País Valencià

Totes les notícies

Esquerra Republicana del País Valencià presenta a Algemesí el seu model de salut pública per al País Valencià

Esquerra Republicana del País Valencià va organitzar ahir al Casino Liberal d’Algemesí un acte per a presentar les seues propostes en matèria de salut per al País Valencià. A la xerrada, presentada per Júlia Andrés, regidora a l'Ajuntament d'Algemesí, hi van participar Eduard Hervàs, membre de la Plataforma per la Salut Pública de la Ribera; Joan Francesc Martínez, Secretari de Polítiques de Salut d’ERPV; Albert Serra, Secretari General de Salut de la Generalitat de Catalunya  i Josep Barberà, President d’Esquerra Republicana del País Valencià.   Eduard Hervàs, membre de la Plataforma per la Salut Pública de la Ribera va explicar les conseqüències de l’aplicació del model de gestió privada de l’Hospital de la Ribera a Alzira. “S’ha convertit en un model absolutament opac de cara a la ciutadania, amb un empitjorament dels serveis que ofereix i la manca de transparència sobre els recursos públics que s’hi dediquen. L’anunci de la fi de la concessió ha provocat una campanya molt agressiva que perjudica també als treballadors i els usuaris. Des de la Plataforma seguirem apostant per una sanitat pública, universal i gratuïta per a tota la ciutadania de la Ribera”.   Per la seua part, Joan Francesc Martínez, secretari de polítiques de la salut d’Esquerra Republicana del País Valencià va exposar les propostes en matèria de salut dels republicans valencianistes. Martínez va recordar que “el 20% de l’assistència sanitària al País Valencià està en mans d’hospitals gestionats per empreses privades. La nostra aposta és la gestió pública de tota l’assistència sanitària i augmentar la inversió fins a la mitjana europea en PIB". Per a Martínez “la sanitat valenciana requereix d’una nova Llei de Sanitat i Salut Pública que siga la culminació de l’elaboració d’un model sanitari que compte amb tots els agents implicats. En aquest sentit és essencial avançar en la perspectiva de gènere en el model de salut, així com crear canals de cooperació sanitària en matèria sociosanitària operativa.

La moció de l’Esquerra es manté i l’Ajuntament de Crevillent retirarà el monòlit feixista

El Grup Municipal de l’Esquerra ha valorat positivament la decisió no dur endavant la modificació que pretenia aprovar el Partit Popular en el plenari de gener. Esta decisió fa marxa enrere a les pretensions de canviar l’acord de retirada del monòlit i permet que la moció que es va presentar en 2015 pel grup de l’Esquerra,  i que va ser aprovada per tots els grups tret del PP. quede sense modificar. Per a l’Esquerra estes condicions eren necessàries per a qualsevol consens, que no es canviara la moció i que es faça efectiva la intenció de retirar el monòlit en poc temps. Per a Josep Candela, “hem evitat que es modifique la nostra moció, i per tant, seguix vigent l’acord de retirada. Des de l’Esquerra ens hem compromès a no denunciar-ho si l’expedient s’inicia prompte i amb la garantia de que es retire el monòlit. Sempre hem defensat que la decisió es prenguera per consens i ara tenim la declaració explícita de l’Alcalde de Crevillent de que va a retirar-se, una afirmació que fins al moment no s’havia donat i que celebrem. Ara només és qüestió de que es complisca amb la paraula donada, si en uns mesos no hi ha accions al respecte ja no hi haurà excuses que valguen ni per part de PP ni de C’s”. L’acord arribat en la Junta de Portaveus entre el PP, PSOE, C’S i l’Esquerra, confirma que seran els portaveus municipals qui iniciaran un expedient amb els vestigis que s’han de retirar per a complir amb la Llei de Memòria Històrica, tal i com detallava la moció de l’Esquerra,  una qüestió que és de potestat municipal. Els vots de PP i C’s hagueren pogut tombar la moció de l’Esquerra que havia estat aprovada però amb este acord s’esquiva acabar en una via morta. Una votació que Compromís sense atendre al canvi d’opinió del PP volia que es donara igualment, mostrant-se contraris a este pacte entre partits. Per al portaveu de l’Esquerra “no compartim la postura de qui vol anar per tacticisme partidista a una votació sabent que va a perdre’s, en eixe escenari no és intel·ligent forçar la confrontació de postures.

