País Valencià

Totes les notícies

ESQUERRA REPUBLICANA DEL PAÍS VALENCIÀ I ESQUERRA VALENCIANA DEMANEN A LA MESA DE LES CORTS QUE PROMOGA UN DEBAT I QUE CONDEMNEN L'EMPRESONAMENT DELS MEMBRES DEL GOVERN DE CATALUNYA.

El President d'Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, ha registrat un prec, en nom de la seua formació i d'Esquerra Valenciana, a la Mesa de les Corts Valencianes perquè promoguen un debat sobre la greu situació desencadenada a Catalunya arran les detencions i empresonament del Vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i set Consellers del Govern. Barberà sol·licita a la Mesa en el seu escrit que les Corts Valencianes "...condemnen l'actuació desmesurada duta a terme pel Govern Espanyol amb l'aplicació de l'article 155 i pels tribunals espanyols amb la detenció i empresonament de part del Govern català." Les formacions d'Esquerra Republicana i Esquerra Valenciana han demanat "valentia política" i alerten les Corts del perill de mirar cap a un altre costat davant la judicialització de la política que ja patim els valencians amb l'entorpiment d'iniciatives legislatives pròpies. L'actuació d'ahir de l'Audiència Nacional, empresonant 8 membres del Govern català, fa recordar l'antic Tribunal de Orden Público. A més a més segons l'escrit de petició "Els valencians i les valencianes no podem consentir que el Fiscal General de l'Estat actue a les ordres i el dictat del govern. No podem assumir la vulneració de drets dels acusats botant-se totes les mesures de seguretat i creant un greu cas d'indefensió, sense termini de trasllat de querelles, sense mesures cautelars individuals i amb la dispersió de presos." Esquerra Republicana del País Valencià i Esquerra Valenciana, forces polítiques lleials a les institucions esperen que els grups polítics de les Corts tinguen el coratge necessari per a defensar la màxima institució  dels valencians i les valencianes.

ESQUERRA REPUBLICANA DEL PAÍS VALENCIÀ I ESQUERRA VALENCIANA COMENCEN A CAMINAR JUNTES.

El President d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, ha tancat l’Aplec del Puig anunciant “Esquerra Republicana del PV es converteix en el pal de paller de l’independentisme valencià i Esquerra Valenciana serà la segona pota d’eixe pal de paller”   Des d’ara les dos formacions encenten un camí en el què treballaran orgànicament de forma conjunta. La finalitat és aglutinar el valencianisme, republicà i d’esquerres del País Valencià per avançar en l’assoliment de la sobirania. “És l’hora de sumar, de mirar-nos com a poble i avançar, en el sentit més fusterià” ha dit Jaume Ferrà, membre del Consell polític d’Esquerra Valenciana en el seu discurs.                             Esquerra Valenciana, formació que va crear l’Entesa juntament amb Esquerra Unida, va formar part del Bloc Nacionalista Valencià amb la intenció d’aglutinar el bloc nacionalista i d’esquerres fins desembre passat. “Quan compromís ha començat a involucionar hem hagut de deixar el Bloc”, ha assegurat Jaume Ferrà, membre del Consell Polític d’Esquerra Valenciana.   El tradicional Aplec del Puig ha parat una especial atenció a la figura de Joan Fuster en el 25é aniversari de la seua mort, amb la participació de Tomàs de los Santos qui ha interpretat l’adaptació del poema “Criatura dolcíssima” del mestre de Sueca.   El portaveu nacional de les Joventuts d’Esquerra Republicana, Pau Morales, ha destacat el paper que els joves han jugat en el procés català i ha posat el poble valencià com a exemple de resistència “Vosaltres heu sigut referent del que és la lluita contra les actituds feixistes des de fa anys”.   Per la seua banda la diputada al Congrés d’Esquerra Republicana, Teresa Jordà, ha fet un al·legat de la República Catalana recentment proclamada i de l’actitud violenta del govern espanyol “Hem proclamat la Repúbica Catalana i el que ens ha mostrat és el que molts ja sabiem: la cara oculta de l’Estat espanyol demofòbic i autoritàri que et deixa tenir un projecte polític sempre que no el vulguis exercir”.

