País Valencià

Totes les notícies

El Senat aprova la moció d’Esquerra per protegir l’arròs de les importacions del Vietnam.

País Valencià, 2 d'octubre de 2020.   "El Delta de l'Ebre i l'Albufera necessiten d'una atenció i protecció especial, perquè les seues característiques geogràfiques, ambientals i climatològiques fan molt dificil que puguen donar cabuda alternatives agronòmiques exitoses com les de l'arròs" Josep Rufà La Comissió d’Agricultura del Senat va aprovar ahir, amb l'únic vot en contra del partit Socialista, la moció d’Esquerra Republicana on  es demanen diferents accions per corregir els efectes que pot provocar l’Acord de lliure comerç de la Unió Europea amb el Vietnam sobre els productors i els preus de l’arròs. La moció ha iincorporat esmenes d’addició d’altres grups. El senador republicà Josep Rufà va destacar que “cal activar mesures de control i correcció davant un Acord que va entrar en vigor aquest mes d’agost i que pot representar una amenaça per al manteniment del conreu de l’arròs i la viabilitat de les explotacions del Delta de l’Ebre i l’Albufera”. En aquest sentit va apuntar que el govern vietnamita esperava augmentar les exportacions d’arròs a Europa en un 20% aquest any, i fins a un  44% l’any 2030. Rufà que va recordar les grans destrosses provocades pel temporal Glòria als arrossaires, sobre tot del Delta de l'Ebre, es va mostrar convençut que “l’aprovació d’aquesta moció pot ser una assegurança per als agricultors i les cooperatives d’arròs”. El senador però desitja “que la informació sobre l’evolució del mercat i dels preus de l’arròs que requereix la moció aprovada, es dispose dins d’un  termini raonable, i no passe com en el cas dels cítrics, que quan s’ha pogut disposar dels informes pertinents el mercat d’ací ja estava tocat, i no s’havia activat la clàusula salvaguarda”. Per acabar la seva intervenció Rufà va advertir que  “l’Acord amb el Vietnam inclou clàusules de salvaguarda que fan referència a la protecció del clima, els drets laborals i els drets humans, però caldrà veure quantes vegades es revisaran i qui les revisarà”.

BANKIA – CAIXABANK, LA FUSIÓ DE LES ELITS.

ERPV. 14/09/2020 “Hem de bastir un nou model bancari que atenga més la ciutadania i no tant el que dicta De Guindos des del Banc Europeu.” Josep Barberà Enfront de la concentració bancaria, proposem la fragmentació i la territorialització Davant l'anunci, de la nit al dia, de la fusió de les entitats bancàries Bankia i Caixabank, Esquerra Republicana del País Valencià veu amb preocupació que aquesta siga -una volta més- una mesura que afavorisca l'elit financera espanyola i deixe de banda els interessos socials i econòmics del País Valencià i de la gent que en ell hi viu. És preocupant, en primer lloc, la repercussió que sobre la ciutadania tindrà la fusió que comportarà el tancament d'oficines, la pèrdua de llocs de treball, l'abandó de pobles amb baixa densitat poblacional, la reducció de l'oferta al consum de productes bancaris o l'obstrucció -per competència desigual- a les entitats menudes i/o cooperatives i de banca ètica. Aquesta fusió és un pas més en el procés de concentració bancària impulsat pel Banc d’Espanya des de la crisi del 2008, en el qual s’ha anat forçant la fusió de les entitats financeres amb l’esperança que augmentant la grandària de les entitats tots els seus problemes desapareixerien, però que ja ens ha costat desenes de milers de milions d’euros a la ciutadania. Per a Josep Barberà, president del partit republicà és urgent recuperar el teixit d'entitats bancàries i d'estalvi a casa nostra: “El País Valencià necessita dels bancs i les caixes arrelades a les comarques i els pobles, entitats que coneguen els problemes de la ciutadania i de les xicotetes i mitjanes empreses valencianes. Una tasca que haurien de dur a terme amb urgència el president Puig i el conseller Soler”. Per a Barberà no podem deixar perdre més temps “Hem de bastir un nou model bancari que atenga més la ciutadania i no tant el que dicta De Guindos des del Banc Europeu.” Amb la fusió, l'estat espanyol que actualment té el 62% de Bankia a través del FROB passaria a tindre'n al voltant d'un 14% allunyant-nos encara més de la banca pública o amb participació pública.