L’Esquerra de Crevillent denuncia un acord entre PP i C’s per mantenir el monòlit a José Antonio Primo de Rivera

El portaveu de l’Esquerra de Crevillent, Josep Candela, ha denunciat un acord entre el Partit Popular i Ciudadanos per mantenir el monòlit a José Antonio Primo de Rivera que encara existeix al municipi. El regidor crevillentí recorda que l’Esquerra va presentar una moció a novembre de 2015 per a la retirada del monument que va ser aprovada també amb els vots de Ciudadanos.   Candela ha denunciat que ‘Ciudadanos ha decidit donar coartada al Partido Popular per no complir la moció que ells mateixos van aprovar al 2015 i per incomplir una llei, com és la llei de memòria històrica. Pretenen modificar un acord de l’Ajuntament de Crevillent per ajornar la retirada, amb la voluntat que siga sine die i mantindre un monument a la vergonya en el nostre poble”.   El regidor de l’Esquerra ha recordat que “des de l’aprovació de la moció hem reclamat en reiterades ocasions que es complisca l’acord i que es retire el monument, mentre el PP ha endarrerit premeditadament cada part del procés fins a arribar a aquest punt. És obvi que un partit polític que mai ha condemnat el franquisme adopte aquesta actitud, però ara són els qui s’arroguen el qualificatiu de “nova política” els que s’alinien amb ells per evitar que llei de memòria es complisca".  

Barberà: la sentència de l’ERO de RTVV és un greu retrocés en els drets laborals

El President d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà ha valorat la sentència que dicta que l’ERO de RTVV és ajustat a dret. “Finalment paguen els plats trencats els treballadors i les treballadores, que no són culpables del saqueig de la radiotelevisió pública”   Barberà ha afegit que “la sentència ha posat de manifest el grau de desprotecció en què es troben els treballadors de les empreses públiques després de la darrera reforma laboral. Senta un precedent greu que podem veure reproduït en altres àmbits del sector públic”.   El dirigent republicà ha afegit que “el Govern del Botànic, enlloc d’arribar a una solució negociada amb el Comité d’Empresa ha validat, defensant judicialment els arguments del Partit Popular, el tancament de RTVV que llavors va denunciar i per tant la gestió d’Alberto Fabra al seu capdavant. Després de una calamitosa gestió econòmica sobre la que se sustenta l’ERO i el tancament de la radiotelevisió pública, el saqueig d'aquesta segueix impune. El Consell s’ha personat en diferents causes de corrupció amb la vocació de reparar el dany a l’hisenda pública. Per què en el cas de RTVV no?”   Barberà ha reiterat que des d’Esquerra Republicana del País Valencià “el suport a la plantilla de radiotelevisió valenciana després d’aquesta sentència tant adversa. Tots plegats ens vam comprometre abans de les darreres eleccions autonòmiques en la recuperació del servei públic i en la reparació dels drets laborals dels treballadors i les treballadores. Nosaltres no hem variat la nostra posició mentre altres han optat per trepitjar drets enlloc de rescatar persones”.  

Esquerra Republicana del País Valencià reclamarà conjuntament amb Esquerra Unida als ajuntaments la rebaixa de la barrera electoral del 5%

Esquerra Republicana del País Valencià presentarà a tots els ajuntaments de manera coordinada amb Esquerra Unida una moció per instar als partits amb representació a les Corts Valencianes a què aproven la rebaixa de la barrera electoral del 5%. Cal tenir en compte que aquesta reforma de la llei electoral és un dels punts de l’Acord del Botànic que, any i mig després, encara no s’ha complert. Per a Domènec Garcia, Secretari de Política Municipal d’Esquerra Republicana del País valencià “és moment de fer front comú entre les organitzacions que considerem que mantenir la barrera del 5% és perpetuar una anomalia democràtica que no es produeix en cap altre indret de l’Estat Espanyol". El dirigent republicà ha recordat "que una formació política no obtinga representació parlamentària quan supere els 100.000 vots, com va ocórrer amb el Bloc als anys 1999 i 2003 o a la coalició d’Esquerra Unida i Esquerra Republicana a 2015, beneficia als partits majoritaris i va en contra de la qualitat democràtica al País Valencià”. Garcia ha afegit que “la barrera electoral només depén de la Llei Electoral Valenciana, de manera que els partits que formen part del Govern del Botànic no tenen excusa per no dur a terme la reforma. Des d’Esquerra Republicana no compartim l’existència de topalls electorals arbitraris, però amb aquesta moció, el que volem és instar al compliment del propi Acord del Botànic”.

