Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Guissona

25 de Novembre: Dia internacional de la no-violència envers les dones

La violència contra les dones és una realitat persistent i cruenta que es manifesta de formes diverses (sexual, econòmica, psicològica i simbòlica, entre d’altres). Aquestes violències són fruit del patriarcat, sistema social que situa a l’home en una posició dominant i superior envers les dones. Cal deconstruir la nostra societat per poder superar les desigualtats i crear noves formes de relació basades en la llibertat i la igualtat. En els últims anys hem pres consciència i ens hem anat dotant d'instruments pioners; com la Llei catalana 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista, i d'instruments judicials, d'anàlisis i protocols d'atenció especialitzada. Malgrat això, el nombre d'assassinats masclistes creix cada any. No cessa. Ens cal abordar de manera prioritària les violències envers les dones mitjançant la implementació de polítiques públiques preventives que actuïn sobre les discriminacions i vulneracions dels drets humans de les dones, en concret i de totes les persones, sigui quina sigui la seva identitat de gènere, en general.

Catalunya del Nord

Trenta-dos feminicidis als Països Catalans aquest any

El 25 de novembre es commemora el Dia Internacional per l'erradicació de la violència envers les dones. A Perpinyà com a moltes altres ciutats els actes s'han avançat a aquest passat dissabte amb una marxa per rebutjar aquesta violència quotidiana: cal recordar i repetir que Catalunya Nord està batent un trist record a l’estat francès amb cinc feminicidis en sis mesos. En aquesta lluita tampoc hi ha fronteres: aquest any s’han produït trenta-dos feminicidis als Països Catalans. A Catalunya Nord i arreu del territori, la República que volem, els governs que volem, han de prioritzar acabar amb les violències envers les dones, i no només els casos més visibles, com els assassinats i les violacions, sinó també les violències quotidianes que passen més desapercebudes i que són més difícils d’atacar però que legitimen i reforcen un sistema discriminatori. Llegeix aquí  el manifest 2019 Dones d'Esquerra

Torrelles de Llobregat

25N, Dia internacional de l’eliminació de la violència masclista contra les dones.

Ainoa Olza Garcia | Regidora d’ERC Torrelles.   La violència masclista és aquella que els homes exerceixen contra les dones com a manifestació de la discriminació i la desigualtat entre ambdós i és una gravíssima vulneració dels drets de les dones com a ciutadanes autònomes i lliures, que pot afectar a qualsevol dona, doncs no té classe social, ni té edats, ni té religions, ni té procedència La violència masclista inclou la violència física, psicològica i sexual i, evidentment, els feminicidis, però també les mutilacions genitals o els matrimonis forçats. A Catalunya, durant els 3 primers trimestres d’aquest any 2019 han estat assassinades per violència masclista 10 dones, amb una mitjana d’edat de 35 anys, tot i que més de la meitat de les dones assassinades per les seves parelles o ex-parelles durant el tercer trimestre tenien entre 41-50 anys. El nombre de denúncies per violència masclista (dins l’àmbit de la parella) durant la primera meitat de l’any ha estat similar a l’any anterior.

Baix Llobregat

La xacra de la violència masclista

La dada és terrible: l’any 2019 es convertirà en un dels més durs, pel que fa a la xacra de la violència masclista. Gairebé 50 dones han estat assassinades per homes del seu entorn, sovint parelles o ex parelles que han deixat un escenari de dolor i d’infants orfes, perquè el feminicidi no afecta només la dona que és assassinada. De  la mateixa manera, l’increment de les agressions sexuals ha crescut de manera notable. Segons dades del Consell General del Poder Judicial, s’han registrat 1097 denúncies en el que va d’any només en els diferents partits judicials del Baix Llobregat[1]. També ens trobem amb un augment esgarrifós dels casos d’agressions sexuals en grup, que ja representen el 7% del total de casos de violència sexual contra les dones a Catalunya. El cas mes famós va ser el de l’anomenada “La manada”, durant les festes de Pamplona de 2016, i, des de llavors, han anat incrementant aquests comportaments d’agressions en grup a la sortida de discoteques, dels locals d’oci o a les platges, i això ha passat arreu: Manresa, Barceloneta, Canet de Mar, Sabadell, Berga, Tarragona, Cambrils.

