País Valencià

Totes les notícies

Esquerra recolza l'acte de la Comissió per la Dignitat a Madrid

Esquerra recolza l'acte de la Comissió per la Dignitat a Madrid

El diputat Joan Tardà i els senadors d'Esquerra Josep Maria Esquerda, Pere Muñoz i Miquel Bofill van participar el divendres a l'acte organitzat per la Comissió de la Dignitat a Madrid per reclamar l'anul·lació del judici al president de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys. Joan Tardà ha recordat durant l'acte que 'mai aturarem les nostres reivindicacions, perquè amb la dignitat no es comercia'. Més d'un centenar de persones van prendre part de l'acte que va tindre lloc davant l'edifici de Correos de Madrid, actual seu de la Comunitat de Madrid que en el seu dia va acollir les dependències de la Dirección General de Seguridad i on Companys va ser detingut i torturat. Des d'allà, els membres de la Comissió per la Dignitat van exigir l'anul·lació de tots els processos polítics del franquisme i van homenatjar Companys, quan es compleixen 70 anys del seu afusellament.

Jordi Vayà

L'Ajuntament d'Alacant discrimina el valencià en les retolacions del servei ALABICI i en la pàgina web de la nova ciclovia

Esquerra Republicana del País Valencià ha denunciat que la web www.cicloviaalicante.com, de l'Ajuntament d'Alacant, no disposa de cap opció per accedir en valencià al text i als continguts que conté. Jordi Vayà, secretari d'organització d'ERPV, ha afirmat que 'l'actual equip de govern de l'Ajuntament d'Alacant reiteradament margina i discrimina el valencià, impedint deliberadament als ciutadans i ciutadanes fer ús de la llengua pròpia de la nostra ciutat amb normalitat en les seues relacions amb les instàncies públiques, vulnerant així el dret que recull la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià en el seu article 2n'. El dirigent republicà ha denunciat altres casos de discriminació lingüística per part del consistori alacantí: 'el nou servei ALABICI utilitza l'eslògan en castellà 'súbete a la bici', la denominació oficial que utilitza l'ajuntament a totes les seues comunicacions públiques és 'Ayuntamiento de Alicante', també en castellà, i d'altra banda la parada del tramvia de l'Estació d'Estels té totes les retolacions del seu interior i als tramvies només en castellà'. Per a Vayà, 'no hi ha cap excusa que j ustifique aquesta situació, que no fa altra cosa que demostrar quina és la política lingüística, o l'absència d'aquesta, que duu a terme el PP alacantí'. El dirigent republicà ha informat que s'han registrat un seguit de denuncies ciutadanes al Síndic de Greuges, 'moltes d'elles per part de militants d'Esquerra', en relació a aquests abusos. 'En les seues respostes, l'Ajuntament d'Alacant s'ha mostrat insensible a les queixes ciutadanes i en alguns casos irrespectuòs cap a les persones que han manifestat aquestes denúncies, qualificant-les d'exagerades, incorrectes o inconvenients', ha dit Vayà. 'L'únic que és inconvenient i incorrecte és que l'ajuntament, que ha d'estar al servei dels alacantins i alacantines, ataque d'aquesta manera el patrimoni lingüístic de la nostra ciutat', ha conclòs el dirigent republicà.

Ximo Graña i Rafa Escoms amb els secretaris generals comarcals de CCOO i UGT

Esquerra-Camp de Morvedre recolza la convocatòria de Vaga General en una reunió amb els sindicats CCOO i UGT

