Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Lleida

Conveni entre la Paeria i el Col·legi de l’Advocacia per reforçar l’assessorament i mediació amb la població migrada a Lleida

La regidora Sandra Castro i el president de l’entitat, Jordi Albareda, han firmat avui l’acord, que permetrà oferir també serveis d’orientació i formació, tal com demanen aquests col·lectius La Paeria i el Col·legi de l’Advocacia de Lleida han signat avui, coincidint amb el Dia Internacional del Migrant, un conveni de col·laboració per al suport, assessorament, orientació jurídica, formació i mediació per a la incorporació normalitzada de la població migrada a Lleida. La regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, i el president del Col·legi, Jordi Albareda, han destacat la importància de potenciar la mediació com a eina de resolució de conflictes que pot evitar les complicacions, retards i costos de la via judicial. L’acord permetrà oferir un servei d’orientació, mediació i formació a les persones estrangeres (SOE, Servei d’Orientació als Estrangers) i respon a una demana dels col·lectius d’immigrants de la ciutat, agrupats en el Fòrum Ciutadà per la Cohesió Social (FOCCS), representat avui a la trobada pel seu president, Abdelmoula El Moutaouir, i la vicepresidenta, Ikram Bouhouche.

Vilafranca del Penedès

Esquerra Republicana de Vilafranca s’absté en els pressupostos 2020 després d’arribar a un acord amb el Govern per impulsar àmbits estratègics: comerç, cultura, habitatge i sostenibilitat

Doblar la partida destinada a la rehabilitació d’habitatge social, la posada en marxa de la segona biblioteca, el Pla Vilafranca Comerç i la confecció del projecte de rehabilitació de l’Hospital Vell per un equipament cívic-cultural, entre les accions proposades per Esquerra i assumides pel Govern   Un acord entre Esquerra Republicana i el govern municipal pels pressupostos del 2020 permet desbloquejar equipaments claus per Vilafranca com la segona Biblioteca o la rehabilitació de l'Hospital Vell i es dobla la partida en polítiques d'habitatge. Els republicans, van abstenir-se després d'un acord que segons el regidor republicà Pere Sàbat “permet avançar en àmbits estratègics per Vilafranca”. El ple municipal va aprovar els pressupostos presentats pel govern municipal, i ho va fer amb els vots a favor de la majoria sociovergent i amb l'abstenció d'Esquerra Republicana. “Els pressupostos 2020 no són els pressupostos que hagués fet Esquerra Republicana, però a partir d'aquest Acord amb el Govern, serà possible avançar cap a una Vilafranca activa i d’oportunitats”, va explicar Pere Sàbat durant la intervenció dels republicans al Ple Municipal.

Bigues i Riells del Fai

Un convilatà vexat per la Guàrdia Civil per parlar en català

El veí de Bigues i Riells, Kris Charlier, integrat com a independent a la nostra Secció local i compromès en la llista electoral municipal del 2019, intentava volar cap a Flandes per a celebrar el seu aniversari en companyia de la seva família. En el control de l’aeroport va ser literalment vexat per no parlar castellà. En Kris parla neerlandès, alemany, anglès, francès i català. Entén però no parla castellà. Podeu trobar la descripció dels fets a: https://www.elnacional.cat/ca/politica/denuncien-guardia-civil-prat-vexar-home-malalt-parlava-catala_452400_102.html  Ensems, l’Ajuntament  de Bigues i Riells i Plataforma per la llengua han iniciat gestions per denunciar aquest atropellament. La millor descripció d’en Kris és la seva frase de presentació en les llistes municipals.  

L'Escala

ERC l'Escala vol senyalitzar el passeig d'Empúries per als atletes.

ERC L’ESCALA VOL SENYALITZAR CADA 250M EL PASSEIG D’EMPÚRIES PER PRACTICAR ESPORT Els republicans proposen en sessió plenària que, ara que es vol actuar al passeig d’Empúries, s’hi col·loquin senyals verticals cada 250m per a marcar les distàncies a les persones que hi van a córrer. El passeig d’Empúries és un dels llocs més habituals i concorreguts per a la pràctica de l’esport al municipi, especialment per anar-hi a córrer. Moltes escalenques i escalencs utilitzen aquest passeig, tot l’any, per a realitzar els seus entrenaments, preparar-se per a futures curses o, simplement, per a mantenir-se en forma. Aquest tipus d’esport porta associat tot un sistema de mecanismes de control de la distància i el temps recorregut que, normalment, es fa amb mètodes GPS. Des del grup escalenc d’ERC s’ha proposat a l’equip de govern dur a terme un projecte de senyalització d’aquest espai, a traves de petites senyals verticals que poden ser de fusta per tal de quedar integrades en l’entorn, cada 250 metres.