Júlia Muñoz Haro, membre del Jovent Republicà de Viladecans
ERC Viladecans

25N, Dia Internacional contra la Violència Masclista

La violència és l’eina que la societat sempre ha exercit per tal de dominar-nos, aturar-nos, mantenir-nos callades, submises i amb por. Una violència normalitzada i feta present en tots els àmbits de les nostres vides. Sentim la violència a les nostres pròpies cases, pels carrers del poble, als centres educatius, als treballs, a les institucions... Envoltades dels nostres més estimats amics i familiars, dels companys de feina i amb la nostra parella. Seguim sent considerades les encarregades de les feines de la casa i de les filles i els fills. Agredides amb comentaris i mirades insistents quan caminem pels carrers. Anar sola pel carrer a les nits ens fa susceptibles de ser víctimes d’assetjament sexual, tocaments o intimidacions. Però ho som també a plena llum del dia i a qualsevol lloc en què ens trobem. Els mitjans de comunicació i la publicitat utilitzant constantment els nostres cossos com a objectes sexuals, humiliant així, a les treballadores del sector, la seva professionalitat, dignitat i valor com a persones.

Casal Roc Boronat Poblenou-Besòs

#FuturEnTintaLila al Poblenou-Besòs

Des del Casal de Poblenou-Besòs hem aprofitat aquest diumenge per a sumar-nos a la campanya #FuturEnTintaLila que va sorgir a la tardor de 2018, quan la Carme Forcadell, des de Mas d'Enric, va explicar que sempre ha escrit les cartes a l'exterior amb un bolígraf de tinta lila. Un dia, quan se li va acabar, el va llençar. I una estona després, va veure com una companya reclusa que l'havia recuperat de la paperera intentava escriure-hi, sense gaire èxit. Quan la Carme li va preguntar què feia, ella li va respondre que volia, com ella, escriure "en tinta feminista". Així que aquell Nadal va demanar una caixa de bolígrafs liles per a repartir-los entre totes les companyes de reclusió. Des d'ERC Poblenou-Besòs volem fer un tribut a la Carme i a la Dolors, les nostres preses, i a la resta d'exiliades i represaliades. Volem reivindicar-les a través d'aquesta campanya, posant per escrit el nostre desig d’una societat que visqui en igualtat i regalant bolígrafs de tinta lila, perquè totes les persones, especialment les dones, escrivim sobre el nostre futur, sobre el feminisme, sobre la República i sobre nosaltres, en tinta lila.

Parets del Vallès

L'Ajuntament de Parets aprova, per unanimitat, dedicar un nom de carrer a Neus Català i Conxita Grangé

La darrera Junta de Portaveus, reunida el passat dijous, va aprovar amb el vot favorable de tots els grups polítics la moció presentada per Ara Parets Esquerra Republicana que proposava que es posés el nom de Neus Català, Conxita Grangé o de la resta de republicanes deportades i perseguides pel nazisme i feixisme en un carrer o espai municipal de Parets del Vallès. El text recordava que entre 1939 i 1945 més de 9300 persones republicanes catalanes i espanyoles van passar pels camps de concentració nazis. D'aquestes, prop de 5.200 van perdre la vida i unes 3.800 van aconseguir sobreviure. 334 figuren com a desaparegudes. Els camps de concentració, alguns dels quals eren d’extermini, eren l’eina més deshumanitzadora del nazisme, que va portar la mort i la destrucció arreu d'Europa. El camp de concentració de Ravensbrück, va ser l’únic pensat i dissenyat per a dones i infants, i hi van morir 92.000 persones. És el camp on van fer cap la majoria de les dones republicanes catalanes, dones, que han estat silenciades per la història i que se’ls hauria de donar més visibilitat socialment i donar a conèixer millor les seves biografies i, en alguns casos, fins i tot rescatar els seus noms.