Repressió a la democràcia

El president espanyol Mariano Rajoy ha pres hui una decisió totalitària com mai havíem viscut a la democràcia espanyola, més propera a un colp d’estat que a una resposta democràtica a l’oferiment de negociació i mediació del Govern català. Per això, des d’Esquerra Republicana del País Valencià més que mai fem una crida a la defensa de la democràcia i dels drets civils i polítics del poble de Catalunya i de la resta de pobles de l’estat. El Govern de Catalunya i el Parlament han estat elegits pel poble català i per tant estan legitimats per decidir en nom del poble de Catalunya. Més encara després dels resultats del referèndum del passat 1 d’octubre en què el sí va guanyar abastament malgrat la violència policial exercida per l’estat que avui decideix imposar l’article 155. La violència d’estat patida a Catalunya ens ha fet viure episodis impensables en un estat democràtic: detencions d’alcaldes i càrrecs públics, violació de correus, intervenció dels comptes de la Generalitat, agressions a població civil, detenció i empresonaments sense fiança per idees polítiques. Avui, amb l’anunci oficial de l’aplicació del 155, el govern espanyol hui s’ha carregat la democràcia espanyola i això ens ha de fer alçar la veu contra el govern i aquells que li donen suport, PSOE i C’s. No podem consentir que les forces polítiques amb menys representació a Catalunya, aquelles menys valorades pel poble català decidisquen el futur de Catalunya, suplanten el seu govern, es facen càrrec de la seguretat i controlen els mitjans públics catalans. Què volen aquesta gent? Aquesta no és la mediació i el diàleg que demana Europa i la comunitat internacional. El poble català va triar el seu govern i aquest és l’únic govern a reconèixer. El poble català va decidir el seu futur i només caben mesures que pacten acords de desconnexió. Com ha dit Maria del Mar bonet «El que volen és empresonar l’esperança i no ho aconseguiran.

Llibertat presos polítics

El tancament de Jordi Cuixart i Jordi Sanchez a la presó de Soto del Real sota l'acusació de sedició és el punt més greu de l'aplicació encoberta de l'article 155 de la Constitució espanyola que hem viscut fins avui. Amb ells volen empresonar la llibertat de centenars de milers de persones que, des del civisme més acurat han demanat en els darrers anys poder decidir el futur del seu País, la República Catalana. Els demòcrates de debò, i no aquells que tergiversen el vertader sentit de la democràcia, ens hem de rebel·lar davant els fets més greus contra la llibertat de l'individu i de la col·lectivitat que hem patit des del colp d'estat del franquisme.   No ens deixem enganyar una volta més. Si algú pensa que “és un problema dels catalans” s'equivoca. És un problema de tota una societat que veu amenaçada la seua capacitat de conviure amb gent de diferents visions polítiques, econòmiques, culturals i territorials. Aquesta gent que no tremola a l'hora d'empresonar representants de la societat civil més pacífica no tardarà massa en retallar els nostres drets.   Des d'Esquerra Republicana del País Valencià fem una crida a les valencianes i valencians a exigir la llibertat dels “Jordis”. No podem seguir callant davant les retallades de drets civils que està duent a terme el govern espanyol del PP amb el suport del PSOE i C's.   Per al president d'Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà “si fins ara era criticable posar-se de perfil o mantindre l'equidistància, en aquestos moments és absolutament indecent no posicionar-se en contra de les darreres decisions del govern d'Espanya”. Barberà ha recordat que els successius governs espanyols, tant del PSOE com del PP “foren capaços de seure a negociar amb ETA, però es neguen a parlar amb un govern legítim que només demana assolir el dret a decidir el seu futur”.   Esquerra Republicana del País Valencià fa una crida a la societat valenciana i a les forces polítiques del nostre territori a defensar fermament el dret a l'autodeterminació, així com els drets a la llibertat de pensament i d'expressió i ens emplaça a tots a la concentració que tindrà lloc avui a les 19.