Santa Coloma de Gramenet

Moció per un Baltasar de Veritat

MOCIÓ EN SUPORT DE LA CAMPANYA "UN BALTASAR DE VERITAT" Un grup de persones impulsores de Casa nostra, casa vostra han desenvolupant iniciatives de comunicació i de conscienciació social en l'àmbit de la migració i el refugi, contra el racisme i a favor d'una societat inclusiva. "Un Baltasar de veritat" és una iniciativa del col·lectiu Casa Nostra Casa Vostra que es va iniciar l'any 2018 amb la finalitat d’erradicar els estereotips racistes en una de les nostres tradicions culturals més concorregudes, la cavalcada de reis. El 5 de gener de 2019, més de 200 municipis del país es van adherir a la campanya, buscant entre el seu veïnat persones negres per fer aquest paper. El hashtag #BaltasarDeVeritat volava per les xarxes socials, posant fi a l'antic costum racista del blackface, pintar el rei negre, que té uns orígens colonials. Enguany es realitzarà un mapa actualitzat del registre de tots els municipis que s'hagin compromès a eliminar les pràctiques racistes de la cavalcada i que tinguin un #BaltasarDeVeritat.

Urgell

La diputada provincial Helena Martínez visita el Consell Comarcal de l'Urgell

La diputada provincial Helena Martínez ha visitat el Consell Comarcal de l'Urgell per a presentar els objectius amb els que treballarà la Comissió d’Igualtat de la Diputació de Lleida, una eina que pretén incorporar el principi de transversalitat inherent a una política de gènere integral, i dur a terme accions en col·laboració amb els ens locals en aquesta tasca. En aquesta ronda de visites també es fa una diagnosi per a copsar la situació a les institucions i valorar l’estat d’execució de les polítiques d’Igualtat a les comarques lleidatanes. També es mantindran reunions amb l’Institut Català de les Dones i es crearà un catàleg de serveis per oferir als municipis.

Nova Executiva
Arenys de Munt

ERC Arenys de Munt renova la seva Executiva i Ramon Pujol segueix en el càrrec de President de la Secció Local

El passat dimecres 4 de desembre, es va celebrar a la masia de Can Borrell, l'assemblea local d’ERC Arenys de Munt amb l’objectiu principal d’escollir la nova Executiva local. La nova Executiva es va aprovar sense vots en contra, i durant els propers 4 anys vetllarà per fer efectives les decisions de l’Assemblea de militants i simpatitzants, així com per donar suport i recolzament al grup municipal. La composició de la nova Executiva és la que segueix: - President Secció Local i Secretari de Política Municipal: Ramon Pujol - Secretària d’Organització i Secretària de la Dona: Dolors Torrent - Secretari de Finances: Carles Martínez - Vocal: Teresa Forn - Vocal: Manel Ojeda - Portaveu del Grup Municipal: Tònia Vila - Responsable d’Organització: Adrià Cara - Responsable Imatge i comunicació: Martí Utset   La nova Executiva treballarà en pro de la cohesió de la militància, de l’eficàcia comunicativa de la Secció Local i de l’esperit d’equip.

Federació de Lleida

El grup d’Esquerra Republicana al Senat demana explicacions al govern espanyol sobre l’estat de les ajudes dels aiguats del proppassat 22 d’octubre

Sara Bailac i Josep Rufà han presentat una bateria de preguntes al respecte al Ministeri de Foment i a ADIF     Dos senadors del grup parlamentari d’Esquerra Republicana de Catalunya han entrat aquesta setmana una bateria de preguntes referents als aiguats del passat 22 d’octubre. Concretament, Sara Bailac, senadora per Lleida, i Josep Rufà, senador per Tarragona, han preguntat al Ministeri de Foment i a ADIF qüestions sobre les afectacions a les línies R13 i R14 i també sobre la situació de les ajudes sol·licitades pels diferents ajuntament de la Conca de Barberà, del Baix Camp i de les Garrigues.   La resposta a aquestes preguntes ha d’arribar en un termini màxim d’un mes i un cop s’obtinguin serviran per informar als municipis sobre la situació actual i per valorar la possibilitat de presentar més propostes que es puguin executar en aquesta àrea afectada.   D’altra banda, els dos senadors també han formulat qüestions vers el nombre de peticions d’indemnitzacions en base al Real Decret 307/2005 ja que a data d’avui encara no hi ha cap informació sobre acceptació de les mateixes per part de l’Estat.

