petits, que aquest mesos d’emergència sanitària del COVID-19 encara s’ha posat més evidència la importància de tenir unes bones connexions d’alta capacitat. En aquest sentit, és una necessitat en diversos àmbits com l’educatiu, el teletreball, el comercial, l’empresarial o l’oci.   Alguns municipis han tingut moltes dificultats perquè els seus ciutadans poguessin teletreball o que els alumnes pugessin seguir les classes de forma online.   És important que el Ripollès aprofiti les noves oportunitats que es poden generar en la nova cultura del treball a distància, l’educació online o la venda online.

Vinaròs

UN YELLOWSTONE EUROPEU?

Sota l'engalipador embolcall de la filantropia, amanida amb una bona dosi de ciència, una ben calculada porció d'ecologia i un vídeo promocional de bella factura, l'anomenat projecte "Maestrazgo-Ports" pretén convéncer els habitants d'aquestes terres que la via per revertir el despoblament, la pobresa i l'aïllament passa per convertir-se en un  "producte turístic" anomenat el Yellowstone europeu. El biòleg Ignacio Jiménez, inspirador del projecte, proposa d'incrustar-hi fauna salvatge, fins i tot el bisó. Aquest biòleg valencià ja va coordinar projectes per a reintroduir espècies salvatges a l'Amèrica del Sud, com ara el Proyecto Iberá, de la fundació Conservation Land Trust. Per a tal fi, les comunitats guaranís van ser expulsades del seu ancestral territori, sacrificades per a crear un parc nacional. La campanya promocional al Mas de Barberans i Rossell ha suscitat l'escepticisme, la suspicàcia i el rebuig, davant la manca de concreció i la sospita, ben fonamentada, que tot forma part d’una operació de màrqueting dissenyada per inversors aliens al territori, però zelosos per fer negoci "sense afany de lucre".

Bailac en una de les seves darreres intervencions al Senat
Federació de Lleida

Les senadores Sara Bailac i Laura Castel demanen al govern de l’Estat espanyol que restableixi els serveis dels trens AVANT entre Barcelona, Tarragona i Lleida

El grup parlamentari d'Esquerra Republicana de Catalunya -EHBildu al Senat ha presentat una moció a la Comissió de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per sol·licitar al govern de l'Estat que restableixi els serveis de trens AVANT a Tarragona i Lleida. Per al grup republicà, durant l'estat d'alarma, el servei AVANT s'ha reduït fins a la seva pràctica desaparició i l'atenció al client ha estat clarament deficient i denunciada pels usuaris, amb dificultat d'accés i retards en el reemborsament d'aquests abonaments o l'absència de respostes en atenció al client. ​   La Plataforma d’usuaris de tren AVANT Catalunya ha fet públic un manifest en el qual denuncien la manca de freqüències de trens, l'elevat preu dels abonaments i el seu període de validesa, així com el canvi als nous combois CAF implantats des de setembre de 2019. La moció registrada per la senadora tarragonina Laura Castel i la lleidatana Sara Bailac assenyala que ‘la transició cap a la nova normalitat genera molta preocupació i incertesa, ja que els trens més usats pels usuaris habituals s'han suprimit i no hi ha anuncis de quan es tornarà a recuperar el servei’.

Lleida

Pueyo demana un major paper municipal en la gestió de la Covid i reclama a l'Estat suport financer

El paer en cap, Miquel Pueyo, reclama al govern de l’Estat suport financer pels ajuntaments Les dades de la ciutat de Lleida mostren que es comença a aplanar la corba de creixement de casos, però el primer tinent d’alcalde, Toni Postius, demana no abaixar la guàrdia L’Ajuntament repartirà 1.600 mascaretes als centres cívics aquesta setmana, ha anunciat el tinent d’alcalde Sergi Talamonte Els resultats de l’estudi serològic a la plantilla de la Paeria, mostren una prevalença de Covid d’entorn del 3% El paer en cap Miquel Pueyo, ha demanat avui “un paper més important pels municipis” en la gestió de l’epidèmia de la Covid-19 i de les futures pandèmies globals, en cooperació amb el sistema sanitari, però tenint en compte que “haurem d’aprendre a conviure amb el virus i amb els seus brots, fins que no disposem d’una vacuna”. “Hauríem de trobar fórmules que ens permetin complir les mesures de protecció i de distància, però que al mateix temps ens permetin fer una vida el més normal possible.