Tortosa

Maria Jesús Viña: "Volem créixer a Tortosa per consolidar el projecte republicà i guanyar les pròximes municipals"

L’assemblea local d’Esquerra Republicana a Tortosa ha tornat a elegir Maria Jesús Viña com a presidenta de l’executiva local. La candidatura encapçalada per Viña, que presideix l’executiva local des del maig del 2016, és paritària i va obtenir el suport unànime de la militància en una assemblea celebrada divendres passat. Així està integrada per sis dones i sis homes al capdavant de les diferents secretaries. “Hem fet una renovació de l’executiva local tenint en compte l’experiència i les noves incorporacions”, ha manifestat Viña que s’ha fixat l’objectiu de fer créixer Esquerra a Tortosa amb l’objectiu de ser la força majoritària en les pròximes eleccions municipals.   “Volem créixer en amics, simpatitzants i militants, aconseguir una major implantació d’Esquerra a Tortosa i els seus pobles i treballar per tal de consolidar el projecte republicà amb què ens vam presentar a les eleccions municipals per a guanyar les pròximes municipals”, ha manifestat la presidenta de l’executiva local.

Malgrat de Mar

LA REGENERACIÓ DE LA PLAÇA PERE III HAURÀ D’ESPERAR MILLOR OCASIÓ.

La Plaça Pere III cau del pressupost d’inversions 2019. La darrera modificació del pressupost anual,  feta pel ple de l’Ajuntament aquest dijous 21 de novembre, comporta com a conseqüència més destacable, a criteri d’Esquerra Republicana, postergar sense data la remodelació de la Plaça. Aquesta, com altres  del municipi, no és massa coneguda pel seu nom oficial i l’hem de situar a l’inici del carrer Abat Oliva, darrera Can Mercader. En evident estat de deteriorament pels anys transcorreguts sense actuacions per revertir-lo, la plaça ha anat perdent la seva funcionalitat i els veïns la possibilitat de gaudir d’aquest espai públic situat en un entorn poblacional dens. Ens mostrem sorpresos pel fet que aquesta remodelació no hagi estat adjudicada dins el termini de l’any 2019 per la seva posterior i immediata  execució. Cal recordar que es disposaven de 75.000 euros per afrontar amb garantia suficient aquesta actuació. Tot i disposar de sis mesos de marge, el nou govern ha estat incapaç de tancar i aprovar el projecte, que al maig estava pràcticament enllestit, i d’adjudicar l’obra en termini al 2019.

Catalunya del Nord

Eleccions municipals a Perpinyà: per unes polítiques concretes de canvi i per plantar cara al feixisme

Perpinyà té menester més que mai de polítiques concretes de canvi, a favor dels treballadors, per lluitar contra la precarietat redistribuint la riquesa fiscal i immobiliària, per trencar estigmatismes constants envers les comunitats LGBT+ o el col·lectiu de dones migrades. Cal donar veu a la cultura catalana, defensar la nostra llengua i els nostres drets. Perpinyà té menester d’unes polítiques ecològiques, feministes i democràtiques posant al centre, les preocupacions de les persones i pas els interessos financers. La vila té menester de canvi i d’un conjunt d’eines que aportarem per fer-ho possible. Esquerra Republicana de Catalunya Nord caminarem al costat de l’Alternativa Perpinyà 2020 perquè creiem en un projecte de la gent per a la gent que acompanya cada un dels moviments socials actius i s’allunya de dinàmiques oportunistes i del nepotisme instal·lat a la vila de Perpinyà. Plantarem cara al feixisme i a aquelles forces de dretes que el deixen avançar perquè els interessa més el seient municipal que el real canvi i així els diversos partits i moviments que s’hi solidaritzen.