El secretari d’organització comarcal d’Esquerra - Camp de Morvedre, Ximo Graña, i el secretari comarcal de política municipal, Rafa Escoms, es van reunir ahir amb els secretaris generals intercomarcals de CCOO-PV i UGT-PV, Begoña Cortijo i Miguel Jordà, per recolzar a la Vaga General del proper 29 de setembre. En la reunió, els sindicats van exposar les raons d'aquesta convocatòria de vaga i els dirigents republicans van manifestar el posicionament i les opinions del partit al respecte. Graña va comentar amb els representants sindicals qüestions que considera molt preocupants, tals com 'el desprestigi mediàtic dels sindicats, les planificades retallades en drets socials i en infraestructures i l’acomiadament lliure resultant de la Reforma Laboral'. Per la seua part, Escoms va criticar que l'objectiu final de la Reforma Laboral siga, segon les seues paraules, 'que la ciutadania crega que sols s’eixirà de la crisi si es paga el preu de reduir l’estat del benestar'. Finalment, els republicans van manifestar que, després que 'Esquerra haja treballat al Congrés de Diputats de manera responsable tractant d'evitar que la Reforma Laboral fora l’atac als drets socials en què s'ha quedat el text', l'única opció que queda és 'la mobilització, eixir al carrer i demostrar la unió dels treballadors i treballadores'.

Joan Tardà

PSOE i PP rebutgen una moció d'Esquerra per la nul·litat del judici a Companys

El Congrés ha rebutjat amb el vot en contra de PSOE i PP una moció d'Esquerra que reclamava a l'executiu espanyol 'les actuacions jurídiques i polítiques pertinents per anular la sentència del judici sumaríssim al president de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys', i per reparar el seu honor. Els republicans no han acceptat una esmena del PSOE que reiterava el 'caràcter il·legítim' de totes les sentències polítiques de la Guerra Civil i la dictadura i considerava anul·lada la de Companys perquè 'ha estat expulsada de l'ordenament jurídic'. La Comissió de la Dignitat celebra dissabte un acte a Madrid davant l'antiga Direcció General de Seguretat, on Companys va ser detingut i torturat fa setanta anys. La moció ha arribat a votació després que la setmana passada el ministre de Justícia, Francisco Caamaño, argumentés la negativa del seu executiu a fer les modificacions necessàries per a la nul·litat en el fet que la Llei de la memòria històrica ja va privar de 'tot efecte jurídic' la sentència que va condemnar Companys abans que fos afusellat el 18 d'octubre de fa 70 anys. Segons Caamaño, en declarar 'il·legítimes' les sentències, aquestes ja es consideren nul·les. Esquerra, però, ha instat el govern espanyol a incloure a l'article 3 de la Llei de la memòria històrica un punt que declare expressament la nul·litat perquè aquesta siga de ple dret 'sense que subsisteixi cap aparença de legalitat o validesa', i també a que habilite el procediment administratiu necessari perquè el Consell de Ministres expedisca el corresponent certificat de nul·litat als efectes legals procedents. El diputat d'Esquerra al Congrés, Joan Tardà, ha recordat al govern espanyol que 'per molt que passen els anys' la reivindicació per la nul·litat del judici del president de la Generalitat 'no es difuminarà'. 'És absurd que pretenguen posar tanques a aquesta demanda', ha dit, 'perquè va unida al progrés dels valors democràtics' i 'ha quedat assentat internacionalment que els crims contra la humanitat no prescriuen ni poden quedar immunes'.

Municipi de Xixona

Esquerra denuncia la mala gestió financera de l'Ajuntament de Xixona

El grup municipal d’Esquerra a Xixona denuncia la mala gestió financera de l’Ajuntament de Xixona, 'a mitjans de setembre no hi ha pressupostos propis per al 2010, no hi ha proposta de Pressupostos per al 2011, no s’ha presentat el Comte General del 2009 i es tarda molt més del que marca la Llei per pagar factures', ha manifestat Mario Carbonell, regidor d'Esquerra a Xixona. Segons Carbonell, 'encara estem esperant que ens pressenten els Pressupostos del 2010, que ens van prometre ja fa un any, estem funcionant sense uns pressupostos propis per a l’any en curs. Tampoc han presentat encara el Compte General del 2009, el poble ha de saber com han quedat els comptes de l’any passat i, actualment, no ho sap. Estem a setembre i no hi ha cap proposta de Pressupostos per al 2011, es tracta de la tònica de l’any passat i no es pot funcionar d’aquesta manera'. A més a més, el dirigent republicà ha assenyalat que 'en una època de crisi com la que passem les administracions públiques han de ser la major garantia de les empreses, per això no es pot consentir pagar a més de 50 dies, període que marca la Llei de Morositat aprovada pel mateix partit socialista. Tots aquestos problemes venen per una mala gestió financera i falta de previsió del PSOE'. El portaveu adjunt d’Esquerra Republicana ha demanat 'que se solucionen els problemes de mala gestió financera aconseguint que es paguen les factures de l’Ajuntament el més prompte possible, en menys de 30 dies. També, que es presente el Compte general del 2009 i es redacten uns Pressupostos per al 2011'.