Mataró

"La llei no obre la porta a l’externalització de serveis públics, regula els contractes existents"

Ahir,16 de desembre, la secció local d’Esquerra Republicana a Mataró vam organitzar una xerrada per entendre i compartir els elements més rellevants de la Llei de Contractes de Serveis a les persones, malanomenada “Llei Aragonès”. Per fer-ho, vam poder comptar amb la companyia de Josep Pena, president comarcal, que va obrir l’acte i Jordi Albert, Diputat al Parlament de Catalunya, relator i ponent de la Llei. Albert va explicar cronològicament els inicis de la llei fins al punt actual. La llei va ser impulsada pel conseller Raül Romeva, i era una reivindicació històrica de col·lectius del Tercer Sector per tal d'establir clàusules socials a la contractació pública. Va exposar també els passos de la tramitació parlamentària de la llei, on els partits polítics que no hi estaven d’acord van poder presentar esmenes a la totalitat, cosa que no es va produir. Durant la ponència de la llei s’han pogut  presentar esmenes parcials i s’ha parlat amb desenes d’entitats per tal d’acabar de perfilar-ne els detalls.

Pallars Jussà

L'alcalde de Sant Esteve de la Sarga, Jordi Navarra, nomenat President del Consell d'alcaldes del Pallars Jussà

Jordi Navarra, pagès i ramader molt lligat i implicat amb el territori i amb el sector agrari, creu en el territori i el treballa. És una persona molt activa en les xarxes socials i exposa les tasques que realitza dia a dia. Aquest candidat és un dels sis alcaldes d'ERC dels catorze municipis de la comarca del Pallars Jussà. Formant part d'Esquerra des de 2015, el seu Ajuntament ha passat d'1 a 4 regidors d'ERC. Els seus veïns el van reafirmar com a representant del municipi en les últimes eleccions de maig. Per liderar la Presidència d'alcaldes del Consell Comarcal del Pallars Jussà, s'ha triat un alcalde de municipi petit i polinuclear que exemplifica els dèficits de la comarca i per extensió del Pirineu, dèficits com la despoblació, l'envelliment de la població, necessitat de manteniment de les comunicacions i la falta de telecomunicacions. El ple del Consell ha comptat amb els vots a favor dels Consellers d’ERC i Junts per Catalunya i amb l’abstenció dels Consellers de Compromís.

Federació de Lleida

ERC Diputació de Lleida dóna els lots de Nadal a la Fundació Jericó

Els republicans faran arribar a aquesta entitat la suma total de l’import dels lots dels onze diputats provincials.   Els onze diputats provincials d’Esquerra a la Diputació de Lleida no recolliran enguany els seus lots de Nadal, a canvi donaran la suma del valor total del seu import a la Fundació Jericó de Lleida.   Mercè Carulla, portaveu dels republicans a la Diputació de Lleida, recorda que malauradament,  arreu del territori, hi ha moltes famílies en situació de vulnerabilitat i persones sense sostre, ‘per petita que sigui aquesta iniciativa, volem aportar el nostre granet de sorra i ajudar a la Fundació Jericó en la gran tasca que està duent a terme d’atenció  a persones desprotegides de la ciutat de Lleida’   En aquest sentit, Carulla explica que des de la mateixa Diputació de Lleida també s’ofereix la possibilitat de donar el lot de Nadal al Bancs dels Aliments. ‘Per aquesta raó, i entenent que per part de la casa ja es faran donacions a aquesta entitat, el Grup d’ERC a la Diputació hem decidit donar els diners dels nostres lots a la Fundació Jericó, d’aquesta manera repartim ajudes a més entitats del territori’, apunta Carulla.