Vilafranca del Penedès

Més opacitat del govern de Vilafranca: els Consells Municipals no es convoquen de fa mesos

Tot i la COVID19, el govern no ha convocat ni el Consell Municipal de Salut ni el de Serveis Socials ni el de Comerç i Turisme per donar compte de la situació, l’afectació de la pandèmia ni les mesures preses a Vilafranca.  Els Consells Municipals són òrgans participatius sectorials, formats per entitats, partits polítics i veïns i veïnes que tenen, entre les seves funcions, assessorar, proposar, debatre i fer seguiment de les principals actuacions municipals. Malauradament, gairebé no s’ha convocat cap dels Consells Municipals existents i, fins i tot, en alguns casos, s’està parlant de posposar-los al mes de setembre. Des d’Esquerra Republicana es considera inacceptable que no es convoquin els Consells Municipals per donar compte i rebre assessorament i propostes dels diferents col·lectius sectorials del municipi, i més tenint en compte l’actual situació social i econòmica causada per la COVID19.  El govern de JxC i PSC, malauradament, un cop més ha demostrat que no aposta per la transparència ni la participació ciutadana i que no està disposat a escoltar.

Palau-Solità i Plegamans

Transformem la Festa Major en actes culturals repartits durant el mes d'agost

L’alcalde i els regidors/es de Festes Populars, Cultura i Salut van fer una compareixença pública durant el dia d’ahir a través de la plataforma Facebook Live per anunciar que enguany a causa de les recents noticies sobre l’evolució de la pandèmia, l’equip de govern ha decidit convertir la Festa Major en actes culturals i musicals descentralitzats i repartits durant tot el mes d’agost.   L’avanç dels rebrots a Barcelona i municipis metropolitans, i l’agreujant d’una situació que desconeixem quan tornarà a estar mínimament controlada, ens han fet prendre aquesta decisió, pensant en la salut de tothom, i sabent que com a govern som els principals responsables que no es creïn situacions on el virus es pugui propagar fàcilment. En paraules de l’alcalde Oriol Lozano: “Per què prenem aquesta decisió? Perquè creiem que fer una festa major amb actes concentrats en un cap de setmana tindria moltes aglomeracions”. Aquesta ha estat sens dubte una decisió complicada, però és l’única que garanteix un mínim de seguretat, de fet des de que vam anunciar que mantindríem la Festa Major amb un format molt més petit sabíem que la situació sanitària vigent en el moment ens podria fer canviar de nou els plans.

Porcs senglars al centre de l'Ametlla del Vallès, al parc Joan Plumé
L'Ametlla del Vallès

Informació sobre la gestió de la problemàtica amb els senglars

En el ple extraordinari del dia 13 de juliol, el grup Ametlla't, que forma part del Govern de l'Ametlla del Vallès amb tres regidors juntament amb Ametlla en Comú Podem, amb un regidor, i Esquerra Republicana de Catalunya, amb quatre regidors, va estar a punt de presentar una moció que va retirar per continuar-la treballant i tornar-la a presentar al proper ple ordinari del dilluns 27 de juliol. En aquesta moció es qüestionava de manera directa i, al nostre entendre, poc informada, la feina que la Mireia Morillas ha portat a terme aquest primer any de legislatura a la regidoria de Medi Ambient en referència a la problemàtica que genera la plaga de porcs senglars al nostre poble. Tot i que finalment la moció d'Ametlla't es va retirar del ple municipal a l'últim moment, el text íntegre d'aquesta moció, en la seva primera versió, va ser posat a la vista de tothom a les xarxes socials. Aquesta és la resposta que oferim a la ciutadania respecte d'aquell primer text que Ametlla't va presentar a les xarxes socials.

