País Valencià

Totes les notícies

BERSOLAZ, LA PISCIFACTORIA QUE OPERA AL PORT DE SAGUNT ESTÀ ACOMIADANT PART DE LA PLANTILLA EN PLENA CRISI DEL COVID-19

ERPV 19/03/20 La crisi del coronavirus no ens aparta de la nostra tasca política. Màxim quan veiem cada dia com, sota el parigua dela crisi pel COVID_19 moltes empreses acomiaden treballadores i treballadors, com és el cas de Bersolaz al Port de Sagunt. L’empresa Bersolaz Spain, S.L.U., integrada dins del grup CULMAREX, filial espanyola del grup canadenc COOKE AQUACULTURE INC ha acomiadat amb data 17 de març i mentre el govern espanyol es disposava a donar a conèixer les mesures socials i econòmiques per apaivagar els efectes de la crisi sanitària i econòmica provocada pel COVID_19, un total de 8 treballadors de la piscifactoria de Sagunt. Des d’Esquerra Republicana del Camp de Morvedre reclamem el govern de la Generalitat que empare aquests treballadors que, amb els seus llocs de treball van a pagar la desfeta de la borrasca Glòria i els efectes de la crisi pel COVID_19. Des del passat més de febrer la plantilla de la piscifactoria de Sagunt no han sabut per l’empresa rés sobre el seu futur, ni el dels seus llocs de treball. De fet, els treballadors han estat replegant tot el material que la borrasca Glòria va trencar i arrossegar a altres platges valencianes i portant-les a l’empresa de Sagunt per a comprovar com aquest material era carregat en camions per emportar-se’l cap a Múrcia, on Culmarex té la seu. En un principi l’empresa va donar a entendre que anava a tancar, fins al punt que la plantilla va presentar una moció al Ple de Sagunt (que fou aprovada per unanimitat) demanant ajuda. La Presidenta d’Esquerra Republicana del Camp de Morvedre, Elo Chamarro, denunciava hui que des d’aleshores sopitava de l’empresa « ja fa setmanes que venim sospitant que aquesta empresa dona passes accelerades cap a la deslocalització. Ara però, immersos en la greu crisi sanitària i amb l’estat d’alarma al damunt, ens assabentem de la decisió d’acomiadar treballadors». Si l’empresa són vergonyants, màxim tractant-se d’una empresa que des de fa molts anys rep fons FEDER i ajuts econòmics de les administracions públiques per dur a terme ampliacions d’instal·lacions.

Salut i repúbliques. Eixim als balcons a les 21h amb les cassoles

Els partits signants de la Declaració de Llotja del Mar, independentistes bascs, galecs, valencians i catalans, us encoratgem a eixir als balcons a les 21h per fer una cassolada en protesta per l'intent d'aprofitament del monarca Felip VI d'aquesta situació de crisi sanitària i econòmica que patim arran el COVID_19. Reunits online, tal com mana la quarantena pel virus, representants dels partits republicans i independentistes d'arreu l'estat hem signat un manifest de rebuig a l'intent de la monarquia d'aprofitament de la crisi per a rentar la seua imatge.  El que necessitem a hores d'ara no és un discurs d'un rei que, com s'ha vist en les darreres setmanes, té molts draps bruts a rentar. Ben al contràri, allò que necessitem són mesures assenyades contra la pandèmia i de suport a la comunitat científica. No ens empassem de cap manera la deriva recentralitzadora de l'estat, amb la corona al capdavant, sota el paraigua de la crisi sanitària que l'únic que ha fet fins ara ha estat primar les elits una volta més.  En aquest enllaç teniu el manifest, que reproduïm també a continuació.    Mentre ens colpeja aquesta emergència sanitària, social i de cures, hem conegut l’enèsima corrupció borbònica. Malgrat que la població atravessa una de les pitjors situacions dels últims temps, el cap de l’estat es dedica a blanquejar la seva imatge i el govern aprofita l’ocasió per intensificar la vella tendència centralitzadora. Estan gestionant malament aquest repte, de manera irresponsable, perquè de nou han prioritzat els interessos de les elits. Això suposa un perjudici gegantesc per la ciutadania i els pobles, un desastre davant del qual hem de protestar i construir vies alternatives. Davant d’aquesta greu realitat, creiem que els moviments sobiranistes dels pobles del regne d’Espanya hem de fer el nostre camí, cadascú al seu poble, però actuant en comú davant l’estat espanyol. Fem una crida, per tant, a sortir aquest 18 de Març a les 21h, hora prevista per la compareixença televisiva del rei espanyol, a sortir a balcons i finestres i fer soroll per mostrar la nostra impugnació al regim.