Els membres de la Fundació davant la seu de la institució a Ordino - Govern d'Andorra

La Fundació Ramon Llull assumeix el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull

La Fundació Ramon Llull assumirà, a partir de l'any vinent, el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull que cada any publica Planeta. D'aquesta manera, el guardó més ben dotat de les lletres catalanes, que fins ara organitzava el Govern andorrà, passarà a ser de tots els membres que integren la Fundació i s'entregarà de forma itinerant per tots els territoris de parla catalana. Així s'ha acordat en la reunió de l'organisme celebrada ahir a Ordino (Andorra) on han participat el vicepresident del Govern de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira; el cap de Govern d'Andorra, Jaume Bartumeu; el conseller de Presidència del Govern de les Illes Balears, Albert Moragues, i el director de la Fundació, Josep Bargalló. També hi han assistit representants del Consell General dels Pirineus Orientals, del Síndic de l'Alguer i de la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull. El cap de Govern d'Andorra, Jaume Bartumeu, ha avançat que 'l'acte de lliurament del Premi ja no serà una nit exclusivament andorrana sinó que itinerarà pel conjunt dels territoris que formen part de la Fundació, en una rotació que començarà el proper mes de gener a Palma'. En aquest sentit, el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha apuntat que l'elecció de Mallorca com a primera destinació d'aquesta nova etapa itinerant del Premi 'no ha estat per casualitat, sinó que és on ens porta el sentit comú' tenint en compte el fort lligam de l'illa amb Ramon Llull. De la seva part, el conseller de la Presidència del Govern balear, Albert Moragues, ha afirmat que 'acceptem el repte amb il·lusió i amb la intenció de mantenir el nivell de la bona organització dels darrers anys'. El premi mantindrà la dotació econòmica de 90.000 euros que, en aquesta propera edició, serà assumida pels governs que van crear la Fundacíó (Catalunya, Andorra i Balears). A l'octubre del 2006, el Grup Planeta i el Govern d'Andorra, van signar un acord de col·laboració per impulsar el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull, que l'Editorial Planeta concedeix des de 1981.

Casc antic de Xixona

Esquerra-Xixona denunica la falta de rehabilitació i neteja als carrers del casc antic del municipi

El grup municipal d’Esquerra Republicana a Xixixona ha denunciat que algunes zones del casc antic estan brutes i en molt males condicions. Segons el regidor d’Esquerra, Joan de Déu Martines, 'algunes zones del casc antic estan en pèssimes estat. Les escales del carrer Moro Traïdor estan intransitables, fins i tot, han caigut dues dones. I el mur cau a trossos'. A més a més, el dirigent republicà ha assenyalat que 'totes les altres escales, tant del casc antic com de les casetes, estan plenes d'herba, ningú les neteja. Estem d'acord en què s'han d'arreglar els carrers i pintar les escales, però si després no tenen un manteniment aquesta inversió dura poc. Els veïns no paren de queixar-se i el PSOE no fa absolutament res. Com diu sempre: això no és prioritari'. El portaveu d’Esquerra Republicana demanà 'que s'arreglen les zones que estan en males condicions i que es demanen responsabilitats a qui siga el culpable de la falta de neteja, cosa que fa molt de temps que Esquerra està demanant i que el PSOE no fa ni cas. O és què en el casc antic viu poca gent i hi ha pocs votants?'.