Foto Diari Digital La Ciutat
Salou

L´oposició de Salou denuncia que no existeix un protocol en cas de massificació a les platges

ERC, Cs i PP denuncien que el govern municipal no ha actuat davant la primera massificació de la temporada. Els grups municipals que conformen l´oposició a Salou, ERC, Cs i PP, denuncien que l´equip de govern de l´Ajuntament de Salou no té un protocol d´actuació en cas de massificació de les platges del municpi. Cal recordar que, com a conseqüència de les mesures a adoptar pel COVID 19, a les platges de Salou s´han instal.lat sensors per regular l´aforament en temps real, i poder controlar d´aquesta manera que no hi existeixen aglomeracions. El problema, segons expliquen els portaveus dels respectius grups municipals de l´oposició, Marçal Curto (ERC), Pere Lluís Huguet (Cs) i Mario García (PP), rau en que “el passat diumenge vam poder comprovar com alguns sectors de les platges del nostre municipi sobrepassaven el límit establert, i no es va posar en marxa cap tipus de protocol. Tot el contrari, seguia entrant gent a les platges fent-se impossible que es respectessin les distàncies personles obligatòries” L´oposició ha explicat que “Concretament  a la comissió de serveis generals celebrada el passat diluns vam preguntar sobre aquesta qüestió als regidors de l´equip de govern, i sorprenenment, les regidories competents en la matèria, seguretat ciutadana, platges i contractació es passaven la pilota, l´una a l´altra, davant les preguntes formulades per l´oposició”.

Palau-Solità i Plegamans

ERC denuncia una campanya d’assetjament contra un veí del municipi

Des d’ERC Palau-solità i Plegamans volem manifestar el nostre rebuig envers els fets que van succeir el dia 11 de juliol a través de les xarxes socials i que traspassen totes les línies vermelles del respecte al dret a la intimitat. La setmana passada un veí del nostre municipi va patir una campanya de desprestigi i intimidació mitjançant una publicació de Facebook de l’Associació de Veïns de Can Cortès en la qual se li recriminava que critiques les decisions de l’associació pel fet d’haver-se presentat a les eleccions municipals de l’any 2015 en la llista d’ERC a Sabadell com a independent. El fet d’engegar una campanya d’assetjament personal contra aquest veí i, a més, fer-ho de forma pública en una xarxa social on la difusió és molt més ràpida i notòria constitueix un acte totalment reprovable, com també una acció que no podem tolerar com a partit polític ni tampoc com a veïns i veïnes de Palau-solità i Plegamans. No ens equivocarem quan diem que la funció de les associacions de veïns/es és la de representar els associats i demanar millores pels seus barris, i que en cap cas han de fer acusacions sobre altres veïns del municipi, perquè aleshores s’estan desprestigiant a ells mateixos i la feina que han pogut fer fins al moment.

Santa Coloma de Gramenet

Recuperem el centre de la vila

El Pla Especial de reforma interior (PERI) Santa Coloma Vella II és un projecte que fa anys que es troba aturat per diverses causes: fallida de la promotora, desacord entre propietàries i equip de govern, ocupacions, persones en risc d'exclusió social que hi malviuen... el projecte ha esdevingut un conflicte social i urbanístic al voltant d’uns edificis a mig construir, solars abandonats i un entorn d’habitatges degradats al cor de la nostra ciutat. Malgrat aquest escenari negatiu sembla que hi ha una oportunitat de recuperar el centre de la vila per als colomencs, la nostra voluntat més ferma és la de contribuir a la finalització del projecte, sempre intentant trobar una sortida individualitzada i digna per a les diferents persones afectades. Tenint en especial consideració tant a propietàries i llogateres com aquelles famílies amb menors o persones en risc d’exclusió social que viuen actualment a l'àmbit. Alhora, treballarem per a que la torre principal, que actualment és un esquelet, no es faci més alta.