Representants d’Esquerra Republicana fent costat als treballadors i treballadores de RTVV a Madrid

Barberà "la celebració del judici de l'ERO de RTVV és un fracàs polític del Consell

Representants d’Esquerra Republicana han fet costat aquest matí a Madrid als treballadors i treballadores de Radiotelevisió Valenciana i el seu Comité d’Empresa, en l’inici del judici de l’ERO d’extinció de RTVV celebrat a l’Audiència Nacional. A la concentració convocada pels treballadors hi ha participat el President d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà; el Vicesecretari de Coordinació Territorial d'ERPV, Francesc Sanxís, així com els senadors Josep Rufà, Jordi Martí i Bernat Picornell i el Portaveu Nacional de les JERC, Pau Morales. El President d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, ha explicat que “és un fracàs polític del Consell que aquest judici se celebre. Durant any i mig han fet cas omís a la crida al diàleg, i a les propostes de viabilitat de l'empresa proposades pels treballadors i treballadores de RTVV i els sindicats".  El dirigent republicà ha afegit que "aquesta manca de voluntat política s’ha traduït en un retard inassumible del retorn de les emissions de RTVV, així com en la vulneració dels drets dels treballadors. Mentrestant el País Valencià segueix sent l’únic país europeu amb llengua pròpia sense mitjans de comunicació públics. Una anomalia democràtica que no ens podem permetre”. Barberà ha afegit que “des d’Esquerra Republicana sempre hem mostrat el nostre suport a la recuperació del servei públic i al respecte dels drets laborals, tant abans com després de les eleccions autonòmiques. Lamentem el canvi de postura de PSPV i Compromís que, després d’haver promés el retorn de RTVV i el respecte als drets laborals, avui a l’Audiència Nacional defensen un ERO fet en base a la reforma laboral del Partit Popular”. El President d'Esquerra Republicana del País Valencià ha destacat que “una possible nul·litat, costaria als valencians entre 150 i 200 milions d’euros, quan la solució negociada haguera sigut més ràpida, més econòmica i haguera permés la represa de les emissions amb seguretat jurídica, fet que ara no es produeix per la possible successió d’empreses entre RTVV i la CVMC també denunciada davant els tribunals”.

Esquerra Republicana del País Valencià valora l'acord sobre competència lingüística

Esquerra Republicana del País Valencià ha participat en la signatura de l'acord sindical per la competència lingüística en valencià que haurà d'acreditar el personal al servei de les administracions públiques valencianes. Considerem que aquest acord és un pas important per a la recuperació de l'ús del valencià, un document de consens decisiu que suposarà un avanç irreversible en la normalització del valencià. Amb aquest acord dels agents socials se supera una etapa d'indefinició i reticències que significa un punt d'inflexió històric, un acord de país que ens situa en un marc de futur i modernitat.   És ara el Consell, el Govern del Botànic, com a dipositari de la sobirania popular i, per tant, dels poders legislatiu i executiu, qui té la responsabilitat de legislar i executar en la nova llei de la Funció Pública el dret a ser atés en valencià. Aquest dret ve recollit en l'Estatut d'Autonomia, als articles 6.4 i 6.5 que respectivament diuen: “Ningú no podrà ser discriminat per raó de la seua llengua” i que s’atorgarà “especial protecció i respecte a la recuperació del valencià”.   Per tant, a fi de garantir aquests drets, d'una banda demanem que la nova llei de la Funció Pública Valenciana millore les bases de l'acord sindical (base núm. 7) que inclou l'exempció de la competència lingüística en valencià en les places no definitives en l'àmbit de sanitat i salut. Parlem de reduir al mínim aquest col·lectiu, que actualment suposa un 30% de la plantilla de la Conselleria de Sanitat de tot el País Valencià, vora 15.000 persones. Aquesta condició de treballador no definitiu afecta alhora l'estabilitat dels treballadors i la qualitat de l'atenció sanitària i dels drets lingüístics dels ciutadans. Així doncs, cal posar-hi solució mitjançant cursos de capacitació lingüística i el proveïment d’oferta pública a concurs d’aquests llocs de treball.   D'una altra banda, demanem al govern que siga valent i que no renuncie a millorar l’esborrany del decret de plurilingüisme en educació: a l’escola valenciana li cal la generalització de la immersió lingüística i la supressió de l'exempció de l'ensenyament del valencià.