ESQUERRA REPUBLICANA DEL PAÍS VALENCIÀ PORTARÀ AL PARLAMENT EUROPEU I AL CONGRÉS DE DIPUTATS DE MADRID LES AGRESSIONS FEIXISTES PEL 9 D’OCTUBRE A VALÈNCIA

El President d’ERPV, Josep Barberà, ha anunciat avui que el seu partit va a portar al Congrés de Diputats, i al Parlament Europeu els fets ocorreguts ahir a València durant la manifestació del 9 d’octubre. La gravetat dels fets, que van protagonitzar grups d'ultra dreta amb el consentiment de les forces policials i la delegació del govern espanyol fa que  ‘no podem tolerar agressions feixistes de grups organitzats a manifestants pacífics. És inadmissible que en ple s. XXI hàgem de demanar democràcia i llibertat d’expressió’. La formació republicana presentarà una bateria de preguntes a ambdues cambres legislatives sobre els fets i les accions que pensen dur a terme. ‘Les agressions patides pels manifestants ahir a València, tant els de la processó del matí, com els de la manifestació valencianista de la vesprada, són fruït del caldo de cultiu que suposa l’estat de setge policial i la connivència dels poders de l’estat i de la corona, amb la repressió als ciutadans que es volen expressar lliurement. Això alimenta el feixisme més violent i perillós. Algú haurà de donar explicacions’. Ha sentenciat Barberà.

Comunicat ERPV sobre la manifestació del 9O: Vergonya, cavallers, vergonya.

VERGONYA, CAVALLERS, VERGONYA Enguany el 9 d'octubre no podem fer com que no passa res d'excepcional. El món sencer crida contra la violència d'estat patida a Catalunya fa una setmana i nosaltres no podem ni volem fer com que no passa res. Per això enguany, tot i convocar de forma unitària amb la Comissió Nou d'Octubre sota el lema «Sí al Valencià», anem més enllà i alcem la veu com va fer Jaume I en veure que els seus cavallers tenien por d'avançar en la contesa i ens manifestarem sota el lema "Vergonya, cavallers, vergonya". Considerem important convocar de forma unitària des de la Comissió Nou d'Octubre la manifestació. No serem nosaltres els qui deixem de treballar per la unitat en la defensa dels drets del País Valencià i per això convoquem junt amb les entitats que en formen part d'aquesta comissió a eixir al carrer el nou d'octubre per dir Sí al Valencià. Enguany però, no ens podem quedar en la reivindicació de la llengua. Hi ha motius per a alçar la veu i prendre partit en la lluita per la democràcia. A més de la protecció de la llengua, eix fonamental en les reivindicacions històriques d'Esquerra Republicana del País Valencià, cal reivindicar la protecció dels drets més elementals que hem vist amenaçats i vulnerats en el poble de Catalunya els darrers dies: el dret a la llibertat d'expressió i el dret a l'autodeterminació i hi ha motius per a exigir respecte cap al poble valencià. En una data en què commemorem fets històrics que ens uneixen al poble germà de Catalunya no devem mirar cap a un altre costat. Enguany no estem de festa, el record dels ferits del passat 1 d'octubre a Catalunya ens ho impedeix. Les imatges de regidors obligats a declarar, les acusacions de "sedició", el discurs d'un rei que diu parlar en nom de tots però deixa milions de ciutadans de banda... Són massa elements per a seguir mirant de costat. Comença a ser hora de dir PROU. Més enllà dels assumptes identitaris hem d'alçar la veu per protegir i salvar els drets i les llibertats de les persones que a hores d'ara estan amenaçats per la monarquia parlamentària de l'estat espanyol.