Palau-Solità i Plegamans

En marxa la segona edició dels Premis Tortell Republicà

Tornen els Premis Tortell Republicà! Després d'estrenar format l'any passat, engeguem la segona edició dels guardons. Els Premis Tortell Republicà busquen guardonar aquelles persones a títol individual o col·lectiu (entitats, associacions, etc.) que hagin contribuït d'una forma especial en el bé comú del municipi. Aquests premis es desenvolupen a través d'una votació on el jurat popular, en aquest cas la ciutadania, tria el seu candidat o candidata preferit. El guanyador/a s'emporta el Premi Fava, un producte ben nostrat i estimat a la nostra terra, i el menys votat el Premi Corona, perquè a poca gent li agrada la monarquia, oi? Les votacions restaran obertes fins el dia 3 de gener, i es pot votar a través de l'enllaç que trobareu a les nostres xarxes socials, Facebook (https://www.facebook.com/ERCPsiP/) i Twitter (https://twitter.com/ERCPalau). L'entrega dels guardons serà el 5 de gener a les 11h al local d'ERC (Carrer de Plegamans, 3B). A l'acte se servirà, lògicament, tortell per a aquells que en vulguin i cava.

Segarra

Jenn Díaz: ‘En les polítiques d’igualtat és clau la lluita contra els tabús i a favor del trencament dels estereotips culturals'

La secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya de Guissona ha organitzat aquest dilluns dia 16 de desembre la xerrada ‘'Contra les violències masclistes, propostes feministes'’, a càrrec de l’escriptora i diputada al Parlament de Catalunya Jenn Díaz.   L’acte, que ha estat presentat per les regidores a l’Ajuntament de Guissona Verònica Serrulla i Ester Marsol, ha versat sobre el feminisme, la violència estructural de la societat envers les dones o la discriminació que aquest col·lectiu pateix, més accentuat quan el fet de ser dona es combina amb altres condicions com la pobresa o el racisme. La diputada Jenn Díaz ha glossat sobre polítiques feministes definint que ‘la lluita a favor de la igualtat té una resistència natural que sorgeix arran de segles de domini del patriarcat, i que no és res més que una lluita de poders, una lluita per la dominació i pels espais’. Quant a les polítiques d’igualtat, Díaz ha citat experiències com el Parlament de les Dones, i ha destacat la necessitat d’intervenir sobre l’agenda política del país amb eines que puguin ‘treballar en l’elaboració de les lleis, la reforma de les que ja existeixen i les pràctiques del dia a dia al Parlament, per a que puguin esdevenir veritables polítiques d’igualtat sota els paràmetres de l’equitat i la perspectiva de gènere i, que eliminin les bases discriminatòries del sistema patriarcal’.

Lleida

Lleida, Mollerussa, Tàrrega, Balaguer, Cervera i les Borges Blanques s’uneixen per impulsar la Plana com a terra d’oportunitats i de progrés

Les capitals de la plana de Lleida es reuneixen per primera vegada per traçar estratègies conjuntes en el camp econòmic, cultural, climàtic i de governança Miquel Pueyo: “volem tenir una veu més forta en el marc, no només català, sinó també europeu” La cimera que els alcaldes de Lleida, Mollerussa, Balaguer, Cervera, les Borges Blanques i l’alcaldessa de Tàrrega han celebrat avui al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari enceta un procés d’estratègia conjunta per impulsar la plana com a centre d’oportunitats i de progrés. Els batlles han posat les bases per esdevenir una "plataforma" o "lobby institucional" amb la voluntat de teixir complicitats i establir sinergies. Volen realçar les potencialitats del territori de Lleida situat al “sud del Montsec”, defensar els interessos comuns i aprofitar oportunitats amb vista al futur com ara l'atracció d'inversions. Les ciutats treballaran iniciatives conjuntes dels camps econòmic, cultural, de governança i sostenibilitat, d’acord amb el context de crisi climàtica.

Sant Martí

ERC assoleix un acord en ordenances posposant el debat sobre les àrees verda i blava

Es rebaixa un terç l’increment a la taxa de terrasses proposat pel govern, es permet el fraccionament del seu pagament i es descarta la nova taxa de recollida de residus tal i com està actualment plantejada El grup d’Esquerra Republicana ha anunciat avui que ha arribat un acord amb el govern municipal per tal d’aprovar el conjunt d’ordenances fiscals que meriten el proper 1 de gener del 2020, entre les quals s’inclouen l’IBI, l’IAE, la taxa de clavegueram, la del servei de grua i la taxa de terrasses, entre d'altres. En el cas d’aquesta darrera, els republicans han assolit una reducció d’un terç en l’augment de la taxa respecte la proposta inicial del govern. “Hem arribat a un acord perquè siguin unes ordenances més justes, redistributives i que sobretot responguin a un objectiu polític i social, no com un instrument únicament de recaptació”, ha declarat el portaveu d’ERC, Jordi Coronas.  L’acord no contempla un pacte en les noves zones d’àrea blava i verda i, per tant, no es votaran en el proper ple del divendres.