Vea "els pressupostos de la Generalitat Valenciana posen de manifest, de nou, l'espoli que patim".

Arran de l'aprovació  del Pressupost de la Generalitat Valenciana per a l’any 2017, el secretari de política econòmica d'Esquerra Republicana del País Valencià, Joan Vea ha explicat que "els comptes per a l'any que ve representen un augment del 3% respecte als de l’any anterior. Des d’Esquerra Republicana valorem positivament la reforma realitzada en l’Impost de Successions i Donacions, per la que s’eliminen bonificacions a la tributació de les que es beneficiaven les persones amb major renda". El dirigent republicà ha puntualitzat  que "no obstant això, són uns pressupostos que tornen a posar de manifest l’espoli que patim els valencians i valencianes per part de l’Estat espanyol. Per tal de quadrar els números, el Consell ha hagut d’incloure una altra vegada una partida de 1.300 milions d’euros en concepte d’ingressos per la reforma del sistema de finançament. El fet d’haver de crear una partida fantasma que representa el 7,5% del total del pressupost és una bona mostra de les limitacions que té la Generalitat Valenciana per aplicar un autèntic canvi polític al País Valencià". Finalment Vea ha afegit que "des d’Esquerra Republicana del País Valencià volem tornar a incidir en que no es pot confiar la solució a l’asfixia financera que pateix la Generalitat Valenciana a la reforma del sistema de finançament. Cal bastir una alternativa per a quan el govern central done la seua negativa a les necessitats valencianes que ens faça avançar als valencians i les valencianes cap a la sobirania fiscal".  

El Senat aprova la proposta d’Esquerra de defensar els productors de cítrics europeus davant l’Acord amb l’Àfrica del Sud

La moció aprovada preveu possibles mesures compensatòries pels productors i el reforçament dels controls fitosanitaris als cítrics sud-africans El Ple del Senat ha aprovat pràcticament per unanimitat a instàncies del grup parlamentari d’Esquerra Republicana una moció en defensa dels citricultors europeus arran de l’Acord econòmic dels estats de l’Africà del Sud i la Unió Europea. La moció ha estat transaccionada amb la majoria de grups de la Cambra, i ha rebut el suport de tots, excepte de Compromís que s’ha abstingut. El senador republicà Miquel Aubà ha recordat el perill que representa l’Acord perquè amplia el període d'importació de cítrics procedents de Sud-àfrica sense aranzels fins al 30 de novembre, i per tant promou l'arribada d'alts volums de cítrics sud-africans durant mes i mig més que fins ara, tot coincidint amb el període de màxima producció dels citricultors d’ací. Aubà s’ha mostrat ‘molt satisfet per la voluntat de tots els grups polítics d’arribar a un acord per expressar la defensa als nostres citricultors’, a la vegada que ha insistit en ‘reclamar que Europa defense els nostres productors i llauradors assegurant el seu futur’. En aquest sentit ha manifestat que ‘els productors de cítrics valencians i catalans estant molt preocupats perquè la nova situació pot posar en perill la supervivència de moltes famílies’. Segons el  senador  ‘d’una banda hi ha l’amenaça econòmica i de viabilitat de les explotacions per la competència de preus baixos que patiran els cítrics europeus, i de l’altra l’amenaça fitosanitària de la possible contaminació de les nostres plantacions amb plaga de la taca negra’. La moció aprovada demana fer un estudi d’avaluació de l’impacte econòmic i mediambiental de l’Acord per tal adoptar mesures compensatòries en cas que els productors i el sector citrícola en general es veja perjudicat. De manera més concreta s’insta a fer un estudi de l’impacte específic que tindrà l’Acord al sector citrícola espanyol arran de la possible sobreoferta de producte.