L’AMPLIACIÓ DEL PORT DE VALÈNCIA NECESSITA UNA NOVA DECLARACIÓ D’IMPACTE AMBIENTAL.

ERPV, 21/07/2020 Esquerra Republicana del País Valencià no deixarà de preguntar al govern espanyol per l’ampliació del Port de València mentre no hi haja una nova Declaració d’Impacte Ambiental que avale el projecte. Els republicans valencians es reafirmen en la seua demanda de transparència sobre el projecte que suposarà un greu perjudici ambiental i denuncien el «politiqueig» barroer que s’ha fabricat des d’un mitjà de comunicació que vol emmascarar la inviabilitat d’un macroprojecte sota l’enfrontament entre valencians i catalans. En paraules del president d’ERPV, Josep Barberà, «no acceptarem que es barrege el fet nacional amb el politiqueig d’aquells que, davant l’absència d’arguments, revifen problemes inexistents». ERPV incideix en què la protecció ambiental i el canvi de model productiu és un dels eixos polítics de fa anys i, en aquest sentit, sempre estarà del costat de col·lectius com Per l’Horta, Acció Ecologista Agró, Ecologistes en Acció, l’associació de Veïns i Veïnes de Natzaret, Recuperem la Punta o Forn de Barraca que fa anys que defensen l’Horta i els Poblats Marítims davant les agressions de l’estat. Per a Barberà «és lamentable que es vulga estigmatitzar col·lectius formats per molta gent que milita a forces polítiques ben diferents i que, a més, és sabut per tots. A Esquerra no demanem el carnet a ningú a l’hora de defensar allò que considerem just». De fet les preguntes al govern espanyol formulades pel Grup Republicà al Congrés, són fruit del consens amb els col·lectius de defensa del territori que les han debatut internament. Segons ha explicat el president d'Esquerra Republicana del País Valencià "malgrat les difamacions seguirem sent un instrument útil per als col·lectius ciutadans i les entitats i és per això que hem vehiculat les propostes que ens han arribat. Com sempre hem fet des del republicanisme valencià ens posem al servei dels valencians des de les institucions i des del carrer" El portaveu del Grup Republicà al Congrés Gabriel Rufián, assabentat dels atacs de la dreta antivalenciana ha declarat en el mateix Congrés «l’únic que volíem saber era l’impacte ambiental d’aquesta ampliació.

TERESA GARCERÀ ELEGIDA PRESIDENTA D’ERPV – L’HORTA.

ERPV, 17/07/2020   La històrica militant republicana Teresa Garcerà ha estat elegida pel 89 per cent dels vots de la militància nova presidenta comarcal d’Esquerra Republicana del País Valencià-l’Horta.   Les seues primeres paraules han sigut d’agraïment al president eixint, Josep Marí, de qui ha destacat la seua capacitat per a treballar i per a indignar-se amb totes les situacions de manca de drets de la comarca.   Acompanyada d’un nodrit grup de militants de València, Mislata, Montcada i Alfara entre d’altres localitats, Garcerà ha exposat al congrés comarcal les línies polítiques que considera fonamentals per a fer d’ERPV-EV l’eina de canvi i millora per a l’Horta.   «La comarca de l’Horta travessa per un dels moments més crítics en molt de temps. Qui ens anava a dir que sota un suposat govern progressista hauríem de veure com s’acaba de destruir l’horta de València i d’altres pobles. Des d’ERPV hem d’estar on sempre hem estat, al costat de la terra i de qui vol treballar-la, al costat de la preservació del paisatge i el medi. Al costat de les persones que veuen com un decret signat a Madrid s’emporta les seues terres i cases. No pot ser que hi haja una família acampada al mig de l’horta per evitar que li instal·len un post al seu terreny» ha dit Teresa Garcerà, tot remarcant la presència de la ciutat de València a la comarca, un fet que, segons ha destacat, «fa que no puguem baixar mai la guàrdia». En aquest sentit ha esmentat la situació del CIE de Sapadors o l’ampliació del Port de València com a «temes que ens han de tindre vigilants permanentment».   Quant a la política de portes endins, la nova presidenta comarcal ha mostrat la voluntat del nou equip de teixir complicitats amb cada militant de cada agrupació. «Des de fa anys sabem que ens hem de cuidar els uns als altres. La militància hem d’estar en contacte permanent. Amés a més hem de posar en valor la militància política.