AJUDEM ELS CATALANS EN EL CAMÍ DE LA REPÚBLICA CATALANA. NO ÉS L'HORA DE LA TERGIVERSACIÓ I EL DISCURS AMBIGU

Des d'Esquerra Republicana del País Valencià condemnem rotundament la violència d'estat patida ahir a Catalunya en la jornada del referèndum d'autodeterminació. L'executiu que presideix Mariano Rajoy és el principal responsable de l'enviament d'efectius de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil amb l'única finalitat de fer servir la violència contra la població catalana i en cap cas de garantir la seguretat en la jornada electoral.   Mariano Rajoy però, no és l'únic responsable d'aquests fets que denunciem. La inadmissible connivència del PSOE i de C's han estat decisives per a poder dur a terme la repressió i vulneració dels drets fonamentals dels catalans.   I si l'equidistància dels dies previs al referèndum era del tot indecent, no ho és menys voler treure rèdit polític del resultat del referèndum apuntant que la solució per a Catalunya és la dimissió de Rajoy per a encetar un camí de converses i negociacions com si res hagués passat; com si parlarem de rivals en condicions d'igualtat davant d'un conflicte a resoldre. No oblidem que una part ha dut a terme una votació democràtica mentre l'altra ha emprat fraudulentament totes les eines jurídiques i de seguretat de l'estat per a impedir l'exercici de la democràcia.   No es pot parlar de negociar sense més quan hem vist com el 56% del poble català ha acudit  a votar tot i saber des de primera hora del matí que les forces de seguretat espanyoles estaven emprant la violència contra la gent. No es pot negociar d'igual a igual quan sobre la taula de negociació hi ha 844 ferits certificats per autoritats mèdiques que només pretenien dipositar el seu vot dins l'urna. No es pot encetar des de zero cap negociació quan el 90% dels votants han votat SÍ, han votat encetar el nou camí d'una república independent, allunyant-se així de la monarquia parlamentària.   El poble català és lliure i sobirà de decidir el seu futur, així ho ha fet i en aquesta línia es planteja treballar el seu govern, acatant el mandat del poble, tal com haurien de fer tots els governs.

JOSEP BARBERÀ: CONDEMNEM LA VIOLÈNCIA DESMESURADA AL REFERÈNDUM DE CATALUNYA I EXIGIM AL GOVERN VALENCIÀ UN POSICIONAMENT CLAR.

El President d'Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, ha condemnat hui des de Catalunya la "desmesurada acció policial contra la població civil catalana" desplegada per ordre del Ministeri de l'Interior. "Hem vist policia i Guàrdia Civil carregant contra gent gran i menors d'edat sense cap escrúpol. S'estan donant imatges més pròpies d'una dictadura que d'un estat de dret".   A la condemna Barberà ha afegit una demanda al Govern Valencià "On està el Govern Valencià? No poden seguir de perfil davant un problema de vulneració de drets tan greu. Exigim al Consell un posicionament clar, ja no val l'equidistància davant les agressions desmesurades cap a la població catalana" i ha encoratjat a les valencianes i valencians a demanar al govern una postura clara al respecte.   Barberà està a Catalunya acompanyat de bona part de l'executiva d'Esquerra Republicana del País Valencià i d'un gran nombre de militants i simpatitzants que han volgut donar suport i ajudar a que la votació es duga a terme. Des de punts com Barcelona, Tarragona, Sant Carles de la Ràpita, Alcanar, Montblanc han presenciat des de primera hora del matí l'excès en les actuacions policials.   El Tractat de la Unió Europea prohibeix als Estats membres la utilització de la força militar contra la població, motiu d'expulsió de la UE. "La Guàrdia Civil és un cos militar i s'està utilitzant contra la població, la Unió Europea haurà de posicionar-se al respecte" ha remarcat Barberà

DIVERSOS CÀRRECS PÚBLICS LOCALS D’ERPV ES SOLIDARITZEN AMB CATALUNYA EN ELS PLENS DELS AJUNTAMENTS

Aquesta semana moltes poblacions del País València han celebrat els respectius Plens ordinaris dels seus ajuntaments. En eixe sentit diversos dels  regidors i regidores que Esquerra Republicana del País Valencià té al llarg i ample de les comarques valencianes, han aprofitat l’ocasió per solidaritzar-se amb el procés popular i democràtic que viu el poble català. Tant és així que a poblacions com Barxeta o Simat de la Valldigna s’han aprovat iniciatives dels càrrecs republicans en suport als Alcaldes imputats per posar urnes i en defensa de la democràcia. A pobles com Crevillent, Benicarló, on és regidor el President d’ERPV Josep Barberà, Faura, Benifairó o Benavites, els regidors i regidores republicans han mostrat missatges de suport i han fet declaracions en favor del referéndum de l’1-O. D’altra banda a municipis com Xixona o Vinaròs, hem vist com els grups del PP, PSOE, C’s i fins i tot Podem en el cas de Vinaròs s’han alïat per esquivar el debat, evitant incloure el punt dins l’ordre del dia. Igual que en Algemesí, on el PP amb connivencia dels grups del govern ha esmenat l’esmena de suport al poble de Catalunya canviant completament el sentir de la mateixa.