País Valencià

Totes les notícies

Cerdà: 'El problema del País Valencià és que la corrupció ha arribat a la quotidianitat'

El president d'Esquerra Republicana del País Valencià, Agustí Cerdà, ha visitat Montblanc aquest cap de setmana per participar a l'Acampada Jove que ha celebrat a la vila ducal la seua quinzena edició. El dirigent republicà va oferir junt amb el representat de les JERC-Illes, Xisco Jaume, una conferència entorn als casos de corrupció als Països Catalans emmarcada a l'agenda d'activitats polítiques i formatives de l'Acampada. Segons Cerdà, 'el problema del País Valencià és que la corrupció ha arribat a la quotidianitat, la societat permet casos de corrupció i vota els corruptes'. El president d'ERPV va sentenciar que el model que alimenta la corrupció, 'provoca un empobriment terrible del País Valencià perquè els capitals inversors han anat a parar a un mateix producte: la construcció, mentre que molts dels llicenciats valencians han hagut de desplaçar-se perquè s'han empobrit la resta de sectors productius'. Tal i com va exposar el dirigent republicà, 'es crea un cercle viciós on la dependència provoca l'espoliació i aquesta més corrupció, per tant la independència està en la base de la sol·lució'. A l'hora de parlar de les perspectives de futur, Cerdà va preveure que 'tornarà a guanyar el PP amb un president de la Generalitat imputat, i amb els presidents de dues Diputacions imputats. Tot açò ens deixa una societat civil trencada, amb una gran necessitat de restablir una certa vida democràtica'.

Simat aposta pel reciclatge

Segons les dades recollides per la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Simat de la Valldigna, l'evolució de la recollida d'envasos lleugers, paper i cartró, vidre, roba i oli domèstic ha experimentat una evolució progressiva entre els anys 2001 i 2009, augmentant molt significativament a partir de 2008. A les següents gràfiques es pot visualitzar clarament aquesta evolució. Evolució del reciclatge de cartó i paper: Reciclatge de cartró i paper a Simat entre 2001 i 2009 Evolució del reciclatge de vidre: Reciclatge de vidre a Simat entre 2001 i 2009 Evolució del reciclatge d'envasos lleugers: Reciclatge d'envasos lleugers a Simat entre 2001 i 2009 En 2010, segons ha explicat el regidor de Medi Ambient, Joan Serra, 'l'aposta de l'Ajuntament és intensificar la recollida selectiva i per aconseguir-ho, estem millorant el servei amb l'augment dels contenidors de paper/cartró i els d'envasos lleugers. Aquest han passat de vora una dotzena a més de trenta'. El dirigent republicà ha afegit, a més, que aquest increment en el nombre de contenidors no suposarà cap despesa extra per als ciutadans i ciutadanes de Simat. Serra ha manifestat la intenció de l'Ajuntament de seguir augmentant també el nombre de contenidors de vidre fins tindre els mateixos que de cartró i d'envasos per tal d'aconseguir punts de concentració que faciliten encara més el reciclatge de tot tipus de residus. 'Els ciutadans', ha dit el regidor de Medi Ambient, 'tindran al seua abast, en un mateix lloc, contenidors de residus sòlids urbans (RSU) i contenidors de vidre, cartró i envasos, la qual cosa facilitarà la recollida selectiva i, per tant, disminuirà la despesa de fem que tant afecta a les butxaques dels simaters i simateres'. La Regidoria de Medi Ambient s'ha plantejat l'objectiu de disminuir la taxa d'arreplegada de RSU i la taxa de transformació, que es la que els ciutadans i ciutadanes de Simat paguen per les tones de fem que el municipi aporta a la Planta de Transformació de Guadassuar.

Les institucions europees acusen el Govern espanyol d’incomplir els acords pel català