FRANCESC GIL, NOU PRESIDENT D’ERPV A LA RIBERA ALTA.

ERPV, 11/07/2020 Avui dissabte 11 de juliol s’ha celebrat el congrés comarcal d’Esquerra Republicana del País Valencià a la comarca de la Ribera Alta. La militància ha donat el seu suport unànime a Francesc Gil i el seu equip, conformat per Francesc Sanxis, Júlia Andrés, Josep Quiles, Berta Calvo i Josep Solà. El nou president ha explicat el pla de la nova direcció comarcal per a augmentar la implantació del partit a tots els pobles de la Ribera Alta «ens hem de constituir com una eina de país que ens faça superar la tanca electoral del 5% per accedir a les Corts» ha dit Gil en la seua intervenció tot destacant temes fonamentals per a la comarca com són els problemes amb els trens de rodalies, la conservació i protecció del Xúquer, el problema de les plagues dels cítrics i de la cadena de distribució dels productes del camp. En aquest sentit ha manifestat que «som el partit que lluita des del primer dia contra els acords d’Europa amb tercers, des del vot negatiu a l’acord amb Sud Àfrica al de fa setmanes contra l’acord amb Vietnam, del que aquesta mateixa setmana hem demanat informació al govern espanyol. I tot això la gent de la Ribera Alta ho ha de saber. Ha de saber que si pot comptar amb una força política de debò, som nosaltres, és Esquerra Republicana del País Valencià». Al congrés de la Ribera Alta han estat presents el President d’ERPV Josep Barberà, la Secretaria General Maria Pérez i el Secretari d’Organització Domènec Garcia. Barberà s’ha mostrat satisfet per l’equip que dirigirà el partit a la comarca «un equip de gent amb ganes de donar a conèixer els principis republicans a la Ribera Alta, i de posar-se al servei de les dones i homes que hi viuen. Poques comarques com aquesta pateixen directament el que suposa estar sotmesos a un govern que ens menysprea.»  