Casal Roc Boronat Poblenou-Besòs

Respirem masclismes i ens ennueguem amb micromasclismes

Publiquem un dels documents utilitzats en la sessió formativa sobre micromasclimes realitzada mesos enrere al Casal de Poblenou-Besòs. L’objectiu de la sessió va ser la d’entrar en contacte amb temes de gènere, masclismes i violències. Després de viure amb gran intensitat tota la feina feta el dia 25 de novembre i els consecutius, per la jornada del Dia contra la Violència de Gènere. Diàriament es produeixen exercicis de poder i domini, entesos per la capacitat i/o possibilitat de control sobre la vida o els fets d’altres, per obtenir obediència i el que d’ella se’n derivi. Aquest poder és el de qui exerceix l’autoritat i s’exerceix sobre qualsevol aspecte de l’autonomia de la persona a la que es pretén subordinar. L’objectiu és anul·lar a la dona com a subjecte actiu de llibertat. Sota diferents formes s’imposa una única manera de ser, fer i pensar, basada en minvar la identitat femenina, posant-la al servei de la masculina. Aquesta tirania i control, a vegades disfressada sota actes i comportaments subtils, però no per això menys importants a tenir presents, no només jutgen tot allò femení, sinó que busquen l’oposició al canvi femení.

Salou

ERC Salou acull el Congrés Regional de la Federació d'Esquerra Republicana de Catalunya del Camp de Tarragona

Divendres 22 de novembre es va celebrar el Congrés Regional de la Federació d'Esquerra Republicana de Catalunya del Camp de Tarragona, al centre cívic de Salou. El Congrés va aplegar unes 100 persones totes representants de les diferents seccions locals del Camp de Tarragona per tal de debatre les esmenes presentades a la Ponència política i estatutària del 28è Congrés Nacional que celebrarem el 21 desembre a Barcelona.           

Martorell

Nova executiva i Presidència local

Ahir vam celebrar l'Assemblea d'ERC Martorell per elegir la nova Executiva i  Presidència local. Es va presentar una única candidatura formada per 14 persones i  encapçalada per Francesca Morales, que va ser validada per majoria absoluta. Bona feina i molts encerts al nou equip!  

Esparreguera

Montserrat Vilardosa, nova presidenta d'ERC Esparreguera

L'Assemblea d'ERC Esparreguera, reunida ahir dijous, va escollir per aclamació Montserrat Vilardosa com a nova presidenta de la nostra Secció Local. També es van renovar completament els membres de l'Executiva Local que queda configurada de la següent manera: Presidència: Montserrat Vilardosa Secretaria de Finances: Alfons Puche Secretaria d'Organització: Albert Campillo Secretaria de Política Local: Josep Sangrà Secretaria de la Dona: Duli Vilar Jovent Republicà: Paula Berenguer Volem agrair i posar en valor la gran tasca realitzada tant pel president sortint, Alfons Puche, com pels membres de l'Executiva Local que fins ahir van estar treballant a primera línia d'ERC Esparreguera. Així mateix, volem traslladar el nostre total suport i tots els nostres millors desitjos a la Montserrat Vilardosa per tal de seguir fent créixer el principal projecte municipal d'esquerres i republicà a Esparreguera. Molta sort i encerts, Montserrat!

L'Hospitalet de Llobregat

Silvia Casola torna a ser escollida presidenta local d’Esquerra Republicana a l’Hospitalet

La nova executiva renova la confiança i encara un nou mandat amb l’objectiu de consolidar i fer créixer el projecte republicà a l’Hospitalet, ampliant-se i incorporant nous perfils. El passat dimarts 19 de novembre es va celebrar el Congrés Local d’Esquerra Republicana a l’Hospitalet, per renovar la presidència i l’executiva que ha dirigit l’organització durant aquests quatre anys, liderada per Sílvia Casola. La presidenta sortit i també candidata a la renovació, va fer balanç de la feina feta en aquest temps, del camí recorregut i de les fites assolides. Sílvia Casola va destacar el retorn de la formació republicana a l’Ajuntament el 2015 amb dos regidors, Antoni Garcia i Coque García, després de dos mandats sense ser-hi presents. També va posar en valor tota la feina realitzada amb el grup municipal durant aquests quatre anys, que s’ha vist traduïda en un resultat històric el maig passat, el millor per l’independentisme, esdevenint segona força a l’Hospitalet amb cinc regidors.