L’Eurocambra, el Consell de la UE i el Defensor del Poble Europeu afirmen que no poden desenvolupar els acords administratius del 2006 perquè l’Estat espanyol no tradueix els textos al català a què s’havia compromès El Parlament Europeu, el Consell de la UE i el Defensor del Poble Europeu han afirmat, en diverses cartes enviades a l’eurodiputat Oriol Junqueras que el Govern espanyol incompleix els acords administratius que van signar el 2006 per a l’ús del català a les institucions europeus. Així, l’Eurocambra sosté que el Govern espanyol s’havia compromès a traduir al català tota la legislació adoptada per codecisió però encara no ho ha fet. És per això que el Parlament no ha pogut penjar a la seva pàgina web els acords presos per codecisió. El president del Parlament, Jerzy Buzek, remarca que l’Eurocambra ho farà de seguida que el Govern espanyol li presenti les traduccions. Així mateix, Buzek ha aprofitat per recalcar que l’ús del català al Congrés i al Senat és ‘molt restrictiu’. 'Les institucions europees han posat en evidència que el Govern espanyol és el principal obstacle perquè el català avanci a la Unió Europea', ha emfasitzat l’eurodiputat d’Esquerra, Oriol Junqueras. Per la seva banda, el Defensor del Poble Europeu posa en relleu que el Govern espanyol tampoc ha complert l’acord administratiu pel català signat el 2006, perquè no ha traduït el formulari de reclamació del Defensor del Poble ni tampoc els documents informatius més rellevants d’aquesta institució europea. El Defensor del Poble Europeu, Nikiforos Diamandourus, també diu que penjarà al seu web les traduccions al català tan aviat com el Govern espanyol les hagi elaborat. Igualment, el Consell de la UE ha subratllat que només podrà complir l’acord pel català quan el Govern espanyol faci les traduccions, tal i com s'explica a aquesta resposta parlamentària. Sobre les dues cartes que el secretari d’Estat per a la UE, Diego López Garrido, va enviar al president de l’Eurocambra, Jerzy Buzek, durant la Presidència espanyola perquè augmentés l’ús del català al Parlament, Junqueras ha afirmat que 'per una banda el Govern espanyol fa veure que vol augmentar el reconeixement del català, però tots sabem que no és cert, perquè de fet no compleix ni els minsos acords que ja ha signat'.

Nova entrada al bloc d'Agustí Cerdà

  Dir a hores d'ara que el catalanisme ha mort, potser siga una exageració; potser m'hem deixat portar pel desig i no per la realitat i/o senzillament, no he deixat que la realitat m'esguerrara un cridaner titular. Ara bé, el catalanisme com a corrent de pensament polític està ferit de mort, en la UCI. Els consensos generats durant més d'un segle a partir de l'afirmació de la catalanitat ( una catalanitat reduïda al Principat de Catalunya i en les seues manifestacions – tret de les colles castelleres – circumscrita a la Catalunya vella), i partint d'aquesta , la reforma, modernització o encaix en Espanya, ja no té més recorregut. Ni des de la perspectiva federal ni des de l'autonòmica. I en eixe sentit, el post-catalanisme ha d'anar teixint nous consensos, una nova centralitat política. El darrer intent de catalanisme per reformar Espanya ha estat la reforma de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. I ha fracassat. I amb aquest fracàs reformista ( que ha estat útil per descartar possibilitats, desvetllar consciències i aguditzar contradiccions – això fèiem els independentistes d’Esquerra impulsant la reforma estatutària-) s'han esquerdat les unitats bàsiques del catalanisme, per molt que alguns no vulguen entendre-ho i s'aferren, a la senyera els uns i a la brama conta “l'akelarre independentista”, els altres. Els independentistes, bastaixos de la nostra Història i llevadores del futur, necessitem noves coordenades per encarar allò que ja ha començat: la Transició cap a la Independència, on l'encaix amb Espanya ja no és possible sinó a còpia de més pobresa i submissió, i on la nova catalanitat no ha d'estar restringida al Principat de Catalunya. La catalanitat restringida, ha donat joc dins d'Espanya; fora d'Espanya i dins d'Europa, la nació dels catalans ha de plantejar-se amb la complexitat de tot el seu abast territorial complet, com li correspon, no ja a una autonomia revoltada sinó a una nació que es refà. Ho he dit mil cops i ho torne a dir: No és el mateix un autonomista emprenyat que un independentista.

En memòria de Virtudes Purificación Cuevas, 'Madame Carmen'