Granollers

ERC presenta una moció pel retorn social del rescat bancari i per garantir l’accés a l’habitatge social.

El Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Granollers ha registrat una moció per al retorn social del rescat bancari i per garantir l’accés a l’habitatge social per a debatre-la en el Ple del proper dilluns 23 de desembre. La moció argumenta que part de les principals conseqüències de la crisi tenen a veure amb l’habitatge. L’accés a l’habitatge ha esdevingut un factor clau de desigualtat. La diferència existent entre l’evolució de les rendes i el cost d’accés a l’habitatge impacta sobre les persones i famílies amb menor capacitat econòmica. A més, com ja s’ha posat sobre la taula diverses vegades, el parc d’habitatge públic a la ciutat de Granollers és totalment insuficient per atendre les realitats socials i les emergències habitacionals dels granollerins i les granollerines. Per tot això, el text reclama que davant el lent procés de maduració de les polítiques públiques tendents a incrementar el parc d’habitatge subjecte a algun tipus de protecció pública, cal que trobem mecanismes que permetin garantir l’accés a l’habitatge per a part de la ciutadania, especialment amb caràcter d’habitatge social mitjançant l’ús de tots aquells actius immobiliaris procedents del rescat bancari.

Gràcia

CRÒNICA REPUBLICANA DEL DARRER CONSELL PLENARI DE GRÀCIA

El darrer consell plenari de Gràcia d’enguany ha estat marcat pel Pla d’Actuació del Districte, que s’iniciarà a partir de gener. Recordem que fa 4 anys el PAD de Gràcia no va obtenir el suport necessari dels grups de l’oposició i no va ser aprovat. En aquest mandat, el nostre desig és impulsar Gràcia a partir de les aportacions que puguem fer des d’Esquerra Republicana, per tal de millorar entre tots i totes la proposta perquè surtin guanyant tots els graciencs i gracienques. INFORME DEL REGIDOR La nostra primera intervenció va ser per posar sobre la taula els reptes que fa dos mesos havia anunciat el regidor Badia per aquest mandat a Gràcia: emergència climàtica, educació, habitatge i esport. Per ara, veiem que aquests mesos, segueixen la tònica del mandat anterior: titulars que s’esvaeixen com el fum... Pel que fa a l’emergència climàtica, la nostra consellera portaveu Olga Hiraldo va denunciar que el Consell d’Emergència climàtica del passat 25 de novembre va ser un autèntic despropòsit, de fet, va sentenciar “una de les coses que menys suporto, és que em menteixin a la cara”, ja que se’ns va convocar aquell mateix matí després que la tarda anterior demanés si es tractava d’una sessió informativa de la ZBE, com s’havia estat anunciant, o si bé era el Consell d’emergència climàtica del Districte.

Els regidors d'ERC durant el darrer ple
Girona

ERC Girona reclama al govern municipal la inversió de 2 milions d’euros en habitatge públic

Insta JxCat a que compleixi l’anunci que va fer públic fa un any de la compra d’una vintena de pisos i que ho inclogui al Pressupost de 2020  Insisteix que el govern ha de complir amb els compromisos adquirits amb la ciutadania durant el 2019  El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona reclama al govern de JxCat que compleixi amb tots els compromisos adquirits amb la ciutadania. És per això que els republicans exigeixen que en el Pressupost de 2020 de l’Ajuntament de Girona hi hagi inclosa la partida de dos milions d’euros que el govern municipal va prometre fa just un any per a l’adquisició d’habitatge d’ús públic. Llavors, l’alcaldessa Marta Madrenas va dir que aquests diners servirien per comprar més d’una vintena de pisos i augmentar així un 20% el parc públic d’habitatge “gràcies a la bona salut financera del consistori”. Ha passat només un any d’aquell anunci i la partida compromesa s’ha reduït substancialment. El pressupost presentats per JxCat, i que compta amb la col·laboració de Guanyem, només contemplen 500.