DANIEL GALVANY PRESIDIRÀ L’EXECUTIVA COMARCAL DEL BAIX VINALOPÓ

ERPV, 10/07/2020 La federació comarcal del Baix Vinalopó ha triat Daniel Galvany president en el congrés comarcal que ha tingut lloc aquesta vesprada en la Casa de la Cultura de Crevillent. Galvany, militant històric d’ERPV de Crevillent, enceta una nova etapa acompanyat de Josep Candela -actual regidor a Crevillent-, Julià Jiménez, Remei Tortosa, Josep Àngel Asensio, Lorena Pérez, Josep Perucho i Maria Garcia. En la seua intervenció, Daniel Galvany ha destacat com és de difícil obrir escletxes per al sobiranisme republicà d’esquerres al sud del sud del País Valencià, on la desafecció per la política és major que a la resta del país i on les agressions a la llengua són constants i virulentes, entre d’altres. «Som pocs els que donem la cara pel País Valencià lliure i sobirà pel qual treballem des d’Esquerra Republicana del País Valencià però som cada dia més necessaris. La realitat que vivim ens demostra que només des dels principis bàsics del republicanisme podrem construir una societat més justa i igualitària. Ens comprometem a persistir perquè el Baix Vinalopó ens necessita.» Galvany ha fet una crida a involucrar-se en el projecte republicà del sud del país «la gent del Baix Vinalopó que se sent d’esquerres, que vol avançar en els valors republicans i que aspira a veure i a viure en un País Valencià que no li dega res a Madrid ha de saber que el seu lloc és Esquerra Republicana. I tenim el deure de fer que la gent isca de l’armari políticament, que perda la por a dir clar que és republicana, d’esquerres i sobiranista». Al Congrés del Baix Vinalopó han acudit el president d’ERPV, Josep Barberà, la Secretaria General Maria Pérez i el Secretari d’Organització Domènec Garcia. En finalitzar el congrés Barberà ha felicitat la direcció elegida de qui ha dit que «són exemple de persistència i coratge, militants de pedra picada que fan un gran treball que donarà fruits els pròxims anys. Perquè allà on està Esquerra Republicana els ajuntaments funcionen millor, i com a prova tenim Crevillent on el regidor de la coalició L’esquerra de Crevillent està fent un gran paper».

PREGUNTEM AL GOVERN ESPANYOL PER LES CONSEQÜÈNCIES DEL TRACTAT AMB VIETNAM SOBRE EL CULTIU DE L’ARRÒS.

ERPV, 10/07/2020 Els senadors d’Esquerra Republicana Sara Bailac i Miquel Aubà han demanat al Govern espanyol que conteste per escrit a una sèrie de preguntes sobre les conseqüències que tindrà l’acord europeu de comerç amb Vietnam en el cultiu de l’arròs a l’Albufera de València i al Delta de l’Ebre. Les preguntes s’han registrat després de la compareixença del Ministre d’Agricultura espanyol en la comissió d’agricultura del Senat, a Madrid, i incideixen en la necessitat de saber l’impacte que l’acord tindrà sobre el cultiu de l’arròs a Catalunya i el País Valencià, així com les mesures que té previstes el govern espanyol per vigilar el compliment d’aquest. Els senadors republicans han demanat també si el govern espanyol ha previst plantejar a la Comissió Europea la creació d’una mesa de seguiment així com que s’informe mensualment de les importacions derivades de l’acord. L’acord de lliure comerç UE-Vietnam elimina pràcticament els drets de duana entre els dos blocs (99%) i facilita la contractació pública de ciutadans del Vietnam per empreses d’Europa. El principal problema de l’acord rau en els productes que s’exporten entre els dos blocs. Mentre la Unió Europea exporta maquinària, equips de transport, productes químics i productes agrícoles. Vietnam exporta a Europa, sobretot, material de telecomunicacions, roba i aliments com és el cas de l’arròs. La secretaria general d’ERPV, Maria Pérez, ha mostrat la seua indignació per la pròxima entrada en vigor de l’acord «no entenem que Europa haja posat protecció a productes agraris com ara el vi de la Rioja, el formatge parmesà o el xampany francès i s’oblide d’un producte com l’arròs que, a més de ser un sector econòmic és un element regulador de l’ecosistema de l’Albufera o el Delta. No es pot parlar de la necessitat de protegir la biodiversitat mentre amb els acords econòmics la posem en perill». L’acord va tirar endavant per 401 vots a favor, 192 en contra i 40 abstencions.

ESQUERRA REPUBLICANA PREGUNTA AL GOVERN ESPANYOL PER LA DETENCIÓ VIOLENTA D’UN CIUTADÀ MIGRANT AL METRO DE VALÈNCIA.