ON ESTÀ LA COMUNITAT CIENTÍFICA DEL PAÍS VALENCIÀ DE LA QUAL TANT SE’N PARLA?

COMUNICAT D'ERPV 17/març/2020 Des d’Esquerra Republicana del País Valencià veiem amb gran preocupació algun dels aspectes de la gestió de la crisi sanitària provocada per la pandèmia pel COVID_19. Lluny de voler entorpir els treballs de contenció de la pandèmia, sí que creiem que cal fer una reflexió sobre les mesures incorrectes que està adoptant la Generalitat. Estem a temps encara de poder frenar la propagació dels contagis i els efectes que estan tenint en l’economia valenciana. La recentralització de la informació, a la qual obliga l’estat d’alarma per decret, suposa un retrocés important en el dret a la informació. Des d’ahir no es donen dades per comunitats, comarques o municipis. Aquest fet, lluny de tranquil·litzar la població, provoca temors i falses informacions en xarxes. La informació és un dret bàsic en una societat democràtica i més encara en una situació de crisi global com la que patim amb la pandèmia de COVID_19. La ciutadania necessita conèixer la informació del seu entorn més pròxim. També la comunitat científica les necessita per seguir treballant en les diferents investigacions que s’estan duent a terme. La recentralització dóna dades generals d’Espanya, sense saber si el focus principal del contagi està Al País Valencià o a la Comunitat de Madrid, com fa uns dies. Aquest aspecte provoca situacions d’alarma en la població en la mesura que no coneix les dades de la seua zona. Reclamem més transparència i claredat en les dades que afecten el País Valencià, com a mesura imprescindible per a combatre l’alarma social. Des del punt de vista del rigor científic i el suport a la comunitat científica, hem escoltat a bastament l’expressió «assessorats per la comunitat científica» però no veiem que se li done veu a la comunitat científica al País Valencià. Veiem l’epidemiòleg Fernando Simón donant dades del govern espanyol, Oriol Mitjà o Joan Guix donant dades al costat dels responsables polítics de la Generalitat de Catalunya però cap especialista científic, ni en virologia, ni en epidemiologia ni cap altra especialitat ha parlat al País Valencià al costat dels membres del Consell.

QUEDEM-NOS A CASA.

Aquest matí hem sabut que la Secretaria General d’ERPV, Maria Pérez Company, és positiu en coronavirus. Maria presenta simptomatologia lleu i està aïllada en el seu domicili amb el tractament corresponent i sota vigilància mèdica segons estableix el protocol per a pacients lleus de COVID_19. Dissabte passat, el 8è Congrés d’ERPV va triar la nova direcció del partit en l’espai Àgora d’Alcoi de la qual Maria Pérez n’és la Secretaria General. Seguint el protocol marcat per les autoritats sanitàries recomanem a la gent que va assistir al Congrés que s'aïlle a casa per tal d’evitar la propagació de l’epidèmia. Aprofitem per recordar quin és el protocol d’actuació davant el COVID_19. 1, No tens símptomes: Queda’t a casa complint amb l’estat d’alarma. Si et quedes sense queviures, ves tu a fer la compra mirant de no comprar més del que necessiteu a casa. 2. Tens calentura, mal de cap, tos o dolor al pit? Queda’t a casa i no isques PER A RÉS. Avisa al 900 300 555 i explica els símptomes i que has estat amb algú diagnosticat. No vages a l’ambulatori o a l’hospital, ajudem a no blocar els serveis sanitaris. No rebre visites DE NINGÚ. 3. Has estat en contacte amb algú diagnosticat amb COVID_19? Segueix els mateixos consells que en el punt 2 però sense telefonar al 900 300 555. És a dir: Queda’t a casa i evita el contacte amb la resta de la gent amb qui convius. Si pots evita les visites. Pots estar covant la malaltia sense símptomes. D’aquesta manera evitaràs contagis a població de risc com la gent major o persones que pateixen asma i altres malalties respiratòries. Si en el teu cas has de seguir treballant presencialment, avisa als teus superiors perquè prenguen mesures. Allò que recomanen les autoritats sanitàries és que te’n vages a casa. 4.Consells generals: Segueix pautes estrictes d’higiene. Rentat les mans amb sabó durant 30 segons. El sabó trenca la membrana de greix que té el virus i ajuda a desactivar-lo, per tant, és una arma potent per trencar la cadena de contagis.

JOSEP BARBERÀ I MARIA PÉREZ DIRIGIRAN ERPV ELS PROPERS 4 ANYS.