Des d'Esquerra Republicana del País Valencià volem retre homenatge a Virtudes Purificación Cuevas, coneguda com 'Madame Carmen', la lluitadora republicana nascuda a Sueca que ens va deixar el passat dilluns a l'edat de 97 any. El cos de Virtudes ha estat traslladat des de París al seu poble natal, on serà soterrada hui a les 18 hores al Panteó de Fills Il·lustres de Sueca, envoltada amb la bandera de la República espanyola, com era el seu desig. Virtudes Cuevas ha tingut una llarga vida de compromís amb la lluita per les llibertats i contra el feixisme. Un compromís que ha mantingut fins als seus últims anys de vida. Va lluitar a la Guerra Civil espanyola, militant amb les Joventuts Socialistes Unificades, i al final del conflicte va creuar la frontera amb França, on es va unir a la Resistència Francesa. Va ser aleshores quan se li va atribuir el sobrenom de 'Madam Carmen'. Durant la II Guerra Mundial va caure presonera i va ser traslladada al camp de concentració nazi de Ravensbrück, del que va sobreviure després de cinc anys de captiveri. Després, i malgrat els horrors viscuts durant aquest període, Virtudes Cuevas ha volgut durant la resta de la seua vida mantindre viva la memòria dels crims del feixisme perquè les generacions posteriors no oblidem la nostra història. Amb aquesta intenció va donar a l'Ajuntament de Sueca la casa i el solar de la seua propietat en el municipi per convertir-los en un Museu que contribuïsca a no oblidar els crims i els horrors comesos pel franquisme i pel nazisme. Al Congres d'Esquerra Republicana del País Valencià celebrat a Sueca l'any 2003, Virtudes Cuevas va rebre de la mà de Joan Puigcercòs, aleshores secretari general del partit, la Insígnia Macià en honor als seu compromís i a la seua lluita. Hui, una vegada més, volem ratificar la nostra admiració per una persona que des de la seua valentia i empenta personal va voler formar part de la història lluitant per la justícia i la llibertat socials i col·lectives.

Junquera qualifica d'altament negativa la Presidència espanyola del Consell de la UE

L'eurodiputat d'Esquerra, Oriol Junqueras, ha criticat al plenari de hui al Parlament Europeu d'Estrasburg, després de la intervenció del president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, la Presidència espanyola del Consell de la UE, la qual ha ha qualificat 'd'altament negativa'. Segons el dirigent republicà, 'Espanya no ha liderat la sortida de la crisi ni la projecció exterior de la Unió Europea'. 'Què ha passat amb la cimera euromediterrània? I amb la cimera amb els Estats Units? Quan es produirà el reconeixement de Kosovo? On estan les mesures per garantir el compliment de l’estratègia 2020? Quines aportacions ha fet a la regulació del mercat financer, al mercat comú de l’energia i a l’espai universitari comú? En quins documents ha establert la prioritat de l’eix mediterrani? En què ha quedat la seva promesa sobre l’ús del català en aquesta cambra?' han estat algunes de les preguntes formulades per l'eurodiputat. En concret, respecte al corredor mediterrani, Junqueras ha criticat que malgrat les declaracions la Presidència espanyola no ha fet avançar aquest projecte que 'a hores d'ara, encara no és un eix prioritari de la Xarxa Transeuropea de Transports, a diferència de l'Eix Central del Pirineus, que sí que ho és' i ha recordat que la inclusió en aquesta llista és imprescindible per rebre finançament comunitari i, per tant, per poder-la construir. A més, ha dit Junqueras, 'sobre el català, tampoc s'ha avançat ni un mil·límetre. El Govern espanyol està literalment enganyant la ciutadania amb el català. Fan veure que volen que avance, però estan fent just el contrari: ho estan bloquejant d'una forma molt farisaica'. 'Amb sis mesos', ha conclòs Junqueras dirigint-se a Zapatero, 'n'hi ha hagut prou perquè Europa constati que la seva Presidència de torn, el seu Govern i l'Estat que vostè presideix representen un fracàs polític i econòmic. Molts de nosaltres portem molt més temps suportant aquest model i, sens dubte, vostè i el seu Govern constitueixen un excel·lent recurs didàctic de per què desitgem constituir-nos en un nou estat dins de la Unió Europea.

Barres: 'El fem està engolint el PP valencià'

El secretari de comunicació d'Esquerra Republicana del País Valencià, Joan Barres, ha manifestat aquest matí que 'els casos de corrupció al PP valencià estan revelant-se com una constant dins de la cúpula de l'organització, el fem s'està engolint el partit i l'argument de que es tracta només de quatre pomes podrides ja no ens val'. El dirigent republicà ha volgut fer aquestes declaracions arrel de la detenció ahir del president de la Diputació d'Alacant, José Joaquín Ripoll, junt amb altres persones, regidors i empresaris, presumptament relacionats amb una trama corrupta vinculada a l'adjudicació de la gestió de residus a la Vega Baixa. Barres ha volgut mantenir la prudència en tant que la investigació policial es troba oberta i ha afegit que 'la investigació i el procés judicial han de seguir el seu curs per esclarir els fets, però el respecte i la prudència envers el procés ens obliga a tots. El més irresponsable del que s'ha dit em sembla buscar a l'actuació policial suposades estratègies propagandístiques encobertes'. Per al dirigent republicà, 'la sol·lució no es troba en reclamar responsabilitats individuals o dimissions puntuals, el que seria necessari és una refundació completa de la dreta valenciana, un pas que el PP, evidentment, no s'atreveix ni té cap intenció a donar'. Barres ha conclòs lamentant la 'nefasta i tremebunda imatge que el PP valencià està projectant del nostre país'.   