Agustí Cerdà amb Juan Carlo Rois i altres membres d'AESCO

Cerdà: 'Espanya demostra tindre molts dèficits democràtics també en matèria d'immigració'

El passat divendres, la ONG AESCO va organitzar una taula redona al col·legi major Rector Pesset de València per informar i debatre sobre la nova norma estatal que regula, per primera vegada, la participació a les eleccions municipal dels estrangers, però només per a aquells residents que provinguen de països amb els que l'Estat espanyol té un acord bilateral, concretament Colòmbia, Xile, Equador, Noruega, Paraguai, Perú i Nova Zelanda. El president d'Esquerra Republicana del País Valencià, Agustí Cerdà, qui va participar a l'acte, va lamentar aquesta restricció i va recordar que 'és en la mateixa constitució espanyola, concretament en l'article 13, on s'encotillen els drets dels ciutadans nouvinguts, ja que s'especifica que només els ciutadans espanyols tenen dret a participar en els assumptes públics a través de les eleccions. Espanya demostra tindre molts dèficits democràtics i tenim l'exemple, sense anar més lluny, en el conflicte pel reconeixement de les distintes identitats nacionals de l'estat'. 'Els referèndums per la independència celebrats al Principat en són un exemple de com volem fer les coses des d'Esquerra', va manifestar el dirigent republicà. 'Tots els ciutadans de Catalunya, fora quin fora el seu origen, van poder participar amb l'única exigència d'estar empadronats'. Cerdà va criticar que 'tot i que els Països Catalans carreguem amb la major part de població nouvinguda, l'estat es reserva per a si les competències en aquesta matèria'. Per al dirigent republicà, no obstant, açò no ha impedit a Esquerra avençar en aquesta matèria sempre que ha tingut ocasió, 'són moltes les mesures que hem impulsat, com la Llei d'Acollida (que no d'immigració) aprovada al Parlament de Catalunya o el Fons per la Immigració aprovat al Congrés dels diputats'. Per al president d'AESCO, Juan Carlos Rois, el repte ara és 'que el vot dels immigrants que podran participar a les properes eleccions municipals tinga incidència per aprofundir en la democràcia, que els immigrants tinguen una participació conscient' i va apel·lar els partits polítics a 'obrir-se a la participació activa dels ciutadans immigrants dins les seues organitzacions'.

Josep Solà

Esquerra-Ribera Alta responsabilitza a PP i PSOE pel fort increment de l'atur a la comarca

Esquerra-Ribera Alta ha responsabilitzat directament a PP i PSOE per la greu situació de desocupació que pateix actualment la comarca. Així de contundent s'ha mostrat el seu president comarcal, Josep Solà, després de conèixer els resultats d'un estudi elaborat per uns dels sindicats majoritaris a la Ribera en el que quedava clar com l'atur no ha deixat d'augmentar significativament a la Ribera Alta. Per a Solà 'són directament responsables d'aquesta situació tant PP com PSOE, per les seues nefastes polítiques al capdavant de les institucions, les quals han acabat amb 30.000 ciutadans de la comarca sense feina'.   L'estudi en qüestió diu que en termes interanuals, els municipis més afectats de la Ribera Alta per la pujada de l'atur respecte l'any passat són Algemesí, amb un increment del 14'85%; Carcaixent, amb un increment del 11'44%; Carlet amb una pujada del 10'85% i Alzira amb una pujada del 10'45%. Tots quatre municipis estan governats pel PP amb majoria absoluta. Per al dirigent republicà, 'aquestes són les conseqüències de tindre a uns incompetents al capdavant de les institucions. Els uns pensant en com perpetuar-se quatre anys més al capdavant de la Generalitat per així omplir-se les butxaques en els pròxims anys, i els altres aprovant ahir al Congrés dels Diputats una reforma laboral digna d'un partit neoliberal, la qual deixarà tocat de mort l'actual sistema del benestar amb les escandaloses retallades socials que presenta'. Solà ha ironitzat dient que 'mentre PP i PSOE s'enroquen en batalletes i debats estèrils, les llistes de l'atur creixen deixant autèntics drames familiars al nostre país' i ha recordat que, 'des d'Esquerra, ja l'any passat presentarem una proposta als pressupostos generals de l'estat per activar el teixit industrial de la comarca de la Ribera Alta, el PP i el PSOE la votaven dues voltes en contra, tant l'any passat com l'anterior. Han demostrat així qui està per defendre els interessos de la ciutadania de la Ribera i qui només està per pur interès electoral de salvaguardar la seua poltrona'.