Josep Barberà presidirà Esquerra Republicana del País Valencià durant els propers 4 anys, juntament amb la Secretaria General Maria Pérez. La militància d’ERPV ha escollit per unanimitat la nova direcció de l’organització en el 8é Congrés dels republicans sobiranistes valencians que s’ha celebrat aquest matí a l’Espai Àgora d’Alcoi i que ha tancat la Secretaria General d’Esquerra Republicana Marta Rovira exiliada a Ginebra. Així mateix, el Plenari del Congrés a votat per unanimitat una proposta de resolució de condemna als «vaixells de la mort», els vaixells saudites que, carregats d’armes nordamericanes i europees, les transporten fins a Aràbia Saudita per ser emprades contra la població Iemenita. Abans de votar la direcció del partit, el Plenari ha aprovat l’informe de Presidència per unanimitat. En el seu informe, Barberà ha remarcat el paper que ha jugat ERPV en els darrers anys en casos com ara la condemna del Senat espanyol a l’assassinat de Guillem Agulló, la constant demanda de la reciprocitat dels mitjans en català o el fet que la Comissió Europea estiga investigant per què en 17 anys no s’ha clausurat correctament l’abocador de Real. «Sempre marquem camins polítics, per més que ens vulguen silenciar. Som fonamentals. De fet som l’única força política, estructurada com a tal, amb presència arreu el País Valencià marcadament d’esquerres, amb la república a l’horitzó i sobiranista», ha dit Barberà en el seu discurs. El President d’ERPV ha valorat especialment la tasca dels companys dels grups parlamentaris al Congrés i al Senat durant el seu balanç dels últims anys afirmant que «són la gran eina que ens permet traslladar al govern espanyol els temes i preocupacions de la gent del País Valencià». La nova Secretaria General d’ERPV, Maria Pérez ha presentat el Pla de Treball per als pròxims 4 anys, un pla que posa en marxa estructures per connectar la militància de dalt abaix del País i aquesta amb el carrer, de manera que «siguem una volta més i amb més intensitat, la veu de cada racó del País».

El buc de càrrega saudita Bahri Jazan,

ELS "VAIXELLS DE LA MORT" SAUDITES NO PODEN FER ESCALA AL PORT DE SAGUNT

ERPV, 05/03/2020 Josep Barberà:«Cap persona de bé pot consentir que a casa nostra donem port a un vaixell carregat de mort. Les armes que passaran pel Port de Sagunt aquest dissabte mataran la població del Iemen en poques setmanes. Apel·lem a totes les forces polítiques, a les autoritats marítimes i del govern espanyol i a la ciutadania a no consentir aquest mercadeig de morts i de vergonya. I, sobretot, no podem consentir que ningú des del govern espanyol ens diga que no saben que dins dels vaixells viatgen armes de guerra que els saudites empraran contra la població civil.» El Grup Republicà al Congrés dels Diputats ha registrat aquest migdia, a instàncies d’Esquerra Republicana del País Valencià una PNL (Proposició No de Llei) perquè es deneguen els permisos d’escala als bucs que porten armes sospitoses de ser emprades en la guerra del Iemen i, en concret, davant l’escala prevista per a aquest dissabte del buc Bahri Jazan. La PNL, que es debatrà en la Comissió de Defensa, es planteja després que el Govern espanyol responguera per escrit a preguntes dels nostres diputats sobre l’escala del buc Bahri Abha afirmant que «si se tuviese conocimiento o existiese riesgo de uso indebido de los materiales exportados, el Gobierno español aplicaría el artículo 8 de la Ley 53/2007 sobre el control del comercio exterior de material de defensa y de doble uso». Des d’ERPV considerem que hi ha indicis més que provats que ens diuen que la càrrega dels bucs de la naviliera saudita transporten armes per ser emprades contra la població iemenita. Un fet, aquest que contravé la legislació espanyola i internacional, tal com expliquem a l’exposició de la PNL registrada. El president d’ERPV, Josep Barberà ha fet una crida a les autoritats marítimes a revocar el permís d’escala del Bahri Jazan aquest dissabte. «Cap persona de bé pot consentir que a casa nostra donem port a un vaixell carregat de mort. Les armes que passaran pel Port de Sagunt aquest dissabte mataran la població del Iemen en poques setmanes.

8é CONGRÉS D'ERPV A ALCOI.