Esquerra lamenta l'exclusió del requisit lingüístic a la nova llei d'ordenació i gestió de la funció pública valenciana

Esquerra Republicana del País Valencià, segons ha declarat el seu president, Agustí Cerdà, considera 'un atac intolerable als drets dels valencians i valencianes' la reforma de la Llei d'Ordenació i Gestió de la Funció Pública Valenciana aprovada quest dimarts a les Corts amb els vots a favor de PP i PSOE i que ha deixat fora del text, novament, el requisit lingüístic. En paraules del dirigent republicà, aquest fet comporta, a més, 'la confirmació de quina és la situació política al nostre país, amb una majoria parlamentaria espanyolista, representada per PP i PSOE, que treballa sistemàticament per negar la realitat nacional, cultural i lingüística del País Valencià'. El president d'ERPV ha criticat durament el posicionament del PSOE, que malgrat el seu compromís amb la Plataforma a Favor del Coneixement del Valencià per a l'Accés a un Lloc de Treball de les Administracions Valencianes, ha votat favorablement aquesta reforma de la llei. 'Per al que no hi ha cap excusa', ha dir Cerdà en al·lusió a les paraules de Joan Ignasi Pla, 'és per a supeditar el requisit lingüístic a altres “interessos generals”. Ser atès en valencià per qualsevol treballador de l'administració és un dret de la ciutadania, així ho recull la maltractada Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià. És la base, és el mínim. No és negociable i no es pot barrejar amb altres qüestions. El PSOE, com sempre, juga la carta que més l'interessa de cara a la galeria, però a l'hora de la veritat és destapa, com va fer a la votació de la reforma de llei'. El dirigent republicà ha manifestat que aquesta reforma és una notícia lamentable per als ciutadans valencians, i ha dit que 'continuem com a l'anterior llei, però no és el mateix, és un retrocés perquè hi havia una ocasió de corregir un error i s'ha perdut'. Al mateix temps, ha reclamat la necessitat de que la normalitat que el valencianisme té al carrer, a la societat i a la cultura, és reflexe a la política.

Esquerra presenta al·legacions al Pla Integral de Residus 2010 de la Generalitat Valenciana

El secretari de Medi Ambient d'Esquerra-Almassora va presentar ahir una sèrie d'al·legacions i propostes de millora per al Pla Integral de Residus (PIR) 2010 de la Generalitat Valenciana, després d'examinar el projecte que es va trobar a disposició pública fins aquest dilluns, i una vegada escoltades les opinions tècniques dels principals grups ecologistes del País Valencià. Segons Alejos, 'les propostes presentades són imprescindibles perquè aquest nou marc normatiu siga responsable i conseqüent amb la problemàtica que té el nostre país en quant a la gestió de residus urbans'. Per al dirigent republicà aquest PIR, lluny de dotar d'eines a les mancomunitats per fer una recollida selectiva i racional dels residus, aposta per la incineració 'd'una manera clara i a gran escala'. Alejos ha denunciat que els abocadors valencians ja estan saturats i que en concret Almassora 'ja va haver de demanar una nova autorització per a poder abocar per damunt de la línia d'horitzó que venia marcada pel projecte i llicencia anteriorment concedida, l'abocador d'Onda. I aquest exemple no és una cap excepció, com no ho són les escombraries que viatgen des del Baix Maestrat a Alacant i Múrcia diàriament per no tindre cap planta de gestió ni abocador allà on es generen els residus. '. Esquerra ha defensat a les al·legacions presentades la necessitat d'anar cap a la gestió denominada de Residu Mínim, un model responsable per fer front als residus fent una recollida selectiva en origen de tot allò que pot tornar a la cadena productiva, que pot formar part d'un compost d'excel·lent qualitat, o bé que ha de ser tractat d'una manera molt específica. 'Amb aquesta gestió', ha dit Alejos, 'la qual no és un projecte utòpic, si no que existeix, funciona, i a més és la nostra responsabilitat; es pot fer front a un seriós problema creat per nosaltres mateixos amb un descontrol total a l'hora de consumir, contaminar i gestionar els recursos limitats que ens ofereix el nostre planeta'.