ERPV-EV. 08/07/20 La diputada del Grup Republicà al Congrés dels Diputats Marta Rosique, ha registrat aquest matí una bateria de preguntes al Govern espanyol en les quals demana informació sobre un dels dos usuaris que ajudaren a emmanillar un ciutadà d’origen migrant a un vagó de la línia 1 de metro de València. Segons informacions publicades aquest ciutadà és membre del Cos Nacional de Policia tot i que, tal com s’observa al vídeo que es va viralitzar diumenge 5 de juliol i segons testimonis presencials, en cap moment es va identificar com a agent del CNP. Rosique pregunta al Govern espanyol si n’és conscient de la presència d’aquest agent en l’incident al metro i, de ser així, si s’ha obert investigació o qualsevol altre procediment intern que permeta esclarir els fets. En cas contrari, el govern té el deure de desmentir-ho. La llei 2/86, de Forces i Cossos de Seguretat recull en el seu primer article que aquestes actuaran «en el compliment de les seues funcions, amb absoluta neutralitat política i imparcialitat i, en conseqüència, sense cap discriminació per raó de raça, religió o opinió». Aquesta mateixa llei ordena «impedir qualsevol pràctica abusiva, arbitrària o discriminatòria que comporte violència física o moral». Des d’Esquerra Republicana del País Valencià es veu amb preocupació l’ascens de comportaments discriminatoris i racistes per part de les FCSE, així com dels vigilants de l’empresa adjudicatària del servei de seguretat de Metrovalencia. Per als republicans, aquest episodi és un cas més dels que hem vist en els darrers anys contra població civil d’origen migrant. «En aquests moments més que mai tenim l’obligació de barrar-li el pas a comportaments racistes i xenòfobs, i les empreses que treballen per a l’administració pública han de ser model de comportament en aquest sentit. No es pot adjudicar un servei a una empresa que es comporta com l’extrema dreta» ha declarat el president d’ERPV, Josep Barberà qui ha destacat el treball de coordinació entre el País Valencià i el Congrés a l’hora de demanar informació «la companya Marta Rosique és una dona que té sempre el País Valencià a la seua agenda, com la resta de companys i companyes del Congrés», ha reblat Barberà.

El senador republicà Miquel Aubà demana al govern espanyol que ajude els llauradors agilitzant el tràmit de registre de nous productes fitosanitaris

El senador Miquel Aubà ha posat com a exemple  “les dificultats dels citricultors del País Valencià per poder lluitar contra la plaga del “cotonet de Sud Àfrica” després que el Ministeri d’Agricultura permetés l’eliminació dels insecticides que eren eficaços, i no demanar-ne a la Unió Europea la seva pròrroga , com sí que va fer Itàlia. El senador Miquel Aubà ha manifestat que “hi ha malestar entre els agricultors, i també algunes empreses, pel retard que segueixen patint les autoritzacions de registres de nous productes fitosanitaris”. Aubà ha registrat 17 preguntes per escrit dirigides al govern espanyol per conèixer quina és la situació actual. El senador republicà ha recordat que ‘l’Estat espanyol és un dels estats europeus on més temps es demora el registre d'un nou producte fitosanitari, i això fa que s’abuse d’algunes vies temporals en l’autorització excepcional d`ús de productes per un temps limitat”. Aubà ha advertit que “cal agilitzar el tràmit de registre si volem ajudar als professionals del camp i fer una agricultura més competitiva respecte d’altres competidors europeus, que poden disposar de nous productes i més moderns, abans que nosaltres’. En aquest sentit ha posat com a exemple  “les dificultats dels citricultors del País Valencià per poder lluitar contra la plaga del “cotonet de Sud Àfrica” després que el Ministeri d’Agricultura permetés l’eliminació dels insecticides que eren eficaços, i no demanar-ne a la Unió Europea la seva pròrroga , com sí que va fer Itàlia. Això ha comportat que ací coste molt trobar productes eficaços per combatre el “cotonet”, també pels obstacles en altres països que tenen al seu abast productes per fer-hi front”. Aubà en les preguntes registrades, s’interessa, entre altres aspectes, pels expedients de renovació, retirada i modificació de productes fitosanitaris; les sol·licituds d’autorització d’ampliació d’usos menors i la fórmula del comerç paral·lel que permet fer servir productes autoritzats en altres països.