Cerdanyola del Vallès

Posicionament d’ERC Cerdanyola del Vallès respecte el tribut metropolità

Esquerra exigeix que s’aclareixi el càlcul del tribut, hi hagi unitat de criteris a tots els municipis i s’esmenin els errors rescabalant, si s’escau, a qui ja hagi pagat de més. Cal més informació sobre aquest tribut i que el govern municipal reclami a l’AMB per tal de rebre com abans millor les inversions que Cerdanyola necessita. El tribut metropolità (TM) és un impost de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per a cobrir el cost que genera la prestació dels serveis públics de la seva competència. Alguns d’aquests serveis són els següents: transport urbà i interurbà de viatgers, serveis de l’aigua (abastament, depuració i potabilització, clavegueram), parcs urbans (per exemple el Parc del Turonet), la construcció d'habitatge protegit (Canaletes), tractament de residus, inversions en els ajuntaments i plans metropolitans (més de 100M€/any aprox). Entenem que el càlcul d’aquest impost és complex però exigim a les administracions competents, l’AMB i el govern municipal, que informin amb transparència de tot el procés i els criteris utilitzats.

Lleida

L’alcalde Pueyo assegura que Lleida ha de ser referent en el coneixement i la recerca del sector agroalimentari

El projecte Inno4agro i Ràdio Lleida-Cadena Ser han coorganitzat el 2n Fòrum Agroalimentari internacional que ha tingut com eix de debat l’escalfament global, el canvi climàtic i els efectes sobre la indústria agroalimentària. La jornada s’ha fet a la sala de Graus de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA), del Campus d'Agrònoms - Universitat de Lleida (UdL). El paer en cap, Miquel Pueyo, ha participat en l’obertura de la jornada, i ha assegurat que Lleida ha de ser un referent en el coneixement i la recerca del sector. Ha indicat que la qualitat agroalimentària a Lleida ha de continuar essent el segell que identifica el territori i que s’ha de donar un salt endavant. En aquest sentit, ha subratllat la importància del projecte Inno4Agro, que coordina la Paeria amb fons europeus FEDER i la Generalitat, que pretén potenciar aquesta innovació i generar nous models de negoci. El projecte es treballa amb la UdL, el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari i Turisme de Lleida.

Consellers Comarcals
Baix Penedès

Moció al Consell comarcal del Baix Penedès de rebuig davant sentència del Suprem als líders polítics i socials catalans

El passat 20 de novembre es va celebrar un Ple Extraordinari al Consell Comarcal del Baix Penedès, a on es va tractar, una moció de rebuig a la Sentència del Tribunal Suprem sobre els líders polítics i socials catalans. La moció va ser rebutjada, amb els vots favorables (15) de ERC, JxCAT i Alternativa Municipalista (CUP), i els vots en contra (17), de PSC juntament amb C’s i PP. A la intervenció feta, tant pel nostre grup d’ERC com JxCAT ,vàrem destacar que: “... la sentència dictada és una condemna a tots els ciutadans i de totes les ideologies, una sentència contra les llibertats individuals i la democràcia...” i “es considera que la sentència ha trencat l’Estat de dret i la democràcia”. Des del portaveu de JxCat a més es va demanar empatia cap als presos i les preses polítiques i les seves famílies Ens va sorprendre el vot en contra de tots els consellers del PSC, ja que alguns d’ells (Dolors Carreras, Juan Gabriel Callejón, Christian Martinez o Ana D.