ERPV 05/03/2020. Militants d’arreu el País Valencià es reuniran aquest dissabte 7 de març a l’Espai Àgora d’Alcoi per debatre i decidir el full de ruta d’ERPV dels pròxims 4 anys i votar la direcció que comandarà el partit sobiranista republicà. Tancat el termini reglamentari només s’ha presentat una candidatura encapçalada per l’actual president de la formació republicana, Josep Barberà qui sota el lema «Créixer per avançar, créixer per guanyar» proposa al Congrés una remodelació de la direcció en la qual s’incorpora la figura de la Secretaria General en la persona de Maria Pérez. La candidatura que opta a dirigir el partit durant quatre anys presenta també al Congrés una proposta de Pla de Treball que dibuixa l’estratègia a seguir en un moment en el qual al País Valencià va conformant-se i definint-se un espai sobiranista. A parer de Josep Barberà «la gent del País Valencià comença a veure clar que només si treballem pels valors republicans i d’esquerres deixarem de patir des del punt de vista econòmic, social i cultural. Estem veient com a tot l’Estat espanyol està creixent el moviment contra el règim del 78. Cada dia més s’assumeix des del país que la por no ens condueix enlloc, ni evita la mordassa de la dreta més radical». El 8é Congrés Ordinari començarà a les 10h de dissabte a l’Espai Àgora d’Alcoi, a la plaça de Ramón i Cajal, 6.  En acabar el Congrés, bona part dels asistents acudiran a dinar a la Filà Gusmans, que justament dissabte dia 7 farà l'assaig de les embaixades, un dels actes principals de les festes de moros i cristians, declarades d'Interés Turístic Internacional. Des del comitè organitzador del 8é Congrés valoren molt positivament el fet de poder fer coincidir el dinar de germanor del mateix amb un acte tan important per al poble d'Alcoi.

DONES AMB TOTS ELS DRETS. El País Valencià es mobilitza pel 8 de març

ERPV. 04/03/2020 Un any més el País Valencià es mobilitza pel 8 de març, palesant així la preocupació per la igualtat real i davant actituds que sovint ens recorden temps foscos per als drets de les dones.  Des d'ERPV veiem amb preocupació la banalització del feminisme que plantegen segons quins colectius de caire polític i religiós, per això us animem de nou a prendre els carrers de les ciutats aquest diumenge 8 de març, data reivindicativa per excelència del moviment feminista.  Són moltes les ciutats i els pobles que han organitzat manifestacions i concentracions. Us les facilitem a continuació perquè ningú es quede a casa. Les dones d'avui no tindriem molts dels drets que hem assolit si les que ens precediren no hagueren eixit al carrer a lluitar pel col·lectiu feminista. Així doncs, animeu-vos i eixiu de casa. Alacant            11h       eixida de Maisonave / Frederic Soto Alcoi                12h       plaça d'Espanya Ayora              11h        Pavelló municipal Camporobles  10h       Ajuntament Castelló          18h       plaça de Maria Agustina Caudiel           10.30h  plaça Llavador Elda/Petrer     12h       av. Reina Sofia / av Felip V Elx                  11.30h  plaça Els Algeps Novelda          10h      plaça Espanya Ontinyent        18h      Ajuntament Sagunt            18h      Ajuntament Vinaròs           18h      Ajuntament Xàtiva             18h      Casa de les Dones Pobles que posen autobusos per acudir a manifestacions: Gata            16h     Eixida del Camp de futbol vell per anar a València Vall d'Uixó   16.30  Eixida de l'estació d'utobusos per anar a Castelló Des d'Esquerra Republicana del País Valencià vos animem a acompanyar-nos en la manifestació que recorrerà els carrers de València aquest diumenge a les 18h i que partirà de davant de l'Institut Lluís Vives.  Cada dia de l'any treballem perquè la igualtat real siga un fet, però ara toca demanar-la als carrers.

Inadmissible,

“Gaudeix al màxim d’aquest any. Amb molt d’afecte”. Heus ací les tres paraules -gaudeix, aquest i amb- que han encés els ànims dels més valencians de tots, eixos que majoritàriament només escriuen -i parlen i insulten- en castellà quan emeten sentències sobre llengua. El blaverisme s’ha acarnissat amb la Fallera Major de València 2020, Consuelo Llobell, perquè els bons desitjos de la reina de la festa estan escrits en “català”. I és que, entre els més de vint anys de polítiques lingüístiques nefastes i la laxitud de les accions descafeïnades de la nova era, encara hi ha qui gosa abrandar una qüestió tancada. Inadmissible per tres motius. En primer lloc, perquè va en contra de la realitat científica i històrica. En segon lloc, perquè topa amb la realitat jurídica: més de quaranta sentències avalen l’equivalència dels termes valencià i català i reconeixen la unitat de la llengua. Finalment i principal, perquè desqualificar, increpar i amenaçar una persona no té justificació possible. Ni tan sols per a aquells que creuen que hi tenen dret perquè estan convençuts que el seu és un altre idioma. Perquè això, senyors, ni és nacionalisme ni és valencià; això té un nom i és feixisme. ERPV - Sectorial de Política Lingüística