ERC Badalona

Esquerra Republicana considera clarament insuficients les mesures de reactivació econòmica dutes a terme pel govern municipal

Esquerra Republicana de Badalona considera que el govern del PP no està duent a terme les mesures necessàries en matèria de recuperació econòmica. Ja fa 127 dies que va començar l’estat d’alarma, dels quals el PP en porta 70 al govern. Durant aquest temps les accions empreses des de l’executiu de Garcia Albiol han estat clarament insuficients. L’única mesura rellevant ha estat portar uns ajuts al Ple extraordinari d’avui, en la línia del que ja s’havia començat a treballar amb l’anterior govern i els grups de l’oposició. A parer del grup republicà, s’està actuant tard i malament.  D’altra banda, des del grup municipal d’ERC Avancem-MES sempre s’ha demanat que les mesures que es duguin a terme en matèria de recuperació econòmica han d’estar consensuades amb les entitats i els actors econòmics de la ciutat. Cosa que en cap cas ha fet el govern del PP. Alex Montornès, portaveu del grup municipal d’ERC Avancem-MES ha afirmat que “el govern del Partit Popular ha convocat diverses reunions de reactivació econòmica que han acabat amb uns ajuts d’un màxim de 350€ per autònoms i pimes.

Esquerra Pla d'Urgell

ERC Pla d’Urgell renova la Permanent Comarcal

Narcís Romà serà el president dels republicans a la comarca i Maribel Zamora la secretària general La Federació Comarcal d’Esquerra Republicana de Catalunya al Pla d’Urgell ha celebrat aquest cap de setmana el congrés en el qual s’ha escollit la nova permanent comarcal. La trobada, a la qual s’ha pogut assistir de manera presencial o telemàticament, ha tingut lloc al local comarcal de Mollerussa, on la militància ha escollit per unanimitat la candidatura encapçalada per Narcís Romà com a president i Maribel Zamora com a secretària general. La candidatura és una llista paritària formada per 5 homes i 5 dones que representen la diversitat i pluralitat de la comarca, amb representació de diferents pobles i la presència de membres provinents del món municipalista. D’aquesta manera, la nova Permanent Comarcal també estarà formada per Jossef Koumia, com a Secretari d’Organització i Ciutadania; Carles Palau, que ocuparà la Secretaria de Finances; Lídia Arderiu, a la Secretaria d’Imatge i Comunicació; Letícia Carné, com a Secretària de les Dones; Engelbert Montalà, a la Secretaria de Política Municipal; Judith Escolà, que ocuparà la Secretaria de Transició Ecològica; Víctor Costa, com a Secretari d’Acció Política i Sectorial; i Alba Balcells, que ostentarà la Secretaria de Coordinació Institucional.

Riudoms

Esquerra proposa crear un Consell Municipal de Salut per millorar en aquest àmbit però el govern ho rebutja

L’actual crisi sanitària de la Covid-19 ha evidenciat la necessitat de tenir una xarxa de salut i intervenció social potent i ben coordinada. Tenir creada i consolidada una xarxa d’aquest tipus permet que els agents que en formen part puguin conèixer-se, treballar de manera conjunta i donar una resposta més àgil i eficaç davant de situacions que ho requereixin, com per exemple la gestió de l’actual pandèmia. En definitiva, permet millorar l’atenció a la ciutadania. És per això que en el Ple de dijous passat, dia 16, vam portar-hi una proposta per tal de crear el Consell Municipal de Salut i Benestar Social de Riudoms. És un organisme que la mateixa Generalitat de Catalunya recomana que es posi en marxa als municipis. Estaria format per diverses regidories de l’Ajuntament (salut, benestar social, educació, esports, etc.), representants del CAP i membres d’entitats i empreses locals que treballin en aquest àmbit, com les farmàcies o la residència de gent gran.